Ideo-logikák

Ideo-logikák

Egy politikus esetében az intelligencia talán nem is annyira fontos? A Trump jelenség

2020. január 15. - Tamáspatrik

Nem célom most a politikusokkal való élcelődés, szerintem ők is csak egy szakmát űznek, amelyben a sikerességet sok más területhez hasonlóan nem az intelligencia szintje határozza meg. A világ jelenlegi nr. 1-jára Donald Trumpra sem a kifinomult intelligencia a jellemző, azonban több más republikánus elődje sem volt e téren kiemelkedő, gondoljunk csak a félszegnek tűnő G.W. Bushra vagy pedig a legerősebb elnökök közé sorolt, egykori filmszínészből avanzsált Ronald Reaganre. Itt persze vannak sokan, akik csak legyintenek, hogy ők biztosan bábok voltak csupán… ezt a fajta véleményt azonban nem tudják megfelelően konkrét tényekkel alátámasztani, ami persze nem jelenti azt, hogy elhanyagolhatónak tartanám az USA politikájára a különféle pénzügyi, ipari és katonai csoportok befolyását.

Itt volt nekünk nemrég az a Barack Obama, akire tényleg azt lehetett mondani, hogy egy igen intelligens ember, viszont olyan igazán maradandót nem nagyon tudott alkotni. Igaz, hogy Trump értékelése a médiumokban mindennek csak kedvezőnek nem mondható, azonban vegyük figyelembe, hogy a demokratákhoz közelebb álló nagy sajtóorgánumok elfogultak is lehetnek a teljesítményével szemben, ami összességében véve nem tűnik annyira rossznak.

Milyen okai lehetnek annak, ha egy (elnézést kérek) afféle műveletlen suttyónak tűnő elnök kormányzata, legalábbis rövidtávon aránylag jó eredményeket produkál? És persze adja magát az a kérdés is, hogy milyen ehhez hasonló eseteket látunk máshol a világon.

1.A nagyon tanult emberek egyszerű alap összefüggéseket hagyhatnak figyelmen kívül

Miközben a tudásuk a fellegekben jár, elfeledkeznek olyasmikről, amiről a Trump kormányzat nem, mint például az adócsökkentések és a tőke visszacsábítása segíti a gazdasági növekedést és munkahelyeket teremt. Vagy például a bevándorlást korlátozni kell, és kemény lépéseket is kell tudni tenni e téren, mert másként nem megy. Vagy azt, hogy időnként határozott piacvédő politikára is szükség van, a gazdasági érdekek melletti kiállás érdekében.

2.A politika világa kemény küzdelmekből is áll

A Földön majdnem mindennel így van ez, emberiességi alapon, konfliktusok puszta elkenésével nem lehet előre jutni. Kína államilag is támogatott ipari kémkedést végez, Irán egy elvakult vallási állam, amely támogatja az iszlám terrorizmust, Észak-Korea ha teljes elszigeteltségben hagyják, annál veszélyesebb. Időnként rá kell irányítani a reflektorfényt ezekre az országokra is, mért is ne? Kockázatos játék persze mindez, de mégis jobb mint katonai megszállásokkal játszani el a világ csendőrét, amely az amerikai demokrácia (önmagában véve helyénvalónak is nevezhető) „exportját” teljesen hiteltelenné tette.

3.Rezonancia az egyszerű emberekkel

Minden országban olyanok vannak többségben, akik egyszerű életre vágynak különösebb faxnik nélkül, és nem szeretik a túlságosan bonyolultan fogalmazó politikusokat. (Például nálunk a ’90-es években senki nem értette, hogy pontosan miről beszél a liberális elit, de még ők maguk sem.) Nem véletlen, hogy nem a populista Johnson hanem a liberálisnak mondható Macron és Babis ellen tüntettek inkább, talán azért mert valamiféle elitista lekezelést éreztek ki sokan a francia vagy a cseh vezetők fellépéséből. Persze Trump nem tudott jelentős mértékben változtatni az USA az alsó-középosztályának helyzetén, viszont a munkanélküliséget például csökkentette.

4.Az elnök kormányzása nem csak az elnökön múlik

Legalább ugyanannyira adminisztrációjának tagjaitól, akik sok esetben egyszerű zongoracipelő, szürke eminenciások, de jól tudják a dolgukat. Az USA elnökének elég egy koncepciót megfogalmaznia, és e téren valószínűleg nagyon jó, különben nem nyerte volna meg az előválasztásokat. A „hogyan” már nem az ő feladata, hanem hozzáértő szakértőké, azaz nem a vezetőnek kell okosnak lennie, hanem okos emberekkel kell tudnia körbevennie magát. (Trump esetében persze ez eléggé ellentmondásos, mondhatni gázos terület, mert mintha nem mindig tudná jól eldönteni, hogy kik vannak leginkább hasznára.) Az USA-ban jól működik hosszú évtizedek óta az egy sima / egy fordított típusú demokrata/republikánus váltógazdálkodás. Arról nem is beszélve, hogy közben a szenátusban, a képviselőházban és a legfelsőbb bíróságon is folyton változik a politikai többség és ezek a testületek is fontos szerepet töltenek be.

5.A bunkó viselkedés hátrány is néhány területen

A nemzetközi együttműködéseknek folyton betesz, olykor túlságosan is harcias, fogékony a korrupcióra, a környezetvédelem fontosságát nem fogja fel teljes mélységében, erőltetett programjaival gazdasági buborékokat fújhat, mások tőle eltérő véleményét nehezen tűri és diktátori hajlamai is vannak – mindez persze nem csak Trumpra hanem hozzá hasonló „populistákra”, többek között Orbán Viktorra is ugyanígy érvényes. Vegyük észre, hogy amikor Trumpról beszélünk, valamennyire Orbánról is szó van. Persze Orbán tud más húrokat is pengetni, nem annyira egyszerű médiatermék. A gazdaság nálunk is lendületben van, a munkanélküliség nem jelentős, az életszínvonal is emelkedik valamennyire. (Sőt, Orbán legutóbbi beszéde egyfajta tartós fegyverszünet, vagy akár még kiegyezés lehetőségét is megcsillantotta az eltérő politikai oldalak között. Hogy ezzel a lehetőséggel tudunk-e élni, az már egy másik cikk témája lehet.)

A Főnöknek tehát nem kell okosabbnak lennie mindenkinél, sőt ha egy kicsit bunkó, néha még az is elmegy. Éreznie kell a határokat persze. Leginkább egyfajta érzék kell hogy meglegyen benne, hogy a világos koncepcióit milyen eszközökkel hajthatja végre, és kitartson amellett, amit eltervezett.

Ezzel nem akarom azt mondani, hogy Trump maradjon minél tovább hatalmon, vagy hogy Johnsonra van leginkább szüksége az angoloknak, viszont ezekben az országokban és sok felé máshol is a baloldal szerteágazó és kifinomult szellemi termékeire egyelőre nem túl sok vevő akad.

Kemény viták és folytonos kommunikáció, amelyben nem a tudálékosság és a műveltség szintje a legmeghatározóbb, hanem sokkal inkább a hitelesség – erre van szükségünk manapság.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr1715411934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.01.15. 23:45:28

Az elmúlt évtizedek fényében megkérdőjelezhető, hogy a balliberális elit ténylegesen annyira okos, mint amennyire szeretnék magukról elhitetni. Éppen Trump hatalomra kerülése gyengeségükre a legfőbb bizonyíték. Az érem másik oldala, hogy amit Trump ad elő, az ugyanúgy csak egy színdarab, csak ő másik közönségnek játszik. Egy jó színész szuperhősszerepben is ugyanúgy jó, mintha egy drámában szerepelne. Más közönségnek máshogyan kell színészkedni. Ebből felesleges az intelligenciára következtetni. A hatalmi játszmákban az embereket mozgató emocionális mechanizmusok ismerete és értése sokkal fontosabb, mint a dupla akkora szókincs, vagy az ógörög felsőfokú.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.16. 05:24:28

Eleve hol látsz bármilyen összefüggést a bunkóság és az intelligencia között?

arckönyv 2020.01.16. 09:16:54

az eredményeket még azért csak módjával dicsérjük, történelmi csúcson az adósság, Bushnál is a ciklus végére ért be a gazdaságpolitika amiből világválság lett.

arckönyv 2020.01.16. 09:18:11

ja, és a társadalmi kár amit okoz ez a bunkóság, na annak a kiteljesülése még mindig hátra van.

powerage 2020.01.16. 09:40:45

"Itt volt nekünk nemrég az a Barack Obama, akire tényleg azt lehetett mondani, hogy egy igen intelligens ember"

Konkrétan miért lehetett róla ezt mondani azon felül, hogy szépen olvasott fel a súgógépről és sokat mosolygott?

" viszont ezekben az országokban és sok felé máshol is a baloldal szerteágazó és kifinomult szellemi termékeire egyelőre nem túl sok vevő akad."

Szerteágazó és kifinomult, medveanyámborogass...

midnight coder 2020.01.16. 09:56:58

A magát roppant intelligensnek tartó balliberális politika sikerességét elég jól mutatja Európa elmúlt pár évtizede, amikor a politikai palettán lényegében csak ilyen erők voltak különféle köntösben. Bárki, aki kicsit is jobboldali volt, azonnal le volt nácizva, és kiközösítve. Eredmény ? Európa mára messziről nézheti ahogy Kína és az USA harcol a világ feletti hegemóniáért, a 45 előtt még létező európai tudományos és technológiai előny a világ többi részével szemben - kivéve az USA - mára gyakorlatilag semmivé vált.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.01.16. 10:39:34

@megamovieboy: abban azért tévedsz, hogy Trump színészkedne. Sajnos a pszichopaták nagyon jó vezetők is lehetnek. De az mindenképp jellemző rájuk, hogy azt mondják, amit hallani akarsz, miközben kurvára nem érdekled őket, simán eldobnak, mint egy taknyos zsepit.
Trump barátjának, vagy ellenségének lenni nem nagy különbség.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.01.16. 10:45:10

@midnight coder: igen, ez ilyen . A Szovjetunió, ahogy demokratikus, liberális Oroszország lett, veszített gazdasági és politikai erejéből...
Kína pedig feltör, hála a kommunista pártnak, ami ugye a nép érdekeit képviseli. Nem, nem azért, mert olcsón termel, alacsony bérekkel, mit sem törődve olyan nyugati csökevénnyel, mint a baleset-és munkavédelem, hanem azért, mert nem baloldaliak...azaz nem intelligensek...izé...nem libsik, na!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.01.16. 11:54:34

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ezzel leírtad az MSZP működését. :) De persze ugyanez minden hatalom közelébe kerülő személyre és szervezetre is igaz. Trumpnál azért látszik jobban, mert a globalista médiahatalom folyamatosan közvetít róla, míg a baloldalt elhallgatja. Példa, Hillary indulása az elnökségért már maga volt a botrány, de természetesen erről egyáltalán nem így tudósítottak.

Alick 2020.01.16. 12:15:10

Obama alapvetően egy iskolázott és jó kiállású, futtatott szocio-nerd corporate bellboy volt, akinek megmondták, hogy szélesen mosolyogva szórjon kisebb, jól eladható, SJW stílusú rendelkezéseket... de semmi nagyszabásút ne kezdeményezzen és alapvetően szolgálja ki a kampányát finanszírozó elit elképzeléseit.

Trump... az egyik rokonomnak sok-sok éve alkalma volt jó 10 percet tárgyalni vele. Trump akkor még az ötvenes évei vége felé járt. Úgy jellemezte, hogy Trump Madaras Lórira, a meggazdagodott kisebbségi kereskedőre emlékeztette, csak jóval magasabb szinten... hatalmas becsvággyal, control-freak önbizalommal, kritikát nehezen viselve. Műveltségi hiányosságai ellenére éles eszű, az összefüggéseket gyorsan felismerő, self-made üzletember, aki a maga észjárásából kiindulva próbálná megoldani a világ összes problémáját.

Valószínű, hogy Trump a világ kritikáját tapasztalva, azzal szembeszállva kaján élvezettel szerepel, beszól, trollkodik. Végülis életében nem keveset ért el, úgyhogy mindenki bekaphatja. :)
De a diplomata szemmel nézve botrányos hozzáállása ellenére megvan a magához való esze és a saját igéreteit komolyan próbálja keresztülvinni.

Érdekes az Obamáék által szponzorált American Factory c. film:

www.imdb.com/title/tt9351980/?ref_=fn_al_tt_1

amely tulajdonképpen elég jól igazolja Trump Kína gazdasági nyomulásával kapcsolatos aggályait, politikáját.

midnight coder 2020.01.16. 12:45:08

@Igazamvanvagyigazamvan?: "A Szovjetunió, ahogy demokratikus, liberális Oroszország lett, veszített gazdasági és politikai erejéből"
Nem ? A mai Putyini Oroszország sincs a béka segge alatt sem a volt SZU-hoz képest, de Jelcin idején aztán tényleg egy kalap szar voltak. Azért is került hatalomra és maradt ott Putyin, mert sok ruszki emlészik még, mi volt Jelcin alatt, amikor fél évig nem volt fizu, és a gyár a megtermelt termékkel fizetett amit aztán úgy adtak el, ahogy tudtak.

"Nem, nem azért, mert olcsón termel, alacsony bérekkel, mit sem törődve olyan nyugati csökevénnyel, mint a baleset-és munkavédelem, hanem azért, mert nem baloldaliak...azaz nem intelligensek...izé...nem libsik, na"

Igazából a gond nem annyira a liberalizmussal van, hanem a túltolt baloldalisággal, az európai ballib vonalban a lib leginkább azért van ott, mert a 10-20 Holocaustnyi polgárt kivégzett bal azért ciki egy kicsit. És persze nem is annyira valódi, elvégre a derék európaiak kézzel-lábbal harcolnak Pl. a szólásszabadság ellen, ami a valódi liberalizmus alapja. Ezt persze teszik a kínaiak is, de ők legalább nem döngetik a mellüket hogy ők mennyire liberálisok.

Ezzel együtt a kicsi kínaiak az elmúlt 30 évben nem csinálták rosszul: igaz, hogy a munkakörülményeik elég szarok, de az ipari részeken dolgozó kicsi kínaiak életszínvonala "picit" megugrott a 30 évvel ezelõttihez képest. Míg az európaiaké eléggé stagnál, legalábbis ha a technológiai fejlődést kivesszük a képletből (azaz mondjuk 30 éve nem senkinek nem volt AMOLED-es mobiltelenfonja).

midnight coder 2020.01.16. 13:01:05

@arckönyv: Mindenesetre Trump bácsi elhiszi, különben az EU-s gazdaságtól próbálná védeni a sajátját, és nem a kínaitól. És nem hiszem, hogy ez ügyben Trump bácsi a saját zsenialitására támaszkodik - bár őszintén szólva nem igazán hiszem, hogy tényleg akkora hülye mint mutatja.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.01.16. 14:03:01

@midnight coder: te értelmezed is, amit olvasol? Nem cáfoltál. A Szovjetunió nem volt sikeres, demokratikus sem. Oroszország sokkal sikeresebb, és egy csöppet demokratikusabb. Tehát pont az ellentettje, mint amit sugallni akarsz. Kína pedig azért sikeres, mert olyat termel, amit Európa megvesz!!!

Tamáspatrik 2020.01.16. 22:23:09

@powerage: Obama nem nyerte volna meg az előválasztásokat fölényesen, az elit által annyira nyomott HIllary-t is lesöpörve, ha nem nyomott volna folyamatosan show-t, ami papírból olvasva bizony nem megy. Az intelligencia szintjét ált. levesszük. Később nagyon keveset és felemásan tudom megvalósítani abból amit szeretett volna.
Igen, a baloldal erőlködik, hatalmas programokat hoznak létre, a brit munkáspárt vezére is Johnson ellenében, de hiába, a kifinomult programokra mostanában nem nagyon vevő senki.... Emóciókra annál inkább. Egyszerű gondolatok, sok emócióval tálalva, ez kell mostanában.

Tamáspatrik 2020.01.16. 22:26:35

@megamovieboy: Az általános intelligencia mérhető, az emberek között nagy különbségek vannak, de a legtöbben levesszük a szintjét egy beszélgetés során is. Trump köztudottan nem annyira intelligens, átlagosnak mondható e téren, sőt az elődjei sem annyira republikánus vonalon. Spéci intelligenciája viszont van, ÉRZÉKE a politikához, ami részben színészet, de nem csak az. Elérte, hogy Mexikóból ne özönöljön több bevándorló még fal nélkül is, a gazdaság bővül és a külpolitikában is vannak eredményei.

Tamáspatrik 2020.01.16. 22:32:11

@Alick: Az üzletemberek nagy része nem a kifinomult intelligenciája, hanem üzleti érzéke miatt lett az, aki. Trump sem képes választékosan kifejezni magát, mondjuk ki bunkó, helyesen írni se nagyon tud. Egy IQ teszten valszeg 'negatív' eredménye lenne, azaz eléggé átlagos. Nem képes felfogni azt se, hogy mit jelent a globális felmelegedés. Ennek ellenére érzék dolgában veri a legtöbb politikust, és a cikkben is azt állítom, hogy nagyon sok pozitívumot tud felmutatni a kormányzása.
Mért akad fenn mindenki az első mondaton, amikor már régóta tudjuk, hogy az általános, tesztekben mért intelligencia és a sikeresség között kevés összefüggés van.

Tamáspatrik 2020.01.16. 22:40:17

@midnight coder: Az csak erre mifelénk szokás, hogy a főnök nem tűr meg magánál okosabbakat és osztja az észt. A főnöknek inkább okos embereket kell találniuk, akik megtalálják az eszközöket. Elég erős víziót kell adni, hogy merre kell, hogy tartson a vállalat vagy az általa vezetett entitás, a munkatársai azért vannak, hogy megoldják a feladatot. Ez mindig az ELNÖK szerepe, Orbán is tul, képpen az kellene, hogy legyen (mint Horthy vagy Kádár de facto azok voltak) már a töke tele van szerintem a sok operatív feladattal. Van stratégiai vezetés és van operatív, mindennapi feladatokra koncentráló, az elnök mindig az előbbi.
Egy pár hsz.-ben nyomsz valamiféle vad szélsőjobbos mantrákat, de azok nem tartoznak a tárgyhoz, ezért nem reagálok most rájuk.

Tamáspatrik 2020.01.16. 22:43:49

@arckönyv: Ilyen kérdések bennem is felmerültek, de azt gondolom, hogy nem az elnök fújja a passzátszelet az USA-ban sem, hanem rácsatlakozik a passzátszélre. Ha nem, akkor népszerűtlen marad, nem tud jelentős támogatottságot felmutatni.
süti beállítások módosítása