Ideo-logikák

Ideo-logikák

A politizálás se nem focimeccs, se nagy menetelés

2021. május 01. - Tamáspatrik

Nem játék a politika, vagy legalábbis nem az kellene, hogy legyen. Sokan pedig a összekeverik a kettőt, és úgy fogják fel, hogy de jó, a „mi csapatunk” most gólt lőtt az ellenfélnek. Komolyan szánalmas ez a pótcselekvés, ahogy drukkolnak, kibicelnek, holott ami az adott esetben történt az nekik vajon hosszabb távon inkább jó vagy rossz? Kicseleztük az EU-t és nem tudta ránk kényszeríteni az akaratát, például a „civil törvények” esetében, most kiket erősít és kiket gyengít hosszútávon, kinek lesz jó és kinek nem? Éppúgy nem lehet ezt jót röhögve, könnyedén venni ma már mint a nőknek hím soviniszta vicceket mondani egy munkahelyen, és sorolhatnám a hasonló példákat. Az ember játékos természetű és szeret mások kárára örülni, amit politika terén nem más mint infantilizmus.

Egy stadionban még rendben van, ha (szigorúan járványmentes időszakban!) az emberek együtt szurkolnak a kedvenc csapatuknak, mert tudjuk hogy a sportmeccs az játék, közösen szurkolni ad egy élményt, de amint kimegyek a stadionból már elfelejtem, az életemre semmilyen hatást nem fog gyakorolni, akár nyert a csapatunk, akár nem. (Józan ésszel nézve csak járvány mentes időszakban lehet engedélyezni a tömeges rendezvényeket, távolságtartás és maszk nélkül.)

 Ezzel szemben a tömeges felvonulás, ha nincs valamilyen konkrét célja és csak mindenféle elvont ideák nevében vonul fel, már a csalás és ámítás kategória. De jó hogy sokan vagyunk, beleolvadhatok egy nagy tömegbe, hozzám hasonló „rendes, derék emberek”, „jó elvtársak” vesznek körül… A kommunista rendszerben sokan nagyon is szerettek felvonulni május elsején, a központi pártvezetés előtt, nyilván megvolt ennek a maga hangulata. Én viszont nem látok többet ebben mint egy nagy giccses önbecsapást és persze némi politikai manipulációt.

Ha konkrét sérelmeim vannak a kormány intézkedése miatt, akkor a tiltakozásnak lehet egy módja a tüntetés, ami ráadásul még kockázatokat is rejt, mert a rendőrség kemény fellépése nem kizárható éppúgy mint esetleges provokáció sem. Ez a véleménynyilvánítás egy formája, nem erődemonstrációról szól. (A „békemenet” is csak ugyanannyira létező kategória mint a békeharc, valójában minden demonstráció agresszív, ez is egyfajta rejtett fenyegetést hordoz.)

Ami még mindig nem korrekt fair, őszinte politizálás az igazság hirdetése és mások győzködése. Az „igazságot” mennél hangosabban hirdetik, annál több benne a „gazság”. A nagy, általános elvek ködösek, nem megfoghatóak, különféle indulataink, ösztönös késztetéseink elrejtésére használjuk ezeket. Ezen a téren mintha lenne egy kis előrelépés, ma már nem akarjuk egymást feltétlenül meggyőzni, inkább csak befolyásolni, hatással lenni azokra, akik máshogyan gondolkodnak mint mi. Lehet, hogy azok az emberek, akik képesek gondolataik árnyalt megfogalmazására már mind elbizonytalanodtak abban, hogy amit régebben gondoltak az mennyire volt helyes és mi lenne a követendő? Legjobb persze a tömegbe beleolvadni, akkor ezek a kételyek eltűnnek, a vezér úgyis megmondja a tutit…

A személyeskedés a politikában megint a „sötét oldalhoz” tartozik, aki ezt élvezi a sötétség oldalán áll, pártszimpátiáktól függetlenül. Mostanában a radikális jobboldalhoz tartozók azok inkább, akik csordaként rávetik magukat virtuálisan a kijelölt célpontra. A gondolkodásbeli hiányokat és a tájékozottságot agresszióval és a hangerővel pótolják, akik a pártvonal különféle csicskái, fizetett trollok is lehetnek, de szerintem a legtöbb esetben egyszerű önkéntesek, akik az életüket nem tartják eléggé boldognak és ezt másokon vezetik le. Érdekes az is, hogy a támadások soron legtöbbször piti dolgok jönnek fel, viszont a legkirívóbb, legdurvább esetektől a közvélemény meg se rezdül, ezek mintha tabuk lennének. (Itt van például „Lőrinc barát”, az ő esete jól jellemzi a mostani rendszert.)

A történteket hajlamosak vagyunk mindig egy ember nevéhez kötni, akár Gyurcsányról vagy Orbánról van szó, pedig vannak például gazdasági szakembereik, akiknek a munkájától nagyobb mértékben függ a gazdaság állapotának alakulása. (Igaz viszont, hogy néha a szakembereket a legnagyobb koponyákat beleértve sem hallgatják meg, Medgyessy kormányzása alatt például tudtommal ez történt.) A közvélemény tehát szereti a dolgokat leegyszerűsíteni, egy személyhez kötni. Orbánról annyi jót biztosan el lehet mondani, hogy tudatában van annak, hogy nem ért a gazdasághoz és hallgat azokra, akik a hozzáértésüket már bizonyították.

Van még egy érdekes anomália, az összeesküvésekben hívők tömege, azt is lehet mondani, hogy szeretik túlagyalni a dolgokat és mindenféle városi legendákat fogadnak el. Itt van például az a felfogás, hogy a járvány vajon „kinek az érdeke”? Mindenféle gyógyszergyártó lobbiké nyilván. Ez az elmélet már ott kérdőjeles, hogy egy csomó egészségügyi szolgáltatás épphogy visszaesett a járvány alatt. Az pedig vajon mért lenne jó a különféle „háttérhatalmaknak”, ha egy gazdasági ágazatot felhoznak és közben tönkretesznek tíz másikat? Sajnos az emberiség nem képes mindent kontrollálni, a járványhelyzet nagyon úgy tűnik senkinek nem állt érdekében.

A korrekt politizálás szerintem főként beszélgetés, reagálás az eseményekre, mindenki mond eleinte butaságokat (ez kivétel nélkül mindenkire, közszereplőkre is vonatkozik, hogy eleinte nagy zöldségeket mondunk az aktuális eseményekről.) Egyrészt szeretünk pletykálkodni is egy kicsit, másrészt vannak felkavaró, váratlan és nem túl kellemes dolgok is. Véleménycsere, gondolatcsere, érzések megosztása, és reménykedni abban, hogy a kaotikus események valamennyire kezelhetők lesznek (általában azok is), mindezt alighanem igényeljük, egy idő után a legtöbben finomítjuk is a véleményünket.

Itt van például a vita a többlethalálozásról. Nyilvánvaló, hogy ilyen szó, hogy többlethalálozás nincs, ez egy agyrém. Nincs olyan, hogy x számú embernek kell meghalnia egy adott évben. (Különféle években lehet több vagy kevesebb, a népesség öregedésétől, egészségügyi állapotától, az egészségügy színvonalának alakulásától stb. sok mindentől függ.) A dolog másik oldala viszont, hogy a koronavírusnak valójában kevesebb a halálos áldozata mint ami a kimutatás szerinti, hiszen a legtöbb esetben a koronavírus csak a betegek állapotának egyik súlyosbító tényezője volt. (Többféle statisztikai kimutatásnak van értelme ez esetben.) Erről viszont nem érdemes vitatkozni, rendkívül morbid lenne, egyesek számára akár még kegyeletsértő is lehet. Ez egy jellemző példája annak, hogy a politikai vita hevében mindkét oldal túlzásokba esett és teljesen bizarr irányba csúszott el a diskurzus.

Visszatérve a kiinduló témára, az arctalan felolvadás a tömegben, ez egy focimeccs esetében rendben levőnek tűnik, a politika viszont nem játék, egzisztenciális kérdésekről van szó. A választási kampány idején lehet rendjén való, hogy a politizálást magasabb fordulatszámon pörgetjük, a normál hétköznapokba ez nem való. Annyiféle szerepet kell eljátszanunk nap mint nap, hogy azt se fogjuk tudni, kik vagyunk valójában, ne akarjunk még egyet a nyakunkba venni. Magyarnak lenni is egyfajta meghatározottságunk a sok közül, nincs ebben semmi különös, ez önmagában teljesen neutrális. A nacionalizmusnak a nemzeti ünnepeinken van a helye, március 15-n és augusztus 20-án, egyébként a mindennapi magyarkodásnak semmi értelme, csak pótcselekvés.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr1216519290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.05.01. 20:19:24

Nálunk a 'baloldali' pártok külföldi érdekek mentén politizálnak, a sajtótámogatásuk is külföldről jön. Amíg ez így van, addig nem politika van, hanem egy nemzet élet-halál harca. Harc a globalista oldal ellen, akik mindent át akarnak játszani a multik kezébe. Föld, ipar, ingatlanok, társadalombiztosítás. Ha sikerül nekik, nem marad nekünk semmi. Egyszerűbb dolga lenne a kormányzatnak, mert nem lenne mivel gazdálkodni.
A tüntetések között meg tegyünk már különbséget. A netadó elleni tüntetés egészen más volt, mit az ellenzék tavalyelőtt decemberben a Parlament előtt előadott őrjöngése.
A 'többlethalálozás' meg egy statisztikai saccperkábé adat az előző évekhez viszonyítva. A napi halálozási adatoknál pontosabb. Az egyetlen pontos adat lehetne a halottkém jelentés, semmi más. Az is iránymutató lesz, ha már 8 millióan lesznek beoltva és még mindig jön a több tucatnyi Covid halálozásról a jelentés.
Az öncélú magyarkodás nyilván felesleges. De aki népviseletben akar járni, vagy nemeztarsolyt akar hordani, táncházba jár, vagy hagyományőrző., az mindenhol a világon elfogadott.

gigabursch 2021.05.01. 21:37:20

Egy menetet kellett volna rendesen befejezni.
Amikor Csurka a hivatalosan 300 e ember előtt állt a Hősök Terén.

odamondó 2021.05.01. 22:24:52

Már hogyne létezne többlet halálozás? Miért szerinted amúgy mindenki örökké él? Van egy 'természetes' fogyás. Ezt tagadhatod csak épp teljesen irracionális.

Az egymás ellen drukkolás uszítás most épp az oltott/oltatlan vonalon mozog a legjobban. Ésszel nem tudom felfogni az olyan jóakaró oltott emberek kommentjeit, mint a "ki kéne őket tiltani mindenhonnan", "rúgják ki a munkahelyükről", "akkor többet ne menjenek sehova" stb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.05.02. 06:43:21

Csak az nem világos, hogy a fidesz, amely mindenről képes hazudni, miért hoz nyilvánosságra ilyen rossz halálozási adatokat? Mi az érdeke? A társadalom megfélemlítése?

nemecsekerno_007 2021.05.02. 06:53:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Azért, hogy életben tartsa a gyogyós ellenzéket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.02. 07:36:15

@gigabursch:

Csurka nagyon elrontotta annak idején a dolgot.

Jelentős gondolkodó volt, de abszolút elitista, lenézte a kisembereket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.02. 07:37:03

@megamovieboy:

A magyar baloldal eleve nem baloldali. S igen: nemzetellenesek, mindig idegen érdekeket védneek, ma is, 20 éve is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.02. 07:39:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Már egyszer elmagyaráztam neked.

Az eddigi tapasztalat azt mutatja: a beoltottság drasztikusan csökkenti a halálozást.

Na most, szerinted mi jobb propaganda: kisebb vagy nagyobb negatív adatról javulni?

Ezt gondold tovább.

A lényeg: pont 2022 elejére lesz meg a drasztikus javulás miatt hangulat. S a ballibek meg beleesnek saját csapdájukba.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.05.02. 08:29:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Majd amikor mindenki be lesz oltva, mégis jönnek a covidos halálozási statisztikák, akkor lehet képbe kerülni ennek pontosságáról.

midnight coder 2021.05.02. 09:17:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mindkét oldal képes mindenrõl hazudni, lásd anno a száguldó Pannon Pumát. Orbánék legfõbb érdeke szerintem most az, hogy minél többen be legyenek oltva, hogy annál elõbb lehessen nyitni, ami azt jelenti, hogy gazdaságilag kevésbé leszünk legagyásodva a választásokra. Jobb GDP, munkanélküliségi adatok, ráadásul utólag az is kiderülhet, hogy rosszul számolták a halálozást és sokkal kevesebben haltak meg valójában covidban. Lesz pár ember akit emiatt nyilvánosan fenéken rúgnak, két hétig szokás szerint áll a bál, és Orbán bácsi jól jön ki a járványkezelésbõl.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.05.02. 10:19:55

@nemecsekerno_007: Áááá! Szóval poltikai okból hazudik és megfélemlíti a társadalmat? Köszike, hogy ezt pont egy narancstálib mondta ki!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.05.02. 10:21:28

@MAXVAL birсaman közíró: Tehát te is elismered, hogy a hamis adatokkal megfélemlítik a társadalmat politikai haszonszerzés céljából.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.05.02. 10:22:33

@megamovieboy: Miért lenne attól pontosabb? És főképp mitől kerülünk közelebb a mostani adatok hitelességéhez?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.05.02. 10:25:22

@midnight coder: ", ráadásul utólag az is kiderülhet, hogy rosszul számolták a halálozást és sokkal kevesebben haltak meg valójában covidban" - utólag ugyan már hogy derülne ki elhamvasztott emberekről hogy mibe haltak bele? 2004-ben meg tényleg szárnyalt a pannon puma, 5,2 százalékos GDP növekedés volt. Igaz ennek ikerdeficit volt az ára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.02. 10:26:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nem hamis. Ezek benne vannak az igazság széles határain belül, nem hasból mondott számok. De te is tudod, van egy erős szubjektív elem ebben.

MEDVE1978 2021.05.02. 10:31:58

Orbán, aki hallgat azokra, akik értenek a gazdasághoz. Hát ez jó vicc, mostanában kevés ilyet lehetett hallani. Orbán teljes gondolkodásmódját és cselekedeteit politikai logika szövi át, nem pedig gazdasági. A gazdasági intézkedései mögött az őt támogató nemzeti burzsoázia (a nemzet gázszerelője) megerősítése van. Ettől függetlenül ez egy optimalizációs gazdaságpolitika, tehát a cél, hogy egyszerre legyen jó az oligarcháknak és a népnek. Ebből kifolyólag vannak olyan lépései, amelyek sikeresek (pl: külföldi tőke bevonzása). Pénzügyi szempontból kifejezetten ügyes az Orbán kormányzat: amellett, hogy az SZJA és a társasági adó bevételek drasztikusan csökkentek, az összbevétel az ÁFA effektív behajtása és automatizált rendszerek és kis részben az új adók miatt (pl: KATA) nem csökkent.

A törzsi / csoportgondolkodás nagyon mélyen rögzült az emberben és mind a csapatoknak való drukkolás, mind pedig a politikai szekértábor ezt az igényt elégíti ki. Míg korábban a törzsi sámán eljárta a hadi táncot és mindenkinek adott a tudatmódosító főzetből, aztán lehetett mennni a szomszéd törzshöz beverni a fejüket, elrabolni a vagyontárgyaikat és megerőszakolni az asszonyaikat, most ennek egy szoftabb formáját lehet látni. A győzelmet ugyanúgy megéli az adott ember akkor is, ha a csapat, amelynek drukkol, bajnok lesz vagy nyer egy rangadón. A hősök (jó játékosok) legyőzték az ellenfelet, a törzs nyert, felsőbbrendűsége, kiemelkedősége megerősítést nyert. A pártoknál is hasonló az önjutalmazási mechanizmus.

Többlethalálozás: bár ez egy szerencsétlen szó rá, a jelenség - a sok éves statisztikát jelentősen meghaladó számú halálozás adott időszakra - ténylegesen létezik. Az más kérdés, hogy egy kicsit vérmatematika szerű a téma, mint amikor a szélsőjobbos, meg a szélsőbalos arról vitatkozik, hogy Hitler vagy Sztálin volt gonoszabb, mert az egyik 6 millió zsidót öletett meg, a másik meg több mint 100 millió embert.
Eléggé parttalan vita, hogy az emberek mekkora része volt "öreg", mert nagy részük volt az. Ez egy soktényezős vita. A halálozás sok tényező miatt ilyen nagy. Biztosan szerepet játszik benne a magyar emberek elhízottsága, a sok krónikus betegség a társadalomban, a fegyelmezetlenség mondjuk a maszkhordásnál és távolságtartásnál, az egészségügy szétesése és leterheltsége stb. Persze a kormány most nagyon szeretné letagadni, hogy világelsők vagyunk átlagos halálozásban, de valószínűleg ez a helyzet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.05.02. 10:38:07

@MEDVE1978: Ennél sokkal egyértelműbb dolgokban is hazudnak. Ebben pont miért nem? Mi a céljuk? Ja, hülye kérdés, fentebb a narancstálibok már megválaszolták.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.05.02. 11:33:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az adatok hitelesek, de nem mutatják meg mennyi ember halt meg egyértelműen a vírus miatt. Attól kerülünk jobban képbe, amikor látszik majd arányaiban, a covidos halottak mennyire valóban azok.

nemecsekerno_007 2021.05.02. 17:56:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Bármit mondok elhiszed?!? :))))))))
Tudok Pfizer-t olcsón, küldd át a pénzt, küldöm UPS-el :)))))))

Tamáspatrik 2021.05.02. 19:37:46

@megamovieboy: Aki tarsolyt hord vagy népviseletben jár az hagyományápoló, ez patriotizmus és semmi köze a magyarkodáshoz.
Különben minden külföldről jön szinte, a hagyományápolás egy kivétel ezen a téren, rengeteg eljárás, módszer és eszköz, nem tud egy társadalom begubózni, vagy legalábbis ez nem ajánlatos manapság. Ezt nem nagyon bizonyították eddig, hogy valaki külföldi érdekeket képviselt (nem is nagyon megfogható), hogy mit takar. A magyar oligarcha nem feltétlenül jobb mint egy külföldi multi.

Tamáspatrik 2021.05.02. 19:49:47

@MEDVE1978: A törzsi logika ösztönössége nem ad felmentést, van sok olyan ösztönös késztetésünk, aminek ellenállunk, például nem raboljuk el már más asszonyát. A sport nagyon jó, szurkolóként is az ösztönök kiélésére, mert tudjuk, hogy játék, nem komoly. Ha valaki úgy műveli a politikát mint ha sport szurkoló lenne, az már nincs rendjén, mert itt nagyobb a tét, sok ember élet lehetőségeiről van szó.
Ez egy sárba ragadás és dagonyázás a törzsi háború, még ha az egyik oldal totál le is győzi a másikat, akkor is a társadalom elég mély sebeket kap. Nem véletlen, hogy a beloruszokhoz, az oroszokhoz és kínaiakhoz nem nagyon kívánkozik senki.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.05.02. 22:19:16

@Tamáspatrik: Hogy külföldi érdekeket képvisel valamelyik párt, az nagyjából jól látható a külföldi érdekeltségű médiatermékek támogatásában. Ezek a termékek masszívan veszteségesek, mégis működtetik őket. Nyilván a befektetésből valahogyan profitot is akarnak. Ez csak a támogatott párt révén lehetséges.

midnight coder 2021.05.03. 08:27:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ja, csak ezek még 2007-ben is azt mondták hogy száguld.

midnight coder 2021.05.03. 08:30:16

@MEDVE1978: Igazából azzal sem lenne még nagy gond, hogy Orbán az oligarcháknak kedvez - ez a taktika Dél-Koreában is egész szépen mûködget - nálunk az igazi baj az, hogy kimondottan agyhalott oligarcháknak kevez, akik állami hátszél nélkül max. egy pár személyes sufnicéget tudnának csak összehozni. Márpedig egy sufnicég és egy hatékonyan mûködõ milliárdos üzlet, az nagy kettõ.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.05.03. 19:38:38

@midnight coder: Miért? Orbánék nem azt mondják hogy csökkentették az adósságot? Ja, 19900 milliárd forintról lecsökkentették 37200 milliárdra. :-)) A járványkezelés is világbajnok, nem?

Dan da Man 2021.05.09. 12:23:27

@midnight coder: TÖKÉLETESEN megfogalmaztad. És ezért utálom őket. Mert ahelyett, hogy értelmes embereket emelne ki, őt csak az érdekli, hogy ne legyen konkurenciája. Az pedig akkor nem lesz, ha hülyékkel veszi körbe magát. Lojális hülyékkel.
És tagadhatatlan, hogy amint valakinek önálló véleménye van, már megy is a sor végére.
Úgyhogy hálás vagyok, hogy ezt kimondtad, mert ezek szerint ezt elvi különbségek dacára is látjuk. Hogy nem feltétlenül a feltőkésítés a baj - hanem, hogy efölött a vagyon felett ki rendelkezik. (Ő konkrétan. Csak aztán nehogy egyszer meglepjék.)

A másik ami zavar, és ebben sajnos a posztnak nincs igaza, hogy Orbán nem konzultál okos emberekkel. Ha valaki, akkor ő maximálisan leszarja, hogy az egyes szakmákban eredményeket elért emberek mit gondolnak annak a szakmának a megváltoztatásáról, átalakításáról. Tehát a reformjai gyakran még rosszabb irányba tolják el a dolgot, mintha nem nyúlt volna hozzá.
És senki, de SENKI nem tudja, hogy kik az ő szakmai tanácsadói. De érdekes módon, amikor kijön a rendelet, a legnagyobb koponyák egyöntetűen állítják, hogy őket nem kérdezte meg senki. Akkor kivel is konzultál ő?

És valóban el kell ismernem, hogy nagyszerű politikus, mert az ilyen fokú hübriszbe művészet nem belebukni...

De még egyszer köszi...

Dan da Man 2021.05.09. 12:29:37

@megamovieboy: Jó, hogy te is megszólaltál.
Más kérdés, hogy kinek hiányzott.

Tehát a mocskos baloldal külföldről kapja a pénzét.
És mégsem tudja megbuktatni a szent jobb oldalt. Úgy tűnik, hogy akkor mégsem kapnak elég pénzt külföldről. Vagy yachtozásra és rénszarvasvadászatra költik ők is?
És a sajtót is nagyszerűen támogatják külföldről. Mert honnan máshonnan, ha a kormány MINDENT ELVETT TŐLÜK. És még így is olvasottabbak, mint a kormánysajtó.
De igazad van: ez egy nemzet élet-halál harca. Egy nemzeté, ami felett eljárt az idő. És ahelyett, hogy előrelépne, és a kultúrája megőrzésére fordítaná az energiáit, miközben a globalizmus előnyeit elfogadja, lázad a világ átalakulása ellen, és ugatja a kultúrőrzést - amit az alfák már full leszarnak. De ők a parlamentben azt hiszik, hogy táncház kell a fiataloknak. És még EZ se lenne baj: ha megfelelően, átláthatóan, és ellophatatlanul támogatnák az ilyen hagyományőrző kezdeményezéseket.
De a valós cél sajnos nem az, hogy a magyar kultúra fennmaradjon. Ha tényleg ezt hiszed, akkor te egy nagyobb szellemi internálótáborban létezel, mint a kis fényképed a bal sarokban...

gigabursch 2021.05.09. 13:33:25

@Dan da Man:
Ööö... ezek szerint akkor indirekt a baloldalnak semmi pénz nem elég?
Valami ilyesmire mondták az egyik válogatott focmeccsen a nézők, az arany.. ja nem falábú 11-re, kórusban, hogy "qrvagyenge".
Az meg, hogy a baloldali sajtótól mindent elvettek (ami egyébként baromira nem igaz) és emiatt külföldről, befektetők pénzelik, csak egyet igazol. Semmivel sem függetlenebb, mint bármi más.
Tehát: Amint kiejti a szót, hogy ő független, egy dolog biztos: HAZUDIK!!!
Mondjuk a történelmi tényeket elnézve - sose csinált mást.
Ha viszont hazudik és egyértelműen egy politikai, gazdasági oldal érdekében és irányában, akkor meg miért is legyen számomra szimpatikus?
Mert ha nem hazudna, hanem a igazat és valót állítana, akkor még lehet, hogy érdekelne a véleménye.
Ugyanis egy politikai és gazdasági oldal érdekében akár mondhatna még igazat is...

S mond már meg kérlek: Melyik az a nemzet ami felett nem járt el az idő? S afölött miért nem, szemben az általad ki nem mondott, de épp szidalmazott magyar nemzettel szemben?

S most is, n+1-edszerre felhívom a figyelmet, most épp Neked is: Nálam a narancs és a vörös között árnyalatnyi a különbség.

Tamáspatrik 2021.05.09. 21:13:05

@gigabursch: A baloldalinak mondott sajtó (Orbánhoz képest már majdnem mindenki, aki tőle független, nem a kormány pénzeli az mind balra áll), máról holnapra él, éppen az a gond, hogy nem pénzeli senki, vagy alig kap pénzeket.
Tökéletesen független sajtó nincs, de olyan van, amelyik nem politikai megrendelésre dolgozik.
Dan da Man szerintem direkt keserűen fogalmaz és az irónia eszközével él, én úgy értelmezem, hogy a kormány a nemzeti vonalat erőlteti ugyan a kultúrában is, de erőltetve ez nem működik jobban, csak a pénzeket nyeli.

gigabursch 2021.05.10. 07:06:11

@Tamáspatrik:
No! Szanálva lett a hozzászólásom?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.11. 07:11:27

@jotund:

Ez a pedofil troll, név szerint Pedó-Brendophilus Mátyás Adolf, úgy döntött, hogy flúdol.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.11. 07:13:34

@Tamáspatrik:

"Orbánhoz képest már majdnem mindenki, aki tőle független, nem a kormány pénzeli az mind balra áll"

De csak a szó magyarországi értelmében. A ballibek ugyanis a szó klasszikus értémében Orbántól jobbra állnak.

gigabursch 2021.05.11. 07:40:32

Agyhalott Brendel...
Nem akarsz már végre eltávozni az árnyékvilágból?

Tisztességes blogger ezt a flúdoló kretént azonnal kitakarítja.
Megoldási lehetőségek a matyimentes.blog.hu oldalon.

nemecsekerno_007 2021.05.11. 21:02:57

@jotund: Rohadnál meg te fasszopó Spermatyi.

nemecsekerno_007 2021.05.23. 09:36:27

@karoly_11: Na mi van gyökér, kevesled a 2/3-ot?! Dolgozol a Fidesz 3/4-ért. Hajrá!
süti beállítások módosítása