Ideo-logikák

Ideo-logikák

Melyik oldal a depressziósabb?

2023. november 26. - Tamáspatrik

A boldogságfelmérések alapján országunk igencsak rosszul teljesít, a régióhoz szoktunk ugye viszonytani legtöbbször, ez alapján jelentős az elmaradásunk, de világviszonylatban sem állunk jól még a gazdasági fejlettségünkhöz képest sem. Nem nehéz megválaszolni, hogy a magyar emberek jelentős része mért érzi magát boldogtalannak, és ennek okát nem csak az inflációban és az életszínvonal visszaesésében lehet keresni, hiszen a gazdasági helyzet nem annyira rossz. Sokkal inkább a biztonságérzetünk és az általános közérzetünk lehet az, ami kevésbé jónak mondható, és bár még felmérés nem készült erről a tényezőről, én magam biztos vagyok benne, hogy a közéleti híreink jelentős mértékben depresszív hatásúak, függetlenül attól, hogy kormányoldali vagy ellenzéki hírcsatornákból származnak.

A kormányt támogató szavazók folyton azt hallják, hogy „háborús helyzetben vagyunk” (egyébként egyfajta „rendkívüli állapotot” is tart fenn a kormány, mindegy hogy ezt hogy nevezzük). A kvázi háborús állapotok nem csak az orosz-ukrán háború miatt állnak fenn, hanem mert folyton támad minket „Brüsszel”, a migránsok vagy a „gender-ideológia” (szörnyszülött, hiszen ilyen szó nem létezik a magyar nyelvben). A kormányunk ezzel egyrészt azt sugallja, hogy lehetne sokkal rosszabb is, ha mások lennének hatalmon. A másik fő szempont, hogy sokan annyira nagyon szeretnének egy nagy nemzeti egységet, ami per pillanat azt jelenti, hogy szépek és okosak is vagyunk, csak mások nem hagynak élni minket (ezt az alapkérdést mindig meg is konzultálják velünk, eltérő megfogalmazásokba csomagolva). Sokan ezt akarják hallani, és meg is kapják.

Ezzel a fajta kommunikációval van egy olyanfajta gond, hogy az emberek csak egy kis része élvezi, hogy folyton harcolhat, a többség „békepárti”, vagyis azt szeretné, ha végre békén hagynák. (Sokan persze egy elképzelt ideális világban szeretnének élni, ahol nincs se migráció, se háború, sem változások, és az emberek mind szeretik egymást.)

Az ellenzékkel szimpatizálók, akik nem a kormánypárti médiumokból tájékozódnak ők sincsenek jobb helyzetben. Aggaszthatják őket a diktatórikus törekvések, a feudális hűbéri viszonyok, a kultúra leépítése és a környezeti problémák is (szerintük a tudomány képes hitelesen tájékoztatni az éghajlatváltozásról, a szélsőjobb híveinek a helyzete viszont könnyebb, mivel szerintük ez pusztán politikai kérdés.)

A tendenciák már megvoltak régebben, viszont csak a 2022-es választások után váltak ennyire jelentőssé, amikor az ellenzéki politikusok csak néztek ki a fejükből és nem értették, hogy mi történt. Nem tudták, hogy egy háború és az arra való reakciók képesek átrajzolni hirtelen egy ország politikai térképét, az erős jobbratolódás végül is nem volt meglepő, amit a Mi Hazánk parlamentbe jutása is bizonyít. Nem valódi ellenzéki pártról van szó ugyanis, mert jól láthatóan kívülről támogatja a kormányt. Sok magyar ember nem értette meg és még mindig nem is kapiskálja (például a lengyelekkel szemben), hogy a legfontosabb nem is az, hogy ki nyeri a választásokat, hanem hogy mekkora hatalmat képes összpontosítani. Nem kell ehhez jóstehetség, hogy csak a saját kárunkon fogjuk ezt megtanulni.

Nagyon lényeges pont, hogy a két „tábor” teljesen széttartó pályán mozog, egyre jobban fel vannak háborodva az emberek, hogy az ő igazságuk nem érvényesülhet, és a helyzet nem hogy javulna, hanem romlik, politikai oldaltól teljesen függetlenül.

Ha ez még nem lenne elég, jönnek még a bulvárhírek is, amik nagyobb mértékben szólnak az emocionálisabb megközelítéseket jobban szerető, kormányt támogatókhoz. A leszúrta-felnégyelte-megette típusú hírekre gondolok, a nézhetetlen, hallgathatatlan és emészthetetlen kategória, én csak külön bűnügyi rovatba tenném (kvázi „lefóliázva”), nem keverném a többi hírhez, hogy csak az nézze meg, akit érdekel.

Létezik még az embereknek egy olyan csoportja is, amelyik függetlenül attól, hogy kikkel szimpatizál, a politika világában elhangzottak között koherens logikai rendszert keres, éppúgy ahogy megtesszük ugyanezt a mindennapi kommunikációs során is. Ők végképp rosszul járnak, mert naponta igen komoly ellentmondásokba botlanak.

Így például az alkotmányunk szinte azt sugallja, hogy Magyarország keresztény ország (kérdéses már az is, hogy mennyire lehet ezt kimondani, én még keresztény voltom ellenére sem támogatnám), miközben a napi politika szintjén a testvéreink az azeriek és a törökök. (Tessék mondani: Az ősmagyar kultúrával mi a helyzet?) Jujjuj! Jobb, ha az állam nem lép át a vallás területére, mert úgy jár mint a művészetek esetében: csak torzszülötteket hozhat létre. A politika egy behemót nagy állat a művészethez vagy a valláshoz képest, segíteni nem képes, csak kárt tud tenni ezekben.

Vagy például mi a helyzet az illegális migrációval? Most nem csak sorosék szervezik ezeket, hanem például a belorusz és orosz kormány is? (A lengyel, illetve a finn határon történtek alapján?)

Vagy például az újabb fejlemény, hogy a nyugati országok vezetői kvázi kommunisták, és nem rendszerváltás vagy -változás volt, hanem változtatás? (Tehát ők változtatták meg, nyilván csak a felszínen, ami szélsőjobbos szlengben „módszerváltás” néven fut.) Folytathatnám további példákkal, a történelem nálunk mint az eseményeket objektív igénnyel vizsgáló tudományterület megszűnőben van, az ideológia fogja megmondani, hogy mi történt.

A belső fogyasztás ismételt felpörgetése gazdasági célként megint csak ellentmondásos, hogyan egyeztethető össze azzal, hogy szidjuk a fogyasztói társadalmat és a környezetkárosítást?

Az is egy lényeges ellentmondás, hogy soha nem volt még képes az egészségügyi rendszerünk ilyen teljesítményre (a technikai fejlődés és a jobb gyógyszerek következtében), soha nem volt még a közbiztonság ennyire jó mint most, vagy az életszínvonal ennyire magas, de hogy lehet, hogy az emberek egyre elégedetlenebbek?

Gyakorlatilag egyszemélyi vezetés van ma Magyarországon. (Matolcsy az egyedüli, aki nem áll be a sorba, de folytonos támadásoknak is van kitéve emiatt.) A hierarchiában dolgozók csak mantrázzák folyamatosan a központi ideológiát, ami lehet akár szánalmas, akár irritáló is, hogy mindenki ugyanazt mondja.

Kétfajta hálózatot lehet elképzelni a politika világában, az egyik a klasszikusan huzalozott, ahol a vezetők a szó szoros értelmében is csupán „vezetők”, mert lényegében csak tovább vezetik a kapott információt a központból az alacsonyabb szintekre és nem csinálnak vele semmit. Egy katonás, diktatórikus rendszer ilyen jellegű hálózatokra törekszik. Ezzel szembeállítható viszont példaként az emberi idegsejtek alkotta hálózat sokrétűsége és összetettsége. Az idegsejteknek szó szerint milliónyi típusa létezik, és ezek nem csereszabatosak, sokféle ingert képesek fogadni, de nem mindegyiket vezetik tovább automatikusan. Hálózatba szervezett idegsejtek autonóm módon együtt tüzelnek, ezáltal rezgésmintázatokat hoznak létre, és ezek a rezgésmintázatok hordozzák az információt. A kétféle rendszer intelligencia szintje jól láthatóan nem összemérhető.

A magyar politikai rendszer egyre inkább a mereven huzalozott primitív rendszerekhez hasonlít, félelem-biztonság bináris jeleket bocsát ki, ami a lakosság kedélyállapotára és intelligencia szintjére egyaránt kedvezőtlen hatással van. Lehetne lényeges gazdasági, társadalmi vagy etikai vonatkozású kérdésekről is beszélni értelmes módon, de ezekről alig esik szó, ebben az országban ahol az élünk, a közéletünkben a nagy duma a nyerő.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9118267719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2023.11.26. 22:53:41

Maga a boldogság felmérésben elért viszonylag rossz helyezés nem meglepő. Alapvetően Európa és főként annak középső és keleti része van rossz helyzetben ebből a szempontból. Az USA (Ausztrália, Új-Zéland, Kanada) azzal vigasztalhatja magát, hogy még mindig a világ központjában található, úgy is, hogy a világkereskedelem / fejlődés súlypontja egyre inkább a Csendes-Óceáni térségbe kerül át.
A nagy fejlődő országok jó helyezése sem véletlen. Indiában, Kínában a XX. század az éhínségek és az extrém nyomor időszaka volt. Ehhez képest a XXI. század ezeknek az országoknak a jelentős fejlődését hozta. Bár nekünk kevésnek tűnhet, hogy a kínai vagy indiai a korábbi egy helyett most három-négyszer eszik hetente húst, ott ez a fejlődés és a boldogság jele. Nem véletlen az sem, hogy a kínaiak elfogadják Hszi uralmát, a sok probléma és viszonylagos elnyomás ellenére. Kína a XX. századot a nagy megaláztatásnak tartja: az ország korábbi világpolitikai, világgazdasági súlyából rengeteget vesztett, még viszonylagos félgyarmati szuverenitását is elvesztette, darabokra szakadt, majdnem megszállta Japán. Utána milliók haltak éhen és az ország a 90-es évek végéig a harmadik világ egyik szegényháza maradt. Aki mondjuk 40-50 éves Kínában az azt élte át, hogy kezdetben egy harmadik világbeli szegényes személyi kultuszban nő fel, ahol a hazája a nagyhatalmak egyik regionális játéka. Viszont az utóbbi 20 évben azt tapasztalja, hogy hazája immár a világ egyik legjelentősebb és leggazdagabb nagyhatalma. Ez általában jó hatással van az emberekre. A kínaiak konkrétan úgy gondolják, hogy az ország, a kultúra, ami több ezer évig a világ egyik legnagyobbja volt, most visszatér a megérdemelt helyére. Ez olyan, mintha mondjuk most Magyarország visszakapná a Trianonban elszakított területeket, plusz a gazdasági termelés mondjuk a négyszeresére nőnek. Nem véletlen, hogy a kínaiak boldogak.

Alapvetően Európa, de inkább Közép- és Kelet-Európa boldogtalan. Észak- és Nyugat-Európa nem vagy jóval kevésbé. Ennek pedig több tényező az oka:
1. A térségben folyamatosan csökken a népesség, a hanyatlást, népességcsökkenést éli meg.
2. Az itteni országok nem vonzóak a jó képességű bevándorlóknak. A nyugatiak esetében még jobb a helyzet, a migránsok főként a jobb bérek miatt ezekbe az országokba mennek. Bár keletre is elérnének a bevándorlók, akik ott maradnának az az alja.
3. Gazdaságilag ezek az országok amúgy is tőkeszegények, így folyamatos a kiszolgáltatottság érzése ezen a téren is.
4. Az orosz-ukrán háború újabb bizonytalanságot hozott a térségbe.

Persze a belföldi gondok további boldogtalanságot okoznak, de a fenteik alapvetően egy közép-európai depressziót okoznak.

Tamáspatrik 2023.11.27. 18:58:52

@MEDVE1978: "félgyarmati szuverenitását is elvesztette, darabokra szakadt, majdnem megszállta Japán. Utána milliók haltak éhen" Ez két ok miatt vicces, egyrészt Kínát megszállni lehetetlen volt, annyira nagy, pár kikötőt tudtak csak elfoglalni belőle, Japán meg csak Mandzsúriát. A másik az már fekete humor, hogy úgy éheztette őket halálra Mao mint Sztálin az ukránokat, ezt maguknak köszönhették.
"hazája immár a világ egyik legjelentősebb és leggazdagabb nagyhatalma. Ez általában jó hatással van az emberekre." Ettől nem lesznek boldogabbak, vagy akár nem ettől lesznek boldogabbak.
Kíxna nem elszakított területeket kapott vissza, hanem elfoglalta Tibetet és az ujgurok földjét, a régi Kína törzsterülete nem terjedt ki odáig , most egy kis szigetért megy a nagy hajcihő. A nacionalizmus egy szépségtapasznak jó, hogy értelmet adjon a nagy gürcölésnek, ami az átlagembert jellemzi a kínaiaknál, akik egyébként csak a 64.helyen állnak ezen a listán, bár szerintem más hasonló felmérésekben jóval előbbre kerülnek.

Egyébként pedig nem minden kelet-európai ország depressziós, a csehek a 18.helyen vannak, Litvánia 20, Szlovénia 22, Románia 24, Szlovákia 29, észt 31, lengyel 39, szerb és horvát is előttünk van. Portugál és görög van mögöttünk, ahol a gazdaság régóta stagnál és magas a munkanélküliség.
A mi mutatónk viszont javult 2010 és 2020 között sokat, feljöttünk egy kicsit, ez a visszaesés már nem is a hagyományos magyar pesszimizmus, hanem inkább a kiábrándultság, megcsömörlöttség, szélmalomharc és nem kis részben a LÉTBIZONYTALANSÁG érzete sokféle okokból. A politika, a közéletünk rátesz egy jó nagy lapáttal, senki nem lesz boldogabb a kultúrharcnak akármelyik oldalán is álljon.

Gelimfff 2023.11.30. 21:30:49

A boldogságfelmérések alapján országunk igencsak
-----------
Inkább rekkés, ahogy felmérés, alap hang nem van, az al a túl magyarul, az alap egy nyelvkakilási hang, magyarul Grund az raku és stuma, de itt raku, nem ország, országtagadó vagyem, nekem rejku van:
rekkés rakuján rejkunk.

Boldog? He? Nem rakem. A boldog, vagy bolda a bol magyar stumától ered, indogermán, ősmagyar, azt rekkja, hogy illuminált, vagyis a bolonda, a blond is, ha illuminált, mindjárt leszúr, a boldog, hogy már leszúrt, vagy ha Kirgen fejet nyakról metsz.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/08/15/lektion36-_a_vidam_vig_bolonda_boldog_ernya_ernyeszta_duhdereg_eremeg_fel_feled_folyad

Bolond, boldog: a két hangról már volt beszéd, sokat.
Fény? Szín? Ez nem stumanyelv részje, ezek jevevényekhangok. A szín a görög scéné-től ered, ez egy a színnel, ahogy Scheune, és egy a színnel, ahogy Bühne, és így Farbe is, a német scheinen rokonja. A fény is görögös, a görög pheino, feino hang. A két hang így nem a stumanyelv részje, ezekre nem van rakni, így nem rakuk. A stumanyelv részje a bol stuma, ettől a hangtól a bolonda(naknama) és a bolda, ahogy germán bleida. Ezeket a hangokat rakni kell, hisz a bolonda és bolda naknamaket is rakni kell, ezek dicső hangok, illumináltak. A bolda az, ha Kirgen fejet nyakról metsz.
A Licht hang van a bol stumától ja kausatív-presenz-possesívvel: bolja.
A Farbe az indogermán au-val, va-vá: bolva.
A hang raktább így a villog helyett, ana volna bolonkni is, ahogy blinken:
- bolja
- boljat
- bolva
- bolonda(naknév)
- bolond(ige)
- bolont (ige)

A bolonda hang raktább hang így ahogy a szőke. A bolonda így a blond is, és így azt modjuk: bolonda dühor, vagyis flava bestia. A dühor a düh-doh stumától ered, a Tier, vagy dőre, de rakódna dühor is.
Bolda: bolad-tól, vagyis illuminált ez is, ha Kirgen fejet nyakról metsz.
Bolonda: illuminált ez is, sok és sok perspektívától, ahogy az egyik, hogy az ősmagyarnak bolonda, boljad a szemje, vagyis erge leszúr a szakuval. Dicső hang volt ez is anno, és így rejmed az ősmagyar nyelvnek, a struktúrának.

Olyan magyar hang, hogy glücklich, hogy happy nem van, a magyar nem ismerje.

Gelimfff 2023.11.30. 22:01:36

ahol a vezetők a szó szoros értelmében is csupán „vezetők”, mert lényegében csak tovább vezetik a kapott információt a központból az alacsonyabb szintekre és nem csinálnak vele semmit. Egy katonás, diktatórikus rendszer ilyen jellegű
---------------
Magyarul: ahol a rakók, rekkárok, raktárok, regények a hang dernya rakásjának innen is stupán rakók, hogy rakusan stak tovább rakják a nakrakott nakraktát a regerdától a lentebbi feldekre, és nennat tesznek vel. Egy öreszori, ősmagyar, natruális rendraku ilyen artájú

1. Nem vezet, az végat, de a ra-re stumától mondjuk itt:rakó, rekkár, raktár, regény.
2. Szó: jevevényhang, zátemi, így hang.
3. Nem szoros, hanem dernya, a szor hang magyarlosza, a dernya magyaros a der stumától, ahogy indogermán ster stuma.
4. Ért hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni, így mert hang se van.
5. Írva stupoán, a steu stumától, germán hang, és stak, germán stak.
6. Információ helyett itt nak-rakta, Nachricht.
7. A al hang magyarul a túl, így azt mondjuk, hogy lent.
8. A szint ahngot dúrgerni, görögös, a scheinen rokonja.
9. A köz hangot dúrgerni, de a magyarnak nem Krümmngja van, nem kormány, hanem regerda.
10. A katona egy libcsi jevevényhang, magyarul az er stumától, ör stumától öreszu és öreszor van, Warior.
11. A jelleg hang bulslhit, magyarul arta van, az ar-ra-ra stumától, ahogy ara, arány, így ar-ta múltidős partikelvel.
12. A szer-sor hangokat dúrgenri, indogermán ser stuma a rakura. A rend raktányja(Rektion) raku.

Diktatúra: a democsokrácia, a libcsizmus, az irracionalizmus.

Én egy magyar ember vagyem, germanoid, bolonda dühör, racionális, és a logosz,a rend az így rakód, ez a logika, ahogy a rend, a ráció démonja árnyja Scott őrmester. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így a fentit így mondjuk, ahogy írtem, ez az ősmagyar.

De ma nem ez van, hanem libcsizmus, ahol nem a logika, a logosz, a rakandás van, ott libcsi diktatúra van, és nem kell a logikát keverni egyéb libcsizmusokkal, attól, hogy Scott őrmester, a logosz, a rend, az egyéb libernyák mekegőjeit is kinyírtaja.

Ergo: ha az anat most leír, fennállna, már Öboa nem élne, a logosz, a rend, a ráció, Scott őrmester kinyírná.
süti beállítások módosítása