Ideo-logikák

Ideo-logikák

Politizálásunk diszkrét bája

Hibája. Éretlensége.

2016. február 05. - Tamáspatrik

A politika a görög polisz szóból ered, a sokakat érintő közügyek tárgyalását jelenti. Eredetileg legalábbis erről szólt, manapság viszont erre mifelénk valami egészen más kerekedett ki belőle.

 

1.Feltűnő az a jelenség, hogy targoncás vagyok Kiskunlacházán vagy főkönyvelő Csajágaröcsögén és olyan emberek sorsáért kezdek el aggódni, akik tőlem legalább ezer kilométerre élnek és nagy részük még meg sem született. (Például nagy hévvel beszélek Németország iszlamizálódásáról.) Indulatosan beszélek olyasmiről, amihez egyértelműen semmi közöm nincs, az életemet aligha érinti és megfelelő háttértudásom sincs róla. Mért teszem ezt? A magyarázat egyszerű.

 

2.Másik gyakori eset, hogy SZIDJUK a bűnözőket, szinte dicsekszünk azzal, hogy nem olyan kultúrában születtünk, ahol a lopás nem bűn, hanem természetes dolog. Vagy éppen korrupt politikusokat hozunk fel rossz példaként. Ezzel úgy állítjuk be a dolgokat, mintha a problémáinkat mindenekelőtt ők okoznák – pedig ez egyszerűen nem igaz. Becsapom magam azért is, mert mások szidásától egy fikarcnyival sem leszek jobb ember, legfeljebb per pillanat jobb színben tűnhetek fel magam előtt. Igazából rendészeti kérdésekről lenne szó és/vagy kulturális kérdésekről, szokásokról, de a megnyilvánulásom nem a problémák megoldására irányul. Egyszerű magyarázata van ennek is.

 

3.Azt gondolom, hogy VITÁBAN le kell győzni azt, aki mást gondol mint én. Mintha a racionalitásom mindenekelőtt arra való lenne, hogy védjem az álláspontomat, vagy éppen védjem a többség igazát azokkal szemben, akik szerintem hibásan gondolkodnak. Mért játszom ezt a játékot? Egyszerűen megérthető.

 

4.Az előbbi speciális esete a FOGALMI ERŐD példája. Olyan kiüresedett fogalmakkal dobálózunk, amelyeket a dogmatikus használat már rég lejáratott. A nagy szavak mögött nincs semmi megfogható, például ha azt mondom, hogy kizsákmányolás, akkor hol a határa, mikortól mondhatom, hogy ez már az, de az még nem? Ha tudom, hogy a kínaiak IQ-ja és a magyar emberé között nincs számottevő különbség, akkor mért tudom jobban a kínai munkásnál, hogy ő milyen helyzetben van? (Igazából csak a krónikusan alultáplált emberek és kulturális elzártságban élők IQ-ja lehet igen alacsony, de még itt is felmerül, hogy leginkább mérési hibáról van szó.) Nem gondolkozom el a szó mélyebb jelentésén, vagy azon, hogy például létezik önkizsákmányolás is. Nem próbálok a dogmatikus keretből kilépni és szinonimák használatával (mások kihasználása, erőfölénnyel való visszaélés, aránytalan elosztás stb.) finomítani, pontosabb leírásokra törekedni. Nem, a célom csupán mások megbélyegzése, egyszerű adminisztratív meló: pecsét, irattár, iktatva, nem kell rajta többet gondolkodni. Mért hiszek, mért akarok hinni a gyerekmesében, hogy minden jó lenne, csak néhány cúnya, rossz báci teszi tönkre a világot? Egyszerűen megérthető.

 

Amikor politizálunk, akkor legtöbben hajlamosak vagyunk belesétálni ilyen utcákba, egyirányú utcákba, zsákutcákba. Nem akarok lenézni senkit, mert gyakorlatilag mindannyian hajlamosak vagyunk beleesni ilyen jellegű, mondhatni gyermekbetegségekbe. Ez viszont egyben azt jelenti, hogy ki is nőhető, az érett személyiség ennél sokkal többre képes: Ugyanis nem többről mint tudattalan játszmákról, ösztönös tevékenységekről van szó. Indulatok levezetéséről, kompenzálásról, hárításról, az életünkkel való szembenézés elkerüléséről. Mint Naszreddin hodzsa, amikor egyik este egy parkban a gyűrűjét kereste, és egyre több arra járó segített neki, míg egy óra múlva valaki megkérdezte, hogy nem emlékszik, mégis merre felé hagyta el? - Nem itt ahol keressük, hanem a park túlsó felén, de itt a lámpák alatt világos van.

 

Aki felelőtlenül politizál, közülük sokan úgy gondolják, hogy nyugodtan kibicelhetnek, bármit mondhatnak, lehet akármilyen destruktív is. (Más kérdés, hogy lehet szidni másokat oly módon, hogy van benne némi irónia, humor, mert olyankor nem lesz drámázás.) Egy gyermekkori szituáció ennek az alapja: amikor a gyermek túllépett a határokon, akkor jöttek a szülei és leállították, magyarán rácsaptak a kezére. Azt állítom, hogy nem csak az ún. „keményen dolgozó kisember” szintjén, de a kormányzat szintjén is, kormányhoz közelálló körökben is sokan tudattalanul ilyen beállítódásúak, abban hisznek, hogy ez most is így működik. Tehát ha túlfeszítjük a húrt, akkor egyből leállít minket akár a Jóistenke, vagy ha ő nem, akkor legalább a „gonosz hatalmak” (globális pénzügyi körök). Nem, a feltételezett Globális Nagytőke Párt és hasonlók hagyják, hogy egy Haiti, egy Kuba vagy akár egy Észak-Korea is menjen (vagy inkább botorkáljon) a saját kis útján. (Nagyon ragaszkodik a dogmáihoz az, aki ezt nem így látja.) Az életet sokkal inkább jellemzi az, hogy egye meg mindenki, amit maga főzött, egyén vagy egy közösség szintjén, az lesz a jutalma vagy a büntetése, helyzettől függően.

 

Úgy gondolom, hogy a felelős politizálás kerüli a nagy szavakat, amelyeknek homályos a jelentése, konkrétabb, törekszik mások helyzetének és felfogásának megértésére. Nem akar okosabb lenni azoknál, mint akik az adott helyzetben vannak. A vita leginkább eszmecsere, gondolatok közös finomítása. A destruktív magatartás és a leszólás mindig könnyebb mint az ösztönös sémákból kilépve az értékekre fókuszálni és pozitív szellemű javaslatokat tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr68363870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.06. 06:27:48

Liberális mítoszokat ismételgetsz. Agazdag nyugat vagyona egyetlen helyről van: a vilég többi helyéről. A módszer: olyan keretek megteremtése, melyek a nyugatnak viszik a hasznot. Igen, ki lehet maradni belőle teljesen, de akkor még rosszabb.

midnight coder 2016.02.06. 10:03:46

1. Ez hülyeség. A tőlünk több ezer kilométerekre zajló események már sok száz évvel korábban is meghatározták az itteni polgárok sorsát is. Anno a világ túlfelén születik egy Temüdzsin nevű kis csóró mongol aki később egyesíti a kollégáit, a következmény pedig a Tatárjárás. Aztán volt amikor idehaza a polgárok 150 éven át nézhették 3D-ben a Szulejmánt, az sem innen indult. Nem beszélve arról, amikor szintén pár ezer kilométerrel távolabb bekövetkezett a XX század legnagyobb tragédiája: a Titanic süllyedt el, és nem az Aruora. És itt nekünk nem a Titanic volt a probléma... Aztán volt egy kis kefebajszos csávó pont a németeknél, aki szintén sok-sok itt élő, mit sem sejtő ember életét változtatta meg. Akik szintén úgy gondolták, hogy mi közük ahhoz, hogy mi történik a világ másik felén...
Ma pedig, amikor globális gazdaság, globális civilizáció van - az USA-ban bedől az ingatlanpiac és te fél év múlva munkanélküli vagy - elég nagy hülyeség ilyet leírni egy postban.

2. Az hogy a politikus lop neked közvetlenül annyira nem fáj - ráádásul minden politikus lop, és nem csak nálunk. Csak minél több pénz van a rendszerben erre fordítva, annál jobban el lehet ezt rejteni.
Ha viszont a te autód tűnik el, ha a te lakásod fosztják ki, ha a te hozzátartozódat ölik meg, az már neked fáj. Ezért van az, hogy ez utóbbit elítélik a népek, az előbbivel viszont nem nagyon foglalkoznak.

3. Elég kevés épelméjű ember van, aki arról van meggyőződve hogy téved.

4. "Ha tudom, hogy a kínaiak IQ-ja és a magyar emberé között nincs számottevő különbség, akkor mért tudom jobban a kínai munkásnál, hogy ő milyen helyzetben van?"
Azért az IQ-n túl van pár más tényező is ami ebbe belejátszik. Képzettség, tájékozottság, kultúra.
Az hogy robotként dolgozol amúgy sem jelenti azt, hogy nem vagy tisztában a helyzeteddel. Az is elég Pl. ha nincs más választásod. Ez azért nagyon messzire vezet: a harakirit elkövető szamurájok, vagy a kamikázéban részt vevő pilóták sem voltak idióták.
Amúgy az egyes rasszok közötti IQ különbséget nem nagyon merik mérni, és akik mégis megteszik azok nem kapnak nagy nyilvánosságot.

"Úgy gondolom, hogy a felelős politizálás kerüli a nagy szavakat, amelyeknek homályos a jelentése, konkrétabb, törekszik mások helyzetének és felfogásának megértésére. Nem akar okosabb lenni azoknál, mint akik az adott helyzetben vannak."

Ez a gyakorlatban nem beavatkozást jelentene. A politika felteszi a kezét, és nem avatkozik be abba, hogy Pl. az iszlamisták irtják egymást Szíriában, hogy az onnan ide áradó iszlamisták nyílt színen erőszakolják meg a nőket Európa közepén, hogy előbb-utóbb kalifátust csinálnak a kontinesből.
Nos, ez is egy logika. A lemmingeké.

Tamáspatrik 2016.02.06. 11:04:02

@midnight coder: Azért nincs köze hozzá, mert nem ért hozzá. Fogalma sincs a kínai vagy német viszonyokról, és mégis beleszól, ez az ami feltűnő. Máskor meg kikéri magának, hogy olyan emberek alkossanak véleményt az ő helyzetéről, pl. Washington Post, akik több ezer km távolságra élnek tőle. Ez az, ami feltűnő ellentmondás. Mert nem vállalja fel a felelősséget a saját boldogságáért, ehelyett hárít. Ahogy Nasreddin mutatta meg, nem ott keressük a boldogságunkat, ahol hagytuk, hanem ahol kényelmesebb. Ne érts félre, velem is előfordulhat, sőt elő is fordult mindez.
Van IQ térkép világméretekben, ami nem teszi indokolttá, hogy mért akarunk okosabbak lenni a németeknél egy kérdésben, mért okoskodunk. Az előbbi ok miatt.
A hozzászólásodban is benne van az egyirányú utcás gondolkodás, ami arról szól, hogy csak akkor veszem elő Szíriát vagy az USA-t, hogyha mások ellen tudom érvként használni. Amíg a kis világom nyugalmát fenntartja, ami máshol történik (világért sem fogom beismerni, hogy jó hatással is lehetnek ránk a sok ezer km-re történő események), addig egy fikarcnyit sem fog érdekelni. Csak az érdekel, amiből szó-fegyvert tudok kovácsolni a saját kis álláspontom védelmében, akkor előhúzom és használom. Ez az, amire azt mondom, hogy pótcselekvés és hogy ennél sokkal többet is tudunk.

A politikusok korruptsága: ez egyszerűen nem igaz, hogy minden politikus lop, ez egy feltételezés, ami nyilvánvalóan nem igaz. Az érdekes pont az, hogy amikor választások vannak, akkor nagyon ritkán vesszük figyelembe, hogy egy politikus mennyire becsületes, miért? Megint abból fakad, hogy szeretjük a dolgokat leegyszerűsíteni, és amikor tehetünk valamit, akkor nem tesszük. Egy demonstráció sincs mostanában, ami arról szólna, hogy a politikusok ne lopjanak.

nemszólokmégegyszer 2016.02.06. 11:33:58

Te egy mekkora barom vagy! Mivel kishazánkban is nagyok a távolságok, te messze laksz tőlem, így a f@szom sem törődik vele, hogy agyhártyagyulladásod, AIDS-ed, maláriád, vagy pestised van-e. Pl. Te gyökér tapló.

Tamáspatrik 2016.02.06. 18:12:57

@nemszólokmégegyszer: A hozzászólásod ugyan trágár, mégse moderálom ki, mert értem és tudok is rá válaszolni. A cikkben nem írtam olyat, hogy az országon belüli eseményekkel ne lenne érdemes foglalkozni, hogy ez ne lenne jó értelemben vett POLITIKA.
Csak azt tartom túlzásnak, amikor pl. arról beszélünk, hogy mi a helyzet Karabahban, Egyiptomban vagy Szíriában. Fogalmunk se lehet az ottani helyzetről, kivéve ha oda utazunk vagy utána nézünk, akkor hozzá lehet szólni, de mi tárgyi tudás nélkül vitatkozunk dolgokról, úgy értelmezve az eseményeket és még inkább az eseményeknek csak egy kis részét, ahogy éppen nekünk jól esik.

Tamáspatrik 2016.02.06. 18:17:47

Markos-Nádas első kabaréjában volt egy részlet, ami ide kívánkozik.
A riporterek meglátogatták a tanácselnök elvtársat, megkérdezték mit lehetne tenni a Hugyos Józsi problémájával:
-Hát az első megközelítési mód.. a második a járható: a kiserdő mellett el, utána balra.
-Jó, de ennek mi köze ahhoz, amit kérdeztünk?
-A VILLAMOSÍTÁS KÉREM, AZ MINDENKIT ÉRINT.
-Nem gondolták, hogy adnának neki egy széket, .... mondjuk egy villamosszéket? Hogyan érintené ez Hugyos Józsi bácsit?
-Nagyon megrázná.
süti beállítások módosítása