Ideo-logikák

Ideo-logikák

A legtöbben nem a saját véleményüket mondják

2020. szeptember 10. - Tamáspatrik

A kormány tisztségviselők láthatóan nem merik azt mondani, amit szeretnének, csak amit mondhatnak a központi ukáz alapján. Beleszőhetnek ugyan pár célzást, amit az elvtársaik talán megértenek ugyan, a nagyközönség viszont ezeket nem fogja venni, csak a kínos magyarázkodást látja. Logikai érvek helyett jogászkodás – mindig valamilyen jogalapot keresni arra, teljesen mindegy hogy mit, csak legyen valami, hogyan nyomjuk át az erő pozíciójából a saját akaratunkat. A több millió jogász országává váltunk, (ami már messze túlterjed a politika világán!), hogy a legtöbben vagy az „ügyész” pozíciójából beszélnek, azaz vádaskodnak, vagy pedig a „védőéből”, hogyan lehet foggal-körömmel is védeni, kimagyarázni az álláspontunkat.

Most itt nyilván egyből betámadtam a kormányt, ami a kormány szimpatizánsaiból egy védekező reflexet fog kiváltani, pedig az eredeti szándékom nem ez lenne. Ez csak egyfajta példája annak, amikor emberek nyilvánvaló irracionalitásokba és hazugságokba bonyolódnak az adott csoport nyomása alatt. A legtöbb ember tényleg nem meri felvállalni a saját véleményét, még kellően tapintatos, óvatos változatban se nagyon.

Nyilván a kormány tisztviselők azok, akik leginkább közszereplők, ők kapják a legtöbb reflektorfényt, ezért nekik kellene leginkább vigyázniuk arra, hogy ne mutassák ki a nyilvánvaló tájékozatlanságukat vagy kompetencia hiányukat, nem is mindig lehet eldönteni, hogy melyik esetről van szó. Palkovics miniszter úr például azt mondta, hogy az OTKA pályázatok eredményén azért változtattak öt esetben, mert az illetők tudományos munkássága ezt indokolta. Nem tudta viszont azt, amit a tudományos mérések is igazoltak, hogy habár a pályázatokat gyakrabban ítélik a sokat publikáló, eredményes kutatóknak, még sincsen összefüggés egy kutató már elért eredményei és várható eredményei között. Sokszor éppen azok voltak eredményesebbek, akik addig még viszonylag ismeretlenek voltak a szakmában, fiatalok, friss szemmel, telve bizonyítási vággyal, ezzel szemben mások a rutin csapdájába estek vagy nem voltak elég alázatosak és nyitottak. Nyilván egy szakmai bírálóbizottság az alapján dönt (ideális esetben persze), hogy milyen a beadott pályázat minősége (komplexitása, dinamizmusa, újszerűsége, stb.) Van ahol nem ritkák a harminc éves professzorok sem, erre mifelénk nem annyira, mivel sok területen feudális jellegű hierarchiák dominálnak. (A negatív gondolkodás átka, hogy ha szimpátia alapon rombolsz egy rendszert, akkor az azt megelőző kevésbé fejlettet fogod megkapni.)

Vidnyánszky is nyilvánvalóan azt a hibát követte el, hogy túlment a saját kompetencia határán, ami az ő esetében a kiváló rendező és színházigazgató szerepének felel meg, most viszont nem képes visszavonulni, mert a harcos énje jött elő. A legtöbbünkben benne van ez a harcos én, és ha provokálva érzi magát csupán ez beszél belőlünk és védekezik foggal-körömmel, mindenféle eszközzel, és háttérbe szorít bennünk minden mást, ami racionális és igazán kreatív tudna lenni. (Az inkompetenciát régebben úgy mondták, hogy az illető túlnyújtózkodik a takaróján, l. például Takaró úr kínos megnyilvánulásait.)

Ami általában jellemző a közéletünkben pártállástól függetlenül, hogy amikor a legtöbben véleményt nyilvánítanak, az csak nyomokban tartalmaz saját gondolatokat. Menő szöveg legyen, valami ütős, nem baj, ha mások gondolatainak szajkózása, az sem baj, ha közhelyes és paneles, nyilvánvaló pózolásról és feltűnősködésről van szó. A sokféle vélemény közül sajnálatos módon nem azt szoktuk kiválasztani, ami mögött nyilvánvalóan a legnagyobb tudás van, hanem amelyik nekünk legjobban tetszik (nem baj, ha az illető egy szélhámos). A legtöbb embernek fogalma se nagyon van arról a témáról, amiről beszél, persze a határozott manipulatív szándék az egy más lapra tartozik.

Emiatt a különféle közösségi portálokon nem ártana még erősebb cenzúra valamilyen nagyon intelligens algoritmussal (ami aligha valósítható meg), hogy kiszűrje a feltűnősködő, manipulatív trollkodásokat. Bármilyen területen vannak bően ilyenek, némelyik környezetvédelemmel foglalkozó „szakértő” is olyan, hogy mindegy mit mondunk, csak jó nagyot szóljunk és élvezzük a reflektorfényt, és persze hülyítsük az embereket. A legtöbben azért nem ilyenek, csak az aki megízlelte annak az örömét, hogy sokan rá figyelnek és szeretné újra és újra átélni, még legnagyobb blöffök és sületlenségek árán is. Ez az ún. „celebség” tipikus esete… Az adott szakterület tudósainál „okosabb”, magányos megmondó emberek nekem azt viccet idézik fel, hogy „Apa, mért csúfolnak az osztálytársaim Rambónak? Ne törődj vele fiam, ez a te harcod!”

Fogadjuk el, hogy a legtöbb témában nincs véleményünk, mert nem értünk hozzá. Mindenféle pletykák, buta összeesküvés elméletek helyett, amiről hitelesen tudunk beszélni az legtöbbször csak annyi lenne, hogy milyen érzéseink vannak valamivel kapcsolatban. Ez azonban nem menő, az empátia a mai Magyarországon ritka mint a fehér holló, sajnos ez a mindennapos tapasztalatom. Ezért szinte senki nem mer beszélni az érzéseiről, inkább vagy betámad vagy pedig lezárja magát. Vidnyánszky és csapata sok mindent tehetett volna vagy tehetne másként, például hivatkozhatna arra, hogy szakmailag milyen nagyszerű dolgokat csinál és ezt a vonalat be szeretné vinni a színészképzésbe is. Talán mutathatna pozitív példákat, egyfajta utat ami követésre alkalmas, hogy mért nagyszerű amit ő csinál, ez a fajta magatartás lehetne általános a közéletünkben, de valamiért inkább a harciaskodást választjuk.

A keleti filozófiák még inkább rávilágítanak az egozimus problematikájára. A zen mester például felmutat egy légycsapót és megkérdezi, hogy „Ezt minek nevezed”? Ha a tanítvány azt mondja, hogy légycsapó, akkor kap vele egyet. Ha ezt mondja, hogy ez nem légycsapó, akkor is kap. Hát persze, mindenki tudja hogy légycsapó, minek olyasmiről beszélni amit mindenki tud. Éppúgy hiba mint a teljesen nyilvánvalót tagadni. (Politikusok egyébként képesek arra, hogy egy mondaton is mindkét féle hibát elkövetik anélkül, hogy lelepleződnének.) Nyilván a tanítvány akkor teszi jól, ha nem akar többet belelátni a légycsapóba vagy bármibe, belemagyarázni valamit, ami valójában nincs benne, csak ő gondolja róla. Legjobb, ha nem szól semmit, esetleg elmosolyodik vagy meghajol, - bármit mondana is, az egó fontoskodása csupán. Ez olyan mint amikor a tanítvány megkérdezi, hogy „Mester, mondd mi az élet értelme”? – „Edd meg a zabkásádat és mosd el a csészédet.” (Kb. Maradj csak az egyszerűbb dolgoknál, még azokat se érted rendesen…)

Ha az érzésekről beszélünk, ami nálunk megy mostanában, az engem nagyon bosszant, és nem értem, hogy mért nem unták még meg sokan ezt az egysíkú, buta sztereotípiákon alapuló, ismétlődésekkel teli, pocsék tragikomédiát.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7516196958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.11. 07:04:49

Minden kormányember köteles a kormány álláspontját mondani, ezért kormányember. Így van ez az egész világon.

midnight coder 2020.09.11. 08:52:12

Két különböző dolog is van ebben. Egyrészt ha egy szervezet része vagy - ami igaz egy profitorientált cégre is egyébként - akkor nem feltétlenül vagy jogosult a saját véleményed nyilvánosan hangoztatni egy adott kérdésben, hanem bizony a szervezet hivatalos álláspontját kell. Minél magasabban vagy a hierarchiában annál inkább - kivéve persze azt a szintet, ahonnan már a te véleményed a szervezeté is.

A másik dolog, hogy az emberek nagy része a saját kis véleménybuborékjában él. És minél közelebb állnak egy-egy erőhöz - vagy minél jobban elutasítanak egy másikat - annál nagyobb marhaságokat hajlamosak mondani.

midnight coder 2020.09.11. 10:15:17

@Hasdrubal: Mi van Matyika, megint kibasztak mindenhonnan mint a macskát szarni, és csináltál egy újabb nicket ? Nem baj, újabb megy a matyiszűrőbe. Eleddig van: "Tamerlane", "Matthias_Corvinus", "Batu Kán", "Hasdrubal". A "math0" nincs itt, mert azt még az ámokfutás előtt használtad, de ha megjelensz vele akkor megy oda az is.

élveteg 2020.09.11. 10:19:27

Ahaaa Nem a saját véleményt mondják Teutonoknál persze lehet saját véleményt mondani tisztviselőnek mint Thilko Sarazin tette vagy mint Hans-Georg Maassen Aztán repültek is

nemecsekerno_007 2020.09.11. 11:03:36

@midnight coder: Nagyon jó meglátás. Ezt sokan nem értik, hogy ott nem magát hanem egy szervezetet, céget képvisel még akkor is ha az állami.

ulpius66 2020.09.11. 11:37:39

Patrik Tamás!

"A kormány tisztségviselők láthatóan nem merik azt mondani, amit szeretnének..."

Ezt miből látod?
(mások, pl. a DK politikusai mernek mást mondani, mint amit a gyurcsányi jóváhagy?)

ulpius66 2020.09.11. 11:41:11

Patrik Tamás!

"Fogadjuk el, hogy a legtöbb témában nincs véleményünk, mert nem értünk hozzá."

Erre csak klasszikusokkal tudok válaszolni!

- Értesz hozzá?
- Nem! DE VÉLEMÉNYEM AZ VAN RÓLA!

ulpius66 2020.09.11. 11:44:54

"Vidnyánszky is nyilvánvalóan azt a hibát követte el, hogy túlment a saját kompetencia határán, ami az ő esetében a kiváló rendező és színházigazgató szerepének felel meg...."

Karigerivel mi a helyzet????????????

HaCS 2020.09.11. 11:52:43

Felteszem a millió forintos kérdést.

Miért az számít egy véleménnyel, gondolattal kapcsolatban, hogy kié? Sajátja, vagy másé. Miért ez a fontos?
Ha a gondolatmenet helyes, logikus, akkor tulajdonképp meg se lehet mondani, hogy az saját, vagy valaki mástól származik, de ami azt illeti mindegy is.
A lóláb csak akkor lóg ki, ha valakik egyformán hamis(!) gondolatmenetet adnak elő ugyanazon hibákkal.

Nemde?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.11. 13:50:05

@nemecsekerno_007:

Pontosan ez a lényeg.

A munkahelyemen nem mondhatom el senkinek a magánvéleményemet, mert nem azért vagyok alkalmazva.

Oké, ha egy ügyféllel nagyon bizalmi kapcsolat alakul ki, mondhatok neki olyat "csinálj így, de ez az én magánvéleményem csak".

midnight coder 2020.09.11. 14:22:46

@MAXVAL bircaman közíró: A munkahelyeden belül mondjuk a kollégádnak elmondhatod - illetve van olyan ahol és főleg amit nem, de általában igen - max. nem leszel vele szimpi, ami nem biztos hogy mindig annyira jó neked. De ez többé-kevésbé a te magánügyed. De mint az adott szervezet képviselője miket szólsz nyilvánosan, Pl. sajtóban vagy akár csak a faszbúkon, annak már lehetnek komoly következményei, akár büntetőjogiak is. És nem csak a gonosz Viktátor rendszerében, hanem bárhol a világon.

Pl. a szabadság és a demokrácia volt hazájában ha egy cég élén nyilvánosan csak annyit szólsz hogy all lives matter már jó eséllyel ki vagy rúgva... Sõt, ha nem az élén szólod ezt, jó eséllyel akkor is...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.11. 14:25:32

@midnight coder:

Azt mondanám, van egy határ.

Azt nyilván nem mondhatom "ez a termék szar", de azt már igen "inkább x terméket ajánlom y helyett".

Kevés az olyan munkahely, ahol ezt se nézik el.

Nyilván nem tehetek közzé belső infót, még pozitívat se.

Nyugaton a politikai véleménymondás se szabad, nálunk keleten, ennél jóval nagyobb a szabadság.

Zotya86 2020.09.11. 14:26:36

@MAXVAL bircaman közíró:
Mi van akkor, ha a magánvéleményed nagyban eltér a munkahelyed álláspontjától?
Ha a munkahelyeden olyan történik, ami Nálad nem fér bele?
Maradsz a munkahelyeden inkább, és "megalkuszol"? Felemeled a hangod, kockáztatva, hogy kirúgnak? Felmondasz?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.11. 14:35:52

@Zotya86:

Mivel munkahelyem nem foglalkozik politikával, ez nemigen fordulhat elő. Komolyan, most miben lehet ilyen véleményütközés. Jelenlegi munkahelyem pl. amerikai számítógépgyártó cég (az 5 legngayobb egyike), most hol lehetne ütközés? Én pl. eleve nem is hasznélom a cég termékeit, mert nekem túlárazottak. Szóval mit érdekel engem az egész?

De mondok egy korábbi munkahelyet. 2 évig voltam a Kólánál. Közismert, a Kóla a homoklobbi egyik fő szponzora. De amíg ez engem, aki keresztény homofób vagyok, nem érint, ez engem miért zavarjon? A cég homoklobbista, mert az akar lenni, az ő dolguk. Ha azt mondták volna, pl. hordjak szivárványzászlót, meg menjek felvonulni, megtagadtam volna, de ilyesmi fel se merült.

A homoklobbi támogatása a valóságban csaka PR-osztály, a reklámosztály és a felső vezetés dolga, ez semmi másban nem látszik.

Szóval mi lehet az a munkahelyi ügy, ami gondot okozhatna?

midnight coder 2020.09.11. 14:38:13

@MAXVAL bircaman közíró: Na ja. Ilyen szintű sérülése a véleménnyilvánítás szabadságának mint ami ma az USA-ban van, errefelé utoljára Sztálin és Hitler idején volt. Már nincs nagyon messze, amikor egy all lives matter-ért az amcsiknál eljön érted a fekete autó.

midnight coder 2020.09.11. 14:42:05

@MAXVAL bircaman közíró: Azért ha coca-colásként már szabad szemmel is látható pozícióban azt tetted volna ki a faszbúkra hogy te személy szerint utálod a homokosokat, és ezt valaki a túloldalról észreveszi, akkor valószínűleg elég gyorsan új kihívások elé kellett volna nézned. A portás ilyen szinten nem látszik. De ha van mondjuk FB oldalad, és azon rajta van hogy nem annyira kedveled őket, és állást keresnél náluk, akkor a HR már jó eséllyel a nulladik körben kigyomlál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.11. 14:42:31

@midnight coder:

Ez közismert. Nyugati cégeknél dolgozom 13 éve. S a nyugati kollégák mindig meg vannak döbbenve, milyen nyíltan beszélünk mi, akeleti részegységekben.

Német kolléga mondta egyszer, amikor valaki a migránsok ellen írt a FB-on, "nálunk kirúgtak volna téged 24 órán belül".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.11. 14:45:57

@midnight coder:

"te személy szerint utálod a homokosokat"

Én nem utálom őket eleve, szóval ezt minek írtam volna?

Nekem a médiahonlapom a Linkedin-profilomban is be van linkelve, szóval sose titkoltam semmit.

Egyszerűen a nyugati cégek is sokkal többet engednek meg kelet-európai részlegeikben, mint otthon.

A Kólánál az osztályvezetőm, egy görög ember, pl. simán viccelődött - s nem 1, hanem 20 ember előtt - a homokosokkal. Amerikában másnap már nem dolgozna ott. Nálunk - a volt cégemnél - most már igazgatóhelyettes.

midnight coder 2020.09.11. 15:00:25

@MAXVAL bircaman közíró: Értsd: ha te utálnád és írnál róla... A volt főnököd pedig addig igazgatóhelyettes, amíg az USA-ban ez ki nem tudódik.

Zotya86 2020.09.11. 15:01:44

@MAXVAL bircaman közíró:
Oh, azt hittem közíró vagy, és a munkahelyed politikával foglalkozik.
De tök jó példát hoztál fel. Amikor beléptél a nyugati cégbe, gondolom elfogadtad a cég etikai normáit.
A klasszikus multiknál ilyenek
- a tolerancia, hogy nem érhet senkit megkülönböztetés a neme, szexualitása, vallása, rassza, stb miatt.
- etikus üzleti gyakorlat (ügyfelekkel, partnerekekkel szemben)
- érdekütközések kizárása.
Ha Te kiírod fb-ra, hogy utálod a melegeket, akkor egyértelmű, hogy behívnak a HR-re. Mert megsérted a cég etikai normáit.

Ekrü 2020.09.11. 15:24:52

" A sokféle vélemény közül sajnálatos módon nem azt szoktuk kiválasztani, ami mögött nyilvánvalóan a legnagyobb tudás van, hanem amelyik nekünk legjobban tetszik"-Azért válasszuk azt ami nekünk tetszik,mert az egyezik a saját véleményünkkel.Ha nem így lenne nem tetszene.Innentől kezdve pedig az a saját véleményünk is.Az meg ,hogy melyik mögött van a legnagyobb tudás,az bizony teljesen attól függ,hogy az egyén elhiszi/elismeri ezt a tudást vagy sem.Az ugyanis ,hogy Julcsi néni szerint "A" vélemény mögött van nagyobb tudás,az bizony Józsi bácsit nem kötelezi arra,hogy ezt elfogadja és nyugodtan választhatja a "B" véleményt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.11. 15:35:41

@midnight coder:

Mondok neked egy nagy "titkot".

A nagy multicégek első, máspdik, harmadik szempontja a profit.

Szóval nehogy azt hidd, hogy pl. a Kóla azért homoklobbista, mert komolyan hisz ebben. Nem, azért az, mert ez az USA-ban pénzt hoz.

A legnagyobb európai piaca a Kólának Oroszország, Az oroszok - valami ismeretlen okból - imádják a szénsavas italokat. A Pepszi is tarol az oroszoknál.

Szóval, az oroszoknál a homoklobbizmus pénzt VINNE, így ott nem művelik. Saját szememmel láttam, az atlantai központ 2017-es egyik reklámját, melyben boldog párok szerepeltek, amint isznak kólát. Nos, az eredetiben volt két 30-éves egymásba szerelmeen néző fiú is. Az orosz "fordtíásban" furcsa módon ez a rész kimaradt, biztos "véletlen".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.11. 15:39:06

@Zotya86:

Munkahelyem nem foglalkozik politikával. Ill. valamilye szinten igen, de ez a felső vezetés dolga csak. A főtulaj egy zsidó srác, így a cég többek között ellenzi az Izrael-elleni bojkottokat, támogtaja pénzzel az izraeli hadsereget is.

ulpius66 2020.09.11. 17:14:16

Nyugodjon le mindenki!

Gulyás Gergely bejelentette: " A kormány egyelőre nem tervez másik Színművészetit"

A hangsúly az EGYELŐRE szón van!

Tamáspatrik 2020.09.11. 17:45:51

@HaCS: Úgy értem, hogy amit véleményként adnak elő az össze-vissza beszéd, súlytalan szavak, a "na majd meglátjuk" alapon, olyan elemekből építkezve, amit összefújt a szél, a legkisebb jártasság, elmélyedés nélkül. A szavak súlytalanságáról, hiperinflációjáról van szó.
Az lenne korrekt, ha olyanokat mondana, hogy "engem ez szíven ütött", engem ez aggodalommal tölt el, vagy "jaj", vagy jót röhögtem, vagy ideges lettem stb. Ez belső élmény, ez korrekt, de amikor meg akarja racionalizálni az már nem megy, az már nem hiteles, akkor nagy összeesküvés elméletet kanyarít köré, holott ha annyit mond, hogy "a tököm tele van ezzel a járvány témával", azt elhisszük.

A légycsapós példa azért jó, mert ha a tanítvány reakciója spontán, pl. felröhög vagy kikapja a mester kezéből és elkezd vele csapkodni az OK.
Így viszont dekódolni kell, mi baja is ennek, mi a f@szt akar mondani. A kommunikáció őszintesége és nyíltsága elvész a nagy okoskodásban.

Tamáspatrik 2020.09.11. 17:50:26

@midnight coder: Az jó ha testületi véleményt mond, de mért égeti be magát nyilvánvaló hazugságokkal? Vannak ügyeletes hülyék a kormányban, minden csoportban, akikre ezt a szerepet osztották. Az egész testbeszéde is árulkodó, próbáljon meg laza és nyugodt maradni, mint aki a helyzet ura és ne akarjon mellébeszélni és kínosan magyarázkodni.
Megkérdezték a színészeket, hogy félnek Vidnyánszkytól? Hogyne félnének, nem csak Kaposvár miatt, hanem az egész pali fellépése kb. mint egy japán szamurájé.

Tamáspatrik 2020.09.11. 17:53:15

@Pár titkár: Szerinted. Az érvelésed nem nagyon meggyőző, úgy érzem nem a saját véleményed, hanem csak "vonalas" vagy.

Tamáspatrik 2020.09.11. 17:54:44

@MAXVAL bircaman közíró: Dehogy nem mondhatod meg. Ha olyan a kapcsolat szintje, finoman súghatsz neki. A kommunikáció épp azért nagyszerű, mert sokféle árnyalata van, a növekvő bizalmi szintekre épül nem a bürokráciára.

Tamáspatrik 2020.09.11. 17:56:21

@MAXVAL bircaman közíró: Azon nem gondolkodtál még, hogy a "homokosak" leginkább egy hátrányos helyzetű csoport? Ott lett volna a jó lehetőség, kicsit nyitottabb gondolkodással, hogy megértsd a motivációkat és ha ne m is változtatod meg a véleményed, legalább árnyald.

Tamáspatrik 2020.09.11. 17:57:43

@midnight coder: Szerintem messze vannak, nem értjük az USA-t olyan jól. Még a kiskulacháziakat sem, pedig azok közelebb vannak.

Tamáspatrik 2020.09.11. 18:00:43

@Ekrü: Nem elhiszi, hanem rácuppan az elsőre amit mondjuk egy "orvos" mond. Holott lehet, hogy csak lúdtalporvos, arra szakosodott, a járványhoz nem ért. De neki az tetszik, ezért azt választja.

Tamáspatrik 2020.09.11. 18:03:35

@ulpius66: Annak nincs akkora tétje amit az ellenzékiek mondanak, mintha valaki kormányról mond valamit. Ezért engem pl. nem is érdekel a DK.

Maxval nem birca 2020.09.11. 19:12:10

Birca Te féreg bolgár állat !

ulpius66 2020.09.11. 19:24:35

Patrik Tamás!

Úgy veszem észre, tégedet szívatnak!

ulpius66 2020.09.11. 19:28:42

"Nádas Péter is kiáll az SZFE szabadsága mellett!"

Na, már csak ő hiányzott!

ulpius66 2020.09.11. 19:38:27

ÚJABB JÓ HÍR A TÜNCIZNI IMÁDÓKNAK!!!!!!!!

A Médiatanács betiltotta Klubrádiót!

BIZTOS LESZ TÜNCIKE A KLUBRÁDIÓÉRT!!!!

sőt!!!!!

Mán azt is hallottam, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsát is összehívják az ügyben!

ulpius66 2020.09.11. 19:45:58

Szegény Patrik Tamás!

Kezdelek sajnálni!

Berendel Matyi személyében TÉNYLEG EGY GYENGEELMÉJŰ emberre akadtál!

... és mint jól tuggyuk, a gyengeelméjűek MINDENRE KÉPESEK!
(MÉG ÖLNI IS.....)

ulpius66 2020.09.11. 19:49:06

Patrik Tamás!

Én a helyedben rendőri védelmet kérnék!
(ez most komoly....)

ulpius66 2020.09.11. 19:51:08

Patrik Tamás!

Egy közismert gyengeelméjű fenyegetett meg!
(ennek rossz vége lesz.... Berendel Matyit, mint gyengeelméjűt nem lehet büntetni, bármit is csinálhat...)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.12. 07:37:15

@Tamáspatrik:

Függ ez a munkahelytől is. Ha valamire utasítás van, nem tehetsz mást.

Sok cég pl. nem akar egy adott problémára megoldást jvasolni, s megtiltja, hogy a létező megoldást közölje az ügyféllel.

Nyilván abban igazad van, hogy vannak szintek: amit megmondhatok x-nek, azt nem y-nak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.12. 07:40:39

@math0:

Amit te csinálsz, az a korai internet egyik legnagyobb bűnének számított: a neve floodolás. Akkor persze anyagi oka is volt, hiszen fizetni kellett az adatmennyiségért, így a floodoló másnak anyagi kárt is okozott. De maga a jelenség ma is súlyos udvariatlanság, bár ma már ezzel nem okozható anyagi kár, hiszen ez blokkolja a vitát sokak számára. Amit nem veszel észre: ezzel pont a törzskommentelőket nem riasztod el, ők ugyanis simán kivédik az ilyesmit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.12. 07:42:09

@Tamáspatrik:

A keresztény pozíció maximálisan árnyalt: a homokosokkal nincs baj, a betegségükkel van. Ennél pozitívabb üzenet nem is létezhetne.

midnight coder 2020.09.12. 07:48:54

@math0: Na, ez a nicked is ment a matyiszűrőbe. Javaslom legközelebb a fostosmacska nicket válaszd, ez az ami leginkább leírja azt ami vagy.

midnight coder 2020.09.12. 07:51:36

Vagy lehetne olyan is, hogy brendelmatyi a lepra, esetleg matyi akit mindenhonnan kibasznak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.12. 08:46:59

@math0:

Nem nevezik úgy. A floodolás 2 dolgot jelent:
- irreleváns, hosszú szövegek bemásolása,
- ugyanannak a sokszori ismétlése.

Ilyet itt csak te csinálsz, troll.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.12. 08:55:56

@math0:

A blogban való kommentelés nem "szétbaszás", ellenben a tudatos rombolás, amit te csinálsz, az bizony az. Ezért is tiltani ki lassan mindenhonnan, buta bértroll. Senki nem visít, kevered a visítást a röhögéssel, mert szánalmas vagy. Megértem, hogy nincsenek barátaid, családos, rendes munkád, mindenhonnan kiutáltak, a DK-ból is kizártak, s senki le se szar téged, ezért egyetlen tereped a rombolás blogokban, dehát értsd meg: más nem köteles tűrni téged, menj pszichiáterhez esetleg bajaid enyhítésére.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.12. 08:56:59

@math0:

Még a releváns érv is floodolás, ha 200-szor írod be, ráadásul te jellemzően csak trágárkodsz, személyeskedsz, hánysz, ritka tőled a valós érv.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.12. 09:08:47

@math0:

Mivel nem lop el Mészáros semmit, így ez nyilván nem zavar.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.12. 09:12:54

@math0:

Engem csak pár fanatikus ballib blog tiltott ki, azok meg eleve mindenkit, akiknek ellenvélenyük van.

Na, most munkára fel, minden legyen beírva 200-szor dálig! A gazdád nem elégedett veled.

eßemfaßom meg áll 2020.09.12. 09:32:04

"A legtöbben nem a saját véleményüket mondják"

Pl te sem.

eßemfaßom meg áll 2020.09.12. 09:39:52

Brendel összematyizása nélkül nélkül itt is van max 50 hsz.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2020.09.12. 10:41:31

látod, sikeres vagyok, a Tamás Patrik meg ugyanolyan idióta, mint ti, de ugyanúgy meg is kapja a méltó büntetését.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.12. 11:55:11

@Maxval nem birca:

Sose lesztek már hatalmon ahhoz, hogy megtehessétek. Szemét liberalizmusotok megy a szakadékba.

kvadrillio 2020.09.12. 12:06:48

Orbán Viktor: Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha megfertőződik
Orbán Viktor: Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha megfertőződik
Orbán Viktor: Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha megfertőződik
Orbán Viktor: Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha megfertőződik
Orbán Viktor: Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha megfertőződik

MERA GAZDASÁGOT MÉGECCCER NEM LEHET LEÁLLÍTANI ! ANNAK MŰKÖDNI KÖLLLL ! :o)))

eßemfaßom meg áll 2020.09.13. 19:44:06

a brendelszűrő kvadrillioval is működik, hogy én erre eddig nem gondoltam

MEDVE1978 2020.09.14. 14:30:36

Ez teljesen érthető emberi viselkedés. Az emberek döntő része megveszi a készen kapott gondolatokat, paradigmákat, gondolati sémákat. Jó pár ilyen van a magyar és a nemzetközi politikában is. Ezek szép körbe-körbe bezáró, integráns rendszerek, világkép magyarázattal. Nagyon kevés az olyan ember, aki annyira érdeklődik egy-egy téma iránt, hogy energiát szán rá, hogy utána nézzen. És még ha ezt meg is teszi, akkor is annyi a különbség, hogy valamelyik sémát priorizálni fogja és beilleszti a többi nézete közé. Ez az a séma lesz, ami leginkáb illik az eddgi tudásába, tapasztalataiba, világképébe.

Tehát, ha régi vonalas kommunista lennék, akkor egy történelmi esemény leírásából is azokat a részeket ragadnám meg, amelyek a társadalmi világképemet alátámasztják. Pl: kisebbíteném a SZU "bűneit" a második világháborúban és azt emelném ki, hogy legyőzték az embertelen nácikat. Nagyon kevés ember annyira bátor, hogy korábbi véleményeit, meggyőződéseit kérdőjelezze meg.

Tamáspatrik 2020.09.14. 20:10:09

@MEDVE1978: Nem olyan nagy kunszt. Kis idő kell hozzá, hogy utána nézzen (a neten nem olyan nehéz) és türelem, várni egy keveset, hogy több forrásból is infót kapjon, az egész leülepedjen és legyen egy kiforrott SAJÁT véleménye. Ezzel szemben sokan az első nekik tetsző véleményt (vagy inkább tudatos manipulációt és exhibicionizmust) felkapják, ahogyan az ízlésük, indulataik diktálják, hogy valami nagyot mondjanak. Jó nagy hülyeségeket általában.
A politikusoknak egy jó része ügyvéd, a saját ügyét védi, ezzel ki is merül az intellektuális teljesítménye.
Ha igaz is, hogy a rossz szokás általános, attól még rossz szokás.
süti beállítások módosítása