Ideo-logikák

Ideo-logikák

Információs buborékban élnek vagy csupán szolgalelkűek?

2019. április 26. - Tamáspatrik

Az ideológiák úgy keletkeznek, hogy jön egy kis elszánt csoport mindenféle vad eszmékkel és a körülöttük, velük kapcsolatban levők egy idő után elfogadják (belemennek a buliba), mert annyira gyakran hallják. Ez a fertőzés láncreakció módjára terjed tovább úgy, hogy a legtöbben nem gondolják komolyan az egészet csak azért mondogatják, mert úgy gondolják, hogy mások hisznek benne, hogy ez a közvélekedés. A csoport kedvéért belemennek a buliba.

Ez pont olyan, mint amikor egy rossz partiban valaki kitalálja, hogy igyunk féktelenül, igazából senkinek sincs hozzá kedve, de mindenki azt hiszi, hogy a többieknek van. Az eredmény egy olyan kollektív lerészegedés, amit senki nem akart.

Legutóbb Rétvári Bence tette le a „hűségesküt” a Vezetésnek, pontról pontra felmondva és konkrét példákkal is illusztrálva a kormányideológia téziseit. Nem tudom eldönteni, hogy egy szektásnak is nevezhető információs buborékról van-e szó (tehát komolyan gondolja) vagy pedig csupán szervilitásról, a rendszerbe való betagozódás bizonyításáról.

Az információs buborékban való létezés szinte mindannyiunkra jellemző majdnem hogy kivétel nélkül, kimutatható és mérhető módon (a közösségi média kezeli is ezt a jelenséget, mindenkinek a saját ízlése szerinti eseményeket tálalja), a NER világa csupán az átlagosnál szektásabb, kirívó példája ennek a jelenségnek.

A konformitásra törekvés is emberi sajátság, de amikor bizonyos eszmék fanatikus hangoztatása történik afféle nyilvános hitvallás folyamatában az már nagyon gáz, ott tényleg kilóg a lóláb. Rétvári nyilatkozatát pedig érdemes ízekre szedni, mert a kis apró részletekben ott rejlik a sok kis szarvacska.

Szent II. János Pál pápa” – maradhatnánk talán abban, hogy a „szent” vagy a „boldog” valójában egyházi szakkifejezések, és nem a nagy nyilvánosságra tartoznak? Ne egy „hivatal” állapítsa már meg, hogy valaki szent ember volt-e vagy nem, - én ismerem a pápa életét valamennyire és másokra gyakorolt hatását is, és ezek alapján úgy látom, hogy nyugodtan nevezhetjük "szent embernek", de az ilyesmi legyen inkább egyéni megítélés kérdése.

Katolikus templomok lerombolása Németországban” – ez egy durva csúsztatás, mintha jönne egy láthatatlan háttérhatalom és ledózerolja a templomokat, hogy a helyükön bevásárlóközpontok épüljenek. Tudomásul kell venni, hogy Németországban miként a világ nagy részén a hagyományos értelemben vett vallásosság  csökkenőben van, a falvak (sajnálatos módon) kiürülnek és a templomok funkciótlanná válnak. Nálunk is egyre nagyobb a lelkészhiány, aminek nem örül senki, de mégis jellemző tendencia. Kivétel képez térségünkben Románia, ott épül a sok templom – ők kábé annyira vallásos nemzet lehetnek mint amennyire a sok stadion építése nyomán mi sportnemzet... de éppen az egészségügyi ellátás színvonala sem a kórházak számától függ.

Számos példát lehet említeni kereszténységgel kapcsolatban pro-kontra, kitegyék-e a kereszteket a közhivatalban vagy nem, Mikulásnak nevezzék e a „Télapót” vagy nem (ki hogy akarja, mért ne lehessen többféleképpen), kontextusából kiragadott eseteket csak úgy előrángatni, ez a fajta demagógia simán elmegy nálunk csont nélkül.

Brüsszeli birodalom” – nem az inkább a probléma, hogy NEM birodalom? Az USA, KÍNA és Oroszország birodalmakra jellemző külpolitikát és gazdaságpolitikát is folytatnak. Az EU soha nem egységes sajnos, ezekkel az országokkal szemben, emiatt a világpolitikai súlya kisebb mint amilyen lehetne. Nem lehetne IDŐNKÉNT, bizonyos esetekben birodalomként működni, amely egységes fellépést jelent? Nincs sem közös hadsereg, sem közös határőrség, a legtöbb törvény a tagállamokra nem kényszerítő erejű, simán ki lehet bújni alóluk. Az egységes fellépés hiánya emiatt Európa a világpolitikában gyakorlatilag nem tényező. Magyarország méretű vagy akár ötször ekkora országok is csak akkor lehetnének jelentős tényezők, ha közös fellépéseket támogatnának, az Orbán-kormány pedig látványosan ennek az ellenkezőjét teszi, az európai együttműködés maradványait is szétveri.

Genderizmus” – ez a szélsőjobb vesszőparipája, egyszerűen annak el nem fogadása, hogy a családok és a nemek közötti munkamegosztás folyton változott, mindig más volt 500, 200 vagy 100 éves időtávra visszatekintve. Genderizmus leginkább ultra jobbos fejekben létezik, de senki se tudná pontosan megmondani, mi is az.

Liberális” – ez már megint nem nagyon megfogható, kit nevezhetünk annak. Orbánékhoz képest Európa 90%-a kisebb vagy nagyobb mértékben liberálisABB felfogású, de a keresztény néppártokat liberálisnak nevezni (márpedig ők függesztették fel Orbánék frakciótagságát) elég meredek állítás. „A” liberálisok – egy kis létszámú párttól eltekintve ez nem létező kategória, azonban a szélsőjobbnak sosem a fogalmi pontosság volt az erőssége.

Az ellenzék” ezt vagy azt csinálja – amikor a fideszesek így fogalmaznak, az annyira durva, hogy afölött megint nem szabad elsiklani. Ugyanis nincs semmi közös a magyar politikai pártokban, mind mást tart fontosnak a DK-tól a Jobbikig. Egyetlen közös bennük, hogy próbálnak tenni valamit a Fidesz demokráciát romboló hatalomközpontosító törekvéseivel szemben, azonban összefogásra nem nagyon képesek (a lengyelekkel ellentétben). Ez megint egy nagyon durva, hogy aki a Fideszen kívül van (tehát ellenzéki), az mind biztosan tévedésben él, ők lehetnek csupán az Igazság tudói, ami pont úgy hangzik mint egy vallásos szekta tanítása.

Liberális intolerancia” – ebben talán van valami. Igen, létezik a campusok vagy értelmiségi körök, baloldali médiumok hasonlóan belterjes véleménybuborékja és arrogáns mindentudó fellépése. Tessék velük vitatkozni, de ne úgy, hogy a saját mondókátokat szimplán pufogtatni és mindig ugyanazt hajtogatni, hanem valódi párbeszédet folytatni. Rendesen felkészülni és a TUDOMÁNYOS adatoknak is utána nézni, mert jelenleg a szélsőjobb tudományos felkészültsége nagyon gyatra. A tudomány fórumai nyilvánosak, még az olykor dogmatikus nézeteken is lehet változtatni. Ehhez azonban nem a feltétlen hatalomátvételre, hanem kompromisszumokra való törekvésre is szükség van.

"A bevándorlók hozzák magukkal a konfliktusokat a szülőföldjeikről" – néha igen, de általában nem hozzák, miért is hoznák, amikor az itteni életkörülményeik teljesen mások. Viselkedési hiányosságaikat azokat esetleg igen, pl. a nők molesztálása előfordul vagy máskor előrántják a késeket sajnos. (Lehet hogy Rétvári erre gondolt.)

Jelenleg a felszólalásaik színvonala miatt leginkább csak megmosolyogják a fideszeseket az EU fórumain. Én is csupán nevetni tudok Rétvárinak azon a mondatán, hogy „a Nagy-Britanniát elüldöző, migránsokat behívó brüsszeli politika” – hiszen a britekhez nem az EU-n át mennek a migránsok, hanem repülővel és hajón Pakisztánból vagy más volt gyarmatokból. A Brexit (nem biztos, hogy a mellette kampányolók ezt felfogták volna) pontosan a muzulmán és hindu migránsok preferálása az EU-ból érkező lengyel és magyar (keresztény) bevándorlókkal szemben.

Populistának bélyegezve” – politológusok neveznek így hasonló sajátossággal jellemezhető rendszereket, Putyintól Trumpig bezárólag, ebben semmi megbélyegző nincs. Tessék jobb elnevezést találni, az hogy „illiberális” az nem jelző, hiszen az inkvizíció is az volt, az iráni muzulmán diktatúra is, Észak-Korea is az és Hitler is illiberális volt.

Az egész interjú feszültséget gerjesztő, harcos beállítottságú, mondhatni orbanizmusból jelesre vizsgázik. A dolog ott dől el, hogy amikor egy konfliktussal szembesülünk, például a bevándorlással kapcsolatos problémákkal, akkor a levont következtetések felfogástól függően gyakran ellentétesek lesznek. A különféle felfogások ellentétes irányba fordulnak: a keményvonalas irányzat a feszültséget rendcsinálással és harccal akarja orvosolni, a pacifistábbak pedig éppen az erőszak eszkalációját, a harcot akarják mindenáron elkerülni. Úgy gondolom, hogy általában az utóbbi a szerencsésebb megoldás, bár lehetnek helyzetek, amikor a keménységre és némi erődemonstrációra is szükség van. Ezt nagyon jól leképezi a „rendpártiság” kb. 15%-os európai aránya, ebből a sorból kilóg Magyarország, afféle Mordor földjének tűnhetünk külföldi szemmel, a kormánypropaganda folytonos agymosásának köszönhetően.

Nem vagyunk Mordor földje szerencsére, (legalábbis egyelőre) a kormány számos területen elfogadható vagy jó teljesítményt nyújt: a gazdaságpolitika nálam 10 pontból legalább 7 (jobb mint az elődjei többsége), a családtámogatások is pozitívnak tűnnek, olyanok mint a hagyományápolás, piacvédelem nálam szintén rendben vannak. (Az előző kormányokhoz képest mérve mondható ez, bár egy holland vagy dán kormányhoz viszonyítva már nem biztos, hogy ennyire kedvező lenne az értékelés.)

Azonban a félelem tükröződik sokszor a bírósági tárgyalások kényes ügyei során, a médiamunkások vagy a köztisztviselők megszólalásaiban.

A csoportmentalitás úgy érvényesül, hogy amikor egy információs buborékban élve a tagok folyton győzködik egymást, egy idő után már képesek elhinni azt, hogy csak ők látnak jól és rajtuk kívül mindenki más téved. Intellektuális teljesítmény ezen a ponton már nem mérhető, bekövetkezik a kollektív agyhalál. A "kommunikáció" fő célja az marad, hogy a tagok a hűségüket folyton bizonygassák, legyenek politikusok, médiamunkások vagy akár a tudományosság fényében tetszelgő „szakértők”. Ily módon az elnyert pozíciójukat nem fenyegetheti veszély, hiszen megbízható káderek. A forgatókönyvek nem nagyon mások mint amilyenek az "átkosban" voltak annak idején.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6714788236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2019.04.27. 00:06:48

off
Megértem, ha valaki jónak értékeli a gazdaságpolitikát - de hogy ennyi EU-s pénzből mit lehet kihozni, azt a szintén újonnan csatlakozó országok teljesítménye mutatja meg - Bulgáriának még nem sikerült beelőznia minket.
Értem én a családtámogatások sikerét - hiszen az a közép- és felsőosztályokat célozza meg - de nyugodtan kijelenthető, hogy az alsőbb rétegek számára.
on

Csányi Vilmos mondja, hogy az emberket 90 %-ban a hiedelmeik vezérlik - s csak 10 % marad a közvetlen tudásnak, tapasztalatnak. Viszont az általd is említett témák olyanok, hogy megértésükhöz nem elég az általános (átlagos) műveltség sem. Így azután sokkal könnyebb támaszt találni a leegyszerűsítő magyarázatokra, az ideológiák, vallásos dogmák "segítenek" eligazodni a világban, nem kell állandóan törni a kis buksinkat.

Persze, vannak módszerek, hogyan lehet ebből kikeveredni - de ezeknek van egy nagy bajuk: csak akkor működnek, ha van rá szándék, akarat. Itt ajánlok egyet: geo1.blog.hu/2019/04/26/demokracia_politikusok_nelkul

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.04.27. 07:35:38

A szerző szokás szerint nem érti, mert teljesen benne van a globalista média véleménybuburékjában. Szinte minden mondatból ez jön át. Nem érti, mi az a lojalitás. A liberálos baloldalon ilyen nincsen. Nincsen tisztelet, a fenenagy szabadság eszménye miatt az ultraliberális oldalon mindenki igyekszik a végtelenségig öntörvényű lenni. Csak hát a demokrácia nem az egyénre, hanem a csoprtra épül. A csoportnak van ereje jogokat kivívni magának. Ehhez a csoprt szolgálatába kell állni. Lehet öntörvényűnek lenni, lehet öt liberális pártnak indulnia a választásokon, csak sikerre nem fog vezetni. A saját oldalukkal nem tudnak megegyezni, ennyire büszkék és ostobák. Ezt mutatja a sokadik választási összenemfogás. Ez már szinte egy külön rítus. Aki jogokat akar elérni, annak csoportra van hozzá szükség, ami iránt tisztelettel, sőt ha szükséges, alázattal viseltet. Nem azért, mert szolgalelkű, hanem mert ezt diktálja a csoportérdek. A miniszter is azért szolga, mert valamit szolgál. Ma az ultraliberálisok nem tudják a közösséget szolgálni, ők az egyénieskedést akarnák szolgálni, de ez a demokrácia rendszere miatt bukásra van ítélve.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.04.27. 07:48:48

@Geo_: Én azt vártam, hogy hamarabb kezdenek el a fizetések emelkedni a Fidesz kormányzása alatt, de be kellett látnom, hogy az előző kormányzat akkora adóssághalmot, a régiótól leszakadó GDP-t, meg bedőlt gazdaságot hagyott maga után, hogy másfél ciklus kellett az eltakarításához. Hat év kellett a baloldali gödör betemetéséhez. A hozzánk leginkább hasonló, német érdekszférájú csehekhez képest látszik, hogy még a válság előtt volt egy 15%-os leszakadás. És az említett negatívumok csak ezt tetézték. Ennek ellenére a leszakadás mértéke százalékosan nem nőtt. Ez gazdaságilag jó teljesítmény. És eközben a hozzáadott értékeket nem ígénylő, de jól tejelő gazdasági területeken folyamatos a hazai tőke térnyerése. Ez az jelent, hogy a keletkező profit magyar érdekeket fog szolgálni. Minnél több a magyar profit, annál jobban fogunk élni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.27. 08:34:59

Az ok a ballib lélek. A ballibek meg vannak győződve, eszméjük örök igazság, s minden más vélemény nem csupán ellentétes vélemény, hanem hzugság, álhír, hazug propaganda. Így tehát nincs is szükség ezek megismerésére, hiszen semmi haszon nem származik ebből. Ebbpk jön a buborékban élés mint helyes világkép.

Geo_ 2019.04.27. 10:23:01

@megamovieboy: az látszik, hogy benned ott van a csoport-loyalitás :-)

Abban igazságod vagyon, hogy az ellenzék ilyen szétszabdalt állapotban nem tud eredményt elérni - geo1.blog.hu/2017/12/04/ujra_meg_ujra_a_demokraciarol - de ennek megvan a maga oka, s nem a demokráciában, hanem az illebaralizmusban érdemes az okokat keresni.

A szerzőt igazolja: index.hu/gazdasag/2019/04/12/zavecz_demnet_egyenlotlenseg_kerdoiv/

Amit a gazdaságról írsz, az is "lojalitás-vezérelt": ugyanis ha nagyon mélyről indulunk, akkor nagyobb lehetne a felzárkózás üteme. A "magyar profit" meglehetősen értelmezhetetlen index.hu/gazdasag/2019/04/24/orban_mkik_multik_kiviszikik_a_profitot_fdi_befektetesi_jovedelem_export/ - s leginkább Mészáros ügyeinek ideológia mentegetése, a lojalitás kifejezése.

kvadrillio 2019.04.27. 14:58:37

KIKNEK, MILYEN ÉLŐSKÖDŐ PARAZITÁKNAK OSZTOGATTA SZÉT A MAGYAR FÖLDEKET A VIKTORBÁCSI ??? MIÉRT NINCS MAGYAR KRUMPLI ??? KIK VESZIK FÖL, KAPJÁK A FÖLDALAPÚ TÁMOGATÁSOKAT ??? MIT CSINÁLNAK EZEKÉRT AZ ÉVENTE FELVETT ÉS ELSINKÓFÁLT TÁMOGATÁSOKÉRT ??? ÉLVETEG, DŐZSŐLŐ AVITTAS DZSENTRIKET JÁCCANAK ??? KIKNEK VAN SZÜKSÉGE ILYEN MAGYAR MEZŐGazdASÁGOT TÖNKRETEVŐ HENYÉLŐ, ÉLŐSKÖDŐ FÖLDBIRTOKOSOKRA ??? AKIK NEM TERMELNEK, CSAK MEGÉLHETÉSI FÖLBIRTOKOSOKAT IMITÁLNAK !!! ROHAGGYANAK MIND BÖRTÖNBEN !

kvadrillio 2019.04.27. 15:21:30

ÓRIÁSI LEHETŐSÉGET HAGYOTT KI AZ ORSZÁG ---INTERJÚ RASKÓ GYÖRGGYEL...BAZDMEGORBÁN !!!!! NÉPSZAVA...

Összességében, a vidékfejlesztéssel együtt, több mint 7 ezer milliárd forint jutott a magyar gazdáknak a közös agrárpolitika (KAP) költségvetésből.
Az elmaradott térségek felzárkóztatása pedig az elmúlt 15 év totális csődje volt – állítja Raskó György

A szántóföldi zöldségtermesztés visszaesett, az üvegházi pedig legföljebb stagnál, igaz itt most érnek be a beruházások, azaz számíthatunk jelentős bővülésre az üvegházi zöldségtermelésben. A legdrámaibb azonban a gyümölcstermesztés teljesítményének a csökkenése. A bogyósgyümölcs-termesztés például az uniós csatlakozás előtti szint harmadára zsugorodott, a nyolcvanas években elértnek pedig a tizedrészére! Az egykor méltán híres magyar alma versenyképtelenné vált, de a kajszibarack és a meggy is a futottak még kategóriába zuhant. A málna gyakorlatilag eltűnt, miként a ribizli és az eper is visszaszorult.
A szőlőültetvények területe legalább egyharmadával csökkent 15 év alatt, s az egykor 100 ezer feletti szőlőterület mára 63-65 ezer hektárra csökkent.

Például a sertéstenyésztés uniós összehasonlításban totál elveszítette versenyképességét. Magyarország szégyene, hogy amióta egyáltalán létezik állatösszeírás, statisztika, soha nem fordult elő, ami az utóbbi években, vagyis több sertéshúst importálunk, mint amennyit exportálunk. Ráadásul a belépés előtti 4-5 milliós sertésállomány is stabilan 3 millió alá zuhant, mostanában valahol a 2,8 millió darab közelében stagnál.
Sajnos az állattenyésztés egészének teljesítménye jelenleg nem éri el a csatlakozás előtti szintet sem.

Hogyan használták fel a magyar gazdák az uniós ezermilliárdokat? – Sokakat elkényelmesített az „ingyen” pénz. Leszoktatta a gazdák jelentős részét, hogy minden nap megküzdjön a megélhetésért. Jelenleg hektáronként 70 ezer forint körüli a földalapú támogatás. 10-20 hektártól már számottevő adómentes bevétel. Ez megélhetési gazdálkodókat tartott és tart életben. Nagyon személyfüggő volt, hogy ki forgatta vissza a valóban nagyvonalú támogatásokat a gazdaságába fejlesztésre, beruházásra és ki élte fel a támogatást. Vizsgálódásaim szerint a gazdák 5-8 százaléka rendelkezett tiszta, világos jövőképpel és invesztált a gazdasága fejlesztésébe. No persze elsősorban a könnyebbik oldalába, a szántóföldi növénytermelésbe. Ez egyben extenzív irányba is vitte a magyar agráriumot. Ma a hazai mezőgazdaság egy hektárra vetítve mindössze 1800 euró termelési értéket állít elő, az EU28-ak átlaga pedig meghaladja a 2500 eurót. Ami bosszantó, hogy még az osztrák gazdák is hatékonyabbak nálunk, pedig nekik inkább csak gyöngécske hegyi legelőik vannak...
A vidékfejlesztés, a népesség megtartás elválaszthatatlan az agráriumtól. Az oda áradó milliárdoknak mi lett a sorsa? – A legnagyobb szégyen, hogy a lemaradó térségek leszakadása nemhogy megállt volna, de még növekedett is. Szerintem az elmaradott térségek felzárkóztatása elmúlt 15 év totális csődje volt az uniós kohéziós források rossz felhasználása miatt. A felzárkóztatási pénzeknek 1,5-2 százaléka jutott a legrászorultabb, legszegényebb térségekbe.

ÉS......TE MÉG VEREGETED A VÁLLAIDAT VIKTORKA ??? MIJNAFASZRA HE ???%!

kvadrillio 2019.04.27. 15:24:52

@kvadrillio: jahhh....és.... A KOHÉZIÓS FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁT NAKIFELÜGYELTE ??? HÁÁÁÁÁ...A....GYURCSÁNYI HÁZASPÁR...UGYEHHH !!! :o))))))))))))))))

nemecsekerno_007 2019.04.27. 16:24:34

Ilyennek látja egy anarchista a képviseleti demokráciát. Egy fotel anarchista, tegyük hozzá. :)

ulpius66 2019.04.27. 17:18:13

jakobinusok -- kommunisták --- fasiszták --- nácik --- liberálisok

EGYENES VÉRVONAL!

Jakab.gipsz 2019.04.27. 18:48:35

T. Tamáspatrik !

És mi van olyankor amikor Te is csak a saját, (illúziókból álló), jól felépített információs buborékodból szemléled a világot ?

John Brennan 2019.04.27. 18:50:58

"Ezt nagyon jól leképezi a „rendpártiság” kb. 15%-os európai aránya, ebből a sorból kilóg Magyarország, afféle Mordor földjének tűnhetünk külföldi szemmel, a kormánypropaganda folytonos agymosásának köszönhetően."

Ugye ennek semmi értelme, ezt a szerző is tudja.
Amt pedig linkelt, az nincs is ezzel kapcsolatban. Szerencsére idegengyűlölő* ország Magyarország, ez az alap, a kormány pedig szerencsére ezt képviseli és nem akarja agymosással az önpusztítás ideológiáját terjeszteni.
*idegengyűlölő= a balliberálisok újbeszédében azt jelenti, hogy az emberek nem akarják, hogy az országot afroázsiai hordák lepjék el; ezt bírálja pl. a Ságvári Bence szociomókus

törppicur 2019.04.27. 21:50:01

hvg.hu/itthon/20190423_Median_esik_a_politikusok_nepszerusege_Puzser_negativ_rekordot_dontott

ez nem annyira kormánypropaganda, talán a buborékon túl van, de ezt írják:

Az ellenzéknél ehhez képest van -7 (Demeter Márta), -6 (Puzsér Róbert, Szabó Tímea és Fekete-Győr András), illetve -5 (Márki-Zay Péter, Hadházy Ákos, Molnár Csaba). Ezek már egyaránt a hibahatáron túli esések, így akár jelzésértékűeknek is mondhatók.

Tangooo 2019.04.27. 22:11:49

@törppicur: Az is hülye lenne, aki ezek bármelyikére rábízna bármit is. Max egy seprű a kézbe és mars takarítani az utcát.

törppicur 2019.04.27. 22:43:37

@Tangooo: tamáspatrik lehetne a munkavezetőjük, úgy egy közös buborékban szívnák a levegőt egymás elől

felucca02 2019.04.28. 08:17:31

@John Brennan: Magyarország általában nem idegengyűlölő, hanem gyűlölő.
Mindegy, hogy kit, de gyűlölni kell.
Tárgya lehet a kutyás, a kisgyerekes, a hosszúhajú, a rövidhajú, a nyugdíjas, a német, a román, a szlovák, a vállakozó, a postás, a rendőr.
Persze, gyerekjáték már ebben a helyzetben, hogy az is gyűlölet tárgya legyen, aki más istenben hisz, meg más a bőrszíne.
A fidesznél most éppen ez utóbbit dobta a gép, erre alapozzák a politikájukat. Botorság azt hinni, hogy ez itt meg fog állni. Amikor a helyzet úgy hozza, jönnek majd a szemüvegesek, az uniópártiak, bárki, aki potenciálisan veszélyt jelent.
Egyetlen remény, hogy addig a főni elpatkol, vagy végleg megőrül, nélküle meg széthullik az egész viskó.

Tamáspatrik 2019.04.28. 09:00:49

@John Brennan: Ja, mindenki szembejön az autópályán , csak mi megyünk a helyes irányba. :)))

Ennek tényleg semmi értelme, csak a kormányunk nem vette még észre.

Tamáspatrik 2019.04.28. 09:02:10

@törppicur: Ezt úgy hívják, hogy csalódottság. Mért, Putyin ellenzéke milyen?
A kormánypártiak népszerűsége is alacsony, régen 60% volt a minimum, manapság senki nincs afölött.

Tamáspatrik 2019.04.28. 09:03:04

@ulpius66: Elfelejtetted, hogy a történelemnek nincs vége sehol, a liberálisoknál sem, most jöttek az újabb őrületek.

Tamáspatrik 2019.04.28. 09:04:35

@Geo_: Az átlagos műveltség nem elég, de a JÓZAN ész igen.

Tamáspatrik 2019.04.28. 09:10:56

@megamovieboy: Ebben van igazság, a liberális lehet egy másfajta véleménybuborék. Az egyénieskedők kritikája jogos.
Viszont a lojalitás és a szolgálat nem egyenlő a s@ggnyalással és a gerinctelenséggel. Amikor mindenki ugyanazt a központi mantrát hajtogatja, amire sok példát is tudok felhozni, amikor nem mernek eltérni ettől az emberek, nem azért mert ez a véleményük, hanem mert féltik a jó kis állásukat az már tragikomikus hatást kelt. Annyira agyhalott, hogy a hírműsor már nézhetetlen.
Aztán lassan meggyőzik egymást, hogy tényleg az van amit gondolnak, csak közben Európa nagy többsége egészen máshogy gondolkozik és egyik ország sem kevésbé sikeres mint mi.
Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy a Kárpát-Medencében a gravitáció máshogy érvényesül, itt speciális törvények uralkodnak.

Tamáspatrik 2019.04.28. 09:14:51

@nemecsekerno_007: Ez úgy képviseleti demokrácia, hogy a kormánypárt 50%-ot ér el, amiből 10% a demagóg propaganda hatása, másik 5-10% az ellenzék támadása, karaktergyilkosságok. Egy tiszta és fair rendszerben lenne 30-35%-a.
Jönnek a kamupártok 3%, aránytalan választási rendszer és választókörzetek átrajzolása 5%, határon túliak szavazatai 3%, máshol nem létező győzteskompenzáció 6%.
Ily módon lehet 1/3-ból 2/3-t elérni. Bravó fiúk :)))))

Tamáspatrik 2019.04.28. 09:19:12

@megamovieboy: Ez a 2010-2013 közötti időszak eléggé vitatható azért, nem vagyok benne biztos, hogy csupán egy gödör betemetése volt. Megakasztották az EU pályázatokat, bankokra és gyógyszercégekre szálltak rá, eléggé keveset tudtak közben hozzátenni a gazdaság fellendítéséhez, mert nem is foglalkoztak ezzel, inkább szimbolikus dolgokkal mint új alkotmány, amely egyébként írott malaszt, senkit sem érdekel. 2014 óta jobb a gazdaságpolitika, az intézkedések nagy része jónak mondható.

Tamáspatrik 2019.04.28. 09:22:44

@kvadrillio: Nem véletlenül én sem adtam 10 pontot a gazdaságfejlesztésre. Ezt írtam egy másik cikkemben, hogy a mezőgazdaság is alacsony hozzáadott értéket állít elő, pedig magyar gazdák kezében van, a búza-kukorica nem olyan nagy durranás egy hektárra vetítve, ez megy nálunk leginkább. Egyetértek Raskóval, aki komoly szakember, köszi a hozzászólást.

John Brennan 2019.04.28. 09:26:30

@felucca02: az, hogy Magyarország gyűlölő lenne, ez csak egy aljas szemét libsi magyarellenes propaganda. Semmi nem támasztja alá, különösen nem a nemzetközi összehasonlítás.

Tamáspatrik 2019.04.28. 09:28:03

II. János Pál pápáról érdemes egy pár szót ejteni. Ha szentnek nevezzük nyilvánosan, az egyház és állam összefonódása, ráadásul katolikus hit, mert a protestánsoknál nincsenek szentek.
Hogy valaki szent legyen ahhoz bizonyítottan két csoda kell, ami a legnagyobb marhaság, mert nem lehet megmondani, hogy a csoda mit jelent.
Láttam a pápáról szóló filmet és mindenkinek ajánlom a megnézését. Az, hogy kelet-európait választottak pápának Rómában a szememben egy csoda. :)
Másik, hogy a róla folyton jelentő besúgó megtért a hitre, az megint egy csoda. :) Nekem már emiatt is szent ember, amellett, hogy az élete is példaértékű, nagyon szerették a katolikus hívek, ez is egy csoda. :) Nem mondható el minden pápáról.

felucca02 2019.04.28. 09:39:29

@John Brennan: Természetesen aljas, libsi, szemét, magyarellenes propaganda. Ami átütő alátámasztást nyer, ha utazol a villamoson, buszon, vagy csak kiülsz egy parkba - ilyen szép tavasszal - és hallgatod a körülötted susmorgókat. Az is magyarellenes propaganda, amikor az őcsényi panziós autójának kiszúrták a kerekeit, vagy, amikor Cegléden rendőrt hívtak a fodrásztól kijövő turbános nőre. De elég elvinnem a kutyát egy körre a városban, hogy benyomást kapjak a nemgyűlölő Magyarországról.

Nem, Magyarország nem gyűlölő, ez itt a nemeslelkű, önfeláldozó, intelligens, széleslátókörű, elfogadó, segítőkész, toleráns emberek gyűjtőhelye.

Húbazmeg! Utcára szoktál menni?

Jakab.gipsz 2019.04.28. 09:57:05

@Tamáspatrik:

Az autó pálya hasonlatnál maradva, a mi kormányunk meg sejtette, hogy a völgyhíd le van szakadva ez az út a semmibe vezet.

felucca02 2019.04.28. 10:03:44

@Jakab.gipsz: Jah, tényleg, ha már völgyhíd, meg út, mit szólsz, Jakab, hogy a gázszerelő építheti 750 milliárdért a totál felesleges vasutat? Győzelem, mi?

Jakab.gipsz 2019.04.28. 10:04:56

@felucca02: A keresztény demokrácia értékrendje, csak az ateistáknak és az ateista-zsidó értelmiségnek + a muzulmánoknak nem nyerte el a tetszését.

És ?

És ha ez nem tetszik ne gyertek Európába. Ennyi.

A társadalom mérnökösdi ember kisérletezgetéseitekből pedig nem kérünk, a rengeteg eszetekkel kapcsolatban nincsenek jó tapasztalataink.

Jakab.gipsz 2019.04.28. 10:11:56

@felucca02: Magyar ország nem lett szegényebb és nem lesz szegényebb ha vannak vasútjai és völgy hídjai, mert két pont között legrövidebb út mindig az egyenes.

Azzal viszont szegényebbek lettünk amikor az SZDSZ-es Kóka elmutyizta a MÁV-Cargót az Osztrák államnak mert az osztrák bakter ügyesebben gurigatja a vagonokat mint a magyar bakter, és lezúzták a gördülő állományunkat, bagóért. Tetszik tudni.

vajdasagi 2019.04.28. 10:34:30

@Jakab.gipsz: Magyarország bizony szegényebb lesz, mert kínai hitelből építjük azt az értelmetlen vasutat. De sebaj, a haverok építik a kínaiak mellett. Nemsokára a gázszerelő stróman (és rajta keresztül a főni) még sokkal gazdagabb lesz. Örüljünk hát. És mivcel mi "keresztény demokrácai" vagyunk, javaslom, hogy a papok kezdjenek hálaadást a vasútépítés miatt. Te mint nagy keresztény, aki pontosan tudja, hogy ez a szeretet vallása, biztosan részt veszel majd egy ilyen hálaadáson. Gondolom most is istentiszteleten vagy.

nemecsekerno_007 2019.04.28. 10:44:48

@Tamáspatrik: Ha ez így lenne akkor százezrek tüntetnének mert elégedetlenek a kormány tevékenységével. De nincs így.

John Brennan 2019.04.28. 10:54:05

@felucca02:
Jó összefoglalást adtál a magyarellenes propaganda által óriásira duzzasztott 2 esetről, amely 4 év időtávlatában esett. Az egyik ráadásul egy olyan facebook bejegyzés volt, amit bármikor ír bárki. A magyarellenes propaganda lebukott ismét. Itt nem köpnek le, vernek meg, gyilkolnak senkit, bármennyire is szeretné ezt így beállítani a magyarellenes propaganda.

Jakab.gipsz 2019.04.28. 11:35:51

@vajdasagi: Vedd észre önmagadat, csak jósolgatsz, és átkokat szórsz mint egy vudu varázsló.

A keresztény értékrend nem csak a szeretetről szól, és nem csak azt jelenti, hogy kötelesek lennénk balekoknak lenni, nem fogom csak azért szeretni a kannibált mert szerinte szépen szervírozta fel a vacsorát.

Visceroid 2019.04.28. 13:17:45

"A bevándorlók hozzák magukkal a konfliktusokat a szülőföldjeikről" – néha igen, de általában nem hozzák, miért is hoznák, amikor az itteni életkörülményeik teljesen mások. Viselkedési hiányosságaikat azokat esetleg igen, pl. a nők molesztálása előfordul vagy máskor előrántják a késeket sajnos. (Lehet hogy Rétvári erre gondolt.)"

De ez teljességgel rendben van? Majd megszokják az ejropéer kultúrkört, csak addig megkéselnek néhány nőt? Járulékos veszteség? Jó kis libsi hozáálllás!

vajdasagi 2019.04.28. 13:33:25

@John Brennan: Te vagy nem itt élsz, és külföldről osztod az észt, vagy vak vagy, vagy hazudsz. Itt évente legalább száz feketét vernek meg csak azért, mert fekete. Egy magyar várandós tanárnő csak azért nem tud lakást bérelni, mert fekete a jövendőbeli apuka. Ritkaság az olyan színesbőrű Magyarországon (legyen magyar állampolgár vagy itt tanuló afrikai egyetemista), akit még nem aláztak meg legalább egyszer a buszban/villamoson, más helyen csakis azért nem fehér a bőre. Te egészen egyszerűen hazudsz.

vajdasagi 2019.04.28. 13:35:46

@Jakab.gipsz: Igen, a keresztény értékrendnek vannak a szeretet mellett más aspektusai is. De azért aki ezzel az eggyel nem rendelkezik, azt az igaz keresztények nem tartják ám igaz kereszténynek. De mivel te úgysem látsz magad körül igaz keresztényt, ez neked fel sem tűnik.

vajdasagi 2019.04.28. 13:40:13

@Visceroid: Te sem, meg én sem rendelkezünk pontos kimutatásokkal, de gyanítom, hogy Magyarországon arányaiban több nőt bántalmaznak mint Angliában. Pedig ők tele vannak afrikai és ázsiai "migránccsal". Nem is értem, hogy miért a lengyel, román és magyar migráncsoktól akarnak menekülni és ezért ki is léptek az EU-ból. Pedig a magyar kormány még hirdetést is feladott a Brexit szavazás előtt 1-2 nappal az angol újságokban, és arra értük őket, hogy maradjanak velünk. De nem hallgattak a Főni szavára. Hát érti ezt valaki?

Törpvadász 2019.04.28. 13:46:17

@kvadrillio: Ajjajaj. Itt a baj, nem kevés. Gyurcsány (+ellenzék) a hibás a zelmúttkilenccévért is? Mindenért, ugyi? A lopósbanda meg soha semmiért....

Jakab.gipsz 2019.04.28. 13:54:09

@vajdasagi:

Az viszont nekem feltűnt, hogy a zsidó- muzulmán gyűlöletet nem mi a keresztények találtuk ki, hanem megcsinálták ők saját maguknak, mi miért kockáztassunk, van elég baj a mi ateista kommunista materialista zsidajainkal is. Lád TGM, Vagy Heller.

vajdasagi 2019.04.28. 14:02:47

@Jakab.gipsz: Én tősgyökeres magyar vagyok, semmilyen zsidó felmenőkkel nem rendelkezem, de nekem pl. veled több bajom van, mit bármelyik magyar zsidóval vagy kommunistával. Mármint miattad jobban szégyellem a nemzetemet és az országomat. (Most itt az orbánt, mint ifjúkommunistát nem értem bele a halmazba.)

Igen, mások IS gyűlölettel a szívükben élnek, nemcsak Te. De ők nem hazudják magukat kereszténynek. Az iszlám vallás - vagy akár a zsidó - sokkal kevésbé apellál a szeretetre.

Törpvadász 2019.04.28. 15:14:18

@Jakab.gipsz: Nos. Egy soha meg nem térülő beruházással bizony szegényebb lesz az ország, szegényebb lesz Ön is, csak a stróóóman és a gazdija lesz gazdagabb. Ön, meg én, meg az ország meg szegényebb. Ez biza így működik, ha lopós a politikai "elit". Mindenhol, nem csak itt.

tireless treehugger 2019.04.28. 15:26:58

A felsorolt témák némelyike ártatlan játéknak indult. 20 évvel ezelőtt még fontosabb volt az ügyesen megírt ellenvélemény. Az akkori liberális anarchisták szétszedték a világrendszer ismeretinek/összefüggéseinek leírását. Nem volt nehéz dolguk, az uralkodó nézetek nem alkottak egységes rendszert, az ellentmondásokat propagandával és hamísítással próbálták elfedni.

Nem csoportgondolkodás volt, ezek az anarchisták individualisták még egymást is nyírták. Akik szervezetet hoztak létre hamar ismertek lettek, swartz, bohnett, filo, yang, de a többiek megmaradtak névtelennek illetve nickek alapján ismertek. Ezeknek a korai harcosoknak (néhány tízezer ember) gondolatai és azok változati adják a mai közgondolkodás. Amit ma alapoknak vesztek és ahogy a világotokat elképzelitek nagyrészben a közelmúlt ellenkultúrájából származik.

De ezek a gondolatok sohasem akartak egységes világképet alkotni, csak és kizárólag a régi lebontása és kívülállóság (anarchia) volt a célja. Személyes buborékok a nagyobb társadalmi rendszereken kívül, kisebb nagyobb csaták az élettér (lebensraum) bővítéséhez.. Ahogy terjed az anarchia úgy lesznek a központosított hatalmi buborékok tagjai egyre agresszívabbak egyre kevésbé elfogadók és megértők és egyre inkább egymáshoz hasonlók. Kialakul a saját összetartó erejük, annak alárendelik magukat és egyéni személyiségüket feladják. Könnyedén irányítható szervezett hadsereggé alakulnak.

Amikor arról írtok hogy információs buborék az mindenkire vonatkozik, teljesen mindegy hogy valami nagyobb szervezet részeként (pl állam, párt, világnézet, vallás) vagy szubközösség (blogok, játékok, klubok, kocsma, csapat, ) vagy akár személyes buborék. Minél több buborékról lesz ismeretetek minél jobban értitek a lebomló és újjáalakuló világot annál nagyobb az esélyetek hogy nyertesek lesztek.

A világ legérdekesebb játszmájában éltek, lehetőségetek van saját képességek alapján előre vagy akár a csúcsra jutni. Nem számít hogy melyik oldalon álltok hanem hogy milyen pozícióban élitek meg az egyes csatákat. A közlegényeknek és ágyútöltelékeknek nem lesz jövőjük, a tiszteket és generálisokat pedig befogadják a győztesek.

zene segíteni fog:
www.youtube.com/watch?v=WtIfdHbAdik

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.04.28. 19:29:32

@Tamáspatrik: A lojalitásról azért még annyit, hogy a másik oldalon dettó ugyanúgy működik, amikor ezerszer elmondták a baloldali kötődésűek a migránsokról, hogy azok szerencsétlen menekültek, hogy csak egy példát mondjak.
A második Orbán ciklus úgy kezdődött, hogy jóindulatú naivsággal próbáltak pénzt szerezni nyugatról a gazdaság fejlesztésére, de gyakorlatilag elzavarták őket. Amit a baloldalnak szó nélkül megadtak volna, azt tőlük megtagadták. A gödörből kiindulva, a saját hajunknál fogva kellett volna kiráncigálni magunkat. Erre volt a válasz, hogy ha magatoktól nem adjátok, akkor elvesszük és jöttek a speciális adók, amik ellen a baloldali média évekig prüszkölt. Orbán logikája egy parasztember józan logikája, teljesen követhető. Amit másnak lehet, azt magának is megköveteli.

vajdasagi 2019.04.28. 19:33:27

@John Brennan: Akinek nincs lelkiismerete és kényelmesebb neki becsuknia a szemét, annak persze az is kényelmes, hogy az én példáimat hazugságnak titulálja. Pedig ezek mind igazak, esküszöm. Meg én nem szoktam hazudni egyébként sem.

eßemfaßom meg áll 2019.04.28. 20:03:55

@Tamáspatrik: "Ez úgy képviseleti demokrácia, hogy a kormánypárt 50%-ot ér el, amiből 10% a demagóg propaganda hatása, másik 5-10% az ellenzék támadása, karaktergyilkosságok. Egy tiszta és fair rendszerben lenne 30-35%-a.
Jönnek a kamupártok 3%, aránytalan választási rendszer és választókörzetek átrajzolása 5%, határon túliak szavazatai 3%, máshol nem létező győzteskompenzáció 6%.
Ily módon lehet 1/3-ból 2/3-t elérni. Bravó fiúk :))))) "

Igy látod te a saját buborékodból

eßemfaßom meg áll 2019.04.28. 20:05:44

@vajdasagi: "de gyanítom, hogy Magyarországon arányaiban több nőt bántalmaznak mint Angliában."

Én gyanítom, hogy te kecskével szoktál hálni bár nincs erről kimutatásom.

Fánkevő Fáncsi 2019.04.28. 20:08:59

" és ezek alapján úgy látom, hogy nyugodtan nevezhetjük "szent embernek", de az ilyesmi legyen inkább egyéni megítélés kérdése." - már hogy lenne ez egyéni megítélés kérdése. Ha valakit szentté avatnak, akkor onnantól kezdve szent lesz, teljesen közömbös, hogy te mit gondolsz erről, beleegyeztél-e vagy sem. Senki nem kérdezte a véleményed erről. Talán nem tudtál róla de II. János Pált szentté avatta az egyház, innentől kezdve ő egy szent a hívők számára.
Ha pedig te nem vagy hívő, hanem ateista vagy akkor eleve az egyház léte sem indokolt számodra sem a pápáé vagy papoké, mindez csak bizonyos féle társadalmi/vallási színjáték számodra.

Tamáspatrik 2019.04.28. 22:00:06

@tireless treehugger: Ezt lényegileg igaznak tartom, bár helyenként túlzol. Igen, mennél több véleménybuborékot ismerünk meg, annál nagyobb rálátásunk lesz. A liberális vagy kommunista stb. az sem jobb mint bármelyik, vagy a technokrata stb.

Tamáspatrik 2019.04.28. 22:03:32

@Fánkevő Fáncsi: A KATOLIKUS egyház szentje. Más keresztény egyházak is vannak, ne felejtsd el, nagyon is sok, azok számára nem biztos, hogy szent. vagy általában is érdekli őket, hogy ki a szent.
Csak a katolikus valláson belül van jelentősége, hogy az egyház kit nyilvánít szentnek.

A miniszter vagy államtitkár nem nevezheti annak (talán Szent István az egyetlen kivétel), mert nem a katolikus egyházat, hanem az egész magyar társadalmat képviseli hitre való tekintet nélkül.

Egyébként nekem meggyőződésem, hogy Woytila szent ember volt a szó köznapi értelmében, de ehhez saját magam jutottam el, nem pedig valamelyik hivatal megmondta, hogy az.

Tamáspatrik 2019.04.28. 22:07:43

@megamovieboy: Természetesen vitatkozunk. :) Valóban sok szerencsétlen menekült volt köztük, csak erre nem megoldás, ha sokakat befogadunk, ebben a dologban Orbánnak volt igaza. Viszont potenciális bűnözőként se kezelném őket, mert minden ember lehet annyira potenciális bűnöző, amennyire potenciális zseni és jótevő.
Szerintem tudatosan nem akart Orbán nyugati kölcsönre támaszkodni, nem is kért pénzt, és ez megint jó húzás volt, nem kellett az IMF pénze. A paraszti józan ész jó dolog, amikor már nem józan, hanem megrészegül saját magától akkor már nem.

Tamáspatrik 2019.04.28. 22:12:32

@tireless treehugger: Én nem annyira liberális anarchistákról beszélnék, hanem liberális közgazdaságtanról, amely a'80-as évekre megy vissza. A gazdaság képezi a társadalom alapját, és valóban egy ideológia egyeduralmával túllőttek a célon, túl sok globalizáció, túl atomizált társadalom, túl sok önzőség.
Lehet, hogy mindez az ezredforduló idején érte el a csúcsát.
Egy közösséget összekovácsolhat az, hogy másokat gyűlöl (jelen esetben re-akció a liberalizmusra), de ez csak ideig-óráig működik, nem a gyűlölet mintáiból jönnek létre a sikeres társadalmak.

vajdasagi 2019.04.28. 23:29:47

@eßemfaßom meg áll: A stílus maga az ember. Amúgy a megáll az egy szó, legalább is annak, aki magyar.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.04.29. 16:04:58

@Tamáspatrik: A pénz dologra azért emlékszem, mert vicces volt, hogy évekig ágált a Fidesz a szocialisták hitelfelvételei ellen, aztán meg ők is azzal akartak kezdeni. Az más kérdés, hogy jobban hasznosították volna. PL. a gáztározó ellen, meg a MOL megvétele ellen is milyen elemzéseket tettek közzé baloldalt, aztán szépen lassan bebizonyosodott, hogy nagyon is hasznos lépések voltak. Szóval, hogy nem kaptak pénzt csak az IMF beleszólásos csomagját akarták adni és 'véletlenül' volt is spekulációs nyomás ennek érdekében, de sikerült az elhúzott soha be nem fejezett tárgyalásokkal kihúzni a legzűrösebb éveket, hogy aztán nagy sajtókampány keretében hajtsák ki őket az országból.
Szerintem van rajtuk akkora nyomás, ellenállás ellenük, hogy ne lehessenek elszállva maguktól jobban, mint eredetileg voltak. :D Most például nagyon drukkolok, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának több pénzt adjanak, feltehetőleg ezért akarják átszervezni, ami ellen a szokásos sipákolás zajlik. Ennek oka lehet az Izraeliekkel való tárgyalások, talán valamilyen együttműködést is összehoztak.

eßemfaßom meg áll 2019.04.29. 18:12:25

@vajdasagi: Azt hiszem nem értetted meg, nem kellene ennyire költőien fogalmaznom. Egyébként a "vajdaságit" a magyarok ékezettel írják valamint van aki ismeri a szójáték fogalmát.

Tamáspatrik 2019.05.02. 20:52:09

@megamovieboy: Ezt a "sipákolást" eléggé komoly koponyák végzik, a szakterületükön is általában elismertek. Akik át akarják szervezni, gőzük sincs az egészről...

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.05.07. 02:24:56

@Tamáspatrik: A sipákolás az sipákolás, akárki is csinálja. Nem az ész, hanem a pénz áll mögötte. A sipákoláshoz nem szükséges ész, de az emberek könnyebben elhiszik, ha okos emberek adják hozzá a nevüket. A kutatás menedzselése menedzseri feladat, a kutatómunka végzése a tudományos feladat. Azért mert valaki jó kutató, még nem feltétlenül jó menedzser. Nem azért mert nem lenne esetleg az, hanem mert nem ez a szakterülete. És most itt nem a kutatásokért sipákolnak, hanem a pénz feletti kontroll jogáért. Ennek konkrétan a tudományokhoz semmi köze. Amúgy a kormány már kijelentette, több pénzt akarnak a kutatásokba tenni, nyilván ennek arányában több beleszólást is akarnak az irányba. A sipákolók, meg ebből akarnak többet kontrollálni. Ezen megy a harc, nem a tudomány ellen, ahogyan azt a baloldali sajtó tálalja.

Tamáspatrik 2019.05.07. 22:40:17

@megamovieboy: Mit minősítgetsz sipákolásnak, hogy jössz ehhez? Nem vagy az ő bőrükben, nem ismered a helyzetüket, csak nyomod a kormánypropagandát.
Nagyképűség ilyet mondani BÁRKIRE, hogy sipákol... tipikus Orbanizmus. Abszolút tiszteletlen magatartás.
süti beállítások módosítása