Ideo-logikák

Ideo-logikák

A jobboldal miért sokkal szervezettebb a baloldalnál?

2016. augusztus 25. - Tamáspatrik

 

Az utóbbi időben főként erre mifelénk eléggé feltűnővé vált, hogy a jobboldali csoportok mennyivel szervezettebbek a baloldalnál. Lehet ez világszintű jelenség is, hiszen a múlt századi kommunista mozgalmak lefutása óta én legalábbis nem látok különösebb összefogást a baloldali felfogásúak között, az állítólagos „liberálisok” vagy épp technokraták szerveződései számomra leginkább csak városi legendának tűnnek. Úgy gondolom, hogy annyi igazság van ezekben, hogy mindenki igyekszik hozzá hasonló felfogásúakkal dolgozni, ami természetes módon előidéz bizonyos fajta koncentrációt, azonban – eltekintve néhány régi vágású, az új tagokat nehezen befogadó, emiatt szektásnak is tűnő zárt csoportosulástól,- a független gondolkodás a bal oldalon annyira fontos értékké vált, hogy mindenki kritizálja a másik gondolatait és nagyon kevés kérdésben ért egyet másokkal. (Nem is beszélve a baloldali szélsőségét adó anarchistáktól, ők aligha szeretnének közösséget alkotni másokkal.)

Nem látom sok értelmét a baloldal és a jobboldal mibenlétén vitatkozni, az előbbi nálam alapvetően újító, az utóbbi pedig hagyományőrző. Egy jobboldali sosem fog baloldali pártra szavazni a választáson, egy baloldalinak pedig könnyen lehet, hogy egyik párt sem szimpatikus, mégis leadja szavazatát arra balos jelöltre, amelyik szerinte ellensúlyozni lesz képes a jobbosak túlhatalmát. (Ilyen szempontból kevés jelentősége van, hogy a balos párt az ún. kádári kisembert, a környezetvédőket, a modernitást vagy a liberalizmust képviseli.) Sőt, mivel a bal-jobb felosztás mindig viszonylagos, az ütőképes pártba tömörülni eddig nem képes, hozzám talán legközelebb álló mérsékelt jobboldal is gyakorlatilag baloldalinak számít ma már a politikai életünkben.

 Mitől lett ennyire erős nálunk a radikális jobboldal?

A hagyományok szerepet játszhatnak ebben, több száz éven át számos politikai rendszert túlélt feudális, rendi beidegződésekről és függőségi viszonyok beszélhetünk. A Horthy rendszerre is a maihoz hasonló, fokozatos jobbratolódás volt jellemző, harcias retorikával és a parlamentáris rendszer egészét uraló egységes párttal. Ma még fokozottabban igaz lehet mint akkoriban, hogy mivel a társadalom nem volt képes megszervezni a saját érdekvédő csoportjait és valódi polgári köreit, ezért a hatalom fölülről igyekszik szervezni az egész társadalmat. A mai kormánypárt emellett a kádári hagyományokat is képviselni igyekszik legalábbis abban, hogy mindenkinek „adjon” valamit az atyáskodó magyar állam.

A baloldalnak nincsenek olyan határozott célkitűzései, amely érzelmileg is hatással lenne emberek tömegeire. A legtöbbünknek szüksége van az érzelmi azonosulásra, amelyet a mai baloldal nem tud megadni, ezen kívül pedig az átlagnál racionálisabb felfogású és dinamikus, újító szellemiségű emberek többsége inkább külföldön próbál szerencsét. A baloldalnak manapság inkább olyan hosszabb távú gondolkodást igénylő céljai vannak mint a korszerűbb oktatás, emberi bánásmód az egészségügyben, megújuló energiaforrások elterjesztése, nagyobb esélyegyenlőség, munkavállalói jogok védelme, versenyszellem és versenyképesség erősítése, esetleg modernizált munkahelyek vagy a jövedelmi aránytalanságok csökkentése, azonban a hogyan-ban nem nagyon tud egyetértésre jutni, ezáltal a célokat nem képesek határozott politikai programként megjeleníteni.

A jobboldal nagy erőssége a hagyományos közösségi szellem, ezáltal sokkal jobban képes az összefogásra. Hogy a hagyományban mennyire meghatározó a közösség szerepe, ezt mutatja Jézus egyik mondata, hogy „Szeresd ellenségedet”, amely úgy értelmezendő (vagy úgy is értelmezhető), hogy mivel annak idején az ellenségeskedés nem személyes, hanem nemzedékekre visszanyúlóan családok közötti volt (mint még ma is az a világ sok helyén, de nem is kell messzire menni), Jézus egy káros hagyományt szeretett volna megtörni.

Tipikus jobboldali felfogást tükröző mondat, hogy „Adja az Isten, hogy az országnak jó vezetői legyenek”, - tehát vannak a vezetők és van a csorda, a nyáj, akik engedelmeskednek az őket megvédő és jó irányba terelő uraságoknak. A rossz értelemben vett nyájszellem a jobboldalon ezért valamivel erősebb mint a baloldalon (bár ott is megvan): támadás hatására automatikusan bekapcsol a szolidaritás a csordataggal, és az illetőt olykor a racionalitást is félredobva, foggal-körömmel védik a vádak ellen, hiszen a tét számukra mindig a közösség egészének becsülete. Manapság inkább jobboldali eszme az is, hogyha valamit sok ember mennél gyakrabban hajtogat az annál biztosabban igaz lesz, holott a dolog pont fordítva működik: mennél ritkábban jelenik meg az ellenvélemény egy csoportban, annál nagyobb a veszélye a sorozatos hibás döntéseknek. (Például a Don-kanyari katasztrófa egyik fő oka is az volt, hogy egy-két vezető döntésében mindenki vakon megbízott, nem kérdőjelezve meg az elfogadott ideológiát.) A jobboldal meglehetősen belterjessé vált, a véleményvezérek kevéssé törekednek a nyílt vitára.

A jobboldali kormányzás viszonylagos sikerességét mindamellett a hagyományos közösség központúságának is köszönheti, hiszen a családtámogatások rendszere, a történelmi egyházak közösségszervező szerepének támogatása vagy a történelmi hagyományőrzés és kézművesség felvirágoztatása aránylag nagy elfogadottságot élveznek. Emellett viszont a kormány bizonyítani akarja, hogy a továbbiakban is rá van szükség, ezért folyamatosan mozgósítja saját táborát és általában a demagógiára fogékony polgárokat olyasmik ellen, amelyek szerinte az elért eredményeket veszélybe sodorhatják. (Liberalizmus, EU, bevándorlás, külföldi multik stb.)

Ami a túl hosszú jobboldali kormányzás veszélye lehet, az a belterjesség és emiatt létrejövő kényelmesség. A magyar polgár folyton dicséreteket kap annak ellenére, hogy sokan túl kényelmes módon élik életüket: nincs igény a folyamatos képzésre és fejlődésre, a legtöbben túlsúlyosak vagyunk, keveset mozgunk és a hagyományos ételeink is csak ritkán egészségesek. Számos esetben betudható persze mindez egyszerűen a sok túlmunka miatti fáradtságnak és az alacsony fizetéseknek, a többség számára még mindig sajnos csak a puszta vegetálás a cél. Másrészt viszont a kormány is láthatóan kevés érzékkel nyúl ezekhez a problémákhoz: Az alkoholizmust inkább propagálja mint csökkenti, a diákmenzákra fokozatosság helyett teljesen ismeretlen ételeket vezet be nagy elánnal, a több iskolai tornaóra kevésbé motiválóan hat, az oktatás életszerűtlen és képmutatásra nevel stb.

Számos példát látunk rá (pl. Venezuela, Kuba, Oroszország), hogy a bemerevedett kormányzási struktúra hosszú távon a társadalmat belterjessé és befelé fordulóvá teszi, ahol mindenki csak az ismerőseiben bízik meg és gyanakvóvá válik mindennel szemben, amely számára idegen, újszerű. Az országok sikerességének egyik fontos tényezője számos felmérés szerint pedig éppen az általános bizalom légköre. A fejlett és gyorsan fejlődő országok polgárai nem csak abban bíznak, aki rokon vagy cimbi, hanem az intézményekben éppúgy mint a legtöbb üzletfélben, - ezt számos kutatás újra és újra visszaigazolja.

(A lenti ábra 2010-es felmérése az intézmények iránti bizalom és a GDP összefüggésének, azóta sokan beelőztek minket.)

 boda3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3711652698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.26. 06:02:15

Mi van bemeredve Oroszországban? Demokratikus állam.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.26. 06:07:08

A magyar "baloldal" fő baja az, hogy NEM baloldlai, ez az oka minden kudarcának. KI akarna az oligarchia pártjára szavazni, mely ráadásul baloldalnak hazudja magát?

legális 2016.08.26. 08:45:43

Azért Kuba, Venezuela, Oroszország kicsit erős jobboldali bemerevedett rendszernek

Bafana 2016.08.26. 08:51:40

A balfasz pártok azért nem sikeresek, mert nem hisznek a vezérelvűségben. Tagadják, pedig tetszik, nem tetszik: VAN. Nem csak nálunk, mindenhol a Világon. Nálunk ott van Orbán és Vona. A szocik addig voltak sikeresek, amíg a 300 szavas szókincsű Horn volt a vezérük. De az oroszoktól kínán át amerikáig van egy tekintélyes, tökös vezető (a tökös itt jelző). Egy sikeres cég élén is egy VEZÉR áll. Avagy hogy működne az a hadsereg, amely VEZÉR hiányában a közkatonákkal szavaztatja meg, mikor támadjanak!
Ameddig nem "nevelnek ki" maguk közül a balfaszok egy VEZÉRT, addig nem is lesznek sikeresek. Ja, és ezt a VEZÉRT védik, óvják mindentől a kisebb rangú és beáldozható golyófogó tisztek (Orbánnál ezek Rogán, Szíjjártó, Lázár stb.).

chrisred 2016.08.26. 09:05:36

Ki a baloldal és ki a jobboldal? Magyarországon az eltartott tömegek manipulásával lehet hatalomra jutni. Ezt csinálták a szegfűs "nagyemberek" is, aztán kipusztult a 90-es évek politikus generációja. Orbán meg kidobta a szemétre a polgári középosztályt, akikkel addig vegetált, és lenyúlta a szocik szavazóit.

Kivlov 2016.08.26. 09:22:32

mert a baloldal 6-8 éve nem érti meg, miért sz*pnak akkorát...

nick papagiorgo 2016.08.26. 09:30:20

Alapvetően arról van szó szerintem, hogy ki hogyan tudja a szavazókat megszólítani. Egyetértek a poszterrel, hogy "A baloldalnak nincsenek olyan határozott célkitűzései, amely érzelmileg is hatással lenne emberek tömegeire".

Itt van pl. a "támogassuk a szegényeket", ami egy igazi baloldali gondolat. Igenám, de az ember nem akar szegény lenni. Az addig jó, amíg az ember szegény, és támogatják, de ha egy kicsit gazdagabb lesz (talál munkát, egyről a kettőre jut stb), akkor már ott találja magát, hogy hoppá, már nem őt támogatják, hanem az ő pénzéből támogatnak másokat. Úgyhogy ez a gondolat pl. eleve bukás.

Magyarországon még ráadásul az is van, hogy a baloldalnak nincsenek új, vonzó, hihető arcai (a jobboldalnak sincsenek, de ők nem is szorulnak rá, nem ők akarnak kormányváltást). Pl. nehéz olyan emberektől azt hallani, hogy "a kormány lop", akikről tudjuk, hogy annakidején maguk is loptak, most miért szavazzanak az emberek az egyik tolvaj helyett a másikra?

Azt is folyton hallani, hogy amit a kormány csinál, az rossz, de arról semmit se hallani, hogy mit csinálna az illető másképpen, arról meg végképp nem, hogy miért lenne az jobb. Lehet, hogy mondanak valamit, azt nem tudják az embereknek közérthetően megmagyarázni, úgy hogy azt el is hoggyék.

Végül, a baloldal folyton jön azzal a szöveggel, hogy emberek millió nyomorognak. De azt nem tudja megmagyarázni, hogy ha ez így van, akkor hogy van az, hogy a közvéleménykutatásokon a Fidesz utcahosszal veri a teljes baloldalt. Hogyha nyomorognának, akkor pont a baloldalt kellene támogatniuk, nem a kormánypártot, nem?

Száz szónak is egy a vége: a baloldal válságban van, az üzenetei nem hihetőek, az általuk keltett "ügyek" ("veszélyben a demokrácia, jönnek a nácik stb.")igazából nem érdeklik a lakosságot. Így nem igazán várható változás.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 10:07:06

A baloldal a múltja miatt, a sok ott pöffeszkedő rági vágású politikus miatt van bajban, akik kevésbé mernek a populizmus eszközéhez nyúlni, ami a kádári 40 év miatt nagyon is hatásos idehaza.

igazi hős 2016.08.26. 10:12:22

@nick papagiorgo: Az a probléma, hogy itthon a dolgozók jelentős része is szegény. A kétkeresős, kétgyerekes családok jelentős része él a létminimum környékén vagy alatta. Ha Pest és Gy-S-M megyét kivesszük a számolásból, akkor a maradékban a medián keresetből nem lehet tisztesen megélni.
Pont itt jön be a jobboldalinak nevezett Fidesz "csodafegyvere", a Kádár-nosztalgia: régen erős, egységes vezetés volt, volt munka mindenkinek és nem volt éhezés. A demokrácia igénye a jóllakottak luxusa, ők meg kevesen vannak, a választást nem fogják eldönteni. Ahhoz elég 25% stabil szavazó, az pedig megvan, ha nincs, akkor indul a migránsozás. (Október 23 előtt teleszórni az országot "Tudta?" plakátokkal finoman szólva is ízléstelen tréfa a kormánytól, de láthatóan erre van igény.)

lobaszopiatej 2016.08.26. 10:22:53

Azért mert nem jobb- és baloldal van, hanem hívők és minőségpártiak (ez utóbbi nem csak Mszp-DK-Együtt, hanem sok másik nem baloldali)
.
A fideszhívő soha nem szavasz másik pártra, mások gondolkodnak helyettük (= pártvezetők, ill. szócsöveik).

Barbaarb 2016.08.26. 10:23:48

Ha nem látod sok értelmét a jobb-bal oldal mibenlétének, miközben ennyire tévesek az ezzel kapcsolatos ismereteid, akkor bizony nem fogsz választ találni a kérdésedre, ugyanis ezek nem egymástól független dolgok.

Sean MacTíre 2016.08.26. 10:24:13

Nincs bal es jobb, csak fenn es lenn. Jobboldal sincs valojaban, csak annak hivjak magukat.

Egy uj part akkor lehetne sikeres, ha ezt kijelentene, es fo celjava az elszamoltatast tenne, visszamenoleg 25 evre, vagyonelkobzasokkal, es egy demokratikus jogallami rendszer kialakitasaval. Sok penzzel folyamatosan reklamoznia kellene, a koztudatban kene tartania az egyes konkret ugyeket, egyes politikusok vagyoni helyzetet, es az emberek fejebe verni, hogy ezek ugyan loptak, lopnak, de vissza lehet venni toluk. Es utana ketharmaddal kene nyernie, mert kb. az osszes parlamenti part az ellenzeke lenne (talan az LMP-t kiveve, de a Fidesz/MSZP biztosan).

Ehhez persze kene egy kelloen radikalis, veresszaju szonok, mint vezeto. De eleg lenne csak a fenti dolgokkal foglalkozni, mas programra nem lenne szukseg.

Sean MacTíre 2016.08.26. 10:26:51

Elsore kezdhetnek egy korrupcioellenes ugyeszseggel es birosaggal, ami elsonek Poltra menne ra, utana a kisebb fergekre, akik mentesseget kapnanak ha kopnek - csak mondjuk soha nem johetnenek haza. Mivel, foleg az utobbi idoben torvenyes rablas folyik, ezert azt a problemat kell megoldani, hogy hogyan lehet mindezt torvenyesen megvalositani. Es lehetoleg 1 cikluson belul kene vegezni, szamolva azzal, hogy a Fidesz fellazitja a csocseleket. Egyfajta szuksegallapottal lehetne ezt csak megoldani.

Valaki? :)

Kakimaki0123456789 2016.08.26. 10:31:16

Ket okbol:
1- mogottuk all a rengeteg toke. Gondolj arra hogy az aktualis Simicska (Meszaros) mennyit "nyer" a jobboldal gyozelmevel. Milliardos feketepenzek mozognak. A kenopenzek egy resze megy be a fekete kasszaba...
2- a KGB szervezi oket. A kis jobboldali fasiszta portalokat is es a propagandiostak kepzeset is, tovabba az ex-ugynokok vigan es dalolva csatlakoztak orbanhoz, es ok szervezik a magyar propagandat. Tankonyvekbol tanultak hogyan kell szetzilalni a demokratikus ellenzeket. Most jo penzert fizeti meg oket a "nemzeti" nagytoke.

fran7 2016.08.26. 10:46:46

Talán az is játszik némi szerepet, hogy a jobboldal hitelveszteség nélkül tudj mondani, hogy az államnak több szerepet kell adni szabályozásban. Ami ugyan ellentétes a jobboldalisággal, de ha lekerülnek a kormányról nyugodtan beszélhetnek a piac fontosságáról. De egy baloldali soha nem mondhatta volna, hogy az állam rossz gazda.

Sean MacTíre 2016.08.26. 10:48:15

Fran7: igazabol ez az axioma a Fideszre igaz csak. Van egy olyan bazisa, aminek mindegy, hogy mit csinal, akkor is, ha bevezetik az elso ejszaka jogat a helyi kepviseloknek, akkor is tamogatjak. Nagy kincs az a 1.5-2 millio allando szavazo, aki az anyjat is eladja ha Orban azt keri.

nick papagiorgo 2016.08.26. 10:53:11

@igazi hős:
akkor most voltaképp azt mondod, hogy annak ellenére, hogy szegények, jobban bíznak a Fideszben, mint a baloldalban?
Ez akár igaz is lehet, de tulajdonképp megint arra mutat, hogy a baloldal valamiért) nem tudja megszólítani az embereket.

A mingránsozást meg szerintem hagyjuk. Amióta Gyurcsány Ferenc (mint Magyarország akkori aktuális miniszterelnöke) a kettősállampolgárságos népszavazásnál ott hörgött, hogy majd bejön ide 8 millió román munkavállaló és elveszik a magyarok munkáját, a teljes baloldal meg ott bólogatott mögötte, hogy "igen, igen" - azóta nekem semmi újat nem tudnak a témában mutatni.

Lehet, hogy más nem emlékszik erre, de én pl. igen.

Ugyanez van most is, csak most a másik oldal hörög, és a baloldaliak tesznek úgy, mintha ők sose csinálták volna ugyanezt, korábban, ugyanilyen politikai meg népszerűségnövelő céllal. Ugyanazok az emberek tettetik magukat demokratának, meg humánusnak most, akik annakidején azzal kampányoltak, hogy "nehogy má' beengedjük ide a románokat". Akkor miről beszélünk tulajdonképpen?

TwoBee 2016.08.26. 10:54:12

Kar ezt hosszan elemezni... Toketlen, tehetsegtelen gyengeelmeju banda. Sajnos... Mert egy olyan ellenzek, amelyik a FIDESZ horror-kormanyzasabol (rablasabol) nem kepes politikai toket kovacsolni, nem alkalmas arra, hogy az orszagot vezesse. Keptelenek az embereket megszolitani, egy normalis karaktert, egy hiteles arcot nem voltak kepesek "kitermelni" 8+6 ev alatt. Azt vettem eszre magamon, hogy minel nagyobb gaztettet hajt vegre a kormany annal jobban haragszom az ellenzekre...

nick papagiorgo 2016.08.26. 10:57:17

@Sean MacTíre:
ez mondjuk szerintem szimpla irigység, hogy a Fidesznek van " 1.5-2 millio allando szavazo, aki az anyjat is eladja ha Orban azt keri." - a baloldalnak meg nincs :)
Szeretnék ők is azt a1.5-2 millió szavazót.
Amúgy ott is vannak fanatikusok, csak épp kevesebben :)

fran7 2016.08.26. 10:59:10

@Sean MacTíre: Volt ilyen bázisa a baloldalnak is és elmúlt. Lázár János is megmondta, hogy megtörténhet ez velük is. A baloldal szétverte magát, onnan nem építik fel újra magukat. Aminek jobbosként sem örülök. Viktorék azt tanulták meg, hogy lehet lopni, de csurranjon a népnek is valami. A baloldal ott rontott el, hogy Fletó vezetésével egy hatalomtechnikai kérdésre egyszerűsítették le a kormányzást és elfelejtettek, nem tudtak valós támogatást nyújtani az átlagembernek, sőt a devizahitelezéssel tönkre is tették őket. Ezt nem felejtik el nekik.

Szalay Miklós 2016.08.26. 11:12:14

Akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá a Demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól szóló rész is.

Sean MacTíre 2016.08.26. 11:19:03

@nick papagiorgo: ne keverjuk a dolgokat. Az irigyseg egy erzes. Adott esetben valoszinuleg egy mas parti politikus erezheti, nem pl. en es neked sem kene, hacsak nem vagy parttag vagy agyatlan hivo, akinek mindegy hogy mi, csak a mieink csinaljak, es a masik oldaliak szopjanak. :)

Amit irtam, az viszont teny. Nem lepne meg egyebkent, ha az MSZP agyatlanjainak nagy resze most a Fidesz agyatlanja lenne. Bizok benne, mert ezesetben legalabb az agyatlanok aranya az osszes szavazasra jogosult 25%-a. :)

nick papagiorgo 2016.08.26. 11:19:07

@fran7:
még azt tedd hozzá, hogy gazdaságpolitikájuk sem volt: a gazdaságot folyamatos IMF- és egyéb hitelekkel próbálták fenntartani (és ugye erre beszélték rá a lakosságot is, hogy vegyenek fel azok is hiteleket, mert akkor majd úgy látszik, hogy jobban élnek).

Sean MacTíre 2016.08.26. 11:22:32

@fran7: igen, evtizedig ez ment - bar a fidesz bazis akkor is kb. ekkora volt. Az is kb. olyan katasztrofa volt, mint ami most van.

Sean MacTíre 2016.08.26. 11:24:27

Nagyjabol a fentiek miatt gondolom azt, hogy az orszag pontosan azt kapja, amit a nepe megerdemel - szemukbe szaro fergeket, akiknek a kormanyzas a legkisebb gondja.. Akkor is, es most is.

nick papagiorgo 2016.08.26. 11:25:46

@Sean MacTíre:
próbáljuk meg elemezni.
Minden pártnak vannak fanatikusai. Ezeknek a számára kb akkor következtethetünk, ha megnézzük mennyi aktivistája van. Nem akarom azt mondani, hogy minden aktivista fanatikus vagy viszont, csak azt, hogy kb mennyien vannak, akik hajlandóak tenni is valamit a pártért. Jelenleg a Fidesznél ez magas, az MSZP-nél meg kicsi. De volt már fordítva is, ez attól függ, hogy egy pártnak mennyire megy a szekere.

Abban nem nagyon hiszek, hogy egy fanatikus MSZP-s ből fanatikus Fideszes velsz, vagy fordítva.

Abban viszont igazad lehet, hogy van egy réteg, akinek ha betömik a száját (nyugdíjemeléssel, rezsicsökkentéssel bármivel), akkor az adott pártra szavaz, úgymond hálából. Ezek tényleg elég sokan vannak.
Namost, mivel a Fidesz meglépte a rezsicsökkentést, de a szocik nem tudnak ígérni kb semmit, ezért ezek most a fideszre szavaznak. Kb ez lehet az ügy mögött.

Sean MacTíre 2016.08.26. 11:34:46

@nick papagiorgo: es meg tegyuk hozza, hogy ma mar mas valasztasi lehetoseg sem nagyon van. Pontosabban semmilyen valasztasi lehetoseg nincs, marmint akkor, ha valami ertelmes partot szeretnel.
Annyira nem lehet mondani, hogy sikeres lenne a Fidesz politikaja abban az ertelemben, hogy none vagy maradna a ra szavazok szama, viszont irto sok a nem szavazo, amit viszont elkepzelheto, hogy a Fidesz sikerenek lehet konyvelni. Milyen helyzet lesz az, ha mar tobb lesz mint a szavazo? Mert efele tartunk.

nemecsekerno_007 2016.08.26. 11:40:18

Elemezgessetek vazzzz. :) Gondolom a Samsung-nál is évekig elemezgettek amikor kijött az Apple-nél az első iPhone :) Muhahahaha

nemecsekerno_007 2016.08.26. 11:42:40

Amúgy szerintem a baloldal inkább lapít a kínos kérdésekkel kapcsolatban. Megpróbálnak kivárni míg a mostani kormány eltakarítja a sz**t. :) Mondjuk a kormány se ugrott még komolyan neki az eü v. a nyugdíjrendszer átalakításának. Ezek kínos kérdések. :) Valakinek meg kéne mondani, hogy a királynak kilóg a segge és nem új ruhája van. :)

nick papagiorgo 2016.08.26. 11:47:28

@Sean MacTíre:
azt azért látni kell, hogy minden pártnak az az érdeke, hogy minél kevesebben menjenek szavazni.
Mert van nekik a biztos magjuk ugye, akik biztos mennek, és azok eldöntik a választást.
Ha sok bizonytalan megy, akár nagy meglepetések is lehetnek.
(Nem mintha én pl. arra számítanék, hogy a sok bizonytalan elmegy 2018-ban, és leszavaz az MSZP-re vagy a DK-ra. Más "értelmes" lehetőség meg nem nagyon van, ahogy Te is mondtad).

Sean MacTíre 2016.08.26. 11:59:30

@nemecsekerno_007: latom fontosnak tartottad a masik, tok erdektelen fixaciodat is publikalni. :)

Sean MacTíre 2016.08.26. 12:01:04

@nick papagiorgo: az MSZP egyertelmuen azert van mar csak, hogy elvegye a tobbi parttol a szavazokat. Az MSZP-seket, SZDSZ-eseket elkezdtek bejutalmazni, az MSZP sok helyen egyuttmukodik a Fidesszel.
DK? Hat... elvileg tomoriti azt, ami hatalomra segitette Orbant. Kell az, tenyleg?

nick papagiorgo 2016.08.26. 12:15:25

@Sean MacTíre:
hát, itt nagyjából el is jutottunk szerintem az aktuális baloldal (meg az egész ország) legnagyobb bajához:
Jelesül, hogy az MSZP árnyéka önmagának, ennek következtében létrejött egy csomó baloldali ("demokratikus") törpepárt, akik leginkább az egymásközti problémáikkal vannak elfoglalva, meg azzal, hogy ő mennyivel jobb, mint más baloldlai konkurrense. Ezek így tökjól elvannak ezzel a bohóckodással, de érdemi haszna nincs, csak a Fidesz malmára hajtják a vizet, és biztosítják, hogy ne legyen egy normális, nem széttöredezett és egymással vitatkozó ellenzék.
Igazából az, hogy a Fidesz ilyen erős, meg mindent megtehet, voltaképp leginkább nekik köszönhető.

Sean MacTíre 2016.08.26. 12:20:47

@nick papagiorgo: igen, illetve annyit, hogy szerintem nem arnyeka az MSZP, konkretan megvett arulo. De igen, a baloldalnak koszonheto Orban hatalomra jutasa, es jelenleg hatalma is. Ezen nincs is mit szepiteni.

Dauda András 2016.08.26. 13:38:36

Baloldali újító. Megalol!
Vén faszok akik visszaírják Kádárékat!

Dauda András 2016.08.26. 13:41:28

"A baloldalnak manapság inkább olyan hosszabb távú gondolkodást igénylő céljai vannak mint a korszerűbb oktatás,"
Komolyan miről beszélsz? Még több cigányt az egyetemekre? Kb ennyit tud a baloldal a oktatásól!

nick papagiorgo 2016.08.26. 14:09:25

@Dauda András:
gondolom általánosságban a baloldalra gondolt, nem a magyar, magukat baloldalinak nevezőkre :)

Mert a magyarnak, egyetlen hosszabb távú gondolkodást igénylő célja van:
Orbán Viktor megbuktatása, és helyette hatalomra kerülés.
Az viszont igaz, hogy " a hogyan-ban nem nagyon tud egyetértésre jutni, ezáltal a célokat nem képesek határozott politikai programként megjeleníteni."
:)))

laci_52 2016.08.26. 14:38:29

A címben feltett kérdésre egyszerű a válasz: a jobboldal megteremtette saját oligarcháit, akik pénzzel is hozzájárulnak táboruk megszervezéséhez. A baloldal viszont - jórészt Gyurcsány romboló-pusztító tevékenységének köszönhetően - elvesztette oligarcháinak bizalmát és anyagi támogatását.

chrisred 2016.08.26. 15:19:15

@nemecsekerno_007: Mit akarsz még átalakítani rajta? Az egészségügy állapota lassan végleg stabilizálódik (kimúlik), a nyugdíjrendszer átalakítása pedig az Alaptörvény egy sorával megtörtént: "Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson." Ha nem jön össze, mondjuk nem kapunk nyugdíjat, hát akkor hiába törekedett, így jártunk.

nemecsekerno_007 2016.08.26. 16:17:44

@Sean MacTíre: Gondolom te is ilyen "szájjal fesőt" lehetsz. Fixáció, ja persze. Máshol az ilyen "fixációkra" teljes tech szektorok épülnek :)

Mi inkább a köldöknézésben vagyunk jók, úgy is állunk. Majd ha 2020 után kevesebb EU-s pénz jön, akkor majd érezni is fogjuk.

nemecsekerno_007 2016.08.26. 16:20:44

@chrisred: "Mit akarsz még átalakítani rajta?..."

Leírtam. Az állami eü. rendszer gyakorlatilag szegény ellátás lesz. Ezt lehet átverni a társadalmon, nagyobb ellenállás nélkül. Nyugdíj: nagyjából ugyanez. Hagyják szép lassan elinflálódni, mert csökkenteni senki se meri. Így marad a fenntarthatatlan rendszer ápolgatása, de ki nem mondjuk, hogy mindenki gondoskodjon magáról.

""Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson.""

Jó lenne ha az állampolgárok többsége is erre törekedne. Arra, hogy magának szociális biztonságot nyújtson.

Tamáspatrik 2016.08.26. 18:46:10

@fran7: Ez nem a nyugat-európai jobb- és baloldal. Az erős, államtól független polgárságnak nincsenek erős hagyományai, és mivel mások a hagyományok, a jobboldaliság tartalma is részben más nálunk.

Tamáspatrik 2016.08.26. 18:52:46

@Sean MacTíre: Az MSZP szinte már díszpártként viselkedik olykor. Régi politikusok, nincsenek új arcok, nincs dinamika. Szinte azt lehet érezni néha, hogy lepaktált a Fidesszel. (l. a 2.vh. előtti szocdemeket, Behtlen-Pleyer paktum.) Azért díszpárt, mert senki nem mondhatja, hogy a baloldalnak nincs nálunk erős képviselete. A parlamenti számarányhoz képest keveset mutatnak fel, mintha nem nagyon törték magukat, elvannak.

Tamáspatrik 2016.08.26. 18:56:55

@Dauda András: Hogy jönnek ide a cigányok? A korszerűbb oktatás a poroszos módszerekkel való szakítást jelenti. A diák fejébe nem tölcsérrel kell tölteni az anyagot és naponta bebizonyítani a 80%-nak, hogy úgysem elég jó. A skandináv, holland oktatási rendszerre gondolok, pl. nincsenek tantárgyak, hanem feladatokon közösen dolgoznak, a kreativitás a lényeg nem pedig a magolás és az anyag visszaböfögése. Amelyet 2 perc múlva úgyis elfelejt, amint kilép a kapun. Önálló véleménykifejtés, kulturált vita, és a sokoldalú tehetségfejlesztés.

Tamáspatrik 2016.08.26. 18:59:28

@chrisred: Sőt, van benne egy passzus, hogy a gyermek felelős az idős szülő eltartásáért. Tehát ha nem kap elég nyugdíjat vagy egyáltalán nem kap, akkor (elvben) igényelhet időstartást. Van egy ilyen lehetőség az alaptörvényben. Az állam csak törekszik rá, de nem garantálja, lényeges különbség.
Egyébként a világ sok részén ez így van, a legtöbb ázsiai országban is.
süti beállítások módosítása