Ideo-logikák

Ideo-logikák

Kik a felelősök a magyar demokrácia meggyengüléséért?

A mai baloldalnak jelentős felelőssége van a politikai kultúránk lezüllésében

2016. szeptember 09. - Tamáspatrik

 

Ha megnézzük a környező országokat, sehol sincs egy pártnak nem hogy kétharmados, de még abszolút többsége sem a parlamentben. Mindenhol különféle, gyakran változó koalíciókat találunk, ráadásul a horvátok és a szerbek kivételével szomszédainknál a baloldal (főként a szociáldemokraták) vannak többségben. A cseheknél is hasonló a helyzet egyedül a lengyelek képeznek kivételt, ahol egy Fideszhez hasonló párt (PIS) abszolút többséget szerzett (de nem kétharmadosat), valamint olyan országok mint Oroszország és Törökország, ahol az elnök képes megfélemlíteni az ellenzéket. A parlamenti pártok száma mindenhol sokkal több mint nálunk, ezáltal több egyezkedésre van szükség kormányalakításkor, a lapokat nem lehet előre leosztani. A jelenlegi siralmas állapot egyik oka, hogy magyar választási rendszer aránytalanul megnöveli a szavazatkülönbségeket, másrészt viszont érdemes a baloldalt is megvizsgálni, hogyan tudta ennyire lenullázni magát, hogy két egymást követő választáson is a parlamenti helyek kevesebb mint egyharmadát volt csak képes megszerezni. Ráadásul most még gyengébbnek tűnik mint valaha. (Mellesleg a Jobbikhoz hasonló pártok máshol is léteznek, például a szlovákoknál a szélsőjobbos párt a balos kormánykoalíció tagja.)

A magyar baloldal 2002 és 2008 között Görögországot másolta: látszatintézkedések a kirakatban, a gazdaság fejlesztése helyett nagy mértékű eladósodást produkálva. Az állam folyamatosan osztogatott a választóinak és a háttérben a politikusok klientúrákat építettek ki. A megszorítások a görögökhöz hasonlóan nálunk is jórészt a vállalkozókat valamint a bérből és fizetésből élőket sújtották. A kudarcot vallott baloldali politikusoknak le kellett volna mondaniuk 2006-ban vagy legkésőbb 2008-ban, azonban a rövid távú gondolkodásnak megfizették az árát: mivel jött még egy mély gazdasági válság is, az életszínvonal folyamatos esése a jobboldal kétharmados többségét és addig példátlan mértékű hatalom kiépítését alapozta meg. (A technokrata Bajnai kormány valamennyire konszolidálta a helyzetet 2008 és 2010 között, amivel a Fidesz pozícióját hosszú távon tovább erősítette.)

A baloldalon nincsenek új ötletek, de új arcok se nagyon, sőt ambíciót se nagyon látni új program kidolgozására vagy új akciókra. A kaotikus helyzetben nyilvánvalóan jól ellavíroznak olyanok, akiknek ez a helyzet megfelel, mert a megélhetésüket biztosítja.

Emellett a régi pártok és a médiumok többsége minden követ megmozgat, hogy új pártok lehetőleg jussanak be ebbe a térbe.

A baloldal dogmatikus és gyakorlatiatlan tevékenysége alighanem szerepet játszott abban (nem beszélve a nemzeti érzelmek és kultúra érthetetlen háttérbe szorításáról), hogy a jobboldalon egy mesterkélt óriási gyűjtőpárt jött létre, amely normális körülmények között legalább három kisebb, önálló párt kellene, hogy legyen (centrista polgári, nacionalista polgári, kereszténydemokrata). Az egység megteremtésében persze jelentős szerepe van a párt vezérének, aki a többieket messze felülmúló stratégiai érzékkel rendelkezik.

A demokrácia meggyengülése azért káros, mert van egy olyan mondás, hogy „Új seprű jól söpör”, amelynek a politikában legtöbbször az ellentéte teljesül, hogy a régi emberek nem fognak új ötleteket behozni. Nem véletlen, hogy a demokratikus országokban a politikusgarnitúra jó része pár évente lecserélődik, az emberek visszamennek a szakmájukba dolgozni. Ezzel szemben a mai magyar politikai elit csúcsán levő szereplők - Lázár, Rogán, Szijjártó,- leginkább a "Központi Bizottság" döntéseinek engedelmes végrehajtói. 

A magyar politikai rendszer rövid szünet után elkezdett ismét „görögösödni”, az előjogok osztogatása folyik, a korrupció egyre inkább természetessé vált és kontraszelektáló hatása fel sem tűnik. Habár vezérelvű demokráciák léteznek a törököknél, oroszoknál és beloruszoknál, egyik sem mondható hosszabb távon sikeresnek és sajnos a mi rendszerünk is azokhoz kezd hasonlítani.

Az ötletek teljesen elfogytak, ma már csak félelemkeltő negatív kampány folyik, az állampolgár ijesztgetése egy darabig fenntarthatja még a határozottságot és keménységet mutató kormánypárt népszerűségét.

A rendszerváltás idején az MSZMP politikusgarnitúrája ügyesebb volt mint a mostani baloldal: a '80-as években gazdaságban óriásiak voltak a problémák, de ők ezt ugyanolyan ügyesen elkendőzték, mint később a görögök is éveken keresztül. Mivel a Szovjetunió hirtelen fizetésképtelenné vált (a '80-as évek végén már hitelbe szállítottunk), a silány minőséget drágán gyártó nagyüzemeink hirtelen elvesztették a piacaikat, sőt mivel a mezőgazdasági termények se nagyon kellettek nyugaton, ahol épp túltermelés volt, az egész gazdaság a csőd szélére került és az óriási kapun belüli munkanélküliség sem volt többé fenntartható. A volt állampárt tökéletes káoszba lavírozta az országot, de időben kiszállt a buliból és a balhét olyan jól elvitték (a körülményekhez képest jól teljesítő) rendszerváltás utáni pártok, hogy mindenki egyből megutálta az új politikusgarnitúrát. Így született meg az a városi mítosz, hogy míg az Orosz Birodalom egyik "protektusában" a dolgok jól mentek, ezzel szemben a független Magyarország új vezetői a rendszerváltást jól eltolták. (És hogy ezt meg azt meg amazt kellett volna tenni – hangzanak el a az akkori lehetőségektől és a valóságtól elrugaszkodott, okoskodó vélemények.) Ezekben a közhellyé vált szólamokban van persze sok igazság, de nem akkor, nem ők és nem úgy, ahogy a legtöbben gondolják. Hanem mások, és leginkább úgy 2002 után. Orbán Viktor pedig tudta, hogy csak a gazdaság felszálló ágában szabad hatalomra kerülni, először Horn Gyuláék után 1998-ban kerített erre alkalmat. 2002-ben bukott ugyan, de addigra megtanulta, hogyan kell rásegíteni a helyzet romlására és kivárni az alkalmas az időpontot a hatalom átvételére. Rövid- és középtávon nézve elmondható, hogy nagyon gyakorlatias kormányunk van, hosszabb távú hatásokat illetően a cinikus machiavellista stílus a társadalmi morált sokkal inkább gyengíti mint erősíti.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7611689639

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népszavazol, de mire is? 2016.09.10. 10:24:02

Ezt kihagyta a Kétfarkú Kutya párt a plakátjai közül, pedig ezért vicc a szavazás. Kár 2018 utánra felhatalmazást adni az új kormánynak a migránsok betelepítésére. Ennek meg pláne.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.09.10. 09:44:36

nem is tudtam végigolvasni, úgy felbaszta az agyamat a cím. Ki a jó qrva anyja rakta be az összes közhatalmi szervezet vezetőjének, tagjainak csupa fideszes pártkatomákat? Az alkotmánybírósgtól kezdve, a választási bizottságon át a mádiatanácsig. Kuriát, ügyészséget, köztársasági elnököt meg sem említem.

2016.09.10. 09:50:51

@lujo1111: arról nem is beszélve, az emberek már csak köpnek egyet, ha meghallják a poltikusokat, mert a irántuk cseppnyi tiszteletet nem éreznek! a bíróságok voltak az utolsók, amit nem sikerült a fideszeseknek maguk alá gyűrniük, de hallom, jön a közigazgatási bíróság, amelyik a hatalom stiklijeit nem engedi kideríteni. sokan már brüsszelhez fordulnak az igazukért, és sokszor nyernek is. nem tudom, ki írta a blogot, így nem minősítem, remélem megteszik majd mások, helyettem

Graves 2016.09.10. 10:07:43

Ez azért megnyugtató, hogy a habonyok, tiffánok, matolcsik, voldemortok (megyei voldemortok) a tv2, a magyaridők, a választásibizottság, a manyuppénzek, a paks2, a migráncskampány, a a rendszerszintű korrupció, a szétbarmolt eü, a szétvert oktatás, a bajerzsótik, a stadionok, a milliárdos gázszerelők, a putyinpincsik, a szíjártók, a letelepedésikötvények, a kivándorolt félmillió honfitárs, és még millió szenny-mocsok országában végre a blogger megtalálta a hibást, a felelőst, a baj okozóját: a BALOLDALT.
ugyanakkor felhívom a figyelmet, hogy van remény: a stratéga, a nemzetpolitika, a szebb jövő záloga: a magyar JOBBOLDAL még itt van velünk!
Köszönjük blogger, hogy megfogalmaztad helyettünk, mi a helyes gondolkodás!

Graves 2016.09.10. 10:08:30

(Kapnak ezek vajon pénzt is az ilyen cikkekért?)

pamut 2016.09.10. 10:31:11

@Graves:

"Ez azért megnyugtató, hogy a habonyok, tiffánok, matolcsik, voldemortok (megyei voldemortok) a tv2, a magyaridők, a választásibizottság, a manyuppénzek, a paks2, a migráncskampány, a a rendszerszintű korrupció, a szétbarmolt eü, a szétvert oktatás, a bajerzsótik, a stadionok, a milliárdos gázszerelők, a putyinpincsik, a szíjártók, a letelepedésikötvények, a kivándorolt félmillió honfitárs, és még millió szenny-mocsok országában végre a blogger megtalálta a hibást, a felelőst, a baj okozóját: a BALOLDALT. "

ez szép volt :D

pamut 2016.09.10. 10:34:10

Kapcsoljatok a TV2-re gyorsan, épp most megy élőben hogy Juhász zokogva bevallja hogy múlt éjjel vénasszonyok szívét tépte ki puszta kézzel, utána meg őrült kacajjal felgyújtott három templomot, ő maga mondja, beismeri, értitek: BEISMERI!!! nézzétek!!!!

Potyka Kálmán 2016.09.10. 10:37:30

Hogyne, teljesen megérdemli az úgynevezett baloldal - a "liberálisok" - hogy hovatovább már ilyen cikkek jelenjenek meg a rendszerváltás után történtekről. Elvégre ők azok, akik végig kussoltak róla.

pamut 2016.09.10. 10:42:14

a friss hír megvan fiúk, ha egy jógaoktató fideszes, akkor 1,7 milliós fizetésre jogosult közpénzmilliárdokat osztogatóm alapítvány vezetésében? :)

ezek a fideszes jógaoktatók egyszerűen közgazdasági zsenik is, na nincs mit tenni, ennyire okosak, nincs ebben semmi lopás semmi fideszbűnözés, lehet továbbhaladni.

bulista 2016.09.10. 10:43:34

@pamut: Most, hogy kiderült: a sok milliárdos alapítványi bulik, a Matolcsy-ivadékok mellett még a jegybank elnök úr hibbant kurváját is mi fizettük, a nyilván "közpénz-jellegét" vesztett közpénzekből - az ilyen takonygerincű hazaárulók, mint a mi Graves fedőnevű blogtársunk, továbbra is tapsikolnak a magát kormányzatnak tituláló bűnszervezetnek. Ehhez csak gratulálni tudok....

sakkosfx 2016.09.10. 10:49:31

Nincs értelme bármilyen oldalról beszélni, hisz mind zsidó! A többi az maszlag átverés!

bulista 2016.09.10. 10:49:46

Ja, egy fotográfia a hölgyről:

ocdn.eu/images/pulscms/ODM7MDA_/c81439723b7bf9d65c96b579183d5ab0.jpeg

Valamilyen rejtélyes okból a segge helyett a homlokán hordja az elhíresült piros pöttyöt, de Kuszaszem mesternek így is bejött.

pamut 2016.09.10. 10:55:59

@bulista:

Ezt a posztot valami önmagát " Tamáspatrik"-nak nevező fideszes írta, a @Graves: nevű kommentelő jó dolgokat írt, szerintem összekevered őket, de amúgy értem mit akarsz mondani.

Szalay Miklós 2016.09.10. 11:04:38

Akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá a Demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól szóló rész is.

Conchobar 2016.09.10. 11:13:02

Valahogy nem akarja kimondani a posztíró, hogy Orbánék manapság azon az úton menetelnek nagyon határozottan, amelyen még Gyurcsányék indultak el, tétován (noha balos kommentelő társainknál a poszt már így kiverte a biztosítékot). A kulcspozíciók megszállása/megszállásának megkísérlése pártkatonákkal nem 2010-ben kezdődött el (és tán jóval előbb, mint Szili Katalin államfővé erőltetésekor). A közigazgatásbéli pozíciók gazdáinak kampányszerű cseréjére nemcsak 2010-ben került sor (hanem már 2002-ben is!). Az ellenzék-nélküli kormányzás, az ellenzék maximális bojkottálása sem 2010-ben kezdődött, hanem jóval előbb ('tüntessenek, majd elunják és hazamennek'). Az új PTK sem 2010 után jött ki (hanem Bajnai kormányzása alatt), ráadásul az új alkotmány tervezete is ott lapult Gyurcsány (emlékezetem szerint) valamelyik államtitkára fiókjában. Ami meg a közpénzek lenyúlását illeti, az sem 2010-ben kezdődött (meg nem is 2002-ben), hanem jóval előbb. Az egymást váltó garnitúrák mindig azt fejlesztették tovább, amit az előző garnitúrától lestek el. És sajnos még mindig vannak nagy létszámban olyanok, akik nem akarják tudomásul venni, hogy a magyar belpolitika éppen amiatt vásott el, mert az úgynevezett ellenzék csak az általa hangoztatott lózungokban tér el a kormánypárt(ok)tól

Conchobar 2016.09.10. 11:14:03

@Conchobar: jav: balos kommentelő társainknál a poszt már így is kiverte a biztosítékot

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.09.10. 11:15:00

A bírói bűnözés külön bűnözői ággá nőtte ki magát napjainkra. Sokkal veszélyesebb a politikusi és egyházi személyek bűnözésénél is. Több közösségi mozgalom is indult a bírói bűnözések visszafogására. A bírók bizalmi indexe
2008-ben még 67%
2013-ban már csak 60%
2016-ban meg ezek szerint 44%
napicsart.blog.hu/2016/09/09/csufosan_leszerepeltunk_a_magyarok_tobb_mint_fele_elegedetlen_a_jogrendszerrel#comment-form

BiG74 Bodri 2016.09.10. 11:15:18

@pamut:
Szerintem nem fidesznyik, az iromány nem erről árulkodik.

Az igazi Trebics 2016.09.10. 11:28:27

Orbán Viktor pedig tudta, hogy csak a gazdaság felszálló ágában szabad hatalomra kerülni, ...1998-ban kerített erre alkalmat, ...és kivárni az alkalmas az időpontot a hatalom átvételére.

Szerintem nem voltak ennyire tudatosak, 94-ben liberális pártként esélytelenek voltak, 98-ra tudtak csak a megüresedett jobb oldalon érvényesülni. 2002-ben sem direkt nem nyertek, a második fordulóig nyeregben érezhették magukat, és 2006-ban sem azért veszítettek, mert nem volt elég jó a gazdasági környezet.

Tamáspatrik 2016.09.10. 11:39:18

@lujo1111: Örülök, hogy téged legalább zavar ez a helyzet, ami van, mert sokan egészen természetesnek veszik, hogy egy párt ekkora túlhatalom birtokában a jogállamot ennyire leépítette. Vitathatom, de felelősnek tartom a baloldalt, hogy 2006-ban vagy 2008-ban mért nem írt ki előrehozott választásokat, na és hogy mért hazardírozott annak idején Medgyessy és Gyurcsány a költségvetéssel. Nekik nem jött be, ORbán húzásai viszont bejöttek. Impotensnek nevezem a mai baloldalt, kb. 2004 óta azok, és nem javultak semmit. Pár ember elégedett azzal, ami van.
Igazából nehéz dolguk is van egy akkora konglomerátummal, amit Orbán szervezett, amelynek még ráadásul jobb oldali ellenzéke is van. Nem voltak jó taktikusak, ha 2006-ban vagy 2007-ben átadják a hatalmat, akkor meghasonlott volna a Fidesz is, a gazdasági válság megtépázta volna őket is... Nem lett volna 2/3-os többség.

Tamáspatrik 2016.09.10. 11:41:18

@Graves: Rosszul látod, a cikkeimben igencsak ekézem, amit Orbánék csinálnak, de nem lehet elmenni amellett sem, amit a baloldal mostanában csinál. Ill. nem csinál.

Tamáspatrik 2016.09.10. 11:44:39

@pamut: Jó lenne ha kicsit túllépnél azon a csordamentalitáson, amely a ami politikában dívik. Ha megnéznéd a cikkeimet látnád, hogy nem vagyok fideszes. A népszavazási kampány is nálam az egyik szimptómája a demokratikus kultúránk leépülésének.

morph on deer 2016.09.10. 11:48:25

"A baloldalon nincsenek új ötletek, de új arcok se nagyon"

Aranyos, valljuk be.
Mert egyébként az összes többi "oldalon" csak úgy hemzsegnek az új arcok! Bizony!
Mert náluk telik a plasztikai beavatkozásokra, a "baloldalon" meg szarul keresnek?
Bár, igaz ami igaz, lenne még a kormányoldalon is mit igazgatni, Gabika fogsorán kívül is, de ophthalmologist nyilván nincs a csókosok közt...

Röviden: az egész nyomorúságos politikai szférában legfelljebb tényleg csak új arca lehet valakinek, akinek van "arca" hozzá, meg pénze, de a személyzet évtizedek óta változatlan!
Aki képes lenne áttörni ezeknek a klikkeknek az önvédelmi rendszerét, annak minimum tankkal kéne kezdenie!

Csak emlékeztetőül: Gyurcsányra nem kehetett mondani, hogy nem elég rámenős, sem nem különösebben szemérmes, a saját (akkori) pártja olyan szinten összezárt ellene, hogy a Fidesznek igazából csak a kegyelemdöfést kellett szállítania egy országos - egyébként máig hatásos - lejárató kampány formájában!
Miért?
"Outsider" volt, és nem volt hajlandó beleállni a régi, jól bevált helyben járás és langyos vízben való tapicskolás folytatására fölesküdött csapatba.
Erről szól az öszödi beszéd.
Hát persze, hogy vesznie kellett!
(Ez volt a valódi ok, sok kissebb nagyobb egyéb mellett - véleményem szerint)

Új arcok új embereken?
Lehet Más a Politika?
Emlékszik még valaki?

Itt már csak egy meteor segíthet, akkor talán megint lesz hatvanmillió éve a magyar politikának, hogy kifejlődjön valami emberszabású áltozat...

Hej, fel a fejjel, addig fél lábon is!

pamut 2016.09.10. 11:49:25

@Tamáspatrik: oké.
azért ismerd be, 2016-ban a ballibeket emlegetni a demokrácia meggyengülése kapcsán... na, érted...

morph on deer 2016.09.10. 11:52:25

@morph on deer:
Nem áltozat, hanem változat, bár...

Tamáspatrik 2016.09.10. 11:58:18

@Conchobar: Régebben olvastam én is egy cikket arról, hogyan lett egyre jobban központosítva a miniszterelnökség hatalma. Gyurcsány idejében már minden addigit felülmúlt a miniszterelnök egyszemélyes döntési jogköre.
A politikai rendszerünk, a választási rendszer is elég rosszul tervezett, pl. nincs felsőház (sem elnöki hatalom), hanem az alkotmánybíróság volt az egyetlen ellenerő, azonban a kétharmad hamar taccsra tette. Az alkotmány módosítása 2/3-dal vagy új alkotmány sincs egészen rendben, legtöbb helyen ennél nagyobb konszenzus szükséges.
Viszont mivel az élet hozta el ezt a változást, a tervezési hibánál súlyosabbnak tartom, amit a hagyományok is mutatnak (pl. Horthy- és Kádár kultusz), az állampolgári passzivitást. Mindig mindent elkentünk, pl. a rendszerváltás idején a valós helyzetet, Németh Miki egy fasza gyerek volt, adott világútlevelet, aztán költöttük a devizát valós fedezet nélkül, a balhét szegény Antall József kormánya vitte el később. Horn Gyula pufajkás volt, Medgyessy ügynök, aminek megint nem volt valós köze a kormányzati tehetséghez és valós teljesítményhez. (Pl. Horn szerepe vitatható, de Medgyessy vitathatatlanul gyenge volt.)
Á viták látványos álproblémákról szóltak és közben mindenki sumákolt. Ez olyan, hogy 100 millió ellopásért mindenki felhördül, 100 milliárdot viszont nyugodtan lehet lopni, mert az átlagember nem tudja felfogni, mekkora összeg. Zavaros, belterjes viták voltak csak ne és persze demagógia, ilyen volt mindig is a politikai kultúra nálunk. A politika pedig sokak fejében "úri huncutság", ahogy régen a paraszti társadalomban szokták volt mondani...

Tamáspatrik 2016.09.10. 12:01:38

@pamut: Komolyan úgy érzem, hogy a legtöbb MSZP-s csak díszpolitikus. Annyira gyávák, annyira passzívak. Gyurcsánynak már vissza kellett volna vonulnia, mert nem hiteles személyiség. Az LMP is inkább baloldali, de nem egységes már régóta, nem képes feljönni. Az Együtt pedig technokrata, kevés bennük a meggyőző erő. Az igazi mai baloldal (a lengyel Tusk-hoz hasonló, mérsékelt jobbos párt) valójában a Fideszen belül van, a kormányzati politika túsza.

Behajtó70 2016.09.10. 12:11:27

Kik a felelősek a magyar demokrácia meggyengüléséért?

Válasz: A balliberális hazaáruló banda, akik nem tudják elfogadni, hogy már kétszer is mások kerültek hatalomra a szabad, demokratikus választásokon!!!

andrásúr 2016.09.10. 12:14:02

A cikkíró helyes aspektusból analizálta a koncepciót ! Ha nem Fideszes, akkor talán kommunista bértollnok ?

pamut 2016.09.10. 12:23:15

@Tamáspatrik:
" Komolyan úgy érzem, hogy a legtöbb MSZP-s csak díszpolitikus. Annyira gyávák, annyira passzívak."
A szocikat már rég felvásárolta Orbán, ingyen senki nem lehet ennyire béna, ennyire önmaga ellensége.

"Gyurcsánynak már vissza kellett volna vonulnia, mert nem hiteles személyiség. "
Ilyen alapon a politikusok 99,9%-a visszavonulhatna. Én sem bírom, de attól még hogy te vagy én vagy más egy politikust nem tart hitelesnek attól még ő nem fog visszavonulni, ez az amatőr kispolgári csevegés szintjén érv, nem komoly politikai beszélgetés.

Lehet ekézni az ellenzéket, tényleg kurva bénák, nem vitás (kivéve Juhász), de pont a demokrácia lezüllesztésében abszolút a fidesz a legfőbb bűnös, a lúzer ellenzék ebben sokadlagos mellékszereplő.

A nemi erőszaknál is lehet hibáztatni az áldozatot hogy nem védekezett elég hatékonyan és ezért ő is hibás, ami önmagában akár még igaz is lehet, de ettől még nagyon fals őt hibáztatni...

BiG74 Bodri 2016.09.10. 12:41:26

@Tamáspatrik:
Nem igazán tudlak ekézni, mert eddig csak egyetértően hümmögtem.
Medgyesi kapcsán viszont úgy érzem, hogy ő pont úgy járt, mint a gyurcsány. Nem politikusi, még csak nem társasági alkat, akit az mszp erőemberek megetettek. Amikor lejött neki, hogy mekkora balfácánt csináltak belőle és megszólalt, akkor pedig alányúltak bakancsorral, úgy hogy pofára landolt.

bulista 2016.09.10. 13:17:38

@pamut: Igazad van, mellé ment, de így jár, aki ész nélkül, kapkodva kommentel.... Bocs mindenkitől, de különösen Graves-től!

kulcsar2011 2016.09.10. 13:31:10

ekkora egy nagy baromságot, mindenért a baloldal a hibás, főleg Gyurcsány

maradjunk itt, ezen a helyen 2016.09.10. 15:02:17

@Conchobar: az előképeket elősorolva igazad van, hiszen tényekről van szó. ugyanakkor az, hogy akkor tétova lépések történtek, most meg arcunkba taposva teszik ezt, közben persze füttyörészve és teljesen hülyének nézve (nyíltan hülyének nézve...), talán érthetően kiveri a biztosítékot. az pedig, hogy más megerőszakol valakit/gyilkol/lop/stb. nem jogosítja fel a másik embert, hogy ugyanezt megtegye. és semmiképp nem teszi erkölcsileg sem igazolhatóvá. nekem ezért kimondhatatlan csalódás a fidesz... onnantól kezdve, hogy azért jártattuk a pofánkat, gyűjtöttünk aláírásokat és minden elképzelhető tiltakozási módot segítettünk, támogattunk, végeztünk, mert milyen az, hogy a párttag Göncz lett közt. eln., meg milyen az, hogy a párttag Szilit akarják ugyanerre a pozícióra... erre 2010-ben mi volt az első? Schmitt Pál (közismertebben: ctrlC-ctrlV) lett a köztársaság első embere... na bumm... a többit nem is sorolom külön, bár, ha igény van rá, megteszem...

maradjunk itt, ezen a helyen 2016.09.10. 15:03:55

@pamut: közben te is megírtad. örülök. :-) látatlanul is vannak ezek szerint emberek, akik nem vesznek láthatatlannak dolgokat. :-)

Tamáspatrik 2016.09.10. 21:12:34

@morph on deer: Mondasz valamit, elismerem. Lényegében egyetértek, Gyurcsányt máshogy látom, rosszabnak ítélem meg, de lehet hogy a pártja még gyengébb volt... Az ítéletemben távolról sem vagyok biztos, szeretnék látni egy elfogulatlan elemzést a 2002-2008 között történtekről, még sose láttam ilyet...
süti beállítások módosítása