Ideo-logikák

Ideo-logikák

Mit tehetünk a bolsevik mentalitás ellen?

2019. június 17. - Tamáspatrik

Nagyon velős mondás az, hogy a stílus maga az ember, hiszen még a legjobb szándékú célokat is eltorzíthatja a cselekvések HOGYAN-ja. Pont nem úgy működik, mint ahogy sokan gondolják, hogy csatlakozom a "helyes" párthoz, irányzathoz, szervezethez vagy valláshoz és követem azt, amit a vezetők mondanak, akkor minden rendben lesz. A szélsőséges ideológiák pont erre alapozva, kis hógolyóként kezdik és ahogyan egyre többen csatlakoznak akár társadalmakat is elsöprő lavinákat hozhatnak létre, éppúgy ahogy a bolsevikok tették, az ő mentalitásuk sajnos ma is él. "Lenin él és élni fog" - ahogy régen mondták.

A bolsevizmus lényege, hogy adott egy nagyon céltudatos, gátlástalan kis csoport ("forradalmi élcsapat"), amely eleinte törpe kisebbség, de kinyilvánítják, hogy ők valójában a "többség" (a nevük is erre utal), és a szervezettségüknek és erőszakosságuknak köszönhetően fokozatosan mindenkit eltávolítanak az útjukból és a teljhatalmat építenek ki. Ők több szempontól a törvények fölött is állnak, sok mindent szabad nekik, amit a többi állampolgárnak nem.

Cél mindig a társadalom átformálása

Nem csupán az erőszakos fellépésük miatt ártalmasak, hanem azért is - és ez a felfogás lényegét képező másik pont,- hogy a társadalmat teljes egészében a maguk képére akarják formálni. Nem gyakorlatias szempontok szerint teszik ezt, hanem mindig "magasröptű elvek" mentén, ők tudják egyedül, hogy mi kell valójában a zembereknek, mi a helyes irányvonal, amitől letérni tilos, - kivéve persze azoknak, akiknek megengedik (l. bevándorlás). Harmadik pont, ami lényeges az a kontroll, hogy mindent ellenőrzésük alatt akarnak tartani, az autonóm és önálló szerveződések mindig gyanúsak, mert potenciálisan veszélyeztethetik a hatalmukat.

Nem feltétlenül balos szervezetek

Sokak számára az a bolsevik aki baloldali, pedig ez teljes tévedés, hiszen a mentalitás, a stílus fontosabb mint a gyakran változó pártszimpátiák. Az egyéni értékrendszereink eltérőek, de aki ezt nem fogadja el, hanem a saját eszméit akarja másokra ráerőltetni, az ilyen ember lényegében nem különbözik a régi bolsevikoktól.

Annak idején az SZDSZ-t vádolták egy bolsevik párt jellegzetességeivel, nem teljesen alaptalanul, merthogy hogy mindenkinél jobban tudni vélte, hogyan kell a társadalmat az elvek síkján megszervezni: "tudjuk-merjük-tesszük". Emellett ők akarták meghatározni azt a stílust, azt a "toleráns hangnemet", ami a közbeszédben elfogadhatónak mondható (de valójában mellébeszélést, hadoválást takart). Alapvetően tévedtek sok mindenben és teljesen vakvágányra futottak, emellett viszont nem voltak meghatározó párt sosem. Schmidt Mária még mindig utál egy olyan kis pártot, amely már rég megszűnt, a "liberál-bolsevizmustól" tart, amely egy nem létező veszély a mai társadalomban, legfeljebb ijesztgetésre jó.

Saját dogmatika és kiskáté

A Fidesz "kemény magos" hívei számára persze nem kérdőjeleződik meg az, hogy ki a "bolsevik" (egyenlő a baloldallal) vagy hogy ki a "liberális" (mindenki, aki nem osztja az ő nézeteiket, tehát Európa úgy 70-80%-a a kereszténydemokratákkal együtt, a pártszimpátiák alapján). A szektás gondolkodás pártállástól függetlenül mindig saját fogalmaival címkézi fel a vele együtt nem értőket. Szomorú, hogy a "szocialista" jelző (nem a kommunista!) Szijjártó szemében már megbélyegző értelmű, az már ellenség, mintha nem lenne szükség szociális elveken alapuló intézkedésekre a társadalomban. Egy svéd vagy finn tanulmányutat javasolnék neki, hogy lásson jól működő, jelentős részben szocialista alapon működő társadalmakat.

A kiskáté az adott kérdésekre adható válaszok gyűjteménye, szépen be kell magolni ezeket, és láthatóan a NER rendszer hívei között is igen elterjedt az ilyen "központi irányelvek" használata. Természetesen a kommunisták is felhasználták mert arra való, hogy gondolkodni ne kelljen, csak előhúzni a megfelelő válaszokat. Ez az ötlet eredetileg a katolikus egyházból jön, ahol a gyerekeket látják el "kiskátéval", hogy megismerhessék a dogmatikát. Szerintem mennél inkább felnőtt emberekről van szó, az ilyen gyakorlat annál több kárt tud okozni.

A Fidesz bolsevista vonásainak káros hatásai

A fentiek alapján a kormánypártunk jelentős részben bolsevista vonásokat mutat, amivel hosszabb távon károkat okoz. Ellenségkeresés, mások szidása, növekvő bizalmatlanság, barátságok megromlása, a katonás felfogás erőltetése, az intellektuális színvonal halála, cinizmus, tisztelethiány és a taplóság normává válása - mind olyasmi, amelyek felerősödtek és egyre jellemzőbbé váltak a Fidesz kormányzása idején.

Természetesen nem az egész párt és nem minden megnyilvánulása olyan mint a leninistáké, ez csupán egy erős vonal, amely a vezetőség és még inkább a mindent túllihegő "értelmiségi támogatók", más néven a janicsárok részéről gyakran felszínre tör. Mindig rá lehet licitálni még arra is, amit maga Orbán Viktor mond, lehet bármilyen hülyeség ha a pártideológiába jól beleillik.

A titkosság is ide tartozik: lehetőleg minden fontos döntést és bármit, ami rossz fényt vethet a társaságra elrejteni a nyilvánosság elől. A döntések és a döntéseket megalapozó információk egyre inkább titkosak, hogy ne adjon támadási felületet másoknak. Mivel ő viszont teljes átláthatóságot akar mindenhol, ez így egy nagyon sötét képet rajzol ki, diktatórikus vonásokkal.

Ideológiák újracsomagolva

Minden ideológia alapvetően káros ha túl mereven alkalmazzák, és mivel mindig új változatok születnek, ezért sok esetben nem felismerhetőek. Sose ismétli magát a történelem pontosan, bár nagy vonalakban olykor igen, a hatalom pedig kissé átfazonírozva ad el máshol már rég lejáratott eszméket. A kormányunk is erősen ideologikus beállítottságú (régi nacionalista ideológiát porolt le és feltupírozta némi kádárizmussal), - bár így is általában még valamivel gyakorlatiasabb mint az elődeinek a többsége. Ideológiai elvek alapján feláldoz sok mindent: nemzetközi kapcsolatokat, tudományt, oktatást, szociálpolitikát, hiteles tájékoztatást és a piaci versenyt is. Az eszmék nagy részét az oroszoktól importáltuk egyébként, a putyinizmus hatása tetten érhető, - amelynek lényegét úgy foglalnám össze, hogy egy ország nem hajlandó elfogadni, hogy világhatalomból regionális nagyhatalommá vált és a hagyományos erősségét (a fegyverkezést és a harciasságot) erőlteti szó szerint minden áron, semmilyen alattomos eszköztől nem riadva vissza. Ennek rendeli alá a társadalom fejlődését és a polgárainak boldogulását is. Orbán esetében szinten közismert, hogy ő akarja fújni a passzátszelet Európában, ezért egy militarizálódó, jól mozgósító társadalom látványa nincsen ellenére.

Fellépni a bolsevizmus ellen

Az a mondás, hogy "Mennél jobban meg akar változni, annál inkább ugyanaz marad", a magyar politikai élet esetében elég találó, hiszen Orbánék anno harcos fiatal szervezetként kezdték, amiből a harcosság mára is megmaradt. Miközben küzdöttek a kommunizmus ellen azt nem ismerték fel éppen, hogy az igazi változás az lenne, ha FELÜL TUDNÁNAK EMELKEDNI ezen a síkon. (Ők nyomtak el minket, most mi fogjuk őket elnyomni. Vagy a régi vicc szerint: A kapitalizmus az embernek az ember általi kizsákmányolása volt, a szocializmusban viszont ez fordítva lesz.)

A mindent leegyszerűsítő, gyerekes "enyém a vár, tiéd a lekvár" stílusú bolsevik mentalitás ellen ezért talán leginkább az e fölött álló, higgadt és nyugodt kommunikáció javasolható. Erővel szemben persze erőt kell tudni mutatni, ez azonban nem feltétlenül hisztis vagy primitív erő kell, hogy legyen. Tájékozottságra és a többsíkú, több szempontú látásmódra szintén szükség van. Kérdéses az is, hogy a nagyképű és nagy dumájú embert legyőzheti-e az alázatos? Rövid távon biztosan nem, hosszabb távon remélhetőleg igen.

Ez nem egy politikailag korrekt poszt

Nem volt célom a cikk írása során a több szempontot és sokak érzékenységét figyelembe vevő "politikailag korrekt" megfogalmazás, ez most nem egy olyan cikk. Akik nem tartják hitelesnek a "polkorrektséget", azok részéről ez nem is lehet jogos elvárás. Úgy tűnhet persze a cikkből, hogy magyar kormány csak kárt okoz és minden rosszak forrása: nem tartom annak, de a nyilvánvaló tendenciákról szólni a kötelességem. A kormánynak ez a potenciálisan egyre veszélyesebb és már nyilvánvaló társadalmi károkat is okozott oldala több szempontól is a rossz emlékű bolsevik mentalitásnak felel meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8514899322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2019.06.18. 13:17:42

@nemecsekerno_007: A demokrácia nem ilyen, lsd. fentebb elmagyarázták mièrt..
@Fikalnyik Eugén: Az egykulcsos adó nem igazságos, nem is alkalmazzák egy igazán fejlett , jólèti államban sem. Az USA - ban pl 7 kulcs jövedelmi kulcs van. A fő cèl ,hogy minèl jobban kiegyensúlyozzák a társadalmi\gazdasági diszparitásokat, hiszen a " gazdagok azok, akik aránytalanul sokat vesznek el a megtermelt jövedelmekből. Az egykulcsos adó inkább a posztszoci országokban terjedt el, de már ott is van ahol a kivezetèsèt tervezik. A lènyeg: vissza kell állítani nálunk is a többkulcsos adót, hogy a nagytőke , ès az ingatlanhalmozó nagypolgárság vegye ki a közteherviselèsből jobban a rèszèt...Olyan a világban nincs , hogy milliárdos èrtèkű ingatlanok birtokosai nem fizetnek semmilyen ingatlanadót ès csak minimális szintű jövedelemadót...Arról most nem is beszélnèk, hogy az 1000 milliárdos EU ès állami szubvenciók jelentős rèsze is a felső 2-3% zsebèben landolnak...Új irány kell az adózásban is, hogy a többsèg terhei csökkenjenek ,a felső 5-10% pedig vegye ki jobban a rèszèt a közteherviselèsből!

midnightcoder2 2019.06.18. 13:18:52

@kgaba82: "Ennek ellenére mégis őseik földjéről, hagyományairól, hazához való hűségről prédikálnak."
Ennél a képlet sokkal egyszerûbb. Akarsz-e 30 év múlva egy olyan remek országban élni, mint ahonnan a migrik most érkeznek. Háborúkkal, éhezéssel, iszlám fanatizmussal.

"Ritka ostobaság lenne amikor javarészt Merkel és Erdogan saját személyes és egymással folytatott játszmái, a német ellátórendszerek kapacitása határozta meg a folyamatokat."

30 év múlva ennek már nyoma sem lesz. Afrika létszáma 2050-re duplázódni fog, legalábbis a demográfusok szerint. És terjed az iszlám mint a futótûz. És ahogy nõ a nyomor, csak fokozódni fog.
Európa pedig gyengül, és ez a folyamat is csak gyorsulni fog. Sem a kínaiakkal, sem az usa-val szemben nem rúghatunk labdába. És az illiberális Erdogan sem fogja a végtelenségig visszatartani a népeket.

"A nagykutyákhoz képest Orbán csak egy hangos palotapincsi volt és marad a témában."
Lehet, de ha azt sikerül kibekkelni, hogy az összeomlás után a migrik és velük a Mad Max nyugat-európára koncentrálódjon, akkor itt a végeken az oroszokkal és a környezõ országokkal talán sikerül fenntartani az európai civilizációt, és a derék liberális nyugati polgároknak is lesz majd hova menekülni.

Brix 2019.06.18. 13:18:54

@arabok balrol: Az arányos adózás benne van az Alaptörvènyben, azaz: ebből következik ,hogy nem lehet többkulcsos..

midnightcoder2 2019.06.18. 13:21:39

@Brix: "Az egykulcsos adó nem igazságos, nem is alkalmazzák egy igazán fejlett , jólèti államban sem."

Persze hogy nem. Mert hogy egy németországból vagy akár az USA-ból a használható munkaerõ nem fog elmenni a hazai fizu többszöröséért a szomszédba, ergo ott korlátlanul ki lehet zsákmányolni a középosztályt.

midnightcoder2 2019.06.18. 13:24:29

@Brix: "Lassítani , talán igen..."

Aki idõt nyer, életet nyer. Ez kb. az, mint amikor a két székely meglátja az erdõben a medvét, és az egyik futni kezd. A másik kérdezi: miért szaladsz, úgysem lehetsz gyorsabb mint medve ? Mire a válasz: nekem az is elég, ha nálad vagyok gyorsabb...

kgaba82 2019.06.18. 13:32:21

Fidesz: 1.Migráció, 2.Soros, 3.Népesség-fogyás
Ellenzék válasza:
1 és 3 Ellene vagyunk, 2 a kormánykreálta összeesküvés-elmélet
Ellenzék "saját" programja: európai bérek, európai minimálbér, európai ügyészség, progresszív adózás, klímaváltozás, stadionstop.

Az ellenzék nevetséges. A kormány összes fontosabb témája nem egyéb, mint terelés és árnyékharc. Az ellenzék meg komolyan veszi ezeket. Ezenkívül előveszi a szokásos "szegényezést".
Pont olyan idiótaság, mint amikor a fidesz nyomta 2006-ban a "rosszabbul élünk, mint négy éve" szöveggel.
Az ellenzéknek kőkeményen kellene támadnia a felesleges pénzköltéseket.
A korrupció-ellenességük nem győz meg tömegeket. Ahhoz már túl sokat éltünk.
Viszont, ha azt mondanák, hogy közmédia, sport, egyházak "dögöljenek éhen" (vagy akárcsak legyenek visszavágva), a rájuk való költéseket váltsuk át adócsökkentésre, akkor annak lenne megszólító ereje.
(Stadionstop kevés, mert a sport támogatások java nem arra megy)

AZ ÚGY NEM MEGY, HOGY AZ ELLENZÉK A KORMÁNY NAGY LIEBLINGJEINEK NEM CSAK NEM MER BESZÓLNI, HANEM MÉG NYALNA IS NEKIK.
Ha kultúrharc folyik, akkor az ellenzéknek is fel kellene tűrni az ingujjakat.

antiinternáci 2019.06.18. 13:37:26

@kgaba82:

Az ellenzék éppen adóemelésekről beszél. Szólj nekik, hogy még mindig fordítva ülnek a lovon, pedig Gyurcsányról már vagy 10 éve is megjelent ilyen újságcímlap...

Fikalnyik Eugén 2019.06.18. 13:41:52

@arabok balrol: tekintettel arra, hogy az adót is én fizetem a hozzád hasonló ingyenélő fidesznyugdíjas helyett, így minden út hozzám vezet.
Most pedig fáradj el egy OKJ-s tanfolyamra (mielőtt a gazdáid azt is lenyúlják) és tanulj valami szakmát, rövidesen szüksége lesz a lusta fajtádnak is rá.

Fikalnyik Eugén 2019.06.18. 13:52:51

@Brix: "Az egykulcsos adó nem igazságos, nem is alkalmazzák egy igazán fejlett , jólèti államban sem. Az USA - ban pl 7 kulcs jövedelmi kulcs van."

Államonként változó, van ahol semmit sem fizetnek vagy éppen nincs áfa vagy csak picsányi.
Igazságosságról volt szó, az pedig egy szubjektív kategória. Az én igazságérzetemet kifejezetten zavarja, hogy ugyanazért a szolgáltatásért többet fizessek, mint bárki más. Ez a fidesz kevés pozitív lépései közé volt sorolható. Szociálisan érzékeny akkor enne egy kormány, ha az alapvető élelmiszerek, az oktatás (nyelvtanfolyamok, segédeszközök stb.) egészségügyi megelőző eszközök stb ÁFÁ-ja lenne nulla.

antiinternáci 2019.06.18. 14:00:34

@kgaba82:

A hatékonyság növelése volt a Fidesz fő dobása, amivel sikerült megfordítania a szadeszmp generálta zuhanást.
A munkanélküli segélyen fusizó, a közt szipolyozó kamu munkanélküliség felszámolása, a szintén kamu rokkantnyugdíjak felszámolása, a manyup nevű pénzszivattyú megszüntetése mind ilyen. A feketegazdaság szürkítése, az egykulcsos adó, EKAER, on-line pénztárgép, stb.. szintén. Ahogyan a munkahelyteremtés is. Ez a fehérítés a tisztességes cégek korábbi versenyhátrányát nagyban csökkentette. Nekünk pl. van olyan termékcsoportunk, aminek az értékesítése tízszeresére nőtt, miután lebukott néhány áfacsaló gazember. Addig szinte lehetetlen volt piacra jutni ezek mellett.

Nem azt mondom, hogy a Fidesz a lehető legjobb, de az tény, hogy egymaga több racionális, előrevivő lépést tett, mint az összes többi kormány együtt véve.
Mondjuk, ezzel nem nagyon dicsértem meg őket, hiszen többnyire tehetségtelen, semmihez sem értő "szakemberek" voltak elődeik. Bokrosokhoz, Veresekhez, meg Vértesekhez képest nem volt nagy szám...

kgaba82 2019.06.18. 14:01:57

@midnightcoder2:
Te mondod:
Migráció, Migráció, Migráció
Én meg: Terelés, Terelés, Terelés
Az EU-n kívülről érkező illegális immigráció a 2015-ös év töredékére esett. Az EU megtanulta félredobni a humánus elveket. A migráció legegyszerűbb megfékezése érdekében alkut kötött Erdogannal, hadurakat vett meg Libiában. Még a közös határellenőrzés szervezésében is produkált előrelépést.
Szóval itt az idő, hogy leszakadjunk a migrációról, avagy a fidesz hüvelygombájáról, és arról beszéljünk, ami fontos és ahol azonnal eredményeket lehetne elérni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.18. 14:02:55

@szepipiktor: Ez az a rákosi aki a hanyatló nyugattal,jött,mint most.....?

arabok balrol 2019.06.18. 14:06:25

@Brix: Az aranyos adozas mint altalanos bullshit az Alkotmanyban is benne volt.

arabok balrol 2019.06.18. 14:07:35

@Fikalnyik Eugén: "rövidesen szüksége lesz a lusta fajtádnak is rá."

Miert, nyeritek a kovetkezo valasztast is?

kgaba82 2019.06.18. 14:24:22

@antiinternáci:
"hatékonyság növelése volt a Fidesz fő dobása, amivel sikerült megfordítania a szadeszmp generálta zuhanást."
A munkahelyek javarészét külföldi cégek teremtették a világgazdasági konjunktúrát meglovagolva.
A versenyképességünk nem nőtt, hanem zuhant a többi visegrádi országhoz képest.
A közmunka egy vicc. Értelmetlen. Gyakran tessék-lássék alapon.Tipikus börtönmeló, vagy kommunista tsz utánzat, ami nem rentábilis. Az adófizetők milliárdjai bánják.
Ehelyett a vidéki dologtalan tömegeket Pest és a nagyobb városok felé kell terelni. Bérlakás-, átmeneti szállás-program.
Miért nem akarja ezt a fidesz?
Mert kell neki az a 2-300 ezer, akit így tarthat szellemi és anyagi nyomorban vidéken. Ahogy egykor az mszp-szdsznek is (segélyesek). Csak ők nem kértek cserébe semmit (többnyire csak reméltek, max. gulyásoztak mint a többiek).
A Fidesz rájött arra, hogy milyen könnyen csicskát faraghat belőlük. Leginkább politikai értelemben.
A közmunka már Bajnaiék alatt tömegessé vált. Az eszközt úgymond készen kapták. És idővel ráébredtek a "multifunkcionális" voltára.

kgaba82 2019.06.18. 14:33:35

@antiinternáci:
"A feketegazdaság szürkítése, az egykulcsos adó, EKAER, on-line pénztárgép, stb.. szintén"

Az adóbehajtás hatékonyságának növelése bár igazságosabb helyzetet teremt, az mégsem egyenlő az állami adóforinto hatékonyabb felhasználásával.
Az adóprés a GDP-hez képest 48.5-ről 47%-ra csökkent. Nagy eredmény. A szomszédoknál 10%-kal kevesebb. Az államadósság többletterhe max. 2%-ot magyaráz. Az egészségügy, közoktatás alulfinanszírozottabb, bürokrácia nagyobb. Sport, közmédia, egyházak sokat kapnak.

arabok balrol 2019.06.18. 14:40:47

@kgaba82: "Az adóprés a GDP-hez képest 48.5-ről 47%-ra csökkent. Nagy eredmény. A szomszédoknál 10%-kal kevesebb."

Kamu. Forras?

arabok balrol 2019.06.18. 15:04:04

@kgaba82: "Government spending in Hungary was last recorded at 46.5 percent of GDP in 2018 . Government Spending to GDP in Hungary averaged 49.31 percent from 1995 until 2018"

Kosz, egy okkal tobb az Orbanra szavazasra.

GyMasa 2019.06.18. 15:11:12

@Brix:
"Nem életszerű, hogy a fiatal, pesti , zöld , hipszter, vegán értelmiségi politikus lemegy vidékre és meggyőzi ezt a közeget..."
Pedig én igen kíváncsi lennék arra a beszélgetésre...

kgaba82 2019.06.18. 15:19:46

@arabok balrol:
A többiekét gondolom meg sem nézted.
A GDP növekszik tartósan EU átlag felett. Ilyen körülmények között a keletkező többlet bevétel el-, vagy el nem költése a kérdés. Ergo mivel nincs szükséghelyzet, ezért a felesleges költéseket továbbra is fenntartják. Ezalatt értem azokat, amelyeknek köszönhetően jóval drágább a magyar állam a többi közép-európaihoz képest.

kgaba82 2019.06.18. 15:26:42

@arabok balrol:
Egyébiránt a tradingeconomics.com
remek oldal. Órákat lehet eltölteni grafikonok böngészésével, összehasonlításával.

arabok balrol 2019.06.18. 15:35:40

@kgaba82: 2 dolog miatt rosszabb a helyzet, mint a regio vezeto cseheknel

1. nemzeti toke magasabb aranya a cseheknel (orbanek is ebbe az iranyba mennek)
2. foglalkoztatas aranya, aktiv/inaktiv arany ott meg jobb, de itt is sokat javult

A tobbiekkel szemben, nem igazan van mar lemaradas, illetve van amiben igen (magasabb adossag), van amiben nem. 2018ra a brutto magyar atlagber mar utolerte a szlovakot.

kgaba82 2019.06.18. 15:37:22

@Brix:
"lènyeg: vissza kell állítani nálunk is a többkulcsos adót, hogy a nagytőke , ès az ingatlanhalmozó nagypolgárság vegye ki a közteherviselèsből jobban a rèszè"
Ez az ostoba,"kommunista" szöveg arra jó, hogy távoltartsa a középosztály jelentős részét az ellenzéktől.
Ameddig az állam egy vízfej, a korrupció az egekben, felesleges költekezések sora, 20 centis kilátók, önkormányzati vadászházak, stb., addig progresszív adózásról beszélni bicskanyitogató szemtelenség.
Nem beszélve arról, hogy a vállalkozók megannyi kiskaput találhatnak arra, hogy valamilyen módon többletet fizessenek maguknak.
Előbb egyesíteni kell az országot az ellen, ami a legtöbb ember orrát csípi, vagy a legkönnyebben kezelhető.
Aztán, ha nagyon akarod, indíthatod az "osztályharcod"

arabok balrol 2019.06.18. 15:51:21

@Brix: "Az egykulcsos adó nem igazságos, nem is alkalmazzák egy igazán fejlett , jólèti államban sem"

Nem az igazan fejlett, joleti allamokat hagyjak ott a kulcsfontossagu szakemberek, tobb penzert.

A szlovakok joval korabban bevezettek mar az 1kulcsost, amibol azota 2kulcsos lett. De a 2. kulcs csak 1 millio ft felett jon be, es akkor is csak 25% arra a felso reszre, alatta 19%. Ezzel meg annyi a gond, hogy ebbol nem lehet adomentes minimalbert fizetni, mert nem erint sok munkavallalot.

Azaz az adorendszert nem a fejlett orszagokhoz kell igazitani, amikor ok feltorekvok voltak (USA), akkor nem is letezett jovedelemado maganemberek eseten, csak a cegek adoztak.

kgaba82 2019.06.18. 16:01:33

@arabok balrol:
"A tobbiekkel szemben, nem igazan van mar lemaradas, illetve van amiben igen"

Látom meg akarod spórolni a munkát. Hamar akarsz konlkúziót vonni. A vita lényege nem a győzelem. Hanem az új ismeret, tapasztalat szerzése. És a korábbiak időnkénti megkérdőjelezése.
Szapulom a kormányt, de nem éltetem az ellenzéket. Csak azért szavaznék rájuk talán, mert a fidesz túlterjeszkedik olyan helyeken (MTA, 56-os intézet), ahol semmi dolga.
A nemzeti tőkésosztály-építésnél meg nem kellene, hogy a tehetség és nem kapcsolat legyen a mérce? Mert ez, ahogy ez most megy nem más, mint egy olyan kontraszelektált réteg kitenyésztése, amely annyiban különbözik a korábbi posztkommunista klientúrától, hogy nemzetinek hívja magát. De ugyanúgy "járadék-vadászatot" folytatnak. Orbán és az ország putyinizálódása szintén nemkívánatos.
Egyébiránt 1998-2002-es Orbán kormány volt a legjobb. Abból is az első fele. A második felétől már részben elkezdte ignorálni a jobboldali értelmiséget.

arabok balrol 2019.06.18. 16:09:43

"Csak azért szavaznék rájuk talán, mert a fidesz túlterjeszkedik olyan helyeken (MTA, 56-os intézet), ahol semmi dolga."

Hogyne lenne dolga, en meg egyetem utan voltam az MTAnal nyari gyakorlaton, 2007ben, pont a tarsadalomtudomanyi intezetnel. Dobbenet volt, mekkora kiskiralysagok mukodtek ott, kozpenzbol. Az allam a finanszirozo, azt a kormany kepviseli, ugyhogy jo lenne, ha valamit csinalnanak veluk.

"A nemzeti tőkésosztály-építésnél meg nem kellene, hogy a tehetség és nem kapcsolat legyen a mérce?"
A NER allamnak sokkal hatekonyabban mukodik minden porcikaja, mint ami a 2010 elotti kormanyokrol elmondhato. Es most ezek visitanak, hogy a fideszben csak a kapcsolat szamit, hiheto.

Nem tudom mit ertesz Putyinizalodason, az hogy nepszeru a valasztoknal, talan nem bun.

"Egyébiránt 1998-2002-es Orbán kormány volt a legjobb." - A REALberek emelkedese szempontjabol a 2010 utani kormanyok evi atlagban 4x voltak jobbak, mint a 2010 elotti 20 ev atlaga. Az ertelmiseg bekaphattya, nem ertelmisegiek iranyitjak a nagyvallalatokat se, hanem menedzserek.

kgaba82 2019.06.18. 16:18:34

@antiinternáci:
Nagyon alacsony a mérce, és az elmúlt 30 ból 13 évben ők voltak hatalmon.
Amit tesznek, annak ára van. Mégha egy viszonylag normális skandináv párt lenne, akkor is egy ilyen szintű (politikai) térfoglalás egy rakás piszkos ügyhöz vezetne (Izland 2008, most meg a dán pénzmosási ügyek).

kgaba82 2019.06.18. 16:37:31

@arabok balrol: " az értelmiség bekaphatja"
A fidesz akkori "értelmisége" megtalálta helyét a gazdaságban (főleg mivel a közgazdasági részét értettem alatta).

A putyinizálódás alatt a saját családja és haveri körének, az új nemzeti tőkésosztály tagjainak személyes kiválasztását, és gazdagodását értem. Valamint a leggusztustalanabb hírhamisítást, tömeges agymosást, médiatérfoglalást.
Az amit az origo, m1, megyei lapok produkálnak napi szinten, azt a szocik 2010 előtt csak választás előtt, vagy évente egyszer produkáltak. (23 millió román, szavazócédula hamisítás, tömeges csalás vádak)

arabok balrol 2019.06.18. 16:42:52

@kgaba82: Mit erdekel engem, hogy kinek osztjak a birtokokat, ha EU elso a GDP novekedes? Orban jo kiraly, mert jol valasztja ki a kadereket.

Mikor volt ilyen a demokrata-technokrata vilagban?

Eredmenyeket akarok, nem bolsi-lipsi meseket.

GyMasa 2019.06.18. 16:45:23

@poszt:
"Egy svéd vagy finn tanulmányutat javasolnék neki, hogy lásson jól működő, jelentős részben szocialista alapon működő társadalmakat."
Ezt gondold át még egyszer...
Ezek az országon NEM szocialisták.
Lehet, hogy jól fejlett szociális rendszerük van, de bizony ezek is mind kökemény kapitalista országok.

arabok balrol 2019.06.18. 16:49:22

@GyMasa: "Egy svéd vagy finn tanulmányutat javasolnék neki, hogy lásson jól működő, jelentős részben szocialista alapon működő társadalmakat."

Hat igen, azert nincs svejc nalunk, mert a magyar politikusok nem olvastak eleg finn tanulmanyt, bazmeg.

Lenin meg Husszein meg Kimdzsongjil meg Svejcban tanult, azt hova vezetett az?

kgaba82 2019.06.18. 17:03:20

@arabok balrol:
"NER allamnak sokkal hatekonyabban mukodik minden porcikaja, mint ami a 2010 elotti kormanyokrol elmondhato."

Az a tény, hogy nem szégyenled a "NER állam" megnevezést büszkén vállalni, mindent elmond.
Dől a pénz az EU-tól, a világgazdaság húz bennünket. Ta-dam.
Nincs itt semmilyen csoda, vagy zseniális teljesítmény.

Egy agyhalott ellenzékinek minden rossz. Egy agyhalott kormánypártinak meg minden jó.
Engem meg az érdekel, hogy mi az ami a legkevésbé hatékony és a legkönnyebben változtatható a rendszerből. Engem ezek megváltoztatása érdekel, és hogy ki képviseli ezeket.
Egyébiránt senki.
Ergo nem szavazok. Meghagyom azoknak, akiknek nincs saját véleményük, hanem csak másokét visszhangozzák. Vagy azt hiszik, hogy van, de valójában zsigerileg beléjük voltak nevelve, és ők sosem kérdőjelezték meg azokat.

GyMasa 2019.06.18. 17:16:15

@arabok balrol:
Ezt biztos nekem akartad írni?

antiinternáci 2019.06.18. 17:20:07

@kgaba82:

Magyarország 2018-as GDP-je USD 124.830.000.000 volt.
Akkor sacc per kb közel 1.000 milliárd, azaz 1.000.000.000.000 volt Orbánék 8,5 éves országlása alatt. És ti itt púposkodtok a NER által állítólag "ellopott" 500 milliárddal. Amire persze semmi bizonyíték sincs, hiszen a bolsevista sajtó terjeszti.

Ha valaki a Gyurcsány-dúlás idején azt mondja, hogy 10 évre összesen kérek 500 milliárd jutalékot, és kihúzom az országot a szadeszmp által kreált zuhanásból, akkor azt népszavazáson választottuk volna ENSZ-főtitkárnak. Mert nem volt ember a világon, aki elhitte volna, hogy a kommunista erkölcsi és gazdasági posványt fel lehet számolni 20 évnél hamarabb.
Szóval szart sem ér gondolkodó emberek szemében az "Ezek is lopnak!" kampány.
Különösen úgy nem, hogy a Fidesz megint tönkreverte az ellenzéket, tulajdonképpen már csak az ÁVÓ-sok, meg a fogalmatlan hülyék maradtak meg, a többinek annyi. (Az utóbbiak fiatalok, még benőhet a fejük lágya. Bár azért a dühöngő őrült Verhofstadthoz csatlakozni, meg a kommunista pap lányát küldeni az EP-be lássuk be, durva volt...)

arabok balrol 2019.06.18. 17:29:58

@kgaba82: "Az a tény, hogy nem szégyenled a "NER állam" megnevezést büszkén vállalni, mindent elmond."

Mit mond el? Ne hisztizz, te ertelmesnek tunsz.

"Dől a pénz az EU-tól, a világgazdaság húz bennünket. Ta-dam.
Nincs itt semmilyen csoda, vagy zseniális teljesítmény."

"Egy agyhalott ellenzékinek minden rossz. Egy agyhalott kormánypártinak meg minden jó.
Engem meg az érdekel, hogy mi az ami a legkevésbé hatékony és a legkönnyebben változtatható a rendszerből. "

Filozofalas az ertelmiseg dolga, nem a mienk. Kutya ugat karavan halad. Money talks, bullshit walks.

A nemet gazdasag a 2008ig tarto konjunkturaban jobban ment, mint most, es nekunk az a lenyeg. Ehhez kepest akkor nem huzott? Vagy az adossagot huzta? Mert a bereket nem.

arabok balrol 2019.06.18. 17:36:45

@antiinternáci: "Ha valaki a Gyurcsány-dúlás idején azt mondja, hogy 10 évre összesen kérek 500 milliárd jutalékot, és kihúzom az országot a szadeszmp által kreált zuhanásból, akkor azt népszavazáson választottuk volna ENSZ-főtitkárnak. "

Pontosan.

Ertelmiseg meg ne akarjon orszagot vezetni, olyan votma.

kgaba82 2019.06.18. 17:46:00

@arabok balrol:
A szóhasználat elárulja a kritikátlan követőt.
Az eredmények meg nem feleltethetők meg egymással egy az egyben. Mert különböző időszakokról beszélünk. Nem tudhatjuk adott időszakban a másik párt, hogyan cselekedett volna. Főképpen mivel nem tudjuk, hogy milyen állapotban kerül hatalomra, milyen igéretekkel és alkukkal.
A mostani körülmények nagyon kedvezőek a fideszre.
A fidesz akkor is hatalmon maradt volna az elmúlt években, ha az 1998-2002-es szintű nyitottsággal, mérsékeltséggel viszonyul a világhoz. Legrosszabb esetben koalíciót kötött volna egy kis párttal. Lett volna rá fogadókészség, ha nincs ÚJ alkotmány, NER, biróságok közmédia, egyéb média lenyúlása, MTA, CEU, stb.
Mind a hatalom kőbevésését, korlátlanságát szolgálta.
A nemzeti tőkésosztály építéséhez, a pénztárgépekhez, alacsonyabb jegybanki kulcsokhoz nem kellettek ezek.
Ezek ahhoz kellettek, hogy az új tőkések onnan kerüljenek ki, ahonnan ők akarják, nem pedig a tehetségre bízva. A leglátványosabban, tömeges méretben mindenki számára legnyilvánvalóban ez a sportban nyilvánult meg. A professzionális sport intézményei kifizetőhelyek lettek tehetségtelen haveroknak.

Más. Nyájszellemre vall az is, ha valaki csak abban tud gondolkodni, ami ma van. Csak fidesz vs. mszp/ DK.
Óvodás dolog ki kivel vant játszani és beállni valahova, mert nem akarsz egyedül maradni.

Amúgy, ha azért jársz vissza ezekre a blogokra, hogy újra és újra ugyanazt elmond, vagy kritikátlanul megdicsérd a kormányt (egy darab birálat nem volt a részedről), az semmi újat, jövőbe mutatót nem teremt.

kgaba82 2019.06.18. 18:10:58

@antiinternáci:
"Mert nem volt ember a világon, aki elhitte volna, hogy a kommunista erkölcsi és gazdasági posványt fel lehet számolni 20 évnél hamarabb."
Ugyanilyen posványt kapsz nemzeti szalagosan felcímkézve.
Valaki vörösbe, valaki kékbe, valaki meg nemzeti színbe szereti ha a szart csomagolják nekik.
Kevesen nyilvánítják ki úgy, mint te.
Alacsony erkölcsi morálra vall.
Laza önkoris, állami meló, támogatás a klubbodnak, a templomodnak. Máris rózsaszín minden.
A nemzet rákfenéi az ilyen erős vezető, "erős állam imádók". Gyűlölik és szidják az államot, amíg hatalomra nem kerülnek. Aztán máris minden rendben.
Egy darab kritikát nem mondasz a kormányra. Én hányat mondtam az ellenzékre?
Hiteltelen vagy. Közhelyeket puffogtatsz.
A nick neved máris politikai állásfoglalás. Nálad csak liberál -bolsevikokra és hazafiakra osztható fel a társadalom.

kgaba82 2019.06.18. 18:32:38

@arabok balrol:
"Mit mond el? Ne hisztizz, te ertelmesnek tunsz."
Talán értelmesnek gondoltalak volna, ha képes lettél volna valami előremutatót felvetni. Nincs kormány, amely ne szorulna értelmes kritikára.
Az, hogy erre nem vagy képes (hajlandó), mutatja, hogy csak egy fidesztroll vagy.

"rendszerből. "

Filozofalas az ertelmiseg dolga, nem a mienk."
Miről beszélsz?
Lyukat beszélsz mások hasába.
"Kutya ugat karavan halad. Money talks, bullshit walks."
Közhelyek.
Én konkrétan megneveztem azt az irányt, az állami újraelosztás csökkentését, javasolva pár területet kiadáscsökkentésre.
Azok nem közhelyek.
Legfeljebb azért lehetnének, mert régóta fennáll. Ismert, mégis ignorált. Ha az ember adója (szja, áfa) negyedével, ötödével csökkenthető, akkor az többet ér mint bármilyen progresszív adó pozitívuma, vagy negatívuma.
Ergo minden más üres fecsegés.

arabok balrol 2019.06.18. 18:51:46

@kgaba82: "Ezek ahhoz kellettek, hogy az új tőkések onnan kerüljenek ki, ahonnan ők akarják, nem pedig a tehetségre bízva. "

Mondom ne hisztizz, hasznald a jozan paraszti eszt.

Szerinted, egy magahoz kepest minden tekintetben az elmult30 ev legjobb teljesitmenyet (es az EU legjobb gazdasagi novekedeset) produkkalo allam vezetese nem a tehetsegre van bizva?

Mivan? Milyen jogon ker szamon akarki a mai politikai szereplok (es a sajtojuk) kozul barmit pont Orbanon?

A filozofalgatas semmit nem teremt. A politika meg csoportos dolog, csapatjatek. Mi, a NER kibebaszott jo csapat vagyunk.

arabok balrol 2019.06.18. 18:59:18

"Én konkrétan megneveztem azt az irányt, az állami újraelosztás csökkentését, javasolva pár területet kiadáscsökkentésre."

Egyedul a fidesz csokkentette eddig az allami ujraelosztast 30 ev alatt. Az ellenzek az egykulcsos kinyirasaval, meg alapjovedelemmel haknizott. Vajon ki fogja a jovoben tovabb csokkenteni?

Haveri kifizetohely meg kell, mert a haverokat ki kell fizetni. Aki nem fizet az megbubkik, mint a maszop, szadesz, elempe.

arabok balrol 2019.06.18. 19:12:09

"Hogy megtudd, ki uralkodik fölötted, csak derítsd ki, kit nem engednek kritizálni", áll azon a Twitter-bejegyzésen, amelyet John Cusack is megosztott. A Voltaire-nek tulajdonított, de valójában a fehér felsőbbrendűséget hirdető Kevin Alfred Stromtól származó sorokkal nem is lenne különösebb baj, ha nem lenne mellette egy hatalmas kéz egy Dávid-csillaggal, amely épp elnyom egy rakás kisembert; alatta pedig a "Hát nem egyértelmű?" kérdés szerepel.

- hisztizik a zsindex...:DDD

index.hu/kultur/2019/06/18/john_cusack_olyan_zsidogyulolot_twittelt_hogy_a_fal_adta_a_masikat/

antiinternáci 2019.06.18. 19:33:42

@kgaba82:

Azért nem kritizálom (gyakran) a kormányt, mert én a lényegről beszélek: ez a kormány van, vagy pedig a kommunisták. Nincs más választás, Romesh Chandra nem nálunk politizál(t).
És az, hogy nem kritizálom a kormányt, az nem azért van, mert egyetértek mindennel.
Hanem azért, mert amivel egyetértek, az fontosabb, mint amivel nem. Amikor ilyen ordas, gátlástalan és mindenre elszánt ellenséggel állunk szemben, akkor az számít ami összeköt, nem ami szétválaszt.

Tévedsz, semmiféle erős vezető sem érdekel, csak ha fő vonalként azt csinálja, amit én is akarok.
Mindig is független voltam, épp ezért sosem voltam semmilyen szervezet tagja (kivéve: sport). Csak éppen veled szemben képes vagyok döntést hozni, és amellett ki is állok bárkivel szemben. (Vezetőként naponta számos döntést hozok, óriási zajból, haszontalan fecsegésből, információból, dezinformációból, hazugságból választom ki, mit veszek figyelembe. Az eredmények alapján állítólag nem is rosszul.)

Rólam egyébként semmit sem tudsz, amiket írtál az már nem sokkal lehetne távolabb a valóságtól. Ne menj pszichológusnak...

antiinternáci 2019.06.18. 19:46:37

@kgaba82:

"Ugyanilyen posványt kapsz nemzeti szalagosan felcímkézve."

Mert most is 0,2% a GDP növekedés, mint 2007 végén? Amikor a szlovák egyébként 13% volt.

És amit a konjunktúra Orbánt segítő hatásáról írsz, az is téves. Az összes gazdag EU tagállam növekedési gondokkal küzd, élen a recesszíó szélén álló németekkel. Márpedig nekünk ez a legfontosabb térség, ha a kinjunktúrát vizsgáljuk.
Viszont 2009 előtt, na akkor tényleg konjunktúra volt az EU-ban is, meg az egész világgazdaságban. De minket csődbe tudott juttatni a szdeszmp-s tehetségtelenség, butaság, lopás, korrupció.
Én arról beszélek, hogy felháborító, amikor Gyurcsány Apró Vadai még képesek lennének akár ismét kormányra lépni, ha tehetnék. Ahelyett, hogy elásnák magukat szégyenükben.

Tamáspatrik 2019.06.18. 20:47:03

@Brix: Mélyen egyetértünk. A többségre való hivatkozás mindig gyanús, ezzel vissza is lehet élni, és valahol mindenki kisebbség (mindenkinek van olyan oldala, amely nem illik bele egy ideológiába, semmilyen más kényszerzubbonyba).

Tamáspatrik 2019.06.18. 20:48:47

@Brix: Erkölcs zéró, arronancia és machiavellizmus dominál. Pedig a célok nagyobb része még társadalmilag elfogadható is lehetne, a stílus ahogyan lenyomják az emberek torkán az kevésbé.

Tamáspatrik 2019.06.18. 20:52:24

@szepipiktor: Mindenkinek maga felé hajlik a keze és a hozzád közel álló ideológiára vak vagy. Ezen kívül van olyan is, hogy STÍLUS, MENTALITÁS. Nézd meg pl. Kövér László megnyilvánulásait, tipikus csendőrszerepben él. Leírtam pontosan a cikkben, hogy miben hasonló a bolsevikokhoz a mostani fidesz, elég sok hasonlóságot fogsz találni.
Pont olyan nem lesz mint a leninisták, mert semmi nem ismétlődik meg tökéletesen. Viszont van olyan pl., hogy fasizmus 2.0 ez Putyin.

Tamáspatrik 2019.06.18. 20:54:15

@szepipiktor: Sajnos azt kell mondanom, hogy TGM egy nulla, a tudása csak visszafelé fejlődött a '90-es évek óta, MERT a saját kis belterjes világában él és nem képzi magát, nem fejlődik. Aki nem fejlődik az visszafejlődik.

Tamáspatrik 2019.06.18. 20:57:22

@nemecsekerno_007: Az igazi "mucsai sötétség" az most van, az értelmiségi táborban, nagyon feltűnő.

Amúgy igazad van abban, hogy nagyképű volt az urbánus értelmiség a maga csekély kis tudásával.
Viszont ma már tudás nélkül is meg lehet élni, elég a parancsot teljesíteni, lehetsz hülye is akár.
Ezt a mondatot egyébként ismerősöm, egy nagyon értelmes ügyész mondta az ügyészség működéséről.

Tamáspatrik 2019.06.18. 20:59:53

@midnightcoder2: A szobrot nem javaslom, mert általában ledöntik. Vagy minimum elrakják valamilyen sufniba. A különféle Isztánokban szokás a nagy vezérnek szobrot állítani egyébként.

Tamáspatrik 2019.06.18. 21:01:04

@antiinternáci: Nagyon ferde az optikád szerintem. Vagy benyalod a kormánypropagandát, amelyet a nyaligépek szerkesztenek....

Tamáspatrik 2019.06.18. 21:03:36

@antiinternáci: Az nem pitiáner, hogy az EU ellenségei és a kémek, különféle maffiózók, diktátorok tudnak nálunk letelepedni, kormánytámogatással. Olyan szinten, hogy az európai titkosszolgálatok gyakorlatilag megszakították velünk a kapcsolatot.

Tamáspatrik 2019.06.18. 21:07:09

@kgaba82: Azta ! Úgy látom jól tudsz politikus fejjel gondolkodni, látod a játszmáikat. Nekem ez ilyen szinten nem megy, az ilyen ravaszkodásokat már nem látom át, csak a feltűnő elvakultságokat és fanatizmust.
Orbán egy kis ország vezetőjeként sose lesz Európa erős embere, még ha annak is nevezik, legfeljebb valamilyen furcsa patthelyzetben. Átbeszélnek a feje fölött és ebben nincs semmi különös. Emiatt viszont destruktívabbá vált és úgy viselkedik mint egy duzzogó gyerek, akit nem vesznek komolyan a nagyobbak.

arabok balrol 2019.06.18. 21:07:26

@Tamáspatrik: "Ezt a mondatot egyébként ismerősöm, egy nagyon értelmes ügyész mondta az ügyészség működéséről."

Miert, mielott ugyesznek ment, nem tudta, hogy az egy hierarchikus szervezet? Pedig az alkotmanyjog I. elso evfolyamos tananyag az egyetemen.

Tamáspatrik 2019.06.18. 21:16:07

@Brix: Két okát látom az egykulcsosnak, az egyik az egyszerűsége. A mostani kormányzat szereti az egyszerű megoldásokat, valszeg. matekból sose voltak jók, éppúgy mint a zemberek többsége. Tehát egy magyar kis vállalkozó egy kulccsal már jól elboldogul, kettővel kevésbé.
A második oka, nem tudom ez e a fontosabb a magyar felső és felső-közép osztályok megerősítése, ezért nincs magas felső kulcs és ezért alacsony a vállalkozások adóterhe. Van benne ráció, de nem tudom elég vagy nem (nem vagyok közgazdász és még nekik is fogós kérdés), hogy eredeti tőkefelhalmozásbeli hátrányunkat kell bepótolni, azt amit a szocializmusban és annak lebontásakor összeszedtünk. NER lovagok kellenek százával...ELVILEG (a gyakorlatban megdőlni látszik, de lehet hogy nem), a tőkehiány volt a fő akadálya a nemzetközi versenyképességünknek. Most a felsőbb osztályok feltőkésítésre kerülnek.
Ösztönösen, tudat alatt a régi nemesség adómentessége is lehet még emögött, ókonzervatív módon régi nemzeti arisztokráciát képzelnek el. Ez viszont már időutazásnak tűnik nekem...

Tamáspatrik 2019.06.18. 22:00:07

@midnightcoder2: Ez a jövőkép negatív gondolkodást tükröz, erősen defenzív, jobb lenne valami előremutató és kreatív. A világot az viszi inkább előre, egyébként csak kármentés marad és Titanic szindróma, még a túlélők sem feltétlenül érzik magukat jól.

Tamáspatrik 2019.06.18. 22:03:18

@GyMasa: Hát a finnek pont nem azok. Egy volt osztálytársam mesélte el, hogy az bizony kőkemény szocializmus, ami náluk van, még keményebb kapitalista alapokon persze. Például egy fizikai dolgozó nem keres sokkal rosszabbul mint egy szellemi, a bérarányok mások. Ha valaki sokáig tanul egyetemen és nem kerül vezető pozícióba, akkor könnyen lehet, hogy kevesebbet fog keresni élete során mint az, aki fizikai munkásként 18 évesen kezd el dolgozni, ezt a kimutatást láttam. Negatív szám jött ki mint az egyetemi tanulmányok mérlege. És olyan szociális háló van náluk, hogy ihaj, nem olyan mint a miénk, amely még az éhhaláltól sem óv meg.

Tamáspatrik 2019.06.18. 22:05:29

@kgaba82: Ja, az ellenzék erősen kontraszelektálódott egyénekből áll (politikai alkalmasság tekintetében). Egyrészt belső szervezetileg, másrészt a Fidesz által is.

Tamáspatrik 2019.06.18. 22:10:47

@kgaba82: Ja, a közmunka kiszolgáltatottá teszi a helyben élő képzetleneket, a másik eset, amikor megéri ugyanazért közmunkásként foglalkoztatni a képzettet mint rendes állásban minimálbéresként.
A közmunka helyett az önkéntes szociális munkát javasolnám, pl. a szülők összefognak és kifestik az iskolát. A polgárőrök parlagfű irtó munkát szerveznek. Az ilyesmi erősítené a közösséget, a közmunka inkább csak képmutató lébecolás. Talán a tavaszi hulladékgyűjtések és a faültetések esetében működik valami....

Tamáspatrik 2019.06.18. 22:29:34

@antiinternáci: A kormány teszi a dolgát és ezért a kormánytisztviselők fizetést kapnak, különféle juttatásokat és költségtérítéseket, ugyanúgy mint minden alkalmazott, csak valamivel többet és bővebben. Ergó semmi alapjuk nincs arra, hogy lopjanak, egy hozzánk képest normális országban mint a román vagy a szlovák (!), nem a dán még véletlenül sem, már rég tömegtüntetések lettek volna ellenük.ű
Két okból nincsenek, két okból elfogadhat ó mindez. A felső-középosztályt és a középosztály nagy részét kilóra megvették az olcsó hitellehetőségekkel, alacsony vállalati adóval és EU támogatások lehetőségével valamint az SZJA mentességgel 3 gyermek esetén. (A felső-középnek nem azon múlik, hogy hány gyereke lesz, hogy kap-e támogatást. Ismerek olyanokat, akiknek 4,5,6 gyerekük született jelentős támogatások nélkül).
Kilóra megveszik pl. a büntetőbírókat, elmondták nekik, hogy akkor kapnak nagyobb fizetésemelést, ha Handó Tündét támogatják, az OBT a saját szakmai érdekképviseletük ellenében. A médiumokban hasonló történt, és lehetne a példákat sorolni tovább.

Van egy másik ok is, ez a szegények és kisnyugdíjasok, ált. tájékozatlanabb (faluban, kisvárosokban élők) esetében: elhitetik velük, hogy az ország kvázi hadiállapotban van. Hadiállapotban pedig az e a lényeg, hogy ne jöjjön be az ellenség (gonosz zsidók, migráns terroristák stb.) Ez a demagógia eredményezte a 2/3-ot (a választási rendszer átírása mellett), enélkül csak sima vagy épp relatív többségük lenne.
Akkor is ők kormányoznának, de nem lehetne "kultúrharc" és más hasonló hülyeségek. Egyébként 2015-2018 között nem is volt meg a 2/3-uk, akkor volt a gazdaságpolitika a legjobb, mert nem felesleges hülyeségekkel foglalkoznak. Lenne családtámogatás 2/3 nélkül is CSOK-kal együtt? Hát persze, hogy lenne, hiszen más pártokban is vannak támogatói.

arabok balrol 2019.06.18. 22:37:59

@Tamáspatrik: A foglalkoztatottakbol 100ezer a kozmunkas, a 4,5 milliobol. Szoval nagy jelentosege nincs, tobb mint a segely, fel kell kelni reggel. Teny hogy ertelmes munkat kevesnek lehet adni.

Onkentes szocmunkaba minek szoljon bele az allam? Mi akadalyoz meg barkit, hogy kifesse az iskolai retyot?

Tamáspatrik 2019.06.18. 22:40:38

@antiinternáci: Azért ha megnézed a mostani román, cseh és lengyel növekedést, átlagban nem vagyunk jobbak náluk. Sőt: 2010-2014 között elvesztegetett évek voltak, a kormány gazdaságpolitikája annyira gyenge volt, hogy teljesen stagnáltunk, másokkal ellentétben. A bázis még mindig nagyon alacsony, van honnan növekedni. Még mindig irigyeljük a cseheket és a szlovénokat, őket kellene próbálni utolérni, de sehol nem vagyunk hozzájuk képest. Ausztria utolérése, pedig jó vicc volt Orbán részéről, tényleg röhögtem rajta.
Hiányoznak a megfelelő erős gazdasági alapok. Most is az építőipar húz minket, mert jönnek az önkormányzati választások és mindenki költ, hogy nyerjen. Viszont az könnyen kipukkad.
A feldolgozóiparunk a németekétől függ, az élelmiszeriparunk és mezőgazdaságunk gyengén muzsikál, Orbán ipari országot vizionál, de abban pont nagyon gyengék vagyunk, főleg a kisvállalatok szintjén.
A nagyvállalatok közöl a MOL, OTP és kifújt, nemzetközi szinten erős cégeink nincsenek.
Ez a magyar gazdaság nem annyira meggyőző, igazán új nincs benne.
Különben nem kellene 300 pontos versenyképességi program. Azért nem hiszem el, mert 300 pontos, lenne 40 pont, akkor elhinném. Így inkább valszeg csak vágyálmok gyűjteménye, a "kellene" kategória...

Tamáspatrik 2019.06.18. 22:43:10

Mindenki értelmesen szólt hozzá a témához, amit köszönök, az átlagnál sokkal jobb beszélgetés alakult ki, személyeskedések és indulatok nélkül.

arabok balrol 2019.06.18. 22:49:23

@Tamáspatrik: "kormánytisztviselők fizetést kapnak, különféle juttatásokat és költségtérítéseket, ugyanúgy mint minden alkalmazott, csak valamivel többet és bővebben. Ergó semmi alapjuk nincs arra, hogy lopjanak"

Ki lop? Tudsz valamit? Mert akkor bunpartolas a kussolas.

"hozzánk képest normális országban mint a román vagy a szlovák (!), nem a dán még véletlenül sem, már rég tömegtüntetések lettek volna ellenük."

Voltak is, de rovid a memoriad.

"Két okból nincsenek, két okból elfogadhat ó mindez. A felső-középosztályt és a középosztály nagy részét kilóra megvették az olcsó hitellehetőségekkel, alacsony vállalati adóval és EU támogatások lehetőségével valamint az SZJA mentességgel 3 gyermek esetén. "

Altalaban azert szavaznak az emberek, hogy kapjanak valamit cserebe. Ez ilyen jatek.

"Kilóra megveszik pl. a büntetőbírókat, elmondták nekik, hogy akkor kapnak nagyobb fizetésemelést, ha Handó Tündét támogatják, az OBT a saját szakmai érdekképviseletük ellenében. A médiumokban hasonló történt, és lehetne a példákat sorolni tovább."

Ezek is tok hulyek, pedig arra kellett volna szavazniuk, hogy ne kapjanak nagyobb fizetesemelest...:)

"Van egy másik ok is, ez a szegények és kisnyugdíjasok, ált. tájékozatlanabb (faluban, kisvárosokban élők) esetében: elhitetik velük, hogy az ország kvázi hadiállapotban van. "

Semmit sem ert volna, ha az ellenzek nem all be azonnal a migrisimogatokk koze, hanem mondjuk ugyanugy ellenuk ugatott volna, csak kicsit durvabban...:) De hat meg ezt a ziccert is kihagytak.

"Akkor is ők kormányoznának, de nem lehetne "kultúrharc" és más hasonló hülyeségek. "

Mitol hulyeseg? A kadarista torteneszek azt hittek, hogy munkassaguk 1000 evig fennmarad? Valtozik a vilag, es ok konnyunek talaltattak.

arabok balrol 2019.06.18. 22:53:23

@Tamáspatrik: "Ausztria utolérése, pedig jó vicc volt Orbán részéről, tényleg röhögtem rajta."

Nem mondott ilyet, ne csusztass. A vasarloero paritason mert osztrak GDP 80%-at kellene elerni 2030 korul, ami nem lehetetlen, most vagyunk 63-64%-nal. A csehek 70 folott.

A szlovak atlagfizetesnel a magyar mar 2018ban magasabb volt, ami nem rossz, tekintve, hogy itt csokken az allamadossag, ott meg no.

GyMasa 2019.06.18. 23:54:03

@Tamáspatrik:
Látom, nem érted!
Ezek az országok kapitalisták!
NEM szocilaisták!
Hiába nevezed őket annak, attól még nem lesznek azok!
Ezzel csak a saját magad tudatlanságát erősíted meg!
Vannak iagzi szocialista országok a világon:
- Észak Korea
- Kuba (bár, náluk már óvatosan megkezdődött a "rugalmas elszakadás")
- Venezuela
Ezek mind óriási sikertörténetek!
Különösen flhívnám a figyelmedet Venezuelára, akik durván beelőzték Észak Korea 66 éves "kemény munkáját" szűk 20 év alatt, pedig a világ legnagyobb olajtartalékán ülnek!
Ha ugye most hozzád hasonló demagóg lennék, akkor azt is mondhatnám, hogy még a durván elmaradott, szaúd-arábiai feudalizmus is sokkal jobban teljesít, mint a szuperhaladó szocializmus.

GyMasa 2019.06.18. 23:58:50

@Tamáspatrik:
"Például egy fizikai dolgozó nem keres sokkal rosszabbul mint egy szellemi, a bérarányok mások."
Mondjuk, kérdezz meg ma, egy magyarországi tetszőleges vízvezeték- vagy autószerelőt.
" Ha valaki sokáig tanul egyetemen és nem kerül vezető pozícióba, akkor könnyen lehet, hogy kevesebbet fog keresni élete során mint az, aki fizikai munkásként 18 évesen kezd el dolgozni, ezt a kimutatást láttam."
Ez, mondjuk nem az ország szociális rendszerének a következménye, hanem az illetők ambíciójának.
Magyarországon is ott vannak a tanárok, akik havi 200-300 HUF-ért tanítanak, mert vagy elhivatottak, vagy gyávák kilépni a szabadpiacra.
" Negatív szám jött ki mint az egyetemi tanulmányok mérlege."
És, ez miért is jó?
Finnország -lehet hogy éppen ezért - nem a világ, (de még nem is az EU) leginnovatívabb nemzete.
Szerinted ez a megfelelő út?
"És olyan szociális háló van náluk, hogy ihaj, nem olyan mint a miénk, amely még az éhhaláltól sem óv meg. "
Igen. és cserébe mennyi adót fizetnek az emberek?

GyMasa 2019.06.19. 00:08:00

@Tamáspatrik:
csak ebből nem lehet megélni.
Ez egy kíváló ötlet arra, hogy az amúgy munkából élő családoknak a szabadidejében feladatot adjál.
Ahol azonban van a kömunka, vagy a segélyre várás, és a kocsmában lébecolás, ott a közmunka pl. szerintem jobb megoldás, mivel a GYEREK azt látja a szüleitől, hogy azok minden nap elmennek reggel dolgozni, és nem azt, hogy 7-kor már merev részegen hánynak maguk alá.
Én, pl. az előbbit tartom jobb megoldásnak, mint az utóbbit, még akkor is, ha emiatt egy nácinak tartasz.

kgaba82 2019.06.19. 00:32:20

@antiinternáci:
" Nincs más választás, Romesh Chandra nem nálunk politizál(t"
Totál életszerűtlen 40 éve halott kommunistára hivatkozni ilyen természeteséggel. Ehhez szerintem régi kommunistának kell lenni.

Az egyéni sikereidről meg azt hazudhatsz itt, amit akarsz. Akár igaz is lehet. Nem az a lényeg.
Ha elsősorban azért szavazol egy pártra, mert neked jól megy, akkor nem vagy jobb attól a szoci nyugdíjastól, aki annak idején 19 ezer forintért, majd a 13. havi nyugdíjért adta el az ország és az unokái jövőjét.
Vagy attól, aki azért szavaz az ellenzékre, mert neki rosszul megy és lusta felemelni a seggét a kanapéról.

Mit tennél, ha ellenzékbe kerülne a pártod? A többségetek jönne a jaj így szegények, úgy szegényekkel, meg éhező gyerekek dumával.
Ez megy folyamatosan. Csak mások játszák el a dolgot.
Sehol senki a táborokon belülről, hogy leoltsa az ilyen szövegekkel házalókat.

Ami meg a korrupciót illeti, nincs fárasztóbb, értelmetlenebb, mint erről beszélni. Teljesen mindegy melyik párt felől jön, mert hiteltelen mind. Amint rátelepszik egy párt a teljes súllyával (régi-új talpnyalók, haverok ezreivel, tízezreivel) a hatalomra, onnantól vége a dalnak.

A korrupció az egekben, de sehol nincs a 90es évekhez képest (olajszőkítés, privatizáció, kárpótlási jegyekkel való üzérkedés). A 2000-es évekhez képest pedig hatásában azért nem rosszabb, mert az eu-s pénzekből megy. Gusztustalan, hogy mennyire központosított, mennyire kiemelt néhány szereplő (simicska, majd mészáros), vagy az Orbán családhoz való közelség. De valljuk be, ezek a lopások ugyanazon szektorokra (főleg infrastruktúra építés) fókuszálnak, ahol anno gyakran 70-30as arányban osztották le a lapokat kormánypárti és ellenzéki vállalkozások között.
Az önkormányzatoknál a helyzet ugyanaz, mint a szocik és a szadesz akatt. Önkormányzati lakások áron alul értékesítése, település rendezési tervekkel való játszadozás gyors meggazdagodási lehetőségek teremtésére. Az ÁFA csalások csökkentésért elismerés.
A víz viszont ezenkívül megállni látszik. Marad a posvány.

arabok balrol 2019.06.19. 00:54:12

@kgaba82: "A 2000-es évekhez képest pedig hatásában azért nem rosszabb, mert az eu-s pénzekből megy. "

Tehat az EU a korrupciot penzeli? Mert a privatizacio idejen a nyugati cegek fizettek le az elvtarsakat.

Nem kene brusszeli ugyeszseg? Muhaha.

kgaba82 2019.06.19. 02:44:11

@arabok balrol:
"Mert a privatizacio idejen a nyugati cegek fizettek le az elvtarsakat."
Ez teljesen nyilvánvaló. A 94-98-as Horn kormányzásnál korruptabb időszak nem volt. A 90-94 közötti korrupció is javarészt volt pártfunkcionáriusokat gyarapított. A postabankban mindkét félben benne lehetett, persze eltérő időben és mértékben. A többi 98-2002-es ügy közül Torgyáné szóltak nagyot. A 94-98as közül meg a Tocsik -ügy. Az utóbbi tényleg csak csepp volt a tengerben.

"Nem kene brusszeli ugyeszseg?
Muhaha"
Itt valami összeesküvést vizionálsz?
Szerinted hol vannak már azok a piaci szereplők, vállaltvezetők? Egyébiránt mi szükségük volt azoknak akkor Brüsszelre, annak felhatalmazására? A 90/91-es szabadkereskedelmi megállapodást a magyar kormány kötötte brüsszellel. Azontúl milyen lobbizásra lett volna szükség onnan?

Az Európai Ügyészség nem ezért komolytalan.
Hanem azért megváltást várni tőle hiábavalóság. Csak az alapos papírmunkát, könyvelőkön és pályázatírókon és kiírókon spórolni akaró, leglustább "NER-lovagokat" fogná meg. A tíz és százmilliárdos pályázatokat kellő alapossággal, jogilag körülbástyázva vajazzák le. Így volt ez mindig is. A kormányváltásoknál részben ezért se volt soha érdemi számonkérés.

kgaba82 2019.06.19. 03:10:10

@arabok balrol:
Az emberek java rég immunis a korrupciós ügyekre. Az mindig csak egy bónusz érv a mindenkori ellenzékinek. Ahogy a demokrácia-féltés is.
Pont azért tart ott a demokrácia, ahol, mert eddig se volt értéke az emberek számára.
Amíg a mindenkori ellenzékek elsősorban a személyes sorsukat alakítani képtelenek lelki ápolgatására, megvásárlására fókuszálnak addig marad az egész úgy színvonaltalan, ahogy van.

Ettől függetlenül racionális döntés a mostani kormányt demokrácia-féltésre leváltani. 2002-ben, vagy 2010-ben ez az alap nem állta meg a helyét.
Viszont az ellenzéki politika ma is épp oly tartalmatlan, mint korábban. Plusz ott van a megosztottságuk, az abból fakadó korlátozott döntési képesség. Ezért kormányváltás esetén az érdemi változás nem garantált.
Pont olyan lutrizás lesz mint a megelőző 30 évben negatív okokból, elégedetlenségből kormányváltásra szavazni.
Ez előreláthatólag csak a korábbi politikai limbót hozza vissza, és a politikai diskurzus, ellenzéki politizálás színvonaltalanságát tartja fenn.
Az egyén felelőssége, hogy nem áll be a kritikátlan kormány, vagy ellenzéki szerepbe, hanem konkrét ügyek mentén kifejti a saját véleményét a hozzá közelállókkal szemben is.
Ez a szerep legalább olyan fontos, mint a másik táborral szembeni vetélkedés. Azért mert előmozdíhatja az olcsó érzelmekre játszó, nagyszájú hangadók kiszorítását, elnémítását.

Szóval azzal, hogy kritikátlanul kiállsz a mostani kormány mellett, mert jobb mint az előzőek, csak a szellemi "posványt" táplálod és magad hitelteleníted. Az olyan egybitesekre, akik ingadoznak talán hathatsz valamennyire. De hosszútávon náluk úgyis az lesz a döntő, hogy ők maguk elszúrják e a saját életüket. Ha igen, akkor számukra úgyis a kormány lesz a hibás.

nemecsekerno_007 2019.06.19. 09:48:03

@Tamáspatrik: Egyébként a "mucsaizás" még talán nem lenne akkora gond, viszont a rendszer kiszolgálása az igen. A rendszer szolgálása az emberekkel szemben...

A Mo.-i értelmiség '56 utáni "evolúciójáról" van egy nagyon jó kis dokumentumfilm:

Ezt minden "ballib" gondolkodású embernek meg kéne néznie, hátha jobban megértik miért bizalmatlanok az emberek velük, meg a "ballib" értelmiséggel szemben...

Elsikkasztott történelmi lehetőség - Kibulizott ország

1. rész.

www.youtube.com/watch?reload=9&v=9fLbxIhIbvQ

2. rész.

www.youtube.com/watch?v=L02XFPXuDFc

antiinternáci 2019.06.19. 10:41:02

@kgaba82:

Próbáltam rávilágítani, hogy a vitapartner személyének minősítése, személyiségjegyeinek találgatása mekkora kolosszális tévút. Abból amit ismételten írtál látnom kell, hogy nem sikerült ezt demonstrálnom számodra. Belátom.
Minden esetre, legalább nem olyan aljas, trágár stílusban tetted, ahogyan más balliberális kommentelők szokták. Minden apróságnak örülni kell manapság...

antiinternáci 2019.06.19. 10:48:02

@kgaba82:

R. Chandra nem 40 éve halt meg....

A legtöbb hozzászólásom pont arról (is) szokott szólni, hogy a "egyszerűsítünk korrupcióval". Ha érted, hogy ez mit jelent.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.19. 15:42:46

@kgaba82: Haver!Ezek túl értelmes gondolatok ezeknek!

Tamáspatrik 2019.06.19. 19:36:27

@GyMasa: Azok kemény kommunista országok, diktatúrák. A skandinávok pedig a szocializmust alkalmazók, a japánok is. Szocialista pártok nem véletlenül vannak, nem is gyengék náluk. Kommunista egy sincs, vagy ha van akkor támogatása zéró. Ne keverd a kettőt.

Tamáspatrik 2019.06.19. 19:38:24

@GyMasa: Sok adót fizetnek, de az állam szolgáltatásai is magas szintűek. Úgy mondanám, hogy valamivel több adót fizetnek mint itt, de SOKKAL jobb náluk az oktatás, egészségügy, a kormányzás minősége, kisebb a korrupció, van szociális háló stb.

Tamáspatrik 2019.06.19. 19:41:54

@kgaba82: Ezért mondtam én azt, hogy nem leváltani kellene most a Fideszt, hanem koalíciós kormányzásra kényszeríteni, de a lehetőség elszállt tavaly. Fel tudnának, tudtak volna jönni olyan pártok mint a Jobbik vagy az LMP és egy következő ciklusban már kormányzóképesek lettek volna főerőként is. Most még nem azok, különféle okok miatt.

Tamáspatrik 2019.06.19. 19:46:31

@arabok balrol: Hogy leszünk az első 5 ország között? :))) Irreális célkitűzés.

kgaba82 2019.06.19. 19:56:39

@Tamáspatrik: szerinted melyik ellenzéki párt szavazótábora nézné ezt el a vezetőinek?

kgaba82 2019.06.19. 20:03:51

@antiinternáci: 20016-ban halt meg 97 évesen. Már vagy 40 éve nem volt aktív

kgaba82 2019.06.19. 20:18:55

@nemecsekerno_007:
Zeitgeist -ot kifelejtetted. A modern pénz keletkezését és működését összeesküvésként bemutató ál-dokumentumfilmeket. Meg a "Holocaust meg sem történt, Hitler kedves vegetáriánus állatbarát bácsi volt, aki nem gondolta soha szó szerint a zsidók eltakarítását, a nemgermánok rabszolga sorba taszítását"- videókat.

nemecsekerno_007 2019.06.19. 20:22:17

@kgaba82: Inkább nézd meg a filmet, hátha megérted a lényeget... Eddig az ellenzéki 1/3-nak nem igazán sikerült... meg mást se nagyon...

kgaba82 2019.06.19. 20:31:07

@nemecsekerno_007: szánalmas a pali. Azt mondja a 36. percnél, hogy a fidesz is akarta a nemzeti egységet, de ő sem igazán. Csak magyar igazolványt adott, amikor adhatott volna mindent - értsd ,mindent 2001 körül.
Ezenkívül nyomja az ájatatos vallásosságot.
Mindez semmi. A lényeg, hogy rohadt lassú, unalmas, röhejes.

kgaba82 2019.06.19. 20:40:07

@nemecsekerno_007:
Ja, meghogy a migránsok azért kellettek volna, hogy megtapasztalja a nemzet a saját erejét amikor a másiknak segít. Mert akkor onnantól "szeressük egymást gyerekek" lesz. Éppcsak azt nem mondja, hogy a bárány és a farkas együtt heverészik.

Egy sima "mindenki komcsi tolvaj, kivéve a fidesz" videónak jobban örültem volna. Továbbnéztem volna, mint ezt a vontatott fost.
Akinek ez bejön. Az egy mezei holocaust tagadónál is alacsonyabb szellemi szinten van.

nemecsekerno_007 2019.06.19. 20:47:11

@kgaba82: Nem sikerült megérteni semmit belőle az látom. Amíg ennyit tudtok addig biztos marad a 2/3...

Tamáspatrik 2019.06.19. 20:49:46

@nemecsekerno_007: Belenéztem és bele is olvastam, de nem volt türelmem, kicsit hosszú lére eresztette. Nem volt akkoriban egyértelmű, hogy milyen lehetőségek vannak, Grósz is keménykedett időnként, hónapról hónapra változott a helyzet.
A kerekasztal tárgyalásokon hamar túllépett az idő, túl kompromisszumkész volt a tárgyalók nagy része, így utólag. Utólag és kívülről könnyebb. Tényleg mindenki be volt tojva, hogy nehogy baj legyen.
Nyilván akik helyzetben voltak, komcsi menedzserek, vállalatvezetők stb. könyörtelenül visszaéltek ezzel, kiprivatizálták amit lehet.
Anarchikus időszak volt, egy látens és elhúzódó forradalom.

kgaba82 2019.06.19. 20:57:40

@nemecsekerno_007:
A történet valójában gyárak, üzletek, vagyonelemek kibulizásáról és az állami szinten a pénzügyi/ gazdasági összeomlás elkerüléséről szólt.
"Kibulizott ország"? Ugyanmár! A rothadó rendszer "süllyedő hajójáról" patkányként menekültek, s mentettek, amit tudtak maguknak.
A kevésbé praktikusan gondolkodók azt, hitték eljött a politikai felemelkedésük ideje. Az utolsó két évet így pazarolták el. A jutalmuk egy 11%-os párt lett kevés állással.

kgaba82 2019.06.19. 21:05:38

@nemecsekerno_007: szerintem ez valami horrorvideó mint a "fehér zaj". Csak itt agyvérzést továbbítanak.
Ritka jó trollhúzás volt a részedről.
Nem tudod beadni nekem, hogy te ezt komolyan vennéd. Kizárt.

kgaba82 2019.06.19. 21:21:16

@nemecsekerno_007:
"Nem sikerült megérteni semmit belőle az látom."

Foglald össze pár sorban.
Nem megy, mert nincs semmi lényege?
Vagy nem megy, mert meghaladja a képességeid? Gondolom odahaza is kétszer 45 perces videókban válaszoltok egymásnak.

Egyébiránt nem szántam rá többet 3 percnél. És 4szer ugrottam ezalatt. Mázlim volt, hogy beletrafáltam a többi szövegéhez képest kevésbé vontatottan előadott hülyeségébe a migrációról és a magyar igazolványokról.

GyMasa 2019.06.20. 11:28:42

@Tamáspatrik:
"Azok kemény kommunista országok, diktatúrák."
Nem, AZOK az igazi "szocialisták".
EZ a szocializmus igazi arca!
Bárhol próbálkoztak még eddig vele, pontosan ugyanez lett a vége.
- szegénység (de legalább a "legyen mindenki egyenlő" rész részben megvalósult)
- elnyomás (és ennek széles a skálája, mert ugye a szigeten elterülő Kubánál nincs nyílt tömegírtás, de pl az ázsiai meg az orosz szcializmus során bizony békeidőben többen haltak meg az eszme miatt, mint a háborúban) !
" A skandinávok pedig a szocializmust alkalmazók, a japánok is."
Értsd már meg, hogy az NEM szocializmus!
Fejlett szociális ellátórendszer, de NEM szocializmus.
" Szocialista pártok nem véletlenül vannak, nem is gyengék náluk."
Vannak, hiszen nem vagyunk egyformák, és vannak - ráadásul igen sokan - akik szerint az a helyes irány. Amivel semmi baj nincs.
" Kommunista egy sincs, vagy ha van akkor támogatása zéró. Ne keverd a kettőt. "
Ne haragudj, de itt te kevered csúnyán a dolgokat!
www.thelocal.dk/20151101/danish-pm-in-us-denmark-is-not-socialist
acton.org/publications/transatlantic/2019/01/17/denmark-american-leftists-were-not-socialist
www.forbes.com/sites/jeffreydorfman/2018/07/08/sorry-bernie-bros-but-nordic-countries-are-not-socialist/#42070f3974ad

GyMasa 2019.06.20. 11:35:20

@Tamáspatrik:
" Sok adót fizetnek, de az állam szolgáltatásai is magas szintűek."
Mondjuk, úgy azért könnyű, nem?
Mármint magas bérből sok adót befizetve.
" Úgy mondanám, hogy valamivel több adót fizetnek mint itt, de SOKKAL jobb náluk az oktatás, egészségügy, a kormányzás minősége, kisebb a korrupció, van szociális háló stb. "
Látom, nem sok ismerősöd él skandináv országokban, ugye?
Nekem Norvégiából vannak híreim.
Ott pl a közelgő önkormányzati választások előtt a semmiből 4 hónap alatt messze a legerősebb induló lett az "elegünk van a behajtási díjból" (nem szó szerinti idézet, mert nem a nevük a fontos) Párt.
De pl norvégiában is simán 3-6 hónapot kell várnod egy nem sürgős CT-re. És nem kirívó esetben, hanem normálisan.
De pl. ugyanez van itt, Németországban is.
A doki ad beutalót (merugye anélkül sok helyen itt sem állnak szóba veled) ami érvényes egy hónapig, foglalsz egy időpontot, amit 1-3 hónapon belül kapsz meg, amikorra lejár az eredeti beutaló, így elmehetsz még egyszer a háziorovosodhoz egy újért.

Tamáspatrik 2019.06.25. 21:34:52

@GyMasa: Az itteni rendszert nyugaton mindig kommunistának nevezték és sosem szocialistának. Nekünk innen egyformának látszik az USA és Skandinávia, de amúgy teljesen más. Szocialista elveket az utóbbiban használnak, a szociáldemokrata mozgalom eredetileg a 2.internacionáléból nőtt ki, szociáldemokrata pártok többször voltak hatalmon. Az USA-ban persze nem.
A kapitalizmusba oltott szocialista elvekről van szó, aki ott élt a finnek között, vagy Japánban élt, azok mondják, számomra hitelesen, hogy bizonyos vonatkozásban szocializmusra emlékeztet a rendszer.
Nyilván egy Venezuela durván más. (Kuba és Észak-Korea sosem volt kérdés, ők a kommunizmust építették vagy építik még mindig.) A szocializmus jelentése tőlünk nyugatra egészen mást takar, éppúgy minta liberalizmus sem olyan rosszul csengő.

Tamáspatrik 2019.06.25. 21:37:09

@GyMasa: A Határátkelő blogot olvasva az összkép az mégis, hogy a szolgáltatások szintje jobb arrafelé. Pl. a munkanélküliségi ellátás is más mint nálunk, össze se lehet hasonlítani a miénkkel. A bürokrácia is kisebb.

Tamáspatrik 2019.06.25. 21:40:41

@kgaba82: A kérdés most már csak elméleti, hogy lehetett-e volna koalíció a fidesszel, 2017-ben még nem volt az... Még inkább elfajultak a dolgok azóta, a kompromisszumkész mérsékelt fideszeseket már kirakták.
süti beállítások módosítása