Ideo-logikák

Ideo-logikák

Miből lesz itt gazdasági fejlődés?

2023. augusztus 28. - Tamáspatrik

Kétlem, hogy az elkövetkező években lesz nálunk olyan szintű gazdasági fejlődés, amit az életszínvonal és az életminőség javulásában is érezni fogunk.

1.Alig van innováció és modernizáció

A magyar cégek termelékenységi szintje alig növekszik, sőt gyakorlatilag stagnál már hosszú évek óta, aminek fő oka lehet, hogy a cégek szintjén az innovációs és modernizációs szemlélettel gondok vannak. A gondolkozásunkra sajnos jellemző a járadékvadász felfogás és túlságosan az államtól várjuk a problémák megoldását. Felvetődik ezen kívül még az érintett minisztériumok vezetőinek személyi alkalmassága is, más országokban már miniszterek és államtitkárok mondtak volna le nagy számban az utóbbi évek gazdasági eredményei miatt.

2.A GDP növekedését nem nagyon fogjuk érezni

Az akkumulátor gyárak beindulása megdobja majd a GDP-t a következő években, de mivel az értékteremtő lánc nagy részét külföldiek fedik le, az alkalmazott munkaerőt is beleértve, ily módon ez nem nagyon fog tudni konvertálódni életszínvonal emelkedéssé. Kicsit hasonló lehet a helyzet mint a szlovákoknál, akik Európa legnagyobb összeszerelő műhelyévé váltak, de ez nem tudta felhúzni annyira a teljes gazdaságot, vagy ott van még az ír példa, ahol a GDP az EU-ban messze a legmagasabb, azonban ez félrevezető, mert az életszínvonaluk már nem kiemelkedő. Nem indokolja semmi az akkumulátorgyárak ilyen irtózatos mértékű fejlesztését, a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve, sőt eddig a magyar gazdaság egyik fő erénye a diverzifikáltsága volt.

3.Rengeteg adót szed be a kormány

A vállalkozások adóterhe egyre növekszik, de ez csökkenti a magyar cégek versenyképességét amellett, hogy az árakat is emelni fogják. Kell például sok pénz a hadi fejlesztésekre is, bár ennek arányai már vitathatóak lehetnek, de ettől eltekintve is a magyar állam megszokta, hogy sokat költ. Jutalmaz egyeseket és büntet másokat, a politikai szempontok pedig egyre gyakrabban érvényesülhetnek a gazdasági ésszerűség kárára.                                                                

4.Magyar tulajdonba kerülő cégek: a verseny csökkentése

Internetszolgáltatóval jártam úgy, hogy miután magyar tulajdonba került, az árait nagyon megemelte, ami nem meglepő, hiszen ahol az állam vagy kormány közeli cégek kvázi monopolhelyzetbe kerülnek, ott nem lesz többé valódi verseny. Az élelmiszerláncokra is ez a sors várhat, a beszállítói lánc, a logisztika és az egész „franchise” valódi átvétele nélkül, amit a szolgáltatások minőségben és árakban egyaránt meg fogunk érezni. Nyilvánvalóan nem a magyar tulajdonú cégekkel van gond általában, hanem a politikailag jól beágyazott NER cégekkel, amik sok minden olyat megtehetnek amit mások nem anélkül, hogy az állam vagy a versenyhivatal közbeavatkozna.

5.Közszolgáltatások romló színvonala

Mivel a döntéshozók nem utaznak vasúton, ezért nem is érzik fontosnak a megfelelő fejlesztését. Az eddigi fejlesztések is féloldalasra sikerültek, aránytalanul sok pénzt költöttek egyes szakaszokra, miközben teljesen elhanyagoltak másokat, a vasúti járműállomány fejlesztése is megakadt. A közművek fejlesztése sem történt meg, ezen is spórolt az állam, így például a vízvezeték hálózatok egyre rosszabb állapotba kerültek. (Ráadásul a víz egyre nagyobb kincs számunkra.) Az egészségügyi szolgáltatások terén sincsenek jó kilátásaink, az oktatásról nem is beszélve. A központosítás és a centralizált döntéshozás nem segít, az állam pedig közismerten pazarlóan és bürokratikusan működő, rossz gazda.

6.Uniós beruházások?

Érdemes lenne felmérni, hogy az EU pénzek felhasználása mennyire segítette a gazdaság fejlődését és az életminőség javítását, a projektek egy részére ez biztosan nem mondható el. Ráadásul a jövőben egyre több forrást fognak visszatartani, az országunk „különutas” (mások szerint potyautas) politikája miatt. Jelenleg a magyar kormány és az uniós „közép” álláspontjai eléggé széttartó pályát követnek.

7.Az infláció is beragadhat

Az energiaárak változása számunkra nagyon jelentős, mert annyira ki vagyunk szolgáltatva a világpiaci árváltozásoknak, és egy elhúzódó háború is nyilvánvalóan ronthat a helyzetünkön. Nem nagyon látszik hosszú távú koncepció a vállalatok és a lakosság energiaigényének jelentős mértékű csökkentésére. A kormány inkább vállalni fogja az európai átlagnál jóval magasabb inflációt a gazdasági növekedés érdekében, a 2010-es években megszokott stabilitás már a múlté.

8.Alapvető élelmiszerek magas ára?

Az ársapka egy közgazdasági agyrém volt, viszont valamennyire betöltötte azt a funkciót, hogy az alacsony jövedelműek nagy része legalább olcsó élelmiszerhez is juthasson. A kötelező akciózás nem biztos a legjobb megoldás, mert itt alkalmazható lehet a „duplájáról leárazom a felére”, régi kereskedelmi trükk. Az élelmiszerláncok egyes vezetőinek belátásán és jóindulatán múlik inkább már az árszint. (Nem beszélve arról, hogy mindenki a multikat szidja, miközben nem foglalkozunk azzal, hogy az árképzésben szintén fontos szerepet játszó magyar élelmiszeripar hogyan tehető versenyképesebbé.)

9.Budapest és a nagyvárosok elsorvasztása?

Mivel a kormány fő szavazóbázisa a kisebb településeken lakik, ezért nem meglepő amit látunk, hogy az utóbbi években elmaradtak a fejlesztések ott, ahol sok ember lakik, sőt a tömegközlekedés színvonala hanyatlik is egyes nagyvárosainkban, ezzel szemben a kistelepüléseken bőven vannak források olyan célokra is, amit kevesen vesznek igénybe.

10.A környezetvédelmi szempontok háttérbe szorulása

Az életminőségünk fontosabb az életszínvonalnál és fenn kellene tudnunk tartani akár még stagnáló életszínvonal mellett is, azonban a környezetvédelem nálunk nincs megfelelő pozícióban ehhez. A klímaváltozás hatásainak kivédésére nem történik nálunk szinte semmi, pedig ide tartozna a vízgazdálkodás javítása, az erdősítés és a városokban a zöldterületek növelése, a teherszállítás vasútra terelése és még sok minden más.

A fenti tényezők miatt a következő években nem sok jóra számíthatnak a középosztálybeli és az alatti szinten élők. Továbbra is marad az a szemlélet, hogy azok boldogulnak jobban, akik az államtól kapnak valamiféle plusz juttatásokat, a többiek viszont legfeljebb azon a szinten vegetálnak el valahogy, amit a 2020 es évek elején már elértek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9818201917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.08.28. 18:36:32

Propagandamajmok???
Deagyurcsány Brüsszel Zelenszkij?
Valami?!
Semmi?!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.08.29. 01:09:13

Ezek zömét Európára értve is írhattad volna és akkor látszana, hogy elég kevés mozgásterünk van, hogy ezeket elkerüljük, de legalább számítani lehet rá, hogy Brüsszelből minden eszközzel akadályozni fogják. Főleg az innováció hiányolása egy olyan országban, amiből 14-15 éve a hazai tőkét elapasztották és a pénzeket kicsatornázták nyugatra meglehetősen álságos. Az eddigiek az elveszített tőke visszaszerzésére irányultak. Tőke nélkül lenni a kapitalizmusban a kizsákmányolt státuszt jelenti. Most támogatják meg az egyetemeket, már Brüsszelből beakasztanak, ugyanígy a nekünk járó pénzek visszatartása is ellenünk van, sőt a hitelekre ugyanez. Nem csak velünk, a lengyelekkel szemben még inkább. Ragaszkodnak a keleti blokk gyarmati státuszban tartásához. Nincs hova fordulni, az USA-nak ez megfelel, a mediterrán államok mulyák. A német-francia tandem kiegészülve a BeNeLux és az északi államokkal, mindig le fogja nyomni a delet és a keletet az EU-n belül.
Aki nekünk segíthet az a globális dél. A nyugat felől amit az elmúlt 1500 évben kaptunk, azt a hajunkra is kenhetjük. Velük mi egy kultúra lennénk, ők ne legyenek velünk szemben mongolok meg oszmánok! De mást nem kapunk onnan sem.

Andy73 2023.08.29. 17:02:10

Sajnos az még egy optimista konklúzió, hogy a többség legfeljebb tartani tudja a 2020 előtti szintet. Jelenleg a magas infláció miatt reálbér csökkenés van, hiszen sokaknak egyáltalán nem emelkedik a fizetése, sokaknak pedig csak minimálisan, jóval az infláció alatt. Az viszont nem biztos, hogy ez vegetalast jelent, mert 2020 előtt emelkedett az életszínvonal. Tehát aki akkor is csak vegetalt, az sajnos valóban továbbra is, de aki akkor nem, annak még lehetnek tartalékai.
A sok gond közül a legnagyobb alighanem az energiaárak robbanása, amit nehéz kigazdálkodni az egyéneknek és a cégeknek egyaránt. Van ugyan lakossági rezsitámogatás, de az csak részleges, és a rendszerhasználati díj ott is drasztikusan nőtt.

Boldeone2 2023.08.29. 17:08:05

@megamovieboy: Főleg az innováció hiányolása egy olyan országban, amiből 14-15 éve a hazai tőkét elapasztották és a pénzeket kicsatornázták nyugatra meglehetősen álságos"

- Soha nem volt még olyan, hogy " hazai tőke" vagy csak minimális mértékű, a kapitalizmus pedig már csak így működik: amit nem fektetnek fejlesztésbe, azt "kitalicskázzák"

A magyar társadalom elmaradott, ezen pedig rövid távon nem lehet változtatni. Orbánék pont azon dolgoznak, hogy leépüljön mindenféle szintű autonómia, ez egy feudális rendszer

Boldeone2 2023.08.29. 17:14:24

@Andy73: A lakosság 80 százalékának nincs érdemi megtakarítása, ez két dolgot mutathat: vagy 2020 előtt sem, volt, vagyis a nagy életszínvonal- növekedés inkább csak propaganda duma volt. Inkább kicsi volt az, mint nagy...
Vagy a válságban felélték a megtakarítasokat, ez is igaz lehet egyes családokra

birkamenet 2023.08.29. 18:51:48

@megamovieboy:

Te agymosottka, Orbanisztánban rengeteg tőke van! Csak mind a Mér$zaro$, orKGBán meg a NER maffia zsebében.

Oszt ezt egy hasznos hülye persze, hogy nem érti.

birkamenet 2023.08.29. 18:53:25

Gyün az újabb akkugyár, Sikerország vagyunk fidernyákok!!!!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.08.29. 21:24:13

@megamovieboy: a mai propaganda megvolt. Mehetsz a kasszához!

Motorogre 2023.08.29. 23:39:07

Nehéz a kérdés, a válaszhoz talán nem is tudunk mindent a jelen helyzetről. Tehát csak félvakon lövöldözök az ötleteimmel:
a) ki kéne fehéríteni a gazdaságot, megszüntetni az uram-bályám stílust. Az legyen sikeres vállalkozó aki mestere a szakmájának - és ne az akinek jó pol kapcsolatai vannak.
b) a magyar dolgozó is van olyan leleményes mint a német vagy francia - a kint sikeres honfitársaink a bizonyíték. De munka-szervezésben nagyon rosszak vagyunk itt Mo-n - azt mondta valaki, vissza kell állítani a Monarchiát, majd az osztrákok szervezik a mi munkánkat is . És valóban: ez hatékonyságot sokkal növelné.
c) tőke? Az off-shore számlákon lévő 7,7 milliárd eurót kötelezni kell hogy hazatérjen. Kezdetnek ez épp elég lesz.
d) a feleslegesen nagy állami-önkormányzati szektort le kell építeni , a mindenféle hivatalok , állami cégek kb. 30%-a csak önigazoló papírokat gyárt (mindenféle irányelvek, policy-k : amivel a dolgozó 2/3 munkáját is megnehezíti). A távozóknak átképzés ... máris nélkülözhetők a távolkeletiek.
e) a külföldön dolgozó kb félmillió szorgos honfitársunk nagyrésze hazatérne : ha itthon korrekt üzleti-közéleti légkört találna. Tudom hogy horribilis fizetést érnek el - de a megélhetés is drága.

Lássunk hozzá - már holnap. De a siker évtizedek múlva fog jelentkezni. Én kivárom !!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.08.30. 10:51:20

@Boldeone2: Volt olyan, hogy hazai tőke, mert a hazai kisvállalkozások látták a kárát amikor a magyar gazdaságot svédasztalként kínálták fel a külföldi tőkének. Az ország tőkében elmaradott , amiről nem a társadalom tehet.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.08.30. 10:58:16

@birkamenet: Jó lenne az ilyen személyeskedő kommenteket törölni! Senki nem kíváncsi az ilyen szellemi toprongyokra.
Igen, lehet tőkét felhalmozni magyar kézbe. De hol volt ilyen az előzőkormányzatok idején?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.08.30. 23:04:17

@megamovieboy: Ugyan már! A magyar ipar egyszerűen versenyképtelen volt. Mészáros mit kezd a sok lopott pénzével? Mondj egy a szabadpiacon sikeres Mészáros vállalkozást!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.09.01. 07:16:02

@megamovieboy: fáj az igazság, komcsikám?!
Fel a fejjel, kétharmad van!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.09.01. 07:23:01

@Motorogre: Nem fogod kivárni. A magyar nem változik.
Vagy jó tíz éve,( vagy 2010 ben esetleg) írta egy kommentelő, hogy orbánnak rendbe kéne hoznia a nyugdíjrendszert meg az egészségügyet.
Lehet négy év múlva bukni fog, de negyven év múlva lovasszobra lesz a Kossuth téren.
Most nézd meg! Tönkretesznek, lenyulnak elárulnak mindent és mindenkit és folyamatos kétharmad a jutalmuk.
Nekünk feudalizmus és kommunizmus kell.
süti beállítások módosítása