Ideo-logikák

Ideo-logikák

Politika és az agyműködés összefüggései

Mért élünk skizofrén társadalomban?

2016. május 31. - Tamáspatrik

 

Az agyműködés kutatása napjaink tudományának egyik gyorsan fejlődő területe. A műszeres diagnosztikának az utóbbi tíz-tizenöt évben lezajlott forradalma lehetővé tette, hogy meglehetősen részletes leírásokat tudjunk adni az agy egyes területeinek működéséről és feladatairól.

Igen érdekes megfigyelések születtek például a bal és jobb agyféltekénk sajátosságairól. Habár az agyféltekék működése és a politikai felfogás összefüggéseinek bemutatásával még sehol nem találkoztam, mégis némi háttértudással már vállalkozni lehet olyan kép felvázolására, amely valószínűleg nem áll messze a valóságtól.

Az agy baloldali része felelős az elvont gondolatok létrehozásáért, a fogalomalkotásért, a verbális intelligenciáért és az időérzékelésért. Számol, tervez, célokat tűz ki. A dolgokat részekre bontó, analitikus működésű.

A jobb félteke ezzel szemben a térlátás, a fantázia, a kreativitás forrása. Spontán, játékos, közvetlen és kapcsolatokat építő. A dolgokat egységben szemléli. Hogy jön ide a politika, hogy kerül a csizma az asztalra?

Hát úgy, hogy az egyik agyfélteke dominálhat a másik felett, ami meglehetősen egyénfüggő. Valamint helyzetfüggő és természetesen feladat függő is. Az is gyakran előfordul, hogy idősebb korban a jobb agyfélteke válik dominánssá. Az, hogy valakinél „alapjáraton” melyik agyfélteke dominál, szerintem jól lemérhető az illető értékválasztásain, amelyet nemritkán szélsőséges bal- vagy szélsőségesen jobb oldali megnyilvánulások is kifejeznek.

A szélsőségesen baloldali felfogású egyén bal agyfélteke-orientált, ennélfogva individualista, hidegen racionális, spekulatív, a tudomány és a modern technika híve. Ide tartozónak érzem például Oszkó Pétert, Gyurcsány Ferencet (régebben), a fiatal Orbán Viktort vagy éppen Vágó Istvánt, aki a szkeptikusok társaságában is aktív munkát végez. A pénzemberek, a technokraták, kutatók képviselik talán legjobban ezt a fajta látásmódot.

A szélsőségesen jobb oldali felfogásúaknál a jobb-agyfélteke dominál (a szélsőségest most nem úgy értve, hogy erőszakos, hanem az átlaghoz képest kirívó mértékű): érzelmesebb, intuitívabb, közösségcentrikusabb emberek. Mivel a kritikai véna (azaz a bal-agyféltekés analitikai funkció) nálam eléggé fejlett, ezért nem tudom megállni, hogy az előálló hiányosságokat ki nem pécézzem. Például azt, hogy ennek a felfogásnak olyan ismert képviselői mint Bayer Zsolt, Schmidt Mária vagy Tőkéczki László képtelenek lennének helytállni komoly szakértőkkel szemben folytatott igényes szakmai vitákban, ezért nyilvánvalóan kerülik is az ilyesmit. A jobb-agyfélteke jóval pesszimistább és zavarosabb világa nyilvánul meg abban is, hogy a radikális jobboldali média mennyire élvezhetetlen és emészthetetlen, ugyanis minimum két percenként fordul elő benne egy nemzethalál. Ide tartozik az is, hogy mivel a jobb agyfélteke mintázatokat keres mindenhol, a túlműködésének az eredménye lehet az is, ha valaki összeesküvés elméletek megszállott hívévé válik.

A bal agyfélteke homloklebenyét, amely az agy fejlődéstanilag funkcionális értelemben véve legfiatalabb és legfejlettebb része, a tudatalatti valamivel kevésbé befolyásolja mint a jobb agyfélteke homloklebenyét. (Arról viszont nem vagyok meggyőződve, hogy a racionális gondolkodást ne állíthatná saját szolgálatába a primitív ösztönösség.) Jobb agyfélteke homloklebenyének (egészségügyi okokból történő) eltávolítása vagy kikapcsolása után az illető továbbra is épelméjű maradt, viszont kevésbé kreatív és kevésbé színes személyiség. A teljes hitrendszerünk maga alapvetően tudattalan és inkább a jobb oldali agyféltekével van kapcsolatban.

Voltak olyan példák is, amikor beteg embereknél gyógyítási céllal átvágták a kérgestestet, a két agyféltekét összekötő területet. Ilyenkor jött létre egy olyan helyzet, amikor a jobb kéz valóban nem tudta, hogy mit csinált a bal kéz (a jobb agyfélteke a test bal oldalával, a bal agyfélteke a jobb oldalával van kapcsolatban).

Ez a fajta „skizofrénia” pedig pontosan egy olyan állapot amely a mai magyar társadalmat jellemzi. Mindkét oldal fújja a magáét és nem törekszik a másik megértésére.

Sajnos a magyar politikából már jó ideje eltűntek a Széchenyi és Deák formátumú személyiségek (századunkban talán Bethlen István említhető velük egy lapon), ezzel szemben jöttek olyanok mint például Kun Béla, Szálasi, Rákosi, az utóbbi időben pedig Gyurcsány és Orbán: mindegyik le akarta győzni és a partvonalra szorítani azokat, aki nem az ő gondolkodását követik. Közéletünk egy évszázad óta szélsőségek között csapong, most inkább a szélsőjobb van offenzívában, de a baloldal jó részére ugyanígy jellemző, hogy átkozottul nem érdekli amit a másik fontosnak és értékesnek tart, csak fújja a saját nótáját nagyképűen, az alázat minden jele nélkül.

Azt viszont tudjuk, hogy minden komoly emberi teljesítmény az egyén életében mint például építés, műalkotás létrehozása vagy gyermeknevelés mindkét agyfélteke összehangolt munkáját igényli. A közéletben ma sajnos csupán a mérsékelt felfogású láthatatlan zongoracipelők azok, akik törekszenek a különféle felfogások összehangolására és értékek integrálására.

Egyrészt van egy genetikailag kimutatható összetevője a politikai felfogásnak, annak hogy valaki inkább újító (baloldali felfogású) vagy hagyományőrző (jobboldali). Senki nem tehet arról, hogy az agyterületeinek dominanciája folytán milyen felfogás számára a szimpatikusabb. Másrészt viszont az ember maga is képes a kevésbé fejlett oldalát fejleszteni és a másikkal egyensúlyba hozni, léteznek erre különféle gyakorlatok (pl. logikai feladatok vagy éppenséggel meditációs gyakorlatok), amelyek az agy adott területein fizikailag is jól kimutatható fejlődést idéznek elő.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr218765430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása