Ideo-logikák

Ideo-logikák

Megint ellenkező irányba haladunk mint a világ

2019. szeptember 27. - Tamáspatrik

Kormányunk kezdheti úgy érezni magát, mint az az autós, aki már majdnem eljutott Miskolcig, amikor rájön, hogy jobb lett volna inkább Veszprém felé venni az irányt. Azok a célok, amiket kitűzött magának egyre közelebb vannak, csak hát közben a világ (illetve az ún. „nyugati kultúrkör”) egészen más irányban fejlődik már. Miközben kezd látótávolságba kerülni az európai mezőny átlaga, kiderült, hogy ami nekünk annyira fontos, az őket már egyre kevésbé érdekli.

A családtámogatások és a hagyományőrzés talán kivételt képeznek, de szinte az összes terület, ahol a kormány nagy sikerekről beszél, gyakorlatilag egyik napról a másikra megkérdőjeleződik. (Az erősen kritikus hangnemet velük szemben az is indokolja, hogy választási kampány folyik, és a kormány támogatói egyáltalán nem válogatják meg az eszközöket a többiek lejáratására. A kormány hatalomkoncentrációja és arrogáns önteltsége pedig az utóbbi egy évet tekintve már minden határon túlment.)

A környezetvédelmet tartják egyre többen a legsúlyosabb problémának Európa legtöbb országában, most érte el a nagy többség ingerküszöbét az, hogy mennyire nehéz helyzetben vagyunk és akár a következő tíz év is sorsdöntő lehet számunkra a tekintetben, hogy unokáink még élhető bolygót örököljenek tőlünk.

Gulyás Gergely már kénytelen volt foglalkozni a Greta Thunberg jelenséggel, és eligazítani a szavazótáborát a „helyes véleményt” illetően. (Nekem Thunbergről nincs semmilyen véleményem, éppúgy mint sok más jelenségről sem, de nem is szükséges, hogy megpróbáljam „megmondani a frankót”, hiszen a gondolkodó emberek maguk is képesek a saját véleményalkotásra.) A kormánynak valószínűleg egyre kínosabb kezd lenni a környezetvédelem elhanyagolása és Paks II is egyre inkább melléfogásnak tűnik (hiszen ugyanazt a pénzt hatékonyabb módon fektethetnénk be megújuló energiaforrásokba és az energiatakarékosság javításába).

Lemaradásunk nem csak a megújulók területén szembetűnő Európától, hanem a faültetésekben, az erdősítés mértékében is. Az „illliberális” rendpártiság úgy tűnik, hogy alacsonyabb szinteken is a kockakövek és a betonozás híve, amivel egyrészt csökkenti a parkok és zöldterületek arányát a városokban, másrészt az építkezések maguk is jelentős mennyiségű szén-dioxidot is juttatnak a légkörbe. Időnként már a szocreált idézi az a fajta kocka gondolkodásmód, amelyet minden zavar, ami élő, szeret mindent lebetonozni. A betonozás persze növeli a projektek értékét, ezáltal az ellopható pénzeket is. (A kutyabarát parkok és éttermek is tőlünk nyugatra divatosak, nálunk még az indokolatlannak tűnő szigorúság az általánosan jellemző.)

Amikor a magyar középosztály jó része, főként Közép-Magyarországon külsőségekben már a nyugati szinten él, akkor kiderül, hogy már nem az óriás nagy autók mindennapos használata lesz a trendi, hanem a biciklizés, és nem annyira a nagy alapterületű házak, mint inkább az energiatakarékos lakások. (Emiatt is kritizálható a jövedelemtől függetlenül mindenki számára biztosított rezsicsökkentés.) Az útépítések sem fognak segíteni a környezetterhelés csökkentésében, sőt.

Az EU-ban nem a migráció és a tagállamok nagyobb önállósága a legfontosabb témák manapság, viszont az oroszbarátságot egyre kritikusabb szemmel nézik. (Könnyen lehet, hogy hamarosan egy újabb bukott politikust könyvelhetünk el, az oroszoknak készségesen asszisztáló Trócsányi személyében). Az EU vezetésének a csúcsain a női politikusok egyre meghatározóbb szerepet töltenek be, miközben nálunk még mindig a macsó stílus divatos, afféle jól irányítható kirakat-hölgyekkel.

Amellett, hogy a nagyrészt szükségtelen látványberuházásokkal lufit fújhatunk, az iparfejlesztés területén is kezdünk holtpontra jutni. A magyar ipar húzóereje az a német autóipar, amely válságba került és éppen a szigorúbb környezetvédelmi követelmények miatt jelenleg újratervezés alatt áll. (Emellett a világgazdaságban egyre jelentősebb protekcionizmus sem segíti a fejlődését.) Az autógyárak visszaesése előre borítékolható, a saját iparunk pedig eléggé gyenge lábakon áll még. A fejlett országokban ma már kivétel nélkül az iparnál sokkal nagyobb szerepet töltenek be a különféle szolgáltatások, számunkra is valószínűleg ez lenne a fejlődés útja. Azonban egészen másfajta mentalitást és képzési rendszert igényel mint az a fajta bérmunkáztatás, amelyet a különféle multi cégek végeztetnek nálunk.

A szolgáltatások közül leginkább a tömegturizmus emelkedik ki nálunk, azonban ez nem olyan terület, amelyre jól lehetne alapozni (mellesleg pedig nem is igazán környezetbarát ágazat). A belföldi kereslet és az olcsó forint fűtheti ugyan egy szintig, azonban a gazdaság helyzetének romlása miatt erősen visszaeshet. Különféle divatok határozzák meg, hogy hova szeretnek utazni az emberek és ezek a divatok is változhatnak.

A poroszos oktatás már nem menő a világ nagy részén, sokkal korszerűbb és jobban hasznosítható tudást ad a miénknél egyes országok oktatási rendszere, mi már a mezőny alján vagyunk és rossz irányba haladunk e tekintetben is.

A kereszténységet hiába emlegeti Orbán, mert az a fajta dogmatikus egyházi gyakorlat, amelyet ő ért alatta, egyre kevésbé népszerű tőlünk nyugatra, és jól láthatóan változóban van a kereszténység lényegének a megítélése is. A nagy egyházak megújulása a világ nagy részén egyre inkább elkerülhetetlenné válik.

Tudomásul kell venni, hogy a legjelentősebb tudásközpontok jelenleg Nyugat-Európában és az USA, Kanada, Ausztrália partvidéki nagyvárosaiban vannak (valamint egyre inkább Kelet-Ázsiában), ezért a fejlődési trendeket még egy jó ideig ők fogják meghatározni. Számunkra kisebb területek, piaci rések jönnek leginkább szóba, viszont nem mi fújjuk a passzátszelet. A fejlődés főirányával szemben haladó országok elég hamar elszigetelik magukat a világ többi részétől. (Eközben az állam működésében is zavarok vannak nálunk, főként az egészségügy területén.)

Mivel időre van szükség ahhoz, hogy a (nem feltétlenül önhibájukból) kevéssé tájékozott emberek is felfogják az újfajta tendenciák jelentőségét, emiatt a mostani önkormányzati választásokon még nem várható lényeges változás az erőviszonyokban. Azokban a körzetekben, ahol a lakosság nyitottabb gondolkodású viszont elképzelhető, hogy a fenti trendeket érzékelve megtörhet a kormánypártok tavaly óta egyre nyomasztóbbá váló fölénye.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4815176082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.28. 08:30:39

Nehéz eldönteni, hogy a naivitás, vagy a rafináltság miatt kell itt a balliberális toposzokat felmondani időről-időre.
1. A környezetvédelmet azért tartják nagy problémának az emberek, mert a sajtó azt terjeszti. A felmelegedés egy ugyanolyan médiatermék, mint az ózonlyuk para volt 20 éve. (Azóta megszünt, túléltük.)
2. Milyen megújuló energiaforrásba, ami olcsóbb az atomnál? Azért nő az áram ára, mert a németek lekapcsolták az atomerőműveket!
3. A turizmus lehet divat kérdése is, de a sportturizmus, rendezvényturizmu, amit a kormány erőltet nem divat kérdése.
4. Oroszbarátságot rossz szemmel nézni az USA szokta, amikor más üzletel velük, mint pl, a németek. Persze nem lenne az USA számára probléma, ha az ukrajnaihoz hasonló kormány lenne az oroszoknál és az amerikai felsőosztály bevásárolhatná magát az energiahordozók kitermelésébe, feldolgozásába, ahogyan azt Ukrajnában tette.
5. A hazai látványberuházások nyugaton is természetesek, csak itthon megy a sír miattuk az ellenzék, hiszen népszerűek, ezért is csinálaj a kormányzat.
6. A szolgáltatások akkor növekednek majd, ha az anyagi javak már rendelkezésre állnak. Amíg nincs rá pénz, adig nem lesznek nyugati szinten. Nem a termelés miatt alacsonyabb a szogáltatások aránya.
7. A magyar oktatásból kikerülő munkavállalók képzése jó, nyugaton keresettek.
8. Ha a kereszténység változásán az iszlám tutujgatását értjük, akkor elítélem.
9. Az egészségügy zavarai a nyugati munkaerőelszívás miatt vannak. Ha az annyira tisztelt nyugaton nem lennének e téren gondok, akkor a hazai helyzet jobb lenne.
10. A globalista központokban lehetséges ellenzéki előretörés, de mivel a globalizmus nyertesei mindig kevesebben vannak, ezért országos szinten hátrányban lesznek.

Tamáspatrik 2019.09.29. 20:42:53

@megamovieboy: Tévedsz minden pontban.
Környezetvédelem terén le vagy maradva, de nagyon.
Oroszország az EU szétverésére játszik politikailag, egy maffiahatalom.
Szolgáltatások? Nem. India pl. szoftver nagyhatalom. Nem kellett hozzá sok pénz.
A magyar oktatást MOST rontjuk el, régebben még aránylag jó volt, később isszuk meg a levét.
Kereszténység: a protestantizmus például micsoda? Az is egy keresztény reformmozgalom volt, most itt az ideje a következőnek. A hagyományos vallásosság hívei egyre kevesebben vannak. Kivétel Románia.
Ukrajnának komoly energiahordozói nincsenek. Gázt, olajat az oroszoktól vásárol, a szén meg már kifelé megy, mert nem építenek szénerőműveket, sőt zárják befelé. Atomerőművet se nagyon épít már senki.
Globalista központ nincs nálunk. A New-yorki vagy a Londoni tőzsde lehet globalista központ, de egyébként nem értelmezhető.
Tőlünk nyugatra fásítanak ezerrel, a látványberuházások főleg Kínában mennek nagyon, esztelen módon. Időnként arra is szükség van, de parkokra, zöldterületekre jobban.
süti beállítások módosítása