Ideo-logikák

Ideo-logikák

Most kiderülhet, hogy melyek a valódi szükségleteink

2020. április 22. - Tamáspatrik

A nagy mértékű gazdasági visszaesés sokak feltevése ellenére nem azért következett be, mert a globalizáció összeomlott volna, nem, a cégek elég találékonyak és az ellátási láncok továbbra is működnek, ha jóval döcögősebben is mint eddig. Egyértelműen a keresleti oldal jelenti a korlátot, mert a járvány miatt az életmódunk annyira megváltozott, hogy az emberek sok mindenre nem költenek (vagy nem is költhetnek), termékekre és szolgáltatásokra, amire pár hónappal ezelőtt még szinte szórták a pénzt. A kérdés az, hogy mennyire hiányzik most nekünk mindaz, ami régebben megvolt, az együtt sörözéstől kezdve az utazásokon keresztül a divatos öltözködésig és még sorolhatnák. (A fejlett országok középosztályáról van szó most persze, alsóbb szinteken az ábra valszeg. máshogy fog kinézni.)

Egy csomó minden nem nagyon hiányzik senkinek

A státuszfogyasztást mindenki ismeri, csak azért veszek meg valamit, mert másoknak is az van és én sem adhatom alább, mert az hogy nézne ki. Nagy autót venni, divatosan öltözködni, elutazni Ibizára, - van akinek tényleg sokat jelent, esetleg valamilyen önkifejezési formát is takarhat, a legtöbben viszont csak azért költenek ilyesmire pénzt, mert ez a menő, hogy néznék ki a kis autómmal, mit gondolnának az emberek, mi lenne a tekintélyemmel stb. Ezek valójában apró kis fegyverkezési versenyek, a szomszéddal, a munkatársakkal és sok mindenkivel, még ha ez nem is mindig tudatos. Nem akarunk kimaradni a buliból, még ha nem is nagyon érdekel, ez valamilyen ösztönös késztetés. A kulcsszó, hogy megengedhetem magamnak, pedig csak a hangya apró testrészének megfelelő mértékben leszek tőle boldogabb – nem számítva a többlet melót, amit bele kell feccölni, és hogy kevesebb lazítást engedhetek meg magamnak a vágyott dolgok elérése érdekében.

Nem kell annyit zabálni sem

Ezt csúnyán írtam, de nem akartam köntörfalazni, láthatóan sokkal kevesebb is elég, a mezőgazdaság és élelmiszeripar korlátját is inkább a kereslet fogja jelenteni mint a kínálat, akármennyire is megy a nyilvános hőzöngés. Mekkora érvágás lenne például az, ha nem megy kukába a megtermelt élelmiszer 20-30%-a? A legtöbben a nehéz körülmények között is simán tudják csökkenteni a kalóriabevitelt, az evés olykor csak feszültségcsökkentő, stressz levezetésére szolgáló pótcselekvés volt számunkra. Más esetekben (pl. hamburgerek, sült krumplik) az érzékszerveink szimpla árverése. Harmadik fajta esetben pedig táplálkozási divatokról volt szó, „mindenmentes” étrendekről, ami a legtöbbünknek teljesen szükségtelen. (Nem kell több, hogy legyen valamilyen zöldség, némi gyümölcs, fehérje, szénhidrát – hogy milyen formában az szinte másodrendű, a legtöbbünk számára.)

Amire viszont igazán szükségünk van: a kapcsolatok vitaminja

Egy ideig elvagyunk életteli, pozitív kapcsolatok nélkül, de pár hét vagy pár hónap elteltével ez ugyanúgy megbosszulja magát, mint a vitaminhiányos étrend. Nagyon nem mindegy, hogy van-e megfelelő társaságunk, és a személyes kapcsolatot a net és a telefon vajon milyen mértékben tudja pótolni? Teljes mértékben aligha. Őszinteség, megértés, megbecsülés, törődés, pozitív hozzáállás, jó esetben ilyen és hasonló dolgok határozzák meg az otthoni légkört, amikor nem nagyon tudunk hová kimozdulni. Ilyen helyzetekben, mint ez a mostani számos párkapcsolat megméretődik, hogy mennyire nevezhető igazán tartalmasnak vagy inkább csak felszínesnek mondható.

A házasság előnyeire mutat rá

Ha valakivel együtt élek az azért is ad nagyobb biztonságot, mert ha egyikünk elveszti a munkáját, akkor még a másiknak nagy eséllyel megmarad, feltéve, hogy egészen más területen dolgozunk. Ez sokkal jobb, mintha teljesen magamra lennék utalva, és a jövő hónapban esetleg már a rezsire se lesz pénzem. Ez persze normális helyzetekben is érvényes, válságos időszakokban azonban még nagyobb a jelentősége, egymás lelki támogatásáról nem is beszélve.

A gyereknevelés még értékesebbé vált

Nem csak amiatt, hogy a gyereknevelés életünk egyik fő célja lehet és az erre fordított idő önmagában is rengeteget adhat nekünk. Hasonló okok miatt mint a házasság, ha vannak gyerekek, főleg ha korán születtek mondjuk a húszas éveink közepén az különösen előnyös lehet, hiszen ők elméletileg könnyebben átvészelik a járványt és a munkaerőpiacon is nagyobb a rugalmasságuk, a családnak egy extra biztonságot jelenthet, ha tudják egymást jobban segíteni.

Nem az államnak kell tehát mesterségesen, erőlködve propagálni a házasságot és a gyereknevelést, mert kiderülhet és szerintem ki is fog, hogy nehéz helyzetekben ezek az alapértékek sokat segítenek. Pont hogy hibás taktika az állam részéről, egy olyan időszakban fogja növelni a nyugdíjakat az inflációt meghaladó mértékben, amikor a reálbérek csökkenő tendenciát mutatnak, ilyenkor egyértelműen az alacsony nyugdíjakat szabadna csak jobban megemelni. Nyilvánvaló szavazatszerzési okok miatt a kormányunk most egy teljesen hibás és az igazságérzetünkkel ellentétes lépés megtételére készül. (Ott viszont nem segít eleget az állam, ahol nagyon kellene, hiszen leginkább az időseket érintő kórházi ellátást szűkíti nagyon drasztikus mértékben.)

A tömegrendezvények sokaknak hiányozhatnak

Ez megint egy érdekes kérdés, én nem vagyok az a típus, aki annyira szeret feloldódni a tömegben, de sokaknak nyilván ez is hiányozni fog. Akár az is, hogy egy misét is csak kisebb csoportokban fognak tartani a korlátozások felengedése után is egy ideig még biztosan, nem beszélve a rock koncertekre vagy focimeccsekre látogató nagy tömegekről, ezek egyhamar még nem térnek vissza. (Teljesen más hangulata van az ilyen rendezvényeknek üresen kongó stadionokban.) A nyáj ilyen esetekben nem immunitást ad, sokkal inkább könnyen újra belobbanthatja a járványt.

Pár hónap alatt kiderül majd ebben a bolygó méretű „laboratóriumban”, hogy a fentiek közül és azokon túlmenően is mi az, ami igazán fontos nekünk, mi az ami leginkább hiányzik. Ami nagyon hiányzik, nem most még hanem egy-két hónap elvonást követően, azokat a dolgokat valahogy igyekszünk majd pótolni, akár még a veszélyhelyzet miatti tiltások óvatos megszegése árán is. Vagy ha nem tudjuk, akkor különféle pótcselekvésekbe menekülhetünk, ami mentálisan nem mondható túlságosan egészségesnek. A Maslow-féle nagyon papírízűnek látszó szükségletpiramis helyett alighanem újfajta modellek fognak születni.

Ez nem azt jelenti, hogy ez a járvány most feltétlenül jó hatással lenne ránk erkölcsi oldalon, ugyanannyira negatív dolgokat is hozhat a felszínre. Például még jobban kiélezi a már meglévő generációs ellentéteket (ami többek között az utóbbi évek klímaváltozás körüli vitáiban is már felszínre került).

Nem a globalizációt kell újragondolni, hiszen az nem más mint munkamegosztás, specializáció, ami egy alapvető emberi érték, annyi változással, hogy az egész bolygó szintjére emelve. Bármely más szint számomra teljesen önkényesnek tűnik, hogy hol húzzuk meg a határt, akár családi, akár kistérségi, akár nemzeti szinten törekednénk önellátásra. Szerintem ott foglalkozzanak egy adott tevékenységgel, ahol a feltételek a legjobbak és ahol a szakértelem a legmagasabb szintű. Némi leegyszerűsítéssel, mindenki azt művelje, amihez a legjobban ért, ne kényszerítsenek engem mondjuk hagymát termeszteni, ha nincs hozzá affinitásom. Ha a szállítási mód környezetbarát és a fogyasztás is ésszerű szinten marad, akkor nem kell, hogy a bolygónk ettől tönkremenjen.

Az egészségügy viszont megváltozhat, az életmódunkat követően egyes szolgáltatások is sokat változhatnak, de nem szeretnék ezen fölöslegesen spekulálni. Viszont a járvány jó esetben kijózanító hatással is lehet ránk, hogy reálisabban szemléljük a dolgokat, nem tévesztve szem elől a számunkra valóban fontos értékeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8715633070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamáspatrik 2020.04.22. 22:37:22

@Hintapalacsinta: Ez valóban stílustörés. Így sikerült, van ilyen.

Geo_ 2020.04.22. 23:18:14

melyek a szükségleteink, s hogy ezek átalakulása hogyan hat a gazdaságra, társadalomra, kultúrára, természeti környezetünkre.
www.facebook.com/notes/horvath-g-gyorgy/sz%C3%ADv-%C3%A9s-%C3%A9rtelem/3799919876748706/

S némi magyarázkodás geo1.blog.hu/2020/04/10/egy_neolib_komcsi_es_a_virus

midnightcoder2 2020.04.23. 10:33:00

Ezek inkább a te prioritásaid.

Pl. amíg tilos, addig nyilván nem utaznak a népek, és túlélik. Ahogy Pl. kutya tartás nélkül is meg lehet lenni, és ha hatóságilag megtiltanák és elpusztítanák az otthon tartott kutyákat, a gizdák pont ugyanúgy életben maradnának, ergo a kutyatartás is felesleges.

Amúgy egyébként nem hiszem, hogy a karantén alatt annyira mást ennének a népek. A gyerekekkel és a házassággal kapcsolatban pedig szerintem inkább az várható, hogy drasztikusan megnő a válások száma, és radikálisan csökkenni fog a gyerekvállalás.

Tamáspatrik 2020.04.23. 19:01:19

@midnightcoder2: Igen, még senki sem tudja, hogy mi fog legjobban fájni, hiányozni. Az egyik például teljesen kimaradt a cikkből: a természet és a jó levegő, amitől sokan el vannak zárva. Vagy annyira félnek, hogy nem mernek kilépni a lakásukból.
A másik ilyen az aktivitás, hogy tegyenek valamit, főleg a fiatalabb generációk. PL. a sport is sokaknak hiányozhat.
A válások száma meg fog nőni: ez indirekt módon benne van a cikkben egy félmondat erejéig "felszínes kapcsolatok".

Tamáspatrik 2020.04.23. 19:18:39

@Geo_: Ez nagyon sok gondolat egy cikkben, én is elkövetem ezt a hibát (a fenti cikk is heterogén lett). Arra gondoltam, hogy meg lehetne alapítani a VUK- vírus utániak közösségét. Tehát hogy nem akarunk visszatérni a megelőző viszonyokhoz, hanem újat hozunk létre.
Meg tudnánk állapodni alap elvekben,
pl. csak környezetbarát, környezetet kímélő technika fejleszthető és pénzelhető
ésszerű digitalizáció
közösségfejlesztés
társadalmi különbségek csökkentése, ennek érdekében valamiféle korlátozott alapjövedelem is elképzelhető
stb.
Inkább baloldalinak érzem mint jobbosnak, de nem annyira durván.

Geo_ 2020.04.23. 19:25:35

@Tamáspatrik: ahogy a környezetemben látom, a fiatalok meglehetősen szabadon - bár nem annyira nagyobb társaságban - de mozognak, pl. futás, biciklizés, stb.

VUK - nekem nagyon tetszik, csak arra ügyelj, én nehogy belépjek tagként, mert az a végítélet lenne a számára.

(Tényleg: ideje lenne belépnem a Fideszbe :-) )
süti beállítások módosítása