Ideo-logikák

Ideo-logikák

Támadó vagy védekező háborúk korát éljük?

2022. május 10. - Tamáspatrik

Nem lehet mostanában úgy írni a háborúról, mintha valami távoli, absztrakt eseményről lenne csak szó. Mindenekelőtt a háború mindig destruktív és szörnyű jelenség, ahol nem csak a civil áldozatokra kell gondolni, de éppúgy sajnálhatjuk azokat a katonákat is, akik életük virágjában elestek vagy szereztek különféle súlyos sérüléseket a csatatéren. Nem beszélve az anyagi károkról, így ha például egy modern rakéta felrobban, akkor az nem csak az ellenségnek okoz jelentős károkat, hanem a támadást elkövető fél GDP-je is csökken a költséges harci eszköz megsemmisülése révén. A háború mint minden korban, ma is drága mulatság minden résztvevő félnek. Nem nagyon látom a háborúk hasznát, mert ha egyes találmányok kifejlesztését segítheti is, közben más területeken a fejlesztések elmaradnak pénz hiányában. (Békeidőkben a tudományos és technikai fejlődés jóval gyorsabb lehet, hiszen több pénz jut rá.)

A történelemben voltak korszakok, amik inkább a támadó, valamit olyanok is, amelyek inkább a védekező taktikáknak kedveztek. A nagy birodalmak agresszív terjeszkedése a támadó taktikák sikerét jelzi, így például a rómaiaké inkább ilyen jellegű volt, habár a csatamezőn a görögök által kifejlesztett falanxokkal állították meg az ellenség támadását. Az Ázsia felől érkező különféle nomád népeknek a szó szoros értelemben vett térhódítása is a különféle rafinált támadó taktikákon alapult, amit a mongolok fejlesztettek tökélyre a 13.század során. Az európai középkor virágkora a lovagvárak rendszerének is köszönhető, ezek a várak több hónapos ostromot is kibírtak, amivel sok esetben megtörték az akkoriban rosszul táplált ostromló seregek harci morálját. (A mongol terjeszkedés számára is korlátot jelentettek már.) A birodalmak helyét ebben az időben kisebb államok, különféle királyságok, hercegségek vették át. A 17.századtól jöttek csak létre és terjedtek el azok az árokásó stratégiák, amelyekkel a kővárak bevétele szisztematikus módon, kisebb áldozatokkal is kivitelezhetővé vált, amivel ismét felvirradt a „nagy hadvezérek” kora. (Azért idézőjelben, mert ez a fajta dicsőség igencsak megkérdőjelezhető.)

Az I. világháború ismét a védekezés sikerét hozta, hiszen amíg a katonákat az egyes frontvonalak közelébe vasúttal szállították, a frontot áttörő támadó hadsereg csak nehezen vánszorgott előre, mivel még nem álltak a rendelkezésére akkoriban sem gépesített harcjárművek, sem teherautók. Emiatt vált egy felmorzsoló típusú küzdelemmé a kortársi elnevezéssel Nagy Háború, amit igazából senki nem akart, a vesztes fél végül az volt, aki a küzdelmet gazdaságilag kevésbé bírta.

A II. világháború már ismét a támadó hadműveletekről szólt, azonban beleütközött kétfajta újabb korlátba, az egyik a hadsereg utánpótlásának biztosítása több ezer kilométeres távolságokról, a másik a nagyváros erődként történő felhasználása, aminek a legismertebb, a háború egész menetét meghatározó példája Sztálingrád volt. (Budapest ostromában is a jelentős szerepet játszottak a Sztálingrádnál harcolt orosz alakulatok tapasztalatai.)

A II. világháború végétől az atom és más tömegpusztító fegyverek alkalmazásával megint látszólag korlátlan lehetőséget kapott a támadó hadviselés. Legalább két racionális korlátja mégiscsak létezik az atom, a vegyi és (a világjárvány nyomán különös jelentést kapott) biológiai fegyverek alkalmazásának. Egyrészt hogy rendkívül „piszkos” eszközök, olyan értelemben is, hogy hosszabb távú káros hatásokat is okoznak a bevetés körzetében, a civil lakosságot sem kímélve. Például a sugárszennyezett terület a térképen hosszú évekre is fehér folt marad, a szennyezés pedig szétterül. A másik ok, ami miatt az ilyen fegyverek inkább csak elrettentő erővel bírnak az, hogy ha két nagyhatalom összecsap, akkora kárt okozhatnak egymásnak, amiből csak egy harmadik nagyhatalom húzhat hasznot. (Amire voltak példák még évszázadokkal ezelőtt a jóval kisebb hatású fegyverek korában is.) Ez lehet az egyik oka annak, hogy a múlt században a hidegháború sosem fejlődött világháborúvá a keleti és nyugati tömb között.

Manapság is sokféle terepen hatásos a védekező stratégia, például az ott élőkön kívül mindenki számára járhatatlan hegyvidékeken (Afganisztán) vagy az olyan városokban mint például Bagdad, ami Vietnám után az amerikaiak számára egy másfajta, nyelvi és kulturális értelemben vett dzsungelnek bizonyult. (Egyébként Az atombomba alkalmazása Japánnal szemben is valószínűleg szükségtelen volt, elég lett volna elküldeni a japán vezérkarnak azt a filmet, amit egy sivatagi vagy csendes-óceáni kísérleti robbantáskor rögzítettek.)

Úgy látom, hogy ma is inkább a védekező típusú, más szóval gazdasági felmorzsoló háborúk korát éljük. Ennek a jele lehet a jóval erősebb orosz hadsereg lassú előrenyomulása és megtorpanása is, az ukránok pedig akármilyen szörnyű ezt kimondani, a nagyvárosokban eléggé komoly védekezésre képesek. Nem tudom, hogy megtámadott országként volt-e más lehetőségük, hiszen a történelemben akad olyan, hogy zavaros, polgárháborús időkben bevonul és „rendet tesz” egy idegen hadsereg, de békeidőkben sehol sem várják tárt karokkal a megszállókat.

Azt nem állítom, hogy jelen esetben akár a NATO akár Oroszország képes felmorzsolni a másikat, az okozott károk kiegyenlítődhetnek. (Úgy látom, hogy az USA-t a hangzatos szólamok ellenére nem is annyira érdekli igazán ez az európai konfliktus.) Oroszországnak mindig akkor futott jól a szekér, amikor a világpiaci energiaárak magasak voltak. Az egyszemélyi diktatórikus rendszer az olajhatalmak luxusa, bár az a fajta állítás is megfontolandó, hogy a nyugat-európai típusú demokrácia vajon nem a jóléti államok luxusa-e. Környezetvédő szemmel nézve mindkét fél hibáztatható, a fosszilis energiákat kitermelők éppúgy, mint az azokat pazarló módon felhasználó rendszerek is. Azok is, amelyek kirabolják a Föld ásványkincseit valamint azok is, amelyek hozzászoktatták a lakosságot egy olyan szintű kényelemhez, hogy egy gombnyomással minden működik. Ez a fajta kölcsönös függőségi rendszer most fejre állt, az európai állampolgár kirepülhet a kényelmes kis foteljéből, de az oroszok is elveszíthetik azt a viszonylagos jólétet, amit az olaj milliárdokkal felépítettek maguknak, és átkerülnek a közép-ázsiai ligába.

Védekező típusú, felmorzsoló háborúk korát érjük, viszont szeretném megjegyezni, hogy az I. vh. végére az Antant éppúgy lerongyolódott gazdaságilag mint a Központi Hatalmak, az emberéletekben okozott helyrehozhatatlan károkról nem is beszélve. A loose-loose játszmának véget kell vetni: 1.fegyverszünet 2.a gazdasági szankciók fokozatos feloldása 3.békekötés 4.gazdasági újratervezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5317828541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.11. 00:20:49

A liberalizmus haldoklásának a háborús szakasza ez.

A nagyurak nem hajlandók átadni a hatalmat.

gigabursch 2022.05.11. 04:41:29

A vége szép elképzelés, csak jelenleg nem sok a realitása.
Ugyanis iszonyatos méretű gazdasági érdekek szólnak Ukrajna ledozerolasa és ukrántalanitasa mellett.

midnight coder 2022.05.11. 09:25:44

Igazából gazdaságilag a háború nem mindig csőd. A mai európai / amcsi jólét elég nagy mértékben annak köszönhető, hogy a II világháború előtt és alatt tömegessé vált a robbanómotorok és a villanymotorok előállítása, plusz Hitler bácsiéknak is elég sok innovációt köszönhetünk (a V2-es rakétájuk már képes volt az űrbe is kijutni). A másik oldalon az amcsiknál is sokat léptek előre a háború kényszere miatt, más kérdés hogy ezek egy része elég ellentmondásos "siker", Pl. a nők általános foglalkoztatása.

midnight coder 2022.05.11. 09:33:26

A mostani háborúnak pedig egy nyertese van: az USA. Azon belül is azok a cégek, amik a palagáz/olajpala üzletágban érdekeltek. Más cégek persze buknak ugyanezen, Pl. a magasabb olajárak, illetve a világválság miatt. Lehet hogy ők kevésbé sikeresen korrumpálták az amcsi kormányt, akarom mondani nem annyira sikeresen lobbiztak...

Potenciális nyertesek még azok az olajcégek akik Putyin esetleges bukása után pozíciót szereznének a térségben hogy újra talicskával tolják ki a pénzt. További nyertes még Kína aki hosszabb távon számíthat a ruszki nyersanyagokra - kivéve persze, ha megdől Putyin és egy "demokrata" azaz USA-barát politikus kerül a helyére.

A nagy vesztesei a dolognak az ukránok, különösen ha a főbohócnak sikerül kiharcolnia a fullos EU-s tagságot. Illetve ez esetben az ukrán lakosságnak a munkaerőpiacon eladható része jól jár - nyugat-európa pedig egy időre megoldja a demográfiai problémáit, az otthon maradtak meg ülhetnek a romokon és merenghetnek azon, hogy hova lett a gyerek/unoka, és miért nincs orvos, mérnök, használható szakmunkás... Azaz kb. ugyanazokkal a problémákkal néznek majd szembe mint mi, csak kb. 100x-osra nagyítva.

ez a nevem senki 2022.05.11. 15:29:41

a
míg Viktor vezet a béke
harcot baj nem le
het

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.05.11. 19:41:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Aha. Szóval az illibsik háborúval akarják átvenni a hatalmat. Szép beismerés. Ezért ugrani fog az év végi bónuszod a Kremltől.

Ménár Atya 2022.05.11. 20:15:35

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Veletek az a baj, hogy nem értitek a liberalizmust, és beálltok egy liberál diktatúra mögé.
Aminek valójában semmi köze a liberalizmushoz, bár ha sokat mondogatják,akkor előbb utóbb elhiszitek :)
A háború rossz, ez egyértelmű, de a feszültség szítása komoly aggodalomra ad okot.
De inkább ne legyen igazam..........

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.05.11. 21:22:45

Embereket rá bírnak venni egymás leölésére is áltudományokkal:

Fórum » Politika, közélet » Aktuálpolitika »
Politika és a Jog áltudomány
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9250455

Az érvelési hibák tanításának az egyik legfontosabb tantárgynak kellene lennie már általános iskola felsőbb, mondjuk 7-8 osztályaiban ... de akkor a kiderülne, hogy a politika és a jog a két legnagyobb áltudomány, így átverés.

fkv.115 2022.05.11. 21:52:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja, Putyin elvtárs nem hajlandó eltakarodni, de majd eltakarítják az emberei, ha már unják az üres polcokat a boltokban.

fkv.115 2022.05.11. 21:54:52

@gigabursch: Csak hát ez nem Putyinon fog múlni. Előbb-utóbb a ruszkik mammerek is meg fogják kérdezni hogy hol vannak a fiaik, miért nem jönnek haza a háborúból. Az ukránoknál számolatlanul feláldozható mindenki, hiszen a hazát védik, nicns hova hátrálniuk, de a ruszkik nem saját magukért küzdenek, hanem egy elmeroggyant diktátorért. És nem mindenki olyan hülye hogy más hatalmáért meghaljon.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.11. 22:06:42

@TanBá: Már megint lököd a hülyeségedet? Ez a blog nem annak a terjesztésére való.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.05.11. 22:56:16

„Egy olyan világban élünk, ahol a doktorok lerombolják az egészséget, jogászok lerombolják az igazságot, egyetemek lerombolják a tudást, kormányok lerombolják a szabadságot, sajtó lerombolja az információt, a vallások lerombolják az erkölcsöket, a bankok lerombolják a gazdaságot” (Chris Hedges).

MEDVE1978 2022.05.11. 23:06:02

Hát nem látom a konfliktus végét. A front befagyott, lényegében megállt. Az ukránok fegyverekben mért előnye egyre nő, illetve emellett sikerült besorozniuk jó sok embert a hadseregbe + milíciákba. Ellenben az oroszok nem nagyon tudnak újítani, még cserélt csapatokkal sem mennek érdemben előre az offenzívák. Így az atomháború kismértékű esélye folyamatosan nő, de mindig csak nagyon picit. A probléma az, hogy az oroszok azért nem akarnak békét kötni, mert nincs olyan sikerélmény, amit be tudnának jelenteni. Az ukránok pedig látják, hogy finanszírozza őket a nyugat és kapnak rendesen fegyvereket is, így most már nem akarnak visszább venni, már a szakadár területek visszafoglalása a cél.

A helyzet egyértelmű nyertesei:
1. Az USA. A hétvégén egy gallon benzin 4,73 USD lett rekordáron. Ez kb. 420 Ft. ÉS már megy ott lefele, mert a nyersolaj ára is lejjebb ment. Ez nagyon messze van a már majdnem dupla ekkora EU szinttől. Emellett ott van, hogy az USA közelebbi befolyási övezetbe vonta Európát, Ukrajnát, hiszen most a közös ellenség közelebb szorította egymáshoz őket. Általános és folyamatos USA érdek volt az oroszok gyengítése, hiszen nem érdekeltek a többi hatalomközpont létezésében. Az oroszok pedig az utóbbi években ütköztek az amerikai érdekekkel pl: Szíriában, Grúziában, Kazahsztánban, Líbiában és Ukrajnában is.
2. A NATO. Nagyon úgy tűnik, hogy a NATO duplán is nyer: először is csatlakozik Svédország és Finnország. Mindkét ország erős hadsereggel és jó védelmi képességgel rendelkezik. Másrészt az EU többet fog sokkal költeni a fegyverkezésre (még úgy is, ha a töketlen német kormány valamennyire kihátrál a vállalásból). Az amcsik ezzel is nyertek, hiszen Trump régi követelése volt, hogy az EU költsön a saját fegyverkezésére.
3. Kína. Kína szintén egyértelmű nyertes. Az oroszok kiszolgáltatottabbak, alapvető érdekük minél több nyersanyagot exportálni Kínába. Viszont a nyugat továbbra is nyitva van Kína előtt, tehát a támogatásuk miatt őket nem szankcionálták.
4. India. India próbált az utóbbi pár évben jól mazsolázni a nyugat és az oroszok támogatása között, sőt még Kínával is flörtölt. Kína és India között több ellentét van, például a Himalája vízkészletei miatt. India vásárolt rendesen korábban is Oroszországtól, most a nyugat nyilván szeretné, hogy India leszakadjon az oroszokról.

A vesztesek:
1. Ukrajna. Ez egyértelmű. Jelentős területek pusztultak le és rengeteg ukrán elment, aki majd úgy látja, hogy inkább marad Európa többi részén és sohasem tér haza. Ha valaha vége lesz a háborúnak, akkor kezdődhet az irtó drága újjáépítés.
2. Oroszország. Szintén nem nagyon vitatható. Ha csak a fele igaz az ukrán hadijelentéseknek, akkor is óriási mennyiségű hadianyag pusztult el és kb. 10-12 ezer ember meghalt. A hadianyagot nagyon nehéz lesz pótolni, hiszen nyugati alkatrész már nincsen. Az orosz átlagember is szenvedni fog: a nyugati cégek kivonulása biztosan gazdasági válságot okoz majd, ahogy a szankciók is.
3. Európa. Alapvetően Európa a ló másik oldalára esett át. Az ukránok támogatása természetes volt ebben a helyzetben, de ezt is túlzásba visszük. Az ukránok és az amerikaiak fröcsögő nyállal követelik, hogy az EU hagyja abba az orosz olaj és gáz importját. Csakhogy az orosz szénhidrogének ideális választás voltak gazdasági szempontból az EU jelentős része számára. A bolondvonat még mindig robog, ezúttal az olajembargóval akarjuk tökönlőni magunkat, utána meg már gázembargónak (holott az oroszok bevételének döntő része az olajból adódik). Európát vélhetően jelentős válságba taszítja a háború. Az infláció már így is az egekben van, de az orosz nyersanyagok bojkottjával még mindig jó pár % fog rámenni. A kontinens szinte teljes mértékben függővé válik majd a tengeri szállításoktól, amelyek nagyon bizonytalanok (és egyébként környezetszennyezők is).
4. Szegényebb afrikai és ázsiai országok. Ők orosz vagy ukrán gabonát vettek. Most már nem teszik, a gabona pedig rekord drága. Sokan fognak éhenhalni. Ez bőven újabb erőszakhullámot indíthat el, ami akár megdöntheti Algériában és Egyiptomban a rezsimet (Marokkó és Tunézia valószínűtlen, Líbiában pedig egyébként is milíciák uralkodnak). Ha a rezsimek megdőlnek és polgárháború tör ki az újabb menekültek millióit eredményezi, akik majd elindulnak szépen az EU irányába.

birkamenet 2022.05.11. 23:11:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A liberalizmus haldoklásának a háborús szakasza ez."

Na ezért két polóniumos teárt kapsz Puytin gazdádtól te díszhülyéje a NER-nek:
Az elsö polóniumos teát azért kapod, mert Putyin gazdádat lelibsizeted.
A másodikat meg azért mert lebuktattad, hogy már nem sokáig húzza ki a vén szaros.

birkamenet 2022.05.11. 23:26:14

@midnight coder:

Te funkcionális analfabirka, Puytin gazád háborús tömegpusztitásának a végén két fő vesztese lesz:
Puytin, aki Hágában fog lógni
orbán, akit teljesen kilógatnak az EU-ból

Az ukránok meg a fő nyertesek lesznek, mert megkapják a magyaroktól elvett EU támogatásokat és boldogan élnek belőle egész addig, amíg az EU bomlasztó orbán hozza a lukasenkoi választási eredményeket.

Ménár Atya 2022.05.12. 06:07:22

@birkamenet:
Fitymatyi te igen ostab tök, orbi lóg már a lámpavason, vagy bilincsbe verve ücsörög jakab miniszterelnök előszobájában? :D
Na kb ennyit tudsz te dk legidiótább felszopója :)
Putyin sosem kerül hágába , főleg nem lógni, mert itudod nincs halálbünti, de te kretén vén selejt vagy, és nem megy a fejedbe.
Az egybites dk pajtásaid majd jól elhiszik, hogy a magyar eus pénzeket kapja ukrajna, miközben most akar az eu kölcsönt felvenni erre a célra, de a tények ne zavarjanak, ahogy eddig sem zavartak.
Ukrajna nagy nyertese lesz a háborúnak, egy lerombolt szétlőtt ország...... valóban sokat nyertek te idióta.
Te tényleg hülyébb vagy az átlag dk vitézeknél is.
Nézzük mennyit tudsz:
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=642

Billy Hill 2022.05.25. 23:31:38

@MEDVE1978: "A vesztesek: [...] Európa".

Az EU nyugati része simán kibírja az áremelkedéseket, max. annyi történik, hogy arányaiban ugyanannyit fizetnek majd rezsire meg kajára, mint amit pl. a magyar háztartások már 30 éve fizetnek... So what. Majd megszokják, illetve ha lenne zúgolódás (olyan szintű nem lesz, ami kritikus), akkor "előbb-utóbb megunják, hazamennek".

Billy Hill 2022.05.25. 23:36:56

@Ménár Atya: "Putyin sosem kerül hágába , főleg nem lógni, mert itudod nincs halálbünti, de te kretén vén selejt vagy, és nem megy a fejedbe."

Hát nem emlékszel arra, amikor kivégző osztag elé állt Milosevic, vagy amikor elektormos székben főzték meg Karadzicot és Mladicot...?

U. i. Viszont sokan emlékeznek arra, amikor egy bizonyos jóembert pincébe zuhanásra ítéltek, és ezt végre is hajtották rajta!
süti beállítások módosítása