Ideo-logikák

Ideo-logikák

A magyar ember nem a bevándorlóktól fél, hanem...

2016. szeptember 24. - Tamáspatrik

 

Hogy nálunk más országokhoz képest mért van ilyen mértékű félelem a bevándorlókkal szemben, arra irracionálisnak is nevezhető történelmi reflexek adnak magyarázatot.

Többször megtörtént már az elmúlt évszázadokban, hogy a nálunk letelepedő szerbek, németek vagy zsidók (vagy más bevándorlók és menekültek) a szervezettségük miatt valamint a jobb határon túli kapcsolataik miatt gazdaságilag nagyobb lehetőségeket élveztek mint a bennszülött lakosság. Nem beszélve a határainkon túl élők rossz tapasztalatairól, akiknek hirtelen a nyakába ültettek a városba frissen beköltözött, teljesen műveletlen román vagy szlovák felügyelőket.

Mi magyarok köztudottan kevéssé tartunk össze és érdekvédelem területén sincsenek erős hagyományaink. A szocializmus korszaka még nincs túl messze, az idősebb generációk nem felejtik el, amikor egy kívülről ránk kényszerített diktatúra apparátcsikjai foglaltak el kulcspozíciókat. A szomszédos országok közül viszont nem mondható el ugyanez a jóval függetlenebb Tito-féle Jugoszláviára de még Ceausescu Romániájára sem. Ezzel szemben a V4 országok mind egy cipőben jártak: a cseheknél, lengyeleknél vagy nálunk német és orosz uralom váltogatta egymást és még Kelet-Németországon is erősen érződik a szovjetek teremtette bizalmatlanság az idegenekkel szemben.

Nyugat-Európában ilyen félelmek nincsenek: egy francia kisvárosban elmondták nekem, hogy a helyi társadalom nagyon nehezen fogadja be az odatelepült magyarokat még több évtized után is. Közismert, hogy az angol felsőbb osztályok vagy akár még a német középosztály is mennyire összezár minden külföldivel szemben: nyugaton a bevándorlók jelenleg csak az alsó-középosztálynak jelentenek konkurenciát, ők félnek csak tőle, hogy mások elveszik a munkájukat.

Nálunk viszont a társadalom nagyon hierarchikusan szerveződik, ahol mindenkinek meg kell küzdenie a saját pozíciójáért, és igen gyakori, hogy sokan egy szinttel alacsonyabb munkát végeznek mint amire tudásuk és képességeik feljogosítanák. Az egészségügyben a gyógyszerész leginkább árukiadó, a háziorvos végzi azt, amit máshol a gyógyszerész, a szakorvos a háziorvosét (nyugaton sok háziorvos ultrahangos vizsgálatot is végez), az osztályos orvosok jó része csak segédkezik a főorvosoknak, akik a jól fizető betegek kezelését maguknak tartják fenn. Hasonló hatalomkoncentráció van a vállalkozások szintjén (a vállalkozó mindenben maga akar dönteni, még ha emiatt nem is képes hosszabb távú tervezést igénylő munkára), az állami hivatalokban is jellemző, hogy nem mernek helyben döntést hozni, és a tanároknak is meg kell harcolniuk az önállóságért.

Azt pedig a magyar munkavállaló megtanulta, hogy a lentnél is van még lejjebb, és még a közmunkánál is van rosszabb. És pontosan ez az, amit a mai elit sulykol a társadalomnak, ha nem akartok a hierarchiában még lejjebb kerülni és még rosszabbul élni, szavazzatok nemmel.

Abszolút hatalmi kérdésekről van szó.

A mélyen konzervatív gondolkodás nagyon múlt orientált, Antall József is arról beszélt még 1990-ben a parlamentben, hogy őt az érdekli, mit tenne egy-egy mai helyzetben Széchenyi vagy Deák. A mostani fideszesek azt mondják: „Ne vicceljetek, hányszor megtörtént már, hogy sokan szegény menekültekként jöttek hozzánk, aztán hirtelen leköröztek minket. Brüsszel is csak azzal jön mint Moszkva hetven évvel ezelőtt, hogy mi csak segíteni szeretnénk. Hát persze, tudjuk hogy megy ez.” A szélsőjobb brüsszel-allergiája egy ilyen múlt orientált felfogás alapján nagyon is érthető. Mivel nagyon félnek, hogy a fő pozíciókba más érdekek strómanjai kerülnek, ezért ők maguk teszik be saját strómanjaikat (akik szakmai hozzáértése nullával egyenlő, viszont politikailag megbízhatóak).

Nem gondolom, hogy ez a fajta hálózatos szerveződés, ami nálunk dívik, hosszabb távon sikeres lehetne, de lehet hogy tévedek. Sajnos nem láttam mélyebb elemzést e tekintetben, mert hiányzik vagy nem publikus a politikai szempontokat háttérbe helyezni képes, elfogulatlan, igényes és alapos szakértői munka.

Természetesen az emberek nagy része nem ennyire múlt-orientált és kevésbé hatalom centrikus felfogású. Hozzám sokkal közelebb áll az a vélemény, hogy a magyar társadalom belterjessége és tanulásképtelensége a sikertelenségek fő oka, nem pedig a bevándorlás. Túlságosan hajlamosak vagyunk a csigaházunkba visszahúzódni és nem venni át mindazt, ami máshol már jól működik. A bizalmatlanság légköre gyengíti a társadalom együttműködését.

Jelenleg abban szinte teljes társadalmi konszenzus van nálunk, hogy el tudunk helyezni menekülteket egy bizonyos határig (mint eddig is el tudtunk) és ha közülük lesz évente pár száz bevándorló, az nem sem okozhat problémát. Amiben vita van vagy lehet, az csak egy szimbolikus kérdés, hogy az EU vagy pedig a magyar politikai elit döntsön arról, hogy kik kaphatnak ideiglenes letelepedési engedélyt. A vita sokkal inkább elvi jellegű mint gyakorlatias.

Ha mögé nézünk ennek, akkor nagyon is hatalmi kérdésről van szó, és jelenleg úgy tűnik, hogy a politikai elit képes a társadalommal elhitetni, hogy nem csak ők, de végül mindenki egy kicsit lecsúszhat. Igaz, hogy a nyugat-európai értelmiség egy része is fél, hogy egy másik kultúra kiszoríthatja őket, és nem lehet tudni mit hoz a jövő: lehet hogy hosszabb távon a társadalmat féltőknek lesz igaza.

Számomra ez a fajta kultúraféltés nagyon is érthető magatartás, de egy leginkább olyannak tűnik, mintha az impotencia beismerése lenne.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr2311739183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illaim 2016.09.25. 01:53:42

Ameddig a politikusok nem hergelik, és uszítják egymás ellen a nemzetiségieket, addig békében, egymás képességeit kiegészítve élik az életüket az emberek! Az aljas politikai számításból származó ellenségkeltés
eredménye volt Trianon! Mikor tanulják már meg a leckét a magukat értelmes tollforgatónak képzelő emberek?
Az utolsó mondatával egyet értek, a többi blabla szóra sem érdemes!
Aki pedig ezt a népszavazásnak nevezet bohózatot részvételre buzdítóan támogatja, ugyan olyan aljas gazember, mint aki kitalálta!

illaim 2016.09.25. 02:08:11

Írjak kommentet? Minek? Úgy sem jelenik meg!

illaim 2016.09.25. 02:09:26

@illaim: Ez esetben átvert a blogmotor! Sorry

Willkommenskultur 2016.09.25. 04:57:53

Nem kell fosni NEMmel szavazunkk, ez alap.

Willkommenskultur 2016.09.25. 05:01:05

@illaim: 'Az aljas politikai számításból származó ellenségkeltés
eredménye volt Trianon!'

Trianon nem számít. Ami számít az az, hogy az elszakított, de színmagyar területekre a kedves szomszédok migriket költöztettek, hogy azok a területek megszünjenek magyarok lenni.

És így is lett, de azért úgy tünik van még pár idióta aki ezt beszopkodná újra.

Larry Silverstein 2016.09.25. 05:43:20

'Természetesen az emberek nagy része nem ennyire múlt-orientált és kevésbé hatalom centrikus felfogású. Hozzám sokkal közelebb áll az a vélemény, hogy a magyar társadalom belterjessége és tanulásképtelensége a sikertelenségek fő oka, nem pedig a bevándorlás. Túlságosan hajlamosak vagyunk a csigaházunkba visszahúzódni és nem venni át mindazt, ami máshol már jól működik.'

Mi is müködik jól, amit át kéne venni? Kitól? Az EU leggyorsabban fejlődő, legsikeresebb része 10-15 éve a V4, akik a leghangosabban nem akarnak gazdasági bevándorlókat. Meg kéne tanulnunk hogy kell 0,5%-os GDP növekedést csinálni hosszú távon , ahogy az eurozóna mutatja az utat?

'Számomra ez a fajta kultúraféltés nagyon is érthető magatartás, de egy leginkább olyannak tűnik, mintha az impotencia beismerése lenne.'

Nem igazán értem mi lenne akkor a potencia beismerése? Bólogassunk brüsszelnek? A Kiegyezést is bólogatással érdemeltük ki, meg a gulyáskommunizmust is? Vagy inkább imnd a kettőt azzal hogy odabasztunk az asztalra?

Mert a csehek nem kaptak se Kiegyezést, se gulyáskommunizmust, és a többiek se. Vagy mi.

Ad Dio 2016.09.25. 07:42:43

Nem csak nálunk van viszolygás a tömeges illegális migrációval szemben. Megkockáztatom, még csak nem is nálunk a legerősebb. A valódi törésvonal sokkal inkább gazdasági vonalon áll fent: a gazdag centrum országok polgárai el sem tudják képzelni milyen úgy élni, hogy az alapvető létfeltételek is problémásak. Az átlag német olyan körülmények közt él, ahol már minimum második generáció óta nem ismeri ezeket a kérdéseket. Ellenben velünk, szegényebb EU-s polgárokkal. Egy német fejében meg sem fordul, hogy a beérkező "menekültözön" az ő életükre negatív hatással lenne. Ellenben velünk, akik a migránsokban azonnal azt látjuk, akivel a gyakorlatilag nem létezőt is meg kell osztani.

2016.09.25. 08:07:40

@Larry Silverstein: „az EU leggyorsabban fejlődő, legsikeresebb része 10-15 éve a V4”. Leggyorsabban fejlődő, az igaz. De legsikeresebb? Ugyan már. Az egyik nem következik a másikból. Magyarán, 0-ról 10-re eljutni arányaiban sokkal nagyobb feljődés, mint 90-ről 100-ra. De attól még a 10 sokkal messzebb van a 100-tól, mint a 90. Örüljünk a fejlődésnek, de ne ringassuk magunkat olyan tévhitekbe, hogy akkor már közel a cél.

Ad Dio 2016.09.25. 08:22:50

@randomnotexists:

Főleg, hogy a fejődésünket ők húzzák - igaz az övéket meg mi.
Sajnos azzal, hogy az egyetlen tarts versenyelőnyünk az olcsó munkaerő... nos nem túl rózsás a helyzet.

2016.09.25. 08:30:48

@Ad Dio: Igen, és pont ezért hibás az oktatáspolitika. Összeszereléssel csak egy bizonyos szintig lehet eljutni, tovább nem, ahhoz már innováció szükséges.

jolankovacs 2016.09.25. 09:45:01

Azért lehet itt a legjobban manipulálni a tömegeket ezzel a kérdéssel, mert nálunk több száz éve van egy betelepült népcsoport, amely gyakorlatilag bénítja az országot, elszívja erőforrásait, félelemben tartja a népet, miközben MINDEN politikai erő őket babusgatja.
Szörnyű mondat. De milyen értelemben is? Nyelvtani, politikai?

Ketrec_rázza_a_majmot 2016.09.25. 10:17:15

jolankovacs Melyik népcsoportra tetszik gondolni? A rácokra, svábokra, netán a tótokra? Pártunk és kormányunk által behozott kínaiak persze jó arcok, mert fizettek. Nem?

Nagyorrú Barbi 2016.09.25. 10:17:55

Én nem kérek a középkori gondolkodásból, a sariából, a no-go zónákból, a csadorból, a robbantgatásokból, a lefejezésekből. Akinek ez hiányzik, az húzzon el innen! Dicső eleink vérüket hullajtották az iszlám ellen. Néhány degenerált nyafizására nem kell minaretet építenünk.

Ketrec_rázza_a_majmot 2016.09.25. 10:20:22

Ennyi gyűlölködéssel el kéne gondolkodnotok azon, nekem például miért kéne titeket kedvelnem??? Mert magyar irataitok vannak?

Ketrec_rázza_a_majmot 2016.09.25. 10:22:35

Ostoba Barbi Az ősmagyarok pogányok voltak, tehát húzzon el innen minden keresztény ! Nehogy már templomokat kelljen építenünk !!!

midnight coder 2016.09.25. 10:48:19

@randomnotexists: Az fejlett nyugati országok már régóta csak stagnálnak. Az ipar szerencsésen ki lett telepítve Kínába, a szolgáltatások ma is települnek kifelé Indiába vagy éppen ide. Egy ideig még el lehet lebegni a levegőben mint a Mohamed koporsója, de aztán ennek előbb-utóbb csúnya vége lesz, bármilyen nagyok is a tartalékok. És amikor a csúnya vég (azaz egy durva gazdasági válság, aminek a végére az átlagbérek lemennek kb. a reális szintre, azaz a kínai alá) bekövetkezik, akkor az akkori elégedetlen fiatalok bizony radikalizálódni fognak. És ha ott lesz egy csomó iszlamista - akiknek a fiataljainak még annyi esélyük sem lesz mint az európaiaknak - akkor bizony a radikalizáció jó eséllyel az iszlám irányába fog elmenni.

midnight coder 2016.09.25. 10:49:52

@Ketrec_rázza_a_majmot: Nem kell hogy kedvelj. Menj szépen el egy közel-keleti országba (túl a szálloda ötven méteres körzetén), és kérdezd meg az ottaniakat, hogy ők mennyire kedvelnek téged.

midnight coder 2016.09.25. 10:51:45

@randomnotexists: Ha már odáig eljutna a dolog, hogy itt van az összeszerelés, akkor az innováció már megy. Lásd Japán, Dél-Korea, Kína. De ha az ipar a világ túlsó oldalán van, a hajadra kenheted az innovációdat.

Dorinda41 2016.09.25. 10:57:19

@midnight coder: Nem kell elmenni odáig. Csak menj be egy bárhol Európában felállított táborba, érts egy kicsit arabul és rögtön megtudod az igazi véleményüket. Sajnos.
Mielőtt bárki is rasszistázni kezd, muszlim férj, beszélt arab nyelv és meglehetős naívsággal végzett önkéntes segítő munka Svédországban. Azóta már kijózanodtam én is.

2016.09.25. 11:00:26

@midnight coder: "Az fejlett nyugati országok már régóta csak stagnálnak."
Tudjuk, a nyugat már a kommunizmus alatt is haldoklott.
Nem kellene nyilvánosan reklámoznod, hogy mennyire ostoba vagy.

nyelv-ész 2016.09.25. 11:51:33

Ez ám a jó kis paradoxon. Fogadjak be ezerszám olyanokat, akiknek az élete, a vallása arról szól, hogy ami nem az iszlám, annak pusztulnia kell. A nő másodrendű. Ha ráadásul nem muzulmán, akkor alantasabb, mint a haszonállat. Ha az utcán mászkál, akkor szabad préda, hiszen rendes asszony nem mászkál, pláne nem egyedül, hanem otthon ül, és várja az urát.

De én vagyok a kirekesztő, intoleráns, ha nem kérek belőle. Ha ezt le is írom, akkor még gyűlöletkeltő is vagyok. Azzal jönni, hogy de hát a magyar is pogány volt 1100 éve, meg voltak a keresztesháborúk, az tényleg a legalja. Ez egyrészt nem vallási kérdés, másrészt az, hogy az iszlám még ma is ott tart, ahol mi 1000 évvel ezelőtt tartottunk, az nem minket minősít.

Továbbá a nyugat-európai országokban remek példák láthatóak az asszimiláció teljes hiányára. Tehát még az sem hozható fel érvként, hogy majd a bevándorlók itt átveszik az úgynevezett európai értékrendet, mert nyilvánvalóan nem veszik át. Sőt, minél többen vannak, annál kisebb erre a hajlamuk, hiszen annál kevésbé érik őket környezeti hatások, annál könnyebben alakítanak zárt szubkultúrát.

midnight coder 2016.09.25. 11:54:32

@Ylim: A kommunizmusban nem haldoklott. Akkor épp mi haldokoltunk. Persze, aki ezt akkor kimondta, a magadfajta okoskák a legjobb esetben is hülyének nézték. Még olyan hülyeséget, hogy a nagy Szovjetunió egyszer csak szétesik, és a béketábor csődbe megy ? Amikor mindenki megtanulta a tankönyvekből, hogy a világon a Szovjetunió gyártja a legtöbb acélt, traktort, ők termelik a legtöbb kaját és a szocializmus a legfejlettebb a társadalom ? Pedig akkortájt kb. ugyanazok a folyamatok zajlottak mint manapság, csak ma a Bécsi út túloldala Kínában van. A jó hír, hogy nem kell Bécsbe utaznod érte. De ha ma az innovatív nyugat-európai ipari robotot gyárt, akkor a villanymotort és a vezérlő elektronikát Kínából hozza, a hozzávaló szoftvert pedig vagy itt a keleti régióban fejlesztik, vagy Indiában.

midnight coder 2016.09.25. 11:56:08

@nyelv-ész: Tegyük hozzá, hogy ugye a keresztesháborúk is úgy kezdődtek, hogy az iszlamisták szépen kifüstölték Bizáncból a keresztényeket.

MEDVE1978 2016.09.25. 12:35:14

Viszonylag egyszerű a képlet, a fenti cikk hasonlatát is felhasználva: ha impotens vagy választhatsz, nincs többé action vagy megdugja az asszonyt egy bantu néger...
A baj az, hogy Magyarországnak nem lehet hasznos a jelenlegi típusú bevándorlás. Európában is csak nehezen találni olyan területet, ahol hasznos lehet (mondjuk a kb. 1000 szír orvosnál, aki most már a német egészségügyet gazdagítja). Magyarországon nincs ilyen terület, mert az ultra kevés olyan bevándorló, aki kvalifikált és értelmes munkát tudna ellátni minimális képzéssel, az így is, úgy is továbbmenne nyugatra, aki nálunk maradna az meg valószínűleg képzetlen. Namármost egész Európa gazdaságát jellemzi a minél nagyobb fokú automatizáció, hamarosan a gyári kapacitások leépülnek, átalakulnak. Az új informatikai melók és a robotok karbantartása, felügyelete lesznek a mérvadók. Az automatizáció előbb-utóbb eléri a szolgáltatási szférát is: önvezető taxik, buszok, metrók, olyan pénztár a TESCO-ban, ahol már te rakod a mérlegre, a pénztárra az árut és te fizetsz. Ez a folyamat átalakítja a munkaerőkeresletet, kvázi egyre jobban háttérbe szorítva a képzetlen munkaerőt. Persze a szociális béke jegyében a tendencia az, hogy az így kialakult underclassnak is lesz valami munkája, az azért kapott pénzből meg nyomoroghat. Ez Magyarországon mondjuk a közmunka, de málnaszedő és szőlőkarózó robot sincs még. A szolgáltató szféra gépesedik, de még van benne kapacitás. A németeknél egyébként tipikus reakció erre a folyamatra, hogy a részidős munkahelyek száma egyfajta trendként emelkedik, de ennek is megvannak a határai.
Magyarul a képzetlen munkaerő csillaga leáldozott, nem nagyon tudnak a fejlett államok mit kezdeni vele. Itt jön el a bevándorlási kérdés: megengedheti-e egy társadalom, hogy ilyen feltételek mellett behoz egy rakat bevándorlót, akik képzetlenek. Szerintem nem, viszont nyilvánvaló, hogy ezeken az embereken segíteni kell. Anélkül, hogy beengedjük őket Európába. Ezért a zárt tábor, illetve az EU-n kívüli tábor a megoldás. Ez humánus megoldás, egy nem humánus megoldás az lenne, ha nem segítenénk nekik.
A kvóta érdekes kérdés, a kimenetelei még inkább:
1. V4 nem fogadja el a kvótát. A nyugat szemében a V4 bűnbakként működik, holott a kvóta általános kudarc és egy nyugati (német) pszeudomegoldás eddig is. (A migránsok nem akarnak Lettországba, Bulgáriába, ROmániába, Portugáliába menni). Ez szépen fenntartható egy demagóg szolidaritási követeléssel együtt is, miszerint ha K-Európa nem szolidáris, akkor ne kapjon EU pénzt. Utóbbi egyébként már valószínűleg a 2020-as átstrukturálás előszele, amelynek a lényege az EU-s szolidaritás visszafogása (értsd Mo-nak kevesebb EU pénz lesz). ÉRthető, mivel a németeknek integrálni kell azt a 2 millió embert valamiből és nyilván nem csak hazai pénzből akarják.
2. A viccesebb megoldás a kvóta elfogadása, mert ez a schengeni egyezmény végét jelentené. A K-Európába vitt migránsok ugyanis pillanatok alatt tűnnének el nyugatra, amire például az osztrákok már deklaráltan lezárnák a határokat.

midnight coder 2016.09.25. 12:59:28

@MEDVE1978: Ez pontosan így van. Amúgy ebből a szempontból a legviccesebb az a rész volt, amikor a balfékek hangoztatták, hogy a migránsok mennyivel képzettebbek mint az itteni európiaiak. Csak hát ugye, ezeknek papírja nemigen van. Így kb. azt mond amit akar, a táborban lévő, a nyelvből csak tőmondatokat értő bölcsész pedig szépen beírja amit mond. És nyilván Ali nem azt fogja mondani hogy eredetileg kecskepásztor voltam, de már 5 éve főállású terrorista vagyok, hanem azt hogy agysebész.
Ugyanakkor kicsi kételyem van azzal kapcsolatban, hogy egy olyan országban, aminek a fénykorában volt kb. olyan a GDP-je mint nekünk, úgy hogy ők közben olajország, annyira nagyon túltengene a képzett munkaerő.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2016.09.25. 14:49:49

Alapvetően két félelem van, melyek megalapozottak.
1. Merkel önkényes birodalomépítőnek szánt lépései. Ennek során minden ellenkezőre ráereszti az ultraliberális sajtót, vagy a saját országában a verőemberekként működő Antifa-t. Amúgy meg nagymértékben támaszkodik a politikai korrektségnek nevezett elnyomó, kirekesztő cenzúrára.
2. A muzulmán agresszió, mely a világ elleni dzsihádban ölt testet, immáron 1300 éve folyamatosan. Ennek mai megjelenési formája a terrorizmus, melynek ideológiáját a korán és Mohamed tettei adják és a mecsetekben propagálják.
Véleményem:
europeanphalanx.blog.hu/2016/09/25/trollkampany
iparmuveszek.uw.hu/kepek/allahu.pdf

2016.09.25. 15:21:05

@midnight coder: Az autógyárak mi, ha nem összeszerelés? Az ipar egy elég komoly szelete Magyarországon. Persze ha te ezt kedveled, hogy egy-két külföldi cégtől függ a fél ország ipara, akkor valóban nincs szükség innovációra. Ellenkező esetben muszáj, ha Magyarország szintet akar ugrani.

2016.09.25. 15:26:16

@midnight coder: „akiknek a fiataljainak még annyi esélyük sem lesz mint az európaiaknak” — igen, ez a rasszizmus eredménye röviden összefoglalva.

Tamáspatrik 2016.09.25. 17:14:56

@midnight coder: Kína épp válság felé sodródik, sokkal instabilabb mint a németek, franciák vagy skandinávok. Nem szabad nagyon sok muszlimot beengedni, a legtöbb országban ez az uralkodó vélemény. Pár 100ezres nagyságrend a kontinensnek nem sok, de még közülük is pár százalék, akik foglalkoztatására hosszabb távon reális lehetőség van.

Tamáspatrik 2016.09.25. 17:15:37

@midnight coder: Ez tévedés,a keresztesháborúk a 11.században kezdődtek, Bizánc elfoglalása pedig 1453-ban történt.

Tamáspatrik 2016.09.25. 17:27:10

@MEDVE1978: Nagyjából egyetértek, nem annyira bevándorlásról, sokkal inkább arról van szó, hogy a menekülteket hol helyezzék el, és ez hogyan történjen.
A félelmek mégis inkább a potenciális bevándorlással szemben vannak jelenleg, lehetnek ugyan részben megalapozottak, mivel a jövőt nem ismeri senki. Nagyon fontosnak tartom a nyugodt és racionális érvelést.
A németeknél ötlet szinten feljött tavaly milliónyi menekült integrálása, de ezt már egyre inkább elvetik a politikusok, mert eddig is kaptak és kapnak elegendő és megfelelően képzett munkaerőt. Például tőlünk is, ha Anglia kilép az EU-ból, de most is sokan dolgoznak ott.
Túl nagy lenne a költség és soká térül meg, nincs olyan mértékű munkaerőhiány, ami ezt indokolná.

Tamáspatrik 2016.09.25. 17:28:54

@megamovieboy: Az ilyen félelmek az agresszió irányába viszik a világot. A jövő nem úgy jön létre, hogy rászakad az emberekre, hanem elképzelik és megvalósítják. Aztán meg lesnek ki a fejükből, hogy mit is csináltak, egy olyan helyzetből, amit nem nagyon szerettek, eljutottak egy olyanba, ami pocsék.

Tamáspatrik 2016.09.25. 17:32:12

@Dorinda41: Nyilván dühösek, tele vannak energiával mert fiatalok, nem tudnak mit csinálni a táborokban... Nem veszélytelen egy helyzet.

Tamáspatrik 2016.09.25. 17:38:39

@Larry Silverstein: A cikk arról szól, hogy van egy nagyon is érthető logika, és lehet hogy igaza is van. Számomra mégsem meggyőző, mert lehet hogy naiv vagyok, de hiszek valamennyire a fejlődés lehetőségében. A tradícionális logika nagyon védekező beállítottságú, nem proaktív (azért neveztem impotensnek), állóvizet hoz létre.
Irtó sok háttértudás és elfogulatlanság kell a tisztánlátás elősegítéséhez, nekem nagyon hiányoznak az ilyen szakértői hangok, annyira, hogy a "szakértő" szó is degradálódott, lassan értelmét veszti. Annak az álláspontját védi, aki többet fizet.
süti beállítások módosítása