Ideo-logikák

Ideo-logikák

Most meg kell húznunk egy vonalat

2022. április 04. - Tamáspatrik

A vasárnapi választáson kiderült, hogy a demokrácia a magyarok többségét nem nagyon érdekli, ennélfogva nem sok értelme van már közéleti dolgokról beszélgetni vagy vitatkozni nyilvános fórumokon. A Fidesz fokozatosan elérte azt is, hogy az értelmiségi ember ne akarjon kitűnni, csupán belesimulni a környezetébe, átvéve annak egyszerűsített világértelmezését.

Az embert nem csapják be az érzékszervei egy választási kampány során sem, láttam, hallottam és éreztem, ahogyan egyre nagyobb teret nyer a Fidesz stílusa, dübörög az orbanizmus és egyre inkább elbizonytalanodnak az ellenzékiek. (Kérdéses egyáltalán az is, hogy megtalálták-e a szavazólapon az ellenzéki összefogást?) Ismerőseim körében nagyon jól látható volt ez a folyamat: a közmédiumok propaganda gépezete folyamatosan zakatolt, egyre nagyobb fordulatszámon, magabiztos és nagyhangú Orbán, vele szemben az erőtlenül próbálkozó, marginalizálódott és magára maradt Márki-Zay. (Az ellenzéki pártvezetői gratulálhatnak most maguknak, ez minden volt csak egység és összefogás nem.) Leírtam már régebben is, hogy a folyamatos agymosás a kommunista rendszer idején is működött, lassú víz partot mos alapon, az emberi agy olyan, hogy egy idő után már feladja, csak hagyják békén, és ez most sincs másként. Azt is leírtam, hogy nincsenek igazi akadályok az ország folyamatos jobbra tolódásával szemben, nincs gátja ennek a folyamatnak, hiszen minden fideszes médiamunkás és véleményvezér folyton rátesz egy lapáttal, hogy ki tűnik ki abban leginkább, hogy nagyon radikálisakat tud mondani.

A lekenyerezés is nagyon ment, volt akinek egy zsák krumpli, vagy egy havi nyugdíj, másoknál esetleg a többszázezres családi adóvisszatérítés volt a mézesmadzag. A korrupció magyar földön még mindig csak akkor bűn, ha én kimaradok belőle.

Amit vasárnap el tudott volna érni az ellenzék megfelelő szintű mozgósítással, hogy 3-4 választókörzetet még elvisz, amivel meg tudta volna ugyan akadályozni a kormánypárt elméleti kétharmadát, de a gyakorlati értelemben vett kétharmad mégis megmaradt volna, a kormánypárthoz közel álló, szélsőjobbos Mi Hazánk bekerülése miatt. Itt tartunk most, írjuk le: kis Oroszország épül ki, egy belarusz jellegű rendszer (a hatalomban töltött éveket nézve időarányosan Orbán „fejlődése” nem marad el Lukasenkáétól). Gratulálok az ellenzék véleményvezéreinek is, hogy miközben egymással vitatkoztak minket nem vagy alig érintő kérdésekről („cancel culture”, LMBT lobbi, nagy világcégek hatalma és hasonlók) ilyen szépen egyengették Orbán pozíciójának megerősödését.

A háborús pszichózis a kampányban mindent vitt, Orbán egy számára otthonos terepen mozgott. Háborúk vagy polgárháborúk vannak minden évben a világ különböző részein, ez most valamivel közelebb zajlik a határainkhoz, de szó nem volt sosem arról, hogy valamilyen módon belesodródnánk. (Egyik országnak sem az érdeke ez Európában, a NATO is nem véletlenül tartja magát távol. A fegyverszállítás a mai világban már nem kirívó eset.) Orbánék viszont elérték, hogy a veszély a valóságosnál nagyobbnak tűnjön, és ilyenkor kapcsolnak be azok a nem tudatos reflexek, hogy erőskezű és határozott vezért akarunk látni. Vészhelyzetben az emberek számára nem annyira fontos a szabadság, nem számítanak az olyan dolgok, mint a piacgazdaság és hasonlók, az erő felmutatása inkább, ami imponáló lehet. Orbán nagyon jól eladta azt is, hogy ő lesz a jó válságmenedzser, aki majd ügyeskedve a nagyhatalmak között csendes vizekre kormányozza az ország hajóját. (Ami szerintem egy humbug, de sokan elfogadták.)

Nincs értelme többé a politikáról beszélgetni, mert az érvek eddig se sokat értek, de most már végképp semmit sem fognak érni a Pártközpont döntésével szemben. A rendszer halakat osztogat, de nem segíti, hogy az emberek megtanuljanak halászni, tudásellenes és a személyes függőségeket erősíti. Ami várható még, és nem kell hozzá különösebb fantázia vagy jóstehetség, hogy a multi kereskedőcégeket elűzik, a közösségi portálokat cenzúrázni fogják, a civil szervezeteket betagolják különféle szervezetekbe vagy ellehetetlenítik. A nyugdíjasok nagy részére kemény idők jönnek, az egyedülállók és a munkanélküliek is nagyon meg fogják szenvedni a válságot, a pedagógusok és egyéb állami alkalmazottak szintén, bár a családosok további kedvezményeket kapnak majd, hogy az árrobbanások hatásait ne érezzék meg annyira. A keresetek közötti különbségek nőni fognak, a falu-város ellentéte még erősebb lesz és a városlakók járnak rosszabbul. Az is sanszos, hogy megvonják tőlünk az EU támogatások nagy részét, esetleg még a szavazati jogunkat is az EU egyes testületeiben.

Nem látom már értelmét annak, hogy bármit is elemezzünk, vagy bárminek az értelmét keressük, mert úgyis a központi ideológia fogja megmondani, hogy mi a fekete és mi a fehér, mindenkit lemosnak a pályáról. (A morgás joga nem valódi jog.) A magam részéről én már levontam a tanulságot és befejeztem ezt a fajta tevékenységet, keressünk helyette inkább valami mást. Lesznek olyanok is, akik számára ez egy időutazás a múltba, rendszer visszaváltás folyik éppen a Kádár-rendszer fellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8317797695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.05. 09:40:12

@zord íjász:

Zokogjatok, ez kellemes dallam a kisemberek füleinek: a liberális nagyurak és csicskásaik sírása-rívása nagyszerű zene.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.05. 09:43:59

@chokdii:

Hadd zokogjanak, hogy nem csak Soros gazda álciviljei szavazhatnak. Beletörődnek és hazemennek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.05. 09:44:58

@midnight coder:

A magyar ember nehezn veszi be azt a fokú gerinctelenséget, amit az LMP és a Jobbik adott elő, ennyi az egész.

Kage kyōi 2022.04.05. 10:10:00

@DFK: orbán még több hülyeséget beszélt. Például hogy erősebb nemzetállamok kellenek, meg erősebb eu- a kettő üti egymást.

Kage kyōi 2022.04.05. 10:10:32

@ulpius66: ennél többet összehordott bármely fideszes blog

Kage kyōi 2022.04.05. 10:13:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Milyen nagyúr?
te talán azt hiszed az osztatlan tulajdon magyar gazdáé lesz?
nem !
A Pártállam viszi mindet !
a fidesz lerohanta a Vidéket és kisajátította magáénak.
nézz utána kik az új nagyurak.
ne ülj a fotelben.
meg fogsz lepődni !

MEDVE1978 2022.04.05. 10:19:05

Hát, én ezt nem valami értékteremtő izének gondoltam sohasem, hanem szimplán szórakozásból írok kommenteket :) Baj is lenne, ha azt gondolnám, hogy embereket kell befolyásolnom ezzel, nincsenek se politikusi, se tanári ambícióim.

#szájbergyerek# 2022.04.05. 10:25:38

Ilyen magas részvétel mellett azt írni, hogy "a demokrácia a magyarok többségét nem nagyon érdekli" azért több, mint szánalmas.

Az, ahogy magára hagyták Márkyt, csak megerősített abban, hogy erre a takonygerincű bandára soha, semmilyen körülmények között nem szabad rábízni az ország vezetését. Szerencsére választók többsége erre ráérzett.

A legnagyobb ellenszélben a Mi hazánk volt és mégis bejutottak a parlamentbe.

Szóval tetszettek volna kevesebbet gyalázkodni és több mandátumot szerezni.

Nancsibacsi 2022.04.05. 10:39:47

A posztban az egyetlen értelmes gondolat hogy a poszter abba fogja hagyni. Persze ez nem fog megtörténni, max ha elzárulnak a pénzcsapok, - ami ugyebár esélyes, mert Gyuri bácsi is be fogja látni, hogy ez az üzlet nem jött be.

A demokrácia köszöni szépen jól van. Az hogy nem olyan eredmény született amit ti szeretnétek az pl. annak köszönhető, hogy az emberek túlnyomó része józan, nem iszik drogra, és a saját és családja boldogulására koncentrál. Nézzétek meg mikor nyertetek utoljára, és elemezzétek ki hogy az a győzelem miért történt, aztán rá fogtok jönni hogy 12 éve miért buktok:
2002-ben Medgyessy mindenben RÁÍGÉRT Orbánra. A Medgyessy-Orbán vitában Orbán azt mondta hogy kb 2 év múlva tudjuk bevezetni az eurot, Medgyessy azt mondta hogy 1 év múlva. Orbán bármit mondott, Medgyessy válasza az volt hogy igen, ez jó, DE MI TUDJUK MÉG JOBBAN! Az emberek látták hogy ez üres fecsegés volt - de akkor már késő volt. Ezután mi is történt? 2004-re nem lett EU csatlakozás, 2006-ra csődközeli állapot, öszödi beszéd - emellett törvény az adócsökkentésről, amelyet választások után még az életbe lépése előtt megszüntettek, stb. Szóval megint csak ígértetek, kiderült hogy hazudtok, megijesztett titeket a sok-sok lámpavas . Azóta ígérni se mertek, mert tudjátok hogy harmadszor a be nem tartott ígéreteknek akasztás lenne a vége. De mondok egy trükköt: mi lenne ha olyat ígérnétek, amit be is lehet tartani? Ja, hogy ahhoz tehetség kellene, meg olyan szintű vezetők, szakemberek amik a FIDESZben megvannak? HÁT IGEN, EZ ÍGY VAN!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.05. 10:59:04

@Nancsibacsi: lóizét. Csőd közeli állapot 2012-ben volt.
Orbán ígérni tud, majd meglátjuk, mi valósul meg belőle.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.05. 10:59:41

@Nancsibacsi: "meg olyan szintű vezetők, szakemberek amik a FIDESZben megvannak? HÁT IGEN, EZ ÍGY VAN!!"

Szakemberek?

MEDVE1978 2022.04.05. 11:01:49

A vereség okairól. Négy fő tényezőt látok most, hogy már vannak adatok és kicsit talán higgattabban lehet nézni a dolgokat:

1. A kormánypárti médiatúlsúly és kampány sikere. Szerintem itt valójában egy 8-10-szeres vagy még nagyobb szorzó van. Egyszerűen a FIDESZ mindent nagyon ügyesen sorba állított a papagájok közé. Ez kezdődik a kézivezérelt közmédiától kezdve a KESMA-n át egészen a barátságos oligarchák (bár ez rossz szó, mert Magyarországon nincsenek igazi oligarchák, ezt Simicska óta tudni, inkább valamiféle papi főurakhoz hasonlítanám őket, akik elvben nem hagyhatnak örökül, mert a vagyonuk visszaszáll az államra, ebben az esetben Orbán Viktorra) által tulajdonolt médiákig.

Nagyon úgy tűnik - bár erről még nem olvastam felmérést -, hogy a korábban ellenzéki "területnek" számító interneten és social médiában is sikerült a FIDESZ-es kampány. Itt elsősorban a milliárdokért hirdető Megafon és a youtube hirdetések lehettek sikeresek. (Az első kísérlet a Pesti Tv és a Rákay Philip féle Patrióta volt, amik csúfos kudarcok voltak).

A kampány egyértelmű része volt az osztogatás, az SZJA visszatérítéstől a hatósági áras csirkefarháton, benzinen és rezsicsökkentésen át a 13. havi nyugdíjig vagy valószínűleg az utolsó pillanatos kis helyi választási csalásokig, mint a disznóvágás, amiről írtak.

2. Az összefogás kudarca és Gyurcsány. Úgy tűnik ez a realitás: míg az átlagos magyar nem jobboldali, de nem is DK-s szavazó befogja az orrát és behúzza az ikszet az összefogás mellé, akkor is, ha abban Ferenc a legnagyobb erő vezetője, addig a nem elkötelezett vagy jobboldali szavazók szemében Ferenc démon, akit sohasem akar kormányon vagy inkább a politikai életben látni. Ennek nagyjából két kiemenetele van: az egyik, hogy Ferenc a magyar politikai élet része marad, ez esetben Orbán hatalmon marad, mert összegyurcsányozható lesz bármely vele szövetkező politikai erő. A másik, hogy Ferenc nagyon erősen kivonja magát a politikai életből (Ahogy mondjuk Bajnai) vagy meghal. Mivel már eltelt 12 év egyre inkább egy nosztalgikus ördögkép kezd élni a legtöbbekben Gyurcsányról. A legnagyobb illúzió azt gondolni, hogy ez nem frissíthető fel pillanatok alatt egy újabb Elkxrtukkal és mindig lesz pénz arra, hogy egy sor politikai prostituált, mint Kálomista csináljon egy újabbat.

3. A Jobbik és a vidéki kudarc. Itt érdemes visszapörgetni a történteket. Vona Gábor nem véletlenül kezdte a Polgári körökben. A Jobbik lényegében egy FIDESZ hardként (keményként) kezdte a működését, radikálisabb üzenetekkel (mocskos cigányok, mocskos kommunisták, rendpártiság, halálbüntetés). Azóta sok minden történt: a FIDESZ radikalizálódott, gyakorlatilag benyomulva a Jobbik helyére - egyedül a cigányellenesség nem annyira hangsúlyos. 2018-ban egyértelművé vált, hogy a Jobbik nem képes egyedül megverni a FIDESZ-t, viszont a baloldali szavazatok nélkül nincs egyéni mandátum és nincs kormányváltás. Ezért mentek bele az összefogásba. A probléma az, hogy a szavazók természetesen ugyanazok maradtak és a FIDESZ radikalizálódása után zömében visszamentek a FIDESZ-be vagy átmentek a Jobbik2 Mi hazánkba. Utóbbi ugyanis pontosan azt nyújtja, amit a 2010-es évek elejének Jobbikja = meg kell állítani a cigányok túlszaporodását, rendpártiság stb. Ennek következménye, hogy az összefogás nem tudta megszólítani a vidéket, ami társult egyszerre a hatékony FIDESZ propagandával.

4. A háború. Ez egy konkrét ellenzéki kampányhiba volt. Az ellenzék vagy legalábbis MZP vígan felült az Ukrajnát szentté avató vonatra még a legelején. Egy gyors rendeződés esetén ez akár még be is jöhetett volna, de a helyet jelenleg is húzódik. Időközben az ukránok előjöttek egy rakat irreális követeléssel (légtérzár - ami azonnali világháborút eredményezett volna, illetve teljes szankcionálás, ami pedig óriási válságot), MZP és az összefogás pedig továbbra is azt hangsúlyozta, hogy fegyvert kell szállítani az ukránoknak. Így a FIDESZ könnyedén húzta rájuk a háborúpárti cimkét, míg Viktor a béke angyalaként tetszeleghetett. Valószínűleg ez az üzenet nyomhatott sokat a latban, hatalmas hiba volt.

MEDVE1978 2022.04.05. 11:03:49

@#szájbergyerek#:
Hol volt ellenszél a Mi hazánknak?
Na ne röhögtess. A FIDESZ a kampányával az összefogásra koncentrált, ahogy ez visszafele is igaz. Senkit nem érdekelt az a párszázezer volt Jobbikos szobanáci.

nyelv-ész 2022.04.05. 11:06:45

Elképesztő pofátlanság a saját inkopetenciánkat, hülyeségünket a szavazópolgárokra kenni!

A hatpárti összefogás kezdettől fogva hiteltelen volt. Nem volt közös programjuk azon túl, hogy kormányváltást akartak.
Nem azt tolták előtérbe, aki az előválasztáson a legnépszerűbb volt.
Akit előtérbe toltak, nem kapott határozott stratégiát. Csak össze-vissza beszélt, könnyen kiforgatható baromságokat mondott. A magyarokat érintő létkérdésekről ordas marhaságokat nyilatkozott.

Fentiek mindenféle ellenpropaganda nélkül is a bukást eredményezték volna. Ezek után azon jajveszékelni, hogy milyen szörnyű is ez az ország - minimum bunkóság.

Lehetett volna a szájtépésen kívül tenni is valamit. Az MKKP egy minipárt, de ők a kapott pénzből hasznos dolgokat csináltak, adományoztak egy kárpátaljai kórháznak, stb. Talán róluk mindenki elhiszi, hogy nem csak a zsebüket akarják tömni - bár ők ezt tagadják :-) Talán ők legközelebb bejutnak a parlamentbe, a sok idióta meg kívül reked, és a szájtépés ("pártpolitika" ugyebár) helyett mennek majd kapálni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.05. 11:11:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez azt jelenti, hogy nem jön ki a matek.
Nomeg azt, hogy az ellenzék vesztett.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.05. 11:17:46

@MEDVE1978: viszont, a számok alapján a fidesz nem nyert, az ellenzék vesztett.

kewcheg 2022.04.05. 11:28:40

Ez a két majom, a fegyenc meg a parizeres az elmúlt egy napban úgy leszerepelt, hogy szerintem sok ellenzéki szavazó már nem is annyira bánja a bukásukat.Ilyen alakoktól egy százezer forintos zsigulit se vennék, mindamellett a jobbikról azt se lehet tudni hogy most ez konkrétan sz@r, vagy kalaposinas?
A dk, tudjuk egy nyíltan ateista, keresztényellenes, szélsőséges párt. (Nem a Mi Hazánk a szélsőség, hanem ez, valaki jól írta korábban, hogy ezek T-rexek, érzelem, erkölcs nélküli bolsik.)
Zaynak ez egy jó nagy tanulság volt remélem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.05. 11:33:37

@ulpius66: mint jól látszik, azt mondom, hogy nem a fidesz nyert, hanem az összefogás vesztett. Balfaszkodott.
Mi ebben, ami meghaladja képességeidet?

A fidesz minden szinten kiváló munkát végzett, lekörözte az ellenzéket propagandában, ráköltött pénzben.
Mégis, kevesebben szavaztak rájuk, mint négy éve. Ugyanolyan részvétel mellett...
Az összefogás viszont megmutatta, hogy az ellenzék Gyurcsányról szól, nélküle MZP elszabadult hajóágyú volt, csak tört, zúzott.

Fogadd őszinte részvétem.

Minden ballib bérretteg 2022.04.05. 11:35:45

Leírtam 2014-ben, leírtam 2018-ban, leírtam most is, és leírom 2026-ban is.

Gyurcsánnyal soha a büdös életbe nem fogtok győzni.

Nem tudom, hogy mással tudtok-e, de vele biztosan nem.

Nem véletlen, hogy Vona is azt írta az elemzésében, a Fidesznek elég össze Gyurcsányozni bárkit. Vele is ezt tette a Fidesz, Márki-Zayal is, és mindenkivel ezt fogja a jövőben is.

Teljes joggal. Mert amíg Gyurcsány ott van, addig ezek csak kirakat emnerek. Az elkúróé a terep.

#szájbergyerek# 2022.04.05. 12:07:15

@MEDVE1978:
Ezek szerint mégis csak volt akit érdekelt és szavazott rájuk aztán be is jutottak.
Jóval kevesebb médiafelülettel, annak ellenére, hogy a két "nagy" marakodása mellett alig voltak hallhatóak.
Szóval ne picsogjon az ellenzék, hogy nem volt elég médiafelülete.

ez a nevem senki 2022.04.05. 12:24:38

engöm nem érdekel semelyik demókrácia
a Viktor alatt jól élünk
megvéd a sorostól és a migráncsoktól

Nancsibacsi 2022.04.05. 12:54:26

@Igazamvanvagyigazamvan?: Igen, szakemberek. Pl. Varga Judit kiváló igazságügyi miniszter - nemzetközi szinten is "valaki". Ugyanígy Szíjártó Péter nagyon sikeres külügyminiszter. Varga Mihály meg olyan pénzügyminiszter, akit szívesen leigazolna bármely európai ország a munkássága alapján - ha tehetné. Mutass hasonlókat az "ellenzéki" oldalon. Bajnai, aki kiválóan csődbe tud vinni cégeket, és a felszámolásukon sokat tud nyerni? Esetleg Offshore Péter? Vagy ki az akit megemlítenél?

eßemfaßom meg áll 2022.04.05. 12:59:13

(Kérdéses egyáltalán az is, hogy megtalálták-e a szavazólapon az ellenzéki összefogást?)

mármint az első helyen szereplő karikát ami alatt szép nagy betükkel szerepelt a jópártok neve majd a jólistavezetők névsora?

Biztos nem vette észre a többség ezért húzta az X-et a fideszre pedig el akarta volna zavarni o1g-t

eßemfaßom meg áll 2022.04.05. 13:03:10

"Ismerőseim körében nagyon jól látható volt ez a folyamat: a közmédiumok propaganda gépezete folyamatosan zakatolt"

A közmédiát a jóoldali vélemények szerint csak a műveletlen csóró falusi tahók nézik, szóval az ismerőseid...

Nancsibacsi 2022.04.05. 13:03:25

@Igazamvanvagyigazamvan?: 2012-ben? Amikor az IMF már el lett hajtva a vérbe? Aha, értem...

midnight coder 2022.04.05. 13:04:29

@MEDVE1978: 1. Azért a youtubeon az ellenzék is szépen hasított. Én legalább annyi reklámjukat láttam mint Orbánéknak. Szerintem az aligha lehetett a bukfenc oka, hogy Orbánék el tudták juttatni valakikhez az üzenetüket, míg az ellenzék nem. Lehet, hogy Orbánéknak ez könnyebben ment, de az ellenzék bukfencének sem az volt az oka, hogy itt van a Cenz meg az ura és nem lehet szabadon kommunikálni.
2-3. Mondd meg úgy õszintén, ha mondjuk te teszem azt Jobbik szavazó vagy, és több mint 10 éven át hallod a DK-tól hogy te rohadt náci, te vagy a felelõs a Holocaustért meg minden más rosszért, és amúgy is egy primív agyú gyökér vagy, akkor te vajon elmentél volna szavazni a DK politikusára csak azért mert a pártod vezetése szeretne egy tányérból tocsikolni Fletóékkal?
És bizony a magyar politikai közéletben Fletó jelenleg a legkárosabb jelenség. Még egy fokkal Orbánnál is károsabb. Egyrészt, mert õ a garancia arra, hogy Orbánt a miniszterelnöki székbõl fogja elvinni a végelgyengülés, másrészt mert önmagában is legalább olyan toxikus hatalommániás, de mellé még hülye is. Azon túl persze, hogy a hatalmat remekül meg tudja szerezni, de megtartani és élni vele már nem. Õ az egyetlen miniszterelnökünk a gengszterváltás óta, akinek azért kellett idõ elõtt mennie, mert forró lett a lába alatt a talaj.

midnight coder 2022.04.05. 13:10:34

@ez a nevem senki: Azért balfék oldalról én elgondolkodnék azon, hogy ha az ukrán menekültek mondjuk kis hazánk helyett teszem azt Szaud-Arábiába veszik az irányt, vajon mennyire találnak lelkes fogadtatásra. Eltávolítják-e esetleg a környékükrõl az iszlamista jelképeket, hogy ne sértsék a bevándorlók vallási érzelmeit? Netán ha valaki amiatt aggódna arrafelé, hogy pár százezer keresztény európai etnikai, gazdasági, kulturális problémákat okozhat arrafelé, vajon ezeket is szélsõségesnek, keresztényfóbnak bélyegzi az ottani mainstream politika/média ?

G R Reventlov 2022.04.05. 13:53:05

Ugyan már, nem kell sírdogálni, inkább nevessünk együtt a kabarén. Például ezt sem tudom máshol elképzelni:

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista" - miniszterelnöki "évértékelő" (2020)

"Kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyarországi baloldalnak adtak. A baloldal Gyuri bácsi életének legrosszabb befektetése volt, 12 éve csak viszi a pénzt" – jelentette ki a miniszterelnök.
( index.hu/belfold/2022/04/03/orban-viktor-gyozelmi-beszede/ )

Aha. Nekem azért lenne egy erős jelöltem a "legrosszabb befektetés" címre: a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Vezetőképző Intézetének egykori szociológus gyakornoka. Egy bizonyos Orbán Viktor... :-D

"1988. áprilistól a Soros Alapítvány támogatásával mûködõ Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa. 1989. szeptembertõl a Soros Alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberális politikai filozófia történetét tanulmányozta; ösztöndíját az 1990. évi országgyûlési választások közeledése miatt 1990. januárban félbeszakította.
...
Az 1994. évi országgyûlési választásokra készülve pártja nevében egyik aláírója a négy liberális párt választási együttmûködési megállapodásának. 1992. szeptember 6-án, a Liberális Internacionálé mainzi kongresszusán alelnökké, 1993 januárjában a szervezet végrehajtó bizottságának a tagjává választották. Irányítása alatt a Fidesz egy radikális ifjúsági politikai mozgalomból nemzeti elkötelezettségû mérsékelt liberális középpárt lett.
...
Az 1996 áprilisában megalakult Új Atlanti Kezdeményezés (New Atlantic Initiative) magyar nemzeti Bizottságának az elnöke."
( www.parlament.hu/kepviselo/elet/o320.htm )

Ahogy a dakota közmondás tartja: "Nem az számít, kinek a létráján másztál fel a tetőre, hanem az, hogy pofán verd az illetőt, a létrát meg felhúzd magad után."

----

Aki viszont hasonló következtetést objektív szakembertől kíván olvasni, az így szólt 2013-ban, szerintem erre mondják, hogy szépen öregszik.

"Mi hát akkor a probléma? Sajnálom, de az a helyzet, hogy mi vagyunk a probléma. Miattunk lesz minden rosszabb, akár Orbán a vezér, akár Lázár, Rogán vagy éppen Mesterházy. A politikusok ugyanis tanulnak: bárki is nyer majd legközelebb, vagy azután, a leckét már megtanulta. Ha teheti, ugyanúgy fog kormányozni, mint Orbán. Professzionálissá vált a politika – mondjuk finomkodva, ami annyit jelent, hogy ma már minden hivatásos politikus tudja, hogy miről szól a hatalomgyakorlás. Hogyan kell megosztani, félelmet kelteni és reményt adni, hogyan kell üzeneteket megfogalmazni és minden csatornán szajkózni, leegyszerűsíteni és adagolni, terelni és beállítani – ismernek minket, tudják, hogy mi lesz sikeres és mi nem működik. Vannak persze tehetségesebbek és ügyetlenebbek, de aki választást nyer, ugyanezt a játékot szeretné majd játszani. Értem én, hogy nem elhanyagolható a különbség abban, hogy ki kinek akar megfelelni, kinek ad és kitől vesz el, de a lényeg ugyanaz: ebben az országban a politikai logika fog uralkodni, bárki is lesz hatalmon – vagy éppen ellenzékben.

A politikai logika, amelynek felismerése az egyik legnagyszerűbb dolog, ami az elmúlt években velünk történt. Hogy létezik, hogy van ilyen, s hogy nincs a politikában királyi út, hogy nem megkérdőjelezhetetlen „tények” és „igazságok”, hanem érdekek és értékek mozgatják a döntéshozót, s a politikus ma már nem levágja, hanem állandóan számolja a fejeket. A politika kivívta autonómiáját, lábra állt, érti a játékot, és ennek megfelelően teszi is a dolgát. Bár tényleg lehetnének néha megengedőbbek, kicsit méltányosabbak, olykor hasonlíthatnának jobban egy államférfira, alapvetően rendben vannak, azt és úgy teszik, amit és ahogy tőlük elvárható.

Ismétlem: a gond velünk van. S ami igazán nagy gond: mi leválthatatlanok vagyunk. Csak egy reményünk van, ugyanaz, amit 16 éve is gondoltam, akkor még kicsit más formában: a tanulás. Miért kellene változtatnunk? Mert ha nem értjük meg, ha nem tesszük meg, a politika bármire képes lehet, bármit megtehet – velünk vagy éppen ellenünk, vagy akár mindkettő egyszerre. Mindegy, hogy ki a miniszterelnök, ha nem értjük meg a játék tétjét és lényegét, nem lesz semmilyen ellenerő a politikai logikával szemben."

torokgaborelemez.blog.hu/2013/10/25/501_apokalipszis_holnap

Boar. 2022.04.05. 14:07:42

"(Az ellenzéki pártvezetői gratulálhatnak most maguknak, ez minden volt csak egység és összefogás nem.) "
Ez nem ilyen egyszerű. Szerintem megpróbálták. Inkább MZP nem hagyta. Abban a pillanatban, hogy érdekes körülmények között megnyerte az előválasztást, önjáró lett, fejébe szállt a dicsőség. Nem baj, sőt fontos, hogy egy miniszterelnökjelöltnek legyen önbizalma de közben azért ne felejtse el, honnan jött, hogy került oda és mi a dolga. Ő ezt saját kútfőből kívánta megoldani, ennyire futotta.
MZP nem volt alkalmas se választást nyerni, se miniszterelnöknek. Dobrev Klára jó lett volna miniszterelnöknek de vele a hátizsákja miatt ebben a környezetben nem lehet választást nyerni. Olyan jelölt pedig, aki miniszterelnöknek is jó meg a választást is meg lehet nyerni vele a kancigány rendszerével szemben, nem volt.
Ismert politikus nem jó mert kicsinálják...orbánék Teréz Anyát vagy Ghandit is kicsinálnák, megvan hozzá az aljasságuk, a gátlástalanságuk és a befogadó közeg, a nagy magyar csürhe is. Ismeretlenre rábízni az országot...hát az se buli.

parttalan 2022.04.05. 14:52:12

Nincsenek érveid posztoló, csak narratíváid, csúcsértelmiségi felsőbbrendűségi tudatod meg nagy arcod.

Amennyiben a pesti liberális értelmiségi gittegylet az ellenzék prominenseivel továbbra is lenézi a vidéki embereket, és valódi alternatíva felmutatása helyett a kontraproduktív orbánozással együtt ebben ki is merül a mondanivalója, azzal az orbáni 2026-os, '30-as, és '34-es kétharmadot fogják érlelni. Bár igazából már olyan mindegy, eddigi "munkásságukkal" elérték, hogy mára a magyar társadalom összes szegmense (jómódúak, középosztály és szegénységi küszöb alatt élők többsége egyaránt) a Fideszhez legyenek bekötve.

konrada 2022.04.05. 14:53:08

@MEDVE1978: ..azért így egymás között: mekkora húzás volt, hogy zorbánék felépítették a Mi Hazánkat - ahogy régebben a Jobbikot - hogy legyen jobbra tőlük egy parlamenti párt, akihez képest megint középen lehetnek.
...és az MH megint pár ciklusra megakadályozza majd az igazi összefogást - egész addig, míg az aktuális vezetője nem hiszi majd el, hogy a ballibek majd beviszik a hátukon a kormányba...

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.05. 15:09:35

Ameddig a síkhülye birkamagyar fidesszavazóval mindent meg tud etetni a csaló hazug, tolvaj geci, addig nem is lesz változás. Bárkire bármit rámondhat a tolvajbanda a birkák meg elhiszik nekik. Buta ország ez, buta emberek millióival, akik a Fideszre szavaztak.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.05. 15:11:50

@konrada: Birkákkal mindent meg lehet etetni. Nem csodálkozom rajta, hogy az ország ott áll ahol. Belorusz és Szerbia között félúton a pöcegödör szélén egy hajszálra az összeomlástól.

parttalan 2022.04.05. 15:24:23

@Minden ballib bérretteg: "Gyurcsánnyal soha a büdös életbe nem fogtok győzni."

Kik? Dékán kívül nincs számottevő ellenzék.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.05. 15:28:19

Az ellenzéknek két dolgot sikerült elérni szerencsére, ami csak később fog robbanni. Az egyik hogy a csuti csaló a választások előtt szétosztotta azt a maradék kis pénzt is amit még nem lopott el hitelből finanszíroz a, amit most neki kell törleszteni. Ezzel az emberek jól jártak. (igaz később szívni fognak miatta, de legalább odaadták nekik és nem lopták el, mint Paks 2t, a lélegeztetők árát, a Belgrádi vasutat vagy az eus támogatásokat) A másik a jogállamisági eljárás, ami megvonja a csuti patkánytól az eus pénzek ellopásának lehetőségét. Ezeket a pénzeket majd városok veszik fel a gecit megkerülve, amiből majd látszani fog, hogy azt nem ő adja. Ezeket mind az ellenzéknek köszönhetjük, orbánt pedig megfosztják a pénzektől, amiből nem tud osztogatni választások előtt. Nehéz idők jönnek a patkányra és seggnyaló csatlósaikra, nem lesz mit ellopni, ráadásul az autógyárak félgőzzel fognak termelni alkatrészhiány miatt, a gáznak kőolajak meg duplázódik az ára. Szép új világ, no csuti csaló ezt hazudd el a nép elől!

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.05. 15:32:49

@ulpius66: Én nem hiszek faszkalap, hanem tudok. Veled és a seggnyaló, hiszékeny faszkalap szektáddal ellentétben.

Andy73 2022.04.05. 15:37:23

A magyarokat nem érdekli a demokrácia, hiába volt 70 százalékos a részvétel, mert a baloldali blogger szerint nyilván csak az összefogásra leadott szavazatok demokratikusak, a többi nem. A Jobbikos szavazat demokratikus, a fideszes nem. A mi hazánkos amolyan kakukktojás, hiszen az is ellenzéki, de kérdéses, mennyire felel meg a blogger demokráciarol alkotott elkepzeleseinek.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.05. 15:40:41

@ulpius66: A geci folyamatosan bukik, egyre mélyebbre. És ezt nem választásokkal mérik, hanem jólétben. Hamarosan megelőzi korrupt csóringer pöcegödrét Bulgária is, oszt kijelenthetjük, hogy a csuti csaló jólétben megteremtette az EU legszegényebb államát, ameddig még ki nem basszák onnak. És ha Ezek után csatlakozik a fasiszták független közösségéhez(FÁK) akkor talán feljebb léphet a jóléti ranglétrán valahova belorusz és Szerbia elé, ruszkik mögé.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.05. 15:54:15

@ulpius66: Itt vagy te mocsok?

"ulpius66
2022.01.24. 13:46:24
Jujjjjjj, de izgi ........

Én már alig várom, hogy feldarabolják ukrajnát!

A legnagyobb részt a Fehéroroszok kapnák, elvégre tőlük vett el legtöbbet Ukrajna, az oroszok megkapnák az egész Donyeck-medencét és a Fekete-tenger melléket, a románok Bukovinát és Moldáviát, a lengyelek Lemberg és környékét (az úgyis évszázadokig lengyel volt.........

Mink magyarok meg Kárpátalját.........

Nagyon várom mán a háborút! "

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.05. 15:55:20

@ulpius66: Nemhogy nem unom, hanem kifejezetten jól szórakozom az ilyen és hasonló hozzászólásaim megfogalmazása közben. Ezt még el kell viselnetek egy darabig, addig amíg a dölyfös fasiszta csuti csaló el nem takarodik. Ha kell még a sírotok felett is kísérteni fogok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.05. 15:56:20

@parttalan: Magyarázd meg hogy miért van az hogy ahol manipulálhatók a választó körzetek, átrajzolhatók, ott mindenütt a fidesz nyert! Ahol nem, ott az ellenzék.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.05. 16:00:56

@midnight coder: "Azért a youtubeon az ellenzék is szépen hasított. Én legalább annyi reklámjukat láttam mint Orbánéknak." - ez nem igazán stimmel. Nekem vagy a tízszerese jött fel fideszes mint ellenzéki.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.05. 16:02:02

@Nancsibacsi: Az IMF úgy lett elhajtva, hogy lenyúlták a manyupot, felvettek egy csomó hitelt, meg felhasználták a devizatartalékot.

nyelv-ész 2022.04.05. 16:03:35

@Boar.: Érdekes elképzelés.

Érdekes abban az értelemben, hogy a hat mindentudó párt úgy gondolta, útnak ereszti MZP-t, mindenféle épkézláb kormányprogram nélkül. Mindenféle támogatás nélkül. Hadd fussa körbe az országot, hadd szavaljon a mikrofonba blődségeket. Hátha elég az a szöveg, hogy vesszen Orbán. Hátha ettől mindenki beáll mögéjük. Hátha megnyeri nekik a választást.
Ha igen, akkor az közös siker. Ha nem, akkor MZP a bűnbak.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.05. 16:16:26

@Boar.: "MZP nem volt alkalmas se választást nyerni, se miniszterelnöknek."
Ez a Fidesz kottája. A legfőbb gond nem MZPvel volt, hanem hogy sokan elhitték azt, amit a Fidesz szajkózott. Sok ellenzéki szavazó is, akik azután szavaztak a Fideszre meg a miépre(ja bocs mihazánkra

efi 2022.04.05. 16:26:55

Orbán egy idióta, a szavazói agymosott f.szok. Az ilyenekkel tényleg nem lehet értelmesen vitatkozni. Gyönyörűen haladunk a lukesonkoi demokrácia felé. A magyar ember egyszerűen buta és örök vesztes.
Csak azt szeretném még megérni, hogy nem győztesként, hanem vesztesként, egy hatalmas zakó után végre lefagy az a cinikus röhögés a mocskos pofájáról. A rá szavazók meg le vannak szarva, menjetek tapsikolni a magyar Kim Dzsong-Unnak. Ti vagytok a felelősek azért, hogy évtizedekre felszámolásra kerül a valódi demokrácia ebben az országban és helyette visszahoztátok a Kádár-rendszert.

parttalan 2022.04.05. 16:42:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Egy másik poszt alá tegnap ezt írtam:

parttalan 2022.04.04 19:10:17
Az ellenzék sz@r, Orbán úgy ahogy tud kormányozni, a választási törvénybe pedig önérdekből belenyúlt. Ez a három tényező eredményez sorozatban a Fidesznek kétharmadot.

Belenyúltak a választási tv.-be több változtatással is. Egy forduló, körzethatárok, határon túliak szavazati joga. Utóbbi egyetlen listás helyről dönt, de mind 2014-ben, mind 4 évvel ezelőtt rá lehetett fogni a 2/3 elérésére.

A választókörzetek "manipulálása", "átrajzolása" konkrétan összevonást jelentett. Nem hinném, hogy ekkora győzelemnél számított volna. A csongrádi 4. vk-ben biztosan nem. Lázár fölénnyel győzött a vásárhelyi és a makói részben is. Ha ez a vk. ma is két külön körzet lenne, azokat két kormánypárti jelölt nyerte volna meg.

MEDVE1978 2022.04.05. 16:47:28

@midnight coder:
1. Youtube-on én többnyire FIDESZ túlsúlyt láttam, a Megafon jött szembe elég sokszor. Az utolsó napokban kb. háromszor annyi FIDESZ hirdetést láttam. Mondjuk itt elsősorban nem a politikai hirdetésekkel, hanem a gleichschaltolt kormánypárti műinfluenszerekkel volt problémám.
2-3. Máig emlékszem a pillanatra, amikor Gyurcsány Ferencet miniszterelnökké választották. Az egyébként FIDESZ-es barátnőmmel feküdtünk az ágyban egy nyaraláskor, éppen a strandolás után este. Ő megkérdezte, hogy nem örülök-e, mert, hogy Megyó vállalhatatlan volt, mire én azt mondtam neki, hogy: "Nem, ez egy Orbán-klón". Ezt továbbra is tartom, Gyurcsány rettenetesen hasonlít Orbánra (ugyanolyan gátlástalan, opportunista, hatalommániás, hullákon keresztül menő politikus), csak az előjele ellenkező.
A Jobbikos hozzászólásoddal nem feltétlenül értek egyet, szerintem az üzenet volt a döntő. A Jobbik fő üzenete a rendpártiság, nacionalizmus, cigánygyűlölet, migránsgyűlölet, homokosok gyűlölete volt. Ezt az irányt tökéletesen továbbviszi a FIDESZ (a rendpártiságot, nacionalizmust, sőt még az oroszbarátságot is, lásd KGBéla), a kormányzópártként már vállalhatatlan részeit (cigány és idegengyűlölet, oltásszkepticizmus) pedig a MI Hazánk. Tehát itt az én értékítéletem szerint egyszerűen az történt, hogy a FIDESZ-hez és a Mi Hazánkhoz átmentek azok az emberek, akiket a fentiekkel meg lehetett szólítani. Persze DK, meg GYurcsány, de szerintem a nagy részük akkor is átment volna, ha nincs Gyurcsány.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.05. 16:55:19

@ulpius66: Tévedésben vagy faszfej. A túl sok rogán propaganda hatott(egy hónapnál tovább nézted) Az igaz magyarok (nem az álmagyar orbanisták) fognak ezután is pénzt kapni, csak azt nem a hűbéri csuti cigányvajda fogja osztogatni kidülledt potrohhal, fennhéjázó szotyiokádó pofával, hanem közvetlenül az EU, annak aki rászorul.

MEDVE1978 2022.04.05. 16:55:42

@konrada: Politikatechnikailag ügyes volt. Egyébként szerintem ez egy általános evolúció a szélsőjobboldali pártoknál, megpróbálta az osztrák FPÖ és az olaszoknál is talán a Liga, de nem biztos, lehet, hogy valami szélsőjobb párt. Az, hogy megpróbálnak konszolidálni és néppártosodni, miután felismerik, hogy a radikális szavazókon túl mást nem tudnak megnyerni. Az FPÖ-nek ez össze is jött rövid ideig, amíg a Néppárttal kormányozhattak és nem buktak meg egy korrupciós botrányon. Vagy akár LE PEN a franciáknál, aki szintén "középre" húz.

ez a nevem senki 2022.04.05. 17:27:29

a magyar történelem legdicsőségesebb 16 éve volt Viktor kormányzása
reméljük a következő 16 éve még sikeresebb lesz
csak fröcsögni tudnak ellene a hitvány tehetségtelen ellenfelei
le győzni
lehetetlen
Viktor! viktory

Boar. 2022.04.05. 18:14:30

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög: Tévedsz.
Amúgy nem hallgattam fideszpropagandát és ha nem akarod, hogy elküldjelek a kurva anyádba, még csak ne is feltételezd rólam, hogy valaha is a fideszre szavaztam/szavaznék ... Előbb vágnám le a sajàt karom és enném meg nyersen.
MZP saját bevallása szerint is egy önjáró személyiség, a feladathoz pedig nem volt rutinja. Úgy akart mindenkinek megfelelni, hogy közben senkinek se felelt meg. De közben sok butaságot csinált.

Boar. 2022.04.05. 18:24:14

@ulpius66: Csaxólok Tompika, beindítják a jogállamisági mechanizmust ...szóval ma bukott a patás ...párezer milliárdot...
Hiába no, kedd van...

Sadist 2022.04.05. 19:04:33

"A vasárnapi választáson kiderült, hogy a demokrácia a magyarok többségét nem nagyon érdekli"

Pajti, amit a hétvégén tapasztalhattál, az pontosan a demokrácia megtestesülése, gyk. győzött a többség akarata :D
Nagyon érdekes, hogy országtól függetlenül a balosok mindig a demokráciát siratják, ha nem ők nyernek.

"Leírtam már régebben is, hogy a folyamatos agymosás a kommunista rendszer idején is működött, lassú víz partot mos alapon, az emberi agy olyan, hogy egy idő után már feladja, csak hagyják békén, és ez most sincs másként. Azt is leírtam, hogy nincsenek igazi akadályok az ország folyamatos jobbra tolódásával szemben"

Rosszul látod, nem igazán tolódott itt jobbra semmi, a buktában nagy szerepe volt annak, hogy az emberek rohadtul nem akarnak balosokat a hatalomban látni. Valójában nem a fidesz nyert, hanem sokkal inkább a balosok vesztettek.
Az őszödi beszéd kitörölhetetlenül ott lesz a választópolgárok emlékezetében, és amíg Fletó nem tűnik el a politikából, garantálva van a fidesznek a kétharmad.

"Gratulálok az ellenzék véleményvezéreinek is, hogy miközben egymással vitatkoztak minket nem vagy alig érintő kérdésekről („cancel culture”, LMBT lobbi, nagy világcégek hatalma és hasonlók) ilyen szépen egyengették Orbán pozíciójának megerősödését."

Ez a kultúrbalosok legnagyobb hazugsága, hogy ezek a dolgok nem fognak minket elérni. De, kurvára el fognak. A destruktív, társadalomromboló ideológiák nem állnak meg az országhatároknál.
Ha a baloldal nem tolta volna a woke szekeret, nem buktak volna ekkorát.

"Ami várható még, és nem kell hozzá különösebb fantázia vagy jóstehetség, hogy a multi kereskedőcégeket elűzik, a közösségi portálokat cenzúrázni fogják, a civil szervezeteket betagolják különféle szervezetekbe vagy ellehetetlenítik."

Na, pontosan ez belpesti "értelmiségre" jellemző műrettegés az, ami miatt a baloldal bukott 800.000 szavazatot. Anno a jobbiktól kellett rettegni, mert ha hatalmat kapnak a kezükbe, akkor itt koncentrációs táborokat építenek, cigány holokauszt lesz és hasonló fertelmes dolgok.
Tudom, nagyon szeretnéd, hogy eljöjjön érted a fekete Volga és mártírkodva posztolhass róla a fészbukon, de nem fog. Még csak a fészbuk oldaladat se fogják törölni.

Tamáspatrik 2022.04.05. 19:29:35

@Tapi2021: Nem tudod, hogy mi az a demokrácia. Hát nem az, hogy 4 évente raksz egy x-et. Te sem tudod.

Tamáspatrik 2022.04.05. 19:33:19

@#szájbergyerek#: "A legnagyobb ellenszélben a Mi hazánk volt " Nem. A köztévében Márki-Zay 5 percet kapott, a Mi hazánkat folyton reklámozták. Azt a fajta ideológiát nyomták, az orosz barátságot, ami a Mi hazánkhoz áll közel.
A "tetszettek volna" ez egy Antall Józseftől vett fordulat, de nem megy minden helyzetben.

Tamáspatrik 2022.04.05. 19:43:18

@MEDVE1978: "MZP és az összefogás pedig továbbra is azt hangsúlyozta, hogy fegyvert kell szállítani az ukránoknak" Fél Európa szállítja nekik a fegyvert. Hol van itt a hiba?
Megmondom. Ott, hogy Orbán arról beszélt, hogy emiatt lebombáznának minket. Holott ilyen veszély fel sem merült. A háború túldimenzionálása tette őt hőssé, megmentővé. Annyira nem drámai a helyzet, az ukránok szempontjából persze igen, de ezt senki nem várta el, hogy velük együtt érezzünk. Ez olyan volt, mint amikor legutóbb a sok potenciális terroristától védte meg Európát a migránsválság idején, akkor emiatt volt megmentő, most meg azért mert nem hagy minket belesodródni a háborúba.
Senki nem sodródott bele a háborúba és mi sem, ilyen veszély nem fenyegetett, igaz persze az ellenzék össze-vissza beszélt és nem olyan hangnemben, ami egy ilyen helyzetben elvárható.
Orbán eladta, hogy ügyesen fog tudni lavírozni majd egy ilyen helyzetben, az emberek megvették.
Pár hónap és vége a háborúnak, nem az lesz a következő 4 év fő témája.
Sokan voltunk persze, akik megijedtünk, de nem egy cinikus és gátlástalan gazembertől várjuk a védelmet ilyen helyzetben sem.

Tamáspatrik 2022.04.05. 19:46:15

@nyelv-ész: "azon jajveszékelni, hogy milyen szörnyű is ez az ország" Putyint és Lukasenkát mekkora többséggel választották meg? És Hitlert annak idején? Igaz, hogy az oroszok 75%-a támogatja a háborút.
Itt egy videó arról, hogy mért van az, hogy a többség mindig téved: www.youtube.com/watch?v=VNGFep6rncY
Ez a csoporthatás, falkamentalitás.

R.V.Juli · https://migrationaid.org/ 2022.04.05. 19:49:37

@Tamáspatrik:
èn is mindig hitlerrel példálózok, ezért minden vitát azonnal megnyerek! Bárki aki Putyint mentegeti cancel culturálni kell!!!!!

Tamáspatrik 2022.04.05. 19:51:19

@eßemfaßom meg áll: "A közmédiát a jóoldali vélemények szerint csak a műveletlen csóró falusi tahók" Ez nem úgy működik, pl. ha a rokonom ügyvéd ilyen "falusi tahókkal" kell, hogy egy nyelvet beszéljen, hogy megbízzák különféle ügyekkel. Egy falusi közösségben ragad a csoportmentalitás, pl. ha divat az EU szidása, mert a Tesco pénztárosa ettől érzi magát valakinek, akkor nem fogja letorkolni, mert a jószomszédi viszony fontos. Mondom: egy kis áldozat, hogy a másik politikai nézeteit elfogadom, mert egyébként segítőkész, rendes ember, nem fogok hitbeli kérdésekben összeveszni vele. Ha egy követ fújunk a faluban, mindegy mennyi annak a valóságalapja és akkor is, ha a középületeket az EU pénzéből újítják fel, szidni fogják az EU-t. Ez érzelmi azonosulás, nem kell az értelmet keresni mögötte, mert nincs is.

Tamáspatrik 2022.04.05. 19:52:54

@R.V.Juli: Putyinnak nem nagyon vannak mentségei, bár meg lehet próbálni mentegetni, de nem nagyon lehet. Elképesztő brutalitás, ami Ukrajnában megy.

Tamáspatrik 2022.04.05. 19:55:09

@midnight coder: Azt is vedd figyelembe, hogy most az egyik keresztény ország bombáz egy másikat, vele azonos vallásút, nem véletlenül, hogy a keresztény Európát most Orbán egyáltalán nem emlegette....

R.V.Juli · https://migrationaid.org/ 2022.04.05. 19:57:37

@Tamáspatrik: Hála a képzeletbeli felsöbb hatalomnak Ukrajnának van egy olyan höse mint Zelenszki!!!!
Hogy beégette már a gömböcöt!!!! Imádom!!! Remélem az ukrán gyözelem után a Putyin utolsó csatlósát is lerohanja a nátó!!!!

Tamáspatrik 2022.04.05. 20:03:04

@Andy73: " magyarokat nem érdekli a demokrácia, hiába volt 70 százalékos a részvétel," Te sem tudod, hogy mit jelent a demokrácia. Vannak rendszerek, ahol az emberek 90%-a elmegy szavazni a diktátorra. Nem tanultuk meg mi az a demokrácia, de biztosan nem az, hogy a kisebb rosszra szavazunk 4 évente.
Aki egy multi kultúrájú cégnél dolgozik mint én is x éven keresztül, tudni fogja mi a demokrácia. Aki még nem élte át sose, a családban is mindig rettegni kellett a szülőktől és nem lehetett szabadon beszélni semmitől, az nem tudja elképzelni, hogy egyáltalán létezik olyan.
Kicsiben kell megtanulni.
Éppúgy mint azt is, hogy a szólásszabadság sem az, hogy a kocsmában a 3.feles után hülye összeesküvés elméleteket adunk elő.

Tamáspatrik 2022.04.05. 20:04:58

@G R Reventlov: Igen, ez a modern 21.századi politikai manipuláció, ami több eszközzel rendelkezik mint bármelyik régebbi rendszer. Tudással felvértezve lehetne csak ellenállni neki, de most nálunk a tudás tisztelete is oda, lásd például a tanárok helyzetét.

Tamáspatrik 2022.04.05. 20:08:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "ulpius66" kidobásra került, bár ennek már nincs sok jelentősége. Némi sportszerűséget elvárt volna az ember egy ilyen helyzetben.
Lesz majd ehelyett valszeg. egy másik blog. Itt most elég sötét a helyzet, ebben az országban, nincs értelme tovább nyomni.

Tamáspatrik 2022.04.05. 20:10:05

@nyelv-ész: Szerintem is minimum az 5 pártvezetőnek támogatnia kellett volna és közös nyilatkozatokat tenni.

Tamáspatrik 2022.04.05. 20:18:08

@Sadist: "z emberek rohadtul nem akarnak balosokat a hatalomban látni. Valójában nem a fidesz nyert, hanem sokkal inkább a balosok vesztettek" Érdekes, hogy minden demokratikus országban időnként a mérsékelt baloldal jut hatalomra, máskor a jobb oldal, mi mért vagyunk olyan különlegesek, hogy nálunk ez másként lenne? Ráadásul ennek az ellenzéki koalíciónak kb. a fele jobboldali volt.
"A destruktív, társadalomromboló ideológiák nem állnak meg az országhatároknál." Akkor ezek szerint ami a cseheknél és a szlovákoknál megy az Szodoma és Gomorra. Ott nem érezték szükségét annak, hogy népszavazást tartsanak. A pedofília ellen nincs tolerancia, de a pedofil törvény is csak két országban van a világon: az USA-ban és a lengyeleknél, ebből is látszik, hogy rossz eszköz.
Egyszerűbb a kormány szlogenjeit nyomni.

Ami kimaradt a cikkből még, hogy mindenhol hatósági árak lesznek, az ország teljhatalmú "ura" dönt majd arról, hogy mi mennyibe kerül. Tiszta Kádár-rendszer.

Tamáspatrik 2022.04.05. 20:31:31

@zord íjász: Ez tényleg jó cikk. Többféle perspektívát illene látni, nem csak belesüppedve a nagy magyar langyosba. Amikor a mostani rendszer biztonságról beszél, aközben valójában gyávaságra neveli az állampolgárt. Többször felbukkan, hogy milyen a magyar ember, annyira konfliktuskerülő és biztonsági, hogy az már a gyávaság kategóriája?
Hol vannak ilyenkor a hősi elődök, a 48-asok és az 56-osok?

Zelenszkij azért jó célpont vélhetőleg, mert zsidó, ez lehet a "keresztény" jobboldalon a kódolt üzenet. Mindig a zsidók a bajkeverők, - csak ezt így nyíltan nem mondhatja, kódoltan teheti csak.
Holott tőle teljesen függetlenül egyszerűen csak arról van szó, hogy egy országot megtámadtak és védekezik, ahogy tud. Ez az adott ország polgárainak döntése volt, ha Zelenszkij leteszi a fegyvert, akkor most partizánok milliói harcolnának az oroszok ellen szerte az országban.
Nem kell itt semmit túlkomplikálni és megideologizálni: egy országot megtámadott egy másik és most védekezik.

nyelv-ész 2022.04.05. 21:27:11

@Tamáspatrik: Funkcionális analfabétákkal nagyon nehéz írásban vitatkozni. A tömegeket hibáztatni egy elkúrt kampányért, egy hiteltelen "összefogásért" - nettó szemétség. Az ellenzék a tömegek hibáztatása helyett nézzen tükörbe, és fejezze be a fröcsögést. Nevetséges ez a mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopter típusú hozzáállás.

Boar. 2022.04.05. 22:17:43

@Tamáspatrik: A működő demokrácia attól működik, hogy az emberek tisztában vannak vele, súlya van a szavazatuknak és büszkék rá, hogy ezzel a jogukkal élhetnek.
Namost az a réteg, akik párezer forintért eladják a szavazatukat, az maximum arra büszke, hogy milyen könnyen keresett egy kis potya pénzt.
Ezeket akkor sem érdekli a cselekedetük következménye, amikor kilopják a fénysorompóból az akkumlátort vagy amikor levágják a házad faláról a vörösréz gázcsövet. Miért érdekelné, hogy mi lesz a választási csalás következménye?
Majd orbán megemeli a családi pótlékot, csinálnak még néhány purdét és ellesznek belőle.

Tamáspatrik 2022.04.05. 22:35:54

@Boar.: Az semmi esetben nem működő dámokrácia, amikor bemenekülünk Orbánk apánk szárnyai alá, a vezér majd mindent megold, ő jelenti a biztonságot. Ez lemondás arról az önállóságról, amit a demokratikus viselkedés megkíván tőlünk, például nyíltan szembemenni másokkal, felvállalni a kisebb konfliktusokat, vélemény eltéréseket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.05. 22:42:28

@Tamáspatrik: Megkeresem merre jár, mert ezt mindenhol a fejére fogom olvasni. Az egyik legundorítóbb alak errefelé.

Sadist 2022.04.05. 23:42:25

@Tamáspatrik: ""MZP és az összefogás pedig továbbra is azt hangsúlyozta, hogy fegyvert kell szállítani az ukránoknak" Fél Európa szállítja nekik a fegyvert. Hol van itt a hiba?
Megmondom. Ott, hogy Orbán arról beszélt, hogy emiatt lebombáznának minket."

Nem minket, te szerencsétlen, hanem a fegyverszállítmányt, ugyanis abban a pillanatban, hogy átlépi a magyar-ukrán határt, katonai célpontnak minősül és abban a pillanatban megy rá a légicsapás. És ha ez magyarok lakta területen történik, akkor a járulékos civil veszteségek főleg kik lesznek? Na kik? Úgy bizony, magyarok.
Viki abszolút helyesen tette, hogy nem engedett fegyverszállítmányt Magyarországról Ukrajnába és nem veszélyeztette a külhoni magyarokat.

Sadist 2022.04.05. 23:51:30

@Tamáspatrik: "Érdekes, hogy minden demokratikus országban időnként a mérsékelt baloldal jut hatalomra, máskor a jobb oldal, mi mért vagyunk olyan különlegesek, hogy nálunk ez másként lenne?"

Egyrészt ez a moslékkoalíció minden, csak nem mérsékelt baloldal. Másrészt meg jelenleg a választók idősebb fele élt a szocializmusban, a fiatalabbik fele pedig Megyóval és Fletóval megtapasztalta, hogy micsoda pusztítást tud végezni a baloldal, ha hatalmat kap a kezébe.

ez a nevem senki 2022.04.06. 02:53:55

@Sadist: nehogy a gyurcsányi kúrmány baloldali legyen
utoljára kádár alatt volt itt olyan

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.06. 06:40:43

@Sadist: Annyi eszed van mint egy marék lepkének. Dumálsz itt Kárpátaljáról és még az sem tudod hol helyezkedik el a térképen. A szlovák szállítások is csak azon keresztül mehetnek.

midnightcoder2 2022.04.06. 07:10:52

@MEDVE1978: 1. Mondjuk szerintem a youtube az érdeklődésed alapján is dobálja a reklámokat. Mivel a youtube-on én nem nagyon politizálok (ilyen témájú videót is viszonylag keveset nézek, az ilyesmit inkább olvasni szeretem) így nekem általában IT-vel kapcsolatos témák közben potyogtak be: blender, unity, zenék, stb. De tény hogy nagyon nem reprezentatív, mert csak úgy 6-8 ilyen reklám pottyant be.
2-3. Igen, de alapvető különbség köztük, hogy Orbán stratéga, Fletó pedig taktikus. Azaz Orbán több lépésre előre gondolkozik, Fletó pedig csak azt látja ami épp az orra előtt van. Fletó megpuccsolta Megyót, beült a bársonyszékbe, de az osztogatáson túl - amihez nem kellett nagy tehetség - nem nagyon tudott ott mit csinálni, mert arra már nem volt esze, hogy ahhoz is biztosítson magának hatalmat, ha kellemetlen dolgokat kell csinálnia. Ráadásul az öszödi beszéd hatásait is nagyon rosszul mérte fel. Legitimációt próbált vele faragni magának, de közben politikai öngyilkosságot követett el vele, ráadásul magával rántotta az egész MSZP/SZDSZ-t is. Akkor még beállt a baloldal mögé, de ezzel szerintem a saját táborában még tovább gyengültek a pozíciói, elvégre a közös fészekbe szart bele.

A Jobbikkal kapcsolatban van igazságod, a cukisodás sem tett annyira jót neki. De ezt még a szavazók elég nagy része elfogadta volna - pláne, mert a Mi Hazánk a vállalhatatlanul hülyék gyülekezete. Az egy dolog, hogy valaki náci, az meg egy másik ha sztár lehetne az Észbontókban. Viszont az, hogy összeálltak a DK-val kb. akkora pofon lehetett, mint amikor anno az SZDSZ belépett Hornék mellé a kormányba. Az is gyakorlatilag az SZDSZ felszámolását jelentette. Ez pedig most a Jobbikét.

midnightcoder2 2022.04.06. 07:15:53

@Tamáspatrik: "Zelenszkij azért jó célpont vélhetőleg, mert zsidó, ez lehet a "keresztény" jobboldalon a kódolt üzenet. Mindig a zsidók a bajkeverők, - csak ezt így nyíltan nem mondhatja, kódoltan teheti csak."

Őszintén szólva most először hallottam hogy zsidó. Mondjuk ez lényegileg nem nagyon változtat a megítélésén. Nem az a baj vele, hogy görbe az orra, hanem az, hogy már rég megegyezhetett volna a ruszkikkal hogy lemondanak a NATO tagságról (amúgy sem akarja felvenni őket a kutya se), másrészt a ruszkik lakta területekről. És lehet hogy akkor vége a politikai karrierjének, de megmenti Ukrajnát. Ő viszont inkább hős akart lenni - és cserébe felégeti az országát.

ez a nevem senki 2022.04.06. 08:04:09

@midnightcoder2: index.hu/kulfold/2022/04/06/haboru-oroszorszag-ukrajna-volodimir-zelenszkij-ensz-biztonsagi-tanacs/

Nem mi leszünk a jövő Svájca, az államunk valószínűleg hosszú ideig ebben az állapotban marad még. De az biztos, hogy egy nagy Izrael leszünk, a saját arculatával

nem tudtad hogy zsidó
ez meg már nagy izrelt akar itt a szomszédban
mi lennénk a palesztinok
ruszkik a szírek
b+ azt akarja hogy megkapja az us gdp 2%-át mint izrel a régi szép időkben

"Komoly játékosokra van szükségünk. Olyan államokra, amelyek készek 24 órán belül bármilyen fegyvert a rendelkezésünkre bocsátani szükség esetén"

#szájbergyerek# 2022.04.06. 09:30:56

@Tamáspatrik:
Hát nyilván ezen múlt, a köztévén...
Esetleg még elmorzsolhatunk néhány könnycseppet azért, mert nincs más TV csatorna és internet sem, ahol tájékozódni lehetne.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.06. 10:57:09

@Nancsibacsi: "A magyar államadósság biztosítását jelző CDS-felár elkezdett fölfelé menni, "talán 700 felett volt, most 150", a forint gyengült, miközben az osztrák határnál elkezdtek bankpánikot kelteni a magyar bankok ellen. Ez a nagy nyomás együtt ki tudta volna váltani azt a hatást, hogy az elszaladó kamatok miatt finanszírozhatatlan válik az ország. Ettől Orbán szerint nem voltunk messze, 5-6 órán múlt"

Ezt biztos Orbán is csak hazudta.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.06. 11:04:15

@Nancsibacsi: Varga Judit nem tudom, mennyire szakember, az biztos, hogy bólogat mindenre. Egy szakembernek van határozott véleménye.
Szijjártó a főnök szavait mondja fel, a szakértelme mérhető a keleti nyitás sikeréből. Akkor lenne sikeres szakember, ha el tudnád képzelni miniszterelnöknek.
Varga pénzügyminiszterként egész jó, bár tavaly Matolcsy szétszedte, nem kicsit.
Majd két év múlva beszéljünk Varga szakemberségéről.

Sadist 2022.04.06. 13:51:20

Onnan lehet tudni, hogy valamit nagyon jól csinálsz, hogy a libernyák neobolsik rögtön visítanak, mint a fürdős kurvák.
Már egy jó ideje egyáltalán nem olvasok belpolitikai híreket, hanem tartok néhány libernyák ismerőst facebookon, így ha történik valami említésre méltó, hamar értesülök róla az éktelen óbégatásukból :)

Tamáspatrik 2022.04.06. 18:19:04

@midnightcoder2: "alapvető különbség köztük, hogy Orbán stratéga, Fletó pedig taktikus" Ez igaz lehet, egyetértek a Fletóról leírtakkal.

Tamáspatrik 2022.04.06. 18:20:56

@midnightcoder2: Nem Zelenszkij itt a fő tényező. Ha ő nem játszik, most vagy partizánharcok mennek Ukrajna szerte, vagy pedig polgárháború. Ha egy országot megtámadnak, általában védekezni szokott, nem kell ezt túlbonyolítani és túlmagyarázni. Minden ország ezt teszi, amelyiknek van hadserege.

Tamáspatrik 2022.04.06. 18:24:22

@#szájbergyerek#: Nincs mindenkinél van sok csatorna. Van akinél nem internet van, hanem orosz típusú, interNYET. A mélyszegénységben élőkről beszélek. Aki nem mélyszegénységben él, az is elfogadja, hogy M1 a hivatalos hírcsatorna, ami onnan jön az biztos igaz. Magyarország hírcsatornája. Nem gondol bele, hogy ömlik belőle a manipuláció.

Tamáspatrik 2022.04.06. 18:26:15

@Sadist: Az óbégatókat akkor jól fejbe kell b.ni., ne nyavalyogjanak annyit. A putyini stílus, az a menő, ő a világ nagy civilizátora...

#szájbergyerek# 2022.04.07. 10:35:27

@Tamáspatrik:
Szóval szerinted vidéken nincs csak M1, esetleg Cseh2.
Kábeltévét, tányéros tévét, internetetet sosem láttak és mobiltelefonjuk sincs.
Ennél fogva tájékozatlanok és mélyszegénységben élnek.
Furcsa elképzeléseid vannak meg kell hagyni...

eßemfaßom meg áll 2022.04.10. 07:59:30

@#szájbergyerek#: "Kábeltévét, tányéros tévét, internetetet sosem láttak " Még ez sem kell, a levegőböl ahonnan az M1 jön az RTL is jön, ugyanazzal az antennával ugyanúgy ingyen. És hát az RTL elég fölényesen nyer minden nézettségi mutatót.

Boldeone2 2022.05.29. 19:08:40

Ez pedig egy másik érdekes elemzès arról, hogy Kína mennyire Oroszország barátja ès megmentője !
Natív illúziókban èl aki azt gondolja, hogy majd Kína lesz a " megmentő"
süti beállítások módosítása