Ideo-logikák

Ideo-logikák

Egyre kevésbé vagyunk vevők Orbánék gyermeteg meséire

2019. október 17. - Tamáspatrik

Nem rokon-ságról, hanem csak rokon-szenvről van szó

Orbánék ultra-konzervativizmusát mutatja, hogy nem azokat a teljesítményeket tartják fontosnak, amelyet a magyarok évszázadokon át felmutattak, vagy amire képesek lennénk, inkább valamiféle erőltetett és hasznavehetetlen ősi vérségi kötelékeket keresnek különféle ázsiai népekkel. Egyértelműen érzelmi húrokon játszanak, egyszerűen csak rokonszenvesek nekik akár egyes kultúrák, akár bizonyos típusú emberek, természetesen abszolút felületes ismeretek alapján. Nem baj, ha primitív a lényeg, hogy katonás legyen és erőt felmutató – akár mint nép (hunok, egyes közép-ázsiai népek), akár mint személyiség (Putyin, Erdogan, valamint rajtuk kívül a világ összes létező zsebdiktátora). Azért haszontalan dolog ez, mert nem nagyon van tőlük mit tanulni (többet mint bárki mástól), a közép-ázsiai politikusokkal való barátkozás se nem mérhető gazdasági haszonnal, se nem lényeges politikai haszonnal nem jár, csupán szimbolikus jelentősége van, egyfajta üzengetésnek tekinthető (ami engem cseppet sem érdekel).

Puszta hobbi, nem több

Orbán egyik hobbija a foci, másik pedig – katonás mentalitású ember lévén,- a harcias viselkedést felmutató népek vagy emberek. Persze mindig sokan követik azt, amit a vezér csinál, a környezetének nagy része akár puszta karrierizmusból is majmolja. Vannak persze olyanok is, akik tényleg jól érzik magukat időnként régi kultúrákhoz életmódját idéző környezetben, ez azonban megint csak egyfajta hobbi (szabadidős tevékenység), amellyel csak nagyon kevesen képesek őszintén és hitelesen azonosulni. Játéknak jó, lehet néha félig-meddig komolyan venni, viszont kultúrát építeni ilyesmire akár Kásler akár Orbán részéről félrevezető, gyermeteg álmodozás. Folklórműsornak való leginkább, többet nem szabad belelátni, de az a baj, hogy pont a kistelepülések kevésbé jól informált lakosai között vannak sokan, akik igénylik a különféle gyermekmeséket.

A falvak megint hűségjutalmat kapnak

Az előző választás után is és most megjutalmazta Orbán különféle falufejlesztési támogatásokkal a fő választórétegét. (Újabb és újabb százmilliárdokkal támogatják meg a falvakat, bár erősen kérdéses, hogy az elvándorlást ezzel meg tudják-e állítani.) Évekkel ezelőtt már leírtam, hogy a városi és falusias kultúra napjainkra élesen kettévált az egész világon és szinte mindenhol harcol egymással, ennek jele az is, hogy az előző a progresszívabb, az utóbbi a konzervatívabb politikát támogatja. A magyar választó is szépen beleillik ebbe a sorba: olyan nagyvárosok mint Bécs, Isztambul, Párizs, London, Berlin, Los-Angeles vagy Budapest stb. mind sokkal inkább a baloldal felé húznak és az egyre kisebb településen lakók tendenciaszerűen egyre konzervatívabb felfogásúak. Mindkét életmódnak megvannak a kissé szégyellnivaló árnyoldalai, a falusiak között valszeg. többen vannak a szűklátókörűek, viszont kevésbé jellemző rájuk, hogy mondjuk virtuális állatokat etetnének.

Szükségük van egymásra

A falu népe nem felejtette el azt, hogy a rendszerváltás után a magyar politikai élet mennyire magukra hagyta őket, és az is egyértelmű, hogy a mostani kormány tett legtöbbet azért, hogy a hagyományőrzés és a falusi turizmus fellendüljön. A falu és a város jól kiegészíti egymást: valójában a turizmus csak akkor működik, ha van pénz, az emberek képesek megfizetni a helyben termelt, az üzletekben kaphatónál frissebb és jobb minőségű élelmiszereket. A falvakban lakók (és helyben dolgozók) akkor tudnak jól élni, ha a liberális városi kultúra közegében megszerezhető jövedelmek olyan szintűek, hogy jut még falusi vendéglátásra és turizmusra is. A „falusiak” tehát sokat köszönhetnek a liberális szellemiségnek (áruk, szellemi termékek és munkaerő szabad áramlását értve ez alatt). A városi lakosoknak ugyanígy szükségük van a falvakból nyerhető impulzusokra a testi és lelki egészségük érdekében, bármelyik kultúra tartós felülkerekedése a másik felett súlyos károkat okozna.

Megsorozták a sorosozókat ugyan, de éles helyzetben még most is ők nyernének

Az ellenzéki pártok fölálltak a padlóról, amelyre a tavalyi választásokat követően kerültek (mivel nem léptek fel keményen és harcosan az ilyen téren erős kormánypárt ellen), de összességében még mindig egyértelműen a Fidesz oldalára billen a mérleg (bár úgy tűnik, mintha az idő már nem annyira nekik dolgozna). A „sorosozás” nem más mint az „open society”, a nyílt társadalom tagadása, ergó zárt társadalmat szeretne látni (ahol mindenki helyét központilag előírják). A nagyobb városok lakossága többségében nem kér ebből, mert megtapasztalta a nyílt társadalmak információáramlásának és kulturális pezsgésének előnyeit. Ennyi az ellenzéki szavazók köze a Soros-féle mozgalmakhoz, semmi több. Ahol viszont nincsenek vendégmunkások és nem találkoznak külföldiekkel, a közeg sokkal belterjesebb, ott könnyebb az emberekben félelmet kelteni idegenekkel szemben. A kistelepülések lakóinak nagy többsége még úgy tűnik, hogy hisz egy gyámkodó központi kormányzatban és csak a teljes kiábrándulás lesz az, amely előbb vagy utóbb más belátásra fogja téríteni őket.

Tagadásból még soha nem épült identitás

Nem azt mondom, hogy a mostani kormányzat csak tagadásra épül, hiszen sokat tettek a családtámogatások terén és a gazdaság is fejlődik valamelyest. Azt viszont nem gondolta át senki alaposan, hogy semmiféle identitás és politikai közösség (nemzet) nem építhető tagadásra, ilyen értelemben az „illiberalizmus” fából vaskarika. Ugyanis ha tagadom a nyugati civilizáció kifinomultságát, akkor helyből a Balkánt fogom választani – a jelenlegi választáson pedig pontosan ez a balkáni mentalitás jött elő több esetben, a kampány színvonalában is, de még inkább egyes megválasztott polgármesterek erkölcsi nívóját tekintve, elsősorban a Fidesz oldalán (mivel ott többen vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy mindent megengedhetnek maguknak). Ha nem kell a „polkorrekt” stílus, az valamennyire érthető, de akkor mondjuk meg, mi a kívánatos helyette, különben a Bayer-féle minősíthetetlen színvonalú megnyilvánulások szolgálhatnak mércéül sokak számára.

Megfigyelő és listázó társadalom

Az illiberális rendszer egyik veszélye az állampolgárok központi megfigyelése és listázása, amely sokkal veszélyesebb, mint ha az FB-n történik, mert nagyobb a tét annál, minthogy ránk sóznak pár kacatot. A technikai feltételek adottak az állampolgár megfigyeléséhez és Kínában úgy tűnik, már épül is egy ilyen rendszer – nálunk is a társadalom nagyobb része alighanem elfogadná. Az önkormányzati választások eredménye miatt most nem valószínű, hogy ilyesmi rövidtávon megvalósul, bár nyilván jelenleg is léteznek különféle nyilvántartások a „jó és a kevésbé jó” elvtársakról, hogy szükség esetén jól lehessen mozgósítani.

Az összeurópai trendek ellenük vannak

Az euro-szkeptikus erők visszaszorultak, Putyin és Erdogan érdeke is az lenne, hogy békülékeny, kompromisszum-kész politikát folytasson, amely talán Orbánékat is a kultúrharc abbahagyása felé tolhatja (bár az igazi harcos mentalitású ember fő célja, hogy harcolhasson, mindegy mi ellen). A fél-ázsiai mentalitásra egyre kevesebben vevők nálunk is, nagy mítoszok helyett inkább normális oktatást, egészségügyet, innovatív gazdaságot és tisztességesebb (a pénzek nagy részét nem lenyúló) vezetőket szeretnénk látni. A zöld mozgalmak európai térnyerése is „kifogta a szelet” Orbán vitorlájából, a maradi, ódivatú politikája egyre inkább lejárt lemez, igencsak megújulásra szorul.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7215230430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.10.18. 02:13:50

Jön a szokásos kiigazítás.
Az ellenzéknek ez az eredménye nem előretörés, hanem papírforma. Az eddigi széttagoltság miatt bizonytalan baloldaliak most tudták kire kell szavazni, ezért elmentek, így lettek többen a tavalyihoz képest. Ez részben cáfolata is a baloldali szellemi fölénynek.
1. A keleti nyitás szükséges és arrafele így kommunikálnak egymással. Ez politika, nem rokonszenv.
2. A nagyvárosok a globalizmus anyagi nyeretesei, nyilván a globalista pártokra szavaznak és tojnak a vidékre, meg le is nézik őket. Amúgy meg a poszter sem mondhatja, hogy a kormányzat a városokra nem költött!
3. A sorosozás egy szembenállás a kizsákmányoló és amúgy antidemokratikus elittel szemben. Az elit kijáró embere Soros György, így lett ő a tömegeket semmibe vevő dúsgazdag ember jelképe. Nem nálunk, hanem amerikában, angliában a távol-keleten, mindenfele a világon.
4. Nyugaton rengeteg elnyomó módszer van gyakorlatban, egyfajta puha egzisztenciális elnyomás, ahol a renitenseket a munkájuk elvesztése, a társadalomból való kirekesztés, vagy egy országos lejárató kampány fenyegeti. A nyugat nem egy követnivaló példa és nem is lehet követni. A jelenlegi gazdagság szintje folyamatosan csökkenni fog nyugaton, tehát nem elérhető számunkra, másrészt a társadalmakra erőszakolt betelepítések szembenálló kultúrákat hoztak létre, melyek harcolni fognak egymással. A vége egy nagy Monarchia-szerű szétrobbanás lesz. Ehhez képest, egy az eredeti liberalizmushoz közelebbi rendszert meg kell különböztetni a nyugati hamisan liberálisnak hívott rendszertől.
5. A listázás is jobban illik a globalista társadalmakra. Az USA már akkor lehallgatta a polgárokat, mikor Kínában még azt sem tudták mi az a telefon. A titkosszolgálatok minden informatikai céghez különbejáratot kapnak. Ha egy senki vagy, akkor csak egy statisztikai adat vagy, de ha kidugod a fejed a tömegből, akkor az elit kezében ott lesz az adatbázisból rólad szóló adat, amit fel tudnak használni ellened. A mobiltelefon a legjobb eszköz. Másodpercre pontosan tudják mikor merre vagy és még le is tudnak hallgatni folyamatosan.
6. Nem euroszkepticizmus van, hanem az emberek harcolnak az elit elnyomása ellen. Az elit hosszútávra tervez, ezért rövidtávon rombol, a nép úgyis elfelejti, mint a mai baloldali szavazók Gyurcsány gazdaságpolitikai katasztrófáját. Jelenleg kiegyenlített a harc a nemzeti és a globalista erők között, de ahogyan az életszínvonal romlani kezd, a baloldal kerül hátrányba.

legeslegujabbkor 2019.10.18. 07:20:42

@megamovieboy:
"A sorosozás egy szembenállás a kizsákmányoló és amúgy antidemokratikus elittel szemben. Az elit kijáró embere Soros György, így lett ő a tömegeket semmibe vevő dúsgazdag ember jelképe. Nem nálunk, hanem amerikában, angliában a távol-keleten, mindenfele a világon."

A magyarok közelebbi példát találtak: Orbánt és a sleppjét

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.10.18. 17:43:43

@legeslegujabbkor: Ez a magyar választás: idegen slepp, vagy magyar slepp. A kettő között az a különbség, hogy a magyarokat számon lehet kérni, a külföldiek meg legfeljebb a sajtójuk útján megüzenik, hogy a magyar egy bunkó, alávaló nép, ezért megérdemlik a lekezelő bánásmódot. A magyar ezt nem teheti meg, ezek az aprócska különbségek ami miatt a fidesz 50% felett van. Amúgy a különbség a fizetéseken, az adósság mértékén és a munkanélküliek számán is lemérhető.

Tamáspatrik 2019.10.19. 10:20:45

@megamovieboy: "Ez a magyar választás: idegen slepp, vagy magyar slepp" Honnan veszed, hogy "idegen slepp?????" Mi az idegen. Egy 85 éves paraszt bácsinak ha a szomszéd faluból odaköltözik valaki az is "gyüttment." Létezik ilyen. Az ő szintjén határozod meg magad lényegében.

Egyébként magyarokat eddig még szinte kizárólag idegenek nyomtak el, emiatt vagyunk vakok a saját zsarnokainkra.

Tamáspatrik 2019.10.19. 10:23:20

" Nyugaton rengeteg elnyomó módszer van gyakorlatban, egyfajta puha egzisztenciális elnyomás, ahol a renitenseket a munkájuk elvesztése, a társadalomból való kirekesztés, vagy egy országos lejárató kampány fenyegeti. " Igen, elnyomó rendszer, mert a korruptakat, adócsalókat, simliseket a társadalom kiközösíti. Ott van a társadalomnak épp erkölcsi érzéke, nem választanak meg bűnözőket vezetőnek mint nálunk.
A finneknél például ha csalsz, egy életre elvágod magad, kiközösítenek. Nehéz visszaszerezni a becsületedet. De mondhatnám Kínát vagy Japánt is, ahol ez "arcvesztéssel" jár...

Tamáspatrik 2019.10.19. 10:28:26

@megamovieboy: "az elit kezében ott lesz az adatbázisból rólad szóló adat, amit fel tudnak használni ellened" Mondd már meg, hogy mi a francra fogják felhasználni ellened? Az USA kormányát hol érdekli, hogy nálunk Kis Jóska mit csinál? (Egy dolog érdekelheti őket, ha terrorista sejt tagja, ÉS az USA-ban szervez valamit, különben nem.)
Orbánék kezében a lista viszont jó, mert pontosan tudják, hogy kit nevezhetnek ki egy adott állásra, kit bízhatnak meg egy munkával és ki a "megbízhatatlan", azaz a politikai hűségét nem bizonyított személy. Vagy kiadják az ellenzékiek nevét olyanoknak, akik felhasználják ellenük. Damoklész kardja lóg az aktív ellenzékiek felett, egy diktatórikus fordulat idején.
Én már éltem diktatúrában, ott van mitől félni. Pl. kirúghatják az embert az egyetemről, vagy megkeseríthetik az életét mindenféle mondvacsinált indokokkal. Amilyen szinten aktívan a kormányzat szekerét tolni nyalás lehet bizonyos esetekben, az ellenzéki kiállás olyannyira bátorság.

morph on deer 2019.10.19. 18:38:28

@megamovieboy:
“és arrafele így kommunikálnak egymással.”

Lófax, mama! Esetleg te meg orbán hiszi azt, de a valósághoz ennek semmi köze!
Ahogy orbán anekdotázásának sem a magyar kommunikációhoz!
Az orbáni avíttas faszságoknak már évtizedekkel ezelőtt lejárt a szavatossági ideje, kábé mint a kézcsókjainak...
És még tapintatosan fogalmaztam,- ma ilyen napom van.

morph on deer 2019.10.19. 18:50:40

@megamovieboy:
“ Jelenleg kiegyenlített a harc a nemzeti és a globalista erők között, de ahogyan az életszínvonal romlani kezd, a baloldal kerül hátrányba.”

Azért mert?
Talán ők felelősek a gazdaságpolitikáért?
Annyira talán még egy fideszes sem hülye, hogy egy évtizedes fideszes kormányzás után még mindig Gyurcsány nyakába varrják, ha romlik a helyzet, nem gondolod? Habár...

Amint az életszínvonal romlani kezd, az utálat egyre jobban a fideszes oligarchák és kitartottak felé fog irányulni, és perceken belül le fogják taposni őket, orbánostól, pereputtyostól, csak figyeld meg. Kizártnak tartom, hogy azon bármilyen sorosozás meg plakátkampány változtatni tudjon: ez a rész már volt, kösz!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.10.20. 00:14:34

@morph on deer: A baloldal nem fenntartható szociális segélyeket ad, amiknek nincsen fedezete, hogy aztán hitelt vegyenek fel a globáltőkétől. Ezzel szemben a jobboldal megpróbálja normalizálni a gazdaságot. Nézd meg, USA-ban Obama egy egészségügyi reformot eröltetett át, ami olyanoknak is ad ellátást, akik nem tettek be a közösbe (jellemzően feketék) és mindezt a (fehér) munkások terhére. Trump a gazdaságot erősíti és a munkások jobban élnek. Ugyanez nálunk, a baloldal alatt a hazai cégek ezerszámra becsődölnek, az alkalmazottak elveszítik a munkájukat, eladósodnak, kevesebb adó folyik be és jöhet a hitelfelvétel. A Fidesz alatt csökken a termelés arányában a hitelállomány, csökken a munkanélküliség és nő a lakossági megtakarítás. Amúgy már Arnold Schwarzenegger is megírta nagyjából ugyanezt az önéletrajzában, csak neki mint kereskedelmi diplomával, Kalifornia állam újraválasztott kormányzójaként több rálátása volt a dolgokra, mint nekünk.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.10.20. 00:28:28

@Tamáspatrik: Idegen slepp, akiknek tökéletesen megfelel, ha az ő nyereségük ára, a magyarok vesztesége.
A felhasználható adatokról leírtam mikor használják fel.
Ezeket írtam le, hogy nyugaton is bármikor rádverhetik, hogy náci vagy, ha ki mered fejezni az elit elleni nemtettszésedet, és repülsz mindenhonnan, azaz dettó diktatúra, mint amit leírtál. Itthon nincsen ilyen.
süti beállítások módosítása