Ideo-logikák

Ideo-logikák

A politika nyomulása szinte már az '50-es éveket idézi

2016. augusztus 21. - Tamáspatrik

 

Meggyőződésem, hogy a politikának alapvetően semmi keresnivalója sem a munkahelyeken sem a baráti kapcsolatokban. Kerülni igyekszem mind a munkahelyeken mind ismerőseim körében (pl. a Facebook-on) is a politikai véleménynyilvánítást, éppen azért, mert a politizálás többnyire csak zavart okoz azzal, hogy fontosabb dolgok elől tereli el a figyelmet. Ezzel együtt nem életszerű, hogy közéleti kérdések ne kerüljenek szóba a beszélgetések során és ha kérik a véleményemet, akkor pár szóban elmondom a tárgyilagosságra törekedve.

A politikát érdemes különválasztva kerülni életünk egyéb területeitől, hiszen senki nem lát tisztán, mindenki elfogult valamilyen irányban, befolyásolják az érdekei is éppúgy mint az érzései. A rendszerváltáskor a társadalom többsége passzív maradt: először kivárt majd pedig morgott csupán, egymás között szidtuk a politikusokat a nekünk nem tetsző intézkedések miatt (ezt szoktuk meg az „átkosban”, a morgás jogát az aktív, önszerveződő érdekvédelmi szövetségek helyett). Az ezredforduló körüli években a gazdaság egyenletes fejlődése nyomán kezdtük úgy érezni, hogy a politikának számunkra kevesebb tétje van, csak annyira szurkoltunk egyik vagy másik párt hatalomra jutásának mintha két focicsapatról lenne szó, amelyek közül az egyik szimpatikusabb. (Nem mindenki számára volt persze tét nélküli, az „átlag” szavazókat véve alapul.) Leginkább a Gyurcsány-kormány alatt kezdett a helyzet egyre inkább „fokozódni”, a baloldali kormány egyre kevésbé volt képes az eseményeket kézben tartani (számos papírízű törvény és intézkedés született, ennélfogva nem is került végrehajtásra), emellett Orbán és csapata 2002 óta tudatosan is provokálja a társadalmat, újra és újra beveti a mozgósítás hatékonynak bizonyult eszközét a saját céljai érdekében.

A mozgósítás annyira célt ért egyeseknél, hogy 2010 után aktívan politizálni kezdtek a munkahelyen, a kormánypropaganda állításait szajkózva. Egyes baráti kapcsolataimra is vet némi árnyékot, a politika kényes és kerülendő téma lett. Mindez persze csak abban az esetben jelent gondot, ha a haver időközben fanatikussá vált és nem tudja megállni, hogy a vonalas fideszes vagy szélső balos vagy épp náci szövegeket nyomjon, ettől eltekintve ugyanolyan érdekes és rendes emberek maradtak a szememben. Az ilyen szövegek persze elgondolkoztatóak tudnak lenni és sok mindent elárulnak arról, hogy érzi magát most (aki fanatikus az általában nem túl jól) vagy milyen lenne számára az ideális közösség. Az egyik volt munkatársam például, aki némi kritikával ugyan, de náci tanokat terjeszt, alapvetően zárkózott, határozott és rendmániás a munkájában is, a nem várt események mindig kiborítják. (A határozott stílusa nagyon is alkalmassá teszi arra, hogy jól lehessen vele együtt dolgozni.) Más barátaimmal és családtagokkal a politikai nézeteink hasonlóak, de egy beszélgetés során a különbségek ott is felbukkannak. Például az Erdélyből áttelepült ismerősöm egy olyan városban nőtt fel, ahová betelepítettek több mint százezer románt, így természetes, hogy a „betelepítés” bármilyen veszélye egészen más értelmű a számára mint nekem, akinek nem kellett, hogy átéljen eltérő származás vagy nyelv miatti megaláztatásokat. Az egyéni helyzetből fakadó különbségek megbeszélése rendkívül fontos, nagyban segíti egymás nézőpontjának megértését. (Fanatizálódott egyénnel sajnos nem lehetséges a korrekt kommunikáció, meg kell várni, amíg valamennyire kigyógyul.)
Általában azt tapasztaltam, hogyha teljesen más fajta politikai „platformról” indulunk is egy beszélgetés során, de a gondolatainkat nyugodtan, indulatok nélkül kifejtjük, akkor szinte bármilyen kérdésben képesek vagyunk eljutni egy közös álláspontra gyakorlatilag néhány perc alatt. Két emberben mindig sokkal több, ami közös mint ami elválasztja őket. Ez viszont az, amit a legtöbb politikus nem akar, a mai magyar politikai elit pedig kifejezetten azon dolgozik, hogy a provokatív stílusával egymással szemben álló csoportokat hozzon létre a társadalmon belül. Rejtetten jelen van egy olyan elv, hogy aki nincs velünk az ellenünk van, például azt sugallva, ha valaki nem megy el a kék plakátos népszavazásra, akkor nettó „hazaáruló”... (Az ehhez hasonló erős érzelmi töltésű és homályos értelmű szavak kerülendőek, mert provokatívak és destruktív hatásúak.) A társadalom mozgósítása (békemenet, nemzeti konzultáció, nép- szavaztatás) helyenként a múlt század ötvenes éveit, a Rákosi-rendszert idézi. Az összevetés ugyan annyiból nem jogos, hogy a kormányfő a kommunistákhoz képest nem cinikusan, hanem valódi belső meggyőződésből cselekszik, másrészt mégis jogos, mert a rendszer épp olyan elvtelen karrieristákat termel ki (Lázár-Rogán vonal valamint a pályázatokon győztes és megbízhatóságuk miatt pozícióba került pártemberek), mint annak idején. Nem szabad hagyni, hogy teljesen átpolitizálódjanak az olyan területek mint a sport vagy a művészetek. A politika nyomulása ezeken a területeken többet árt mint használ: a magyar labdarúgás szintjét nem képes felemelni, sőt kimondható, hogy a foci EB sikerek és az olimpiai sikerek inkább a politika ellenében mint a támogatásával jöttek létre. A jelentős művészeti teljesítményekről ugyanez mondható el: a politikai nyomás csak giccset képes létrehozni.

Ne hagyjuk, hogy a politika logikája átvegye az irányítást a családban, a barátságokban vagy a munkahelyen! Az gyakorlatilag véletlenszerű, hogy kinek milyenek a politikai nézetei, nem szabad ezeket túlságosan komolyan venni, és elkülönítve kell tudni kezelni. Sajnos sokan vannak, akik fanatizálódtak, pótcselekvésként űzve olyasmit, amely felszínessége miatt sosem fog tudni megoldást adni életük fő problémáira. (Naszreddin hodzsa története jut róluk eszembe, aki a kulcsot éjjel a parkban a lámpák alatt kereste. Csomó járókelő csatlakozott hozzá, és amikor kérdezték, hogy hol hagyta el: a park túlsó felén ugyan, de ott sötét van.) A közélet kérdéseiről higgadtan, lazán és némi humorral érdemes csak beszélni, nem dőljünk be a politikusok szólamainak, hogy „itt most valami nagy dolog, történelmi tett van születőben”. Semmi olyat nem tettünk és nem is teszünk mostanában, amit az utódainktól bármi nemű tiszteletet válthatna ki.

Az pedig már beteges dolog és sajnos jellemző kortünet, amikor valakinek mindenről „az” jut eszébe, mint a vicc beli Mórickának: még egy szivárványszínűre festett iskolai kerítés mögött is a politikai jelentést látja...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5711069720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpád Id Horváth 2016.08.21. 18:33:28

A szétválasztás a pártok részéről, amit végén mondasz, tulajdonképpen természetes, hiszen a "párt" a "part" a folyó két partja, ami elválaszt. Már a nevében is benne van az elválasztás!!!!

gyászhuszár 2016.08.21. 18:42:31

Szerintem jelenleg nincs mirol vitatkozni, mert csak a fidesz van, minden mas idopocsekolas. A munkahely meg munkahely, ha van ido politizalni, akkor eppen nem is dolgoznak.

Furusina 2016.08.21. 19:09:58

Minden tiszteletem a Szerzőnek a kultúrált, érvelésért, és stílusért, de én például Orbánnál cinikusabb, pimaszabb politikussal nem nagyon találkoztam. Honnan tudható az, hogy Orbán belső meggyőződésből cselekszik? A Szerző bele lát talán a Kis Korrupt Disznó agyába?

nick papagiorgo 2016.08.21. 19:25:34

Csak egyetérteni tudok.
Azt kell felismerni, hogy a politikusok a "munkájukat" végzik (tehát pénzt kapnak azért, hogy ilyen-olyan szólamokkal befolyásolják a szavazókat), míg ez a szavazókról (remélhetőleg) nem elmondható). A munkájuk sikerességének egyi kfokmérője, hogy mennyire tudnak hatást gyakorolni a társadalomra.

De ezt ismerjük fel, és kezeljük a helyén. Nincs azzal gond, ha valaki ún. "poltikai vitába" keveredik másokkal, akár a munkahelyén, akár a neten stb. A gond ott kezdődik, ha valaki ezeket a szólamokat annyira benyalja, hogy az meghatározóv válik az életében (tehát pl. más politikai meggyőződésű kollégákkal nem beszél, sőt pl. keresztbetesz nekik, mert azok mást vallanak, mint ő).

Ne essünk vissza a vallásháborúk korába, amikor katolikupok és protenstánsok egymást irtották, az "igaz isten" nevében, arról is megfeledkezve, hogy mindannyian kereresztények. Normálisan, kicsit lazán kell felfogni ezt a dolgot.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.08.21. 19:42:50

Képzeld, van olyan munkahely, nem is egy, ahol meg az lesz feketeseggű, aki nem balliberális.

morph on deer 2016.08.21. 20:29:32

"...még egy szivárványszínűre festett iskolai kerítés mögött is a politikai jelentést látja..."

Tényleg, az igazi szivárvány, az ott fent, az még legális ma Magyarországon..?
Csak mert szeretném elkerülni a problémákat.
Mert mi van, ha például Orbán vagy maga Szijjártó a szabad ég alatt tartózkodik, amikor váratlanul feltünik egy ilyen...jelkép!
Még elgondolni is szörnyű..!

Alick 2016.08.21. 21:00:44

A rendszer meglehetősen kontraszelektív, a választás időszakot ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor a kanális kiárad és feltör a mocsok... a folyamat végén pedig a trutyi egyik része négy évig fennmarad.

ősbölény 2016.08.21. 21:20:30

Gondolatmeneteddel általánosságban egyetértek, két részlettel nem.
1. "Általában azt tapasztaltam, hogyha teljesen más fajta politikai „platformról” indulunk is egy beszélgetés során, de a gondolatainkat nyugodtan, indulatok nélkül kifejtjük, akkor szinte bármilyen kérdésben képesek vagyunk eljutni egy közös álláspontra gyakorlatilag néhány perc alatt. " Ezt én nem így tapasztaltam, és nem is tartom szükségesnek. Igen sok kérdésben gondolkodnak egymástól igen eltérően az emberek, nem is kell, hogy azonosan gondolkodjanak. Egy vita során igyekszünk megérteni a partner álláspontját, tisztázni az érveit, megfogalmazni a saját álláspontunkat és érvelni mellette. Erre kell törekedni és nem arra, hogy "közös álláspontra jussunk", vagy meggyőzzük a másikat. Én mindig reménykedem, ha elég tisztán érveltem, akkor a partnerem ezt meg fogja fontolni, és esetleg, valamikor, talán öntudatlanul is, változtat az álláspontján, gondolkodásmódján. Ez az ő saját ügye.
2. "a kormányfő a kommunistákhoz képest nem cinikusan, hanem valódi belső meggyőződésből cselekszik" - Ezt a mondatot már Furusina is kifogásolta, állításait én bizonyos tényekre való utalással is alátámasztanám. Mert lehetne őszinte meggyőződése a "kormányfőnek", hogy "magyar"/"nem kommunista múltú" nagytőkére van szükségünk, de hogy ez a "hazafias nagytőke" mindig az ő baráti/családi köréből kerül ki, s helyzetbe hozásuk visszatérően bűncselekményekkel történik, az bizony kizárja a hitelességet. Rendben van, az is lehet belső meggyőződés, hogy "jogos elvenni a másét", de ez a bűnözők belső meggyőződése.

micsoda? 2016.08.21. 22:06:31

"..... ha kérik a véleményemet, akkor pár szóban elmondom a tárgyilagosságra törekedve." Hát ez nehéz dolog, mert ehhez olyan partner kell aki hasonlóan erre törekszik. Ha nem ilyen, akkor mit lehet tenni. Például én valami semleges szóval befejezem a témát:)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.22. 05:33:39

Hála Istennek, a ballibák visszavonhatatlanul leszerepeltek.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.22. 05:35:41

@ősbölény:

A tpkésítés MINDIG bűncselekmény, nyugaton is így alakult ez.

Nzoltan 2016.08.22. 06:03:31

"A politika nyomulása szinte már az '50-es éveket idézi"

Egyetértek. A szervilis "baloldal" ismét idegen hatalmakat szolgál ki.

bétaverzió 2016.08.22. 06:39:30

Kevered a politikát a pártpolitikával. Előbb tisztázd az alapfogalmakat. Mindaz, amit írsz maximum a pártpolitikára lehet igaz. A politikának, mely a közélettel, a polisz életével foglalkozik nagyon is helye van akár a munkahelyeken, akár más közös tevékenységekben.

alfacharlybravo 2016.08.22. 08:22:58

@Furusina: Ez az okosság hogyan pattant ki az agyadból? Döbbenetes minden tárgyilagosságot nélkülöző propaganda gyűlölködő dumának tűnik.

Szalay Miklós 2016.08.22. 10:28:29

Itt találtok egy csomó jól összeszedett, pártatlan, elemző írást a politikáról (Az érdekek hatalma, ideológiák, baloldal-jobboldal, demokrácia és diktatúra, politikai konfliktusok, stb...):

egyvilag.hu/temak.shtml#politika1

(A felső sorokat nézzétek a kép tetején. Az írások doc és pdf formátumban tölthetők le. Ezek egyébként egy nagyobb mű darabjai, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Andy73 2016.08.22. 10:55:40

@gyászhuszár: Ott a pont.

Egyébként a blogger szándéka teljesen nyilvánvaló: a népszavazási kampányban azért kampányol, hogy apolitikusak legyünk,. Bár nem konkrétan erről ír, a célja, hogy ne is foglalkozzunk ezzel a kérdéssel se, ne menjünk el szavazni.
Ez pedig most a baloldali pártok kampányának a lényege. Bár a pártoskodás ellen beszél, valójában csak a kormánypártok ellen és a baloldali pártok mellettkampányol.

Akkor lenne bármi hitelessége a bloggernek, ha majd 2018 tavaszán is hasonló szöveggel jönne, a parlamenti választási kampányban. Akkor viszont borítékolható, hogy azért fog kampányolni, hogy politizáljon mindenki mindenhol. Akkor majd mozgósítani fog az aktív polarizálásra és a kormány elleni szavazásra.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.22. 12:41:25

@Holger Hartland: Miről ismerszik meg a balliberális? Honnan tudod ezt valakiről a munkahelyen?

nemecsekerno_007 2016.08.22. 12:42:07

Nofene, kedves Tamáspatrik.

Csak nem ment hozzád éjszaka a fekete autó?! Vagy esetleg pépesre verték a vesédet a fogdában?

nemecsekerno_007 2016.08.22. 12:46:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Jajj, szakaggyár le rólam, látom nem sikerült huszadjára se megírteni amit írtam.

nemecsekerno_007 2016.08.22. 12:50:20

Kedves poszter.

Öncélú, hatásvadász írás. A címe meg akkora hazugság, hogy neki lehet támoszkodni.

Illetve a cím pont annyira igaz, mint az, hogy a "Kádár rendszerben mennyire jó volt..."

Void Bunkoid 2016.08.22. 12:53:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ő má" csak ilyen. Most mivel elemében van, pont ugyanúgy viselkedik, mint a nagy tohonya dagadt óvodás, aki baszogatja a kicsit, hogy bepisilős. Tök mindegy mit mond a kicsi, akárhogy bizonyít, csinál bármit, a válasz csak az hogy "bepisilőőőőőős!", és persze mindenki röhög a kicsin.

Na ugyanez ballibával. Ez kb addig szokott menni, amíg a kicsi egyszer véletlenül a tohonya dagi tökére nem lép. Akkor majd megy sírni anyuhoz.

Igazából neki úgy lehetne a tökére lépni, ha az inda megunná az úriembert, és közzétenné a nevét, lakccímét, telefonszámát :) aztán amikor húszpercenként csenget egy önjelölt Jay és Néma Bob-páros nála, nem is erőszakos kontenttel, csak úgy kedvesen megkérve, hogy ballibázza már le őket élőben előttük is, mert fel szeretnék venni - mindezt éjszaka is folyamatos jelleggel, akkor lehet hogy leszokna róla idővel :)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.22. 13:01:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ez a lényeg. A ballibák diktatúrája visszavonhatatlanul a történelem szemétdombjára került.

Tamáspatrik 2016.08.22. 19:03:05

@ősbölény: Nem teljesen közös véleményre gondoltam, inkább két halmazra, amely egymást metszi és van közös területe. Tehát olyan értékekre, amelyeket mindkét fél elfogad. Sok esetben ezt nem könnyű megtalálni, ezek a nagyon érdekes, elgondolkodtató esetek, amit az egyik volt munkatársammal kapcsolatban is írtam. Ha a másik nincs elszállva egy ideológiától, akkor általában van valami életszerű és életszagú alapja is annak, amit mond, tehát tanulságos.

Tamáspatrik 2016.08.22. 19:07:01

@ősbölény: Orbánnak nem első szándéka, hogy klikkeket, klánokat hozzon létre, a rendszer logikája adja ezt, amikor mindenki "megbízható elvársakkal" szeretné körülvenni magát, tehát rokonokkal és haverokkal. Az alapszándék tehát lehet teljesen rendben is, de a vezetés úgy fogja fel, hogy alighanem ez a kisebbik rossz... Ez egy nagyobb, mélyebb elemzésre méltó téma, sok háttérinfó kellene hozzá...

Tamáspatrik 2016.08.22. 19:09:28

@micsoda?: Ez akkor működik, ha valaki kérdez, vagy megerősítést vár a véleményére. Amikor fújja a magáét, akkor zárt körben mozog, olyankor általában nem érdemes mondani semmit.

Tamáspatrik 2016.08.22. 19:11:27

@bétaverzió: Elméletben így van. Gyakorlatban nagyon pártpolitikává vált a közéleti problémákról szóló beszélgetés helyett.

Tamáspatrik 2016.08.22. 19:18:08

@Andy73: Mondasz valamit, bár nem ez a feltett szándékom: a politikát illetően senki nem őszinte, legalábbis ez nagyon ritka dolog. Mindenkit befolyásolnak a rejtett ösztönei, érzései, engem is. Emiatt kell nagyon csínján bánni vele és nem szabad véresen komolyan venni. Nem mondom azt sem, hogy legyünk apolitikusak, csak meg kell találni a megfelelő helyét, nem kell túlzásba vinni.
A kormánypropaganda pontosan ezt teszi: ízléstelen, nem helyénvaló. Háborús logika mentén sose született még semmi igazán értékes és érdekes, mert nem pozitív és nincs benne kreativitás.

Tamáspatrik 2016.08.22. 19:18:52

@nemecsekerno_007: Azt mondtam csak, hogy "helyenként idézi".

ősbölény 2016.08.23. 17:44:19

@Tamáspatrik:
"Orbánnak nem első szándéka, hogy klikkeket, klánokat hozzon létre, a rendszer logikája adja ezt"
Igen, ez a jóindulatú megközelítés. Mondhatta volna valaki ezt Orbánról a nyolcvanas évek elején, amikor még kommunista volt, a kilencvenes évek elején, amikor liberális, 2000-ben, amikor pragmatikus, de ha összeszedjük, hogy milyen eszméket hirdetett mondjuk csak 1996 óta, akkor hihetjük azt hogy bármelyikben is komolyan hitt? Ha a különböző ideológiák nála egymással csereszabatosak, akkor mi más lehet az igazi tartalmuk, mint a hatalom megragadása és megtartása, amelynek, mint saját szemével mindenki láthatja, egyszerre célja és eszköze a vagyonfelhalmozás.

ősbölény 2016.08.23. 17:59:53

@Tamáspatrik: A vitáról és egymás meggyőzéséről pedig még hozzátenném a korábban mondottakhoz: az emberek túlnyomó többsége összetéveszti a vitát a szóbeli játszmával. A vita tétje az: "mi az igazság?", a játszma tétje pedig: "kinek van igaza?" A legtöbb esetben a vitának induló párbeszéd játszmává fajul, s ha valamelyík fél (pláne, ha mindkét fél) célja a másik meggyőzése, akkor kikerülhetetlenül. Ezért ajánlom mindenkinek az önkorlátozást: ne törekedjék a másik fél meggyőzésére. Számomra a vita mindig saját okulásomat szolgálja, mert alkalmat ad olyan érvekkel való szembenézésre, melyekkel esetleg még nem vetettem számot. És törekszem a partnerem minden igazságát elismerni és figyelembe is venni. Szeretek vitatkozni, épp azért, mert magam épülök belőle. Hogy a partnerem mire használja a vitát, attól én függetlenítem magam. A játszmákból pedig igyekszem kimaradni, bár ez sokszor nem sikerül.
süti beállítások módosítása