Ideo-logikák

Ideo-logikák

Tovább menetel jobbszélre a kormány

2020. április 05. - Tamáspatrik

A járványhelyzet kihasználása

Jól látható, hogy a kormányunk felhasználja a járványhelyzet okozta válságot is hatalma megerősítésére. Mivel ilyen esetekben mindenki az államtól várja el, hogy határozott lépéseket tegyen, ezért nálunk, ahol az államhatalom európai összehasonlításban igen centralizáltnak mondható, nagy a kísértés, hogy a vezetés ezzel visszaéljen, tovább erősítse a pozícióit. Láthatóan újabb területeket akar elfoglalni, illetve a számára (nem tudom ennél pontosabban mondani) „megbízható elvtársaknak” juttat vagyont és kulcspozíciókat (törvényjavaslatok szintjén pl. színházak, Schmidt Mária alapítványa, városliget rendezési terve). A járvány miatti kritikus helyzet ilyen lépéseket egyáltalán nem indokolna, sokkal inkább hatalmi törekvések vannak emögött.

Az év elején Orbán Viktor viszonylag békülékeny hangnemet ütött meg, azonban továbbra is az utóbbi időben már megszokott „egyet balra, kettőt jobbra” táncrend érvényesül. A határidő nélküli rendeleti kormányzás szükségessége és a parlamenti ülések „technikai lehetetlensége” nagyon átlátszó csúsztatások a kormány részéről, úgy tűnik, inkább a helyzeti előnynek és az erőfölénynek a kihasználásáról van szó.

Az erős állam nálunk kegyet gyakorol

Míg a környező országokban villámgyorsan megszavazták a bérkiegészítéseket, nálunk ezt nyilvánvalóan taktikázás és színfalak mögötti huzavona előzi meg, a bejelentendő akciócsomag várhatóan igen szelektív lesz. Az igazságosság elvét a kormány mindig sajátosan vette figyelembe, az általa hirdetett „közösségi céloknak” alárendelten (akinek nem tetszik így, lehet szó idézőjel nélküli közösségi célokról is, ebből a szempontból mindegy). Egyszerű szabályt lehetne alkalmazni, hogy a tavalyi évre bevallott jövedelem alapján (amely a NAV-nak is rendelkezésre áll), vagy pedig az első három havi bérek alapján történhetne egységes bérkiegészítés, mondjuk a fizetés 70-80%-ig. A kormány valószínűleg ennél bonyolultabb és differenciáltabb változattal fog előállni, ami a számára kedves csoportokat fogja nagyobb mértékben megtámogatni. Amit a legtöbben el is fogadnak majd, hiszen a fejekben többnyire az van, hogy az állam nálunk nem a kötelességét végzi, hanem kegyet gyakorol. (Az állam egyébként igenis adhat ki fedezetlen pénzt, még ha ezzel megnyomja az inflációt is, de némely esetben egy magasabb infláció akár még jó hatással is lehet a gazdaságra.)

Miről is szólt a nemzeti konzultáció?

Idézzük fel, hogy miről is szólt az a nemzeti konzultáció, amit végül is lefújtak? Az oktatásban hátrányba kerülteknek nem jár többlettámogatás. Most viszont íme, megvalósult az igazi szegregált oktatás, hiszen ahol van internet, azok be tudtak kapcsolódni a távoktatásba, mások viszont a középosztálytól lefelé, nem tudják ezt megtenni. Ez a pont kipipálva. Vagy lehet, hogy mégsem? Valamit kellene kezdeni a rossz anyagi körülmények élő gyerekekkel is, hogy ők is tanuljanak valamit. (Az önkormányzatok tudnak ebben segíteni, például kiscsoportos oktatás formájában.) Még a börtönökben levő zsúfoltság és rossz higiéniai körülmények is olyan tényezők, amik most visszaütnek a járványos időszakban.

A vírust Kínából kaptuk és az EU segít, nem fordítva

A kormánykommunikáció természetesen a fenti mondat ellentétét sugallja. Egyrészt el kell ismerni, hogy a magyar egészségügy felszereltsége sokat fejlődött az utóbbi időben az EU forrásoknak köszönhetően. Ezen kívül valóban elköltötte-e a kormány a megmaradt 2000 milliárdos pályázati keretet, arról vita van, de feltételezhető, hogy lehetne még ebből az összegből is átcsoportosítani, mivel senki nem vezette le az ellenkezőjét. Az álhírterjesztés egyébként leginkább a szélső-jobboldalra jellemző, de érdekes módon még senki nem perelte be a Mi-Hazánk mozgalmat annak ellenére, hogy teljesen megalapozatlan állításokat terjesztenek.

Jobboldali értékek is válságban

Nem mondhatnám, hogy bármelyik oldal is „győzelemre áll” a másikkal szemben. Nem csak a globalizáció az, ami válságba került, hanem olyan jobboldali értékek, mint a család intézménye és a vallásos közösségek is éppúgy nehéz időket élnek át. Ilyen esetekben még azt sem mondhatjuk, hogy sok pénzzel mindez megoldható lenne, mert az elszigeteltség a fő probléma, nem az anyagi helyzet. Örömre nincs oka senkinek sem, még azt figyelembe véve sem, hogy nem volt még olyan csapás a történelemben, ami egyes csoportoknak vagy szakmáknak ne kedvezett volna anyagi téren.

A vírust majd megszokjuk

Jelenleg sokak közérzete, hogy „Jaj, itt a világvége”, de ugyanez volt már 2008-2009-ben a pénzügyi válság idején, ugyanez volt 2015-ben a migrációs krízis idején. A gyógyítási eljárások fejlődnek, az orvostudomány alkalmazkodik, az életmódunk szintúgy, egy idő után megtanulnunk együtt élni a vírussal. (Kínában és Kelet-Ázsia más országaiban már valószínűleg eljutottak odáig, hogy együtt tudnak élni vele.) Amennyiben a kormányunk időben reagált és az intézkedések elég hatásosak, (ami azért feltételezhető), valamint fegyelmezetten be is tartjuk azokat, ez esetben egy pár hét után a járványgörbe nálunk is lefelé kell, hogy mutasson.

A hatalomkoncentráció viszont velünk marad még egy ideig

A kormányunk már rég meggyőzte magát, hogy ők a magyarság egyedüli megmentői és mindenki más rosszat akar. Valószínűleg egy sajátos, belterjes és zárt csoportmentalitás érvényesüléséről van szó. Leginkább a putyinizmust alkalmazzák, ami egyébként egy deklaráltan fasiszta tanokat hirdető orosz ideológus elveire épül. Viszont manapság az eszközök finomodtak, a hatalom biztosításához elég a médiumokat birtokolni és az ellenfelek anyagi forrásait elvágni. Nem kell a pártokat betiltani, elég ha a finanszírozási lehetőségeiket megszüntetjük, - emiatt sem meglepő, ha a pártfinanszírozásból is elvesznek egy jelentős összeget, éppígy az önkormányzatoktól is a gazdasági csomag részeként.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr1015593216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 13:41:31

Milyen értelemben jobbszél? A szó eredeti értelmében a ballibek vannak a jobbszélen.

Erős állam, hatalomkomcetráció - pozitívum, ha a hatalom alapja a nép. Ami a legrosszabb: gyenge állam, ahol a valódi hatalom hátul van, nagytőkések és filantrógerek kezében, minden kontroll nélkül.

A jobboldali értékek - mármint kulturális értelemben - ismét győzelmet aratnak.

Tamáspatrik 2020.04.05. 14:06:40

@MAXVAL bircaman közíró: Mindenki tudja, hogy mi az a jobbratolódás, ne játssz a szavakkal. Attól, hogyha azt mondják valakire, hogy fasiszta és azzal vág vissza, hogy te vagy a fasiszta, még nem lesz igaza.
A szélsőbalt nevezheted kommunistának, nevezheted anarchistának is, de sosem lesz rendpárti, nem lesz fasiszta. Másmilyen állatfajta, azért.
Annak ellenére sem az, hogy nagyon hasonló sémákat használnak a fasiszták és a kommunisták is, Marx is pont olyan mondatokat írt mint te az imént.
Ilyen szó sincs, hogy "filantróger". Ezt nyelvi anarchizmusnak, zűrzavarkeltésnek nevezem, ha egyesek olyan szavakat csinálnak, ami nekik tetszik, de tudományos definíciója nem létezik. (A szélsőjobbnak létezik.)
Sajátos tolvajnyelv ez, szektásság, ha olyan szavakat használunk, ami semleges kívülálló számára értelmezhetetlen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 14:15:29

@Tamáspatrik:

Szélsőbal - teljesen marginális manapság.
Szélsőjobb - teljesen marginális manapság.

Persze lehet mindkettőt szitokszónak használni, de mi értelme van?

Ma a fő elválasztóvonal a liberalizmus-populizmus vita.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.04.05. 16:09:19

Tessék végre megtanulni, szélsőjobb az Hitler, esetleg túlzással a Magyar Gárda! Szélsőbal meg Sztálin és az Antifa.
Orbán légüres térben mozog balról nézve, mert bármerre megy, bármit csinál, diktatútrát kiáltanak.
Az ellenzéknek elméleti esélye volt a bajban felelősséget mutatni, félretenni az ellentéteket . Ehelyett ők kiszolgálták, együttműködtek a globalista propagandával. Ezt két hét után a kormányzat megunta és egy primitív csapdát állított nekik, vagyis lépéseket tett az ellenzék háttérbe szorítására. Erre azért volt lehetőségük, mert a krízisben megnövekedett a támogatottságuk, viszont az ellenzéki okvetlenkedést meg elítélte a lakosság. Tehát nem a diktatúra miatt következett be, hanem mert erre az ellenzék rövidlátó politikája lehetőséget adott.
Ilyen tehetetlen ellenzék mellett nincsen szüksége még egy esetlege diktátorjelöltnek sem diktatúrára, hogy kormányozhasson. Emiatt Orbánnak sincsen szüksége rá. Emlékeztetőül, nem kellett erőszakkal megdönteni a Fideszt, normálisan át lett adva a kormányzás a baloldal győzelmekor.
Összegezve, az ellenzéknek lehetősége lett volna a Fidesszel együtt harcolni a válságban és jól jöttek volna ki belőle. Ehelyett hülyét csináltak magukból és még a felelősséget és a dicsőséget is átadták Orbánnak.

Emmett Brown 2020.04.06. 12:17:27

Szerencsére Orbán megtalálta, hogy mivel lehet kihúzni a gazdaságot a szarból, 13. havi nyugdíj kell ide :)

Wildhunt 2020.04.06. 12:49:56

@Emmett Brown: Az indexen is volt cikk a pénzosztás szükségességéről. Lehet, hogy olvasta.

Emmett Brown 2020.04.06. 13:00:30

@Wildhunt: ha valakiket nem érint a válság, azok a nyugdíjasok. 13. havi nyugdíj a sanszosan növekvő munkanélküliség (kisebb járulékbevétel) mellett elég fos ötletnek tűnik.

Nem Mari néni meg Pista bácsi fogyasztása fog kiesni a rendszerből, hanem azoké az embereké akik olyan ágazatokban melóznak, amik eléggé szopóágon vannak.

degreen 2020.04.06. 13:06:37

Rugózzunk már erről arrébb. 4 év alatt akarja visszahozni.
Van ott más is.

Munkahelymegőrzés: a rövidített munkavégzés esetén készen állnak arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez Orbán szerint "a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz".
Munkahelyteremtés: 450 milliárd forint értékben beruházásokat támogatnak
Kiemelt ágazatok fognak támogatni, olyan ágazatok, amelyeket újra kell indítani: turizmus, építőipar, film- és kreatívipar, mezőgazdaság, egészségipar, élelmiszeripar, építőipar, logisztika, közlekedés.
Vállalatok finanszírozása: kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak több mint 2000 milliárd forint értékben.
Család- és nyugdíjasvédelem, négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. 2021 februárban a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni. Ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. "Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem" - tette hozzá.

Emmett Brown 2020.04.06. 13:11:52

@degreen: remélem az Atlétika vb nem marad el. Elég volt egy darab álomgyilkosságból az elmúlt pár évben xD

Ekrü 2020.04.06. 13:14:54

"Egyrészt el kell ismerni, hogy a magyar egészségügy felszereltsége sokat fejlődött az utóbbi időben "-Szóval az Index a 444 a HVG meg az összes baloldali újságíró/blogíró meg pártocska gátlástalanul aljas szemét módon hazudott az elmúlt években.
"és az EU segít, nem fordítva"-Ezt tessék csak az olaszoknak mondani.Biztos nagyon hálásak érte...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.06. 13:27:29

@Ekrü:

Én úgy tudom, Zorbán lezüllesztette az olasz, a brit, a spanyol, a német, s az angol egészségügyet...

Ekrü 2020.04.06. 13:29:21

@Emmett Brown: A nyugdíjasokat is éppúgy érinti a válság miután válsághelyzetben az árak bizony emelkednek.A tervezett összeget 4 év alatt szeretné bevezetni a kormány és januárban kapnának először 1 hetit.Nem hinném ,hogy irigyelni kéne tőlük,bár amilyen hülye az ellenzékünk (lásd téged) simán ellenezni fogja és ezzel remélhetőleg 2022-re elveszíti a nyugdíjas szavazói nagy részét.:))))

Ekrü 2020.04.06. 13:31:26

@MAXVAL bircaman közíró: Igazad van ,tényleg ennek is az Orbán az oka.Annyira lekötötte őket a 7.cikkely meg a jogállamiság védelme,hogy nem volt idejük a saját egészségügyükkel foglalkozni...:))))

tireless treehugger 2020.04.06. 13:32:05

Mi van ha törvényszerűség hogy a társadalmi fejlődési folyamatban most nemzethyszocializmusnak kell következnie?. Szerintem örülni kell hogy valami lendületesen megindult. Ha most elbukik az is jó ha halad előre és később bukik az is teljesen elfogadható.

A világ állandó változásban van, húznak/inspirálnak az élen járók, kialakul az igény. Most éppen fasizmusra van igény, majd lecsökken a létszám, kiürül a kamra, lesz egy kis csihipuhi és aztán jöhet néhány év előremutató fejlődés. Rinse and repeat.

Én személy szerint élvezem, egy élet alatt megélni 3 nagy- és sok kisebb válságot, 3 rendszert, végleteket, prófétákat, szélhámosokat, istent és ördögöt, nemzetmentőket és nemzetvesztőket, ..... A legszuperebb korba születtem és legszuperebb helyre. Éljen a patás!!!! és éljetek ti is!!!

Emmett Brown 2020.04.06. 13:33:32

@Ekrü: jaja, a keresletcsökkentés bizony inflációt szokott generálni :)

Ekrü 2020.04.06. 13:43:15

@Emmett Brown: Ja,mert te úgy láttad,hogy a csirkemell ára az csökkent az elmúlt időszakban.:))))Tudod én nem a hegedűtok árára gondoltam....De nem vitatkozom,tessék csak nyugodtan sajnálni azt az 1 heti pénzt a nyugdíjasoktól.Remélem az összes ellenzéki párt követi az ön hozzáállását.:))))))

n3spr3ss0 2020.04.06. 14:04:14

@MAXVAL bircaman közíró: Régóta nyílt titok, hogy ez a kormány a fasiszta ideológiát használ. Ja, hogy finomított formában. Attól még büdös a hal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.06. 14:06:24

@n3spr3ss0:

Régóta nem titok, hogy a ballibek imádnak fasisztázni. Szerencsére erre ma már mindenki ásít.

ulpius66 2020.04.06. 14:19:30

@n3spr3ss0:

Figyusz!

Nálad fél éve még a JOBBIK volt a fasiszta!

Most meg összefeküdtek a ballibsik a fasiszta JOBBIK-kal!
(ezen én persze egy pillanatig sem csodálkozom, hiszen a ballibsiknek soha, semmilyen értékrendjük nem volt.... mindössze "hatalom-mániásak.....)

... és milyen egy csónakban a JOBBIK-kal, TE KIS FASISZTA IMÁDÓ?

Emmett Brown 2020.04.06. 14:21:00

@Ekrü: korán indul a választási kampány.

degreen 2020.04.06. 14:38:53

Na, megmondták megint a tutit (index):
Fletó: " A kormányfő csomagja a nemzeti jövedelem 1,8 százalékával egyenlő pótlólagos keresletet teremt. Az eddig bejelentett intézkedésekkel együtt. Ez bizony halottnak a csók. "
(A Momentum szerinti) Bezzeg Románia : A kisebbségi román kormány a GDP 2%-ának megfelelő összegű élénkítőcsomagot tervez elfogadni, mondta Florin Citu pénzügyminiszter.
Romániában: "Violeta Alexandru munkaügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy már félmillió munkaszerződést függesztettek fel Romániában". Magyarországon (Momentum): "már több tízezren váltak munkanélkülivé az elmúlt hetekben, Gulyás Gergely szombaton napi több ezres számról beszélt."
Bezzeg Románia: "Románia feltétel nélküli hitelmegállapodásokat akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD)"

ulpius66 2020.04.06. 14:54:56

Patrik Tamás!

Figyusz!

Eddig nem az volt a ballibsi mantra, hogy a gaz Patás "az új Kádár" rosszabb esetben Rákosi pajtás?

Kádár elvtárs és Rákosi pajtás is a "jobbszélen" voltak?

DÖNTSÉTEK MÁN EL VÉGRE, HOGY ORBÁN A KOMMUNISTA DIKTÁTOROK VAGY A FASISZTA DIKTÁTOROK MÉLTÓ UTÓDA!
(avagy a ballibsik jó szokásukhoz híven össze-vissza hazudoznak mindent.....

ulpius66 2020.04.06. 14:57:51

@Emmett Brown: "korán indul a választási kampány."

Barna Emerett!

Persze attól függ mikor lesz a választás!
(teszem azt, ha nyár végén Orbán belevág egy előrehozott választásba, akkor máris nincs korán...)

ulpius66 2020.04.06. 15:02:58

Patrik Tamás!

Látom te követed a politikát, és mint írtad a Fidesz van a jobbszélen.

Lécci ezen a táblán helyezd mán el a többi pártot is.
(nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki van jobboldalon, középen , baloldalon, balszélen....)

n3spr3ss0 2020.04.06. 15:45:01

@ulpius66: Ha a hülyeség fájna, ordítanál. Nézd meg mit tettek 1933-ban Németországban. Indigó meg még mindig létezik.

Emmett Brown 2020.04.06. 16:11:03

@ulpius66: jól van ulpika, okosat szólottál mint mindig :)

még egy késő nyári választás esetén is ott van mint ígéret, a nyugdíjasokat mobilizálni. feltéve hogy nyár végére túl leszünk a járványon, és a mentőcsomag kivételesen tényleg egy mentőcsomag, és nem csak a haverok feltápolásáról szól. De a nyugdíjcsalogató csemege pont azt vetíti előre, hogy fel fogják baszni az aktívak agyát.

Ekrü 2020.04.06. 16:23:42

@Emmett Brown: Az ,hogy az ellenzék értelmi színvonala egyenlő a nullával az nem azt jelenti ,hogy kampány van.Nem kéne mindent zsigerből ellenezni és rögtön nem úgy állnának ahogy.Lásd Karigeri esetét a zsúfolt buszokkal meg az ingyenes parkolással...

Ekrü 2020.04.06. 16:31:14

@Emmett Brown:
"De a nyugdíjcsalogató csemege pont azt vetíti előre, hogy fel fogják baszni az aktívak agyát. "-Kétlem,hogy bárkit is bántani fog ,pár hozzád hasonló szüleit/nagyszüleit semmibe vevő anyaszomorítón kívül,hogy a szülei/nagyszülei majd januárban kapnak 1 heti pluszpénzt....

white999 2020.04.06. 16:37:31

@Emmett Brown: Asszem ahogy a helyzet bonyolódik lesz még 14 havi nyugdíj is de az már csak 2030-tól és minden hónap február 1-től napi bontásban elérve 2060 ig. Akkor viszont már mindenki kezdjen aggódni a ha fényességes vezérlő csillagunk a 15 havi nyugdíj bevezetését jelenti be 2060 tól óránként bontásban.. Akkor már tényleg elfogynak a szavak. Viki már jobb mint a comedy central Hofi is forog a sírjában.

white999 2020.04.06. 16:41:29

@Wildhunt: Drága barátom. Mióta pénzosztás egy év múlva adni nyugdíjasnak pénzt? Tán elvesztette a munkáját? Segítek, arra gondoltak, hogy aki most vesztette el és fogja elveszteni annak adni és nem februárban, mert egy évig nehéz élelem nélkül lenni. Gondolom ezt maga is tudja, ha MEG nem akkor ne szóljon hozzá baromságokat.

Emmett Brown 2020.04.06. 16:48:09

@Ekrü: Karigeri esete a buszokkal pont ugyanaz, mint Orbáné az iskolabezárással :)

white999 2020.04.06. 16:51:08

@degreen: Munkahelymegőrzés: a rövidített munkavégzés esetén készen állnak arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez Orbán szerint "a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz".
Mennyi és kinek?

Munkahelyteremtés: 450 milliárd forint értékben beruházásokat támogatnak

Kit és miért? Miért nem a meglévőket menteni? Egyszerűbb lenne a mostani menteni mint egy újat elindítani, beruházni? Kinek Minek ruházok be ha nincs meg a kereslet oldal?

Kiemelt ágazatok fognak támogatni, olyan ágazatok, amelyeket újra kell indítani: turizmus, építőipar, film- és kreatívipar, mezőgazdaság, egészségipar, élelmiszeripar, építőipar, logisztika, közlekedés.
Vállalatok finanszírozása: kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak több mint 2000 milliárd forint értékben.

OK. Ebben van ráció, részletek? pl A turizmust az indítja útnak ha van turista akinek van pénze és ingerenciája erre a tevékenységre. Tehát ismét a keresleti oldal és nem feltétlen a támogatás.

Család- és nyugdíjasvédelem, négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. 2021 februárban a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni. Ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. "Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem" - tette hozzá.

Mint egy falat kenyér. Februárban átlag 30.000 forint/nyugdíjas Jövőre. Ha ez nem oldja meg a következő pár hét problémáját akkor semmi.

Emmett Brown 2020.04.06. 16:54:59

@Ekrü: nemár. eddig dübörgött a gazdaság, mi húzzuk az európai növekedést, eddig nem jutott erre forrás. most hogy beüt a szar, meg esetleg tényleg húsbavágó intézkedéseket kell hozni, megspékelve azzal hogy jópáran még így is rábasznak, egyből előkerült az ötlet.

Mindezt várhatóan csökkenő járulékbefizetés mellett, leszámítva azt a forgatókönyvet, hogy a nyugdíjasok 2%-a meghal a járványban, mert akkor kijön a matek.

Én nem sajnálom tőlük, de felelőtlen népszerűségturbozó döntésnek tartom. A gazdaságot nem ez fogja beröffenteni.

white999 2020.04.06. 16:57:15

@Ekrü: 1, Februárban és nem januárban. Jelen pillanatban ki a fontosabb a nyugdíjas vagy akinek 0 azaz nulla bevétele van mert nincs munkája? És nem jövőre nincs hanem már most sem és lesznek ezzel még így 100.000 -ek pár hónap alatt. Nekik megoldási javaslat? Mert erről még nincs szó. Előbb a nyugdíjas jövőre. Szerinted ez így teljesen oké?

Ekrü 2020.04.06. 16:57:41

@Emmett Brown: Hát nem éppen.Iskolába járni kötelező,iskolákat bezárni nem lehet egyik napról a másikra,mert az ráadásul nem csak a gyermekeket de a szülőket is érinti.A BKK viszont egy szolgáltatás amiért az emberek fizetnek.A járvány kellős közepén elrendelni,hogy a csökkentsék a buszjáratokat,bocs de ehhez nagyon hülyének és rosszindulatúnak kell lenni.Ráadásul akik megveszik a bérletet nem csökkentett áru bérletet vesznek és a teljes árú bérletért cserébe elvárhatják,hogy ne verjék át őket egy lecsökkentett szolgáltatással.Szóval Karigeri majd akkor ritkítsa a járatokat ha a bérletek árát is lecsökkenti a szolgáltatás színvonalához.

Ekrü 2020.04.06. 17:00:08

@white999: Akkor lenne nem oké ,ha most kapnák.Gondolom,ha jövőre akarják adni,akkor biztosak benne ,hogy jövő februárra helyrejön annyira a gazdaság,hogy tudják teljesíteni.Remény a jövőre nézve .

Ekrü 2020.04.06. 17:05:39

@Emmett Brown:
"Én nem sajnálom tőlük, de felelőtlen népszerűségturbozó döntésnek tartom. A gazdaságot nem ez fogja beröffenteni. "-Nos,gondolom ha nem tudják tartani akkor veszítenek a népszerűségből.Hol itt a hiba?Nincs más dolgotok csak mint ahogy eddig is tettétek drukkolni,hogy ne sikerüljön...Azért ne legyetek túl elkeseredettek ha mégis sikerül.:)))))

white999 2020.04.06. 17:06:59

@Ekrü: Drágám még mindig nem érti. Oké a fidesz a régi mszp a nyuggerek és a alul iskolázottak pártja tehát kell a szavazat. Ezzel nincs is gond de hol van azoknak a támogatása akik erre megteremtik a fedezetet? Akik dolgoznak. de most nem fognak. Erre irányult a kérdés kedvesem.

white999 2020.04.06. 17:10:52

@Ekrü: Hát nem éppen.Iskolába járni kötelező,iskolákat bezárni nem lehet egyik napról a másikra,mert az ráadásul nem csak a gyermekeket de a szülőket is érinti.A BKK viszont egy szolgáltatás amiért az emberek fizetnek.A járvány kellős közepén elrendelni,hogy a csökkentsék a buszjáratokat,bocs de ehhez nagyon hülyének és rosszindulatúnak kell lenni.Ráadásul akik megveszik a bérletet nem csökkentett áru bérletet vesznek és a teljes árú bérletért cserébe elvárhatják,hogy ne verjék át őket egy lecsökkentett szolgáltatással.Szóval Karigeri majd akkor ritkítsa a járatokat ha a bérletek árát is lecsökkenti a szolgáltatás színvonalához.

Szerintem pont az csinálták, hogy bezárták egy nap alatt. Tudom régen volt és a választói emlékezet homályba szokott veszne de reggel még a fényességes csillagunk kategorikusan cáfolta amit este már büszkén jelentett be végtelen bölcsességében és előrelátásában.

white999 2020.04.06. 17:15:42

@Ekrü: A BKK viszont egy szolgáltatás amiért az emberek fizetnek.A járvány kellős közepén elrendelni,hogy a csökkentsék a buszjáratokat,bocs de ehhez nagyon hülyének és rosszindulatúnak kell lenni.Ráadásul akik megveszik a bérletet nem csökkentett áru bérletet vesznek és a teljes árú bérletért cserébe elvárhatják,hogy ne verjék át őket egy lecsökkentett szolgáltatással.Szóval Karigeri majd akkor ritkítsa a járatokat ha a bérletek árát is lecsökkenti a szolgáltatás színvonalához.

Asszem Nem karácsony hozta az intézkedést de hétfőre már korrigálták a menetrendet miután kiderült hogy hibás volt a koncepció és Karácsony elnézést is kért.
Az utóbbi 30 évben fényességes csillagunk hányszor ismerte el hogy hibázott? Nyilván végtelen bölcsességében Ő csak és kizárólag jó döntéseket hoz tehát erre semmi szükség nincs. Látod már a választ is megspóroltam. Instant válasz bármilyen helyzetben használható a kedves vezető védelmében.

Ekrü 2020.04.06. 17:16:40

@white999: Drágád neked a nagymarosi hóhér...:)
"Oké a fidesz a régi mszp a nyuggerek és a alul iskolázottak pártja tehát kell a szavazat. "-Mondjatok még pár ilyet,azt nem lesz a végén senki aki rátok szavazzon.Édesanyád/nagymamád is "nyugger" .Így hívod őket?
" Ezzel nincs is gond de hol van azoknak a támogatása akik erre megteremtik a fedezetet? Akik dolgoznak. de most nem fognak. "-Az elmúlt 30 évben nem a Fidesz volt az aki folyamatosan megszorította,kiszipolyozta azokat akik dolgoztak/dolgoznak ellentétben a baloldallal akik mást sem tudtak,mint a dolgozó emberekről a 7. bőrt is lenyúzni.Ez most sem lesz másképp.A Fidesz rendbehoz,az ellenzék meg nyafog...

Emmett Brown 2020.04.06. 17:18:16

@Ekrü: fogják tartani, azzal nem lesz baj. kérdés, hogy milyen áron. vagy hitelből, vagy az aktívak szopatásával, vagy valami céges sarccal, amit "bizonyistennemhárítanakát".

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.04.06. 17:18:45

Azt látom hogy birca elvtárs rendesen megdolgozik a pénzünkért!
első volt ahogy kell!:))

Emmett Brown 2020.04.06. 17:27:42

@Ekrü: szóval ha a BKV ritkít az tömeggyilkossági kísérlet, de mi van ha ugyanezt a MÁV csinálja?

"2020. március 30-án üzemkezdettől érvényes információk

Az ITM a kijárási korlátozáshoz igazodva rendkívüli menetrendi módosítások bevezetését rendelte el a helyközi személyszállításban, így március 30-tól nem közlekednek a tanítási időszakban az iskolába jutást biztosító járatok, melyeket a tantermen kívüli oktatási rend és a szombattól életbe lépett kijárási korlátozás miatt már csak alig vagy egyáltalán nem vesznek igénybe utasaink. Hétvégéken marad a szombati és a vasárnapi közlekedési rend. A lezárt határok miatt külföldre már nem közlekedő egyes nemzetközi vonatokat a magyarországi szakaszokon is töröljük a menetrendből március 30-tól."

Ekrü 2020.04.06. 17:28:10

@white999:
"Asszem Nem karácsony hozta az intézkedést "-Na ne viccelj...Tán nem ő a főpolgi?Ki ültette Draskovicsot a BKK vezéri székébe?Tán nem ő? Március 24-e óta rendeletekkel kormányozza Budapestet,a csökkentett járatokat április 1-én vezették be.Akkor ki is döntött róla?
index.hu/belfold/2020/03/24/lehet-e_karacsonyt_diktatorozni/
Ezek szerint gerinctelen is,hisz megpróbál kibújni a felelősség alól.
" hétfőre már korrigálták a menetrendet "-Hétfőig eltel 3 munkanap,amikor is a járván közepén az emberek úgy utaztak mint a heringek.Mondjuk ha az volt a célja,hogy Budapesten elszabaduljon a járvány akkor érthető az intézkedése...

white999 2020.04.06. 17:33:42

@Ekrü: Drágám! Annyira éreztem nyugger is vagy meg aluliskolázott is. Mondjuk hozzászólásodból látszott, hogy nem a közgazdász beszél belőled. Ennyit tudtok ami betanultatok, amire kondicionálva vagytok Hülye libsi soros béren blabalabla. Ha már érvelni kellene valami mellett akkor elfogy a tudomány. Na pá ne vedd magadra többen vannak ezzel majd te is megszokod.

Ekrü 2020.04.06. 17:34:01

@Emmett Brown: A MÁV ritkításával nem volt semmi probléma,hisz ott nem utaztak hering módjára és a közösségi oldalak sem voltak tele felháborodott emberekkel.Gyanítom azért mert ott a járatritkítást hozzáértő emberek észszerűen oldották anélkül ,hogy a bérletesek kárt szenvedtek volna.Sajnos láthatóan sem a főváros élén sem pedig a BKK élén nem a hozzáértő emberek ülnek...

Ekrü 2020.04.06. 17:40:29

@white999: 50 éves vagyok,sajnos messze a nyugdíjtól,ráadásul bizony iskolázott.Vállalkozó akinek most áll a vállalkozása.De miután világ életemben a saját lábamon álltam és soha nem irigyeltem senkitől semmit ezért most is úgy vagyok vele,hogy míg van két kezem és tudok dolgozni addig nincs veszve semmi.Majd ezt is túléljük valahogy,de attól nekem nem lesz több se jobb ,hogy azért szidjak vagy irigyeljek valakit mert kap egy pici segítséget az élettől.(kormánytól)

white999 2020.04.06. 17:41:35

@Ekrü: Szombat vasárnap munkanap? Hahó már nem Észak Koreában vagy kiképzésben. Ne az indulat vezéreljen vegyél mély levegőket gondold át a stratégiát, a támadható pontokat. .....és azután maradj csendben, mert nem megnyerhető játszmába kezdesz. Na pá aranyom.

Emmett Brown 2020.04.06. 17:43:25

@Ekrü: mi volt az utolsó intézkedése a kormánynak (ha volt ilyen) amivel nem tudtál 110%ig azonosulni? xD

Ekrü 2020.04.06. 17:48:20

@white999:
"Szombat vasárnap munkanap?"-Na ezt hol olvastad? Április 1-én (szerdán) vezették be a csökkentett járatokat és most hétfőre korrigálták.(Már ha korrigálták és nem pedig amiatt nem volt zsúfoltság mert ma már mindenki kocsival ment az ingyen parkolás miatt.) Április 1-e szerda.Ha jól számolom -szerda,csütörtök,péntek-ez bizony 3 munkanap.Legalábbis szerintem,de lehet felétek ez nem így van...:))))))))))))))))

Ekrü 2020.04.06. 17:53:34

@Emmett Brown: Volt több is ,amivel nem igazán értettem egyet,de a mögötte lévő szándékot megértettem.Miután a rendszerváltáskor voltam 20 éves ezért már elég sok kormányt túléltem és közülük messze a Fidesz a legjobb.Az olyan Momentum-féle hőzöngők (csak ,hogy újakat is mondjak)meg egyszerűen taszítanak.

white999 2020.04.06. 17:55:49

@Ekrü: OK Akkor én már nyuggerebb vagyok és hál istennek messze a nyugdíjtól. És te milyen segítséget kaptál az államtól? Trafikod van? Félreértés ne essék senki nem sajnálja a nyugdíjastól de azt látnod kell, hogy pl te mint vállalkozó termelnéd meg az erre valót. Ha a te vállalkozásod és másoké is áll, abból nem lesz nyugdíjnövelés, sokkal inkább csökkenés. Első körben lehetnél annyira önző, hogy a vállalkozásodra gondolj a nyugdíjasok érdekében. Továbbmegyek ha annak örülsz, hogy a nyugdíjasokat mentik és nem téged mint vállalkozást, akkor a kormány azt hiszi hogy jót cselekszik, hiszem mindenki örül még az a vállalkozó is meg munkanélküli is akit nem ment meg. Ergo ezzel a nagy boldogsággal és megértéssel azt váltjátok ki hogy recesszióba kerül a gazdaság és kevesebb nyugdíjra lesz pénz, amellett, hogy te és mások is éhen döglenek, akiket megint csak másoknak kellene fenntartani és előbb utóbb azok is éhen döglenek. Egészen addig amíg a táplálék lánc csúcsán a kedves vezető és néhány kivételezett áll. Tudom elsőre kicsit bonyolult gondolatmenet de nem kellene mindent kritika nélkül elfogadni és akkor sokkal jobb lenne a világ. PÁ.

n3spr3ss0 2020.04.06. 18:08:44

@Ekrü: Nem Karácsony miatt szabadul el a járvány, hanem a sok felelőtlen birka miatt, akiknek hiába beszélnek.

Emmett Brown 2020.04.06. 18:11:39

@Ekrü: én is így vagyok ezzel a nyugdíjemeléssel. nem értek vele egyet, de a mögöttes szándékot megértem, kellenek a szavazatok, mert itt bizony lesz jónéhány igencsak elégedetlen ember.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2020.04.06. 19:13:15

Lippsik szokas szerint minden ziccert kihagynak.

Nem is baj ez, eretlenek a kormanyzasra.

sóhegy049 2020.04.06. 19:42:22

@Ekrü: "A MÁV ritkításával nem volt semmi probléma,hisz ott nem utaztak hering módjára és a közösségi oldalak sem voltak tele felháborodott emberekkel"
A MÁV forgalmát nem láttam, de egy igen forgalmas viszonylat mellett élek és nem volt itt semmi tumultus. Persze a Facebook-on mindent össze lehet hozni, mert az a veréb-lószar esete. Gondolom, hogy a MÁV nem volt kiadva, met miért is lett volna, hanem Karigerire lett kihegyezve ez a sztori. Most is üresen konganak a BKK járatok.

sóhegy049 2020.04.06. 19:44:09

@Emmett Brown:
Tegnap már állítólag volt 300.000...
Beszédes.
Akit meg lehet kenni napi 20 Ft-al, az is megérdemli. ;-)

tireless treehugger 2020.04.06. 19:49:27

@sóhegy049:

Gondolhatod amikor a sok vidéki troll nekiesik a pesti polgármesternek. A falutól nem volt még 40km-nél távolabb, de ugatják az országos/fővárosi/világ politikát. Jobban ismerik a német/svéd/angol helyzetet mint az ottlakók, atomtudósok, agysebészek, közgazdászok. Mostanában meg előjött belőlük a járványügyi- és matematikusi képesség is.

Imádom őket, még a játékot is abbahagytam mert sokkal érdekesebb műsort adnak mostanában.

sóhegy049 2020.04.06. 19:55:14

@tireless treehugger:
Engem csak az "zavar", (bár egyben szarok is rá) hogy mind elvakultan védik a semmit... :-) Aki ellent mer mondani, kritikát mer megfogalmazni, azt meg a vírussal vitetnék el és még ugatnak gyűlöletet? De annak a kurva ellenségnek az adója az kell? Őt is ugyanúgy megnyúzzák ét tapsol érte, vagy a B változat, hogy haszonélvező? ;-)

illaim 2020.04.06. 20:11:20

Tobzódik a fidess SA csürhéje mert a gazdája belefingott a nullás lisztbe! LOL A bejelentése olyan "történelmi", hogy azonnal esett a Forint! Azonnali gazdasági segítség a nyugdíjasoknak egy év múlva, négy évre elosztva! LOL A munkájukat elvesztőkről meg egy szó se! Parasztvakítás a javából! Azt a parasztjai vakulnak is ezerrel, amit a beírásuk bizonyít! LOL Rákosi még vas és acél országát vizionált, Orbán meg a vakok és fékezettgondolkodók országát lopkodja, mert vakok között a félszemű a tolvajkirály! LOL

Tamáspatrik 2020.04.06. 20:34:02

@white999: Nekem az jött le, hogy meg van zavarodva, össze-vissza beszél, igazán konkrétumot nem is mondott. "Nem igazságos, ami történik". - ez valami nagyon nagy mélypont ilyet hajtogatni.
A mezőgazdaság és élelmiszeripar pedig pont az, ami nem rokkant bele a válságba, működnek. A mezőgazdaság eddig is jelentős támogatásokat kapott, hívott le az EU-tól.
A nyugdíjak hogy jönnek ide most? Ha a bérből és fizetésből élők jövedelme csökken, akkor a nyugdíjakat is inkább csökkenteni kell mint növelni. Főleg ha az állam adóbevételei csökkennek.

degreen 2020.04.07. 06:57:58

hogy a 20% hogy jött, engem is érdekelne. Jó az 10%-nak is... (lejárt szabik, karanténok, BKV-ról autóba ülés)
index.hu/belfold/2020/04/06/karacsony_az_ingyen_parkolassal_megnott_a_forgalom_budapesten/
süti beállítások módosítása