Ideo-logikák

Ideo-logikák

Kínos volt az őskor a kormányideológiának

2020. augusztus 12. - Tamáspatrik

Kimarad az őskor történelemkönyvekből, és ez nem véletlen, hiszen számos ponton ellentmondásba kerülhet a kormányideológiával. Hogy mi köze a kettőnek egymáshoz? Igazából semmi, elég nevetséges hogy sok minden, ami több tízezer évvel ezelőtt történt egyesek számára ciki lehet, de mégis ez a helyzet. Meg kell jegyezzük azért, hogy a marxista szemléletű történelemoktatás se volt e téren jobb, például úgy kezdődött, hogy először az „ősközösség” létezett, vagyis őskommunizmus... (A parasztlázadásokat és különféle forradalmakat nagyon szerették kiemelni stb.) A NAT szerkesztői viszont egy az egyben kihagyták emberi történelem kezdeteit, az alábbi okokból.

1.Ellentmondásba került volna a Bibliával

Ha valamiről egyáltalán nem beszélünk az nagyon jó, mert nem jönnek fel kínos kérdések sem, így nagyon sokféle problémának lehet elejét venni. Különböző előemberekről, a sapienshez képest kevésbé fejlett ősember fajokról kellett volna beszélni, esetleg arról, hogy milyen evolúciós előnyt jelentett a két lábon járás a szavannán a vadászat során (pl. messzebbről meglátta a vadat a magas fűben). Számos érdekes téma ily módon sajnos nem kerül, nem kerülhet megtárgyalásra, így viszont (mivel a tanuló nem tanulja meg elválasztani egymástól a tudomány materiális jellegű és a Biblia spirituális igazságait), később esetleg olyan „érdekeseket” fog kérdezni, hogy ha majd feltámadunk, akkor hogy fog kiférni az a sok halott a temető kapuján?

2.Migrik népesítették be a Földet

Bizony, a genetika elég pontosan feltérképezte azt, hogy a mai ember nagyrészt egy Kelet-Afrikából kiinduló embercsoport utódja. Őseink bőre bizony fekete volt, és több tízezer éven át a természetes szelekció következtében alakultak ki a különféle természeti viszonyok között a mai rasszok. Az is nagyon ciki, hogy Európa őslakói egykor a neandervölgyiek voltak, őket szorította ki fokozatosan a változó körülményekhez jobban alkalmazkodni képes (és a munkamegosztás valamint a kereskedelem terén is fölényben levő) mai ember. A szerkesztőbizottságban dolgozó tisztelt hölgyek és urak nagyon félthették az állásukat, hiszen ilyesféle konzekvenciával bíró mondatokat nem mertek beletenni egy történelemkönyvnek az első lapjaira, ezért inkább kihagyták az egész korszakot. (Ismerős helyzet, ebből a félelemből eredően szoktak egyesek szerintük "nem oda való" személyeket kiretusálni fényképekből, tudósításokból.) Így megmaradhat, sőt erősödhet a társadalomban az a hagy ne mondjam ki, miféle felfogás (vagy inkább káros hiedelem), hogy az Isten az embert eleve ilyennek vagy olyannak teremtette.

3.A földművelő kultúrák hosszabb távú fölénye

A következő kényes pont az ősibb paleolit és az újabb neolit kultúrák összehasonlítása lett volna, és habár mindkettő esetében lehet pro- és kontra érveket hozni (sőt nem csak lehet, hanem nagyon is érdemes, a fiatalok fantáziáját megmozgató vita alapját képezhette volna), a mai kultúránk mégis a földművelésre épül, az első nagyobb emberi települések és városok is csak így jöhettek létre. Mindez egy kissé alááshatta volna a vándorló magyar őseink nimbuszát (vagy épp egyes észak-amerikai indián törzsekét is). Így viszont lehet bátrabban tanítani a meglehetősen homályos, jórészt feltételezéseken alapuló magyar őstörténetet, azt sugallva, hogy velünk kezdődött minden, a többi említésre sem érdemes, és megalapozni egyfajta nemzeti mítoszt (ami önmagában szép dolog, nekem is tetszik, csak nem segíti a történelmi összefüggések megítélését.) Az ókorral kapcsolatban is elegánsan ki lehet kerülni azt a pontot, hogy léteztek alapvetően földművelő kultúrák és az őket fosztogató katonaállamok, birodalmak, az utóbbiak kulturális teljesítménye mondhatni kevésbé jelentős volt.

4.”Azt tanítjuk, amit akarunk”

A társadalomtudományokban legalábbis, ahol nem kell azzal szembesülni, hogy 2x2 vajon 5 vagy mégis inkább 4. Pedig nagyon egyszerű dolgokról van szó: a különféle korokban az emberek eltérő módon éltek, különféle dolgokat hagytak az utókorra, máshogyan gondolkodtak és másmilyen intézményeik voltak, többféle hierarchia létezett az egyes társadalmakon belül, bizonyos irányú fejlődést mutattak, konfliktusokba kerültek egymással stb. – mindezt nem feltétlenül száraz tényadatként, hanem színesen is lehet tanítani. Azaz lehetne, ha az oktatás (kimondatlan) fő célja nem a hazafias nevelés lenne.

+1 Ideológia és történelem

A jogállamiság elvét Orbánék ideológiának tartják, holott egy praktikus, működő gyakorlatról van szó, ami a történelem során egyre jobban kiforrta magát és egy társadalmi szintű hatalommegosztás részét képezi. Aki viszont ideológiát gyárt, az a hatalmat mindig koncentrálni, monopolizálni próbálja, az ideológia arra szolgál, hogy a társadalmat meggyőzze arról, hogy amit tesz az úgy helyes, akinek nem tetszik az mind ellenség. A társadalmak működése nem képes hosszabb távon ideológiákon alapulni, csupán többé-kevésbé jól működő gyakorlatokon, ez a történelem egyik fontos tanulsága…

Liberális, túl liberális? Ki kell mondani, hogy a tudomány működésmódjából következően alapvetően liberális szellemiségű, nem tehet róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6116138034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.13. 08:53:46

Migrik? Ki tagadja a migrációt? Senki.

Kezdesz a HVG és Hontalan Andris szintjére zuhanni.

midnight coder 2020.08.13. 16:30:02

"Őseink bőre bizony fekete volt"
Még távolabbi ősünk pedig majom volt.

"Az is nagyon ciki, hogy Európa őslakói egykor a neandervölgyiek voltak, őket szorította ki fokozatosan a változó körülményekhez jobban alkalmazkodni képes (és a munkamegosztás valamint a kereskedelem terén is fölényben levő) mai ember"

Ez azért nem annyira egyértelmű. Egyrészt a neandervölgyieknek nélkülünk is megvoltak a problémáik, másrészt a genetika mai állása szerint az európai ember keveredett is velük.

" a mai kultúránk mégis a földművelésre épül, az első nagyobb emberi települések és városok is csak így jöhettek létre"
Ami anno annyira azért nem volt egy pozitív dolog. Az első földművesek sokkal szarabbul éltek mint a korabeli vadászok, sokat melóztak, cserébe alultápláltsággal küzdöttek. Ami miatt viszont nyerők voltak, az az hogy sokan voltak, így sok lúd disznót győz alapon nagy katonai erőt képviseltek, másrészt az egyén elveszítette a jelentőségét. Míg egy 10 fős törzsben egy vadász halála komoly kiesés volt ami rendesen meggyengítette a törzset, egy sok ezres városban egy ember halála nem sokat osztott vagy szorzott.

MEDVE1978 2020.08.13. 19:09:27

Először is, baj, hogy kimarad az őskor. Fontos időszak, valamit legalább vonalakban kellene róla tanulni, legalábbis az említett migrációról, illetve a törzsi - barlanglakó életmódról. Viszont részleteiben:
1. Az ősközösség nem volt őskommunizmus. Bár nem vagyok friss a témában, de volt hierarchia és nem mindent egyenlően mindenki igénye szerint osztottak meg. Először bizony a jobb vadászok vettek a zsákmányból. Szerintem semmi értelme "idealizálni" ezt az időszakot. Az emberek átlagéletkora valahol 20 év körül lehetett (nyilván az óriási gyerekhalandóság miatt), 30 év körül már öregnek számítottak. Egy keserves, napról napra élet volt ez nekik.
2. A neandervölgyiek a legújabb kutatások szerint jelentősen keveredtek a homo sapiens sapiens-el, ahogyan egyébként a gyeniszovai ember biztosan és lehetséges, hogy a homo florensis (hobbit) is. A neandervölgyiek vesztét végül a kisebb csoportok és a kisebb genetikai diverzitás, ezáltal a különböző betegségeknek való kisebb mértékű ellenállás és a belterjesség okozhatta. Emellett valószínűleg a "hibridek", akik a modern ember és a neandervölgyi keverékeként éltek, döntően a modern ember tulajdonságaival lettek életképesebbek (tehát a neandervölgyi tulajdonság és génpool jelentős része kiszelektálódott).
3. Az elfogadott narratíva a városképződések és a civilizációk kialakulása szempontjából ugye az, hogy a földművelő közösségekben élő emberek kiszámíthatóbbá tették az életet és mivel nem állandó küzdelemet folytattak a túlélésért, ezért maradt plusz idejük. Ezt az időt tölthették specializációval, tehát kézműveskedtek vagy éppen miszticizmussal, kultúrával, hittel foglalkoztak.

" léteztek alapvetően földművelő kultúrák és az őket fosztogató katonaállamok, birodalmak"
Szerintem ez egy eléggé fals szembeállítás. Már a hunoktól kezdve a nagy nomád birodalmak önellátók voltak, csak ez az önellátás döntően állattenyésztés alapú volt és kevésbé földművelés alapú. A magyar ősnép is ugyanezt a stratégiát folytatta Ázsiában anno, ahogy előtte a hunok, szarmaták, alanok, besenyők és utána mondjuk a kunok, mongolok és a végtelenségig lehetne sorolni. Az, hogy kulturálisan a nomád államok, szövetségek kevesebbet "tettek le" az asztalra, az igaz lehet, elsősorban az írásbeliség hiánya miatt sok esetben. Ismét: a nomád életmód kevesebb szabadidőt, megnyugvást hagy, mint mondjuk a letelepedett, ami elsősorban földműveléssel párosult, ezért a földművelők gazdagabb és nagyobb kulturális teljesítményű közösségeket tudtak alkotni. De én nem érzem az egész "szembenállást vagy ellentétet" ilyen értékalapúnak.

midnight coder 2020.08.13. 20:03:55

" Az elfogadott narratíva a városképződések és a civilizációk kialakulása szempontjából ugye az, hogy a földművelő közösségekben élő emberek kiszámíthatóbbá tették az életet és mivel nem állandó küzdelemet folytattak a túlélésért, ezért maradt plusz idejük."

Valójában nem annyira. Ha jött egy szar időszak, akkor a vadászó-gyűjtögető simán tovább vándorolt. A letelepült viszont ki volt szolgáltatva az időjárás változásainak. Ezért is lettek a mezőgazdászok istenei vérengzőbbek: sokkal több múlt rajtuk mint egy vadászó társadalomban. Ezen max. az javított valamit, ha el tudták rakni a többlet terményt, de ennek is voltak korlátai, Pl. kártevők, pl. egerek, patkányok. Ezért kedvelték az egyiptomiak a macskát.

Tamáspatrik 2020.08.13. 21:58:30

@midnight coder: Ezért mondom, hogy megmozgatná a fiatalok fantáziáját az őskor, lehetne vitatkozni, beszélgetni róla. Sajna, ez elmaradt.
A mai történelemoktatásnak nem is célja az önálló véleménykifejtés.

Tamáspatrik 2020.08.13. 22:14:00

@MEDVE1978: Hettitákra és asszírokra gondoltam. A folyóvölgyekben éltek az ókorban különféle mezőgazdasági kultúrák és voltak még katonaállamok is jelentős számban. (A rómaiak már képesek voltak a fosztogató szemléleten túllépni, a birodalomépítést magasabb szintre emelni, bár valszeg. nem ők voltak az elsők e téren, csupán a legjobbak a saját korukban.)

Egyszerűen nem merték bevenni a tananyagba az őskort, mert célzatosságot lehetett volna kiérezni belőle számos helyen, ezért inkább kiretusálták. Pl. hogy mégis csak a neandervölgyi olvadt bele a sapiensbe és nem fordítva, a "kultúrharc" nem a bennszülöttek javára dőlt el. Minden annyira átpolitizált, hogy ha egy könyv első lapjain olyanokat lehet olvasni, ami mögött habár semmilyen politikai szándék nincs, de bele lehet látni, akkor a beszari alakok inkább kicenzúrázzák az egész korszakot, mint a fényképekről is levágnak pl. egy útavatásról ellenzéki polgármestert.

Az "ősközösség" a kommunista rendszerek ideológiai torzítására példa csupán, az másfajta irányban torzított mint a jelenlegi. (A rendszerváltás utáni oktatás viszonylag kiegyensúlyozott volt, csak túl száraz volt a tananyag, és nem lehetett tölcsérrel beletölteni a gyerekek fejébe.)

Épített kultúrát nem hagytak maguk után a nomád népek.
Egyébként érdekes ez a rokonság elmélet, pl. a germán népek is rokonai egymásnak, de egy németet nem érdekel különösebben a svédek vagy a britek történelme, a rokonságnak semmi jelentősége. Az, hogy voltak a nomád rokonaink, pl. a hunok max. távoli rokonok lehettek, hiszen időben és térben is távol éltek tőlünk, ilyen szempontból jelentéktelen.
Ami miatt mégis jelentősége lehet, hogy a magyar hagyományban maradt meg a legtöbb egész Európában a nomád törzsi kultúrából, emiatt vállalhatjuk már kihalt népek kulturális képviseletét. (Egyébként meg senki meg nem fogja tudni mondani hogy 2-3 ezer évvel ezelőtti leletek mennyire magyar vonatkozásúak, olyan ez mint a szkíta rokonság. Magyarok vagy nem? Senki nem tudja eldönteni.)

Tamáspatrik 2020.08.13. 22:24:05

@midnight coder: Sőt amint Harrari leírja, a földművelők táplálkozása gyengébb minőségű volt, a fertőzések is jobban terjedtek a nagyobb embercsoportokban, ezért az átlag életkoruk kismértékben még csökkent is.
A mérleg másik oldalán viszont ott van az, hogy folytonosan vándorló, vadászó társadalmakban nem nagyon van kulturális folyamatosság, eleve a népcsoport túl kicsi, a hagyomány könnyebben elveszik. A felhalmozási szemlélet is a letelepedést követően jött létre, ha nagyon sok ember van egy helyen, akkor már nagyobb építményeket is fel lehet húzni, több dolgot megőrizni az utókornak.
Ideológiához köze nincs az egésznek, de ezt is lehet ideológiai síkra vinni.
Amit így elértek a tisztelt NAT szerkesztők, hogy egy "kiválasztott nép" szindrómát hoznak létre, sőt a rasszizmusnak és a bigott vallásosságnak is nagyobb teret adnak azzal, hogy nem tárgyalják legalább fő vonalakban az őskori eseményeket. Amelyeket a genetika és a kormeghatározó eljárások azért elég jól feltártak már, eléggé egzakt tudománnyá tették a 21.században.

midnight coder 2020.08.14. 13:34:07

@Tamáspatrik: Mondjuk a "kiválasztott nép" szindróma nem annyira a NAT koncepciója :-D

Igazából az őskor abból a szempontból egzakt tudomány, hogy tudjuk hogy milyen ősemberek voltak. Vagy nem, mert azért azt amikor egy fogdarabból rekonstruálják a paleontológusok hogy milyen színű szeme volt a csávónak, nem feltétlenül nevezném így. És persze a szokásaikkal kapcsolatban még inkább hézagosak az ismereteink. Nagyon kevés adatot pótolnak ki nagyon sok feltételezéssel.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.08.14. 17:55:10

@Tamáspatrik: A hunok annyira voltak távoli rokonaink, hogy a hsziungnu sírok genetikája az Árpád-házi királyokra mutat. Attila halála után a legkisebb fiú visszatért a keleti sztyeppére, de ott már csak magyar sírokat találnak, hunokat nem. Pedig még a Bendegúz előtti időkből kellene lennie valaminek a föld alatt.

Tamáspatrik 2020.08.15. 09:56:59

@midnight coder: Ja, a történelemtanárok tudása az tényleg "őskori", nagyon le van maradva a kis humán tudásbuborékukban attól, amit valójában tudunk már. Ne nevettess, egy dinoszauruszt is lehet rekonstruálni pár csontból, itt pedig év tízezrekről és nem tíz-százmilliós távolságról beszélünk.
Van elfogadott, genetikával és leletekkel alátámasztott elmélet a mai ember elterjedéséről a Földön, ez mondjuk 90%, a maradék 10% a gyenyiszovai ember, a neandervölgyi, no meg pár másfajta ember genetikai vonalú ember Afrikában, akiknek vannak mai leszármazottjaik.
A történelemkönyveink lassan elérik a kommunista időszak színvonalát, de mindez nem csak a történelemre igaz. A központi ideológia kihajít mindenhonnan mindent ami neki neki valamiért nem illik a képbe. Ne mondd, hogy Te nem látod ezt a folyamatot, a hülyeség térhódítását, vagy hogy látod, de Neked ez tetszik.

Sir Galahad 2020.08.15. 22:42:25

Szerintem egyszerűen annyi történt, hogy a szerkesztők kénytelenek voltak rövidíteni a tananyagon és a közepéből nem lehet úgy elvenni, hogy ne zavarnák meg az összefüggéseket - az elejét húzták ki.

Tamáspatrik 2020.08.17. 18:42:40

@Sir Galahad: Ez jó szöveg, de vagy nem gondolták végig, hogy mi lesz az eredmény, vagy mert végiggondolták, azért tették.
A tananyag elejét biztos, hogy mindig megtanítják, a végére nem mindig jut idő, ez igaz. Pl. volt akinél kimaradt a Rákóczi szabadságharc, a rendszerváltás, vagy nem derült ki, hogy ki győzött a 2.világháborúban. :)
Az utóbbi kb. 30 évben a történelem oktatásunk semmit nem fejlődött, sőt a legújabb NAT inkább visszafejlődött a kommunista szintre, csak éppen a hangsúlyok vannak máshol.

Ja, egyébként már megkérdőjelezték azt is, hogy mért kell feltétlenül kronologikus szerkezet alapján végigmenni. Pl. az ókor megértéséhez ötödikes agy is elég, a 20.századhoz viszont már nyolcadikos kell? Nagy különbségek vannak 10 és 14 éves kor között is. Nem mindenhol mennek kronologikusan, van ahol projekteket dolgoznak fel, egy adott korral foglalkoznak csak, azt viszont alaposan, egyéni szintre lebontott feladatokkal tárják fel.

Sir Galahad 2020.08.17. 22:06:44

@Tamáspatrik: Én a rendszerváltás idején érettségiztem és akkor a történelem oktatása 1945-nél véget ért :) Egyébként nyilván sokféleképpen lehet törit oktatni. A kronológikus változat azért logikusnak tűnik.

Tamáspatrik 2020.08.18. 22:50:44

@Sir Galahad: Nem logikus. Az európai ókorból nem következett a középkori államok rendszere. Az inkább a népvándorlások miatt jött létre, az ázsiai kontinens egy nyúlványán összetorlódott sok nép, a földművelés felértékelődött. A középkorból nem következett az újkor. Speciális tényezők miatt jött létre, pl. volt egy szigetország amelyik megtanult elég közel volt a többiekhez hogy jól tudjon kereskedni, viszont mások nem tudták megszállni (nagy hadiflottája miatt), sőt ő hódíthatott meg más, kevésbé fejlett területeket. Amikor tőlünk nyugatra megindult a polgárosodás, mi évszázadokkal elmaradva a törökökkel küzdöttünk még, az időbeli egyezőség nem jelent ez esetben sem korszakbeli egyenlőséget.

A történelemben léteztek különféle folyamatok, rendszerek, amelyeknek voltak előzményei, utóhatásai, de semmi több.

Glokta 2020.08.20. 00:51:21

@Tamáspatrik: Szerintem most el vagy tévedve és Sir Galahadnek van igaza .
Az őskort szimplán azért vették ki a tananyagból, mert valahol le kellett csökkenteni a tananyagot, és ezt találták a "legfeleslegesebbnek".

Ötödikes gyerekek nem vesznek észre olyan 'analógiákat', mint amire te utalsz, például hogy az emberiség "szétszóródása" hasonló a mai migrációhoz, nem tűnik fel nekik valamiféle 'célzatosság', de még a kilencedikesek többségének sem.

A Biblia a magyarok nagy többségét nem érdekli, általában aki keresztény, az sem hiszi el, hogy néhány ezer éve teremtették a világot, akár tanult őskort, akár nem.
Az a tudat, hogy az "ősember" fekete volt, nem hinném hogy csökkentené (vagy növelné) a rasszizmust az emberekben, senkit sem érdekelnek 1000 generációra visszamenőleg az ősei.
A fosztogató katonaállamok - földművelő 'kultúrállamok" szembeállítás egyrészt eléggé fals, másrészt a hun-magyar rokonságot nem a hun "kultúra", hanem a "dicsőség" miatt szeretik sokan, az hogy a hunok "barbárok" voltak az köztudott, de azokat, akik büszkék a "hun-magyar rokonságra", nem érdekli.

Ha pedig nagyon célzatosságot akarsz belelátni a dolgokba, akkor az, hogy a "kultúrharcot nem a bennszülöttek nyerték", épp a kormány (és propagandistái) álláspontjába illeszkedik: nem szabad beengedni a migránsokat, mert nem mi fogjuk asszimilálni őket, hanem ők fognak túlszaporodni minket, átvenni a hatalmat és minket, "bennszülötteket" kényszeríteni az asszimilációra, az iszlám felvételére.

Összefoglalva: nem kéne mindenbe "agymosást" és "hazafias nevelést" vizionálni.

Glokta 2020.08.21. 02:58:41

@Rodney_2: Hát amit én mondtam az nem nagy okosság, hanem amit a blogger írt az hülyeség.
Mondjuk Róma bukását egyesek párhuzamba szeretik állítani a nyugati civilizáció általuk vélt hanyatlásával, de ők sem ötödikes vagy kilencedikes gyerekek, sőt általában nem is történelemtanárok.
Az őskor kapcsán azonban soha nem hallottam bármi hasonlóról, így célszerűbb lenne a logikus magyarázatot elfogadni.

Tamáspatrik 2020.08.21. 10:27:28

@Glokta: Két dolog: egyik hogy Róma bukása történelem, ami most történik, az meg még nem az, nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni belőle. A kapitalizmust, a demokráciákat is már sokszor eltemették egyesek mégis itt van.
A másik: annyira be vannak sz@rva az állami hivatalokban, hogy olyat még nem láttál, mindenbe belekeverik az ideológiát, az a lényeg, hogy ne lehessen célzásokat olvasni ki belőle, szeretett pártunkra és kormányunkra.
Volt egy dalverseny például, ahol a fekete bőrű csávót kiselejtezték, nem hogy egy "migri küllemű" nyerje meg és képviseljen minket. Saját fülemmel hallottam: "Ez világszínvonalú volt. 7 pont. ":)))
Ezek beszari hivatalnokok mind, a legtöbb fél Orbán sleppjétől.

Tamáspatrik 2020.08.21. 10:32:34

@Glokta: A hun magyar rokonságot a harcias szelleműek szokták hangoztatni, aki nem harcolni szeretne vagy építkezni, azt nem érdekli ez az egész.
A japánok a kínaiak rokonai, mégsem emlegeti.

Az általános iskolából nem szabadna kihagyni az őskort, éppúgy mint arról is kell beszélni, hogy a Föld nem lapos. Nézd meg, hogy az USA-ban miben hisznek emberek, és még büszkék is a tudatlanságukra.

Glokta 2020.08.21. 21:39:41

@Tamáspatrik: "Két dolog: egyik hogy Róma bukása történelem, ami most történik, az meg még nem az, nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni belőle."
ezért beszéltem "általuk vélt" hanyatlásról, az hogy ez mennyire valós, az persze vitatható.
Az USA-ban lehet hogy "tudatlan" az emberek nagy része, de azért az ország valahogy mégis jól elműködik. Ahhoz értenek ami ahhoz kell, hogy jól éljenek, a többit meg milyen alapon várjuk el tőlük?
Az igazság az, hogy nincs szükség arra, hogy mindenki rendelkezzen valamiféle "alapműveltséggel"
- mondom ezt úgy, hogy számomra személyesen ez szempont, de nem követelném meg egy országtól - csak Magyarországon van ez a becsípődés.
süti beállítások módosítása