Ideo-logikák

Ideo-logikák

Milyen problémákat okoz, ha az ország csak fél fordulaton pörög?

2020. április 29. - Tamáspatrik

Mi az, ami fél fordulatszámon pörög? A mezőgazdaságon és az élelmiszeriparon kívül szinte minden terület. Az egészségügyre gondolnánk, hogy ott csúcsüzem van jelenleg de mégsem, hiszen a háziorvosi szolgálat, szakrendelések nagy része, sőt a legtöbb kórházi osztály és a fogászat is takarék üzemmódban működnek. Ez persze az év második felében munkatorlódásokat fog okozni éppúgy, mint az ügyintézésekben vagy a bírósági peres eljárásokban is. Az oktatás esetében is megállapítható, hogy legfeljebb fele annyira hatékony az online tanulás mint az iskolai osztálytermekben. Tehát nem csak az iparvállalatok, hanem az állami szektor nagy része is a korábbi teljesítménynek csak kb. a felét nyújtja, még ha ez nem is mindig pontosan mérhető.

Az államival szemben a versenyszférában a keresetek sokkal jobban függnek a cégek teljesítményétől, ha nincs mit gyártani vagy nincs kereslet a szolgáltatásra (még ha átmeneti állapotról is van szó), akkor a dolgozók kényszer szabadságot vagy fizetés nélküli szabadságot vesznek ki, esetleg rész munkaidőben dolgoznak. Feltételezve persze azt, hogy a cég meg akarja tartani a dolgozóit, mert azokon a területeken, ahol nem kell cégspecifikus szaktudás, ott az elbocsátás a legkézenfekvőbb lépés. (Például az idegenforgalom, építőipar és fuvarozó cégek tipikusan ilyenek.) Még a bankok esetében is azt lehet mondani, hogy a hitelezés nagy része megállt a bizonytalanság miatt. Ezekben a hónapokban a GDP termelés közel a FELÉRE esett vissza, csak azért mutatnak a számok mást, mert nem minden terület jól mérhető, a versenyszférában a teljesítményhiány azonnal látszik, azonban az állami szolgáltatásokban csak jóval később derülhet ez ki (ha egyáltalán.) Ezt azért gondolom így, mert a negyedéves GDP számításánál még azt is figyelembe szokás venni, hogy egy adott időszakban mennyi fizetett ünnep volt, illetve az ún. „naptár hatást” is többek között a mezőgazdaság teljesítményében. (Azt sem hiszem, hogy az élelmiszergazdaság kimenete ne csökkenne, amikor az emberek alacsonyabb feldolgozási fokú, olcsóbb élelmiszereket keresnek a válságos időszakokban.)

Nem mindenhol olyan nagy baj ez, mert afféle előrehozott nagy nyári szünetnek is tekinthetjük a „maradj otthon” időszakot, a kiesett kapacitások akár még rugalmas munkaidő kerettel is pótolhatóak az év második részében. A cégek és a dolgozók is részben a tartalékaikból kell, hogy éljenek ez alatt. Sőt, ugyanez az államra is elmondható, hiszen az állam adóbevételei is ugyanúgy csökkenni fognak. (Rövidtávon a pénz pumpálása a gazdaságba segíthet ezen, de elértékteleníti a jövedelmeket, ha nincs mögötte valós gazdasági teljesítmény.) Az állam csak rövidtávon erős szereplő, hosszabb távon már mindenképp a gazdaság teljesítménye fog dönteni.

Igazán kivételt képező területek lehetnek egyes vegyipari cégek és a netes szolgáltatások (az interneten működő cégek nagy része már nem annyira, hiszen a reklámbevételektől függenek, és a hirdetések iránti kereslet is csökkent), talán még a házfelújítások és házi bakácsolások, vagy az olyan állami területek mint a rendőrség és a tűzoltóság. Ezektől eltekintve olyan latin-amerikai körüli szintre süllyedt a tempó, ami önmagában nem baj, a baj az inkább a dermedtség, hogy mindenki kivár, és senki nem csinál semmit. (Tisztelet a kivételnek persze.)

Két esetben jelenthet ez nagy hátrányt, az egyik az alacsony jövedelműek csoportja, a minimálbér szintjén vagy az alatt élők, hiszen nekik nincsenek pénzügyi tartalékaik. Eddig sem jártak étterembe, nem utaztak sehova és kevés ruhát, cipőt vásároltak, sőt hitelt se nagyon kaptak, gyakorlatilag nincs honnan csökkenteni. Ők azért tudtak előre lépni (ha tudtak) a segély és a közmunka szintjéről (nem csak nálunk, hanem a világ nagyon sok országában), mert a gazdaság húzta őket magával, de nem nagyon vannak tartalékaik. Ha a kormánynak nincs szociális érzékenysége, akkor az éhség szélére kerülhetnek, és kisebb részüket képesek csak megsegíteni az egyházak vagy különféle segélyszervezetek -  sőt a lehetőség vagy az akarat hiánya esetükben a képességnél is erősebb korlátot jelent. Így egy olyan igazságtalan helyzet alakulhat ki, hogy a lakosság egy jelentős része gyakorlatilag teljesítmény nélkül is megtakarításokat halmoz fel (mert nem nagyon van mire elkölteni), a másik része pedig egyik napról a másikra él, úgy ahogy tud. Nem nagyon vannak olyan hangok nálunk, hogy ezen a helyzeten valahogy változtatni kellene, pedig szinte nincs olyan ország, ahol ne lennének különféle minimumszintek, sávok, plafonok akár bérkiegészítések, akár az adók, akár a nyugdíj esetében.

Egy másik csoportot a fiatalabb generációk jelentik (átfedésben az előzővel persze), akik eleve nehezen tűrik a tétlenséget, sokan közülük még az anyagi alapok megteremtésénél tartanak. (Persze idősebbek is vannak, akik ott tartanának, de már feladták.) Amit jelenleg tudunk a járványról abból az szűrhető le, hogy számukra aránylag kis kockázatot jelent, és leginkább a gyengébb szervezettel bíró idősebbek érdekében korlátozzuk az ő mozgásukat is. A politikában és a cégek vezetésében a fiatalabb generációk számarányukhoz képest sokkal kevésbé képviseltetik magukat. Ez azért sajnálatos, mert az ő érdekeiket sem az adó- és nyugdíjrendszer kialakításakor, sem a klímavédelem esetében, sőt talán még a járvány kezelésében sem biztos, hogy megfelelő mértékben veszik figyelembe azok, akik a döntéseket hozzák. Talán érdemes lenne kvótákat bevezetni a politikában a minisztereket is beleértve valamint a cégek igazgatótanácsaiban, talán még a véleményformáló médiumokban is, hogy a problémát új szemlélettel látni képes 20- 30-40-esek nagyobb arányban legyenek jelen. Jelenleg egy igencsak szklerotikus társadalomban élünk, valahogy úgy működik mint a rendszer„vének tanácsa” vagy éppen Brezsnyev pártfőtitkár elvtárs politikai bizottsága, ez az a jelenség, amit  GERONTOKRÁCIÁNAK szokás nevezni. Éppen annyi új ötlettel és új megoldási javaslattal jönnek elő a jelenlegi döntéshozók mint a kommunista párvezetés annak idején.

Önmagában talán még nem is lenne akkora baj, ha kicsivel hosszabb távon is csak 50-60%-kal ketyeg a társadalom: fele annyi ruhát, bútort, fele annyi kocsit veszünk (és később cseréljük le), vagy fele annyi feldolgozott élelmiszert vásárlunk (és dobunk a kukába), sőt a környezetünk szempontjából éppen ez lenne fenntartható, különösen, ha a környezetkímélő megoldásokat választjuk. A szükséges munka mennyisége is valamennyire csökkenne egyes területeken, ha nem is a felére. A gondot nem ez, hanem az ötlettelenség, a bénultság jelenti inkább, az általános begubódzás. Ezerrel lehetne dolgozni a zöld beruházások tervezésén, automatizáláson, a kapcsolattartás új módjainak kialakításán, új életmódmintákon stb., de nekem úgy tűnik, mintha nem nagyon haladnánk mindezzel. Remélem nincs igazam mindebben, egy előkészületi fázisban vagyunk és hamarosan aktivizálódni fognak sokan az ilyen és ehhez hasonló területeken. A válságok közismerten az átalakulásra szolgálnak, nem az a lényeg, hogy a fogyasztás hamar visszaálljon az eredeti szintre, hanem hogy a dolgok ésszerű irányba változzanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5515649022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.30. 07:45:50

Liberális, kapitalista keretek között képtelenség újítani.

Exploiter 2020.04.30. 22:49:43

Pont azzal megy a szenvedés, hogy még ha olyan területen is vagy, ami annyira nem érintett, muszáj vagy várni, hogy merre billen a mérleg. Most ruházz be?
Mibe, ha azt se tudod, hol lesz fizetőképes kereslet?
Nem lehet üzleti terveket csinálni, két hónapon túl sötétség van. Az általános káosz és kiszámíthatatlanság egy idő után hozhat lehetőségeket, de kurva nehéz kreatívnak lenni, ha a napi létfenntartáson aggódsz hirtelen.
Mindenki kivár, nem csak itt, máshol is. Vajon bezárnak megint mindent? Vedd vissza az embert úgy, hogy egy hónap múlva megint bezárhatsz?
Ez a környezet nem előremutató most, ez a fázis a lassú erózióé.
Valamerre el kell lépni, aztán meglátod.
De kiváncsi vagyok, milyen ötletre kapnál most befektetést pl. Meg kitől.

Exploiter 2020.04.30. 22:55:19

És azt nem is mondom, mindenki azt várja, hogy ettől jobb meg zöldebb lesz a világ.
Pedig csak a tőkeerős túlélők fogják felzabálni a többit, a tech cégek erősödnek, nyílik az olló.
Több monopolhelyzet, kevesebb választék, épül a korpokrácia. A kisvállalkozások bedőlnek, a nagyokat majd megmentik adóból.
De biztos most jön a nagy pozitív fordulat, csak nem látom.

apro_marosan_petergabor 2020.04.30. 23:14:45

Naiv a cikk.
Ha mindennek a felét fogyasztjuk, megrogyik ebben a gazdaság, felborulnak az arányok. Egy idő után cégek mennek tönkre, mindennek felszökik az ára, stb.

Visceroid 2020.04.30. 23:29:26

"Milyen problémákat okoz, ha az ország csak fél fordulaton pörög?"

Nem pörgött ez az ország eddig se semmilyen fordulaton, szóval változás nincs. A kisember éhen döglik, kicsit felgyorsult ez a folyamat, de akinek vannak tartalékai, kapcsolatai vagy külföldről kapja a lóvét annak jól megy. Szóval nincs nagy probléma. Olyan nehéz lenne kimondani, hogy ez az ország halott?

Exploiter 2020.05.01. 00:19:00

@Visceroid: azért most ez a “külföldről jól megy” elég képlékeny állapot.
Ott is gyűlik a szar. Nincs olyan piac, ami ne lenne komoly veszélyben nyugatabbra sem.
Az oké, hogy könnyebb... de attól még elég könnyen borulhat minden.
Ha pl a németek megrogynak, az egész országot elviszi a szar, mint egy kártyavárat.

MEDVE1978 2020.05.01. 09:46:15

Ez csak rosszabb lesz. Ahogy látom, sikerült ellaposítani a görbét. Magyarul az egyébként is nullán álló, szar egészségügy nem omlott be teljesen a járványtól. A baj az, hogy ehhez létfontosságú szektorokat kell lezárni. Vendéglátás - rendezvényszervezés - idegenforgalom. Részben az is bénítja az országot, hogy a közoktatást bezárták, de ez már csak másodlagos. Mivel a tanárok és tanítók átlagéletkora 50 év körül van, eléggé jól becsülhető, hogy ha újranyitnák az iskolákat, akkor aratna körükben a járvány. Ahogy az iskolákban sem oldható meg jelen pillanatban infrastrukturális okokból a fertőzés esélyét csökkentő (1,5 méter távolság, kis osztálylétszámokkal stb.).

Viszont pont azért, mert sikerül laposítani a görbét, hosszabb ideig is tart az egész kifutása. Újranyitás esetén egyszerűen újra megnő majd az esetszám. VIszonylag jó ötlet Orbánéktól a vidéki újranyitás, mert a járvány lényegében nagyvárosokban koncentrálódik, de ez a gazdaságon kevésbé segít, a GDP 40%-a emlékeim szerint Közép-MAgyarországon termelődik, de lehet, hogy ez jóval több. Közép-MAgyarország pedig továbbra is lezárva marad.

Igazából három kiút van:
1. A védőoltás. Bármennyire is sietnek, szerintem ez nem lesz meg ezév vége, jövő év eleje előtt.
2. A gyógyszer. Bár van már cucc, ami ez ellen a szar ellen hatásos (a franciáknál egy gyógyszer úgy tűnik), mégis messze van még az eredményes kezelés. Vérplazmából pedig nem lehet annyit levenni, hogy mindenkit meggyógyítson. Itt a reális az, hogy nyár végére ott tartunk, hogy 2-3 gyógyszer lesz a piacon, amiről tudjuk majd, hogy hatásos. Az, hogy MAgyarországon ezekhez hozzá lehet-e jutni egyszerűen attól függ majd, hogy van-e itthon olyan gyártókapacitás és alapanyag, ami le tudja gyártani. Ha van, akkor lesz gyógyszerünk, ha nincs, akkor nem.
3. A nyájimmunitás. A jelenlegi stratégia miatt ez nem fog létrejönni. Ha elengednék az egészet, akkor talán év végére alakulna ki, de lenne pár tízezer, talán százezer halott. Ezt nagyon durva lenne bevállalni.

midnightcoder2 2020.05.01. 09:47:26

Igazából leginkább az amúgy is felesleges ágazatok buknak, mint Pl. a turizmus, amik ugyan papíron termelték a GDP-t, de valójában nemigen adtak hozzá semmit semmihez. Élelmiszeripar, energetika megy tovább, az értelmesebb vendéglátók is tovább élnek, csak most nem a pincér viszi ki a kaját hanem a futár.
Kb. az összes irodista tud dolgozni homeoffice-ból. Autógyárak és beszállítóik viszont buknak, de ez amúgy is kb. olyasmi mint a petróleumlámpa gyártók problémája az elektromosság megjelenése után.
Az oktatásnál szvsz leginkább az óvoda illetve az alsó tagozat a probléma - és nem annyira az oktatás színvonala, hanem a gyerektárolási funkció kiesése miatt. Amúgy persze az oktatás színvonala is nyilván esett, de ennek az oka leginkább az elavult oktatási rendszerünkben keresendő ami eddig nemigen támaszkodott az IT elmúlt 30 évében elért eredményeire, és ha a tanító néni aki eddig a gépet se tudta bekapcsolni, most skype-on próbál órát tartani, finoman szólva nem annyira hatékony, pár hét alatt nem lehet évtizedek lemaradását leküzdeni.

A GDP nyilván esni fog. A rosszul szervezett, elavult dolgokat vagy felesleges dolgokat gyártó cégek jó eséllyel bukni fognak. Viszont hosszabb távon ez a tisztulás még lehet jó is.

Tamáspatrik 2020.05.01. 10:17:33

@Exploiter: A fiatal generációkra lehet és kell is támaszkodni, 50 alattiakra és még az edzett 50 felettiekre. Ha sok pénzt kereshetnek, akkor megragadják a sok munkalehetőséget. Persze ha versenyképes a nyugatival. Például ezután is akarnak az emberek pl. kávézni, üdülni, szórakozni, aki át tudja alakítani az épületeit megfelelő módon és alkalmazkodni tud, az nyerhet. Zöld beruházásoknak mondjuk nem túl kedvező, mert olcsó az olaj, viszont bicikliket el lehet adni. Tisztító és fertőtlenítőszereket gyártani, értékesíteni korszerű mezőgazdasági gépeket, kerti eszközöket, barkácsgépeket stb. figyelni kell, hogy milyen irányba mozdul a kereslet.
El kellene engedni az inflációt, hogy kicsit átgyúrja a gazdaságot.

Tamáspatrik 2020.05.01. 10:22:29

@MEDVE1978: Az újranyitás elkerülhetetlen szerintem, valóban most pont az ország közepe az egyébként gazdaságilag legaktívabb rész a legbénultabb. A fiatalok ált. máshogy látják ezt a kérdést, nem nagyon érdekli őket a járvány, nagy többségüket legalábbis, ha egymás között vannak.
A járványról a cikkeket ált. idősebbek írják, én is mondjuk X generációs vagyok, gerontokrácia van, amiről Puzsér szokott beszélni nálunk. www.youtube.com/watch?v=mfJki_hCAvU

Tamáspatrik 2020.05.01. 10:28:19

@apro_marosan_petergabor: Átalakulhatna a fogyasztás szerkezete, pl. ha az élelmiszer drágább, akkor kevesebbet dobunk a kukába. Belföldi, kistérségi turizmus erősödhet, nem a divatos nyaralóhelyek. Kiscsoportos összejövetelek a tömegrendezvények helyett. Valaki "vidámpark gazdaságnak" nevezte azt, ami most van, az egész egy nagy, pazarló Disneyland (a középosztályokra vonatkoztatva).
Jöjjenek új emberek a gazdaságban és a politikában új ötletekkel, ne erőltessük a hagyományos gazdasági ágakat.

Tamáspatrik 2020.05.01. 10:30:03

@midnightcoder2: Én is ebben bízom. Pl. ahol automatizált a termelés és nem "biorobotok " vannak egy szalag mellett, ott a fertőzésveszély minimálisra csökkenhet.

ulpius66 2020.05.01. 10:46:48

@MEDVE1978: "A baj az, hogy ehhez létfontosságú szektorokat kell lezárni. Vendéglátás - rendezvényszervezés - idegenforgalom."

Medvehagyma!

Figyusz!

A vendéglátás - rendezvényszervezés - idegenforgalom a magyar GDP mintegy 5%-t adja.

Ha ezek leállnak, akkor mért dőlne össze a nemzetgazdaság?
(arról az iciri-piciri tényről nem is beszélve, hogy az első negyedévben pl. emelkedett a bevételük....most legalább van idejük felújítani.....)

ulpius66 2020.05.01. 10:50:56

@Tamáspatrik: "A fiatalok ált. máshogy látják ezt a kérdést, nem nagyon érdekli őket a járvány, nagy többségüket legalábbis, ha egymás között vannak."

Patrik Tamás!

Nem csak a fiatalokat, az idősebbeket sem érdekli a járvány!

EGY-EGY KOMOLYABB INFLUENZA JÁRVÁNYKOR (2015 ÉS 2017 ÉVBEN IS) SZÁZEZREK BETEGSZENEK MEG, ÉS TÖBB TÍZEZREN HALNAK BELE A JÁRVÁNYBA MAGYARORSZÁGON!

Ehhez képest ez a NAGY KORONAVÍRUS JÁRVÁNY ENYHE NÁTHÁCSKA!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2020.05.01. 11:01:57

@Visceroid: "A kisember éhen döglik"

Na, léccí!!!

Örvendeztess meg bennünket ilyen jó kis ballibsi mantrákkal!
(bedőlt a gazdaság, összeomlott a forint, éhséglázadások jönnek....AZT KI NE HAGYD, HOGY ITTEN MINDEN IS SZAR!!! ....kivéve a ballibsi ellenzék, mert ők világszínvonalúak....)

Emmett Brown 2020.05.01. 11:30:57

@ulpius66: nem 5%, hanem 10%+ csak magában, és erre jönnek még rá a beszállítók az élelmiszeriparból például.

De ami még fontosabb, az a többszázezer ember, akinek ez a munkája. Nagyon nem mindegy, hogy utánuk fizetnek-e járulékokat, illetve hogy ők pörgetik-e a gazdaságot a fogyasztásukkal.

ulpius66 2020.05.01. 11:48:39

@Emmett Brown: "nem 5%, hanem 10%+ csak magában, és erre jönnek még rá a beszállítók az élelmiszeriparból például."

vasarlocsapat.hu/_hirek/_gazdasag/_gdp/magyar-gdp.shtml

Mint látható 2019-ben a kereskedelem, gépjárműjavítás, idegenforgalom és szállásszolgáltatás EGYÜTT 11%!

EBBŐL MAGA A KERESKEDELEM 6%, ÚGYHOGY AZZAL AZ 5%-AL MÉG TÚLOZTAM IS, AMIT AZ IDEGENFORGALOM, VENDÉGLÁTÁS KÉPVISEL...........

Szalay Miklós 2020.05.01. 11:49:34

Egy alapos áttekintése a vírus helyzetnek, annak klímaügyi, politikai és gazdasági vetületeinek:

www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet

Valamint a közben és általában tapasztalható széthúzásról.

Andy73 2020.05.01. 11:49:54

Tegnapi a cikk, de már akkor is lehetett tudni, hogy hétfőtől jönnek a lazítások. Ma erről már részletesen lehet olvasni. A korlátozások csak Pesten és Pest megyében maradnak. Igaz, hogy a bloggerek és a kommentelők között is sok a pesti, akik nem nagyon látnak az orrukon túl.

Exploiter 2020.05.01. 11:52:42

@Tamáspatrik:

Itt most a globális perspektíváról beszélek, a mostani zeitgeist hatásáról, nem feltétlenül a lokális problémákról.
A magyar gazdaság önerőből nem jut sokra, ha a globális rendszer nem talál magára.

Emmett Brown 2020.05.01. 12:07:44

@ulpius66: ja. Egy olyan tortában, ahol 15% a termékadók egyenlege.

Vasarlocsapat.hu az aztán a hiteles link.

ulpius66 2020.05.01. 12:12:42

Szerintem meg abban is sok az igazság, amit Azurák Csaba mondott:
"- Ez most egy rendkívüli helyzet, amilyet azelőtt csak a filmekben láthattunk. Az biztos, hogy ez a vírus végérvényesen megváltoztatja az életünket. Sokan rájöttek már szerintem, hogy az az életfilozófia, ami azt erőlteti, hogy mindig menjünk, fogyasszunk, halmozzunk, nem jó. A mi kiadásaink például radikálisan csökkentek és most vettük észre, mennyi dolog van, amit a fogyasztói társadalom erőltet ránk és ami nélkül alapvetően tudunk élni - osztotta meg gondolatait Joshi Bharattal a műsorvezető."

www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/azurak-csaba-joshibharat-karantennaplok-koronavirus/j5ky48q

ulpius66 2020.05.01. 12:15:56

@Emmett Brown:

Barna Emerett!

Ne engem baszogass, hanem a "vasarlocsapat.hu" linket, hogy mekkora barmok!!!
(egyebekben meg várom A HITELES LINKET....MÁR OLYAT AMIBEN A TURIZMUS ÉS VENDÉGLÁTÁS 10+%-OT KÉPVISEL......)

Előre is köszike!

Tamáspatrik 2020.05.01. 12:33:18

@Andy73: Véletlen, különben nem vagyok pesti.

Tamáspatrik 2020.05.01. 12:37:59

@Exploiter: Van olyan felfogás, hogy "nemnövekedés pártiak". Kb. az van most, amit ők szeretnének.
Nálam nem ez a gond, szegényebben fogunk élni, sokkal inkább ha brezsnyevi pangástól félek. Teljes ötlettelenségtől, amitől a fejlődés nem tud beindulni, nem maga a GDP. A gazdasági átalakulás később a GDP-ben is meg kell, hogy jelenjen.
Ötletek persze mindig vannak, csak kérdés, hogy kapnak-e elég támogatást, vagy inkább a hagyományosnak mondható ágazatokat nyomják.

Emmett Brown 2020.05.01. 13:22:46

@ulpius66: www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/nemzetkozi-kommunikacioert-felelos-allamtitkar/hirek/folyamatosan-no-a-turisztikai-iparag-teljesitmenye-2030-ig-elerheti-a-gdp-16-szazalekat

"Magyarországon az elmúlt hét évben folyamatosan nőtt a turisztikai iparág teljesítménye, tavaly az ágazat rekordot döntve már a GDP 10,7 százalékát termelte, s ez az arány a tervek szerint 2030-ig 16 százalékra emelkedik - jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a szlovákiai Csorbatón, ahol V4-es hivatali partnereivel idegenforgalmi együttműködési protokollt írt alá szerdán. "

és ezt 2019 tavaszán mondta, 2018-ról.

MEDVE1978 2020.05.01. 13:49:46

@Tamáspatrik: Ez nyilván egy alapvető demokratikus problémakört vet fel, amit már kóstolgatott mondjuk a Brexit. Ez pedig az, hogy a társadalom idősödik a fejlett országok döntő többségében. A Brexitben is a fiatalok többsége az EU-ban való maradásra szavazott, míg az idősebbek nagyobb arányban a kiválásra. Magyarországon jelenleg kb. 43 év az átlagéletkor, tehát a vírus által fokozottabban veszélyeztetettek többen vannak, mint az egyáltalán nem veszélyeztetettek. Ebből kifolyólag ott az alapvető kérdés, hogy egy népfelségi alapon megválaszott kormány hajlandó-e bevállalni, hogy a népesség nagyobb része károsodjon. Hasonló kérdés ugye a nyugdíjaké, csak a tét teljesen más: itt simán a túlélésről van szó. Kicsit belekever még az egészbe az is, hogy hazánkban rengeteg a krónikus beteg, már viszonylag fiatal, 20-30 éves kortól is.

Ebből kiindulva viszont a fiatalok véleményének is van egy súlya, ami viszont nem nagyobb, mint a többi korosztályé, hiába ők elvileg a jövő. Itt a társadalom egészének az érdekeit kell figyelembe venni, ugyanúgy Misiét, az 55 éves taxisofőrét, Mariét a 60 évesen húsgyárban güriző asszonyét, Béláét, aki 80 évesen ötször nagypapa, ahogy Botondét és Cintiáét, aki huszonévesen kínozva érzi magát, hogy be van zárva és nem tud menni se dolgozni, se bulizni.

Almandin 2020.05.01. 14:09:59

@midnightcoder2: Miért lenne a turizmus felesleges ágazat? Rengeteg pénzt hoztak az országba a turisták. Ennek a pénznek egy része adók formájában az államhoz került. Mivel rengeteg embernek adott munkát, a turizmusban foglalkoztatott emberek nagyrészt nálunk költötték el a pénzüket. Nagyon is komoly gazdasági probléma, hogy pár évre leállt a turizmus.
Más kérdés, hogy ez most szükséges rossz.

Tamáspatrik 2020.05.01. 14:35:53

@MEDVE1978: Ebben nem értünk egyet, ebbe belebukhat a demokratikus rendszer, ha a fiatalok érdekeit nem veszik figyelembe és túlterheli őket a társadalom, csak hogy nagyobb nyugdíjakat tudjon fizetni. Ez hosszabb távon nem lesz tartható, összeroskad a gazdaság szerkezete. A fiatalok isszák meg a levét a környezetváltozásnak is és most a járványnak is, sőt nem tudtak annyi vagyont sem felhalmozni mint az előző generációk.. Nagyobb mértékben kellene, hogy képviselve legyenek a politikában, még számarányukat tekintve sincsenek elegen a vezetésekben. Fiatal alatt az 50 év alattiakat értem most, de a 20-30-asokat különösen. Akik a fiatalok közül ott vannak, azok is nálunk a vezetés csicskái, Szijjártóval az élen.
Nem emiatt a 2 hónap miatt gondolom, hogy nem tudnak bulizni menni, sokkal több korlátozás lesz még és várható a gazdaságban, várható, hogy a fiatalok előbb-utóbb beintenek, vagy szétzüllik a rendszer magától.
(Aki jó erőben van és bírja 50 fölött az is a "fiatalokhoz" tartozik ilyen értelemben, ez nyilván nem teljesen életkor függő.)

midnightcoder2 2020.05.01. 14:40:01

@Almandin: Amennyi pénzt hoztak a turisták, legalább annyit vittek is. Mert hogy a magyar meg nem idehaza költötte el a pénzét. Kellemes dolog turistáskodni, és sokan élnek is ebből, de igazából ez az ország szempontjából kb. nulla végösszegű játszma.

ulpius66 2020.05.01. 14:47:06

@Almandin: "Nagyon is komoly gazdasági probléma, hogy pár évre leállt a turizmus"

Ezt melyik mesében olvastad?

Almandin 2020.05.01. 14:56:18

@ulpius66: Nincs értelme annak, hogy kötözködsz. Én se azt akarom, hogy idő előtt induljon újra a turizmus, mert az első, legfontosabb szempont a járvány fékezése. Viszont az tény, hogy komoly gazdasági károk keletkeznek a helyzet miatt. Ez tipikusan egy olyan helyzet, amiből nem lehet jól kijönni.

MEDVE1978 2020.05.01. 14:59:22

@ulpius66:
Sajnos nem találtam friss adatot erre, nem tudom honnan szeded az 5%-ot. A kereskedelemmel együtt ezek 11,3%-át teszik ki a GDP-nek, ezt találtam friss adatként.
Nem is csak a közvetlen hatások, hanem a közvetettek is jelentősek. Már az önmagában óriási probléma lenne, ha 5%-al esne a GDP egyébként, utoljára 2008 után volt példa ekkora visszaesésekre. Azonban vannak közvetett hatások is. A napokban lehetett például olvasni, hogy rengeteg borászat tönkremegy, mert a vendéglátás és turizmus által igényelt borokat nem veszik. A kereskedelmi forgalom is visszaesik: egyszerűen boltba se járnak annyit az emberek, illetve a nyitvatartás is korlátozva van. Nyilvánvalóan aki ezekben a szektorokban dolgozik, az visszafogja vásárlásait, ami szintén visszesést okoz stb.
Összefoglalva: ez nem fog államcsődöt, meg teljes összeomlást jelenteni, de azért egy elég nagy sokk lesz gazdaságilag.

Almandin 2020.05.01. 15:03:20

@midnightcoder2: Szerintem nálunk többet költöttek a jómódú külföldi turisták, mint amennyi magyar pl. a horvát tengerparton és hasonló helyeken. Sok magyar ugyanis nem tudja megfizetni a külföldi nyaralást. Viszont sok kedvelt turistacélpont van nálunk, ahova tömegesen jöttek a világ minden tájáról, és nemcsak kispénzűek. Ezt megérzi a gazdaság. Ráadásul a belföldi turizmus is szünetel. A vendéglátásról nem is beszélve. Nemcsak a drága éttermek vannak zárva, hanem az olcsó kifőzdék, cukrászdák is, amelyek főleg az alsó középosztályból élnek.

Almandin 2020.05.01. 15:11:45

@MEDVE1978: Államcsőd ebből akkor lehet, ha túl sokáig tart ez a helyzet (1 évnél tovább pl.). Én neked adok igazat, a turizmus és a vendéglátás nálunk lényeges ágazat. Másrészt főleg azok lesznek kénytelenek a költéseiket visszafogni, akik épp ezekben az ágazatokban dolgoztak, de elvesztették a munkájukat. Emiatt még az élelmiszerboltok bevételében is jelentkezik bizonyos mértékű visszaesés, mert a szegény munkanélküli csak kevés és olcsóbb élelmet fog venni. Tehát továbbgyűrűzik ez a kedvezőtlen gazdasági hatás.

MEDVE1978 2020.05.01. 15:20:22

@Tamáspatrik: Másképp látom sok szempontból. Az életkor "meghosszabbodásával" ma már szélesebb korosztályok aktívak és vannak benne a munkában. Ez valahogy a fejlett társadalmakban egy integráns folyamat: fejlődik az egészségügy, társadalombiztosítás, a női egyenjogúság mértéke megnő, szórakozási lehetőségek megnőnek, jövedelem megnő, a szabadság mértéke - az, hogy mit tehet és mikor is növekszik -, előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy a gyerekszám csökkeni kezd. Ezt már nagyon sok helyen meg lehetett figyelni, gyakorlatilag a modern, szolgáltatásorientált gazdaságok velejárója. Ezzel a fiatal korosztályok korábbi dominanciája eltűnik. Márpedig gyakorlatilag az Európában népszerű felosztó-kirovó rendszer pontosan erre épült, hogy van elég olyan dolgozó, aki kitermeli a nyugdíjakat. Mivel egyre kevesebb a fiatal és a társadalmak egyre inkább elöregednek, ezért elkerülhetetlen a nyugdíjak reformja, amiből jelenleg egy gázabb résznél vagyunk (vagy szavazatokért az állam egyre többet csoportosít át ide vagy éppen nyugdíjkorhatárt vagy járulékösszeget emel). Ezzel jelenleg egy nem működő rendszert próbál életben tartani a fejlett világ. Ez viszont egy rendszerhiba és nem az a lényege, hogy a fiatalok "el vannak nyomva".

Ez némileg egy rokon kérdéskör, de valamiben mégis teljesen független, mivel itt arról van szó, hogy a fiatalok szinte teljesen immunisak egy betegségre, ami áttételesen negatívan rontja az életminőségüket, míg az idősek életminősége kevéssé de szintén romlik áttételesen, viszont őket megölheti. Az pedig, hogy itt egyszerűen élet-halálról van szó, szerintem sok mindent felülír. Főként úgy, hogy a jövő teljesen bizonytalan és nem tudni, hogy egy általános lazításnak mi lenne az ára / hozadéka.

Attól nem tartok, hogy gyökeresen átalakulna a helyzet. Egyszerűen azért, mert az elvándorlás és a társadalom elöregedése nagyjából folyamatos és azt is láttuk, hogy előbbinek korlátai is vannak. Most már nem lehet olyan könnyen futárkodni, mosogatni, eladóskodni menni majd Londonba. Szerintem a kivándorlás üteme állandósulni fog, nem nő meg drasztikusan.

Emmett Brown 2020.05.01. 15:23:02

@ulpius66: kormany.hu neked nem elég?

MEDVE1978 2020.05.01. 15:29:19

@Almandin: Nem tartom valószínűnek az államcsődöt. Ezt nem az MNB elnök vagy a kormányfő hatalmas tapasztalata mondatja velem, hanem az, hogy rengetegféleképpen lehet kezelni ezt a helyzetet. A forintárfolyam az egyik, a kamatszintek jelenleg is még alacsonyan vannak. Az nyilvánvaló, hogy a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan, tehát pár hónapon belül lazítaniuk kell, bármi is legyen az ára. Itt a legnagyobb feladvány a közoktatás működése lesz, mert a munkahelyek többségén meg lehet oldani valahogyan az új higéniás szabályok betartását + a munkavállalókat tudatosságra is lehet késztetni (maszk, 1,5 méter), viszont az iskolák, óvodák és bölcsődék abszolút nem így vannak berendezve + a tanári kar kora is problémás + a kisgyerekek nem tudják még általában tartani a szabályokat.

Almandin 2020.05.01. 15:49:40

@MEDVE1978: Már el is kezdték a lazítást. Csupán a legsűrűbben lakott és a járvány szempontjából legjobban érintett helyeken tartják fent a kijárási korlátozást az eddig megszokott módon.
Arra is fel kell készülni, hogy felgyorsulhat az a folyamat, ami az élő munkaerő kiszorulása sok munkaterületről. Ez már évtizedek (sőt, évszázadok, gondoljunk a luddistákra) óta folyamatosan zajlik. El fognak küldeni egy csomó bolti eladót, pénztárost, recepcióst, tanárt, banki ügyintézőt, call centerest, stb., mert gépesítik a munkakörüket, sok minden elintézhető interneten, stb. A tanári munkának főleg a nyelvtanári, felnőttoktatási része lesz érintett, mert a gyerekek iskoláztatása gyermekmegőrzési funkciót is ellát, ezt nehezebb lenne a távolból megoldani. De sok tervezőprogram miatt mérnök is kevesebb kell majd (sőt, ez ma már a jelen).
A fő gond az lesz, hogy hol dolgozzon ez a sok ember, miből éljen a jövőben. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy meg tud élni tőkejövedelmekből.

HaCS 2020.05.01. 16:49:44

@Exploiter:

"De kiváncsi vagyok, milyen ötletre kapnál most befektetést pl. Meg kitől."

Ezen sokat gondolkodtam mostanság.
Elvileg a befektetői pénzpiac szereplőinek a piacgazdaságban az a létjogosultságuk, és jövedelemtermelésüknek az elvi alapja, hogy tőkét biztosítanak a reálgazdaság szereplőinek a működésükhöz, fejlődésükhöz.
Elvileg EZÉRT VANNAK a pénzpiaci szereplők. (Tőkealapok, Befektetési Bankok) Ezért tartjuk őket, ezért nem engedtük őket összeomlani (közös társadalmi erőfeszítésekkel) 2008-09-ben.

Ha akkor nem biztosítják a tőkét, annak ellenére, hogy megtehetnék, amikor azt arányaiban a reálgazdaság, számára a lehető legnagyobb nyereséggel (=jelenleg akár 50% összeomlás elkerülése) tudná hasznosítani, akkor tulajdonképpen a pénzpiac méretének, ill. működési mechanizmusainak a létjogosultsága kérdőjeleződik meg a modern társadalom felépítésében.
De nemcsak elvi, hanem gyakorlati pénzügyi szempontból is. Ha hagyják maguk alatt bedőlni a ház falát, akkor be fog zuhanni a tető is. Hiszen nekik (összességében tekintve) a reálgazdaság (ill. a közösségi pénzpumpáink, ami végül is adó, tehát megint reálgazdaság) adják a lehetőséget a jövedelemtermelésre. Nem más.

Andy73 2020.05.01. 17:45:36

@Tamáspatrik: OK. Nos, akkor a helyzet az, hogy sajnos nem tudjuk, hogyan fog a járvány alakulni, és így azt sem, hogyan alakul át a gazdaság és a társadalom. Még azt sem tudhatjuk, hogy a vidéki lazítást követheti-e a pesti is, és akkor a nyár végére legalább viszonylag helyreáll a rend, vagy a vidéki lazítás is csak átmeneti, mert a járvány ott is jobban terjed majd, ahogy most Németországban is. És Orbán is arra számít, hogy októberben jön a járvány második hulláma.
Így tehát lehet különböző elméleteket gyártani, de ahhoz is először a helyzetet kellene pontosan leírni. A mondandód lényege a bénultság. Nos, ehhez képest pl. az oktatásban március közepén péntek este jelentették be a digitális oktatást. Utána egész hétvégén (elvileg a szabadidejükben) erre készültek a tanárok, és hétfőn reggel már így tanítottak. Ha van iskolás gyereked, akkor te is megtapasztalhattad, de úgy látom, nem sok területről van érdemi információd, inkább csak elméleteid, és nagyon a sötétben tapogatózol.

ulpius66 2020.05.01. 18:09:21

Kedves ballibsi elvtársak!

Olvasnivaló estére!

Csak hogy fel legyetek dobódva!

"A miniszterelnök május 3-ával megbukott…"
hirklikk.hu/kozelet/a-miniszterelnok-majus-3-aval-megbukott/363174

"Magyarország végstádiuma"
magyarhang.org/publicisztika/2020/05/01/magyarorszag-vegstadiuma/

Remélem az ilyen cikkektől jobb kedvetek lesz!

ORBÁN MEGBUKOTT!!!!
(vagy legalábbis május 3-án meg fog bukni.....vagy valami ilyesmi...ha az ország ebben a "végstádiumos" helyzetében egyáltalán megéri május 3-át......)

Mickey Pearce 2020.05.01. 18:23:58

@HaCS: Remélem nem vagy bankár. A pénzpiaci szereplők mindegyikének vannak befektetői, akik felé el kell számolni a tevékenységükkel. Attól hogy válság van a gazdaságban, nem alakulnak át charity-vé. A kockázatkezelésért felelős embereknek kihullik a hajuk az idegességtől amikor valamire azt kell mondani hogy ez jó lesz. Ilyen környzetben nem 5 évre nem látsz előre hanem 2-3 hónapra sem. Pont úgy ahogy ezt itt már előttem többen leírták. Még a félig letárgyalt akvizíciókat is elhalasztják, mert meg kell várni hogy kialakuljon valami stabil jövőkép. Persze ha valaki jön azzal hogy kapacitásbővitésre kell a pénz mert a koronavírus gyógyszerét szeretné gyártani nagyobb mennyiségben, az kap finanszírozást :)

Tamáspatrik 2020.05.01. 20:35:40

@MEDVE1978: Van egy csomó idős orvos és idős tanár, ezek a szakmák elöregedtek, az ott dolgozó időseknek sokkal több a félnivalójuk mint a fiatalabbaknak (ha nem is halnak bele a betegségbe, de tovább tart, amíg felgyógyulnak). A fiatal munkaerőt kicsit felértékelte a járvány, a cégeknél is általában az idősebbek közül volt aki táppénzre ment, volt aki fizetés nélküli szabit vett ki mert megijedt, az 50 év felettiek nagy része eléggé zavartan mozgott az irodai közegben is megfigyelésem szerint, ami a teljesítményüket visszavetette.
Eléggé könyörtelenül hangzik mindez, de biológiai realitás, hogy nálunk az 50-esek közül sokan, főleg a férfiak többféle egészségügyi problémával is küzdenek.
Luxus az, hogy futárként használjuk a fiatalokat vagy csicskáztatjuk és nem képezzük tovább, ami a legtöbb cégnél, országosan is jellemző. A hatékonyságot és a termelékenységet is növelni kell, ha a bérek elég magasak és, akkor fognak a munkaadók erre rákényszerülni.
A klímaproblémát is a fiatalok szenvedik meg leginkább, pedig nem ők okozták.
Igaz ugyan, hogy van számukra csok, babaváró és sok kedvezmény, de csak aki házas, aki keres annyit, amire kap hitelt, akinek jók az életkörülményei, hogy belevágjon, korántsem mindenki.
Egyébként magam ellen beszélek egy kicsit, de a munkaerőpiac eléggé könyörtelen, a gazdasági alapokra is tekintettel kell lenni, nem bír el pár hónapnál több szükségállapotot a rendszer anélkül, hogy meg ne rogyna.

Tamáspatrik 2020.05.01. 20:37:25

@MEDVE1978: "Mivel egyre kevesebb a fiatal és a társadalmak egyre inkább elöregednek, ezért elkerülhetetlen a nyugdíjak reformja, amiből jelenleg egy gázabb résznél vagyunk (vagy szavazatokért az állam egyre többet csoportosít át ide vagy éppen nyugdíjkorhatárt vagy járulékösszeget emel). Ezzel jelenleg egy nem működő rendszert próbál életben tartani a fejlett világ. Ez viszont egy rendszerhiba és nem az a lényege, hogy a fiatalok "el vannak nyomva"."
Igen, ez hosszú távon gázos lehet, az egész demokratikus rendszer rámehet erre a problémára.

Tamáspatrik 2020.05.01. 20:42:49

@Almandin: " gyerekek iskoláztatása gyermekmegőrzési funkciót is ellát" én inkább úgy mondanám, hogy le kell kötni a gyerekek figyelmét és fegyelmezni kell őket . A szülők most megtapasztalhatják, hogy mennyi mindenféle trükköt, fogást kell bevetnie a tanárnak, azon túl, hogy leadja az anyagot és számon kéri. A pedagógus szakma inkább a nevelő funkció, azt valszeg. nehezebb elsajátítani mint az oktatást.

Tamáspatrik 2020.05.01. 20:47:02

@Andy73: Hogyne lenne, sok rokon és ismerős mesélt arról, hogy mennyire működik a digitális oktatás, max. 50%-kal, részben azért mert a tanárok nagyobb részének a felkészültsége hiányos, részben azért mert a személyes oktatás többnyire hatékonyabb, és van közösségi munka, csoportdinamika is.
Ja, senki nem tudja hogyan fog alakulni, én magam eddig nem látok pozitív fejleményeket, de hátha ír valaki ilyenekről egy hsz-ben...

MEDVE1978 2020.05.02. 11:57:52

@Almandin:
Ez egy állandó dolog a (gazdaság)történelemben. A lényege, hogy a rendszer tud-e teljes foglalkoztatást biztosítani. Egy kicsit ez az egész olyan, mint a Malthusianus katasztrófa. Annak az a lényege, hogy Malthus a XVIII. században megjósolta, hogy az emberiség akkori szaporodási üteme alapján a lélekszám exponenciálisan nőni fog, míg a termőföld és egyéb erőforrások mennyisége nem nő exponenciálisan, így előbb-utóbb masszív katasztrófa és az élelemért folytatott háborúk következnek. Fun fact, hogy Adolf Hitler keleti élettere is hasonló elméleti alapokon nyugvott. Nos a történelem ezt eddig, az elmúlt három évszázadban megcáfolta. Az emberiség simán képes annyi élelmet termelni, hogy mindenki hozzájusson a kajához (az elosztási problémák miatt van éhezés, nem az élelem vagy a termőföld mennyisége miatt).

Valahol ugyanez a helyzet a munkanélküliséggel is. Több ilyen váltás is volt az emberi történelemben is, mondjuk az eredeti tőkefelhalmozás. Ennek keretében vették el mondjuk a legelőt Angliában a földbirtokosok az egyszerű paraszttól. A parasztok egy része tudott bérmunkásként tovább dolgozni, de egy részük munka nélkül maradt. Mi történt? Egyéb szférák, például az akkoriban fejlődő ipar egy idő után felszívta őket, kialakult belőlük a városi munkásság. Nyugaton a hatvanas években volt egy hasonló váltás, akkor a mezőgazdaságból és iparból áramolt át a munkaerő a szolgáltató szférába.
A történelem hosszú távon eddig azt mutatta tehát, hogy ez "megoldódik", mindig új foglalkoztatásra találnak a technológiai haladás miatt munkahelyüket elvesztők.

Természetesen kérdéses, hogy hogyan lesz ez, ha a fejlődés követhetetlenül felgyorsul: egyszerűen sokkal gyorsabb lesz a munkahelyek eltűnése, mint az új munkahelyek keletkezése. Erre nem tudok válaszolni és arra sem, hogy elértük-e már ezt az időszakot. Ugyanennek a folyamatnak a hozadéka egyébként a mostani jövedelemegyenlőtlenségek döntő része, a digitális gazdaságba áramlott óriási jövedelem. Jelentős részben ez okozza azt, hogy a jövedelmi szakadék nő az egyes rétegek között a fejlett társadalmakban. Viszont ha mondjuk Magyarországot nézed, mondjuk az utolsó 10-20 évben, amikor a digitális gazdaság bejött sem váltak irtózatosan sokan munkanélkülivé, tehát ezeket a változásokat is lekövette a munkaerőpiac.

MEDVE1978 2020.05.02. 12:16:46

@Tamáspatrik:
Hát ez vegyes, én nem "idealizálnám" a fiatalokat ennyire. Valahogy nekem úgy tűnik, hogy te egy generációs szembenállást, diszkriminációt látsz ott, ahol én annyira nem. Rengeteg "fiatallal" (20-as, 30-as éveiben lévő kollégákkal) dolgozom egyszerre és soknak meg is adtam a lehetőséget az évek során, hogy korán "vezetők" legyenek vagy többet vállaljanak és így egy idő után többet keressenek. Kevesen éltek vele csak. Én az első két munkahelyemen gyakornokhoz hasonló pozícióban voltam, a harmadikban is erősen beosztottiban 3 évet. A főnököm egy 50-es hölgy volt, aki kiadta egy másik, akkor már 50-es évei végén járó, középfokú végzettségű és korlátolt képességű hölgynek, hogy "mentoráljon". Nekem akkor már rég felsőfokú végzettségem volt. Mégis elviseltem ezt a pár tanulóévet, 26 éves koromra csoportvezető lettem, 6 fős csapattal.

Ma mégis azt látom, hogy még huszonéves kollégák sem szánnak rá ennyi időt. Ha nem tetszik, nem megy minden tökéletesen, egy-két év után lépnek. Harminc felettieknél talán már nem teljesen ilyen, bennük több potenciál szokott lenni...

Tamáspatrik 2020.05.06. 20:48:37

@MEDVE1978: Köszi a gazdaságtörténeti eszmefuttatást! Hasonlóan gondolkodom én is erről. A fiatalokról szóló példád is érdekes.
süti beállítások módosítása