Ideo-logikák

Ideo-logikák

Nem volt valós esélye az ellenzéknek

2018. április 16. - Tamáspatrik

Hogyha a Fidesz csak simán, abszolút többséggel győzött volna a választáson, akkor is majdnem ugyanannyian keseregnének a választás eredményén mint a mostani kétharmad esetében.

Az ellenzéknek valós esélye volt ugyan a kétharmad megakadályozásra, ennél többre azonban nem.

1.Nincs olyan ellenzéki összefogás, amelybe a Jobbik és a DK-MSZP egyaránt belefér, ez nonszensz. Hét párt megegyezése képtelenség, teljes ellenzéki összefogásnak nem lett volna semmi esélye. Az LMP volt leginkább, amely a politikai közepet jelenítette meg, ezért jobb taktikával több mandátumhoz segíthette volna az ellenzéket. Így viszont a Fidesz megismételte a négy évvel ezelőtti eredményét, emellett még egy trükkel (a német nemzetiségi listával) plusz egy képviselői helyet tudott szerezni.

2.Még ha van ilyen összefogás, az "elméleti matematika" akkor sem jött volna össze: mindig vannak olyan szavazók, akik nem hajlandóak arra szavazni, aki miatt a kedvenc pártjuk jelöltje visszalép, egyszerűen mert nem szimpatikus neki. Egy kétfordulós rendszerben talán lehetett volna esély, több oldalú tárgyalásokkal az ellenzék győzelmére. Nem véletlen, hogy a Fidesz egyfordulós rendszert hozott létre. Ez egy olyan idétlen rendszer, mintha az olimpián úgy kellene a sportolónak bizonyítani négy évenként, hogy aki kvalifikálja magát, azok között egyből a döntőben, egyetlen futam alapján hirdetnek eredményt.

3.Ennyi ellenzéki jelölt esetében mindig vannak "dezertőrök", részben mert nem hisznek abban, hogy a Fidesz legyőzhető vagy pedig szívesebben lépnének koalícióra a Fidesszel mint egyes ellenzékiekkel (LMP, Jobbik esetében vetődhet fel ez a probléma). Akár még a "megélhetési politikusi" pálya is vonzó lehet egyesek számára: nem kell különösebben semmit csinálni a parlamentben csak statisztálni a döntéseknél és felvenni a havi gázsit.

4.Ha a Fidesz és a hét komoly ellenzéki párt szavazatait összevetjük a körülbelüli eredmény döntetlen pár tizedszázalékkal a Fidesz javára, viszont az 5% alatt maradt pártok (Momentum, Kétfarkú, Együtt) voksai nagyobb mértékben erősítették a Fideszt mint az ellenzéket. Ennyire aránytalan rendszer csak két egyenlően erős párt esetében működik, több száz éves demokráciákban (brit és amerikai rendszer még ennél is aránytalanabb), viszont az egy nagy pártnak mindig kedvez a sok kicsivel szemben.

5.A gazdasági helyzet mindig nagyon sokat nyom a latban: a kedvező széljárás is a Fideszt erősítette, rengeteg pénzt tudtak belenyomni a gazdaság élénkítésébe és elkölteni is például közalkalmazotti béremelésekre vagy különféle támogatásokra az utóbbi bő egy évben. Az EU támogatások is nagyban segítettek a Fidesz győzelmében.

6.A kormánypárti médiafölényről egyesek majd valószínűleg doktori értekezéseket fognak írni, a közmédiumokban és a köztereken is alighanem nagyon erős volt a NER túlsúlya. Évek óta ment a szisztematikus agymosás, a közfelfogás megfelelő átformálása, a Fidesz üzenetek sokkal primitívebbek és erősebbek voltak. Például sokan, főként a falun élők a rádiót hallgatják napközben, amelynek országos frekvenciái már mind kormánypártiak, és az öt perces hírekkel is szabályosan bombázták a közvéleményt - migrációs vészhelyzet vs. gazdasági sikerek (az előbbi persze az utóbbit veszélyezteti). A modern médiumokban gyakran annak van "igaza", aki a leghangosabb, mert a legerősebb ingereket jelenti, ösztönös késztetéseinkre van hatással.

7.Természetesen vannak akiket felháborít a rendszerszerűvé vált korrupció. Akik viszont nem polgári normák alapján szocializálódtak, hanem a régi paraszti hagyományt talaján állva, számukra a legfontosabb az erős vezető, aki többször is bizonyította, hogy képes kiállni értük (legalábbis szavakban). Nagyon sokaknak az információs társadalom csak zavart jelent, teljesen érthető módon: távol áll tőlük a számítógép használata, nyelvek, önképzés stb. Kisközösségben szeretnének élni, és igénylik az állam gyámkodását. A Fidesz persze ügyelt arra is, hogy tehetősebb és önállóbb rétegeket is lekenyerezzen és világos perspektívát nyújtson a számukra.

8.A Soros-féle szervezetekkel nem az a Fidesz fő baja, hogy a bevándorlást erősíti, ennél nagyobb problémát jelent, hogy nyílt társadalomért dolgoznak (újfajta oktatási módszerek propagálásával, kisebbségek támogatásával, meleg-mozgalmak jogaiért kampányolnak stb.). Sokan vannak viszont, akik a Fidesz vízióját osztva egy kis zárt társadalomban szeretnének élni és a világot nem színesnek hanem feketén-fehéren látják. Soros démonizálása nekik kedvez és jó érv a hatalom koncentrálására is.

9.Európában és nálunk is a lakosság öregszik, ami a konzervatív felfogást erősíti, az idősebb generációkból a baloldali alternatívákat jóval kevesebben találják vonzónak. (Emellett persze más okai is vannak még a baloldal térvesztésének.) Ez a tendencia jelentős helyzeti előnyhöz juttatta a Fideszt, amelynek a Jobbik elől kellett főként elvennie a levegőt a győzelemhez. Gyanítom, hogy a fiatalok nagy része számára ez az eredmény sokkal kevésbé elfogadható volt. Főként, mert ők kevésbé opportunisták az erkölcs terén, még ha anyagilag több szempontból kedvező is lehet nekik ez a rendszer, szeretnének tisztább játékszabályokkal játszani mint amit a jelenlegi kormány biztosít.

10.Summa summárum: a Fideszt csak önmaga képes legyőzni a jelenlegi rendszerben, amíg fut a szekér, addig más súlycsoportba tartozik mint a többi párt. Egyik sem akarta annyira a hatalmat és nem dolgozott annyira célorientáltan mint ők. Az erő sokak számára imponáló lehet, sok támogatót vonzhat a kemény fellépés: a világ egyszerű és nincs szükség kompromisszumokra.

A Fidesz szerintem túlgyőzte magát, arra számítottak, hogy nem lesz kétharmad és talán még az LMP-t is megpróbálták volna bevonni a kormányzásba. Nemzetközileg most igen ciki számukra ez a helyzet, hiszen közismert, hogy nem épp európai stílusú kampányt folytattak.

Itt most lehet azon spekulálni, hogy ez milyen irányba viszi el a Fidesz politikáját: még inkább radikalizálni fogja vagy esetleg az önmérséklet irányába löki és konszolidálja, abban viszont biztos vagyok, hogy nem mutat a társadalom számára erkölcsileg jó példákat. A Kádár-rendszer is a versenyképtelenség és a kontraszelekció miatt indult hanyatlásnak annak idején.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6613839964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.04.17. 09:35:03

Az ellenzéki összefogás gátja alapvetően nem az ideológia, hanem a pénzügyi háttér különböző forrása. Mondjuk a MKKP-t mint ellenzéki pártot figyelembe venni félreértés.
Az egyforsulós rendszer után is lehet egyeztetni. lásd Németország. Csak ugye ott senkinek sincsen önmagában többsége.
A magyar rendszer eleve súlyozott volt, hogy a legnagyobb támogatottságú párt egyértelmű kormányjogot kapjon.
A baloldal soha nem remekelt gazdasági téren, még a saját pártpénzüket is elkótyavetyélték, miközben a Fidesz a nyolc szűk esztendőn át is kitartott.
Az állami médiafölényt meg bíróságon lehet megtámadni, vagy ha nem lehet, akkor felesleges rajta keseregni.
A korrupciónak mondott visszaprivatizáció a Fidesz gazdaságpolitikájának az alapja. Ha nincs magyar kézben a kereskedelem, bankrendszer, energia, média, föld, akkor cseszhetjük és csak szolgák lehetünk saját hazánkban.
Soros György tevékenysége a demokrácia meggyengítésére végzetes lehet a nyugati világ polgárai számára. A kisebbségek jogaiért való harc nevében, a demokratikus rendszert szabdalja fel és fordítja egymás ellen a kisebbségeket a többséggel. Ha elég sok kisebbséget tud a többség ellen fordítani, akkor a kisebbségek lesznek többségben, azaz a demokratikus rendszer felborul. Erre vár a globális tőke, hogy a demokráciák kiszolgáltatottá váljanak, elveszítsék a demosz alapvető erejét, ami a nacionalizmus. Ezért támadják kitartóan a nemzeti pártokat. Nacionalizmus nélkül nem jöttek volna létre a demokráciák. Aki a nacionalizmust támadja, az a demokráciát támadja.
A nagy felhatalmazás nagy elvárást is támaszt. A Fidesznek még soha nem kellett annyira jól kormányoznia, mint a következő négy évben. Mert ők olyanok, hogy meg akarják nyerni a következő választást is.
Lhet a Fidesz erkölcsileg rossznak tekinteni, de akkor mit mondjunk az ország javait elkótyavetyélő, a vállalkozásokat, polgárokat a külföldi tőke javára kiszolgáltató hozó baloldalról?

paráznabillegető 2018.04.17. 16:10:34

@megamovieboy: mit mondjunk?
hát... nyilvános ügynökakták? egyéb évtizedekre titkosított ügyek?
ja, hogy azokat nem...
hát akkor kuss és taps.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.17. 16:15:52

VALAHOL ELAKADT...

Valami elindult… Valahol elakadt…
Csak szóval nem lehet bontani falakat.
Egyszerű hazudni sötétből fehéret,
Könnyen jön, könnyen megy, amíg csak ígéret.

Amíg a józan ész múltból pár szót kiás,
Ami még szép volt s nem ideológiás,
Cáfoló szennyözön támad és betemet,
Díszsírba téve sok igazság tetemet.

Cirkuszt és kenyeret skandál a szamár nép.
Épp képet mutatnak. Szép legyen, ha már kép!
„Eljön az új világ! Eljön a Kánaán!”
Elbújsz a régmúltban… Hol volt jó? Tán a fán…

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2010/08/valahol-elakadt.html

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.17. 16:19:54

Kétfordulós rendszer egyetlen EU-tagállamban van jelenleg: Franciaországban.

Az eredmény: a magyarnál sokkal aránytalanabb eredmény.

28 % szavazat = 53 % mandátum.

13 % szavazat = 1 % mandátum.

paráznabillegető 2018.04.17. 16:33:47

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: így van, teljesen felesleges a rendszeren rugózni.
a rendszer adott. és jó.
mert egyforduló olcsóbb a kettőnél.
200 képviselő kevesebb mint 386.

az van, hogy sírni könnyebb. részint. másrészt meg huncutnak lenni is könnyű, pláne hátszéllel.
de ezek mind rendszerfüggetlen cselekedetek.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.17. 16:45:24

Korrekt poszt.
Ezzel azért vitatkoznék:

"Európában és nálunk is a lakosság öregszik, ami a konzervatív felfogást erősíti, "

Nálunk és máshol is, éppen a fiatalok körében a legnépszerűbb a széljobb.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.17. 16:48:26

@paráznabillegető:

Nem csak az olcsóság az előny. Ha a győztes kormányt alakíthat, akkor nincs koalíciós zsarolási potenciál (Lásd Németek, Olaszok).
Ha meg maguktól is elkúrják, majd a nép cseréli le őket.

Ekrü 2018.04.17. 17:39:06

"Ha a Fidesz és a hét komoly ellenzéki párt "-Ne vicceljünk már ,melyik az a 7 "komoly" ellenzéki párt? Azok akik nem képesek legalább az 5% bejutási küszöböt teljesíteni, azokat mindennek lehet mondani,de komoly pártnak nem.

Sir Galahad 2018.04.17. 17:55:08

Volna mivel vitatkozni, de a 6. pontot úgy, ahogy van, kihúznám. Az egyik ok, ami miatt a baloldal harmadszorra ment a kukába, az az, hogy a falun élő embert gumicsizmás bunkó parasztnak tekinti, aki kizárólag a közrádiót meg a köztévét tudja elérni. Néha szét kéne nézni vidéken, és lehetne látni, hogy már a legkisebb falvakban, de még a tanyák tetején is ott a parabolaantenna, és ott sincs kevesebb embernek okostelefonja meg internet-előfizetése, mint Pesten. Jó reggelt!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.04.17. 18:02:51

Lófasz. Egy töketlen, vidéktől elszakadt ellenzék van. Mutatja az LMP, az MSZP és Jobbik . Most még vannak tartalékok, nem sokáig, majd amikor az emberek a statisztikai trükkökön átlátva érzékelik a sorsuk rosszabbra fordulását majd akkor a fidesz ellen szavaznak. Felesleges sírni, az eredményt el kell fogadni, a ballibgeddon bekövetkezett.

Brix 2018.04.17. 18:06:37

Mindig az angol rendszerrel jönnek itt a kormànypàrti hozzàszólók, holott annak arànytalansàga inkàbb egyedi Európàbanj , mint általános...Nekünk, legyen màr irànymutató a német, francia vagy svéd vàlasztàsi rendszer, amely meglehetősen arànyos. Pl. Svédorszàgban szinte majdnem annyi szàzalék lesz a parlamenti mandàtumok szàma , mint amit listàn kapott a pàrt.. Az teljesen abszurd, hogy egy ilyen fiatal demokràciàban, mint Magyarorszàg , a többségi elv felé mozdulni... " Pàrtok egyenlő versenye és vàltógazdàlkodàsa " - liberàlis demokràcia, hol van? A tàrsadalom egyik fele - pont az abszolutista, egypàrtrendszer miatt- győlöli Orbànt és rendszerét....Nàlunk persze mindig volt egy kétpólusú tàrsadalom és vidék- Budapest megosztottsàg, de ami most megy az durva. Orbànék nem konszolidàlódnak semmit, csak folyton harcolni akarnak , ebből következik, hogy egyre nagyobb lesz az ellenàllàs is...A jövő nem bíztató!

Brix 2018.04.17. 18:25:36

" Félmilliàrd forintot kapott a békemenet az MVM- től..." Azt hiszem, mindenki belàthatja, hogy milyen tàrsadalmi rendszerben élünk, meg mennyi esélye volt az ellenzéknek...

Ráhel a saját lábunkon áll 2018.04.17. 19:10:59

Amíg világgazdasági konjunktúra van és jönnek az EU-s pénzek, addig marad a Fidesz.

Ahogy a külföldi pénzcsapok elakadnak, akkor a Fidesz bukni fog.

Olyan egyszerű ez mint az egyszeregy...

Ménár Atya 2018.04.17. 19:11:16

Ez egész logikus, Írás volt.
Kicsit átgondoltam, a baloldalnak nehéz dolga van, mert nehéz azzal kampányolni, hogy elkúrtuk a végére, nem kicsit, nagyon, szavazz rám :).......
A fideszt úgy lehet megverni, hogy ők is elkúrják, de ezt nem hiszem.
Vagy lesz egy valódi középpárt, mint amilyennek az lmp-t gondoltam eleinte, és az alternatíva lenne.
De ha beleáll az is az orbánozásba, akkor itt királyság lesz tényleg előbb utóbb, és lesz egy első Viktorunk.
Ráadásul ami nagyon nem tetszik, hogy az ellenzéki politikusok nagyon szeretnék hogy rosszul érezzem magam, olyat el sem tudnak képzelni, hogy ÉPÍTÉS!
Pedig megérteném a jó ötleteket is, nem csak azt hogy milyen rossz itt minden, mert ez egy szar hely, mióta ők szarban hagytak minket...............

Tamáspatrik 2018.04.17. 19:43:36

@Sir Galahad: Parabolaantenna vagy mobiltelefon csak külsőség, a gondolkodásmód más egy kistelepülésen, még aki a másik faluból vagy városból jött az is "gyüttment", eléggé általános a bizalmatlanság. A lakosság kb. negyede még sosem volt Bp-en, sokan élnek mély szegénységben.

Tamáspatrik 2018.04.17. 19:44:46

@aleksz róz: Két nagy pártnak jó ez a választási rendszer. Ebből az egyik az MSZP már leamortizálta magát, csak egy legény maradt a gáton...

Tamáspatrik 2018.04.17. 19:45:44

@Brix: Ettől én is tartok, ezt ugatom...

GyMasa 2018.04.17. 19:50:57

@Tamáspatrik:
...Ebből az egyik az MSZP már leamortizálta magát, csak egy legény maradt a gáton...
És, a végleg eltűnik, ( a DK-val együtt), akkor végre lesz majd valós esély rá, hogy kialakuljon egy értelmes baloldali formáció,a melyik a fidesz kihívója lehetne.
Sokkal könnyebb ám úgy küzdeni, ha csak az ellenfél gáncsolja az embert, a saját térfelén meg nem :-)

Tamáspatrik 2018.04.17. 19:54:37

@megamovieboy: "a MKKP-t mint ellenzéki pártot figyelembe venni félreértés" - mondjuk szerveztek egy békemenet-paródiát...

"A korrupciónak mondott visszaprivatizáció a Fidesz gazdaságpolitikájának az alapja. Ha nincs magyar kézben a kereskedelem, bankrendszer, energia, média, föld, akkor cseszhetjük és csak szolgák lehetünk saját hazánkban."
Jó, magyar kézben, de nem feltétlenül 2-3 ember kezében. Csak a haver és a rokon a biztos, ha más akkor úgyis hát baszúr - hát ilyen bizalmatlanok vagyunk mi sokszor.

" Aki a nacionalizmust támadja, az a demokráciát támadja." Egészséges szintű nacionalizmusra, patriotizmusra szükség van, de a túl sok nacionalizmus szétveri a szövetségi rendszereket, nemzetközi káoszt és háborút okoz. Az USA-ra is igaz ez persze, a nagyhatalmakra általában...

", a vállalkozásokat, polgárokat a külföldi tőke javára kiszolgáltató hozó baloldalról?" a Fidesz is nagyon legyengítette a munkavállalói jogokat, a külföldi cégeknek nagy kedvezményeket biztosít, ergó ez nem annyira egyértelmű.
Az viszont igaz, hogy Hornékkal kezdve eléggé balfácánok voltak, nem volt erős fellépés és érdekvédelem- igaz nem is nagyon tehették volna meg 2004-ig, mert féltünk, hogy valaki megvétózza az EU csatlakozást. Lehetett volna többet tenni, de ilyen mértékű "szabadságharc" mint most 2004 előtt nem volt lehetséges.

Tamáspatrik 2018.04.17. 19:56:48

@GyMasa: Ja, elég lassú ez nálunk, a régi káderelitet nehéz leváltani. A Fideszre is jellemző különben, de ott Kósát, Kövért és a hasonlókat valahogy mégis félre tudják tenni, nem tudnak a háttérből irányítani.

dunántúli gyerek 2018.04.17. 20:02:13

a többfordulós rendszer sokkal antidemokratikusabb mint az egyfordulós

a listás szavazás meg sokkal antidemokratikusabb mint az egyéni választókerületes

AZAZ egy demokratikusabb rendszerben a Fidesz még nagyobbat tarolt volna.

***

A Fideszt rövid távon csak belső harcok vagy durva külső körülmény /háború, válság/ győzheti le.

Csakhogy, mivel pont nem érdekel a demokrácia, hiszen lássuk be, nem azért csatlakoztunk a nyugathoz hanem azért hogy ne kelljen éveket várni egy Trabantra.

Márpedig, visszanézve a 28 évre teljesen egyértelmüen állítható hogy ha Orbán nem 12 évet miniszterelnök, hanem 28at, akkor Magyarország ma egy sokkal gazdagabb, fejlettebb ország lenne, ez szimpla tény.

Minden más kormány koncepció nélkül, hitelek felvételével véreztette ki a lakosságot, s szolgáltatta ki az országot mások érdekeinek.

Ennél pedig a NER az oligarcháival együtt is sokkal többet tud felmutatni.

Brix 2018.04.17. 20:12:46

@dunántúli gyerek: Az anyagi alapokat az export 80%-àt adó, külföldi tulajdonú , multinacionàlis cégek teremtik meg , nem Orbàn " nemzeti mutyi vilàga" ...Minderre most az európai konjunktúra ad lehetőséget....Màsreszt, a GNI 4-6%- àt kitevő EU szubvenciók....Mindezek nélkül semmik lennénk, vagy kb. fehérorosz gazdasàgi szinten vegetàlnànk..

Brix 2018.04.17. 20:32:22

@dunántúli gyerek: Teljes tévedésben vagy gazdasàgi kérdésekben...Egy ilyen kis orszàg, mint Magyarorszàg gazdasàga , amelyik maximàlisan ki van nyitva a vilàgra, hasonló trendek szerint fejlődik ahogy a német\európai gazdasàg . Érdemes megnézni, a german\hungarian gdp growth , 30 éve hasonló vonalakat ír le...Pl 2002, 2003- ban stagnàlàs recesszió volt Németorszàgban, ahogy 2009- ben is, ez volt az oka, hogy rosszul teljesítettünk mi is ebben az időszakban....2009 előtt, a nemzetközi kamatkörnyezet kedvezőtlen volt, 4% feletti Fed kamatok is voltak....Amit most Ti Orbànnak gondoltok , az hàrom szerencsés tényező együtt: - 8 éve tartó, történelmileg legalacsonyabb kamatszint a fejlett vilàgban , német export - konjunktúra, a GNI 4-6%-át kitevő EU transzfer... Egy olyan paprikajancsi , mint Orbàn, csak a kedvező külső tényezők hatàsàra tudta gazdasàgilag stabilizàlni rendszerét....

dunántúli gyerek 2018.04.17. 20:34:39

@Brix: ezek mind megvoltak/konjunktúra, szubvenciók, export/, amikor a szocik csődbe mentek

dunántúli gyerek 2018.04.17. 20:42:18

@Brix: A német konjunktúra valóban döntő, de nem elég.

Nem csak mi függünk tőle, hanem a szlovákok, csehek, lengyelek, balkániak mind.

Ehhez képest 2007ben /választás utáni év/ 0,7% lett a GDP emelkedésünk, és az adósság már akkor magasabb volt és emelkedett, 2002höz és 2004hez képest is. Ugyanebben az évben a szlovák GDP emelkedés 9% volt, 10xese a magyarnak, a GDP arányos adósságuk 40% körül.

Tehát egyértelmüen a kormány Qrta el, mert minden más -konjunktúra, export, eu-pénzek mind jöttek az egész régióba, nem csak hozzánk.

Ma meg nem 10xes különbség nincs hanem semmilyen különbség nincs a növekedésben.

Persze biztosan lehet ezt jobban, csak eddig 1990 óta, szerintem, senki nem csinálta Orbán embereinél /Varga, Matolcsy/ jobban.

Budapest a kutyaszar városa 2018.04.17. 20:57:17

@Rettegek mert ballib vagyok: Németországban nem lehet 40 akárhány százalékkal 2/3 - ot csinálni ! Agyrém ! Merkelnek kevesebb százalékkal kellett koalíciót kötnie.

Budapest a kutyaszar városa 2018.04.17. 21:01:16

@dunántúli gyerek: Te a Dankó rádióból szerzed a narancsoligarcha gazdasági tevékenységéről az ismereteidet ? Pedig Brix kolléga elég érthetően leírta a lényeget.

Sir Galahad 2018.04.18. 17:46:03

@Tamáspatrik: A gondolkodásmód Pesten sem jobb vagy értékesebb, mint vidéken, csak más . De ez mindegy is, a lényeg az, hogy a szerző a maga meglehetősen lenéző stílusában nagyjából azt állította, a vidéki lakosságnak nincs módja tájékozódni a világ dolgairól (" a falun élők a rádiót hallgatják") . Ez pedig nettó hazugság, és úgy mellesleg a baloldal számára ártalmas hazugság, mert azt a tévképzetet erősíti meg bennük, hogy nem ők alkalmatlanok arra, amit csinálnak, hanem a tahó gumicsizmás parasztok a bunkók. Most derült ki harmadszor, hogy ezzel mire mennek. Ha ez az eredmény negyedszer is jó lesz nekik 2022-ben, hajrá.

Sir Galahad 2018.04.18. 17:50:22

@Budapest a kutyaszar városa: Angliában meg ezzel a szavazataránnyal 85 százalékos többséget lehet elérni. És akkor mi van?

GyMasa 2018.04.18. 19:09:15

@Budapest a kutyaszar városa:
... Merkelnek kevesebb százalékkal kellett koalíciót kötnie. ..
És, akkor Németországban is igaz a mantra, hogy "az ország többsége Merkel ellen szavazott"?

Budapest a kutyaszar városa 2018.04.26. 18:56:35

@Sir Galahad: Csak éppen Angliában már több száz éve nyírják a demokrácia gyepét..... Ott örökre eláshatná magát egy párt, ha pofátlanul és aljasul visszaélne a körülményekkel ! Bezzeg itt.....

Budapest a kutyaszar városa 2018.04.26. 18:59:03

@GyMasa: Igen, koalíciót kellett kötnie, mert Merkelék 40 akárhány százalékos szavazataránnyal nem osztogatnak maguknak 66,6 százaléknyi mandátumot...
süti beállítások módosítása