Ideo-logikák

Ideo-logikák

Ezért nem ösztönöz több gyerek születésére a magasabb nyugdíj

2019. március 03. - Tamáspatrik

Rögeszmés kutatók általában minden területen vannak, akiknek a teljesítményét a szakmai közvélemény általában a helyén kezeli, a kívülállók esetében a politikusokat is beleértve ez már sajnos nem így van. Erre példa Botos Katalinnak az ötlete, hogy a nyugdíj a gyermekek számával legyen arányos, amely szakmai körökben nem kapott kedvező fogadtatást. Sajnos most viszont a politika felkapta ezt az ötletet.

Aztán persze észbe kaptak, hogy nem ugyanaz a két eset, ha a gyerek lumpenproletár vagy ha a kandidátusi végzettségű. Elkezdték hát bonyolítani, hogy kössük akkor főiskolai végzettséghez, aztán rájöttek, hogy ehhez az is kell, hogy Magyarországon dolgozzon és adózzon is az illető, akit a nyugdíjas korú szülei felneveltek. Aztán majd talán leesik a tantusz nekik, hogy nem mindegy az sem, hogy az illető könyvtáros vagy sebészorvos. (Az utóbbi ráadásul valszeg. önköltséges képzésen vett részt, az előbbi államilag támogatotton.) Sőt, talán arra is rájönnek, hogy egy géplakatos is tud ugyanolyan vagy nagyobb hozzáadott értéket előállítani (főleg ha még túlórázik is) mint adott esetben egy közalkalmazott. Nem tudom, mikor jutnak el oda, hogy az sokkal inkább a gyerek saját döntése, hogy akar-e továbbtanulni vagy nem, és nem elítélendő dolog az se ha nem. Sőt, anyagilag se akkora durranás a továbbtanulás, mert aki igazán szeretné, az munka mellett levelezőn is elvégezhet minimum egy három éves képzést, sok példát látunk erre is. (Vagy pedig létezik még igen kedvező kamatozású ergo állampolgári adókból finanszírozott diákhitel is.)

Szerintem akár hány problémába is beleütköznek, csak tovább erőltetik ezt az irányt, holott rájöhetnének már, hogy egyre bonyolultabb is bürokratizáltabb rendszert hoznak létre, és az egyetlen igazságos nyugdíj rendszer az lenne, ha senki nem kap nyugdíjat, hanem a gyerekei tartják el. (A szülőtartást egyébként már a magyar törvények is kikényszeríthetik.) Ezzel nem azt mondom, hogy ezt a kínai szisztémát kellene nálunk is bevezetni, sőt.

 Nem csak nem igazságos, de nem is működne ösztönzőként

Az nem lenne baj, hogy ha nem lenne igazságos, ha ösztönzőként működne. A fő ok, amiért biztosan nem működne az, hogy az elménk úgy működik, hogy egyszerre csak max. 2-3 lényeges hosszabb távú célt tud követni, ennél többet nem főleg olyankor ha azok még ellent is mondanak egymásnak.

Huszonévesek vagy harmincasok természetszerűleg nem azon fognak gondolkodni, hogy milyen lesz majd nyugdíjasként, hanem a szakmai előrejutással, a lakással, a párválasztással foglalkoznak. Nem fognak csak amiatt több gyereket nemzeni, hogy majd 65 évesen meg tudjanak élni. Ugyanezért nem működnek a nyugdíj célú megtakarítások fiatal korban, a legtöbben csak 50-es éveikben kezdenek gondolni a nyugdíjas éveikre érthető módon. Emiatt van (elvileg, jobb helyeken) kötelező magánnyugdíjpénztár, ahova az állam átcsatornázhatja a nyugdíj járulékok egy részét. A fiataloknak egészségügyi problémái se nagyon vannak, emiatt egészségügyi járadékot se fizetnének (az USA-ban sokan nem is fizetnek), ha az állam nem kötelezné rá őket. Ezek a területek számomra helyes példáit mutatják az állami szerepvállalásnak.

Az viszont semennyivel nem növelné meg a megszületett gyerekek számát, ha a nyugdíjakat attól tennénk függővé. Jónak tűnő, vagy legalábbis érdekes kezdeményezés a fiatalok házasoknak nagyobb összegű állami támogatást vagy hitelt adni, hogy akik nem mertek volna anyagi okokból gyereket vállalni, azok most megtehessék. Az is jó, hogy rengeteg családtámogatási forma létezik, amelyek valamennyire működőképesnek tűnnek, és mintha kis mértékben emelték is volna a születésszámot. Felmerül, hogy hányszor akarjuk még ugyanazt jutalmazni (illetve leverni adó formájában Ludas Matyi módjára a családot nem vállalókon?) És akkor még a "Nők 40" nyugdíjrendszerről nem is volt szó.

Azt pedig már leírták sokan, hogy magasabb fizetések, biztosabb munkahelyek, rugalmas munkaadók és nagyobb társadalmi támogatás az, ami többet nyomna a latban gyerekvállalást tekintve mint ezek az intézkedések. Van viszont egy másik ok is, ami ez ellen szól:

 Ez így nem igaz, hogy az utód nemzedékek tartják el az időseket

 Az, hogy az utód nemzedék termeli meg a már nem dolgozó inaktív nemzedék nyugdíját egy féligazság. Ugyanis az utód nemzedék rengeteg dolgot örököl az elődöktől: építményeket, cégeket és kulturális tőkét. Az építmények nagy részét a későbbi generáció is használni fogja, még ha felújított formában is. A cégek nagy része szinten több generáción át működik. Ezeknél is fontosabb azonban a kulturális tőke. Például a mi generációnk képes különféle elektronikus kütyüket gyártani, azonban ezek minimum szekrény nagyságúak lennének és tízszer olyan sokáig tartana egyet legyártani az előző generáció(k) milliónyi megvalósult ötlete nélkül.

A kulturális tőke azonban sokkal átfogóbb ennél, valójában évente érkezik országunkba is százezres nagyságrendű "bevándorlók" csapata, akiket meg kell tanítani szobatisztaságra, késsel villával enni, illemszabályokra és munkakultúrára (amelyeken majd ők is alakítani fognak később). Ez a szocializációs folyamat nem is mindig teljesen sikeres: a '60-as években felnőtt nagy létszámú baby-boom generáció esetében például felemásan sikerült, amely átmenetileg meg is növelte a bűnözést nyugaton. (Ha úgy tűnik is, hogy akinek nincsen gyereke, sokkal kevésbé vesz részt is ennek a tőkének az átadásában valamennyire mégis részt vesz, mert munkahelyén valamennyire kell, hogy kövesse a társadalmi normákat, mert ha nem akkor börtönbe kerül. Emellett még adójával is hozzájárul az állami normaközvetítő intézmények finanszírozásához.)

A lényeg, hogy nagyon sok TŐKÉT hagy minden generáció az előzőre (Marx teljesen félreértette a tőke fogalmát, és értelmezése általában, magántulajdonnal nem rendelkező emberhez méltóan (!) negatív jellegű, pedig elég lett volna megkérdeznie egy parasztgazdát, hány évig kell gondozni a szőlőtőkét, hogy termőre forduljon).

Ez a tőke úgy is megjelenhet, hogy valaki megtakarít, befektet cégekbe egész élete folyamán, és nyugdíjas korára résztulajdonosa lesz azoknak a cégeknek, amelyet az utódgeneráció használ. Ezt szoktuk nyugdíj célú megtakarításoknak nevezni.

 Nem fognak a nyugdíjasaink éhen halni

 Komolyan elhangzottak ilyen érvek is szakmai konferencián, hogy csökkenő lakosság mellett nyugdíjasok kell, hogy éhen haljanak, akkor majd a következő generáció megtanulja, hogy több gyereket kell csinálni. Ez két okból nem valós fenyegetés (kivéve persze, ha valami oltári nagy természeti csapás következne be, de akkor mindenkit egyformán fenyegetne az éhezés).

Az egyik ok a cégek fokozódó automatizálása és termelékenység növekedése, és ez egyik fő oka annak, hogy a nyugati nyugdíjrendszerek számos jóslat ellenére nem omlottak össze a népesség elöregedése ellenére sem. Kevesebb ember is képes lesz ugyanannyit termelni, még ha ez azzal jár is, hogy a nyugdíjak reálértékben a mostaninál alacsonyabbak lesznek és/vagy tovább kell dolgozni. Valójában a népesség csökkenése nem akkora baj, sőt lehet hogy hosszabb távon több előnnyel jár mint amennyi hátránnyal (főleg a környezetterhelés miatt).

A másik ok, hogy a mi kultúránkban nem jellemző, hogy emberek éhen haljanak, ami könnyebben elképzelhető, hogy vegetálni fognak sokan. Alacsony jövedelmekből nem telik utazásra, kevesebb jut ruházkodásra, a szórakozás költséges formáiról le kell mondani, a táplálkozás rosszabb minőségű és az egészségügyi ellátás szintén, ezek valós veszélyek. (Manapság is sokan így élnek egyébként.) Azonban még azokban az esetekben is, amikor sokak nem kaptak nyugdíjat a múlt században nálunk, akkor is a családjuk vagy a rokonság egy alacsonyabb szinten eltartotta őket. (Ott van még az önkormányzat, egyházak, segélyszolgálatok szerepe is ennek a szociális hálónak a fenntartásában.) Viszont, ha azt szeretnénk, hogy a szülő és gyermeke életszínvonala között legyen valamilyen szintű összefüggés, ezt nem a nyugdíjrendszeren keresztül kell megvalósítani, erre lehetnek más ötletek.

Egy konkrét javaslat

Ne az állam akarjon mindenhol osztogatni és fosztogatni modern Robin Hood mintájára, nem kell, hogy a pénzek mindig átfolyjanak a feneketlen bürokrácián. A dolgozó gyermek járadékának egy része mehessen közvetlenül a szülők számlájára. Ennek az előnye, hogy a konkrét teljesítményekkel nagyjából összhangban levő fizetéseket egy kicsit követné a nyugdíj (bár alapnyugdíjra+keresetarányos nyugdíjra is mindig szükség lenne ettől függetlenül). Másik előnye, hogy a nyugdíj jobban követné a gazdaság ingadozásait: munkanélküliség esetén nyilván ez a rész kiesne a szülők jövedelméből, magasabb bérek esetén viszont több jutna. Ez a javaslat egyébként már felmerült kormányszinten, csak valamiért elutasították, gondolom mert nem volt eléggé bürokratikus.

 Az állampolgár jutalmazásának és büntetésének téves ideája


Van nálunk egy olyan, a kínai állampárt által is újabban felkapott eszme, hogy a rendszernek a jó állampolgárt folyton jutalmazni kellene, a rosszat pedig büntetni. (Ha belegondolunk, ez egy vallástalan gondolat, mert nem hisz az isteni igazságszolgáltatásban, emiatt az államnak Isten meghosszabbított kezének vagy "ostorának" kell lennie).

Egyrészt el kellene felejteni, hogy léteznek tökéletesen igazságos rendszerek, akár adó, akár nyugdíj vagy törvénykezés szempontjából. Az ilyen törekvés arra vezet, hogy eszement módon túlbonyolítsunk mindent. Mindig lesznek olyan esetek, bár az az optimális, ha kevés ilyen fordul elő, amikor a jog nem segít teljes mértékben csak valamennyire visszakompenzál, amikor azt kell mondani, hogy "így jártál." Jobb ha túllépsz rajta, és nem idegeled magad tovább. (Feltéve persze, hogy az igazság eléggé objektív kritériumokkal mérhető (!), amely sok esetben nem is teljesül.)

Ezen kívül van egy általánosabb problémám is az "igazságos állam" koncepciójával. Figyelmen kívül hagy egy olyan elvet, hogy a tett jutalma és büntetése általában már magában a tettben is jelen van. (Ez amiatt van így, mert egy fontos döntésünk események egész láncolatát hozza létre.) Tehát akik úgy döntenek, hogy sok gyerekük lesz, nekik az a jutalmuk, hogy sok gyerekük lesz: rengeteg olyan élményt átélnek, amelyet a gyerektelenek nem. Ahogyan ezt sokan leírták már másként fogalmazva: az állam elháríthat akadályokat a gyerekek felnevelésének útjából, de a szülők nem az "államnak" nevelik a gyerekeket, hanem saját maguknak, azért mert életük egyik legfontosabb és legértelmesebb céljának tartják.

(Valamilyen szinten fordítva is működik a dolog egyébként: az életellenes bűntett például a pszichopatákat leszámítva lelkileg megterhelő tud lenni. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés-e talán túlzásokba esik, de a lelki mechanizmus elég valószerűnek hat. Nem véletlen, hogy a gyilkosok gyakran feladják magukat évekkel a tett után, mert nem bírják a belső pszichés nyomást elviselni...)

 Túlterjeszkedő állam

 Az állam erőlködik, Orbánék nyomják a gázpedált ezerrel a számukra ideológialag fontos célok irányában, az egész országot a Kárpát-Medence óriási családjának látják, ahol sok kis családtagnak folyamatosan meg kell mondani, hogy mi a helyes és folyton b.szogatni őket (elnézést) mert amúgy nem tudnák. Az állampolgárok többsége pedig annyiban segíti őket, hogy belemennek ebbe az érzelmes, paternialista játékba, és nem próbálnak racionális alapú döntéseket hozni. (Amely egyébként több más országban is probléma, a Brexit szavazás is tipikusan ennek esete.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5714665185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.03.03. 17:14:16

Én is gondoltam erre, de az utódok által megkeresett fizetés adójából ment volna egy arányos összeg a szülőnek, akár már az unokákéból is egy hagyományos alap nyugdíj kiegészítéseként. Biztos ennek is vannak buktatói.
Azonban a poszt vége nem stimmel, mert ha a demokráciát meg akarjuk tartani, akkor szükség van demokratikus szemléletű szülők által felnevelt utódokra. Az nem működik, hogy antidemokratikus értékrendű, más kultúrájú személyeket telepítenek be, mert automatikusan nem lesz senki demokrata. A Föld lakosságának nagyobb része nem demokratikus országban él és nem is akarja azt, vagy jól titkolják. Elég megnézni, mi lett a közel-keleti demokráciaexportból! Nem volt igény arrafele ilyesmire.
Ha a demokráciához kellenek utódok, de kevés születik, akkor valamit lépni kell a demokrácia fenmaradásáért. Ez az anya ne szülj gyermeket, mert akkor szülőgépvagy, meg az államnak tilos ösztönözni, mert akkor kutakodnak az anyaméhbe stb., ezek antidemokratikus elképzelések, hiszen a demokratikus népesség megmaradása ellen hatnak.

Tamáspatrik 2019.03.03. 19:36:59

@megamovieboy: Muszlim bevándorlok nélkül is megy a dolog, sőt nagyon sok családbarát intézkedés helyes és kedvező fogadtatásra is talált a magyar társadalomban.
Viszont van egy határ, ami már ésszerűtlen, ugy büntetni az állampolgárok egy részét, ami hatástalan.
A népesség csökkenését fékezni kell, ha növekedni tudna az jo lenne, de a cikkben tárgyalt okok miatt nem tragikus az se ha csökken. Pl. mert sok minden automatizálhato, a cégek termelékenysége növelhető.
Egyébként itt az országon belül sem tudják sokan, hogy mit is jelent a demokrácia, van miben fejlődni.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.03.03. 21:54:02

@Tamáspatrik: Rá vagyunk utalva az államra. Kénytelen beavatkozni, amíg a lakosság felének IQ-ja a 100 alatt van és magától elinná, meg elfüstölné az egész fizetést, nem tenne félre orvosra, byugdíjra stb. Márpedig ez mindig így lesz. A bonyolultságot meg a fejlődés hozta. A királyságok is azért buktak meg, mint irányítók, mert már nem volt elég a király meg a kamarás az irányításhoz.
Itt másfélszer ennyi lakos is elféne, nyugodtan növekedhetne a lakosság létszáma. A robotizáció úgy néz ki nem, hogy csökkentené, még növeli is a munkát, erről volt egy írás nemrégiben a qubiten: qubit.hu/2019/02/25/patrick-lin-a-robotautoktol-nem-lesz-tobb-szabadidonk-inkabb-meg-tobbet-dolgozunk-majd

szekertabor · provo.blog.hu 2019.03.04. 12:44:56

Ami a már inaktív korosztályt (nyugdíjasok) illeti, nem pusztán az okoz problémát, hogy csökkenő munkaképes népesség mellett ki fogja számukra megtermelni a betevőt. Mert ugye, hiába van egy nyugdíjasnak akármekkora nagy nyugdíja, annak a pénznek a tápértéke és fűtőértéke csekély, annak a pénznek a fedezetét, ellenértékét valakiknek meg kell termelniük. Ha ezt a feladatot, mármint a termelést robotokra bízzuk (szép kis utópia), vagy a bangladesi gyerekmunkásokra (realitás), akkor is felmerül a kérdés, ki fogja megvédeni a relatív jómódban élő öregeket attól, hogy a bangladesi gyerekmunkások idetóduljanak, és a betegágyaikon vágják el a torkukat (honvédelem). Vagy ami már most is probléma, ki fogja kezelni, ápolni, az arra szorulókat (egészségügy)? Szóval ez a kérdés nem söpörhető le az asztalról.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.03.04. 14:33:51

Értem én, hogy a posztoló magyarellenes és a magyarság fogyatkozásában reménykedig, a maga eszközeivel azt próbálja előmozdítani, de azért hazudni nem kellene.

"A népesség csökkenését fékezni kell, ha növekedni tudna az jo lenne, de a cikkben tárgyalt okok miatt nem tragikus az se ha csökken. Pl. mert sok minden automatizálhato, a cégek termelékenysége növelhető."

Hm. Valahogy a nálunk sokkal fejlettebb nyugat-európai államok sem így gondolkodnak, ezért importálják milliószámra a képzetlen arab és néger bevándorlókat. Na mármost, ha ők veled ellentétben úgy látják, hogy az automatizálás és robotizálás ellenére most és a jövőben is munkaerőimportra szorulnak, akkor mitől lenne ez nálunk másképp?

Vagy talán komolyan csak annyi a bajod, hogy a mostani kormány MAGYAR emberekkel próbálja növelni az ország népességét, nem pedig kultúridegen arabokkal és négerekkel?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.03.04. 14:48:50

Azt is értem persze, hogy csak a fehér ember lehet rasszista, és Orbán azon szándéka, hogy magyar gyerekekkel akarja növelni a népességet, színtiszta rasszizmus és nácizmus. Ezzel szemben a színesbőrűek csak áldozatok és galamblelkűek, távol áll tőlük a rasszizmus minden formája - bocs, Kunhalmi Ágica kedvéért: formálya. :D

A falunkban egy cigány nő a cigány élettársa halála után egy falubéli magyar férfival állt össze. Az egész családja, a cigány munkatársai, ismerősei mind megvetik és megszólják azért, amiért nem cigánnyal, hanem egy magyarral állt össze. Az egyik gyereke egyenes kitagadta az anyját, amiért nem cigány férfit választott, de a többiek sem látogatják, telefonon sem hívják, legtöbbször letagadják magukat a telefonban, ha a nő hívja őket. Pedig az illető magyar férfi az elhunyt cigány élettárssal szemben még csak nem is alkoholista. :)

Most akkor ki is a rasszista?

Világít a torony 2019.03.04. 15:50:25

Őszintén és bántó szándék nélkül írom, hogy nem igazán értem mit szeretne közölni velem ez a bántóan csapkodó szösszenet. Egyrészt még nem igazán hallottam olyat, hogy a nyugdíj összege befolyásolná a fejlett és közepesen fejlett országokban a reprodukciós rátát. Másrészt ez nagyon sokrétű probléma, melyet oldalak százain kellene elemezni.
Nagyon úgy látom, hogy egy rossz fedő sztori mögé bújva szeretett volna a poszt szerzője eddig fel nem fedezett okosságokat írni. Nem sikerült, ezek a dolgok már annyit ismételtettek, hogy közhely számba mennek szinte!
Jómagamnak pl. az a véleményem, hogy ez a Magyarország, ezzel a félre siklott gazdaságával, nem bír eltartani a majd 10 milliós mentálisan meggyengült társadalmát. Szóval szerintem okosan, a lehető legkevesebb fájdalom mellett , türelmesen és nem kapkodva kellene egy valamivel kisebb lélekszámú, de mentálisan jóval erősebb társadalmat összerakni, míg nem késő. Egy ilyen társadalomnak a stressztűrő képessége is magasabb a hatékonyabb értékteremtés mellett.

Szalay Miklós 2019.03.04. 16:03:26

Itt szépen le van írva, hogy miért nem a pénzen múlik a gyerekvállalás. (Nemcsak a nyugdíjon.)

egyvilag.hu/#uzenet

A három csillag alatt olvassátok.

moonlight777 2019.03.04. 16:31:57

Ez mind "szép és jó"... de..... azt az egyszerű, ámde igen tragikus folyamatot mindenki kihagyja a számításból, hogy drasztikusan nő az egyedülállók száma.... a gyermekvállalás elmaradásának az egyik legfőbb oka ez... egyes tanulmányok szerint a mai 30 éven aluli fiatalok fele!!! egyedül fogja leélni az életét.... no itt kezdődik a probléma.... amíg ezzel nem tud a társadalom mit kezdeni, addig nincs miről beszélni, mert nem létező párkapcsolatokból nem lesz egy darab gyerek sem, nemhogy 3-4......

élhetetlen 2019.03.04. 18:45:03

„A dolgozó gyermek járadékának egy része mehessen közvetlenül a szülők számlájára.”. Persze, annyival kevesebb jut egy egyedülálló gyermektelennek. Nézzük az ő szempontjából a dolgokat. Maga az élet. Az egyedülálló sokkal többet tehet félre. Nem biztos. Mindenki megfeledkezik arról, hogy egy két gyerekes család is elférhet 60 nm-en, és sok féle támogatást kap, míg ennyi kell egy egyedülállónak is, mert neki is kell előszoba, fürdőszoba, konyha, és legalább egy nappali, és egy háló, hogy az ott alvó vendéget lefektethesse a nappaliban. A rezsije egy fizetésből annyi, mint a támogatott két fizetésből élő családé, legfeljebb a vízfogyasztás kevesebb. Nyugdíj. A gyerekek felnevelésében, iskola, stb. benne van a gyermektelenek adója is. Több nyugdíjat kap a gyerekes, pedig, ha rendesen nevelte fel a gyerekét, akkor az majd elviszi orvoshoz, ha kell, míg egy egyedül élő öreg, kifizethet 20 eft-t egy magán mentőre, hogy elvigyék egy vizsgálatra, ha már nem tud lemenni egy taxiig sem. Értem, és, ha nincs rá pénze, dögöljön meg.
És a lehetséges kivitelezés. Csak egy szélsőséges eset. Váláskor a férfihez kerülnek a gyerekek. Megnősül, és az új feleséggel neveli fel a gyerekeket. Ki kap nyugdíj kiegészítést, aki szülte, vagy aki felnevelte őket? És még egy válás, három nő? Milyen arányban?
Rossz az egész koncepció CSOK-ostól, nyugdíjastól. Mi van, mondjuk egy kezdő tanár házaspárral, akik mögött nem áll pénzes szülő? Majd bérletbe, ami elviszi egyikőjük fizetését, szülnek három gyereket, hogy majd több nyugdíjat kapjanak?
Megfizethető bérlakás kellene, sok, kisebbek, ahova befér egy gyerek, aztán, ha kell, váltanak nagyobbra, és legalább olyan normálisan fel tudnának nevelni pár gyereket, mint akinek van önereje a CSOK-ra.

Sir Galahad 2019.03.04. 19:48:13

Én is javasoltam - persze csak hozzászólásban - hasonlót. Teljesen jogos és igazságos, hogy aki nem csak adót meg járulékot fizetett, hanem ezen felül plusz pénzt költött a járulékfizetők felnevelésére (becslések szerint ez egy gyerek esetében akár 10 millió is lehet), az magasabb nyugdíjat kapjon. Tényleg nem kell túlbonyolítani, jó az ötlet a szülőnek történő közvetlen utalásról; szerintem kb. olyan egyszerűen meg lehetne oldani, mint az 1 százalékos felajánlást szja-bevalláskor.

Tamáspatrik 2019.03.04. 20:58:50

@Világít a torony: A cikk valoban csapkodora sikerült, de a leginkább arrol szol, ami a címe, annak a leágazásai. Ha nincs benne eredeti gondolat az t sajnálam.

"valamivel kisebb lélekszámú, de mentálisan jóval erősebb társadalmat összerakni, míg nem késő. Egy ilyen társadalomnak a stressztűrő képessége is magasabb a hatékonyabb értékteremtés mellett."
Ezzel annyira egyetértek, hogy már egy ilyen cikken töröm a fejem orák ota.

Tamáspatrik 2019.03.04. 21:09:04

@élhetetlen: Köszi a hozzászolást, nagyrészt egyetértünk.
Hallottam olyat, ha jol tudom Németországban volt, ahol az egyedülállok kaptak adokedvezményt, mivel drágább nekik az élet, és nem biztos, hogy tehetnek rola, hogy egyedül laknak.
Éppen azt fejtegetem a cikkben, hogy nem kellene a gyermektelenséget háromszor is leverni mint Ludas Matyi (amely egy igazságtalan történet), de a kormány most ezt teszi, tehát többszörösen büntet ugyanazért.
Nem csak hogy nem igazságos, hanem hatástalan intézkedés is, mert magasabb nyugdíjtol nem lesz több gyerek.
Abszolut egyetértünk abban, hogy nem igazságos ekkora mértékű megkülönböztetés a nők javára, amelyet a kormány gyakorol, t.képp alkotmányellenes - csak az alkotmánybíroság tetszhalott állapotban leledzik. A nők tovább is élnek, ott a NŐK 40 eleve, amely MÁR igazságtalan, és ha még ezen kívül is feljebb korrigálják a nyugdíjukat, akkor az még duplázza is ezt a hatást.
A javaslat csak arrol szol, hogy ha mindenképpen a gyerekeket is be akarja venni a kormány az idősellátásba, ha ehhez ragaszkodik, akkor az a legigazságosabb, ha a jövedelmükből utalhassanak, TB kedvezmény formájában, minden más ötlet igazságtalanabb ennél.
Pl. ha kitalálják, hogy Magyarországon kell, hogy dolgozzon a gyermek, hogy a szülő magasabb nyugdíjat kapjon: mi van akkor ha a megállapításkor nincs M.O.-on és egy év mulva visszaköltözik vagy fordítva?
Egyébként csak egy komponense lenne és nem is a legnagyobb a gyerekek száma, mert ahogy fejtegetem a cikkben, azt a bizonyos társadalmi tőkét mindenki építi kivétel nélkül (aki nem az megy a börtönbe általában). Ezzel a tevékenységével pedig hozzájárul a köv. generácio felneveléséhez.

Tamáspatrik 2019.03.04. 21:11:52

@moonlight777: Abszolut így van. Mélyebb okok lehetnek emögött, nem mindent lehet pénzzel, megvesztegetéssel orvosolni.
Mondok egy kissé idiota példát erre: semennyi pénzért nem adnánk oda a kiskutyánkat senkinek. Még ha tudjuk, hogy a várhato élettartama nem tul nagy akkor se. Nem minden megfizethető, vannak az értékrendszerben nagyon mély dolgok. Pl. a szabadság sem. Egy luxusbörtönben sem szeretnénk lakni... Ezek persze csak elvont példák.

Tamáspatrik 2019.03.04. 21:12:55

@Tamáspatrik: "y komponense lenne és nem is a legnagyobb a gyerekek száma" helyesbítve a gyerekek által szüleik számlájára átutalt összeg.

Tamáspatrik 2019.03.04. 21:13:32

@Világít a torony: Ja, egyébként ha ez mind közhelyes gondolat, akkor gratulálok. Komolyan. A magyar közgondolkodásban még nem azok.

Tamáspatrik 2019.03.04. 21:18:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez első hozzászolásodra nem válaszolok, mert komolytalannak tartom. Egy cikkben kifejtem azt inkább, hogy a népességfogyás LEHET előnyös is, nem csak hátrányos.

Ez a másik már érdekesebb. Akik a "politikai korrektség" nevű játékot kritizálják valojában "politikailag korrekt" megítélést szeretnének. :) És sok esetben teljesen igazuk is van. A "tolerancia" könnyen képes átesni a lo tulso oldalára, számos okbol.

Világít a torony 2019.03.05. 00:39:41

@Tamáspatrik: Bizonyos közegben valóban nem, ám nekik a kormány city poszterei és egyéb ingyenes termékek segítenek eligazodni ebben a bonyolult világban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.03.05. 09:21:53

@Tamáspatrik:

"a kormány most ezt teszi, tehát többszörösen büntet ugyanazért."

Mióta büntetés egy plusz teljesítmény (gyereknevelés) hiányáért nem megadni a plusz teljesítményért járó jutalmat?

Ezen az alapon kapjon túlórapénzt az is, aki nem túlórázik, hiszen őneki a kevesebb elvégzett munka miatt kevesebből kell megélnie.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.03.05. 09:24:13

@Tamáspatrik:

"Ez első hozzászolásodra nem válaszolok, mert komolytalannak tartom."

Én sajnos az egész posztot annak tartom, mégis becsültelek annyira, hogy reagáltam rá. Sajnálom, hogy te ezt nem viszonzod.

A kommented második bekezdése sajnos értelmezhetetlen. Talán először definiáld, miért értesz azon, hogy "politikailag korrekt".

moonlight777 2019.03.05. 14:42:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Már bocsánat, de mióta plusz teljesítmény a gyermekvállalás (ami alapvetően magánügy)... én egyáltalán nem tartom plusz teljesítménynek...az élet, evolúció velejárója, de nem plusz teljesítmény...

....és igen inkább legyen kevesebb lakosság ámde az minőségi legyen, mint ami most van, az eszetlen mennyiség hajhászás a minőség rovására, annak semmi értelme....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.03.05. 16:27:42

@moonlight777:

"mióta plusz teljesítmény a gyermekvállalás"

Majd rájössz, amikor a nyugdíjadat azok gyerekei termelik meg, akik gyereket vállaltak.

"ámde az minőségi legyen"

Mit értesz azon, hogy minőségi? Lennél szíves elmagyarázni, mitől lesz az egyik csecsemő minőségi, a másik pedig nem?

moonlight777 2019.03.05. 17:45:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

nyugdíj még nem indokolja a plusz teljesítmény jelzőt.... a nyugdíjat az adott nyugdíjas termelte meg, az elosztás az már politika.. ne keverjük ide feleslegesen a gyerekeket....

minőségi? az, amikor egy gyermek hasznos tagjává válik a társadalomnak.... nem léhűtő, tanulatlan, drogos, piás, 40 évesen is még gyerekként viselkedő.... segélyen élő, stb. stb.... jelenleg a tendencia az, hogy a "hasznos" emberek egyre kevesebben lesznek, bármennyi gyerek is születik... ezért meg kár erőltetni a gyerekgyártást....
süti beállítások módosítása