Ideo-logikák

Ideo-logikák

Zavarok mutatkoznak az erőben

2018. december 18. - Tamáspatrik

A minden problémát erőből megoldani kívánó kormányunk mintha nem lenne teljesen ura a helyzetnek, a parlamentben és a pesti utcákon, egyéb városokban történtek azt mutatják, hogy a társadalom meneteltetése mostanában kissé megbicsaklott.

A tüntetések nagyrészt szimbolikus intézkedésekről szólnak

Az 1990-es taxisblokádot nem önmagában a benzin árának emelése, hanem az intézkedés arrogáns stílusa váltotta ki (semmiféle magyarázat nem történt az Antall-kormány részéről). Egyébként kísértetiesen hasonló utolsó szikra vezetett ahhoz a francia "sárga mellényes" tüntetéssorozathoz, amely lényegesen brutálisabb volt a nálunk szokásos megmozdulásoknál.

A vizitdíj elleni tömeges szavazást sem önmagában a 300 forint váltotta ki, hanem a Gyurcsány-kormány reformoknak nevezett megszorításai valamint inkompetens ügyetlenkedése az egészségügy terén és egyéb területeken.

A mostani "rabszolgatörvény" is elképzelhető, hogy bizonyos ágazatokban előnyt jelenthet a dolgozóknak. Sőt ha például a kormány egy kicsit ügyesebb és nem emeli fel egyből drasztikusan az elrendelhető túlórák számát, esetleg engedélyezi a szabadságok mondjuk felének átvitelét a következő évre, akkor körülbelül ugyanazt érthette volna el amit ezzel a törvényjavaslattal.

Így viszont a dolog szimbolikus üzenete olyasmi, hogy "dolgozzatok még többet", érthető felháborodást váltott ki sokakból, afféle utolsó csepp volt abban a pohárban, amely a kormány arroganciája miatt volt már annyira tele.

A hiányzó termelékenység

A magyar termelékenység szintje köztudottan alacsony és az utóbbi időben gyakorlatilag stagnál olyannyira, hogy a régióban mindenki megelőzött már minket. A magyar kormány nem nagyon érti, hogy mitől függ és hogyan javítható a termelékenység: főként automatizálással, gépesítéssel, jobb munkaszervezéssel, a szellemi tőke fejlesztésével stb.

A dolgozók sem értik azt az alap összefüggést, hogy ha a munkájuk hozzáadott értéke alacsony, (illetve a teljes termelési lánc gyengén teljesít összességében), akkor kétszer annyi munkával is csak fele annyit fognak keresni mint egy osztrák vagy egy német. Országok közötti összehasonlításban a ledolgozott munkaórák száma a termelékenységhez képest tendenciaszerűen fordított arányban áll, úgy tűnik sok országban a több munkaórával próbálják pótolni a gyenge termelékenységet. (Európában például a görögök dolgoznak a legtöbbet.)

Az ázsiai országok többségére különösen jellemző ez, többek között Pakisztán, Malajzia, Indonézia, Szingapúr vannak a görbe fölött, nálunk viszont a többség továbbra is Európa közepén szeretne maradni, nem pedig a kormány által hirdetett, eléggé kíméletlen "ázsiai útra" lépni. (Az USA is felfelé lóg ki e tekintetben, ezek szerint nálunk is egyféle amerikanizált társadalom lenne a cél, a bevándorlást leszámítva?)

A magyar vállalkozók nagy része éppúgy képzésekre szorulna, mint ahogy a dolgozók jó része is képességfejlesztő vagy átképző tanfolyamokon vehetne részt. A munkaidő hosszának növelésével a dolgozók teljesítménye egyértelműen csökken, a munkájuk kevésbé hatékony és a fáradság miatt egyre több a hiba, a lehetséges balesetek száma.

Családellenes törvényről van szó

A kormány pontosan meghatározza a társadalom számára, hogy mit tekint helyes vallásnak, mit jelent a hazaszeretet és miben áll a család fogalma. Csak közben elfeledkezik arról, hogy a családok alapítása nem elsősorban anyagi tényezőkön múlik: ha így lenne, akkor nem a legszegényebb családokban születne a legtöbb gyerek. Akármennyi pénzt is pumpál a családtámogatásokba, ha nem veszi észre, hogy a nőknek több segítségre, támogatásra van szükségük. A támogatás jelenthet például több bölcsődei férőhelyet, de mindenekelőtt az apa az, akinek jelenléte és segítsége a legtöbbet számít. Ha az apák túlóráznak és távol vannak a családjuktól, az nem fogja a nőket arra ösztönözni, hogy mennél több gyermeket szüljenek.

Megjegyzem persze, hogy a "rabszolgatörvény" leginkább az alsó-közép osztályt sújtja, - a felsőbb osztályokban a gyerekek száma még növekedhet is, azonban mivel ők a társadalom kisebb részét adják csak, ezért össztársadalmilag a népességet csökkentő intézkedésről van szó. Ezt bizonyítandó, nézzük csak meg a termelékenységi számokat azokban az országokban, ahol a munkaidő hosszú: Szingapúr és Hong-Kong esetében 1,2-es érték, Dél-Koreában ennél is kevesebb és habár Malajziában ugyan 2 körüli, de ott is csökkenő trendet mutat. (Itt persze az urbanizáció mértéke is szerepet játszik.)

Erőből tolt feudális társadalom

A feudális társadalmakhoz nagyon hasonló jellegzetességet találunk: úriszékeket idéző közigazgatási bíróságok jönnek létre, emellett mindenfelé olyan hivatalnokokat, rezsimszolgákat látunk, akik vakon próbálnak hinni az egyetlen helyes irányvonalban. A kormányközeli médiumok manapság háryjánosok gyülekezetéből állnak, ahol azon megy verseny, hogy ki tud nagyobbat lódítani - a tények kevésbé fontosak, fő a rezsimhűség folytonos bizonyítása, hiszen a végső igazság úgyis nálunk van és a balliberális mételyt ütni-vágni kell. (Bayer és a hozzá hasonló eszementek legalábbis nyíltan hirdetik ezt.) Kissé sarkítottan azt is mondhatjuk, hogy egy diktatórikus jellegű keresztény fundamentalizmus kiépülésétől jelenleg csak az EU tagság véd meg minket.

Egyfajta "harmadik jobbágyság" kialakulása is megfigyelhető: a legalsó rétegek kiszolgáltatottá váltak az államtól (közmunka) valamint a helyi potentátoktól (egyéb munkalehetőségek), nem sok esélyük van megfelelő képzettség megszerzésével kitörni a visszahúzó közegből.

"Romlatlan" falvak és "erkölcstelen" nagyvárosok

Az Orbán-rendszer egyik fő bázisát a falvak jelentik: azok a falvak, amelyeket a rendszerváltás utáni kormányok hagytak teljesen lepusztulni, most azt a régi igazságot erősítik meg, hogy egy rossz főnök is jobb annál mint ha egyáltalán nincs főnök, ha teljesen magukra vannak hagyatva. Emellett a pénzszórás megerősítette a kormány bázisát a falvak mellett számos kisebb és nagyobb városban is, ezért amíg a pénzeső tart és amíg a kormány kilóra megvehet szinte bárkit, addig eléggé nehéz lesz áttörést elérni. Kissé megingott ugyan, de még mindig erős a belterjes, elvakult társaság hatalma, amely mint egyfajta szekta, a legfőbb igazság birtokosaként semmiféle egyezségre nem hajlandó olyanokkal, akiknek értékrendje kicsit is eltér az övétől (legyen szó akár parlamenti képviselőkről is).

A tömegtiltakozás kiszélesedése esetén a velejéig korrupt, idejét múlt rendszernek nem maradna sok ideje. Amíg ez nem történik meg, addig még fennmaradhat a teljesen fantáziátlan, belterjes irányvonal tolása, primitív harcias retorikával - amely a magyar társadalom többségét ugyan hidegen hagyja, de egyelőre még asszisztál hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr2414499598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inquisitor amentiae 2018.12.19. 00:41:08

A tüntetéseknek pontosan azért sikerült ilyen nagy visszhangot kiváltania, mert szimbolikus intézkedésekre fókuszáltak. A "jogállamiság helyzete" meg a "hatalmi ágak szétválasztása" meg a "demokratikus értékek" nem valók a közbeszédben napirendre sajnos, mivel a lakosság 95%-a annyit ért a kifejezések jelentéséből, hogy "jó dolog" vagy "rossz dolog".

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.12.19. 01:59:57

Szokás szerint vannak jó gondolatok a posztban, de két dolog nem stimmel.
A tüntetések az EP választásokról szólnak, hogy lehessen mutogatni a külföldi liberális sajtóban, meg hogy a baloldali szavazók felé valahogyan eladják a pártjaik összefogását, akár egybeolvadását, de egy közös listát az EP választásra mindenképpen. Ezt az egészet a külföldi globalista erők szervezték és céljuk nem a magyar munkavállalók megsegítése, hanem hatalmuk megtartása az EP-ben. Azért nyúlnak ilyen radikális eszközökhöz, mert cefetül állnak az európai választók körében.
A másik a versenyképesség. Ez a pénzen múlik. Nyilván nem azért szegény egy ország, mert a lakói sokat dolgoznak. A hatékonyság a robotizációtól függ. Ehhez pénz kell. Aztán ha lesz rá pénz, akkor arra is lesz pénz, hogy a robotok által felszabadult munkaerő kiszolgáljon egyéb pénzbe kerülő igényeket és akkor jól is élünk, meg a a termelékenység is baró lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 06:06:05

A nép nem támogatja a ballib országrontókat, ezért maradnak a kis tüntik, melyekhez Soros kénytelen még külföldi aktivistákat is importálni.

Kivlov 2018.12.19. 12:37:46

még mindig orbi a kisebbik rossz...

G1 2018.12.19. 13:04:56

@megamovieboy: totális tévedésben vagy.. .
1. Ha mindez csak az EP választás miatt lenne, akkor nem most, hanem a választás előtti hónapban lenne a megfelelő időpontja... Így semmit nem ér (szinte), mert addigra elfelejtődik.
2. A hatékonyság nem a robotizációtól függ. Messze nem. Sokkal inkább a termelésben (nemcsak gyári) felhasznált folyamatoktól, módszertanoktól stb. De amíg nem a szakértelem, hanem a ki nyal be mélyebben számít, amíg a szakértőket inkább kirúgják (mint ellenség), ha merészelik jelzni, hogy valami nem jól működik stb (hosszan lehetne sorolni). addig ez nem is fog változni. És ez nem feltétlenül pénz kérdése...

Buchhalter 2018.12.19. 13:10:08

@Kivlov: mondja az orbáni kispolgár mint te ami már unalmas.Szeretsz a szarban dagonyázni.Recseg a lemez,nem hallod a botfüleiddel? Van alternatíva a Fidesz ellen.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 13:49:28

@maxval balcán bircaman: Minden pontjával egyetértek a cikknek. Kár ide keverni a balosokat, most nem ők irányitanak. Senki sem tiltakozna, ha azt látnánk, hogy a magyarok érdekeit tartaná szem előtt az orbán, de Ő egy köpönyegforgató, aki csont tnélkül kiszolgálja a külföldi tőkét.

2018.12.19. 14:01:05

@maxval balcán bircaman: a külföldi aktivistáról nem ugrik be másvalaki is neked? Például egy bolgár homár?

lüke 2018.12.19. 14:11:36

Lord? Hmmm
m.youtube.com/watch?v=MgBdVew5Lm4
en.m.wikipedia.org/wiki/Lord
Műveltség , kultúra,viselkedés és nem inszufficiencia

rallus 2018.12.19. 14:11:49

Innen is látszik, hogy a létező valóság alapos ismeretében és annak tűpontos leírásában rejtőzik az ellenzék ereje! Egyik oldalon a bunkó, megvehető falusi bunkók, másik oldalon a hazájukért aggódó, fékezhetetlen agyvelejű, csökkenő számú, de harcos entellektüelek.
Nüansznyit ront az idillikus képen, hogy az ő vezetésükkel a boldoggá tenni kívánt néptömegek főként az inflációt, munkanélküliséget és az ország lerablását tapasztalták meg, ami jelentős mértékben akadályozta őket a szavazó fülkében abban, hogy a jó oldalra szavazzanak...
Talán a napokban lezajlott, burleszk elemekkel sűrűn megtűzdelt népszínmű meggyőzi végre az ostobákat is, hogy kik az ő igaz barátaik!

Zoltán Rádi 2018.12.19. 14:28:56

@maxval balcán bircaman: Nem azért támadják.
Amúgy ez csak neked újdonság, Orbán mindig is vizet prédikált és bort vedelt.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 14:38:28

@maxval balcán bircaman: Az, hogy közben nekünk is hazudik. Jó ez igaz az összes magyar vagy talán minden politikusra, de attól még nem menti fel őt sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 14:44:56

@Zoltán Rádi:

Másképp nem lehet politizálni.

Ne a szavait nézd egy politikusnak, hanem a tetteit.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 14:46:33

@maxval balcán bircaman: Eltanultad tőle ezt a nagy bölcsességet...:D
Amúgy azt nézem és nem szivlelem. Viszont beszéljünk arról, hogy ha te annyira kedveled, miért nem itthon dolgozol? Éppen van felvétel a multikhoz és most már annyit dolgozhatsz, amennyit birsz. Jó sokat kereshetnél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 14:53:19

@Zoltán Rádi:

Nem tanultam el, pont ezért tartom magamat alkalmatlannak a politikusi pályához.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 14:56:25

@maxval balcán bircaman: Jó lennél politikusnak.
De az érdemi részre nem válaszoltál. Lemaradsz a nagy gazdasági csodáról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 14:57:57

@Zoltán Rádi:

Mivel Mo-ról elmenésem oka nem volt se politikai, se anyagi, így miért hatna rá, hogy mi a politikai, kereseti helyzet Mo-on?

Nem akarok túlórázni, itt 360 óra az éves túlórakeret egyébként, de eleve csupa olyan munkahelyen dolgoztam eddig, ahol nagyon ritka a túlóra. Egyik volt munkahelyemen volt olyan, hogy ha az ember akar, vállalhat napi plusz 2 órát, ez is csak akkor volt, amikor az egyik részlegen éppen hatalmas elmaradás volt, s kellette nekik a segítség. A feladat: olasz nyelvű panaszokra kellett olasz választ köldeni. Vicces volt, szóval csináltam összesen 10 óra túlórát, hiszen nem tudok olaszul, s röhejes volt íméleket írni a Google Translate segítségével.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 14:58:48

@Zoltán Rádi:

Nem lennék jó:
- őszinte vagyok,
- nem jók a vezetői képességeim,
- utálok taktikázni.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 15:03:12

@maxval balcán bircaman: Na, ebben egyetértünk. A fideszes poltikusok mégis azt szajkózzák, hogy itt most éppen valami nagy gazdasági csoda zajlik.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 15:04:00

@maxval balcán bircaman: Kaptam már pár angol nyelvű, google forditós levelet, szóval tényleg vicces lehetett :).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 15:07:42

@Zoltán Rádi:

Ez nyilvánvalóan erős túlzás. A valóságban kismértékű gazdasági emelkedés van 2012 óta. de az igazság nem hhangzik elég jól, így nem ezt mondják.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 15:08:49

@Zoltán Rádi:

Az olasz rászleg hirtelen kapott havi 5000 ímélt a szokásos 1500 hleyett, egy rendszerhiba miatt.

Kivlov 2018.12.19. 15:12:46

@Buchhalter:
Van? Hol? Ki?
Áprilisban kellett volna lennie, akkor nem volt. 4 év múlva lehet újra próbálkozni :D

Zoltán Rádi 2018.12.19. 15:19:17

@maxval balcán bircaman: Látod, ez a baj. Sokkal kisebb mértékben gyarapodunk, mint másik országok. A legfontosabb dolgokban a béka segge alatt vagyunk, közben ők meg belehazudnak a képünkbe. Undoritó plakátkampányokat folytatnak, uszitanak, hergelnek. Ők persze eközben is szépen gyarapodnak, sokasodnak, saját lábra állnak.
Közben teljesen jogos kérdésekre nem válaszolnak, Boldog karácsonyoznak, beleröhögnek a képünkbe.
Egy normális országban ezek már sehol sem lennének.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 15:21:19

@Zoltán Rádi:

De mi a valóság? Az egész régió együtt mozog. Csak BG és RO van lemaradva, ők se sokkal. S scak Csehország és Szlovénia emelkednek ki, ők se sokkal. Ez a valóság.

jajdehülyevagyok 2018.12.19. 15:21:56

@megamovieboy: absz. Igaz. A termelékenységhez még annyit, hogy a leghatékonyabb technológiát a multi nem itt fogja üzemeltetni, hanem ott, ahol a legdrágább amunkaerő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 15:22:43

@Zoltán Rádi:

Amíg az alternatíva a ballib osrzágrontás, a Fidesznek kampányolnia se kell. Az átlag semleges magyar szavazó számára mindig a Fidesz lesz a kisebbik rossz az MSZP-DK társasághoz képest.

rallus 2018.12.19. 15:26:21

@Zoltán Rádi:
"Magyarországnak csökkent a legnagyobbat a sérülékenysége a CEEMEA (Közép-Kelet Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben a világgazdasági válság kitörése óta – derült ki a Morgan Stanley tanulmányából. A krízis kirobbanása után Magyarország volt az első Európai Uniós tagállam, amelyik nemzetközi mentőcsomagra szorult, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget. A Morgan Stanley azonban rámutat: míg 2008-ban a leginkább sérülékeny feltörekvő országként vártuk a válságot a régióban, addig mostanra a középmezőnybe kerültünk, Lengyelország és Törökország közé."
2016.febr. VG.
És azóta még javultunk...

jajdehülyevagyok 2018.12.19. 15:26:52

@Zoltán Rádi: Gyarapodtu k mi jobban is, készült erről tanulmány, s néhány órát fenn volt az indexen. A lényege , hogy párhuzamos növekedési görbék között a magyarországé begyűstött egy durva fáziskésést 2005-6-tól kb. 2012-ig

Zoltán Rádi 2018.12.19. 15:45:53

@rallus: Ezek engem nem vigasztalnak. Az euro még mindig 300 felett van, én nem tapasztalom azt a nagy felzárkózást, amiről évek óta hazudoznak.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 15:47:51

@maxval balcán bircaman: Jól fogalmaztad meg, az emberek jelenleg kisebb rossznak tekintik a fideszt. Aztán ez majd megváltozik. Vagy egy újabb válságba buknak bele vagy valami hasonló törvénybe, mint ez a túlórázós volt most.
Ez egy ördögi kör. Nekünk, átlag parasztoknak teljesen mindegy, hogy jobb vagy bal. Amig ugyan azok a politikai szereplők, mint most, addig nem lesz változás.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 15:49:36

@jajdehülyevagyok: Hagyjuk a tanulmányokat. Éppen a fideszesek azok, akik mindig igyekeznek elbagatelizálni a számokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 15:53:48

@Zoltán Rádi:

Ha nem a ballibek az ellenfél, akkor semmi gond ezzel. Az emberek nem annyira a Fideszt akarják hatalomban örökre, hanem a ballibeket örökre a hatalmon kívül akarják tartani.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.19. 15:59:04

@Zoltán Rádi: Engem sem vigasztal. Folyamatosan lemarad az ország, 2030-ra pedig már a legutolsó lesz az eu-ban. Jön egy válság, aztán az autóiparra épülő gazdaság kártyavárként fog összeomlani. Egy válság alatt ugyanis az autóipar és a turizmus az első, ami összeomlik. Ezek a töketlenek pedig azt fejlesztik. Ja meg térkövet raknak, még a buzaföldre is. Az nem tudom hogyan fog fenntartható fejlődést hozni, lehet felszedik és átrakják más formára, ezzel munkahelyet teremtve. A sok stadion pedig nyeli a fenntartáshoz szükséges állami vagyont, mivel focimeccsenkent 400 néző van a hulladék focijukra. A gazdaság haldoklik, ez már most látszik. Csak az EU-ban dolgozó nyugati vendégmunkások hazahozott fogyasztása, meg az eus támogatások hoznak pénzt, a többi meg viszi.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.19. 16:05:48

@maxval balcán bircaman: Hülyeség. Az embereknek elegük van a tolvaj politikusokból, amilyenek a rabszolgatartóid is. Mindegyiket a halál faszára akarják küldeni. Az meg, balfasz, hogy 100 évig ballibezel, amikor már rég kihalt minden korábbi politikus, akik orbán előtt volt, nem fog fejlődést hozni. Az ország gennyes kelése azt orbánhoz hasonló szarfaszú kis tolvajok, akik a nemzeti vagyont a haverjaiknak ellopják, ezért nem fejlődik. Nézd meg ezt:
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2327/23273/232734/23273422_f96adb285192c7f65c1ace844b1de01f_m.jpg
Ez orrbanisztánod valós világa, és ez nem is fog változni, ameddig a tolvaj cimboráid ellopják a nemzet javait, álkeresztény balfasz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 16:11:06

@GIeccsertetű:

S ki mondta, hogy nincs szegénység? Ha meg a szegénység ellenszere a ballib hatalom lenne, miért volt szegénység Gyurcsámy-Bajnai alatt?

Fejlődést az 1990-2010 közti liberális görénykurzus felmondása tud csak hozni. Orbán megtette erre a kezdeti lépéseket, s vannak is apró eredmányek. A hiba Orbánnal, hogy túl keveset tett. Amire nem megoldás a ballibek hatalomra segítése, ők visszahoznák a 2010 előtti, sokkal rosszabb rendet.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 16:14:29

@maxval balcán bircaman: A ballibek sem ellenfelek. Elbaszták, az igaz, de szükség van erős ellenzékre is, különben az történik, ami most itt is. Valami kipattan a fejükből és mivel többségben vannak, mindenképpen keresztülviszik az akaratukat. Akkor is, ha az adott dolog alacsony támogatottságú a nép körében is.
Hiba volt ilyen nagy többséggel megválasztani a Fideszt, mert most azt hiszik, hogy bármit megtehetnek. Ami valahol sajnos igaz is, mert a magyar mindent lenyel. Lgalábbis eddig úgy látszik, de azért én még mindig bizom benne, hogy van egy pont, amikor megálljt parancsolunk.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 16:16:10

@maxval balcán bircaman: Egyáltalán nem biztos, hogy visszahoznák a szar világot. Egyrészt tanulhattak is a hibáikból (ha még sem, akkor nem is kellene ott lenniük, akkor az már a mi felelősségünk), másfelől meg azért bebaszott ott egy válság is, ami nagyon sokat rontott a helyzeten. Szerintem a fidesz is belebukott volna.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 16:17:45

@GIeccsertetű: Én is ezeket (többek között) nehezményezem a mostani vezetésben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 16:22:59

@Zoltán Rádi:

Érdemes megnézni, Schiffer az összes ballib érvet lesöpri benne.

kvadrillio 2018.12.19. 16:28:38

HA A CIGÁNYOK BEPÖCCENNEK A MIGRÁNCSÓÓÓÓKRA, HASZNÁLNI FOGJÁKA KÉSEIKET ! ÉS EBBEN KIRÍVÓAN ÜGYESEK !!! HAHAHAHAHAAAA.......

Zoltán Rádi 2018.12.19. 16:29:31

@maxval balcán bircaman: Ne mondj ilyeneket. A mostani tüntetés azért van, mert még jobban ki akarnak zsákmányoolni minket. Ezek a tüntik azért vannak, mert a magyarok érdekeit a külföldi tőke mögé sorolta a fidesz.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 16:31:09

@maxval balcán bircaman: Én nem tudom kik ezek és nem is érdekelnek. Többre tartom egy gyári munkás véleményét, mert mi vagyunk azok, akik a valóságban élünk. Mi tapasztaljuk meg az urak döntéseinek következményeit. Azok, akik abból élnek, hogy a TV-ben okoskodnak, egészen más világban élnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 16:33:51

@Zoltán Rádi:

Már a híres 5 pont zöme se erről szól, azaz ez nem igaz. S lám, csakl a szokásos tüntizők akcióznak.

Ha én lennék a Fidesz tanácsadója, én azt javasolnám, Áder ne írja alá a tv-t, majd legyen konzultáció a szakszervezetekkel, s legyen lecsökkentve a 400 óra 350-re, ennyit akartak a szakszervezetek,

Ez lenne a legnagyobb csapás a ballibekre.

Zoltán Rádi 2018.12.19. 17:01:56

@maxval balcán bircaman: Olyan dolgokról szól, amiket fontosnak tartanak. Köztük a túlórás is.
Ha ezt megcsinálják, teljesen egyértelművé teszik, hogy mi a fontosabb. Mi vagy a gazdagok pénze. Aki ezt nem látja, az vagy hülye vagy hazudik.

Halibuli 2018.12.19. 17:34:37

Sokan vannak akik szeretnék a gecit nagyon hosszan , lélegzetelállítón szorosan megölelni. Sajnos ő nem akarja.

inteligencs elenzeki 2018.12.19. 18:04:50

"A hiányzó termelékenység" : Még idetelepül néhány autógyár (éppen az történik) , és hopp, lássatok csodát feljavul.

"Családellenes törvényről van szó" : Mondjuk úgy, egy szükséges lépésről van szó, többek közt a fenti okokból. Magyarország számára csak előre van út, és most annak egyik feltétele ez a törvény.

"Erőből tolt feudális társadalom" : Szubjektív szemszögből, és ennek megfelelően torzított helyzetelemzésből kreált baromság.

""Romlatlan" falvak és "erkölcstelen" nagyvárosok" : Hmmm igen, ez jól ellen tudja pontozni, a ballib ellenzék bunkó parasztozását.
El lehet gondolkodni azon, hogy vidéken melyik a népszerűbb toposz.

PSX 2018.12.19. 18:14:01

@Zoltán Rádi: Hi. Fontos volt etetni a gusztustalan trollt?

Zoltán Rádi 2018.12.19. 18:18:19

@PSX: Szeretek vele évődni :)

inteligencs elenzeki 2018.12.19. 18:20:18

"Zavarok mutatkoznak az erőben"

Hát az ellenzéknél mindenképp.
Elnézve ezt az infantilis haknit, amit most lezavartak....

rallus 2018.12.19. 18:35:40

@Zoltán Rádi: Az valóban jó lenne, ha megálljt tudnátok parancsolni, mert egyre gyorsuló ütemben mentek a lecsóba... Nagy összegben mernék fogadni, hogy a 1000-5000 tüntető plusz az őrjöngő amatőr színjátszók megint 2-3 %-al rontottak az összevont ellenzék népszerűségén, pedig még a Kossuth szobrot is megrongálták, hogy a kemény magnak fokozzák a libidóját... A karácsonyfa kevés volt...

kvadrillio 2018.12.19. 19:08:41

GECI VAGY VIKTOR !!!
Elterelték a nyugdíjasok figyelmét a megszorításról

inteligencs elenzeki 2018.12.19. 19:13:36

@rallus:

"a Kossuth szobrot is megrongálták, hogy a kemény magnak fokozzák a libidóját..."

Ja, hát az meg túl azon hogy ostobaság volt, még kifejezetten felháborító is.
A jobboldali kemény mag libidóját, biztosan felpöckölik vele.

Fülig José 2018.12.19. 19:44:29

@rallus: szeretnéd, pudi, de megint bilibe lóg s kezed. nem lesz itt több cigányvajda, hidd el!

rallus 2018.12.19. 19:52:05

@Zoltán Rádi: Sajnos sem üvölteni, sem hüppögni nem tudok, így sosem fogtok megkedvelni...

Zoltán Rádi 2018.12.19. 19:58:57

@rallus: Nekem mindegy. Nem nagyon tudom, miről hadováltok itt. Én csak azt mondtam, hogy a spanotok pofán köpte a magyarokat, ti meg örültök neki.

Budapest a kutyaszar városa 2018.12.19. 20:37:00

@maxval balcán bircaman: De jó, most megtudtam tőled, hogy valószínű az Alpha Centauriról voltak itt azok a fehérsapkás tüntetők akiket az MTVA előtt láttam ! Ugye, Soros bérelte fel őket és már járja a Tejutat ?

morph on deer 2018.12.19. 20:42:20

@maxval balcán bircaman:
“Schiffer az összes ballib érvet lesöpri benne.”

Kivel szemben?
És ajánl helyette - mit is?

Csak nem az orbán féle illiberáls katyvasz lenne a megváltó eszmei környezet, amitől valaha valami is jobb lehetne?

Azt meg már nem is kérdezem, hogy “és hová lett” Schiffer, aki úgy “lesöpörte”...?

morph on deer 2018.12.19. 21:05:12

@Comte de Gippaud:
“"A hiányzó termelékenység" : Még idetelepül néhány autógyár (éppen az történik) , és hopp, lássatok csodát feljavul.”

Annyi autógyár a világon nincs, amennyi ezt a gyökött felfogást meg tudná változtatni!

Ebből a szempontból ugyanott tartunk, mint a hetvenes években, amikor az egyik borsodi fémfeldogozó merendelhetett egy nagyteljesítményű automata szöggyártó berendezést, de a tekercsben érkező anyag kiegyenesesítésére szolgáló tartozék nélkül, mert úgy olcsóbb volt.
Aztán beállítottak mellé egy tucat helyi lakost kalapáccsal, hogy egyengessék ők!
Így aztán a termelékenysége a negyedét sem érte el a lehetségesnek, de a “megoldás” tényleg olcsóbb volt.

Ma is ez van. Nem elég ugyanis a legmodernebb berendezés birtoklása, ha nem tudod hatékonyan használni, mert nem vagy elég képzett hozzá.

Az meg megfelelő szintű képzés nélkül nem megy.
Akkor sem, ha nagyon-, netán nagyon-nagyon akarod. Az élet ilyen gonosz, látod.

morph on deer 2018.12.19. 21:07:42

@rallus:
“pedig még a Kossuth szobrot is megrongálták”

Van arról valami fotó valahol?
Nem arról van szó, hogy nem hiszem, csak szeretném látni, hogy mit tettek Kossuthtal.

morph on deer 2018.12.19. 21:10:50

@rallus:
“Sajnos sem üvölteni, sem hüppögni nem tudok”

Csak ne szerénykedj!
Teljesen biztos, hogy képes leszel akár mesterfokon is megtanulni, mire eljön az ideje! ;)

Untermensch4 2018.12.19. 21:44:12

@Comte de Gippaud: ": Mondjuk úgy, egy szükséges lépésről van szó, többek közt a fenti okokból. Magyarország számára csak előre van út, és most annak egyik feltétele ez a törvény."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/rabszolgatorveny-tulora-nyugdij-audi-munkaidokeret.674982.html

Zoltán Rádi 2018.12.19. 22:01:00

@tamarisk: Ezzel egyet tudok érteni. Én is pontosan igy vagyok vele, ahogy mondod. Nem kell a luxus meg a vagyonok, csak hagyjanak békén, ne nézzenek hülyének és fizessék meg normálisan a munkám. Az ilyen 3 éves munkaidőkeret meg állandó túlórázás nem pálya. Nem arról van szó, hogy nem túlórázik az ember, ha éppen úgy alakulnak a dolgok a cégnél, de hagyjuk már az ilyen 400 órákat. Élni is kell.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.19. 22:19:06

@morph on deer:

Nézd meg a vitát,.

Schiffer álláspontja: ballibaizmus helyett baloldalt.

ételizésítő 2018.12.20. 01:54:17

"A magyar termelékenység szintje köztudottan alacsony"
Ez konkrétan faszság/hazugság, döntsd el magad, hogy hülye vagy, vagy hazug.

Ugyanazon a gépsoron az Audi/Mercedes/faszomtudja-gyárban magyar munkát is hajszálra ugyanannyit termel, mint a német. Akkor mi az anyádért is lenne alacsony a termelékenysége?
Ehhez képest a fizetése ötöde az ugyanazt a munkát végző német melósénak.

De kb. bármilyen munka említhető, fogorvostól fodrászon át a szénlapátolóig.
Talán a firkászok munkája nem, mert huszadannyian (sem) olvassák őket, mint egy német firkászt, mivel ennyien beszélik a magyar nyelvet, és a tanult nyelvek közt is a lista végén kullogm eg hát a világ híreit sem a magyar sajtóból lesi a fél világ, hanem a német-angol-francia-spanyol (esetleg még orosz) nyelvűből. Akkor keressenek ők keveset, aztán jól van.

Tamáspatrik 2018.12.20. 19:15:25

@HUN_Sector: Nézz utána az adatoknak. 2016-ban Magyarországon (PPP-ben mérve) óránként 12 dollárt állítottunk elő, a lengyelek 15-öt, a szlovákok 22-t, a németek vagy a birtek 31-et.
A termelékenység élőmunkára vonatkozik...

Tamáspatrik 2018.12.20. 19:16:48

@ételizésítő: Nem értesz hozzá, akkor meg ne szólj hozzá, főleg nem ilyen stílusban.
süti beállítások módosítása