Ideo-logikák

Ideo-logikák

Látszik az EU-tagságunk vége?

2021. július 19. - Tamáspatrik

Nem szeretnék vádaskodni, mert nem akarom tovább építeni a különféle pro-kontra önigazolásokat. Így is elég nagy baj, hogy jogászok vezetik ezt az országot, akik az ügyvéd szemével néznek majdnem mindent (cél az ügyünket védeni bármi áron, az se baj, ha a nagy „jogászkodásban” épp a jogállamiság fog elveszni.) Csak érintőlegesen néhány fő pont, ami számomra egyértelműen mutatja a távolodásunkat (politikai szinten nézve) az EU alapító, mag országaitól: szorosra font kínai kapcsolatok, az egyetemi autonómiák megszüntetése, homofób törvény, kormánykritikus személyek lehallgatása, de lehetne még folytatni ezt a listát bőven.

Ezt az „EU” márkanévvel jelölt klubot nem mi hoztuk létre, ne mi akarjuk meghatározni az értékrendjét, főként nem nálunk nagyságrendileg nagyobb népességű országok csoportja ellenében. Mivel az EU-ban a politikai érdekek pártképviselete széleskörűbb és nem annyira polarizált mint nálunk vagy az USA-ban, ezért akadnak mindenféle kis politikai pártok, amik nem tudnak vagy nem akarnak az EU munkájában részt venni. Ezekben a pártokban nem sok közös van, de jobb híján próbálnak egymással szövetkezni és épp megtalálják Orbánt vagy Kaczynskit.

A kettős beszéd viszont ma már nem működik, az EU politikai vezetők többsége szinte már nyílt ellenségként kezeli Orbánt. Nem lennék meglepve, ha sokan már azt keresnék, hogyan vághatnak vissza neki, olyan sok van már a rovásán, az egységes EU politika fő kerékkötőjének is tarthatják. Orbán gyakorlatilag minden jelentős európai vezetőnek nekiment, Merkel sem volt kivétel ez alól, aki viszont a kompromisszumok mestereként sokat tudott segíteni Orbánnak. Mindez már múlt időben, Merkel lassan lelép a színről és a szálak elvárásával van elfoglalva.

Az ellenzékkel szimpatizáló értelmiségiek teljesen el vannak tévedve, amikor a nyugati kultúra szélsőséges vonásaival foglalkoznak: túlzásokba eső anti-rasszizmussal, me-too mozgalommal, nemek nélküliséggel stb. – mindez legyen az ő gondjuk, nem a mi problémáink. Azt se felejtsük el, hogy egységes „Nyugat” nincs már, egyes jelenségek szinte csak az USA-ban gyakoriak (vagy épp a szintén nem EU-tag briteknél), vagy esetleg a hollandoknál, de pont nem az osztrákoknál, spanyoloknál vagy az olaszoknál. Egyes ellenzékiek teljesen tévúton vannak, amikor ilyen utcákba belemennek, például a volt rabszolgatartók problémáival foglalkoznak. Közben pedig nem látják, hogy mi folyik nálunk valójában.

Amit mi a sajátos magyar identitás lényeges pontjának tartunk, az sok esetben csak ókonzervatív felfogás, esetleg balkáni szintű vagy oroszos macsóság. (A macsóság kimondottan nem férfias jelenség, hiszen a magabiztos férfi nem akar bizonygatni semmit, mert nem érzi szükségét.) Itt egyszerűen csak arról lenne szó „antirasszizmus” címszó alatt, hogy nyilvánosan ne köpködjünk: ahogy megtanultuk, hogy nem illik ilyet tenni az utcán, most azt is megtanulhatnánk, hogy képletes értelemben sem illik ilyet tenni. Nem kell túlagyalni, csak erről van szó: aki már megtanulta, hogy nem köpködi szét a szotyolát a meccsen, másokat se köpködjön. (Itt nem arról van szó, hogy a „nyugat” annyival kulturáltabb vagy felsőbb rendű lenne, ez megint csak önbizalomhiány, amikor bizonygatjuk, hogy mennyi mindent rosszul látnak. Nekik is megvannak a saját hülyeségeik, de ne az ő túlzásaikkal foglalkozzunk, inkább a saját valós problémáinkkal.)

Egyetlen fajta kultúrharc van, ami nem más mint a középkori állapotok visszaállításának kísérlete. Dölyfös arisztokráciát és pórnépet elkülönítő, alapvetően rasszista és homofób, bezárkózó, katonás, ráció helyett indulatokra építő, olykor már keresztény fundamentalista. Akik menekülni szeretnének a modernitás különféle jelenségeitől, őket könnyű megnyerni ennek a fajta felfogásnak. Viszont aki nem akar ebben részt venni teljes mellszélességgel ebben a kultúrharcban, az mind „ellenzékinek” számít. (Kimondani is nagyon bizarr, hiszen fix „ellenzéki” besorolás egy valódi demokráciában nem létezik.)

Egy ilyen ország nyilvánvalóan nem kompatibilis az Európai Unióval, és ha nem következik be valamilyen fordulat (aminek fő gátja Orbán személye), fokozatosan távolodni fog tőle. Ez valószínűleg nem úgy fog történni, hogy kizárnak minket az EU-ból vagy kilépünk belőle, (bár ez utóbbi sem elképzelhetetlen pár éves távlatban), főként az erős gazdasági kapcsolatok miatt remélhető a bentmaradásunk. Viszont lehetséges, hogy ha ezen az úton megyünk tovább, akkor pár éven belül Magyarország afféle „passzív taggá” válhat: megvonják a szavazati jogunkat a támogatások nagyobb részével egyetemben, cserébe az Orbán-rendszernek nem kell majd többé azzal foglalkoznia, hogy a jogszabályok megfelelnek-e az EU normáinak. Igen, diktatúrázom, mert nem annyira a jelenlegi helyzet, sokkal inkább a trendek azok, amik egy putyini vagy lukasenkai jellegű látszatdemokrácia irányába vezetnek. A hatalomból sosem elég, a diktátor arról ismerszik meg, hogy mindent elkövet a hatalma fenntartása érdekében, egzisztenciális vagy lelki terrorral fokozatosan kinyírja az ellenzékét.

Ez az, amivel az ellenzékieknek foglalkozni kellene leginkább, ügyes politikával elválasztani azt, ami valódi érdekérvényesítés (gazdasági szinten elsősorban) attól az ideológiai harctól, amit az Orbán-rendszer folytat az EU-val vagy még inkább az EU alapvető értékeivel szemben, leginkább azzal a céllal, hogy ezzel a saját klientúráját erősítse.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr116633020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.07.19. 22:22:37

Nem a mi EU tagságunknak lesz vége, hanem az EU-nak. Amikor valaki tényleg elhiszi, hogy Európa legnagyobb problémái Magyarország és Lengyelország, meg a homoszexuálisok elnyomása, meg a rasszizmus, az valamit nagyon benézett.
Ma az EU arra jó, hogy Amerika az érdekeit kedvére érvényesítse Európában.
Ez az EU már nem az, amibe mi be akartunk lépni. Szó nem volt arról, hogy a folyamatosan változó értékekre való hivatkozással bármit ránk kényszeríthetnek. Nem csak nekünk magyaroknak van ezzel bajunk, hanem az egész keleti blokknak. Ha mi lépünk, akkor szakad az EU és a németek nagy bajban lesznek., mert a keletiekkel jóval nagyobb a kereskedelmük, mint a franciákkal.
Gyakorlatilag egy posztban a progresszív baromságok nagyobb részét sikerült felsorolni, felesleges kitérni rájuk. A diktatúrázásra azért még reagálok. Biden ma jelentette be, hogy az internetet az állam cenzúrázza ezentúl. Németországban az autógyárak kezében fut össze minden szál. A franciáknál meg az összes nyugdíjazott tábornok ellen eljárás indult, mert kimondták ugyanazt amit innen keletről látunk. És ezek mondanak másokra diktatúrát!

gigabursch 2021.07.20. 06:29:31

Maga az EU írta alá a saját halálos ítéletét azzal, hogy a valódi értékek helyett a genderidiótizmus meg a komcsi tempó a fontosabb.
Nem beszélve arról, hogy ez az egész 'jogállamiság' nevű gyurmahalmaz méltó tükörképe a belülről rohadó rendszernek.

S másik:
Kik vezessék?
Mérnökök? Bölcsészek? Papok? Közgazdászok? Vagy a kamionosok, takarítók, méhészek, bányászok?
Mindre lehet mondani érvet pro és kontra.

Szerintem az vezesse, aki hajlandó rá, vállalja és még van hozzá lövése is.
Természetesen nem önjelölt, elvtelen megmondó zsenikre gondolok, akik egytől-egyig vérkomcsik.

BiG74 Bodri 2021.07.20. 08:11:16

És megjött a ftyisz ideológia.

Még jó, hogy blogolsz!
Abszolút egyetértek. Vicces mikor valaki ilyet ír:
" Amikor valaki tényleg elhiszi, hogy Európa legnagyobb problémái Magyarország és Lengyelország, meg a homoszexuálisok elnyomása, meg a rasszizmus, az valamit nagyon benézett. "
vagy siralmas?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.20. 09:00:01

Az EU lassan rohad szét, kilépni nem kell, kibírjuk míg magától szétesik.

midnight coder 2021.07.20. 10:02:09

Ez az egész dolog így is, úgy is szar nekünk. Kilépni nem tudunk, mert a gazdaságunk nagy része multi vagy a beszállítója, ergo ha kilépnénk buknánk a gazdaságunk úgy 80%-át. Amúgy ezt tudják Orbánék is, akik ráadásul a lopott vagyonka nagy részét idehaza fektették be ami ez esetben szintén kb. szart sem érne, ezért minden olyan ellenzéki riogatás hogy kilépünk az EU-ból eleve faszság. Aki ellenzéki oldalon abból indul ki, hogy Orbán hülyébb mint bárki az ellenzéki oldalon, az rossz úton jár. Ha ez így lenne, akkor a mostani ellenzék lopkodna a húsosfazékból és Orbánék nyála csorogna.

Ugyanakkor az EU-nak nyilván vannak hátrányai ránk nézve. Az egyik nagy hátrány a munkaerõ szabad áramlása. Egy olyan országnak, aminek a legfontosabb erõforrása a lakói munkaerejének eladása, finoman szólva nem annyira szerencsés ha donor ország a munkaerõ áramlásban, különös tekintettel az értékes képzett, nyelvtudással rendelkezõ, keresett szakmához értõ munkaerõre. Ráadásul demográfiailag is katasztrofális a dolog, leginkább a fiatalok mennek el, akik pedig maradnak és szaporodnak, azok leginkább a lumpenproli réteg.

A másik probléma, hogy az EU valóban süllyedõ hajó. A balra tolódás még soha, egyetlen társadalmat nem tett hatékonnyá, és sajna az euroatlanti civilizáció ma már valójában Kínától is balra van - tõle balra ma már csak Észak-Korea, Kuba, és talán Vietnam található. Ez pedig már rövid távon is legalább akkora bukta lesz, mint anno a KGST-é.

midnight coder 2021.07.20. 10:05:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nekünk azt kell kivárni, amíg Nyugat-Európa összeomlik. Ez pedig nincs nagyon messze. Nekünk csak annyit kell tenni, hogy befogadjuk az onnan érkezõ Nyugat-Európai menekülteket. Ezzel egyrészt megoldódnak a demográfiai problémáink, másrészt egy darabig nem kell tartanunk attól, hogy a balliberális vonal mégegyszer szóhoz jut az országban, szépen bekerülnek a pestis kategóriájába a nácik mellé, pontosan oda ahová valók.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.07.20. 12:30:25

@BiG74 Bodri: Aztán a hozzád hasonlóak megint csudálkoznak majd a következő kétharmadon. na, azon lehet sírva nevetni.

Billy Hill 2021.07.20. 14:33:59

(Azért zárójelben hozzá kell tenni, hogy ez a mostani EU meg az értékei nem teljesen ugyanazok, mint az 1993-2003 közötti EU és az értékei, amikor bele akartunk lépni. Lehet mondani, hogy a klub szabályait be kell tartani, csak mondjuk nem egészen ezek voltak a szabályok 20 éve, mint ma.)

Billy Hill 2021.07.20. 14:41:18

(Aztán meg jogilag is érdekesen alakulnak a dolgok, pl. előbb tavaly egy német bíróság, majd pedig nemrég egy lengyel bíróság is megkérdőjelezte az EU-jog elsőbbségét. Az Európai Bíróságot némileg ugyanaz a stílus jellemezte, mint az "aktivista alkotmánybírásokdást" folytató AB-t idehaza bizonyos korszakában, vagyis vannak kiterjesztő értelmezések bőven az uniós jogban, és a "bírósági jogalkotást" el-eltűrték a tagállamok, mert vagy nem vették észre, mi folyik, vagy nem volt életbevágóan fontos állami szempontból ellentmondani a folyamatoknak - csak elérkezhetünk most már olyan helyzetekhez, hogy pl. egy Németországnak sem minden tetszik, ami egy Európai Központi Banktól jön. Érdekes lesz látni, hogy miként lehet majd összhangba hozni az érdekeket megint.)

gigabursch 2021.07.20. 19:18:09

@Billy Hill:
A bírósági jogalkotás totális antitézise a hatalmi ágak szétválasztásának.
Csak ilyenkor a húdedemokraták miért kussolnak?

evilwolf 2021.07.20. 19:25:25

"akik az ügyvéd szemével néznek majdnem mindent "
Az még a jobbik eset lenne, de ezek csak elvégezték a jogot, s egyből a parlamentbe ültette őket Gyuribá. Ez is a Soros-terv része volt, ami akkor lett nyilvános, amikor Vona lett volna a soros, de mini ceausescu nem adta át a 6almat.

különvélemény 2021.07.21. 12:00:04

Az EU egy gazdasági közösségnek indult, annak is kellett volna maradnia.
Ma már inkább a szovjetunióra hasonlít. Központi ideológiák ráerőltetése folyik a tagállamokra.

Azt nem hiszem, hogy szétesne az EU, ahogy itt sokan jósolják, inkább egy olyasmi lesz, mint az USA-ban, ahol a tagállamok szarnak a nekik nem tetszó szövetségi/központi döntésekre, ahogy tették Trump idejében a demokrata államok, vagy most, Biden alatt a republikánus tagállamok.

szvsz 2021.07.21. 12:05:36

@gigabursch: "Kik vezessék?
Mérnökök? Bölcsészek? Papok? Közgazdászok? Vagy a kamionosok, takarítók, méhészek, bányászok?"
Hülye vagy?! Hát KVÓTANŐK! (esetleg kvóta koncsitavursztok, mert az píszíbb)

midnight coder 2021.07.21. 12:51:47

@különvélemény: A SZU is szétesett, ez is szét fog. Valójában már ma is erõsen kényszerházasság jellege van az egésznek: a régi gazdag, mára egyre inkább szélsõbalra tolódott tagországok tolják az ideológiát és húzzák a szájukat a befizetés miatt, míg a csóró újabbak kénytelenek nyelni a liberósbolsi fost és szívnak mert a cégek ide leginkább az alacsony hozzáadott értéket produkáló projekteket hozzák, és szivattyúzzák kifelé a piacon versenyképes fiatal munkaerõt.

Mindeközben pedig az egész társaságnak egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie: migráció, klímaváltozás, kínaiak VS USA hidegháború, az USA elnyomása, gazdasági/katonai eljelentéktelenedés, demográfia, környezetszennyezés, stb, ugyanakkor a csapat legnagyobb problémája láthatóan az, hogy az egyik kis tagországban legyen joguk a homokosoknak megrontani a gyerekeket. És szerinted ez nem fog majd összeomlani...

Ekrü 2021.07.21. 13:08:11

"Ezt az „EU” márkanévvel jelölt klubot nem mi hoztuk létre, ne mi akarjuk meghatározni az értékrendjét,"-Viszont akkor amikor mi beléptünk,az akkori szabályok szerint léptünk.Nem mi változtunk az EU próbál folyamatosan olyan új szabályokat erőltetni amelyek az eredeti szerződésben NEM voltak benne.
"főként nem nálunk nagyságrendileg nagyobb népességű országok csoportja ellenében."-Az alapszabály kimondja,hogy MINDEGYIK ország egyenlő.Nincs egyenlőbb és kevésbé egyenlő,pont azért,mert egyetlen EU-s ország sem a nagyobb népességgel rendelkező országok gyarmata vagy csicskája bármennyire is szeretné ez itt pár emberke.
" az EU politikai vezetők többsége szinte már nyílt ellenségként kezeli Orbánt. "-Egyetlen vezető sem örök vezető.Könnyel lehet,hogy amelyek most állítólag "ellenségként" kezelik Orbánt egy választás alkalmával már nem is lesznek vezetők.Helyettük majd lesznek olyanok akik meg szövetkeznek vele. Ez a demokrácia és erre pont jó példa Merkel vagy akár Macron.Merkel ugye már nem sokáig lesz,Macron pedig úgy néz ki nagyot fog bukni.Azt ,hogy ki Magyarország miniszterelnöke nem az kell eldöntse,hogy az a Rutte (holland) mennyire szereti akit épp most támadnak a saját országába a jogállamiság megsértése miatt.
"akkor pár éven belül Magyarország afféle „passzív taggá” válhat: megvonják a szavazati jogunkat a támogatások nagyobb részével egyetemben,"- Mert ez olyan "hű de nagyon demokratikus" nem igaz?Szóval kussoljunk,tűrjünk el mindent ami nem tetszik,mert akkor majd büntetésből elveszik a szavazati jogunkat.Persze ki azért nem zárnak, mert mégis csak jó ez a kis piac ahová mindenféle szennyet el lehet adni de ha nem úgy viselkedünk ahogy ők a "fejlett nyugat" mondja akkor majd a fejünkre koppintanak.Na elmentek ti a 3,14csába...

Magyarország jobban szaporodik! 2021.07.21. 13:33:50

Orbán és Kövér már rég knyilvánították, hogy 2022-ben ki fognak lépni az EU-ból. A pénz már most se jön, lopni tovább nem tudnak, az EU pedig naponta kokizza szét Orbán fejét az illibbant törvényei miatt.
Csak hogy a magyar nép a kilépés hallatára kaszaélre vágja majd az egész Fidesz bandát.

Magyarország jobban szaporodik! 2021.07.21. 13:37:41

@Ekrü:

Ti fideszesek csatlakozzatok Putyin birodalmához. Települjetek át Oroszországba, csináljatok magatoknak ott kibucot, itt az EU-ban úgyis csak szarházi bomlasztók vagytok. Még jó hogy a bolhafing nagyságot se éri el az Orbánotok, így az EU könnyedén a partvonalon túlra vágta a felcsúti törpike diktátort. És sose fogja már többé maga közé engedni.

midnight coder 2021.07.21. 13:48:58

@Magyarország jobban szaporodik!: "Csak hogy a magyar nép a kilépés hallatára kaszaélre vágja majd az egész Fidesz bandát."

Nem a kilépés hallatára vágnák kaszaélre, hanem amikor másnap az összes multi elhúzna az országból, itt pedig gyakorlatilag csak a sarki pékség maradna életben, az is addig amíg ki nem fosztanák az éhezõk. Mert hogy az országot már a gengszterváltás idején szétlopták a jóelvtársak a jóelvtársi kapcsolatok idején, miután elõzõleg jól csõdbe vitték az egész béketábort, így aztán itt kb. a multik és a beszállítóik jelentik a GDP-t.

Na, pont ezért nem fog Orbán elvtárs kilépni. Másrészt pedig azért nem, mert a szocikkal ellentétben õk a szajré nagy részét idehaza fektették be. Na most, egy EU-ból kilépés esetén ennek az értéke is drasztikusan csökkenne.

Orbán pedig ugyan nem túl okos, de még mindig okosabb mint bárki az ellenzékben - ha nem így lenne akkor ma az ellenzék lopná a közvagyont - ergo ezzel õ is pontosan tisztában van.

Ezért aztán az, aki balról kilépéssel riogat az vagy hülye, vagy a választóit nézi annak, vagy mindkettõ.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 14:00:26

Hát asszem a blogger is a probléma része.
Az nem kínai befolyás ha Rotterdamban rakják ki a kínai árut. Ha Pireuszban az már kurva veszélyes.
Ti tényleg ennyire naivak vagytok?!
Egyszerűen a V4-ek eljutottak a fejlettség olyan fokára, hogy veszélyeztetik a staus quo-t és ezt a hosszútávú stratégiájukkal még erősítik is.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 14:15:01

@flydomi: Kicsinek is örülni kell, mert 10 éve csak az jut nektek :)))))
Bár az országhoz is ilyen pozitívan állnátok.

midnight coder 2021.07.21. 14:19:22

@Magyarország jobban szaporodik!: Az EU-nak nem is Orbánt kellene legyõznie, hanem az USA-t, a kínaiakat, a globális felmelegedést, az egyéb környezeti katasztrófákat, a migrációt, a demográfiai katasztrófát és még kismillió más olyan problémát amik egy nagyságrenddel nagyobb horderejûek mint az, hogy az egyik légyfingnyi tagországban a homokosokosok nem tudják megrontani a gyerekeket az általános iskolában. Orbán legyõzhetõ, de ettõl az igazi bajok még maradnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 14:25:09

"Így is elég nagy baj, hogy jogászok vezetik ezt az országot"

Jobb volt talán, amikor bankár (Medgyessy) vagy volt munkásőr (Horn) vezette? Esetleg amikor az egykori állampárt, az MSZMP egykori minisztere (Gyurcsány)?

"A macsóság kimondottan nem férfias jelenség, hiszen a magabiztos férfi nem akar bizonygatni semmit, mert nem érzi szükségét."

A macsó nem azért macsó, mert bizonyítani akar, hanem azért, mert megszokta, hogy ő parancsol, és nem tűr ellentmondást.

"Ezt az „EU” márkanévvel jelölt klubot nem mi hoztuk létre, ne mi akarjuk meghatározni az értékrendjét"

Meghatározni nem akarjuk, azonban az EU teljes jogú tagjaként jogunk van az EU rég lefektetett alapszabályai szerint befolyásolni az EU értékrendjét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 14:33:16

@midnight coder:

Az EU-t meg kellett volna hagyni gazdasági közösségnek, kár volt kártékony ideológiákkal megterhelni.

@megamovieboy:

"Aztán a hozzád hasonlóak megint csudálkoznak majd a következő kétharmadon. na, azon lehet sírva nevetni."

Az elmúlt másfél év fejleményeit elnézve sajnos még az abszolút többségben sem vagyok biztos. Ne feledd, a többségi választási rendszer fordítva is elsülhet, a Fidesz hátrányára.

@Billy Hill:

"előbb tavaly egy német bíróság, majd pedig nemrég egy lengyel bíróság is megkérdőjelezte az EU-jog elsőbbségét."

Érdemes volt megfigyelni, mennyire eltérő reakciók érkeztek a kettőre. A német Verfassungsgericht döntésére enyhe fejcsóválás, a lengyel döntésre vicsorgás és fogak csattogtatása.

chrisred 2021.07.21. 14:41:40

@Billy Hill: Szerintem tévesen értelmezed. Azt a fajta kiterjesztő alkotmánybíráskodási rendszert pont a németektől vettük át, és pont az a mostani EB-német alkotmánybíróság összeütközésnek az alapja, hogy a német alkotmánybírók jogrenden felülinek tekintik magukat, tehát úgy gondolják, hogy az EB döntéseit is értékelhetik. A lengyel eset az más, az ottani alkotmánybíróság ugyanolyan pártszerv, mint a miénk.,

Tapi2021 2021.07.21. 14:42:16

@különvélemény: Egyébként a nemzetállamok alkotta EU éppen ez lenne. Szuverenitásukat jó részt megtartó nemzetek közössége, egy adott szinten, adott célokért. És nem több. Limitálva.
Ezen akar ma túlnyúlni az EU és ebből vannak a konfliktusok.

Eleve őrültség egy ilyen közösségen hitvitákba kezdeni, ideológiai vitákba bonyolódni! Ez csak ellenségeskedéshez vezethet. Logikusan. (Pl. nyíltan semmibe venni és szembemenni a kereszrény, zsidó és muszlim felfogással az LMBTQ kapcsán!!! Nyilván szándékosan.)

Mindenki családjában vannak szerintem olyanok, akikkel más politikai- és ideológiai oldalon vagyunk, és egy ponton túl NEM VITÁZUNK ezekről, mert holnap is együtt szeretnénk élni, és egy családot alkotni!!! (Lásd még Néppárt "család"! :-( )

chrisred 2021.07.21. 14:43:15

@gigabursch: Amikor két bírói jogalkotó szerv összeütközik, mit tegyenek a demokraták?

chrisred 2021.07.21. 14:50:18

@midnight coder: A SZU egy agresszív katonabirodalom volt, azoknak az a természete, hogy addig életképesek, amíg növekedni tudnak. Egyébként ez a putyini utódbirodalomra is igaz. Az Unió viszont gazdasági együttműködési rendszer, nem a központi hatalom erőssége határozza meg, hanem az érdekek, amik összetartják. A keleti bővítés becsődölt, mert a nyugati országok a remélt munkaerő mellé megkapták az orosz gyarmati rendszer vezető káderrétegét is, akik csak anyagilag vágynak nyugati életmódra, a hatalmi berendezkedésben a keleti despotizmus az igényük.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 14:55:43

@midnight coder:

"Az EU-nak nem is Orbánt kellene legyõznie, hanem az USA-t, a kínaiakat, a globális felmelegedést, az egyéb környezeti katasztrófákat, a migrációt, a demográfiai katasztrófát és még kismillió más olyan problémát amik egy nagyságrenddel nagyobb horderejûek"

Így igaz, de az EU korifeusai szerint mindezek vagy nem problémák (migráció, USA), vagy öncsonkítással megoldhatók (klímavédelem a saját versenyképesség tönkretételével), vagy pedig nem elég fontosak az olyan égető és sürgető probémákkal szemben, mint az LMBTQ...XYZ-propaganda támogatása.

Tapi2021 2021.07.21. 15:06:27

@Magyarország jobban szaporodik!: Ahogy ti komcsik ezt képzelitek!

Nyilván azért acsarkodnak naponta Orbánnal az EU-ban, mert annyira bolhafing és jelentéktelen.

Ez IDEOLÓGIAI háború (kultúrharc, ha tetszik(, ezért ekkora az őrjöngés, akkor is amikor egy "kis" ország "jelentéktelen" min. elnökéről van szó.
Ugyanis rossz a példa a többieknek, hogy ha nem mindenki kussol és áll be a sorba.
Ha keresztbe áll az új "civilizáció" építésének és egyben az eddigi zsidó-ker. civilizációnk eltörlésének. Nemzetestől mindenestől.
Mégis mit gondolsz, miért ekkora ügy egy állítólagos törpe kisebbség (LMBTQ) ügye, hogy ez EU szétverése sem kis ár a védelméért? Hirtelen mindenki megszerette őket? Persze.
(Eleve egy mesterségesen létrehozott "közösség" ez. Maguk az érintettek semmilyen klubba, közösségbe, egyesületbe nem léptek be. Ez egy mesterségesen alkotott közösség, amit politikai és ideológiai fegyverként használnak a KERESZTÉNYEK (zsidók, muszlimok) ELLEN!
Nem ők a fontosak! Leszarják őket is, de jó eszközök a kétezer éves zsidó-ker. civilizáció lebontásához!
Ezért fontosak csak. Ezért fontosabbak már, mint az EU, Néppárt... egysége, békéje. :-(

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 15:33:08

@Tapi2021:

Orbán - lássuk be - tényleg jelentéktelen. Az általa képviselt gondolatok jelentősek, nem a személye. Vagy inkább kellemetlenek, mert útjában állnak Európa totális átalakításának, ami a ma ismert Európa megszűnését jelentené.

Örömhernyó 2021.07.21. 15:45:02

Ha Orbán egy gerinces ember lenne, akkor kiléptetné az országot az EU-ból. Hisz már lassan semmiben nem ért egyet az EU vezetésével. Hogy miért nem lép ki Magyarország? Mert a főni imádja az EU-s pénzeket. Azok nélkül megállna a mesés gyarapodás a családi és haveri körben.
A britek kiléptek, tehát látható, hogy az EU-ban nem tartanak senkit akarata ellenére.
Magyarországon SEMMI nem épülne az EU nélkül. Magyarország nem Nagy-Britannia, Magyarország a világgazdaságban csak egy kis pondró, ahol a gazdaság a német multik összeszerelőüzemeivel egyenlő, az történik, amit a német ipari tőke akar. A munka törvénykönyvét tollba mondták a német menedzserek, a Fidesz meg megszavazta. Magyarország egy gyarmat, ahol van egy zsírosphaszú elit, akik mindent ellopnak, amit tudnak és ez a nyugatnak nagyjából megfelelt eddig, mert kiszolgálják a német multik minden igényét. A kormányváltást az EU politikai elitje kívánatosnak tartja, a német multiknak jó a kiszámítható rezsim is. Orbán így marad.

Nem állítom, hogy genderidiotizmus egy normális dolog, de Orbánéknak valójában azért fáj minden, ami az EU-ból jön, mert az EU jog szerint amely jogviszonyt az EU egyszer szabályozott, azon a területen a tagállamok többé nem hozhatnak szabályozást. Az EU jog lényege, hogy egyre csak foglalja a területet a nemzeti jogokkal szemben. Enélkül nincs integráció. De ha a nemzeti kormányok és jogalkotók mozgástere csökken, akkor egyszer csak eljön az, amitől a fideszesek rettegnek: a korrupciós ügyek felderítését elveszik a kézivezérelt magyar ügyészségtől.

Ezért kell foggal-körömmel minden szimbolikus ügyben szembemenni az EU-val. Ha az Orbán-kormány enged, akkor az adott terület véglen kikerül a nemzeti jogalkotás alól. Valójában nem a genderbohóckodással van problémája a kormánynak, hisz a valláskárosultak közben szabadon fertőzhetik a gyerekek elméjét mindenféle élőhalottas mesékkel. Pont olyan visszaélés ez a gyerekek elméje ellen, mint a genderhiszti. A kormány egyszerűen azt látja, hogy ha egyszer enged az EU-nak, akkor onnantól nincs megállás és a végén még megállítják a nagy EU-pénzszivattyút a brüsszeliták.

@gigabursch: Addig a jó, amíg jogászok hozzák a jogszabályokat. Az ugyanis egy szakma. Ez nem jelenti, hogy adott esetben pénzügyi, közgazdasági, mérnöki szakértelmet ne kérnének ki a jogszabályalkotásban.

chrisred 2021.07.21. 15:49:37

@Billy Hill: Mondjuk még így is sokkal kevesebbet változott azóta, mint a magyar állam hivatalos értékrendje. Azt nem tudni, hogy a mostani EU-ba belépés mellett mennyien szavaznának nálunk, de hogy a mostani Magyarország csatlakozását szinte lehetetlen lenne népszavazás útján elfogadtatni az akkori tagállamok lakosságával, az szinte biztos.

Alick 2021.07.21. 15:59:43

Az EU alapelképzelése alapvetően hibás: ha konföderális szövetségről van szó, jóval kevesebb központi vízfej jogkör kellene, ha viszont a föderalizmus a cél, akkor a kétsebességes felállásban a legerősebb magorszságok (Német-Francia-Benelux-Osztrák) teljes integrációjának felépítésével kellett volna kezdeni. Ha ez működik, akkor ennek nyomán a csatlakozás feltételeit lefektetni, ha meg nem, akkor csak a konföderáls modell működik. A "provinciák" kevesebb jog, kötelesség és támogatás elfogadásával részben önerőböl kell, hogy eljussanak az integráció útjára - ha akarnak.
Ehelyett olyan marhaságokkal léptek előre, mint a mediterrán "Európa lágy alteste" országok eurozónás tagsága.

Örömhernyó 2021.07.21. 16:00:46

@Tapi2021: Nincs olyan, hogy zsidó-keredztény civilizáció. Ha már a fehér, nyugati civilizáció gyökereit keresed, akkor a görög filozófiánál kellene kapirgálnod. A zsidó kultúra marginális hatású. A keresztény "kultúra" az templomi tömjénezést meg ministrásfiúk mogyorózását jelentené, hanem koppintottak volna az ókori filozófusok munkáját. Még a középkori feudális elnyomásba is csak betagozódott az egyház, nem ők jöttek elő a feudális társadalom ötletével. Élvezték az előnyeit, részévé váltak, de nem az egyház alkotta.
Ami pedig a modern fehér kultúrát jelenti, az pont azon alapul hogy szakítottunk a vallás uralmával és a józan észre hagyatkozunk, megfogalmazták a poltikai szabadságjogokat, népképviseletet, hatalmi ágak szétválasztását. Ez a mai fehér Euróoa alapja, nem a kereszténység. A kereszténység próbál fennmaradni, ezért kezdett keresztényszociális vonalba a 19. század végén, mert a munkásság lett a domináns társadalmi erő. A kereszténység egy múzeumból szökött jelenség.
Még mielőtt... A genderideológia is pont annyira nem része a fehér Euróoai kultúrának. Ez egy szalmaláng életű hóbort.

Hamis az a dichotómia, hogy vagy keresztény uralom lesz vagy genderideológusok uralma. Ezeket mind ki kellene utasítani az állami iskolákból. De akkor a magyar kormány elveszítené az egyházak támogatását, nem prédikálná ki a pap az ellenzéki jelöltet a misén.

Gazz 2021.07.21. 16:07:15

@midnight coder: Te és birka a szocializmusban is lubickoltatok volna, a betevő ideológiai táplálékot a nyugat most már tényleg küszöbön álló bukásáról akkor is megkaptátok napi szinten.
Persze a kezetek akkor is a bilibe lógott volna, és 1989-ben a pincébe bújtatok volna a világvége elől.
A nyugat rengeteg válságot túlélt, és közben valahogy mindig a világ boldogabbik része maradt. Mi meg a vasfüggöny mögül irígykedtünk.
A legszebb az, ahogy önmagadat cáfolod. Ha donorországgá váltunk, ahogy mondod, akkor nem a nyugat fog előbbkipurcanni. Egy kicsit még csiszolgasd az elméletedet. Birka csak szimplán buta, de egy programozótól többet vár el az ember.

Örömhernyó 2021.07.21. 16:10:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ellenkezőleg. Orbán korszakos politikus, de nem a gondolatai miatt, hanem mert előre láthatólag hatalmon marad évtizedeken át. Nincsenek elvei, nincs egy koherens ideológiája, igazi reálpolitikus, aki mindig a célhoz keres megfelelő eszközöket.
Orbánnak nincsenek korszakos gondolatai. Amikor szembemegy az EU-val, az arról szól, hogy nem akarja, hogy az EU jog értemében az EU előfoglaljon bizonyos területeket a szabályozásra. Mert ha egy területen az EU szabályozásba kezd, ott többet a tagállamoknak nincs jogszabályalkotási lehetősége. Így lassan az EU eljutna oda, hogy az Orbán-rendszernek kellemetlen területeken (nem a gender, LGBTQ ez a terület), elvenné a szabályozás lehetőségét a tagállamoktól. Korrupció kivizsgálása, nyomozások, közpénzek feletti felügyelet stb. Ezt akarja Orbán praktikus okokból megakadályozni. Nincs emögött mélyebb gondolat, eszme, ez egyszerű jogászi előrelátás.

Örömhernyó 2021.07.21. 16:22:42

Az EU-nak úgy kellene kezelnie Magyarországot, mint ahogy a briteket kezelte. Vagy beállnak a sorba, vagy kilépnek. A britek vállalták a döntés minden következményét, mert az EU rászorította őket, hogy ne töketlenkedjenek, végük kiléptek. Ezt kellene a magyarokkal is tenni. Addig szankcionálni az országot, amíg be nem áll a sorba. Nem vagyok EU-fan, de ha nem mutat erőt az EU, akkor komolytalanná válik az egész. Itt most nem arról van szó, hogy genderideológiát taníthassanak-e az iskolákban, az csak egy álkérdés. A lényeg, hogy a tagállamok hatásköreit el kell venni egyre több területen, különben mindig lesznek különutas államok. Ha valaki LGBTQ ügyben különutas, azt még túléli az EU, de ez a trend veszélyes bármilyen integrációra.

Magyarországnak joga van ellenállni mindennek, de akkor tessék az EU-t elhagyni. Küldjék haza az osztrákok a magyar melósokat, legyen vámhatár az EU felé.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.07.21. 16:26:27

"Az ellenzékkel szimpatizáló értelmiségiek teljesen el vannak tévedve, amikor a nyugati kultúra szélsőséges vonásaival foglalkoznak"

Azokkal a fideszrezsimhez dörgölődző értelmiségiek foglalkoznak megállás nélkül, míg az ellenzékiek a szőnyeg alá söprik.

Billy Hill 2021.07.21. 16:37:21

@gigabursch: "A bírósági jogalkotás totális antitézise a hatalmi ágak szétválasztásának." - A következő lépés talán a sajtó szereplőinek jogalkotása lenne, hiszen szeretnek ők is hatalmi ágként gondolni magukra. ;-)

Billy Hill 2021.07.21. 16:50:05

@chrisred: "pont az a mostani EB-német alkotmánybíróság összeütközésnek az alapja, hogy a német alkotmánybírók jogrenden felülinek tekintik magukat, tehát úgy gondolják, hogy az EB döntéseit is értékelhetik" - Quod licet Iovis non licet bovis. Mindenesetre szép, amikor az egyik túlterjeszkedő mondja a másiknak, hogy hagyja abba. Oda-vissza mondható ez. :-)

KissGecihuszár 2021.07.21. 16:57:50

én 1 dolgot nem értek, épp ezért magyarázza már el nekem valaki, hogy miért mindig velünk, azaz a bolsevik fidesz maffiával van a gáz? Miért nincs ez a permanens feszkó sem a Szlovákokkal, sem a Csehekkel, sem a Románokkal, sem a Bulgárokkal, hogy most a Szlovénekről, Horvátokról már ne is beszéljek, de még a Lengyelekkel sincs ennyi cirkusz, mint velünk. Biztos, hogy ez a jó, ez a megsüvegelendő, hogy ez a szar senkiházi csúti O1G sertésvezér folyton csinálja a purpárlét, ez kell, ez majd jót tesz nekünk, ha majd szépen egy icipicit elzárják a pénzcsapot?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 17:17:17

@Billy Hill:

A sajtó gyakorlatilag már ma is külön hatalmi ág.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 17:22:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A régi, szép mesékben volt hatalmi ág.
Már elég régóta hatalmi eszköz.

11 Favágó 2021.07.21. 17:22:44

@Örömhernyó: a britek tudod miért 2015 után léptek ki és nem 2010 előtt?
Én sem tudom. De azt gondolom, hogy a 15-20-30 évvel ezelőtti EU arra hasonlított jobban, ahogy kinézett az alapítók tervében. És ezen nem Orbán változtatott, ha nem a sok EU-központi libbant demokrata lovag és lovagina. Abból lett elege a briteknek.
Tényleg megérne vagy 5 évet, esetleg egy ktgvetési ciklust visszatérni a nemzeti szuverén államok gazdasági közösségéhez a neolibkommancs ideológiák nélkül, hátha. Az NGO-k foglakozhatnának NGO feladatokkal kötben. Lehet akkor rágnának be az USÁkok az egészre.

tatárfejűkutya 2021.07.21. 17:22:44

6-7 éve gondolta volna bárki is, hogy anglia kilép az eu-ból?

Ezt a kérdést azoknak szánom itt a komment szekcióban, akik annyira biztosak Magyarország közeljövőbeli EU tagságában.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 17:31:51

@11 Favágó: Jaja, nekem is gyanús, hogy az USA geopolitikai érdeke az EU töketlenítése mert így könnyebben kezelhető. Nem üzletelhet olyan nyíltan Kínával, Oroszországgal, a NATO-n keresztül meg országonként lehet geopolitikai játszmákba rángatni.
Erre vannak az NGO-k, az LMBTQ hiszti meg a klímavédelmi baromkodás. Utóbbi még középtávon is versenyhátrányt okoz az EU-nak miközben az USA egy főre eső karbonlábnyoma nagyobb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 17:32:15

@nemecsekerno_007 2021.07.21 17:22:13@Kovacs Nocraft Jozsefne: A régi, szép mesékben volt hatalmi ág.
Már elég régóta hatalmi eszköz.

white999 2021.07.21. 17:33:47

@különvélemény: Valóban gazdasági közösségnek indult de a nem is hátsó hanem első szándék az volt, hogy ha szoros gazdasági kapcsolatban vagy a szomszédoddal akkor nem fogod lebombázni a következő héten mert akkor neked is rossz lesz. Tehát már akkor is valójában az emberi kapcsolatok az egymás mellett élés és elfogadás volt a mozgatórugó. ha nincs 20 évente háború akkor azért sokat meg lehet spórolni és nem kell mindig a nulláról kezdeni. Ez be is jött a jelek szerint. A világ még kisebb lett bárki elérhet egy két óra alatt bárhova. Átmenni a másik országba olyan mint 50 évvel ezelőtt a másik városba, így elég természetes folyamat, hogy nagyjából azért hasonlóan gondolkodjanak az emberek alapvető dolgokról Európában. Ennek semmi köze a szovjetunióhoz. Pusztán annyi hogy egy nyugati aki monokinizhet a strandon azt keleten ne nyírják ki vagy zárják börtönbe ezért. A határnélküliséggel ez is jár nem csak a gazdasági összefonódás. Szerencsétlen Szájernek sem kellene Belgiumban lenni ha itt nem lenne nemi identitásából kormánypropaganda. Ha ez nem tetszik akkor nem kell csatlakozni, senki nem kényszerítette senkit hogy itt jólétben kell élni a szocializmushoz képest. Nem Európa akarja megváltoztatni a magyarokat, hanem Orbán. Minden felmérés azt mutatja, hogy lényegesen kevesebb a homofób, meg a rasszista mint az akiket ez nem érdekel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 17:34:16

@nemecsekerno_007:

"A régi, szép mesékben volt hatalmi ág. Már elég régóta hatalmi eszköz."

Igazad van.

@tatárfejűkutya:

Nagy-Britannia gazdasága sokkal kevésbé függ az EU többi országától, mint a magyar. Ezért Magyarország nem fog kilépni.

white999 2021.07.21. 17:35:17

@megamovieboy: A 2/3 -on én is csodálkoznék, habár a választási csalás mindig benne van a pakliban kétségtelenül.

white999 2021.07.21. 17:39:49

@midnight coder: Látom megy a szurkolás az eu összeomlásának de akkor kb itt vége mindennek. Lehet majd hátrafelé nyilazni a lovakról meg keresztet hányni egész nap a templomban csak elég szar világ lesz gazdaságilag. Nem kellene azt beszopni, hogy mi tartjuk el az eu-t és csak akadályoznak bennünket, hogy a világ leggyorsabban fejlődő országa lennénk nélkülük.

white999 2021.07.21. 17:41:48

@nemecsekerno_007: Egyszerűen a V4-ek eljutottak a fejlettség olyan fokára, hogy veszélyeztetik a staus quo-t és ezt a hosszútávú stratégiájukkal még erősítik is.

Ennél a résznél hangosan felröhögtem.

midnight coder 2021.07.21. 17:43:32

@Örömhernyó: Az angol és a magyar helyzet között az a különbség, hogy az angoloknál nem uralkodott 40 évig egy rakás aljas hazaáruló söpredék, aki az elején privatizált mindent, majd csõdbe vitte az országot és ami az összeomlás után még használható maradt szétlopta az utolsó szálig, és eladta kabátgombért az egészet a nyugati konkurenciának ami pedig jól felszámolta azt. Ezért aztán az angoloknak van saját gazdaságuk, így nekik nem gond a kilépés - pár éven belül ki fog derülni, hogy mennyivel jobban jártak. És nem azért, mert nekik annyira jó lesz, hanem mert az EU-nak lesz annyira nem jó. Mert most ezt az EU-ban ugyanennek a söpredéknek a nyugati kollégái vették át a hatalmat. Nekünk pedig azért szar, mert gazdaságilag hozzájuk vagyunk láncolva, így velük együtt süllyedünk el. Sikeres kommunista ország ugyanis még eddig soha nem volt a történelemben, és kétlem hogy ez pont az agyhalott EU-val fog majd megváltozni.

Tapi2021 2021.07.21. 17:43:59

@Örömhernyó: Faék gondolkodás. :-(

OV-nak a világon semmi gondja nem lenne, ha bólogatna mindenre! Annyit "lophatna", amennyit nem szégyell...!!!
Ha megnézed, csupa olyan "szimbolikus" (értsd: Európa kétezer éves alapjait és egész civilizációját eddig meghatározó) ügyekben vállat fel konfliktusokat, amikből semmi haszna. Sőt, csak szív velük. De mégis felvállalja, mert egy nép jövőjét nem csak a pénz határozza meg. Hanem a hite, a kultúrája is. Sőt, leginkább ezek.
Ha csak pénzt akarna, akkor eljátszaná a jófiút, és könyvelhetné a bevételt.
Hülye lenne kockáztatni. Szóba se jönnének "jogállamisági" kérdések meg ilyen-olyan eljárások.
Ez a valóság.
És ebből látszik, hogy ez messze nem a oénzrről szól. Hanem valóban elvekről, ideológiákról, és az általuk formálandó jövőről!

white999 2021.07.21. 17:47:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az EU-t meg kellett volna hagyni gazdasági közösségnek, kár volt kártékony ideológiákkal megterhelni.

Lásd fentebb a gazdasági közösség nem cél volt hanem eszköz. Maga az ideológia a cél és lehet nem szeretni de Európai közösségben 66 éve nincs háború. Lehet ezen finnyáskodni, hogy szar mennyivel jobb lenne szarul élni de kedvünkre háborúzni meg osztani az észt más nemzeteknek, csak nem biztos, hogy az olyan jó lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 17:48:17

@white999:

Az ellenzéki pártoknak eddig is megvolt a lehetőségük arra, hogy tagokat delegáljanak a választókörzetekbe. 2018-ban igen sok helyen nem éltek ezzel, ki tudja, miért. Talán mert ha mindenhová küldtek volna megfigyelőt, akkor nem kiálthattak volna csalást?

Nem hiszem, hogy bárki szurkolna az EU összeomlásának. Én midnight coder szavaiból sem ezt olvasom ki, ahogy én sem ennek szurkolok. Ettől még az EU teljes jogú tagjaként nem kell minden elfogadnunk, ami nem tetszik nekünk. Természetesen kompromisszumokra kell törekedni, ez világos.

Oolvastad a mai hírt, miszerint a csehek az alkotmányban rögzítik az állampolgárok alapvető jogát ahhoz, hogy fegyverrel védhessék meg magukat? Ez is keményen szembemegy az EU azon törekvésével, hogy elvegye a polgáraitól az önvédelem jogát. Na jó, nálunk Magyarországon kissé zűrösebb lenne a dolog, mert nem lenne éppen jó dolog, ha egymillió római hölgynek és úrnak lenne kézi lőfegyvere - még úgy sem, hogy közülük igen sokan eleve nem kapnának fegyvertartási engedélyt a büntetett előéletük miatt.

Tapi2021 2021.07.21. 17:48:33

@Örömhernyó: Ja ez nem igaz: " a valláskárosultak közben szabadon fertőzhetik a gyerekek elméjét mindenféle élőhalottas mesékkel."

Nincsen a szülők és a gyerekek beleegyezése nélküli hittanoktatás sehol, még az egyházi iskolákban sem! (Ott erkölcstan van, amikor másoknak hittan.)
Tehát a SZÜLŐ DÖNTHET, hogy akarja-e mások "meséit" a gyerekkel meghallgattatni vagy nem!!! És erről van szó a törvényben is!

Tapi2021 2021.07.21. 17:53:05

@Gazz: Úgy nem volt nehéz a boldogabbik félnek lenni, hogy a másik féllel fizették ki Sztálin segítségét!!! Jó reggelt!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 17:56:03

@white999:

A kölcsönös gazdasági függés, a gazdasági integráció már önmagában erősen megakadályoz bármilyen háborút, ahogy fentebb te is írtad. Az ideológiai ellentétek pedig nem olyan hatalmasak. Csak azért tűnnek annak, mert az EU egyes befolyásosabb tagállamai mindenre kiterjedő és teljes egyetértést várnak el. Még azt sem képesek elviselni, hogy Magyarország különvéleményt fogalmaz meg pl. a Kínával vagy Oroszországgal szembeni szakciókkal vagy Izraellel kapcsolatban, pedig ezek csöppet sem hátráltatják az EU tagállamok közötti együttműködést, Kína meg főleg magasról tesz az EU állasfoglalásaira. Az oroszok nem annyira, de őket sem izgatja nagyon, lásd Krím. Izrael meg köszöni, de jól elvan az EU támogatása nélkül is, épp a mostani Pegasus-ügy mutatja meg, hogy Európa jobban rá van szorulva Izraelre, mint fordítva.

white999 2021.07.21. 17:56:03

@lac1: Érdekes, amikor ugyaneezek az országok kirabolták és legyilkolták az egykori gyarmataikat, akkor nem volt probléma, amikor szerencsétlen niggerek, arabok is ellenkeztek...

Miért nem mész vissza az őskorba? Vagy indíthatnánk a storyt a kalandozó magyarokkal, hogy milyen jól megmutattuk a köcsög nyugatnak. (Egy darabig.)

Tapi2021 2021.07.21. 17:58:59

@Örömhernyó: "Addig szankcionálni az országot, amíg be nem áll a sorba. Nem vagyok EU-fan, de ha nem mutat erőt az EU, akkor komolytalanná válik az egész."

És te vajon miért másoknak drukkolsz és nem a saját nemzetednek? :-(
Mintha nem lennél tisztában azzal, hogy mindenkit és mindent az érdek mozgat, és mi a nyugatnak csak a cselédség vagyunk. De már annak is drága, ezért kell az afrikai import...

Az ilyen gondolkodás miatt mondják zsidó értelmiségiek a magyarokra, hogy jobbágy-tudatú népség. :-( És, ha téged olvaslak, meg a társaidat, értem is miért.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 17:59:54

@white999: Na, milyen szerencsés vagy.
Nekem sajnos ,,csak,, négy évente jut ilyen öröm. Igaz az mindenért kárpótol.

:)))))))))

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 18:02:35

@gigabursch: A bíró jogalkalmazó. Csak kivételes esetben jogalkotó, amivel a jogtudósok nem is értenek egyet.

"Az álláspontok többsége alkotmányjogi szempontból közelíti meg a kérdést, és az
államhatalmi ágak elválasztásának montesquieu-i elvéből kiindulva teljes határozottsággal
tagadja a bíró jogát ahhoz, hogy jogot alkosson. A bíró törvényhez kötése annak a nézetnek
a folyománya, hogy a bírói önkény ellen ez az egyetlen orvosság. További, hangsúlyos érv a
bíró alkotta joggal szemben, hogy nem felel meg a jogbiztonság követelményének. "

white999 2021.07.21. 18:02:46

@Tapi2021: Aha tehát az ilyen galád elvek ellen áll ki ez a lánglelkű harcos, hogy pl minden ember egyenlő (kivéve ha buzi) Mondjuk ez keresztény érték. Nála nem de ő nem is keresztény csak harcos. Vagy pl mennyire előremutató harcolni európai ügyészség ellen. Nehogy már lopásra derüljön fény. Szánalmas az érvelés.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 18:04:01

@Tapi2021: Az ilyenek nem érzékelik a jobbágytudatot mert általában jól fizető állásban fűrészelhetik a szart ha haladó ballibek kerülnek hatalomra. Jámbor András is visszasírta azokat az időket.
Az sose zavarta őket, hogy a többség kidolgozza a belét, hogy ellensúlyozza a magas adókat meg a multik nyomulását, hogy aztán ne tudjon egyről a kettőre jutni. Ezeknek az ilyen világ tetszik.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 18:06:25

@white999: Ne beszélj mellé, a mostani népszavazással eléggé betalált a Patás.

De mindig ezt csinálja. Lehetetlen alak!

:))))))))))

white999 2021.07.21. 18:06:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egy gazdaságilag integrált határok nélküli közösségben óhatatlan, hogy nagyon hasonlóan gondolkodjanak a polgár alapvető dolgokról. Itt a helyi városban 100 évvel ezelőtt ha a felsővárosba átment egy fiú udvarolni azt megverték az ottaniak. Visszanézve ez a középkor, Orbán a múltba révedő paraszt Ő még itt tart.

Tapi2021 2021.07.21. 18:08:39

@white999: "Valóban gazdasági közösségnek indult de a nem is hátsó hanem első szándék az volt, hogy ha szoros gazdasági kapcsolatban vagy a szomszédoddal akkor nem fogod lebombázni a következő héten mert akkor neked is rossz lesz."

De akkor is rossz lesz, ha családon belül vérre menő és egyre hisztérikusabb (és hazugságokkal meg rosszakarattal bőven megterhelt )ideológiai és hitvitákba kezdtek! Próbáld ki!
Mert most ez folyik, normális építkezés és barátkozás helyett.
Akit rá akarsz valamire kényszeríteni akarata ellenére, az nem lesz a barátod! Különösen, ha közben ütöd-vágod, zsarolod... is. És most ezt csinálják velünk.

white999 2021.07.21. 18:10:52

@nemecsekerno_007: Látod a népszavazáson is felröhögtem annyira szánalmas , hogy már terelésnek is röhej. Többet vártam tőle de hát kezd kikopni az öreg. Max pár kretén szélsőséges fidesz szavazót érdekel a téma. Még a parancsra adott szavazásra is a legnagyobb buktája lesz Vityának. most látszik rajta igazán, hogy eljárt felette az idő.

Tapi2021 2021.07.21. 18:17:05

@white999: Az EU alapítói keresztény-konzik voltak... Csak mondom. Elég sanszos, hogy nem ezt az újpogány liberós szart akarták volna létrehozni. Ahol egy alapvetően és eredetileg keresztény-konzi néppártból a leginkább ker.-konzi politikát VALÓBAN megvalósító pártot nyomják ki... :-( Például.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 18:17:40

@white999: Meglátjuk, hogy az eredményen is így röhögsz majd :))))

A népszavazásén és a választásén. :))))

white999 2021.07.21. 18:18:48

@Tapi2021: Mit kényszerített rá az eu Orbánra? (Eddig sikertelenül, mert szerintem semmi de alább néhány ahol van konfliktus)

Vagy olyan iszonyatos probléma lenne a minden ember egyenlő még a buzi és a hajléktalan is.
Vagy ügyészség, hogy ne lopják szét a közösség pénzét?
Vagy ne figyeljenek meg embereket politikai hovatartozásuk gazdasági érdekeltségük okán, mint mondjuk az átkosban?
Melyik a vérlázító antidemokratikus eretnek eu gondolat ami miatt élhetetlen lenne Magyarország? Mesélj.

white999 2021.07.21. 18:19:44

@nemecsekerno_007: Népszavazáson és rajtad is folyamatosan.

white999 2021.07.21. 18:21:46

@Tapi2021: Leírta röviden a hátteret de utána olvashatsz, hogy ne legyél tévedésben. eredetlieg Orbán meg liberális volt,csak utólag lett álkeresztény tolvaj.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 18:22:12

@nemecsekerno_007: A népszavazás szánalmas erőlködés. Rohadtul be van szarva O1G az a helyzet. Felméri egy februári választással, hogy pakolja-e fel a hadsereg repülőgépét arannyal és járó hajtóművekkel várja-e őt az áprilisi választás estéjén.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 18:23:23

@nemecsekerno_007: Ki kérdezett, ki kérdezett... a pszichiátered kért konzultációt.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.07.21. 18:27:15

@white999: Nyilván minimális a kétharmad esélye. A választási csalásba meg nálam az is beleszámít, amikor külföldi pénzből folytatnak politikai aggitációt hazai médiumok. Azaz az eddigi összes rendszerváltás utáni választás csalás volt. :D

Tapi2021 2021.07.21. 18:28:10

@white999: Minden ember egyenlő (ez keresztény elv amúgy), ez nem vita tárgya! De nem minden ember mehet oda a gyerekemhez, és nem minden ember mesélhet neki a saját világnézetéről, hitéről, életviteléről, vágyairól, szexuális irányultságáról és -szokásairól...
Érted a különbséget?

különvélemény 2021.07.21. 18:31:00

@white999:
Magyarország a legkevésbé homofób, vagy rasszista a nyugati országok közül, nézz utána, és ezen Orbán sem kíván változtatni, ráadásul ez folyamatosan romlik tőlünk nyugatabbra a bevándorlók miatt, akik szinte 100%-ban nem liberális országból jönnek, tehát homoszexualitás tilos, nagy része antiszemita (arab, perzsa), vagy fehérgyűlölő (fekete afrikai).
Én pl. nem értek egyet a legutóbbi pedofil törvénybe keverésével a gender propaganda tiltásnak, de magával a tiltással egyetértek, csak pontosabban kellett volna fogalmazni, és különválasztani.
De már készül rá, mert népszavazás lesz, ami nyilván az EU-nak szól, nem a magyaroknak, de kétlem, hogy 10%-nál több ember adna 5 igent, ha mégis, az nagyon szomorú képet festene a ballib agymosás mértékéről.
Az apa férfi anya nő című, valószínűleg a KDNP által erőltetett baromsággal pl. én sem értek egyet, tőlem akár kecskével is összeházasodhat akárki, kutyát nem érdekli.
De, Európa akarja megváltoztatni a tagállamokat, folyamatosan hoznak ideológiai döntéseket, ami egy vegyes szövetségben csak az indulatok szítására jó. Orbán csak annyit akar, hogy ne lépjék át a hatáskörüket, ne erőltessék ránk az egyébként amcsiból importált ideológiai nézeteiket.
Orbán nem változtatja meg a magyarokat, eddig sem volt 72 gender, ezután sem lesz, ez a konzervatizmus, ami ellenáll az áltudományos ideológiai befolyásoknak, marxista eszméknek, demagóg képmutatásoknak.

white999 2021.07.21. 18:31:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egyedül nekünk van különvéleményünk érdekes módon. Kb mint az autópályán aki mind szembejön. Érteni vélem Orbán politikáját de az eu had ne szeresse már, hogy a valaki a többi ország rovására sütögeti a pecsenyéjét. Illetve ne nagyon csodálkozzunk rajta, hogy neki meg ez nem tetszik.
Amúgy mi lenne a helyes megfejtés. Hajrá Ujgur kényszermunka haláltábor? Esetleg minden Putyin ellenes embert kinyírni szólamok? Vagy ez lett volna az elvárás 56 ban is? Hajrá Rákosi. Eddig úgy tudtam az volt a baj, hogy csak szóba álltak ki mellettünk és nem fegyveresen. A szó se kellett volna? Ezek olyan aprócska szóra se érdemes ideológiai dolgok? Vagy ha nem a mi bőrünkre megy akkor már ez a jó politika?

Tapi2021 2021.07.21. 18:35:55

@white999: Van saját ügyészségünk, amely legalább annyira elfogulatlan, mint az EU ügyészség a ballib vezetés alatt, akit/amit rá lehet küldeni arra, aki éppen útban van.
Ha az EU ügyészség nem egy újabb nyomásgyakorló, zsaroló eszköz lenne... De az. :-( Most az.

Tapi2021 2021.07.21. 18:43:01

@white999: Ilyesmikre gondolsz?:

"És akkor lássuk a „bűzös diktatúrákat” a közelmúltból, amelyek társaságában lennénk, ha lehallgatnánk az újságírókat és az ellenzékieket. „Újságírókat figyelt meg a brit titkosszolgálat” – adja hírül a 444.hu 2015. január 20-án, a cikk szerzője Tbg, a lényeg pedig így szól: „A GCHQ (a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata, katonai szervezet) mintegy 70 ezer, a legnagyobb brit és amerikai újságok (BBC, Guar­dian, Washington Post) munkatársainak e-mailjét szerezte meg még pár évvel ezelőtt, és ez alapján készített elemzéseket az újságírókat foglalkoztató témákról, gyűjtött címlistákat.

A lap egy birtokába került direktívát idézve arról is beszámolt, hogy a brit titkosszolgálatok a biztonságot fenyegető lehetséges veszélyforrásként tekintenek az újságírókra, különösen az oknyomozó újságírókra, akiket a terroristákhoz és a hackerekhez hasonlóan fenyegetésként tartanak számon – számolt be az MTI.

Az ügyre ráadásul nem sokkal azután derült fény, hogy a titkosszolgálati műveletekkel kapcsolatos panaszok kivizsgálására szakosodott brit törvényszék (IPT) kimondta, hogy a GCHQ jelenleg az európai emberi jogi egyezmény normái­nak megfelelően működik, korábbi tevékenységével kapcsolatban azonban vannak nyitott kérdések. A GCHQ nem kommentálta a Guardian információit, mivel nemzetbiztonsági ügyről van szó. (MTI/Guardian)” Az első bűzös diktatúra, amelynek társaságába keveredtünk: Nagy-Britannia.

„Az új-zélandi kormány is kémkedett saját állampolgárai után” – adja hírül a 444.hu és Sarkadi Zsolt 2014. szeptember 15-én, szintúgy a Snowden-aktákra alapozva egy újabb bűzös diktatúra leleplezését. S ami a lényeg:

„Edward Snowden újabb aktákat tett közzé hétfőn. Ezekben a német telekommunikációs cégek lehallgatása mellett arról is szó van, hogy Új-Zéland kormánya együttműködött az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Ausztráliával és Kanadával a lehallgatásokban.

Snowden korábban is beszélt az öt állam együttműködésével irányított Öt szem program létezéséről, az viszont új infó, hogy az új-zélandi kormány pont abban az időben indított nagyszabású programot állampolgárainak még intenzívebb megfigyelésére, amikor nyilvánosan épp nagy hévvel tagadták ezt.

John Key miniszterelnök néhány napja ismerte be, hogy az ország titkosszolgálata valóban végzett lehallgatásokat, de azt tagadta, hogy a kormánya tudott a titkosszolgálati akcióról. Snowden aktái viszont épp ezt bizonyítják.”

A Deutsche Telekom ügyfeleit is lehallgatta az NSA
Ez hallatlan! Szóval Új-Zéland szintúgy bűzös diktatúra! Na, de mi is a helyzet azokkal a német telekommunikációs cégekkel? „A Deutsche Telekom ügyfeleit is lehallgatta az NSA” – írja ugyanazon a napon, vagyis 2014. szeptember 15-én a 444.hu és Sarkadi elvtárs. S a lényeg: „Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség és a brit Kormányzati Kommuniká­ciós Központ közös programjának, a Kincsestérképnek hozzáférése volt olyan német telekommunikációs vállalatok adataihoz is, mint a Magyar Telekomot is tulajdonló Deutsche Telekom (DT) – derül ki az Edward Snowden által kiszivárogtatott újabb dokumentumokból.

A DT, amiben a német állam is részvényes, azt mondja, hogy egyelőre nem találtak hibát a rendszerükben, de az informatikusok továbbra is keresik annak nyomait, hogy a DT bizalmasan kezelt adataihoz idegen titkosszolgálatok hozzáfértek volna.

A DT az ügyben felvette a kapcsolatot a német titkos­szolgálattal is.

Snowden aktái szerint az amerikai és a brit kémprogram a DT által üzemeltetett routerek és okostelefonok adataihoz is hozzáfért.”

Hogy micsoda dolgok történnek odaát a szabad világban, vagyis a bűzös diktatúrákban! Az amerikai és a brit titkos­szolgálatok egyszerre figyelik meg és hallgatják le legfőbb szövetségesük, a németek legnagyobb telekommunikációs cégének ügyfeleit? Ez skandalum… Vagy nem az?

Persze ha más szemszögből nézzük, ugyan mit számít már a német telekommunikációs cég szövetségesek általi lehallgatása, amikor ezek a szövetségesek minden gond és skrupulus nélkül lehallgatták magát a német kancellárt, Angela Merkelt is? A 444.hu értő és autentikus tálalásában: „Az NSA-től kicsempészett adatok egy részét a Spiegel című német lap dolgozta fel, és abból derült ki, hogy többek között Angela Merkel német kancellár mobilját is lehallgatták az amerikaiak. A német kormány élesen tiltakozott, Merkel azt mondta, hogy »barátok nem kémkednek egymás után«, és felhívta Barack Obama amerikai elnököt, hogy személyesen is kifejezze rosszallását. Az eset után még hónapokig téma volt, hogy megromlottak a német–amerikai kapcsolatok, és az ukrán válság kezelésével kapcsolatban azóta is visszatérő érv, hogy azért is nehézkes a transzatlanti közös fellépés az oroszokkal szemben, mert a lehallgatási ügy megrendítette a német–amerikai együttműködést.”

„Az USA lehallgatta Merkelt, Merkel meg lehallgatta Sarkozyt” – adja hírül a 444.hu

„A német hírszerzés Hillary Clinton telefonját is lehallgatta” (2014. augusztus 15.),"

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 18:43:14

@megamovieboy: Nálam meg az számít választási csalásnak hogy közpénzből konzultál O1G.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 18:44:32

@Tapi2021: Mosdasd csak O1G-t, mosdasd csak!

white999 2021.07.21. 18:46:52

@különvélemény: Ok felsorolod, hogy jóformán semmivel nem értesz egyet a fidesszel Akkor mivel értesz egyet? Mert ez nem derült ki. Amúgy barom népszavazási kérdésekre vagy a teljes negligálás vagy a széttrolkodás a helyes válasz így ebből semmi nem fog kiderülni. max hány % vallási fanatikus kretén fidesz szavazó van.
A gender kérdés magyar nyelv sajátossága miatt már eleve ökörség itt nem lehet senkit megsérteni azzal, hogy Ő nek szólítod. Egyébként ez is vihar egy pohár vízben ha valaki azt szereti akkor írják bele a személyibe hogy megszólítás hermafrodita. Ezzel csak azt lehet uszítani aki ezt bármi módon problémának érzi. Pedig pl nem ez a probléma hanem ilyenek, hogy 1 mill öreget beoltanak hatástalan nem ajánlott sinopharm vakcinával ami miatt egy részük lehet meghalt. Az a probléma amikor a külügyminiszter hoz orvos szakmai döntéseket és nem a genderizmus.

Tapi2021 2021.07.21. 18:47:18

@reCAPTCHA_védelem: Igen, minden kedden beszarik tőletek, és minden szerdán megbukik... Mint tudjuk.

white999 2021.07.21. 18:51:53

@Tapi2021: Elfogulatlan ügyészség. Aha
Na ezért erőltet alapvető dolgokat az eu. Vannak kö9teleőz minimum dolgok amiben érdemes egyet érteni a piros az piros a magyar ügyészség pedig akarat egyességben falaz a kormánynak és nem derít ki semmit. Arra ezért elég ráutaló, hogy messze itt az ilyen legkevesebb felderített ügy. Pedig nyugtass meg nem gondolod hogy itt vannak az eü legbecsületesebb politikusai.

midnight coder 2021.07.21. 18:54:08

@reCAPTCHA_védelem: Az, hogy O1G közpénzbõl kampányol, még mindig elhanyagolható ahhoz képest, hogy Gyucsótány 30 évre hazavágta az ország gazdaságát azzal, hogy Megyó hátbaszúrása után nem állította meg az öngyilkos osztogatás-fosztogatás politikáját, hanem még rá is erõsített a választásokig - amit megnyerve aztán továbbra sem tudott leállítani mert az MSZP szépen beintett neki keresztbe az Öszödi beszéd után is. Az eredmény 55%-ról 80% fölé növelt GDP arányos államadósság, plusz a szlovákok úgy húztak el mellettünk GDP-ben mint a vadlibák.
Ez volt a világ legdrágább közpénzbõl finanszírozott választási kampánya.

Tapi2021 2021.07.21. 18:54:22

@white999: Látom nem akarod érteni, hogy mi és miért történik? Ez van.

midnight coder 2021.07.21. 18:54:54

@white999: "Pedig nyugtass meg nem gondolod hogy itt vannak az eü legbecsületesebb politikusai. "
Szerinted van az EU-ban becsületes politikus?

senkiember 2021.07.21. 18:55:25

Valószinűleg erősen éncentrikus megközelítésem, hogy személyesen és családilag egyetlen okból kell nekem az EU, mégpedig a szabad mozgás, munka és költözködés joga miatt, nem pedig támogatások meg egyéb jogi hülyeségek miatt. Így hát ha esetleg tényleg távozna HU az EU-ból, személyesen nem marad más választásom mint még időben az EU-t választani, akár csak jogilag, akár fizikailag is, mert úgy marad meg a szabad költözködésem joga amiért értelme van EU polgárnak lennem. Meg lehet ezt csinálni? Meg lehet! Egyénileg a saját sorsomért vagyok felelős, az ország sorsáért pedig vannak jólfizetett aggódók. Elég sok évet éltem a vasfüggöny mögött, hogy a hátralévő időt a Nyugat-hoz tartozóként akarjam eltölteni - még ha beledöglök is:-) Aki meg
az EU-n kívül reked, annak sok szerencsét kívánok!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.07.21. 18:56:01

@reCAPTCHA_védelem: Akkor gondolom a népszavazások is irritálnak. :D (Az is pénzbűl van)

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:03:27

@Billy Hill: Dehogynem, pontosan ugyanazok az E értékei, pl. jogállamiság. Mondd meg, mi a különbség, mi változott? Talán annyi, hogy nagyobb hangsúly van a női egyenjogúságon és a rasszizmus ellenességen, a hátrányos helyzetűek elfogadásán.
Mi változtunk meg azóta, nem is kicsit. A mostani Orbán kormány nem ugyanaz mint a 20 évvel ezelőtti, az polgári Magyarországot akart, ez valami mást.

midnight coder 2021.07.21. 19:03:49

@white999: "Hajrá Ujgur kényszermunka haláltábor? Esetleg minden Putyin ellenes embert kinyírni szólamok? Vagy ez lett volna az elvárás 56 ban is? Hajrá Rákosi. Eddig úgy tudtam az volt a baj, hogy csak szóba álltak ki mellettünk és nem fegyveresen."

A kicsi kínaiak nem akarnak az országukból IS-t csinálni, ez valahol azért érthetõ. Nem mellesleg, a kicsi kínaiak akkor sem voltak épp a demokrácia bajnokai amikor az amcsi és nyugat-európai politikusok kitalálták, hogy jó ötlet oda költöztetni az ipart az USA-ból és az EU-ból. És igazából a lõtéri kutyát sem érdekelte a derék amcsik és európai szolgáik részérõl hogy mi történik Pl. a tibetiekkel addig a pontig, amíg a kicsi kínaiak el nem kezdték fenyegetni az USA világuralmát. Onnantól kezdve, hogy Trump bácsi felemelte a hájas ujjacskáját hogy nana - és nyilván nem a saját kútfeje alapján, hanem az amcsi héják nyomására - addig az amcsik is és az európai szolgáik is jó barátai voltak a kicsi kínaiaknak.

Kb. ugyanaz a helyzet Putyin bácsival. Igen, nem az a született demokrata, de Pl. az amcsik kedvenc szövetségeseihez - Szaud-Arábia, törökök - a ruszkik kimondottan demokratának tûnnek. Igazából a humanitárius-demokráciavédõ maszlag itt is csak az agyhalottak etetésére szolgál, valójában az amcsikat csak a Putyin elvtárs keze ügyében lévõ nyersanyagok érdeklik. Ezért aztán Putyin bácsi rossz diktátor, a népirtó Erdogan vagy a vallási diktatúrát üzemeltetõ szaudiak pedig jók.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:05:45

@gigabursch: "Kik vezessék?
Mérnökök? Bölcsészek? Papok? Közgazdászok? Vagy a kamionosok, takarítók, méhészek, bányászok?" Erre az a válasz, hogy vegyes társaság vezesse, mert NEM SZÜLT JÓ VÉRT, hogy egy jogász szakkollégiumból indult ki az egész, ami a mostani kormányzást meghatározza.
(Matolcsy például rendben van, de ő egy sziget ebben a kormányban.)

midnight coder 2021.07.21. 19:06:58

@Tamáspatrik: "Talán annyi, hogy nagyobb hangsúly van a női egyenjogúságon és a rasszizmus ellenességen, a hátrányos helyzetűek elfogadásán."

Magyarul az EU a valódi problémák helyett lényegtelen hülyeségekkel foglalkozik, és a polgárai érdekei helyett mindenféle agyhalott/deviáns kisebbségek érdekeit védi.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:10:23

@midnight coder: Én is pont azt írtam, hogy nem lehet egykönnyen kilépni, viszont DE FACTO lehetünk EU-n kívüli ország, ha így folytatjuk.
"Az egyik nagy hátrány a munkaerõ szabad áramlása." Nem tudod az embereket ketrecbe zárni, legfeljebb Észak-Koreában. Kubából dobbantanak az értelmesek az USA-ba, Mexikóban se jobb a helyzet. Itt legalább oda-vissza tud áramlani a SZAKTUDÁS.
Nem kell elüldözni az embereket pl. a kutatóintézetekből, itt is lehet fejlesztő technológiát létrehozni.

Az EU balra tolódása leginkább egy folyamatosan jobbra tolódó ország csalóka perspektívája. A politikai spektrum az EU-ban változatlan, a szocdemek helyett feljöttek a zöldek, és megjelentek jobbos és balos rendszerellenes pártok is, de ez nem balratolódás.

midnight coder 2021.07.21. 19:10:30

@white999: "ha nincs 20 évente háború akkor azért sokat meg lehet spórolni és nem kell mindig a nulláról kezdeni. Ez be is jött a jelek szerint"

Ennek a dolognak az egyetlen igazi oka a nagy jólét volt. Teli hassal az ember nemigen háborúzik.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:12:56

@midnight coder: Magyarország a leggazdagabb ország az EU-ban, mert nem érdeklik a kisebbségek, a hátrányos helyzetű emberek közötti rengeteg tehetség. Ha összeadod a sok kisebbséget (homoszexuálisak, rokkantak, mély szegénységben élők stb.) nagy számot kapsz a végén.
Itt nálunk sokan úgy gondolják, hogy egy vezérkarból kiadott utasítások alapján lehet egy társadalmat működtetni, ilyen alapon nincs szükség tehetséges emberekre sem.

különvélemény 2021.07.21. 19:16:23

@white999: " jóformán semmivel nem értesz egyet"
Ha neked a fidesz ezt a 3 döntést hozta 11 év alatt, akkor nagyon csak a mának élsz, vagy nagyon fiatal vagy. Több tízezer jogszabály változtatáson vagyunk túl. Ha csak egyet kellene kiválasztani: pl. nem kell építési engedély bizonyos méretig/összegig, utólag baxnak meg, ha kiderül, nem tartottad be a szabályozást, ami neked, mint valószínűleg balos embernek áldás, mert a balosok utálják a gazdagokat, és eddig mi volt?, a gazdagok szartak rá, majd befizetjük a bírságot, kérünk rá fennmaradási engedélyt, le van tojva, most meg a gazdagnak kell építési engedély, a szegényebbnek nem.
"vihar egy pohár vízben ha valaki azt szereti akkor írják bele a személyibe hogy megszólítás hermafrodita"
Nem, ez egy pár százalékos kisebbség akaratának ráerőltetése a teljes lakosságra, ami annyira demokratikus, mint a rabszolgatartás volt, vagy a gyarmatosítások.
Demokráciában a többség dönt, az álbalos ideológiákban a kisebbség.
A vakcina kérdést felesleges ide keverni, de ha már felhoztad, inkább azon gondolkozz, az EU miért nem fogadta el a hibátlan orosz vakcinát, vagy a szintén hibátlan kínait, aminek az egyetlen baja, hogy kevésbé hatékony, mint a többi, kivéve az Astrát, mert az még a kínainál is lejjebb van, de még az is sokkal-sokkal jobb, mint a semmi.
Ehhez képest kiderült, hogy a Pfizer-Moderna vakcinánál sürgetés volt, és meg sem várták az eredményeket, az Astrával és a Johnsonnal meg problémák voltak.
Tehát ahogy fentebb is írtam és írták mások, az EU SzU-ként működve ideológiai alapon döntött a vakcinákról, nem tudományos alapon.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:16:36

@különvélemény: Most sokkal nagyobb az egyes államok önállósága mint az USA tagállamaié. Épp ezért az "Európai Egyesült Államok" gondolata annyira felbőszít sokakat.
Igen, az EU nem fogja megengedni, pl. a diktatúrákat, kínzásokat, lehallgatásokat, emberek lelki terrorját, rasszizmust stb. ami a törököknél vagy az oroszoknál előfordul.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:21:00

@Ekrü: "Nem mi változtunk az EU próbál folyamatosan olyan új szabályokat erőltetni amelyek az eredeti szerződésben NEM voltak benne." Akkor vedd elő a szerződést és mutass egy ilyen szabályt.
"Az alapszabály kimondja,hogy MINDEGYIK ország egyenlő." Ez nem így van, a döntések egy része lakosságarányos, ez a világon mindenhol így van. Itt a fő gond inkább az, hogy az EU a döntéseit lehetőleg teljes konszenzussal hozza, ezért egy Kína-barát vagy Orosz-barát ország tönkreteheti az egész külpolitikát.
"Szóval kussoljunk,tűrjünk el mindent ami nem tetszik,mert akkor majd büntetésből elveszik a szavazati jogunkat.Persze ki azért nem zárnak, mert mégis csak jó ez a kis piac ahová mindenféle szennyet el lehet adni" Ez nem így van, ki lehet lépni, de láttuk a britek példáján, hogy ez mennyire nehéz ügy, a gazdaság belerokkanhat, csakis EMIATT nem fogunk kilépni, kizárni meg azért nem fognak minket, a gazdasági alapú együttműködés változatlan marad, a politikai gettó viszont már most borítékolható.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:24:17

@midnight coder: Nincs az EU-ban demográfiai katasztrófa. Pont a környezeti problémák indokolják, ha a lakosság létszámát nem akarják még szinten se tartani, egyébként Japánban is így van ez. A gyerekek megrontása az iskolákban, ez előfordulhat egy-két EU országban néha, de leginkább csak felfújt dolog. Pl. egy liberális Hollandia nem egyenlő az EU-val (ha ott egyáltalán történik ilyesmi).

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:27:05

@Tapi2021: "Eleve őrültség egy ilyen közösségen hitvitákba kezdeni, ideológiai vitákba bonyolódni! " Ki kezdte ezt az ideológiai vitát vajon? Nem nálunk nyomják minden utcasarkon ezerrel az ideológiát (más szóval a bombasztikus semmitmondó nagy dumát)?

különvélemény 2021.07.21. 19:29:38

Tökéletesen mutatja az EU illiberális, áldemokráciai működését, hogy központilag alkarja betiltani a belső égésű motorokat 2035-től.
Tehát teljesen álbalos, áltudományos ideológia mentén, kb. 10%-os támogatottságú döntést fognak hozni.
Persze az EU-tól támogatottsági felmérést, vagy "hatástanulmányt" ne várjuk, ők akkora demokraták, hogy lobbisták írják a jogszabályokat, mindenféle egyeztetés nélkül, és illiberális diktatúraként át fogják verni a parlamenten, ha eljutnak odáig.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:30:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem értem, hogy milyen jelentős gondolatai vannak Orbánnak? Az egész egy 18.századi, modernitás előtti konzervatív világnézet. A modernitás eltörlése, Isten, Haza, Család ez már megvolt 18.század előtt is, ebben nincs semmi új. Ahogyan öregszik, egyre konzervatívabb lesz, igen, a legtöbb ember ahogy öregszik egyre korlátoltabb és egyre hülyébb, tisztelet a néhány kivételnek.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:32:46

@különvélemény: "központilag alkarja betiltani a belső égésű motorokat 2035-től. Ha meg nem tiltja be, akkor az a baj, hogy a nagy autógyárak lobbijai ne engedték. :)))) Ígyse, úgyse lesz rajta sapka, nem hozhat olyan döntést, ami az EU elleneseknek megfelel.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:35:23

@Örömhernyó: Nekem is van olyan érzésem, hogy az egész EU ellenesség nagyrészt műbalhé és inkább elvi jellegű, hogy elterelje a figyelmet lényegesebb kérdésekről mint a korrupció. A legjobb védekezés mindig a támadás volt.

különvélemény 2021.07.21. 19:35:52

@Tamáspatrik: "az EU nem fogja megengedni, pl. a diktatúrákat, kínzásokat, lehallgatásokat, emberek lelki terrorját, rasszizmust stb. ami a törököknél vagy az oroszoknál előfordul. "

Ezt elírtad, ami az USA-ban előfordul, mint Guantanamo, ahol mindenféle jogorvoslati lehetőség nélkül, minden emberi jogi egyezményt megszegve tartanak fogva elítélteteket, akiket bizonyítottan kínoztak, vagy a titkos CIA börtönök, ahova fekete autóval hurcolnak el, szintén minden emberi jogi normát megszegve, vagy Merkel és az egész világ folyamatos lehallgatása, ami ellen semmit sem tehetsz, mert az USA az erősebb kutya, aki baxik, te meg kussolsz, és még sorolhatnám napestig.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:39:18

@Örömhernyó: A kereszténység szerintem alapvető, de nem EU sajátság, hiszen az egész Amerikai kontinens is keresztény, vannak bőven afrikai keresztény országok. A görög filozófia igen, az athéni demokrácia is, és az EU is emlékeztet egy kicsit az ókori Hellászra, amely városállamok szövetségén alapult.

különvélemény 2021.07.21. 19:42:45

@Tamáspatrik: "Ha meg nem tiltja be, akkor az a baj, hogy a nagy autógyárak lobbijai ne engedték"

Bocs, de ne vetítsd ki a vágyálmaidat Európára.
Kutyát nem érdeklik, az egyébként már nagyon hatékony motorok kibocsátása, senki sem szavazott rá, ez a diktatórikus, önjáró EB mániája, teljesen felesleges betiltani azokat.
Persze a kereskedelmi hajózásban még mindig a pazarló és durván környezetszennyező nehézolajjal működő óriás dízelek mennek, beleértve ebbe a szállodahajókat is, mert azt a lobbisták miatt nem lehet betiltani, meg a milliárdos haverjaink is buknának az áruszállításon.
Egyes statisztikák szerint, a tengeri áruszállítás önmagában több CO2-t bocsát ki, mint az összes autó, de erről még csak említés sem esik az EU-ban.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:45:06

@11 Favágó: A britek egy neolib ország, sokkal inkább mint a legtöbb európai. Egyszerűen a britek nagyon szuverének akartak lenni mindenben, és mindent máshogy akartak csinálni mint mondjuk a német-francia tengely, amihez megnyerték más államok támogatását is. Állandóan balhéztak a britek valami miatt, kulturálisan valszeg. nem illettek bele vagy nem akartak beleilleni a képbe. Amikor ők beléptek még sokkal kisebb volt az EU mint most, pl. a spanyolok is később csatlakoztak, ezért a befolyásuk is csökkent, a németek szerepe viszont az újraegyesítést követően a kelet-európai nagyobb befolyásuk miatt is megnőtt.

midnight coder 2021.07.21. 19:45:07

@Tamáspatrik: "Nem kell elüldözni az embereket pl. a kutatóintézetekből, itt is lehet fejlesztő technológiát létrehozni."

Nem kell elüldözni, elmegy az magától a többszörös kinti bérek miatt. "Fejlesztõ technológiát" pedig nem állam bácsi fog létrehozni hanem a cégek. De nincs olyan ok igazából, hogy ezeket a cégeket a gyarmatokra hozzák.

"Itt legalább oda-vissza tud áramlani a SZAKTUDÁS."
Az áramlás egyirányú.

"Az EU balra tolódása leginkább egy folyamatosan jobbra tolódó ország csalóka perspektívája. A politikai spektrum az EU-ban változatlan, a szocdemek helyett feljöttek a zöldek, és megjelentek jobbos és balos rendszerellenes pártok is, de ez nem balratolódás."

30 éve fel sem merült volna, hogy a mainsream EU-s politika egy fehérellenes rasszista mozgalom mögé álljon be. Ahogy a homokosok támogatása sem ment el addig a szintig, hogy az számít elnyomásnak, ha nem mehetnek be a gyerekek közé úgymond felvilágosítani.

midnight coder 2021.07.21. 19:51:19

@Tamáspatrik: "Igen, az EU nem fogja megengedni, pl. a diktatúrákat, kínzásokat, lehallgatásokat, emberek lelki terrorját, rasszizmust stb. ami a törököknél vagy az oroszoknál előfordul. "

A derék EU miután mindenki elítélte a csúnya gonosz Patást hogy náci mód kerítést emelt a migrik ellen, úgy oldotta meg ezt a problémát, hogy a derék Erdogan bácsinak fizetett hogy ugyan már lõje le a migriket a határon. Cserébe a kurdok elleni népirtás sem zavarja derék demokratáinkat különösen, elvégre a kurdok egyáltalán nem ujgurok, ergo õket lehet irtani büntetlenül.

Persze ennek aztán megvan az a kínos következménye, hogy az EU kissé zsarolható pozícióba kerül, de ez azért mégiscsak jobb, mint nyíltan kiállni a saját érdekeink mellett.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:52:18

@midnight coder: Egy érdekes dolog, hogy gazdaságilag Orbán az adott keretek között elég tökös piacvédelmi és multiellenes intézkedéseket hoz, sokkal jobban támogatja a magyar cégeket mint bármelyik elődje. A dologban a bökkenő, hogy a megbízható embereit támogatja a leginkább, ez pedig ismeretségi alapon működik csak (onnan dönthető el, hogy megbízható). Ez így egy ördögi kör, mert valódi demokrácia nem jöhet létre ilyen alapon, ha nincs jogegyenlőség, hanem a "körön belüliség" az, ami számít.
Nehéz ügy.

midnight coder 2021.07.21. 19:53:24

@Tamáspatrik: "Nincs az EU-ban demográfiai katasztrófa."

Az egész EU egy demográfiai katasztrófa, egy kedélyes szociális otthon. És még inkább az lenne, ha 30 éve nem szívnák el vámpírként a keleti régióból a képzett, fiatal munkaerõt.

midnight coder 2021.07.21. 19:55:20

@Tamáspatrik: Alapvetõen ez a modell is mûködik, lásd Dél-Korea és a Samsung. A baj inkább az, hogy Mészáros személyében sikerült egy nem annyira nagyon okos embert kiválasztani erre. Márpedig abban a jó öreg közmondásban is van igazság, hogy hülyének nem való a pénz.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:56:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Magyarország különvéleményt fogalmaz meg pl. a Kínával vagy Oroszországgal szembeni szakciókkal vagy Izraellel kapcsolatban" Állítólag a legtöbb ügy, amiben nem fogadjuk el az EU álláspontját tényleg jelképes inkább, nincs gyakorlati jelentősége. De mért mi vagyunk mindig a rossz fiúk, pontosabban Orbán?
Ennek az ipsének már komoly priusza gyűlt össze, én erre nem lennék büszke.

Tamáspatrik 2021.07.21. 19:58:07

@Tapi2021: "És te vajon miért másoknak drukkolsz és nem a saját nemzetednek? " Én azért nem drukkolok a saját nemzetemnek, mert Orbánnal ellentétben én ezt nem egy nagy focimeccsnek látom, ahol az egyik nyer, a másik veszít.

Tamáspatrik 2021.07.21. 20:03:55

@midnight coder: Ezt a "demográfiai katasztrófa" gondolatot túlzásnak tartom. Lesznek olyan generációk, ahol túl sok lesz az idős ember, én magam is része lehetek egy ilyen generációknak. Az idősek nagy része majd csak vegetál, sok mindenre nem futja nekik, a tehetősebbek pedig meg tudják fizetni a szociális ellátást. Ez a folyamat egy pár évtized múlva megállhat, létezhet egy fajta önszabályozás, a lakosság alacsonyabb szintre áll be. Nyugat-Európában a népsűrűség is ált. magasabb mint nálunk.
Nem lesz szép az egész, de nehéz befolyásolni.

Az orbanista népesedés politikai lehet jó irányú hosszabb távon, ezen a ponton valszeg. igaza is van. A szexuális orientációt viszont nem keverném bele (főleg ilyen túlzásokkal nem).

midnight coder 2021.07.21. 20:06:54

@Örömhernyó: "Ha már a fehér, nyugati civilizáció gyökereit keresed, akkor a görög filozófiánál kellene kapirgálnod. A zsidó kultúra marginális hatású."

A kereszténység alapvetõen a zsidó mitológiára épül. És bizony jókora hatása volt. Egyrészt Pl. szalonképtelenné tette a rabszolgatartást - legalábbis itt Európában. Ami aztán más változásokhoz is vezetett, a jobbágyok hatékonyabbak voltak, és az egész egy rakás más innovációhoz vezetett, Pl. a hám alkalmazása a lovaknál, a különbözõ emberi munkát kiváltó megoldások elterjedése ami aztán végül gõzgépekhez, ipari forradalomhoz vezetett. Ráadásul egy rakás szerzetesrend tudományos tevékenységet is végzett.

Egy másik nagy elõnyünk nekünk egyébként az észak volt. Az északi embernek mindig terveznie kellett, mert ha nem tette télen éhen halt, vagy megfagyott.

Tamáspatrik 2021.07.21. 20:08:35

@megamovieboy: A diktatúra azért nem annyira elvont fogalom, itt persze sok ember nem élte át és nem tudja, hogy milyen, vagy nem látta még a hátrányait, ezért sétál bele szépen Orbánék csapdájába. Az internetet egyrészt kell cenzúrázni másrészt lehetetlen, mert mindig is tele lesz titkos fegyver, drog és szexkereskedelemmel.

midnight coder 2021.07.21. 20:10:16

@Tamáspatrik: "Az orbanista népesedés politikai lehet jó irányú hosszabb távon, ezen a ponton valszeg. igaza is van."

Abból a szempontból egészen biztosan, hogy sok-sok embert elindított a segílybõl és lopásból élünk irányából a munkából és tanulásból élünk felé. Persze ez nem fog menni egy generáción belül, de úgy 30-40 év múlva már talán kevesebb segílykébõl nyomorgó polgár lesz.

midnight coder 2021.07.21. 20:22:33

@Tamáspatrik: Az emberiség az utóbbi pár száz évet leszámítva kb. az egész történelmén át diktatúrában élt. Ami volt amikor rossz volt, volt amikor jó. És persze ezt a rosszat illetve jót erõsen meghatározta az adott diktátor személyisége, illetve a technológiai fejlettség, illetve az adott kultúra.
Egy iszlamista kultúrában Pl. csak erõszakkal tudsz viszonylagos liberális, békés társadalmat fenntartani.

s 2021.07.21. 20:41:02

@midnight coder: "Ezért aztán az, aki balról kilépéssel riogat az vagy hülye, vagy a választóit nézi annak, vagy mindkettõ."
És ha csak simán kibasznak az EU -ból, akkor mi a fasz van? Magyarország egy jelentéktelen szardarab, még a német autógyáraknak is. Arra pont jó lenne, hogy a lengyeleknek tartsanak vele egy osztályfőnöki órát, hogy azért ilyesmi is előfordulhat. Azok biztosan összekapnák magukat, látva ezt.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 20:48:29

@különvélemény: Szerintem ez az EU-s környezetvédelmis lobbi az USA gazdasági fegyvere az EU-val szemben, hogy közeledhessen túlságosan Kínához, Oroszországhoz.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 20:52:22

@s: Hát persze :)))) Látom magadévá tetted a derék, gyarmattartó szemléletet :))))) Aztán miért vagy biztos benne, hogy ez épp azt a hatást váltaná ki a többi országból mint amiről itt fantáziálsz?!?

s 2021.07.21. 20:52:31

@különvélemény: "és illiberális diktatúraként át fogják verni a parlamenten"
Nem is értem, mi a baja orbánnak az EU -val. Talán az, ami a kádár-rendszerrel volt. Hogy nem ő volt Kádár János. Itt meg az a probléma, hogy nem ő az EU.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.07.21. 20:52:53

@Tamáspatrik: Kevés olyan kormányzat van, amelyik a mienkhez hasonlóan folyamatos szondázással venné figyelembe a választók akaratát.

s 2021.07.21. 20:54:05

@nemecsekerno_007: Mert beszarnak. Ez olyasmi, mint amikor lelövik az egyik túszt. A többi roppant engedelmessé vállik utána.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 20:55:23

@senkiember: Ha kilépnénk akkor ebben az esetben viheted a papát, mamát is, mert onnantól biztos nem kap magyar nyugdíjat.

nemecsekerno_007 2021.07.21. 20:56:58

@s: Ezek szerint az EU túszejtő?! Csak gratulálni tudok :))))
Európai értékek :)))))
Na az ilyenek miatt lettetek elküldve a f@szba. Háromszor.

white999 2021.07.21. 20:57:51

@Tapi2021: Nem tom feltünt-e néhány lényeges különbség az általad leírtakban. Mivel nem úgy tűnik segítek értelmezni, hogy mit írtál.
1, Az esetek 90%-ban a titkos szolgálatok más nemzet politikusait hallgatták le.
2, Lehallgatásról e-mailről van szó nem okos telefonra telepített software-ről ami a legintimebb bugyraiba is betekintést enged. Minőségbeli különbség az intim szférába hatolásnál, Főleg mondjuk egy újságíró felesége esetében, ami már igen messze van az angol oknyomozó újságírókat potenciális veszélynek tartó felütéstől.
3, Amikor véletlenül újságírókról van szó, akkor nem ellenzékiekről beszélnek hanem általában újságírókról és más nemzetéről is tehát nem politikai indíttatású vélhetőleg, hanem nemzetbiztonság szempontok alapján eldöntöttről.
4, Egyik sem jó de tudjuk és eddig is tudtuk, hogy a világ így működik.
5, Nemzetbiztonsági szolgálatnak a nemzetet kell szolgálni ami még véletlenül sem Orbánt vagy a bármikor regnáló hatalmat színétől függetlenül.
6, Ugyan mióta autentikus hírforrás az MTI amire hivatkozol, aminél a vasárnap esti hír még hétfőn sem volt az. Miközben mind a világsajtó, mind a hazai már ezzel a botránnyal volt tele.

különvélemény 2021.07.21. 21:01:33

@s:
Amit nem értesz, hogy nem Orbán akarja magát ráerőltetni az EU-ra, hanem az EB akarja magát ráerőltetni az ideológiáit tagállamokra.
Nem Orbánnak van baja az EU-va, hanem, az EU-nak Orbánnal.
Orbánék hoznak egy törvényt úgy, hogy 2/3-os támogatottságuk van a saját országukban, erre az EU beszól a maga max 20%-os támogatottságával, ha saccolnom kellene az arányokat, mert az EU-t a kutya nem ellenőrzi, nincs EU-s népszavazás. Uborkagörbületre tutira senki nem szavazott, illiberális az egész.

s 2021.07.21. 21:03:16

@nemecsekerno_007: Barátom, az erőt nem felismerni nem túl nagy politikusi erény. Igen, bizonyos értelemben az, mert olyasmikkel rendelkezik, amivel Magyarország jelenleg nem, viszont amikre szüksége volna. Pénz, technológia, képzettség, jólét . . . hogy csak párat említsek. Ebben az esetben az együttműködés lenne a követendő út, nem pedig a dacos szembehelyezkedés. Amikor már van valamid, akkor pofázhatsz. Ha semmid nincs, akkor kussolsz. Elég egyszerű szabályok ezek.

white999 2021.07.21. 21:06:12

@midnight coder: Azt adom, hogy kapitális faszság volt a profit miatt kivinni a komplett ipart a világból Kínába. A Putyini nyersanyag már más tészta. Sajna ha ott az olaj meg gázmező akkor ez van. Kereskedni kell vele mert muszáj de megerősíteni nem kellene mint a kínaiakat. Ez csak a mi seggdugaszunknak a mániája. Persze titokban azt hiszi hogy a legnagyobb játékos és az orránál fogva vezet a Putyint Kínát meg az Eu-t, meg Amerikát de egyszer valaki meg fogja unni s fejbe vágja. 4 érdeknek nem lehet megfelelni és annyira nem brilliáns ötlet az oroszokra tenni meg kínára.

s 2021.07.21. 21:06:34

@különvélemény: Akkor lépjen ki. Senki nem fog bánkódni utána, ráadásul azt csinál, amit akar.

white999 2021.07.21. 21:14:17

@különvélemény: Öngól ismét. A szegény nem építkezik főleg most.
Vakcina. AZ orosz jó. Kár hogy egy nyomorult szabványos vizsgálati anyagot nem tudnak benyújtani teszt eredményekről egy év alatt. Ami annak fényében, hogy az elején hetente változtak az eredmények csak hogy az övék legyen a legcsudálatosabb. Kevesebb több lett volna de már csak így működnek a diktatúrák. Legnagyobb szobor stadion olimpia vakcina. Mindenből a legjobbnak kell lenni. 30.000 halott ellenére a legparádésabb járványkezelés az Univerzumban. Folytassam?

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 21:16:20

@különvélemény: "mert az EU-t a kutya nem ellenőrzi, nincs EU-s népszavazás. Uborkagörbületre tutira senki nem szavazott, illiberális az egész."

Aha. Az EU parlament? Nem az szavazta meg? mert ezzel a logikával semmilyen a fidesz által hozott törvény sem érvényes mert nem volt népszavazás. Te tényleg ilyen hülye vagy hogy ezt nem tudod végiggondolni?

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 21:17:36

@nemecsekerno_007: Ti lesztek elküldve a faszba, látszik is hogy pánikoltok.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 21:18:53

@nemecsekerno_007: Jaj, de hülye vagy. Attól mert valaki külföldre költözik jár neki a nyugdíj.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 21:20:05

@megamovieboy: Mire gondolsz? Az ellenőrizhetetlenül értékelt konzultációkra? ne röhögtess már!

reCAPTCHA_védelem 2021.07.21. 21:21:32

Jaj, nagyon tetszik! :-)) A negyedik kommentemnél feljöttek a pálmafák. Matyiiiiiiii! Hol duzzogsz most? Scripted?

különvélemény 2021.07.21. 21:28:10

@reCAPTCHA_védelem:
Az EU Parlament egy szavazógép.
Okosan lett ez felvezetve, először nyugdíjas állásként lett az EU-s képviselőség, minden felesleges embert oda pakoltak ki a nemzetek, utána szép lassan áttelepedett az EU a nemzeti hatáskörökre.
Az EB-t senki sem választotta a választók közül, az képviseleti a négyzeten demokrácia csúfolás, amikor megválasztasz valakit, aki megválaszt maga helyett valakit, aki hozza a törvényeket, magát csak szavazógépnek tekinti, azt is ideológiák mentén.
De még elmondhatom párszor, hogy vázoljam mennyire antidemokratikus az EU, hogy Ki szavazott uborkagörbületre, CO2 kvótára, CO2 kibocsátási számok hasraütésszerű megállapítására az autóiparban, ami súlyos tízmilliárdokba került az autógyártóknak (euróban, forintban ezermilliárdokról beszélünk, és ezt az USA-nak kellett kifizetni), miután lebuktak, hogy nem lehet ilyen autót gyártani és hamisítottak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 21:32:46

@Tapi2021:

"Az ilyen gondolkodás miatt mondják zsidó értelmiségiek a magyarokra, hogy jobbágy-tudatú népség. :-("

Na ja, "genetikailag alattvaló".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 21:35:26

@reCAPTCHA_védelem:

Éppen ezért aggályos, amikor ítélkezési gyakorlatról beszélnek, vagy amikor a Kúria útmutatást ad egyes törvények ítélkezésbeli alkalmazásához. A magyar jog - a római joghoz hasonlóan, hiszen azon alapul - nem precedensjog.

white999 2021.07.21. 21:37:21

@midnight coder: Ennek a dolognak az egyetlen igazi oka a nagy jólét volt. Teli hassal az ember nemigen háborúzik.

Soha nem az éhes emberek a poor nép akart háborúzni, hanem a jóllakott gazdag uralkodó réteg. Persze nem személyesen.
Ha megismered a másikat akkor lehet nem is olyan rossz ember hogy gyűlölni kellene. Úgy meg elég nehéz háborúzni. Az eu erről szól. Orbán meg arról a héten éppen kit kell utálni és ki a kijelölt ellenség. Tűzoltó orvos leszázalékolt hajléktalan cigány rab migráns pedagógus bankár pedofil homokos brüsszel soros. A sor szabadon folytatható. Ezért nem lesz soha vége az eu és Orbán közt a balhénak. Egyszerűen neki nem lehet a kedvére tenni, mert mindig a balhé kell. Oszt meg és uralkodj.

white999 2021.07.21. 21:47:03

@midnight coder: Amikor meg egy Simicska lett kiválasztva aki okos ember volt akkor az volt a baj.
Lehet a piacnak kellene szelektálni. Kicsit nehezen hiszem, hogy Lötyő meghódítja a világpiacot az eszével. Mondjuk amúgy sem akarja, mert itthon köz pénzbő túlárazottan sokkal könnyebb meló. Csak elengedtem a fantáziámat és elhittem egy fideszes narratívát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 21:47:43

@white999:

"Egy gazdaságilag integrált határok nélküli közösségben óhatatlan, hogy nagyon hasonlóan gondolkodjanak a polgár alapvető dolgokról."

1) Ez idővel "óhatatlanul" be is következik. Legalábbis az alapvető dolgok esetében. :)

2) Viszont kérdés, mit tekintünk alapvető dolognak. Én pl. nem tartom "alapvető dolognak", hogy prepubertás gyerekeket nemváltó műtétre beszéljenek rá, sőt a szülő ellenkezése dacára e műtéteket el is végezzék. A meleg párok örökbefogadását sem tartom alapvető dolognak, a gazdasági integráció ettől még kiválóan tud működni.

3) Ellenben alapvető dolognak tartom, hogy nem importáljunk milliószám a mi kultúránnkal szemben ellenséges, integrálódni nem is akaró embertömegeket. Még akkor is annak tartom, ha egyes ballibek erre egyre gyakrabban azt hozzák fel, hogy nem is létezik európai kultúra. Érdekes, akkor miért léteznek pontosan sehol sem definiált "európai alapértékek"?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 21:49:41

@white999:

"Kicsit nehezen hiszem, hogy Lötyő meghódítja a világpiacot az eszével. "

Ő ugyanúgy stróman, mint volt Simicska.

white999 2021.07.21. 21:54:49

@midnight coder: Amikor meg egy Simicska lett kiválasztva aki okos ember volt akkor az volt a baj.
Lehet a piacnak kellene szelektálni. Kicsit nehezen hiszem, hogy Lötyő meghódítja a világpiacot az eszével. Mondjuk amúgy sem akarja, mert itthon köz pénzből túlárazottan sokkal könnyebb meló. Csak elengedtem a fantáziámat és elhittem egy fideszes narratívát.

senkiember 2021.07.21. 22:02:33

@nemecsekerno_007: Az annál is inkább jó lesz, mert ebben a történetben én vagyok a "papa".

white999 2021.07.21. 22:04:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerinted mire gondoltam? Hogy a képességei alapján magát felküzdő géniusz vállalkozó,? A magyar fecsa alapító?
Amúgy Simicska nem stróman volt, hanem a rendszer kitalálója. Sejtésem szerint Ő azt hitte az az Ő pénze. Orbán meg mindenkinek hitbizományba adja a vagyont. Élhet belőle jól de nem az övé. Azt bármikor vissza kell szolgáltatni a szektának aminek a feje Vitya. Igazából a szektának van egy közös pénze ami felett a a szerencsés kiválasztottak diszponálnak de azzal a tudattal, hogy a bármikor leválthatók a szekta vezér kivételével. Ez a félelem és és egymásra utaltság tartja össze a rendszert és egyszersmind akadályozza meg a szektavezér leválthatóságát a lentről jövő esetleges kezdeményesek csírájában elfojthatók. Simicska remek példa volt hogy az alvezér is simán kinyírható akkor egy szerencsétlen mire számíthat.

s 2021.07.21. 22:04:53

@reCAPTCHA_védelem: Arra gondolt, hogy nem lesz, aki kitermeli neki. Mert a manyupot ugye beszántotta a remek fidesz. Hogy baszná meg a buzi kurva rohadt fogatlan ribanc anyját az orbán.

s 2021.07.21. 22:17:40

@white999: Simicska csinálta meg a fidesz pénzét. Amikor az a faszkalap orbán parkolópályán volt évekig, akkor ő etette. A családjával együtt. Ehhez képest orbán kibaszta a picsába, amikor már nem vot rá szüksége. Pedig az egyetlen volt köztük, akinek nem csak szalma volt a fejében.

white999 2021.07.21. 22:21:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Magyarországon hol fordult elő pontosan, hogy nem váltó műtétre beszéltek rá valakit, akár a szülője ellenkezése vagy akár beleegyezése mellet? Nézd nekem a két gyerekemből egyik se mondta, hogy szőrős bácsik jártak az iskolába és buzivá akartak tenni egy órán de még az ismerősi körömben se fordult elő és még olyannal se találkoztam aki látott volna olyan embert akivel ilyen előfordult pedig ismerek pár tucat tanárt személyesen két megyében. Addig ezt had tudjam be a fidesz propaganda osztály egyik új termékének. Persze lehet, hogy barlangban lakok és ez olyan természetességgel fordul elő mint a vízivás a csapból.
Nem hogy migránsokat nem szeretnék de ukrán vendégmunkásokat sem akik a kiadott albérletem ablaka alatt üvöltöttek úgy, hogy a rendőröket kellett kihívni éjfél után hogy most fogják be a pofájukat. Na most ezeknek a száma lesz nem 10% innentől egy cég esetében hanem 20%. Így viszont nem kell bért emelni mert ők olcsóbban megcsinálják, ami miatt az általános bérszínvonal sem emelkedik. Az enyém sem, mert nincs egy alulról jövő bérnyomás. Akkor ez most mi. Nem leszünk gyarmat? Esetleg a külföldi multik kiszolgálása? Esetleg az a jó migráns akire mi mondjuk hiába ordít mert nem tud viselkedni? Esetleg a magyar munkavállalók arcon köpése? Esetleg a migránsok elveszik a munkát? Mármint nem azok akik keresztül akartak menni hanem akiket államilag importálunk. Hát igen csudálatoos dolog ez a politika.

white999 2021.07.21. 22:23:53

@s: Ez volt a baj. Vakok közt félszemű a császár. Ez a zseniális politikus azért kínosan ügyel arra, hogy lassan csak a full kretén kesztyűbábok maradjanak. Kedvencem a rezsi szilárd. Azért az mindent elmond a kormányról. Ott már nincs szükség több magyarázatra.

white999 2021.07.21. 22:27:10

@különvélemény: "Az EU Parlament egy szavazógép."

Akkor a magyart minek neveznéd?

BiG74 Bodri 2021.07.21. 22:43:22

@különvélemény:
Azta a leborult kutyaszaros szivarvégit!
Az EU parlament szavazógép? Akkor mi a fityeszes országháza? A pofám leszakad...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 23:09:53

@white999:

"Magyarországon hol fordult elő pontosan, hogy nem váltó műtétre beszéltek rá valakit, akár a szülője ellenkezése vagy akár beleegyezése mellet?"

Bocsáss meg, de ez a fenti érv nem a te színvonaladat képviseli. Biztos ismered a megelőzés fogalmát. Egyes nyugati példákat látva jobb nem megvárni, amíg a te gyerekedet is akaratod ellenére átoperálják.

"Nem hogy migránsokat nem szeretnék de ukrán vendégmunkásokat sem"

Ez nekem sem tetszik. Talán valamivel rá kellene venni a "rejtett erőforrásokat" arra, hogy segílyke helyett dolgozzanak. Az Orbán-kormány elég sokat tett azért, hogy kevésbé érje meg gyerekcsinálásból megélni, de sajnos még ez sem elég.

Azt azért vedd észre, hogy az ukrán vendégmunkás hazamegy, amikor már nincs szükség rá. Az afrikai és közel-keleti (vagy távolabbi keleti) bevándorló meg marad, ha egyelőre nem is nálunk. Az ukrán vendégmunkás nem hozza ide a családját, a bevándorló meg családegyesítés címén Európába hozza. Az ezzel kapcsolatos többi kifogásoddal nagyjából egyetértek.

midnight coder 2021.07.22. 07:12:25

@white999: "Soha nem az éhes emberek a poor nép akart háborúzni, hanem a jóllakott gazdag uralkodó réteg. Persze nem személyesen."

Ehhez viszont rá kell vennie az istenadta népet hogy háborúzzon. Azaz kell egy rakás elégedetlen ember, akivel el lehet hitetni hogy az ellen agyonverése után jobb lesz neki. Az ember, ha a hasa teli van, általában elég jóindulatú lény, minél inkább teli van a hasa annál inkább az. Persze vannak kivételek, lásd politikus, de az átlagpolgár ilyenkor sokkal kevésbé hajlamos kiirtani a másikat mint ha otthon sír az éhes gyerek.

midnight coder 2021.07.22. 07:14:27

@s: "Arra gondolt, hogy nem lesz, aki kitermeli neki. Mert a manyupot ugye beszántotta a remek fidesz."
A manyupod minden fillérje államadósságból épült. Ezt csak a legprimitívebb ballibek nem látják át.

midnight coder 2021.07.22. 07:22:34

@white999: "Amikor meg egy Simicska lett kiválasztva aki okos ember volt akkor az volt a baj."
Simicskát inkább a politika érdekelte. Õ sem épített Samsungot.

"Lehet a piacnak kellene szelektálni."
Az ideális az lenne, de a gengszterváltás óta ez soha, egy pillanatig sem merült fel. A gengszterváltás után elkezdtünk volna kapitalizmust építeni, csak ehhez egyebek közt egy apró dolog hiányzott: a kapitalisták. És ezt valahogy nem úgy oldották meg, hogy nosza akkor a legsikeresebb vállalkozók kapjanak támogatást, hanem aki kapja lopja alapon - és aki kapta az általában az a jóelvtárs volt aki a megfelelõ székben ült. És azóta is ez a vonal folytatódik oldalfüggetlenül.

"Kicsit nehezen hiszem, hogy Lötyő meghódítja a világpiacot az eszével. Mondjuk amúgy sem akarja, mert itthon köz pénzből túlárazottan sokkal könnyebb meló. Csak elengedtem a fantáziámat és elhittem egy fideszes narratívát"
Na ja, csak azért a hazai közpénz lopással nem lehet Samsung nagyságú birodalomra szert tenni, ezzel max. az itteni szemétdombon lehet a legkövérebb kakas. Ezzel együtt egyrészt amit a Lötyõ ellop az így legalább nagyrészt az országon belül marad, másrészt ez kb. garantálja azt is, hogy Orbánéknak nem érdekük egy olyan manõver ami koldusbotra juttatja az országot, mert ezzel bukik az õ hazai vagyonkájuk is.

midnight coder 2021.07.22. 07:31:17

@white999: "Azt adom, hogy kapitális faszság volt a profit miatt kivinni a komplett ipart a világból Kínába."
Bizony, pláne azok után hogy Japán után kb. tudhatták volna az amcsik hogy mi lesz ennek a vége.

"A Putyini nyersanyag már más tészta. Sajna ha ott az olaj meg gázmező akkor ez van. Kereskedni kell vele mert muszáj de megerősíteni nem kellene mint a kínaiakat."

Putyin ha békén hagyják elég jámbor kérõdzõ lenne. Ha pedig hagynák megerõsödni az oroszokat, annak az lenne a vége, hogy Putyin elveszítené a hatalmát, és létrejönne ott egy demokrácia. A ruszkik kb. ugyanaz a kultúra mint Európa és ugyanúgy is mûködik. Ha a polgár pocija tele van akkor elõször is demokráciát akar, aztán pedig békét. De az amcsiknak nem orosz demokrácia kell, hanem olaj és gáz. És fõleg nem szeretnének egy olyat, hogy Európa az oroszokkal együtt megerõsödjön és Kína mellett még egy másik hatalom is fenyegesse a világuralmát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 09:00:13

@midnight coder:

Ebben tévedsz: a legtöbb ballib nem látja be.

A manyup a tagoknak és a pénztáraknak jó üzlet volt, de nem nehéz belátni, hogy az állami nyugdíjjárulék-befizetésekből a manyupokba átáramoltatott pénzt az államnak kellett hitelből kipótolnia. Mely hitelt és kamatait azok is fizették, akik nem részesülhettek a manyup előnyeiből, főleg az idősebbek.

Annyiban azért jogosan háborog az ellenzék, hogy azt a 3000 milliárdot egy az egyben az államadósság törlesztésére kellett volna fordítani, és bizony nem így történt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 09:06:54

@midnight coder:

A Fidesz anno jól megtanulta a leckét, kettőt is. Az egyik az volt, hogy saját médiabirodalom nélkül nem lehet hatalmon maradni. A másik pedig az, hogy erős gazdasági hatalom ill. háttér nélkül mit sem ér a politikai hatalom.

nemecsekerno_007 2021.07.22. 09:10:42

@midnight coder: A ballibeknek ez Szent Tehén volt, képtelenek felfogni.
Még akkor is ha az a kurva matek se jön ki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 09:29:58

Az ördög koitálja meg ezt a Hama egeret. A Logitech egerem bal gombja, vagyis a mikrokapcsoló 7-8 évnyi használat után kezdett el prellezni. A Hama már egy hét után, s nincs meg a blokk, nem tudom visszavinni a boltba.

Már azt sem értem, miért nem oldják meg a pergésmentesítést szoftverből, 5-6 egyszerű utasítás az egész: egy kiolvasás, utána egy wait ciklus, majd egy újbóli kiolvasás. Mindenhol alap, ahol mechanikus kontaktusokat kell figyelni.

Örömhernyó 2021.07.22. 10:00:28

@midnight coder: Nem a kereszténység tette szalonképtelenné a rabszolgatartást, hanem a felvilágosodás. A politikai és emberi jogok a kereszténység szempontjából mellékesek voltak,

A kereszténységnek egyetlen érdemey hogy a katolikus egyház uralmával szembeni kritkából kinőtt előbb a reformáció, majd a kapitalizmus és a felvilágosodás, ami megnyitotta az utat az élhető, modern társadalmak felé.

Örömhernyó 2021.07.22. 10:06:09

@Tamáspatrik: Az EU ellenesség arról szól, hogy a kormány nem akarja az EU-nak engedni az EU-s pénzek elosztása feletti kontrollt. A pénzről szól az egész. És hogy a pénz tovább folyhasson a magánzsebekbe, meg kell védeni a magyar szuverenitást az EU-val szemben, hisz ez a záloga annak, hogy a végtelenségig lehessen lopni.
Amint Magyarország feladja a pozícióját egy területen az EU-val szembeny az lehetőséget nyit a vizsgálódásra.

EU-s pénzek nélkül semmi nem épülne Magyarországon. Nem pörögne a gazdaság, vegetálna mindenki. Ez most attól függetlenül igaz, hogy genderügyben egyetértek-e a ballibekkel vagy sem (nem értek egyet).

Örömhernyó 2021.07.22. 10:17:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A fideszes médiabirodalom színvonalát az utóbbi napokban mértem fel.
Mivel nagyon régen nem élek már Magyarországon, ezért a Magyar Idők, Magyar Nemzet és a többi kormányszócső sose volt a kezemben.
A Magyar Nemzet online kiadását sikerült tegnap felkeresnem. Bődületes, hogy milyen egyszerű újságírók írnak oda. Nem tudom, hogy a papíralapú kiadás milyen, de ami az online felületen megy, az még a blogponthu komment szekciójában is kellemetlen szardobálásnak minősülne.
A Pesti Srácok oldalát pár hete néztem meg a foci EB kapcsán, az is gyalázat. Trendiskedőre vett stílusban vadmagyarkodnak. Sokat változott a média színvonala az utóbbi években éd nem előnyére. Arra lennék kíváncsi, hogy ezeket olvassa-e valaki egyáltalán.

Értem én, hogy kell médiabirodalom, de ha a magyar embereket ilyen szintű tartalommal bent lehet tartani a táborban, akkor én szerintem haza se térek soha.

midnight coder 2021.07.22. 11:01:01

@Örömhernyó: A rabszolgaságról jobbágyságra áttéréskor a felvilágosodás még fényévekre volt.

erol 2021.07.22. 12:46:26

Szörnyű amikor belepofáznak az ember életébe, olyanokat mondanak, hogy nem illik fingani vagy büfögni az ebédlőasztalnál, nem érti a hülyéje, hogy ezek természetes, emberi dolgok, a kurva anyjának magyarázzon illemről. Akkor fingok, büfögök amikor akarok, ne más határozza meg!!!!

white999 2021.07.22. 13:27:51

@midnight coder: Háborúhoz.
A technika adott Orbán és a slepje az uralkodó réteg a poor népnek meg ha már vagyont nem tud adni, akkor legalább a mindennapi betevőt biztosítja, hogy kit kell utálni és kinyírni., kivel kell "háborúznia". Kijelöli, hogy ki az aki még tőle is nyomorultabb. Csak így elég szar itt élni még akkor is ha viszonylag normálisak lennének az ember életkörülményei és az összes utált csoportnak sem tagja de mégsem akar mindenkit megfojtani egy kanál vízben, mert pacifista.

white999 2021.07.22. 13:40:55

@midnight coder: PUTYINRA
Vagy igen vagy nem nem tudjuk. azt viszont nem adom, hogy az oroszok pont úgy működnének mint mi vagy a nyugat. Ők messzebb vannak tőlünk mint mi nyugattól. Nem az emberek lenézése miatt mondom de cáratyuskák után egyből jött a kommunizmus. Polgárosodás nem nagyon volt. Az hogy nálunk így alakult a demokrácia és az oroszoknál is arra mindig elő lehet venni, a hülye nyugatot hibának de az Észtek nem hiszem hogy előnyösebb helyzetben lennének bármelyik két említett országgal szemben. Csak ők nem másra mutogattak hanem elzavarták a vérbe az összes komcsit és közösen elhatározták, hogy eljutnak valahova. Minő csoda eljutottak valahova. Itt meg a hátrafelé nyilazás megy a keresztény európa építésével stadionnal meg a dicső múlt emlegetésével, meg a nem leszünk gyarmat meg buzik hangoztatásával Közben meg lassan csak Bulgária lesz kit előzünk ami az abszolút Balkán.

white999 2021.07.22. 13:42:46

@midnight coder: Simicska lötyire. A vagyon jó része már offshore számlán van. A dédunkájuknak sem lehet gondja. Max a láthatót bukják.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 14:24:00

@Örömhernyó:

"Trendiskedőre vett stílusban vadmagyarkodnak."

Igen, ez nagyon visszatetsző.

"Ez most attól függetlenül igaz, hogy genderügyben egyetértek-e a ballibekkel vagy sem (nem értek egyet)."

Nem is tudom, miért feltételezik egyesek, hogy van összefüggés. A végletesen agymosottak kivételével egy gondolkodó embernek önálló véleménye van, és ez többnyire nem követi mindenben egy adott párt irányvonalát.

s 2021.07.22. 15:22:14

@white999: "Kedvencem a rezsi szilárd."
Ő csak azért van ott, hogy a kósa értelmesebbnek tűnjön.

s 2021.07.22. 15:28:56

@midnight coder: Amikor az orosz katonák benyomultak Berlinbe 1945 -ben, és meglátták a házakban a porcelán és üveg étkészletet, az abroszokat, ágyneműket és egyéb - nekik luxusnak számító - holmikat, akkor azt kérdezték: Mit akartak ezek tőlünk? Akik fa tányérokból ettek, és szalmazsákokon aliudtak. Ennyit a propagandáról.

s 2021.07.22. 15:34:05

@midnight coder: A mostani nyugdíjak kifizetése pedig államadósságból fog történni. Ezt csak a legprimitívebb fidesznyikek nem látják át. Már ha megtörténik. Mert ugye ott a megoldás, hogy dolgozz addig, ameddig meg nem döglesz. Neked Észak-Koreában lenne a helyed, nem itt.
A tőkefedezeti nyugdíj a megoldás, nem a felosztó-kirovó rendszer. Persze nem a kutyabaszó magyar bérekből, amiből megélni sem lehet.

s 2021.07.22. 15:49:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha én bármit módosítanék a szavazási szabályokon, az az lenne, hogy bár alapból mindenkinek a szavazata egynek számít, plusz 0,1 szorzót jelent minden, a várható életkor és az illető életkora közötti különbség 15 -tel való egész osztása.
Példa: Legyen várható életkor 75 év. Ez esetben minden 46 - 60 éves ember szavazata 1,1 szavazatot érne, a 31 - 45 éves emberé 1,2 szavazat lenne, stb.. Ugyanis nekik valamivel többet kell leélni abban a világban, amit megszavaznak.

s 2021.07.22. 15:52:08

@nemecsekerno_007: Simán hülye vagy. Fel sem fogod, hogy egy adósság kamata kisebb lehet, mint egy hitelből finanszírozott befektetés hozama. Menjél vissza kapálni!

s 2021.07.22. 15:57:23

@Örömhernyó: "Nem tudom, hogy a papíralapú kiadás milyen"
Jó. Határozottan jó. Kicsit kemény, ezért ha nem vigyáz az ember, akkor véresre karcolja a valagát, de szemben az online változattal a seggedet legalább kitörölheted vele.

s 2021.07.22. 16:07:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A pestis tévét, meg a pestis rácokat nem fizetik, bogaram. Nézz utána! Számlára kapták a pénzt, de már azzal is elmaradások vannak. Ingyen meg a lófasz sem dolgozik, ezért szar az is. Szarért szart kapsz. Mondjuk ők aranyért is csak szart tudnának adni.

nemecsekerno_007 2021.07.22. 16:18:49

@s: Hát persze. :))))))))))

És az is volt?! Azért baszta fel már a bevezetés után 4-5 év múlva az államháztartási hiányt?!?!?

Mire ez az önteltség 10 év Orbán után? Ez eddig sose jött be.

Vagy szeretnétek Fidesz 3/4-et, mert megint olyan öngólokat rúgtok ami oda vezethet.

s 2021.07.22. 16:46:17

@nemecsekerno_007: "És az is volt?!"
Sosem fogjuk megtudni, mert szétbaszták a malacperselyt. Orbán ezzel kötelezettséget vállalt, hogy ellátja a nyugdíjasokat tőke nélkül is. Az ismert problémák miatt ezt nem fogja tudni megtenni, tehát vagy eladósosdik az ország ismét, vagy szociális katasztrófa elé néz. A másik megoldás, hogy leszarja a népeket, és magánhadsereget szervez a saját védelmére, mint egy elbaszott drogbáró.

"Azért baszta fel már a bevezetés után 4-5 év múlva az államháztartási hiányt?!?!?"
Azt a hiányt akkor kellett volna leküzdeni, ehelyett tovább lett görgetve a jövő generációnak. Az orbán rossz befektető. Akkor száll ki a játékból, amikor nehézséggel találja magát szemben, pedig a jövőbeli haszon mindig egy korábbi áldozat eredménye. Ha semmit nem takarékoskodsz, semmid sem lesz.

"Mire ez az önteltség 10 év Orbán után? Ez eddig sose jött be."
Nem tart minden örökké.
Egyébként ez a választás nem orbánról szól. Még csak nem is az ellenzékről. Ez a választás rólunk szól. Arról fogunk véleményt mondani, hogy akarunk -e egy lemaradó, konzervált hatalmi viszonyokon nyugvó, nem modernizálódó és egyre inkább bezárkózó, a tehetség és szorgalom helyett a hatalmon lévők iránti lojalitást jutalmazó társadalomban élni, avagy nem.

Részemről : avagy nem.

nemecsekerno_007 2021.07.22. 17:43:13

@s: Felsoroltad az összes tévedést ami a ballib oldalon van a manyup-al kapcsolatban.

Nem tudtok kigyógyulni a Szent Tehén szindrómából.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 18:31:48

@s:

"egy adósság kamata kisebb lehet, mint egy hitelből finanszírozott befektetés hozama"

Természetesen lehet, főleg akkor, ha a hitelt és annak kamatát dollárban vagy euróban fizeted, a hozamot pedig a velük szemben folyamatosan gyengülő forintban kapod. :)

Ráadásul a manyupok a hozzájuk befolyt pénz jelentős részét államkötvényekbe fektették, vagyis az állam a hitelből származő pénzt ingyen odaadta a manyupoknak, azok pedig kölcsönadták azt az államnak. Vagyis az állam - és rajta keresztül minden állampolgár - duplán fizetett kamatot.

s 2021.07.22. 18:36:14

@nemecsekerno_007: Fel sem merült benned, hogy ezek az érvek igazak. Nem foglalkozol a cáfolattal, egyszerűen kijelented, hogy nem így van. Részedről ennyi.

s 2021.07.22. 18:51:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem nem érted a szituációt. A manyupba fizetett pénz kikerül a költségvetésből, hiszen nem oda (az éppen ellátandó nyugsíjasokra) fordítják. A manyup felvásárolja az állam adósságát, tehát lényegében visszaadja ezt a pénzt. Az állam kifizeti az államkötvény után járó kamatot a manyupnak, tehát összesen ennyit áldoz azért, hogy a jövőben mentesüljön a nyugdíjak folyó befizetsekből történő biztosításától. Ha erre még külföldről is hitelt kell felvennie, akkor valamit nagyon elbaszott. Mondhatnám azt is, hogy tetszettek volna egy nem tékozló kormányt megválasztani, de ez nyilván túlzás. Miért kell nekem egy kibaszott tékozló rablóbandát pénzelnem a saját öregkorom helyett, ezt tessék elárulni? Mert nem arról van szó, hogy a jelenlegi nyugdíjasokra fordították ezt a pénzt. Nem is arról van szó, hogy ezután már nem kellett hitelt felvenni. Arról van szó, hogy minden maradt a régiben, ráadásul ezt a pénzt is elbaszták nyomtalanul.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 19:38:04

@s:

"A tőkefedezeti nyugdíj a megoldás, nem a felosztó-kirovó rendszer."

Ha alaposan belegondolsz, nincs is akkora különbség a kettő között, mint elsőre gondolnád. A tőkefedezeti nyugdíj is csak addig működik, amíg szalad a szekér, mert ha zuhan a gazdaság, akkor mit sem ér a tőke, nem lesz kellő hozama, esetleg befektetni sem lehet jól. Az pedig sem a mostani, sem a tőkefedezeti nyugdíjrendszernél nem csak a befizetési ill. felhalmozási időszakban dől el, miként megy majd a gazdaság a nyugdíjas években, mert elég egy gazdasági válság, és dől minden.

Ettől még elismerem, hogy a tőkefedezeti rendszer kevésbé sérülékeny, de csodát nem szabad várni tőle. Pl. a demográfiai gondokra sem jelent biztos megoldást, amikor a népességgel együtt esetleg zsugorodik a gazdaság is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 19:42:33

@s:

Szerintem te nem látod át teljesen.

"Ha erre még külföldről is hitelt kell felvennie, akkor valamit nagyon elbaszott. "

Dehogy. A manyupoknak leadott pénzt az államnak pótolnia kell, hiszen a még működő felosztó-kirovó rendszerben ez a pénz hiányozni fog a kifizetéseknél. Ez nem elbaszás. Ez abból ered, hogy a folyó fizetési kötelezettségek mellett fel is kell halmozni, vagyis dupla kiadás van.

Ez az ára annak, hogy az egész cocizmus alatt a felosztó-kirovó rendszer működött, és ehhez épp a dupla teher miatt a rendszerváltáltás után is sokáig nem mertek hozzányúlni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 19:46:08

Ez természetesen később. amikor a tőkefedezeti rendszer már kifizetéseket is teljesít, vissza fog térülni, de mindez nem vigasztalja a ma duplán megterhelt korosztályokat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 19:56:04

Bocsánatot kérek az offért, de nem bírom megálnni, hogy szóvá ne tegyem:

"olyannyira adott a külcsínyre, hogy..."

index.hu/belfold/2021/07/22/letartoztatas-arany-vece/

Talán inkább a külcsíNre. A csíny mást jelent. Egy nőre sem azt mondjuk, hogy csinyos, hanem hogy csinos.

Még az nevezi magát újságírónak, aki ilyet képes leírni?

s 2021.07.22. 21:27:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem valószínű, hogy értenéd a két rendszer közötti különbséget. A felosztó-kirovó a mindenkori aktuális gazdasági és demográfia viszonyoktól függ. Kedden befizetik, és másnap, szerdán szétosztják a pénzt. A felső korlát az, hogy hány gazdaságilag aktív ember van (nem is csak a munkaképes korú népesség önmagában), és azokra mennyi járulék terhelhető úgy, hogy még meg tudjanak élni.
A tőkefedezet lényege, hogy közel négy évtizedes szolgálati idő alatt fizetsz egy alapba, aminek a teljesítménye NEM FÜGG még a saját országod gazdasági eredményétől sem. Ezek kellőképpen diverzifikált portfóliók, a világgazdaság széles spektrumából származó eszközökkel. Gyakorlatilag lehetetlen veszteni rajta, mert ahhoz az kellene, hogy egyszerre álljon le a világon minden emberi tevékenység. Nem érzékeny a demográfiai folyamatokra, továbbá egy térség gazdasági körülményeire sem. Ha én egy állam vezetője lennék, és nem akarnék nyugdíjfizetési problémákkal küszködni, biztosan ezt választanám. Egyébként mezei állampolgárként is ezt tettem. Odabasztam a manyupot, mert védhetetlen volt egy aljas rablóbandával szemben, de azóta már visszaépítettem a többszörösét. Az én nyugdíjam miatt nem kell aggódni. Aggódjon a sok faszkalap ruppótlan fidesz szavazó, akit haláláig fognak dolgoztatni egy kibaszott fillér nyugdíj nélkül.

s 2021.07.22. 21:44:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A manyupoknak leadott pénzt az államnak pótolnia kell"
Nem egészen. A manyup ugyanis államkötvény vásárol, tehát nagyrészt visszaadja a pénzt az államnak. Ami plusz teher a költségevetésre marad, az az államkötvények kamata, és az a kevéske rész (pár százalék), amiből a manyup nem állampapírt vásárol (hanem kötvényeket, részvényeket). A manyup megszüntetésének sem az volt a hivatalos indoka, hogy sokba kerül az államnak. Az volt a probléma, hogy nem számolhatták az állami vagyonhoz (hiszen törvény mondta ki, hogy az a pénztár tagját illeti meg). Ezt orbán legényesen úgy oldotta meg, hogy állami vagyonná tette egy tollvonással. Lényegében ez egy hatályos törvény megszegésével végrehajtott rablás volt. Kb. ez történik most is, amikor az állami tulajdonú vagyonelemeket baráti strómanok felügyelete alatt működő alapítványokba teszik. Valamint a ma az Alkotmánybíróság által elkaszált lakástörvény esetében, amikor önkormányzati ingatlanokat akartak töredék áron magánkezekbe juttatni. A lopás ezer árnyalata. Mondd, te teljesen vak vagy? Esetleg a rendszer haszonélvezői közé tartozol?

s 2021.07.22. 21:48:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze. Az egész problémát belebaszta orbán a következő generáció nyakába. Mintha nem lenne holnap. Mondjuk neki már nincs is. Egy vén, hülye fasz. Ami neki még hátravan, azt átvészeli abból, amit eddig lopott. Ha meg nem találom a mocskos fattyút.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.22. 21:50:01

@s:

Nem vagyok közgazdász, de nagy vonalakban azért értem.

"fizetsz egy alapba, aminek a teljesítménye NEM FÜGG még a saját országod gazdasági eredményétől sem. Ezek kellőképpen diverzifikált portfóliók"

Éppen ez az. A manyupok a pénzük jelentős részét magyar állampapírokba fektették, az pedig csak addig jó és biztos, amíg a saját országod gazdasága jól működik. Ezt írtam korábban is, te pedig direkt előnyként említetted, hogy ezzel a magyar költségvetést finanszírozták - közvetve a magyar költségvetés pénzéből, hadd tegyem gyorsan hozzá. :DD

Persze fektethették volna bárhová máshová is, de ha jól rémlik, volt valami olyan előírás, hogy egy adott hányadot épp az ügyfelek biztonsága érdekében magyar állampapírokba kellett fektetni. De akár volt ilyen megkötés, akár nem volt, a tényleges manyupok ezért ki voltak téve a magyar gazdaság sérülékenységének, csak ez a rövid életük során nem tudott megmutatkozni.

s 2021.07.22. 22:06:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Volt olyan előírás, hogy a manyupok nagyrészt vegyenek állampapírt. Azt tartották ugyanis komoly garanciának. Ha a magyar gazdaság sérülékeny, akkor az állampapírok kamata emelkedik, mivel csak felárral érdemes finanszírozni egy nyöszörgő gazdaságot. (A külföldi alapokanak is, de a manyupnak is. Nem lehet két árat bekonferálni.) Annyi a különbség, hogy a manyupnál kötelező vétel van (tehát mesterséges keresletet tart fenn), és ez esetenként megkönnyíti a külföldi adósság megújítást is. Amikor beszántották a manyup rendszert, megszabadultak ugyan egy valag adósságtól, de a kölségvetés finanszírozása megdrágult a kieső kereslet miatt. Szóval kibasztak majdnem mindenkivel, és ez alól saját maguk sem voltak kivételek. Arról nem is beszélve, hogy faszfej módon használták fel a tőkét, továbbá a folyó (és a költségvetésbe átirányított) befizetéseket. Mára lényegében ott tartunk az államadósság szempontjából, mintha semmi sem történt volna, csak éppen elbasztak egy talicska pénzt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.23. 08:45:23

@s:

"Nem lehet két árat bekonferálni."

Lehet, csak nem ugyanarra az állampapírra. Nem mernék mérget venni rá, de ha jól emlékszem, bocsájtottak már ki olyan államkötvényt, amelyet csak magyar befektetők vásárolhattak meg. A kondíciókra már nem emlékszem.

"de a kölségvetés finanszírozása megdrágult a kieső kereslet miatt."

A manyupok megszüntetésekor biztos nem, mert a 3000 milliárdból még államadósságot is törlesztettek. Más kérdés, hogy az egészet arra kellett volna fordítani, de nem így tettek.

Viszont kétségtelenül szemétség volt azzal kilépésre kényszeríteni a manyup-tagokat, hogy ha benn maradnak, akkor elveszítik az állami nyugdíjukat. Ahogy egyéni nyugdíjszámlákról meg örökölhetőségről hazudozni is szemétség volt.

Így utólag nézve talán helyesebb lett volna megszüntetés helyett a költségvetés számára kevésbé megterhelő módra átalakítani a manyupok rendszerét, de ez valószínűleg tönkretette volna amanyupok jelentős részét, és a tagoknak is plusz megterhelést jelentett volna. Ugyanis mindenképpen megkerülhetetlen maradt volna a kettős terhelés, vagyis hogy egy időben kellett volna teljesíteni a folyó kifizetéseket változatlan összegben és folytatni a felhalmozást. Ezt a többletet pedig végső soron mindig az állampolgár/dolgozó fizeti akár így, akár úgy.

chrisred 2021.07.23. 08:55:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A manyupok megszüntetésekor biztos nem, mert a 3000 milliárdból még államadósságot is törlesztettek."

Nyilván, mivel a kötmanyupok vagyonának nagy része a számukra átadott állampapírokból állt. Az államosítás azt jelentette, hogy a magyar állam bevonta ezeket az állampapírokat, így ezzel az összeggel csökkent as államadósság.

s 2021.07.23. 16:04:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "bocsájtottak már ki olyan államkötvényt, amelyet csak magyar befektetők vásárolhattak meg"
Igen, ezek a lakossági állampapírok. A manyup ezekből nem vásárol, mert ő intézményi befektető. Olyan, mint bármelyik külföldi alapkezelő. A manyupok nem is magyar cégek voltak kizárólag (Allianz, Aegon, Erste, stb . . .) Tehát amennyiben nekik nem fizetett volna a magyar állam, az államcsődnek minősült volna. A lakossági állampapírnál simán csak jó fej volt, aki fizette az állam adósságát, nem teljesítés esetén meg így járt. A lakossági állampapírnál a lejegyezhető mennyiség felső korlátja az, hogy mennyi lakossági megtakarítás van. Volt átáramlás a bankszámlákról az állampaírokba, amikor a béka segge alá kerültek a betéti kamatok. Voltak trükközések is, amikor a hitelkamatok olcsóbbak voltak, mit az állampapír hozama. Az mnb idővel kapcsolt, és megszüntették ezt az azonnali arbitrázst, de sokan éltek vele. Mindenesetre ez (a lakosság mozgósítható anyagi ereje) jóval alulmúlja a magyar állam finanszírizási igényét. Tehát akkor is fel kell venni a hitelt, ha nincs manyup. Egyébként a manyupk beszántását a rekedt hangú szemüveges (surányi) javasolta orbánnak. Annak magától ennyi esze sem lett volna.

"Ahogy egyéni nyugdíjszámlákról meg örökölhetőségről hazudozni is szemétség volt."
Azóta sem csinálták meg, és nem is fogják, mert összeomlana a rendszer. Olyanoknak kell fizetni, akik nem tettek bele semmit, azok pénzéből, akik fenntartják. A rendszerváltáskor milliónyian lejelentés nélkül dolgoztak, járulékot nem fizettek. Ezz jó volt az akkori államnak, mert egyébként ezek az emberek munkanélküliek lettek volna, ami terhelte volna az akkori költségvetést. Most muszáj nekik is valamennyi pénzt adni, azokéból akik viszont már annyit sem fognak kapni, és közel tíz évvel többet dolgoznak, járulékot fizetnek. A rendszer igazságtalan. Én megteszem azt, amit az állam nem: takarékoskodok. Ha nem kapok állami nyugdíjat (mert nem fogok), akkor is van annyim, hogy megéljek. Egy módszer van még számukra, azt is elrabolják, ami a nevesített magántulajdon. Csak. Mert kell. Kommunizmus. Ami a tied, az az enyém is, ami viszont az enyém, ahhoz neked semmi közöd. Ismerős? Padláskisöprés. Volt ilyen. Száz év alatt átlag kétszer megesik.

"Ezt a többletet pedig végső soron mindig az állampolgár/dolgozó fizeti akár így, akár úgy."
Miért, a lófaszt sem érő nyugdíj árát ki fizeti meg? Az állampolgár lesz az is. Csak később.

alöksz róz 2021.07.23. 16:42:52

@s: "Egyébként a manyupk beszántását a rekedt hangú szemüveges (surányi) javasolta orbánnak." - tényleg?
akkor nagy ritkán még a surányinak is lehet igaza.

alöksz róz 2021.07.23. 16:52:16

@s: "Az állam kifizeti az államkötvény után járó kamatot a manyupnak, tehát összesen ennyit áldoz azért, hogy a jövőben mentesüljön a nyugdíjak folyó befizetsekből történő biztosításától." - na de ez a magyar manyup-rendszer esetében úgy nézett volna ki, hogy állami rész lett volna a nyugdíj háromnegyede (vagy valami ilyesmi), a maradékra meg garanciát vállal

midnight coder 2021.07.23. 17:01:55

@white999: Nálunk igazából az volt a hiba, hogy az nem zavartuk el az összes komcsit a vérbe a gengszterváltáskor. Így aztán szépen szét tudtak lopni kb. minden mozdíthatót ami a csõdtömeg után még hátramaradt. Igazán ebbõl azok jöttek ki jól, akik nem annyira kapkodták el a gengszterváltást, és nem azonnal szántottak be mindent, hanem szépen rugalmasan, folyamatosan szálltak ki az egészbõl.

Amúgy nem hiszem, hogy az észtek például kulturálisan elõbbre tartanának mint az oroszok, vagy éppen mi. Ilyen szempontból szerintem kb. az összes ex-szoci ország ugyanott tartott, sõt mi talán picit elõbbre - mi mint legvidámabb barakk sokkal közelebb voltunk a nyugathoz mint mondjuk az észtek, akik szovjet köztársaságként "élvezhették" a szocializmust.

midnight coder 2021.07.23. 17:07:41

@s: Az alapvetõ probléma az, hogy igen, a magyar jövedelmekbõl elég nehéz tõkefedezeti nyugdíjat összehozni. De az sem volt túl szerencsés konstrukció, hogy állam bácsi a FK-ból 8%-ot átrakott a manyupba, majd hiányzó részt hitelbõl pótolta, mert hogy így gyakorlatilag arra vett fel hitelt hogy odaadja a manyupoknak tõzsdézni. Ezen az sem igazán javított, hogy késõbb a manyupok a pénz egy részébõl állampapírt kellett hogy vegyenek. Ezzel ugyanis a legjobb esetben is csak az történt, hogy állam bácsi átrakott egy rakás pénzt az egyik zsebébõl a másikba, miközben persze finanszírozta a manyupok fenntartását, ugyanakkor ezzel az átrakással papíron nõtt az államadósság ami viszont rontotta a hitelminõsítési besorolásunkat.

s 2021.07.23. 17:20:51

@alöksz róz: Nem egészen. Az EU elszámolásával nem lehetett vitatkozni, egyszerűbb volt a magyar állampolgárokkal kötött törvényes szerződést erőszakkal és jogosulatlanul felmondani. Annak nem volt tétje. Azért mondom ezt el neked, hogy ne csodálkozz annyira, amikor a te holmidat viszik. Ha van neked egyáltalán olyan.

s 2021.07.23. 17:28:09

@alöksz róz: Mi ezzel a gond? A manyupba a nyugdíjjárulék negyede ment, háromnegyede továbbra is az állami nyugdíjrendszerbe lett fizetve. A garanciavállalás sem igazi kockázat, hiszen a manyup pénz 90% -a feletti összeg állampapírban volt lekötve. Annak nem fizetése amúgy is államcsőd lett volna. Tehát a magyar állam csak annyit vállalt, hogy amennyiben nem megy csődbe, kifizeti a nyugdíjat. Lehet persze, hogy most már ennyit sem vállal.

s 2021.07.23. 17:36:47

@midnight coder: "Az alapvetõ probléma az, hogy igen, a magyar jövedelmekbõl elég nehéz tõkefedezeti nyugdíjat összehozni."
Ha egy adott összeg elég a havi megélhetésre, akkor annak a 90% -a is elég. Senki ne jöjjön azzal, hogy nem, mert igen. Tudom. Nekem sem mindig annyi volt a bevételem, mint most. Takarékosokodni kell. Már egy kibaszott varjú, vagy mókus sem zabál meg mindent, amit talál, hanem elteszi nehezebb időkre. Különös, hogy ez csak az embereknek nem sikerül.

alöksz róz 2021.07.23. 17:39:56

@s: csak annyi a baj, hogy ez gyakorlatilag a nagy semmi, garantált haszonnal a magánbiztosítóknak...

s 2021.07.23. 17:44:51

@alöksz róz: Miért? Annak a kurva nyugdíjnak a negyedét csak ki kell fizetni valamiből, nem? Ha az államnak olyan kibaszott nehéz, akkor miért volna könnyebb ez bárki másnak? Mondjuk egy manyupnak. De tovább megyek. Neked speciel miből állna félretenni azt a pénzt, amiből örgkorodban élni tervezel? Csak úgy simán, állam nélkül? Nem olyan könnyű, mi? Másnak sem az.

alöksz róz 2021.07.23. 19:11:20

@s: de mi lett volna ebből a haszna az államnak és a lakosságnak, az a kérdés.

velem ne példálózz, nekem könnyű. és már összes nyugdíjcélú megtakarítást kipróbáltam, volt benne olyan, ami tiszta ráfizetés :-)

white999 2021.07.23. 21:12:10

@midnight coder: Észt gdp 40% több mint a miénk. Digitálisan a legfejlettebb államok közé tartoznak. Szerintem bőven mögöttünk voltak a gengszterváltozáskor. Mezőgazdasága természetszerűen elhelyezkedése miatt nem értelmezhető. Ez a a digitális technikákból származik. ott nem gond megírni egy software-t ami rögzíti a regisztrációt az oltásra, mert minden de minden neten megy. 2 perc alatt intézed el ami itt hetek és papír. Fényévekkel vannak előttünk. Szerintem az a társadalom ami ilyen mértékben képes felhasználóként is bánni a technikával kulturálisan is bőven előttünk járhat. Igaz ott kb két napig élne valaki a ilyen Putyinhoz közeledő de Brüsszelt ekéző politikával nekik szimpatikusabb a hanyatló nyugat mint a nagy medve ölelése és ez már elég a nagyjából egy irányba húzáshoz. Ahhoz képest, hogy az alaphelyzet amiből indultak és az ország adottsága is sokkal rosszabb mint a miénk mutatja mennyire végtelenül elbaxot 30 évünk volt, aminek ez a kretén a megkoronázása ha még Gyurcsány nem lett volna elég.

s 2021.07.23. 21:13:18

@alöksz róz: "de mi lett volna ebből a haszna az államnak és a lakosságnak"
Az államnak az lett volna a haszna, hogy nincsn kiszolgáltatva az éppen aktuális befolyó járulékoknak, ahogyan most van, és próbálkozik tenni ellene. Ott lenne egy felhalmozott összeg, ami segítene a nyugdíjak biztosításában. A lakosság haszna pedig az lenne, hogy javulna a nyugdíjak vásárlóértéke, mert nem a gazdaság mindenkori állapotától függ csak a nyugdíjra fordítható összeg.

Ahhoz hasonlít ez, amikor valaki félreteszi a pénzt nehéz időkre, majd annak bekövetkezte előtt feltöri a megtakarítását, és elpocsékolja az addig felhalmozott összeget. Amikor ezt teszi, akkor pillanatnyilag jól jár, mert van egy csomó elkölthető pénze. Hosszú távon azonban biztosan elszegényedik. A magyar állam ezt az utat választotta, és erre kötelezte a polgárai nagy részét is. Engemet nem, én tőlük függetlenül mást csinálok.

white999 2021.07.23. 21:15:51

@s:@alöksz róz: Erről eszembe jut A tücsök és hangya meséje. A tücsök egész nyáron csak hegedült nem törődött semmivel. A hangya bezzeg szorgalmasan gyűjtögetett. Azután amikor jött a tél mindketten megdöglöttek.

white999 2021.07.23. 21:29:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: MANYUP magasabb hozamot hozott azóta azon keveseknek akik bent maradtak mint más eszközök. Igaz most azért nem volt olyan nagy tuváj ezt megcsinálni mert 10 éve tart a konjuktura. Azután persze lehet hogy elégetik a plusz hasznot a következő válságnál, ahogy az előzőnél is sikeresen ezzel érvelt a kormány. Megmondta a tutit pedig az otp is 1500 forintnál fogott padlót. Nem biztos, hogy abból kellett volna kiindulni A Magyar államnál viszont azt tudjuk biztosan, hogy ezt az összeget felélte és nem tette félre a nyugdíjasoknak. Nagyságrendileg eddig ennyi összeget nyomott a sportra. Épült sok szép stadion túlárazva vagy lehet egy 1000 fős falunak 1 milliárdért sportcsarnoka. Régen vicceltem vele de ma már megvalósulni látszik hogy minden településnek lesz stadionja vagy sportcsarnoka. Az ellenzéki városok kivételek természetesen. Azok dögöljenek meg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.23. 21:33:44

@white999:

"minden településnek lesz stadionja vagy sportcsarnoka. Az ellenzéki városok kivételek természetesen."

Hosszabb távon jobban járnak így, mert nem kell stadiont fenntartani. :D

white999 2021.07.23. 21:39:41

@MEDVE1978: Én meg sokkal jobban örülnék ha maradna a konstans csökkenés itt. Más részeken meg rohamtempóban csökkenne a népesség ahol egymást tapossák. A föld nem tart el ennyi embert és itt már nem csak a viszonylagos jólétről van szó hanem triviális dolgokról. Élelem víz. Egyszerűbb és humánusabb lenne, mint az óhatatlanul bekövetkező háborúk. Ami indokolná a szaporulatot az gazdaság növekedéséhez szükséges emberi erőforrás de a megtermelt jövedelmektől sokkal többet fog elvinni a globális természeti katasztrófák. Tehát sehogy nem éri meg. Csak erről kurva nagy csend van mert nincs rá megfejtés, illetve azzal mégse lehet odaállni az emberek elé hogy tessék hozzászokni, hogy kevesebbet kellene fogyasztani.

s 2021.07.23. 22:22:27

@white999: :-)
Én úgy ismertem, hogy csak a hangya döglött meg. A tücsök külföldi turnékat vállalt, és abból jól élt egész télen keresztül.

alöksz róz 2021.07.23. 23:30:53

@s: "Az államnak az lett volna a haszna, hogy nincsn kiszolgáltatva az éppen aktuális befolyó járulékoknak, ahogyan most van, és próbálkozik tenni ellene." - ettől még ki lett volna szolgáltatva. mitől szűnt volna meg? ugyanúgy szüksége lett volna a járulékokra h fizesse a nyugdíjakat.
"Ott lenne egy felhalmozott összeg, ami segítene a nyugdíjak biztosításában." - amit a saját zsebéből vett ki és még fizet is érte. és aminek a fenntartásához ugyanúgy biztosítani kell a befolyó járulékokat.
"A lakosság haszna pedig az lenne, hogy javulna a nyugdíjak vásárlóértéke." - mitől javulna? attól h ugyanazt a pénzt kapja, csak nem egy helyről, hanem kettőről? :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.07.23. 23:42:29

@white999:
@s: - Tele vagyok csajokkal megyek külföldi turnéra.
-Te tücsök, Párizsba is mész?
-Igen.
-Akkor keresd meg La Fontaine sírját és köpd le a nevemben!

MAXVAL bircaman közbaszó 2021.07.26. 15:35:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: megbaszlak Józsefné, de ne legyél nagyon büdös.
süti beállítások módosítása