Ideo-logikák

Ideo-logikák

Senkinek sem érdeke egy szélsőséges ellenzéki jelölt

2021. október 10. - Tamáspatrik

Radikális politikai erő jelenleg már létezik Magyarországon, ennek a valódi alternatívája nem egy másik radikalizmus, hanem egy jóval mérsékeltebb irányzat lehet csak.

Szeretünk egyenlőséget tenni a Fidesz, Orbán tevékenysége, a NER és a kormánymédia közé, pedig négy különböző szintet, lépcsőt képviselnek a gátlástalan pénzsóvárság irányába. A jelenlegi rendszernek a súlytalan ellenzék miatt nincs belső fékje, amivel a gátlástalan szélhámosok és a cinikusok rendre visszaélnek. Per pillant ugyan nehezen képzelhető el a Fidesz leváltása 2022-ben, azonban még sok minden történhet a választásokig és az sem mindegy, hogy mennyire lesz szoros a végeredmény.

Dobrev Klárával nem is az a fő gondom, hogy Gyurcsány férje (mert ne azt nézzük, hogy ki honnan indul), hanem inkább az, hogy a DK-t képviseli, amely a magyar politikai spektrum bal szélén helyezkedik el. Nyilvánvaló, hogy ott, ahol van legalább 4-5 párt ott kell lennie egynek a balszélen is, a jelenlegi sorrend jobbról-balra haladva eléggé közismert: Mi Hazánk, Fidesz, Jobbik, LMP és Momentum, MSZP, DK. A spektrum bal szélén álló jelölt sosem fogja tudni egyesíteni az ellenzéki pártokat. Dobrev nagyon határozott és radikális politikai stílusa emellett a mérsékelt felfogású választókat alighanem taszítani fogja. Egyértelműen egy megosztó személyiségről van szó, aki valószínűleg elkeseredett, nélkülöző emberek szavazataira is számít, hiszen közülük sokan csak valamiféle csodában reménykednek.

Márki-Zay Péter vele ellentétben párton kívüli, leginkább a jobbközép vonalhoz sorolható és az egyetlen dolog, amiben nagyon radikálisnak látom az elszámoltatás kérdése. Egy következmények nélküli országban olyasmit hangoztat, ami mindenütt máshol természetes lenne, a kiterjedt korrupció fő haszonélvezőinek felelősségre vonását. Racionális, technokrata embernek tűnik, akitől inkább várható, hogy valódi rendszerben gondolkodik és az ideológiák helyett a célszerűség határozza meg a döntéseit (akár kormányon, akár az ellenzék vezetőjeként).

Egy politikus célja a látszat ellenére sem mindig a mennél nagyobb hatalom, ez még szerintem Orbán esetében is valamennyire így van, hiszen ha teljesen kinyírja az ellenzéket azzal saját radikálisait erősíti meg. Ha megint nagy többséggel győz, akkor a párton belüli radikálisok még inkább nyomni fogják a kultúrharcot, amivel a NER tovább építheti a kiváltságos rétegnek adott hűbéri jogokon alapuló feudális rendszert. Márki-Zay vagy hozzá hasonló stílusú politikusok megfelelő háttércsapattal képesek lehetnek ezt a fajta rendszerépítést visszafordítani és inkább jobbra, mint balra húzó, de mégis konszolidált, a közéleti csatabárdot elásó társadalmi viszonyokat megteremteni.

Számomra leginkább ez lenne a fontos, a háborús mentalitás visszaszorítása, és hogy ne legyünk végre elkönyvelve Európában olyan országként mint Belorusz vagy Oroszország, amely annyira szegény (szellemi értelemben), hogy csak egyfajta kormányképes erőt képes felmutatni évtizedeken keresztül.

A hatalommegosztás minden demokrácia alapja: nálunk a parlament jelenleg nem tényező (ezen kellene változtatni), a bíróságok gyakorlatilag össztűz alatt állnak, az alkotmánybíróság még úgy-ahogy tartja magát. A mindent leegyszerűsítő katonás felfogás, a vezérelvűség sajnos nagyon divatos a kiterjedt kormánypropaganda eredményeként, aminek szó szerint beláthatatlanul súlyos következményei lehetnek már pár éves távlatban is. Az Orbánhoz hasonlóan katonás Dobrev inkább olaj lenne erre a fajta tűzre, vele ellentétben a Karácsonynál ugyan sokkal határozottabb, mégis (a miniszterelnök jelölti viták alapján legalábbis) az adott helyzetben optimális megoldásokat kereső Márki-Zay lehet az ellenzék megfelelő jelöltje a jövő évi választásokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9916716952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.11. 06:24:53

"a DK-t képviseli, amely a magyar politikai spektrum bal szélén helyezkedik el"

A DK egy klasszikus jobboldali liberális párt, milyen balszél? Sokkal jobbra áll még az MSZP-hez képest is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.11. 06:29:02

Elfelejted: az ilyen előválasztásokon szerte a világon a legaktívabbak szavaznak, az adott tábor leménymagja.

A magyar liberális pedig igenis ezt akarja, egy polgári radikális, ultraliberális jelöltet, élesen jobbos gazdaságpolitikával és erősen balos identitáspolitikával.

MZP ennek a tábornak csak "kisebb rossz" lehet. Eleve egy magát keresztény hívőnek nevező, nem-belpesti, nem ex-SZDSZ-es, "kívülről" jövő ember e tábornak kb. "második Orbán" kategória, mint ezt a fanatikusabb DK-sok ki is mondják nyíltan.

BiG74 Bodri 2021.10.11. 08:47:57

A meglévő radikális alatt a fidesz csicskákat érted?
Csak mert meglátásom szerint kevered a radikalizmust, a radikális kifejezésekkel.
Tudod mikor azt mondja valaki, hogy békés ember vagyok, de ettől azért már nekem is kinyílik a bicska a zsebemben. Esetleg volt már olyan ismerősöd, akinek fát lehetett vágni a hátán, ezért hatványozottan ért a meglepetés, mikor egyszer kiakadva láttad üvölteni, csapkodni?
A dk, hát nem szimpi, oké. Van komoly támogatottsága? Akkor mi légyen? Felejtsük el, ne vegyünk tudomást róla, nyomjuk el, vagy fogjuk fel emberek tízezrei állnak mögöttük? Normális demokráciában nem tudnak gondot okozni, de képviselnek akármilyen érdekeket, törvényesen hatásosan a súlyuknak megfelelően. Hol itt a radikalizmus?
Köbükit én is hiteltelennek érzem a kijelentései miatt, de jelenleg ez most lényegtelen.

MEDVE1978 2021.10.12. 12:52:43

Két dolog:
1. Dobrev Klárával nem is az a fő gondom, hogy Gyurcsány "a" férje. Enélkül olyan, mintha Klára asszonyon lenne a nadrág :D
2. Szerintem nem igaz a besorolás, ebben egyértek Maxvallal. A DK tipikus neoliberális párt, az MSZP - már ami maradt belőle - balra áll tőle.

Egyébként ez egy demokrácia kontra józanész kérdéskör. A demokratikus döntés a DK és Dobrev Klára győzelme lenne az előválasztáson, a józan ész viszont azt diktálja, hogy Márki-Zaynak kellene nyernie ahhoz, hogy esélye legyen Viktor ellen.
Az ellenzéki politikusok és szavazók többsége nem nagyon tud mit kezdeni ezzel a kérdéskörrel: látja, hogy Dobrev tud mozgósítani, van támogatottsága stb., tehát "megérdemli", hogy az általuk vallott demokratikus elvek szerint képviselete is legyen arányosan, ugyanakkor tudja, hogy a győzelme végül nagyon nagy valószínűséggel az ellenzék vereségét is jelenti jövőre.

A pártok reakciója szintén jellemző, ők viszont nem tudnak elvonatkoztatni attól, hogy ha az ellenzék nyer a DK lesz a legnagyobb párt, ezért nekik lesz a legtöbb szavuk abban, hogy ki, milyen pozíciót kap. Ezért nem merik MZP-t támogatni a Karácsonyt is támogató pártok, nomeg azért, mert félnek attól, hogy az ő szavazóik büntetik majd őket azért, mert MZP mögé álltak.

Ez egy tipikusan az egy fecske nem csinál nyarat, a túzok meg röhög a markába szituáció. Kicsit hasonló a 2016-os USA választásokhoz, amikor igazából annyi hiányzott Hillary Clinton győzelméhez, hogy a feketék rá szavazzanak. Namármost Mrs. Clinton nem barátja annyira az afroamerikaiaknak, mint Mr. Biden vagy Mr. Obama. Lényegében Mrs. Clinton akkor azért bukta el a kulcsállamokat, mert míg Obamara vagy Bidenre leszavaztak a feketék, Clintont rühellték. Ennyi kellett Trump győzelméhez.

Most valószínűleg Magyarországon is hasonló fog lejátszódni, ha Dobrev nyer. Lényegében Dobrev jelöltsége "összegyurcsányozza" az egész ellenzéket, a FIDESZ pedig mániákus vigyorral emlékeztet majd mindenkit arra, hogy milyen volt igazából is Ferencünk. Egyszerűen nagyon sok olyan ember lesz, aki megundorodva az egésztől nem megy el szavazni.
süti beállítások módosítása