Ideo-logikák

Ideo-logikák

Ilyen az Orbán rendszer giccses embereszménye

2018. október 25. - Tamáspatrik

Az Orbán rendszerről még kiderülhet az is, hogy országunk valaha volt legjobb rendszere, - ez még a jövő zenéje és ítélete lehet, - ismereteim alapján viszont inkább az ellenkezőjére tudok következtetni. Nem azért érvelek ellene, mert meggyőződéses ellendrukker vagyok, akinek savanyú a szőlő vagy egy széplélek, aki félti a liberalizmust. Sokkal inkább arról van szó mint minden demagógia esetében: érezzük, hogy valami nagyon nem stimmel, de nehéz megfogni azokat a pontokat, ahol a józan ész területét elhagyva, a földi realitástól elrugaszkodva átléptük a sötétség határát.

Persze lehetséges, legyen úgy, hogy túlságosan kritikus és szőrszálhasogató vagyok és a rendszer hosszú távon mégiscsak jó lesz, ami valóban nem lehetetlen olyan esetekben, ha drasztikus változások következnek be a társadalmi vagy természeti környezetünkben. A jelenlegi viszonyok alapján viszont a sikeresség kritériumainak ez a rendszer nem fog tudni megfeleli, semmivel sem tűnik életképesebbnek hosszabb távon mint a Kádár-rendszer, társadalmunk és gazdaságunk nem fejlődőképesebb Argentína szintjénél és a látványos szárnyalása is csak egy nagyra fújt lufi.

Van-e a rendszernek stabil értékrendszere?

Azokkal értek egyet, akik szerint mindegy, milyen kategóriába soroljuk be a NER jelenlegi rendszerét (autoriter, feudális jellegű, hibrid rendszer stb.), az viszont inkább érdekes lehet, hogy milyen értékekre épül. Az a helyzet ezen a téren, hogy amint Orbán vagy a Fidesz-KDNP véleményvezérei beszélni kezdenek, akkor annyira erős az érzelmi hatás, hogy egyeseknél az agy racionális, kritikus gondolkodásért felelős része könnyen leállhat és átsiklunk olyan pontokon, amelyek nem magától értetődőek. Ilyen értékpreferenciák többek között: a népesebb ország a kevésbé népessel szemben, a nagyobb ország a kisebbel szemben, a romlatlan falusi a civilizációval fertőzött városival szemben, a macsó az érzékennyel szemben, a harciasság ("török eredet") a fejlett kultúrával szemben (finnek vagy bármilyen európai nép). Számunkra ezek bevett és természetes értékeknek tűnhetnek vagy a tradicionális törzsi társadalmaknak is éppúgy, azonban például a hollandok vagy dánok nagy része alighanem másként vélekedik ezekről.

A kormány számos értéke (pl. családok, nemzeti összefogás, közösségek erősítése) nagyon is vonzó, ott válik ideológiává, amikor mindenféle eszközt felhasznál, hogy embereszményt csináljon belőle, népet akar nevelni, etalon állampolgárokat faragni. Ez pedig emlékeztethet minket már a kommunista és a náci embereszményre egyaránt. Ugyanis olyan, hogy normális, etalon ember nem létezik csak plakátokon és giccses festményeken.

Hogy ezek az állítások egyáltalán nem túlzóak, az alábbi példákkal szeretném megmutatni.

Mért visszatetsző a falusi turizmus ERŐLTETÉSE?

Ha a kormánytámogatásokról hallok, akkor a szívem egyik fele repes, mert én magam is nagyon szeretem egyes kis falvak hangulatát, természetközeliségét, becsülöm a helyi termékeket és különféle népszokásokat (falunapok és hasonló rendezvények). Azért vagyok e tekintetben skizofrén, mert a saját példámat nem általánosíthatom: nagyon sok ember van, akinek egyáltalán nincs pénze nyaralni, vagy lenne de nem szeret annyira turistáskodni, vagy inkább külföldre megy, sőt a kisgyerekes családok a Balatont vagy gyógyfürdőket részesítik előnyben és sokakat egyáltalán nem érdekelnek a falvak. Van persze egy felső-középosztály, amelynek tagjai beugranak az országúti cirkálóikba és egy-két havonta eltöltenek valahol egy hosszú hétvégét (leggyakrabban Wellness hotelben kötnek ki), vagy olyan nyugdíjasok tömege, akik inkább buszos körtúrán vesznek részt, nem egyszer kis falvakat is meglátogatva.

Nem működik az, hogy te állampolgár itt a SZÉP kártya, menj üdülni, punktum, ez a hazafias kötelességed, különben is milyen szép és jó a vidék. Arról van szó, hogy sokan sokfélék vagyunk, az ízlésünk nagyban eltér. Van egy limit a külföldiek esetében is: lehet egy-két évig felkapott a magyar falvak látogatása, de a horvátoknak, olaszoknak vagy osztrákoknak többnyire vonzóbb üdülőhelyei vannak. A kecsketejet és kecskesajtot, kézműves termékeket máshol is meg tudja venni aki ezt igényli, nem kell falura menni ahhoz. (Valójában elég komoly giccs, ha most falusiaskodunk egy kicsit, de nincs igazi affinitásunk iránta, nem is érdekel minket az életmód valódi tartalma.)

Hiába nyomják milliárdokkal Tokajt és környékét, nem valószínű, hogy sokan akár évente többször is felkeresik, borvidékek és szép fekvésű falvak máshol is vannak, az egész egy nagyon szűk rétegízlést elégít csak ki. Mondjuk ki: sznobságról van szó nem többről, és az egész falusi turizmus erőltetése is sznobság. Divatos, felkapott dolog, amely külsőségekben nyilvánul meg csupán. Ez abból is jól látható, ahogy abban a pillanatban, amikor tömegek csődülnek egy adott helyre az egyből elveszti a varázsát, a tömegturizmus a sáskajáráshoz hasonló.

Voltunk például egy zarándokhelyen nemrég, ahol például luxusszállót és éttermet építettek, konferenciatermet stb.-t, teljesen tönkretéve a hely hangulatát, és ez aligha egyedi eset.

A Balaton esetében sem lehet cél, hogy még tovább erősítsük a tömegturizmust, hiszen a víz minősége és a part tisztasága már így is sokszor kívánni valót hagy maga után.

Emellett pedig a mély szegénységet a falusi turizmus aligha szünteti meg, leginkább egy szűk rétegnek kedvez és én magam nem hiszem, hogy a képződött jövedelmek annyira leszivárognának a helyi társadalom tagjaihoz.

Arról nem is beszélve, hogy jön egy kisebb gazdasági válság és az első költség, amit az emberek megtakarítanak a turizmus lesz... Volt már rá példa 2009 után, amikor egy év alatt kábé felére esett vissza a belföldi turizmus szintje.

Értelmetlen számokkal dobálóznak

Tipikus esetekben a hivatal afféle tervutasításra kiizzad bizonyos számokat, amelyeket Orbán elmondhat a beszédében hogy az elég konkrétnak tűnjön, de ha jól megnézzük, a számok nem eléggé megfoghatóak. A GDP 16%-a legyen a turizmus? Mit értünk pontosan turisztikai bevétel alatt? Az idei év GDP-jében vagy az aktuális évében? Ha viszont azt mondaná, hogy van 100 milliárdunk e célra, amit ha belenyomunk, akkor három év múlva 150 milliárdot kapunk, az már nagyon is számon kérhető lenne, hogy mire költötték és hol volt jövedelmező. Szó sincs erről: az államilag biztosított (jórészt EU támogatásból származó) milliárdok elköltésének jelentős része egyszerűen szélhámosság. Mennél inkább politika közeli cégről van szó, annál valószínűbb, hogy a milliárdokat benyelik, valós és társadalmilag fontos produktum (jól jövedelmező szálláshely, vendéglátó egység vagy akár kilátó) nélkül.

Családok, vallás és szomszéd országokban élő magyarok: a sok pénz aligha oldja meg a problémákat

A kormány nyomja a rengeteg pénzt ezekre a területekre, de számomra éppoly erőltetettnek tűnik a dolog mint a falusi turizmus esetében.

A nagycsalád élete fantasztikus, csodálatos, és megértem, hogy az állam átvállalja a gyermeknevelés költségeinek jelentős részét. A felső osztályoknak és a középosztály egy részének ez jó lehet, de a szegényebbek kevés támogatást kapnak, emiatt az népesség számának növelését nem nagyon várnám ettől. Másik kérdés, hogy ez a fajta családmodell mennyire való a legtöbb embernek (nagyon sokak számára egyáltalán nem), és nem lesz-e belőle egy olyan külsőség, hogy a nagy ház egyik felében a férj, a másik felében a feleség él (színleg) együtt, és nem válhatnak el, mert bukják a CSOK-ot? Megpróbálhatjuk ugyan a régi korok társadalmát visszahozni, de nem fog sikerülni, mert az életünk túlságosan is sokat változott.

A vallásosság is egy magas szintű emberi tevékenység - ha szívből jön, és nem külsőségekben nyilvánul meg. Iskoláskorú gyerekek számára közösségképző erőként mindenképp jelentősnek tartom, egyébként viszont csak nyomokban tartalmaz természetességet, az egyházaink legtöbbször szertartásosnak és életidegennek tűnnek (bár ez nyilván szubjektív), a mai ember problémáira a régi szövegek kántálása nem mindig fog tudni értelmes válaszokat adni. (Ugyanis a megfogalmazás régebbi korok emberének nyelvén történt.)

A külföldön élő honfitársaink nagyon jelentős támogatást kapnak, ami nem lenne baj, ha nem történnének olyan szintű visszaélések mint Gyurcsányék idején a szocpollal. Ezeknek a pénzeknek vajon megfelelően ellenőrzik-e a felhasználását, és tényleg a magyar kisebbségek valós problémáinak megoldására fordítják? Vannak kétségeim e téren, sokan másokhoz hasonlóan.

Hatalom, pénz, irigység - teljesítmények nélkül

A kormány politikája nagyon jól találkozik a marxisták nagy részének felfogásával, akik számára a fő mozgató erő az emberi irigység és a hatalomvágy. (Ők rejtett támogatói lehetnek a rendszernek végső soron, ami például a mostani MSZP néhány politikusáról is könnyen elképzelhető.) Pénzszivattyúkról beszélnek a globális kapitalizmus kritikusai, holott Orbánék nagyon is hatékonyan szivattyúzzák a pénzt az EU felől, bankoktól, multiktól. Alighanem komolyan hisznek abban (mint a marxisták), hogy a harc önmagában elegendő, komoly értékteremtő tevékenységre nincs szükség. Mindenki érdemes a támogatásra, aki megfelelő katonája a társadalomnak és teljesíti a kiadott parancsot vagy irányelveket - függetlenül attól, hogy az illető mit tud, miben tehetséges.

A könnyen jött sok pénz általában korrumpálja az embereket (erkölcsi züllést értve ez alatt). A támogatások nem arra lennének, hogy sokan megéljenek, hanem hogy egy kis lökést adjanak az üzletmenetnek, meggyorsítsák az egyébként is létező kreatív tevékenységek kibontakozását. (A kreativitás nem az lenne, hogyan lehet még több pénzt ellopni.) Az államnak inkább katalizálnia kellene a létező értékteremtő trendeket, nem pedig megszabnia az irányukat. Ha nincsenek ilyenek az egy feneketlen kút, a sikert nem lehet előidézni felülről, csupán állami eszközökkel sem Kelet-Németországban sem Dél-Olaszországban.

 

Van egy határvonal a között, amikor a kormány támogatja a társadalom különféle értékteremtő törekvéseit és a között, amikor a nevelő szándékkal a saját értékeit rá akarja kényszeríteni az emberekre. Nem igaz ugyanis, amit a kormány állítani szokott a nemzetközi fórumokon, sőt súlyos csúsztatás, hogy "mi magyarok" ezt és ezt valljuk. Legfeljebb a kormánypárti szavazók, azaz a szavazók kevesebb mint felének a nevében beszélhet, - én viszont kikérem magamnak, hogy a nevemben ilyeneket mondjanak.

Nem lehet általánosítani, az emberek szerencsére nagyon sokfélék és nagyon unalmas is lenne egy uniformizált társadalomban élni, egy adott ideológia elvárásai szerint - amely minden esetben egyes "népvezetők", dema-gogoszok fő hatalmi törekvéseit szolgálja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8114322553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.26. 05:49:26

Orbán embereszménye alapvetően negatív, azaz a nem-liberális embert tűmogatja.

Csató 2018.10.26. 11:44:00

Sokkal üdvözítőbb lenne a homokosokat, csöveseket, migránsokat hypolni.

Haloperidol 2018.10.26. 12:38:13

"állam átvállalja a gyermeknevelés költségeinek jelentős részét."

Aki ezt írta, az vagy nem nevel gyereket, vagy milliomos, így nincsen tisztában a gyereknevelés valós költségeivel.

A jelenlegi állami támogatás a gyereknevelés költségeinek egy kis töredékét fedezi, és ekkora összegtől egy átlagcsalád nem esik hasra.

Ha középosztálybeli vagy, és az "ideális" orbáni modellt nézed, akkor a "hatalmas" támogatások ellenér e évtizedeket kell spórolnod arra, hogy pl 3 gyereket egyeteme járass.

magyarparaszt 2018.10.26. 12:43:17

@Csató: Akkor hypold őket, csutiGé!

magyarparaszt 2018.10.26. 12:45:08

@Haloperidol: Ezért hát rohansz, és a csuti hazugra szavazol. Na, ezért félázsia ez az ország: sokan laktok itt félázsiaiak.

magyarparaszt 2018.10.26. 12:52:53

@maxval balcán bircaman: Olyan is, akiket nem gyűlöltök, ott orbán seggében, szekértoló? Mert amúgy igen szembetűnően üldözitek, te is személyesen, hiába is tagadnád, a "másságot". Ez a "ballibsi" szöveg nem nagyon illik az orbánista szádba, még meg talál büntetni érte a csutigazdi!

Ellenzéki Tüntető 2018.10.26. 12:52:55

@magyarparaszt: Nagyon jól csinálod, ennél sikeresebben nem is biztosíthatnád az újabb kétharmadot! :D

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.26. 12:56:16

Orban embereszmenye en vagyok, s Orban az en vezeto-eszmenyem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.26. 13:00:16

@magyarparaszt:

A ballibaizmus az osrzág bajanaik fő oka, ezért küzdünk ellene.

Nagy Anita Sv 2018.10.26. 13:07:08

@maxval balcán bircaman: Az ország úgy néz ki, mint egy ezer éves IFA. Ülnek a kormánynál, és nem az utat nézik, hanem szerelik ki a magnót. Mondjuk, minek nézze az utat, mikor üres a tank? A felniket már rég eladták, csak hát a kötelező be van fizetve.”

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.26. 13:13:03

@Nagy Anita Sv:

Ellopták a régi, de működő kocsinkat, s adtak helyette egy szar kocsit bérbe. S most amikor sajátot akarunjk ismét, azt mondják, lopás, ha nem az ő kocsijukat béreljük. Ez a nyugat.

igazi hős 2018.10.26. 13:14:51

A poszt szinte minden szava naivitás vagy konkrát tévedés.
A falusi turizmus kapcsán a cél egyértelműen nem a turizmus fellendítése, hanem pénzszórás a haveroknak. Az első Orbán kormány is ezt csinálta, akkor épültek a milliárdos fürdők. Az eredmény ismert.
A családtámogatás koncepció (már ha beszélhetünk egyáltalán koncepcióról) sem célozza meg a népesség növekedészt, mindössze látványos, de csak keveseket érintő kedvezményeket tartalmaz. De ez szerencse, mert a végén ezzel is úgy járnánk, mint a kedvezményes lakáshitellel (szintén az első Orbán kormány végtelenül végiggondolatlan és a megvalósított formában rendkívül káros intézkedése), hogy annyira sikeres, hogy csődbe viszi az országot. Akinek van gyereke, az tudja, hogy nem ingyen tankönyv kéne, hanem minőségi oktatás. Mit nehezebb: évi 10 ezret elkölteni tankönyvre vagy 50 ezret elkölteni érettségi előtti korrepetálásra és 200 ezret egy középfokú vizsgára. Ráadásul Orbánék demokrácia elképzelése erősen békebeli: Szegénynek és gazdagnak egyaránt tilos a híd alatt aludnia. Az a baj, hogy régen ez egy vicc volt, Orbánék pedig megvalósították.
Ja, kevered a marxistákat a kommunistákkal. A mostani kormányt az utóbbiak adják.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.26. 13:20:35

@igazi hős: szerencsere az emberek kis resze akarja csak a nyugatot penzelni furdok, stadionok, faluhazak epitese helyett

deneskata 2018.10.26. 13:34:37

@Soha ne tegyel haver a fekete lora: Szóval szerinted akormány tökéletes értelmes célokra költi a pénzt? Nyugatot pénzelni....XD Tehát vagy stadion vagy a nyugatot pénzeljük .... (Csak kérdezem: hogyan tudnánk mi a nyugatot pénzelni?? XD)
Nálunk az iskolában a gyerekek azt kérdezik, miért kell a folyosón tornászniuk, az egyetlen tornaterembe nem férnek be, miért nincs még egy? A testnevelők azt kérdezik, miért nem vihetik a gyerekeket uszodába, ha egyszer előírjka a központi tanterv? Vagy a tanterv rossz, vagy: miért nincs uszoda? Az anyukám azt kérdezi, miért kell 40 km-.t utazni endokrinológushoz, miért nincs a közeli kórházban?
Mindegyiknek ugyanazt mondom: kérjenek stadinont, azt előbb kapnak.
Táled azt kérdezem: te tényleg teljesen vak vagy? Vagy csak elvakult?
Vagy: ezért kapod a pénzed.

deneskata 2018.10.26. 13:41:43

@maxval balcán bircaman: Tévedés. A jelenség, amit leírtál, az épp a mi pártunk és kormányunk vezérelve. Elvesznek tőlünk, amit lehet, azután béreljünk egy olyat, amit ők nyújtanak. Igaz, az rosszabb, mint a miénk volt, de legalább nekik hasznot hoz.
Ha példát kérsz, gondolj a magánnyugdíjakra. Gondolj a tankönyvellátásra. Gondolj a köztévére. Gondolj bármire. Minder igaz, amit írtál. Gratula, ügyesen megfogtad a lényeget... XD

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.26. 13:47:40

@deneskata:

Az 1990-2010-es liberális görénykurzus után most változás állt be, Orbánék igyekeznek változtatni a dolgokon.

A manyup jó példa: sikeresen vissza lett véve az emberek befizetett adója a manyup-cápáktól. Ez poiztív esemény.

deneskata 2018.10.26. 13:55:02

@maxval balcán bircaman: Változtatni, na ja. Épp ezért szavaztam anno rájuk. De tudod, "én nem ilyen lovat akartam" De veled nem is vitatkozom, kár volt elkezdenem. Ismerlek már, vagy elvakult fideszes vagy, aki nem lát tovább a lózungoknál, vagy a legkitartóbb bértollnok, akivel az ember ezeken az oldalakon találkozhat. Ez utóbbit gondolom valószínűnek.
Mondd meg a főnöködnek: zseniális ötletnek tartom a bérhozzászólók hadának működtetését. Úgy gondolom, ezt a hálózatot ez a kormány építette ki tökéletesre. Munkahelyteremtés. XD Felvételi követelmény csak egy van: ne gondolkodj, akkor nyugdíjas állás lesz. Ja, bocs!V El is felejtettem, hogy állami nyugdíj az nem lesz. Az az állam már sikeresen elnyúlta a "cápáktól". Te sem hiheszed, hogy abból látunk akár egy fillért is. XD
Na, de itt a vége. További jó munkát kívánok!

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.26. 14:00:35

@deneskata: Nem, sok hulyesegre kolt a kormany, de a kulonbseg a korabbi kormanyok es a mai rezsim kozott eg es fold Orban javara.

lüke 2018.10.26. 14:01:10

Csarli rezdenciája azért elmenne

zalan.transylvaniancastle.com

majd Rahel próbálkozhat/ felkészül OR

bontottcsirke 2018.10.26. 16:33:30

Ausztriában működik mert ott tiszta a levegő szép a táj. Itt ki akar ciganyputrikat nézegetni

deneskata 2018.10.26. 17:29:43

@Soha ne tegyel haver a fekete lora: Én nem látom a különbséget.Sőt! Az előbbi kormányok - bármennyire is utáltam őket - legalább békén hagytaák a polgárokat. A Fidesz mindent központilag akar szabályozni, "neveli" és "védi" az állampolgárokat, minden területen meg akarja mondani a tutit. Milyen sportot szeress, mit egyél, ha egészséges akarsz maradni, milyen csatornát nézz a tévén, milyen tankönyvet használj, hol legyen a gyereked délután négyig, hova tedd vagy ne tedd a pénzed, ja és persze kit kell utálni.
Ennek ellenére úgy látszik, fontosabb számára a tárgyi valóság (milyen szépen fogalmaztam meg a lényeget! XD) mint az ember, mert azzal a legkevésbé sem törődik, mit akarunk mit, állampolgárok. Sok minden a rovásukra írható , de számomra ez a legijesztőbb. Ezt én elnyomásként élem meg. Több erkölcsi kárt okoztak eddig, mint bármelyik kormány. Talán csak Kádár vagy Rákosi károkozása hasonlítható ehhez. Soha nem gondoltam volna, de ehhez képest még a szocialisták ostobasága is megbocsáthatónak tűnik.

John Brennan 2018.10.26. 18:19:09

@deneskata:"A Fidesz mindent központilag akar szabályozni, "neveli" és "védi" az állampolgárokat, minden területen meg akarja mondani a tutit. Milyen sportot szeress, mit egyél, ha egészséges akarsz maradni, milyen csatornát nézz a tévén, milyen tankönyvet használj, hol legyen a gyereked délután négyig, hova tedd vagy ne tedd a pénzed, ja és persze kit kell utálni."

Ekkora butaságot még soha életemben nem olvastam.

deneskata 2018.10.26. 19:02:06

@John Brennan: Látod? Szerintem is butaság. Attól még igaz. XD

Ranó Matyi 2018.10.26. 19:48:28

@maxval balcán bircaman: orbán embereszménye ellopja a közpénzt és magára fordítja

Európai téridő 2018.10.26. 20:44:07

Felületes, finnyáskodó marhaság ez a förmedvény.

Tamáspatrik 2018.10.26. 21:48:29

@igazi hős: Köszi a kiegészítést. Az embereszményhez tartozik a gyerekek folytonos tornáztatása, alaki gyakorlatok végeztetése velük. Éppolyan súlyponti mint régebben a fasiszta vagy kommunista rendszerekben. Ép testben talán ép lélek, de szellemileg sötét marad ettől.
A minta állampolgár jellemzője ezen kívül még, hogy keményen dolgozó kisember (170centinél alacsonyabb?), és/vagy focista, rúgja a lasztit vagy járjon stadionba.
Egyébként pedig a kommunisták marxisták is. Igaz, az én szememben nincs nagy különbség. Ha valaki számára Marx tanai a legfontosabbak, az olyan embert eléggé kíméletlenül ítélem meg. Lenne annyi értelmesebb eszme, alapelv Marxon kívül. (Ami nem jelenti, hogy nincsenek részigazságai, hanem azt, hogy amit hirdet az nem lényegi, nem alapvető a szememben.)

Tamáspatrik 2018.10.26. 21:51:23

@bontottcsirke: :) Ez kissé túlzás, de tény, hogy nálunk a falu környéke általában gazos, ápolatlan. Mindenki csak a maga kis portájával foglalkozik.

Tamáspatrik 2018.10.26. 21:54:51

@deneskata: Ja, ők jobban tudják, hogy mi kell az állampolgárnak. Először is okos és erős, egységes vezetés. De ez egy ördögi kör, mert soha nem fogja azt érezni, hogy elég erős, hogy a hatalma biztonságban van, mindig húzni fog a gyeplőn, ezért egyre katonásabb mentalitású lesz. Az pedig önigazolás, hogy ez jó az országnak, mindenkinek. "Csak a Fidesz". Ez a mosópor mindent visz, mindent tisztára mos. A nagy pénzeket leginkább persze.

Billy Hill 2018.10.27. 00:34:01

"Az Orbán rendszerről még kiderülhet az is, hogy országunk valaha volt legjobb rendszere, - ez még a jövő zenéje és ítélete lehet, - ismereteim alapján viszont inkább az ellenkezőjére tudok következtetni." Szóval ez a valaha volt legrosszabb hazai rendszer eddig? Szálasi-éránál is ezek szerint. Csak óvatosan...

torró 2018.10.27. 07:57:04

Én azt veszem le a legtöbb kommentből, ami teljesen Magyar mentalitás, hogy nem jó nektek semmilyen rendszer! De nincs is olyan ami egyaránt jó lenne mindenkinek. Ébredjetek már fel! A nyugat is már messze van az ipari forradalom utáni időktől. Ott sem egyforma mindenkinek a lét. Nincs olyan rendszer a világon amiben ne lenne hiba. Kérdés az, hogy mennyire élhető.
@deneskata:
Kit zaklat a kormány? És ok nélkül? Érdekes , engem nem zaklat. Éltél volna a Rákosi rendszerben, tudnál különbséget tenni! Rátok férne egy valódi diktatúra 1 évig. Rögtön más szemmel néznétek sok mindent. Nem mondom hogy mindennel egyet értek az Orbán kormánnyal, de nem élhetetlen az ország. Nem kéne elfelejteni, hogy 28 éve tanuljuk a demokráciát és az életet, míg nyugat legalább kétszáz éve. És ott sem tökéletes. Akkor ennyi év alatt ne várjatok csodát !

torró 2018.10.27. 08:08:47

Hagy tegyem hozzá, az Antal kormány egy csődtömeget kapott a Kádár korszak végén! Hogy miért? Olvassátok el ezt a riportot és tisztább lesz a kép miért van még mindíg államadósságunk.
demokrata.hu/hir/belfold/ok-raboltak-ki-az-orszagot

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.10.27. 10:27:55

A jelen nemsokára múlt lesz.
Minden diktatúra megbukik előbb utóbb.
Ez is, még akkor is még ha puha is.

kocsisj 2018.10.27. 12:55:27

Furcsa módon a mai beszélgetésünk reggeli közben pont valami ilyenről szólt, hogy mennyire fog ez fájni a jövőben, hogy a cka 1000 milliárdot, ami t az EU-tól 2010 óta bezsebeltünk csak szarságokra költötték (stadion, Mészáros, Tiborcz, vadászkastélyok stb). Ebből a pénzből legalább 3-500 faluban meg lehetett volna csinálni a felzárkóztatást (amire eredetileg adták a pénzt).
Mire gondolok: finanszírozni 5-10 fős csapatokat (európai bérért) akik felmérnék falvanként, hogy mi lehetne ott a kitörési pont (mezőgazdaság, kosárfonás, bedolgozás nagyobb cégekhez), ehhez megtalálni helyben a megfelelő vezető (gyakori utólagos ellenőrzéssel) és biztosítani a lehetőség elindítását. Ezzel igen sok legyet ütöttek volna egy csapásra. Kis falvak elnéptelenedésének megállítása, a romák bevonása a társadalmi vérkeringésbe, a felmérő csapatokban dolgozó fiatalabb emberkék nem Londonban vagy Berlinben lennének, mert a jó fizetésért értelmes és változatos munkát itthon találták meg (ellentétben a mostani szociális munkának nevezett értelmetlen aktagyártással). De hát ebből a konstrukcióból nem sok yacht meg Tokaj lett volna, így ez elmaradt.
Sajnos meg vagyok győződve, hogy az EU-ban is igen sok szarházi van (akik ezekben a 0 projektekben érdekelté vannak téve), másként 1-2 év után látva az itteni sima lenyúlást, már rég elzárták volna a csapot.

Nagyorrú Barbi 2018.10.27. 12:56:24

Irogass még 4 évig ilyeneket blogger.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.27. 13:05:24

@kocsisj: Valahogy úgy.
Lehetne értelmesen is csinálni.

Andy73 2018.10.27. 13:34:31

"Az Orbán rendszerről még kiderülhet az is, hogy országunk valaha volt legjobb rendszere, - ez még a jövő zenéje és ítélete lehet, - ismereteim alapján viszont inkább az ellenkezőjére tudok következtetni."

No, akkor bővítsd még kicsit az ismereteidet. Mintha ennél a blognál lett volna kiírva régebben, hogy egy 15 éves gondolatai. Ha jól emlékszem, és ha ez így igaz, akkor még van néhány éved az érettségiig. De addig se kellene egyrészt a tudatlanságodat közzétenni, másrészt okoskodni, mert ez a kettő így együtt különösen bizarr. Az már más kérdés, hogy mit keres ez itt az index címlapján, de ők tudják.

De hogy konkrétumot is írjak, talán te is fogsz majd tanulni a Rákosi- vagy a Kádár-rendszerről. Az Orbán-rendszer (NER) előtti évekről meg akár a szüleidet vagy másokat is megkérdezhetsz, ha te akkor még kisgyerek voltál. Ha elég széles a merítés, akkor azt is megtudhatod, miért 5 % szavazott legutóbb a böszmére, és miért 10-szer annyian Orbánra.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.27. 13:42:03

@Andy73: Mert ilyen kretének vagyunk,meg ugye némi turpisság.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.27. 13:44:14

@Andy73: viktor alatt tanulmányozhatja a kádár és horthy rendszert.

kocsisj 2018.10.27. 15:45:29

@Andy73: A bejelentkezésed alapján valószínűleg '73-as vagy, úgyhogy sok fogalmad Neked se lehet. Én '52-es vagyok tehát a Kádár rendszerről bízvást tudok írni. Ennél ami most van sajnos jobb volt. Sajnos azért, mert nem kellene ennek lenni. '88-ban a Batthányi örökmécsesnél meg a többi vonuláson nem ilyenre gondoltunk. Miért volt jobb? Sokkal biztosabb volt a szociális háló (Konrád:Látogató-ja ellenére). Jóval kisebbek voltak az vagyoni különbségek (jelenleg max. 20 % érdemli meg, hogy olyan nagyon jól áll). Az emberekben benne volt, hogy jó lenne, ha az oroszok hazamennének, meg ha akkor mehetnénk Bécsbe, amikor kedvünk és pénzünk van rá. De nem a barátaimmal kerültem szembe, mert ők még hisznek ennek a "kis" kóklernek. Az az egészben a szomorú, hogy ennél sokkal jobb is lehetne. Tehát a 28 év összes szarházija benne van a buliban. Együtt üldögélnek jó pénzért az RT-k igazgató és felügyelő tanácsában és rajtunk röhögnek. Rajtad is fideszes magyar barátom.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.27. 15:51:15

@kocsisj: Na ott a pont de nagyon!
És még fel se fogja!

John Brennan 2018.10.27. 16:31:20

@kocsisj: hamis nosztalgia
rokonom hétszer felvételizett, hétszer nem vették fel, pedig bőven ponthatár fölött volt
marxista-leninista tanszékek az egyetemeken
megjött a sör a boltba, mindenki rohant venni egy rekesszel
őszintén nem lehetett társadalmi kérdésekről beszélgetni
szóval, elmész te a picsába a hamis nosztalgiázásoddal

kocsisj 2018.10.27. 17:39:12

@John Brennan: Tudod jelenleg a gyerekek legalább 40 % nem is álmodhat egyetemről, mivel nincs ki finanszírozza. Én nem azt mondtam, hogy az jó volt, hanem csak azt, hogy ennél jobb. Úgy látszik Nekünk már csak a szar meg a szarabb között lehet választani.
Kivel nem beszélhettél őszintén társadalmi kérdésekről? A barátaimmal úgy kocsmában, úgy otthon vagy az utcán azt beszélhettünk, amit akartunk. Valószínűleg nem voltunk veszélyes kategória.

Andy73 2018.10.28. 09:47:39

@kocsisj: Ne szépítsük meg a múltat, még akkor se, ha akkor voltunk fiatalok (a tipp téves a koromat illetően). Kádár egy véreskezű diktátor volt, akit csak a szovjet tankok juttattak hatalomba és tartottak ott több mint 3 évtizedig. Ne felejtkezzünk meg a kommunista diktatúra áldozatairól, legalább most ne, a forradalom évfordulóján.
Az igaz, hogy a kommunizmusban kisebbek voltak a vagyoni különbségek: mindenki egyformán szegény volt, az elnyomó hatalom vezetőit kivéve. A kapitalizmusban valóban vannak jelentős vagyoni különbségek az egész világon, de az átlag életszínvonala is sokkal magasabb, mint a kommunizmusban. A szabadsággal élni kell tudni, nem várni a sült galambot, hogy a szánkba repüljön. Persze ezt egy bizonyos kor után már lehet, hogy nehéz megérteni és megszokni, ha valaki a kommunizmusban nőtt fel, és ott szocializálódott.
És azt hagyjuk, hogy ki kit röhög ki, én és az ország átlaga is sokkal magasabb életszínvonalon él most, mint az átkosban, ez tény. Csak nézz ki az ablakon, hogy hány és milyen autó furikázik az utakon a vélt nagy szegénység közepette. Nosztalgiázhatsz a Trabant-kiutalásodra, amire anno 10-15 évet várhattál, én biztos nem fogok.

Andy73 2018.10.28. 09:52:50

@kocsisj: A kommunizmusban meg 95 százalék álmodozhatott hiába az egyetemről, mert a lakosság kb. 5 százaléka járhatott oda. Nézd már meg az iskolázottsági adatokat, mielőtt hamis nosztalgiázásba kezdesz.

Tamáspatrik 2018.10.29. 22:30:59

@Andy73: Valakivel összekeversz, már nem épp 15 vagyok :) Történelmi ismereteim az átlagosnál bővebbek és mélyebbek.
Írtam egyszer egy olyan bejegyzést, hogy "Ez most akkor a fasizmus light?"
A módszereket nem lehet összehasonlítani a régi diktatúrákkal, nincs manapság pl. emberkínzás. Jóval finomabb módszerekkel is lehet embereket a partvonalra szorítani... Ez a cikk főleg arról szól, hogy milyen képmutatás megy itt, amiből sosem sült ki semmi jó.
süti beállítások módosítása