Ideo-logikák

Ideo-logikák

Európa mely országai a legnacionalistábbak és melyek a legkevésbé?

2018. június 29. - Tamáspatrik

A nacionalizmus az emberi együttélést különféle normarendszerek révén szabályozó szemléletmódok egyike (ilyenek még többek között a humanizmus, lokálpatriotizmus, liberalizmus és szocializmus), emiatt lehet egy olyan sejtésünk, hogy valószínűleg létezik egy optimálisnak mondható aránya a közfelfogásban. A túlságosan erős nacionalizmus ellene hat az országok együttműködésének és kiélezi a nemzetközi konfliktusokat, a belpolitikában pedig erősíti a diktatórikus tendenciákat és csökkenti a kreatív területek (kultúra, tudomány) szabadságát. Ha a nacionalizmus túl gyenge, akkor az adott ország érdekvédelme a nemzetközi politikában és a belpiacain egyaránt meggyengül, nem beszélve arról, hogy sokak számára egyfajta kulturális igény is a nemzeti egység átélése, ami szintén csorbát szenvedhet.

Nehezen mérhető, hogy egy adott országban mennyire erős a nacionalizmus, legtöbbször azzal szokták jellemezni, hogy mekkora szavazótábora van a protekcionista vagy euroszkeptikus pártoknak. A pártok támogatottsága azonban folyamatosan ingadozik és ráadásul maguk a pártok is változnak, jobbra vagy balra tolódhatnak. (Tulajdonképpen jobb lenne a közhangulat alakulását kellene mérni adott országokban.)

A nagyhatalmak - USA, Kína és Oroszország - külön lapra tartoznak, több lehetőségük van a nyílt agresszív nacionalizmus kifejezésére, bár nem hinném, hogy a polgáraik ettől boldogabbak lennének.

A regionális középhatalmak között azonban már vannak bőven olyanok, amelyek számára a nacionalizmus luxusnak számít, legalábbis nem lenne bölcs dolog a részükről, mivel a területükön élő más etnikumok, kultúrák elszakadási törekvéseit erősítenék fel. Közismert példa a spanyolok esete, mivel náluk a leggazdagabb baszk és katalán régiók egyre nagyobb autonómiát vagy követelnek vagy teljes elszakadásra törekednek, és mellettük még más régiók is bejelentkezhetnek. A franciáknál is hiába erős Le Pen szélsőjobbos pártja, hosszabb távon mégsem jelenthet alternatívát, amikor a korzikaiak sőt a bretonok és a normannok, akár még az okszitánok is kulturálisan elkülönülő egységek az országon belül és habár ma még ez kevéssé valószínűnek látszik is, a jövőben autonómiát vagy elszakadást szorgalmazhatnak. A közös nyelv ellenére egységes Olaszországról se nagyon beszélhetünk, annyira különbözik egymástól kulturálisan észak és dél. Az angol nacionalisták viszont egyenesen hibát követtek el, amikor nem voltak tudatában annak , hogy ők is a legtöbb nagy európai országhoz hasonlóan mennyire tagoltak kulturálisan, és az EU-ból való kilépés felerősítheti a skót, észak-ír (ill. ír) és esetleg a walesi függetlenségi mozgalmakat is.

A jövő útja persze valószínűsíthetően a nagy egységes nemzetállamokkal szemben a jelentős mértékben önálló sok kis régió lesz, amint azt a németek esetében is látjuk, akiknek már a nevükben is benne van, hogy ők szövetségi köztársaság. (A regionalizmus magasabb szintre emelése mintegy egyensúlyba hozhatja az európai, nemzeti és a lokálpatrióta értékeket.) Persze ezek az értékelések igencsak vitathatóak, például valószínűsíthető, hogy a németek nagy része titkon nagyon is nacionalista és felsőbbrendűnek képzeli magát másoknál, csak nem beszélnek erről. Tény viszont, hogy a decentralizált modelljük sikeresebben működik mint az erősen központosított francia, másrészt ők az EU fő integrátoraiként a legnagyobb hasznot húzzák a nemzetközi munkamegosztásból - a kissé visszafogott külpolitika jelentős hasznot hozott gazdasági téren.

Létezik az országoknak egy olyan csoportja, ahol a nacionalizmus felerősödött az utóbbi években viszont még egészséges mértékűnek mondható: kis méretű, jóléti országokról van szó mint Dánia, Svájc, Ausztria, Finnország, Norvégia - talán még Szlovákia és Csehország is ezen az úton van. A szélsőjobb támogatottsága ezekben az országokban manapság már gyakran 15-30% között is alakulhat, ami miatt a kormánykoalíciókban is időnként helyet kapnak. Habár még évekkel ezelőtt ilyesmi nem fért volna még bele az egység felé haladó Európa koncepciójába, ma már egy ilyen cél igen távolinak tűnik az eredeti formájában, ha egyáltalán lehetséges. Emiatt a szélsőségesen nacionalista pártok kormányra jutása nem feltétlenül negatív jelenség, mivel egyrészt így ezek a pártok megméretődnek a kormányzóképességük tekintetében, másrészt többféle választói felfogás és érdek nyer képviseletet.

Mivel Európa gazdag országaiban erősödött a bevándorlás és a lakosság egyre nagyobb arányát alkotják azok, akik külföldön születtek, emiatt nyilvánvalóan jelentkezik egy olyan igény, hogy a betelepülést korlátozzák és magasabbak elvárásokat támasszanak a külföldiekkel szemben - a keményebb követelményeket pedig leginkább a szélsőjobb felé hajló pártok vagy pártfrakciók képviselik. A társadalom normarendszere mintegy alkalmazkodik ahhoz, hogy egyre többen szeretnének az adott országokban letelepedni.

Van egy harmadik típusú nacionalizmus is, ez pedig a kelet-európai, amely totálisan más mint az előzőek és általában szélsőséges formákat ölt. A balkáni országokban ez most kevéssé nyíltan jelentkezik, különösen visszafogott Szerbiában, amely az EU tagja szeretne lenni a közeljövőben, viszont sokkal erősebben látszik Albánia vagy Macedónia esetében, ahol ez még távoli cél. A balkáni országok fociszurkolóinak botrányai (az angoloké nem különben) világosan mutatják a lappangó, túlfűtött nacionalizmust. Amikor bevándorló svájci válogatottak albán sassal jelzik a gólörömet (ráadásul a szerb csapattal szemben, akik az albánok ősi riválisának számítanak) az éppúgy a nacionalizmus egyértelmű jele mint amikor a szerb szövetségi kapitány a hágai bíróságot keveri bele a sportba, amely elítélte - őket (!), még véletlenül sem civilek lemészárolására utasítást adó katonai és politikai vezetőkre szabott ki büntetéseket.

Európa keleti felén kevésbé nacionalisták mostanában azok az országok, amelyek jelenleg alapvetően sikeresnek tartják magukat és a gazdaságfejlődést a nemzetközi együttműködés további fejlesztésében látják, ide sorolható Románia és Szlovákia, de Lengyelország nyugati része is. A lengyelek egyébként erősen kötődnek Nyugat-Ukrajnához, amely nagy területei egykor hozzájuk tartoztak, és egyértelműen támogatják őket a Lengyelországot számos alkalommal megszálló "ősi ellenség" oroszokkal szemben - mintegy levonva a megfelelő tanulságokat a történelmükből.

Európa legszélsőségesebben nacionalista országa jelenleg (Oroszországot leszámítva) valószínűleg mi vagyunk (a pártok támogatottságát alapul véve ez egyértelműen így van), szerintem nem túlzás azt mondani, hogy balkáni szintre süllyedtünk, az ott jellemző kaotikus "mindenki harca mindenki ellen" elv destruktív, gátlások nélküli képviseletével az EU szintjén. Ugyanis akárhogyan is ragozzuk, ennek a magyar politikai felfogásnak nincsen valódi szövetségese és támogatója az EU-n belül. (Hogy ez így alakult nálunk, az valamennyire a történelmi inga szélsőséges kilengéseivel is magyarázható - vörösterror és fehérterror, liberalizmus és nacionalizmus váltakozása.)

Egy érdekes kimutatás, hogy hol a legnagyobb az idegen ellenesség: érdekes módon olyan országokban, ahova senki nem akar bevándorolni mint például Iránban és Kínában, ráadásul turisták is aránylag kevesen vannak a lakosság létszámához képest. (A turizmustól erősen függő horvátok vagy görögök például egyszerűen nem is engedhetik meg magunknak a nacionalizmust vagy legalábbis annak a szélsőséges, bezárkózó formáját.) A bevándorlás persze felerősíti a nacionalizmust, azonban ez még mindig lehet egészséges szintű mint mondjuk az osztrák vagy a dán. A dánokat tartják az egyik legboldogabb nemzetnek, a nacionalizmusokat nem rejtik véka alá, ez azonban sokkal inkább büszkeséget jelent, nagy közös banjázokat, nem pedig kisebbrendűségi érzéseket takar mint Európa keleti és dél-keleti részében.

A nacionalizmus tehát sokféle formában jelenhet meg egy adott közösségen belül is: nyugodtabb formájában jelenthet pozitív tartalmú nemzeti büszkeséget, önbizalom hiányos esetben azonban inkább mások ellen irányuló agresszív és destruktív törekvésekként nyilvánulhat meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr1714083121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.30. 08:07:00

"A turizmustól erősen függő horvátok vagy görögök például egyszerűen nem is engedhetik meg magunknak a nacionalizmust"

S mégis: mindkét ország erősen nacionalista. Ugyanis az egésznek SEMMI köze a turizmushoz.

Periodista. 2018.06.30. 12:08:16

A legelső mondat nem stimmel: a nacionalizmus ugyan valóban egy szemléletmód (inkább felfogás vagy gondolkodásmód), de biztos, hogy nem SZABÁLYOZ semmit, pláne nem az emberek együttélését.

A nacionalista gondolkodásmód alapja saját népünk hagyományainak, szokásainak, jelképeinek és dicsőséges múltjának szeretete, ápolása, fontosnak tekintése.

Negatívummá akkor válik, ha sovinizmussal párosul, vagyis nem áll meg a saját nép dicsőítésénél, hanem degradálja a többi népet is.

Dread Naughty 2018.06.30. 13:33:07

Ez az egész egy faszság, de hát persze, hogy magyarellenes felhang és persze, hogy kirakja az index...
Naná, hogy a fajtád akkor lenne boldog és nyilatkozna elismerően az országról, ha a félbuzi libsi pártokra szavaznánk.
Viszont van egy rossz hírem: mindenki leszarja a véleményed és attól, hogy a fajtád kinyilatkoztatásai jelennek meg nagy többségben a sajtóban, nem lesz igazabb, mint Bayerzsolti bármely böffenete.

A nacionalizmusunk sokkal alacsonyabb szinten van, mint valaha. Már nincs árpádsáv, nincs masírozás, senki nem ordítozik revizionista dalokat. Persze az ilyesmit nem fogod bevenni a képletbe, hisz a narratívája adott, az ítélet már a poszt előtt benne volt a táskájában, nem igaz, Virág elvtárs?
Emellett azonban a szerb és román nacionalizmust elmismásolni, nos ehhez gyomor kell, nem is kicsi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.30. 13:51:48

"Európa legszélsőségesebben nacionalista országa jelenleg (Oroszországot leszámítva) valószínűleg mi vagyunk (a pártok támogatottságát alapul véve ez egyértelműen így van), szerintem nem túlzás azt mondani, hogy balkáni szintre süllyedtünk"

Kedves Tamáspatrik, megmondanád, mely _őshonos_ nemzetiség ellen nyilvánul meg a magyarok nacionalizmusa? Csak mert én évek óta nem olvastam szerb, horvát, szlovén, szlovák, ukrán, román, német vagy bármely egyéb nemzeti kisebbség elleni, nacionalista indíttatású atrocitásról.

(A cigányokat most hagyjuk, ők egy sokkal komplexebb téma. Ráadásul a cigány rasszizmus is megér egy misét. A falunkban pl. a cigányok folytonosan cikiznek egy megözvegyült fiatal nőt, amiért nem cigány, hanem magyar férfival jött össze.)

Az ukrán oktatási törvényről mellesleg mi a véleményed? Pöppet sem nacionalista, ugye?

Jakab.gipsz 2018.06.30. 14:03:22

Csak a szokásos, demokrácia méricskélés címszó alatt, fellő egy lufit majd körbelövöldözi.

Relativizál kategorizál és rögvest tudományos. mert kimutatja a deficitet.

Tom Bradley 2018.06.30. 14:26:33

Szerintem olvasd el ezt a hírt és írd át a posztod. vagy egyszerűen töröld:
index.hu/kulfold/2018/06/29/bortonnel_buntetnek_a_romanellenesseget/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.30. 14:50:29

Tom Bradley:

Ez csak válasz a Patás Orbán által tüzelt aljas és féktelen magyar sovinizmusra!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.30. 14:52:39

Teszem hozzá: jogos és a szükségesnél jóval enyhébb válasz, mely újból tanúbizonyságát adja a román nép béketűrésének és nagylelkűségének.

2018.06.30. 14:54:39

Aki kényszerből demokrata, az nem demokrata.

Josagos 2018.06.30. 15:30:38

Én lennék nacionalista, ha valaki meg tudná mutatni hogy mi hasznom belőle. Költségeket látok, vehetnék pl. kokárdát pénzért, de mit nyernék vele? A környezetemben, akár magyarországon vagyok, akár külföldön, nem látok árengedményeket, vagy több bizniszt.
Az országnak látom hogy van belőle haszna, mert le lehet nyeletni az emberekkel mindenféle szarokat, hogy a nemzet érdekében kell, pl. el lehet küldeni a népeket vesztes háborúkba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.30. 15:32:52

"el lehet küldeni a népeket vesztes háborúkba."

A te életed során Magyarország mikor és hová küldte "a népeket vesztes háborúkba"?

clemens 2018.06.30. 15:49:44

Megvolt a mindennapi betevő magyar gyűlölet, szárba szökkent a horni "merjünk kicsiknek lenni" gondolat...

midnightcoder2 2018.06.30. 16:04:57

Görögország amint nem nacionalista. Aztán az Arany Hajnalról hallottál-e már ?

kvadrillio 2018.06.30. 16:07:08

NEM ! NEM ILYENEK A ZSIDÓK, HANEM OLYANOK MINT SZEGEDI CSANÁD VAGY ORBÁN VIKTOR, HOL BALOLDALIAK, HOL JOBBOLDALIAK, HOL GENDEREK !!! :o) HOL PEDIG ORBÁN ÉS MÁS ORSZÁGVEZETŐk TANÁCSADÓI !!!!!!!!.........EZÉRT IS TARTUNK OTT, AHOL TArtunk !!!... :O)))))))))

(........Ilyenek a zsidók indexcikkkkk...........
Kire szavaznak a zsidók?

Miközben a migrációs válság óta a saját kampányát a magyar kormány filoszemita retorikával is igyekezett megtámogatni, a zsidóság védelmezőjének állítva be magát az iszlámmal szemben, a felmérés adatai szerint erre nem igazán reagált a magyarországi zsidóság. Tágabban is, a teljes magyar népességgel összehasonlítva markánsan balliberális világnézetű a zsidóság. Ezt elég világosan mutatja a megkérdezett zsidók és a teljes népesség közötti attitűdkülönbség pár kérdés kapcsán:

kvadrillio 2018.06.30. 16:08:04

...ÉS MÉG OLYANOK IS....GYAKRAN, MIN T A MARYLANDI LÖVÖLDÖZŐ...............

kvadrillio 2018.06.30. 16:09:31

AVAGY A BOSSZÚÚÚÚ NÉPE...........ALIAS ÁKOS....
Keresési eredmények
Vezető hírek
Bosszúból ölt a
marylandi
lövöldöző

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.30. 16:40:17

"az Arany Hajnalról hallottál-e már ?"

Ahogy aljasság (volt) Magyarországot a Magyar Gárda egyes tagjainak megnyilvánulásai alapján nácifasisztának minősíteni, ahogy szintén mérhetetlen aljasság a Magyarországon tomboló antiszemitizmusról ajvékolni, szerintem ugyanúgy hiba Görögországot az Arany Hajnal alapján en bloc nacionalistának ítélni. Ehhez ismerni kellene pl. az Arany Hajnal beágyazottságát a lakosság körében.

Hamilcar Barkas 2018.06.30. 16:51:43

Hogy kell mérni a nacionalizmust? Mi az objektiv mértékegysége? Vagy csak kijelntjük, hogy a magyar. Mert magyarellenes hangulatban vagyunk?
Nacionalizmusnak számít ha epíted hagyományaidat, kulturádat de nem vagy mások ellen? Vagy akkor kezdődik, mikor egy másik népcsoport ellen vádaskodsz, hangolsz, blogot irsz, vagy bármit teszel ellenséges rosszindulatból? Igy pl. Tamáspatrik simán illeszkedik a magyarellenes nacionalisták közé!

Ezt a blogot irja, mikor romániaban már börtönnel akarnak büntetni bármit amit románellenesnek gondolnak. A román balodal nacionalistább a magyar Jobbiknál. És akkor megjelenik a magyarellenes Tamáspatrik és orrhangon ilyeneket fejeteget. Elfogadhatatlan'!

Kivlov 2018.06.30. 16:58:54

Ránk is férne egy kis egészséges nacionalizmus. Sportban nagyon szembetűnő, mennyire halvérűek vagyunk.

kvadrillio 2018.06.30. 17:08:32

NEM LESZÜNK BEVÁNDORLÓ ORSZÁG ! CSAK BEFOGADÓ ! :o)))))
DPA: Merkel 14 országgal állapodott meg bevándorlók visszafogadásáról. Magyarországgal is
NTT
2018.06.30. 15:56

Berlin összesen tizennégy országgal tudott megállapodni a Németországból kiutasítandó migránsok befogadásáról - erről tájékoztatta egy feljegyzésben Angela Merkel német kancellár szombaton koalíciós partnereinek frakcióvezetőit a dpa német hírügynökség értesülése szerint, írja az MTI.

Azok a bevándorlók, akik Németországba próbálnak belépni úgy, hogy előzőleg már regisztrálták őket egy másik uniós országban, különleges gyűjtőtáborokba, úgynevezett "horgonyközpontokba" fognak kerülni - közölte Merkel a dokumentumban. Ezekben a központokban eljárnak majd az ügyükben.
000 16U2EG
Fotó: Ludovic Marin / AFP

A levél alapján a Dw.com azt írja, hogy Merkelék Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Dániával, Észtországgal, Franciaországgal, Finnországgal, Litvániával, Lettországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Portugáliával és Svédországgal is megállapodtak Németországból kiutasítandó migránsok befogadásáról. Hozzáteszik, Ausztria hiányzik azon országok listájáról, akikkel megegyezett Merkel.

midnightcoder2 2018.06.30. 17:09:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem tudok róla, hogy a Magyar Gárda parlamenti párt lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.30. 17:13:47

"És akkor megjelenik a magyarellenes Tamáspatrik és orrhangon ilyeneket fejeteget."

Ne feledd, Tamáspatrik az életét kockáztatja, amikor a tomboló orbáni diktatúrában, ahol két lábbal tiporják a sajtószabadságot, egy alig olvasott hírportál eldugott szegletében megjelenteti írását.

kvadrillio 2018.06.30. 17:15:40

EZ MEG MIJAFASZ ???!

Négyezer kulturális ember kerül az utcára
Népszava|2018. jún 29. 17:40
[A+ A-]
[Nyomtatás]
[Küldés e-mailben]

Illusztráció: Kállai Márton
Belföld
Tweet

Négyezer kulturális közfoglalkoztatottat tesz az utcára a Belügyminisztérium július elsejével – értesült a Magyar Hang. Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke szerint a leépítés azzal a kormányzati tervvel kapcsolatos,amelynek következtében elbocsátják az összes kulturális közfoglalkoztatott 30 százalékát. Úgy vélte, az állás nélkül maradók száma elérheti akár a 6-8000 főt is.

- A kirúgások miatt több intézményvezető is attól tart, hogy nem tudják majd ellátni a törvényi kötelezettségeiket, mert elveszítik az alkalmazottaik jelentős részét. Közalkalmazottként jelenleg nagyjából 10 ezer ember dolgozik a szférában, a többi dolgozót kulturális közfoglalkoztatottként foglalkoztatják – mutatott rá Csóti Csaba.

A kulturális közfoglalkoztatási program még 2013-ban indult, akkor a kormány ugyanis úgy döntött, hogy képzettebb, illetve a diplomával rendelkező embereknek levéltárakban, könyvtárakban, múzeumokban, valamint vidéki kulturális házakban ad munkát. A bér valamivel magasabb volt, mint a közalkalmazottak esetében, de a jellemzően 70-100 ezer forintos fizetések még így is messze elmaradtak a hasonló munkakörben, de közalkalmazottként foglalkoztatottak 120-140 ezer forintos juttatásaitól.

Csóti Csaba szerint éppen ezért eleve hiba volt elindítani a programot, ezeket az embereket ugyanis közalkalmazottként kellett volna felvenni, nem pedig kulturális közfoglalkoztatottként. Az alacsonyabb bér mellett más hátrány is éri ezeket az embereket, elbocsátásuk után például – ha 360 napnál rövidebb ideig voltak foglalkoztatva – még munkanélküli segélyt sem kaphatnak, így vasárnaptól nekik csak a 22800 forintos alapsegély összege jár.

A Magyar Hang cikke egyébként azt is megjegyzi, hogy a Belügyminisztérium döntése a polgármestereken csattan majd, az érintettekkel ugyanis nekik kell közölniük a rossz hírt. Sok településvezető megpróbálja enyhíteni a kárt, és a kulturális közfoglalkoztatottakat a közmunka-programba terelik át. Ez azonban még kisebb fizetéssel, bruttó 81 ezer forinttal jár, miközben az elvégzendő munka ugyanaz maradhat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.30. 17:16:23

"Nem tudok róla, hogy a Magyar Gárda parlamenti párt lenne."

Ahogy a Jobbik sem (volt) az?

Ménár Atya 2018.06.30. 17:32:00

Elolvastam, és tudtam, hogy a végére kiderül, hogy mi vagyunk a hiper nacionalisták :):)
Szerintem a blogger még sosem hagyta el a liberálfasiszta szerkesztőség propaganda osztályát :D
Elég sok külföldit ismerek, tapasztalataim alapján , a svájciak, osztrákok franciák a leg nacionalistábbak.
Környezetünkben a román -szlovák kb egy szinten nacionalista.
Szerintem a magyarok a középmezőny alján vannak.
Usát nem említem, ugye nem európai ország, de ők vezetnének amúgy nálam.
Amúgy pedig az is marhaság, hogy a magyarok idegen gyűlölők lennének.
Nem így látom magunkat. Sok ide települt külföldi ismerősöm van, és szeretnek itt élni, egyedül a bürokráciát, és a korrupciót nem értik a nyugatiak.
Az ázsiaiak simán beilleszkednek, az arabokkal van inkább gond, egyszerűen feudális társadalmakból jönnek, és ezt tényleg nem tudjuk elfogadni.
Nálunk a nők emberek, és szeretjük őket.
Náluk csere alap, és háztartási gép státuszban élnek.

chrisred 2018.06.30. 18:01:21

@Főszerkesztő.: Ezt patriotizmusnak (hazafiasságnak) nevezik. A nacionalizmus a többi nemzettel való rivalizálás alapja.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.06.30. 18:24:25

Az a baj, hogy nem érted a fogalmakat, amiket használsz (,mondjuk az itt megjelent kritikusaid többségére is igaz).

A nacionalizmus lényege a nemzet, mint közösség hangsúlyozása. Ez senkinek sem luxus. A kérdés inkább az, hogy van-e tartalma. Ha a katalánok magukénak érzik a spanyol államot, akkor a nacionalizmus összetartja azt. Ha viszont nem, akkor inkább szétfeszíti, mert akkor a katalánok azt érzik, hogy őket elnyomja a spanyol állam. Rájuk akar kényszeríteni valamit, amik nem ők.

A szélsőjobb pártok általában nem nacionalisták, hanem soviniszták, vagy etnicisták, illetve annak egy változata a nativisták.

Magyarországon nem a nacionalizmus mennyiségével van baj, hanem a minőségével. Két magyart nem tart össze a magyarsága, mert a magyar nacionalizmus üres. Felülről jön és hamisan cseng, mert erőltetett, görcsös és sokszor giccses is.

Scott Tenorman Must Die 2018.06.30. 19:12:09

egyértelmű, 2010 óta a magyarok a leggonoszabb,. legnáccibb emberek a földön, vagy az egész világegyetemben

masada 2018.06.30. 19:31:03

Sok butaságot leírtál. Igaz hogy vannak ellentétek bizonyos északi és déli régiók között, az olaszok igenis erős és egységes nemzet. És elég nacionalisták is. A kultúrális örökségük miatt elég felsőbbrendűnek érzik magukat, sok római barátom soha ki nem teszi a lábát Olaszországból pedig megengedhetné.

Wildhunt 2018.06.30. 19:59:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mihez képest? Ha azt vesszük, hogy újabban az ukránok pogromokat szerveznek cigányok ellen a hatóságok hallgatólagos támogatásával... De persze ők modern demokrácia, a magyar külügy meg hülye hogy már egy éve próbál mindenkit figyelmeztetni.

Visceroid 2018.06.30. 20:26:44

"A nacionalizmusunk sokkal alacsonyabb szinten van, mint valaha. Már nincs árpádsáv, nincs masírozás, senki nem ordítozik revizionista dalokat. "

Hát még jó hogy nem. Orbán miniszterelnök, a szcik meg eltűntek a süllyesztőbe. Kubatov elftárs legényei meg a fradiban őrzik a biztonságot, nem pedig TVszékházat ostromolnak. A forint pedig esik. Ha majd megfelelő szintre esik, és elkezd kényelmetlen lenni a helyzet, akkor újra elő kell venni majd az árpádsávot, a masírozást meg a szép szál legényeket, csak most már lépéselőnyben, a kormánykerék mellől lehet majd dirigálni őket. Ettől függetlenül a bukás elkerülhetetlen.

Larry Silverstein 2018.06.30. 21:34:31

A nacionalizmus - nemzeti büszkeség, inkább pozitv dolog nálam. Tény, hogy túltolva már nem egészséges. De jelen van minden országban, s ma már Európában inkább a pénz tölti meg tartlommal.

Meg lehet nézni pl. a migrihisztit: 3 év és egy olasz bekeménytés kellett a megegyezéshez, amíg Orbán meg a V4ek mondták hogy szar 5let a willkommenskultur addig le se szarták, mert úgy voltak vele hogy ezek csak ilyen balkáni félcigányok, nem kell velük foglalkozni.

Periodista. 2018.06.30. 22:21:28

chrisred -- ne keverd a fogalmakat, még ha rokonértelműek is. A hazaszeretet egy nagy fogalmi halmaz, ami akkor lesz nacionalizmussá, ha aktivitással jár együtt. Vagyis szinte mindenki szereti a hazáját, de ezek közül csak az tekinthető nacionalistának, aki tesz is valami a hazaszeret jegyében. Például ismeri és megtanulja hazája történelmét, megtartja a nemzeti ünnepeket, megvédi országa hírnevét ... stb, stb.

Nagy Zoltáán 2018.06.30. 22:46:43

Ekkora idióta cikket rég olvastam. Sír pár belpesti nyomi a nacionalizmus miatt. Vicc.
A horvátok, de még a franciák is 10 x nacionalistábbak, mint a magyarok.

Romániáról me is beszéljünk. Ott a cikk írója már hazaárulásért és felforgatásért már rég börtönben ülne......

Lehetnék én is 2018.06.30. 23:20:32

A cikkből egy alapigazság derült ki. A legnemnacionalistább ország Szlovákia. AZ egyetlen ország, ami két szakaszban is pirospontot kapott a szerzőtől a mérsékelt, már-már szerethető nacionalizmusáért. Biztos nem látott még Szlovan-DAC focimeccset.

retkeslaci 2018.07.01. 03:23:48

Görögországban nincs nem nacionalista párt, ami népszerű lenne. A baloldaluk is nacionalista már.

Oroszország nacionalizmusa se hasonlítható mondjuk a magyar nacionalizmushoz. Az orosz állam multikulturális, kb. 15-30 már a muzulmánok aránya. És aki az orosz állam mellett van, az etnikai hovatartozásától függetlenül beletartozik a nemzetbe.
A magyar nacionalizmus etnikai alapú.

Az oroszokra ha valami rosszat akarna az ember mondani, akkor nem nacionalizmussal vádolná meg őket, hanem imperializmussal, birodalomépítéssel.
De ebben az imperializmusban is az oroszok sehol nincsenek az amerikaiakhoz képest. Az USA-ban a nacionalizmus is az eget veri, mindegy milyen elnök van hatalmon, a nemzeti érzelmeket felkorbácsolják, esetleg demokrata elnökök idején kicsit a feketéket is a fehérekre uszítják.

A spanyolok nacionalizmusa nagyon "européer" módon elnyomta a katalán függetlenségi törekvéseket.

A magyar az egyik leglazább kultúra Európában, magába olvasztott húszféle etnikumot történelme során és Magyarországon nincs elnyomva egyetlen kisebbség se.

retkeslaci 2018.07.01. 03:26:16

A francia nacionalizmus leginkább nyelvi sovinizmus. Még az 50-es, 60-as években is megverték a dél-francia gyereket az iskolában, ha helyi dialektusban beszélt. De közben a francia fociválogatottban már fehér ember nincs.

chrisred 2018.07.01. 06:13:06

Főszerkesztő.: Te kevered. A nacionalizmus nem akármilyen, hanem politikai aktivitást vár el, tekintettel arra, hogy a nacionalisták a nemzetre mint politikai közösségre tekintenek. Ezért az, aki történelmet tanul, önmagában még nem tekinthető nacionalistának.

Ménár Atya 2018.07.01. 07:01:47

Alapvetően az a legnagyobb baj a cikkel,hogy a nacionalizmust a nácizmussal szeretné összemosni, és természetesen, ha nem valamelyik szocialista párt kormányoz, akkor nálunk nacionalista fasiszta idegengyűlölő tömegek nyomják el a liberális demokratikus erőket :)
A valóság pedig ennek szöges ellentéte.
A magyarok egyik nagy hibája pont az, hogy nem eléggé nacionalisták, kb 10 év alatt meglehetne fordítani ezt, simán az oktatással, de egyelőre nincs rá szükség.
Ráadásul a blog sszerzője ha kicsit gondolkodna, és körül nézne, ha már minket kiált ki a leg balkánibb nacionalistának, akkor észrevehetné, hogy mi magunkkal vagyunk határosak, a széthullástól inkább a szomszédaink rettegnek, hiszen a mai napig erős nemzeti öntudattal rendelkező magyarok milliói élnek náluk.
Tehát ők valóban állami eszközökkel próbálják elnyomni a nemzetiségi érzést.
Persze, ebbe azért beleköpött az EU tagságuk, ahol kénytelenek engedni a kisebbségek jogait.
Bár minden eszközt felhasználnak hogy ezt kijátsszák.
Vicces, de a királyi magyarország területe tekinthető az EU elődjének szerintem, itt mindig is összeolvadtak a népek ilyen olyan okból, és akkor amikor felismeri a középeurópai térség, hogy együtt mire képesek, és félre teszik a nemzeti önérzetet, azonnal potenciális versenytársai lehetünk a világ bármelyik hasonló nagyságú térségének.
A franciák ezt jól tudták már 100 éve.
És trianonnal bebiztosították magukat.
Amíg mi acsarkodtunk, ők fejlődtek.
Most viszont a V4 fomáció meglepetés volt számukra, és nem sikerült megosztani ismét egyelőre.
Vagy kedves blogger, akkor van V4 nacionalizmus? :)
Nacionalisták lennénk?
A legkevésbé talán mi.

Európai téridő 2018.07.01. 07:51:51

Tom Bradley: Ide figyelj, te brit álnevű majom, miféle féktelen nacionalizmusról pofázol te nekünk, Patás Ördögileg? Vagy iróniának szántad, de ez is balul sült el?

midnightcoder2 2018.07.01. 08:40:33

@Visceroid: Aztán, ha Orbánék buknak, akkor jönnek a szocik, és majd jól helyrehozzák a gazdaságot, mint legutóbb tették. Ja, bocs, nem is. Az államadósságot duplázták meg, és elég nehezen visszafordítható zuhanó pályára állították a gazdaságot. Orbánék eredményei sem annyira fényességesek persze, csak ők "picit" szarabb helyzetből indultak mint 2002-ben Megyóék.

Tamáspatrik 2018.07.01. 11:38:34

A gombok sajnos nem működnek, nem tudok válaszolni. A hozzászólók egyértelműen igazolják a cikk állítását, hogy nálunk a nacionalizmus túlpörgött. Ráadásul a cikk 95%-a nem velünk, hanem más európai országokkal foglalkozik, de erre kevesen reflektáltak. A kelet-európai nacionalizmusokat kevésbé a büszkeség jellemzi mint a félelem és a gyűlölködés, nálunk talán fele-fele arányban van meg az előbbi és utóbbi jelleg, de az utóbbi jobban kijön a közéletünkben, sajnos.

Occam beretvája 2018.07.01. 11:44:41

Addig jó ennek a szerencsétlen hazának amíg a fajtád szerint itt tombol a nacionalizmus. :-))

Visceroid 2018.07.01. 12:43:49

"Aztán, ha Orbánék buknak, akkor jönnek a szocik, és majd jól helyrehozzák a gazdaságot, mint legutóbb tették. "

Baromi egyszerű a recept: meg kell felelni a világgazdasági elvárásoknak. Senkit nem érdekel a "nemzeti öntudat", meg hasonló marhaságok. Majd ha lesz pénzünk (azaz a pénzünk ér is majd valamit), akkor majd lehet nemzeti öntudatról álmodozni, addig nem. A minket körbevevő országok egymást tapossák, hogy minél közelebb kerüljenek a tűzhöz, bevezessék az eurót, és ha komoly áldozatok, megszorítások árán is, de beálljanak egy piacképes növekedési pályára. Ilyen országok, mint Románia, Bulgária, Szerbia, talán még Moldávia is.

De mi nem. Mi még őket is le akarjuk hagyni fejletlenségi szintben, ami mondjuk nem lesz nehéz, mert teljesen ellentétes pályán mozgunk, mint ők. Elvesztegettünk egy lehetőséget. Egy rendszerváltást.Ide jöhet már akár egy Bokros is, már ő sem tudná visszahozni "a szarból a kormányzást" (hogy stílusos legyek). És igen, a kelet-európai országokba megszorítások kellenek. És nem, nem érdekel senkit, hogy te most többet adózol, meg kevesebb pénzed marad. Le vagy tojva! A legfontosabb, hogy az országnak jól menjen, hogy a számaink jók legyenek. Tessék megnézni a cseheket vagy a szlovákokat! Nekünk is ott kellene tartani. Ehelyett államcsőd lesz. Meg is érdemeljük.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.01. 14:42:15

Ménár atya:

"Alapvetően az a legnagyobb baj a cikkel,hogy a nacionalizmust a nácizmussal szeretné összemosni,"

Ne csodálkozz ezen, ez a balliberáisok régi bevált trükkje, ezzel akarják lejáratni a nemzettudatot. Aki nem tapsikol a magyarrság önfeladásának, aki nem tapsikol a külhoni magyarok jogai sárba tiprásának (Románia, most ugye az ukrán oktatási törvény), az nacionalista. Aki pedig nacionalista, az egyben náci is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.01. 14:49:04

@ Tamáspatrik 2018.07.01. 11:38:34:

"A gombok sajnos nem működnek, nem tudok válaszolni."

Már hogyne tudnál, ha akarnál. Más is ide tudja írni a címzett nevét. Te nem?

"A hozzászólók egyértelműen igazolják a cikk állítását, hogy nálunk a nacionalizmus túlpörgött."

Parádésan igazolod, amit fentebb írtam.

"Ráadásul a cikk 95%-a nem velünk, hanem más európai országokkal foglalkozik"

Éppen elég volt az a félmondatod, miszerint "balkáni szintre süllyedtünk".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.01. 14:56:35

Visceroid:

"Ehelyett államcsőd lesz. Meg is érdemeljük."

Hát, a gazdáid regnálása alatt órákra voltunk az államcsődtől. Amióta Orbán kormányoz, állandóan az államcsőddel riogattok, de valahogy az istennek sem akar bekövetkezni. :DDD Sőt az államadósság is csökkent, valamint az összetétele is (csak 20%-a van devizában).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.07.01. 20:02:27

Csak a tények kedvéért:
Igazság szerint 2011 telén közelebb voltunk az államcsődhöz, mint 2008-ban (érdemes megnézni a CDS árazást). Illetve az államadósság a 2010-es 21 ezer milliárdról felcsökkent (újbeszél kifejezés) 28 ezer milliárdra. Mindössze a GDP-hez képest csökkent, köszönhetően annak Brüsszel rákényszerítette a Fideszt arra, hogy felejtse el a Matolcsy-féle unortodoxiát.

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:09:59

@ Kovacs Nocraft Jozsefne
A "VÁLASZ ERRE" gomb továbbra sem működik. Megpróbálom most anélkül is megoldani....
Az orbanisták számára gyakorlatilag mindenki ellenség. Manapság egyik nacionalizmus sem valamelyik másik nemzetiség ellen irányul, tehát ilyen szempontból nem lenne nacionalista egyik ország sem.
Mégis vannak bőven, csak az a kérdés ki mennyire és pont ehhez alig szólt hozzá valaki, mindenki a félmondaton csámcsog. Na EZ a nacionalizmus pontosan, egy félmondat rólunk többet számít mint az összes többi. Tehát nem vagyok képes átmenetileg sem félretéve a nemzeti perspektívát.

Vitatható egyébként, hogy a párszavazások alapján mennyire lehet jogosan megítélni a nacionalizmus mértékét, de AMENNYIRE ez jó képet ad, olyan mértékben igaz az állítás, hogy jelenleg a legnacionalistább nép a magyar.

Nagyon sokan egyébként jókat és érdekeseket írnak itt is hozzászólásként nemzeti perspektívából. Szerintem ez mégis féloldalas.

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:11:58

@ Főszerkesztő.
Szabályzó hatású a nacionalizmus, hiszen pénzek elosztásáról is dönt, másrészt az alaptörvényben is (minden országban) benne foglaltatik implicit módon, tehát hivatkozási alap.

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:14:09

@Tom Bradley
Módosítanom kell némileg amit a románokról írtam. Az ERDÉLYI románok éppúgy mint a nyugat-lengyelek vagy a budapestiek, tehát az országok gazdaságilag legfejlettebb részében lakók nem nacionalisták, legalábbis mostanában egyértelműen nem.
Az elmaradottabb keleti részekből kibújik időnként a Balkán, mint most is.

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:16:41

@ Kovacs Nocraft Jozsefne

Arany Hajnal a görögöknél: 7% alatt kapott eddig a választásokon, ez elmarad más szélsőjobb pártoktól. Nem baj, hogy vannak ilyen pártok, sőt amíg nem erőszakot hirdetnek, addig kimondottan hasznosak.

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:18:43

@ Hamilcar Balkas
Köszönöm, igazolod, hogy a román nacionalizmus a mérce. Valamikor kikértük magunknak, hogy a Balkánon lennénk vagy olyanok mint ők. Ma már ugyanoda süllyedtünk...

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:27:49

@ Ménár Atya
Köszönöm a hozzászólást, ezek az első valódi érvek, amelyek tényleg a cikkbeli állításokkal foglalkoznak és lehet bennük sok igazság, mert a pártpreferenciák mérése felszínes.
Létezik olyan, hogy rejtett nacionalizmus is, ami nem biztos, hogy kijön a felmérésekben.
Viszont a kormányprogram szintjén ez a vonal nagyon erősen jön, a külső megítélésünk emiatt rosszabb is lehet a valóságnál, komolyan, egyes országokban gondolkodnék rajta, hogy megmondjam, hogy melyik országból jöttem.

Nem állítottam a cikkben, hogy mi magyarok idegengyűlölők lennénk, van egy meghivatkozott világtérkép, ahol a legerősebb vörös szín Kína, Oroszország, Irán többek között, ahogy említettem is.
Más felmérések szerint viszont nálunk a legnagyobb a bizalmatlanság a bevándorlókkal szemben az EU-ban, - bár ez nyilván összefügg az iszlám bevándorlástól való félelemmel, amely valamennyire megalapozott.

Ami Trianont illeti, a leírtak szerintem eléggé egyoldalúak, felszínesek és nacionalisták, kissé nagyobb mértékben mint ami indokolható.

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:30:16

@ Kovacs Nocraft Jozsefne
Az ukrán oktatási törvény pedig csak egy "casus belli", lehetne megegyezés ez ügyben az ukránokkal, csak akarat kérdése és a kárpátaljaiaknak pedig már most sem fáj. Viszont nagyon alkalmas az ukránok elleni vétóra a nemzetközi szervezetekben (EU, NATO). Csak a vak nem látja, hogy Putyin keze van a dologban, vele játszanak össze Orbánék.

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:37:28

@ Ménár Atya
A 2.hozzászólásod is pozitív a számomra, bár Trianonnal kapcsolatban sok mindennel nem értek egyet, - talán mert a szívem jégből van ez esetben... A nácizmus vagy fasizmus a nacionalizmusnak csak a legszélsőségesebb esete.
Alapvetően egyetértünk abban, hogy az EGÉSZSÉGES nacionalizmus hiányzik nálunk. Nagyon gazdag kultúra, egyedül álló hagyományok, stb. Mi pedig olyanok akarunk lenni mint a németek, pedig egész más háttérrel rendelkezünk. Emiatt jött egy olyan, hogy különféle harcias népekkel, törökökkel keresünk rokonságot, - biztos van is egy bizonyos szinten, ennek a felfogásnak is lehet 30 vagy 50% igazságtartalma, pl. lovas nemzet, íjászat stb. Viszont erre nincs is szükség, mert anélkül is van mire büszkének lennünk.

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:41:29

@ Lehetnék én is
Legutóbb már Dunaszerdehelyen a szlovák szurkolókat verték meg a rendőrök. Gondolom jogszerűen, viszont régebben ez még elképzelhetetlen lett volna, akkor a magyarokat verték, ha jól emlékszem a fradi szurkolókat. Manapság a szlovákoknál nem népszerű téma más nemzetiségekkel foglalkozni.

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:44:17

retkeslaci Az oroszok csak annektálták a Krímet, támogatják a kelet-ukrán és a kaukázusi szakadárokat... A katalán függetlenségi mozgalmakat senki nem támogatta, még a katalánok is megosztottak ebben mint az angolok a brexitben - látjuk is, hogy mi lett belőle, káosz.
A káoszt senki nem támogatja, a nagyobb mértékű autonómiát és a regionalizmust igen.

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:48:27

@ Lord_Valdez

Már megint fogalmi vitáink vannak, amelyek értelmetlenek. (Kb. a középkori hitviták szintjén van az ilyen.)
Viszont a tartalmi kérdéseket illetően a véleményünk nagyon közel áll most is.

Egyébként pedig régebben volt egy nagy filozófiai vita, hogy a dolgok fogalmai a dolgokban magukban vagy a dolgokon kívül vannak - ez a kétfajta felfogás néha újjáéled a fogalmak használatakor.
Viszont többféle alapállással is el lehet jutni hasonló következtetésekhez.

Tamáspatrik 2018.07.01. 21:11:36

Felhívnám a tisztelt hozzászólók figyelmét, hogy ez a cikk azon alapult, hogy a világsajtóban mit írtak az egyes országokról nacionalizmus szempontjából. Még akkor is, ha ez vitatható, és mint tudjuk a nagy sajtóorgánumok liberális szellemiségűek, ilyen kép jön le. A Macron vezette franciák, Merkel által kormányzott németek nem látszanak nacionalistának, lényegében a spanyolok sem.
Minket és a lengyeleket például nagyon is annak látnak, és a Balkán is kétarcú, mert mostanában a legtöbb ország az EU- felé orientálódik, de időnként kijön belőlük a balkáni "kultúra" (ha ezt annak lehet nevezni).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.01. 21:23:02

Tamáspatrik 2018.07.01. 20:09:59

"Az orbanisták számára gyakorlatilag mindenki ellenség."
"Csak a vak nem látja, hogy Putyin keze van a dologban, vele játszanak össze Orbánék."

Hm. Akkor ki is az, aki mindenkiben ellenséget lát? :D

"Manapság egyik nacionalizmus sem valamelyik másik nemzetiség ellen irányul, tehát ilyen szempontból nem lenne nacionalista egyik ország sem."

Erről azért pl. a kurdok tudnának mesélni. Ahogy a romániai magyarok is - ohó, hiszen nem is a románok nacionalisták, hanem a romániai magyarok, bocsáss meg!

De TFH igazad van. Akkor mégis ki ellen irányul ma a nacionalizmus?

"lehetne megegyezés ez ügyben az ukránokkal, csak akarat kérdése"

Lesz is, csak ehhez kissé ösztökélni kell az ukránokat, és pont ezt teszi a kormány. Mellesleg te is tudod, hogy az oktatási törvény nyelvi része alapjában véve nem a magyarok, hanem az orosz kisebbség ellen irányul, az ottani magyarok csak azért kerültek bele, mert nem lehetett külön kivételt tenni velük a törvényben. De ettől még ugyanúgy fáj.

"és a kárpátaljaiaknak pedig már most sem fáj."

Megkérdezted őket? Mindet? :P

Mellesleg a magyar külpolitika nagyon jól teszi, hogy blokkolja Ukrajna csatlakozási tárgyalásait. És nemcsak az oktatási törvény miatt, hanem azért is, mert geopolitikailag Magyarország fenyegetettsége is durván megnőne, ha Ukrajna NATO-taggá válna. Ukrajna jelenleg pufferzóna Oroszország és a NATO között, és mindenkinek az lenne jó, ha ez így is maradna. A NATO meg nagyon rosszul teszi, ha még szorosabban körül akarja venni Oroszországot, mert egyszer elszakad nekik a cérna, és akkor jaj mindenkinek. De úgy tűnik, az amerikai imperializmus nem ismer határokat, mindenáron Oroszország teljes sarokba szorítására törekszik.

Pedig nem ártana vigyázni, mert akit sarokba szorítanak, az képes lehet mindenre. Nemrég épp eléggé rémisztő fegyvereket mutatott be Putyin, és utóbb kiderült, hogy nem a levegőbe beszélt. Putyin persze okos, ő nem fog háborút indítani, de ő sem lesz örökké hatalmon, és a NATO fenyegetése közepette bizony egy militarista politikus is hatalomra kerülhet, s akkor Isten irgalmazzon nekünk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.01. 21:27:19

"ez a cikk azon alapult, hogy a világsajtóban mit írtak az egyes országokról nacionalizmus szempontjából. Még akkor is, ha ez vitatható, és mint tudjuk a nagy sajtóorgánumok liberális szellemiségűek, ilyen kép jön le. A Macron vezette franciák, Merkel által kormányzott németek nem látszanak nacionalistának, lényegében a spanyolok sem."

Milyen meglepő, hogy a világsajtó, melynek tekintélyes részét teszi ki a francia és a német sajtó, nem minősíti nacionalistának a franciákat és a németeket. :DD Mondjuk a németekre ez tényleg igaz, ők legszívesebben kiirtanák önmagukat a beléjük oltott nagy nemzeti bűntudat miatt, de a franciák azért kissé más tészta.

Bár még mindig nem válaszoltál arra a kérdésemre, mi ellen is irányul szerinted ma a nacionalizmus, ha nem a nemzetiségek ellen.

shakespeare 2018.07.01. 23:04:23

A szerzô vagy nem ismeri a romànokat, szerbeket, ukránokat, szlovénokat, horvátokat, ukránokat, szlovàkokat.
Röviden : senkit nem ismer és semmit sem tud.
Vagy ismeri ôket , esetleg egyeseket és azt hiszi, hogy olvasói hülyék.
Így vagy úgy de íràsa vagy nulla vagy fake news kategória.
E van.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.07.02. 07:53:20

Tamáspatrik
A mi problémánk nem a fogalmak mibenléte körül zajlik, hanem hogy mennyire tartjuk tiszteletben a hivatalos jelentésüket. Az a baj, hogy nem ugyanazt értjük a szavak alatt, akkor hiába értünk minden szót, nem fogjuk érteni a gondolatot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.02. 10:46:43

"Az a baj, hogy nem ugyanazt értjük a szavak alatt, akkor hiába értünk minden szót, nem fogjuk érteni a gondolatot."

Ami nem véletlen: a balliberálisok kedvelt és bevett gyakorlata a fogalmak, szavak átdefiniálása, többnyire jelentésük kiterjesztése addig, amíg mindenre ráhúzhatják, ami nem tetszik nekik - vagy éppen belefoglalhatják azt, amit szeretnének.

A nacionaluzmis fogalmának minden józan értelmezés szerinti kiterjesztése is csak azt a célt szolgálja, hogy Magyarországot és a magyarokat jól a sárba taposhassa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.02. 10:52:45

Mellesleg a posztoló mindezidáig nem volt szíves leírni, mit is ért nacionalizmuson, hiába kértem erre.

Adott tehát egy általa pejoratív, degradáló értelmű szó, a nacionalizmus. Ennek a jelentését aztán definiálatlan módon kibővíti, majd rosszallóan megállapítja, hogy az általa nem is meghatározott módon kiterjesztett jelentésű fogalom alapján Magyarország és a magyarok a legnacionalistább ország/nép Európában.

Tamáspatrik 2018.07.03. 18:14:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valamiért nem tudtam tegnap hozzászólni a bloghoz.

Tamáspatrik 2018.07.03. 18:20:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A nacinonalizmus definíciója nagyon egyszerű: a nemzet fogalmát előtérbe helyező politikai irányzat. (Ha ezt túlragozzuk, az bevisz az erdőbe.)
A kérdéses csak az, hogy hol a határa a túlzott nacionalizmusnak: ha kiszorít minden mást. Pl. ha valaki egy nagy nulla minden szempontból, de a rendszer tolja pénzzel mert egy "jó magyar ember" az egy ilyen torzulás.
A "nemzet" egyébként nem jól definiálható fogalom, inkább érzelmi alapú közösség, ebből ideológiát faragni súlyos visszaélésre ad lehetőséget, bár az ember képes mindennel visszaélni és minden szép eszmét lealacsonyítani.

Tamáspatrik 2018.07.03. 18:22:20

@Lord_Valdez: Nincs olyan, hogy "hivatalos jelentés", a definíciók plasztikusak és folyton változnak.

Tamáspatrik 2018.07.03. 18:25:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem francia és német újságokat idéztem, de a lényeg, hogy valamivel alátámasztották az állításaikat, a pártpreferenciákkal.
Másfajta indoklás, ha jellemző példákat említenek, ami egy egészséges társadalomban nem menne el, például két török származású német focista Erdogannal villogott, elfelejtve, hogy ők NÉMET válogatottak. Rá is ment a csapategység és a német válogatott jó szereplése.
A kelet-európai és ált. keleti típusú nacionalizmusok jellemzője, hogy belekeverik a politikát a kultúrába, sportba, vallásba és sok olyasmibe amihez igazából nincs köze.

Tamáspatrik 2018.07.03. 18:29:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A geopolitikához nem értek, viszont az ukrán nyelvtörvény sem fekete-fehér dolog:
index.hu/kulfold/2017/09/11/ukran_nyelvtorveny_karpatalja_oktatas_magyar_nyelv_kisebbseg/
HA valaki VALÓBAN megegyezésre törekszik a másikkal, akkor NEM üzenget mint Szijjártó, hanem leül tárgyalni. Szó nincs egyezség kereséséről, ez inkább egy jó ürügy a feszültség fenntartására.

Tamáspatrik 2018.07.03. 18:30:37

@naughtygee22: Most már működik a hozzászólás, a totál nem odavaló hozzászólások kimoderálása még nem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.03. 18:43:39

@Tamáspatrik:

"A "nemzet" egyébként nem jól definiálható fogalom, inkább érzelmi alapú közösség"

Lehet definiálni, csak esetenként más és más az egyes összetevők aránya. Egy homogénebb társadalomban, ahol szomszédos nemzetektől sem kell megkülönböztetniök magukat (nincs történelmi tehertétel), előtérbe kerülhet a kulturális összetevő. Ahol sok nemzetiség él egy országban, ott hangsúlyosabb lehet a nyelvi-nemzetiségi aspektus. Aztán akkor ott van a kettős identitás, amikor pl. egy katalán egyszerre spanyol és katalán, persze ez nem áll mindre. Vagy itt vagyok én, aki elsősorban magyarnak vallom magam, de nem tagadom meg a német származásomon alapuló identitásomat sem: szerencsére épp olyan időben élek, amikor a kettő nincs egymással konfliktusban, de nem irigylem nagyszüleimet, Isten nyugosztalja őket. .

"ebből ideológiát faragni súlyos visszaélésre ad lehetőséget"

Esete válogatja. 1848-ban főként pozitív volt, de sajnos nem annyira, hogy ne cseszték volna el.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.03. 19:35:34

@Tamáspatrik:

"A kelet-európai és ált. keleti típusú nacionalizmusok jellemzője, hogy belekeverik a politikát a kultúrába, sportba, vallásba és sok olyasmibe amihez igazából nincs köze."

A sport mindig is ilyen volt, a sport végül is felfogható a haborúk végletekig szelídített formájának. Főleg megfigyelhető ez a futballban: egy ország buzdítja a csapatát, egy ország örül vagy búslakodik a jó vagy rossz szereplés miatt. Mondjuk mostanság már nem annyira, amikor pl. a francia válogatottban mutatóban sem akad fehér ember. Mindenesetre nem véletlen, hogy a legtöbb sportágban a sportolók a hazájuk színeiben versenyeznek, nem csak a saját nevükben. Bár érdekes kivétel pl. a tenisz vagy a F1...

"például két török származású német focista Erdogannal villogott, elfelejtve, hogy ők NÉMET válogatottak."

Kettős identitás, nincs ezzel semmi baj. Akkor is "villogtak" volna a török vezetővel, ha a világ legdemokratikusabb politikusa lenne. Ezzel nem Erdogan politikáját támogatták, hanem demonstrálták, hogy német identitásuk mellett megőriztek valamit török identitásukból is. Az abszolút rendben van, és te is csak azért kifogásolod, mert hár Erdogan hmmm... khmm... nem éppen a demokrácia mintapéldája.

chrisred 2018.07.04. 05:41:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Bár érdekes kivétel pl. a tenisz vagy a F1.."

Meg úgy egyáltalán a profi egyéni sportok, lásd golf.

"Ezzel nem Erdogan politikáját támogatták, "

Dehogynem, a választási kampányban történt. De nem szeretek ítélkezni látatlanban, ki tudja, mennyi rokonuk él Törökországban, akiknek nem akartak kellemetlenséget okozni azzal, hogy elutasítják . Hasonló okokból jattolhatott Salah is a csecsen elnökkel, és fogadta el a tiszteletbeli állampolgárságot, mindenki tudja, hogy Kadirov simán meg tud szervezni egy merényletet a muszlim országolban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.07.05. 07:42:08

@Tamáspatrik:
A hétköznapi szóhasználat a plasztikus. Emellett viszont léteznek akadémikus definíciós szótárak, pl. A magyar nyelv értelmező szótára.

Tamáspatrik 2018.07.05. 22:36:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Csapatsportokban veszélyes egy ilyen lépés, ez pedig kifejezetten rosszul sült el. Esetleg még ha máshogy időzítették volna, az kevésbé veszélyeztette volna a csapategységet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.05. 22:46:11

@Tamáspatrik:

Szerintem senkit nem a csapategység "veszélyeztetése" zavart, hanem az, hogy egy autokrata politikussal "villogtak". Mellesleg Erdogan valóban rossz ötlet volt, ezt készséggel elismerem. Valami más módon kellett volna utalniok a meglévő török identitásukra. Talán egy nagy német zászló mellett egy jól láthatóan kisebb török zászlóval, talán azzal, hogy szóban vagy egy kis táblán török nyelven is üdvözlik a török nézőket, talán... talán...

De magában azzal nincs semmi baj, hogy a német mellett kinyilvánítják a török identitásukat is. Akkor és ott!
süti beállítások módosítása