Ideo-logikák

Ideo-logikák

10 érdekes tanulság az olimpiával kapcsolatban

2021. augusztus 08. - Tamáspatrik

1.A NOB alapvetően nem zár ki senkit

 Elvileg kizárhatta volna a kínaiakat, hiszen olyan járványt szabadítottak a világra, hogy emiatt az olimpia csúszott és zárt kapuk mellett kellett megrendezni a versenyeket. (Esetleg még kártérítésre kötelezhették volna őket.) Kizárhatták volna az oroszokat is az államilag támogatott dopping miatt, ráadásul visszaesőként, de a büntetésük csak annyi volt, hogy a nevüket „nemecsek ernős” módon csupa kisbetűvel írták ki és az egykori szovjet himnusz helyett Csajkovszkij zenéjét játszották be.

2.Ázsia számára megrendezett olimpia volt

A NOB hosszabb távú üzleti érdekek miatt elsősorban a hatalmas és gyorsan növekvő kelet-ázsiai piacra koncentrált, a versenyek nagy része az európai és amerikai időzónákban is éjjelre, hajnalra vagy délelőttre esett. Emiatt szinte lehetetlen volt szurkolni a nemzeti csapatoknak, Európában és a nyugati féltekén az élő közvetítések nézettsége nem lehetett valami nagyon magas.

3.Az éremtáblázat jól mutatja a sportra költött pénzeket

A gazdaságilag és élenjáró országok végeztek az élmezőnyben, az első két helyen kiemelkedett az USA és Kína, bár az utóbbinak némi presztízsveszteséget jelenthet, hogy az USA megelőzte őket a szerzett érmek számában. (A gazdasági fejlettségéhez képest sok érmet szerzett többek között: Oroszország, Kuba, Magyarország, Jamaica, Kenya.) A sportra költött pénzekbe beleértendő számos legális és titkos teljesítményfokozó is, hiszen manapság az élsportolók felkészítése lényegében tudományos alapokon zajlik.

Az éremtáblán elért jó helyezés viszont nem jelzi jól az adott ország gazdaságának várható jövőbeli alakulását, amit az egykori Szovjetunió példája mutat meg a legjobban.

Magyar vonatkozások:

4.Népességszámra vetítve megint az egyik legeredményesebb ország vagyunk

 A megszerzett húsz érem a 14. helyre volt jó a ranglistán. Messze megelőztük a cseheket, a lengyeleket és a többi régiós országot. A jó helyezésben az is szerepet játszhatott, hogy a konkurencia kisebb volt a szokásosnál, mert egyes országokban a járványhelyzet jobban zavarhatta a sportolók felkészítését mint nálunk. (Ez persze nagyon sportágfüggő lehet, de szintén számításba kell venni az eredmények értékelésénél.)

5.Mindig ugyanazok a sportágaink viszik a prímet

Kicsit unalmas, hogy mindig ugyanaz a néhány sportág szerzi az érmek nagy többségét, ezek közül is a kajak-kenu messze a legtöbbet. (Ami egyébként nem egy igazán jó televíziós sportág.) A vívás és a birkózás is még nagyon jól hozta magát, az úszás, vízilabda, az öttusa és cselgáncs is jól teljesített még.

6.Hanyatló sportágak

A klasszikus olimpiai sportágnak mondható atlétikában egyetlen döntős helyezésünk sem volt, ökölvívásban, tornában és súlyemelésben sem, pedig pár éve még ezek is szállították az eredményeket. Egyértelműen hanyatló fázisban levő sportágaink, úgy tűnik, hogy különféle okok miatt nem annyira népszerűek, valószínűleg amiatt sem, mert nem költ rájuk annyit a kormányzat mint más területekre. Az is egy lényeges pont lehet, hogy a sportolók nézőpontjából például egy atlétikai Európa bajnoki érem lehet ugyan nagy teljesítmény, de nem sokat hoz a konyhára, viszont egy kajak bronzérem már életjáradékra jogosít fel. (Országunkban ahol az állami újraosztás igen jelentős szintű, a legfontosabb tömegsport manapság a járadékvadászat.)

7.A ráfordított pénzekhez képest nem kiemelkedő az elért eredmény

Nagyon kevés országban költenek ennyi állami pénzt a sportra, amit szintén figyelembe kell venni. Az ún. kiemelt sportágak közül is például a kézilabda a befektetések ellenére sem tud felmutatni elfogadható eredményeket, régebben a férfi és női szakág is jóval erősebb volt a mainál. A magyar foci sem lett lényegesen jobb a ráfordított rengeteg pénztől. Mindez arra mutat, hogy nagyon sokan élnek, vagy inkább élősködnek a sporttámogatásokon.

8.Példaképek a fiatalok számára

Egy nagyon pozitív vonása az olimpiának, hogy igazi drámákat láthattunk, sérülten is jól küzdő versenyzőket, míg mások azt mutatják meg, hogyan lehet egy vesztes mérkőzés után gyorsan talpra állni. Győzteseink között egyaránt vannak nagyképűséget sugárzó és velük szemben szerény, az ellenfeleket tisztelő nyilatkozatok is, valószínűleg az utóbbi típusú sportolók lesznek kevésbé népszerűek a mai közfelfogás fényében.

9.Az élsport nem húzza magával a tömegsportot

Nálunk mindig nagy volt a szakadék az élsport és a tömegsport között, az élsport eredményei miatt nem mentek többek kajakozni, nem járnak többen uszodába sem. Például a „hanyatló és döglődő” Észak-nyugat Európában az emberek sportosabbak, átlagban többet mozognak mint nálunk, és ott az elhízottság is kisebb mértékű.

10.A rendezés általában veszteséges

Az olimpiák megrendezése általában komoly ráfizetéssel jár az egyes országok központi költségvetései számára, bár valószínűleg egyik sem volt annyira az, mint most a tokiói. Egy nagy, gazdaságilag erős ország költségvetése még valamennyire elviseli a veszteségeket (például, hogy a létesítmények nagy része felesleges lesz a későbbiekben), egy kis országé már kevésbé, kis országoknak nem szabad olimpiát rendezniük, főleg olyanoknak, ahol a korrupció is jelentős.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr916654356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.08.08. 21:15:32

Az olimpiának vége !
Két hét és senki nem fog emlékezni rá.
Kicsit túl van lihegve az egész

midnight coder 2021.08.09. 07:55:47

1. Már persze ha nem az amcsik ügynökei juttatták ki a vírust a laborból. Persze, nyilván a véletlen mûve, hogy pont akkor szabadult el az a fránya vírus a ferdeszemûeknél amikor épp az usákok épp hidegháborúba kezdtek ellenük. Vagy nem, az amcsik világbajnokok a szarkeverésben.
2. Na ja, a gazdaság központja szépen fokozatosan Ázsába kerül. Ez ellen próbál meg kapálózni az USA, csak ezt 30 éve kellett volna, nem most amikor a vonat már elment.
3. A sport a szórakoztatóipar része. Az tud látványos dolgokat produkálni aki pénzt tesz bele. A kicsiknek mint mi pedig maradnak azok a sportok amik a lõtéri kutyát sem érdeklik.
4. Na ja, mert mi ezekbe is teszünk pénzt, ha csak keveset is.
5-6-7. Lásd 3.
8. Ez az egész példaképesdi 10 éves kor felett azért elég gáz.
9. Persze hogy nem. Az átlagpolgár ha rendszeresen tömegsportol az futás, biciklizés, testépítés. Olyasmi ami a tömegek számára is elérhetõ. Ha minden polgár Pl. úszni akarna, akkor a világ minden medencéje nem lenne elég csak Pestre sem. Másrészt az átlagpolgár a csapatsportokat sem igen tudja összehozni, mert a legtöbbnél befigyelnek az olyan dolgok mint Pl. család.
10. Persze hogy az. Ezért nem nagyon tolonganak ma már ezért az épeszû országok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.09. 08:41:19

Az emberek jól szórakoznak, vidámság van. Plusz harc a csapatok között.

Sajnos Sorosék ide is betették már koszos mancsukat: az orosz csapat félkitiltása és a szivárványperverzek beengedése ezt jelzi.

elefi 2021.08.10. 01:30:10

az oroszok kezet csókolhatnak hogy egyàltalan a nem ( annyira durvan) doppingoló kisebbséget engedték indulni nàluk. Nem is voltak sokan.

Hórukk 2021.08.10. 01:55:04

A sorosista éremtáblázat: olympics.com/tokyo-2020/olympic-games/en/results/all-sports/medal-standings.htm?utm_campaign=dp_google

Alternatív kormánypárti éremtáblázat - ahol rendesen látszanak a kínai eredmények: www.origo.hu/sport/olimpia/eremtablazat/index.html

gigabursch 2021.08.10. 08:07:27

1. Kizárhatták volna az usákokat állami doppingolásért. Példának okáért 1983-1998 között _MINDEN_ amcsi eredmény mögött ott volt az államilag adagolt THG.

2. Szöult is lehetett hajnalban nézni. Baromság a pont.

3. Akkor hová tűnt Ausztrália? Bődületes pénzek, elképesztő eredmények korábban, most még kb sehol. Ha amúgy ott is ment az állami kox.

4. Erről nehéz helyesen nemhogy nyilatkozni, hanem problémafelvetést tenni.

5. Fasság. Az úszás mitől látványosabb, mint a kajak-kenu? A vitorlàzást most tették először látványossá. Ehhez kellett kb. 15 év IACC meg Maxi közvetítési fejlődés.
A pàlyabringások is most lettek először bekamerázva olimpián, stb...

6. Ha a tizedét kapná a teljes magyar sport a focinak, az biztos meglátszana.

7. Igen, a foci és a kézi jó példa arra, hogy import küszöbmajmok nem teszik eredményessé a hazai nevelést.

8. Sose sportoltált egy centit se. Ezért írsz hülyeséget. Számomra - bár már bő 25 éve nem versenyzek - mégis példaképpé vált a mélypontjaikból való felemelkedésükkel, mellőzöttségükkel meghozott eredményükkel Risztov Évi vagy Lőrincz Tamás.

10. Igen vesztességes. Ha mindenki nagyobbat akar fingani az apjánál, de beszarik. Pl. Budapest esetében szinte minden csarnok, létesítmény már van, vagy nem Bp-n, de van, ami jó.
S le kell szokni a 15000-es kosár stadionról, mert 2000 főnél több nem kell. Úgysem a jegybevétel számít.
Olimpiához pl. a vizes sportokhoz minden rendelkezésre áll.
Ami tényleg nincs és nem idomítható: Atlétika és kerékpár aréna.
(A momentum meg dögöljön meg! - Isten barmai...)
Amúgy a költségek java pl metró fejlesztés meg közmű fejlesztés. Példának okáért a bp-i vizes VB okán kellett megoldani végre(!) a Margit-sziget szennyvíz rendezését.
Egy olimpia miatt elég sok ilyen költség előkerül, ami utána azonnal a mindennapok része lesz.

Irbisz 2021.08.10. 08:43:11

sajnos nem csak a kajak-kenu nem látványos és népszerű, az összes sikersportágunk az úszás kivételével ilyen. rossz kimondani, de azokban a sportágakban ahol jók vagyunk, azoknak kicsi az elterjedtsége, nem népszerűek világszerte.
legjobb példa a birküzás, a kötöttfogás hozza az aranyakat évtizedek óta (szabadfogásban 1948-ban!! volt utoljára arany, de érem sem sok...) és miért? mert a kötöttfogás nézhetetlen, élvezhetetlen, ráadásul nonszensz és életszerűtlen szabályai miatt a világban elterjedtsége és népszerűsége töredék a szabadfogáshoz képest. De a vívás sem az a sport, amelynek közvetítéséért tolonganának bárhol is, és drága, eszközigényes sport lévén szerencsénkre nem nagy a konkurencia.

Az elmult 11 évben meg az élsportba tolt 2-3000 milliárd forinthoz képest ez nem jó eredmény, ár-érték arányban ennyi pénz után igenis sokkal jobb eredményt kellett volna elérni. A szereplés sem jó, mindenki arra hivatkozik, utoljára Atlantában volt ennyi érem. Ja, csak azt már nem teszik hozzá, ott majd 25%-al kevesebb versenyszám volt, 271 a mostani 339-el szemben. 68-al több versenyszámból ugyanannyi érem, irgalmatlan mennyiségű pénz élsporta költése után, hát ez siralmas - csak a legtöbben idáig nem jutnak el, csak éljeneznek a közérzetjavító sikereknek, pont mint kádárék alatt.
akkor is szarul éltünk a rothadó Nyugathoz képest, most is, de legalább a sportban legyünk jók, ha már gazdaság, az életszinvonal és az egészségügy szar, gondolhatták orbánék, legalább a cirkuszt adjuk meg anépnek.

BölcsÉsz 2021.08.10. 09:14:22

@Irbisz: A siker közérzet javító hatása 1-2 nap (se).

lobaszopiatej 2021.08.10. 10:01:06

@h.kovacs: "Az olimpiának vége !"

Nincs vége.
A semmirekellő mutatványos olimpikonjainknak életjáradékot fizetünk a közösből, a semmiért.

Akiknek ez az egész jó, az a sörirpar.

ursus artos 2021.08.10. 11:00:36

@h.kovacs: "Az olimpiának vége !"
ja. De csak akkor, ha jönnek az idióta sportok, mint gumiasztal, breaktánc, gördeszka...

Fikalnyik Eugén 2021.08.10. 13:04:10

@midnight coder:
"Már persze ha nem az amcsik ügynökei juttatták ki a vírust a laborból. Persze, nyilván a véletlen mûve, hogy pont akkor szabadult el az a fránya vírus a ferdeszemûeknél amikor épp az usákok épp hidegháborúba kezdtek ellenük. Vagy nem, az amcsik világbajnokok a szarkeverésben."

Igen, és nekik van a legjobb titkosszolgálatuk, mert úgy beépültek, hogy elérték, hogy a kínai kommunista párt 2 hónapig tagadja a betegséget...

Mankel 2021.08.10. 13:15:46

Hála az istennek, hogy mi nem rendezünk meg egy ekkora pénzmágját.
(Bár lopakodó módon azért egy csomó költséges dolgot sikerült megépíteni.)
Okoljunk a vizes vb-ből 1000 milliókkal elszálló költségek pedig az egy kisebb buli volt.
Igazából simán meg lehet vizsgálni ezt a példakép meg sportra ösztönző dolgot.
Minden élsportra elköltött 1000 millió forintra hány tömegsportoló jut.
Aztán ha ez az arány szar talán le kéne állítani a pénzmágját. (Valószínűleg nem véletlenül nem kutatja ezt senki, ugyan ez igaz a családpolitikai támogatásokra is) Mert akkor a foglalkozás nem éri el a célját.

gigabursch 2021.08.10. 13:19:10

@lobaszopiatej:
Ugye nem sértődsz meg, ha most magamban mondok neked néhány cifrát?!

@Irbisz:
Mitől látványosabb az úszás, mint pl a kajak-kenu? Úsznak oda-vissza egy 50-es mödansziéban...
Nem kötekedésből kérdezem, hanem azért, hogy, mi alapján tekinti valaki ezt ennyire kézenfekvőnek? Előre is köszönöm a válaszodat!

@Hórukk: hol a különbség?

@elefi:
Fentebb írtam az AEÁ lebukott dopping programjáról. Ne gondold, hogy az első öt nemzet nem tol mindent szét koxszal. Állami háttérrel. Mind!

@BölcsÉsz:
Nem gondolom. Két nagyon szép negyedik helyünk volt. A hosszútáv úszó Olasz Anna és a terepkerékpáros Vas Kata Blanka őszinte öröme nagyon sok embert megérintett.

@ursus artos:
Ez az idiótizmus a NOB spanyol zsidajának, Samaranchnak a kártékonysága óta tart.

Andy73 2021.08.10. 13:34:03

Szégyelld magad. Jobban tetted volna, ha nem írsz semmit.

Hórukk 2021.08.10. 13:46:38

@gigabursch: Ma reggelre az órigó helyesbítette - 2 nap után - az éremtáblázatát. A korábbit Kína vezette 44 arannyal, ez volt fönt, amikor az előző kommentemet írtam. Nagy-Britanniát és Angliát pedig külön számolták. A képernyőt elmentettem.

al Dajjal 2021.08.10. 14:09:46

@gigabursch: Úszás vs. kajak-kenu. Egyszerűen a pálya mérete miatt. Úszásnál van egy 50-es medence, ott úsznak 1-8 hosszt, végig látod az összes versenyzőt, s többé-kevésbé azt is, hogy ki hol tart. K-K esetében egy hosszú pálya, pár száz méter kivételével csak kivehetetlen foltokat látni. Hiába vannak ott a bóják, kevesebb, mint 100 méter, ahol valóban látod is a verseny állását. Ezen kívül úszásban pár percenként, futószalagon jönnek a futamok, Kajak-Kenunál hajók beállása, futam, hajók el, újabb adag be. Sok az üresjárat.

Irbisz 2021.08.10. 14:57:02

@gigabursch:
"Mitől látványosabb az úszás, mint pl a kajak-kenu? Úsznak oda-vissza egy 50-es mödansziéban...
Nem kötekedésből kérdezem, hanem azért, hogy, mi alapján tekinti valaki ezt ennyire kézenfekvőnek? Előre is köszönöm a válaszodat!"
Ha nem ismered, akkor nem sokkal látványosabb (csak "közvetítésbarátabb", ami ma már szempont), viszont izgalmasabb - valamint, és ez a lényeg, világszerte sokkal népszerűbb, elterjedtebb, ezért aztán a konkurencia is hatalmas, ellentétben a marginális elterjedtségű kajak-kenuval. Ha ismered, akkor azért látványosabb, mert van értelme az idők figyelésének, vannak világcsúcsok, kontinens- és országos csúcsok, tényszerűen látni valaki fejlődését (stagnálását v. épp visszaesését) az idők miatt, minderre a kajak-kenuban nincs lehetőség, mert ott csak a helyezés van, értelmetlen időket nézni az eltérő pálya és időjárási viszonyok miatt. Ezért aztán a felkészültségen túl a mázlifaktor is bejátszik erősen, ami elméleti síkon hátrány az úszáshoz képest.
Az elterjedtség gátja a kajak-kenunál kettős: az úszáshoz képest méregdrága sport, sok helyen az adottságok se léteznek meg hozzá, másrészt az angolszász világban az evezés volt a népszerű sport, ezért szere a világban az terjedt el a kk-val szemben. De látszik is, a népszerű és elterjedt evezésben sehol nem vagyunk, hiába verjük agyon a világot kk-ban. Szerintem a szakemberek ezért is a kis konkurenciájú kk-ra űállnak rá, mert ott sokkal könnyebb babérokat szerezni ...

Andy73 2021.08.10. 15:35:18

@Irbisz: Nosza, csak kezdj el kajakozni te is, hátha a következő olimpián majd te aratod le a babérokat.
Szégyellhetnéd magad, hogy egy magyar sikersportot leszólsz. A kajak-kenu VB-ken az uóbbi években már 80-100 ország versenyzői indultak, bár a Covid nyilván ebbe is beleszólt. Nyilván kevesebben üzik, mint az atlétikát vagy az úszást, egyszerűen azért, mert futni bárhol lehet, és úszni is, ahol víz van, nem csak medencében, bár profi szinten nyilván az is kell hozzá, de más nem.
Egyébként az angolszász országokban is népszerű a kajak és a kenu is, most is egy újzélandi csaj miatt nyertek a magyar nők csak egy aranyat. Ha nagyon akarod, hozhatsz adatokat, hogy hány evezős van a világon, és hány kajakos meg kenus, ha téged ez boldogít. Az evezésben a nyolcpár evezős csapathajóknak vannak nagy hagyományai, lásd Oxford-Cambridge, meg hobbiszinten persze a csónakázásnak, de világszerte sokan kajakoznak. Magyarország adottságai persze jók a sok folyóval, sík területen. Sivatagos vagy hegyi országokban nyilván nem könnyű kajakozni - mi meg a téli sportokban nem vagyunk jók. A földrajzi adottságok tehát számítanak, de ettől még nagyon sok országban kajakoznak és kenuznak a világon.

Szalay Miklós 2021.08.10. 17:22:01

Egy nem szokványos elemzés a profi sport társadalmi szerepéről, pozitívumairól, negatívumairól:

egyvilag.hu/korabbiuzenetek/PT106_2021-02-18.shtml#sport

nemecsekerno_007 2021.08.10. 17:31:41

@lobaszopiatej: A nyugdíját is fizetjük sokaknak mások helyett, pedig a korábbi generáció eredménye csak egy eladósodott, lerohadt ország volt.

birkamenet 2021.08.10. 18:15:33

@nemecsekerno_007:

egy büdös vas nyugdíjat nem fizetsz neRmecsek, hanem pont fordítva vagy, nyuggerként csak terhére vagy a dolgozó korosztályoknak.

birkamenet 2021.08.10. 18:24:39

@Mankel: "Hála az istennek, hogy mi nem rendezünk meg egy ekkora pénzmágját."

jajaj, ha 2022-ben orbánt nem paterolja el a magyar nép, akkor a 3000 milliárdos Paksi mogyoró, az 1000 milliárdos kínai kisvasút az 500 milliáros Fudan, az 500 milliárdos LF reptér mellé kaptok majd még egy újabb 5000 milliárdos olimpiai számlát is! Hogy csak a legismertebb kasszarablásokat említsem.

Lesz majd itt igazi Tündérmese, amikor majd meg kell kezdenetek a GDP 20%-ának a visszafizetését 10 év alatt. Orbán majd a kastélyából fogja figyelni, hogy elég szorgosan fizetitek-e a Nem megszorításokat vagy rátok srófoljon-e még újabb 50 adónemet?

lacko61 2021.08.10. 18:39:35

Őszintén, ki nézte? Én, ugyan nem, követtem a hírekben, belenéztem az M4-en, de nem sikerült egy jó közvetítést sem találnom. Ez a nagy tesi verseny, nem jött be. Szerintem, a díjazáshoz képest, gyengék voltunk, de nyílván az átlag nyugdíjhoz, vagy a pedagógusbérhez esetleg a közalkalmazotti, gyári bérhez képest arányítva biztosan az élen vagyunk a 6 arannyal.

lobaszopiatej 2021.08.10. 18:54:15

@lobaszopiatej: "A nyugdíját is fizetjük sokaknak mások helyett, pedig a korábbi generáció eredménye csak egy eladósodott, lerohadt ország volt."

A 3/3-asok meg a pártfunkcik nyugdíját nyugodtan el lehetett volna venni (a biztos negatívum elvét követve, mivel ők elejétől fogva tudták, hogy kártékony amit végeznek ).

Ma már késő, mert lassan kihalnak. Valamint, összevegyül a ma nyugdíjbamenők bére a régebbi nyugdíjasokével, és a MANYUP-ot is elvették, ami tisztábbá tenné a helyzetet.

De az olimpia egy teljesen más dolog, ez nem létszükséglet, 0 a hasznossága. Ez a tömegek számára üzletileg felfújt szórakoztató ipar része, ami se nem sport se nem művészet se nem tudomány. Ingyensör mellé ingyenmatiné meg sztár a sztárban, sima médiaesemény ahol tökmindegy ki nyer (kivétel persze annak aki csinálja, meg a hatalmon lévő politikusoknak).

Ezért duplájára felemelni az életjáradékot?! (ma, most, nem 30 éve rendszerváltáskor)
Hogy Kína után loholjunk (lásd mennyi arany), a fizikai munkára célzott ember kitenyésztésében 0 éves kortól, kis doppinggal felturbózva?

Tamáspatrik 2021.08.10. 19:57:21

@Irbisz: Valahogy így. Nagyon jól tudunk lobbizni azért, hogy maradjanak olyan sportok minta kötöttfogású birkózás az olimpiai programban. De például a vízilabda is kritizálható, mert a játékvezetés nagyon tud kedvezni egyik vagy másik csapatnak, t.képp vízibirkózás folyik. Az öttusa viszont jópofa, tényleg, pár versenyző elrontott lovakat kapott, amik nem akartak végigmenni a pályán. :) Régebben is volt sok érem ugyanazokban a sikersportokban mint ma, kevesebb pénz költése mellett, más sportokra hiába költünk akármennyi pénzt, nincsenek eredmények.

a nagy hohohorgász 2021.08.10. 20:12:06

Mindenki nyugodjon le, úgy is jön az E-SPORT! hahaha. Lehet majd barkibol bármi..... azt azért megkerdeznem hogy a 100meter síkfutás miért látványos???? Akkor lenne látványos ha reggeli csucsidoben kellene futni a nyugati pályaudvar 1. Vaganyatol a Váci befuto vonatról leszallva a 72es troli megallojaig.....

CSOKKI MÁLNA 2021.08.10. 20:34:34

@lacko61: Mondjuk ez talán azért is volt így, mertkissé nagy az időeltérés Európa és Japán között.

Tamáspatrik 2021.08.10. 21:12:02

@lobaszopiatej: Sanszos, hogy a közeljövőben a genetikai dopping lesz a meghatározó, a modern laborok mindig egy-két lépéssel a közismert diagnosztikai módszerek előtt vannak. USA és KÍNA a legjobbak e téren, bár mindkét országban vannak nagyon nagy tehetségek is, akiket egyszerűen jól menedzseltek. Hogy kell egy sportoló karriert felépíteni, ehhez is kell szakértelem.

a nagy hohohorgász 2021.08.10. 21:17:41

@Tamáspatrik: ne viccelj már. Én úgy tudom hogy csak a ruszkik meg a kínaiak doppinggolnak!!!!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.10. 21:20:15

@gigabursch: kb szerintem a 3 nagyhatalom központilag doppingolja a sportolóit.
Meg akarják mutatni a világnak hogy ők a legjobbak és egymással is versenyeznek.

a nagy hohohorgász 2021.08.10. 21:45:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: szerintem többen mint 3an. De érdekes módon csak a ruszkikat basztatjak... ki érti ezt??? Jut eszembe budos gane pestiek, az Örs vezér téren "magyar" gyurka rejtett eroforrasai garazdalkodnak!!!! Még a zindex is mert róla írni, igaz a származásukat azért lehagyta:)

Mankel 2021.08.10. 21:51:50

@a nagy hohohorgász: már nem azért de ha légpuska és társai olimpiai sportág lehet akkor több e-sport is belefér. Csak azért nem azok mert túl sokféle platform van és gyorsan változnak.
Reflexek, szem-kéz koordináció, gyors gondolkozás. Legalább annyit kell gyakorolni meg edzeni mint bármilyen sportágban.
Plussz nézetségben szétalázza az olimpiai sportok 80%-át.

a nagy hohohorgász 2021.08.10. 22:15:19

@Mankel: tehát aki Nintendon tud autót vezetni az a való életben is tud????? Én 8 éves korban megnyertem a nigel mansell gran prixt.... gyökér

a nagy hohohorgász 2021.08.10. 22:18:23

@Mankel: vagy ha mortal kombatban kifolyik a szemed attól még nyomod tovább, de való életben gyanús hogy nem.... persze kurva jó a grafika.... megint csak gyökér vagy

Mankel 2021.08.11. 06:41:54

@a nagy hohohorgász: miért ha légpisztollyal tudsz puffogtatni az mivel nehezebb? Áll mint egy balfasz azt hadonászol a pisztollyal, meg rángatod a ravaszt. Vagy futás semmi dolgod csak rohansz mint az ökör. Úszás megpróbálsz nem belefulladni.
Ha így írod le minden ilyen sport baromság.
A videójáték olyan mint a sakk meg mondjuk a lövészet kombinációja.
Ugye tudod, hogy a videójáték nem igazi??? Ha ott le tudsz ugrani egy felhőkarcolóról és semmi bajod a valóságban nem így lesz?
Vagyhát.. próbáld ki és meglátjuk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.11. 07:09:44

@Mankel: A légpuska, a futás, az úszás a való élet. Az e-sport nevetséges, a játékfejlesztők üzletét bővíti.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.11. 07:17:40

@Mankel: Szerintem a sok játék mellett a helyesírás szabályait is gyakorolhatnád, különös tekintettel a j és ly használatára.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.11. 07:19:19

@Mankel: Mesterlövész voltam a seregben. Nem olyan egyszerű célozni mint te azt te játék közben teszed.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2021.08.11. 07:25:19

Az elcseszett járványkezelést feledteti az olimpia.

Andy73 2021.08.11. 08:03:34

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: az olimpián nem csak a győzelem számít, hanem tényleg a részvétel a fontos. Ma már a kvóta szerzés is nehéz sok sportágban, több mint 200 ország között. Csapatsportokban világbajnokságokra se könnyű kijutni. Az olimpián mindkét vízilabda csapatunk érmes lett, a női kézilabda csapat is továbbjutott a csoportbol, tehát összességében jól szerepeltünk. A lakosság számához képest kiemelkedően szerepeltek a magyar sportolók, Európában csak a sokkal nagyobb országok végeztek előttünk az éremtáblázaton.

Mankel 2021.08.11. 08:08:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: jujj nem godoltam, hogy a nyelvtan náciskodás felhozod érvnek.... kicsit rangon aluli.
A sportoknak sincs köze a valósághoz. Speciálisan egy célfeladat végrehajtásának a tökéletesítése aminek a való életben nincs haszna.
A videójátékhoz kocentrációs képességre, jó szem-kéz koordinációra, gyors gondolkodásra és szellemi állóképességre van szükséged. Ezt tudja az mondjuk a sportlövészet is. Ha az sport, meg a sakk sport akkor ez is az.
Nem könnyű meszerlövészkedni, az biztos (bár ez egy szakma nem tudom, hogy jön ide) de profi Starcraft vagy COD játékosnak se könnyű lenni.

midnight coder 2021.08.11. 08:13:40

@Fikalnyik Eugén: Ha két hónappal korábban tudsz róla akkor mit csinálsz? Kifejleszted a magyar covid vakcinát?

Mankel 2021.08.11. 08:13:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: a versenyszerű sportok többsége is tök nevetséges. Játékok csupán. 100 éve épp így röhögtek a focin, mert mire jó az nem lehet ellenséget kaszabolni vele...
Más generációknak más játékai vannak. Ez pont olyan mint a foci vagy a kézilabda csak más a platform. Profi szinten űzni pedig ugyan úgy sportolói attitűd kell meg kiemelkedő képességek mint bármilyen sporthoz.

midnight coder 2021.08.11. 08:23:07

@a nagy hohohorgász: Nem mindegy, hogy az istenadta nép virtuális csetepaté vagy izzadó négerek bámulása közben issza hülyére magát a sörrel? Ez is csak szórakoztatás.

HaD 2021.08.11. 08:23:59

A E B ÖÈ ÈT
1996 amerikai Atlanta 7 4 10 21 12.
2000 ausztrál Sydney 8 6 3 17 13.
2004 görög Athén 8 6 3 17 13.
2008 kínai Peking 3 5 2 10 21.
2012 brit London 8 4 6 18 9.
2016 brazil Rio de Janeiro 8 3 4 15 12.
2020 japán Tokió 6 7 7 20 15.

Csak a rend kedvéért....ennyire rosszul soha nem szerepelt a magyar olimpiai csapat kivéve Pekinget...de visszamenöleg Athénig is igaz ami az éremtáblázatot illeti!!! TÈNY cimborák....más kérdés hogy a hazudtunk éjjel és nappal orbánckurmány mit propagál:):)...ja és még valami.52-töl egészen Atlantáig ennél csak több,az ötvenes hatvanasévekben de még Münchenben is kb 50%-kal több volt a megnyert érmek száma...pedig ennyi zs-t nem szórtak el sportra(mármint számlailag...khmmm)....de kell hogy dagassza vmi a magyar büszke lelkeket ha már rabszolgát csináltak belölünk...

midnight coder 2021.08.11. 08:26:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Hidd el, profi szinten játszani sem könnyű. Ahogy más dolog lövöldözni a légpuskával a kert végében, és más versenyt nyerni vele.

midnight coder 2021.08.11. 08:30:13

@HaD: Ha neked attól dagad a kebled hogy pár általunk fizetett fizikai melós gyorsabban végez el egy feladatot mint a mások által fizetettek, akkor nagyon boldog lehetsz, elvégre a tied a mennyek országa.

gigabursch 2021.08.11. 08:44:58

@al Dajjal:
@Irbisz:
Véletlenül igencsak testközelből ismerem mindkét helyszínt (hét év öttusa, öt év kenuzás áll mögöttem) és pontosan ezért voltam kíváncsi arra, hogy mit mond az, aki nem érintett.
Milyen objektív és szubjektív elemeket tesz bele a kérdésbe.

Köszönöm a válaszaitokat!

Értem a szempontjaitokat, ám nem feltétlen értek egyet a benne megfogalmazottakkal, főleg annak tükrében, hogy a pici japók egy rahedli kiskamerát tettek már rá mindenre, amiből a kajak-kenu még kimaradt, de ami késik-nem múlik. => Lásd a vitorlázás felvételeit, amik a hajókból készültek. Tényleg testközelbe hozták a versenyt, pl Berecz Zsombor futamainál.

gigabursch 2021.08.11. 08:47:40

@Irbisz:
Még annyit:
Az evezés erősen becsontosodott (távolság, futam-időtartam) és roppant sznob nemzetközi szinten. Ez persze a briteknek köszönhető.
Ehhez képest a kajak-kenu azzal hogy van két szakágja (síkvíz és vadvíz), számos távja, stb. - maga a megtestesült rugalmasság.
(idehaza a vadvíz sajnos nem realítás...)

Nyolcas van, nyolcpárevezős nincs.

gigabursch 2021.08.11. 08:48:16

@Szalay Miklós:
Fulladj már meg a mocskoddal együtt.
Idióta.

gigabursch 2021.08.11. 08:53:18

@lacko61:
Nem feltétlen kell nézni.
Momentán én elég sokmindent hallgattam rádión keresztül.

Sőt!
Mikor Risztov Évi 2012-ben megnyerte a 10 km nyílt vizi úszást és a rádióban HajdúBé közvetítette, egy kicsit olyanérzéseim voltak, mint amikor Vitray vagy Novotny közvetített.
1) Pontosan tudtam magam elé képzelni a helyzetet
2) Teljesen átszellemülten drukkoltam.
Ez utóbbihoz adalék, hogy épp a 4-es úton mentem és az utolsó másfél percre lehúzódtam az út széléről, a rádiót szinte csutkára tekertem, a dudát meg nyomtam (más nem volt kéznél)
Hurrá, ÉVi nyert. Majd körülnéztem, és láttam, hogy előre-hátra úgy 8-10 autó volt hasonló szituban.
Ekkor egy elégedett vigyor töltött el, majd indulás után az első két hasonló autóval összenéztünk és tényleg hatalmas nagy kölcsönös öröm töltött el mindenkit.

Utólag visszanéztem TV-n. Háááááát, az valami szörnyű volt.

gigabursch 2021.08.11. 08:54:44

@lobaszopiatej:
Michelangelo sem létszükséglet, de mégis hasznos...

Amit a kommancs retkek nyugdíjáról írtál, az +1.

gigabursch 2021.08.11. 08:56:02

@Tamáspatrik:
Nézd vissza Szöult. Amit az ottani lóállomány művelt, az volt a gyalázat.
Előző életükben rombolók voltak...

gigabursch 2021.08.11. 08:58:05

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Erről eszembe jut egyik bátyám idevágó mondása, amikor Lance Armstrong többedjére győzte le a Touron Jan Ullrichot.
"...s így győzte le az amcsi vegyipar a német vegyipart..."

Andy73 2021.08.11. 09:01:17

"4.Népességszámra vetítve megint az egyik legeredményesebb ország vagyunk."

Ez így igaz. Pontosabban: a kevesebb lakosú országok közül csak Új-Zéland végzett előttünk az éremtáblázaton. Ráadásul főleg egy kajakos nőnek köszönhetően: Lisa Carrington 3 aranyat nyert, éppen a magyar kajakos nők előtt. Ez egyben azt is mutatja, hogy a legfőbb sikersportágunk nem csak nálunk népszerű, az angolszász világban, a föld másik végén is vannak jó versenyzők.
A 40-70 évvel ezelőtti olimpiákon lehet, hogy még több érmet nyertünk, de azokat nem lehet a mostaniakhoz hasonlítani. Most sokkal nagyobb a verseny, sokkal több ország, sokkal több sportolóval vesz részt, de már kijutni is sokkal nehezebb, a kvótaszerzés is nehéz.

lobaszopiatej 2021.08.11. 10:18:29

@gigabursch: "Michelangelo sem létszükséglet, de mégis hasznos..."

Michelangelo-t nem támogatta senki, előre megrendelt termékeket csinált (mint az összes professzionális művész régen), plusz néhányat magától mert kellett gyakorolni is.
Esetenként némelyiket befogadta a nemesúr, cserébe rendelkezett a teste fölött (lásd meleg zeneszerzőket, még a műveiket is ellopták).
Támogatni? Ne viccelj, ki voltak téve a nyomornak!
Ma sincsenek a művészek annyira agyontámogatva (többségük reklámgrafikából él), csak a haláluk után megy fel a műveik értéke, a kor emlékeként.

Irbisz 2021.08.11. 15:19:51

@Andy73:
milyen leszólásról beszélsz? Csak objektiv voltam, ugyanis A kajak-kenu baromi hátul van a sportágak elterjedtségi és népszerűségi listáján, a nekünk szívügy vizilabdával együtt, de a vivás is épp hogy befér a top 50-be.
www.biggestglobalsports.com/
Állj neki keresgélni hol vannak a top 100-ba (jobban jársz ha háturól állsz neki a listának), de még ezek is jobbak mint az öttusa, ami a top 100-ba se fér be ...
azt hiszem más sportágban nagyobb teljesítmény a kontinensbajnoki cim, mint itt az olimpiai. Ezek tények, amin nem változtat az, hogy te mire vagy büszke, vagy itthon mik a hagyományok.

Irbisz 2021.08.11. 15:26:47

@Andy73:
bakker, a nagy magyar valóságban amolyan életidegen zárványként létező élsporttal akarsz dicsekedni?? jóember, ez kádárék alatt érthető volt, akkor kötelező volt az ideológiai harc jegyében megmutatni, a dicső kommunizmus legyőzi ebben a rothadó Nyugatot. De ma ezt bármiféle sikerkritériumként értékelni?? Átaludtál 40 évet, vagy a kiszben ilyen jól belédnevelték ezeket a komenista fazságokat? Legyen az ország elől GDP-ben, életszinvonalban, eü-i ellátásban, boldogságindexben, élhető településekkel, ne ilyen semmire se jó kirakatvalamiben.
miközben maga az ország a lusták és kövérek nemzete, élcsoportban állunk a kövérségi ranglistákon, egy csomó halálozásfajtában, a nem-mozgási ranglistákon, alkoholizmusban, dohányzásban stb. Ezek után ilyen kirakatteljesítménnyel büszkélkedni, egyszerűen szánalom.

HaD 2021.08.11. 15:30:35

@midnight coder: a nácik használták elöszeretettel az olimpiát ilyen agitproppal arra hogy fogcsikorgatva bizonygassák a németkék felsöbbrendüségét illetve eltereljék a figyelmet a mocsakikról...ezt egyébként a zsidó tanácsadóik tanácsolták nekik.....kis hazánkban folytatott szocpol kisérleti laborban kifejezetten gyúrtak erre a müsorra(olimpia) és egyfajta farokméregetös vonalat húztak rá...sikerrel:):)...egyébként jó is lenne ha a saját melósink valóban gyorsabbak lennének másokénál,de föleg az hogy ez a tetü banda ne nyúlná le azt amit megtermelnek...meg amit apáink nagyapáink metermeltek....olimpiai bajnok sebességgel kifosztva az országot bmeg....úgy amúgy meg kinek mi....valaki kutyát meg macskát tart valaki iszik vagy kábszerezik valaki a csürhéhez tartozásra bódul be....végül is mindegy....akinek kell a cucc az használ valamit:):)....te mi mögé bujcizol öreg???...világmegváltó vallás:):)????...esetleg melegpornó:):)???...a lényeg hogy kezeld a feszkót....mert hogy vége az éremesönek meg a kurjongató exatlonnak...akarom mondani olimpiának:):)

HaD 2021.08.11. 15:33:21

@Irbisz: a GDP-n kívül abszolut így van:)

HaD 2021.08.11. 15:39:33

@Andy73: az adott évben akár 40 akár 70 évvel ezelött volt az akkori kihívásokban kellett elöl végezni....ezért az érvelésed szofisztikus, hisz nem összehasonlítható helyzetet akarsz össehasonlítami a mai szitu fényezése ürügyén....a forma egyet sem kellene összvetni a harmincas évek autó versenyeivel és arra hivatkozni hogy aki most nyer az jobb teljesítmény mint aki akkor nyert....Ilyen alapon Puskásékat is lefociná ma egy szr fradi is akár:):)

CSOKKI MÁLNA 2021.08.11. 18:24:11

@Irbisz: Gyanítom sokat számít a rangsorolásban, hogy az 1 milliárd kicsi kínai hova hányszor kapcsol.:D

CSOKKI MÁLNA 2021.08.11. 18:25:27

@Irbisz: "miközben maga az ország a lusták és kövérek nemzete, élcsoportban állunk a kövérségi ranglistákon, egy csomó halálozásfajtában, a nem-mozgási ranglistákon,"

Ez mondjuk az USA-ra is igaz.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.11. 18:30:00

@Irbisz: Az miért lesz jó tessék mondani, hogyha egy alkoholista, elhízott ország még az olimpián is gyengén szerepel? Te tényleg elhiszed, hogyha minden pénzt megvonnánk az élsporttól, akkor magyarok tömegei kezdenének el sportolni?

gigabursch 2021.08.11. 18:30:59

@CSOKKI MÁLNA:
Akkor indirekt módon igazolható, hogy Japán és Kína is elhízott.
Amúgy NZL irtó dagadt egy nép...

CSOKKI MÁLNA 2021.08.11. 18:38:10

@gigabursch: NZL letaszított minket az elhízottsági dobogóról. Már csak negyedikek vagyunk.:D Az első kettő stabilan az USA és Mexikó.

gigabursch 2021.08.11. 18:40:38

@Irbisz:
Arra azért finoman felhívom a figyelmedet, hogy ezekben az állítólag nézetlen sportokban is baromira számít, hogy van-e az usákoknak aranya vagy nincs.
Amúgy Greg Barton (K-1 1000, Szöul) óta az amik baromira a felszínen tartják maguk közt a kajak-kenut is.
Arról nem beszélve, hogy pont az usákoknál megy az, hogy tömegszórakoztatás egy sport, vagy spéci cselekmény.
S én nagyon is elhiszem azt, hogy más a megítélése annak a sportolónak, aki nem médiakoncentrált sportban lesz eredményes, hanem egy plebsmentesben.
Márpedig a magyar sikersportágak pont ilyen színben vannak az amiknál.

A népszerűségről még annyit:
Állítólag a "...vérzését meg a hányását..." típusú c+ slágerek baromi népszerűek, a valóságban mégse őket hívják nívós zenei rendezvényre. Vajon miért?

gigabursch 2021.08.11. 18:47:08

A 'van-e értelme az olimpiának' kérdésre egyébként elég kézzelfogható a válasz.
Inkább ebben tartson a világ nemzetközi pöcsméregetést, mintsem mondjuk a háborús potenciálban.

Irbisz 2021.08.12. 10:01:25

@CSOKKI MÁLNA:
nem attól, hanem ha a (mindenkori) kormány, most 11 éve a NER, nem az élsportot propagálná és öntené bele az ezermilliárdokat, hanem ugyanilyen buzgalommal tömegsportot támogatna, valamint kihasználatlan és csak a pénzt vivő stadionok helyett építené az uszodákat, szabadidős sportlétesítményeket és mindezeket megfizethető áron tenné elérhetővé.
nem úgy, hogy ha valahol épül csofaszámba menően egy uszoda, azt lefoglalja az élsport, a pórnép meg qrva drágán idénybeveheti korlátozott időben és terjedelemben, amikor az élsportolók nem edzenek.
csak hát az nem prioritás, hogy egészséges nemzet legyen, egészséges emberekkel, jó nekik a lusta, kövér, beteges nép, meg ilyen kirakat élsportsikerek, amikkel a sok kövér tohonya a leláton, a klpernyő előtt büszkélkedhet, hisz meg a kenyeret és cirkuszt a népnek elvből a cirkuszi.
persze miért ne tegyék, amikor pont jó ez a beteges, korán elhaló, addig is rossz életminőségben élő, túlsúlyos, fél-alkoholista millióknak, mert igényük sincs más életnívóra ... igaz, ezt mesterségesen igyekeznek fenn is tartani orbánék, nehogy már legyen fe

CSOKKI MÁLNA 2021.08.12. 12:29:52

@Irbisz: Hát erre gondoltam én is. Te tényleg elhiszed, hogyha sóval hintenénk be a magyar élsportot, és ezt a pénzt a tömegsport propagálására fordítanák, akkor magyarok tömegei kezdenének sportolni, egészségesen élni?? (Mellesleg egy nyamvadt chips adó miatt cirkuszolni kezdtetek annak idején.)
Hidd el aközött sincs semmi összefüggés, hogy Új-Zéland a harmadik legelhízottabb ország a világon, és most hét olimpiai aranyat nyertek, és hat ezüstöt..

Irbisz 2021.08.12. 17:11:08

@CSOKKI MÁLNA:
nem-akarásnak nyögés a vége, tartja a dakota közmondás.
meg hogy amit meg se próbálunk, az biztos nem fog sikerülni -jelenleg meg itt tartunk.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.12. 20:13:31

@Irbisz: Gondolom az új-zélandi zorbányista köztársaságnak is ugyanezt javasolod.:D
süti beállítások módosítása