Ideo-logikák

Ideo-logikák

A kormány pénzszórásából jól látszik, hogy mit gondol a társadalomról

2019. május 11. - Tamáspatrik

Sajátos képet rajzol ki az, hogy a kormányunk milyen területeket nyom pénzzel, és ezáltal milyen társadalmat szeretne látni. El kell ismerni persze, hogy ezeket a látványos pénzszórásokat részben a kormány elődjeihez mérten viszonylag jónak mondható gazdaság- és pénzügy-politikája tette lehetővé, másrészt viszont a kedvező nemzetközi konjunkturális helyzet és az EU támogatások. Egyes területek támogatása a legtöbbünk számára többé-kevésbé elfogadhatónak mondható (pl. a családtámogatások), mások viszont nyilvánvalóan ésszerűtlenek, és ezek mutatják meg mélységében a kormányideológiát, amely más területek (oktatás, egészségügy, szociálpolitika, tudomány) rovására érvényesül. Ezek a támogatások egyébként nem minden esetben elhibázottak, vannak mellettük szóló érvek is, amelyek egy jobb elosztási rendszerben és ésszerű szinten jó irányokban mutatnának.

 1.Élsport támogatása

 A magyar élsport helyzete szemernyit sem javult, a labdarúgásunk egy átmeneti időszakot leszámítva ugyanott van a világranglistán mint tíz éve, exportképes játékosokat nem nagyon tudunk kinevelni. Stagnálás és hanyatlás jeleit mutatják más kiemelt sportágak is mint a kézilabda, jégkorong és a vízilabda. Azzal együtt, hogy még olyan nálunk szegényebb országok is mint Horvátország vagy Szerbia is e téren már messze leköröztek minket. A minden ésszerűséget nélkülöző TAO támogatások és az egyéb állami pénzek már az ezer milliárdot is meghaladták, és egy olyan közeget tesznek lehetővé, ahol a teljesítmények nem számon kérhetőek, az edzők nagy része csak sumákol és ködösít.

Nyilvánvalóan nem történik meg a tehetségek megfelelő kiválasztása és gondozása, emellett a játékosok hosszabb távú fizikai megalapozása is elmarad. Mindezzel persze semmi újat nem mondtam, ezeket ma már szinte mindenki tudja (aki egy kicsit is tájékozott), mégis gyakorlatilag elfogadjuk, hogy az államfőnek és egyes potentátoknak olyan költséges "hobbijai" vannak mint az NB1-es labdarúgó bajnokság és a stadionépítések. Az élsport helyzete és az ott uralkodó viszonyrendszer egyébként az egész társadalmat elég jól lemodellezi.

Tömegsportban egy fokkal jobb a helyzet: a labdarúgás az iskolákban valóban edzettebbé teszi a gyerekeket úgy, hogy a csapatjátékot is elősegíti (amihez valóban kellenek pályák, bár stadionok semmiképpen). Más tömegsportok fejlesztése ettől még egyelőre elmarad: a bicikliutak tervezése és kivitelezése olykor kívánni valót hagy maga után, a futáshoz pedig még mindig hiányoznak a parkok.

 2.Egyházak támogatása

Ez nem távolról sem olyan káros mint az élsporté és jóval kisebb mértékű kiadásokat is jelent, azonban itt is jellemző az áttekinthetetlenség és az elszámolás hiánya. A történelmi egyházak "homlokzata" egyre mutatósabb (templomok, zarándokhelyek, egyházi iskolák), ami elfedheti a belső hiányosságaikat. Nyilvánvaló, hogy az egyházak a magyar közép- és felső osztályokban szeretnének erős tömegbázisra szert tenni: az egyházi iskolákba többnyire az előnyös helyzetből induló gyerekeket veszik fel, még véletlenül sem a hátrányokkal indulókat. Mivel az állami iskolák többségében a körülmények igen szegényesek, ezért az egyházak tevékenysége növeli a szegregációt és csökkenti a társadalmi mobilitást.

Az egyházi iskolák egyik abszolút pozitív oldalát is ki kell emelni, azt hogy erősíti a közösségi szellemet a gyerekekben, nagyon sok közös programot szervez a számukra. (Bár az állami támogatás mértéke még ezt figyelembe véve is egy kicsit eltúlzottnak tűnik.) Másik pozitív oldala a viszonylagosan jó feltételrendszerben jó vagy elfogadható szintű szolgáltatási színvonal.

Viszont ki kell mondani azt is, hogy a jelenlegi helyzet pl. a katolikus egyháznak annyira kényelmes, hogy nem ösztönöz semmiféle teljesítményre és fejlődésre, ami konkrétan abban látszik, hogy a gyerekek és a szüleik számára a misék nagy része dögunalom. (Az idősebb generáció csupán az, amely elfogadja teljes egészében a szertartásosságot, mert már megszokták.) A miséken való részvétel egy "megadom a császárnak ami a császáré" típusú szükségszerű kötelességteljesítést jelent, mert a papok többsége csak rutinból dolgozik, nem törekedve arra, hogy értelmezni próbálja amit elmond és a saját egyéniségét is beleszőve közelebb hozza a tanításokat a mai gyerekek vagy felnőttek jellemző problémáihoz.

Arról szól ez csupán, hogy viselkedjetek jól, legyetek engedelmesek, amely egyébként nagyon kompatibilis a (teljesen idejétmúlt) poroszos oktatásunkkal. Egy száz százalékig normakövető társadalomra szocializál, amely nem csak hogy általában eléggé öntörvényű tehetséges embereket kiveti magából, hanem a diákokat is már afelé orientálja, hogy mindenből legyél eléggé jó. Nem pedig afelé, hogy fedezd fel, miben vagy igazán tehetséges és azzal foglalkozz a legtöbbet.

Emellett úgy tűnik, hogy az állam időnként megsérti az állam és egyház szétválasztásának alkotmányos alapelvét.

 3.Kormányközeli médiumok támogatása

 Ez eléggé rafinált módon érvényesül, egyrészt a legtöbb TV-, rádiócsatorna és újság tulajdonosai kormányhoz közel álló személyek így biztosítva azt, hogy a médiamunkásokat "megfelelően orientálja" arról, hogy mi lehet hír és hogyan lehet előadni. Másrészt azonban ezek a szerkesztési elvek a műsorokat a lakosság nagy része számára unalmassá, teljesen érdektelenné teszik, a reklámbevételek teszik hozzá azt az évi sok milliárd pluszt, ami a fenntartásukhoz szükséges.

Nem mondom azt, hogy amit csinálnak az feltétlenül és teljes mértékben rossz (például 20-25 évvel ezelőtti űberkritikus újságírás máshogy volt kiegyensúlyozatlan és máshogy volt rossz). A hírműsorok fő célja egyfajta nemzeti egység (mint érzelmi közösség) erősítése: részben olyanokról szól, akiken az állam valamilyen módon segít, másrészt az egységet veszélyeztető (potenciális) ellenségekről, akik a közösség (képzelt vagy valós) egységét megbonthatják. Érhető módon sokak igénylik ezt a fajta érzelmi alapú közösséget, sőt még a közös ellenség képe is ez irányban hat, mert elvben segítheti a nemzeti egységet. Ha körbenézünk, akkor viszont azt láthatjuk hogy semelyik sikeres országban nem jellemző ez a fajta médiapolitika, mert hosszabb távon rossz vért szül (bezárkózást, bizalmatlanságot és előítéletességet másokkal szemben - pl. az óriásplakátok is ezt erősítik).

Egyébként nem zárható ki teljesen, hogy a radikális, bezárkózáspárti konzervativizmusnak van igaza, legalábbis bizonyos esetekben: foglalkozzunk a családdal mennél többet és bulizzunk a haverjaikkal, mit érdekelnek minket az információs társadalom kihívásai, vagy bármiféle szellemi fejlődés.

Egyedi esetekben nem mernék ítélkezni, hogy ez a magatartás helyénvaló-e vagy sem. Amikor tömegessé válik, arra már láttunk sok eléggé hasonló példát, még a magyar történelemben is: legutóbb a '70-es években, amikor a társadalom nagy része elfogadta központi mantrákat. Az szocializmus volt, ami most van az annak nemzeti változata, tehát nemzeti szocializmus. (Ugyanúgy pátyolgatja az engedelmes állampolgárt, csak nemzeti színezettel.) Igen, ez is már egy lejáratódott rendszer, újfajta csomagolásban...

 4.Gazdaságfejlesztések

 Ez messze a legnagyobb nagyságrend, és leginkább az EU források felhasználását jelenti, évente több száz vagy ezer milliárdos nagyságrendet. Itt legalább háromféle pazarlás fordul elő, az egyik a szakértelem teljes hiánya: az ELIOS botrány ennek a legjobb példája, azonban elsikálták, a büntetőjogi felelősség fel sem merült (talán mert Orbán vejéről van szó, nem tudom). Ehhez hasonló példa, szintén a szélhámosság kategóriájába tartozik, amikor Matolcsy unokatestvérének bankja csődbe ment, sok ügyfelét megkárosítva.

Másik eset, amikor gyorsan el akarjuk költeni az EU milliárdokat olyan célokra is, amelyek nem fontosak: autópályát építünk arra, ahol alig van forgalom vagy idegenforgalmat fejlesztünk ott, ahol már telített a piac (pl. Tokaj környéke). Mivel egyes panziók később lakóépületté minősíthetőek át, így a történet elsősorban a NER-lovagok vagyongyarapításáról szól, de nem csak ők hanem rengeteg más vállalkozás valósított meg könnyű pénzekből olyan beruházást, amelynek megtérülése erősen kérdéses. Bod Péter Ákos is arra mutat rá legújabb tanulmányában, hogy az EU források elherdálását jelzi az, hogy a beinvesztált pénzek ellenére nem nőtt a magyar gazdaság termelékenysége, ezért megkérdőjelezi azt, hogy hosszabb távon mennyit fog tudni dobni a magyar gazdaságon az EU pénzek felhasználása. (Vagy pedig csak élősködésről van szó, amely addig működik, amíg a pénzek tartanak.)

Harmadik közismert veszteségforrás a pályázatok túlárazása, hiszen amennyiben haveri cég nyeri meg, akkor versenyeztetésre nincs szükség. Ez még önmagában nem lenne akkora probléma, hogyha versenyképes magyar vállalkozásokat hozna létre. Dél-Koreában is hasonlóan nagy volt a korrupció még pár évtizeddel ezelőtt, az állam ott is kijelölte a győzteseket. Alapvető különbségnek tűnik viszont, hogy ott a vállalkozások tulajdonosi és menedzsment köre igyekezett mindent eltanulni másoktól és kemény munkával világszínvonalú vállalatokat létrehozni. Nálunk nyoma sem látszik annak, hogy erős, nemzetközi szinten ütőképes, fejlett gyártási szerkezettel rendelkező magyar vállalatok jönnének létre. Ahogyan azt Róna Péter gyakran hangoztatja, a magyar gazdaság húzóerejét a nemzetközi multik adják, de egy ország sem volt még képes magasabb fejlettséget elérni erős nemzeti vállalatok nélkül. (Az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot is beleértve, mindkettőnek jók az adottságai és lehetne erős "játékos" - de egyik sem tartozik az európai "A" ligába...)

Ez megint a '70-es éveket idézi, ahol a relatíve olcsó orosz olajra és nyersanyagokra épült a magyar gazdaság, azonban a rendszer nem kényszerített ki jelentős teljesítményeket, nyugodtan el lehetett lavírozni anélkül egy darabig, hogy a technológiát és a szervezetet modernizálnánk.

5.Alternatív valóságok építése

A független, valóságfeltáró és emiatt kormánykritikus műhelyeket meg kell szüntetni (CEU, Közgáz egyetem autonómiája, MTA kutatóműhelyei, civil szervezetek), mert nálunk a kormány mondja meg, hogy mi a valóság. (Pl. ha a "gender" szót kimondják, azzal már a szélsőjobbon egyfajta pavlovi reflexként sokan mozgósíthatóak lesznek verbális szinten.)

A közgazdaságtan és a történelem nagyon alkalmasak erre, mert (elnézést) mindenki bele tud pofázni. (Ellentétben mondjuk az orvostudománnyal, amely annyira körülbástyázta magát a szakkifejezéseivel, hogy elködösíthessék az egyszerű dolgokat is. A You tube-on lehet közérthető információkhoz jutni betegségekről, különben pedig annyira nehéz összerakni mint tinédzser korunkban a szexuális ismereteket.) Alternatív közgazdasági egyetem már működik az MNB irányítása alatt, alternatív történelmi intézetet most hoznak létre (az elfogult szemléletet már eddig is terjesztették a médiumokban a szakma által soha el nem ismert szakértők). Holott ott vannak az egyetemek és léteznek a különféle szakmai fórumok, ahol ütköztetni lehet a véleményeket, azonban a szélsőjobbos eszmék hívei valamiért mindig kerülik az ilyen vitákat és szeretnek a saját kis zárt köreikben megmaradni. (Hiszen az összes tudós egytől egyig kilóra megvették "valakik", csak ők lehetnek az igazság képviselői.) A laikusokat mindig könnyen lehet hülyíteni tetszetősnek látszó, de a tudományosság szigorú kritériumait nem teljesítő összefüggésekkel.

Lehetne még tovább folytatni a pénzszórásról szóló példákat az állami bürokrácia megbízható emberekkel való feltöltésével: mindenhol vannak olyanok, akik jó végrehajtói a politikai vezetésnek, annak ellenére,hogy a szakmai tudásuk eléggé gyatra.

 

Összességében azt lehet mondani, hogy a vezető politikai elitünk lemondott arról, hogy tehetséges és a feladatokra igazán alkalmas embereket hozzon helyzetbe, amely mögött egy olyan gondolat állhat, hogy Nyugat-Európa úgyis elszipkázná őket, mert az ottani fizetésekkel és feltételekkel nem lehet versenyezni. A fiatalabb generációk is észlelték ezt a fordulatot és a képességeik fejlesztése, tudásuk bővítése helyett inkább a kapcsolataik építésével próbálnak előbbre jutni.

Azzal önmagában még semmi probléma nincs, hogy egy országban középjobb színezetű nemzeti kormányok viszik a prímet, sőt számos esetben ilyenek rakták le a modern gazdaságok alapjait. A gond a hatalomkoncentrációval van, amely visszaélésekre ad okot - lehetne Fidesz vezette kormány sok éven keresztül, különféle koalícióban másokkal. A gazdaságunk fejlődése nem gyorsabb ma sem, sőt 2010-2014 között gyengébb is volt mint a régióban másoké, és egy alacsony bázisról mindig könnyebb relatíve nagy fejlődést elérni. Ezek alapján a kormányunk eredményei nem nevezhetőek kiemelkedőek, bár a régióban csak nálunk van stabil 2/3-os többségre építő vezérelvű rendszer.

Emellett pedig a választott irány egyértelműen Európából kifelé tart, a Balkán irányába való sodródást mutat, ők voltak szerencsétlen helyzetük miatt évszázadokkal elmaradva Európától. Nálunk is a kormány és köre ultrakonzervatív módon rég meghaladott 19.századi és 20. század eleji elvek alapján akarja a társadalmat irányítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7914820692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Doe3 2019.05.12. 12:51:10

Érdekes ellentmondást vélek amögött felfedezni, hogy a szerző -- egyébként az adott kontextusban nem vitatott -- állítása ("Egy száz százalékig normakövető társadalomra szocializál") ellenére valójában a magyar társadalom szerintem legnagyobb baja éppen az, hogy száz százalékig normaszegő, és ebbe fog csúfosan belebukni (ld. a költő látomását: "a sírt, hol nemzet süllyed el...". Csak sajnos ezt a sírt mi ássuk magunknak, egyre szorgalmasabban.)

John Doe3 2019.05.12. 12:52:02

@valaki nagyon más: és mennyit kaptál érte? Nyilván nem sokat, mert érdemi cáfolatot nem látok beírásodban.

kvadrillio 2019.05.12. 13:25:39

Kásler: A tízparancsolat a legtökéletesebb törvénykönyv-e-e-e-e-e....

DE UGYE NEM AZ ORBÁN- ÉS AZ EDDIGI KORMÁNYOKÉÉÉÉÉ ??? ! :o))))))))).....AKIK CSALNAK, LOPNAK, GYILKOLNAK, HAZUDNAK, STB....STB.....ÉS VELEJÜKIG KORRUPTAK !

...NEKIK VALAMILYEN MÁS MŰKÖDÉSI KÓÓÓÓÓDEXÜK LEHET FORG....ALOMBAN...:o)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.12. 14:01:22

@kvadrillio: hát legyen a hite szerint. en maradnek az ószövetségi etika uralma nelkul.

kvadrillio 2019.05.12. 14:31:40

REMÉLEM, HOGY AZ USA-NAK SOHA, SOHA, AOHA NEM JUT ESZÉBE MEGHTÁMADNI IRÁNT !!!!!.....a lázító netán...nyaúúúúúú folytonos uszításárahhh.

re,élem....., hogy ez.....soha.....soha....soha...nem történik meg ezen a bolygón !

kvadrillio 2019.05.12. 14:33:24

@kvadrillio: Róháninak otthon az iráni keményvonalasokkal is számolnia kell, akik keményebb reakciót követelnek. Irán többször beszélt már válaszcsapás gyanánt a Hormuzi-szoros blokádjával, ahol a világ olajkereskedelmének az ötöde megy keresztül. Ez még csak fenyegetés, az USA azonban már a gyakorlatban is foganatosított katonai lépéseket: Patriot rakétavédelmi rendszert telepítenek a térségbe, a USS Arlington hadihajó csatlakozik az Irán közelében állomásozó amerikai haderőhöz, valamint B-52-esek érkeztek a katari amerikai légibázisra. Az USA az amerikai erőkkel szembeni fenyegetésekre hivatkozik, de ezt ennél jobban nem konkretizálták. Irán nonszensznek minősítette az amerikai állításokat.

(MTI, BBC)

ELEGEM VAN MÁR AZ EMBEREK GYILKOLÁSÁBÓL ! AKIKNEK ILYEN ESZEVESZETT , ŐRÜLT HAJLAMA VAN ERRE, AZOKAT MEG KELL SEMMISÍTENI ! BÁRHOGYAN, BÁRMIVEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Etniez 2019.05.12. 14:41:09

Tökéletes látlelet

kvadrillio 2019.05.12. 14:47:32

HJAHHH.......A RENDSZARVÁLTÁS 30 ÉVE ERRE VOLT JÓ, HOGY A MEGBÍZHATÓ MAGYAR CSIRKETENYÉSZTÉS HELYETT, BEENGEDJÜK EZT A sok gyilkos nyugati csirkét !!!!!

Rezisztens baktériumokkal fertőzött a bolti csirkehúsok fele
Szupermarketekben vásárolt csirkehús mintáját elemezték egy német laboratóriumban: a minták több mint felében antibiotikum-rezisztens baktériumokat találtak. Nem is direkt, hanem a keresztszennyezés az igazán veszélyes.
Szabó Dániel, 2019. május 11. szombat, 09:58
Fotó: Getty Images

Hozzászólok

Elküldöm

Ajánlom

A Germanwatch nevű szervezet nagy diszkont szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehús-mintát elemzett egy egyetemi laboratóriumban, és a mérések szerint 56 százalékukon antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg. Aggasztó, hogy a négy legnagyobb német vágóhídról származtak az állatok, ahonnan egész Európába szállítanak.
Drágul a csirkehús

A csirkehús ettől még nem válik életveszélyessé: a hús megfelelő főzésekor ezek a baktériumok elpusztulnak. Viszont a nyers, meg nem főzött húsból, például a vágódeszkáról, származó keresztszennyezés révén meg lehet betegedni, sőt akár meg is lehet halni - írja a Magyar Mezőgazdaság.

A kórokozók kialakulásának legfőbb forrása az, hogy a baromfitelepek antibiotikumokkal tömik az egészséges állatokat is, így a mutációk révén könnyen kialakulnak a rezisztens baktériumok. A Germanwatch azt követeli, hogy a baromfitelepeken drasztikusan csökkentsék le az antibiotikumok használatát, és az ipari gazdaságokból származó csirkehúst megfelelően címkézzék fel.

brrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....

kvadrillio 2019.05.12. 15:04:27

@kvadrillio:... A világháború utáni évtizedekben az USA folyamatosan összhangban tudta tartani nemzeti érdekeit és a nemzetközi kapcsolatok szabályrendszerét. A liberális világrend intézményrendszere Amerika prosperitását és biztonságát szolgálta. Annak a szabálynak a mintájára, miszerint ami jó a General Motorsnak, az jó az USA-nak és viszont, ami jó volt az USA-nak a jó volt a világnak és viszont. Az európai, kelet-ázsiai és közel-keleti biztonsági rendszert úgy alakította, hogy az gazdasági és biztonsági érdekeit szolgálja.

Trump ezekhez az időkhöz szeretne visszatérni. A választási szlogenjéből, miszerint Make America Great Again! az utolsó szón van a hangsúly, azon, hogy "újra". Az FT cikkírója szerint az amerikai elnök leragadt annál a szemléletnél, amelyben egy ország gazdasági erejét a területén gyártott autók számával mérték, a kereskedelem a vámokról szólt és a washingtoni vezetésnek nem tetsző kormányokat - például az olyanokat, mint amilyet manapság Teheránban láthatunk - a CIA megbuktathatta. Trump külpolitikáját ez a nosztalgikus nacionalizmus határozza meg....

fentiek nekem annyira egyértelműnek tűűűűnnnek...:.)

kvadrillio 2019.05.12. 15:14:20

ahhhhhh..... KIAPADHATATLAN FORRÁSA VAN ITT A FIZETÉSEMELÉSEKNEK KÉREMSZÉPEN !...CSAK NEKI KELL KEZDENI, OCCT NOISZA !!! :o)))
Durván nőtt tavaly a gazdagok és szegények közti szakadék Magyarországon
Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.12 15:09

Fotó: Shutterstock
Bár jobb még az uniós átlagnál a magyar helyzet, az előnyünk nagyon gyorsan amortizálódik. A rendszerváltáskor lezajlott privatizáció módja volt az "ősbűn".
Az Európai Unióban (EU) élő gazdagok és szegények közötti szakadék egyre szélesebbé vált az utóbbi évtizedekben - derül ki a vagyoni egyenlőtlenségeket elemző francia intézet (WID) friss jelentéséből. Az összehasonlításhoz használt, a vagyoni egyenlőtlenséget mérő Gini-együttható adatai szerint ugyanakkor a legjobb mutatókkal világszinten még így is az Európai Unió országai és Kanada rendelkezik. Az index értéke a nulla és 100 pont között skálán mozog, és minél alacsonyabb, annál kisebbek a jövedelmi egyenlőtlenségek.
Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) a héten kiadott jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamát együttvéve 2017-ben 30,7 pontra, az eurózóna 19 országában pedig 30,5 pontra rúgott a Gini-index értéke. Az egy évvel korábbihoz képest az unióban 0,1 ponttal, az euróövezetben pedig 0,2 ponttal javult az együttható. Az Európai Unió tagállamai között jelentős különbségek mutatkoznak,
"a legnagyobb mértékben a volt szocialista országokban nőtt a gazdagok és a szegények közötti szakadék."
"Ennek oka, hogy ezekben az országokban a szocializmusból a kapitalizmusra való áttéréshez kapcsolódó privatizáció idején egy szűk elitet részesítettek előnyben" - mutattak rá a kutatók. Bulgáriában a legrosszabb a helyzet, amely esetében a Gini-index 2017-ben 40,2 pontra, 2018-ben pedig 39,6 pontra rúgott. A legnagyobb jövedelmi különbségeket felmutató tíz ország között azonban ott van a három balti állam, a négy dél-európai állam, valamint Románia és Nagy-Britannia. A brit szupergazdagok összvagyona csak tavaly 47,8 milliárd fonttal gyarapodott, rekordot döntve ezzel.
A legnagyobb uniós országok közül Németország, Franciaország és Lengyelország az átlagosnál valamivel jobb, 29 pont körüli mutatóval büszkélkedhet. A legjobb Gini-együtthatót Szlovákia (23,2 pont), Szlovénia (23,7 pont) és Csehország (24,5 pont) tudja felmutatni, majd Svédország, Dánia, Finnország, Belgium, Hollandia és Ausztria következik.
"Magyarország esetében a Gini-együttható értéke a 2017-ben mért 28,1 pontról 28,7 pontra emelkedett 2018-ban."
A jelentés szerint Nyugat-Európában a leggazdagabbak 10 százaléka átlagosan hétszer annyit keres, mint a szegények 50 százaléka, az adózás utáni különbség pedig még mindig ötször nagyobb. Bár a gazdagok és szegények közötti szakadék nőtt az EU tagországaiban, a helyzet sokkal jobb mint az Egyesült Államokban, köszönhetően az egyenlőségre jobban törekvő oktatási és az egészségügyi rendszernek.
Az európai népesség legszegényebb felének bevételei 37 százalékkal nőttek 1980 óta, miközben az Egyesült Államokban stagnáltak. Eközben a leggazdagabb amerikaiak 0,01 százalékának bevétele több mint 300 százalékkal nőtt, kétszer nagyobb mértékben mint Európában. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint az Egyesült Államokban 39 ponton állt a Gini-index 2017-ben, több nyolc ponttal magasabb az EU-s adatnál. Az OECD nem európai tagállamai közül csak Kanada (31 pont) áll az unióval nagyjából egy szinten, más országokban - például Ausztrália (33 pont), Japán (34 pont), Törökország (40 pont), Mexikó (46 pont) vagy éppen Dél-Afrika (62) - jóval nagyobbak az egyenlőtlenségek.

Budapest a kutyaszar városa 2019.05.12. 16:51:31

Tehát a narancsrezsim gazdaságpolitikája összefoglalva tömören : korrupt, szar és elavult ! De legalább drága : )

Budapest a kutyaszar városa 2019.05.12. 16:53:08

@kvadrillio: Na, és mit szólsz a szinte hetente leleplezett magyar (!) horrorvágóhidakhoz, húsfeldolgozó üzemekhez ? Ez neked smafu ?

Weißkopf 2019.05.12. 20:44:32

@MAXVAL bircaman közíró: Az orbáni látszatdemokrácia még drágább.

kolomparlole1114 2019.05.12. 22:42:48

Birkaországban cigánykommunizmus van. A rákosista kommunizmus legjobb tanítványa.

Jakab.gipsz 2019.05.12. 22:47:36

Mi bizonyítja azt, hogy a sátánfajzat Soros globalista nyitott társadalma nem-e egy alternatív valóság ?

ese1985 2019.05.13. 06:14:48

@Jakab.gipsz: utazz oda és nézd meg a saját szemeddel. Jó a példa erre az írásban a 70-es évekre hivatkozás. Akkor a rothadó kapitalizmust mantráztad, de akik jártak ott, azok szerettek volna úgy enyészni. Összegezve: az jól működik, ez még fejlődhet.

midnight coder 2019.05.13. 07:22:13

@ese1985: Most viszont tényleg rohad. Erről szól a BRExit is. Van egy szűk elit aki változatlanul jól él, sőt jobban mint valaha, és van egy tömeg akinek sokkal szarabb a helyzete mint mondjuk 30 évvel ezelőtt. És itt nem arról van szó amit a vörösnácik tanítottak anno, hogy a csúnya gonosz kapitalista kizsákmányolja a szegény csóró munkásosztályt, hanem arról, hogy a termelést szépen kitelepítették keletre, vagy felváltotta a melóst a gép, az pedig aki nem annyira okos hogy elmenjen mondjuk informatikusnak, vagy bankárnak nemigen talál melót, amit pedig mégis, azt elviszik a bevándrolók, a tányérmosogató magyar bölcsésztől pakisztáni kecskepásztorig.

midnight coder 2019.05.13. 07:28:54

@ese1985: Ps. A 70-es évek óta azért eltelt a világban majd 50 év, és az alatt tudod elég sok minden változott. Pl. volt népességrobbanás, globalizáció, az informatikában is eljutottak oda, hogy a sarki koldus mobiljában nagyobb a számítási kapacitás mint anno egy egész ország összes számítógépében, van globális felmelegedés és globális környezetszennyezés, és egyre kevésbé valószínű, hogy a nyugat-európai polgár mondjuk 20 év múlva is 4-5x annyit fog kapni fizuként mint ugyanazért a melóért bárki más a Földön, és hogy akkor is menni fog, hogy a derék amerikai barátaink bármelyik országot lángba borítják csak azért, hogy Joe odahaza olcsón tudjon tankolni a kisteherautójába amivel dolgozni jár a közeli, alig 200 kilométerre lévő melóhelyére.

midnight coder 2019.05.13. 07:33:01

Amúgy a cikknek az 1. pontban teljesen igaza van, ahogy a 2.-ben is. Tulajdonképpen a 3-4-ben is, de ez eddig minden más kormányra is igaz volt. Lásd sík vidéken felhúzott völgyhíd, méregdrágán épült autópályák, és persze a Népszabónak is alapvetően az volt a baja, hogy már két ciklus óta nem etette a jóságos Nagy Kéz. Az 5. pont is kétes - igen, Orbán bácsiék lebontják a baloldali alternatív valóságot építő műhelyeket, és felépítik a sajátjukat.

Orbán veje 2019.05.13. 07:37:44

@midnight coder: Haver! Nagyon szépen tudsz hazudni! Éppen olyan szépen, mint a korrupt, tolvaj gazdád.

Esetleg hazudhatnál valami orbán ráhel férjéről is, a Tiborcz gyerekről. Mert hát ugye épp mostanság derült ki, hogy 35 milliárdos a vagyona! Érted haver? Szimpla érettségivel, 5 év alatt nulláról 35 milliárdra lopta magát.

Erről is hazudjál valamit, utána pedig takarodj a korrupt, fideszes tolvaj kurva anyádba.

arckönyv 2019.05.13. 09:30:59

@midnight coder: az alternatív valóság újrateremtése egészen pontosan alter jobb (új fasiszta) kreálmány, a fidesz meg pont ezt a vonalat képviseli. sokat segít a belátásában a vitára való hajlandóság teljes mellőzése, valamint a propaganda média létrehozása. a legerősebb szoci időkben sem volt még ehhez közeli sem az egyoldalú "tájékoztatás". a fidesz köröket ver minden korábbira, sőt inkább úgy mondanám a propagandájukat csak a kommunista időkben bevett gyakorlattal lehet egy lapon említeni. plakátok csak fidesz, köztévé csak fidesz, rádiók csak fidesz, megyei/helyi újságok csak fidesz. szóval ezzel kár nyugtatnod magad.

HaD 2019.05.13. 09:55:07

"...a kormány elődjeihez mérten viszonylag jónak mondható gazdaság- és pénzügy-politikája tette lehetővé, másrészt viszont a kedvező nemzetközi konjunkturális helyzet és az EU támogatások."
Na ez erős mellé beszéd(hogy finoman fejezzem ki magam). Ennek a bandának és az elődjeinek(akik ugyan ez a banda csak ép a qrva 1xű megosztásos népbutítás másik szereplői)a "fasza" kis érdeme hogy amikor lehúzták a drúzsbát a klotyón az amcsik(R.R.)akkor szépen a felkínált/leosztott szerepet bevállalták....mondjuk erre is voltak előzetesen felkészítve a bibóban meg oxfordban meg pl. matócsiaz mszmp úgynevezett privatizációs iskolájában... A szerep végtelenül 1xű. A hazai termelő kapacitásokat leépíteni(ezt szolgálta a demján meg ez a csányi nevű a 40%-os banki kamatokkal)...aztán az innen onnan szerzett zs-vel(olajszőkítés+oroszok pénze...lásd még Általános Értékforgalmi Bank tündöklése Magyarországon) szarérhugyér megszerezni amit lehetett,miközben az új gazdák a nyugat-európai érdekkörök érdekét messzemenően kiszolgálni pl. az ejus csatlakozás után a megmaradt termelési kvótákról való lemondással. Ebben a teljes 30 éve regnáló "elit" részt vett,és a nyugat aktuális gazdasági helyzetéhez igazodva terelgette a 10(?)millió fogyasztót meg a 4(5?)millió melóst a megszabott irányba.A gornejére Ausztriában elvert milliárdos tételek avagy a leharcolt német autók átvétele avagy az árfolyam politika de a letört bérszínvonal többnyire nyugati színvonalú árképzéses fogyasztói kosárral(a minőség meg neszbazdmegkeletiköcsögök) illetve a nyugatihoz képest minimum 4-5szörös kamatszinttel megspékelve mind mind egy elvállalt szerep részei és a teljes magyar(de inkább zsidó) "elit" BŰNE. Ilyen körülmények közt a költekezés szimplán annak a része hogy az európai fogyasztási szerkezetben egy tétel legyen a magyar és slussz. Egy ajudit előállító melós harmad/negyed annyiért gürizik mint egy német aztán megveszi a német autót még mindig a levetett szart de talán már nem 10-15 évest csak ...elcsócsálja az olasz német stb készterméket amihez az alapanyagot a fasza kis nyomott árfolyamon kivitték előtte...majd ez a melós elmegy az osztrák bankba és felveszi a túlárazott kölcsönt krva drága költségekkel(miközben tapsikol hogy a robinhúd orbánc hogy megadóztatta a bankokat:))...és ebből a kölcsönből megveszi azt a lakást ahol az "elit" a kilopott pénzeket tisztára mossa....és még örül is neki hogy az ami 5-10 éve 5-8 millióba került azt most 15-18 ért megkapja...a mesterségesen közpénzből megtölt építőipari bummnak köszönhetően....az hogy ezért pont megint 20-30 évet kell melóznia az fel nem tűnik hisz szépen elterelik a figyelmét valamilyen aktuális ellenségképpel....a magyarság meg boldog a "barbárokra várva":):)

2019.05.13. 10:19:51

@arckönyv:
Pontosan. Egy időben rendszeresen olvastam a HVG-t, rengeteg volt benne a kormánykritika az akkori baloldali kormánnyal szemben. A Népszabadságban meg simán leközöltek Orbán Viktor cikket is. Az mtv stúdióban pedig épp valamelyik Fideszessel volt interjú, mikor 2006-ban a nagy balhé volt ott. Nyilvan a baloldali sajtó is mindig elfogult volt, csak a különbség az, hogy a Fideszes sajtó semmi más, csak tiszta propaganda.

HaD 2019.05.13. 10:20:24

A jelenlegi magyar fogyasztás(melyet a cikkíró helytelenül nem közgazdaság kategóriaként kezel) alapvetően arról szól hogy egy 10 évvel ezelőtti válságból egy szubvencionált és erőltetett fogyasztással próbálnak a közgazdászok kitörni Európában de főleg az USA-ban. Ebben szerepe van annak hogy a jelenlegi társadalmi szemlélet a zsidó elképzeléseknek megfelelően az emberi értéket a fogyasztás nívójával méri. Ennek van alárendelve minden az ipar a kereskedelem a banki szféra a média szolgáltatások és főleg a mindennapos manipulatív politika . Mindeközben a fenntarthatóságról süketelnek meg a klíma változással riogatnak. Egy fenntartható társadalomban először is ott kezdődik a reggel hogy mi az amit a saját kis életteremben meg tudok teremteni és ha van netán fölöslegem illetve ezzel szemben van valami alapanyag igényem(amit aztán én magam dolgozok föl)akkor esetleg cserélek...de az igényeimet ehhez szabom(na erre lenne ma kurva nehéz rábeszélni az embereket olyanoknak akik elbasszák/ellopják azt amiért megdolgoztak)....azt látni kell hogy ma a világ nem képes eltartani ennyi embert...de amikor egy népcsoportnak a túlélés a szar elosztás miatt ma is arról szól hogy szaporodjon akkor a felesleget nagyon nehéz befolyásolni...az amcsik ezt próbálják megtenni a a helyi háborúkkal...és a levét az európaiak nyakába önteni....az hogy a mai magyar de akár európai "elitnek" a mindennapos célja hogy a tömegeknek valamiféle munkát adjon akár látszat munkát is az afféle baka kussoltató stílus...a látszat építkezéseken meg látszat munkahelyeken lébecoló népség nem unatkozik nem okoskodik nem lázong végül is megkapja a napi betevőre valót...de az hogy mi lesz holnap vagy holnap után(a fenntarthatóság jegyében:))arra már ne legyen kíváncsi.Üljön otthon a Tv előtt és örüljön neki hogy ép ,megvédi a szuperhős vagy rendőrhadnagy vagy rambó vagy a orbánc vagy trump de főleg a putyin:)...mindeközben a kínaik majd szépen lerabolják a környéket és aztán a túlnépesedett Európát(az akkor lehetőségekhez képest) beleviszik valami "jó kis " háborúba...mint tették ezt a saját "európai" uraik az elmúlt században kétszer is....

HaD 2019.05.13. 10:25:59

@Orbán veje: sajna ez a 35 milliárd a stróman rendszer miatt valszeg 350 feleslegesen elköltött milliárdjába került az országnak:(:(

arckönyv 2019.05.13. 10:31:02

@Zabalint: nagy tévedés a sajtó megítélésében elfogultságnak nevezni az ideológiai részrehajlást. itthon 40 évig egyféle sajtó volt ezért ez a téves beidegződés.

2019.05.13. 12:04:49

Amikor lezuhant az olaj ára, miért csak pár forinttal lett olcsóbb a kutaknál? Így nem nehéz gazdasági teljesítményt nyújtani.

Tamáspatrik 2019.05.13. 18:31:31

@midnight coder: Legboldogabb országok listája íme: hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_list%C3%A1ja_a_boldogs%C3%A1g_index_alapj%C3%A1n
Nem a briteket kellene emlegetni, ők a 19.helyen vannak, az USA is csak a 18. A skandinávok az élen, ja és M.o. a 69. Innen szép nyerni mint mondani szokták.

Egyébként nem veszem félvállról amit mondasz, mert a legtöbb új dolog angolszász területekről indul valóban, és lehetséges egy komoly VÁLTOZÁS, a rendszerek átalakulhatnak. Meg is rendülhetnek, összeomlások következhetnek be, amely a legjobbakra is átterjedhet (Svájc, Dánia stb.) Engem is foglalkoztat ez a téma komolyan.
Viszont ami nálunk van, abban nincs semmi új az égvilágon, régi gondolatok és rendszerek összemixelése csupán. Nem mernék fogadni arra, hogy ebből valami jól sül ki, mint még a világon eddig sehol nem jöttek be az ilyen külön utas próbálkozások.

Tamáspatrik 2019.05.13. 18:33:25

@midnight coder: lebontják a baloldali alternatív valóságot és felépítik a sajátjukat. -> Csöbörből vödörbe? Kösz...

Tamáspatrik 2019.05.13. 18:37:52

@HaD: Ebben az okfejtésben számomra vannak erős túlzások, de azt elfogadom, hogy '90 óta vagy még régebben az elit mindig csak a saját kis pecsenyéjét sütögette és nagyon nem foglalkozott vele, hogy a közép vagy alsó rétegek hogyan isszák meg ennek a levét. Ilyen teljesítménnyel tőlünk nyugatra nem éltek volna meg pártok, sokkal kisebb túlkapásokért is már tömegtüntetések vannak, ahol az embereket nem lehet egymásnak ugrasztani, hanem szolidárisak a tüntetőkkel.

Dan da Man 2019.05.14. 09:17:40

@Jakab.gipsz: Azt már tudjuk, hogy egyébként mit gondolsz (és érdektelennek látjuk), de a CIKKHEZ és benne foglaltakhoz mit tudsz szólni, baszdmeg?

Cycmen 2019.05.14. 09:30:01

@Dan da Man: Azt már tudjuk, hogy egyébként mit gondolsz (és érdektelennek látjuk), de a CIKKHEZ és benne foglaltakhoz mit tudsz szólni, baszdmeg?.......

Többet szólt mint te szoktál. Amúgy mi van veled ávóspalánta, elfelejtetted javasolni hogy tiltsák ki.
süti beállítások módosítása