Ideo-logikák

Ideo-logikák

A félelmeiken keresztül manipulálja az embereket a szélsőjobb

2022. július 03. - Tamáspatrik

A szélsőjobberek mind egy kissé laposföld hívők, mert csak azt hiszik el, amit a szemükkel látnak. A globális felmelegedés előrejelzéseket sem képesek elfogadni, ugyanis számukra a tudomány is csak egy gyanús szektás tevékenység mindaddig, amíg nem produkál kézzelfogható, materiális eredményeket. Most azonban már, amikor már a hőhullámokat a szó szoros értelmében a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, nyilvánvalóan egyre inkább csökkenni fog a klímaváltozást tagadók tábora. Ennek ellenére sokan erőből szeretnének megoldani mindent a klímaváltozás okozta problémákat is beleértve, és kevésbé fogékonyak a tudomány ajánlotta racionális megoldások alkalmazására. A különféle véleményvezéreknek és egyéb influenszereknek kellene pedig keményen beleállni és személyes jó példákkal is elől járni a környezetvédelmi problémáink megoldásába.

A meggyőződéseit az ember huszonéves kora után nagyon nehezen változtatja meg, újabb kutatások is kimutatták, hogy milyen idegrendszeri és genetikai sajátosságok is befolyásolják a politikai nézeteink kialakulását, amikhez hajlamosak vagyunk a végsőkig ragaszkodni. (A baloldali felfogásnak természetesen éppúgy megvannak a hátulütői, azonban mostanában az újságok tele vannak a liberalizmust ekéző cikkekkel, ezért erről kár is szót ejteni.) Az USA legfelsőbb bírósága is valószínűleg olyanok személyekből áll, akik kevéssé nyitott felfogásúak, különben nem tennének keresztbe a legújabb határozatukkal a klímavédelmi törekvéseknek.

Az abortuszhoz való joggal kapcsolatos döntésükkel kapcsolatban is csak az a fő kifogásom, hogy megint a jobboldal nyelvén beszél, vagyis a tiltások és a büntetések nyelvén. Az egész jobboldali kampány arról is szólhatna, hogy gyermeket növelni valójában nagyon is kiváltságos helyzet, hiszen sokan vannak, akik esetében különféle okokból fel sem merülhet ennek a lehetősége. A gyermekáldást a szülők egyfajta kitüntetésnek kellene, hogy érezzék és felelős módon, felkészülten fogadják. Még a nem kívánt gyerekek esetében is háromszor meggondolnák a magzat elvetetését, amit egyébként az egyes államok törvényei se nem automatikus jogként, se nem teljes tilalomként nem szabadna, hogy kezeljenek (mindig az arany középutat keresve ezen a téren is). Kérdéses persze, hogy az USA-ban folyó vita apropóján, az amerikai állampolgárok (vagy akár a lengyelek) mennyiben kezelhetőek felelős felnőtt módjára, vagy pedig megmarad a rájuk jellemző gyerekesség.

A bevándorlás esetében is a szélsőjobbereknek inkább örülniük kellene, hogy országuk mennyire vonzó sokak számára, mennyire sokan akarnak megtelepedni náluk, ez is okot adhat egyfajta nemzeti büszkeségre. A bevándorlás tehát a radikális jobboldali, nemzeti érzésű ember számára inkább örvendetes jelenség kellene, hogy legyen mint félelem tárgya, más kérdés persze az illegális migráció, ami ellen valóban kemény fellépés szükséges. Sajnos az a tapasztalat, hogy a konzervatív felfogásúak nem nagyon fogadják be az idegeneket a mutatott teljesítményüktől teljesen függetlenül sem, sőt meg merem kockáztatni, hogy ez is hozzájárulhat a szegregációhoz. (A kulturális hódítástól való szélsőjobboldali félelmek mögött ezzel szemben nincsenek valós tapasztalatok.) A bevándorlással kapcsolatos felfogások mögött jól látható módon az észérvek helyett a különböző félelmi reflexek dominálnak.

Az oltásellenesség sem volt más mint  a laposföld hit egy formája, hiszen sokak számára nem volt elég bizonyítékul mindaz, ami a járvány kezdetén mondjuk Milánóban történt, sőt sokan vannak még most is a valamilyen módon vírustagadók, vagy a vírussal kapcsolatos tudományosságot tagadók amellett, hogy a kőkonzervatív ember megint csak a humánus szempontokat félresöpörve, erőből akarja megoldani a járványügyi kérdéseket is. Ez megint csak egy példa a szélsőségesen konzervatív felfogás irracionalitására, de folytathatnám a sort a beteges szintű homofóbiával is, hiszen az emberek szexuális viselkedése egyáltalán nem politikai kérdés (bár e téren a baloldalnak is valószínűleg megvan a maga sara, hiszen közismert, hogy a liberális, szocdem vagy zöld felfogás is sok esetben túlságosan érzelemközpontú).

A jobboldali radikálisok között sokan vannak, akik szeretnének véget vetni a liberális demokráciának, talán mert az intézményeiket nem nagyon értik és nem illik bele a világképükbe. Igazság szerint nem nagyon van alternatívája a mai demokratikus rendszereknek, a legkomolyabb kihívó Kína, ami az úgynevezett ázsiai termelési módba oltotta bele a kapitalizmus fő elemeit. (A több ezer éve létező ázsiai termelési módnak nevezhető rendszerek önkényuralomra épültek, kiterjedt bürokráciával és a magántulajdon korlátozásával, aminek a 20.században elterjedt formája a kommunizmus volt.) Kelet-Ázsia egyes országai kapitalista rendszereket építettek ki, az ázsiai termelési mód főbb hagyományos elveit meghagyva (például a konfuciánusnak is nevezhető közösségcentrikus etikai kódexet). Oroszország és Kelet-Európa egyes országai a kétféle szemléletmód hibridjét próbálják létrehozni, nem tudjuk még megmondani, hogy mekkora sikerrel. Annyi bizonyos, hogy egyéb modern kísérletek mint Irán, Argentína vagy Venezuela mind alapvetően kudarcosak, annak ellenére is, hogy erőforrásokban gazdag országokról van szó. (Nem szokásom már a magyar kormány bírálni, ezúttal sem teszem, csak azt az érdekességet jegyzem meg, hogy kis országok mozgástere bizonyos esetekben nagyobb lehet mint a nagyoké, lásd például az egyes adóparadicsomokat.)

A jobb és baloldal számos országban hajlamos acsarkodni egymásra, annak ellenére is, hogy egymást pontosan kiegészítő felfogásokról van szó, elvileg együtt is tudnának dolgozni. Az együttműködés lehetőségét rendszerint a pártokon belüli radikálisok hiúsítják meg, az emberek félelmeire és a nyájösztönre építve, amiben szerintem mostanában a jobboldalnak valamivel több vétke van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8417872293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.07.04. 07:50:04

"Ennek ellenére sokan erőből szeretnének megoldani mindent a klímaváltozás okozta problémákat is beleértve, és kevésbé fogékonyak a tudomány ajánlotta racionális megoldások alkalmazására."

Attól függ mit nevezel a tudomány ajánlotta racionális megoldásoknak. Mert ha azt, amit a zöldek szajkóznak, akik atomerőmű bezárással harcolnak a globális felmelegedés ellen, akkor bizony a szélsőjobbereknek van igaza. Egyrészt azért, mert 2050-re garantáltan nem lesz a bolygó CO2 semleges. Bocsika, lehet hogy a németek eljutnak addigra oda, talán a kínaiak is, de az afrikaiak, indiaiak tuti hogy nem. Legalábbis ma még elvi szinten sem látszik olyan technológia amivel ez lehetséges lenne. Ráadásul, ha ma lennénk CO2 semlegesek, az is későn lenne. Ergo ezt csak "erőből" lehet megoldani: valamiféle pajzzsal a bolygó körül. Hogy ezt az űrben felfújt buborékokkal csinálják, vagy egyszerűen olyan anyagot juttatnak a levegőbe ami a magaslégkörben visszaveri a hősugarak egy részét (amit amúgy a bolygó maga is megtesz egy-egy nagyobb vulkánkitöréssel) max. annyiból lényeges, hogy ez utóbbit holnap is meg lehet tenni, az előbbit meg jó ha 20 év múlva, amikor meg már későn lesz.

"Sajnos az a tapasztalat, hogy a konzervatív felfogásúak nem nagyon fogadják be az idegeneket a mutatott teljesítményüktől teljesen függetlenül sem, sőt meg merem kockáztatni, hogy ez is hozzájárulhat a szegregációhoz."

Ez így ebben a formájában nem igaz. Ha megnézed, ez nem "fagyi" vagy pláne nem idegenség kérdése. A kicsi kínaiak, vietnamiak elég jól elvannak itt, és keveseknek van velük bajuk - sokkal kevesebb az ellenérzés velük szemben, mint a legnagyobb kisebbséggel. Az ok az az, hogy a polgár a tapasztalataiból indul ki. A kinaival kapcsolatban az a tapasztalat, hogy a kicsi kínaitól tud olcsón jó terméket venni a zoknitól az ebédig, és nem lopja el a csirkéjét, nem agresszív, nem veszélyes rá és a családjára. Ergo vele nincs nagy baja. A problémák azokkal a civilizációkkal vannak, amik nem összeférhetőek a miénkkel.

"A kulturális hódítástól való szélsőjobboldali félelmek mögött ezzel szemben nincsenek valós tapasztalatok"
Egy fenét nincsenek. Addig a pontig nincs baj, amíg az adott országból csak pár ember jön át, jellemzően az ottani elit, aki amúgy is átvette az európai civilizáció értékeit. Még itt is lehet persze gond, lásd Oszama Bin Laden aki kis híján mérnök lett európában, aztán inkább mégis visszament amerikait robbantani. Azért mert valaki átlép egy határt, nem akasztja szegre a vallását, a kultúráját, az értékrendjét, akkor sem ha a befogadó országgal nem összeférhető. Ha pedig nagy tömegben jönnek, akkor összeköltöznek városnegyedekbe ahol egymás közt lehetnek, és máris van egy kis Közel-Kelet, Afrika importálva Európába. Márpedig Afrika nem azért szar hely, mert sok ott a zebra.

"Az oltásellenesség sem volt más mint a laposföld hit egy formája"
Ez sem annyira fekete-fehér, az oltásellenesség egyik véglete gyíkemberek mikrochipet ültetnek a bőrünk alá baromság, a másik meg hogy egy gyógyszernek normál körülmények között úgy 10 év az átfutási ideje mire engedélyezik. Az megint más kérdés, hogy ez lehet hogy sok egy picit, és igazából csak a nagy gyógyszergyárak érdeke, de tény hogy sok egészségügyis sem adatta be az oltást, pedig ők azért nem hiszem hogy laposföldhívők.

"A jobboldali radikálisok között sokan vannak, akik szeretnének véget vetni a liberális demokráciának, talán mert az intézményeiket nem nagyon értik és nem illik bele a világképükbe. "

A probléma ott kezdődik, hogy liberális demokrácia nem igazán létezik. A polgár az alapján szavaz amit a médiából hall. A mainstream médiát pedig az irányítja, akinek pénze/hatalma van. Ergo az erősebb kutya él nemi életet. Amúgy a liberalizmus legnagyobb ellenségei pont a balliberálisok, ennek a liberális "demokráciának" a lebontása is valóban folyamatban van, de ez balról zajlik. Lásd BLM, CRT akiknek a követelései centire ugyanazok mint a mi első zsidótörvényünk volt, csak picit másképp fogalmazva.

belekotty 2022.07.04. 08:15:11

,,Fortélyos félelem igazgat"

gigabursch 2022.07.04. 08:32:59

Ennyi hülyeséget egy rakásra összeszedni... Atya Ég!

Mi vagy te blogger? Brit tudós???

Mert hogy a valósággal elvesztetted a kapcsolatod, az egyszer szent.

1.) Mutasd be nekem az első laposföld hívő szélsőjobbert!
Ez már csak azért sem fog menni, mert épp náluk nem jellemző a valóság tagadása. Ellenben aluliskolázottaknál, meg műveletleneknél, meg jakobináéknál ez roppant trendi.
Az, hogy fenntartással vannak az ellenőrizetlen információkkal szemben - nem laposföld hívés.
De lásd: Az fájcerral agyonoltott Izraelben már tombol a koronavírus. Most akkor a fájcer, az orvosok, vagy koronavírus az antiszemét?
Az nem laposföld hívés, hogy valaki ELVÁRJA, hogy pontosan igazolt legyen egy rendszer jósága és működő képessége!

Nézzük tovább!
A második bekezdés ezek szerint az eugenetika létjogosultságát igazolja.
Egyébként, valóban: Nem csak a szociális helyzeten múlik, hogy egy cigány gyerek kb 0,99-es korrelációval bűnöző cigányként fog felnőttként viselkedni. Csak a példa kedvéért, természetesen írhattam volna Fekete Pákót vagy épp Vágó Istvánt is.
Mindenki hozza a saját jellegét.
Halkan jegyzem meg, a kérdés kapcsán volt anno a népi SZU-ban egy igencsak nagy elemszámú vizsgálat a prémjükért tenyésztett sarkirókák vonatkozásában, ahol a szelidek és a vadak csoportdinakmikáját, ahol egymáshoz való viszonyát és tenyészthetőségét egy szovjet tudós kb 35 éven keresztül kutatta. Roppant tanulságos vizsgálat és IGAZOLJA A SZEGREGÁCIÓ MEGALAPOZOTTSÁGÁT ÉS JOGOSSÁGÁT.
Mivel a faszinak Szibéria nem volt büntetés, ebből kifolyólag volt ideje és kedve is ahhoz, hogy ezt kutassa. A tenyészprogram harmadik évétől tudatosan vizsgálta a kérdést.

Folytassuk:
Az abortusz, mint olyan nem haszontalan dolog, viszont nem lehet gátlástalanul művelni.
Az, hogy a1956 óta Magyarországon kb 6 millió gyermeket abortáltak el, minimum elgondolkodtató.
Mert ez a hatmillió valós adat!
AZ ebben tevékenykedő orvosok 9/10-e csuklás nélkül emberiség elleni bűntettet gyakorlásában vétkes.

Akkor még:
B+ a hazudozásaidat!
Tegyél már különbséget az afgán 'agysebészek' bevándorlása (a határon kéne őket élből háromszor térden lőni és nem kísérgetni) meg mondjuk a német mérnök között, akinek elege lett a hamburgi NoGo zónákból, meg a sariásokból és menekül a wilkommenskultur hazájából.
Felénk elég sok ilyen holland, német, belga, svéd, francia, stb "bevándorló" van.

még1×:
Az oltáselleneség nem egyenló az oltások hasznosságának megkérdőjelezésével!
Statisztikailag igazolhatatlanná vált a sars-covid19 elleni védőoltások védési képessége. Főleg É-Korea után. Ahol a különösen l táplált É-Koreaiak között semmivel se haltak meg többen, mint bárhol máshol a világban, csak épp senki nem volt beoltva. Ettől nagyobb kontroll populációt keresve sem lehetett volna bemutatni.
Magam is átestem már kétszer rajta az oltások előtt, majd beoltva is.
Köszönöm! a szarból akkor se kérek, ha ingyen van!
Főleg, ha még generálja a mellékhatásokat.
A nagypofájú, kilóra megvett orvostársadalom meg sokat tehetne azért, hogy legyen irántuk bizalom, de mindazt nem teszi meg, mert ők a nagypofájú orvosok.

liberális demokráciárú':
Csak azért, mert azt szajkózod, hogy nincs jobb, mert egy véreskezű barom (gyk: csörcsill) ezt hangoztatta, nem igaz, hogy ez a legjobb.
Ugyanis ott, ahol él a szent rend. nincs demokrácia, ott mindenki tudja, hol a helye, és egyáltalán nincs kizárva a felemelkedés lehetősége (gyk: Tessék megismerkedni Bakócz érsek teljes életpályájával)
Mindaddig, amíg egy nyolc általánost négy első és négy második formájában teljesítő, nagykorúságára legalább háromszor büntetett cigánybűnöző szavazata egyenlő az enyémmel, addig köszönöm, ebből a csodálatosnak hívott/nevezett/tartott szemétből nem kérek.
Mert ez egy szemét!

De ha szerinted Vágó István és Marina Korma gyilkosa egyenlő értéket képvisel, akkor nálad nagyon elmentek otthonról...

MEDVE1978 2022.07.04. 09:27:52

"A meggyőződéseit az ember huszonéves kora után nagyon nehezen változtatja meg, újabb kutatások is kimutatták, hogy milyen idegrendszeri és genetikai sajátosságok is befolyásolják a politikai nézeteink kialakulását, amikhez hajlamosak vagyunk a végsőkig ragaszkodni. "
Érdekes, hogy pont ezt emeled ki. A tudomásom szerint a genetikai, idegrendszeri sajátosságok jóval kevésbé számítanak, a politikai preferenciát érintően a mikrokörnyezet, vagyis a családi beállítottság a döntő általában. Természetesen ez alól is van rengeteg kivétel, de az összes felmérés, amit a témában láttam erre mutatott.

Oltásellenesség. Erre leginkább azt mondanám, hogy a szélsőjobb az oltásellenesség kérdésében nem indukáló erő, hanem inkább egy potyautas vagy okozat. Az indukáló ember a médiapluralizmus, illetve az emberek butasága. A szélsőjobbnak ugyanakkor van egy hatásmechanizmusa, ami a "kisember elnyomása, a gonosz hatalom konspircáiója" elvre épül. Ebbe pontosan passzolt az oltásokkal kapcsolatos narratíva: a hatalom, a tudomány mögé állt és mindenképpen el akarta fogadtatni az emberekkel, hiszen így lehetett újra normalizálni a helyzetet és sok életet megmenteni. A szélsőjobb gyanakvása ugyanakkor ezt úgy fordította le, hogy a gonosz hatalom ismét ismeretlen és sötét okokból kényszeríti a kisembert.

Az abortuszkérdés egy pótcselekvés több szempontból is. Először is egy low-cost politikai megosztó eszköz, olyan, mint a homoszexualitás, a diverzitás stb. Azért low cost, mert nem kerül semmibe politikailag szavazatot nyerni vele, ha támogatja / ellenzi az adott politikai oldal. Ebből a szempontból viszonylag alacsony hatása van a társadalom reálfolyamataira is.
A másik szempont az így kevesebb gyerek születik stb. érvelés. Ez is egy vakvágány, mert nem az abortuszok miatt születik kevesebb gyerek, ez egy nagyon kis tényező. A valódi ok a női egyenjogúság. Minden olyan államban, ahol a nők egyenjogúakká válnak, drasztikusan és folyamatosan csökken a vállalt gyermekek száma. A megoldás pedig egyszerű, ha nem is népszerű dolog: a kényelem. A nők szeretnek "férfimódra" élni, anyagilag függetlenül, keresőként, az élet örömeit halmozva. Ehhez képest a gyerekvállalás egy plusz teher, egy kötelezettség, ami igaz, hogy kecsegtet örömmel, de mindenhol látni, hogy mennyi áldozatot igényel. Namármost a mai nők jelentős része ezt nem vagy csak kevésszer vállalja be - hiába van biológiai késztetése.

Bevándorlás. Egy eléggé rózsaszín képet festesz. A bevándorlás esetében valóban félelmekre alapoz a szélsőjobb és ezeknek a félelmeknek egy része megalapozott. A bevándorlás esetében az igazi kérdés az integráció / asszimiláció kérdése. Minél közelebbi egy bevándorló kulturálisan, annál könnyebben integrálódik / asszimilálódik. Ezért boldogok a németek a rengeteg kelet-európai szakemberrel, akik immár nekik dolgoznak, beszélnek németül vagy angolul, keresztény kultúrkörben nőttek fel, esznek disznóhúst stb. És ezért kevésbé boldogok az eltérő kultúrájú szírrel, afrikaival, aki muzulmán kultúrkörben nőtt fel, még soha nem látott úszómedencét és nem beszél csak bantuul, ráadásul nincs olyan képzettsége, ami versenyképes a munkaerőpiacon. A német statisztikák szerint a 2015-ben odavándorolt menekültek 50%-nak volt bármilyen munkája, ezzel jelentősen alulmúlva a 70% feletti német foglalkoztatottságot. Ez egy olyan területen, ami egyértelmű pénz / paripa nem számít terület volt a németeknek, hogy megmutassák, ők tudják ezeket az embereket integrálni, meg ugye welcome refugees. Mégis nagyon lassan megy az integrációjuk, az, hogy egyáltalán munkát tudjanak végezni. Ugyanez a helyzet Párizs arabjaival is. Ráadásul ezek a bevándorlók megtartják a csoportidentitásukat, ami nem kompatibilis a többségi identitással. Ez okozza a no go zone-okat és az enklávékat. A szélsőjobb ez ellen heccel, csakhogy a heccnek van is valós alapja.

Alternatívák: valóban nem nagyon vannak alternatívák. A kínai modell egyértelműen elnyomáson alapul és bár hatékony, rettenetesen törékeny több szempontból is. Az orosz modell nem működőképes (ezt többek között az ukrán háború is mutatja), elsősorban azért, mert a globalizáció miatt a nép látja, hogy mi történik a határokon kívül és hogy ő mennyire szarul él, míg transzpanens az is, hogy a gazdagok mennyire fényűznek. Egy ilyen szintű társadalmi különbséget csak diktatúra tud elnyomni és ez az orosz modell baja, még viszonylag megengedőn(nem zárja le az internetet, enged ellenzéki tevékenységet stb.). A latin-amerikai modellek lényegében megbuktak.
Ennek ellenére az a véleményem, hogy egy hazánkhoz hasonló országnak nem szabad átvennie teljes mértékben a nyugati recepteket. A 2002-2010-es időszakban messze nem volt aranyból a kerítés és a FIDESZ korszak alatt pedig messze nem mindenhol vérzivatar volt. A FIDESZ kormányok számos területen jól teljesítetettek (pl: adórendszer, gazdaságpolitika), számos területen rosszul (humánszférák lerohadása), valahol pedig egyszerűen elvetették a sulykot, átestek a ló túl oldalára(külpolitika

nemecsekerno_007 2022.07.04. 09:51:38

- Egy USA lakos ökolábnyoma 2,5x nagyobb mint egy európaié.
- aki ennek ellenére ránk akarja kényszeríteni az agyatlan klímavédelmet az minimum nemzetbiztonsági fenyegetés
- mivel a környezetkímélő technológia még középtávon is versenyhátrányt okoz

inebhedj - szerintem 2022.07.04. 10:43:16

Már a második bekezdésnél beomlott a felépítmény, a liberalizmus jobboldali ideológia, a baloldali liberalizmus az valami fura korcs, ami a baloldaliság (marxizmus) 20. század második felében indult nyugati reneszánsza következményeként jött létre, na ezt a baloldali liberalizmust szokás ekézni, teljes joggal, és ez éppen a liberálisok részéről teljesen jogos is.

A nemzeti jobboldali az megint csak egy fura korcs lesz, a bal- és jobboldal között a meghatározó különbség, hogy a bal a közösségből, a jobb az egyénből vezeti le a világnézetét, a nemzet fogalma tehát eleve a baloldalról kerül meghatározásra (lásd pl. a nacionalizmust, ami baloldali ideológia), így a bevándorlás során a nacionalizmusra, mint a büszkeség forrására hivatkozni és számon kérni a jobboldaltól, megint értelmezhetetlen.

Ami viszont igaz, hogy a laposföld, covidtagadás-oltásellenesség, qanon, fénymunkások, Ashgar kapitány, harci / küldetéstudatos / ökoelmélkedős veganizmus és méregzöldség, gyíkemberek, stb. konteók valóban összetartanak és az emberek ugyanazon halmazát (adott esetben egyazon embereket) fogják meg, fedik le.

inebhedj - szerintem 2022.07.04. 10:48:45

@MEDVE1978:

"a mai nők jelentős része ezt nem vagy csak kevésszer vállalja be - hiába van biológiai késztetése"

Ez valóban így van, és ez különösen hatékony, hiszen a férfiak túlnyomó többsége meg alapból nem akar gyereket vállalni, tehát jellemzően a világra jövő gyerekek előtörténete során a nő valahogy meggyőzte a férfit a gyerekvállalásról. Vagyis a helyzet az, hogy a férfiak többsége eleve nem akar gyereket, a nők egyre nagyobb része szintén nem, tehát csak az a gyerek születik meg, ahol a nő még nem tartozik a "gyerekvállalás-ellenesek" tábora és meg is tudja győzni a férfit.

(Megjegyzem, én sem akarok gyereket, és kevés dolog közül az egyik, amit valóban fontosnak tartok tisztázni bármiféle szexuális jellegű kapcsolat elején, szóval a fentiek nem tartalmaztak minőségi, etikai kritikát.)

konrada 2022.07.04. 11:55:23

"A meggyőződéseit az ember huszonéves kora után nagyon nehezen változtatja meg"

Ez szerintem meg téves. Inkább igaz az a Churchillnek tulajdonított idézet, mely szerint: ""Aki 20 évesen nem liberális, annak nincs szíve, aki 40 évesen nem konzervatív, annak nincs esze."

(De persze bőven akad olyan, akinek nincs esze...;))

Boldeone2 2022.07.04. 12:07:39

Már a második bekezdésnél beomlott a felépítmény, a liberalizmus jobboldali ideológia, a baloldali liberalizmus az valami fura korcs, ami a baloldaliság (marxizmus) 20. század második felében indult nyugati reneszánsza következményeként jött létre"

- Ezzel nem èrtek egyet. A liberalizmus nyilván sem a klasszikus jobboldalisághoz sem a baloldalisághoz nem köthető közvetlenül
A liberalizmus a felvilágosodás eszmèi alapján jött lètre, az addigi elavult, konzervatív társadalmi ès gazdasági rendszerekre válaszalternatívakènt, azaz : a klasszikus liberalizmus haladó eszmerendszernek számított kialakulásakor. Kèsőbb a liberalizmus egy olyan hatalmas eszmerendszerrè vált , amelyen belül már a progresszív liberalizmustól a konzervatív liberalizmusig számos irányzat kialakult , azaz: mind a jobboldalon, mind a baloldalon lehet liberálisokat találni
Lehet úgy fogalmazni: a modern nyugati társadalmak túlnyomó többsège liberális , az ebből következő államrendszer pedig a liberális " , vagy plurális demokrácia
A liberalizmus ellenpólusai a XX. századi marxizmus ès a fasizmus változatai , a szèlbal ès szèljobbos kollektív világnèzetek

A 2009- es világválság után átalakult a világ , elkezdett terjedni szèlsőjobb populizmus, amely rèszben a való világ problèmáit helyezi a politikai közèpponba ( migráció ) rèszben álproblèmákat ( " terjedő homoszexualitás )
Eszközük a szofisztikálatlan , de hatèkony propaganda
A megszólítottak mindenhol a világon a globalizációban vesztes , alacsony kèpzettsègű tömegek , a tipikus irracionális Birca tömeg , azok , akik a primitív konteókban könnyen hisznek , mint egy tudományos tanulmányban . Azok, akik alapból nem olvasnak , csak a szociális mèdiából tájèkozódnak
Ők azok, akik a kevèsbè fejlett társadalmakban elèg sokan vannak , ott így jut hatalomra szèles társadalmi bázison először a szèljobb populizmus , majd ebből következően a demokrácia fokozatos háttèrbe szorulása ès egy tekintèlyelvű vezető kiemelkedèse
Nyugat - Európában ez a veszèly nem nagyon fenyeget : kiegyensúlyozott , jómódú, polgári világ . A többsèg belátja a szèljobb populizmus hazugságait, hogy az csak új hatalomtechnikai eszköz, de nem old meg semmilyen problèmát ...A migráció amióta van homo sapiens mindig is lètezni fog , senki ès soha nem fogja megállítani. Nagyjából mindenki tudja a demográfiai folyamatokat nálunk is nyugaton is , erre gyártja a populizmus az álmokat ...
Addig amíg normál keretek között megy az álomvilág- gyártás , nincs is baj
A baj akkor van amikor már a konteók ès tèveszmèk terjesztèse veszèlybe sodorja az egèsz társadalmat. Jelenleg ehhez a fázishoz közel állunk pár országban

Serény Vélemény 2022.07.04. 13:02:44

@Boldeone2: "A baj akkor van amikor már a konteók ès tèveszmèk terjesztèse veszèlybe sodorja az egèsz társadalmat."

itt van például a "globális felmelegedés"-nek nevezett jelenség. Az nagyjából világos mindenki számára, hogy van valamilyen klímaváltozás, de azt igazából tudományos nem lehet bizonyítani, hogy ezt _kizárólag_ az emberi tevékenység okozza.
Ennek ellenére a szélsőséges liberális álláspont az, hogy széles néptömegek alapvető jogait korlátozni kell azért, hogy a "globális felmelegedést" a zemberiség megmentése érdekében el lehessen kerülni. Úgyhogy ez egy népszerű , "liberális" téveszme.

MEDVE1978 2022.07.04. 14:07:44

@Serény Vélemény: Mert ez is a rossz megközelítés. A woke megközelítés lényege a bűn, mert egy kereszténység (vagy ábrahámi vallás) allegória az egész. A bűnt tudatosítani kell, be kel ismerni és utána elítélni a bűnösöket, valamint megbánni és cselekedni. A woke ideológia összes része erre épül: a rasszizmus arra, hogy ismerd el te bűnös vagy mert fehér vagy (white privilege) és ez határoz meg a társadalomban. Bánd meg azzal, hogy ismerd el a színeseknek több (szerep, pénz stb.) jár, cselekedj: szavazz azokra, akik ezt propagálják.

A környezettel és a klímakatasztrófával ugyanez a helyzet. Ezt is bűnként pozicionálják: te bűnös vagy, mert fejlett országban élő fogyasztó polgár vagy, így egy rakat CO2-t pumpálsz a levegőbe. Mert magas az életszínvonalad, szégyelld magad. Utána cselekedj, fogyassz kevesebbet, meg környezetkímélőbbet és szavazz a zöldekre.

A probléma ezzel a megoldással az, hogy nem jelent igazi megoldásokat. Még ha a fejlett államokban a lakosság 30-40% aszkéta is lesz, ez akkor sem vezet majd sehova, mert csipszar a CO2 kibocsátásuk mondjuk Kínához képest. Ergo a cél a globális CO2 kibocsátás technológiai úton való csökkentése / vagy az indukált felmelegedés csökkentése lenne. Erre pedig van több módszer (már most is, amin dolgozni lehetne). A napokban volt cikk az óriási nappajzsról, amit a föld körüli Lagrange pontokban építenének meg és kb. az a feladata, hogy az érkező napsugárzás 2-3%-át kiszűrje. Ha ez sikerülne, a globális felmelegedés megszűnne. De van pár másféle, szintén nem divatos teória is: pl. volt egy kanadai ürge, aki vasércet akart az óceánba szórni, azért, hogy az algásodás meginduljon és az algák megkössék a CO2-t. Az elképzelése szerint ez megoldható lenne úgy, hogy az algákat megzabálnák a halak, illetve megoldható lenne az óceán jelenlegi halott zónáiban is. Az ő elképzelését jelenleg elvetik a nagyon környezetszennyező mivolta miatt, de valószínűleg még a tudósok 90%-a sem hallott róla, gondolkodott el ezen komolyabban. Holott az emberiség eddig az egyetlen sikeres klímakatasztrófa (ózonlyuk) elhárítást eddig pontosan technológiai módszerrel csinálta meg.

A woke-okat azonban ez nem érdekli, mert nem passzol a működési modellbe. Ha van egy technológiai megoldás, akkor az egész terület érdektelenné válik, hiszen nincs bűnös és bűn, nem lehet mivel motiválni.

MEDVE1978 2022.07.04. 14:28:09

@Boldeone2: "Nyugat - Európában ez a veszèly nem nagyon fenyeget : kiegyensúlyozott , jómódú, polgári világ " Túlzott nyugat imádat. Szociológusok, társadalomtudósok már kimutatták, hogy a modern értelemben vett demokrácia hatalmi bázisa és alapja a stabil, kormánytól független módos középosztály. Ha a középosztály relatíve teret veszít és lecsúszik, akkor egyértelmű, hogy rögtön belép a szélsőjobb a képbe. Franciaországban a szélsőjobb az 1980-as években 10% alatti eredményeket ért el és a 90-es években is csak addig jutott, hogy az öregebb Le Pen bekerült a második fordulóba és 18%-ot szerzett Chirac ellen. 2022-ben Marine le Pen 41%-ot ért el Macron ellen a második fordulóban. A német AFD, amit a 2015-ös bevándorlási válság töltött meg tartalommal és támogatókkal 10-12% között van a Bundestagban.
A kiegyensúlyozott, jómódú polgárok egy idő után elég negatívan reagálnak, hogy ha a jómoduk van veszélyben.

"A migráció amióta van homo sapiens mindig is lètezni fog , senki ès soha nem fogja megállítani. Nagyjából mindenki tudja a demográfiai folyamatokat nálunk is nyugaton is , erre gyártja a populizmus az álmokat ..."

A migráció valóban létezik, amióta Homo sapiens van. A különbség talán az, hogy az elmúlt több ezer évben az emberiség ezt nagyon sokszor nem civilizáltan kezelte. A rómaiak a határaikon levő törzseket hasznosították, gyakorlatilag egymás ellen uszították őket, hogy irtsák ki egymást. Akit lehet, azt letelepítettek, bevontak a hadseregbe, de a migráció menedzsmentje főként karddal történt. Miért jön valaki ide az én területemre. Ez volt a kérdés. A testvéri Osztrák-Magyar Monarchiában az első világháború elején az oroszok elfoglalták Galíciát, ahonnan több százezer menekült jött Magyarországra és Ausztriába. (Egy részük zsidó volt, innen a szélsőjobb által használt galíciai jöttmentek kifejezés, de most nem ez a téma). A menekülteket a háború alatt is nagyon rosszul tűrte a helyi lakosság, utána pedig karhatalmi és katonai erővel deportálták őket vissza Galíciába. Szóval a migráció mindig volt, nem azt jelenti, hogy a migráció célpontjáúl szolgáló államok feltett kézzel tűrték azt, hanem azt, hogy megpróbálták mindig befolyásolni valamilyen módon.

A demográfiai folyamatok szerintem egy "tabu", ráadásul egy nemzetközi tabu. Egyrészt tabu az a része, ami arról szól, hogy miért születik kevesebb gyerek. (Ezt leírtam a korábbiakban, lényegében a női egyenjogúság következménye). Másrészt "tabu" a kezelése is számos tekintetben. Merthogy erről nincsen nyugaton sem társadalmi, sem politikai vita: azt, hogy mennyi többlettámogatást kellene-e adni a családoknak, hogy több gyerek szülessen mondjuk. (A woke nézetrendszerben nem értékesebb a saját gyerek, mint a bevándorló). Tabu az is, hogy milyen bevándorlókat szeretnénk (milyen képzettségű, milyen nemű, korú stb.) és mit várunk el tőlük (mennyire asszimilálódjanak a társadalomba). Mivel ezek mind tabuk, a társadalom "immunrendszere" egy egészséges ellenállást fejleszt ki a bevándorlókkal szemben, amit aztán a felvilágosult elit rasszizmusként érzékel.

konrada 2022.07.04. 15:21:58

@MEDVE1978:
S mi van akkor, amikor civilizáltan kezeli: hagyja letelepedni, használni nyelvüket, szokásaikat?

Mi magyarok ezt jól tudjuk: Trianon...

Boldeone2 2022.07.04. 15:25:40

@Serény Vélemény: itt van például a "globális felmelegedés"-nek nevezett jelenség. Az nagyjából világos mindenki számára, hogy van valamilyen klímaváltozás, de azt igazából tudományos nem lehet bizonyítani, hogy ezt _kizárólag_ az emberi tevékenység okozza."

- Nem az lènyeg, hogy nem kizárólag , hanem az, hogy az antropogèn hatás èppen elèg nagy ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja a földi klímát - ezt mondta már a tudomány 99%-a a 90- és èvekben is ,ma meg a NASA- tól az összes nemzeti szintű tudományos testület , kormányközi ès ENSZ- bizottságok - vagyis teljes konszenzus van
Az nem lehet vita, hogy változtatni\csökkenteni kell a globális környezetpusztítás mèrtèkèn ès az összkibocsátás nagyságán
Ezt mindenki elismeri , mèg Kína ès India is. A különbsèg "csak " abban van , hogy kinek kellene több áldozatot hozni

Boldeone2 2022.07.04. 15:35:09

@MEDVE1978: Szociológusok, társadalomtudósok már kimutatták, hogy a modern értelemben vett demokrácia hatalmi bázisa és alapja a stabil, kormánytól független módos középosztály"

- Ugyanezt írtam fentebb , még mindig, máskor is, ebben megegyezhetünk. A túlzott "nyugat imádat" viszont nem tudom mit jelent ..
200 ève Szèchenyi , a reformkor óta , mindig " nyugat " akart lenni az ország , amikor meg nem , abból csak a baj volt ...
Szinte az egèsz világ a nyugat - európai típusú ,szociális, plurális demokráciát tekinti zsinórmèrtèknek , pèldának ..
A közelèben sincs más jellegű államszerveződès a világon, sem èletszinvonalban , sem a szabadságjogok , sem az átlagos születèskor várható èletkor terèn
Ez nem azt jelenti , hogy ott minden 100%- ban rendben van , de az emberi\társadalmi fejlettsèg csak ott a legmagasabb
Nem látok semmilyen reális más alternatívát

Jozef Pockna 2022.07.04. 15:55:15

Tljesen mindegy milyen blogot kirol irnak miert milyen formaban... teljesen mindey kibez tartozol kiben hiszel mit vallasz... akkor is suttyo rabszolgak maradtok. Ez az Orbania rendszer... Putyinia rendszer Es minden orszag rendszere. Azert kene igenis minden politikust az eletere felesketni a nep szolgatara nem holmi hulye biblia vagy egyebb ertelmetlen birkagyapjura... magyarul: ha szarabul megy az orszagnak szimpla kivegzes... ennyi. A kovetkezo mar tudni fogja...

Boldeone2 2022.07.04. 15:56:07

@MEDVE1978: Szóval a migráció mindig volt, nem azt jelenti, hogy a migráció célpontjáúl szolgáló államok feltett kézzel tűrték azt, hanem azt, hogy megpróbálták mindig befolyásolni valamilyen módon."

- Való igaz. A kontroll nèlküli migráció nagyon kockázatos minden társadalomnak . A kerdès csupán annyi , hogy le lehet- e rekeszteni egymástól kontinenseket karhatalmi eszközökkel ès inváderkènt kezelni minden, akár illegális migránst. Nyilván nem lehet
Egyrèszt , az európai szellemisèg egy ponton nem lèpi túl a humanista társadalomszervező módszereket , vagyis nem fognak emberekre lőni. Van aki ezt a szellemisèget, önsorsrontónak mondja , van aki altruistának. Mindkettőben lehet igazság
A nyugat többè- kevèsbè megbèkèlt a visszafordíthatatlannak tűnő sorsal: a nemzetállamok formailag maradnak , de lassan multietnikumúvá válnak, egy időre mindenkèppen . Ehhez kell alkalmazkodni a jövőben ès ha kell erővel integrálni
Valójában itthon is zajlik szèp csendben ez a folyamat , csak nem nagyon hirdetik ..
Elèg csak szètnèzni Budapesten vagy Debrecenben , csak mi èvtizedes "elmaradásban" vagyunk ...
Arra, hogy demográfiai fordulat legyen , minden családtámogatás ellenère sincs esèly. Már a Ratkó - unokák idejèn kb a 1975 - ös csúcson , kb 2 gyerek volt az általános, ès ez már több mint 45 ève volt ...azóta csak mindig kevesebb gyerek született, esetleg egy kicsit emelkedett az utóbbi időben , de a 3-4 -5 gyerek nem lesz újra általános mint mondjuk a XX. század elejèn
A 20-30 ève született nők eleve fele annyian vannak ,mint 40-50 ève durván ...vagyis elèg fiatal, szülőkorú nő sincs már ..
Erre lehetne a megoldás valamennyire , a kizárólag női migráció engedèse..
De, ez megint egy többszörös tabu lenne ...Ide most fiatalembereket hoznak be Kazahsztánból, Mongóliából meg Fülöp- szigetről
Ez a "mesterterv"

Serény Vélemény 2022.07.04. 16:04:22

@Boldeone2: "Nem az lènyeg, hogy nem kizárólag , hanem az, hogy az antropogèn hatás èppen elèg nagy ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja a földi klímát - ezt mondta már a tudomány 99%-a"

Szerinted. Szerintem meg nem ezt mondja, hanem azt, hogy az emberiség léte nélkül is voltak a jelenleginél melegebb, meg hidegebb időszakok is a földtörténetben.

"Az nem lehet vita, hogy változtatni\csökkenteni kell a globális környezetpusztítás mèrtèkèn ès az összkibocsátás nagyságán"

Hát, a nácik is ezt mondták, és a kommunisták is, és most kedvenc főlibcsi mantra, hogy "nem lehet vita".

De, lehet vita. és ha nem akarsz valamin vitatkozni, akkor az azt mutatja, hogy tudod, hogy nincs igazad!

MEDVE1978 2022.07.04. 18:03:32

@Boldeone2: A kelet-európai emberek hajlamosak valami olyat tulajdonítani a nyugatnak, ami sohasem volt része. Egyfajta fejlettség és társadalmi felsőbbrendűség ideált. Ez egy illúzió. A nyugatiak ugyanúgy működnek, mint mi, nincs ok kisebbrendűségi komplexusra. Csoportosan ugyanúgy csürhék, mint a magyarok, ugyanazokat a döntéseket hoznák, ha hasonló helyzetbe kerülnének. Ez egyébként nem csak a nyugatra igaz, hanem fehérre, feketére, sárgára, európaira, afrikaira, ázsiaira is, természetesen annyiban visszafogva, hogy az egész erős kulturális eltérésekkel van fűszerezve. (= egy sárga torkán jobban lenyomsz egy autokratikus rendszert, hierarchiát, mert a kulturális beidegződése és a többezer éves társadalma ebbe az irányba mutat). De a sárga és a néger is ugyanúgy rasszista lesz, mint a fehér adott körülmények között. Ahogy a nyugat-európai sem egy erkölcsösebb fajtája az embernek, mert a nagyapja még a néger szolgának intett, hogy a whiskeyjét töltse újra.

Boldeone2 2022.07.04. 18:15:42

@Serény Vélemény: Szerinted. Szerintem meg nem ezt mondja, hanem azt, hogy az emberiség léte nélkül is voltak a jelenleginél melegebb, meg hidegebb időszakok is a földtörténetben."

- Nem szerintem, hanem erről majdnem teljes tudományos konszenzus van, ebből következően államok közötti politikai konszenzus is!
Az, hogy voltak hidegebb ès melegebb időszakok a földtörtènet során , mèg nem magyarázza a jelenlegi klímaváltozás gyorsaságát , az antropogèn klímaváltozás rövid idő alatt bekövetkező mèrtèkèt

Aki nem szakember, annak is mindent jól ès èrthetően elmagyaráz a NASA honlapja: " Evidences of climate change "
Szakmai vitába is mehetünk , de nem gondolnám hogy ilyen irányú vègzettsèged van. Èn geográfus vagyok , azon belül leginkább a környezet - ès tájvèdelemmel foglalkoztam , a globális problèmákkal ..
Előbb èrzelmezd a Milankovics - Bacsák elmèletet , utána folytassuk a klímavitát!

Boldeone2 2022.07.04. 18:31:41

@MEDVE1978: A magyarok alapvetően nyugatpártiak, egy jó ideje azok...
index.hu/belfold/2022/07/04/magyarorszag-europa-unios-tagsag-felmeres-median/

Az államszocializmusban is mindenki a nyugati èletszínvonal ès szabadság után sóvargott , a Szovjetunió meg ciki volt...
A nyugat múltja sem foltoktól mentes, de a Lajtan túl mindig jobb volt az èlet...
Filozófialag " pedig Kant kimondta a nyugati kultúrfelsőbbrendűsèget. Szerinte csak a nyugati ember tud ( valamelyest ) felülemelkedni alapösztönein , kèpes " szellemi ember " lenni ...Innen ered ( talán ) a nyugati felsőbbrendűsèg tudat
Ma pedig ez átalakult altruizmussá: csak a nyugati ember elèg gazdag ahhoz , hogy önsorsot rontson , szinte a világ összes adományát is a nyugati emberek dobják össze ...
A nyugati világszemlèlelet a bèkès polgári jómódon alapul ès azon a kísèrleten hogy felül próbál emelkedni az ember az alapösztönökön...Ebből erednek az önsorsrontó vagy irracionális cselekmènyek ...

MEDVE1978 2022.07.04. 18:33:48

@Boldeone2:
"ogy le lehet- e rekeszteni egymástól kontinenseket karhatalmi eszközökkel ès inváderkènt kezelni minden, akár illegális migránst. " Az afrikai fejleményeket elnézve hamarosan nem lesz más választás. Az afrikai helyzet fenntarthatatlan és ezért szükségszerűen tragédiába fog torkollni. Illúzió azt gondolni, hogy addig a kedves német / francia kormány vagy az EU majd nagy felvilágosultan megtalálja a helyzet kulcsát - nem fogja. Ezt elég tárgyilagosan nézni, az afrikaiak államai fejletlenek vagy pedig megbuktak. Önmagában mindez nem jelent semmit, sem azt, hogy ők "alsóbbrendűek lennének" vagy kevésbé kreatívak, de azt sem, hogy hát a gonosz európai nagyhatalmak örökre nyomorgásba taszították Afrikát stb. Viszont emiatt megbukás miatt sajnos képtelenek kezelni az óriási népszaporulatot, ami együtt jár a klímaválsággal és ezzel ketyegő időzített bomba. Emiatt Afrika továbbra is szegényház / diktátorok paradicsoma / bukott államok sora marad. Ott lesznek a kínaiak, mert mi Európaiak kevésbé, majd ők és az oroszok szállítják a fegyvert ahhoz, hogy kiírtsák egymást. Amit nem szabad, az az, hogy megengedni a tömeges bevándorlást tőlük, de az EU erre már jóval effektívebb megoldást (Divide et imperat) talált. A művelt német, ahogy te írod már nem lő a határon emberekre, das wäre ein Sakrileg! (szentségtörés lenne), hiszen ő művelt és felvilágosult NYUGAT Európai. Helyette csendesen kifizeti a törököket, a marokkóiakat, az algériaiakat, azt, ami megmaradt a líbiaiakból és az egyiptomiakat, hogy ők lőjenek helyettük. Ezzel nincs is baj, megtartja a saját felvilágosult szép kis buborékjukban a JÓ embereket, akik aztán gyűlölhetik a barbárokat.

A bevándorlásból azt kellene engednünk ugye, ami nekünk hasznos, de ez szintén a jó emberek illúzióiba ütközik. Emellett a tabut el kellene engedni és prezentálni kellene a népességnek: ha nem szaporodtok feleim, akkor be kell vándoroltatni évente 10 ezer embert, mert különben nem lesz munkaerő.

Amikor ezt írom, mindig eszembe jut, hogy szerintem átmeneti korban élünk. A jó output az lesz, hogy ha a mesterséges intelligencia szintjét elérjük és fejlődik a robotika. Ezzel a termelés és a jövedelem alapvető viszonyai változnak majd meg.

A rossz meg úgy is az, hogy az EU szétesik és az egész káoszba süllyed, aztán mi leszünk az új horvátok és lőhetjük egymást a románokkal.

midnight coder 2022.07.04. 19:03:16

"Kèsőbb a liberalizmus egy olyan hatalmas eszmerendszerrè vált , amelyen belül már a progresszív liberalizmustól a konzervatív liberalizmusig számos irányzat kialakult , azaz: mind a jobboldalon, mind a baloldalon lehet liberálisokat találni "

Igazából a baloldaliság és a liberalizmus tűz és víz. A baloldal egalizál, márpedig egalizálni csak antiliberálisan lehet. A baloldal antiindividualista, számára a társadalom a fontos és nem az egyén, ez pedig szintén nem annyira kompatibilis a liberalizmussal. Nem véletlen, hogy az amcsiknál a baloldal előretörése egyben a szabadság visszaszorulása is.

midnight coder 2022.07.04. 19:06:34

@Jozef Pockna: "magyarul: ha szarabul megy az orszagnak szimpla kivegzes... ennyi."

Az, hogy egy országnak szarul megy vagy nem, egy sok változós egyenlet, és nem mindig az épp hatalmon lévő politikusok sara. Másrészt, van olyan hogy rövid távon szarabb lesz, de hosszabb távon meg jó. Ráadásul, ez a szarul megy sem egyértelmű: kinek megy szarul? Az átlagpolgárnak, az alsó rétegeknek, vagy a felső tízezernek?

midnight coder 2022.07.04. 19:26:41

@Boldeone2: "A megszólítottak mindenhol a világon a globalizációban vesztes , alacsony kèpzettsègű tömegek , a tipikus irracionális Birca tömeg , azok , akik a primitív konteókban könnyen hisznek , mint egy tudományos tanulmányban . Azok, akik alapból nem olvasnak , csak a szociális mèdiából tájèkozódnak"

Ha az emberek tájékozódnának akkor a zöld és a balliberális pártoknak egy szavazójuk sem lenne.

Boldeone2 2022.07.04. 19:52:10

@MEDVE1978: Többfèle " future scenario ", amit leírtál, az a legrosszabb forgatókönyv. A globális problèmák , így az afrikai problèmák is több èvtizede ismertek. Kormányközi bizottságok , tudományos testületek dolgoznak a gazdasági - társadalmi megoldásokon , az ENSZ- ben, illetve nemzeti keretek között. Az 1972- es ENSZ környezet ès fejlődès világkonferencia óta , vagyis 50 ève már ...
Van megoldás a szegèny országok felemelkedèsre , de ha az egyes országok önsorsrontó politikát folyatatnak, akkor azzal nyilván nem lehet mit kezdeni ...
Afrikában ahol meglèptèk a társadalmi ès gazdasági reformokat , ott van fejlődès , mint Ghána vagy Botswana , Ruanda
Afrika nem mindenhol szegènyház már , ahol bèke van, meg nincs vallási szèlsősèg, ott fejlődik a társadalom
A nők is egyre kevesebbet gyereket vállalnak , ott ahol lehetősègük van tanulni. Ez Nigèriában nagyon jó
Kimutatható a fejlett keresztèny tanult dèl ( iBO ) meg az elmaradott èszak- kelet fulani között
Kb 2080-2090 után már ott is beleèrnek majd a modern országok demográfiai jellemzőibe
Kína sem vèletlenül van ott: felismertèk a hatalmas lehetősègeket
Európa ott rontotta el, hogy nem próbálta időben szabályozni a migrációt , nemi ès kèpzettsègi kvótákkal, ettől elválasztva szigorítva a menekültjogot . Mert Európának több nőre ès kèpzett emberre szüksèg van. Az otthon munkanèlküli , kèpzetlen, álmenekült fiatalemberekre nincs szüksèg . Azokból van túl sok Európában . A terrorizmust , megèlhetèsi ès szexuális bűnözèst pedig csak ők folytatják , èlethelyzetükből adódóan . Sok esetben otthon bűnözők vagy èppen terroristák voltak így vissza sem veszik őket a kibocsátó országok sem. Ha a visszavèteli mechanizmusokat tudják javítani , akkor mèrsèklődhet talán a migráció üteme , de nyilván megállítani nem lehet a migrációt , csak valamennyire redukálni
Abban sem hiszek , hogy a törökök vagy a többi èszak- afrikai államok megállítják őket. Vègül , szinte mindenki eléri a cèlját így vagy úgy ... Csak azok nem , akik a legszegènyebbek a legkiszolgáltatobbak ...

A nyugati emberek illetve a politikai rèszèről sincs ebben egysèg , totál ambivalens a viszony . Pl Olaszországban elegük van a migránsokból, mègis mindenki adakozik nekik, a rendőrök simán eltűrik hogy illegálisan áruljanak , Dèl- Olaszban pedig mèg így is örülnék nekik , mert elöregszik , pusztul a társadalom...A Locri iskolában -a csizma sarka- , már 80%-ban nèger gyerek van...Az állam erre adja pènzt ...
Szerintem ez a törtènet eldőlt Európában , ebből kell kihozni amit lehet ..

Tamáspatrik 2022.07.04. 20:11:27

@midnight coder: "Erőből megoldani a klímaváltozást", itt arra gondoltam, hogy a gazdagabbak és tehetősek elbújnak jobb helyekre, a szegények pedig vagy kibírják vagy nem, és aki túl közel jön azt lelövik - kissé sarkítva erre gondoltam, nem pedig a rengetegféle tudományosan megalapozott módszerből a keményebbek elvetésére.

Tamáspatrik 2022.07.04. 20:14:27

@midnight coder: Az angolok nagy része nem fogadta el és ma sem fogadja el a kelet-európaikat, részben emiatt léptek is ki az EU-ból, erre gondoltam. Van sok ember nálunk is, akik az itt dolgozó ukránokra vagy szerbekre is gyanakodva néznek, ált. a konzervatívabb felfogásúak.

Tamáspatrik 2022.07.04. 20:19:28

@gigabursch: "Magam is átestem már kétszer rajta az oltások előtt, majd beoltva is." Ezt nevezem laposföld hitnek, hogy mindenki csak a saját tapasztalatából merít, holott ilyen alapon gondolhatnánk az is, hogy a napocska keleten felkel és nyugaton lenyugszik.
Azzal nem foglalkozott senki, hogy mi volt Milánóban, vagy mi volt Kínában a járvány elején, ezeket a tapasztalatokat figyelmen kívül hagyva beszéltek a járványról. (Jelzem, az elején még nem ismerték, hogyan terjed és hogyan lehet ellene védekezni, maradt a teljesen szabadon engedés vagy a teljes karantén.)
Azt sem könnyű értelmezni, hogy mire jók az oltások és mire nem.

Tamáspatrik 2022.07.04. 20:21:25

@MEDVE1978: "A meggyőződéseit az ember huszonéves kora után nagyon nehezen változtatja meg, újabb kutatások is kimutatták, hogy milyen idegrendszeri és genetikai sajátosságok is befolyásolják a politikai nézeteink kialakulását" Ennek a forrása az alábbi könyvben található: Bill Sullivan: Bemutatlak önmagadnak, 100% tudomány. Természetesen a mikrokörnyezet is erősen befolyásolja, nem állítom, hogy nem.

Jozef Pockna 2022.07.04. 20:23:22

@midnight coder: miert nem erez a felso 10000 semmit es meg gyarapitja is a vagyonat mig masok ehen halnak nem tudjak mi lesz masnap. Nem kene legyen felso 10000 ugyanakkor mely szegeny se... ez lenne a politikus dolga nem az hogy a felso 10000 megjobban eljen mig teged torvenyekkel amit ok alkottak kirabolnak. bitofara vele... fel kene ebredni mar emberek. Mert mig van felso 10000 meg alajuk jatszo kormany addig lesz egy csomo putyin meg biden meg hiszcsipeng is aki nem erez semmi felelosseg tudatott a poziciojaban mert ugyse lesz semmi... nah erre ertem en bitofara vele. Mar holnaptol kezdhetnek...

Tamáspatrik 2022.07.04. 20:27:06

@MEDVE1978: A fenti könyv 260-ik oldalán van az a rész, ami szerint az óvodáskori viselkedés is sokat előrejelez az ember jövendő politikai nézeteinek alakulásáról. 262.oldal: Az agyszerkezetről készített felvételek alapján 72%-os pontossággal előrejelezhető az illető politikai felfogása, mert agyunk más-más területei fejlettebbek ettől függően. Nem nagyon tehetünk a politikai nézeteinkről, ez eléggé egyértelműnek tűnik. Ajánlom ezt a könyvet.

Tamáspatrik 2022.07.04. 20:30:21

@MEDVE1978: A nagyon konzervatív ember minden bevándorlóhoz negatívan viszonyul, a kelet-európaihoz is, kevéssé nyitott felfogású és jobban hallgat a félelmeire, a nyitottság teljes hiánya persze korfüggő is lehet és bizonyos helyzetekben nagyon is indokolt, a cikkben valóban túloztam. Egyébként köszi a hsz.-t.

Tamáspatrik 2022.07.04. 20:32:35

@nemecsekerno_007: "Egy USA lakos ökolábnyoma 2,5x nagyobb mint egy európaié." Ez olyan, hogyha van egy nálam korruptabb ember, akkor mindent szabad, amit neki is? Nem a legrosszabbakat kell alapul venni, Nepál ökolábnyoma például zéró.

Tamáspatrik 2022.07.04. 20:37:50

@Serény Vélemény: "Az nagyjából világos mindenki számára, hogy van valamilyen klímaváltozás, de azt igazából tudományos nem lehet bizonyítani, hogy ezt _kizárólag_ az emberi tevékenység okozza." Dehogynem, erre vannak a klímamodellek. Egy jó modell úgy működik, hogy visszafelé sok évtizedre képes leírni a klíma apróbb változásait is, és ha jól illeszkedik a múlt, akkor ebből jól látható a jövő is, legalábbis évtizedekkel előre. Már nagyon jók a klímamodelljeink, amelyek nagyon sok változót vesznek figyelembe.
A cikk pont erről szól, hogy egy ember meggyőződése nehezen változtatható a bizonyító erejű tények ellenére sem, a radikális vélemény emiatt hosszú távon elég nagy szívás.

Tamáspatrik 2022.07.04. 20:46:23

@Boldeone2: Ellentmondást látok ott, hogy a demográfiai cél az lenne, hogy az emberiség összlétszáma csökkenjen, és minden országban csökken a lakosság létszáma ott, ahol már elérték a jövedelem egy bizonyos szintjét, létezik tehát egyfajta visszacsatolás, de ez ellentmondásban van azzal, hogy demográfiai katasztrófát emlegetünk. Most mi a katasztrófa, a túl sok gyerek vagy a túl kevés?
A szélsőjobbos reflexek persze mindig arról szólnak, hogy a mi törzsünk legyen minél nagyobb, ami szerintem nem viszi előre a dolgokat. Hogy megfelelő családba szülessenek a gyerekek, na erről már inkább lehetne beszélni.

Tamáspatrik 2022.07.04. 20:51:11

@MEDVE1978: A szélsőjobb annyira liberalizmus ellenes, hogy hajlamos elfogadni az ázsiai termelési módot (vagy feudálisat), amitől az orosz rendszer nem áll annyira távol, tehát mostani civilizációnknál kevésbé fejlettebbet is. Persze ez inkább ösztönösség mint tudatosság, és alighanem van benne valami olyasmi, hogy ők állampolgárokként otthon tényleg kisebbrendűségi érzésekkel küzdenek a saját társadalmukon belül is.

Boldeone2 2022.07.04. 21:24:06

@Tamáspatrik: A fejlett országokban nem születik sok gyerek , nem reprodukálja önmagát társadalom. De, hogy mennyi lenne az elèg , szintèn az ideológiai vita tárgya . Itt tele kell szülni magyar gyerekkel a Kárpát - mednecèt , ezt mondja az anakronisztikus rendszer ès felfogás . A jövőben nyilván a robotizáció rèszben kiválthatja az emberi munkaerőt, így az nem lesz limitáló a fejlődèsben sehol sem. Bolygó szinten túlnèpesedès van , szerintem . Bár az mindig relatív , az adott társadalom relatív fejlettsègi foka határozza meg...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.07.04. 21:46:25

@nemecsekerno_007: "Egy USA lakos ökolábnyoma 2,5x nagyobb mint egy európaié."

Valamiért nincs tele a sajtó, pedig ideje lenne előállni vele, azokkal a bocsánatkérésekkel, amik oka az, hogy a menő Nyugat legprimitívebb lakóit rászoktatták az "okos" holmikra. Legyen okos a fogkefe, a bejárati ajtó zárja, a villanykapcsoló, ez utóbbi például folyamatosan észleli valamelyik wifi-csatornát, hátha pont akkor kíván a világításon igazítani a valagát a tévéfotelből felemelni képtelen, de a mobiltelefonját szünet nélkül markolászó tahó. Merthogy ami modern, az fogyasszon áramot, ez a trendi. Az is trendi, hogy ezzel egyidejűleg basztassuk az erőműveket és az elem- és akkumulátorgyártókat is, mert szennyezik a világot, de a modern ember igenis legyen rákényszerülve az áramhasználatra. Autóban is az elektromos a menő, igaz, időnként kigyullad, és folyik szanaszét, mint a láva.

Mi a legújabb móka? Az elektromos cigaretta. Tudom, ez első hallásra is világos volt, ez az eszköz áramot használ. Úgy gondoltam, hogy cserébe a füst elkerüléséért, a le nem tüdőzött kátrányért, a fel nem gyulladt ágyneműkért ez még belefér, főleg amíg volt mivel hajtani az erőműveket. De mit olvasok? Az ukránok az ELDOBHATÓ elektromos cigikben levő, ezek szerint még igencsak működőképes kis akkukat hasznosítja újra, a drónokba szerelve. Én azt hittem, hogy az elektromos cigiben a patront kell cserélni, maga a szerkentyű nem változik. De ezek szerint az egészet eldobják? Már a legatyásodott Ukrajnában is? Mekkora is az a kurva lábnyom, modernek? Biztos, hogy mindig azokat kell baszogatni, akik tűzzel akarják fűteni a lakást?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.07.04. 21:54:54

@midnight coder: "... Nem véletlen, hogy az amcsiknál a baloldal előretörése egyben a szabadság visszaszorulása is."

A liberalizmus értelmezésében van egy beépített döccenő: minden szabad legyen nekem vagy minden legyen szabad mindenki másnak? Nem mindegy. Halott ötlet mindkettő, persze, de a sorsunk, sajnos, ezen az értelmezésen is el tud már úszni. Ehhez képest a baloldaliság még viszonylag értelmezhető fogalom.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.04. 22:32:59

@Androsz: Nincs benne döccenő. Te vagy tudatlan. A liberalizmus azt jelenti hogy az egyén szabadsága addig terjed, amíg más szabadságát nem korlátozza.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.04. 22:37:24

@Androsz: jaj, ugyan! Az okos cuccok fogyasztása sehol sincs a számítógépek, klímák, stb fogyasztásához képes.

birkamenet 2022.07.04. 23:43:40

@MEDVE1978:

Igy van, nem a nyugatiaknak van felsőbnrendű genetikájuk és szellemi képességük, hanem a kelet-európaiaknak alsóbbrendű. És még milyen jól érzik is magukat a kelet-európaiak agymosott cselédként, állandóan összeesküvés elméletekkel, háttérhatalmakkal meg hasonlókkal szórakoztatják magukat, ezzel nyugtatják a kis lelkecskéiket, hogy háppersze hogy mások tehetnek róla, hogy ő nem viszi sose semmire a történelemben.

birkamenet 2022.07.04. 23:45:44

@Androsz:

Menj el putyin gazdád illiberalizmusába, oszt megszűnik minden gondod az EU-val meg a liberalizmussal, meg a demokratikus ellenzékkel.

birkamenet 2022.07.04. 23:52:53

@Boldeone2:

A magyarok nem Nyugat-pártiak, hanem tudathasadt, népbutitott birkák - egyszerűen szellemileg beszámithatatlan kóresetek.

Ha Nyugat-pártiak lennének, akkor hogy a f.aszba szavaznának magukra orbánt meg putyint??????

birkamenet 2022.07.04. 23:56:00

@Jozef Pockna:

Biden nevét cseréld ki Trumpra, mert ő képviseli az anticivilizációt és az egyeduralmra kiéhezett idiótát.

gigabursch 2022.07.05. 06:32:58

@Tamáspatrik:
Ezt nevezem az általad demokratikusan alkakmazitt megbélyegzés helyett valós adatokon alapuló statisztikának.
Persze nyugodtan ekőkereshdted, hogy hány öltött lett fertőzött és hányszor.
S ebből mennyi a súlyos.
A többi meg a lófaszt mama kategória.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.05. 06:56:03

@gigabursch: "Persze nyugodtan ekőkereshdted, hogy hány öltött lett fertőzött és hányszor."

Olvasd már el mire való az oltás!

midnight coder 2022.07.05. 07:10:31

@Androsz: "A liberalizmus értelmezésében van egy beépített döccenő: minden szabad legyen nekem vagy minden legyen szabad mindenki másnak?"

A kettőnek egyensúlyban kell lennie. Ami tényleg nem mindig egyszerű. A baloldal viszont kb. halott, azok akik ilyen kategóriában szélhámoskodnak pont leszarják ma már a munkásokat. Sőt, kimondottan megvetik őket. A favorizált csoportok ma már a lumpenek, a deviáns kisebbségek, a nyugati civilizációval nem kompatilibis kultúrákból érkező bevándorlók, a bűnözők.

midnight coder 2022.07.05. 07:22:08

@birkamenet: "És még milyen jól érzik is magukat a kelet-európaiak agymosott cselédként, állandóan összeesküvés elméletekkel, háttérhatalmakkal meg hasonlókkal szórakoztatják magukat, ezzel nyugtatják a kis lelkecskéiket, hogy háppersze hogy mások tehetnek róla, hogy ő nem viszi sose semmire a történelemben. "

Ha az osztrákok is megkapják jutalmul a szocializmust cserébe azért, hogy Hitlert adták a világnak, ma semmivel sem állnának jobban mint mi. Ez az itteni nép megvetése és a nyugatiak imádata szerintem onnan jöhet neked, hogy még nemigen dolgoztál multinacionális cégnél nyugati kollégákkal. Ha megtetted volna, akkor tudnád hogy ők sem többek mint az itteni polgár, csak nagyobb jólétben nőttek fel.

midnight coder 2022.07.05. 07:24:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Az okos cuccok fogyasztása sehol sincs a számítógépek, klímák, stb fogyasztásához képes. "

Ez pontosan így van. És akkor még nem beszéltünk az olyan tételekről mint a fűtés, közvilágítás, stb.

Boldeone2 2022.07.05. 09:39:33

@birkamenet: Ebben igazad lehet . A magyar társadalom nyugatpártisága már csak egy illúzió lehet, hiszen a propaganda olyan szinten átmosta az emberi agyakat, hogy mindent elfelejtettek mi volt az orosz- függősèg idejèn , milyen cèlokat tűztünk ki a rendszerváltás után. A szabadságban ès demokráciában hívő embert a legjobban a háttèrben futó durva orosz propaganda zavarja a legjobban. Hiába tetszeleg Orbán a bèkegalamb szerepèben, ha a " háttèripar" Hírtv , Pesti TV , MCC , miniszterek ès szakèrtők tömkelege nyomja az embereknek a háttèrben a putyinista propagandát. Az emberi agyakat átmossa a szisztematikus propaganda. A hatalom pedig támogatja a nèpbutítást, sőt , erre èpül...
Ebben a szellemi mocsárban nem csoda ha átíródnak a birka társadalom èrtèknarratívái , a magyarokat megalázó korábban elnyomó nagyhatalomból hőst csinálnak , ostorozzák a nyugatot ès a nyugati társadalmi rendszer. Ebből a mèrgezett szellemi közegből lèp előre a legdurvább szèlsősèg...

Boldeone2 2022.07.05. 09:52:02

....abban lehet talán mèg bízni , hogy a "háttèripar" nyugat - ès liberalizmus- ellenes hisztèriakeltèse is csak egyfajta populista hatalomtechnikai eszköz. Azoknak a meghatározott társadalmi rètegeknek - nem a legkèpzettebbeknek ès a leginkább jómódú rètegeknek szól - akik vevők az ilyen típusú, gyűlöletkeltő propagandára. Azoknak a rètegeknek , akik társadalmi helyzetükből adódóan irracionális fèlelmek ès a saját tèveszmèik foglyai
A szèljobb esetenkènt a szèlbal populizmus az egèsz világon erre èpül , tulajdonkèppen mindkettő ugyanaz a büdös csizma, kèt szára...

gigabursch 2022.07.05. 11:32:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Egy jó oltás mire való?
Oltás = oltalom.
Ilyenből elég sok van (himlő, tetanusz, kullancs-agyhártya gyulladás, stb).
Viszont, egy ellenőrizetlen, teszteletlen, az emberek torkán erőből lenyomott és statisztikailag igazolhatatlanul védő mocsok ezt a feltételt nem teljesíti. Ez - függetlenül a gyártójától egy szar.

Mire való egy szar oltás?
konteók nélkül
- üzletre
konteókkal:
- befolyásolásra
- károsításra
- kórokozásra

Boldeone2 2022.07.05. 11:48:56

@gigabursch: Viszont, egy ellenőrizetlen, teszteletlen, az emberek torkán erőből lenyomott és statisztikailag igazolhatatlanul védő mocsok ezt a feltételt nem teljesíti. Ez - függetlenül a gyártójától egy szar."

Nyilván statisztikailag igazolható a hatásosság, ezt megtörtènt országok tucatjaiban , a nyugati ès a keleti országokban is
Ha nem így lenne, eddig nem kapott volna 5,2 milliárd ember eddig covid- oltást ...
Valahogy szinte minden kormány oltáspárti, politikai affiliációtól függetlenül....

nemecsekerno_007 2022.07.05. 12:11:57

@Tamáspatrik: Nem, ez nem olyan. Ez csak egy jól hangzó szlogen, kb. olyan mint
a ,,két láb rossz, négy láb jó,,
A GDP-t vajon miért egy főre vetítve számolják? A logikád szerint az orosz életszínvonal jobb mint a magyar, mert magasabb a GDP abszolut értéke. Csakhogy az orosz 140 millió részre oszlik, a magyar meg csak 10 millió. Ez egy nagyon ügyes kommunikációs módszer, amit a nyugati mainstream média a fogyasztói kőkeményen bevettek.
Felteszek két egyszerű kértést:

- Csökkentse az életszínvonalát az akinek, ezen életszínvonalon 1 egységnyi az ökolábnyoma?

- Ne változtasson az életszínvonalán az akinek ugyanez az érték 250%-al magasabb?

Egyébként nem véletlen, hogy a mainstream kommunikációban nem hangsúlyozzák ezt az 1 főre vetített értéket, ugyanis ez az USA gazdasági érdeke.

birkamenet 2022.07.05. 13:40:50

@nemecsekerno_007:

A te zsákfaludban az egyetlen mainstream kommunikáció a fidernyák hazugság média, az azon kivüli világhoz meg olyan hülyén állsz, mi t Mér$zaros Lölő a dubai reptéren, hogy hol vagyok.

birkamenet 2022.07.05. 13:43:23

@gigabursch:

Orbánod hatmillió kinai kamuvakcinával nyomta tele a magyarokat, nem is csoda, hogy 50 ezernyi covid halottal orbán rekordot állitot fel.

birkamenet 2022.07.05. 13:46:46

@midnight coder:

Te, se a cocializmus előtt nem volt más a magyar, mint mindent elfogadó cselédbirka, most 32 évvel és két generációval utána meg még birka cselédebb. A hiba bennetek van, a Valóság tagadás nem segit.

Serény Vélemény 2022.07.05. 14:26:46

@Tamáspatrik: Nem tudod bebizonyítani, és nem is lehet,hogy ha minden co2 kibocsátást megszüntetne azonnal az emberiség, akkor tényleg javulás lenne a klímaváltozás menetében. Úgyhogy pont, amit állítasz, annak az ellenkezője az igaz, nem a szélsőjobb épít a zemberek félelmeire, hanem a szélsőballiberális "értelmiség" űzi pánikba azokat, akik szerencsétlenségükre elhiszik azt a sok zsír ostobaságot, amit a mainstream média terjeszt.

gigabursch 2022.07.05. 15:07:46

@Boldeone2:
Izrael ebben a kérdésben jól teljesített.
N+1adag fájcer és már megint tütül a korona...
Ott aztán nem lehet arra fogni, hogy az ocó kici kinaji meg a fújj fosztok de rossz...

Boldeone2 2022.07.05. 15:21:48

@Serény Vélemény: Nem tudod bebizonyítani, és nem is lehet,hogy ha minden co2 kibocsátást megszüntetne azonnal az emberiség, akkor tényleg javulás lenne a klímaváltozás menetében"

- Az üvegházhatású gázok nèlkül több tíz fokkal alacsonyabb lenne a földi átlaghőmèrsèklet, vagyis rendkívül nagy a lègköri üvegházhatású gázok èghajlatalakító szerepe. A CO2 több tíz vagy száz èvig tartózkodhat a lègkörben , a metán , amely egy nagyon erős üvegházhatású gáz, csak 8-10 èvig , vagyis van èrtelme ezen gázok csökkentèsènek, mert az már több èvtized alatt javulást hozhat , ha más soláris vagy földi klímafeltètel nem változik meg drasztikusan, az pedig nem annyira jellemző . A napsugárzásnak vannak alacsonyabb intenzitású periódusai, mint pl a Maundner minimum alatt volt, de a földi pályaelemek csak lassan módosulnak, pl az oblikitás 40 ezer èves periódusokat mutat

A lènyeg: az ember csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával próbálkozhat, úgy van esèly a melegedès mèrtèkèt lassítani , megállítani , azokat a területeket megmenteni , ahol a legtöbb ember èl a Földön

Boldeone2 2022.07.05. 15:25:05

@gigabursch: A lènyeg az, hogy ma már sokan átvèszelik könnyű, megfázásszerű tünetekkel ...Amíg nem volt oltás,mèg a közèpkorú emberek is hullottak, mint a legyek...Ahhoz kèpest milyen gyorsan fejlesztettèk ki, a cèljat elèrte : a súlyos betegsègtől vagy a rosszabbtól sok embert megmentett ...

gigabursch 2022.07.05. 15:46:09

@Boldeone2:
Statisztikailag nem igazolt a kevesebb súlyos eset sem.

Boldeone2 2022.07.05. 16:03:29

@gigabursch: Dehogynem igazolt. Ha nem így lenne, akkor nem oltanának minden országban ès nem ajánlaná MINDEN kutató ès orvos szakember az oltások felvètelèt.

bordon 2022.07.05. 17:27:01

"A szélsőjobberek mind egy kissé laposföld hívők" - Ez hazugság. Ja, az is erősen változik "jobbereknél" hogy a klímaváltozásban mennyire hisznek, mennyire tartják ember okozta folyamatnak, mennyire természetes ciklusoknak. Meg hogy elhiszik-e, hogy ha a nyugat lenullázza a gazdaságát és kollektív öngyilkosságot követ el, közben Brazília, India, Kína, Nigéria, Indonézia exponenciálisan okádja a füstöt, az fog használni a világnak.

A ballibekről is lehet ám ilyen durva általánosításokat böfögni: mind hisz abban, hogy a fehér férfiak az okozói az összes rossz dolognak a világban. Hisznek abban, hogy van olyan, hogy nem biológiai nem (gender). Hisznek abban, hogy egy gyerek, aki egyik nap gőzmozdonynak, másnap Pókembernek hiszi magát, mikor melyiket tolják az arcába a médiában meg a kis gyerekközösségében, el tudja dönteni, hogy ő kémiai kasztrálást, hormonsokkot kér, mert nem fiú, hanem lány akar lenni. És ezt komolyabban kellene venni, mint amikor Pókembernek hiszi magát.
Nyilván, amikor ezellen felszólalnak olyan régi ballib megmondóemberek, mint Bill Maher, akkor hirtelen őket is széljobbernek minősítik a radikálisabb ballibek.

Ugyanis a nagy francia forradalom óta tudjuk, hogy a baloldal folyton radikalizálódik. Az újonnan feltűnt, szélsőségesebb baloldaliak kannibalizálják a mérsékeltebb csoportokat. Amint kifogynak a jobboldali reakciós ellenségből, azonnal találnak mérsékeltebb baloldaliakar maguknak, akiket falhoz lehet állítani, mint reakciós elhajlókat.
Ez a permanens forradalom, megy az ellenségképzés, nincs megállás, aki nem tör előre az élcsapattal, az hátrafelé halad, reakciós ellenforradalmár.

Így lett a szocdem Bernie Sanders is lealázva a saját kampányrendezvényein, ahol bekussoltatták őt hisztériás néger felsőbbrendűségi mozgalmárok (BLM). Lassan már bocsánatot kell kérni, hogy él az ember, ha fehér.

A konzervatív ember gyanúsnak találta, hogy a gyanús körülmények közt felbukkant koronavírus ellen magukat minden kártérítési felelősségtől előre felmentve a gyógyszermultik piacra dobtak olyan vakcinákat, amik vérrögöket és szívproblémákat okoznak. Egy olyan vírus ellen, aminél a szezonális influenza is halálosabb, mert az is elvisz ennyi embert, csak az már nem tűnik fel.
Kételkedni bűn a baloldalon, pont mint valami szektában.

A bal-jobb felosztás elavult, de ezt gondolom a posztoló is tudja.

nemecsekerno_007 2022.07.05. 17:43:55

@birkamenet: A Klímahiszti egy vallás az olyan ateista idiótáknak mint te.

Serény Vélemény 2022.07.05. 20:42:40

@Boldeone2: "A lènyeg: az ember csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával próbálkozhat"

Ez a másik hatalmas hazugság. ugyanis mindig van b verzió, ezt a technikát, hogy ti .most azonnal vedd meg az adott terméket vagy szolgáltatást az ügyes értékesítők alkalmazzák, egy jó kis.pszichológiai trükk, aminek a hozzád hasonlók persze, hogy bedőlnek.

Mindig van más lehetőség!

fkv.119 2022.08.08. 15:37:03

"sokan erőből szeretnének megoldani mindent a klímaváltozás okozta problémákat is beleértve, és kevésbé fogékonyak a tudomány ajánlotta racionális megoldások alkalmazására"

Mert látják hogy ez a "megoldás" a teszetoszaság folytatása lenne, ami nem vezet sehova. Az ilyen ENSZ féle gittegyletek, "elítéljük, mondjon le" színvonalú határozatok, javaslatok (inkább pitizések) 1001. alkalommal se vezetnek semmire. Az ember viszont megoldást akar. Ha szép szóval nem megy, majd menni fog erővel. Egy jó nagy pofon mindig működött a történelemben. Igazából más se. Minden föntést (Augsburg, Mohács, Trianon, stb) erővel adtak a vesztes tudtára, nem "lécci, lécci, lécci"-vel. Klímafronton is csak ez működik. Leszarható pampogás helyett áremelés, csap elzárása kell, azt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

"az újságok tele vannak a liberalizmust ekéző cikkekkel"

Pontosabban az SZDSZ-izmust ekézővel, mert azok ugye csak kisajátították maguknak a liberális szót, pedig sok közük nem volt hozzá. A liberális nem egyenlő a szélsőzsidóval, a nem tetsző véleményeket a szőnyeg alá söprő pisszegővel. Ahol a cigánybűnözésről még csak beszélni se lehet, hát hogy akarják akkor így megoldani? (Sehogy, ez a libis "megoldás".)

"A bevándorlás esetében is a szélsőjobbereknek inkább örülniük kellene, hogy országuk mennyire vonzó sokak számára, mennyire sokan akarnak megtelepedni náluk"

Van már elég beilleszkedésre képtelen cigányunk, kössz, nem kell több...

"A bevándorlás tehát a radikális jobboldali, nemzeti érzésű ember számára inkább örvendetes jelenség kellene, hogy legyen mint félelem tárgya"

Költözz ki egy cigánysorra, ha ennyire jó ez neked! Persze holnaptól már lehet hogy nem lesz miről cikket írnod, mert majd felszólítanak az értéktárgyaid átadására.

"A kulturális hódítástól való szélsőjobboldali félelmek mögött ezzel szemben nincsenek valós tapasztalatok."

Ez így van, de csak azért mert a cigányból hiányzik a kultúra. Az arabok meg majd jól megköveznek téged, hogy hogy mersz piálni, meg levágni a szakálladat, mert az ellenkezik az ő terrorista sáriájukkal.

"Az oltásellenesség sem volt más mint a laposföld hit egy formája"

Ez igaz, itt is vannak h.lyék.

"A jobboldali radikálisok között sokan vannak, akik szeretnének véget vetni a liberális demokráciának"

Hol? Nálunk már nincs ilyen, illiberális diktatúra van.

"A több ezer éve létező ázsiai termelési módnak nevezhető rendszerek önkényuralomra épültek, kiterjedt bürokráciával és a magántulajdon korlátozásával, aminek a 20.században elterjedt formája a kommunizmus volt."

A kommunizmus speciel Marx találmánya, aki mint tujuk, pont kínai volt... Ami itt nálunk kommunizmus néven futott, az sima diktatúra volt, muszka gyarmatosítással megfűszerezve.

A demokráciának tényleg nincs alternatívája, de az itt a fidesz előtt se volt, az SZDSZ-es véleményterror nem az!

Reactor 2022.11.24. 03:39:26

Egyetlen felsorolt dolog se szélsőjobbos jellegzetesség. Ugyanezek pepitában megtalálhatóak a szélsőbalnál de a libbantaknál is. De mivel ugye a "nácikok" elvesztették a II. világháborút, bátran lehet minden hülyeséget az ő számlájukra írni. Az Antifák se jobbak semmivel, még rosszabbak is.
Alapból az emberek nagy része a szemének hisz..."hiszem ha látom", SZVSZ elenyésző közöttük a szélsőjobbosok száma. A tudomány állításait kétségbe vonni (vagy csak simán letagadni) se szélsőjobbos jellegzetesség, in fact, az ellenoldalon erre ezerszer annyi példát találni, kezdve mondjuk a teremtés-kontra-evolúció örökzölddel, vagy az ősrobbanás-elmélettel. Már ott van egy gubanc, hogy teljesen más a jelentése a konyhanyelvi elméletnek és a tudományos elméletnek.
Másrészt a tudomány se mindenható - voltak és vannak is tévedései, és néha 2-3 emberöltő is kevés ahhoz, hogy ezeket felülbírálják a tudósok. Nem véletlen, hogy a tudományban nincsenek dogmák és kinyilatkoztatások se, az áltudományokban vagy épp a vallásokban meg csak azok vannak.
Arra például van tudományos bizonyíték, hogy a pártállás vagy politikai szemlélet genetikailag meghatározott? Mert szerintem nincs.
Az abortusz ingoványos talaj, de sok esetben indokolt lehet.
A bevándorlás akkor és csak akkor működhetne, ha a bevándorlók hajlandóak lennének integrálódni ahelyett, hogy tűzfészkeket építgetnek, aztán robbantgatnak meg irtanak mindenkit. Az ilyeneknek eddig mindig csúnya végük volt.
Ami pedig az oltást illeti, azóta se jött össze a zombiapokalipszis, amit a sok mélyhülye retardált (pl. Derontulon) vizionált anno. Na de hátha majd az északi-óuráli mutáns két év múlva összehozza...még nincs veszve minden!!!
A szélsőjobbosok között olyanok vannak, akik a hülyék diktatúrájának szeretnének véget vetni. Ez meg teljesen érthető...nem akarnak idiokráciát, gondolom...

@inebhedj - szerintem: A liberalizmus mindig is baloldali, a nacionalizmus pedig jobboldali volt. Legalábbis a történelemkönyvek szerint.

@Boldeone2: Konteók között volt, ami igazat mondott. Politikusok között hány ilyen is van...?

@Serény Vélemény: Tudományosan igazolt tény, hogy az emberiségnek is benne van a keze. A felmelegedést okozó gázok jórésze mondjuk kapásból mesterséges eredetű.
Ha pedig netán MÉGSE antropogén természetű a felmelegedés, akkor egyrészt nem kéne még rátennünk jópár lapáttal, másrészt nagyon nagy szarban vagyunk...

@midnight coder: Mi az uralkodás első szabálya?
MINDENÉRT te vagy a felelős.
'Nuff said.

@Tamáspatrik: Igen, ez pontosan így van. Egy demokráciában a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Amit neki lehet, azt nekem is. Amit neki tilos, az nekem is tilos. Az, hogy mindenki egyenlő, de vannak még egyenlőbbek, na AZ nem működik.
A "mi törzsünk legyen minél nagyobb" sem szélsőjobbos reflex - ez az ókorban-középkorban globálisan mindenütt így volt. Legyünk mi többen, és akkor le tudjuk győzni azokat akik kevesebben vannak. Mert azidőtájt még karddal ment a nyeszeb-kaszab, ember ember ellen, nem voltak rakéták, amik egy találattal kiirtanak egy városnyi embert.

@birkamenet: Oké, tehát háttérhatalom nincs. Nem látod őket, nem olvasol róluk sehol, nem léteznek. Nyilván nem létezik Cosa Nostra, Yakuza meg más maffia sem, csak a Rockstar találta ki ezeket a "gétéá" kedvéért...igaz?
süti beállítások módosítása