Ideo-logikák

Ideo-logikák

A háborúban a férfi csupán "fogyó eszköz"

2018. június 23. - Tamáspatrik

Onnan tudjuk, hogy valamiféle háborúban vagyunk, hogy a köznyelvben gyakorivá válnak az olyan szavak, amelyeknek normális békeidőben nincs jelentőségük, ilyen például a hazaárulózás. Ugyanis ha nincs országok között éles konfliktus, akkor ennek a szónak semmi értelme nincs, akkor árulók sincsenek, csak árnyaltabb megfogalmazások, nem ennyire homályos jelentésű és durva, csak valamiféle "statáriális jog" alapján értelmezhető minősítések.

Persze nyilvánvalóan vannak olyanok is jó néhányan, úgy vélik, hogy a világot Marx (a gyakorlatban egyébként már jó néhány esetben megcáfolt) alaptétele szerint feloldhatatlan ellentétek alkotják. Ráadásul nagyon sokakat képes fokozatosan behúzni a háborús pszichózis, ahogyan egy ravaszul megkreált amerikai vagy török szappanopera is behúzza a nézőit. Maradjunk talán annyiban, hogy a háborús hangulatkeltés és a konfliktusok élezése akármelyik oldalról is legyen szó, a legtöbb esetben egy össztársadalmi szappanopera, amely dramatizáló forgatókönyvek alapján erős túlzásokra építve, öngerjesztő és önfenntartó folyamatként működik.

A harc, a küzdelem valóban hozzátartozik az életünkhöz, azonban csupán egy tényező a sok közül és semmivel sem fontosabb mint például az empátia vagy az együttműködési készség. A harc eszenciáit és a háborúskodás különféle oldalait kicsiben a A Pál utcai fiúk című kötelező olvasmányunk mutatja be talán a legplasztikusabb módon, azonban meg kell jegyezni azt a tényt, hogy Molnár Ferenc világhírű, többféleképpen is értelmezhető regénye végeredményben mégiscsak éretlen kamaszok játékáról szól.

Egy háborúban (történjen az bármilyen síkon) szuverén egyéniségekre nincs szükség, sőt kifejezetten zavaró tényezőt jelentenek - ahogy mondani szokás "civil a pályán". Csupán világos alá- és fölérendeltségi viszonyokra van szükség és parancsot teljesítő katonákra, akik nem gondolkodnak túlságosan sokat. A közéletünk színvonalának a folyamatos esése és a mérvadó médiumok minden önkritikát nélkülöző cinizmusa mutatják meg legjobban ezt a háborús elsötétülési folyamatot, amelynek ikonikus képviselői Kövér László, Németh Szilárd vagy Bayer Zsolt.

A különféle "listázások" leginkább arra jók, hogy kiiktassuk azokat, akik potenciális vetélytársaink az erőforrásokért történő versenyben. A pénzek elosztását ne a mutatott teljesítmény határozza meg, hanem az, hogy ki az "igazi hazafi", azaz a hatalmat mindenféle elvi megfontolás nélkül kiszolgáló személy.

Van-e igazi gátja ennek a folyamatnak? A külső tényezőkön kívül (az EU tagságot értve ez alatt főként) nem nagyon, hiszen az emberek többsége vagy közönyös vagy elitellenes, esetleg titkon kárörvendő mint annak idején a zsidók elvitelkor vagy a kulákok meghurcolása esetében is tapasztalhattuk.

Egy ilyen rendszer valamivel nagyobb mértékben sújtja a férfi nemet mint a nőket, körülbelül olyan arányban amennyire a férfiak közéleti szerepvállalása is nagyobb mértékű a nőknél. Ezen túlmenően azonban még más tényezők is szerepet játszanak: ilyen például a macsóság kultusza, amelynek egyik szélsőséges megnyilvánulása a homofóbia. A másokkal szemben erőszakoskodó macsó férfi még valamennyire rendben van, a családon belüli erőszak talán nem is olyan nagy ügy. Ezzel szemben akármennyi tudományos kutatás is támasztja alá, hogy a homoszexualitás nem ragályos, sőt szociálisan hasznos, a homofóbok véleményét és hozzáállását ez a legcsekélyebb mértékben sem fogja megváltoztatni.

Vagy mondhat akármit Ferenc pápa arról, hogy a homoszexuális egyénektől van mit tanulnunk, nekik az sem számít. Persze csak az olyan társadalmakra jellemző ez, amelyek hajlanak a háborús pszichózis felé mint a Balkán jó része és különösen Putyin Oroszországa. Vagy éppen ennek kicsinyített, light-os változata, amelyet időnként NER-nek máskor Orbán rendszernek nevezünk. (A célok hasonlóak mindkét esetben csak nálunk az eszközök nem annyira durvák mint abban a hatalmas országban, ahol a természeti körülmények sokkal mostohábbak és az ásványkincsek, nyersanyagok fölötti rendelkezés a legnagyobb kíméletlenséggel folytatott hatalmi játszmák tétje.)

A hajléktalanok jó része férfi, emellett a a pszichésen sérültek között szintén több férfi van mint nő, - a mentális betegek alatt ez esetben nem a nyilvánvaló pszichopatákat és paranoiásakat értve, hanem akiket a pszichiáter egy adott esetben annak nyilvánított. Ezeket a csoportokat a társadalom kriminalizálja és kényszernek veti alá, azaz lehetőség szerint bezárja valahova. Ez a gyakorlat szembe megy Európával még a bűnelkövetők esetében is (akik között szintén jóval nagyobb annak a nemnek az aránya, amelyik a nagyobb kockázatvállalási hajlamot mutatja), hiszen főleg a fiatalok esetében a börtön helyett inkább jóvátételt vagy társadalmi munkát szabnak ki ma már főbüntetésként a fejlettebb országokban.

A társadalmi normák beszigorítása aligha fog adni az egyén számára értelmes célokat, sokkal inkább megöli az egyéniséget, ezért nem fogja csökkenteni az alkoholhoz vagy droghoz nyúlók számát sem.

Van azonban két olyan terület, amely az átlagosnak mondható magyar férfiak számára is kedvezőtlen: a nyugdíjrendszer és az egészségügy. Az idős férfit a társadalom kimondatlanul haszontalannak vagy kevés hasznot hozónak tartja, ahol pedig a "csoportérdek" ütközik az egyéni érdekkel és méltányos bánásmóddal, ott ennek jól láthatóak a következményei.

A nyugdíjrendszer a férfiakat diszkriminálja olyan alapon (amit a fideszes kormány sosem mondott ki), hogy egy ötvenhat éves nő nagyon sokat tud segíteni az unokája felnevelésében, a korai nyugdíjba vonulása pedig elősegítheti, hogy a nők fiatalabb korban szüljenek és több gyereket neveljenek fel. Egy idős férfi viszont erre - legalábbis a társadalmi normák alapján,- kevésbé alkalmas. Nem véletlen, hogy a kormány csak a nőkhöz fordult abban a kérdésben, hogyan segíthetne nekik több gyermek felnevelésében, az apa szerepét teljesen figyelmen kívül hagyva. Annak ellenére így van ez, hogy a három éves magyar GYES, amely ritkaságnak számít Európában, demográfiai hatását tekintve tökéletes kudarc.

Vekerdy tanár úrtól tudjuk (és más forrásokból is, a közvetlen tapasztalataink is alátámaszthatják), hogy a gyermekek jólléte nem csak a szüleivel töltött idő mennyiségétől, hanem legalább ennyire a minőségétől is függ. Ha egy anya bezártnak érzi magát, mert az apa ritkán van otthon (mert sokat túlórázik vagy távol dolgozik) és a társadalmi kapcsolatai is átmenetileg leépülnek az nincs jó hatással a hangulatára és rajta keresztül a kisgyerek hangulatára sem. Egy szeretetteljes közeg a gyerek számára sosem lehet neurotikus, ez sokkal nagyobb zavart okoz mint mondjuk egy mozaik család, amihez képes alkalmazkodni, ha gazdag szociális interakciót és támogató légkört biztosít.

A nyugdíjrendszer igazságtalan a férfiakkal szemben ha átlagosan öt évvel később mennek nyugdíjba, mivel átlag öt évvel korábban is halnak meg, (nem véletlen, hogy az özvegyi nyugdíjt általában nők kapják) amellett, hogy valakinek ki kell fizetnie adók formájában a nők számára adott plusz nyugdíjakat. Sőt, van itt még egy újabb "spanyol csizma szerű" elv, ami szintén igazságtalan (de ebben az országban már sajnos az ilyen jellegű igazságtalanságok szinte természetesnek hatnak), hogy akinek az egészségi állapota nem megfelelő az sem tud korábban nyugdíjba menni, csak valami nevetséges ellátást kap. Ezzel szemben jó egészségnek örvendő nők 40 év munkaviszonnyal (vagy ennél kevesebbel is) rendes nyugdíjt kapnak és persze emellett még dolgozhatnak is adómentesen. Őszintén szólva etikailag kifogásolhatónak tartom azoknak a nőknek a döntését, akik amint lehet nyugdíjba mennek, annak ellenére hogy jó a munkabírásuk és egészségek is, főként ha a fiatalok nem tolonganak az állásokért. Emögött megint az a társadalmi szokás van, hogy ha van "ingyen pénz", akkor gyorsan le kell rá csapni.

Az egészségügy fejlesztése szintén nem áll érdekében egy olyan társadalomnak, ahol a "hagy hulljon a férgese" elv érvényesül, megint valamivel nagyobb mértékben sujtva a férfi nemet. Az egészségügyi rendszerünk lényegében úgy jellemezhető, hogy akinek jók a társadalmi kapcsolatai, vannak megfelelő összeköttetési vagy lakóhelye alapján szerencséje van, azoknak van csak esélye magas szintű egészségügyi ellátásra. Privát egészségügy is létezik természetesen nem csak állami, de ennek nagy részét is az állam kórházaiban végzik ("hálapénz"), vagy szabályozatlansága folytán hajlamos visszaélni az állami szektor átlagosan igen gyenge színvonalával.

A zavaros viszonyok tisztázására vannak ugyan kísérletek időnként, valódi szisztematikus munka erős háttér támogatással (amely a szakmai lobbiérdekeket is felülmúlhatja) azonban a fenti logikai elvek miatt nem nagyon várható el. Az állami bürokrácia egyébként is leginkább csak szabvány, gyakori esetekben működik jól, a hivatalnok mentalitás szürke favágást jelent, nem pedig kifinomult aprómunkát. Az egyéni esetek a beteggondozásban nagyon sok félék lehetnek, nem mindig szabványosíthatók de ez kit érdekel, amikor folyton "nemzetközi helyzet" van, a nemzet élete vagy halála a tét.

A faék primitívségű logikai elvek persze nagyon jól működnek és hatásosak rövid távon, hiszen mi értelme az állampolgárt annyira pátyolgatni, nevelgetni és képezni, ha azonnal hasznot hajthat (vagy ha nincs elvárható haszna akkor csak annyi ellátást kap, hogy valahogy elvegetálhasson), legjobb mihamarabb munkára fogni. A hosszú távú emberi erőforrás gazdálkodás szempontjából azonban ez semmivel sem kevésbé káros mint a neoliberális logika, amely a kíméletlen verseny alapján szelektál, és amely manapság főként az amerikai kontinensen domináns.

A háborúkban a férfi lakosság jelentős része mindig is feláldozható volt, a nők képviselték a hátországot, az utánpótlást. A háborús logika növekvő dominanciája a közéletünkben a férfiak leértékelődését hozta magával, elsősorban azokét akik vagy nem hajlandóak elfogadni ezt a primitivizmust (pl. egyes művészek, tudományos kutatók) vagy pedig különféle okok miatt nem képesek egy katonás szervezet merev szisztémájában hasznot hajtani. Ez a szervezet egyébként meglehetősen öncélú, saját magáért létezik.

A kilépés ebből az ördögi körből a társadalmak számára minden esetben a kijózanodás volt. Nem kell többé elfogadni azt a fajta "árukapcsolást", hogy csak ez az egyetlen út létezik az anarchiával szemben, és mint egy rossz álomból lassanként fel kell ébredni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7414058854

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nők hadkötelessége 2018.06.24. 12:59:51

Aki oda van a sorozott-katonaságért, férfiak és apák, esetleg lányos apák, sőt még minden férfi kötelessége szólamokat is pufogtat, annak megemlíteném, csak gondolat kísérletnek, hogy a a "hazafias" hős férfiaknak szükségük van ám tábori "hazafias" l...

Trackback: A haza védelme a Don-kanyarban 2018.06.24. 12:59:31

"A haza védelme minden férfi kötelessége."Elmebeteg egy idézet és elmebeteg egy elképzelés, hogy a hazát 1500-2000 km távolságban a  Don-kanyarban lehet a legjobban megvédeni. Akkor védték volna a hazát a valóságban, ha akkor nem mennek el onnét más ...

Trackback: Minek szül az olyan 2018.06.24. 12:55:10

Minek szül az olyan, aki nem tudja mi a jó, nem tudja mi való ...

Trackback: Hadkötelezettség nem más, mint rabszolgaság 2018.06.24. 12:54:45

Hadkötelezettség mint a modern állami rabszolgaság. Rabszolgák legyünk, vagy szabadok. Ez a kérdés a jövőben, válasszatok! Részlet Farkas Henrik (1942-2005) a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának egykori elnöke, a "Hadkötelezettségről elkötelezetten" ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SZPIITII 2018.06.24. 00:56:33

Rossz a cím: "A háborúban IS a férfi csupán "fogyó eszköz"" :)

keptarhely.eu/images/2018/06/24/v00/20180624v00ook89z.png
Férfiként nyugdíj, pihenés? Csak álom, főleg ha felemelik a korhatárt..

Szornyeteglajos 2018.06.24. 06:38:52

A mai nyugdijrendszer nyertese a legalabb erettsegizett, nem fizikai munkat vegzo Ratko- gyerek, aki a rendszervaltas utan is prosperalo vallalattol ment nyugdijba, mint alkalmazott. A tobbiek vagy mar nem elnek, vagy testi\ szellemi roncsok, vagy nyomorgo kisnyugdijasok, leszamitva azt a parezer vallalkozot, aki ugyes volt.

Nincs haborus helyzet. Nalunk nincs. Csak akik leraboltak a posztkomcsi orszagokat, kinottek a jatszoteret. Europa ezen felebol mar nagyon nem lehet tobbet kivenni. Elviszik hat a tarsadalom leghasznosabb reteget, a kozepet. A kormanyis erre rendezkedik be: a maradek folotti iranyitasra. Az orszag derekhadat az alulkepzett tomegek es a nyugdijasok adjak ma mar. Ezeknek meg nem kell egeszsegugy, aki minimalberbol fizeti a tb-t, annak ennyi jar. Ugyse megy el innen, ha kepes lenne ra, mar nem lenne itt.
Felnott egy csalodott reteg, akik nem jutnak elore, hiaba tanultak, dolgoztak. A bizonytalan egtisztencia, a kiabrandultsag, az erosebb kutya elv alapjan ervenyesules kihozza az emberek legrosszabb oldalat: eroszakos, bunko, allatias viselkedest. Nezzetek csak meg: a kozepkoru ferfiak kopaszra nyirva, izomtriko, mindegyik boxolo-kinezetu. A fiatalok is tonkregyurva, mintha a bortoneletre keszulnenek. Nem haboru van itt, hanem sulyos szellemi sotetseg, ahol ferfi es no egyarant fogyoeszkoz.

különvélemény 2018.06.24. 07:45:19

Ennyit dolgozni egy kis fidesz fikázásért...

Látom némelyik pontnál rendesen meg kellett izzadnod, hogy nagy nehezen a fideszre tudd húzni.

eßemfaßom meg áll 2018.06.24. 09:10:48

"Ugyanis ha nincs országok között éles konfliktus, akkor ennek a szónak semmi értelme nincs, akkor árulók sincsenek"

Ekkora baromságot még az indexcímlapon is ritkán olvasni.

eßemfaßom meg áll 2018.06.24. 09:15:56

"Őszintén szólva etikailag kifogásolhatónak tartom azoknak a nőknek a döntését, akik amint lehet nyugdíjba mennek"

Azért kerdezd meg azt a munkanélküli kezdőt is aki arra vár, hogy végre nyugdíjba menjen az öregasszony és felvegyék őt a helyére.

Eh, én vagyok a hülye, hogy végigszenvedtem eszt a posztot.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.06.24. 09:26:44

Ez zavarosra sikerült.
Egyáltalán nem hiszem, hogy az Orbán-rendszer férfiellenes lenne. Sőt, nagyon is macsó módon gondolkodik. Az más kérdés, hogy képmutató, mert minden populista képmutató. A populizmus lényege, hogy hogy burkoljunk be egy elitizmust úgy, hogy a nép is azt higgye, hogy ő érte van.

"A hajléktalanok jó része férfi, emellett a a pszichésen sérültek között szintén több férfi van mint nő"
Azért van több férfi hajléktalan, mert a hajléktalanná válás egyik gyakori módja a válás, ami során a volt feleség kapja a lakást.
Nincs kevesebb pszichésen sérült nő, csak ők kevésbé látványosak.

csodalámpa 2018.06.24. 09:37:20

Azt elfelejtetted megemlíteni, hogy a nők ugyanabban a munkakörben jellemzően jóval alacsonyabb fizetésért dolgoznak. Így nyilván a nyugdíjuk is alacsonyabb lesz, de ez valahogy már nem fáj neked, csak az, hogy a rohadt ribancok 40 év után akár már el is mehetnek nyugdíjba.

eßemfaßom meg áll 2018.06.24. 09:57:26

@csodalámpa: "ugyanabban a munkakörben jellemzően jóval alacsonyabb fizetésért dolgoznak."

Ez persze szimpla hazugság. Ha igaz lenne, hogy ugyanazt a munkát a nők jóval olcsóbban elvégzik akkor MINDENKI kizárólag nőket alkalmazna.

csodalámpa 2018.06.24. 10:04:15

@eßemfaßom meg áll: Aham, és ezért nincsenek elnőiesedett szakmák, illetve munkakörök, ugyebár. Dolgoztam olyan cégnél, ahol az IT-n is túlsúlyban voltak a nők, pedig ez abszolút nem jellemző, pont ilyen megfontolásból.
Egyébként a pia és a cigi is káros, mégis, még az orvosok között is vannak, akik dohányoznak és alkoholt isznak. Szóval akkor az is hazugság, ugye?
Édesjézus gyerele...

eßemfaßom meg áll 2018.06.24. 10:15:30

@csodalámpa: Az volt az állításod, hogy ez egy általános érvényű igazság.

Szerinted azért nő a legtöbb titkárnő és azért tanárnők meg óvónők vannak mert kevesebb fizetést kapnak mint a tanárok és titkárok?

eßemfaßom meg áll 2018.06.24. 10:19:09

@csodalámpa: a cigiző orvost kár megpróbálni belekeverni, az egy függöség, profitorientált cégekről beszélünk akik 1ft költségcsökkentésért megbasznák a saját anyjukat a ravatalon.

Tamáspatrik 2018.06.24. 10:59:02

@eßemfaßom meg áll: Pedig ez így van. Csak akkor kerül elő ez a szó, amikor valakik harciaskodnak.

Tamáspatrik 2018.06.24. 11:00:22

@eßemfaßom meg áll: Akkor meg mért akarja "visszacsábítani" a munkapiacra azokat a kormány, akiket eléggé meggondolatlanul most küldött el nyugdíjba? Egy válság idején jó lehet a korábbi nyugdíjazás, de ez meglehetősen rugalmatlan. És igazságtalan. Aki munkaképes az dolgozzon, ne járadékvadász legyen.

Tamáspatrik 2018.06.24. 11:04:07

@csodalámpa: Nem nekem fáj, hanem annak a férfinak, aki 60 évesen húzza már a belét, de nem mehet el nyugdíjba, hanem kap 25000Ft-t havonta ha leszázalékolják, tök mindegy mennyi volt a pénze. Aki nyugdíjba megy az a fizetése 80%-át kapja jellemzően. És még mellette dolgozhat, és dolgozik is ha jó az egészségi állapota, de nem napi 8 órát.
Az egészséges és munkaképes ember dolgozzon, ne tőlem várja el, hogy fizessem a nyugdíját.
KIVÉTEL persze, ha valóban a gyerekének 3 gyereke van és őket neveli vagy besegít, de akkor mehetne akár GYES-re is.
Egyéni megítélések vannak. Aki azért megy nyugdíjba mert megteheti de tudna dolgozni még az olyan embert megvetem.

midnightcoder2 2018.06.24. 11:07:59

"Onnan tudjuk, hogy valamiféle háborúban vagyunk, hogy a köznyelvben gyakorivá válnak az olyan szavak, amelyeknek normális békeidőben nincs jelentőségük, ilyen például a hazaárulózás. Ugyanis ha nincs országok között éles konfliktus, akkor ennek a szónak semmi értelme nincs"

Országok közötti versenyhelyzet mindig volt, van és lesz. És ahhoz, hogy a hazádat eláruld nem kell feltétlenül az, hogy a másik ország akinek az érdekét képviseled épp nyílt háborúban legyen a tiéddel. Attól még ha jelentős kárt okozol ugyanúgy elárultad a hazádat.

Ebbe a kategóriába amúgy az is beletartozik, amikor valaki hagyja lerohadni az egészségügyet, oktatást, ehelyett stadionokat és kisvasutakat épít, de az is amikor valaki megduplázza az államadósságot csak azért, hogy elhitesse a néppel hogy nagy a jólét.

"Persze nyilvánvalóan vannak olyanok is jó néhányan, úgy vélik, hogy a világot Marx (a gyakorlatban egyébként már jó néhány esetben megcáfolt) alaptétele szerint feloldhatatlan ellentétek alkotják."

Ha másban nem is, de ebben a jó öreg szakállas bácsinak bizony igaza volt. Amíg monoteista vallások és agyament ideológiák vannak (kommunizmus, liberalizmus, nácizmus, zöldek, stb), addig bizony feloldhatatlan ellentétek is vannak. Az persze, hogy ezek az ellentétek mennyire és milyen formában jönnek elő sok mindentől függ. Első sorban attól, hogy az istenadta népnek mennyire nagy a jóléte. Tele hassal nemigen harcol az ember. Erről is szólnak a jóléti országok. Más kérdés, hogy a nagy jólét aztán időnként elfogy, és akkor ismét kiéleződnek az ellentétek.

midnightcoder2 2018.06.24. 11:12:02

@Tamáspatrik: "Egyéni megítélések vannak. Aki azért megy nyugdíjba mert megteheti de tudna dolgozni még az olyan embert megvetem. "

A munkahelyek normál körülmények között fiatal, terhelhető embert keresnek, értsd akit rá lehet venni arra hogy ingyen túlórázzon amikor csak kell. Az, hogy ma annyira nincs meló, hogy 60 évesen is kaphatsz munkát esetleg, egy ritka kegyelmi állapot, ami nem tart soká.

Tamáspatrik 2018.06.24. 11:21:16

@midnightcoder2: Ja, nem tart soká. Nem sokára már 50-60 évesek fognak dolgozni mindenhol, mint most Ausztrália egyes munkahelyein. Nem lesz más. A fiatalok külföldre mennek vagy olyan "menő" munkahelyekre, ahol rugalmas munkarend és "home office" is van (nem kell mindennap bemenni). Most is ezt teszik és otthagyják a tradicionális cégeket.

Tamáspatrik 2018.06.24. 11:23:01

@midnightcoder2: Mondd már meg, hogyan perelsz be valakit azért mert "hazaáruló"? Vagy kihív téged klasszikus párbajra becsületsértésért, vagy te hívod ki őt?
Ez nem normális jogi kategória, csak a statárium esetén van, akkor főbe lőhetnek érte.

Tamáspatrik 2018.06.24. 11:24:57

@midnightcoder2: Ja, kiderült hogy az ellentétek amiket ő annak gondolt létezők ugyan, de nem feloldhatatlanok. Pl. a munka és tőke ellentéte sem az. Ahol feloldhatatlan az ellentét, ott nincs remény tárgyalásra csak a harc veszi át a terepet. Ez volt az ő alapvető hibája, a világot lángba borította vele.

Tamáspatrik 2018.06.24. 11:27:02

@Lord_Valdez: A macsóság nem férfiellenes? Dehogynem. A legtöbb férfi nem felel meg a macsó kritériumoknak, a cikkben említett okokból. Ha egy rendszer szelektál ez irányban, akkor az férfiellenes.

midnightcoder2 2018.06.24. 11:36:47

@Tamáspatrik: Ezt a folyamatot fogja megfordítani egyrészt Európa háttérbe szorulása gazdaságilag (ez már ma is zajlik). Ennek kb. az lesz a következménye, hogy a fejlett nyugati országokban egyre kevésbé lesz könnyű melót találni. A másik fontos tényező a robotok és az MI előretörése. Ma már egyre olcsóbbak azok az alkatrészek amiből össze lehet rakni egy robotot, és egyre okosabb MI-k vannak, és pláne lesznek.

midnightcoder2 2018.06.24. 11:39:38

@Tamáspatrik: "Ja, kiderült hogy az ellentétek amiket ő annak gondolt létezők ugyan, de nem feloldhatatlanok. Pl. a munka és tőke ellentéte sem az."

De, csak egyrészt ma a munkásosztály Kínában van, másrészt egyre inkább átveszik a helyét a robotok. De ez csak addig jó a munkásnak, amíg kapja a segílykét, vagy létrejönnek olyan állások ahol lelkesen lehet tologatni az excel táblákat jó pénzért. A gond ott kezdődik, amikor a gép kezdi tologatni az excel táblát.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.06.24. 12:03:53

@Tamáspatrik:
Egy Vörös Hadsereg Frakció terrorista bankellenes? Igen. A marxista doktrínáik szerint a kizsákmányoló tőkésosztály eszközei.
Egy bankrabló bankellenes talán? Nem. Sőt, belőlük él.
Attól, hogy valaki árt valakinek, még nem feltétlenül ellenséges szándékkal teszi.
Itt se arról beszélünk, hogy a Fidesz férfiellenes lenne. Sőt, nagyon is férfiközpontú, csak épp számukra hasznos típusú férfiakat szereti. De ezzel az erővel nőellenes is lehetne, mert nőből is csak a számukra hasznosakat szereti.

marczy 2018.06.24. 12:54:03

A "hulljon a férgese" mentalitás nem működhet nálunk, mert nincs gyerek, és kevés a fiatal, ráadásul még általánosságban sincs nagy merítési lehetőségünk, mint Kínának. Egyszerűen Magyarország ehhez túl kicsi. A mai magyar világban az elvtelen, olykor elhamarkodottan, nem megfelelő vagy akár nem is szakmai érvek mentén történő, olykor pedig brutálisan kíméletlen szelekció nem vezet eredményre. Sokkal többet nyernénk egy akár skandináv, akár angol típusú oktatási rendszerrel, mely utóbbi százszor jobb, mint az amerikai. A hátrányos helyzetű térségekben pedig az államnak és az egyházaknak kellene egyrészt összefogniuk (pl. cigánypasztoráció), másrészt az iskola és a szülők közötti együttműködésnek kellene intenzívnek lennie, harmadrészt megfontolandónak tartom a fentiekkel összefüggésben a hetes iskolák rendszerének újbóli kiépítését (hátrányos helyzetű diákoknál), az ott dolgozó pedagógusokat külföldön bevett szakmai elvek alapján kiválasztva (magas pedagógiai hozzáadott értékre való törekvés).

HEL Blog · http://he-liga.blog.hu 2018.06.24. 12:57:54

Hadkötelezettség nem más, mint rabszolgaság

Hadkötelezettség mint a modern állami rabszolgaság. Rabszolgák legyünk, vagy szabadok. Ez a kérdés a jövőben, válasszatok! Részlet Farkas Henrik (1942-2005) a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának egykori elnöke, a "Hadkötelezettségről elkötelezetten" előadásából. 2000 április 14 .

"A kötelező katonai szolgálat az emberi jogok széles skálájának folyamatos és súlyos megsértésével jár. Szinte nincs olyan emberi jog, ami ne sérülne. Az emberi jogoknak ilyen mértékű, tömegekre kiterjedő megsértése a modern polgári államokban az élet egyetlen más területén sem képzelhető el. Radikálisan fogalmazva: a hadkötelezettség a modern állami rabszolgaság intézménye. Ezt a radikális megfogalmazást sokan durvának tartják, elutasítják. Ám ha belegondolunk, hogy ez az intézmény az állampolgár életének szinte minden részletét szigorúan szabályozza, előírja, hogy mit és mikor egyen, hogyan öltözködjön, kinek és hogyan köszönjön, kinek engedelmeskedjen, kivel és hol lakjon egy szobában, és olyan esküre kötelezi, amelyben még a saját életének feláldozását is vállalja - nos, akkor nem tagadható, hogy a rabszolgasággal való analógiának van alapja.

Nem véletlen, hogy olyan sok kiemelkedő értelmiségi ellenzi a hadkötelezettséget. Azzal, hogy az egyéniségükre büszke, az egyenruhától egyébként is irtózó személyeket a hadseregbe bevonultattak és ott megaláztak, a sorkatonaság intézménye számos esküdt ellenséget szerzett magának."

he-liga.blog.hu/2011/12/14/hadkotelezettseg_nem_mas_mint_rabszolgasag

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.06.24. 13:00:45

Nők hadkötelessége.

Aki oda van a sorozott-katonaságért, férfiak és apák, esetleg lányos apák, sőt még minden férfi kötelessége szólamokat is pufogtat, annak megemlíteném, csak gondolat kísérletnek, hogy a a "hazafias" hős férfiaknak szükségük van ám tábori "hazafias" lány "nemi kielégülést" végző szolgáltatásra is. Volt is ilyen már és kellene is. Az ilyen felfogású apák lányai lehetnének az első ilyen kötelezően besorozott leányok.

erkolcstan.blog.hu/2018/06/08/nok_hadkotelessege

Gleccsertetű 2018.06.24. 13:05:38

@HEL Blog: @TanNé: elfelejtetted megnézni melyik nick-el írsz

gyere már vissza az atomos blogra szak értő úr

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2018.06.24. 13:10:03

@Gleccsertetű:

Biztosan ismered ezt a mondást:
"Hülyékkel nem vitatkozom, mert még összekevernek velük."
Ami az én álláspontom azt leírtam itt és sokan olvassák, sokakra van hatással.
Tégy te is így, írd le és nézd meg mennyien olvasnak.

Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép.
vilagnezet.blog.hu/2013/08/23/paski_atomeromu_egy_elavult_gozgep

Gleccsertetű 2018.06.24. 14:17:23

@Iván Gábor IGe: ismerem, ezért nem is vitatkozni álltam le veled

eßemfaßom meg áll 2018.06.24. 14:55:43

@Tamáspatrik: "Akkor meg mért akarja "visszacsábítani" a munkapiacra" mert épp munkerőhiány van, mindemellett a nyugdijas kevésbé sír az alacsony nyugdij miatt ha ki tudja egésziteni.

]{udarauszkasz 2018.06.24. 16:12:56

@Gleccsertetű: Akkor itt van meg 1 nick.
En voltam sorkatona. Sok ertelme volt.(ironia) A tavalybarnult kispajtasok rangatjak mogotted az AMD63-at (majdcsak elsul egyszer, aztan a gerincedbe furodik a golyo, hogy aztan tolokocsiban csucsulhess egy eleten at...) a szakaszpk meg azon kiserletezett (elotte valami pszichologiai tovabbkepzesen volt) hogy hogy birjak a bakak a tul keves alvast hosszu idon keresztul. Mikor elotte odaertunk a laktanyaba, tiszta Auschwitz feelingje volt az egesznek, az ormesteren tanyersapka, valamilyen madarral az elejen, amitol ugy nezett ki, mint egy Waffen-SS Offizier. (Mellesleg rola kiderult, hogy o a legnormalisabb az egesz bandaban, viccen kivul, egyedul vele lehetett ertelmesen elbeszelgetni.)
Szoval a kenyszerlaktanya egy allamilag elrendelt rabszolgasag. Mar eleve egy halom felnott, nemileg erett ferfit osszezarni hosszu idore, egy perverz otlet. Nincs az a higieniai eloiras, ami megelozne ilyen helyzetben egy jo kis influenza-vagy egyeb jarvanyt. Legyen katona, aki az akar lenni. Aki ebben erzi elhivatottnak magat, es szereti csinalni, az az orszagot is jobban meg fogja tudni vedeni, mint par kenyszermunkas baka.

Alick 2018.06.24. 17:19:08

@]{udarauszkasz: Sorkatonaság: a seregben mondta egy rovottmultú srác, hogy a sitten jobb volt az élet.
:)

exilis 2018.06.24. 17:39:34

Genetikailag kódolt, hogy kevesebbet ér. A férfi is így gondolja. Ha megkérdezel tíz férfit, hogy döntsön, őt lövik fejbe, vagy a feleségét, 9 azt mondja, hogy inkább engem. Ugyanez fordítva, ha megkérdezel 10 nőt, akkor 10 azt fogja mondani, hogy "hát nekem még élnem kell".....

Dread Naughty 2018.06.24. 17:53:26

Most tényleg felfedeztem, hogy a férfiakat a társadalom lenézi, kihasználja és még meg is alázza?
Bravo, bravo.

eßemfaßom meg áll 2018.06.24. 18:41:34

@Tamáspatrik: "Mondd már meg, hogyan perelsz be valakit azért mert "hazaáruló"? Vagy kihív téged klasszikus párbajra becsületsértésért, vagy te hívod ki őt?
Ez nem normális jogi kategória, csak a statárium esetén van, akkor főbe lőhetnek érte. "

Azért mielőtt elkezded a hazádat árulni, olvass bele a BTK 258. §-ba. 5-15 év jár érte. Ha csak előkészülsz az 1-5 év.

eßemfaßom meg áll 2018.06.24. 18:46:48

@]{udarauszkasz: Komolyan bevittek sorkatonának egy rakás öngyilkossági kísérlettel megvert autistát?

]{udarauszkasz 2018.06.24. 19:11:43

@eßemfaßom meg áll: Meghozza a foiskolarol. Ha utban vagy valakinek, meg a tolokocsival is betolnak a laktanyaba. Eleg hosszu a sztori, miert soroztak be, (le is szereltek ido elott, mint kb. a harmada allomanyt velem egyutt, mert a szakaszpk f*sagaiba belerokkantak paran.) de ha azt mondom, hogy meg a Gyurcsany-kormany idejen volt, meg talan nektek is szimpi leszek a vegen. A lenyeg, hogy utban voltam valakinek egy idore, es ezert raktak be a brazilok koze. Mire elsikkasztottak a dolgot, le is szereltek engem is. De mondtam, ez nem idevalo sztori.

dunántúli gyerek 2018.06.25. 01:15:46

szerintem a buziság szélsőséges, nem a homokfóia

dunántúli gyerek 2018.06.25. 01:19:23

@csodalámpa: "Azt elfelejtetted megemlíteni, hogy a nők ugyanabban a munkakörben jellemzően jóval alacsonyabb fizetésért dolgoznak. "

Melyik országban? Mert itt biztos nem.

midnightcoder2 2018.06.25. 07:00:13

@]{udarauszkasz: Érdekes, engem a jó Kádár-rendszerben egy sima allergiával kiselejteztek, szerencsére.

Amúgy a sorkatonaság tényleg hülyeség, Átlag Jóskából soha sem lesz Rambo, aki fel tudja venni a versenyt egy amcsi tengerészgyalogossal, vagy akár csak egy afrikai gyerekkatonaként felnőtt "menekülttel".

Egy Hun Hunniából 2018.06.25. 08:29:49

"a homoszexualitás nem ragályos, sőt szociálisan hasznos" :-D (japersze!)
És az élet császárairól miért nem írtál? Az a nem kicsi réteg, amelyik már tizenéve korától nyugdíjas! Ha nem lenne világos a CIGÓK azok!

CleanYourRoom 2018.06.25. 09:39:44

"Ezzel szemben akármennyi tudományos kutatás is támasztja alá, hogy a homoszexualitás nem ragályos, sőt szociálisan hasznos, (...)"
[citation needed]

erkölcsi hulla 2018.06.25. 09:59:21

A háborúban IS fogyó eszköz. MInt mindenhol máshol.

CleanYourRoom 2018.06.25. 10:16:07

@csodalámpa: Az IT nem éppen rosszul fizetett szakma, ezzel csak magadat cáfolod. Számos szakma eléggé el van nőiesedve, és nem is feltétlenül rosszul fizetett szakmák. Egyértelműen uralkodnak a nők a jogászi szakmában, a bírók 68%-a ma nő Magyarországon, aztán a pszichológusok többsége szintén nő, úgyszintén a HR-szakmában 78%-os női túlsúly van, de a fogorvosok jó része is nő.

Nyilvánvalóan nem a jól vagy kevésbé jól fizetettség tehát a döntő szempont a nők pályaválasztásában. Ha megnézed, mi a közös a fenti jól fizető női szakmákban, illetve a kevésbé jól fizető szakmában, mint a nővér, tanár, titkárnői állások, akkor rájöhetsz, hogy azon túl, hogy ezek jellemzően kényelmes, zárt térben, normál napszakban, jelentős utazás nélküli, nem olyan nagy stresszel járó, fizikailag biztonságos állások (melyek mindegyike vonzó a nők számára általában), mindegyikben EMBEREKKEL kell foglalkozni, ami a döntő szempont a női pályaválasztás szempontjából, míg a férfiak jellemzően jobban érdeklik a DOLGOK, illetve rendszerek, ezért van minden feminista hiszti ellenére továbbra is férfi túlsúly a STEM-területeken.

eßemfaßom meg áll 2018.06.25. 12:02:40

@]{udarauszkasz: "de ha azt mondom, hogy meg a Gyurcsany-kormany idejen volt, meg talan nektek is szimpi leszek a vegen"
a Gyurcsány kormány 2004. október 4-én tette le az esküt, a sorkatonaság 2004. november 3-án szűnt meg, az utolsó sorozás 2004. májusában volt.

Szerintem te valahol torzítod a téridőt.

]{udarauszkasz 2018.06.25. 12:18:03

@eßemfaßom meg áll: akkor Medgyessy lehetett. Azt tudom,hogy balos kormany volt. Ugyanaz a maffia az osszes, iranyultsagtol fuggetlenul.

eßemfaßom meg áll 2018.06.25. 16:24:26

@]{udarauszkasz: Szóval beszélsz összevissza. Mindemellett sorkatonának már jóideje csak azt vitték el aki nagyon fogdosni akart fegyvert, egy magas vérnyomás vagy allergiapapír már a 90es években is elég volt , és akinek még ezt se sikerült összekaparni az mehetett polgári szolgálatra.

]{udarauszkasz 2018.06.25. 17:27:30

@eßemfaßom meg áll: talan meg a behivom is megvan valahol. De ezt se hiszed el. A tortenetet,ami mogotte van,meg annyira se hinned el,pedig megtortent. Belugyesek is erintettek voltak,ennyit elarulok. Fogalmad sincs,mi minden lehetseges ebben az orszagban, nem veletlenul huztam el a banatba,es hagytam itt ezt az orszagot,minden szepsege ellenere is.

eßemfaßom meg áll 2018.06.25. 19:20:49

@]{udarauszkasz: A meséd pár helyen kiszakad a létező valóság szövetéből, de becsülöm az írói munkásságod a Nagyon Fontos Öngyilkos Autista Főiskolásról Akit A Belügyesek Betoltak A Seregbe Ahol A Sorkötelesek Épp Belerokkantak A Szolgálatba A Sorkatonaság Megszűnése Idején.

Lehetne belőle sorozat a netflixen.

Tamáspatrik 2018.06.25. 21:26:41

@marczy: Abszolút egyetértünk! Köszi, ez nagyon fontos kiegészítés.

Tamáspatrik 2018.06.25. 21:29:47

@Egy Hun Hunniából: Ez nem hit kérdése a homoszexualitással kapcsolatban, hanem tudományos kutatások megállapítása. Most már eléggé feltárt téma, csak a homofóbok süketek rá, hiszen anélkül is tudják a tutit.

Tamáspatrik 2018.06.25. 21:35:31

@eßemfaßom meg áll: Van olyan, hogy kémkedés például, szolgálati vagy államtitkok kiszolgáltatása másoknak. Nagyon szabatos leírások vannak.
Kivéve a hadi logika szerint, mert ott aki nem lép egyszerre, arra mind rásütik, hogy hazaáruló. Ott nincs sem laca sem faca...
Érdekes módon, ha nincs harciaskodás, akkor senki nem emleget "hazaárulókat".
Ráadásul egy gumikategória, mert mindig az aktuális hatalom dönti el, hogy mi az elfogadható, KG Bélát sem zárták börtönbe, mert MSZP-s volt történetesen. Ő tehát "jó hazaáruló" volt? Vagy hogy van ez?

Tamáspatrik 2018.06.25. 21:39:29

@exilis: A cikk nem arról szól, hogy melyik nem ér kevesebbet, hanem az, hogy a férfiak jó része nem jelent értéket az uralkodó ideológia szemszögéből.
Régi őskonzervatív reflex lehet, hiszen egy igazi alfahím sok nőt képes megtermékenyíteni. Törzsi logika van mögötte?
Valójában nem, mert a kormány a család szentségét hirdeti, de tudattalanul lehet benne ilyen logika. Sőt, idős férfiakra nincs szükség, idős nők használhatóbbak, ez az alapfeltevés.
Nem arról szól, hogy aki nem annyira alkalmasnak látszik, hogyan segítsünk neki, milyen irányban ösztönözzük, hogy alkalmasabb legyen.

Tamáspatrik 2018.06.25. 21:40:23

@Lord_Valdez: Ja, nem feltétlenül tudatosan az, inkább az eredményét tekintve tűnhet annak.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.27. 21:24:52

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

eßemfaßom meg áll 2018.07.01. 18:04:34

@Lusuka: a spammergecitszülő anyád megbaszásáért mennyi fizu jár?
süti beállítások módosítása