Ideo-logikák

Ideo-logikák

Mért nem kapnak nagyobb tömegtámogatást az MTA dolgozói?

2019. június 10. - Tamáspatrik

Mivel a kormányunk nem tűri el semmiféle autonóm szervezet működését, ezért a magyar társadalomra jellemző szolidaritás hiányra alapozva, a tudományos életet is más területekhez hasonlóan is kézi vezérléssel akarja működtetni.

Emiatt nem bíznak a kormányban

A magyar tudományon valóban lehetne sok mindent javítani, és a magyar állam szeretné is a nemzetközi viszonylatban alacsonynak számító, a GDP 1,7%-t kitevő finanszírozást megnövelni. Azonban azt látjuk, hogy ahol az állam több pénzt vont a rendszerbe mint a sport támogatásokba, a tömegközlekedésbe, egyes médiumokba vagy bizonyos gazdasági szervezetekbe az borzasztó rossz hatékonysággal történt, és sehol sem eredményezte a színvonal növekedését. A köznyelvben ezt úgy szokták mondani, hogy a pénz nagy részét ellopják és a maradékot is hülyeségekre költik. Ezek alapján jogos a bizalmatlanság a tudomány részéről abban, hogy a több pénz bevonásával tényleg növekedhet-e a nálunk a tudomány színvonala.

Sőt, azt is nehéz kideríteni, hogy az egyes területekre mint az oktatás, sport vagy az egészségügy mennyi pénzt költött a kormány, ehhez is tudományos felkészültségre van szükség, a kormány egyik fő célja pedig éppen alighanem éppen az objektív és kritikus szellemű kutatók ellehetetlenítése. Olyan (sehol el nem ismert) "szakértőkre" van inkább szüksége, akik (kutatás helyett) kormánypropagandát folytatnak mint Nógrádi vagy a történészek közül Takaró, hogy csak két kiragadott példát említsünk a sok közül.

A saját ideológiájának keretei között élő fideszes vezetők természetesen nem mennek bele ezúttal sem semmiféle vitába az MTA képviselőivel. Az agresszív ideológiák jellemzője ugyanis, hogy a világ aszerint fog alakulni, ahogyan mi szeretnénk, még a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás is úgy fog történni, ahogyan mi előírjuk (l. Trump vagy Kövér nyilatkozatait). A politika jelenlegi döntéshozóinak gőzük sincs a tudomány működéséről és a fejükben levő különféle zavaros képek mentén szeretnék átalakítani.

A tudományos műveltség összefügg az országok jólétével

A PISA eredmények mutatják meg leginkább egy országban az oktatás minőségét, ezek alapján mi közepes-gyenge szinten állunk jelenleg olyan országokkal együtt mint az USA, Egyesült Királyság, Oroszország, Görögország vagy Franciaország, ahol a társadalmakban elég jelentősek a vagyoni különbségek (ennélfogva a minőségi oktatáshoz való hozzáférés esélyei is), és nagy támogatást kapnak a különféle nacionalista irányultságú, populistának nevezett mozgalmak.

Egy másik ábrán az látható, hogy a GDP alakulása összefügg a tudományos-matematikai műveltséggel. Ezen az ábrán valamiért 500 pontnál többet kaptunk (valószínűleg régebbi PISA eredmények alapján, ugyanis ezen a területen észrevehető romlás következett be az Orbán-kormány idejében). Főként az olajhatalmak azok, amelyek nem illeszkednek bele ebbe a tendenciába, valamint a görbe alatt maradnak a gyorsan fejlődő feljövők mint India és Kína. Egyébként viszont teljesen egyértelmű, hogy ahol a tudományos és matematikai készségek egy adott országban fejlettebbek, ott a gazdaság egésze is jóval fejlettebb a magasabb technikai színvonalnak köszönhetően.

Gondoljunk csak bele, ha például van egy menedzser vagy HR vezető, aki embereket vesz fel egy adott céghez, és tudomány megismerése során elsajátított világos logikával teszi ezt az mennyiben más, mintha ismeretségi vagy szimpátia alapon hozza meg döntését?

Azok a vállalatok, ahol nem törekednek a dolgok mélyére ásni és a technológiai eljárásaikat rendszeresen javítani (megint csak alapvetően tudományos szemlélettel), ők csak bérmunkára lesznek alkalmasak. Ne csodálkozzunk tehát, ha a fejletlen oktatás miatt és a tudományos szemlélet hiányában továbbra is kiszolgáltatottak maradunk más országok nagyvállalatainak.

Én magam egy forintot se tennék arra, hogy az akadémiai önállóság megszüntetésével fellendül nálunk az innováció (amit mellesleg nem az MTA-tól lehetne elvárni), még ha ez is Palkovics valódi célja.

Tudományellenesség a társadalomban?

Komolyan felmerül a kérdés, hogy a mai magyar társadalomra mennyire jellemző a tudományellenesség és hogyan lehet ezen változtatni. Sajnos azt látom, hogy még művelt ismerőseim is minimum közömbösek a magyar tudománnyal kapcsolatban (annak a hasznavehetetlen ténynek az emlegetése mellett, hogy mennyi Nobel-díjast adtunk a világnak - egykor). Egy humán műveltségű rokonom például képtelen értelmezni és helyén kezelni azt a kutatási eredményt, amely szerint az elektromos autó környezetszennyezőbb mint a belső égésű, tehát kiragad egy neki tetsző (feltűnési viszketegségben szereplő kutatók által írt) részeredményt, anélkül, hogy a teljes képet látni akarná, amely kb. fél-egy órát venne el az életéből (bár tény, hogy akkor is csak azt látni, hogy az elektromos autó sem teljes megoldás). 

Mivel a legtöbbünkre a beilleszkedés, konformitás vágya a jellemző (tudományosan kimutatott, hogy képesek vagyunk saját magunkat elhülyíteni is ennek érdekében, mivel ennél egy fokkal nehezebb hitelesen hazudni másoknak), ÉS mivel az agymosó kormánypropaganda folyamatosan szembemegy minden józan, tudományosan védhető gondolatmenettel, ezek eredőjeként a legtöbb embert per pillanat teljesen hidegen hagyja, hogy mi lesz a magyar kutatással.

A családomnak minden meglegyen, a biztonságunkat ne veszélyeztesse semmi - nagyjából ez földhöz ragadt szemlélet erősödött fel az utóbbi idők magyar társadalmában. Az állam ha ezt biztosítja, akkor felőlem azt tesz, amit akar - elég szomorúan hangzik, de sokan gondolkodnak nagyjából ezzel a logikával.

Ennél mélyebb a probléma, hogy mért nem szeretik sokan

A problémának ennél mélyebb gyökereit is lehet találni, kezdve azzal, hogy a magyar iskolarendszer poroszos rendszere képes megutáltatni a gyerekekkel a matematikát és a természettudományos tárgyakat. Ezért habár a diákok természettudományos ismeretei európai viszonylatban az átlagnál mélyebbek (ha kikerülnek nyugati iskolákba, akkor általában jól is teljesítenek), ezek az ismeretek egyáltalán nem kötődnek gyakorlati dolgokhoz és később elfelejtődnek. A kísérletezések, a gyakorlati összefüggések bemutatásai sokszor elmaradnak a mechanikus magolással szemben (emiatt lesznek a PISA eredmények gyengébbek). Aki nem látta kicsiben a tudomány működését, nem végzett kísérleteket akár a saját kiskertjében, az sosem fogja érteni sem szeretni.

Van egy olyan emberi igény is, hogy a legtöbben különféle sztorikat szeretnénk hallani, nem elvont összefüggésekre vágyunk. Sztorikat világméretű összeesküvésekről, dicső származásról stb, - és erre nagyon jól rájátszik a jelenlegi kormánypropaganda. (Nem kell tenni mást mint egyszerűen hagyni, hogy az efféle hülyeség váljon a normává a médiumokban.) A tudomány képviselői is tehetnek azért, hogy közelebb hozzák azt a világot, amelyet alapból csak annyira tudunk felfogni, mint az egyszeri ember, hogy "Értem azt, hogy villany, de mitől megy?"

A különféle tudományos területek művelőinek nyitni kell abból, ami kívülről afféle szektás molyolásnak tűnik a közvetlen emberi kapcsolatok felé. Minden természet- vagy társadalomkutatási eredmény lényege összefoglalható olyan módon, hogy még az a bizonyos Mari néni is megértse. Ez megnövelhetné a tudomány tömegbázisát, és kevesebben tartanák afféle hókusz-pókusznak, vagy hinnének olyasmiben, hogy (mivel őket korrumpálhatja bárki, ezt másokra is kivetítve) a világ összes kutatóját kilóra megvették a nagy gyógyszergyárak.

A jelenlegi helyzet nem jól fest a tudomány szempontjából

Egyrészt kicsiben ott van a magyar kormány és a NER rendszerének alapvető bizalmatlansága minden olyan iránt, amely nem az országon belüli, hanem annál nagyobb pályán látszik (és hozzájárul nemzetközi eredményekhez, ahelyett, hogy kivenne belőle. Lassan már le sem írható szó lesz nálunk a "nemzetközi", csak a nemzeti lesz tolerálható).

Nagyban pedig ott van az, hogy a tudomány a vallásokkal ellentétben nem ad egységesen átfogó világképet, és mindig újabb kérdéseket vet fel. A tudományban dolgozóknak valamit tenni kell az ellen, hogy a kutatás egyre szűkebb területekre bomlik, amely még szakmabeliek számára sem mindig jól érthető, és elvesztik a kapcsolatot az emberek nagy részével. (Sőt ők maguk is túlságosan elvesznek a részletekben.) Kíváncsi vagyok, hogy történtek-e már lépések egyes országokban a tudomány részéről a bizalom visszaszerzésére - bár ennek alighanem feltétele a tudományos szemléletmódban való elmélyedés az általános és középiskolai oktatásban.

Így viszont azzal kell szembenéznünk, hogy a hatalom a jelenlegi tudományos műhelyeket is szétveri (az eredmények legnagyobb része mindig a pezsgő szellemi műhelyekben születik). Sok kutató várhatóan külföldön folytatja majd, a társadalomtudományok terén pedig a tényeknek kevéssé megfelelő, de az ideológiai vonalba jól illeszkedő publikációk fognak csak megjelenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9714887066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belzebubo 2019.06.10. 23:13:21

@MAXVAL bircaman közíró: a CERN pl. mitôl ballib? (Több magyar kutató is dolgozik ott). De lehetne sorolni a csillagászattól a régészetig azokat a nemzetközi projekteket, ahol magyar tudósok dolgoznak. Na nem baj, majd jönnek az új Micsurinok...

szekertabor · provo.blog.hu 2019.06.11. 12:28:27

"A poszt írójának egyik fő célja alighanem éppen a kutatások állami finanszírozását átláthatóvá és hatékonnyá tévő reformok ellehetetlenítése. Ezért tulajdonít aljas szándékot minden kormányzati intézkedésnek, többszörös csúsztatásoktól sem riadva vissza. "

Fenti sorokat pusztán illusztrációnak szánom, jelezve, hogy a rosszhiszeműségre alapozott véleménycikkek paranoid állításaik legfőbb bizonyítékának éppen a gyanakvásukat tartják.

Tamáspatrik 2019.06.11. 21:36:11

@szekertabor: Ez nem valami lehengerlő érvelés, már ne is haragudj. Az MTA már régóta fideszes vezetésű, mindenhol a Fidesz emberei vannak, 2010 óta....
süti beállítások módosítása