Ideo-logikák

Ideo-logikák

A népszavazás 5-féle kártékony hatása

2016. szeptember 22. - Tamáspatrik

 

A kormány a népszavazás intézményével némiképp visszaélő, azt saját céljaira felhasználó „egész pályás letámadása”, azaz érzelmileg túlfűtött, demagóg elemektől nem mentes kampánya igen káros hatásokkal járhat hosszabb távon. Főleg persze akkor, ha érvényes lesz a nemek várható győzelmével járó szavazás.

1.Erősíti a képmutatást és a bizalmatlanságot

Képmutatás úgy tenni, mintha a menekültprobléma bármiféle enyhítésére való törekvésről, nem pedig csupán a probléma mások térfelére való továbbtolásáról lenne szó. (A migránsokat az európai országok nem „jókedvükben” fogadták be, a menekültek számát egyáltalán nem fogja befolyásolni, hogy Törökországban, Olaszországban vagy nálunk kerülnek elhelyezésre.) Képmutató az egyházi vezetők többségének viselkedése: például a katolikus egyház püspökei nem szállhatnak nyíltan szembe a pápa véleményével, ezért azt mondják, hogy mindenki „lelkiismerete szerint szavazzon”, viszont maguk is megsértik ezt a szabályt, amikor közlik, hogy ők a nemre szavaznak. A nagy történelmi egyházak politikai szerepvállalása most is mint szinte kivétel nélkül mindig saját erkölcsi hitelességük gyengítésével jár (ugyanis a regnáló hatalmat támogatják).

Egy ilyen szavazás társadalmi normává teszi a szegregációs logikát, azt a felfogást, hogy a hasonló kultúrájú és felfogású emberek leginkább maradjanak a saját körükben. (Cigány a cigányok között, hajléktalanok, szellemi fogyatékosok stb. szintén legyenek elkülönítve, sőt mi több: egy cégnél a fiatalokból álló csapatba sem való eltérő felfogása vagy munkakultúrája miatt az idősebb munkavállaló.)

2.Erősíti a nacionalizmust

A környékbeli országokban sehol sem népszerű jelenleg a nacionalizmus, egyrészt mert többségükben fiatal országokról van szó és a cseheket is beleértve nem hivatkozhatnak hősi múltra, hanem most teremtik meg saját identitásukat. Mások mint a szerbek vagy a horvátok akkora pofonokat adtak saját maguknak a délszláv háborúkban, hogy a nemzeti indulatokat felkorbácsolók mind kivétel nélkül hitelvesztetté váltak. Nálunk még nem zajlott le ez a tisztulás és nem lett helyre téve, hogy a nemzeti érzés milyen mértékben egészséges: sokak fejében mintha az lenne, hogy magyarnak lenni az már önmagában kiváltság és senkinek semmi köze sincs ahhoz, hogy mi mit akarunk.

3.Növeli az EU-ellenességet

Egy ilyen szavazás azt az érzetet keltheti az állampolgárokban, hogy választhatjuk azt is, hogy az EU potyautasa leszünk, tehát csak a számunkra kedvező döntéseket fogadjuk el. Az EU egységét semmiképp nem erősíti Orbán politikája, amely még a V4 országokon belül sem élvez támogatást, az utóbbi időben egyre inkább elszigetelődött (egy posztjára teljesen alkalmatlan külügyminiszterrel együtt).

4.Erősíti a kormány pozícióját, egészségtelen mértékű befolyását

A legtöbb országban a népszavazások a kormány politikájával szembeni alapvető bizalom felméréséről szólnak, nálunk sincs ez másként. A gazdasági stabilitást hozó, rövid távon sikeres kormánypolitika további támogatása elfedi a hosszabb távon továbbra is megoldatlan, sőt egyre romló problémákat (oktatás helyzete, egészségügy állapota, magyar vállalatok gyenge versenyképessége). Sőt, a sikeresség tovább erősíti a kormány nyomulását és az államilag támogatott korrupciót.

 5.Rontja a nemzetközi megítélésünket

A nemzetközi sajtó valószínűleg kiemelten foglalkozik majd a magyar népszavazás eredményével, amelyet a nagy többségnek a kormánypolitika mögötti felsorakozásaként fognak értelmezni. Mivel a nemzetközi sajtó (és az újságírás szellemi hagyománya) többségében liberális szellemiségű, elég kíméletlen kritikákra lehetünk felkészülve. A magyar polgár megítélése nem lesz jobb mint a beloruszoké, az oroszoké vagy a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságoké, ahol kvázi diktátorokat választanak meg újra és újra. A bevándorlóellenes alsó-középosztálytól eltekintve mindenki szemében egyértelműen rosszabb lesz a megítélésünk.

A bevándorlókkal szembeni legnagyobb ellenségesség megfigyelhetően ott van, ahol legfeljebb elvétve vannak más nyelven beszélők. Magyarellenesség például Észak-Szlovákiában fordul elő, nem délen, ahol évszázadok óta együtt élünk velük. A briteknél is északon szavaztak a vendégmunkások miatt a „brexitre”, nem pedig Londonban, ahol a nagy többségük dolgozik. A fő különbség csak az, hogy ott a bulvármédia manipulálta leginkább az érzelmeket, nálunk viszont a hivatalos állami propaganda teszi ugyanezt.

Kormányunk régóta túllőtt a célon, nem lehet eldönteni, hogy Orbán Viktornál ez mennyire tudatos vagy inkább egyfajta belterjes paraszti kulturális reflex nyilvánul meg az ő esetében. A Kádár-korszak és az Orbán-éra közös sajátossága, hogy mindkét időszak hosszabb távon erkölcsileg káros hatással járt, mivel csökkentette az állampolgárok egymás iránti nyitottságát és bizalmát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8211736755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2016.09.23. 12:29:56

Tényleg érdekelne, hogy mennyit fizetnek nektek posztonként.....meg lehet csak ebből élni? :-)

-JzK- 2016.09.23. 13:10:50

Nem érdekel a "megítélésünk" (ami gyakorlatilag a mainstream liberális Lügenpresse-t jelenti), rossz megítéléssel mi legalább nem fogunk kihalni, mint a füstösimádó nyugati országok...

DFK 2016.09.23. 13:15:30

1. Legyünk bizalmassak a no-fingerprint migránsokkal?
2. Izé, azt hittem Magyarország magyar ország.
3. Az EU-t tilos bírálni? Kötelező szeretni?
4. Az a jó, ha gyenge a kormány?
5. A nemzetközi megítélés az mi?

dunántúli gyerek 2016.09.23. 13:22:56

Mindeközben: Magyarországon 2016ban rekordot döntött a külföldiek által itt töltött vendégéjszakák száma és a turizmusból származó bevétel.

index.hu/gazdasag/2016/04/08/rekordforgalma_lehet_iden_a_turizmusnak/

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.23. 13:55:52

Emberek! Európai magyarok! Ballibák!

A csúnya, cigány Orbán már majdnem megbukott, mert hatalmas az elégedetlenség az országban, mindenki Gyurcsányt és Bajnait akarja, ezért most gyűlöletkampány indult a figyelem elterelése céljából.

Eközben Orbán a valóságban támogatja a migrációt, hiszen immár több tízezer iszlámfundamentalista és ex-szovjet bűnöző embernek adott el állampolgársági ofsórkötvényt. Orbán tehát terrorista maffiózókat importál, miközben terhes anyákat és csecsemőket gyilkol pengekerítésével.

Tavaly nyáron Orbán két emberiségelleni bűnt is elkövetett: nem engedte tovább a menekülteket, majd pedig átbuszotatta őket Ausztriába. Ezenkívül egyszerre regisztrálni próbálta őket, majd nem regisztrálta őket. Pedig mindezt tiltja az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata!

Az igazi tény az, hogy az iszlamista migráns kell nekünk, mint egy falat kenyér, mert így európai. Persze ők nem is akarnak jönni, mert Magyarországon élni rosszabb, mint Afganisztán elaknázott vidékén.

Jézus is megmondta, aki bezzeg naponta simogatott iszlamista segélyvadászokat, de ez az álkeresztény kormány még Jézusnak is kész ellentmondani!

Egyébként pedig összeurópai egyeztetés kell. Az összes tagállam tökfejének össze kellene jönnie valahol, valamikor és konszenzusra jutnia, majd bizottságokat alakítani, melyek átteszik a gyakorlatba a megoldást. Már majdnem meg is volt a tökéletes konszenzusos megoldás a menekültkérdésre, amikor a tárgyalásolat megzavarta Orbán antiszemita kerítése, s ezért ma sincs megoldás. A konfliktuskereső , minden párbeszédet elehetetlenítő, cigány, rasszista Orbán az egyetlen akadálya a megoldásnak.

A kerítés miatt szenvednek ezrével a menekültek, megállította őket menedék találásában, ezzel együtt a kerítés felesleges, senkit sem állított meg.

Igen, nem tévedés, a kerítés antiszemita. Orbán egyenesen Auschwitz kerítéséről vette az ihletet. Ha sikere lesz a népszavazáson, azonnal kilépteti az országot az EU.ból, aztán szögesdróttal vesz körbe minden települést, majd pedig gázkamrákba irányít mindenkit, aki nem rá szavazott.

Már majdnem rajtunk is eluralkodott a gyűlölet! De szerencsére az utolsó másodpercben észre térített bennünket a haladó és egyre gyorsabban menetelő élő balliba lelkiismeret gágogása, így végül gyűlölködés helyett szeretésrohamunk lett, s csúnya bezárkózás helyett tágasan kinyíltunk mint a tangóharmónika. Mert így európai, így haladó, így izé..., mindegy: így bukhat Orbán!

Aki elmegy népszavazni, az egy megvezetett rasszista birca. Aki pedig nem megy el és nem szavaz egyszerre igennel és érvénytelenül, az is egy megvezetett rasszista birca. Aki pedig a kettő között ellentmondást vél látni, az agymosott orbánfasiszta.

Éljen Európa, éljen Washington, éljen a Köztársaság!

Tom66 2016.09.23. 14:47:21

A képmutatás az, amit liberális EU művel a bevándorlással kapcsolatban. Ugyanis szó sincs humánumról, csak és kizárólag politikai és gazdasági érdekekről van szó. Saját állampolgárait is becsapja, félretájékoztatja és erőteljesen cenzúrázza a médiumokat.

A nemzeti identitás, azaz a nacionalizmus a liberálisok és neoliberálisok által legjobban gyűlölt politikai nézetrendszer. Sajnos pont ezt szeretnék kiirtani, felszámolni azért, hogy minél több gyökértelen legyen az EU-ban.

Nyilván, hogy pont a multikulti Londonban nem szavaztak a Brexitre, elvégre tele van bevándorlókkal ( azaz a jövő szavazóbázisával) és vendégmunkásokkal.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.09.23. 15:01:47

A magyaroknak annyi.
László petra, a menekülteket brutálisan verő hírhedt magyar rendőrök , a náci lágerek drótkerítét lemásoló magyar szögesdrót mutatvány után ujabb egész pályás országlejáratásra készül a magyar parasztja: Egyenesen Brüsszelnek üzeni meg, hogy ez az ország Európa legnácibb porfészke!

Nem kell parázni, eddig is sejtette a világ hogy ez a nép nem európai, de most már egyérelmüen tudni fogja. orbán terve sikerült, Magyroszágot meg a magyar turistát már nem csak hogy mindenhol körberöhögik a világon, hanem most irtózni is fognak ezektől a beteg elméktől.

De majd orbán ezt úgy fogja előadni az ő félhülye népének, hogy a világ összeesküdött a magyar emberek ellen. Azok meg továbbra is ebben fognak hinni.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.09.23. 15:07:15

@Tom66:

hát a te imádott náci rendszered mértékkel több kárt okozott a világnak, mint a libsik hülyeségei.
Titeket alulmúlni a történelemben csak egy atomtámadással lehet. Amúgy meg ti tudjátok a legjobban hogy azért gyülöllitek a libsiket mert azoknak legalább van a fejükben valami ész meg müveltség. Nálatok ez teljesen hiánycikk, elég ha a törzsbarom kommentelők hotzzászólásait elolvassa az ember.

Tom66 2016.09.23. 15:56:50

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy:

"azért gyülöllitek a libsiket mert azoknak legalább van a fejükben valami ész meg müveltség"

Már hiányoltam a nácizást. Az idézett mondatod és a nick neved is rámutat, hogy milyen ostoba vagy. Pont ezért rühellenek titeket rengetegen a világban. Pofátlan, hazaáruló, hipokraták vagytok, akik nem tisztelik a saját hazájukat sem, minden megnyilvánulásotokkal idegen érdekeket szolgáltok ki.

Tamáspatrik 2016.09.23. 17:35:07

@DFK: Az igaz, hogy a másik véglete sem jó ezeknek a dolgoknak. Csapong az ország a végletek között ismét, a 20.században szinte egymást váltogatta a vörösterror és a fehérterror, most ez enyhébb, csak "hideg polgárháború".

Tamáspatrik 2016.09.23. 17:38:25

@bircaman maxval szerkesztő: Ilyen bolondokházában élünk manapság, jogos. :) Kormányunk és a legtöbb politikus sem segíti elő a tisztánlátást.
A megszólalásban az egyetlen hiteles nyelvezet nem sokára az irónia lesz...

Nem tudjuk, ki barát ki ellenség, minden duplafenekű lesz, nem csak Gyurcsány és Orbán. :)

Tamáspatrik 2016.09.23. 17:43:02

@Tom66: Csak a marxizmus akart mindent gazdasági érdekekre visszavezetni, a borzasztó anyagiasság a marxizmus sajátja, el nem tudta képzelni az öreg, hogy létezik más is, mint anyagi érdek. Nem kis mérget adott be Kelet-Európának...

A liberalizmus éppúgy betegség mint a túlzott nacionalizmus. Két véglet mint a forró és a jég.

Ha nagy lett volna Londonban a bevándorló ellenesség, akkor ott a nemek győztek volna. Ott nem félnek a bevándorlóktól, Madridban és Párizsban sem. Vidéki falvakban félnek, ahol egyáltalán nincsenek. Nálunk is pont így van ez, az fél a muszlimoktól, aki még egyet sem látott. Aki dolgozott már más kultúrájú emberekkel együtt, az nem fél tőlük...

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.09.23. 18:13:50

@Tamáspatrik: 'Nálunk is pont így van ez, az fél a muszlimoktól, aki még egyet sem látott. Aki dolgozott már más kultúrájú emberekkel együtt, az nem fél tőlük...'

illegális bevándorló írástudatlan muszlimokkal senki nem dolgozott eddig együtt Európában, és nem is fog. Ha van útlevele jöhet dolgozni, ha van pénze jöhet befektetni. A többinek viszlát.

Főgebra 2016.09.24. 07:56:07

Az egymilliónyi jól képzett muszlimból, Németországban, egy év alatt már 63-an elhelyezkedtek és dolgoznak. Közben 300 ezren felszívódtak közülük. Senki nem tudja merre jár ennyi ember!
Aggodalomra semmi ok, pillanatok alatt felszívja a piac a rengeteg, németül jól beszélő agysebészt és atomfizikust.

Tamáspatrik 2016.09.24. 09:51:25

@Tiszteltetem Brüsszelet: Ez azért nem így van, a menekültek nagy része az iskolázott középosztályból kerül ki. Nincs nyelvtudásuk, ez a baj.

Egy ilyen mondatot leírni, hogy akinek nincs pénze az ne jöjjön, én restellnék. Ha neked mondanák, amikor épp szakadó esőben kint állsz és azt kérdik, van-e pénzed, mert csak akkor engednek be?

$pi$ 2016.09.24. 11:50:10

@Tamáspatrik: "Ez azért nem így van, a menekültek nagy része az iskolázott középosztályból kerül ki. Nincs nyelvtudásuk, ez a baj."

Nos igen. Megkérdezték őket, hogy van -e felsőfokú végzettségük és 30% mondta azt, hogy van. Aztán az osztrákok egy kicsit megvizsgálgatták a dolgot és pontosítottak: a valóságban a felsőfokú végzettségűek aránya 0.5%.

Iskolázott középosztály, az! Bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy "hazudnak mint a vízfolyás".

"amikor épp szakadó esőben kint állsz és azt kérdik, van-e pénzed, mert csak akkor engednek be? "

Miért, amikor esik az eső, akkor te mindenkit beengedsz a házadba? Nehezen tudom elhinni mondjuk.

@Főgebra: "Közben 300 ezren felszívódtak közülük."

Az eljárás a következő: Ahmed elmonja, hogy ő kicsoda, kéri a segélyt. Vagy megkapja, vagy nem. Akkor Ahmed átmegy a másik kerületbe és elmondja, hogy Ő egy másik Ahmed és kéri a segélyt. Ahmed agészen addig csinálja ezt, amíg meg nem kapja a menekültstátuszt és annyi segélyt, amiből megél.

Mellékesen persze a rendszerben lesz kismillió fantom-ahmed, amire a hivatalos szervek különféle módokon hivatkoznak. Például azt mondják, hogy X Ahmed ki van utasítva, csak nem tudjuk megmondani nekik, mert nem tudjuk hol vannak. A válasz egyszerű: a másik kerületben élvezik a jólétet másik Ahmed néven.

Ez persze megmagyarázza Ahmedék miért választották a "no-fingerprint" szlogent: már amikor elindultak tudták hogyan kell ezt csinálni németországban és svédországban. Ki voltak okosítva, mert No-fingerprint Ahmed felsőfokú végzettséggel ugyan nem rendelkezik, de a magához való esze azért megvan.
süti beállítások módosítása