Ideo-logikák

Ideo-logikák

Örökzöld témánk a parlagfű

2019. szeptember 02. - Tamáspatrik

ambrosia_artemisiifolia_inflorescence01.jpgMinden évben elhangzik, hogy a parlagfű irtása mennyire fontos, mégis évről évre egyre jobban terjed, és egyre jobban szenvednek tőle az allergiások. Érdekes módon nem gondolunk arra, hogy ráolvasással nem állítható meg a terjedése, márpedig tenni nem tesz senki ellene semmit az ország túlnyomó részén (tisztelet a kivételnek, azoknak a helyi önkormányzatoknak, ahol komolyan foglalkoznak a problémával). A különféle akciók eredménytelenségét jól jelzi a pollenkoncentrációk augusztusban mért extrém magas szintje.

 kép forrása: Wikipédia

Tények:

Magyarország Európa egyik leginkább parlagfű fertőzött országa (Horvátország és Szerbia hozzánk közel eső területei valamint Ukrajna vannak még hasonló helyzetben), a növény sok felé máshol is jelen van, de sehol sem ennyire elterjedt, az egyik leggyakoribb gyomnövényünknek tekinthető.

Az allergiások száma milliókban mérhető nálunk, közel két millió embernél okoz tüneteket (nekem is sok ismerősöm szenved tőle) és rengeteget költünk allergia elleni gyógyszerre (évi 40 milliárd forintra becsülhető, amiben persze sok más allergén hatása is benne van). Azt elmondhatjuk, hogy a gyógyszergyártók húznak leginkább hasznot a parlagfű allergiából.

Ún. invazív növényről van szó, amely az amerikai kontinensről származik és fokozatosan egyre jobban alkalmazkodott az éghajlati viszonyainkhoz, az utóbbi évtizedekben vált nálunk egyre jelentősebbé. Egy növény is nagyon sok pollent termel, sokkal többet mint a pázsitfüvek, emiatt is nagyon erős allergén. A sok elhullatott magból egyre több növény fog kikelni.

Évről évre elhangzik a különféle médiumokban a parlagfű elleni védekezés fontossága, bármiféle eredmény nélkül. A kormány 40 millió forintnyi összeget szán évente a parlagfű elleni védekezésre, azonban az elköltött összegnek a pollenjelentéseken túl semmilyen más látható eredménye nincs.

Aki nem irtja ki a saját területén a parlagfüvet az komoly pénzbírsággal sújtható, de ezt a szabályt úgy tűnik, nem veszi komolyan senki sem, én legalábbis nem tudok olyan esetekről, amikor a büntetés valóban megtörtént volna.

Tapasztalataim:

1.A parlagfű irtása még az államhoz tartozó területeken sem valósul meg! Például önkormányzathoz tartozó parkban is láttam virágzó parlagfüveket, ami nem túl kellemes az ott sétáló emberek számára (az önkormányzat saját magát is meg kellene, hogy büntesse ilyen esetben). A vasúthoz tartozó sávok is nagyon elhanyagoltak, más gyomokkal együtt rengeteg parlagfű van ott is.

2.Nagyon nagy számban vannak elhanyagolt telkek, kertek és a kertek melletti sávok, de sok helyen senki nem foglakozik azzal, hogy ezeket lekaszálják. Úgy tűnik, hogy a tulajdonosok nem ismerik a növényt, vagy nem is nagyon érdekli őket, hogy milyen allergiát okozhat.

3.A növény (nevével ellentétben) ma már szántóföldeken is hatalmas állományokat alkot, egész parlagfű ültetvényekről lehetne beszélni. Ez részben amiatt van, hogy az aratás után sok mag kel ki és senki nem foglalkozik vele, hogy a szántást vagy tárcsázást elvégezze, mielőtt a növények virágozni kezdenek. (A bőséges területalapú támogatásokból érdekes módon nem telik arra a gyomirtásra, amely egyébként a gazdálkodónak is érdeke lenne. A nagymértékű vegyszerezés talán jobban megéri? Kétlem.) Emellett gyomként számos kultúra, például a napraforgó is igen fertőzött. Felül kellene vizsgálni, hogy valóban a megfelelő módon történik-e a gyomirtás a szántóföldeken, a megfelelő eljárásokkal és megfelelő vegyszerekkel. Azonban még a szegélyek időben történő lekaszálása vagy tárcsázása is nagyban csökkentené a pollekoncentrációt.

4.A parlagfű irtása mindig egy település érdeke a leginkább, de legtöbbször sem egyéni felelősségérzet, sem közösségi összefogás, sem komoly hatósági intézkedés nem tapasztalható. (Akkor kellene kiirtani, amikor még csak néhány centi magas és nem virágzik, július elejéig.) Még magaslati üdülőhelyeken is láttunk, pedig ott tényleg nem tud jelentősebb állományokat alkotni, egy-két üdülőtulajdonos kapával körbejárva is ki tudná irtani. A legtöbb helyen létezik olyan, hogy közmunka, van polgárőrség, vagy az ott lakók önkéntes összefogással is felszámolhatnák a kisebb gócokat és figyelmeztethetnék a telektulajdonosokat, ami a problémát ha nem is szüntetné meg, de csökkentené a pollenkoncentrációt. (Ausztriában ez valahogy működik.)

Hogyan gondolkodhatnak nálunk az emberek?

Az egyikféle mentalitás tulajdonképpen a Kádár-kor öröksége: senkinek semmi köze ahhoz, ami a portámon történik. A „köz”-ről mindig sokat beszéltünk, de a köz ügyei igazából senkit sem érdekeltek és mindig minden nagyon elhanyagolt volt, vagy hagytuk lepusztulni. A nagy, látványos dolgokkal szeretünk foglalkozni, ahelyett, hogy a saját kis portánkat tennénk rendbe.

A zéró empátia is gyakori, ha nincs a családban allergiás, akkor nem érdekel, ha mások szenvednek tőle. Akár még némi gonoszság sem kizárt, „taigetosz-szemlélettel”, hadd hulljon a férgese. Van aki eleve eldöntötte, hogy allergia márpedig nem létezik, azokkal lehet csak baj, akik szenvednek tőle. Közöny, tudatlanság, nemtörődömség jellemző ránk és az összefogás hiánya, ez az amit a parlagfű helyzet jól megmutat.

Más területekről is lehetne hasonló példákat hozni: például sokan nem értik a fásítás fontosságát. A projekteket általában kimondott technokrata szemléletű emberek tervezik, és a technokrata észjárást néha úgy tűnik zavarja mindaz ami élő. A fákat kivágják és szeretik lebetonozni, anélkül, hogy meg próbálnák megérteni mások (az adott területek használóinak) a valódi igényeit vagy empátiát mutatnának mások problémái irányában. A parlagfű olyan téma, amiről sokat beszélünk, de a legtöbbünk még azt sem tudja hogy néz ki a növény (és nem is érdekli), csak egy tipikus esete a nálunk jellemző felfogásnak és gyakorlatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr1715036950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2019.09.02. 22:49:42

Csak egy hatásos védekezési mód van: gyökerestül ki kell húzni. De ezt legfeljebb a kiskerten élők alkalmazzák.
süti beállítások módosítása