Ideo-logikák

Ideo-logikák

Foglyul ejtette magát a magyar politikai elit

2019. augusztus 18. - Tamáspatrik

Vezető politikusaink legutóbbi három olyan megnyilvánulása ismét megmutatta, hogy mennyire a saját szekértábor mentalitásának foglya a (fideszes) politikai elitünk. Teljesen annak az egysíkú szemléletnek a rabjai, hogy csak a MI és az ŐK létezik, barátok vagy ellenségek, mindenki ebbe a két kategóriába sorolható.

Ilyen esetekben a legrosszabb amit tehetünk, hogy bármiféle alapon támadjuk őket, mert akkor még keményebben összezárnak. Nekem sincs szándékomban támadni, inkább csak kritizálni, mert mindig abban reménykedem, hogy egyszer végre abbahagyják az „osztályharcot” (kommunista terminológiával szólva), a harcos radikálisról egy mérsékelt, konszolidált stílusra állnak át egyre inkább. Urambocsá még a hatalommegosztás sem lesz számukra annyira vörös posztó.

Varga Judit igazságügy miniszter újnak számít ebben a csapatban, emiatt most nem várható el tőle annál több a nyilatkozatok szintjén, mint a lojalitásának kifejezése. Szellemi horizontja valószínűleg eléggé alacsony lehet (ami nem zárja ki, hogy területének jó vezetője legyen), például nem tudja mi a jobboldali és a radikális közötti különbség, a Facebook-ot kritizáló nyilatkozata alapján. A Facebook-ot én politizálásra kifejezetten alkalmatlan közegnek tartom, mert zavaros fejű önjelölt próféták hadát képes kitermelni, ami nagyon veszélyes. Az FB menedzsmentje is rájött már erre, amikor Indiában embereket lincseltek meg puszta rémhírterjesztés következtében. Varga Judit sem gondolt bele abba, hogy a FB cenzúrájának az elmaradása micsoda veszélyeket rejt, mekkora hatalmat ad a társadalmi rendet felforgatni szándékozó mindenféle egyének (azaz RADIKÁLISOK) kezébe, a különféle uszító és gyűlöletkeltő posztok kigyomlálása most is nagyon megterhelő azoknak, akik ezzel foglalkoznak.

Az, hogy közülük több a jobboldali mint a baloldali felfogású pusztán csak annak a következménye, hogy szélsőbalos kudarctörténetek jóval nagyobb számban vannak a világon jelenleg Észak-Koreától Venezueláig a szélsőjobbosakhoz képest (a történelem tanulását pedig a legtöbben hanyagolják). Még (a jobboldali témának mondott) oltásellenesség is járványok feléledését okozta, de általában arról van szó, hogy a szellemi sötétség a pártállástól tejesen függetlenül vezet emberek halálához. Az igazi jobboldaliságnak ehhez semmi köze, hiszen az a hagyományos és időtálló értékekhez való ragaszkodást jelenti: egyéni kiválóság, erkölcs, család és természetes közösségek (nem annyira a FB virtuális világa).

 

Másik példa Matolcsy György, aki egy nagyon jó érzékkel rendelkező gazdaságpolitikus és jó jegybankelnök. Olyan egyszerű dolgokra épít mint a pénzügyi stabilitás, a pénzek kiáramlásának megakadályozása a magyar gazdaságból vagy az ésszerű piacvédelem. Amit ő „unortodox” közgazdaságtannak tart, az a gyakorlatban nem létezik: a Corvinuson és máshol is pontosan ugyanazokat a közgazdaságtani törvényszerűségeket oktatják mint bárhol máshol, azzal a különbséggel, hogy vannak tárgyak, ahol a „matolcsyzmus” dicső eredményeit kell a hallgatóknak visszaböfögni. Ez pont olyan, mint annak idején a marxizmus volt: egy semmilyen irányzathoz nem csatlakozó ideológiai konstrukció, amellyel meg kellett futni a tiszteletköröket, de a gyakorlatban nem használták. Nagyon sok eset van a világon, amikor a DOGMATIKUS szemléletű közgazdaságtantól sikerült megszabadulni és a szabályok józan ésszel történő, az adott társadalom feltételeinek megfelelő alkalmazása volt célravezető – valójában ezt kellene tanítani, nem valamiféle matolcsyzmust. (Amellett, hogy nem etikus senkinek a saját lovát dicsérnie.)

Matolcsy téved azon a ponton is és túllépi a hatáskörét, amikor Amerikai Birodalmat emleget. A történészek nem véletlenül nem véletlenül nem beszélnek (Európára kiterjedő) Amerikai Birodalomról vagy amerikai gyarmatosításról: azon egyszerű okból, mert nem teljesíti egy birodalom klasszikusan megfogalmazható követelményeit. A radikális jobboldalon nagyon jó mozgósító hatású ugyan ez a hangzatos szóösszetétel, de a fogalmi használata abszolút pontatlan, sokkal inkább az amerikai kultúra és életmód meghatározó szerepéről lehetne beszélni. Egyszerűen arról van szó, hogy sok minden ott jött létre először is onnan terjedt el. A Google, Facebook, Amazon például nem egy központi kormánydöntés miatt jöttek létre és váltak a világ meghatározó cégeivé, a kormányzatnak ehhez semmi köze, az amerikaiaknak éppolyan fejfájást okoz a kvázi-monopolhelyzetük mint bárki másnak.

Ezzel együtt Matolcsy meglátásainak és törekvéseinek döntő részét alapvetően pozitívnak tartom, bár a túlságosan nagy hatalma miatt valszeg. hajbókoló csinovnyikok ezrei veszik körül és építhetik a saját hamis személyi kultuszát, ami nyilvánvalóan az egészséges szellemi alkotóközeg rovására megy.

 

Orbán Viktor szintén azért emészti meg a környezetvédelmi problémák nagy részét, mivel abból a fekete-fehér mentalitásból indult ki, hogy aki a hagyományos fosszilis energiagazdaságot meg akarja haladni, az nyilvánvalóan a szén-gáz-olaj alapokra épülő putyinizmus támadása miatt teszi ezt. A barátom ellensége pedig nekem is az ellenségem. Azt nem vette figyelembe, hogy a környezetvédők nagy része fiatal, akiknek nem mindegy (vele ellentétben), hogyan fog kinézni a világ 30 vagy 40 év múlva. A fiatalok többségéhez ugyan valamivel közelebb van az újító szellemi baloldali mentalitás, de ez sem általánosítható. A környezetvédők jobboldali, a hagyományokhoz való visszatérésről szóló követeléseket is megfogalmaznak: ilyen például az atomerőművek leállítása, a műanyagok helyettesítése természetbarát anyagokkal vagy anti-globalizációs elvek.

Hiába szeretné fekete-fehérnek látni Orbán és csapata, a politikai paletta nagyon színes és SZIVÁRVÁNYOS mindenhol (tessék elvonatkoztatni tudni melegjogoktól vagy homofóbiától). „Az” ellenzék nálunk sem létezik csak különféle ellenzéki pártok, az emberek gondolkodása nagyon sok féle mindenhol, a liberális csak nálunk megbélyegző értelmű (bizonyos körökben), a szocialista szintúgy.

A Fideszen belül vannak még teljesen elvakult, reménytelennek látszó esetek is, Kövér és társai, akik bármiféle kritikát nyilvánvalóan támadásnak fognak venni. A Fidesz törzstámogatóit adó kemény magban is vannak sokan ilyenek, akik úgy fogják fel  a politikai csatározásokat mint valami sporteseményt, hogy most jól megverjük az ellenfelünket, és ezt a fajta harcot kimondottan élvezik. Még ha ettől kimutathatóan fel is dobódnak és egészségügyileg is jó hatással van rájuk, ez csak egy tipikus pótcselekvés a saját életünk problémáival való foglalkozás helyett. Amellett, hogy az ilyen ismerőseim nagyon szánalmasak, emellett pedig felelőtlenek is, hiszen a politika nem egy „Hajrá Viktor” típusú szurkolásról szólna (eredetileg), hanem közös gondolkodásról.

A saját csapatunk nagyszerűsége mindenekelőtt, ez egy olyan mítoszépítésről szól, amely kívülről nézve szánalmas, nevetséges és ne csodálkozzunk, ha nem segíti az olyan, kifinomultabb rendszer szemléletet igénylő területek fejlődését mint például az oktatás vagy az egészségyügy.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7715014588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungryhorse 2019.08.19. 17:22:39

A fidesz köszöni jól van.
Ti meg pusztultok:
www.kozvelemenykutatok.hu
Helyesen teszitek.
Nekem csak 1 KV kell hozzá.
süti beállítások módosítása