Ideo-logikák

Ideo-logikák

Trianon a múltunkhoz tartozik, nem a jelenünkhöz. Néhány új szempont.

2019. június 02. - Tamáspatrik

A "trianon-szindróma" ugyan ma is ható jelenség, de magának a békediktátumnak valódi gyakorlati jelentősége ma már nincs.

Több mint száz évvel ezelőtt országunk már de facto elvesztette területének mintegy 2/3 részét, a Párizs melletti Trianon-palotában csupán ennek a helyzetnek a de jure rögzítése történt meg. Nagyon sok tanulsággal jár, hogyan következett be ez a mindenképpen szomorúnak vagy tragikusnak nevezhető esemény, a történeti okok jól feltártak, komoly történészek mint például Romsics már részletesen írtak minderről, mindenkinek érdemes tisztában lenni ezekkel. Én most nem is szeretnék ebbe belemenni, inkább néhány olyan szempontot tennék hozzá, amelyek nem annyira nyilvánvalóak. (Amellett, hogy amiről nem nagyon beszélünk, a soknemzetiségű ország egységét csak a Habsburg vezetésű Monarchia volt képes biztosítani, az önállóságunk a békekötés előtt távolról sem volt teljes.)

1.Máig ható sokk?

Nehéz elképzelni, mekkora sokk lehetett az ország teljes lakosságának és különösen az elcsatolt területeken élő több millió magyar számára felfogni azt, hogy egy másik államhoz kerültek, ami maga után vonta újfajta feltételrendszerekhez való alkalmazkodás követelményét. A határon túlról özönlöttek a menekültek, sokan kénytelenek voltak vagonokban meghúzni magukat éveken keresztül. A határainkon túl maradtakat gyakran vegzálták és főleg az értelmiségiek szembesültek jelentős pozícióvesztéssel. A '20-as évek elején nem lehetett tudni, hogy esetleg még a maradék országot is meg akarják szállni a környező országok, (bár ennek a valószínűsége idővel egyre csökkent), ezért a nacionalista Horthy-rendszer államszervezete, politikája és háborús logikát tükröző ideológiája az akkori helyzetre középtávon nagyjából adekvát válasz volt.

2.Trianon-szindróma

A "trianon-szindróma" egy olyan érzést takar, hogy Magyarország egyedül van Európában és még a szövetségesei is cserben hagyják kritikus esetekben. Azok között, akiket befogadtunk sokan vannak, akik asszimilálódtak, de olyanok is bőven (mint a dél-vidéki szerbek nagy része), akik hozzánk menekültek ugyan, később mégis az anyaországhoz csatlakoztak.

Emellett még Nyugat-Európa lelkiismeretére is apellál, hiszen a kontinens keleti és déli részéről érkező hódítókat több alkalommal is országunk területén sikerült feltartóztatni, tőlünk nyugatra már nem jutottak el - emiatt a nemzeti fejlődésünk több alkalommal gátolt volt az iparosítást könnyebben megvalósító, kereskedő vagy a gyarmatokból is hasznot húzó Nyugattal szemben, amiért most kárpótlással tartoznak. Ez az érvelés nem teljesen alaptalan és lehet némi része abban, hogy például az osztrákok számára mi vagyunk a legszimpatikusabbak egy felmérés szerint, azonban ilyen történelmi "könyvelés" nyilvánvalóan értelmetlen dolog, egyoldalú szemléletet tükröz amellett, hogy az érdemek és károk nem felmérhetőek.

A nacionalista politikusok viszont képesek építeni minderre és felhasználni a kulturális hagyományainkban ma is meglévő "trianon-szindrómát", amely manipulatív eszközként szolgálhat.

3.Lehet-e a veszteség egyben nyereség is?

Ahogyan az emberi életben is jellemző, hogy a veszteségeinkkel gyakran (később felismert) nem várt nyereségek is együtt járnak (és fordítva), egy ország életében sincs ez másként.

Ad1. Az elcsatolt országrészek Nyugat-Szlovákia és Burgenland kivételével gyakorlatilag mind gazdaságilag fejletlenebb területek voltak és ha mondjuk az I. és II. Bécsi döntést nem érvénytelenítették volna, a mai átlagos életszínvonal lényegesen alacsonyabb lenne a jelenleginél. Ugyanis Budapest és Dunántúl északi és nyugati részei a gazdasági modernizáció fő területei ma is, ezekből a régiókból terjed fokozatosan az ország többi részére. A mezőgazdaságunk fejlettsége sem a földjeink mennyiségén és minőségén múlik elsősorban, sokkal inkább "kulturális" tényezőkön.

Ad2. A kis országok általában boldogabbak. A boldogság felmérésekben a kisebb országok állnak az élen, ezekben általában az életszínvonal is magasabb, a jövedelmi különbségek pedig szinte minden esetben kisebbek a közepes és a nagy országokhoz képest. Nem tudnám megadni ennek az okait, úgy tűnik, hogy a kis országok kulturálisan homogénebbek, emiatt identitás és kultúra területén egységesebbek, a verseny nem olyan öldöklő országon belül, ezért a jövedelmi különbségek sem kiugróak. Emellett a gazdasági ügyeskedésük nem olyan feltűnő és a nagyhatalmi ambíciók sem jelentenek terheket (pl. nagy hadsereg fenntartása miatt).

Ad3. A kisebb országokban élés nagyobb közös teljesítményekre ösztönöz. A Monarchiához képest a '20-as és '30-as években az irodalmi életünkben sokkal jelentősebb művek születtek, sőt a találmányok száma is aránylag több (elektromosságban például a világ élvonalába kerültünk). Az oktatási rendszerünk is megújult és a gazdaság fejlődése is gyorsabb volt a Horthy-rendszerben. Mindez persze lehetne a függetlenségünk következménye, de ez így önmagában nem állja meg a helyét, önmagában nem döntő az ebből a szempontból, hogy egy nemzet mennyire független. Szinte azt lehet mondani, hogy a Kárpát-Medence kissé elkényelmesedett magyarságát felrázta a történelmi trauma és nagyobb teljesítményre sarkallta - a Kádár-rendszerre is igaz ez, amikor a magyar film és könnyűzene vált nemzetközi szinten ismertté, de a tudományos teljesítményünkről is elmondható, hogy szinte minden korszakban jelentős volt.

4. A megváltozott körülmények miatt szinte már irreleváns az egykori "békediktátum"

A határon túl rekedt magyarok nagyon sokáig szinte másodrangú állampolgárnak számítottak új hazájukban, amit már nem lehet elmondani az Európai Unióhoz való csatlakozás után. A helyi autonómiák kibővültek, a helyi önkényeskedések ritkán fordulnak elő a honfitársainkkal szemben, például nem verik már meg a magyar szurkolókat szlovák rendőrök és Erdélyben se nagyon vannak magyarellenes atrocitások. Kárpátalján és a Vajdaságban magyarnak lenni pedig szinte kiváltságnak mondható, hiszen ők még a jó munkalehetőségekkel és magasabb életszínvonallal kecsegetető EU-n kívül vannak, ezért a magyar kapcsolatok számukra potenciális előnyökkel járnak.

A régi nagy Magyarország szétesése részben annak is betudható, hogy a kapitalista fejlődés régebbi szakaszában előnyt jelentettek az egy nyelvű nemzetállamok (pl. a törvények megfogalmazásában és egységes érvényesítésében). Mára azonban a régiók Európája jött létre, ahol a nagyobb országok mind különféle, kulturálisan eltérő régiókból állnak, amelyek jelentős autonómiával rendelkeznek. A bajorok mások mint az észak-németek, a spanyoloknál ott vannak a baszkok és katalánok, az olaszoknál rengeteg régió gyengíti az ország egységét, az angoloknak pedig a skótok és észak-írek, de még a franciáknál is léteznek bretonok és okszitánok. Kivétel nélkül minden nagyobb országban vannak emiatt problémák és a homogenitás hiánya plusz gondokat jelent a belpolitikában.

Az egyes nemzetiségek beolvasztása is lelassult mára ha egyáltalán végbemegy, hiszen minden kis régió büszke a saját kultúrájára és az egyedi kulturális identitás az, ami sokaknak értéket jelent.

Mindebből az következik, hogy ha netán megnyerjük az I.világháborút és nincs Trianon, az ország ma akkor is különálló egységekre tagozódna (vagy külön államokra vagy autonómiákra). A történelemben léteznek hosszabb távú kiegyenlítő erők, különféle előnyök és hátrányok.

Trianon ezek alapján sokak számára olyan esemény, amely jelképes jelentőséggel bírhat, érzelmileg megérinthet minket többek között a szülőföldjükön maradt, de más országokba került honfitársaink miatt. Viszont történelmileg egy behegedt seb csupán, ennél semmiképpen sem több.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9814875676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2019.06.02. 23:44:33

2 dolgot megjegyeznék:

1. Trianon nincs érvényben - helyette viszont van a 2. világháborút követő Párizsi Szerződés
2. Azok, akik Trianon bűvöletében élnek, rendszerint ők azok, akik nemzetállamról beszélnek.

Tamáspatrik 2019.06.03. 22:05:21

@Geo_: Igen, a párizsi szerződést nem szokták emlegetni, egy kalap alá veszik Trianonnal, arról sem beszél senki, hogy végül az oroszok döntötték el, ill. maga Sztálin, hogy mennyi területet tarthatunk meg, és ők döntöttek úgy, hogy semennyit.
Azzal meg nincs semmi bajom, ha nemzetállamról beszélnek, kell is beszélni a nemzetállamról, viszont manapság a regionalizmus már felülírja sok esetben. Elképzelhetetlen egy olyan vegyes összetételű állam manapság mint a történelmi Magyarország volt, a miniállamok korát éljük Európában, valamint az autonóm régiók korát mint Katalónia, Baszkföld és Skócia. Ez is szerintem egy fontos szempont, ami miatt Trianon egyértelműen a múlthoz tartozik éppúgy mint az Aranybulla vagy Ferencz József magyar királlyá koronázása.

Tata86 2019.06.04. 11:05:08

4) Azért egész mókás hozzáállás. Lényegében az aktuális politikai hangulat függvénye, hogy éppen vernek-e magyarokat a rendőrök vagy szkinhedek, születik-e valamilyen groteszk jogkorlátozó szabály, esetleg enyhülés tapasztalható, de ez így teljesen jó. Hiszen az unióban vagyunk! :D

Gleccsertetű 2019.06.04. 11:12:09

De, rohadtul van máig tartó jelentősége. Gazdasági és társadalmi téren is. Szóval, vesszen trianon!

Visceroid 2019.06.04. 11:12:43

"Trianon a múltunkhoz tartozik, nem a jelenünkhöz. "

Köhm, ezzel szerintem úgy kb 20 évet késtetek, de mindegy.

csorsza 2019.06.04. 11:20:52

Mivel ma is problémás a jelenlegi határainkon kívülre szorult magyarok helyzete, folyamatos asszimilációs nyomás alatt élnek, ezért a jelenben is van aktualitása.
De, persze, ha ez neked nem fontos szempont, akkor számodra tényleg nincs.

nemecsekerno_007 2019.06.04. 11:23:39

"Trianon a múltunkhoz tartozik, nem a jelenünkhöz."

Több szempontból sincs így, de ez gondolom nem zavar... Az egyik például a gazdasági, ami ugye fontos, mer' abból lehet több lélegeztetőgép...

Fülig José 2019.06.04. 11:24:17

a történelmet CSAK folyamatában érdemes szemlélni. Önkéntes nullpont felvételével (esetünkben "trianon") maximum az ilyen debil tetveket lehet befolyásolni, értelmes embert nem . 1920. junius 4. én Magyarország visszakapta önrendelkezési jogát, amit 500 éve sem bírt kivívni (a csúti hazug állításával ellentéteben) és lehetőséget kapott önálló államként való működésre. Mint vesztes monarchia része még ez is sokkal több, mint lehetett volna. Örüljünk, hogy ennyi legalább jutott. A béketárgyalásokra SEM kellett volna meghívniuk minket, más kérdés hogy tök fölösleges volt odautazni.
Szánalmas ez a vergődés a népnemzetthhhhy oldalon, a többség azt sem tudja miért hívják Trianonnak, a térképen keresgéli...féleszű banda.

exterminator 2019.06.04. 11:38:25

A holokauszt nem a jelenünk, hanem a múltunk része és gecire nem érdekel senkit annyira sem mint Trianon. :)

TamásD 2019.06.04. 11:44:40

Azért, hogy gazdasági kérdés Trianon, kétélű fegyver. Szerintetek mi lenne, ha egyik napról a másikra megkapnánk a Felvidéket, Erdélyt, stb. OK, természeti kincsekkel, ásványkincsekkel, hazafisággal együtt - meg azzal az x millió jórészt szegénységben élő, nem ma lebarnult lakossággal együtt, akik ott élnek. Adósságokkal, kötelezettségekkel, munkamorállal. Hát... kb. azonnali gazdasági csőd, az lenne. Egy nálunk sokkal sokkal erősebb NÉmetország megérezte az NDK egyesítését... innentől mindenki gondolja tovább.

chrisred 2019.06.04. 11:46:04

@Geo_: Pont az az egyik probléma, hogy a trianoni Magyarország egynemzetiségű, egynyelvű ország lett, de nem lett nemzetállam. A királyi Magyarország egy etnikailag, nyelvileg, szokásokban, hagyományokban, életmódban különböző jellegű csoportok együtteséből álló színes szőttes volt, erre az egészre mondták akkoriban, hogy magyar. Aztán a nacionalizmus korszakában a csoportok egy része más identitást talált magának, ennek a folyamatnak az eredménye lett Trianon. Amikor kívülről/felülről megmondták, hogy mi az, amit már nem tarthatunk magyarnak, de még mindig nyitott kérdés maradt, hogy ki/mi a magyar. Népi vagy urbánus gyökerű, az országon belül született vagy bárhol, ha magyarajkúak voltak a felmenői, zsidó vagy cigány lehet-e magyar stb.

vanRob 2019.06.04. 11:59:32

@MAXVAL bircaman közíró: Aki arccal tekint a múltba, az seggel megy a jövőbe... Nem tudom hol és kitől hallottam, de abszolút találó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 12:12:31

@vanRob:

Akinek nincs múltja, annak jövője sincs. Olyan ez, mint az alapozást kihgayni a házépítésnél: gyorsan össze is dől a tákolmány.

szkeptikus123 2019.06.04. 12:13:44

"A határon túl rekedt magyarok nagyon sokáig szinte másodrangú állampolgárnak számítottak új hazájukban, amit már nem lehet elmondani az Európai Unióhoz való csatlakozás után."

Hogy lehet ilyen baromságot írni?

Nemcsak "szinte számítottak másodrangú állampolgárnak", de azok is voltak, és mind a mai napig azok. És azok is maradnak, mindaddig, amíg az anyanyelvükön kívűl, tudniuk kell egy másik nyelvet is ahhoz, hogy mindennapi ügyeiket zökkenőmentesen tudják intézni, legyen az bevásárlás, vagy hivatali ügyintézés, vagy orvosi vizsgálat vagy bármi hasonló...

LZolta 2019.06.04. 12:17:18

@vanRob: Aki szarik a múltra, arra szarik a jövő! Talán nem annyira stiláris idézet, mint a tiéd, de legalább tudom, hogy kitől származik...

chrisred 2019.06.04. 12:18:19

@MAXVAL bircaman közíró: Akkor mondjuk Ausztráliának vagy Új-Zélandnak nincs jövője?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 12:20:47

@Fülig José:

Alapvetően tényeid igazak, csak a következtetésed hamis.

Tény, hogy lehetett volna rosszabb is. Ha a szomszédoktól függött volna. De nem tőlük függött, ők csak éppen jó helyen voltak, jó időben. Maximális követeléseik azért nem teljesültek, mert se az angolok, se a franciák nem akarták, hogy ezek az ország túl erősek legyenek, mert akkor esetleg nélkülük is boldogultak volna.

Neked, mint fanatikus ballibnek, nyilván érthetetlen, hogy egy közösség sajnálja megcsonkítását. Hogy te is értsd: képzeld el, hogy holnap kedvenc homokklubod egy részét elfalazzák, s az ott rekedt haverjaid harmadát hittanra kényszerítik.

Fülig José 2019.06.04. 12:21:58

@MAXVAL bircaman közíró: nyiván nem gondolod komolyan, hogy veled vitázom, te féleszű anyaszomorító?

kvp 2019.06.04. 12:24:33

A trianoni hatarok miatt jelenleg Magyarorszag tulnyomo reszeben magyarokbol all. Magyar anyanyelvu, magukat magyarnak vallo emberekbol. Ez persze meg valtozhat, de jelenleg ez a helyzet es ezzel sikerult mara egyetlen kulturalisan es nemzeti identitasaban egyseges regiova tenni az egesz orszagot. (persze ugy konnyu, hogy kb. egy kisebb EU-s regio meretu az egesz) A teljes magyar kiralysag teruletet egyertelmuen nem lehet es nem is erdemes visszasirni, mert onnantol hogy anno a magyarok hagytak, hogy valahol teruletileg egyseges kisebbsegek keruljenek tobbsegbe, mar nem volt magyar terulet. Az egyetlen problema a tomoren magyar, magyar tobbsegu, hataron tuli reszekkel van, de ezek sajnos joreszt megszuntek (lakossagcsere, kivandorlas, asszimilacio miatt), igy nem nagyon maradt olyan volt magyar terulet ami jelenleg magyar tobbsegu lenne es a hatarainkon kivulre esik. Ha van is max. a hatarsavban es Erdelyben egy roman tobbsegu regio altal elvalasztott tombben. A hatarsav meg akar vitathato is lehetne, de Erdely sajnos tul messze van es egyre kisebb a tisztan magyar resz.

Egyebkent en az EU-s regionalis autonomiai rendszert akkor neveznem mukodokepesnek , ha a skot, baszk, katalan fuggetlenseg biztositva lenne es belgium is szetvalhatna a 4 fo allamalkoto nep altal iranyitott fuggetlen allamra. (holland, francia, nemet es muzulman) De meg kellene adni az autonomiat a brit muzulman tobbsegu kozossegeknek is. Lehet, hogy ez hosszu tavon tervben van, de a spanyol pelda alapjan valoszinuleg csak a nemzetallamok megszunese utan lenne erre lehetoseg, ami az emberek szabad mozgasa miatt egyben azt is jelentene, hogy mar nem lehetne teljes mertekben teruleti alapon szetvalasztani a kulonbozo nemzetisegeket, legalabbis lakossagcsere nelkul nem. (utobbira a muzulmanok talan meg hajlananak is, sziriaban is volt ra jopar pelda)

Roviden szolva trianon nem csak a mult, hanem figyelmeztetes a jovore nezve, hogy mi tortenik egy orszaggal ami beenged mas nemzetisegu, eltero kulturjaru nepeket es hagyja oket a sajat kulturajukat megorizve egy tombben letelepedni. Egyebkent pont ez tortenik jelenleg tobb nyugat europai orszagban is. Ha trianon egy termeszetes folyamat vege volt, akkor ugyanilyen termeszetes folyamat eredmenyekeppen fognak kialakulni onallo iszlam allamok Nyugat Europaban, mig megeshet, hogy a mostani nemet vagy francia allamok is csak tobb kisebb, teruletileg nem folytonos darabban mardnak meg.

ps: Ne felejtsuk el a legnagyobb internacionalista allamalkoto erot, az iszlamot sem. Jelenleg ez az eszmerendszer rendelkezik azzal a potenciallal, hogy a nemztallamok es az europai nemzetisegekhez tartozo nepek megszunese utan egy ideologiailag es 'nemzettudatban' is egyseges egyesult europai iszlam allamot hozzon letre.

antiinternáci 2019.06.04. 12:29:08

Érdekes, hogy miért pont a magyar múltat akarják az elvtársak ilyen elvetemült megrögzöttséggel végképp eltörölni...
Hogyan van az, hogy más országokban nem folyik ilyen ádáz kampány a történelem uralása érdekében?
Elken kell állni a bolsevisták törekvéseinek: mert amíg a múltunkat nem birtokolják, addig a jövőnket sem tudják. Innentől nézve viszonylag egyszerű "az bolsevista áfium ellen való orvosság" : örökké emlékeznünk kell Trianonra (is).

LZolta 2019.06.04. 12:29:41

Trianon mint "behegedt seb"? Szánalmas! Amíg 1 magyar él és fáj a szíve az idegen hatalmak kínzó fojtogatásában szenvedő másik magyarért addig vérzik az a seb és olthatatlan fájdalommal ég! Égre kiált az a szégyenletes aljas bitang összeesküvés amit Trianon néven emlegetnek. Gyalázat! És gyalázat az is, hogy ezzel a "lépjünk túl ezen a Trianonocskán" gondolattal valaki provokáló blogot ír, az külön gyalázat, ha komolyan gondolná... Hányok.

acycloren 2019.06.04. 12:30:30

@exterminator: Igen, én a holokausztot és Trianont is pont úgy a múltba forduló onanizálásnak tartom.
A nagyszüleim Szabó Dezsőt meg Tamási Áront olvastak és folyton a határontúliakért aggódtak.
Aztán megismertem sok határontúli magyart és megdöbbentem, hogy mennyire alakoskodó, számító, a magyarországiakat lenéző és kihasználó emberek. Bizniszt láttak mindig a magyarorszagiak kopasztasában. Felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, erdélyi... Egykutya. Most már nem Magyarországra, hanem nyugatabbra mennek. Külföldön simán összefognak románnal, szlovákkal, szerbbel, ukránnal a magyarok ellen. Ezt is tapasztaltam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 12:30:51

@Fülig José:

Szerinted vitáztam veled? Ha ezt akarnám, ímélt írnék neked.

Nem szokásos vitázgatni bérkommentelőkkel. semmi értelme. Csak a gazdáddal lenne ennek értelme.

chrisred 2019.06.04. 12:33:32

@MAXVAL bircaman közíró: Vagyis az ország következő nemzedékei számára az is lehet múlt, amit a Trianon utáni nemzedékek hoznak létre.

omnesbonipropatria 2019.06.04. 12:36:55

Nem tudom, hogy a blogger szándékosan ír le sületlenségeket vagy tudatlanságból...
Egyben gratulálok az index.hu-nak, hogy pont egy ilyen színvonaltalan bejegyzést tesznek ki június 4-én!

Nincs máig ható hatása? Ma már nem számít, hogy magyarként hova születsz? Gazdaságilag még jót is tett az, hogy az ország területének, lakosságának és vagyonanának jelentős részét elrabolták?
Ez most vicc vagy provokáció?

Csak pár példa, hogy milyen szellemiségben telt az elmúlt 99 év, ami lényegében semmit nem változott: Mi van a Beneš-dekrétumokkal? Mi van a 2009-es szlovák nyelvtörvénnyel? 2019-es urkán nyelvtörvénnyel? Ceausescu féle falurombolással? A mai napig jelenlévő magyarokat súlytó nemzetiségi alapú támadásokkal?

Az 1920-as kijelölt határok semmilyen gazdasági, demográfiai elveket nem vettek figyelembe, lényegében a katonailag megszállt területeket csatolták el. A nemzetek önrendelkezésében a magyar nemzetnek nem volt beleszólása. Tény, hogy soknemzetiségű volt az akkori Magyarország, de demográfialiag a trend a magyarság arányának növekedését mutatta a többi nemzetiséggel szemben.

De azt is meg kell vizsgálni, hogy kerültek a nemzetiségek a Magyar Királyság területére, miért lett soknemzetiségű az ország:
- szerbek a 14. század végén a török hódítás elől menekültek a befogadó Magyar Királyság területére
- románok szintén a 14. században a török elől menekülve jelentek meg a Magyar Királyság területén
- szlovák és más nemzetiségeket a Habsburgok telepítettek tömegesen és szervezetten az országba

Természetesen ma nagyon nem lenne mindegy, hogy 20-30 milliós belső piaccal rendelkező és ásványkincsekben, termőterületekben, önálló édesvízforrásokkal rendelkező ország lennénk a mai állapotokkal ellentétben.

chrisred 2019.06.04. 12:38:00

@kvp: Az iszlám még saját magával sem képes kibékülni, és akár két egymás melletti falut is egymásnak ugraszt. Közösségalkotó ereje természetesen van, de államalkotó ereje tekintetében egyértelműen a zsidó-keresztény irányzat árnyékába került.

chrisred 2019.06.04. 12:39:41

@MAXVAL bircaman közíró: Nem tagadják, egyszerűen nem foglalkoznak vele. Ahogy az ausztrálok vagy az úm-zélandiak sem az őseik európai gyökereivel.

LZolta 2019.06.04. 12:42:52

@kvp: Tudod, ha van egy 10 lakásos házam. És azt mondom egy családnak, hogy lakjatok az egyik lakásban, ezért rendben tartjátok a házat, takarítás stb. (Régen volt ilyen házmester lakásnak hívták) Ettől még nem lett a Házmesteré az a lakás, és ha nem tette a dolgát kitették. Ha az Aba, vagy Csák nemzetség szlávokat telepített valamelyik területére, az a terület nem lett a szlávoké, a szlávok jobbágyok (szolgák) földnélküliek maradtak. Amúgy a föld még csak nem is az Aba Csák Bor Ákos st nemzetségé volt, hanem ők is csak használatba (birtokba) vehették. Az ország teljes területe (a SzentIstváni határokkal ma is) a Szentkorona és Szűz Mária tulajdona. Az hogy most a házmesterek kiabálnak és azt hiszik, hogy nincs felettük hatalom, szabadon lophatnak hazudhatnak földet, országot, múltat korjelenség. Újra hányok.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.04. 12:46:52

Ha nincs Trianon, akkor lehet, hogy mi is elszenvedtünk volna később egy olyan szörnyű belháborút, mint ami széttépte Jugoszláviát.
Ettől függetlenül én a Triatlont egészségesebbnek tartom. :)

LSV 2019.06.04. 12:47:10

@exterminator: Pont ezt akartam írni..

Kedves szerző, szeretnék olvasni a "tolladból" az un. holokausztról ilyen jellegű írást, szeretnénk már lezárni hisz a múlt, nem kellene havonta megemlékezni...

acycloren 2019.06.04. 12:47:47

@LZolta: az a baj, hogy tapasztalatom szerint Trianon miatt főleg a magyarországiak siránkoznak

A felvidékiek elég pragmatikusan beálltak a sorba és inkább a pénzt (cseh és osztrák állások) választják, minthogy a múltba révedjenek. Pár ők felvidékinek vallják magukat, nem szlováknak és nem magyarnak. A csallóköziek meg külön állatfaj... Még a felvidékiek szerint se normálisak.
Trianonnak nem lett volna szabad megtörténnie, de megtörtént. Láthatólag az EU-tag kisantant államok magyarajkú lakosai túlléptek ezen és már tankolni se nagyon állnak meg Magyarországon, mennek Németországba, Írországba, Spanyolországba a többi románnal. Akik még magyar állampolgarságra pályáztaky azok a szerbiaiak és ukrajnaiak voltak, de ott már az is megkapta a magyar útlevelet, akinek egy őse se volt magyar.
Trianonra lehet emlékezni, de bizniszt ugyanúgy nem kellene belőle csinálni, ahogy a holokausztból se kellett volna. A holokauszt-bohócnak nevezte magát Kertész Imre is. Nem én találom ezt ki.
Trianonból is hasonló cirkusz lett. Nem kell elfelejteni, de el kellene engedni, bizniszt ebből senki se csináljon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 12:48:20

@chrisred:

Azok gyökerek, de nem része a nemzettudatnak.

De mit szólnál, ha egy ausztrál azt állítaná, 1950-től nézzünk mindent újra, tisztán, a korábbi idő nem számít? Na, ugyanez lenne a magyar nemzettudat mesterséges szétválasztása Trianon miatt.

marczy 2019.06.04. 12:49:03

"A határon túl rekedt magyarok nagyon sokáig szinte másodrangú állampolgárnak számítottak új hazájukban, amit már nem lehet elmondani az Európai Unióhoz való csatlakozás után."
A cikkíró vagy nagyon naiv, vagy szimplán totál érzéketlen a határon túli magyarokkal szemben. A MOGYE-ügy, a Székely Mikó Kollégium ügye, aztán a Beke-Szőcs-ügy, a csángók anyanyelvi misézésének kérdése mindenre, csak jogállami működésre nem utal legalábbis Románia esetén. A románokba beleverték hosszú évtizedek alatt azt is, hogy az autonómia ördögtől való és hogy csupán az elszakadás előszobáját jelenti. Akik meg Olaszországba mennek és ott jól működő autonómiákat látnak, nem biztos, hogy visszamennek a román posványba. A román diaszpóra azért ajvékolt Bukarestben, mert elegük van a román korrupcióból és hivatali packázásokból, ami azért ha létezik is kint, lényegesen enyhébb formában ölt testet. Az egyszerű román ember még mindig nagyon szolgalelkű, "mioritikus", megalkuvó, de akik már kint voltak, azoknak kezd nagyon komolyan betelni a pohár. És ezek a románok gyakran kint sem járnak sokkal jobban, mint otthon, de legalább megfizetik őket.

És igen, az iszlám képes két falut egymásnak ugrasztani, a kereszténységgel ellentétben arrafelé nem divat, hogy egy falun belül szunnita és sííta mecset is legyen.

chrisred 2019.06.04. 12:49:14

@LZolta: A példa rossz, mert ha az Abák vagy a Csákok magyar jobbágyokat telepített a földjére, azok ugyanúgy nam mondhatták a magukénak.

LZolta 2019.06.04. 12:50:23

@kvp: Tudod, ha van egy 10 lakásos házam. És azt mondom egy családnak, hogy lakjatok az egyik lakásban, ezért rendben tartjátok a házat, takarítás stb. (Régen volt ilyen házmester lakásnak hívták) Ettől még nem lett a Házmesteré az a lakás, és ha nem tette a dolgát kitették. Ha az Aba, vagy Csák nemzetség szlávokat telepített valamelyik területére, az a terület nem lett a szlávoké, a szlávok jobbágyok (szolgák) földnélküliek maradtak. Amúgy a föld még csak nem is az Aba Csák Bor Ákos st nemzetségé volt, hanem ők is csak használatba (birtokba) vehették. Az ország teljes területe (a SzentIstváni határokkal ma is) a Szentkorona és Szűz Mária tulajdona. Az hogy most a házmesterek kiabálnak és azt hiszik, hogy nincs felettük hatalom, szabadon lophatnak hazudhatnak földet, országot, múltat korjelenség. Újra hányok.

tutifruti22 2019.06.04. 12:50:26

Ez a baller anti trianonista trash ujabb gyongyszeme ...
Sajnalattal megjegyeznem, hogy ez meg boven a jelen. Ellentetben a torok korral, amire mar senki nem emlekszik, senki nem szenved miatta, csak kozvetetten. Ha a toba dobott koves peldaval szeretnem a dolgot szemleltetni, akkor a torok kor hullamai az osszes magyar csonak alatt vegighullamzott mar majd 300 eve. De a trianon keltette aramlatokon meg javaban hanykolodik durvan 2 millio magyar ...

LZolta 2019.06.04. 12:51:58

@chrisred: A magyar a Habsburgok alatt lett jobbágy, és igen, tényleg nem volt övé a jobbágytelek....

chrisred 2019.06.04. 12:52:15

@MAXVAL bircaman közíró: Miért pont 1950? Miért nem mondjuk 1984, amikor az ausztrálok új himnuszt választottak maguknak a God save the Queen helyett?

chrisred 2019.06.04. 12:56:07

@LZolta: Akkor Werbőczy idejében kiknek vették el a szabad költözéshez való jogát?

acycloren 2019.06.04. 12:58:00

@omnesbonipropatria: Trianon előtti állapotokat visszasírni nincs értelme. Egy igazságosabb, a nemzetiségi arányokat és gazdasági ésszerűséget figyelembe vevő határokat megvalósító megoldást kellett volna erőltetni. Az se jött volna össze valószínűleg, de az olyan vágyálmok, hogy a Tátra újra Magyarországhoz tartozzon vagy újra magyar legyen Nagyszeben (talán sose volt magyar többségű), teljesen komolytalanok voltak.

БУММЕР 2019.06.04. 12:58:18

@Tamáspatrik:

Jàrtàl Fo.-ban, No.-ban esetleg Svàjcban?

marczy 2019.06.04. 12:59:55

Ja, Szlovákia esetén a románhoz hasonló kollektív hőzöngés ma már szerencsére ritka (talán a futballt kivéve, de valóban enyhült a dolog ott is). Az állampolgársággal és egyébbel kapcsolatos problémákat egyelőre jegelték, de a belpolitikai válság vélhetően inkább a szlovák belügyek rendezésére és nem a szlovák-magyar viszony élezése irányába fordítja a szlovák politikusok szemét. Az átlag szlovák Vladimír értelmi színvonala is jóval magasabb, mint Viorel bácsié vagy Lenuţa nénié, akiket tényleg könnyű manipulálni. A szlovák történelem fájó pontjaihoz is könnyebb empatikusan viszonyulni magyar részről, mint a román zsigeri félelmeket lecsitítani. A szlovákok ma már sokkal kevésbé félnek attól, hogy megint bevonulunk Kassára, mint akár tíz-húsz évvel ezelőtt. A románok viszont...
A szerbek más tészta, ott a saját bőrükön tanulták meg, hogy a szerzett jogok elvétele nem játék, Milosevics rövidlátása Koszovó elvesztéséhez - a szerbek Trianonjához - vezetett.

2019.06.04. 13:00:02

Szerintem a jobboldal elköveti azt a hibát, hogy mindent Trianonra vezet vissza, a baloldal meg azt, hogy nem foglalkozik vele, pedig nyilván ha nem is visszacsinálható, a jelenre is kihatással van (akkor is, ha a 2. vh. utáni párizsi békeszerződés van ma érvényben).

contractor 2019.06.04. 13:01:52

Szerintem, amit a legnehezebb feldolgozni , hogy Mo. a primitív, elmaradott és gazdaságilag sokkal gyengébb Romániával és Szerbiával szemben veszitett területet, ami egy az egy ellen soha nem következett volna be.

БУММЕР 2019.06.04. 13:02:49

@Frady Endre:

A lehet meg a talàn az nem valosàg! Lehet màs lenne, ha a nemzetközi nyelv a német lenne nem az angol...bullshit!

A jugo példa igen szar mert ott nagyon de nagyon màs volt a helyzet!

acycloren 2019.06.04. 13:03:57

@tutifruti22: Trianonra azért kerülhetett sor, mert a török kiűzése után beengedték a románt, hegyi tótot, szerbet, svábot a korábban magyarlakta területekre. Ha nincs török hódoltság, akkor nincs Trianon. Ugyanis az orszag újranépesítése soran alakult ki az a magyarrá válni már nem akaró nemzetiségi tömeg, ami aztán ki akart szakadni az országból és a közben megalakuló szomszédos államokhoz csatlakozni. Csak hát Habsburgoknak tökmindegy volt ki műveli a földet, sőt, a sok nemzetiséget egymás ellen is ki tudták játszani. Lásd 1848, amikor a szerbek és románok népirtásokat vittek végbe a magyarság ellen.

Blogolo Blogi 2019.06.04. 13:05:20

@omnesbonipropatria: "Természetesen ma nagyon nem lenne mindegy, hogy 20-30 milliós belső piaccal rendelkező és ásványkincsekben, termőterületekben, önálló édesvízforrásokkal rendelkező ország lennénk a mai állapotokkal ellentétben."

Sajnos ezt nalunk erosebb orszagok nem tartottak jo otletnek. Oseink tul gyengek voltak, nem tudtak megvedeni az orszagot, szetszaggattak oket. Lehet keseregni, sirni, toporzekolni, senkit nem fog meghatni, talan sokan meg is mosolyogjak a 100 eve frusztralt kis magyarokat.

Vagy.

Az erovel elcsatolt teruleteket lehet erovel visszavenni. Persze a kockazatot viselni kell, talan ujabb 2/3 veszne el, a regi 2/3-ad visszaszerzese helyett. Vagy meg tobb.

LZolta 2019.06.04. 13:06:14

@acycloren: Milyen Trianon bizniszre gondolsz? Nem nyomtatok "nagymagyarországos" pólót, nem akarok képviselői mandátumot. Nekem Trianon az érzésen (fájdalom és gyász) tanulság. Ahogy már Könyves Kálmánnál meg kellett volna tanulnunk... Magyar katona csak a hazáját védheti, nem harcolhat Magyarország határain kívül, nem folytathat hódító háborút. Én örülök, hogy nyitottabbak a határok, azonban ameddig itt a Kárpát medencében van akinek jövőkép, politikai irány vonal a magyarok, székelyek, csángók, vagy/és szlovákok, románok, szerbek, horvátok, cigányok, svábok, stb . kiírtása, kitelepítése, addig él Trianon, a trianoni eszme...addig gyalázat ez a szó, hogy Trianon.

werinter 2019.06.04. 13:06:58

Trianon valamilyen szinten jogos volt, mert sok olyan területet birtokoltun akkoriban, amelyeken nagyjából 0% volt a magyarok aránya. Ahogy a mondás is tartja: azé a föld aki teleszüli. Sajnos ez van. Viszont! Az első és a második bécsi döntéssel visszacsatolt területek teljesen jogosan lettek újra az ország részei és kellene, hogy ma is azok legyenek.
A "mindent vissza" elv helyett sokkal inkább arra kellett volna törekedni, hogy azokat a területeket amelyekre JOGOSAN formálhatunk igényt, visszaszerezzük és ezt legitimáljuk is. De persze a kompromisszumkészség már akkor is hiányzott a vezetőinkből. Trianon is nagyrészt ennek a következménye...

antiinternáci 2019.06.04. 13:08:42

@marczy:

"A cikkíró vagy nagyon naiv..."

Az internáci "jó rendőr - rossz rendőr" játékban az Index általában az emberarcú bolsevista szerepét játssza, míg ugye az ilyen B1, meg 444, az ÁVÓ Párt -szerű politikai terrorszervezetek szerepe az, hogy megmutassa: rosszabbul is járhatunk még...
De az emberarcú bolsevista is ugyanazért dolgozik, ne felejtsük el.
Szóval: kizárhatjuk, hogy a szerző naiv lenne. Olyan nem jut szóhoz az Index-nél, itt minden ki van tervelve, csak megbízható, kipróbált elvtársak fognak megjelenni.

2019.06.04. 13:13:04

@Törpe minoritáska:
Ezzel azt mondod ki, hogy a nemzetiségek nem is érezhették magukénak a Magyar Királyságot, mert minden a miénk volt. Többek között ez a hozzáállas vezetett Trianonhoz majd a 2. világháborús kényszerpályánkhoz.

БУММЕР 2019.06.04. 13:13:11

@omnesbonipropatria:

Mert akkor most a tetves Német és Francia hübéruraknak több ellenfele lenne europàn belül!
A közép/kelet europai agyelszivàs megy és évröl évre durvul, hogy még a maradék lehetöséget is elszipkàzzàk!

Még a szocializmusban összetàkolt orszàgot is szétcseszték, hogy azt a keveset is kirugjàk alolunk amink lett a két hàboru utàn!

A Magyar Holokauszt teljes mértékben gazdasàgi alapon müködött...nem kellett még egy nagy és jomoddal kecsegtetö orszàg europànak...

A legundoritobb, hogy utàna a koràbban viszonylag normàlisan együttélö népeket is egymàsnak ugrasztottàk...

Nyithatok cukràszdàt Bécsben, persze, örülünk, hogy minket vàlaszott, itt fizet adot és gazdagitja kulturànkat.....de akkor is csak egy koszos bevàndorlo maradsz, rohadtul mind1, hogy magyar, romàn, szlovàk, lengyel vagy akàrmi vagy....soha nem leszel egy közülünk...

LZolta 2019.06.04. 13:14:19

@marczy: Lehet enyhülésről beszélni akkor, ha érvényben van egy Benes dekrétum? Lehet enyhülésről beszélni, ha az etnikai arányok drasztikus magyarság csökkenést mutatnak?

project640 2019.06.04. 13:17:11

A cikk írója nagyon helyesen leírja, hogy 1920 jun-ra az történelémi Magyarország több, mint 2/3 már idegen uralom alatt volt. A román haderő bevonult Budapestre, sőt még Győrbe is. Magyarországon senki, SENKI nem akart már harcolni. Az I. VH-ból a nagyiparosok, a nagytőkések gazdagon kerültek ki. A földnélküli parasztság, akik a hátukon vitték a háborút semmit nem kaptak. Egy tál levesért, és egy heti zsoldért leadták a fegyvereiket. A román paraszt sem akart harcolni ... őnekik beígérték, hogy kapnak magyar földeket. Kaptak is. A magyar nagybirtokosok nem voltak érdekeltek a földosztásban v. a szavazati jog kiterjesztésében. Gyakorlatilag úgy várták el a katonáktól a harcot, hogy smmit sem ígértek, és semmit sem kaptak. Erdélyt elvesztettük már 1918 decemberében. Ehhez semmi köze a franciáknak.... Mária, román királyné személyesen kilincselt, és vetett be mindent a nagyhatalmaknál.
A magyar országvezetés naív volt, ... de ha nem lett volna naív, sem tudott volna sokat tenni.

acycloren 2019.06.04. 13:17:15

@werinter: "Trianon valamilyen szinten jogos volt, mert sok olyan területet birtokoltun akkoriban, amelyeken nagyjából 0% volt a magyarok aránya"

Semmi köze az etnikai arányoknak ahhoz, hogy ki uralja a területet jogosan. Ennyi erővel minden államban lehet találni egy valamilyen nemzetiség vagy etnikum által többségben lakott területet, ami aztán elszakadhat. Oroszország déli vidékein sok a nemorosz etnikum, akkor ők jogosan elszakadhatnak? Bizonyos amerikai városokban sok a mexikói, akkor ők Mexikóhoz csatlakozhatnak a területtel együtt? A törökországi, szíriai, iraki kurdok is alakíthatnának államot, ha az etnikai többség ténye jogot adna bármire is.

Trianon nem a jogosságról szólt, hanem a fegyverek által kikényszerített területváltozásról. Amit aztán a magyar országgyűlés megszavazott, jóváhagyott, így lett "jogos".

chrisred 2019.06.04. 13:19:56

@acycloren: Ez az érem egyik oldala. A másik meg az, hogy a mai magyar nép jó részét az akkor és az utána betelepült és asszimilálódott népesség leszármazottai alkotják.

szepipiktor 2019.06.04. 13:22:51

Szép írás...
Gyakorlatilag a két fő halmaz szembeállítása a történet.
Az egyik térfélen a
- mai fiatalabb generáció (akik ugye az ügynökkartonokra sem kíváncsiak, akik szerint az is túlhaladott már)
- a rákosi-kádári világban ideológiailag szocializálódóké (akik azt az agymosást kapták, hogy az internacionalizmus már megoldotta a problémát
- és a mai balliberális, nemzetállamoságot tagadó és a globalizációt kizárólagos jövőnek tartók
találhatók!
A másik térfélen meg azok,
- akik megélték a régi világot,
- akik rengeteg szenvedést kaptak a szovjet diktatúrában és azok,
- akik a elszakítás miatt egy idegen hatalom alatt szocializálódtak, nőttek fel és a mai napig ápolják a múltat.
.
Gyakorlatilag a trinanon tagadása a múlt tagadása, ami egybecseng a mai NGO-alapú aktivizmussal.
Érdekes, más nemzetek nem harcolnak a múltjuk ellen, sőt ápolják, tisztelik azt, lásd Pearl Harbor.
.
Az a gond, hogy akik tagadják, azok a legfontosabbról feledkeznek meg, arról, hogy IGAZSÁGTALAN békeszerződés volt, gyakorlatilag egyedül a magyarokat büntették,még a bennünket hadba vívő osztrákok is plusszal jöttek ki az elvesztett háborúból!
Csak minket büntettek, tervszerűen, a pánszlávizmus, a francia nagyahatalmi érdekek miatt.
Szóval itt nem a múltról beszélünk, hanem a mostani, új szerveződésekről, a nemzetállamiság felszámolásáról, annak szélsőbalos terveiről.
Ezek annyira szeretik hazánkat, hogy amikor Szlovákiában, Romániában csúcsra járt a magyarellenesség, akkor is a másik államoknak adtak igazat.
Ez a globalizáció, kozmopolitizmus hívő aktivistavilág talán egyszer felfoghatná, hogy a sokszínűség, a nyelvünk, a kultúránk, a történelmünk - és nem csak a szivárványos zászló...

Tranquillius 2019.06.04. 13:25:27

Buda 1541-es török megszállása a múltunkhoz tartozik, nem a jelenünkhöz. (Zrínyi Miklós 1663.)

chrisred 2019.06.04. 13:26:42

@acycloren: Hát, a nemorosz népeket csak erőszakkal lehet a birodalomban tartani, a Mexikóval határos és valaha oda tartozó államokkal meg fordítva állt fenn a helyzet, az oda betelepülő amerikai bevándorlók népesítették be és csatolták Amerikához.

2019.06.04. 13:28:26

@werinter:
Igen, valóban a Közepes-Magyarország állt közel az igazságoshoz. A probléma az, hogy egyrészt milyen körülmények között szereztük átmenetileg vissza, onnantól, hogy a szovjeteknek hadat üzentünk, megpecsételődött az akkor visszaszerzett területek sorsa. Ha megnézed, Kárpátalját és Észak-Erdélyt is szovjet érdekek miatt buktuk. Kárpátalját a szovjetek maguk vitték, és mivel Besszarábiát a románoktól vitték, Dél-Dobrudzsát meg megtarthatták az időben kiszálló bolgárok, ezért a románoknak odaadták Észak-Erdélyt.

esomar 2019.06.04. 13:28:57

Ügyesen kever össze véleményeket, attitűdöt és hamis tényeket. A több mint 100 éve homályos kifejezése mit takar, melyik időpontot? A székely hadosztály ellenlökéseit vagy a vörös felvidéki hadjáratot, a Lajta-Bánsági aktivitást, a jegyzékek általi átadásokat ugye ki kellene metszeni ebből a statikus armageddonból, amit vázol, csak hogy megfeleljen az értelmezésének de facto-de jure. Ez nem egy természeti csapás volt, amibe bele kellene törődni. Nyilván ma a mai realitásokhoz kell alkalmazkodni, az okokat és következményeket mérlegelve.
Burgenland soha nem volt fejlett, a vasi falvak fejlettségi szintjét hozta, ellenben Nagyvárad vidéke volt a legnagyobb egyfőre eső adóbefizetéssel büszkélkedő vidék.
Máig ható sokk. Nem kell a kérdőjel.
Nem tudom milyen megváltozott körülményekre hivatkozik, kassai rokonaim jó része akkora megaláztatásnak és megkülönböztetésnek voltak-vannak kitéve magyarságuk miatt a mai napig (óvodától egyetemig), hogy egy részük kivándorolt, más részük szlovák házastársa miatt asszimilálódik.
A múltnak annyira nincs hatása a jelenre, hogy ma személyemben nem léteznék, ha nagyanyámékat - az engedélyezett fejenként 5 kilós csomaggal - nem menekítik ki Erdélyből, mert a szomszédban a Maniu bandák már székely férfiak fejével fociztak. És ezt a történetet - a többi hasonló mellett - az unokáimnak is tovább fogom adni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 13:29:01

@chrisred:

Mióta van ausztrál nemzettudat? Nagyjából a XIX. sz. közepe óta, azóta van ausztrál nép.

Magyar nemzettudat meg mondjuk a VII. sz. óta.

Zsidó meg 3500 éve.

Bosnyák meg mondjuk 30 éve.

Mindegy, hogy az egyik hosszabb, másik rövidebb, de amióta van, mi ok lenne mesterséges vonalat húzni?

LZolta 2019.06.04. 13:29:16

@Gleccsertetű: Azt nem érted, hogy mit jelent a Trianon egy magyarnak. egy olyan embernek, akinek az is fontos, hogy a testvére ne legyen meggumibotozva börtönbe zárva a tízszeresen, mint annó a Múzeumkertben a kommunista korszakban, hogy ne legyen lerombolva háza temploma csak mert magyar székely, ne verjék ki a szemét, mint Sütő Andrásét, egyáltalán, hogy a saját földjén állandóan zaklatott, minden erővel megsemmisitendő kisebbség legyen. Azt nem érted, hogy ha te elégedett vagy azzal, ahogy élsz és hátatfordítasz annak, hogy valakinek az a szó hogy magyar, többet jelent mint egy rubrika az útlevélben, érzések értékek kapcsolódnak hozzá. És nem érted, ezeket a nem euróban, materiában, műzliben és individualizmusban, egzisztencializmusban mérhető értékeket.

LZolta 2019.06.04. 13:31:39

@esomar: @Gleccsertetű: Azt nem érted, hogy mit jelent a Trianon egy magyarnak. egy olyan embernek, akinek az is fontos, hogy a testvére ne legyen meggumibotozva börtönbe zárva a tízszeresen, mint annó a Múzeumkertben a kommunista korszakban, hogy ne legyen lerombolva háza temploma csak mert magyar székely, ne verjék ki a szemét, mint Sütő Andrásét, egyáltalán, hogy a saját földjén állandóan zaklatott, minden erővel megsemmisitendő kisebbség legyen. Azt nem érted, hogy ha te elégedett vagy azzal, ahogy élsz és hátatfordítasz annak, hogy valakinek az a szó hogy magyar, többet jelent mint egy rubrika az útlevélben, érzések értékek kapcsolódnak hozzá. És nem érted, ezeket a nem euróban, materiában, műzliben és individualizmusban, egzisztencializmusban mérhető értékeket.

acycloren 2019.06.04. 13:31:49

@chrisred: Ahogy az én dédapám is csak a 20. század legelején vett fel magyaros családnevet. Én részben is betelepülők leszármazottja vagyok. De a honfoglaló magyarság vérvonalába folyamatosan bekerültek szláv, balkáni, kun, besenyő, német elemek.
Mégis kialakult az, hogy kit tartunk magyarnak. Petőfi (szerb származású) magyar, Kossuth is, bár szlovák vér csörgedezett benne.
Mégis, Trianon körül volt egy magyarság, amit szétszakítottak. Ez nyilvan tragédia, de szerintem visszacsinálni nem lehet.
Ahogy a holokausztot se. De mind a Trianonon, mind a holokauszton révedezés meddő. Valakiknek az érdekét szolgálja. Felejteni nem kell, de talán a jövőbe kellene tekinteni.

@LZolta: A csangóknak küldenek használt magyar könyveket. Szél dolog, csak ezzel ők nincsenek beljebb. Én ha fel akarnék emelni egy népet, akkor inkább programozást tanítanék a gyerekeiknek.

bontottcsirke 2019.06.04. 13:32:04

Nem tudom, én úgy érzem rendesen kibasztak az országgal és szerintem ez nem a múlt része, hanem egyrészt azért is tartunk itt.

LZolta 2019.06.04. 13:33:06

@esomar: @Gleccsertetű: Azt nem érted, hogy mit jelent a Trianon egy magyarnak. egy olyan embernek, akinek az is fontos, hogy a testvére ne legyen meggumibotozva börtönbe zárva a tízszeresen, mint annó a Múzeumkertben a kommunista korszakban, hogy ne legyen lerombolva háza temploma csak mert magyar székely, ne verjék ki a szemét, mint Sütő Andrásét, egyáltalán, hogy a saját földjén állandóan zaklatott, minden erővel megsemmisitendő kisebbség legyen. Azt nem érted, hogy ha te elégedett vagy azzal, ahogy élsz és hátatfordítasz annak, hogy valakinek az a szó hogy magyar, többet jelent mint egy rubrika az útlevélben, érzések értékek kapcsolódnak hozzá. És nem érted, ezeket a nem euróban, materiában, műzliben és individualizmusban, egzisztencializmusban mérhető értékeket.

vanRob 2019.06.04. 13:33:54

@MAXVAL bircaman közíró: Ja, ez igaz, de aki a múltjába mered, ahelyett, hogy a jövőjét építené, az elveszett. Ezt mondtam. A jövő előttünk van, nem a hátunk mögött.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 13:33:55

@acycloren:

Erdélybe a románok jóval a törökök előtt elkezdtek bevándorolni. Magyar kérésre.

A szlovékok meg mindig a helyükön voltak, csak aztán délebbre is kiterjedtek.

2019.06.04. 13:34:38

@LZolta:
Milyen alapon érzel felhatalmazást arra, hogy megmond, ki a magyar, ki nem? Ki vagy te?

LZolta 2019.06.04. 13:34:39

@Fülig José: @esomar: @Gleccsertetű: Azt nem érted, hogy mit jelent a Trianon egy magyarnak. egy olyan embernek, akinek az is fontos, hogy a testvére ne legyen meggumibotozva börtönbe zárva a tízszeresen, mint annó a Múzeumkertben a kommunista korszakban, hogy ne legyen lerombolva háza temploma csak mert magyar székely, ne verjék ki a szemét, mint Sütő Andrásét, egyáltalán, hogy a saját földjén állandóan zaklatott, minden erővel megsemmisitendő kisebbség legyen. Azt nem érted, hogy ha te elégedett vagy azzal, ahogy élsz és hátatfordítasz annak, hogy valakinek az a szó hogy magyar, többet jelent mint egy rubrika az útlevélben, érzések értékek kapcsolódnak hozzá. És nem érted, ezeket a nem euróban, materiában, műzliben és individualizmusban, egzisztencializmusban mérhető értékeket.

gyerek 2019.06.04. 13:36:16

Haver, rögtön a cím egy baromság. Ilyen értelemben semmi létjogosultsága a történelemnek. De menjünk tovább.
1. - Igen, így volt, a fejezet címében feltett kérdést nem válaszoltad meg, de egyébként minden kockázat nélkül felelhetjük rá, hogy igen, az, ma is.
2. - Igen, ismerjük, elfogultság, satöbbi. E fajta hozzáállás létezése nem legitimálja a te bugyuta hozzáállásodat, max. kiegészíti azt. Az utolsó bekezdés abszolút helytálló, de a legjobb példákat Romániában, Szlovákiában és Szerbiában találod rá. A Trianon-szindróma nemcsak magyaroknál létezik, sőt!
3. - Ez nagyon tetszik.
Ad1. Ennyi erővel redukálódhattunk volna Budapestre. Borsod ma is csak kolonc az ország nyakán, nem is értem, miért nem adunk túl rajta minél hamarabb, Pécs egyszerűen szólva szégyenhalmaz, Szeged meg idegesítő, megrögzött renegát város. "Pazarlás, Safranek - követ a nyakukba, és a folyóba velük!"
Ad2. Ez olyan bárgyú gondolat, hogy nem is tudom lehet-e rá érdemben reagálni. Talán az európai miniállamokra, a Benelux-államokra igaz lehet ez, elsősorban valószínűleg azért, mert tele vannak pénzzel, többnyire kereskedelmi, pénzügyi, közigazgatási központok. Nem a méretük miatt...
Ad3. Ez mind igaz a kiegyezés utáni Magyarországra is az I. világháborúig. A Kádár-rendszer kulturális teljesítményével jönni nem tudom, hogy tudatlanság/tájékozatlanság, naivitás, vagy rosszindulat kérdése-e. (Alapvetően részedről nem hiszem, hogy az utolsóról van szó, mert kárt nem akarsz okozni az okoskodásoddal, csak nagyon el vagy tévedve).
4. - "A határon túl rekedt magyarok nagyon sokáig szinte másodrangú állampolgárnak számítottak új hazájukban" - igen, és most is annak számítanak! "amit már nem lehet elmondani az Európai Unióhoz való csatlakozás után." - te hallottál már Ján Slotáról és Robert Ficoról? Hogy csak egyetlen terület egyetlen kis időszakát említsem. A szlovák "közigazgatási reform", melynek lényege egész nyilvánvalóan a magyar nyelv gyakorlásának drasztikus visszaszorítása volt (kísértetiesen hasonlít a magyarországi választókörzetek átrajzolásához!). "Kárpátalján és a Vajdaságban magyarnak lenni pedig szinte kiváltságnak mondható" - ezt te tényleg leírtad a kezeddel, basszus. Szerintem még egyetlen emberrel nem beszélgettél ezekről a területekről.
Amit ezután írsz, az már-már jakobinus szemléletmódról árulkodik. Először is, a kiegyezés utáni Magyarország valóban tekinthető autonóm területek egységének, példaértékű kulturális sokszínűség képét mutatja a mai felvilágosult Nyugatnak. A századfordulós Temesváron például ha valaki ügyes-bajos hivatali ügyét kívánta elintézni, 5 különböző nyelven tehette ezt meg, minden gond nélkül: magyarul, románul, németül, szerbül, és jiddisül. Amit tehát fel szokás róni az akkori államnak, hogy elnyomta a kisebbségeket, enyhén szólva nem igaz, de soraidból azt olvasom ki, hogy bár így tett volna, s drákói szigorral sújtott volna le a törvény minden nem-magyar elhajlásra - mint azt tették például az általad felhozott Franciaországban az okcitánhoz, bretonhoz, provencalhoz hasonló nemzetiségekkel, akikről ma már leginkább csak annyit tudunk, hogy rengetegen voltak, és a mai francia kultúra legjellemzőbb termékei valószínűleg nekik köszönhetők. "Az egyes nemzetiségek beolvasztása is lelassult mára ha egyáltalán végbemegy, hiszen minden kis régió büszke a saját kultúrájára és az egyedi kulturális identitás az, ami sokaknak értéket jelent." - húha, ez bizony baj. Úgy kéne tenni, mint a Putyin, az bezzeg nem érzelgősködik a szibériai kisnépek kérdésében (sem), és lásd, milyen szép dinamikusan fejlődik a térség gazdasága: a földgáz mezők kiaknázása csúcson pörög, az erdőket nagy hatékonysággal termelik ki, a szőrmevadászat virágzik, a vodkaeladás minden évben rekordokat dönt.
Végezetül erre még egyszer visszatérnék: szerintem te még nem beszélgettél szerbiai, szlovákiai, romániai magyarral (azért őket emelem ki, mert ott van napjainkban is jelentős történelmi magyar kisebbség). Nekik Trianon nemcsak a múltjuk része, hanem a jelenüké is. Ha jelent valamit az a szó neked, hogy kultúra, akkor nem hagyhatod figyelmen kívül az ő szempontjaikat sem. És nem, nehogy azt hidd, hogy az Orbán-kormány kilóra megvette a szavazataikat, bár kétségtelen, hogy a többségük valóban rájuk adja le. Tudod miért? Mert ők tettek bármi érdemlegeset az érdekükben először, ők nem vették semmibe őket, akik számára nemcsak diplomáciai koloncok voltak, hanem a magyar társadalom meghatározó részei, még ha nem is adtak a GDP-hez semmit, és nem ide adóztak. Akik nem úgy viszonyultak hozzájuk, mint az elődeik, akik hozzáállását tökéletesen és szabatosan bemutatja a te blogbejegyzésed.
Én tiszta szívből gyűlölöm a jelenlegi adminisztrációt, de azt, hogy támogatják a határon túli magyarságot, nem tudom kritizálni. A mikéntjét (és talán a miértjét is) már igen, ahogyan azt egyébként teszik az ott élő magyarok is - csak persze az ő hangjukat is el lehet nyomni.

vanRob 2019.06.04. 13:36:30

@LZolta: Ja, pont nem ezt mondtam. Legyen múltunk, legyünk rá büszkék, és nem utolsó sorban tanuljunk az általunk elkövetett hibákból. Aki vét ellenünk, annak ne feledjük. De a jövő előttünk van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 13:38:05

@Zabalint:

Kevred az okot az okozattal.

EGy olyan országból NEM LEHET nemzetállamot csinálni, ahol a fő nemzetiség 45 %-ot tesz ki.

Viszont a nacionalizmus ugyanúgy igaz volt a magyarokra, mint a többiekre.

Nem lehetett ezt sehogy se megoldani. Trianon szükségszerű volt. A baj nem is maga Trianon, hanem annak súlyosan magyarellenes módja. Ha ahatárok 40 km.rel kijebb lennének, ma alig lenne ez téma, mert csak a Székelyföld lenne az egyetlen jelentős magyar terület a határon kívül.

chrisred 2019.06.04. 13:38:08

@szepipiktor: Nekem meg nagyon úgy tűnik, hogy az ügynökakták feledésbe merülését egy jól behatárolható idősödő politikusgeneráció forszírozza leginkább.

LZolta 2019.06.04. 13:38:11

@Fülig José: Köszönöm, hogy megtisztelsz azzal, hogy kifejezed, véletlenül se vagyunk egy platformon. Tőled ennél nagyobb elismerést nem is mertem remélni :D

2019.06.04. 13:40:27

@MAXVAL bircaman közíró:
Nagyjából a szlovákokra, németekre, horvátokra igaz, hogy a török hódoltság utan telepedtek le azelőtt magyarok lakta területeken. Így Felvidék, Burgenland (ami majdnem szláv korridor lett) , valamint a horvát-magyar határvidék esetében lehetett ennek szerepe.

vanRob 2019.06.04. 13:40:44

@kvp: "figyelmeztetes a jovore nezve, hogy mi tortenik egy orszaggal ami beenged mas nemzetisegu, eltero kulturjaru nepeket es hagyja oket a sajat kulturajukat megorizve egy tombben letelepedni."
A honfoglalsánál pont ezt csináltuk... Csak minket ide nem beengedtek, hanem bevágtattunk, és kérdés nélkül nyilazták le eleink az itt élőket, vagy hajtották uralmuk alá.

LZolta 2019.06.04. 13:41:30

@Zabalint: Érintve érzed magad? Szerinted mitől magyar a magyar?

chrisred 2019.06.04. 13:42:38

@acycloren: Éppen arra céloztam, hogy nem alakult ki. Még az sem elfogadott mindenki számára, hogy az országban lakó magyarajkúak mindegyike magyar. Minden hasonló vitában pár hozzászólás után előjön az a szöveg, hogy ha te így és így gondolod, akkor te nem is vagy magyar.

project640 2019.06.04. 13:43:22

@szepipiktor: te miről beszélsz? az osztrákok jobban jöttek ki, meg csak minket büntettek? .... tudsz te egyáltalán bámrit is a Versailles-i békeszerződésekről!!??? ... vagy csak lózungokat puffogtatsz?
Oroszország: több milliós emberveszteséget szenvedtek, Leninék átvették a hatalmat, akik megalázó békeszerződést kötöttek a németekkel breszt litovszkban, óriási területeket vesztettek (többek között Finnországot)
a németeknek akkora kártérítést kellett fizetniük, hogy azt az 1970-es évekre sem tudták volna nomrálisan kinyögni, elvesztették minden tengerentúli területüket
megszűnt a hasburg birodalom, megszűnt az oszmán birodalom ... és csak minket büntettek? elképesztő tudatlanságra vall ez a mondat
Ausztria nem is volt előtte ... a békeszerződés kiköpött megából egy identitás nélküli államot, akik olyan szegények voltak, hogy bécsben éheztek!!!!!! az osztrákok fele a németekhez akart csatlakozni, de ezt megtiltották nekik ....
gondold át legközelebb, hogy miről hadoválasz
olyan dolgokról már nem is beszélek, hogy szerinted vannak a balliberális, globalizációban hívő, nemzetietlen egyik oldal...... no comment, de tényleg nagyon gáz amit írtál

2019.06.04. 13:44:00

@MAXVAL bircaman közíró:
Székelyföld is könnyen megoldható lett volna akkor még egy vegyes lakossagú korridorral. Ettől függetlenül akkor is lennének, akik Trianonoznának. Nem véletlenül nem egy akkori etnikai határos matrica van az autókon...

Proud Mary 2019.06.04. 13:44:18

@acycloren: ez csak az olyan balekokkal fordul elő, mint te

2019.06.04. 13:44:57

@LZolta:
Először a te definíciódat varom, hiszen te nyilatkoztattad ki egyes kommentelőkről, hogy nem magyarok.

project640 2019.06.04. 13:45:32

@MAXVAL bircaman közíró: igen, alapvetően ez volt a gond ... a felvidék egyes részei. és erdély egyes részei az igazán fájóak .... egy Horvátország teljesen joggal nem a miénk volt

2019.06.04. 13:46:48

@chrisred:
"Minden hasonló vitában pár hozzászólás után előjön az a szöveg, hogy ha te így és így gondolod, akkor te nem is vagy magyar."

Ez nagyjából azokra jellemző, akik kicserélték a magyar szó jelentését a fejükben azokra, akik egy politikai oldalon állnak velük.

2019.06.04. 13:50:35

@project640:
Mondjuk ha nem birodalmi szinten nézed, Ausztria csak Dél-Tirolt veszítette, míg Magyarország Horvátországot nem számolva is több, mint a felét. Ausztria nem volt azonos a császársággal, ahogy Magyarorszag sem a Királysággal.

Utó Pista 2019.06.04. 13:57:27

@MAXVAL bircaman közíró: Hááát, Székelyföld nem 40km-re kezdődik a határtól.

vanRob 2019.06.04. 13:57:41

@MAXVAL bircaman közíró: Ja, de pont nem ezt mondtam. Ez a folyamatos siránkozás, hogy nekünk MOST azért szar, mert 100 ÉVE Trianon volt... Persze, sok szempontból jobb lenne egy hasonlóan erős állam, mint mondjuk a kiegyezés után, de osztrák bábáskodás nélkül. De a kiegyezés utáni gazdasági fellendülést nem a 48-49-es vesztes szabadsághartcon való folyamatos búslakodás generálta.
Történelmünk tele van nagyszerű sikerekkel, meg ordas nagy balfaszságokkal. Vannak nyertes csatáink, amiknek még ma is hatása van, Európa bizonyos pontjain. Meg vannak akkora vereségeink, amiket páran inkább örökre kitörölnének mindenhonnan.
Voltunk politikaiag és kúlturáélisan meghatározó, de mindenképpen jelentős erő. Most meg nem igazán. Na és? Ennek Trianon a valódi oka? Vagy a Mohács? Esetleg orbán? Francot. A kishitűség, meg a mindig mindenben a másik okolása a saját nyomorúságunk miatt.
Szerintem, aki ma sikeres (és itt tezsem hozz, sikeres magyar), az tudja, hogy honnan jött, és hová akar tartani.

Utó Pista 2019.06.04. 14:00:22

@vanRob: Melyik csatában foglaltuk el a Kárpát-medencét? Öreg vagyok és szenilis.

felucca02 2019.06.04. 14:00:27

@szkeptikus123: Ezt, hogy tudniuk kell egy másik nyelvet, gondolom, ők nem hátrányként élik meg, hanem előnyként: automatikusan abba születnek bele, hogy meg fognak tanulni egy másik nyelvet is, kétszer akkora lehetőségük van rögtön minden téren, mint egy csak a saját nyelvét beszélő anyaországinak.
Nem hinném, hogy ebbe belerokkannak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 14:01:01

@project640:

A mai Szlovákia északi és küzépső részes, a Kárpátalja 80 %-űra is igaz ez: ezek sose voltak etnikailag magyar területek.

2019.06.04. 14:01:59

@project640:
Én mondjuk nem szeretem a Felvidék szót a mai használatban. Mert a "csehszlovákok" nem konkrétan Felvidéket vitték, Csallóköz soha nem volt Felvidék, Salgótarján és Miskolc meg miért ne lett volna az. Fura meghatározás, hogy ma az elcsatolás alapján nevezzük meg. Az Északi-Középhegység elnevezést is Trianon után szülték.

Ahogy egyébként az Őrvidéknek is csak Burgenland egy része és némi magyarországi terület tekinthető, pl. Fertőzugnak soha nem volt köze ahhoz, hogy Őrvidék.

project640 2019.06.04. 14:02:59

@Proud Mary: pontosan így van.... viszont ebből a logikából viszont buta megközelítés, hogy Ausztria mit kapott, vagy mit vesztett .... mivel Ausztria egy új ország lett .... és, ahogy írtad Magyarország is.... Magyarország viszont visszakpta 500 év után elősször önrendelkezését, amiről sokan nem beszélnek

, ami megörtént, megörtént :-( .... nem tudtunk volna akkor sem semmit csinálni ... nem hadsereg nem volt, harcolni akaró katona sem ... az ország társadalmi viszonyai be voltak fagyva, ...és ez volt a fő gond!!!! Földnélküli parasztok áldozták az életüket a hátországban megtollasodott nagytőkéseknek.... ez volt az igazság :-( .... Tizsát saját katonái ölték meg ...jobban gyűlölték őt, mint az ellenséget

vanRob 2019.06.04. 14:05:06

@Utó Pista: Húúú, b+. Mondtam én ilyet? Nehéz megérteni, amit írtam...?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 14:05:25

@vanRob:

A mostani bajok oka nyilván nme Trianon, hanem a rendszerváltás, ez nyilvánvaló.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.04. 14:08:07

Melyik volt eddig az a leghosszabb időszak, amikor a határaink nem változtak?
Csak azért kérdem, mert nekem úgy tűnik, hogy a történelemben az egyik legideiglenesebb dolog az országhatár. Csodálom, hogy nekünk most már 74 éve (1945 óta) állandó. :)

2019.06.04. 14:09:04

@project640:
Ausztria is egy ország volt addigra, és ők is önrendelkezést ekkor kaptak először, a császárság nekik sem volt az.

chrisred 2019.06.04. 14:10:51

@project640: Trianonnak és az önrendelkezési jognak nincs köze egymáshoz, az önrendelkezés a Habsburg-ház trónfosztásából következett. A békediktátum Magyarországra mint a háborúban vesztes dualista állam egyik jogutódjára vonatkozott.

vanRob 2019.06.04. 14:11:40

@Utó Pista: Na jó, akkor 2-ik próbálkozás. Amikor annó, a Vereckei hágónál Árpád apánk körbenézett, vajh mit látott? Egy lakatlan kánaánt? Kétlem. Egy valamilyen szinten művelés alatt tartott területet, jó legelőket. Szerinted SENKI sem volt itt előttünk? A terjeszkedésünk minden esetben egy kellemes péntek vagy szombat esti vacsora eredménye volt? Vagy mondjuk kiírtottuk azokat, akiknek a földjére fájt a fogunk?
Nem akarom idealizálni vagy hazug pátosszal felruházni a Kárpát-medencébe érkezésünket. Harcos nép voltunk, ezért béreltek fel minket. Miért is intéztük volna máshogyan a saját ügyeinket, mint harccal?

2019.06.04. 14:18:10

@Frady Endre:
Valószínűleg a mostani a leghosszabb, immár 72 éve, a párizsi békeszerződés óta. Az önálló Királyság idején majdnem minden király alatt változott. Talán még a 18. században lehetett valamivel talán több ideig változatlan a Habsburg Birodalmon belüli határunk, de az azért nem ér, mert nem voltunk függetlenek, a Birodalom határa meg közben változott.

2019.06.04. 14:20:15

@Frady Endre:
Nagy-Magyarország egyébként a kiegyezéskor újraegyesült Magyarországot, Erdélyt és Horvátországot takarja (a Bach korszakban szét volt szedve).

vanRob 2019.06.04. 14:21:09

@MAXVAL bircaman közíró: Nem soros...? A bajunk java része a sorozatos nyavajgásból, a másra mutogatásból, és magunkat az egyetlen és tévedhetetlen igazlátónak való beállításból ered. Ha rossz nekünk, az más miatt rossz, ha másnak jó, az csakis miattunk van.
Kicsit kevesebb másra mutogatás, meg múltba révedés kellene. Anyám rakott palacsintája is isteni, de ha folyton csak azon sóhajtoznék, hogy jaj édesanyám, de jó is az a rakott palacsinta, hát a büdös életbe' sem éreznék vágyat meg szándékot magamban, hogy én magam is nekiálljak.

2019.06.04. 14:25:00

@chrisred:
Sőt igazából nem is volt Trianontól valódi önrendelkezés. Az önrendelkezés egy demokratikus köztársaság lett volna, a Horthy rendszer viszont a királyság restaurálása volt Habsburgok nélkül. Először 1990-ben volt valódi önrendelkezésünk.

LZolta 2019.06.04. 14:27:24

@Zabalint: Magyar az, aki magyarnak vallja magát, vállalja magyarságát, magyarul (magyar nyelven) gondolkozik, érez és él Nem tudom kell-e magyaráznom a vállalást , talán annyit tennék hozzá, hogy a vállalás a múltra, jelenre és a jövőre is vonatkozik, a történelemre (krónikás történelem is), a nemzet tudatra, a hagyományokra (mondai hagyományokra is) és magyarságtudatát nem csak a szelleméből, hanem a lelkéből is meríti.

Ez oké? Lehet nem egzakt, de legalább szubjektív.

project640 2019.06.04. 14:30:38

@chrisred: Magyarország új állam volt , jogilag...nem a monarchia utódállama, ás nem a magyar királyság utóda .... ugyanolyan új államként lett kezelve, mint Ausztria, Csehszlovákia, Jugoszlávia, stb....
Ausztria egy erőltetett állammá lett, amit kevés osztrák akart .... a következő évtizedekben pedig ez az identitás nélküli osztrák nép létrehozta a világ legélhetőbb országát .... hát ezt kéne példaként vennünk, és nem állandóan a siránkozás, múltba révedés

chrisred 2019.06.04. 14:38:26

@project640: Igen, Trianon után, ahol meghatározták az állami határokat. De a béketárgyalásokon a magyar tárgyalóküldöttség az egyik vesztes hatalom képviselőjeként vett részt.

gyerek 2019.06.04. 14:43:03

@vanRob: Bejön ide 500.000 magyar (összesen, tehát nők, gyerekek, öregek), a besenyők elől menekülve (akik elpusztították a méneseik 90%-t, vagyis a haderő gerincét), gyors szétcsap mindenki közt (úgy, hogy ennek semmi nyoma sem írásban, sem a föld alatt), és 100 év múlva egy stabil határokkal, közigazgatással rendelkező, nagyjából egységesen keresztény, európai berendezkedésű államról beszélhetünk. Szerinted ez mennyire életszerű?
Nem lehet, hogy Árpádék inkább voltak ügyes diplomaták, és hogy az itt élők többsége nem is annyira ellenségként tekintett rájuk?
(A te érveléseddel szokás egyébként a román parlamentben is időnként előhozakodni, amikor szóba kerül, hogy mennyire van joga a székelyeknek a kultúrájuk gyakorlásához.)

chrisred 2019.06.04. 14:45:02

@vanRob: Szerintem meg nem harcos nép, hanem harcosokkal rendelkező nép voltunk, betöltve a maga szerepét a sok-sok évezredes eurázsiai kelet-nyugati irányú népvándorlási folyamatban.

chrisred 2019.06.04. 14:49:00

@gyerek: Hát igen, emlékeim szerint egy közép-ázsiai birodalom foglalta el az úzok szállásterületét, akik nyugat felé menekültek, ahol a besenyők éltek. Akik viszont előlük az Etelköz felé indultak, ahol így a magyaroknak nem volt maradása.

project640 2019.06.04. 14:50:06

@gyerek: nem vagyok egy amolyan 'őskárpáti', és szívesen hallgatok, olvasok a nemzetünk múltjával kapcsolatos nomális anyagokat ...., persze nem olyan idiótaságokat, hogy a magyar ősnyelv, meg már az ősemberek is magyarok voltak :-) ..... szóval igen, én számomra is egyre jobban az a hihető, hogy a bejövő magyarság kisebbségben volt az itteni lakosokhoz képest, és ennek az új államalakulatnak az elitjét a magyarok adták (érdemes megviszgálni, hogy az államszerveződés honnan jött? hiszen mi egy szittyanép voltunk ... és itt jönnek be az Árpádok) ... nem is biztos, hogy a bejövő magyarok magyarul beszéltek!!!! ... én abban hiszek, hogy bejött egy uralkodó , harcos elit (kb. 100ezer) és állammá alakították a kárpát medencét a körülbelül itten élő kb. 6-700ezer emberrel ... közben a hozott nyelv elsorvadt, és az itteni nyelvet átvettük (hasonló folyamat zajlódott le pl. hódító Vilmosnál, akiknek francia nyelve szép lassan elsorvadt)

kvadrillio 2019.06.04. 14:50:38

hmmmm.....a holokausztozás is a múltunkhoz tartozik, nem a jelenünkhöz ! EZÉRT IS IDEJE VAN, HOGY AD-ACTA TEGYÜK VÉGRE ! A ZSIDÓÓK CSAK RENESZÁNSZOZNAK A MI HAZÁNKBAN, SZÁMOLATLANUL KAPJÁK ORBÁNTÓL A MILLIÁRDOKAT, MIKÖZBEN A MAGYAR EMBEREK TÖBB MINT FELE A LÉTMINIMUMON ÉL !!!
NU, AKI ITT NEM ÉRZI JÓL MAGÁT, MENNYEN HAZA IZRÁHELBE RENESZÁNSZOZNI MEG HOLOKAMUZNI !!!!! MERT A MAGYAROK MÁR KURVÁRA UNJÁK A DUMÁJUKAT !!!

Schmidt Máriát kitették a Sorsok Háza projektből............EZ IS KIJAFASZT ÉRDEKEL ???

vanRob 2019.06.04. 14:56:46

@chrisred: Jaja, úgymint a hozzánk hasonló, népvándorlásban aktívan résztvevő törzsek.

vanRob 2019.06.04. 15:00:11

@gyerek: A honfoglalás nem 896-ban, május 5-e délután történt. Mire az asszonyok, öregeke, gyerekek, állatok, szekerek ideértek, addigra már bőven beportyáztuk Európa középső és nyugati részét. Akkor már legalább 100 éve ismerték és félték nyilainkat.
Nyugi, én sem gondolom, hogy aggok és csecsszopók hadakoztak a szántóért. Menekültünk az erősebb elől (ez a népvándorlás), és kiszorítottuk a gyengébbet. Nincs ebben semmi magasztos. Öltünk, hogy életben maradjunk.

pitcairn2 2019.06.04. 15:04:05

@felucca02:

előnyként IS meg lehet élni... de a többség nem annak éli meg... és ennek kismillió oka van...

pitcairn2 2019.06.04. 15:06:33

@LZolta:

a geopolitikai indokok mentén megvalósított trianoni "rendezés" a hatásait tekintve kb. egész Közép-Európát taccsra vágta... ezért ez nem pusztán magyar tragédia...

pitcairn2 2019.06.04. 15:08:03

@Tamáspatrik:

Európa keleti felét meg az anglo-amerikai tengely ajándékozta a SZU-nak...

pitcairn2 2019.06.04. 15:10:23

@Fülig José:

"népnemzethhy" oldal ellenpólusa mivel lenne jobb?:) különösen ilyen "mélyenszántó elemezés" után?:)

LZolta 2019.06.04. 15:12:21

@project640: @chrisred: Úgy emlékszem,hogy a Tripartitiumban Werbőczi a hűtlen parasztok röghözkötéséről ír Dozsa féle vircsaft .Ez 1514... Ezután a kedves Ferdinánd úgy felszabadította a jobbágyokat, hogy az addig adót nem fizetőket (pl. Jászkunok) is egy kalap alá vette és piciny ellentételezés fejében már szabad is volt az út.... egy másik nagybirtokoshoz. (Ez plusz egy évi járandóság volt... mondjuk a mai adókhoz viszonyítva, tényleg semmiség :D ) Cseberból vederbe.. Azt hiszem ez még egy kiaknázatlan lehetőség nálunk... Fizessen mindenki dupla jövedelem adót . ha elmegy szavazni, ha ráadásul hatalomra kerül akire szavazott, legyen tripla adója... Ja, hogy ez van? Bocs...

pitcairn2 2019.06.04. 15:15:59

@acycloren:

inkább azt a geopolitikai játszmát kéne megérteni ami ehhez vezetett...

pitcairn2 2019.06.04. 15:18:27

@acycloren:

egy újabb geopolitikai játszma keretében ugyanúgy kicsesztek a "demokratikus" nagyhatalmak a "szövetségeseikkel" (kackac...), mint néhány évvel korábban velünk...

Western betrayal

en.wikipedia.org/wiki/Western_betrayal

MEDVE1978 2019.06.04. 15:19:15

Sajnos a legnagyobb tanulság, hogy az erőszak kifizetődik. Rengeteg film született például arról, hogy a gonosz terrorizmusnak hogyan mond nemet a fejlett nyugat. Holott a másik oldalon paradox módon látszik, hogy a terrorizmus "kifizetődő": Jasser Arafatból politikus lett, a terrorista Hamaszból állampárt. A terrorista zsidók saját államot hoztak létre Izraelben. Észak-Írországban az egyes megállapodások miatt már rengeteg követelése teljesült az egykori terroristáknak. Baszkföld autonóm tartomány.

Kicsit elvonatkoztatva a gondolatmenetet, ha még a dualizmus korában bebörtönzik az összes fő értelmiségi románt Erdélyben - költőt, tanárt, mérnököt stb , módszeresen tiltják a román nyelvet és kultúrát és erőszakosan terjesztik teljes erőből a magyar (és egye fene a német) kultúrát, akkor lehet, hogy Erdély fele még meglenne. Ugyanakkor mi nem magyarosítottunk elég erősen (és legyünk őszinték, a Habsburgok sem hagyták Ferenc Ferdinánd például utált minket mint a szart), ezért szétesett az egész ország.
Sajnos utána már több ideje és alkalma maradt a környező országoknak asszimilálni, mint nekünk volt. A XX. század a kulturális népirtásokhoz (lásd Caucesku falurombolása) jóval nagyobb eszköztárat és teret adott, mint a korábbiak.

Ugyanígy tanulság az, hogy a történelem hosszú és messze nem jött el még a vége. A monarchia magyar elitje abban a gondolatban élt, hogy az ezeréves Magyarország soha nem szűnhet meg és omolhat össze. Hiszen megszállta már mongol, török, osztrák, orosz és mindig túlélt mégis. Ma sokan ugyanígy a történelem vége koncepcióban élnek, holott bármi változhat és viszonylag gyorsan is.

Könnyű mondani, hogy ezt el kell felejteni, meg régiók Európája és hasonló okosságok. Holott ez egy vérző seb a legtöbbek családjában. A most 30-40 éves generációknak még közvetlen rokona van, akinek az életét Trianon befolyásolta (túlnyomóan negatívan). Feleségem nagymamája egy bőrönddel menekült át Magyarországra a Felvidékről, mindent hátrahagyott. Nagyszüleim Kolozsváron éltek egészen addig, amíg nem kellett Magyarországra jönniük a románok miatt (mindketten tanítók voltak).

Ez a seb, a fájdalom, amiről meséltek nekem még közvetett emlék nekem. Az én gyerekem már nem hallja olyan embertől, aki direkt érintett volt, ezért szép lassan megfakul majd a fájdalom, az idő gyógyít.

pitcairn2 2019.06.04. 15:19:58

@contractor:

ebből is látszik, hogy ez elsősorban geopolitikai játszma volt

a K und K-nak, mint number 1 német stratégiai szövetségesnek, vesznie kellett...

pitcairn2 2019.06.04. 15:22:12

@БУММЕР:

azt a magyar hazafiak siklatták ki:)

és ez tényleg világtörténelmi jelentőségű tett volt, mivel ha anno a magyar nemesség - ami maga is multietnikus volt - nem megy szembe a németesítő törekvésekkel, akkor Európa keleti fele még mindig a német nyelv és a kultúra szinte kizárólagos befolyása alatt állna...

pitcairn2 2019.06.04. 15:23:18

@acycloren:

Trianonra azért került sor mert Németország bekerítéséhez fel kellett számolni a number 1 német stratégiai szövetségest, K und K-t...

2019.06.04. 15:32:01

@LZolta:
Oké, és ez alapján miért nem magyarok azok a kommentelők, akik mást gondolnak egy múltbeli eseményről, mint te?

chrisred 2019.06.04. 15:33:58

@pitcairn2: Trianon idejére a K und K már ugyanúgy történelmi emlék maradt, mint a cári birodalom. A geopolitikai játszma lényege nagyon egyszerű volt, a szövetségeseiknek adtak, az ellenségeiktől elvettek.

LZolta 2019.06.04. 15:35:07

@pitcairn2: Milyen szépen fogalmazol geopolitikai indokok... trianon= legfeljebb ebbe a csomagolásába bújtatott, de nem tagadott magyarellenesség. Közép európát taccsra vágta... Igaz és ne haragudj, ettől a ponttól kezdve nekem elgurul a gyógyszerem... egyszerűen nem tudom felfogni, hogy egy ország és annak a képviselői milyen állapotban írhatta alá.... Az a baj, hogy az életemben van hasonló jelenet, amikor megalázott tiniként egy hosszútávú sorsbefolyásoló helyzetben nem tudom mit tehetnék, nem merek semmit se tenni... És a fiaimat úgy nevelem, hogy sose beletörődni, hanem kűzdeni, és inkább elbukni, mint meg se próbálni.... mert az elfogadás, az maga az elbukás. Zavaros mi.? Mindegy

2019.06.04. 15:43:56

@Törpe minoritáska:
Én arra mutattam rá hogy miért hibás a hasonlat. Azért hibás, mert azt feltételezi, hogy kizárólagosan mi magyarok voltunk a telektulajdonosok. Ez semmilyen szempontból nem állja meg a helyét. Hatalmi szempontból a Monarchia az uralkodóval az élen volt a tulajdonos. Ha a népfelség elvéből indulunk ki, akkor az állampolgárok, beleértve a nemzetiségieket. Tehat a hasonlatod helyesen, hogy a résztulajdonosok egy része leválasztotta a telekről a sajat tulajdoni hányadát, az igazságtalansag pedig az, hogy többet vitt (lásd határon túli magyarok nem kapták meg az önrendelkezésüket).

vanRob 2019.06.04. 15:48:33

@LZolta: Magyarellenesség? Szerintem, ha benne is volt, csak nagyon kis arányban. Mondjuk ha benne is volt, akkor azt kell mondjam, tettünk is érte...
Sokkal inkább a politikusaink balfaszsága kellett hozz, mert míg szomszédaink a saját érdekükben lobbiztak 10-20-50 km-es sávokon, addig mi dolmányos mentében kardlappal csapkodtuk az asztalt. És egyszerűen képtelenek voltunk felfogni, sőt megérteni sem, hogy Osztrák-Magyar Monarchia bukásával indult meg az a folyamat, ami az ország szétdarabolásáőhoz vezetett. Ha nem lett volna I.VH. akkor is megtörtént volna.

pitcairn2 2019.06.04. 15:50:17

@LZolta:

az un. helyi "győztesek" se érdekelték jobban a "demokratikus nagyhatalmakat"...

röpke 25 év múlva egy újabb geopolitikai játszma keretében őket is feláldozták...

Western betrayal

en.wikipedia.org/wiki/Western_betrayal

bár a feláldozásuk már istenigazában 1938-ban megindult... (Csehszlovákia feldarabolása)

majd a szerencsétlen lengyelekkel teljes sebességbe kapcsolt...

www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/History/polandbetrayal.htm

apropó, Lengyelország hányattatása ékes példa arra, hogy nem mi szívtuk a legnagyobbat a térségben...

2019.06.04. 15:50:34

@vanRob:
Mondjuk ha nem lett volna I. világháború, akkor az etnikai határokhoz jobban igazodva lehettek volna meghúzva a határok.

pitcairn2 2019.06.04. 15:52:49

@chrisred:

Az I világháború utáni közép-európai rendezés lényege a K und K felszámolása volt...

az un. helyi "győztesek" érdekei egy fikarcnyival sem érdekelték jobban a nyugati döntőbírókat... ők csak Németországot akarták körbekeríteni...

pitcairn2 2019.06.04. 15:54:03

@chrisred:

akkor csak szimplán csak a "segghülyék voltak" opció marad:)

pitcairn2 2019.06.04. 15:55:40

@Zabalint:

Ferenc Ferdinánd Nagy Ausztriai Egyesült Államok koncepciójára gondolsz?

Nagy-ausztriai Egyesült Államok

hu.wikipedia.org/wiki/Nagy-ausztriai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok

vanRob 2019.06.04. 15:55:58

@Zabalint: Na ja, ezért is mondtam, hogy szomszédaink ügyesebben lobbiztak. Tetejébe, jó szokásunkhoz híven a vesztes oldalon álltunk. Ügyesebb külpolitikával, vagy Ausztriával közösen fellépve talán több esélyünk lett volna.
De voltaképp ma már ez tökmindegy. Búsulni lehet rajta, de attól nem lesz máshogy, jobb meg pláne. Én úgy vagyok vele, ha véletlen szarba lépnék, akkor legközelebb jobban figyelek, hogy ne lépjek bele egy másikba. Mert attól, hogy káromkodva szídom a kutyásokat, akik otthagyták a cuccot, attól a cipőm még szaros marad.

pitcairn2 2019.06.04. 15:57:04

@vanRob:

kb. tök mindegy volt, hogy mit csinálunk... rossz helyen voltunk rosszkor...

LZolta 2019.06.04. 15:57:38

@LZolta: @Zabalint: Nem csak mást gondol róla, hanem nem vállalja, nem érzi át a lelkével azt a mérhetetlen , szenvedést, nem gyógyuló sebet ami Trianon jelent. Polemizálgat, hogy nem is olyan rossz, sőt szinte inkább jó. Ebben zéró lélek van. Hogy javarész gazdaságilag fejletlen területeket csatltak el... Egy ilyen embernek talán egy paraszt nagyszülője se volt, talán egy virágcserepe se , .. de ez a kisebb fájdalom. Az ilyen sose állt egy határőr előtt aki vöröslő fejjel üvölt valamit románul és nem tudod, hogy egy zsigerből gyűlölő román vagy egy a felettese miatt színészkedni kényszerülől magát szégyellő székely fiú, aki legszívesebben a saját hátán vinne haza hogy náluk lakjál.. . Aki el tudja bagatelizálni azt, hogy az erőszakos beolvasztás milyen lelki megpróbáltatásokkal járt a az elcsatlt területeken élőknek, családoknak, a megtapasztalt erőszak... aki ezt zárójelbe teszi, az szerintem az ellenkező előjelű dolgokra is csak legyint, legyen az egy Pozsonyi csata, egy Nobel díj, vagy egy olimpiai győzelem... Szóval igen a magyar lélek kell hozzá, nem elég csak mondani.

pitcairn2 2019.06.04. 15:58:23

@vanRob:

1945-ben is ügyesen lobbiztak:)))

Western betrayal
en.wikipedia.org/wiki/Western_betrayal

a nyugati szövetségeseik (kackac...) kb. odaajándékozták őket az elvtársaknak...

2019.06.04. 15:59:28

@pitcairn2:
Nem. Hanem arra hogy elkerülhetetlen volt a szétesés, csak nem mindegy milyen határokkal. Felét mindenképpen buktuk volna.

pitcairn2 2019.06.04. 16:01:15

@Zabalint:

mivel jóformán sehol se merték megszavaztatni a jónépet arról, hogy akar ezért felejtsük el a népfenség elvét...

pitcairn2 2019.06.04. 16:01:50

@Zabalint:

mivel jóformán sehol se merték megszavaztatni a jónépet arról, hogy mit akar ezért felejtsük el a népfenség elvét...

2019.06.04. 16:04:44

@LZolta:
A szerző azt gondolja, hogy túl kellene lépni ezen, mert nem megváltoztatható, a jövővel kellene foglalkozni, illetve felhoz pár érvet, amivel megpróbál pozitívumokat is felhozni. Ennyi, emiatt én nem mondanám, hogy nem magyar. Nem kötelező minden magyarnak ugyanúgy értelmeznie a történelmünket.

A Nobel díjat pedig elsősorban magának szerezte a tudó, ahogy az olimpikon is az aranyérmet. Túl van ez értékelve nemzeti szinten. De nem baj, ha más erről a véleményed, az viszont nagyon nagy baj, hogy ilyen dolgok alapján próbalod masok magyarságát megkérdőjelezni. Az meg még szomorúbb, hogy ugyanez egyes politikai erők ideológiai fegyverévé vált, ezzel megosztva a magyarságot, és még ezek képesek magukat nemzeti oldalnak mondani, miközben képtelenek nemzetben gondolkodni, helyette folyton csak méregetik honfitársaik magyarságat a saját ideológiájukból kiindulva.

LZolta 2019.06.04. 16:05:00

@pitcairn2: Ezt értem, csak azt nem értem, hogy ez mennyiben jelenti azt, hogy Trianoni - Párizsi térképrajzolások jól vannak ahogy vannak és legyintsünk rájuk, várnak a smart hetek hamburger sültkrumpli kóla...Mert az eredeti cikk valami ilyesről szó, hogy ezt az égrekiáltó gaztettet söpörjük a szőnyeg alá.

chrisred 2019.06.04. 16:06:21

@pitcairn2: Vagy Hitler vagy Sztálin. Hitlerrel háborúban álltak. Sok választási lehetőségük nem maradt.

pitcairn2 2019.06.04. 16:13:12

@chrisred:

az anglo-amerikai bankár urak - a BIS-en keresztül - olyannyira aktívan csencseltek Hitlerrel 1945-ig, hogy végül még a BBC is szükségét érezte egy kis magyarázatnak:)

Banking with Hitler
www.youtube.com/watch?v=QGP1aAtWA5A

pitcairn2 2019.06.04. 16:16:36

@chrisred:

Thomas H. McKittrick

en.wikipedia.org/wiki/Thomas_H._McKittrick

mondjuk az is cifra, hogy a hadban álló felek közös bankot működtetnek...

ihol lenne a "jegybankok jegybankja" által írt hivatalos kivonat eme viharos évekről:)

www.bis.org/about/history_2ww2.htm

a háború végén csak a német kollégákat küldték Nürnberg-ben a vádlottak padjára...

pitcairn2 2019.06.04. 16:21:30

@LZolta:

szerintem az a legnagyobb tanulság, hogy ez az egész egy cinikus "oszd meg és uralkodj" játék volt amiben az egész térség iszonyatosan sokat veszített...

chrisred 2019.06.04. 16:26:33

@pitcairn2: Ja, csak a japánok beleköptek a levesbe.

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 16:27:59

@project640:

"Magyarországon senki, SENKI nem akart már harcolni. "

"A magyar országvezetés naív volt, ... de ha nem lett volna naív, sem tudott volna sokat tenni."

Az első megjegyzésedre, cáfolat a Tanácskormány alatt történt sikeres haderő toborzás, (Jányi Gusztáv is ott volt pl.) ha csak rövid időre is, de eredményes volt az invázió feltartóztatása, dacára annak, hogy tulajdonképpen a Tanácskormány már csak a dunántúlra, és a dunatisza közi területek erőforrásaira támaszkodhatott. Ennek tükrében az igazság az, hogy az igazán nagy lehetőség Károlyi kezében lett volna, ha hajlandó lett volna (persze nem kommunista politikai vonalon) azokat az intézkedéseket, és mozgósításokat, véghez vinni, mint amit a tanács kormány később megtett. Teljesen világos volt ugyanis, hogy az antant mire készül. A fegyvert már letettük, mi a f.szért volt akkor már szükség a hiénák beengedésére ? Az a Francia paprikajancsi Belgrádban világosan elmondta Károlyinak, mi lesz.
Ez a balf.sz balliba idióta, (Freudnak igaza volt) meg arról ábrándozott, hogy majd a francia "barátai" biztosan megvédik. A székely hadosztály közben többször kérte Károlyi segítségét. Károlyi meg megtiltott mindenféle ellenállást. (Igaz, később a tanácskormány sem támogatta őket, de a tanácskormány létre sem jöhetett volna, ha Károlyiék adekvát módon kormányoznak (Honvédelmi propaganda, szükségállapot, hadkötelezettség visszaállítása stb.)
Messze nem arról van itt szó, hogy a történelmi Magyarország területét kellett volna megtartani. Azt úgysem lehetett volna. De a többségében magyarok lakta területek megmentéséhez talán lehetett volna alkupozíciókat szerezni.

MEDVE1978 2019.06.04. 16:30:26

@vanRob: A helyzet teljesen más volt mint ma. Az első világháború alatt és után olyan feszültségek jöttek ki és olyan jelenségek játszódtak le, amelyeket ma elképzelni sem tudunk. Először is az emberek valósága éppen egy ipari forradalom utáni állapot volt, urbanizációval, de túlnépesedéssel, éhínségekkel, egyszerre egy modernizálódó világgal és egy elmaradott, feudális struktúrával. Magyarországon az emberek töredékének volt csak szavazati joga, úgy érezték, hogy bár már nem a király vagy császár dönt egyedül a fejük felett, de egy távoli kormány, ahol az arisztokraták kényükre kedvükre hagyhatják őket meghalni. Óriásiak voltak a vagyoni különbségek, nem csak a parasztok és az arisztokraták, de a nagypolgárság és a munkások között is. Emellett még a nagy vérszivattyúk előtt vagyunk, ott a viszonylag új konstrukció, a nemzet és kiteljesedése (a kulturális felsőbbrendűség), de ott van kipróbálatlanul például Marx és ötlete, a kommunizmus is. Az egészségügy fejlődött, de a korfa és a népesedési szerkezet még középkori volt, simán meghalhattál egy fertőzésben, lásd spanyolnátha, de ha elvágtad a kezed és elfertőződött, akkor sem volt penicillin, tehát fél halálos ítéletet kaptál. Ott volt még a pánszlávizmus is: a világháború előtt még új eszmeként. Azt, hogy minden szláv összetartozik és csináljanak egy nagy államot. Ez persze mára már szarrá ment (a csehek, szlovákok, horvátok már rég nem akarnak egyesülni az oroszokkal), de akkor Közép-Európában divat volt az elfeledett szláv kultúra felélesztése és a mind szláv testvérek vagyunk, legyen az szerb, szlovák, cseh, horvát, szlovén.

Egy ilyen helyzetben nehéz érvelni, hogy mi lett volna jobb. A magyar elit lusta volt, de a mozgástere igen kicsi volt egyben. Nem szabad elfelejteni, hogy a Habsburgok nagyjából 150 évig az oszd meg és uralkodj-at játszották a birodalmuk népeivel, így levezetve a feszültségeket. Az osztrákoknál Ferenc Ferdinánd iránya inkább föderális volt, minket meg rühellt.
Sajnos be kell látni azt is, hogy a franciák és kevésbé az angolok érdeke inkább az volt, hogy az egész régió tüske legyen a németek hátában. A franciák ezért szétszabdaltatták a monarchiát és körberakták ellenségekkel Magyarországot és Ausztriát. A franciák motivációja tisztán a németek minél további gyengítése és a bosszú (a XIX. századi megaláztatások miatt) volt. Az angolok kevésbé érdeklődtek az egész iránt, de ők is unták a kontinensen megerősödő Németországot, ezért belementek. Az USA naív idióta szerepkört képviselt az idealista Woodrow Wilsonnal.

Ez ilyen egyszerű és a franciák gyakorlatilag kétszáz évvel azelőtt is ugyanezt csinálták, csak akkor II. Rákóczi Ferencnek hívták a Habsburg birodalom gyengítésére kitalált embert. Mivel mi kiegyeztünk, ők támogatni kezdték a szlávokat és a románokat.

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 16:31:02

Amúgy Trianonba még a 20.század végén is tízezrek (ha nem százezrek) haltak bele, a balkánon, olyan balf.szul lettek elrendezve a dolgok.

VT 135 2019.06.04. 16:40:35

Elképesztően tudatlan vagy mind Trianon kapcsán, mind Trianon máig ható következményeivel kapcsolatban. Ilyen tudatlanság mellett elképesztő arrogancia erről a témáról értekezni - szóval gratulálhatsz magadnak. igazi (függetlenobjektív) indexes vagy...

Egyetlen egy dologban viszont, ha nem is igazat adok, de valóban érdemes lenne foglalkozni: ahelyett, h mint a zsidók a holokausztot, magyarként Trianont fájlaljuk non-stop, valóban tovább kéne lépni abba az irányba, h igen, megtörtént, de mit tehetünk azért, h ebből valami működőképeset hozzunk létre az egész Kárpát-medencében! Azt gondolom, h ha a magyarság szellemileg megerősödik, akkor majd ismét a Magból fog szétterjedni minden a Kárpát-medencében. Amíg a magyarság gyenge, addig vákuumként szívja a központja felé a megmaradt, határon túli magyarokat is. Egyelőre az van, h az anyaországban is baromire képtelenek vagyunk egymással együttélni, együttműködni, szóval ami kicsiben nem megy, azt egyelőre nem kéne nagyban sem erőltetni...

Ezen kívül van még az a tény, h ha nem fog az egész emberiség alapvető, radikális világszemléleti változáson átesni, akkor pár évtizeden belül kiírtjuk magunkat a Földről. Tehát vagy sikerül továbblépni emberiség szinten a kőkorszaki "ha nem tetszik a pofád, leütlek a bunkómmal/egyetlen dolog számít: minél több pénz, hatalom" mentalitáson, ami az egész Trianon következményeit is jellemzi, vagy úgysem lesz már érdekes ez az egész...

pitcairn2 2019.06.04. 16:42:48

@chrisred:

a BIS-ben ők is békésen tevékenykedtek együtt az amerikai kollégákkal:)

még a BBC dokumentumfilm sem rejti véka alá, hogy az új világrendről folyt ott a csevej...

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 16:43:09

@MEDVE1978:

"Az USA naív idióta szerepkört képviselt az idealista Woodrow Wilsonnal."
Ja, amiről mi is azt hittük 2018 Októberéig, hogy vezérelv lesz a béketárgyalásokon.
A legnagyobb tragédiánk az, hogy Károlyi 1919-ig nem ébredt fel ebből a vágyálomból, aminek nagyon súlyos következményei lettek. Magyarország első ballibsi kormánya frankón bemutatkozott.
B.meg, még kezet is csókolhatunk az antantnak, hogy a tiszántúlt nem hagyta a románoknál.
Békéscsaba most valami Cioba lenne, Debrecen meg f.szomtudja valami Dobruhau vagy mi.
Károlyi meg ünnepeltethette volna továbbra is magát, mint nagyformátumú libsi politikus.

pitcairn2 2019.06.04. 16:50:00

@Comte de Gippaud:

Károlyi öreg korára meggyőződéses sztálinista lett, igaz annyi esze volt, hogy Provance-ból dicsőítette a sztálinizmust és még arról a Rákosi Mátyásról is elismerően irkált aki másodszorra is emigrációba küldte...

bár mondjuk ez is nagy kegy volt nem mindenkit engedtek akkoriban ilyen festői körülmények közé...

Vence - Károlyi itt töltötte a "sanyarú" emigráns éveket...
hu.wikipedia.org/wiki/Vence

Károlyi az emigrációban is remekül élt...

a jelek szerint elég jól ki bírta menekíteni az ingó vagyonát a Magyar Királyságból...

Vence-ban is szép nagy háza volt, a leszármazottai ma alapítványként működtetik

Fondation Karolyi
fr.wikipedia.org/wiki/Fondation_Karolyi

jelzésértékű, hogy még egy magyar wiki szócikk sincs róla...

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 16:53:23

Trianon tragédiája a visszavonhatatlanságában rejlik. Nem fog egyetlen világhatalom se beállni egy területi revízió mögé. Nem vállalja fel egy hatalom sem azt, hogy frusztráljon 30 millió embert 15 millió kedvéért.

Az viszont minden magyar kormányerőnek kutya kötelessége lenne, hogy minden eszközzel segítse a határainkon kívül élő magyarság fennmaradását. Ennek egyik eszköze lehetne, a kultúrális, és területi autonómia segítése, minden lehetséges és törvényes eszközzel.

Göntér László 2019.06.04. 16:57:34

Egyetértek! Emlékszem a fájdalomra, de már meggyógyultam! ktkj.blog.hu/2014/12/19/helyzetertekeles_302#more6998097

vanRob 2019.06.04. 17:05:45

@MEDVE1978: Igen tulajdonképpen az oszd meg és uralkodjból, Hansburgok hiányában csak megosztottság maradt, szét is széledtek a nemzetiségek. És pont kapóra jött az I.VH, ahol a 2-ik legerősebb nemzetiség az elsővel karöltve a vesztesek oldalán volt. Csak mi nagyobbat szívtunk.
De az etnikai alapú szétdarabolódás mindenképpen bekövetkezett volna. Ahogy fentebb írták, max a határok nem feltétlenül ott lettek volna, ahol most vannak.

chrisred 2019.06.04. 17:06:27

@Comte de Gippaud: "Az első megjegyzésedre, cáfolat a Tanácskormány alatt történt sikeres haderő toborzás"

Ja, az olyan módszerekkel általában sok mindent rá lehet kényszeríteni az emberekre.

LZolta 2019.06.04. 17:06:47

@Zabalint: Nem gondolom, hogy egy hosszú barátság kezdete a mostani szóduellumunk, bár az álláspontjaink nem esnek túl messze egymástól. A szerző múlt képe alapjaiban különbözik az enyémtől ezért a jövőképe is. A politikai pártok tevékenysége taszít (meglepődnél kire szavaztam)Én is tudnék poyitivumokat felsorolni. És ha érted azt a kifejezést, hogy "Mert nekünk Mohács kell!" , akkor azt is érted, hogy a magyarság, az nem a kösz jól elvagyok és HUN a személyiben. De ezt már tényleg sokkal nehezebb elmondani... Balczónak se sikerült a Küldetésben....

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 17:06:49

@pitcairn2:

"Károlyi az emigrációban is remekül élt...

a jelek szerint elég jól ki bírta menekíteni az ingó vagyonát a Magyar Királyságból..."

Én úgy tudom, semmije nem volt amikor innen először tiplizett (Asszem egy darabig Dubrovnikban is lakott sok más menekülttel egyetemben).
Talán Rákosiék nyomtak valamit a segge alá ?

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 17:17:32

@chrisred:

"Ja, az olyan módszerekkel általában sok mindent rá lehet kényszeríteni az emberekre."

Pontosan. Jogoszlávia széthullásakor, a Horvát függetlenség harcok idején, nézz már utána, milyen jogszabályokat hoztak, a katonaság személyi állományának biztosításával kapcsolatban.

2019.06.04. 17:57:47

@Comte de Gippaud:
A Tanácsköztársaság új sereget állított fel, Károlyinak nem volt serege. Ja, persze, ő is megtehette volna, csak ugye közben két irányból volt belső politikai nyomás alatt, az egyik meg is puccsolta végül. Manapsag divat Károlyira fogni, csak érdekes módon épp az ugyanezek altal hősnek tartott Horthy és bandája voltak azok, akik tényleg nem tettek semmit az ország egybentartásának érdekében, inkább az antant hátán vették át a hatalmat, mikorra az addigi próbálkozók kivéreztek.

2019.06.04. 18:03:58

@pitcairn2:
Károlyinak fogalma nem volt mi folyik itthon a Rákosi rendszerben, a Rajk perben Rajk védelmében akart tanúskodni, valószínűleg nem is értette, majd ezután lemondott a párizsi nagykövetségéről. Naív hülye volt mindig is.

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 18:33:21

@Zabalint:

"Károlyinak nem volt serege."

Persze, mert leszerelte. Amúgy ott volt a székely hadosztály pl. akiket szintén nem támogatott, viszont visszavonulásra szólította fel őket.

Amúgy én ebben az egészben felelősnek tartom Wekerlééket is. A f.sznak kellett ennek a liberálidiótának odadobni a gyeplőt. A gyenge kvalitásai már addig is látszottak.
Furcsa, de Wekerle a lemondása előtt pár nappal még a sajtószabadság korlátozását fontolgatta (egyébként tekintve a háborús állapotokat pragmatikus lépés lett volna a demoralizáló médiával szemben).
Aztán két nap múlva sutty másodszor is beadja a lemondását. Azért érdekelnének engem ennek a körülményei is.

Ad Dio 2019.06.04. 18:34:35

Trianon a múlt. Egyetértek. Szabadjon halkan megjegyezzem, hogy a holokauszttal is ugyan így vagyok: lezárt fejezet. Évente egyszer mindkettőre hajlandó vagyok gondolni, tanulságot levonni, elmélkedni felettük, de kb. ennyi. Egyiket sem kérem az orrom alá hetente 2x.

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 18:38:57

@Zabalint:

"Károlyinak fogalma nem volt mi folyik itthon a Rákosi rendszerben"

Károlyinak soha semmiről nem volt fogalma. Talán az őszirózsás forradalmat felfogta, már amikor őt éljenezték, de hogy ezután milyen nehéz döntéseket kéne meghozni, és mi lenne a legfontosabb feladat nemzeti érdekeink védelmében, arról fingja nem volt. Egyszerűen párnába dugta a fejét.

chrisred 2019.06.04. 18:44:45

@Comte de Gippaud: Illúzió azt gondolni, hogy bármilyen magyar mozgósítás értékelhető haderőt jelentett volna az antanttal szemben.

chrisred 2019.06.04. 18:50:00

@Zabalint: Ironikus módon a "Nem, nem, soha" jelmondat a Károlyi időszak terméke volt, míg Trianont már a Horthy-rezsim fogadta el.

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 18:52:17

@chrisred:

Nem volt akkor már senkinek sem kedve háborúzni, még a bevonuló románoknak sem.
Egy olyan motivált haderő mint pl. a tanácskormány felvidéki sikereinek kovácsa, bizony okozhatott volna gondot. Károlyi idejében, (legalábbis az elején) még hadianyagunk is volt.
Nem is beszélve arról, hogy mindenkit meg lehetett volna győzni arról, hogy most a kib.szott otthonáért kell harcolnia, és nem valami szar Itáliai hadállásért.
Amúgy úgy tudom, a Belgrádban leparkolt Francia haderő harcértéke sem volt benn a világ top 10-ében.

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 18:57:07

@chrisred:

"Nem, nem, soha"

Konkrétan Károlyi száján szaladt ki, miután rájött, mekkora lúzer ő, és milyen taccsra b.szta Magyarországot.
A francia kapcsolatai meg sehol.
Azért azon a gyenge agyán is le tudott futni a folyamat, melynek végén látta magát, mint a magyar történelem legnegatívabb alakját.

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 19:01:19

Károlyi az a politikus, akit a világon senki nem vett komolyan, csak a magyar libsik.

inteligencs elenzeki 2019.06.04. 19:09:36

De hogy ne csak rosszat mondjak károlyiról, én tulajdonképpen még sajnálom is, mint magánembert, hiszen valahogy úgy lehetett vele, mikor kormányra kerültek, mintha most egy ötéves gyereket kormány mögé ültetnénk, aztán kitennénk az Andrásira csúcsforgalomban.
Kb. annyira volt képben.
A "Nem nem soha" után meg tulajdonképpen sem maga, sem a környezete, sem a világ előtt nem volt más választása, mint balra tolódni, ha másként nem, hát papíron.
A nemzeti tragédia a tragédia műfajának minden jegyét tökéletesen magán hordozza.
Felsejlik előttem a hajléktalanná vált magyarok képe, akik vasúti vagonokban laktak 1920 után, miután el kellett hagyniuk otthonukat.

rasztaszív 2019.06.04. 19:32:12

trianon ügyén addig nem tehetjük túl magunkat,amíg nincs tisztázva a klérus szerepe a köztársaság megbuktatásában.

pitcairn2 2019.06.04. 19:59:19

@Zabalint:

Budapesten mondatták le és Rákosi ezek után hagyta, hogy Franciaországba távozzon... Már a 30-as évekre meggyőződéses sztálinista lett és haláláig az is maradt...

de amolyan "riviériai" sztálinista volt, aki az úri társaság közepén hirdeti az igét...

pitcairn2 2019.06.04. 20:02:44

@Comte de Gippaud:

még ezt se zárnám ki, 3 hektáros kert közepén áll a Vence-i háza, az özvegye (Andrássy Katinka) meg az 1960-as években pl. több mint egy évig Afrikában utaazgatott...

hu.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A1ssy_Katinka#Emigr%C3%A1ci%C3%B3ban

enrikokaruszo 2019.06.04. 20:10:07

tanulni kell belőle... hiénák ma is vannak, érdemes a viselkedési mintáikat összevetni

nemecsekerno_007 2019.06.04. 20:24:46

@Blogolo Blogi: Ti se nagyon tudjátok kiheverni a harmadik 2/3-ot pedig az is egy éve volt. Persze még az elsőt se sikerült pedig az már 9 éve. Szóval ne a Trianonon próbáljátok levezetni a kis frusztrációitokat mert az szánalmas...

Tamáspatrik 2019.06.04. 22:19:50

@szkeptikus123: A többnyelvűségről kimutatták, hogy fejleszti az agyi képességeket.

Tamáspatrik 2019.06.04. 22:23:03

@kvp: Érdekes okfejtés, köszi. Az iszlámot nem tartom annyira homogénnek Európában, hogy területileg el tudjon szakadni, bár azt nyilván nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:23:13

@Zabalint: Ausztria elvesztette azokat a területeket, ahol nem osztrákok éltek, plusz Dél-Tirolt büntetésképpen. Magyarország elvesztette azokat a területeket, ahol nem magyarok éltek, plusz egy kis sávot büntetésképpen. Hasonló.

Tamáspatrik 2019.06.04. 22:25:53

@antiinternáci: Mért, látsz olyan térképeket autókon, hogy Nagy Habsburg birodalom, Nagy Lengyelország, Nagy Németország (Ausztriával, Svájccal stb.), Nagy Hollandia Belgiummal stb.. Nem látsz ilyeneket, csak Nagy Magyarországot. Ergó: máshol nem űznek kultuszt ebből csak nálunk.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:28:11

@MAXVAL bircaman közíró: a rendszerváltás előtt nyilván jobb volt. költözz Észak-Koreába, te idióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:29:31

@Zabalint: mert a császárok nem osztrákok voltak? hülye vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:32:00

@Zabalint: egy ország önrendelkezése nem feltétlenül demokráciát jelent. egy diktatórikus ország is lehet önrendelkező. kevered a fogalmakat. Ausztria önrendelkező volt a Habsburg Birodalomban, hiszen a Habsburg császár osztrák volt.

Tamáspatrik 2019.06.04. 22:34:46

@omnesbonipropatria: "Nincs máig ható hatása? Ma már nem számít, hogy magyarként hova születsz? Gazdaságilag még jót is tett az, hogy az ország területének, lakosságának és vagyonanának jelentős részét elrabolták?" Ennek ellenére a Horthy rendszer messze túlszárnyalta az összes szomszédos államot gazdaságilag. Ezért írtam, hogy veszteségből lehet nyereséget létrehozni.
A nagyobb pusztítást az oroszok okozták '45 után, ők tényleg megszállták és tönkretették az országot 40 évre, de róluk nem ír senki.Ki hagyta jóvá a párizsi békeszerződést? Az oroszok. Ez volt a 2.Trianon.
A szerbekről írtam mint a betelepülés példájaként.
Az etnikai hovatartozást kimutathatóan figyelembe vették a békekötésekkor, csak hát azt is, hogy hol vannak jó földek, sajnos, és azokat a határ menti területeket elcsatolták. + a vesztest minden háború után megbüntetik területileg, ez volt a szokás.
Viszont a mostani mezőgazdaságunk sem azért gyenge, mert nincsenek jó földek, emiatt írtam,hogy a kultúrán múlik. Nem jobbak a földek Hollandiában és Dániában sem, csak a kultúra más.
"Természetesen ma nagyon nem lenne mindegy, hogy 20-30 milliós belső piaccal rendelkező és ásványkincsekben, termőterületekben, önálló édesvízforrásokkal rendelkező ország lennénk a mai állapotokkal ellentétben." Megmondom hol lennénk: ugyanott mint Románia. Úgy lehúznának a keleti területek, még a mostani Németországot is visszahúzzák, az ottani állapotok összehasonlíthatatlanul gyengébb szintűek mint a nyugati részeken.
Mért akar az észak-olasz lombard liga elszakadni a déltől? Mert csak kolonc a nyakán. Kulturálisan ég és föld. Akkora távolság mint Magyarország középső része és Románia között.

Tamáspatrik 2019.06.04. 22:36:12

@LZolta: Ha nem tudsz értelmesen gondolkodni, csak az indulataid vezetnek az sajnálatos.

Tamáspatrik 2019.06.04. 22:38:37

@LSV: OKÉ, tudok hasonlót írni a holokausztról, egyfajta bizniszről.Attól félek, hogy az indexben nem fogják leközölni, de megírom, ezt megígérhetem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:41:20

@Zabalint: a Habsburg császárok címei a következők voltak: osztrák császár, és osztrák főherceg. Tehát Ausztria önrendelkezési joggal rendelkezett, mert a birodalom császára az osztrák császár volt.

nemecsekerno_007 2019.06.04. 22:42:27

@Tamáspatrik: Akkor ezért lehetnek rosszabbak az erdélyi románok észbeli képességeik mert ők csak románul beszélnek, ellentétben az erdélyi magyarokkal...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:47:12

@pitcairn2: a SZU az Elbáig ment. Nem engedéllyel, hanem erővel, te idióta!

Tamáspatrik 2019.06.04. 22:47:24

@tutifruti22: Trianon tragédiája pontosan Mohácsban gyökerezik, a török korból ered. A török hódoltság változtatta meg az etnikai arányokat a magyarok rovására, és fosztotta meg az országot a középhatalmi státusztól, ezután alárendelt szerepbe kényszerültünk. A törököket kellene leginkább hibáztatnunk Trianonért, a szerbek is tőlük menekültek. Ezek közismert történelmi tények.
A kontinens keleti felén levő államok mint a lengyelek és mi, évszázadokon át megakasztottuk vagy csillapítottuk, a keleti birodalmak hódító hatását, ezzel segítettük az európai kultúra felvirágzását. A Nyugat valóban adós nekünk ilyen értelemben, azonban a hála nem igazán történelmi kategória, erre céloztam is a cikkben.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:49:14

@MEDVE1978: költözz a Gaza-övezetbe, te idióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:50:07

@pitcairn2: és a magyar parlament önként és dalolva csatlakozott.

Tamáspatrik 2019.06.04. 22:50:23

@werinter: Mondasz valamit! Rövidlátó és befelé forduló vezetésünk volt, semmit nem tudtak arról, hogy mit akarnak a románok vagy a szlovákok, ez jól dokumentáltan így volt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:51:42

@pitcairn2: olyanra én nem nagyon emlékszem, hogy egy ország, amely elvesztett egy háborút, jól jött volna ki a békéből. felesleges itt összeesküvés-elméletezni, Trianon totál szokványos dolog volt akkoriban.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:52:31

@LZolta: aki elveszt egy igazságtalanul kezdett háborút, ne ugráljon! és írjon alá!

Tamáspatrik 2019.06.04. 22:53:33

@antiinternáci: "Szóval: kizárhatjuk, hogy a szerző naiv lenne. Olyan nem jut szóhoz az Index-nél, itt minden ki van tervelve, csak megbízható, kipróbált elvtársak fognak megjelenni." Egy embert sem ismerek a szerkesztőségben, azt sem tudom, mit csinálnak valójában, és mért közlik le az egyik cikkemet és mért nem a másikat. Lövés mellé.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:53:52

@Zabalint: ja, és ki indította a háborút? és miért szavazta meg a magyar parlament?!

nemecsekerno_007 2019.06.04. 22:54:05

@Tamáspatrik: A gazdasági károk nagyon nem elhanyagolhatók és amit írtál arról, hogy még jót is tett velünk Trianon az csak részben igaz. Egy kényszerhelyzetre reagáltunk jól, de az összesített eredmény mégis erősen negatív mindkét félnek. Ezt amúgy direkt így csinálták, ez volt a lényege, hogy minél nagyobb kárt csináljanak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:54:51

@pitcairn2: leginkább rosszat csináltunk. a magyar parlament megszavazta a háborút. ez volt a legnagyobb hiba.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.06.04. 22:55:43

"Trianon a múltunkhoz tartozik, nem a jelenünkhöz."

Auschwitz is.

medium size devil 2019.06.04. 22:56:06

@LZolta: En speciel szarok Trianonra es szarok minden idiotara aki elo akarja irni mirol mit gondoljak. Huzd le magad, elavult vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:56:30

@LZolta: szokványos gaztett volt, és a magyarok követtek el előtte gaztetteket. azt miért söpröd a szőnyeg alá?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 22:59:07

@VT 135: a magyarokkal szemben a zsidók nem követtek el égbekiáltó bűnöket. ez a különbség.

nemecsekerno_007 2019.06.04. 22:59:31

@math0: Az urban legend, hogy ha nem lépünk be Hitler mellett a háborúba akkor Sztálin elnézőbb lett volna velünk. Ezt feltételezni egy pszichopatáról még tőled is durva naivitás.

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:00:17

@gyerek: "Ad1. Ennyi erővel redukálódhattunk volna Budapestre. Borsod ma is csak kolonc az ország nyakán, nem is értem, miért nem adunk túl rajta minél hamarabb, Pécs egyszerűen szólva szégyenhalmaz, Szeged meg idegesítő, megrögzött renegát város. "Pazarlás, Safranek - követ a nyakukba, és a folyóba velük!" Akkor kell még nekünk Kassa és Nagyvárad is? Szerintem már tényleg lehúzná az országot a keleti túlsúly, a németeket is az ossik... a lengyeleket is lehúzza egyébként most is, az olaszokat is Dél-Olaszország. Egyszerűen mert kulturálisan teljesen más.
Ad2. Ez olyan bárgyú gondolat: Most van összefüggés az ország mérete és lakosságának boldogsága között? Igazából nincs. Sőt, enyhe fordított összefüggés van, Dánia az egyik legboldogabb ország.
Boldogabbak lennénk, ha az ország 2x ekkora lenne? NEM. Mi az emberi élet célja? A boldogság. Ez mitől lenne bárgyú gondolat?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:01:31

@Comte de Gippaud: 1848-ban és a hadüzenetnél baszták el a nacionalista magyarok a dolgot, ne akard a szőnyeg alá söpörni, te fasz!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:02:36

@Comte de Gippaud: mi a fasznak adnának nekik a mi adópénzünkből, te barom?!

medium size devil 2019.06.04. 23:02:57

@Tamáspatrik: A torokoket kene hibaztatnunk Trianonert, ez komoly?? Mennyire kell hulyenek lenni ahhoz, hogy valaki leirjon egy ekkora baromsagot?? Talan elkerulte a figyelmedet de elveszitettuk az I. vilaghaborut.

nemecsekerno_007 2019.06.04. 23:03:24

"Trianon a múltunkhoz tartozik, nem a jelenünkhöz."

Ja, a 600 000 deportált magyar zsidó is?!?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:05:48

@Ad Dio:

1) nem dörgölik
2) a zsidók ártatlanok voltak, a magyarok nem
3) a magyarokat nem gázkamrában végezték ki, mármint 1940 előtt és 1945 után a nem zsidó, nem cigány magyarokat

ezt nem tudod felfogni, mert idióta vagy.

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:06:24

@gyerek: "A Kádár-rendszer kulturális teljesítményével jönni nem tudom, hogy tudatlanság/tájékozatlanság, naivitás, vagy rosszindulat kérdése-e." Nagyon is léteztek kulturális teljesítmények, egy diktatúrában is létezhetnek. Igaz, hogy a Horthy korszak filmjei talán jelentősebbek voltak, de a magyar filmeket is jegyezték. A dualizmus korában ellenben nem beszélhetünk számottevő irodalmi teljesítményről.
" "Kárpátalján és a Vajdaságban magyarnak lenni pedig szinte kiváltságnak mondható" - ezt te tényleg leírtad a kezeddel, basszus." Akkor nézz már utána, hogy mennyi támogatást kap egy határon túli magyar az államtól. Nem irigylem tőlük félre ne érts. Ha nem kiváltság, akkor mért van annyi kamu magyar, akik még a nyelvet sem ismerik és mégis állampolgárságot kapnak? Fico is már a múlt része, ha a közelmúlté is. A régiók Európájában élünk, a régiók mind virágoznak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:07:08

@Comte de Gippaud: amilyen idióta vagy, te Magyarország felszántását és sóval behintését akartad volna. hazaáruló fasz vagy.

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:07:51

@medium size devil: A török hódoltságot IS, semmiképpen a török népet, természetesen. Több tényezős a dolog, a világháborús vereség is nyilvánvalóan benne van.

pitcairn2 2019.06.04. 23:09:52

@math0:

az I világháború leginkább az anglo-amerikai elitnek köszönhető és nélkülünk is kirobbant volna

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:14:59

@nemecsekerno_007: hmmmm. te tényleg akkora idióta vagy, hogy azt hiszed, Trianon a második világháború végén volt?!

pitcairn2 2019.06.04. 23:15:09

@math0:

hallottad már azt a mondást mely szerint a háborúban az igazság az első áldozat?:)

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:15:19

@gyerek: ""Az egyes nemzetiségek beolvasztása is lelassult mára ha egyáltalán végbemegy, hiszen minden kis régió büszke a saját kultúrájára és az egyedi kulturális identitás az, ami sokaknak értéket jelent." - húha, ez bizony baj" Itt szerintem félreértettél valamit. Az pontosan nagyon kedvező, hogy a régiók újjáéledtek és ez jelentősen csökkenti azt a hátrányt, amit az elcsatolt területen levők elszenvednek. Felértékelődtek a régiók, már nem akarja beolvasztani őket senki. Változott a szemlélet. Annyira, hogy ha még a nyelvét el is felejtette (mint a bretonok), a kulturális identitása megmarad, reméljük ez Erdély egyes területein is így van.
Ezzel együtt az az állításom teljesen vitatható, hogy mennyiben hátrány most az elcsatolt területeken magyarnak lenni, a válasz is sokféle lehet, ezt elismerem.
Viszont: Annyira változott a világ, még egyszer amit a cikkben leírtam, ami az egésznek a lényege, hogy ha mindkét háborút meg is nyerjük, akkor se lenne a régi nagy Magyarországnak semmi realitása, akkor is szétszakadt volna már akár külön államokra mint Jugoszlávia vagy Csehszlovákia, akár régiókra, amelyekkel "hadakoznánk", mint a spanyolok a katalánokkal.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:16:01

@nemecsekerno_007:

1) a zsidók ártatlanok voltak, a magyarok nem
2) a magyarokat nem gázkamrában végezték ki, mármint 1940 előtt és 1945 után a nem zsidó, nem cigány magyarokat

kreténség Trianont a Holokauszthoz haosnlítani.

ezt nem tudod felfogni, mert idióta vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:16:31

@Androsz: @nemecsekerno_007:

1) a zsidók ártatlanok voltak, a magyarok nem
2) a magyarokat nem gázkamrában végezték ki, mármint 1940 előtt és 1945 után a nem zsidó, nem cigány magyarokat

kreténség Trianont a Holokauszthoz haosnlítani.

ezt nem tudod felfogni, mert idióta vagy.

medium size devil 2019.06.04. 23:16:43

@Tamáspatrik: Kihagytad az osrobbanast meg az evoluciot, meg ami ezek ota tortent a Karpat medenceben a "minden mindennel osszefugg" elv szellemeben.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:17:37

@pitcairn2: nem kellett volna igazságtalanul háborút indítania a magyaroknak!

medium size devil 2019.06.04. 23:18:12

@pitcairn2: Tevedsz, az I. vh. alapvetoen nemet-osztrak projekt volt.

pitcairn2 2019.06.04. 23:18:25

@math0:

az I világháború 100%-ban geopolitikai játék volt... birodalmak játéka...

ez különben nem "összeesküvés elmélet" hanem mainstream álláspont, Niall Ferguson is így indítja a "War of the world" című sorozatát...

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:19:38

@szepipiktor: Sajnos valóban léteznek ilyen térfelek, mondjuk múlt és jelen orientáltaknak lehet őket nevezni, baj az hogy távol vannak egymástól. Remélem közeledni fognak és rájönnek egyszer, hogy annyira nem is különböznek egymástól.
Trianon fontos szimbólum, az érzelmek jelentőségét és fontosságát én sem becsülöm le.
Kíváncsi vagyok, hogy tud-e írni valaki úgy Trianonról, ami tényleg sokaknak elfogadható.

pitcairn2 2019.06.04. 23:19:44

@math0:

a Szerbia elleni büntetőexpedícióhoz

ahhoz amit mások később ürügyként használtak fel a világháború kirobbantásához...

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:20:26

@medium size devil: Köszi, egy kis humor sosem árt.

pitcairn2 2019.06.04. 23:23:45

@math0:

1. próbálj kulturáltan viselkedni... (mondjuk ez nehéz lesz mert sejtem, hogy ki vagy:) )
2. nagyobb segítséget kaptak ehhez mint a komplett Marshall terv...

US deliveries to the Soviet Union
en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease#US_deliveries_to_the_Soviet_Union

de a SZU nyilt és burkolt nyugati támogatása jóformán már a megszületésétől kezdve tartott...

az első szovjet külképviselet is a Wall Street-en gyütt létre... még 1919-ben...

medium size devil 2019.06.04. 23:26:08

@Tamáspatrik: A rohoges mellett azert gondold is at amit irtam, hatha igazam van.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:29:01

@pitcairn2: hol a faszomban cáfolja ez azt, hogy a SZU nem ajándékként ment az Elbáig? Le van írva a Wikipédia oldalra, hogy miért támogatták a SZU-t a szövetségesek. Azért, hogy ne kapjanak ki Hitlertől. Ha megnézed, 1945-ben vissza is esett a támogatás.

Kultúrember az olyan idióta, összesküvés-elmésszel, mint te, pontosan így beszél, mint én veled. EZ a kulturált. Uvariasan beszélni veled volna kulturálatlanság.

medium size devil 2019.06.04. 23:29:01

@pitcairn2: Huzz mar el innen a picsaba a Nogradi meg Drabik publikaciokbol osszezagyvalt dezinfo baromsagaiddal agyatlan felmuvelt barom.

pitcairn2 2019.06.04. 23:30:03

@Tamáspatrik:

ha már Belgiummal bezzegezel most, nekem pl. nagyon bántja a szememet az ottani II. Lipót kultusz

Lipót kongói projektjéhez sok millió ember vére tapad....

ehhez képest hőskultusza van Belgiumban...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:34:43

@pitcairn2: aki Szerbia ellen büntetőakciózik, az ne ugráljon, hogy ellenük meg Trianonban büntetőakcióznak! akkora idióta vagy, mint a ház!

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:34:56

@esomar: "csak hogy megfeleljen az értelmezésének de facto-de jure" Nagyjából mégis megfelel, ugyanis csak a magyarlakta vidékeken lett volna elvben is bármi esélye az ellenállásnak. A románok Trianon idején már régen bevonultak Erdélybe, és SENKI nem támogatta, hogy kapjunk területeket, az égadta világon senki. De facto és de jure egybeesik. Nem minden területre igaz ez, de a legtöbb esetben igen, mert nyílt titok volt, hogy milyen területeket veszítünk el, a jog ebben az esetben is csak a létező gyakorlat után kullogott.
Nyugat-Szlovákia volt az egyetlen fejlett terület, amely ma is az, egyszerűen mert a gazdasági centrumokhoz közel van. A centrumhoz való közelség eléggé meghatározó.
Az valóban vitatható, hogy másodrangú állampolgárok vagy nem, ezt elismerem. Semmiképpen sem ANNYIRA vannak elnyomva mint akár 10-20 évvel ezelőtt. Kolozsváron magyar fesztivált lehet tartani, semmilyen atrocitás nem történik, egy barátom volt ott. Egyszerűen a románokat már nem érdekli (vagy jelenleg nem érdekli) a nacionalizmus. A bécsi döntések megszüntették volna a viaskodást Erdélyben? Nem hiszem, sőt. A magyar közigazgatás bonyolultabb lett volna? Sokkal. Többet költöttünk volna honvédelemre? Sokkal. Emiatt a határokat nem jó bolygatni.
Az EU jó hatású, támogatja a regionalizmust? Egyértelmű igen. A határok átjárhatóak az Unión belül? Igen. A folyamatok jó irányba mennek? Igen.

Egy tanácsot ha elfogadsz: ha túlságosan a múltban élsz, elveszíted a jelent.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:36:01

@pitcairn2: olyanra én nem nagyon emlékszem, hogy egy ország, amely elvesztett egy háborút, jól jött volna ki a békéből. felesleges itt összeesküvés-elméletezni, Trianon totál szokványos dolog volt akkoriban.

A birodalmak játéka is szokványos dolog volt akkoriban.

Egy kurva büdös érvet sem sikerült összegereblyézned.

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:36:31

@pitcairn2: Ez se rossz szempont, hogy máshol is vannak emeletes hülyeségek, még nagyobbak is mint nálunk.
Napóleon kultusza is engem zavar például, egész Európát felgyújtó diktátor volt...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.04. 23:36:43

@pitcairn2: senki nem kényszerítette a magyar parlamentet, önként és dalolva csatlakoztak.

pitcairn2 2019.06.04. 23:36:57

@Tamáspatrik:

arról se feledkezz meg, hogy kik finanszírozták a vörös hadsereg itteni turnéját...

US deliveries to the Soviet Union
en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease#US_deliveries_to_the_Soviet_Union

vagy hogy kik építették fel a szovjet hadiipart...

Amtorg Trading Corporation
en.wikipedia.org/wiki/Amtorg_Trading_Corporation

+ úgy általánosságban arról se hogy kik segítették a világra a Szovjetúnió nevezetű szörnyszülöttet...

archive.org/details/AnthonySuttonCOMPLETEWesternTechnologyAndSovietEconomicDevelopment1917To1965_201904

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:37:36

@medium size devil: Komolyan értékelem a humorod, még ha nem is annak szántad, lazán kell kissé felfogni a dolgokat, nem túl görcsösen. :)

pitcairn2 2019.06.04. 23:38:36

@Tamáspatrik:

gondolom az I világháború kirobbantásáért is török a felelősek:)

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:41:22

@Comte de Gippaud: Egyetértünk. Egyébként már Tisza István elkövetett egy nagy hibát, amikor azt mondta a parlamentben, hogy "Ezt a háborút elvesztettük." A hadsereg széteséséhez hozzájárult ez, Károlyi és kormánya tényleg idióta módon meggyorsította. Naiv álmodozók voltak, nem reálpolitikusok. Jobb alkupozícióban pár területet meg lehetett volna tartani, Sopron példája is ezt mutatja.

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:42:15

@pitcairn2: Minden mindennel összefügg, a Balkánon egy nagy káoszt hagytak maguk után, hatalmi űrt....:)

pitcairn2 2019.06.04. 23:43:48

@Tamáspatrik:

sajnos nem sokat számított, hogy milyen vezetésünk volt...

megjegyzem a "befeléforduló" abszolút nem illik rájuk, mivel abban az időben még igen jelentős volt a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező arisztokrácia szerepe a politikai életben

+ a hadügy, külügy és a pénzügy is közös terület volt

a mi britek által patronált derék Horthynk is a világtengereken múlatta az idejét:)

pitcairn2 2019.06.04. 23:46:43

@math0:

ne tessék "kollektív bűnösözni":)

pitcairn2 2019.06.04. 23:49:25

@Tamáspatrik:

hát ha már a kárpátaljai magyarok "kiváltságos" helyzetéről folyik a csevej pont most láttam erről egy remek filmet:

A föld nyeli el...

trkeys.net/watch/QmpDCY7xhZY-a-f%C3%B6ld-nyeli-el.html

csoda hogy még maradt ott vki...

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:49:41

@MEDVE1978: Aha. Érdekesek a nagyhatalmi politika hatásai is. Olyan előadást is láttam, hogy a fő hiba a britek belépése volt az I. világháborúba. Ha kimaradnak, akkor a németek megnyerik és meggyorsítják az ipar technikai fejlődést a kontinensen, ezzel csak pár évtizeddel visszavetették a kontinens fejlődését. A német uralom nem lett volna annyira borzalmas. Viszont az I.vh-ból sokak szerint következett a II. (tulajdonképpen egy háborúnak is felfogható, 30 év fegyverszünettel), amely még borzalmasabb volt.
A németek és a németeket támogató országok (Ausztria-Magyarország) meggyengítésével a britek és a franciák az oroszokat erősítették meg, ebbe nem gondoltak bele. Ma is hasonló hibákat követnek el a nagyhatalmak mondjuk Nyugat-Ázsiában...

pitcairn2 2019.06.04. 23:53:16

@math0:

nem kellett volna lelőni a szövetségi állam projektben utazó trónörököst...

Nagy-ausztriai Egyesült Államok

hu.wikipedia.org/wiki/Nagy-ausztriai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok

a büntetőexpedíció különben nem "magyar" hanem K und K projekt volt...

és szimplán csak Szerbia ellen irányult...

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:53:44

@pitcairn2: Volt olyan arisztokráciánk is, viszont volt akik szerint "Extra Hungaria non est vita". A medence hatás szerintem erősítheti a befelé fordulást. Történészek írták le, hogy míg a románok és szerbek pontosan ismerték a magyar politikusok törekvéseit, mi nem az övéket, az I. vh. idején.

pitcairn2 2019.06.04. 23:54:26

@medium size devil:

ja még a békeszerződésbe is bele kellett foglalni a "németek a bűnösök" passzust:)

nehogy vki mást gondoljon:)))

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:55:54

@Ad Dio: Egyetértünk, ezúttal is.

Tamáspatrik 2019.06.04. 23:59:57

@vanRob: Fején találtad a szöget, köszi.

pitcairn2 2019.06.05. 00:01:30

@math0:

a SZU számára biztosított nyílt és burkolt nyugati támogatás nem 1941-ben indult és nem is 1945-ben ért véget:)

pitcairn2 2019.06.05. 00:03:44

@math0:

ja persze, néhány szerb domb miatt gyilkolta egymást halomra a világ 4 éven át:)

pitcairn2 2019.06.05. 00:05:01

@Tamáspatrik:

kár hogy két világháború kellett Európa egyesítéséhez...

pitcairn2 2019.06.05. 00:07:28

@Tamáspatrik:

hát az is elég durva, sokan Hitlerhez hasonlítják...

pitcairn2 2019.06.05. 00:12:31

@Tamáspatrik:

a brit szarkeverés minimum a Triple Entente létrehozásával indul, de akár az angol-japán szövetségig és az orosz-japán háború anglo-amerikai finanszírozásához is vissza lehet nyúlni...

ezzel terelték be Oroszországot a német ellenes klubba...

pitcairn2 2019.06.05. 00:14:27

@Tamáspatrik:

a "medence hatás " különösen Horthy Miklós tengernagy esetében érhető tetten:)

pitcairn2 2019.06.05. 00:15:48

@medium size devil:

ezer köszönet az "értékes" véleményedért:)

LZolta 2019.06.05. 00:30:59

@medium size devil: Nem írom elő neked mit csinálj trendike. Ha picit körülnézel a hagyomány az nem elavult, a divat az ami rohadt gyorsan elavul! Nézz tükörbe és kezdj el röhögni az 5 évvel korábbi frizurádon ruhádon, nézeteden gondolkodásodon, mert már nem lesz trendi.A mostani se lesz trendi jövőre. Percemberke vagy!

Hórukk 2019.06.05. 00:44:20

Trianon egy tragédia volt, de Karthágóhoz viszonyítva azért még mindig jobban jártunk.

LZolta 2019.06.05. 00:44:33

@math0: Amilyen gaztetteket elkövetek, azzal számadással tartozom. Ha valainekm iattam fáj nem egyenlíti ki az én fájdalmam. Egy ország, egy nemzet történelme nem csak pirosbetűs dicsőségből áll. Az emlékezetben szívben meg kell tartani a sorfordító eseményeket, tanulni belőle és építeni rá.

LZolta 2019.06.05. 01:21:10

@math0: Ki veszített el milyen háborút? Jaj.... látod pont ezt nem értem! Egy Ferenc József, aki hatalomra kerülése után az orosz cárral közösen leveri 48-49es szabadságharcotvéresen megtorolja a , majd elindít egy jogtalan hódító háborút. És mint mindig a történelemben sikertelen az a hódító háború a Mmagyaroknak. És ekkor se eszmél fel még a nemzet, Csak mint a bedrogozott csövi állunk az aluljáróban és hagyjuk,hogy az rugjon belénk aki akar. És a románok nem voltak rest megindították a saját hódító háborújukkat. Illetve dehogy saját! Akkor már ugy osztották a Magyarország területét Párizsban, mint a szüli napi tortát. Tudod, nekem most az a kép tolakodik a szemem elé, hogy képt gyerek el kezd verekedni, Aztén jön a tesók, haverok és a vége az, hogy öten lefogják az egyik verekedőt és hárman meg ütik, aztán szépen lemarcangolják a testrészeit... Nem arról van szó, hogy két gyerek verekedett, nem bírt egymással és köpködve hazamentek.... Még csak nem is arról, hogy azegyik nagytesó odajött hátracsavarta az erőszakoskodó kezét, bocsánatott kéretett , elvette a zsbpénzét jóvátételnek és egy seggbe rugással haza zavarta a hülyegyereket.
Nem. Itt kannibalizmus történt!.

LZolta 2019.06.05. 01:32:16

@Tamáspatrik: Nem tudom miért kérted számon rajtam a gondolkodás hiányát. De megértelek. Ha hideg fejjel mérlegelek elfelejtem, hogy magyar vagyok, és elmegyek mosogatni Hollandiába. Akkor tényleg zárójelbe tehetem az egész trianon kérdést.

LZolta 2019.06.05. 01:59:29

@Tamáspatrik: Széleslátókörű vagy, elemzed a dolgokat és bebizonyítod, hogy 2x2=4 Ez igaz lehet matematikában, azonban.... a többit Vlagyimir Szavcsenkó Monomah sapkája kisregényében... ...

acycloren 2019.06.05. 02:50:27

@math0: a zsidók ártatlanok voltak? A Bibliában nem ez van. Istengyilkosok. Meggyilkolták a Megváltót.
A magyarok pont olyan ártatlanok voltak, mint a többi nép, akit belerángattak a világháborúba.

@medium size devil: Trianon előzménye az etnikai arányok eltorzulása a magyarság karára.
Több oka van persze Trianonnak, köztük a török hódoltság, a Habsburgok politikája, ami kijátszotta egymás ellen a nemzetiségeket, valamint az, hogy a magyarok nem csinálták azt, amit a franciák, hogy akik kiirtottak az összes kisebbséget és egy francia nemzetet teremtettek. A magyarok hagyták tenyészni és a fejükre nőni a tótokat és oláhokat. Nyugat-Európában a középkorban és kora újkorban ezt megoldották azzal, hogy lemészárolták vagy beolvasztották a kisebbségeket. Vagy legalábbis rabszolgasorban tartották őket. Mint a britek az íreket és skótokat.

chrisred 2019.06.05. 05:37:44

@pitcairn2: Ami persze baromság, ezzel az erővel a történelem bármelyik katonai vezetőjét lehetne Hitlerhez hasonlítani, aki tehetségesebb és sikeresebb volt az ellenfeleinél, mondjuk Hunyadi Jánost.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.05. 06:26:37

@math0:

A rendszerváltás módja rosszabb volt, mint arendszerváltás előtti iidőszak, trollom.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 06:27:21

@MAXVAL bircaman közíró: ebben te erős kisebbségben vagy, így a troll is te vagy, te idióta, elmebeteg, autista fasz!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.05. 06:32:08

@Tamáspatrik:

Mi a tanulság?

Keménynek kell lenni, sose bízni meg egy szövetségesben se.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 06:32:27

@acycloren:

"a zsidók ártatlanok voltak? A Bibliában nem ez van. Istengyilkosok. Meggyilkolták a Megváltót."

1) A Biblia egy mese
2) a mese szerint is a rómaiak ölték meg
3) a rómaiak valószínűleg egy templomban garázdálkodó zsidó lázadót öltek meg. többet is megöltek
3) Mindez majd kétezer évvel a holokauszt előtt volt, és semmiféle összefüggésben nincs

4) A mese szerint a megváltó feltámadt, tehát kár nem keletkezett

te kurvára idióta, sötét,. kretén barom vagy. ja, és persze ismerjük ezt a náci mesét Luther óta

"A magyarok pont olyan ártatlanok voltak, mint a többi nép, akit belerángattak a világháborúba."

a magyarok 1848 előtt, 1848-ban, és 1848 után sem adtak más népeknek önállóságot, mindig csak és kizárólag maguknak akartak, az elnyomott népeket előtte is, és utána is el akarták nyomni, és el is nyomták. Trianonnál a fagyi visszanyalt. ne tessék hisztizni, idióta náci faszfejkém!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 06:37:20

@LZolta: te töri órán melyik kocsmában lógtál, te idióta?

" Ki veszített el milyen háborút?"

a magyarok a szövetségeseikkel az elsőt. (aztán a másodikat is, ugyanúgy elbaszták).

"És mint mindig a történelemben sikertelen az a hódító háború a Mmagyaroknak. "

de ezúttal, illetve párszor máskor is, a magyarok ezt megszavazták. tehát a magyarok felelőssége is. nem lehet Ferenc Józsefre kenni mindent, ha a magyar parlament MEGSZAVAZTA. érted, faszfejkém?! MEGSZAVAZTA. BENNE VOLTAK.

"És ekkor se eszmél fel még a nemzet, Csak mint a bedrogozott csövi állunk az aluljáróban és hagyjuk,hogy az rugjon belénk aki akar. "

a háború megszavazása előtt kellett volna a nacionalista faszoknak eszmélni.

"Nem arról van szó, hogy két gyerek verekedett, nem bírt egymással és köpködve hazamentek."

arról van szó, hogy a magyar hülyegyerek kezdett el verekedni,a végén meg ő sír.

" Még csak nem is arról, hogy azegyik nagytesó odajött hátracsavarta az erőszakoskodó kezét, bocsánatott kéretett , elvette a zsbpénzét jóvátételnek és egy seggbe rugással haza zavarta a hülyegyereket."

de, pontosan erről van szó. csak nagyban.

úgyhogy ne hisztizz, ne ugrálj, nőj fel!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 06:41:34

@pitcairn2: te jöttél büntetőhadjárattal, most szembe fosod magad. döntsd el, hogy milyen ürüggyel támadtuk meg Szerbiát, de a lényeg az, hogy A MAGYAROK IS TÁMADTÁK MEG, A MAGYAR PARLAMENT MEGSZAVAZTA.

tessék felfogni, hogy ha elindítunk egy jogtalan háborút, és megbüntetnek minket, akkor nem hisztizünk, hogy ez a világ legalantasabb dolga! a legalantasabb dolog a háború elindítása volt, Szerbia megtámadása, nem Trianon.

a magyarok és az osztrákok egyébként nettó terjeszkedési vágyból birodalomépítési vágyból támadták meg Szerbiát. Horvátország és Bosznia után kellett volna még egy leigázandó terület.

nem hisztizünk, buta nacionalistáink, ha ez nem sikerül, és megbüntetnek!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 06:48:41

Amit Trianon kapcsán egyik ellenzéki párt sem mert kimondani.

1) Trianon az I. Világháborút lezáró béke volt
2) Az I. Világháború úgy kezdődött, hogy Ausztria-Magyarország hadat üzent, és lerohanta Szerbiát.
3) Ezt a magyar parlament megszavazta
4) előtte Magyarország évszázadoik elnyomott kisebbségeket, 1848-ban, amikor magának függetlenséget követelt, még véletlenül sem támogatta más nemzetek függetlenségét.

A tanulság az, hogy aki évszázadokig elnyom másokat, aztán egy igazságtalan háborúba kezd, és elveszti, azt megbüntetik.

Az I VH. idején a magyarok azt hitték, hogy erős szövetségesek állnak mellettük, kiderült, hogy még erősebbek állnak a másik oldalon.

Orbán most, egyelőre háború nélkül, hasonlót próbál csinálni, de még a németek és osztrákok sincsenek mellettünk. Orbán kurvára sokkal nagyobb hülyeséget csinál.

Na ezt kéne Trianonból megtanulni! Mert jön a második Trianon!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 06:51:33

@Tamáspatrik: ezt így latinul mondta a mélymagyar?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 06:54:42

@pitcairn2: "nem kellett volna lelőni a szövetségi állam projektben utazó trónörököst..."

ha minden szarságért büntetőháborút indítasz, akkor a végén ne sírj Trianon miatt, te idióta!

"a büntetőexpedíció különben nem "magyar" hanem K und K projekt volt..."

A MAGYAR PARLAMENT MEGSZAVAZTA.

mikor fogod fel, kis mélynáci?!

"és szimplán csak Szerbia ellen irányult... "

Július 28. – a Monarchia hadat üzen Szerbiának
Július 31. – általános mozgósítás a Monarchiában
Augusztus 1. – német hadüzenet Oroszországnak, általános mozgósítás Franciaországban
Augusztus 2. – Luxemburg német lerohanása, német–török szerződés megkötése
Augusztus 3. – német hadüzenet Franciaországnak, Belgium német megtámadása
Augusztus 4. – Anglia és Belgium hadat üzen Németországnak
Augusztus 6. – a Monarchia hadat üzen Oroszországnak, szerb hadüzenet Németországnak

NE HAZUDOZZ, TE IDIÓTA!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 07:20:32

@szamaritánus: érdekesen őszinte lett a bemutatkozásod.

acycloren 2019.06.05. 07:26:39

@math0: Ha Trianon a magyaroknak visszanyaló fagyi volt, akkor a holokauszt is a zsidóknak. Krisztusgyilkosoknak visszajárt, ezt állítod? Merész. De pont annyi logika van benne, mint amikor azt írod, hogy Trianont megérdemelték a magyarok. Ne nevezlek emiatt nácinak, hisz következetes gondolkodás ezt az eredményt hozza ki.

Azt kellett volna csinálni, mint a franciák, németek, spanyolok csináltak? Leölni mindnekit, aki nem olyan, mint ők, kiirtani a kisebbségeket még a kora újkorban.
Ez a tanulság.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 07:29:56

@acycloren: 1) A Biblia egy mese
2) a mese szerint is a rómaiak ölték meg
3) a rómaiak valószínűleg egy templomban garázdálkodó zsidó lázadót öltek meg. többet is megöltek
3) Mindez majd kétezer évvel a holokauszt előtt volt, és semmiféle összefüggésben nincs

4) A mese szerint a megváltó feltámadt, tehát kár nem keletkezett

te kurvára idióta, sötét,. kretén barom vagy. ja, és persze ismerjük ezt a náci mesét Luther óta

"A magyarok pont olyan ártatlanok voltak, mint a többi nép, akit belerángattak a világháborúba."

a magyarok 1848 előtt, 1848-ban, és 1848 után sem adtak más népeknek önállóságot, mindig csak és kizárólag maguknak akartak, az elnyomott népeket előtte is, és utána is el akarták nyomni, és el is nyomták. Trianonnál a fagyi visszanyalt. ne tessék hisztizni, idióta náci faszfejkém!

EBBŐL MIT NEM FOGTÁL FEL, TE IDIÓTA NÁCI?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 07:31:52

@acycloren: Franciaország és Németország területén nagyjából mindenki valamilyen francia vagy német dialektusban beszélt. senkit nem lőttek le azért, mert kisebbség volt, bevezették a nyelvegységesítést. ahogy egyébként a magyarok is. csak a román, tót és szerb nyelvek nem voltak magyar dialektusok, azokat nem lehetett egységesíteni.

Blogolo Blogi 2019.06.05. 07:33:45

@nemecsekerno_007: "Ti se nagyon tudjátok kiheverni a harmadik 2/3-ot pedig az is egy éve volt."

Ez a temahoz kapcsolodo, ertekes hozzaszolas ujabb melto bizonyiteka szellemi nagysagodnak.

MEDVE1978 2019.06.05. 08:51:00

@Tamáspatrik: @nagyhatalmi politika
Az angolok belépése sajnos szükségszerű volt. Egy ereje teljében lévő angol világbirodalomról beszélünk, amelynek az érdeke a befolyásának további terjesztése volt. Az angolok konfliktuspontja a gyarmatokon volt és Németország szintén világhatalmi szerepre törekedett, ami azt jelenti, hogy gyarmati szinten is új területeket, növekvő befolyást akart. Az angolokkal tehát az ütközés szükségszerű volt, bár ugye a szövetségi rendszerek éppen azt dobták, hogy az angolok legnagyobb versenytársa, a franciák ebben az esetben szövetségeseik lettek. Ami ha az ember távolabbról megnézi, elég logikátlan, hiszen a franciák a gyarmati rendszeben sokkal inkább konkurensek voltak.
A németek páratlanul sikeresek voltak kb. mindenben. Az akkor még fél évszázada sem létrehozott német birodalom rendelkezett már egy sor gyarmattal, illetve Európa legerősebb katonai hatalma lett. A franciák ehhez képest egy közepes nagyságú gyarmatbirodalmat építettek fel 400 év alatt. Az angolok igazi jutalma az egész osztozkodásból a német gyarmatok, illetve az egykori Oszmán birodalom egy része (közel-keleti befolyás) lettek.

A mi lett volna ha nem történelmi kategória. Ha az angolok nem lépnek be, akkor feltehetően ugye az amerikaiak se, egyedül pedig nem bírták volna az ellenállást a franciák. Az oszmán birodalom, illetve bizonyos ideig a Monarchia is fennmaradt volna. Egy ideális scenarioban ez a Monarchia föderalizálását és így fennmaradását jelenthette volna, de ez már nagyon "whishful thinking".

chrisred 2019.06.05. 08:55:00

@math0: "senkit nem lőttek le azért, mert kisebbség volt,"

Ezt azért a francia forradalom időszakára nem merném kijelenteni. Konkrétan nem azért mentek guillotine alá, mert kisebbséghez tartoztak, hanem mert nem akartak a francia nemzethez tartozni.

pitcairn2 2019.06.05. 08:56:31

@chrisred:

Hunyadi János nem robbantott ki egy komnplett európai háborút...

A napoleoni háborúk kapcsán 3,5-7 millió fő közé teszik az áldozatok számát...

en.wikipedia.org/wiki/Napoleonic_Wars_casualties#Total_dead_and_missing

tedd ehhez hozzá azt, hogy akkoriban 150 millióra saccolták az európai lakosságot...

chrisred 2019.06.05. 08:57:02

@MEDVE1978: Nem logikátlan, hiszen az angolok és a franciák is érdekeltek voltak az atlanti kereskedelemben, és nem akarták, hogy a németek kiszorítsák őket.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 08:57:09

@acycloren: 1) A Biblia egy mese
2) a mese szerint is a rómaiak ölték meg
3) a rómaiak valószínűleg egy templomban garázdálkodó zsidó lázadót öltek meg. többet is megöltek
3) Mindez majd kétezer évvel a holokauszt előtt volt, és semmiféle összefüggésben nincs

4) A mese szerint a megváltó feltámadt, tehát kár nem keletkezett

te kurvára idióta, sötét,. kretén barom vagy. ja, és persze ismerjük ezt a náci mesét Luther óta

"A magyarok pont olyan ártatlanok voltak, mint a többi nép, akit belerángattak a világháborúba."

a magyarok 1848 előtt, 1848-ban, és 1848 után sem adtak más népeknek önállóságot, mindig csak és kizárólag maguknak akartak, az elnyomott népeket előtte is, és utána is el akarták nyomni, és el is nyomták. Trianonnál a fagyi visszanyalt. ne tessék hisztizni, idióta náci faszfejkém!

4) nem öltek meg 6 millió magyart gázkamrában Versailles-ban
5) Trianon nem egyetlen ember állítólagos megölése miatt volt , hanem sok nemzeti kisebbség elnyomása miatt, illetve egy jogtalanul indított háború sok vesztesége miatt volt, és mint említettem, nem öldösték a magyarokat, hanem csak felbomlott Nagymagyarország

kurvára nem tehető a kettő egy lapra.

EBBŐL MIT NEM FOGTÁL FEL, TE IDIÓTA NÁCI?!

pitcairn2 2019.06.05. 08:57:51

@MAXVAL bircaman közíró:

csak nem a matyiról van szó:)

nekem ő ugrott be:)

Európai téridő 2019.06.05. 08:58:14

@Tamáspatrik: Tudták, de a "közös ügyes" Monarchia korlátozta a magyar érdekek érvényesítését. A monarchiai szakadár mozgalmak 1848-49-től fokozottabb, a bécsi osztrák császári udvar általi támogatása a kiegyezés után nem fordult az ellenkezőjébe, az 1849-es internáci segítségnyújtó oroszok pedig semmibe lettek véve, ezért kavartak be az ortodox-pánszláv dumáikkal és a guruló rubeljeikkel. A cseheket pedig Szilézia elvesztése óta, Mária Terézia uralkodása óta kompenzálgatták a Magyarországra és Erdélyre krótt kettős vámrendszerrel megkaparintott extra bevételekkel és a magyarországi iparosítás, korszerűsítés hátráltatásával. A császár-királynő által felállított számtalan tanácsadó testületben pedig a cseh udvaroncok szava volt a döntő. Tehát Csehország a többi "örökös" tartománynál több eredeti tőkét tudott felhalmozni, tellett nekik "szeparatista" ausztroszláv, majd pánszláv agitpropra és a Skoda-Művek és más cseh nagytőkések verték keresztül a Monarchiának a "Nagy Háborúba" való belépését,aztán taktikusan köpönyeget forgatva pénzelték Beneséket a Monarchia szétzúzását propagáló agitprop pénzelésével. Szóval, valamit nagyon rosszul tudsz, elvtárska.
@math0: Miért is engedték át Szerbiából az ott diákoskodó Principet Bosznia-Hercegovinába, az illetékes monarchiai hatóságok kifejezett kérése ellenére? Miért is tagadták meg a szerbek a Monarchia nyomozóival való kooperálást a szarajevói merénylet kapcsán? Csak nem az oroszok bátorították őket, akik az előző évtizedben felfegyverezték őket és kiképezték a kádereiket a későbbi "haszon" és a pánszláv ideák előtérbe kerülésének a reményében?

pitcairn2 2019.06.05. 08:58:53

@math0:

fejezd már be ezt a "kollektív bűnösség" halandzsát:)

pitcairn2 2019.06.05. 09:01:25

@acycloren:

ha pusztán csak erről lett volna szó, akkor gond nélkül megkérdezték volna a NÉP véleményét...

lásd népszavazás...

de nem nagyon mertek ilyeneket tartani és ahol végül tartottak ott igen meglepő eremények születtek...

chrisred 2019.06.05. 09:01:28

@pitcairn2: És ki igen? Már az első koalíciós háború európai méretű volt, amit a porosz-francia szövetség robbantott ki, és Napóleon még csak egyszerű tüzértiszt volt.

pitcairn2 2019.06.05. 09:03:20

@math0:

meseszerűen elcsevegtek:)

chrisred 2019.06.05. 09:04:54

@chrisred: Bocsánat, a porosz-osztrák szövetség robbantotta ki.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.05. 09:13:35

@chrisred: a francia forradalom idején más okból mentek guillotine alá. fingod nincs erről. Lavoisier például tökéletesen beszélt franciául.

chrisred 2019.06.05. 09:18:05

@math0: Tévedsz, a helyes megfogalmazás: más okból is.

nemecsekerno_007 2019.06.05. 09:54:45

@math0: Na, mi kezdtük a háborút... Mesélj még...

nemecsekerno_007 2019.06.05. 09:56:38

@Blogolo Blogi: Ezért rúgóztok Trianonon (is) Nem baj, ez a garancia az újabb 2/3-ra...

acycloren 2019.06.05. 10:00:52

@math0: Baromság Matyika, a franciák déli nyelvjárásai kb. annyira hasonlítottak a párizsi nyelvjárásra, mint ma az olasz nyelv a franciára. Plusz a bretonok, akik meg tök mások. A németeknél ugyanez volt, sőt a legutóbbi időkig széttagolt államok voltak ott, amik egymással is harcoltak. A litvan, lengyel, porosz elemeket erővel betörték. A cseheknél kiirtották a nemességet stb. Kultúrákat töröltek el, etnikumokat irtottak ki. Gondolom szerinted a spanyoloknál se volt a megmaradt mórok és zsidók ellen semmi agresszió, inkvizíció, miazmás. Meg a baszkok ellen... Ezek a nyugati népek úgy lettek egységes néppé, hogy tűzzel-vassal felszámolták a kisebbségeiket még a kora újkorban, így aztán az egységes nemzetállam megteremtésének korában már ilyen gond nem nagyon volt. A magyaroknak is ezt kellett volna tenni, csak sajnos a Habsburgok a nyakukon ültek és a nemzetiségeket egymás ellen kijátszották.
Tanulság a jövőre nézve világos: nem szabad megengedni a sokszínűséget. Ezért nem engedik a szlovákok, románok, ukránok se a szokszínűséget, kisebbségek nyelvhasználatát, mert ők pontosan tudják, hogy az ő országuk is úgy keletkezett, hogy a Monarchiában túl toleráns volt a többségi nemzet és a kisebbségek elpofátlanodtak.

acycloren 2019.06.05. 10:07:44

@math0: "mese szerint is a rómaiak ölték meg"

A zsidók felnyomták a rómaiaknál Jézust és kikövezelték a halálbüntetést. Pilatus kb. mindent megtett, hogy ezt elkerülje, de a zsidók ezt keresztülvitték.
A háttérből mozgatták a szálakat, besúgtak, feljelentgettek.
Gondolom ismered a régi római közmondást: "snitches get stitches"

LZolta 2019.06.05. 11:09:19

@math0: Már nem emlékszem, hogy a Makk 7-esben vagy a Bivalyosban voltunk töri órán. Szerintem neked se ártana, Néha a Gozsdu udvar szubkultúrájából kiszakadni és meghallgatni mi a népemlékezet a mondjuk a Majomban...
És mindattól függetlenül hogy, a magyar országgyűlés megszavazta, és dalolva mentek a honvéd zászlóaljak a harctérre és hogy ezt a háborút nem nyertük meg l nagyságrendjében aránytalan retorzió, kannibalizmus, magyarellenes gaztett trianon.
És szerintem egyáltalán nem érdeke a magyaroknak túllépni trianonon, 56-on 48-on mohácson, vagy a tatárdúláson. Tanulni kell belőle, felállni és magyarnak megmaradni. A magyarságom része, hogy ne idegen érdekek vezette kezek által írt történelem könyv legyek, hanem érző lelkű magyar ember. Ha számodra a szívemet követni sötétség, hiszti, akkor vállalom és megyek Gödör homályába 2 deci kadarkát vételezni az ijedtségre, hogy ki mertem mondani, hogy trianon. Bocs valahogy elvetted a kedvem attól, hogy reagáljak a továbbiakban erre. talán ennyit se kellett volna. Élj hited szerint, unlak.

gyerek 2019.06.05. 11:25:29

@Tamáspatrik: Ad.1. Hát igazából pont Kassa és Nagyvárad még simán maradhatott volna, ahogy Zenta, Újvidék, és Szabadka is, kulturálisan érdemes megnézni, milyen élet folyik ezekben a városokban. A Vajdaság jelenleg egyébként húzórégiója Szerbiának. A Vajdaság elcsatolását tényleg képtelenség megindokolni, egyszerűen semmi érv nincs mellette, és az a helyzet, hogy jelenleg is inkább tekinthető magyar területnek, mint szerbnek. Félre ne érts: nem azt mondom, hogy vissza kellene csatolni hozzánk. De elvileg meg lehetne tenni, és ha őszinték vagyunk, az egyetlen dolog, amibe bele lehetne kötni egy ilyen esetben, hogy semmilyen államhatár nem ér annyit, hogy akár egy ember is meghaljon miatta - márpedig nyilvánvaló háborút vonna maga után egy ilyen esemény. Jobb nem is gondolkozni ilyesmin, én különben is utálom az államot, mint intézményt, a nemzetállam ideáját meg egyenesen tragédiának tartom, szóval a Trianon-problémakör megoldását valahogy úgy képzelem el, hogy túllépünk a határok fogalmán, jelenségén, és kultúrában gondolkozunk inkább. Mint ahogy egyébként az átlagember szintjén ez többnyire így működött mindig is.
Ad.2. Na most akkor van, vagy nincs összefüggés? Szerintem semmi. Dánia nem a mérete miatt boldog ország (hanem Christiania miatt :D ). Nem hiszem, hogy boldogabbak lennénk, ha hirtelen kétszer ekkorák lennénk, de hogy boldogtalanabbak lettünk, és maradtunk azon a szinten, amikor harmad akkorák lettünk, azt nehéz vitatni. Különben szerintem bárgyú gondolat az emberi élet céljának a boldogságot megjelölni - ettől még sokan megteszik.

chrisred 2019.06.05. 11:47:08

@gyerek: A trianoni határok meghúzását katonai szempontok diktálták, elsősorban az, hogy a közvetlen vasúti összeköttetés biztosítható legyen a kisantant országok között. Ez egybevág azzal, hogy az antant katonai vezetői sem végleges megoldásnak szánták, hanem fegyverszüneti állapotnak, ami után újra folytatódik az európai vérszivattyú.

gyerek 2019.06.05. 11:50:07

@Tamáspatrik: Jó, végül is Bulgakov is Sztálin alatt alkotott, de azért nézd meg mondjuk A mások élete című filmet, ha már a keleti blokk kulturális viszonyairól esik szó.
Támogatások a határon túliaknak? Hát ezzel jönni a helyzetükkel kapcsolatban kb. olyan, mint amikor valaki aszerint adja le szavazatát, hogy fillérre kiszámolja, hogy melyik párt ígér többet a kampányában. Bizonyára tudod, hogy nemcsak az anyagi viszonyaitól függ egy közösség hogyléte. Az ilyen támogatások miatt pl. elég komoly ellenérzésekkel szembesülnek a vajdasági magyarok, és ezekre ugye nem lenne szükség, ha nem húzták volna meg azt a csíkot Szeged alatt... És igen, részben azért van annyi kamumagyar, mert így juthat plusz támogatáshoz, no meg mert arra fog szavazni, akire állampolgári kötelessége, ugye...
Nem tudom, hogy a jelenlegi viszonyok közt mit kezdenénk az akkori nemzetiségi helyzettel. Elképzelhető, hogy komolyabb konfliktusok nélkül működne a rendszer, még egyszer jelzem: az akkori Magyarország még mai fogalmak szerint is rendkívül jól bánt a nemzetiségekkel, bár természetesen nem volt konfliktusmentes az együttélés akkor sem, mint ahogy ez sajnos mindig is így működött, és gyanúsan fog is még sokáig. Mondjuk ettől még nem szabad beletörődni ebbe. Nézhetne ki mindenesetre kicsit másképpen Közép-Európa térképe, némileg jobban tükrözve a kulturális viszonyokat, kevesebb konfliktust kódolva a rendszerbe.
Azt viszont ne mondd, hogy Fico a múlt, mert akkor azt is mondhatom, hogy a tegnap már történelem, és akkor tényleg max arról van értelme társalogni, hogy mit reggeliztem, és ez milyen szart eredményez kicsit később. Attól, hogy valami megtörtént, a következményeit viselni kell, és azt nem lehet úgy, hogy nem veszünk róla tudomást. Egyszerűen ne értekezz ilyen témában, ha elintézed ennyivel a dolgot. Semmi értelme.

gyerek 2019.06.05. 11:51:51

@math0: szerintem te egy jezsuita jakobinus vagy. nem csoda, ha frusztrált.

gyerek 2019.06.05. 11:55:31

@chrisred: hogyne, ezt szándékosan nem említettem, mert épp arról megy a diskurzus, hogy mindenki milyen jól járt a dologgal. Akkor tehát hagyjuk a valódi okokat, és a saját érvelési rendszerében vezessük le, hogy ez miért ordító baromság.

A-tominator 2019.06.05. 14:13:32

@math0: MIkor indított igaztalanul háborúkat a magyarság?
Bizonyára az elsőre gondolsz; hát ott meg nem kellett volna a szerbeknek gyilkos terrortámadást indítania, és akkor mi sem nyitottunk volna frontot ellenük, EGYÜTT a Monarchia népeivel, pl. a csehekkel, horvátokkal. És arról is Ferenc József döntött, nem az osztrákok félgyarmataként létező Magyarország. Apropó: miért is kapott belőlünk Ausztria is 1920-ban területet?
A második meg nem jött volna létre, ha nem ilyen mohó rablódiktátumokkal zárják le, mint az elsőt. És a másodikban csak a Szovjetunió elleni tengelyhatalmi hadjáratban vettünk részt, ami érthető volt, hogy támogatjuk, különben a szovjetek jönnek ide Berlin felé útbaejtve térségünket és ránkhozva a gyilkos sztálini rendszert, ami be is következett.

A-tominator 2019.06.05. 14:18:54

Jellemző ballib kreténség ez a cikk, náluk ugyanis a Trianonra történő emlékezés kimerül abban, hogy igazolást keressenek az igazolhatatlanra, ahelyett, hogy a normális, hazafias gondolkodású magyarokkal együtt segítenék a békés területvisszaszerzések eljövetelét. De nem, ők inkább a szomszédos magyarnyomorító területrablók szekerét tolják.
Néhány szemelvény a cikkből:
Például hogy a kicsiség nagyobb boldogságot jelent és nagyobb teljesítményekre ösztönöz.
Akkor miért nem igyekszik mindenki kicsi lenni? És a teljesítményekhez honnan meríti az emberi és anyagi erőforrásokat az adott ország?
Az a megjegyzése sem vall valami sok észre, hogy gazdaságilag fejletlen területeket vesztettünk. Közölném vele, hogy értéktelen terület nincs, csak rossz gazda. Mindamellett a maradék területek fejlődését is visszafogja, hogy nem támaszkodhat a nagy belső piacra és a többin található nyersanyagokra, infrastruktúrára.
Szerintem mindezeket nem nehéz belátni, legalábbis egy normálisan gondolkodó embernek.

A-tominator 2019.06.05. 14:28:45

@math0: Hol nyomtak el sok nemzeti kisebbéget??? Magyarország befogadta ezeket a törökök kiűzése után, és jöttek is ide szép számmal a jobb életkilátások reményében. Ha valami annyira nem tetszett volna nekik, akkor hazatakarodhattak volna a Kárpátokon túli anyaországaikba, ugyanis a határaink nem voltak lezárva, mint pl. a "testvéri" szocializmus idején. De nekik nagyon is jó volt itt: megmaradtak kultúrájukban, szaporodtak számbenileg, gazdaságilag. Aztán szomszédos anyaországaik 1918-ban a gynegeségünket kihasználva elragadták az általuk belakott területeinket, színmagyar területekkel együtt. Baromira igazságos, mi?
Az meg hogy Trianon miatt nem halt meg senki, egy további ordas hazugság. Elég csak az 1944/45-ben a titoista partizán vadállatok által kivégzett délvidéki magyarok tízezreire gondolni, mert bizony az is Trianon hozadéka. Vagy pl. erre: youtu.be/2OZ4a-Zj_5Y

A-tominator 2019.06.05. 14:36:47

@math0: "ha elindítunk egy jogtalan háborút, és megbüntetnek minket, akkor nem hisztizünk"

Lehet lovagiasan is győzni, mint amikor mi tettük 1917-ben az előző évben ránk támadó Romániával szemben, mert nem fosztottuk ki őket, nem szereltük le a hadseregüket, nem csonkítottuk meg országukat (némi határkiigazítás történt a Kárpátokban stratégiai okokból).
Meg lehet úgy is, mint ahogy a kis kedvenc Antantállamaid tették, hogy jó gyarmattartó módjára sáskaként vonlnak végig mindenen, de akkor ne csodálkozzanak, ha a gyűlölet magvát vetik el maguk ellen.
Amúgy te a tudáshiányt és a frusztrációt szarszájúsággal próbálod ellensúlyozni? Csak mert annyira szitkozódol.

chrisred 2019.06.05. 14:49:50

@A-tominator: Tudtommal Mackensen német tábornok győzte le a románokat és a német kapitulációig megszállva tartotta.

szkeptikus123 2019.06.05. 15:53:08

@Tamáspatrik: "A többnyelvűségről kimutatták, hogy fejleszti az agyi képességeket."

Költözz ide, hátha sikerül kicsit fejleszteni a te agyi képességeidet is.

A-tominator 2019.06.05. 20:30:10

@chrisred: A német egységekkel megerősített O.-M. hadsereg. De a helyzeten, a románokkal való béke milyenségén ez mit sem változtatott.

chrisred 2019.06.05. 21:33:19

@A-tominator: Ezen a békén?

"1918. május 7-én megkötötték a bukaresti békeszerződést, melyben korlátozták a román hadsereg létszámát, ezenkívül a teljes Dobrudzsát kénytelenek voltak átadni Bulgáriának és egy 5600 km²-nyi sávot a Kárpátok mentén az Osztrák–Magyar Monarchiának, viszont a békében hallgatólagosan Romániának adták Besszarábiát. Gazdaságilag a békeszerződés teljesen kizsákmányolta Romániát, a Ploieşti környéki kőolaj kitermelést teljesen a német cégek vették át, míg a román lakosságot élelmiszer leadásra kötelezték. A békeszerződésben foglaltak betartását a Központi Hatalmak csapatai hat megszálló hadosztállyal biztosították."

Tamáspatrik 2019.06.05. 23:07:50

@MEDVE1978: Jaja, lényegében igen. Azonban az angolok belépése eléggé pengeélen táncolt, nehezen szánták rá magukat, egy előadást láttam erről asszem a NatGeo vagy History csatornán még régebben. És ahogy írod, az angolok fő ellensége évszázadokon át a franciák voltak, velük ment a versenyfutás a gyarmatokért, csak a 20.században változott ez meg. Nem tudom különben, hogy mennyire szükségszerűek az események, pl. az I. vh. is valamilyen eszetlen dominóhatás miatt jött létre, senki nem akarta. Viszont ha megáll a dominó egy ponton, akkor nem tör ki...

Tamáspatrik 2019.06.05. 23:09:36

@Európai téridő: Ebben sok igazság van, csakhogy a cikk nem erről szól.

Tamáspatrik 2019.06.05. 23:22:00

@gyerek: "a Trianon-problémakör megoldását valahogy úgy képzelem el, hogy túllépünk a határok fogalmán, jelenségén, és kultúrában gondolkozunk inkább." Te vagy az én emberem!
"boldogtalanabbak lettünk, és maradtunk azon a szinten, amikor harmad akkorák lettünk, azt nehéz vitatni. " Ez érthető abban a korban, az akkori embereknek, azonban hogy MOST még mindig azért legyünk boldogtalanok, mert 100 éve történt valami az nonszensz. Nem lennénk semmivel sem boldogabbak, ha visszakapnánk területeket, pontosabban ez ál-boldogság lenne. A személyes életünk miatt vagyunk boldogok, az oroszok se voltak azok Sztálin alatt vagy Brezsnyev alatt, mert övék volt a világ legnagyobb hadserege, a legnagyobb szárazföldi birodalma stb. Persze voltak, akiknek kenyér helyett ez is jó volt, hogy szorgalmasabban dolgozzanak. Valójában ez humbug.
Akár bárgyú akár nem, az egyik legfőbb emberi törekvés a boldogság. ENYHE tendencia, hogy a kis államok lakói boldogabbak, de ez tuti, hogy a versenyszellem vs. közösségi összetartás miatt van. Ez persze csak egy feltevés: Egy homogénebb kis országban jobban ki lehet tűzni közös célokat, az USA-ban, Németroszágban ez nem megy, ott kíméletlenebb a verseny. Kis országnak számítanak a svédek és a finnek is, mert országuk nagy része lakatlan.

Tamáspatrik 2019.06.05. 23:33:55

@gyerek: Azért ott húzták meg a csíkot, mert kellettek a jó földek a szerbeknek, akkoriban ennek sokkal nagyobb jelentősége volt mint ma. Egyébként a "minden rosszban van valami jó" elve Trianon esetében is működik és több mint lapos közhely. A Monarchia volt inkább az "ál-valóság", l. Ady: A magyar Ugaron c. versét. Valaki azt írta, hogy mi van, ha az ÉN kertemből elveszik a kétharmadát, most nem találom a bejegyzését, de azt válaszolnám neki, hogy legalább jobban átgondolod, hogyan használd ki minden ?négyzetméterét sokkal jobban mint eddig. A Trianon-hívők a Nagy-Magyarország térképeikkel, esküszöm nagy részük még a kis Mo.-t sem ismeri rendesen, a rengeteg természeti és kulturális értéket. Németh László ráhibázott a Kert-Magyarországra, jó gondolat, csak azt nem tudta, hogy a téeszesítés jön, amely uniformizálni fogja a falvakat és a materialista szemléletet erősíti fel. Viszont hosszú távon igaza volt: MOST valósítjuk meg, lépésről lépésre. Ha ezt meg tudjuk tenni, és tényleg magasabb szintre emeljük ezt a kis országot, mint Hollandia de a saját értékeinkkel, na akkor talán jöhet egy darab Kárpátalja vagy a Csallóköz vagy mit tudom én - akkor már "megérdemelnénk".

Tamáspatrik 2019.06.05. 23:50:37

@gyerek: "az akkori Magyarország még mai fogalmak szerint is rendkívül jól bánt a nemzetiségekkel, bár természetesen nem volt konfliktusmentes az együttélés akkor sem"Ezt nem így látom, nem az, hogy jól bántak a nemzetiségiekkel, csak az, hogy nem volt az akkori magyar államnak ereje, hogy a hatalmát kiterjessze, zárványok maradtak a nemzetiségek. Magyar egyetem se volt csak kettő az egész országban, tehát még a magyar területek is erősen fejlesztésre szorultak. Egyes városokban a Felvidéken, Erdélyben és máshol is, évszázadokon át éltek együtt többféle nemzetiségek, magyar, román, szász, szlovák stb., lényeges problémáik nem voltak egymással, mert megtanulták az együttélést. Aztán néha jönnek a politikusok és elkezdenek uszítani, mindig a nem ott élők a kemény nacionalisták, vad szlovákokkal is olyan területeken találkoztam, amely sokkal északabbra van a magyar lakta vidékektől. Az uszítók rendre kívülről jönnek és más farkával verik a csalánt, mert a kibicnek könnyű.
A másik a kommunizmus, amely iparvárosokat épített és oda terelte a falvakból az embereket, uniformizáló szemlélettel. Ma már ennek a szemléletnek vége, a regionalizmus fokozatosan felértékelődött.
Részigazságod azért van, a potenciális üldöztetés és néha még a megalázás még mindig létező dolgok határon túli magyarok számára, - bár ezek mostanában egyre ritkábbak. Inákább az, hogy és harcolni kell az érdekeikért, az autonómiáért (anélkül, hogy ezt a szót használnák, mert a politikusok ráugranak, DE FACTO viszont tudnak autonómiákat elérni egyes dolgokban). Harc a magyar nyelvű oktatásért, magyar nyelvű ügyintézésért stb., ezt a hátrányt elszenvedik, sajnos.
Egyébként figyeld meg, a nemzetállamok mostanában a szétesés felé haladnak, a brit, spanyol példa szembetűnő, de a németeknél is egyre nagyobb az egyes tartományok önállósága. Nekünk ilyen problémáink nincsenek, mert már "szétestünk" egyszer, és tiszta magyarlakta területeket is veszítettünk.
A "Trianon-szellemiség" azonban nem ezzel az igazságtalansággal foglalkozik, hanem a területtel, mennél nagyobb területtel - "nekik térkép a táj" ("és nem tudják, hogy lakott itt Vörösmarty Mihály").

Tamáspatrik 2019.06.06. 00:01:23

@A-tominator: Ezek szerint Indiában a legjobb élni, mert ők a legnépesebb ország. Esetleg még Kínában. Arra kell törekednünk, hogy olyanok legyünk mint ők?
Megjegyzem, hogy még ezt a kis országot és főként a benne élő emberfőket sem tudtuk még megművelni rendesen, ez épp elég feladat. Nagy belső piaca nagyon sok országnak nincs, elég a szomszédos Ausztriára gondolni, de ez nem zavarja őket.

acycloren 2019.06.06. 02:23:21

@rabelais: Svájc megtehette, mert egy erőd az ország, Hitler tervezgette őket lerohanni, de lehetetlen lett volna, ezért se lett átjáróház az országuk, mert oda csak úgy bevonulni nem lehety mint a Kárpát-medencébe.
A svájciak mindig annak az oldalára álltak, aki fizette őket. Pont mint a svédek, zsoldosnemzet volt. És adták el a fegyvereket ők is és a svédek is mindenkinek. A svájciak ma is ülnek a zsidóktól elrabolt aranyon, műkincseken, amiket a nácik náluk helyeztek letétbe.
Tényleg így kellett volna csinalniuk a magyaroknak is. Csak a Kárpát-medence az pont az inverze a svájci magashegységeknek. Míg Svájcba alig pár hágón át lehet behatolni, a Kárpát-medence vonzotta az áthaladókat, a folyók mentén meg a síkságokon úgy vonult fel a tatár, török, német, orosz, ahogy csak akart.

acycloren 2019.06.06. 02:30:17

@rabelais: Svájc kantonokból áll. Minden kanton maga intézi a belügyeit. Nagyon laza szövetség, mindenről népszavaznak. A német nyelvű svájci igenis lenézi az olasz vagy francia anyanyelvűt. De mivel egymás kantonjainak életébe nem nagyon szólnak bele, ez nem vezet polgárháborúhoz. Sőt, a német nyelvű svájci a németországi németet is lenézi... Ha már itt tartunk. De le is szarja, mert gazdagabb, jobban él nála. Nem tudnak egymás ügyeibe beleugatni.

A svájci a legnagyobb náci nép, de ők ol,an náci házmesternép, akik bezárták magukra az ajtót és leszarják, hogy mi folyik Európa többi részén. A házmesternép jelző nem véletlen, ha jártál Svájcban tudod, hogy MINDENÉRT feljelentgetnek mindenkit. Mindenért IS.

acycloren 2019.06.06. 02:39:30

@rabelais: A németek nem értik egymást, ha dialektust beszélnek. Én beszélem a Hochdeutsch-ot, de vannak szász, bajor, bécsi tapasztalataim is, ha a helyi dialektust beszélik, akkor csak pislogsz. Nem külön nyelvek. Ahogy a francia és az olasz szókincsében kb. ¾ részben megegyezik, tehát egymás dialektusainak tekinthető. Minden újlatin nyelv rokona egymásnak. Több közülük kölcsönösen érthető. De én arról a francia nyelvnáciságról beszélek, ami kiirtotta a déli nyelveket. Ebben jók voltak a franciák. A magyaroknak is erőltetni kellett volna a magyarosítást, csak hát Mária Terézia idején a magyaroknak nem sok beleszólása volt abban, hogy mi történjen.

A déli francia nyelvek sokkal gazdagabbak voltak az újkor előtt, de kiirtották őket. Megverték a gyerekeket az iskolában a tanárok, ha a helyi dialektusban szólaltak meg.
Az, hogy ma, a 21. században maradt mutatóban egy szorb kisebbség, meg kiteszik pár helyen a helységnévtáblákat szorb nyelven, az smafu. A poroszok, litvánok, egyéb baltiak, szlávok ki lettek irtva, a maradék be lett olvasztva Németországban.

acycloren 2019.06.06. 03:01:59

@rabelais: ha sokat nácizol a végén senki se fog komolyan venni, tudod, aki folyton farkast kiált annak a végén nem hisznek

acycloren 2019.06.06. 03:04:38

@rabelais: Svájcban minden kanton hatalmas önkormányzattal rendelkezik, ezért lehetetlen is elnyomni bárkit. Erről szól az önkormányzat. Ettől a modelltől irtózik a francia, román, spanyol is. Én is szeretnék mindenkinek olyan önkormányzatot, ami a svájci kantonoknak van.

acycloren 2019.06.06. 03:07:07

@rabelais: könnyű prosperálni a zsidóktól rabolt vagyonon ülve, de ha szerinted ez oké, akkor legyen

acycloren 2019.06.06. 03:14:39

@rabelais: Nekem hiába sorolod, hogy mi van a Bibliában. Én ateista vagyok. Én azért írtam le, hogy az istengyilkosok büntetése volt a holokauszt, mert maguk a zsidók is ebben a mesekönyvben hisznek. Amit aztán update-eltek a keresztények az újszövetséggel. Aztán a mohamedánok a Koránnal. És az update-ek nem a zsidók szájaíze szerint forgatták tovább a régi mesét.
A zsidók mesterkedése vezetett Jézus halálához, ez van a Bibliában és a régi talmudi közmondás, miszerint "snitches get stitches", érvényesült. Mindenki azt kapja, amit megérdemel. Történelmi szükségszerűségből.

Ha szerinted a magyarok megérdemelték, amit kaptak, akkor minden nép megérdemelte. Az oroszok is Sztálint, Putyint, a németek Hitlert, a magyarok a törököt, tatárt, Trianont, a zsidók pedig a holokausztot, a palesztinok a zsidók foszforbombáit, a megerőszakolt nő meg minek ment oda... Meredek állítás ez a részedről, de eljátszhatunk ezzel a gondolattal Matyika.

acycloren 2019.06.06. 03:19:48

@rabelais: A náci elvtarsaid ellopták a zsidó vagyont és hova vitték? Svajcba. Banktitok, prosperálás, miazmás. A svájciak a középkorban is prosperáltak, annyira, hogy a kopár hegyoldalon lila tehén nem túl profitábilis legeltetése helyett rengetegen német földön és Itáliában harcoltak zsoldosként. A svédek dettó, ők dúlták fel a német államokat és Lengyelországot, meg akárhol felbukkantak, ahol fizettek nekik.
A svájci takonygerinc azóta a bankszektorban érvényesül. A náci kincseket máig őrzik, nekik kamatozik. Ennél még Orbán is szerényebben és etikusabban lop.

acycloren 2019.06.06. 03:23:18

@rabelais: Snitches get stitches, a besúgó, feljelentgető, aki felnyomott egy Messiást a rómaiaknál, sokkal rosszabb, mint a csupán eszközként használt római katona, aki beverte a szeget a Megváltó kezeibe.
Mindenki azt kapta a történelemben, amit megérdemelt. Minek mentek oda!?

acycloren 2019.06.06. 03:25:21

@rabelais: Hát nem tudom, a náci elvtársaid által rabolt vagyon után pont a zsidó szervezetek kutakodnak a svájciaknál, úgyhogy szerintük nagyon nem mindegy, hogy hova vitték a náci haverjaid a holokausztban meggyilkolt sokmillió zsidó vagyonát...
De ha neked mindegy Matyika, akkor legyen.

acycloren 2019.06.06. 03:26:59

@rabelais: a felbujtás sokszor rosszabb, mint az eszközként használt parancsvégrehajtó kiskatona tette
Náci haverjaidnál se volt mentség, hogy valaki nem ölt meg senkit személyesen, csak a parancsot adta ki vagy csak kidolgozta az Endlösung tervét...

acycloren 2019.06.06. 05:29:14

@rabelais: Ha szerinted a táborban szolgaló SS őr vagy aki meghúzta az elsütőbillentyűt a katyni erdőben vagy belevágta a csákányt Trockij fejébe nagyobb bűnös volt, mint Hitler, Himmler vagy Sztálin, akik az egészet elrendelték és megideologizálták, akkor nálad nincs rendben valami. A felbujtás sokszor rosszabb, mint a parancsra elkövetett gyilkosság. Ez a gyilkost se menti fel, de az se ad felmentést, hogy valaki fizikai értelemben nem vett részt a gyilkosságban.
A rómaiak eszközként lettek felhasználva a zsidó főpapság kezében. Nyilván a szöget beverő katona se ártatlan, de a zsidóké volt a döntő szerep.
Abban megegyeztünk, hogy a történelemben mindenki azt kapja, amit képletesen szólva megérdemel.

acycloren 2019.06.06. 05:37:45

@rabelais: A felbujtas rosszabb sokszor, mint maga az elkövetett bűncselekmény. Bűnös a koncentrációs tábor őre, a gázcsapot megnyitó, az izraeli pilóta, aki ledobja a foszforbombát, az amerikai pilóta, aki kioldja az atombombát Japán felett, a svájci banki tisztviselő, aki jóváírja a kamatot a zsidó aranyfogak utan minden évben. De nagyobb bűnös az, aki elrendelte a zsidók kiirtasát, aki kiadta a parancsot a palesztin csecsemők foszforbombázására, aki kimondta, hogy a megadás szélén tántorgó Japánon kell bemutatni az atombomba erejét a szovjeteknek, az a takonygerincű svájci bankár, aki annal idején megegyezett a nácikkal, hogy a zsidók aranyfogait beöntik és az aranyrudakat Svájcban letétbe helyezik.
Szerinted a kisnyilas nagyobb bűnös volt, mint Szálasi? Ez mindent elmond az erkölcsi romlottságodról. Nácikám.

chrisred 2019.06.06. 05:40:06

@acycloren: Rossz az analógia. A szöget beverő katonának Pilátus volt a felettese, aki a parancsot kiadta.

"Abban megegyeztünk, hogy a történelemben mindenki azt kapja, amit képletesen szólva megérdemel"

Ennek semmi köze az érdemekhez. Hatalmon és befolyáson múlik minden. A magyar elit azért volt konstans módon hazaáruló az elmúlt évszázadokban, mert jobban félt a saját népétől, mint azoktól a külföldi hatalmaktól, akiket kiszolgált..

acycloren 2019.06.06. 06:03:08

@chrisred: Pilátus bábként vagy inkább levegő után kapkodó halként vergődött a kezeiket dörzsölő zsidó főpapok körmönfont mesterkedésének hálójában.

chrisred 2019.06.06. 06:17:29

@acycloren: Akkor sem változtat azon, hogy Hitler, Sztálin vagy Himmler nem azért volt felelős, mert felbujtó volt, hanem mert felettesként ő adta ki a parancsot.

acycloren 2019.06.06. 06:30:31

@rabelais: Baromka, a bajort meg a leghajmeresztőbb szász tájnyelvet is feliratozzák a tévében. Egy Hochdeutsch-t beszélő annyira érti a tiroli parasztot, mint én a legelborultabb csángót vagy az Ómagyar Mária-siralom című művet. Semennyire.

Van is német-bajor, német-száz, német-svájci, német-bécsi tananyagom, amiket nem viccből publikáltak.
Majd idézek belőlük, még írásban se fogod érteni, nemhogy szóban.

acycloren 2019.06.06. 06:39:30

@chrisred: Oké, akkor vegyük Julius Streicher esetét. Ő nem volt se katona, se nem vett részt a holokauszt kitervelésében és végrehajtásában, "csak" megalapította és futtatta az antiszemita náci propagandát nyomó Der Stürmer-t.
Emiatt halálra ítélték és kivégezték Nürnbergben. A vád szerint ő "accessory" (ez felbujtót vagy bűnsegédet jelent magyarul). Tehát a legsúlyosabb büntetést kapta a szövege, beszéde miatt, bujtogatóként, pszichikai bűnsegédként. Nem tervelte ki senki megölését, csak ezt elősegítő, bátorító propagandát fejtett ki.

acycloren 2019.06.06. 06:49:16

@rabelais: jetz hauma s gwiaks beinaund
kummts, owa stantapede

und häsch e huufe schoggi gässe

ich han es gnuusch im fadechörbli
sit mis letschte projekt de bach
abenisch findi chuum meh de rank

Ez szóban még cifrább.

chrisred 2019.06.06. 07:04:01

@acycloren: Ez már helytálló analógia. Egyébként a nürnbergi per kritikái közé tartozott, hogy egy ilyen Streicher jellegű, láthatóan elmebeteg "mutogatós bácsit" is odatettek a konkrét katonai vagy állami beosztással, felelősséggel rendelkező vádlottak közé.

acycloren 2019.06.06. 07:08:19

@rabelais: Nem, Pilátus egy báb volt, a zsidók erőltették, hogy osszon ko halálbüntetést, ő kiállította Jézust és Barabást és azt hitte a bűntelen emberfia szabad lesz, mert hát mindenki látja, hogy bűntelen. De a zsidók döntöttek.
A zsidók mozgatták a szálakat.
A rómaiak nem avatkoztak bele zsidó vallási belügyekbe, ezért koholták a vádat, hogy Jézus a zsidók királyának nyilvánította magát. Holott az ő királysága nem ezen a Földön lesz. Tehát a zsidók belerángatták Pilátust egy zsidó belügybe, amiből ő próbált kikecmeregni, de végül a zsidók Barabást választották. Az elképesztő, hogy Pilátust Sztálinhoz vagy Hitlerhez hasonlítod. Ez mindent elmond az erkölcsi romlottságodról Matyika. Ez a legalja.

acycloren 2019.06.06. 07:14:31

@rabelais: Ha nem bajorul, hanem Hochdeutsch-ul szólnak hozzád, akkor meg is érted...
A svájci is tud németül, ha muszáj, akkor átvált, de a Schwytzerdütschtől keresztbe áll a szemem.
Jelenleg egy ázsiai országban élek, itt is van a hivatalos nyelv és van az emberek napi szinten használt nyelve, amit sose értesz meg, ha nem itt születtél.
Pár évtizede el akarta törölni a helyi diktátor a népnyelvet, de túlélte, így most kapkodhatom a fejem, mert keverik a kettőt és a népi nyelvből nincs nagyon tananyag, azt vagy gyerekkorodban szeded fel vagy soha.

acycloren 2019.06.06. 07:15:46

@rabelais: Mátyás, kérlek ne ragadtasd el magad! Ez nem a te önkielégítő náci blogod.

acycloren 2019.06.06. 07:23:43

@chrisred: Tehát igazam van. Köszi. Ez így korrekt. Igen, a pszichikai és fizikai bűnsegéd és felbujtó is az elkövetőhöz hasonló büntetést érdemel.
Streicher tudtommal nem volt elmebeteg, csak az IQ-ja volt picit alacsony. Beteg dolgai mindenkinek voltak és vannak, Churchilltől Gandhi-ig, Kennedy-től Gyurcsányig. Streicherrel is az volt a baj, amit antiszemita propaganda címén művelt.

acycloren 2019.06.06. 07:36:20

@rabelais: Csak egyetértettem veled abban, hogy történelmi szükségszerűségből következett be Trianon és a holokauszt is.
Mindenki azt kapja, amit érdemel, szerinted. Tehát a magyarok Trianon idején és a zsidók is a holokauszt idején. Nincs kettős mérce.

Én nem mondom, hogy a trianoni békediktátum vagy a holokauszt helyes dolog lett volna. Csak hogy történelmi szükségszerűség volt mind. Elindítottak egy hógolyót a lejtőn 2000 éve a zsidók és ez vezetett az iszlám kialakulasához, de a holokauszthoz is. Meg Izrael megalapításához is. Mindennek vannak okai a múltban. Trianonnak is: török hódoltság, betelepített szlovákok, románok, elmaradt magyarosítás, környező nemzetállamok megalakulása és vonzereje a magyarországi kisebbségekre nézve, majd elkésett és erőszakos magyarosítás, világháború, őszirózsás felfordulás, Károlyi hülyesége stb.
A magyarokat és a zsidókat is elsodorta a történelem vihara, amit valamikor a múltban egy pillangó szárnycsapásai indítottak.

chrisred 2019.06.06. 07:37:41

@acycloren: Abban igazad van, hogy Streicher felbujtó volt, de ez nem érinti Hitler, Himmler vagy Sztálin felelősségét, ahogy Pilátus felelősségét sem csökkenti, hogy a Szanhedrin Jézus kivégzését követelte.

acycloren 2019.06.06. 07:38:37

@rabelais: Te nyomatod ugyanazt, mint Streicher, amikor azt állítod, hogy a magyarok kiérdemelték Trianont. Ugyanaz a náci logika, mint Streichernél. De van benne ráció, hisz mindennek megvan az oka a múltban. Minden összefügg.

acycloren 2019.06.06. 07:41:13

@chrisred: Pilátust egy rómaiakra nem tartozó ügybe belerángatták.

acycloren 2019.06.06. 07:49:31

@rabelais: Mátyás, kértelek, hogy ne nácizz. Magad vagy náci, kis öngyűlölő görcs.
Minden történelmi szükségszerűségből történt.
A holokauszt és Trianon is. Én nem vagyok híve ennek a múltba forduló onanizálásnak. Spongya rá.

acycloren 2019.06.06. 07:52:45

@rabelais: A történelem ítélőszéke szerint azonban nem 6 millió olaszt gázosítottak el, hanem zsidókat. Ez a történelmi szükségszerűség miatt volt. Aztán a zsidók megkapták Palesztinát, megalapították Izraelt. Az olaszok (rómaiak) megtértek. A zsidók nem. Mindennek van oka, még ha te nem is akarod látni.

acycloren 2019.06.06. 08:01:03

@rabelais: Mátyás, megint kezd elgurulni a gyógyszered, aztán depressziós leszel és vered a billentyűzetet. Engedd el a haragod. Gyógyulj ki a nácizmusodból. Ne gyűlöld magad annyira. Illetve ne azért gyűlöld magad, mert magyar vagy, hanem mert náci vagy.
A zsidók indították ezt a vérségi alapú felsőbbrendű szektás dolgot (hógolyó) a sivatagban, aztán kinyírták Jézust, megtermékenyítettél Mohamed elméjét, aki aztán meggyűlölte őket, majd uzsorásnak álltak, kiűzték őket Nyugat-Európából és beavászkodtak Kelet-Európába, majd jöttek a németek és elgázosítottak 6+ millió zsidót (a + csak azért, hogy nehogy a holokauszt kisebbítésével vádolhassanak), de a végén megkapták Palesztina területét.

A magyarok hógolyója máshol indult, a török hódoltság idején és jórészt mások görgették azt (a magyar nép nem volt a maga ura).

acycloren 2019.06.06. 08:03:03

@rabelais: történelemnítélőszéke, isten ostora, sokféleképpen lehet nevezni az ilyen korszakos pusztítást végző erőket

Próbáld meglátni az összefüggéseket, nézz a dolgok mögé, ne mindig a nácizmusodból indulj ki.

acycloren 2019.06.06. 08:04:55

@rabelais: ugyanezt a náci logikát használták, akik a holokausztot indokolták meg
Gratulálok önmagadhoz.

chrisred 2019.06.06. 08:05:42

@acycloren: Mivel a bíráskodás és az ítélkezés a rómaiak előjoga volt. Bárkinek valamilyen panasza volt, hozzájuk kellett fordulnia.

acycloren 2019.06.06. 08:13:36

@rabelais: Nem volt bűn, amit a magyaroknak felróttál.
Az első világháború (is) történelmi szükségszerűségből tört ki. Mindenki készült rá, már előtte is irtották egymást a balkáni népek évtizedeken át, a gyarmatokon voltak konfliktusok. Nincs bűnös, hacsak nem a gyarmatbirodalmak haszonélvezői, a nagy bankok, kereskedőtársaságok, olajcégek, a kapitalizmus nagyágyúi.
A magyarok nem nyomták el a kisebbségeiket, pont az volt a baj, hogy hagyták őket tenyészni és még a szlovák és román nyelvű papságot is állami pénzen képezték, ami aztán feltüzelte a nemzetiségeket az elszakadásra.
Ha a magyarok úgy kezelik a kisebbségeket, mint a franciák, spanyolok (tűzzel-vassal irtva, beolvasztva), akkor nincs Trianon. De a magyarok felett volt a Habsburg uralkodó, akinek ez nem volt érdeke. Így.

acycloren 2019.06.06. 08:21:36

@chrisred: nem, a rómaiak zsidó vallási kérdésekben nem ítélkeztek, ezért kellett a zsidó főpapoknak úgy forgatni az ügyet, hogy azt a látszatot keltsék, hogy Jézus a zsidók királya akar lenni, ebben az ügyben ugyanis már eljárhatott a római helytartó. Zsidó szarkeverés volt az egész.

@rabelais: Ne hazudj, nem igazságos volt a holokauszt, ahogy Trianon se volt igazságos. Egyszerűen történelmi szükségszerűségből következtek be. A történelem ítélőszéke nem igazságot oszt, hanem szájba basz, ha már eléggé nagy adag szar gyűlt össze a mérleged serpenyőjében. Attila is Isten ostora volt, nem igazságot szolgáltatott, hanem arcon kúrta az európaiakat. A történelem ítélőszéke nem egy erkölcsi vagy jogi megítélést jelent. Csak ha elég történelmi ok gyűlik össze, akkor elszabadul a keze és arcon basz valakit. És nem mindig pozitív karaktereket használ a feladat végrehajtására. Hitler, Napoleon, Attila, Dzsingisz kán stb.

acycloren 2019.06.06. 08:26:39

@rabelais: az nem bűn, hogy egy parlament megszavaz egy háborút

Ennyi erővel a hadüzenet nélküli támadás nem lenne bűn. Japán lebombázta Pearl Harbort. Az USA kongresszusa megszavazta a hadüzenetet, hadba lépést. Akkor ezek szerint az USA a bűnös...

Logikád annyi, mint egy lepermetezett káposztalepkének.

A történelemben az a "bűn", ha elvesztenek egy háborút. Nem valódi bűn, csak következményei vannak. Trianonnak az előzményei közt volt a háború elvesztése is. De sokkal több előzménye volt: török hódoltság, Habsburgok behívták a környező népeket újranépesíteni az országot, nem integrálták őket stb.

acycloren 2019.06.06. 08:29:07

@rabelais: Nem, a Szerbia felé való hadüzenet teljesen nemzetközi jog betartásával történt. Sőt, kínosan körülményesen megalapozták a jogszerűséget. Ilyesmivel ma már nem baszakodnak, mégis, aki megnyeri a háborút, az szabja a feltételeket a békéhez. Tökmindegy hogy indult a háború.

LZolta 2019.06.06. 08:32:29

@rabelais: '1. Számomra trianon elsősorban lelki kérdés, másodsorban tanulság! Itt is legalább 3x írtam le, hogy nem lett volna szabad elkezdeni a háborút, és a jövőben se szabad! Nem védem a bűnösöket, de nem bűnösek azok a lemészárolt honvédek , akiket lemészároltak a csatatereken, és pláne nem azok a polgári áldozatok akiket a trianont követően megöltek, megnyomorítottak. És ha már személyeskedünk: Látszik, hogy egy aljas káin ivadék vagy. Majd ha elfelejted a holokausztot, majd akkor említsd meg, hogy elfelejtsem trianont. Addig tőled kitüntetés az idióta, a gazember, sőt még a náci jelző is.

LZolta 2019.06.06. 08:33:30

@rabelais: '1. Számomra trianon elsősörban lelkikérdés, másodsorban tanulság! Itt is legalább 3x írtam le, hogy nem lett volna szabad elkezdeni a háborút, és a jövöben se szabad! Nem védem a bűnösöket, de nem bűnösek azok a lemészárolt honvédek , akiket lemészároltak a csatatereken, és pláne nem azok a polgári áldozatok akiket a trianont követően megöltek, megnyomorítottak.

LZolta 2019.06.06. 08:47:57

@rabelais: Mi köze Jézusnak a holokauszthoz? Aki jézushoz köti ezt az iszonyatot az nem normális!
A holokauszt is egy szörnyűség! És ha nem tehetők egy lapra a Dunába lőtt zsidók a hasonlóan lemészárolt magyar falvakkal, akkor azt kell mondanom, hogy neked csak az fáj, ha a zsidót bántják. És ez nem matek, hanem lelki kérdés.
Köszönöm az újabb dícséretet!

pitcairn2 2019.06.06. 09:03:45

@rabelais:

miért használsz egy poszt alatt egyszerre több nick-et?

acycloren 2019.06.06. 09:12:04

@rabelais: Trianon formálisan teljesen jogos. Ahogy előtte a hadüzenet is az volt, akkor még bíbelődtek az ilyen formaságokkal. Emellett történelmi szükségszerűség is volt mind.

A holokauszt és más világháborús bűnök esetén utólag okoskodtak ki jogi kategóriákat a seggükből előrángatva. Emellett nem is alkalmaztak azonos mércét a szövetségesek által elkövetett borzalmas népirtásokra. Tehát jogszerűség/jogszerűtlenség kérdésében nincs tiszta álláspont. A győztes diktál. Ez nem jogi érv, ez a realitás.

Egy állam a saját állampolgárait irthatja? A németeknél emiatt halálra ítéltek vezetőket. Ugyanilyen tettekért a szovjet vezetőket, jugoszláv vezetőket nem háborgatták.
A második világháborúban nagyon elvált egymástól a jog és történelmi realitás. Azóta meg már senki se baszakodik jogi formaságokkal, hadüzenet nincs, de lettek nemzetközi jog által elítélt cselekménykategóriák (népirtás stb.). De ezeket is politikai alapon alkalmazzák azóta is.

Azt mondjuk nem értem miért kell ma is a holokausztra vagy Trianonra onanizálni a múltba fordulva, de ez láthatólag egyeseknek örömet okoz.

acycloren 2019.06.06. 11:04:19

@rabelais: Szerinted az antiszemitizmus az csak úgy lett? Nem tartod érdekesnek, hogy nem csak a keresztény világban, de az iszlám világban is elterjedt? Sőt, ott igazán erős ma is. Mi lehet ennek az oka? Hogy a Föld nagy részén nem kedvelték és nem kedvelik a zsidókat. Ez nem egy magyar dolog. A középkorban Magyarországra, Lengyelországba és keletebbre települt zsidókat akkor nyugat-európai lakhelyükről űzték el. Tehát a franciák, németek, spanyolok már korábban antiszemiták voltak... Vajon miért zavarták el őket mindenhonnan? Történelmi szükségszerűség. Nem állítom, hogy helyes az antiszemitizmus, de ahogy semmi, ez sem ok nélkül alakult ki.

pitcairn2 2019.06.06. 16:21:50

@acycloren:

a nyelvi homogenizálás elsősorban rokon nyelvek, nyelvjárások esetében volt sikeres... a francia, az olasz és a német egység efféle közös háttérre épül (de gondolom hosszan lehet ezt még folytatni.

A történelmi magyar állam esetében újlatin, szláv, germán és finnugor elemekből kellett volna vmi egységet összegyúrni. Ez lényegesen nagyobb kihívás...

pitcairn2 2019.06.06. 16:29:45

@Tamáspatrik:

a Triple Entente kialakítása fő profilban brit projekt volt...

A világháború felé vezető úton döntő szerepet játszott a brit Foreign Office...

és a világháború elnyújtásában, eszkalálásában is múlhatatlanan érdemeket szereztek

mára odajutottunk, hogy még BBC dokumentumfilmek is készülnek erről...

Who Killed Rasputin ? The British plot. BBC

www.youtube.com/watch?v=bZObqTuk_Hs

Az időzítés kapcsán a FED megalapítása is fontos momentum lehet (ez 1914 nyarára lett üzemképes...), mivel ezt tette lehetővé az USA gazdaság/bankrendszer mobilizálását már a kezdetektől az antant oldalán...

en.wikipedia.org/wiki/J._P._Morgan_Jr.#World_War_I

pitcairn2 2019.06.06. 21:21:30

@LZolta:

a világháború mindenképpen kirobbant volna ha nem így akkor máshogy...

pitcairn2 2019.06.06. 21:22:20

@LZolta:

matyit senki nem veszi komolyan:)

pitcairn2 2019.06.06. 21:24:34

@acycloren:

ezzel az "istengyilkos" izével szerintem elég keményen mellékvágányra mentetek... a modern antiszemitizmusban is alárendelt szerepet játszik ez...

pitcairn2 2019.06.06. 21:27:52

@acycloren:

speciel nálunk talán a Weiss Manfred birodalom jött ki a legjobban ebből:)

Zalán Maurer 2019.06.07. 08:28:03

Ez szerintetek a múlt?

dex.hu/x.php?id=inxcl&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2019%2F06%2F06%2Fromania_szekelyfold_uzvolgyi_temeto_elolanc_szijjarto%2F

Hogy is van az, hogy trianon a múltunkhoz tartozik es 'történelmileg egy behegedt seb csupán, ennél semmiképpen sem több.'

???

Lesz is korrekt válasz vagy sunyi hallgatás következik cikk író?

Zalán Maurer 2019.06.07. 08:32:40

@rabelais: közös volt az érdek, egyiknek sem volt rendes hazája és akart egyet és pont ugyanattól. Egymást sem kimélnék.
Vagy lattal már szerb-roman életreszóló barátságot? Vagy szlovák-ukrán életreszóló cimboraságot?

Te figyeltél is az iskolában vagy csak bejártál mert beirattak??

pitcairn2 2019.06.07. 09:30:15

@rabelais:

speciel a horvátok sokkal jobban utálták a magyaroknál a szerbeket...

Persecution of Serbs in the Independent State of Croatia

en.wikipedia.org/wiki/Persecution_of_Serbs_in_the_Independent_State_of_Croatia

a szlovákok is kb. annyira rajongtak a csehekért, hogy az első adandó alkalommal kirúgták őket...

en.wikipedia.org/wiki/Slovak_Republic_(1939%E2%80%931945)

A ruszinok se a csehekkel akartak kooperálni...

hu.wikipedia.org/wiki/Hucul_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g

pitcairn2 2019.06.07. 09:42:59

@rabelais:

a fenti példák is ékesen mutatják azt, hogy ha komolyan veszik a népfenség elvét akkor teljesen más lett volna felállás még abban az esetben is ha egyáltalán kiváltak volna ezek a területek a történelmi magyar államból...

ezt külön kihangsúlyozom, mivel a soproni népszavazás kivételével sehol sem kérdezték meg a helyi lakosság véleményét

népszavazás esetén még szerintem Erdély Romániával való egyesülése se lett volna totál biztos...

és persze az erdélyi lakosságot se merték megszavaztatni semmiről...

inkább összerittyentettek vmi "nemzetgyűlés-izét" Gyulafehérvárra, ami elfogadott vmi proklamációt...

pitcairn2 2019.06.07. 09:45:58

@rabelais:

a legédesebb a trianoni rendezésben, hogy a multietnikus történelmi magyar állam helyett összetákoltak néhány szintén multietnikus utódállamot...

ezek közül Csehszlovákia és Jugoszlávia már történelemmé vált...

pitcairn2 2019.06.07. 09:47:01

@Zalán Maurer:

kb. annyira voltak biztosak az igazukban, hogy még egy népszavazást sem mertek kiírni arról...

omnesbonipropatria 2019.06.07. 17:48:32

@rabelais: Úgy látom neked mindenki "náci" aki nem úgy gondolkodik, mint te. Ráadásul annyira kirekesztő vagy, hogy észre se veszed a napnál világosabb tényt: Lényegében Te magad vagy a "náci".
Sőt! Olyan alpári, primitív módon próbálod a sületlenségeidet megosztani, hogy nekem van szekunder szégyenem....

omnesbonipropatria 2019.06.07. 17:53:02

@Tamáspatrik

Kedves Blogger!

A valóság közelében sincs annak, amit a 4. pontban ecsetelsz:
"4. A megváltozott körülmények miatt szinte már irreleváns az egykori "békediktátum""

Hogy is van most a román temető gyalázással, garázdasággal, történelem hamisítással és magyarság elleni uszítással, tetlegességgel?

pitcairn2 2019.06.07. 20:46:47

@rabelais:

inkább oda akarok kilyukadni, hogy a trianoni rendezés lábbal tiporta a népek önrendelkezésének fennen hangoztatott fennkölt elvét

ez leginkább a horvátok esetében érhető tetten

nekik eszük ágában nem volt Szerbiához csatlakozni... de berugdalták őket oda... pedig kézzel lábbal tiltakoztak...

és a szerb-horvát "idillben" néhány év múltán idáig fajultak a dolgok...

Assassination in Parliament
en.wikipedia.org/wiki/Stjepan_Radi%C4%87#Assassination_in_Parliament

Radic szerint a magyarok gáláns úriemberek voltak a szerbekhez képest...

a horvát ellenzék vezérének e meggyilkolása (a parlamentben lőtték szitává a tisztelt szerb képvelőtársak...) végképp romba döntötte az amúgy sem túlzottan szívélyes horvát-szerb viszonyt...

és néhány év múlva válaszul horvát-macedon kooperációban kiiktatták a szerb uralkodót is...

en.wikipedia.org/wiki/Alexander_I_of_Yugoslavia#Assassination

majd a II. világháború alatt végképp elszabadult a pokol és a horvátok egyszer és mindenkorra pontot akartak tenni a szerb kérdés végére...

en.wikipedia.org/wiki/Persecution_of_Serbs_in_the_Independent_State_of_Croatia#Victims_and_death_toll

kb. 300 és 500 ezer közé teszik a szerb ellenes irtóhadjárat áldozatainak a számát...

no ilyen remek "államokat" sikerült életre hívni...

pitcairn2 2019.06.07. 20:50:18

@rabelais:

különben ma is kb. itt tartanak... egyszerűen gyűlölik egymást... igen bizarr gondolat volt ezeket berugdalni szerb fennhatóság alá... a horvátok egyszerűen lenézték a szerbeket...

a horvát szerb viszonyt remekül illusztrálja, hogy az usztasák még a muzulmán bosnyákokat is sokkal többre tartották a szerbeknél...

pitcairn2 2019.06.07. 20:55:20

@rabelais:

ez különben már csak azért is érdekes, mert ezek de facto egy nyelvet beszélnek, az eltérő kulturális háttér mégis szinte áthághatatlan akadályt jelent...

és az 1990-es évek eseményei igen fájdalmasan illusztrálták azt, hogy ezeket az ellentéteket 70 év kényszerű együttélése sem tudta feloldani...

pitcairn2 2019.06.07. 21:03:33

@rabelais:

de "önrendelkezési" szempontból a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság maga volt a megtestesült botrány, még a szintén szerb Montenegrót is gyalázatos formában kényszerítették be a "délszláv integrációba"...

en.wikipedia.org/wiki/Podgorica_Assembly

és az un. "demokratikus nagyhatalmak" gond nélkül belementek a szövetségesük (!!!!!) gyalázatos annektálásába...

hiába tiltakozott Montenegró annektálása ellen a világháborús hadi események miatt francia emigrációba kényszerített törvényes montenegrói kormány...

pitcairn2 2019.06.07. 21:07:38

@rabelais:

1939-ben nem volt olyan "barátságos" a válás... a Tiso féle rezsim igen kemény cseh ellenes retorikával került hatalomra...

egy biztos önként a szlovákok sem csatlakoztak volna Csehországhoz... Csehszlovákiát Franciaországban és az UK-ban álmodták meg...

Csehszlovákia kialakítása ugyanúgy lábbal tiporta a Wilson-i elveket mint Jugoszláviáé...

és persze Nagy-Románia kialakítása is így ment végbe...

a NÉP véleménye irreleváns volt... fel se merült annak a megkérdezése...

pitcairn2 2019.06.07. 21:24:04

@rabelais:

a napnál világosabb, hogy trianoni rendezés köszönő viszonyban sem volt a népek önrendelkezésével...

nagyhatalmi szarkeverés volt ez semmi több...

már az is sokatmondó, hogy hol indult el a csehszlovák állam gondolata...

Pittsburgh Agreement
en.wikipedia.org/wiki/Pittsburgh_Agreement

még a függetlenségi nyilatkozatuk is a "Washingtoni deklaráció" becenevet viseli...

en.wikipedia.org/wiki/Czechoslovak_declaration_of_independence

a társszerző egy dán származású amerikai mormon volt...

en.wikipedia.org/wiki/Gutzon_Borglum

majd az USÁ-ból Párizsba vonult a nyugatról finanszírozott díszes kompánia...

és ott várták ki azt amíg megkezdhetik az un. "felszabadító munkájukat" otthon...

Masaryk amerikai kapcsolatai és a Mayflower "zarándok atya" leszármazott csehszlovák "first lady" már különben önmagában felettébb érdekesnek tűnik...

en.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Garrigue

pitcairn2 2019.06.07. 21:28:08

@rabelais:

még a Magyar Királysággal való újraegyesülés gondolata is szimpatikusabb volt neki a cseh megszállásnál...

"Tiso declared that Slovakia might be prepared to rejoin Hungary as an autonomous federal state should Czechoslovakia cease to exist."

en.wikipedia.org/wiki/Jozef_Tiso#First_Czechoslovak_republic

pitcairn2 2019.06.07. 21:30:25

@rabelais:

az un. "önrendelkezésről" az un. "demokratikus" nagyhatalmak vartyogtak...

a végeredmény pedig még a kiindulópontnál is rosszabb lett...

még az un. "felszabadított" népek számára is...

pitcairn2 2019.06.07. 21:37:30

@rabelais:

"Németország egyesülését Versailles-ben kiáltották ki. "

miután a német hadsereg megszállta Versailles-t...

ezzel szemben a "Csehszlovák Nemzeti Tanácsot" valószínűleg a brit Foreign Office-ben álmodták meg...

a finanszírozás is leginkább efféle forrásokból gyütt ehhez a "nemes ügyhöz"...

kb. szezont kevered a fazonnal...

pitcairn2 2019.06.07. 21:43:14

@rabelais:

mindig is lenyűgözött az "ékesszóló" "érvelésed":)

pitcairn2 2019.06.07. 21:45:40

@rabelais:

"The document was drafted by Tomáš Garrigue Masaryk and American sculptor Gutzon Borglum[3] (Borglum hosted future soldiers of a Czecho-Slovak army on his farm in Stamford, Connecticut.[4]) "

en.wikipedia.org/wiki/Czechoslovak_declaration_of_independence

pitcairn2 2019.06.07. 22:57:13

@rabelais:

alább az áll, hogy miután az amerikai cimbivel összedobták a csehszlovák függetlenségi nyilatkozatot (kackac...) az amerikai elnökhöz siettek vele és az USA külügyminiszter még aznap de facto kinyírta a K und K-t...

"„The document was drafted by Tomáš Garrigue Masaryk and American sculptor Gutzon Borglum[3] …………………. Masaryk presented it to the U.S. government and the president. It was published in Paris 18 October 1918 with authorship attributed to Masaryk.[citation needed]
On the same day, United States Secretary of State Robert Lansing replied that the Allies were now committed to the causes of the Czechs, Slovaks, and South Slavs. Therefore, Lansing said, autonomy for the nationalities – the tenth of the Fourteen Points – was no longer enough and Washington could not deal on the basis of the Fourteen Points any more. The Lansing note was, in effect, the death certificate of Austria-Hungary”"

en.wikipedia.org/wiki/Czechoslovak_declaration_of_independence#Background

pitcairn2 2019.06.07. 23:17:17

@rabelais:

a szlovák wiki szócikk angol fordítása további jeles amerikai személyiségeket említ az un. "Csehszlovák függetlenségi" izé összebuherálása kapcsán...

"„While doing so, the Císař (Masaryk’s secretary) was assisted by the editor of the Chicago Tribune, James O'Donnell Bennett, [1] Judge of the United States Supreme Court Louis Dembitz Brandeis, United States Secretary of State Franklin Knight Lane, and Professor Herbert Adolphus Miller, who along with his five American friends organized a meeting from the legal and administrative circles to adjust the declaration to its final form, completing his proposal shortly after one o'clock in the morning of October 17 and closing it at Masaryk's Residence at 9am. T”"

sk.wikipedia.org/wiki/Washingtonsk%C3%A1_deklar%C3%A1cia

chrisred 2019.06.08. 06:41:55

@pitcairn2: Tudtommal egyedül Wilson volt, aki ilyesmiről beszélt, és 1918-tól, miután a demokraták elvesztették a többségüket a Szenátusban, nem is volt lehetősége arra, hogy a gyakorlatban is támogassa a 14 pont megvalósulását.

Zalán Maurer 2019.06.08. 11:33:52

Rabelais figyelj
Trianont kitalalni es levezényelni és elvenni területeink kétharmadát is nagyon is szélsőséges! Aljas es igazságtalan megmozdulás volt kívülről megfosztani egy ezeréves országot területétől. Ehhez hasonlót sem látni sehol, es magyarként erre azt írni hogy errol is az Orbán tehet, erre csak annyit válaszolok neked, hogy aki nem velünk van akik az igazság pártján állnak azt nem is lehet soha semmivel jobb belátásra bírni. Semmilyen okfejtés nem védheti meg azt a gyalázatot, semmi nem öltöztetheti szebb köntösbe trianont annál, mint ami valójában volt.

És ezt múltnak tekinteni, lezárt eseménynek, beheggedt sebnek nevezni, amikor ma 100 év múltán is szenvednek magyarjaink és sérül szabadság az vagy árulás vagy vakság.
És áruló vagy vak ne tartson előadást senkinek és semmiről, hanem az először tanuljon meg 'látni'!

pitcairn2 2019.06.08. 12:16:45

@rabelais:

mivel a jelek szerint szövegértési problémáid (is...) vannak vagy pusztán csak az angol nyelvvel állsz hadilábon ezért külön újra belinkelem neked az ominózus részt amúgy szájbarágósan...

"The Lansing note was, in effect, the death certificate of Austria-Hungary"

en.wikipedia.org/wiki/Czechoslovak_declaration_of_independence#Background

de ha a "kinyírta" nem tetszik akkor akár a "halálos ítélete" is lehet...

ami Masarykot illeti leginkább angol és amerikai forrásokból éldegélt és az 1914 előtti hazai támogatottságát tekintve nem nagyon találtam infókat a neten

van egy olyan érzésem, hogy azért ilyen szűkszavúak a források mert totál JELENTÉKTELEN volt ez a fickó 1914 előtt a cseh területeken...

csak az antant futtatta fel a háború alatt...

pitcairn2 2019.06.08. 12:54:59

@rabelais:

A Masaryk által alapított „Cseh realista párt” háború előtti „jelentősége” kapcsán kb. annyit találtam, hogy az 1911-es osztrák birodalmi választásokon – amelyek a magyar választási rendszerrel szemben az ÁLTALÁNOS és TITKOS választójogon alapultak – összesen EGY FŐT tudott bejuttatni a bécsi képviselőházba, aki történetesen Masaryk volt…
Összesen KILENCVENNÉGY képviselőt delegáltak 1911-ben a cseh és a morva területek a bécsi képviselőházba…
Ennek tükrében a Masaryk féle platform támogatottsága felettébb vérszegénynek tűnik…

mondhatni JELENTÉKTELENNEK…

elsovh.hu/a-becsi-reichsrat-ujratoltve/

ez lenne a te un. „cseh politikusod”…

te azt meg kell hagyni, hogy jól tudott helyezkedni, mivel 1915-ben már az angolok futtatták… átmenetileg a londoni egyetemen tanított… ahol leginkább a kis, „elnyomott népek” önrendelkezéséről elmélkedett masszív politikai hátszéllel (pl. a King’s College-n tartott konferenciáján a brit miniszterelnök volt a társelnök…)

ez már csak azért is pikáns mivel Csehország kb. annyira volt „elnyomva” a K und K-ban, hogy toronymagasan a monarchia és egyben a világ egyik leggazdagabb területe lett…

1914-ben Csehország sokkal gazdagabb volt, mint pl. Bajorország…

ennek tükrében talán az sem véletlen, hogy a cseh nacionalisták rendre igen rosszul szerepeltek a cseh választásokon, a valóban jelentős cseh nacionalista párt – az Ifjúcseh Párt – pl. 1911-ben 12 képviselőt tudott bejuttatni a birodalmi gyűlésbe, ami a cseh-morva területek által delegált 94 képviselővel összevetve nem mondható túlzottan magas támogatottságnak..
és mindezt ÁLTALÁNOS és TITKOS választójog mellett érték el…

azaz

némi sarkítással a kutya sem volt rájuk kíváncsi…

pitcairn2 2019.06.08. 13:01:42

@chrisred:

Maga Masaryk is a brit támogatást tekintette az áttörésnek...

"MASARYK further relied on Universities in advancing his cause. He GAVE THE INAUGURAL ADDRESS at the School of Slavonic Studies AT KING’S COLLEGE LONDON titled “The Problem of Small Nations in the European Crisis”. He LATER REMEMBERED IT AS HIS “FIRST [LARGE-SCALE] POLITICAL SUCCESS” (Orzoff, 2009, p.44).Masaryk defended that a small nation must win its right to a place in the world by its character and its realization of moral ideals. It was translated into French and widely read. The progress made was perceivable; in Paris Masaryk had to wait for the interview with the Prime Minister while IN LONDON, IT WAS THE PRIME MINISTER HIMSELF THAT AGREED TO PRESIDE AT THIS LECTURE.."

Statecraft and Leadership in Europe: The Case of Tomáš Garrigue Masaryk
www.theartsjournal.org/index.php/site/article/download/521/300

pitcairn2 2019.06.08. 22:54:41

@rabelais:

amíg te fröcsögsz addig én buzgón kutakodok, pl. érdekes volt kiguglizni azt, hogy mekkora niemand volt Masaryk 1914 előtt Csehországban, még a cseh nacionalisták között is...

a cseh nacionalisták Masarykot ÁRULÓNAK tartották...

ezért kellett külön pártot alapítania amivel általános, egyenlő és titkos választójog mellett egyetlen egy helyet szerzett 94-ből...

ez kb. EGY SZÁZALÉKOS támogatottság...

„MASARYK was not one to back down from a controversy, always asserting what he believed, never swayed by public opinion. He was involved in several scandals. He proved that the epic poems, the manuscripts of Dvůr Králové and Zelená hora, which supposedly dated from the Middle Ages and were a source of Czech nationalism, were forgeries. CZECH NATIONALISTS TURNED AGAINST HIM, BRANDING HIM A TRAITOR.”

www.private-prague-guide.com/article/tomas-garrigue-masaryk/

pitcairn2 2019.06.08. 23:00:37

@rabelais:

jut eszembe: tegnap Josef Tiso-t (Tisza Józsefet) bábnak tituláltad

hát lehet, hogy az lett, de előtte még a Kárpátaljával kiegészített multietnikus szlovák területeken is több alkalommal 30-35%-ot ért el a pártja

a szlovák területeken jóformán folyamatosan az első helyen végeztek...

a Csehszlovák köztársaságban is volt miniszter... hosszú ideig a csehszlovák parlament alelnöke volt...

ehhez mérd az antant által futtatott Masaryk EGY SZÁZALÉKOS 1914 előtti támogatottságát...

pitcairn2 2019.06.08. 23:05:23

@rabelais:

és azt is érdekes volt kikutakodni, hogy az Osztrák Császárságban 1906-tól általános, egyenlő és titkos választójog volt, ennek értelmében igen tekintélyes képviseletre tettek szert a csehek az osztrák birodalmi gyűlésben...

ami pedig a gazdaság súlyukat illeti:

1914-ben a K und K ipar cirka 70%-a Csehországban volt...

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_Czech_Republic#History

Csehország volt a monarchia leggazdagabb területe...

az akkori Európa és az akkori világ egyik leggazdagabb régiója volt...

az un. Csehszlovák Köztársaság története maga a folyamatos hanyatlás...

döbbenetes, hogy milyen szinten kinyírták magukat a K und K szétverésével...

pitcairn2 2019.06.08. 23:13:40

@rabelais:

a guglifordító csodájának köszönhetően a szlovák források tanulmányozása is felettébb érdekes...

azt mindig is tudtam, hogy a Csehszlovák régió nevű izébe az antant kolosszális összegeket ölt... (elvégre ők szerelték fel az egészet...)

attól azonban dobtam egy hátast, hogy még 1919-ben is FRANCIA IRÁNYÍTÁS alatt álltak és mindezt teljesen NYÍLTAN...

"„Due to the lack of experts, a contract was concluded on January 20, 1919, stipulating that the CHIEF OF THE FRENCH MILITARY MISSION would also be CHIEF OF STAFF OF THE CZECH-SLOVAK ARMY.”"

sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko-slovensk%C3%A1_arm%C3%A1da#Hist%C3%B3ria

szóval felettébb érdekes és tanulságos történet ez... semmiből kitalált "államokkal", "nemzetekkel" és külföldi forrásokból külföldön jóformán nulláról felépített "nemzeti hősökkel"...

pitcairn2 2019.06.08. 23:14:27

@pitcairn2:

Csehszlovák régió = Csehszlovák LÉGIÓ

pitcairn2 2019.06.08. 23:21:14

@rabelais:

erre csak egy klasszikust kapsz:)

The Anglo-American Establishment - Carroll Quigley

www.carrollquigley.net/pdf/The_Anglo-American_Establishment.pdf

+ annyi orientációt, hogy az anglo-amerikai kapcsolatban a brit oldal volt az agytröszt (sokak szerint még ma is az...), nem az USA rángatta be a háborúiba az UK-t hanem pont fordítva...

nem az USA honosította meg az UK-ban a central banking gyakorlatot, hanem pont fordítva...

és valószínűleg az sem véletlen, hoyg a FED működőképessé válása -amely 1914 nyarára datálható - egybeesik a világháború kitörésével...

enélkül elképzelhetetlen lett volna az USA gazdaság mozgósítása a brit érdekek mentén - így azonban már 1915-től teljes gőzzel támogatták az UK-t...

en.wikipedia.org/wiki/J._P._Morgan_Jr.#World_War_I

pitcairn2 2019.06.08. 23:24:22

@rabelais:

az elemi logika is ezt húzza alá... a győztes hatalmak hallani sem akartak a Ferenc Ferdinánd által megálmodott Nagy-ausztriai Egyesült Államok modellről...

Nagy-ausztriai Egyesült Államok
hu.wikipedia.org/wiki/Nagy-ausztriai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok

az ő "nemzeti önrendelkezés" szemfényvesztésük a kezdetektől fogva a K und K elpusztításáról szólt...

valószínűleg Ferenc Ferdinándnak is emiatt kellett meghalnia...

pitcairn2 2019.06.09. 00:01:08

@rabelais:

a lényeg az, hogy Masarykot még a cseh nacionalisták is árulónak tartották és az 1911-es választáson mindössze 1 helyet tudott megszerezni a pártja a cseheknek delegált 94 helyből...

általános, egyenlő és titkos választójog mellett...

a britek és az amerikaiak futtatták, 1918 előtt leginkább az USÁ-ban az ottani cseh és szlovák közösségben volt jelentős támogatottsága

és az is csak amiatt mert az amerikai és a brit barátainak köszönhetően hatalmas hátszele volt ott...

az un. "Csehszlovák függetlenségi nyilatkozatot" is részletes amerikai instrukciók mentén dobták össze...

a Csehszlovák hadsereg még 1919-ben is francia parancsnokság alatt állt...

ezek lennének a tények...

+ az, hogy jól átcseszte az amerikai szlovákokat, mivel föderatív struktúrát és autonómiát ígért nekik amiből 1918 után SEMMI sem valósult meg...

minél többet kutakodok ebben a témában annál cifrább lesz ez a történet...

nem véletlen, hogy 1938-ban a szlovák nacionalisták már a Magyarországgal való újraegyesülés gondolatával is eljátszottak...

pitcairn2 2019.06.09. 00:03:09

@rabelais:

én inkább arra hajlok, hogy az egész csehszlovák izébizét a brit Foreign Office agyalta ki és Masaryk személyében remek főszereplőt találtak ehhez a sztorihoz:)

pitcairn2 2019.06.09. 00:03:41

@rabelais:

no ez volt a nap poénja:)

Tamáspatrik 2019.06.09. 08:42:09

@omnesbonipropatria: A helyzet mégis sokat javult, az ilyen incidensek ellenére is, amelyek persze tényleg fájnak a magyarságnak.

chrisred 2019.06.09. 09:54:39

@pitcairn2: Nem tudom, ennek mi köze ahhoz, amit írtam. A Versailles-i békéket elsősorban a franciák intézték, és az ottani közvélemény csak az ellenség súlyos megbüntetésével lett elégedett.

pitcairn2 2019.06.09. 10:40:30

@chrisred:

ismerem ezt a "franciák intézték" verziót és egy szót sem hiszek el belőle

Franciaország 1918-ra már jóformán anglo-amerikai csatlósállam lett, kb. azt "intézhették" amit megengedtek nekik:)

megjegyzem, az hogy "szabad kezet" adtak nekik már magában foglalja azt is, hogy EGYETÉRTETTEK a borítékolható lépéseikkel... (a francia reváns vágy, illetve a német iszony és a K und K ellenesség közismert tény volt...)

és így nekik nem kellett bemocskolni a kezüket...

a közvetlen előzmények (a wilsoni demokrácia + önrendelkezés handabanda...) pedig az USÁ-hoz kötődtek...

ami pedig a "jó Wilsont" illeti egy pillanatig ne feledjük el, hogy hazug és masszívan rasszista volt, + diktatórikus módszerekkel kormányzott és az amerikai nemzetépítés jegyében példátlanul agresszív asszimilációs kampányt indított otthon...

a korábban belinkelt rész pedig felettébb sokatmondó, mivel ékesen bizonyítja, hogy a "csehszlovák" ügy először nem a franciáknál, és nem is az amerikaiaknál hanem az angoloknál került elő...

tőlük indul ez a debil projekt... az internacionalista nacionalistákkal, akik "csehszlovák", meg "jugoszláv" "nemzettudattal" rendelkeznek vagy mi a szösz...

nekem úgy tűnik, hogy ők karolták fel az otthon csekély jelentőséggel és támogatással bíró Masarykot is a "csehszlovák" fantazmagóriáival egyetemben...

az un. "csehszlovák" nemzeti gondolat kb. annyira volt népszerű 1914-ben a cseh és a szlovák nemzettársak körében, hogy összesen vmi 3400 tagot számlált az ezzel foglalkozó egyesület...

"In 1909, the association had 1263 members, in 1912 2361 members (of which 140 Slovaks), in 1913 3477 members."

sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovansk%C3%A1_jednota

igazi tömegmozgalom":)

zárásképpen kiemelem neked az általad nem értett idézetből franciákkal kapcsolatos részt is...

"„Masaryk further relied on Universities in advancing his cause. He gave the inaugural address at the School of Slavonic Studies at King’s College London titled “The Problem of Small Nations in the European Crisis”. He later remembered it as his “first [large-scale] political success” (Orzoff, 2009, p.44).Masaryk defended that a small nation must win its right to a place in the world by its character and its realization of moral ideals. It was translated into French and widely read. The progress made was perceivable; IN PARIS MASARYK HAD TO WAIT FOR THE INTERVIEW WITH THE PRIME MINISTER WHILE IN LONDON, IT WAS THE PRIME MINISTER HIMSELF THAT AGREED TO PRESIDE AT THIS LECTURE8.”"

www.theartsjournal.org/index.php/site/article/download/521/300

ez a sztori nem Párizsban hanem Londonban szökkent szárba...

pitcairn2 2019.06.09. 14:05:03

@rabelais:

magyar nevelést kapott a piaristáknál és 1918 előtt fantasztikusan beilleszkedett a korabeli magyar társadalomba, kitűnően beszélt magyarul, 1918 előtti munkássága jórészt magyarul íródott, egészen 1918-ig lojális volt a magyar állam iránt...

mek.oszk.hu/03900/03949/03949.pdf

és a legnagyobb riválisa Tuka Bélaként futott eredetileg:)

hu.wikipedia.org/wiki/Vojtech_Tuka

szórakoztatók ezek a (cseh)szlovák(-magyar?) (inter)nacionalisták:)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.09. 18:14:46

@pitcairn2: akárhány napig is temetkezel bele mindenféle érdektelen részletekbe, amíg nem fogod fel a lényeget, a nagy képet, addig te egy idióta elmebeteg vagy. például, hogy a csehek és szlovákok el voltak nyomva a Monarchiában és Magyarországon. ezért teljesen jogos volt a függetlenedésük. hogy ezt hogy csinálták, az lényegtelen, még az is lényegtelen lenne, ha rosszul csinálták volna. nem ez volt a kérdés.

te csak a kérdést nem tudod felfogni, mert egy idióta elmebeteg vagy. pontosan ezért vagy náci.

pitcairn2 2019.06.09. 20:38:10

@math0:

Matyi! Mi a fenének irkálsz egyszerre több nick-el? Mire jó ez? Mindenki ismer téged a blogger közösségben és pontosan ezért nem is vesznek már komolyan:)

még akkor se ha egyszerre húsz nick-el nyomulsz...

chrisred 2019.06.09. 21:43:32

@pitcairn2: Nem tudom, kitől idézted a "szabad kezet adtak" kifejezést, tőlem nem, az biztos. A republikánus többségű Szenátus annyira nem adott szabd kezet, hogy nem is ratifikálta a Versailles-i békéket, ezért ők később különbékét kötöttek a volt tengelyhatalmakkal.

Wilsonról meg gyakorlatilag mindegy, hogy mit írsz, és mit gondolsz, ha egyszer lényegében hatalom nélküli emberként volt elkönyvelve a békekötés idejében.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.09. 22:36:07

@pitcairn2: akárhány napig is temetkezel bele mindenféle érdektelen részletekbe, amíg nem fogod fel a lényeget, a nagy képet, addig te egy idióta elmebeteg vagy. például, hogy a csehek és szlovákok el voltak nyomva a Monarchiában és Magyarországon. ezért teljesen jogos volt a függetlenedésük. hogy ezt hogy csinálták, az lényegtelen, még az is lényegtelen lenne, ha rosszul csinálták volna. nem ez volt a kérdés.

te csak a kérdést nem tudod felfogni, mert egy idióta elmebeteg vagy. pontosan ezért vagy náci.
süti beállítások módosítása