Ideo-logikák

Ideo-logikák

Újabb példák arra, hogyan ködösít a szellemi elitünk

Ideológiai csőlátás vagy szimpla manipuláció?

2017. december 12. - Tamáspatrik

Régebben a baloldali közgazdászokra és politikusokra, manapság inkább a kormány zsoldjában álló jobboldaliakra jellemző, hogy azt látták meg, amit látni akartak egy ideológiai szűrőn keresztül, vagy éppen ami érdekükben állt és megbízóik elvártak tőlük. A Századvég közgazdásza György László jó példája ennek, Egyensúlyteremtés c. könyve kapcsán.

Szerzőnk az ítélkezés öreg hibáját követi el, ami nem más mint sommás véleménynyilvánítás mély tárgyi tudás hiányából fakadóan. Ugyanis aki ismeri a lényeges körülményeket, az nagyon körültekintően fogalmaz és ritkán szól le akár egyéni emberi megnyilvánulásokat, akár közösségek eredményeit. Alapvető minden kutató számára pontosan ismerni, hogy honnan indultak, milyen ismeretekkel rendelkeztek és milyen lehetőségeik voltak. És csak ezután merni ítélkezni - ami ilyen esetekben nagyon ritkán történik meg.

Előrebocsátom, hogy szerzőnk csak egy jellemző példája annak, ahogyan a szellemi elitünk tagjai a homály gerjesztik és nem segítenek meglátni azt sem, ami nyilvánvaló. (Vannak olyanok is, fogok rá példákat hozni, akik esetében a ködösítés nem ismerethiányból fakad, hanem nagyon is tudatos.)

Így például a rendszerváltással kapcsolatban a közvélemény által elfogadott féligazságokat mantrázza.

Egy objektivitásra törekvő értékelés során az alábbiakat ajánlanám megfontolásra:

1.A birodalmak szétesése általában átmeneti gazdasági hanyatláshoz szokott vezetni az egyes tartományokban, és az Orosz-Birodalom (Szovjetunió és csatlósai) sem volt ebben kivétel.

2.A gazdaság összeomlása már a rendszerváltás előtt megkezdődött, magas volt az adósságállomány, nem voltak a termékeinknek piacai, és nem volt sok ötlet, hogy mit kezdjünk az üzemekkel. (Alternatívák: 20-30%-os értéken is eladni vagy megvárni míg teljesen lerohad.)

3.Az ÖSSZES volt szoci ország legalább ekkora gödörbe került. A csehek, akik állítólag jobban csinálták, pont akkor jöttek ki a gödörből mint mi (1988 szintjét ők is csak 2000-ben tudták elérni és meghaladni). A lengyelek hamarabb kijöttek, de ott a visszaesés hamarabb kezdődött és mélyebb volt, gyakorlatilag a szlovénok az egyetlen kivétel, a többieknél a válság mindenhol sokkal tovább tartott mint nálunk.

image018.gif

 

4.Ergó: lehet, hogy lehetett volna a rendszerváltást jobban csinálni, de senki nem tudja, hogyan. Akkoriban azt gondoltuk, hogy a diktatúrából kilábalt spanyoloknak, portugáloknak és görögöknek a csatlakozás nagyon bejött, ezért nekünk is zökkenőmentes lesz. Ebből adódóan a fő prioritás az EU csatlakozás volt, ily módon az egyébként sok előnyt jelentő piacvédelemre nem fordítottunk elég figyelmet.

5.Objektív értékelések szerint az Antall, Horn, és az első Orbán kormány mind alapvetően jó munkát végzett, a rendszerváltás elfogadható volt a körülményekhez képest, a bajok 2002 után kezdődtek. (Itt azonban már olyan külső tényezővel is számolni kell, hogy a kínai termékek bejöttek és kezdték letarolni a piacot bizonyos iparágakban.)

Nem érzem most a feladatomnak, hogy a könyv felületes megállapításait, féligazságait ízekre szedjem, vagy hogy kivesézzem az a mostani Orbán-kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatos, általában pozitív irányban elfogult értékeléseket. (Egy szempont: A Kádár-rendszert sokan nagyon szerették, pedig csak a világgazdasági konjunktúrát és modernizációs hullámot lovagolta meg, több-kevesebb sikerrel. Lényegében ezt teszi most az Orbán-kormány is, eléggé közepes teljesítménnyel.)

Nézzünk meg inkább egy olyan területet, amelyről majdnem mindenkinek van valamilyen véleménye, a kormány külpolitikáját. A Hegymenet c. könyvben, amelynek tanulmányai alapműnek tekinthetőek az ország mai helyzetének értékelésében, Feledy Botond esszéjének egyik fők konklúziója az lehetne, hogy a régiónkban az összes ország külpolitikája többé-kevésbé hasonló, csak senki nem használja fel annyira propaganda célra, senki nem állítja annyira a belpolitika szolgálatába mint Orbánék. Így például mindenki szeretne több lábon állni és a legtöbben keresik a jó kapcsolatokat az oroszokkal és más keleti országokkal. Csak senki nem gyárt ebből szabadságharcos retorikát, rajtunk kívül. Senki nem akar menekülteket befogadni nagy számban, sőt még kisebb számban sem nagyon, de ezt nem verik nagydobra. A jó diplomácia, ha valódi eredményeket akar elérni, akkor jobban teszi, ha csendben működik. Így például ha az van, mint nálunk, hogy a lakosság nagy többsége nem akar bevándorlókat látni, akkor a kormánynak nyíltan ki kell mondania, hogy nem jöhetnek. Azonban egy vérbeli politikus minden helyzetből, még a legnagyobb katasztrófából is a lehetőségeket igyekszik meglátni, emiatt - ahogyan Orbánék is teszik,- például a hátsó ajtón valahogy mégis "becsempésznek" nekik szimpatikus menekülteket. Tehát bizonyos bevándorlók jöhetnek és jönnek is - és ez csak egy tipikus példája annak, amikor az van, hogy "ne azt figyeljék, amit mondok" (Orbánt idézve). Amit a kormány csinál az nem más, mint hihetetlen mértékű propagandát fejt ki arról, hogy teszi a dolgát, erről szól a folytonos agymosás.

A Medgyessy-Gyurcsány vonal abszolút szervilis külpolitikája természetesen hibásnak mondható, Orbánék azonban ebben is mint minden másban, a másik végletbe estek. A következmény: túlságos orosz függőség, emellett lecsökkent érdekérvényesítési potenciál szövetségesek hiányában. Sőt: megkaptuk az EU potyautasának megtisztelő címét és rossz a hírünk a nagyvilágban.

Amikor Orbán Viktor kimondja azt a szót, hogy Magyarország, abban a pillanatban már hazudik is. Ez úgy lehetséges, hogy olyan összefüggésben beszél országunkról, amely teljesen félrevezető, azaz más példák, más törekvések nem léteznek, más szempontok sem, csak mi létezünk. Például elgondolkodtató kérdésnek tartom az alábbit:

Ki építhetett kerítést a menekült áradattal szemben?

Praktikusan ki tehette meg és ki volt ilyen a helyzetben? A véleményem az alábbi, lehet vele vitatkozni. Görögország (és Olaszország) esetében a kérdés eléggé értelmetlen, mert a tengerpartot nem nagyon lehet lezárni. Sőt, a gazdasági összeomlás miatt a görögök számára akár még politikai eszközként is használhatóak a menekültek, hogy rájuk irányuljon a figyelem és több támogatást csikarjanak ki. A balkáni országok csendben meghúzzák magukat, mindegyik számára kényes kérdésről van szó, sőt nemrégen még felőlük ment a sok menekült, ezért politikailag vállalhatatlan lenne mindenféle fellépés. Macedónia nem akar újabb konfliktust a görögökkel, akik már a neve miatt sem ismerik el ezt az államot. Albánia indifferens, Koszovó nincs abban a helyzetben, hogy bármit is építsen (konkrétan örülnek, hogy élnek). Szerbia ott tart, ahol mi '90-ben: mindent elkövet az EU tagságért és igyekszik jó fiú lenni. A harcias magatartás nagyon nem jött be neki pár évtizeddel ezelőtt, emiatt is a lakosság is csendben meghúzza magát és átengedi az áradatot. Romániát egyáltalán nem érinti a tranzitút. Marad Magyarország, Horvátország és Bulgária. (Ausztria nem akar elsőként lépni és a rossz emlékű vasfüggönyt ismét bevezetni.) Horvátország friss EU-tag és keresi a helyét a szövetségi rendszerben, ráadásul a határa a Balkán felé óriási, emiatt neki technikailag sem biztos, hogy ez a jó megoldás. Végül úgy döntenek, hogy nem építik meg, hanem más eszközöket használnak a határvédelemre, ráadásul így leginkább egy viszonylag szűk sávot, a szerb-horvát határt kell figyelniük. Marad Magyarország és Bulgária: pontosan ezek az országok választották a határvédelemnek ezt a meglehetősen primitív és rossz asszociációkat keltő, de még valamennyire elfogadható és kétségkívül hatásos módját. (És akkor még a kérdésnek csak a felszínét érintettük: humanitárius szempontokról, egységes EU politikáról vagy a lakosság felé mutatott példáról nem volt szó, és nem is szeretnék ezekben állást foglalni.)

Ez a példa leginkább arról szólt, hogy igen, képesnek kell lennünk magunkat időnként külső perspektívából is látni.

A jó politikusról azt mondják, hogy a sivatagban is képes homokot eladni, az Orbán-kormányra pedig azt mondanám, hogy mindennap feltalálja a meleg vizet és eladja nekünk jó pénzért.... Na jó, teszi ezt úgy, hogy mégis van egységes vezetés, valamiféle koncepcióról, sőt gyakorlatias kormányzásról is lehet beszélni, - ami nem volt elmondható mindegyik régebbi baloldali kormány esetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8813486191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akkor most prejudikáljunk 2017.12.13. 09:10:36

A kerítés kapcsán az egyetlen jelző, mely a tényszerű statisztikai adatváltozást leírja az országon áthaladó migráció kapcsán, az a "kétségtelenül hatásos" jelző.

A többi, úgy mint 'primitív, és rossz asszociációkat keltő' az leginkább egy meglehetősen szubjektív szempont, azon túl, hogy csak és kizárólag az úgynevezett ellenzék, és bizonyos Soros György szolgálatába álló civilek mondották ezt vala a kerítésről.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 09:16:51

A 90-es évek eleéjén az akkori ballib konszenzus egyébként azt harsogta, hogy mekkora barmok ezek a csehek, hogy nem privatiálnak el mindent azonnal, bezzeg mi milyen jók vagyunk!

Ma a cseh életszínvonal a magyar 140 %-a. Látható, mekkora barmok!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 09:18:07

"Magyarország és Bulgária"

Mert ezek a legérintettebbek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.13. 09:22:53

A posztot össze lehet foglalni egyetlen szóban: Orbánahibás!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.13. 09:25:04

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A szadesz annak idején teljes erőből harsogta, hogy midegy, kinek, de akár bagóért is el kell adni az állami tulajdont.

Meg is lett az eredménye. Most az Orbán-kormány próbál legalább valamit visszeszerezni belőle, de a legnagyobb része már elveszett.

Willkommenskultur 2017.12.13. 09:34:21

A rendsyervaltas utani 3 legjobb kormany mind Orban kormany volt.

Szoval mirol is beszelgetunk?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 10:19:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

S akkor sajnos ezzel mindenki más is egyetértett.

Nem csoda, hogy akkoriban a teljes nyugati sajtó éjjel-nappal dicsérte Mo-ot.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 10:21:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ez is igaz.

A NER (más néven koreai-japán-szingapúri modell) arról szól: el kell venni valamit a nyugati tőpkétől és odaadni nemzeti tőkéseknek.

A gond az, hogy a körülmények egész mások, s ez nem lesz sikeres.

sas70 2017.12.13. 11:42:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért, mert az a fejlettnek kikiáltott '90-es magyar ipar, jórészt lerohadt technológiával gyártotta az eladhatatlan szar termékeket. A volt szoci. országokban ugyan úgy a fejlett nyugati termékeket akarták, mint itthon, ettől kezdve nem volt kinek eladni, bármit gyártottak is. Röviden ez volt az alapvető ok.

sas70 2017.12.13. 11:45:24

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Egy faszt! Szabályzott versenypiacot kell teremteni és akkor versenyképes, innovatív termékek készülnek és a teljes gazdaság színvonala emelkedik.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 12:00:34

@sas70:

Ez volt csinálva, s nem jött be. Ugaynis az erős nyugattal szemben nem képes versenyezni a gyenge kelet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.13. 12:05:18

@sas70:

Röviden az volt az alapvető ok, hogy a szadesz érdekelt volt az állami vagyon magánkézbe való átjátszásában. Érdekes módon a provatizált vállalatok többnyire már nyereségesen tudtak termelni. :D

sas70 2017.12.13. 13:19:06

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Melyik keletre is gondolsz? Ugye nem a távol-keletre?
Ja az oroszok sem tudnak versenyezni? Miket nem mondasz?

sas70 2017.12.13. 13:25:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A privatizált vállalatok is nagy számban mentek tönkre, vagy szétszedték, szétdarabolták őket, esetleg csak az ingatlan vagyon elemeket tudták később nyereségesen működtetni. Kevés olyan privatizált vállalat volt, ami jól tudott működni a korábbi bázison, de azok is jócskán átalakítva. Az MDF is vastagon benne volt azokban az ügyekben, lévén, hogy akkor ők voltak kormányon.
Még a fidesz is privatizált, pl. a 12 állami gazdaságot, meg kell nézni, hogy most kinél és milyen állapotban vannak azok!?

sas70 2017.12.13. 13:28:25

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Persze kis számban, de vannak olyan magyar vállalatok is, akik simán képesek versenyezni a nyugati cégekkel, csak ezek általában a kormányzattól független, valódi piaci körülmények között dolgoznak, nem balfasz politikusi utasításokat hajtanak végre, vagy azoktól kapott adófizetői adományokból fejlődnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.13. 13:40:21

@sas70:

"A privatizált vállalatok is nagy számban mentek tönkre"

Egyenes következményeként annak, hogy rablólovagok kezébe kerültek. Hiszen mindegy volt, kinek a kezébe kerülnek, csak ne az államéban maradjanak (a szadesz jelszava szerint).

"esetleg csak az ingatlan vagyon elemeket tudták később nyereségesen működtetni"

Főleg akkor, ha eleve csak ezek megszerzése volt a cél.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 14:04:56

@sas70:

Sajnos ez igaz.

2010-ig teljes konszenzus a magyar politikában, hogy a gyors a privatizáció jó, s a nyugati tulaj nagyszerű.

Csak kis csoportok ellenezték ezt, lásd Csurka, Thürner. Nekik volt igazuk...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 14:05:58

@sas70:

Ez a pár cég a nagy kivétel, de szereoük minimális. S ezen cégek nem változtatnak a lényegi hjelyzeten: az ország nyugati, brüsszelita gyarmat.

sas70 2017.12.13. 15:06:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ez a brüsszelita gyarmat egy kibaszott nagy bullshit! Egy ökör mantra, amit arra találtak ki fideszes balfaszok, hogy tematizálják az egybiteseket.

sas70 2017.12.13. 15:12:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze, hogy voltak közöttük rablólovagok is! Talán a kedves MDF-FKGP-KDNP koalíciónak alaposabban kellett volna törvényt alkotni, meg kormányozni és akkor kevesebb lett volna! De azért a fidesz is megkötötte a maga kis üzletét a székházügyben.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 15:38:25

@sas70:

Ezek a szimpla tények. Az ország által megtermelt haszon nem az osrzágot gazdígtja. Ennek hagyományos neve: gyarmati uralom.

Ez kb. olyan, mintha a béredet elvenné a szomszédod. Vajon tudnál jól élni, ha munkád gyümölcse nem a tiéd?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 15:56:07

@sas70:

Nme lehetett mást tenni, hatalmas nyomás volt. Vedd észre: minden színű kormány tök UGYANAZT tette eben a kérdésben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.13. 16:49:44

@sas70:

"Talán a kedves MDF-FKGP-KDNP koalíciónak alaposabban kellett volna törvényt alkotni"

Hát igen, az MDF-nek és a kisgazdáknak elévülhetetlen érdemeik vannak az ország kiárusításában. Ahogy persze a szadesznek és a maszopnak is. Azt se feledd, hogy az ún. spontán privatizáció már a pártállami időkben elkezdődött, sok állami vállalat már akkor a vzeetők kezébe került. A jól bevált koreográfia szerint GMK-kat alapítottak, azok lettek az állami cég megrendelői durván nyomott áron (s buzás haszonnal adták tovább az árut), amitől az állami cég masszívan veszteséges lett. Így aztán egyben azt is bebizonyították, hogy az állam rossz gazda, pedig csak arról volt szó, hogy a cég vezetése szándékosan tette tönkre a céget, hogy aztán bagóért megvásárolhassa.

Nem hiszem, hogy erről nem hallottál.

"De azért a fidesz is megkötötte a maga kis üzletét a székházügyben."

Volt talán százmillió? Mi az a sokezer milliárdhoz képest, amit bagóért idegen kézre adtak az akkori kormányok?

Azt is érdemes elemezni, miért nem éltek az adósságelengedés lehetőségével, ahogy Lengyelország tette. Pedog anno még a Soros is azt ajánlotta, hogy Magyarország lobbizzon az adósságcsökkentésért.

Tamáspatrik 2017.12.13. 19:23:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A rendszerváltás előtt is hasonló volt az arány a cseh és magyar GDP között.

Tamáspatrik 2017.12.13. 19:27:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ez igaz, a liberális gazdaságfelfogás tényleg nyeregben volt akkor, túlságosan is dogmatikussá vált és valóban a nyugat érdeke is volt, vagy jobban az övék mint a miénk. Viszont: Be akartunk kerülni az EU-ba, mert mindenki fellendült, aki addig bekerült, spanyolok, portugálok, stb. Ez volt a fő cél.
Azt pedig majd avatott közgazdászok kielemzik, hogy milyen alternatívák voltak annak idején.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.13. 19:29:25

@Tamáspatrik:

Az EU-ba az ország kiárusítása nélkül is bejutottunk volna, mert a tagállamoknak piac és olcsó munkaerő kellett.

Tamáspatrik 2017.12.13. 19:46:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azoknak az állami vállalatoknak már évek óta nem fizetett a fő felvevő piac, az orosz. Nyugatra nem tudták eladni a termékeik többségét. A piac összeomlása után nem nagyon volt senkinek ötlete, hogy mit is csináljanak ezekkel a cégekkel, igyekeztek megszabadulni tőlük.

Egyébként a legtöbb nem volt aranybánya, a közgazdászok úgy írnak állami iparvállalatokról, hogy nem láttak még egyet sem, csak karosszékből. Na én dolgoztam ilyen cég utódvállalatában, és tudom, hogy milyen rosszul szervezettek, pazarlóak voltak, néhány kivétellel. Azok a cégek már szétrohadtak a 80-as években és szétlopta őket az a a vezetőség, amelynek a hozzáértése nem volt magas szintű. Aki a könyvet írta, fogalma sem volt a részletekről. Rengeteg ponton tudnék vele vitatkozni.

A csehek máshogy privatizáltak, okosabban, de a legjobb cégeket ők sem a dolgozóknak adták részvények formájában, hanem pl. a Skodát a Volkswagennek. Viszont ők sem emiatt kerültek annyira elénk, hanem az erősebb ipari hagyományaik miatt.

Ja, meg nekik nem volt államadósságuk szinte semmi, nem volt gond, hogy miből fogjuk fizetni a nyugdíjakat, és a sok munkanélkülit (akik nagy része nálunk 50 éves korban nyugdíjba ment). Az adósságelengedés tabutéma volt, annyira, hogy Zwackot, aki USA nagykövetként propagálta, ki is rúgatták. A színfalak mögött kellett egyezkedni az adósság átütemezéséről és újabb hitelekről, amíg az ország egy kicsit összeszedi magát. A lengyeleknek volt egy erősebb lobbijuk az USA-ban, ők el tudták érni az adósság nagy részének elengedését.
Szóval a gazdaság nagyon lepukkant volt már a rendszerváltásra, emiatt is adta át a hatalmat oly gyorsan az MSZMP, a tagjai kiléptek és igyekeztek inkább vállalkozóként beszállni, cégeket olcsón megkaparintani. Az jutott olcsón állami vagyonhoz, aki a tűz közelében volt és jó banki kapcsolatai révén olcsó hitelhez jutott. (Ilyesmiket mondjuk te is írsz.)

Mondom, egy birodalom omlott össze hirtelen, és a legtöbb országban a politikusok csak egy dologban értettek egyet: elkerülni az utcai zavargásokat, hogy maradjon valamennyire stabilitás.

Aki a könyvet írója könnyen ítélkezik, hogy mit kellett volna csinálni elméletben, de igazán hatásos gyakorlati példákat nem láttunk sehol.

Tamáspatrik 2017.12.13. 19:49:47

@sas70: Ez így van. Jelenleg az összes húzó vállalat gyakorlatilag zöldmezős beruházás, az átvett cégeket sokáig nem tudta nyereségesen működtetni senki. Ebben a kínaiaknak is szerepük van, akik akkor jöttek fel és kinyírták pl. a textiliparunkat. Én azonban nem hiányolom, ha annyira jó cégeink lettek volna könnyűiparban, akkor a kínaiak nem tudták volna őket olyan könnyen kinyomni. Valójában ők is silány minőséget gyártottak csak jóval drágábban. Ez érvényes az elektronikára is, más iparágakra is.

GyMasa 2017.12.14. 10:35:35

@sas70:
EZ nem teljesen igaz.
Igenis voltak oriasi tudassal, es szabadalmakkal felszerelkezett vallatok Magyarorszagon.
Tungsram, Ikarusz, Lehel, stb.
Ezek a cegek vilagszerte adtak el termekeket, amik siman az akkori szinvonalon, vagy akar felette is alltak.
Az egy masik dolog, hogy a magyar ipar nem volt soha eros a konzumer termekekben, amit ugye az egyszeru ember is lat nap-mint-nap.

GyMasa 2017.12.14. 10:40:41

@Tamáspatrik:
...A rendszerváltás előtt is hasonló volt az arány a cseh és magyar GDP között...
Akkor viszont az az allitas nem igaz, hogy az orban kormany szarul csinal mindent es veszesen lemaraDUNK a csehektol (meg a tobbi orszagtol).
Akkor most melyik allitas ervenyes?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.14. 11:37:59

@GyMasa:

Mindkét állítás igaz. A ballib kormányok zseniális gazdaságpolitikával minden kormányzásuk idején felfejlesztették a magyar gazdaságot, de a jobbos kormányok rendre lezüllesztették azt. :P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.14. 11:48:59

@Tamáspatrik:

"Azoknak az állami vállalatoknak már évek óta nem fizetett a fő felvevő piac, az orosz."

Ez azért így általánosan nem lehet igaz, mert különben rég összeomlottak volna. Persze tudom, a szovjet államadósság összejött valamiből, nagyságrendileg egyenlő volt a 4-es metró REÁLIS árával, de messze nem ért fel a magyar ipar több éves teljesítményével.

"Azok a cégek már szétrohadtak a 80-as években és szétlopta őket az a a vezetőség, amelynek a hozzáértése nem volt magas szintű."

Ezt a szétlopkodást hívjuk ma spontán privatizációnak. :)

"a gazdaság nagyon lepukkant volt már a rendszerváltásra, emiatt is adta át a hatalmat oly gyorsan az MSZMP"

Én ezt kicsit másképp látom, bár ez nem mond ellent a te véleményednek. A kommunista gárda a rendszerváltásban egyszerűen csak lehetőséget látott arra, hogy magántulajdonává alakítsa át az állami tulajdont - amit ugye általában lopásnak szoktunk hívni.

GyMasa 2017.12.14. 17:06:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ja, ertem!!!
Bocs, csak most szokom az "ujbeszel"-t...
:-)

Tamáspatrik 2017.12.14. 21:48:35

@GyMasa: Ilyet én nem állítottam, hogy szarul csinálnának. A hátrányunkat nem tudjuk érdemben csökkenteni, ez az a szint, ahova még nem tudtunk eljutni, nem arról van szó legalábbis középtávon nem, hogy egyre jobban lemaradnánk.
süti beállítások módosítása