Ideo-logikák

Ideo-logikák

Ötforintos ötlet az ellenzéknek, ha nyerni akarnak

2022. január 29. - Tamáspatrik

Öt forintért eladom ezt az ötletet az ellenzéknek, fizetni csak akkor kell, ha valóban beválik. A kormánynak két ok miatt nem ajánlom fel, az egyik ok, hogy ők úgyis jobban tudnak mindenkinél mindent, a másik ok a nyomasztó előnyük minden téren (pénz, paripa, fegyver).

Egyszerű módszerről van szó, amit sokan alkalmaznak akár tudatosan akár tudattanul például megbeszéléseken, moderátori szerepben, közösségi portálokon, akár még a családon belüli konfliktusok esetében is.

A lényeg, hogy olyan szabályokat kell leírni, amit kulturális háttértől és világnézettől függetlenül mindenki elfogad, és amelyek irányadóak lesznek a döntésekben. Egyszerű mondatok legyenek. Alapértékeket fejezzenek ki. Ne legyen belőlük sok, csak 5-10 közötti. Minden döntésnél alkalmazhatóak lesznek.

Néhányat már találtam én is:

1.A józanész az irányadó. 2. Gyakorlatiasság elve. 3. Közérthetőség követelménye. 4. Az együttműködés segítése. 5. A magyar gazdaság és kultúra fejlesztése. +1.Kreativitás

Ezek a pontok afféle „checklist-ként” ellenőrző listaként működnének az ellenzéki koalíció számára, akár a kormány állításainak vagy jogszabályainak megítéléséről van szó, akár a saját mondanivalójuk megfogalmazásakor. Nem ajánlatos viszont látszatra vonzónak tűnő olyan fogalmak bevezetése mint a biztonság vagy a kontroll, mert puszta hatalomvágyat, egoizmust fejezhetnek ki. A „brexiterek” jelszava, hogy „Szerezzük vissza az ellenőrzést”, semmi másról nem szólt, mint mellőzöttség és sértődöttség puszta kifejezéséről. A biztonság fogalma is kétélű, mert ha egy nagy kocsiban ülök, az baleset esetén az én biztonságomat segíti, másokét viszont csökkenteni fogja. Ugyanígy nem ajánlom az olyan elvont fogalomnak mint a szabadságnak a sűrű használatát, mert eltérő hátterű emberek számára nem ugyanaz a jelentése. (Valójában senki nem érti az olyan fogalmaink mélységét, mint a hatalom vagy a szabadság.)

1.A józanész az irányadó.

Például a családpolitika megítélésekor is használható szempont. A józanész azt mondja, hogy a családokat támogassuk a jövőnk érdekében, hozzátéve, hogy ésszerű határokon belül. Az is ember, akinek jelenleg nincsen hagyományos értelemben vett családja, ő sem lehet másodrendű állampolgár. Sokan vannak olyanok is, akik valamiért nem fogják tudni igénybe venni a kedvezményeket: a jövedelmük alacsony, esetleg jövedelmi csapdában élnek (pl. olyan ingatlanban, amit nem tudnak eladni és a bank sem ad rá hitelt), nem kétszülős családban nevelkednek, esetleg nevelőszülőknél stb. Ezen kívül a józanész diktálja azt is, hogy privát úszómedencék fűtésére ne vonatkozzon rezsicsökkentés, tehát legyen az állami támogatásnak is egy határa.

2.A gyakorlatiasság elve.

Ez arról szól, hogy csak olyan intézkedést szabad bevezetni, ami már valahol bevált, legalább kicsiben. Így például az alapjövedelem bevezetése tudtommal még a világon sehol sem valósult meg sikeres módon. Amire nincs pozitív precedens, az a jogszabály egy kalap szamócát sem ér, így például kimutatható a bevándorlással kapcsolatos törvényeinkről, hogy egy részük valószínűleg szükségtelen, ahhoz hasonló óvintézkedés, mint mikor még a hideg vizet is megfújjuk. Viszont eza  pont arról is szólna, hogy az állampolgárt a politikusok ne akarják kísérleti nyúlnak tekinteni, voltunk már azok a kommunizmus építésekor és a rendszerváltás is egy „történelmi kísérletként” zajlott, gyakorlati szempontok figyelmen kívül hagyásával. Aki nem tud valós példát mondani bármivel kapcsolatban, annak az érvelése a levegőben lóg.

3.Közérthetőség követelménye.

Erre már szerintem ráébredtek a pártok, hogy csak akkor lesz esélyük, ha képesek úgy beszélni, hogy az a bizonyos „Mari néni” is megértse, egyszerű mondatokkal. Itt nem a mondanivaló lebutításáról van szó, hanem arról, hogy a legtöbb dolognak a lényegét egyszerű szavakkal is ki lehet fejezni. A sokféle világnézettel érkező pártok csak akkor fogják egymást is megérteni, ha lemennek az alapokhoz és világosan kommunikálnak, sallangok nélkül.

4.Az együttműködés segítése.

Az egyes országokban az állampolgárok közötti együttműködés szintje összefügg a jólétükkel és boldogságukkal, a demokrácia is ebből a célból jött létre. A jogállamiság sem annyira alapelv mint következmény, hiszen az ösztönzi az együttműködést, ha nincs olyan a társadalomban, amit egyesek megtehetnek, kettesek számára viszont tilos. Ez az elv azon alapul, hogy egy jól működő társadalomban mindenki megtalálhatja a saját helyét, ahol hasznosnak érzi magát. (Kimutathatóan az emberek közérzetében fontosabb az értelmes munka mint a fizetés szintje, a fizikai megélhetés szintjén felül.) Nem kell senkit sem vegetálásra kényszeríteni vagy hogy közmunkából éljen meg, jobban kell tudni segíteni egymást. Meredek állítás, de igaz: a modern, kapitalistának nevezett társadalmakban sem annyira a verseny, hanem az együttműködés a lényeg. (Ettől függetlenül külön pontot lehet szentelni a versenynek és a teljesítmények elismerésének is.)

5.A magyar gazdaság és kultúra segítése.

Ebbe belefér az, hogy Tokaj-hegyalja kiépülését támogassuk, de lehet, hogy a huszonharmadik présház megépítése józanésszel nézve már teljesen fölösleges, mert háromnak se tudjuk a teljes kapacitását kihasználni (ezek most hasra ütés szerű számok, de az arányokat tükrözik). Azt támogassuk, amire valóban szükség van, amitől Magyarország tényleg előre megy és nem egy helyben fog állni. A közösség egészének érdeke mindenképpen külön pontot érdemel, tehát ami a magyar gazdaságot nem segíti csak a pénzek ellopását vagy egyes lobbi érdekeket, azt már ne támogassuk.

+Kreativitás

Ez egy fontos szempont, hogy legyen benne ötlet. Az élelmiszer árplafonban például nincs semmi kreatív elem, a családtámogatási és adózási rendszerünkben sokkal inkább. Nyilván nem szabad, hogy az előző pontokba ütközzön, viszont képes legyen a választóknál érzelmi húrokat pengetni. (Pozitívokat és nem uszítókat, mint a kormány szokása.) Nem egy mechanikus, bürokratikus és elgépiesedett világban szeretnénk élni, az emberi elme egyetlen esélye a kreativitás, amit a politikától is elvárunk.

+A feladott magas labdák lecsapása se maradjon el.

Ilyen például Novák Katalin jövendő államfő nyilatkozata a szabadság és szabadosság hidegháborújáról. Mikor mondják már meg neki, hogy egy államfő nem háborúzik, mert az a tisztség egy valós „közjogi méltóság”? A japán császár vagy az angol királynő sem bátorított soha a háborúzásra. Az államfők a napi politika felett állnak és nem azonosulnak ideológiával, főleg ott ahol szimbolikus szerepet töltenek be. Nem megosztók, hanem nemzetegyesítők és igen széles látókörrel kell, hogy rendelkezzenek - ez egyébként a rendszerváltás utáni öszes magyar államfőre elmondható volt. Ha nem érti meg Novák Katalin mindezt, akkor talán mutassanak meg neki egy kínai ujgur átnevelő tábort és kérdezzék meg, hogy ez most szerinte a szabadság vagy a szabadosság esete?

Mindezzel nem azt mondom, hogy okosabb vagyok mint az ellenzék agytrösztje, csak egy olyan módszert ajánlok nekik, ami szinte minden helyzetben alkalmazható. Egyébként bárkinek ajánlom ezt a módszert, aki egy újfajta közegbe kerül, ahol sokféle emberrel kapcsolatban, számára előre nem látható helyzetekről kell majd gyorsan döntenie. Jó ha az ember előre összeszedi és leírja magának (vagy az adott csoportnak) a fő szempontjait, és kritikus helyzetekben rájuk pillant, ez a módszer nagyon segíteni fogja a kommunikáció sikerességében és a jó döntéshozásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr1716919170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.29. 15:10:52

A ballibek kötelesek mindenben támogatni Sorost és Brüsszelt, ezt bvárja el tűlük saját keménymagjuk. Ezért képtelenek bármilyen gyakorlatias magatartásra.

Billy Hill 2022.01.30. 02:01:17

"A japán császár vagy az angol királynő sem bátorított soha a háborúzásra."

1931 - "Starting from the Mukden Incident in 1931 in which Japan staged a sham "Chinese attack" as a pretext to invade Manchuria, Japan occupied Chinese territories and established puppet governments. Such "aggression was recommended to Hirohito" by his chiefs of staff and prime minister Fumimaro Konoe, and Hirohito never personally objected to any invasion of China."

1940 - "On 2 November Tōjō, Sugiyama, and Nagano reported to the Emperor that the review of eleven points had been in vain. Emperor Hirohito gave his consent to the war".

en.wikipedia.org/wiki/Hirohito

Billy Hill 2022.01.30. 02:33:22

"Nem kell senkit sem vegetálásra kényszeríteni vagy hogy közmunkából éljen meg, jobban kell tudni segíteni egymást."

Hát igen, mert sokkal jobb segélyt adni, és azt annak is hívni - az inkább fejleszti az önbecsülést, mint a munka szó említése...

Amúgy hogyan működik a vegetálásra _kényszerítés_, azt ki csinálja idehaza és hogyan?

midnightcoder2 2022.01.30. 10:01:22

1. Valahol az is a józan ész, ha egy állam arra törkeszik, hogy a népessége ne csökkenjen túl gyorsan, illetve hogy a fiatalok ne hagyják el az országot, inkább itt alapítsakan családot. És szintén érthetõ szempont, ha arra törekednek, hogy ezt az adófizetõ polgárok tegyék, és ne a farkamból és megélek lumpenprolik, mert egy épeszû állam adófizetõket akar szaporítani, nem eltartottakat.

A rezsicsökkentés ésszerûségének a megértéséhez, azt kell megérteni, hogy hogy mûködik egy cég. A cég mûködésének a célja a profit. Minél nagyobb a profit, annál értékesebb a cég. És igazából az a cég értékes, ami több profitot generál ma mint tegnap. Ezzel addig nincs is túl nagy baj addig, amíg a cégek versenyben vannak. Ha van 10 független cég a piacon, akkor te mint vevõ nyerõ helyzetben vagy: kiválaszthatod a neked árban és minõségben megfelelõ ajánlatot. És a cégeknél sem nõnek a fák az égig: ha valaki elszáll az árakkal, akkor a vevõ mást fog választani. De ez csak addig mûködik, amíg verseny van. Ha egy cég monopol helyzetben van, akkor a vevõ igencsak kiszolgáltatottá válik. Márpedig a gáz, a víz, az áram bizony monopólium. Senki sem fog még egy vízvezetékrendszert vagy csatornahálózatot kialakítani. Ezért aztán nem árt ha ott van állam bácsi, aki a tökére lép a cégeknek, hogy ne nõjenek a fák az égig.

Attól pedig az ég óvjon mindenkit, hogy az energiaárakban megjelenjenek a szociális szempontok. Igazából az adórendszerbõl is ki kellene takarítani ezt. A szociális szempontokat a szociális rendszernek kellene intéznie, azt is a lehetõ legegyszerûbb módon. Ezért is lenne szerencsés az FNA. Persze nyilván olyan összegig, hogy a polgár ne legyen arra motiválva, hogy otthon maradjon.

Ezeknek a rendszereknek a legegyszerûbbeknek, legátláthatóbbaknak kellene lennie, a legkevesebb különszabállyal. Az adórendszerbõl is kivezetnék minden sallangot, adókedvezményt, munkavállaló/munkáltató által fizetett részt és más hasonló marhaságot. Lenne egy munkáltató által fizetett bér, ebbõl állam bácsi levesz X százalékot, amibõl intézi a TB-t, az adót. És ez az X legyen ugyanannyi a koldusnak és a királynak. Mert valójában ez az igazságos: állam bácsi egy olyan kosár, amibõl mindenki ugyanannyit vesz ki (sõt, igazából a gazdag kevesebbet, mert Pl. nem állami kórházba megy ha beteg), akkor az az igazságos, hogy berakni is ugyanolyan százalékban rakjanak be. A társadalmi igazságosságnak nem arról kellene szólnia, hogy állam bácsi mint valami hülye Robin Hood kifosztja a társadalom egyik felét, és odaadja a pénzt a másik felének, hogy neki soha ne kelljen dolgoznia. Cserébe persze ez a másik fele nyomorog, pont mert soha nincs motiválva arra, hogy csináljon is bármit.

2. A világ változik, új helyzetre új megoldások kellenek. Csak arra kell törekedni, hogy ez a józan ész mentén valósuljon meg. A ballibbel pont az a baj, hogy az új megoldásai szembe mennek a józan ésszel. Amúgy az FNA nem feltétlenül rossz gondolat, csak nem a meglévõ szociális rendszer mellett, hanem helyett kell adni.

3. A ballib mélyen megveti a kevésbé iskolázott polgárokat.

4. A vegetálásra kényszerítés pont a ballibre jellemzõ. Van egy rakás polgár, aki szépen kényelmesen elnyomorgott odahaza a segílykébõl. Igaz, hogy a gyereknek nem volt mit enni, de legalább dolgozni nem kellett elmenni. Na, ez változott meg a közmunkával.

Amúgy érdekes jelenség, ha ilyen nyomorgó lumplenproli családot fényképeznek, akkor mindig az a téma, hogy a gyerekek szeméthalmok között, lepusztult vályogházak körül játszanak. Na most, a szemét összeszedése nem kerül pénzbe, ahogy a vályogházak körbetapasztása sem, és a meszelés sem egy egetverõ összeg. Csak munka. Abból sem sok, emlékszem anno nagymamámék egy hétvégén megcsinálták.

5. A gazdaságot nem kell fejleszteni, hagyni kell fejlõdni. A kultúrának pedig szerintem ma pont az a baja, hogy túl sok pénz megy bele. Az a mûvészet ami intézményesül, halott mûvészet.

MEDVE1978 2022.01.30. 13:31:45

Családtámogatás. Ez nagyon nehéz kérdés. Alapvetően a társadalompolitika célja nyilván a középrétegek megóvása a lecsúszástól, illetve a lecsúszottak felemelése kellene legyen. A probléma ugyanakkor az, hogy nagyon jelentős rétegek vannak Magyarországon, akik valószínűleg véglegesen lecsúsztak, érdemi felemelkedés nélkül, illetve jelentős középrétegeket fenyeget a lecsúszás is. Mindkét cél tehát nem teljesíthető vagy legalábbis nem sikerült. Ezt látni az MSZP-SZDSZ kormányzat szociálpolitikáján, ami lényegében gyermekszámarányosan adott pénzt. Ennek a hatása nagymértékű potyautas hatás lett, a hátrányos helyzetű régiókban sokan megélhetési célból csináltak sok gyereket, míg a középrétegek lecsúszásának megállítására = középrétegek gyerekeinek érdemi támogatására nem volt elég a pénz. Orbánék itt átvágták a gordiuszi csomót és elengedték a legszegényebbek felemelését célként.

A rezsiharcban győzedelmeskedő Németh Szilárd képe is megjelenik. Ez a rezsiharc egyébként nyilván kétélű és az előnyeit sem szabad letagadni: a világpiaci energiaár fluktuációk nem szivárogtak be a lakossági piacra (hozzáteszem a közületek és cégek ettől nem lettek megkímélve), így az átlagember valóban jobban járt vele. Sajnos a másik fele az elmaradt beruházások kérdése, ami kb. minden szektort érint, amit ilyen módon rezsicsökkentettek. Itt az látszik, hogy az állam úgy gondolja, hogy brutális összeget nyom ezekbe a területekbe, modernizálni már nem annyira akarja még ezen felül is őket.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.30. 14:42:20

Nem tűnt még fel, hogy a moslékkoala kampányát nem itthonról irányítják? Küldd el az ötleteidet Gordonnak Londonba. Ő majd továbbítja az illetékeseknek..:)

midnightcoder2 2022.01.30. 15:25:33

@MEDVE1978: "Orbánék itt átvágták a gordiuszi csomót és elengedték a legszegényebbek felemelését célként."

Nem mintha az MSZP/SZDSZ családtámogatási rendszere egy milliméterrel is közelebb hozta volna a legszegényebbeket a felemelkedéshez. A segílyke ilyen szempontból inkább stabilizálta a nyomort, illetve gondoskodott arról, hogy a nyomorultak létszáma ne csökkenjen, hanem még nõjön is.

Ebbõl a szempontból Orbánék segílyke helyett közmunka programja szerintem sokkal hasznosabb volt. Igaz ugyan, hogy az érintetteknek ki kellett lépniük a komfortzónájukból, azaz a kocsmából, de azon kívül viszont jobban fizetõ helyeket is találtak mint a közmunka. Másrészt, a következõ generáció sem abban nõ fel, hogy az a normális, ha apuka-anyuka otthon várja a segílyt, és hogy az a karrier ha minél elõbb teherbe ejtem a szomszéd kiscsajt, hogy jöjjön a segílyke.

Tamáspatrik 2022.01.30. 15:44:01

@Billy Hill: Amikor az USA elleni háborúról döntöttek, akkor mit tett a japán császár a Tanácsban? Elszavalt egy verset! Egy régi nagy elődjének a versét, ami kb. arról szólt, hogy szörnyű idők jönnek majd. Semmilyen tényleges hatalma nem volt, nem ő döntött a háborúkról, ezt az amerikai vizsgálóbizottság is megállapította.

Tamáspatrik 2022.01.30. 15:45:31

@Billy Hill: A közmunka egy fokkal jobb mint a segély, de két fokkal rosszabb mint a rendes munka. A közmunka kiszolgáltatottságot jelent, vagy kapsz munkát vagy nem, általában nincs egész évben. Aki egész évben kap közmunkát, az tud már dolgozni rendes szerződéssel is.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.01.30. 15:45:46

Ez meg a Magyar Erkölcsös Emberek Országos Körének hasonló listája és erős az átfedés:

1. vitakultúra
2. a helyes érvelés
3. tudományos módszertan szabályrendszerét.

Persze már a tudományos módszertannál gondok adódnak, hiszen ha azt nézzük, akkor semmi sem tudományos, ami szavazással dől el. Így a politika és az abból eredő jog sem ... De egy Párthatalom Nélküli Állam variációban lehet előrelépés.

Tamáspatrik 2022.01.30. 16:02:19

@midnightcoder2: Köszi a részletes választ, az se mindegy, ha nyer az Orbán-kormány, hogy lesz-e újabb 2/3-os többség, én ezt nem tartanám jónak. Az ellenzék most zavarodottnak tűnik, kellenek nekik egyszerű irányvonalak belső használatra. Nem arról szól a cikk, hogy ezeknek a pontoknak az Orbán-kormány jobban "meg tudna-e felelni" mint az ellenzék.

Földgáz: Putyinnak nem tud a tökére lépni Orbán, az árakat ő határozza meg. Az áramárakat is a földgáz befolyásolja leginkább. Az egyik leginkább függő ország vagyunk az orosz gáztól Európában, ezt a függőséget kell csökkenteni. Pl. cseppfolyós földgáz a horvát kikötőből.
Érdekes, hogy elvben a KKV-k energiatámogatást kapnak, holott ez nem igaz, mert csak a 10 főnél kisebb vállalkozások, a KV-k kapnak. Még a lakossági támogatásokat se fogja elbírni az állam hosszabb távon, akkora nagy költség, emiatt kellene plafont szabni.

Tamáspatrik 2022.01.30. 16:05:52

@midnightcoder2: Levezethették, hogy az lenne a legjobb megoldás közgazdaságilag, ha mindenki összegszerűen egyforma adót fizetne, de ez szociálisan kivitelezhetetlen. A magyar adórendszer már most is egyszerű más országokhoz képest, pl. a KATA az egyéni vállalkozóknak különösen az. A legtöbb adórendszer progresszív, a miénk nem az.

Tamáspatrik 2022.01.30. 16:08:37

@MEDVE1978: Ez a cikk nem erről szól, a suta és fantáziátlan példáim az egyes pontok alkalmazási lehetőségeit mutatják be, nem is biztos, hogy a következtetés ugyanez. Ha öt ember tárgyalja, aki nálam mind jártasabb, akkor lehet hogy más következtetésekre jutnak, a lényeg az egységes szempontrendszer, amit különféle világnézetű (DK, Jobbik, LMP) egyaránt elfogad.

Tamáspatrik 2022.01.30. 16:11:10

@MEDVE1978: "Ezt látni az MSZP-SZDSZ kormányzat szociálpolitikáján, ami lényegében gyermekszámarányosan adott pénzt. " Pont az lenne a cél a szempontrendszerrel, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Nem gyakorlatias dolog, ha gyermekszámarányosan adunk pénzt, lehet talán "jószívű", vagy "szociálisan érzékeny", de a gyakorlati megfontolásokat tekintve, vagy a józan észt is nézve, pocsék döntés.

Tamáspatrik 2022.01.30. 16:13:01

@MEDVE1978: Én pl. a csapvíz minőségén látom, ami romlott. Kénytelen leszek átállni megint ásványvízre, ami kényelmetlen, mert cipelni kell és nem is környezetbarát.

Tamáspatrik 2022.01.30. 16:15:46

@TanNé: Az ilyen pontok még alapvetőbbek kell, hogy legyenek, aki politikai vezető, elvileg tudatában kell, hogy legyen ezeknek. Kétségkívül a tudományos érvelés a legkérdőjelesebb, az képes arra, aki foglalkozott tudománnyal, én magam is tettem évekig, ezért ismerem a mibenlétét.

Tamáspatrik 2022.01.30. 16:20:46

@CSOKKI MÁLNA: Attól függetlenül, hogy honnan irányítják, nincs sok esélyük Orbánékkal szemben. Diktatúrát nem szeretnék. a "moskékkoalíció" pedig a választási rendszerünk miatti kényszer, mivel Orbánék bevezetették az ún. győztes-kompenzáció intézményét. Tehát ha 40%-ot kap a Fidesz és a 2.helyezett csak 20%-ot, akkor a kettő közötti szavazat átvihető egy listára, amivel plusz mandátumokat lehet szerezni. A világon ilyen nincs, de Orbánék ezzel szereztek 5 vagy 6 mandátumot a parlamentben, enélkül nem lett volna 2/3..

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.01.30. 16:22:38

@Tamáspatrik:
Van néhány kivételes ország, ahol a politika szolga, szolgáltat és nem uralkodik. Sőt olyan is, ahol nem adót szednek, hanem osztalékot osztanak. Nálunk a legrosszabb fajta egyike van ... puha diktatúra és puha maffiaállam ... Nálunk lopnak és elvesznek minden maguknak a politikusok jellemzően. Tehát tudományosság jelenleg még utópia ...

bandiras2 2022.01.30. 17:08:25

Ideje lenne észrevenni ellenzéki oldalon, hogy a turbóorbán keménymagot leszámítva mindenki rühelli orbánt.
A probléma mindössze az, hogy a jelenlegi régi új ellenzéket a zemberek többsége jobban rühelli mint a zórbánt, szóval a zórbán leváltását az ellenzék teljes lecserélésével kell kezdeni. MSZP, SZDSZ, és a gyermekeik-unokáik töltik meg a zellenzék sorait, és nem értik hogy miért nem szavaz rájuk a tömeg.
A gyurcsányról nem is beszélve. Szerintem őt a zórbán tömi pénzzel titokban, hogy jártassa csak a száját. Ha ő nincs, zórbán már rég megbukott volna.
Hány olyan pártot ismerünk, ahol nem ez a magyargyűlölő beképzelt bagázs pöffeszkedik?
Én kettőt tudok mondani: Mihazánk, meg a Leazadók75% párt.
Nekem a 75% párt lenne a szivem csücske, de legyünk realisták. Esélytelenek.

Che21 2022.01.30. 17:27:23

@midnightcoder2: "a szemét összeszedése nem kerül pénzbe,..."

Sosem felejtem el, amikor kunhalmi ágicica azon nyekergett, hogy milyen szemetes a vámosszabadi migránstábor, közben meg a migrik a mekiben meg az Árkádban hesszeltek.

Talán azt várta a lengőajtót lefejelő hülyepicsa, hogy majd mi magyarok szedjük a szemetet imádott naplopóik után?

CSOKKI MÁLNA 2022.01.30. 18:11:41

@Tamáspatrik:

Csak egy adat: Gyurcsány DK-ja a 2018-as parlamenti választáson a pártlistákra leadott szavazatok 4 %-át kapta. Kompenzációval lett feltornázva az eredmény 5 % fölé, és így bejutottak..

Kivlov 2022.01.30. 18:15:09

Sohatöbbéliberálisbaloldalt...

Kivlov 2022.01.30. 18:20:11

@Tamáspatrik:
Nem kényszer.
Az ellenzéki pártoknak (is) programokat, társadalmi csoportokat, elveket kellene képviselniük. Ha van rá igény, kormányra jutnak . Ha nincs, akkor nem.
Ez egy belemagyarázott baromság, hogy "csak így váltható le orbán." És ezért mindenki összeáll mindenkivel. Elvtelenül, szembeköpve a saját korábbi szimpatizánsait.

ulpius66 2022.01.30. 18:32:51

Patrik Tamás!

Nincsenek valami hasonló jó ötleteid az ellenzék leváltására?

Mert amíg a szocialista-kommunista-fasiszta-liberális-zöld- és egyéb aberráltakból álló "szövetség" akarja leváltani az Orbánt, ---- akkor inkább tényleg maradjon az Orbán!
(Orbán - meg teljesen érthetően - hülye lenne leváltani az ellenzéket!!!!!!!! NEKI FŐNYEREMÉNY EZ AZ ELLENZÉK!)

Tamáspatrik 2022.01.30. 18:35:17

@Kivlov: Az összeállás kényszerből történt, a fentebb leírtak miatt (ún. győzteskompenzáció elve). Mivel ennyire heterogén a csoport, kell, hogy legyen pár elv, ami összeköti őket. Mindenki érdeke, hogy legyen erős ellenzék. Ahol nincs: Oroszország, Belaruzs, Kuba, Észak-Korea, soroljam tovább?

Tamáspatrik 2022.01.30. 18:36:53

@ulpius66: Mondasz valamit, bár a fasiszta és kommunista ez egy orbánista propaganda, erős túlzás. Az ellenzéknek is sokat kellene változnia, de ez van. Ilyen kormányunk van, ilyen ellenzék, a választék nem túl nagy, sajnos.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.30. 19:15:47

@Kivlov: Már azért megérte hogy összeálltak, hogy be vagytok szarva tőlük.
@CSOKKI MÁLNA: A listás eredményük 5,3 százalék volt. Hazudsz. Megint.

ulpius66 2022.01.30. 19:16:24

@Tamáspatrik: ..."bár a fasiszta és kommunista ez egy orbánista propaganda, erős túlzás."

Hahaahaaa!!!!!!

2014-ben a JOBBIK jelentette fel a ballibsi médiumokat, mert azt a jelzőt használták a JOBBIK-ra, hogy "fasiszta".....
csodák csodája, de a független magyar bíróság elutasította a keresetet, és KIMONDTA, HOGY LEHET A JOBBIK-RA MONDANI, HOGY FASISZTA!!!!!!

Tehát bírósági ítélet van róla, hogy a JOBBIK fasiszta!

Hát az MSZP - DK mi szerinted??????

Kommunista utódpárt mind a kettő!!!!!!!

MAGYAR KOMMUNISTA PÁRT --- MAGYAR DOLGOZÓK PÁRTJA --- MSZMP --- MSZP ---- DK

EGYENES VÉRVONAL!!!!!

Patrik, te mért vonod kétségbe, hogy az MSZP és a DK kommunista párt??????
(meg persze liberális is........így könnyen szövetséget kötött a fasiszta JOBBIK-kal.......)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.30. 19:20:07

Aszongyagya a média, hogy az MNB veszteséges lesz. Ami a költségvetésnek több százmilliárd kiadást fog okozni. Amikor az MNB nyereséges volt, akkor a nyereség egy része alapítványokba vándorolt. Elvesztette közpénz jellegét.
Ezek az alapítványok most fogják perkálni a veszteség egy részét?
Halló! Narancskomcsik! Válasz??

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.30. 19:21:53

@ulpius66: "KIMONDTA, HOGY LEHET A JOBBIK-RA MONDANI, HOGY FASISZTA!!!!!!

Tehát bírósági ítélet van róla, hogy a JOBBIK fasiszta!"

Te funkcionális analfabéta vagy. Nem azt mondta ki hogy fasiszta, hanem hogy lehet fasisztának nevezni.

ulpius66 2022.01.30. 19:24:28

Internacionálét éneklő elvtársak az 50-es évektől 2009-ig

www.youtube.com/watch?v=w13GP-WFCGQ

Hihetetlen ez a KOMMUNISTA ÁTSZELLEMÜLÉS......

Vén motoros 2022.01.30. 19:25:08

@MEDVE1978: Tejesen egyetértek azzal a "segélypolitikával", amely a jövedelemadó kedvezményekkel oprál, és nen alanyi jogon jár. Így állami támogatást csak a DOLGOZÓ emberek kepnak, azok, akik munkátlanul, segélyből akarnak megélni, semmit. vagy alig. Én az alanyi jogon járó családi pótlékot is azonnal megszüntetném. Nem az a társadalmi érdek, hogy a gerekekből megélni akaró munkátlanokat tenyéészék, hanem az, hogy a középosztály gyerekei szaporodjanak.

ulpius66 2022.01.30. 19:26:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Tehát bírósági ítélet van róla, hogy a JOBBIK fasiszta!"

Te funkcionális analfabéta vagy. Nem azt mondta ki hogy fasiszta, hanem hogy lehet fasisztának nevezni."

EZ NAGYON TETSZIK!!!!!

TÉNYLEG NAGYON TETSZIK!!!!!

A BÍRÓSÁG TEHÁT KIMONDTA, HOGY A JOBBIK NEM FASISZTA, DE LEHET FASISZTÁNAK HÍVNI!!

HÁT EZ CSODÁLATOS!!!!!!!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.01.30. 19:27:36

"az angol királynő sem bátorított soha a háborúzásra"

Ekkicsinkét elszaladt veled a ló, nem érzed?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.01.30. 19:30:35

@Vén motoros: "Nem az a társadalmi érdek, hogy a gerekekből megélni akaró munkátlanokat tenyéészék, hanem az, hogy a középosztály gyerekei szaporodjanak."

Jó, de hogy adjuk el az új elvet azoknak a nagyhatalmaknak, akik úgy csinálnak, mintha nem tudnák, milyenek a cigányok?

Vén motoros 2022.01.30. 20:15:34

@Androsz: Légy türelemmel! A nyugati nagyhatalmak nem sokáig lesznek azok. Franciaországban, Németoszágban 25 év múlva több lsz a színesbőrű meg a moszlim, mint a bennszülött fehér ember, Németországban sem a német lesz a többségi, hivatalos nyelv, hanem valamelyik "államalkotó" moszlim közösség nyelve. Az USA-ban is már több a latino, mint a WASP meg a REDNACK. Meg is szűnnek nagyhatalmak lenni. Kínát és az oroszokat kevésbé érintik a fekete, a moszlim, a cigány kérdések, meg a gender-szöryek és a poltikai korrektség sem, szerintem megmaradnak nagyhatalomnak...

Vén motoros 2022.01.30. 20:26:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Miután a Nemzeti Bank a Magyar Államé, a Nemzeti Bank alapítványai is - közvetve - a Magyar Állam tulajdonát képezik. Az alapítványokkal az Állam nem veszített pénzt, csak kivonták a Parlament és a Költségvetési Törvény hatásköréből. Ez sem szép dolog, de praktikus. Egyébként az MNB Aalapítványai számottevően NÖVELTÉK a vagyonukat, amely főleg qrva értékes ingatlanokban van - tehát biztos befektetésben. Az Alapítványok által vásárolt Műkincsek, festmények is megvannak, és jó szokásuk szerint. egyre értékesebbek lesznek. Amit csináltak: az helyes. Ahogyan csinálták: ott érheti szó a ház elejét. De összességében nem értékvesztés, hanem látványos értéknövekedés jött létre. Az Alapítványi vagyon teljesen elenyésző része lett csak elpicsázva, de az sem ellopva, hanem csak űj, többet- értéket kevésbé, ideológiát annál jobban szolgáló befektetésekbe, szerveezetekhez került.

Billy Hill 2022.01.30. 21:05:50

@midnightcoder2: "Amúgy érdekes jelenség, ha ilyen nyomorgó lumplenproli családot fényképeznek, akkor mindig az a téma, hogy a gyerekek szeméthalmok között, lepusztult vályogházak körül játszanak. Na most, a szemét összeszedése nem kerül pénzbe, ahogy a vályogházak körbetapasztása sem, és a meszelés sem egy egetverõ összeg. Csak munka. Abból sem sok, emlékszem anno nagymamámék egy hétvégén megcsinálták."

Régen volt olyan, hogy "tisztes szegénység"... Abszolút igaz, hogy nem kell(ene) igénytelenséggel együtt járnia.

arthurthedent 2022.01.30. 22:52:38

@ulpius66: "A BÍRÓSÁG TEHÁT KIMONDTA, HOGY A JOBBIK NEM FASISZTA, DE LEHET FASISZTÁNAK HÍVNI!!"

Másodjára sem sikerült megérteni. :D A bíróság nem mondja ki, hogy egy párt fasiszta -e vagy nem, ez nem a feladata. Azt mondja ki, hogy törvénybe ütközik -e annak nevezni.

Vén motoros 2022.01.30. 23:44:45

@Billy Hill: Nézzél meg egy szegény portát az őrségben, és nézzél meg egy szegény portát Ópályi környékén. Kutyából sosem lesz szalonna. Én nem tartom rasszizmusnak az azzal való szembenézést, hogy a cigányokat 600 éve sem Magyarországon, sem sehol Európában nem sikerült integrálni. Sehol! Integrálni a cigányságot: ez pont olyan lázálom, mint megszüntetni a hajléktalanságot. A hajléktalanság nem azért van, mert valakinen nincs lakása, hanem az egy ÉLETFORMA, egy megzakkant mentalitású ember megváltoztathatatlan életformája. Ha minden hajléktalan szaadon válaszhatna 3 db. tanácsi garzonlakás közül, havi 1.000,.Ft névleges bér ellenében, a túlnyomó többségük akkor is maradna hajléktalan. Legjobb példa egy sokévvel ezelőtti eset: a Ferenciek terei aluljáróban életvitelszerűen élt egy román ember, egy nagydoktor, a Román Akadémia rendes tagja (!), a kémiai tudományok doktora, aki a Román Akadémia által fizetet akadémikusi nyugdíját az aluljáróba irányította, és ott vette át. és haláláig OTT ÉLT!!!! Amiben tudott, jogi eljárásokban, hatósági ügyintézésekben segítette a többi homeless-t. Nos, mondj avalaki, hogy ez nem egy életforma, hanem a szegénység és az elesettség kényszeríti rá az embert. Hát, egy akadémikus sem nem szegény ( mégha román is), sem nem elesett. (Anno erről több újságcikk szólt, több riportban.)

hoplita 2022.01.31. 08:07:59

@Vén motoros:
'...Én az alanyi jogon járó családi pótlékot is azonnal megszüntetném. Nem az a társadalmi érdek, hogy a gerekekből megélni akaró munkátlanokat tenyéészék, hanem az, hogy a középosztály gyerekei szaporodjanak. ..'

Szerencsére nem rád van bízva, a te fajtádra legfeljebb az üres kamra kulcsát lehetne bízni.
Ugyanakkor majdnem nyitott kapukat döngetsz, mert az a 14 ezer/gyerek gyakorlatilag ez a szint. Szerinted az ma mire elég?
Adókedvezmény, mi? A vidéki havi 200-es bruttókból, netán a valóban létező minimálbérből?.És ha épp munkanélküli lett?

Szaporodjon a középosztály, mi? Szép gondolat, de a számok mást mutatnak és az én tapasztalataim is. Két gyerek a max. amit vállalnak, a 3 ritka, mint a fehér holló, még egyke is több van.
Igaz, neked vén szaros majomnak édesmindegy...de nekem van egy jobb javaslatom spórolásra. Ne fizessünk nyugdíjat az ilyen húgyos nyueggergeciknek, mint amilyen te vagy, sőt, spóroljunk és basszuk őket a Dunába....opcióként tartsa el a kölyke, ha akarja.

Kivlov 2022.01.31. 08:23:38

@Tamáspatrik:
Marhaság.
Nem kényszer kell, hanem elvek és érdemi képviselet.
A Jobbik szembeköpte az őket a parlamentbe juttató radikális nemzetieket. A zelempé a harmadikutas támogatóikat, a MoMo meg kb mindenkit.
Egyedül a DK és az mszp önazonos a képletben.

midnightcoder2 2022.01.31. 08:28:35

@hoplita: "Két gyerek a max. amit vállalnak, a 3 ritka, mint a fehér holló, még egyke is több van. "

És az mennyivel javít a helyzeten, ha Kanalas Leonció csinál 8 gyereket akik felnõve szintén segélybõl és lopásból élnek majd, mint apuka az MSZP/SZDSZ idején? A nyugdíjasok mellett továbbra is el lehet tartani Leonciót, a nejét, plusz a 8 tagú utánpótlás válogatottat. Akik ráadásul bekerülve az iskolába, a szent deszegregáció nevében együtt tanulnak a középosztály gyerekeivel, így azok sem tudnak tanulni. Aztán nagyon csodálkozunk, hogy milyen szarok az eredmények a PISA teszten.

midnightcoder2 2022.01.31. 08:32:47

@Billy Hill: Pontosan. Pl. ezek is roppant csórók, mégsem olyan az utcakép mint egy szeméttelep:
p0.pikist.com/photos/667/28/cuba-villages-village-road-house-building-old-tourism.jpg

hoplita 2022.01.31. 08:34:43

@Kivlov:
Ha azt mondom panta rhei...akkor dereng valami?
Szerinted ez a fityisz önazonos akárcsak a 2002-essel is?
Én csak jobbikosként mondhatom, hogy engem már 10 körül zavartak a pártba beáramló turbószittyák-mélymagyarok...haszontalan lumpen-bugris népség volt.
Most épp a fityisszel karöltve harcolnak a gyíkemberek, meg sorosbácsi ellen.:)

midnightcoder2 2022.01.31. 08:35:39

@bandiras2: "Ideje lenne észrevenni ellenzéki oldalon, hogy a turbóorbán keménymagot leszámítva mindenki rühelli orbánt. A probléma mindössze az, hogy a jelenlegi régi új ellenzéket a zemberek többsége jobban rühelli mint a zórbánt, szóval a zórbán leváltását az ellenzék teljes lecserélésével kell kezdeni."

Ez a lényeg. A kormányváltáshoz elõször ellenzékváltás kellene.

midnightcoder2 2022.01.31. 08:41:31

@Tamáspatrik: "A közmunka kiszolgáltatottságot jelent, vagy kapsz munkát vagy nem, általában nincs egész évben. Aki egész évben kap közmunkát, az tud már dolgozni rendes szerződéssel is. "

A közmunka annyival jobb mint a segély, hogy a delikvens nem otthon vedeli a tablettás bort, esetleg ül fel a lovaskocsira körbenézni a környéken, hogy hol lehet "szerezni" valamit, hanem reggelenként rendszeresen felkel, megmosakszik, felöltözik, és bemegy dolgozni. És este jön haza a munkából. Igen, ez tényleg szopás, a legtöbb ember ezt tapasztalatból tudja. És ha már ezen a diszkomfort érzésen túl van valaki, akkor már ehhez képest nem olyan nagy lépés rendes munkát keresni normális pénzért. De ha nincs olyan kényszer, hogy ezt meglépje a polgár, akkor élete végéig ott marad a kannásbor mellett. És az sem mindegy, hogy Kanalas Leonció nyolc gyereke ez a példát látja-e maga elõtt, vagy azt, hogy apuka eljár dolgozni.

hoplita 2022.01.31. 08:44:13

@midnightcoder2:
Mondtam, hogy javít? Ugye nem?
De a jövedelemhez kötött családtámogatás kidob a hajóból felemelhető milliókat. Ez tény, főleg itt, a keleti országrészben. szerinted ilyen miért nem merül fel mongyuk az osztrákoknál? 300 ajró a családi, ezt miért nem kommunikálja a gazdád, he?
Egyébként a cigány szaporodási ráta sem olyan nagy, mint 20-30 éve volt, és generációnként csökken, elég meredeken.
Ugyan már...egy középosztálybeli iskolát válasz a gyerekének, nem a körzetibe járatja. Én nem vagyok gazdag, de kiköhögtem-köhögöm azt a pénzt, amiből jó suliba járhattak-járnak a gyerekeim. Mert nekem 3 van, mindenfajta potyapénz nélkül.:)

midnightcoder2 2022.01.31. 08:46:42

@hoplita: Jó pénzért bármelyik politikus feladja az elveit. Így lépett koalícióra az SZDSZ az állampárt jogutódjával, így lett Orbánból konzervatív, a Jobbikból liberósbolsi.

hoplita 2022.01.31. 08:49:13

@midnightcoder2:
Van egy mondás, ki mint él, úgy ítél.:)
Meg Csurka mondta valaha, hogy köpönyeget fordítani lehet...forgatni nem.
Sapienti sat.:)

midnightcoder2 2022.01.31. 08:52:03

@hoplita: Mert szerinted az SZDSZ alatt mennyit emelkedtek fel ezek a milliók? Elárulom: semennyit. A létszámuk nõtt, a farkamból is megélek támogatásnak köszönhetõen.

Azt pedig kétlem, hogy vidéken egy átlag középosztálybeli polgár, Pl. egy önkormányzati dolgozó + mondjuk egy tesco pénztáros házaspár megengedhetné magának a magániskolát. Persze az is kérdés, hogy honnan számolod a középosztályt. De szerintem ma a polgárok 99%-a nem magániskolába járatja a gyerekét.

hoplita 2022.01.31. 09:04:44

@midnightcoder2:
A jobb iskola nem kizárólag egy magániskola...bazmeg, olyanról vitázol, amiről fingod nincs.:)
Ez adott estben azt jelenti, hogy általánosba járathatod államiba, vagy egyháziba...csak az utóbbiba nem automatikus a beíratás, ugye.:)
Középiskolába meg bárhová...ezért ez enyémek közül senki nem végzett-végez a helyiben, ahová a gyökerek járnak.
Magyarországon a valós középosztály olyan vékony, mint a vaj a napközis uzsikenyéren.:)

hoplita 2022.01.31. 09:05:53

@midnightcoder2:
Hanyagold már a szadeszt.....12 éve nem is létezik.
Miért nem a hódoltsággal jössz..faszom.:(

midnightcoder2 2022.01.31. 09:25:50

@hoplita: Ma már Hitler sem létezik. A középiskola szerintem már annyira nem gond, oda már nem jutnak el az orkok.

hoplita 2022.01.31. 09:35:46

@midnightcoder2:
Mondom, hogy nem vagy képben.
Ha a középiskolák közötti minőségi különbségeket zongorázni tudnám....:))))))))
Majd nézz már rá a tantárgyi OKTV-ken szereplő diákok iskoláira....a középiskolákban dől el minden.

MEDVE1978 2022.01.31. 10:43:31

@midnightcoder2: Ez a "legszegényebbek felemelése" egyébként egy nagyon összetett kérdés, aminek csak az egyik része a segélypolitika. Ha megnézel egy magyar szegregátumot, az is többféle lehet.

Ebből a szempontból a legjobb a nagyvárosi szegregátum, mert bár a megléte irritálja a többségi társadalmat, még mindig jobb lehetőséget ad az integrációra. Egyértelmű, hogy miért: ha a cigánygyerek a nagyvárosban nő fel, akkor lehetősége lesz arra, hogy mondjuk középiskolába járjon (ha eljut odáig), de még ha mondjuk segédmunkás szinten is marad, akkor is nagyobb esélye van, hogy összeszedik egy "brigádba", ami építeni megy. Jobb hozzáférése van az összes nagyvárosi szolgáltatáshoz. Ellenben mondjuk egy kis volt bányászfaluban lévő szegregátumban az esély a felemelkedésre gyakorlatilag nulla. Elsősorban azért, mert nincs semmi a helyszínen, se iskola, se bolt, se munkahely, se egészségügyi intézmény stb. Az ilyen helyeken lakókat szinte lehetetlen lesz felemelni, mert el sem jutnak oda, ahol dolgozni tudnának, megfelelő képzést kapnának.

Borzasztó ezt mondani, de szerintem inkább a nagyvárosi felzárkóztatásra kellene emiatt koncentrálni, nem pedig az ilyen kicsi, elzárt falvakra. Az utóbbi éveknek szerintem több fontos tapasztalata volt:
1. A kicsim, elzárt zsáktelepülések érdemben nem felzárkóztathatók.
2. Az alap- és középfokú oktatási rendszer reformja (lásd KLIK és szakképzési centrumok) nem hozta meg azt az eredményt (különbségek csökkenése, integráció), amit sokan vártak volna tőle
3. A közmunka pozitív hatással van ezekre a településekre és jobb megoldás, mint a segélyezés.

Én abszolút úgy gondolom, hogy a cigánygyerekek felzárkóztathatók bizonyos feltételek mellett. Az a tapasztalatom (gyerekkoromból is és a saját gyerekeim iskoláin látva is), hogy ha mondjuk egy 30 fős osztályban van 2-3 roma gyerek, akkor ők be tudnak tagozódni. A baj az, hogy ha ennél jóval többen vannak, mert akkor el tudják lehetetleníteni az oktatást. Nekem anno 3 vagy 4 cigány osztálytársam is volt: az egyikből rendőr, a másikból asztalos, a harmadikból kereskedő lett.

MEDVE1978 2022.01.31. 10:58:42

@Tamáspatrik: Alapvetően így van, a probléma az, hogy a közmunka hiányában viszont úgy tűnik, hogy generációs szegénység jön létre.

A szülői példa alapvetően nagyon fontos egy gyerek életében. Ha a gyerek azt látja, hogy apa és anya minden nap reggel hétkor felkel és elmegy dolgozni valahova (mindegy, hogy a mezőre vagy a csatornát tisztítani a faluba) és ezért pénzt kap, akkor ez rögzül egyfajta életstílusként. Ráadásul munkába menet - ha már felkelt - elviheti a gyereket is az óvodába / iskolába, elhozhatja onnan. A rendszer, napi rutin nagyon fontos a gyerekek nevelésében, biztonságot ad.

Az nagy problémát jelent, ha a szülő otthon tengeti segélyen a napjait, mert a gyerek is ezt a példát látja, nem kap rendszert az élete. Ha kimarad az iskolából, hát kimarad, a segély így is, úgy is jön.
Így genereációs szegénység jön létre, a gyerek megelégszik azzal - hiszen nem lát ellenkező példát - hogy alacsony segélyből vegetáljon az idők végezetéig vagy ami még rosszabb, kiegészíti a jövedelmét egyéb illegállis tevékenységekkel.

A közmunka rendszer azért ellenhat ennek. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a negatív oldala is jelentős: aki ténylegesen más munkát szeretne találni, azt korlátozza ebben a rendszer.

midnightcoder2 2022.01.31. 12:26:25

@MEDVE1978: "aki ténylegesen más munkát szeretne találni, azt korlátozza ebben a rendszer"
Miért is ?

midnightcoder2 2022.01.31. 12:28:15

@MEDVE1978: Akkor lesz felzárkóztatható, ha azt látja, hogy a szülõk dolgoznak. Akkor már akár azon is elfilózik, hogy talán tanulni sem hülyeség, mert jobb melóra tehet szert szakmunkásként mint betanított munkásként.

ulpius66 2022.01.31. 14:03:05

@horrorpornó bábszínház: "Mielőtt írásban akarsz észt osztani, tanuij meg egy félanalfabéta szintjénél jobban írni. Most ez még nincs meg."

Ugyan hagyd!

Én eztet mán leírtam neki több tucatszor, de nem hallgatott rám!!!!!!

A FEJÉBE VETTE, HOGY "ÍRÁSAIVAL" ISMÉT KÉTHARMADHOZ SEGÍTI A FIDESZT!!!!!!
(azóta nem szólok, hagyom had írjon......aki olvassa, azonnal menekül a ballibsiktől.....)

Kivlov 2022.01.31. 16:29:07

@hoplita:
mit kamuzol összevissza?
A jobbik a MIÉP romjain, a nemzeti radikálisok támogatásával lett valaki.
Aztán jött a nagy duma: "önálló kormányzásra készülünk." És amikor ebbe belebuktak, akkor nem a jobboldalhoz, hanem a vérballib ferkóhoz mentek kuncsorogni! Na, ez az öntökönszúrás, tesvírem...

Tamáspatrik 2022.02.03. 20:51:07

@ulpius66: A Fidesz meg liberális volt 1990-ben.

Tamáspatrik 2022.02.03. 20:53:15

@Androsz: Mért kellene tudniuk a "nagyhatalmaknak", hogy "milyenek a cigányok"? Ők Isten szeme, hogy mindent lássanak? Mindenkinek a saját problémáival kell foglalkozni, nem máséval.

Tamáspatrik 2022.02.03. 20:56:02

@Vén motoros: "! Integrálni a cigányságot: ez pont olyan lázálom, mint megszüntetni a hajléktalanságot." Ne haragudj, ez butaság. Nem a "cigányságot" kell integrálni, hanem cigány származású emberek vannak, akik integrálódtak, sőt asszimilálódtak. Nem is kevesen vannak, még ha azok is sokan vannak, akiknek ez nem sikerült.

Tamáspatrik 2022.02.03. 20:57:55

@Kivlov: Az USA választási rendszerében sem véletlen, hogy csak két párt indul, pedig ott is sokféle irányzat létezik. Mert olyan a választási rendszer, hogy a többieknek nincs esélye. Néma megpróbálják, de kihullanak. Rossz ez a fajta választási rendszer? Láthatóan igen.

Tamáspatrik 2022.02.03. 21:01:31

@midnightcoder2: "reggelenként rendszeresen felkel, megmosakszik, felöltözik, és bemegy dolgozni." Nem, a közmunka nem ilyen. Az szezonális dolog, az államnak se lenne pénze, hogy rendes 8 órában foglalkoztasson sok embert egész évben. Aki pár órát dolgozik naponta az már "közmunkás" a statisztikák szerint. A másik, hogy ahol nagy a munkanélküliség, a helyi góré jóindulatára van bízva, hogy kit hív be. A harmadik, hogy nincs teljesítmény-ellenőrzés mint rendes munkahelyeken, két óra után lefekszenek az árokparton. Ez a jó öreg feudalizmus-

Vén motoros 2022.02.03. 21:40:24

@Tamáspatrik: A wishful-thinking desztillált formája. A puding próbája, az, ha megeszik. Létszámukhoz viszonyítva sajnálatosan olyan kevés cigány INTEGRÁLÓDOTT (nem magyarországon, az egész világon), hogy az még a "kivétel erősíti a szabályt" _kivétel_-ének sem felel meg. Ráadásul az INTEGRÁLÓDOTT cigányság (cigány értelmiség, művészvilág) túlnyomó többségének nem szívügye a nem integrálódott rész intergrálódásának elősegítése, támogatása. Sőt. Tudod, kik azok, akik integrálódtak? Az indiaiak. Az USA élenjáró technológia cégei igen nag y részének felső vezetése teli van indiai származású szakemberekkel és gazdasági vezetőkkel. Amúgy annak ragozása, hogy "integrálni őket" vagy "integrálódnak", pusztán szómágia. Elméleti filozófia, nem több. Mintha az integrálódás olyan spontán folyamat lenne, mint a homokhátak erdősítése, hogy nem kell azt forszírozni, elősegíteni, beavatkozni, csak hagyni, hogy magától megtörténjen. De ha téged a wishful thinking boldoggá tesz, hát nosza. Írjál továbbra is szép, kimunkált esszéket.

Vén motoros 2022.02.03. 22:03:27

@midnightcoder2: Az SZDSZ nevű képződmyény szociális érzékenységére jellemző,hogy kiutálták maguk közül Solt Ottiliát. Mert Ottilia öntörvényű és befolyásolhatatlan volt, ha az elveiről és a szegényekről volt szó. Csaknem ugyanaz lett a sorsa, mint az ÚJCSAKÖ-t alapító Petőfi-lelkesedésű Mezei Györgyé. Isten nyugosztalja mindkettőt. Hányok, ha arrra az értelmiségi körre gondolok, akik kicsinálták Ottiliát és Gyurit is. és egy részük most is itt ugat, amikor az Ottíliáról szóló emlékfilmet készítik.

Kivlov 2022.02.04. 08:59:18

@Tamáspatrik:
Ezzel a logikával soha nem is lesz másfajta.
Pedig lehet. Lásd: Friccland.

2022.02.04. 16:58:56

@MEDVE1978:
a szakképzési centrumok dehogy nem fejlődtek. legalább is errefelé. és még fejleszteni is fogják őket. budapesten nem. mert budapesten nincs ipar. effektíve gyártani valamiféle terméket. ez budapesten nem cél. csak a fogyasztás. és ezen kívül nem kell semmi csak egy űrközpont. kb. ez a koncepció.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.02.04. 17:31:33

@Tamáspatrik: "Mért kellene tudniuk a »nagyhatalmaknak«, hogy »milyenek a cigányok«?"

Azért, mert véleményük kéretlenül is mindig van arról, hogy nekünk hogy kellene boldogulnunk a cigányokkal. Néha valaki elmondhatná a nyugati véleményvezéreknek, hogy ami itt a problémát okozó cigány, az náluk a nigger. Ámde mivel ilyenről beszélni nem is szabad, mindenki kussol, kivéve a nyugati véleményvezéreket, akik megmondják, hogy cigányt rossz szó nem érhet. Cigánybűnözés sincs.
süti beállítások módosítása