Kimondott és leírt szavaink sok esetben ugyanolyan vagy még mérgezőbb hatásúak is lehetnek mint az általunk használt különféle vegyszerek - ezzel azt hiszem nem mondok újat, hiszen nagyon sok betegség forrása az egymásnak okozott stressz. Létezik olyan is, hogy vegyszerfóbia, egy eléggé divatos és elterjedt negatív gondolkodásmódról van szó azért negatív, mert egyes vegyi anyagokat veszélyesnek nevez (komoly bizonyítékok nélkül) amellett, hogy foglalkozna az alternatívákkal. Sőt, miközben képzelt veszélyekkel foglalkozunk, nem beszélünk azokról, és főleg nem teszünk semmit (!) azok ellen, amelyek hatása már egyértelműen bizonyított.
Az óvatosság nem árt a különféle mesterséges anyagokkal szemben, azonban létezik arany középút, amely még nem rombolja a (nálunk egyébként is alacsony szintű) társadalmi bizalmat. Léteznek tévhitek bőven, lássunk párat ezek közül.
1.A természetes mindig egészséges
A természetes vegyi anyagok jóval több halált okoznak manapság mint a különféle vegyszerek: a háztartási tüzelésből származó füst, az alkohol és a dohányzás tartoznak ide, ezekhez képest a kártevők irtására használt vegyszerek nagyságrendileg kevesebb áldozatot szednek. A szénhidrátok például szerves molekulák, tehát szintén vegyi anyagok, túlzott fogyasztásuk szintén sokak életét rövidíti meg, valószínűleg sokkal károsabbak mint az élelmiszerekben levő különféle adalék anyagok. Azt is "természetesnek" tartjuk valamennyire, hogy az autónkban ülünk a dugóban, és közben mérgezzük saját magunkat és a környezetünket.
Azonban az ismeretlentől az ember mindig jobban fél mint attól amit ismer, és mindig kellemesebb másokra mutogatni, mint saját magunknak tenni bármit is az egészségünkért.
2.Régen minden jobb volt
Régebben az ipari légszennyezés sokkal drasztikusabb volt mint manapság olyannyira, hogy a légkörbe kerülő rengeteg füst még a globális felmelegedést is kis mértékben csökkentette. A "chemtrail" hívőkkel szemben, manapság a levegő általában tisztább, legalábbis a fejlett országokban (főként azokon a területeken, ahol a járművek nagy része korszerű és a lakossági fűtés is korszerűnek mondható).
A pár évtizeddel ezelőtti mezőgazdasági vegyszerek sokkal ártalmasabbak voltak a maiaknál, a rákbetegségek száma kimutathatóan megnövekedett a '80-as években, részben amiatt is, mert nem tartották be a munkavédelmi előírásokat és a munkaegészségügyi várakozási időket sem. (Magyarán ész nélkül permeteztek még a kiskertekben is.)
Régebben is használtak egészségre ártalmas tartósítási eljárásokat, a sózás és a füstölés sem volt teljesen ártalmatlan, mélyhűtés pedig nem létezett.
3.Létezik olcsó, jó minőségű készétel, amit csak úgy levehetünk a polcról
Extrém követelménynek tartom, hogy az élelmiszeripari termékektől magas minőséget várjunk el alacsony áron, ez nem fog összejönni. Az élelmiszeripar olcsó alapanyagokat használ és törekszik a tartósításra, amelyhez gyakran adalékanyagokat kell, hogy használjanak. A "nem tudjuk, mivel etetnek minket" - közhely nem teljesen igaz, mert a címkékre a gyártók rá kell, hogy írják. Emellett pedig létezik olyan is, hogy "élelmiszerlánc felügyelet", amelyet az iparágra kivetett évi 10-13 milliárd (!) forintnyi adóból tartunk fel, és a feladatuk pontosan a hamisítások feltárása és egyes káros összetevők kimutatása. A NÉBIH komoly büntetéseket szabhat ki, és olykor meg is teszi. Hogy eléggé gyakran és megfelelő hatásfokkal teszik-e ezt az már jogos kérdés, az ő munkájukat is kellene, hogy értékelje valaki.
Alapvetően két választásunk van: vagy drágább és márkás terméket választunk, amely feltehetően jobb alapanyagokból készül, vagy pedig főzzünk és süssünk saját magunk friss, nem tartósított húsokkal és zöldségekkel.
4.A bio termék a megoldás
A biotermék előállítása fajlagosan jóval drágább mint a normál nagyüzemi technológiával (mivel ugyanannyi ráfordítás mellett a hozamok jóval alacsonyabbak). Tömegtermelésről van szó, és ma még nem megoldott több milliárd ember ellátása biotermékekkel, éppen a városi lakosság legszegényebb rétegei nem is képesek megfizetni. (Egyébként a biogazdálkodás sem nélkülöz egyes vegyszereket, bár általában olyanokat, amelyek már több évszázada használatban vannak.) Ennek ellenére nincsenek kimutatható előnyei a biotermékek fogyasztásának, mert a vegyszereket úgy találták ki, hogy szinte teljes mértékben lebomoljanak mire a fogyasztóhoz érnek. A kiskerti zöldségek előnye sokkal inkább a frissességük és a jobb ízük, hiszen ezeket nem kell fél éretten leszedni a hosszú szállítási idő miatt.
5.Tiltsuk be a vegyszereket
Vegyszerek nélkül a jelenlegi mezőgazdaság nem képes termelni nagy mennyiségben penészgombáktól és kártevőktől mentes élelmiszert. Nem mellesleg mindenféle mellékhatás vizsgálatára kiterjedő, évtizedes kutatómunka előzi meg egy-egy vegyszer használatának engedélyezését.
Egyik példa erre a glifozát hatóanyagú gyomirtóval kapcsolatos pereskedés: kevéssé közismert, hogy ez a gyomirtó glialka néven nálunk már több mint 30 éve használatban van, totálisnak nevezik, de inkább széles spektrumúnak mondható, mivel egyre több a vele szemben rezisztens gyomnövény. Az USA-ban rengeteg per indult a gyártó ellen (ott Round-up néven fut ez a szer), a feltételezhető rákkeltő hatása miatt. Kétlem, hogyha ha valaki a munkavédelmi előírásokat valóban betartja, annak tényleg félnie kellene ilyesmitől, bár a kiskertekben a használatát mindenképp érdemes kerülni. További mellette szóló érvek, hogy használata talajkímélő megoldás, az ivóvizet nem veszélyezteti valamint az alternatívái olykor még nála is károsabbnak tűnnek.
6.Minimalizálni kell a vegyi anyagokat - ez igaz
Vigyázni kell a háztartási tisztítószerekkel, ezek belégzése is káros lehet. Túl sok felvágott fogyasztása a benne levő nitrát-sók miatt szintén kerülendő. A kozmetikumok is tartalmazhatnak káros vegyszereket. Minden esetben a mértéktartás és az alternatív, kevésbé káros anyagok keresése javasolható.
Viszont ezeknél is mérgezőbb hatású lehet az, Jézust idézve: "ami kijön az ember szájából" - hiszen a falusi pletyka szintű rémhírterjesztés, voltaképp zsigeri eredetű szellemi kútmérgezés az, ami a bizalmatlanság kultúráját terjeszti.
7.A modern munkamegosztás nagyfokú bizalmat feltételez
Vannak akik szeretnének visszahúzódni a középkorba, olyan önellátó paraszti kisközösségekbe, ahol mindenki ismert mindenkit. A kényelmetlenség érzetükből fakad a bizalmatlanság, amelynek egyik kifejezése a vegyszerfóbia. A bizalmatlanság azonban egy ördögi kör, és újabb bizalmatlanságot szül, ami viszont fokozatosan megtörhető. Egyrészt annak a megtapasztalásával, hogy mennyivel kellemesebb az általános bizalom légköre - amit a sokat szidott, "hanyatló" nyugaton gyakrabban átélhetünk mint nálunk. Emellett a világos, átlátható és hatékonyan működő, szúrópróba szerű ellenőrzésekre is szükség van, a csalókkal szemben pedig a szankciók is elég kemények kell legyenek, ne lehessen a simlisséget csak úgy megúszni.
"Ne bízz azokban, akik senkiben sem bíznak! Aki embertársait gonoszsággal gyanúsítja, többnyire azt keresi bennük, amit önmagában lát." Nem tudom, hogy kitől származik ez az idézet, de számomra azt takarja, hogy az illető azt feltételezi, hogy mások (pl. élelmiszeripari, mezőgazdasági szakemberek, kutatók stb.) ugyanolyan szar munkát végeznek mint amilyet ő, tehát számára valószínűleg a felelőtlen, hanyag munkavégzés a társadalmi norma.
Emellett vannak persze olyanok is, akik azt hiszik, hogy az életet teljesen "tisztán" lehet megélni, mindenféle káros hatások nélkül, mintha abban bíznának, hogyha kilépnek az utcára, akkor a cipőjük nem lesz kicsit sem poros...