Ideo-logikák

Ideo-logikák

Többnyire jók a fiatalok politikai ösztönei

2020. október 08. - Tamáspatrik

A fiatalok nagy többségét igazából nem érdeklik a politika hagyományos kliséi mint például a jobb-bal oldali szembeállás, számomra legalábbis ezt bizonyítják az utóbbi bő harminc év közéleti eseményei. Fiatalokon nagyjából a húszas éveikben levő generációt értem, az egyéniség ebben a korban többé-kevésbé kialakultnak mondható már a tinédzser korszak viharait követően, emellett kaptak már elég pofont az élettől ahhoz, hogy szerénységet is tanuljanak. Azzal együtt, hogy a látásmódjuk rendre friss, új és az állásfoglalásaik mentesek a politikai közhelyektől.

Azt lehetne gondolni, hogy az emberek, ahogy idősödnek egyre bölcsebbé lesznek és tőlük tanulhatnak a fiatalok, ez az élet számos területén nyilván így is van, de a közéletünk tekintetében aligha érvényes. A politika világában megszerzett tapasztalat és rutin sajnálatos módon leginkább a különféle „hatalomtechnikai eszközök” megfelelő használatát jelenti, ami egyre inkább szűk látókörűvé teszi az embereket, legalábbis erre mifelénk. Tehetséges, jó fellépésű fiatalok közül sokan nem futnak be közéleti karriert azért, mert stílusuk nyers marad, nem képesek elsajátítani a politikai szférában célravezető beszédmódot, vagy pedig nem akarnak betagozódni a rutinos idősebbek szervilitást megkövetelő kliens rendszerébe.

Az elmúlt évtizedekre visszatekintve, a rendszerváltáskor a fiatalok jelentős szerepet vállaltak a rendszer lebontásában, a liberális szemléletű Fidesszel az élen. Az olyan politikai akciók mint például a Bős-Nagymaros elleni tüntetés leginkább a háttérben, sumák módra előkészített döntési folyamatoknak szóltak, az állampolgárok nyilvánvaló lenézése váltotta ki a megmozdulások többségét. Azonban jelzés értékű az is, hogy a fiatalok többsége elég hamar kivonult az aktív politizálás területéről már a ’90-es évek elején. (Akiknek akkoriban fel kellett volna emelni a szavukat, éppen hogy a Kádár-rendszerben „ragadt” idősebb generációk voltak, hiszen őket érintette leginkább a gazdasági visszaesés és a növekvő munkanélküliség.) A ’90-es években a fiatal értelmiségiek köreiben nem számítottak ritkának a radikálisan szókimondó megfogalmazások, akár a külföldi tőke nyomulásának a kritikájáról volt szó, akár az ún. „közéleti tabutémák” tekintetében.

Az ezredforduló után érdekes jelenség volt, hogy annak ellenére, hogy a fiatalok általában az esélyegyenlőséget hirdető baloldal felé orientálódnak inkább, akkoriban nagyon sokan a jobboldalra jellemző nacionalizmus és hagyományápolás híveivé váltak. Nem véletlenül, hiszen a hagyományőrzés sorvadt el leginkább a múlt század utolsó évtizedeiben, és csak az ezredfordulót követően jött el csak a nemzeti hagyományok reneszánsza, az újabb generációk tevékeny részvételével.

A fiatalok éppúgy tüntettek jelentős számban Gyurcsány ellen, mint később több alkalommal Orbán kormánya ellen is. A legutóbbi választást a Fidesz nem a fiatalok szavazatainak köszönhetően nyerte meg, sőt inkább vetünk szemben, hiszen a „ne kockáztassunk” jelszó az idősebbek számára hangzik csak jól, a 20-30-as években levőket inkább elriasztotta és az ellenzékhez való csatlakozásra késztette ez a fajta demagógia. Ők a kockázatok kezelésében egyébként jóval rugalmasabbak, „rezilisensebbek” mint az idősebbek. Sajnos a magyar lakosság korfája (és az európai is általában) egyre inkább az idősebb generációk felé tolódik el, emiatt a politikusok nagy része leginkább a nyugdíjasok szavazataira utazik. A fiatalok nagy része manapság közismerten apolitikus, mivel eléggé reménytelennek látják a politikai elitet, az ellenzék kínálata se nagyon képes megmozgatni őket.

A különféle demonstrációkban a fiatalabb generációk vesznek részt jelentős számban, hiszen nincs annyi vesztenivalójuk mint az idősebb, családos embereknek. Ezzel együtt, akit a fiatalok tiltakozásai feldühítenek (akár az SZFE esetében, akár más esetekben) az először magában keresse a hibát, vagy gondoljon arra, hogy őt is annak idején mennyire dühítették a képmutatás és a hatalmi arrogancia különféle formái, amikhez persze később valahogy mégis hozzászoktunk, beletörődtünk. Teljesen természetes, amikor fiatalok tiltakoznak olyan önkényesen rájuk kényszerített normák, szabályok ellen, amikkel a legkisebb mértékben sem értenek egyet.

A későbbre tolódott családalapítást nem tartom feltétlenül hibának, mivel az idősebb szülők a gyereknevelés területén is érettebbek mint a fiatalabbak. (Nem feltétlenül a megszületett gyerekek száma a legfontosabb, az is számít, hogy milyen körülmények között nevelődnek fel.) A párválasztást is inkább megfontolják (ha lehet általánosítani persze), mert nem akarnak rossz házasságban élni.

A fiatalok nagy részét kifejezetten irritálja többek között az is, hogy ők a reklámok és akciók első számú célcsoportjai amiatt, hogy különféle cégek márkahűséget alakítsanak ki bennük. A nejlonzacskók és más környezetszennyező anyagok is őket zavarják leginkább, hiszen a környezetünk megtisztítása a rengeteg szeméttől és a környezeti károk enyhítése sokkal inkább rájuk fog majd hárulni, nem a mostani középgenerációra vagy az idősebbekre. Emellett a mai fiatalok nagy része egy kimondottan gyenge színvonalú oktatási rendszerben nevelődik évtizedeken át, ahol nem mindig értik, hogy mit miért tanulnak, de a tananyag kívülről nézve sem tűnik mindig értelmesnek és fontosnak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a mai fiatalok helyzete nehezebb (vagy akár lényegesen könnyebb) lenne mint az előző generációké. A tisztánlátásra és egyértelmű helyzetekre való törekvés mindenképpen az erényeik közé tartozik, a tudatos kapcsolatépítés szintúgy, egyik alapvető hibájuk viszont alighanem a túlzott kényelmességre való hajlam.

A politikai pályán a ’30-as éveikben járó vezetők kifejezetten fiatalnak mondhatóak, de még a ’40-esek is azok. Szerencsés módon vannak ilyen meghatározó személyiségek az európai politikában, például az osztrák kancellár Sebastian Kurz (aki szakítva a szélsőjobbal, a zöldekkel kötött szövetséget), vagy a finn miniszterelnök Sandra Marin, vagy éppen a ’40-es évei elején járó Emmanuel Macron. Egyikük sem csatlakozott különféle ideológiákhoz vagy szekértáborokhoz, generációjuk tipikus képviselőjeként nem a hangzatos szövegek hívei, viszont kifejezetten együttműködés pártiak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3216232814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.09. 09:06:15

A fiatalok jellemzően érzelemből politizálnak, s kevés a gondolatmélységük. Ez az életkor következménye.

Én a szexszel kötném ezt össze, egy fiatal férfi állandóan a szexre gondol, egy középkorúnak is fontos a téma, de már nem mindent felülíró.

Nem hinném, hogy a fiatalok politikai ösztöne jó lenne.

midnight coder 2020.10.09. 15:19:58

Tényleg milyen jó! Pl. elindította azt a 68-at nyugaton, ami Európa mai stagnálásához, és sajna nem túl távoli bukásához vezet. Ráadásul ma ez fokozottan igaz, különösen a papa-mama hotelben élő, mekiben dolgozó polgárokra.

illibernyák 2020.10.10. 01:35:40

@midnight coder:

68-ban elmentek a fiatalok követelni ilyen ocsmány dolgokat mint pl. polgári jogok, a munkahelyi kizsákmányolás leépítését, igazságosabb szociális politikát, na meg a vietnámi háború befejezését. És igen, szentül igaz, hogy ebben Európa rá 50 évvel, 2020-ban lerokkant, stagnál és nemsokára bele is bukik. Hogy mikor, meg hogy mit jelent a bukás, meg hogy ha Európa elbukik, akkor ki fogja Európát a fennhatósága alá venni és irányítani, téged meg rabszolgává tenni, azt ne áruld el, mert még a tudatlanok is megértik, hogy mekkora idióta vagy.

chrisred 2020.10.10. 06:02:27

@midnight coder: Bizony, szép is volt Európa 1968-ban, amikor a felét a szovjet katonabirodalom szálltra meg, és az egyik feléről a másikra nukleáris rakéták szegeződtek. Nem tudom, szerinted hányan dolgoznak a mekiben (az egész világon 1 700 000), de akkoriban a munkavállalók döntő többsége fizikai munkás volt, a diplomásoknak az aránya a töredéke volt a mostaninak.

Galerida 2020.10.10. 07:00:23

@illibernyák: Aztán a 68-as (spontán....) lázadó fiatalok harcának eredményeként a mai Európa már sokkal élhetőbb, mint előtte volt.... Mint a franciáknál és az oroszoknál a (szintén spontán...)forradalmak után....

eßemfaßom meg áll 2020.10.10. 07:21:14

Már amennyire jó ösztönnek számit a aktuális hatalom ellenzése.

" az egyéniség ebben a korban többé-kevésbé kialakultnak mondható már a tinédzser korszak viharait követően, emellett kaptak már elég pofont az élettől ahhoz, hogy szerénységet is tanuljanak. Azzal együtt, hogy a látásmódjuk rendre friss, új és az állásfoglalásaik mentesek a politikai közhelyektől."

"Lószart Mama", hogy klasszikust idézzek.

"A fiatalok nagy részét kifejezetten irritálja többek között az is, hogy ők a reklámok és akciók első számú célcsoportjai amiatt, hogy különféle cégek márkahűséget alakítsanak ki bennük."

Ha ez igaz lenne nem működnének a reklámok és csődbe menne a reklámipar. A valóságban a fiatalok többsége (is) nagyon is fogékony az agymosásra.

Akikre te gondolsz az egy hangos kisebbség nem A Fiatalok.

röf 2020.10.10. 07:55:13

A mai fiatalok nagyon szűk résen át nézik a világot.
Amit látnak, az nagyon szűk szelete a valóságnak, viszont ezzel fordítottan arányos az öntudatuk.
Nagyon gáz a Szef előtt vidámkodó "egyetemisták" színes előadásai. Komolytalan és hiteltelen, mióta a politika beléjük tenyerelt. De nem látják.
Megváltoztatnám a négyévenkénti szavazás súlyozását, marhaság az egy fő - egy szavazat.
Először lenne egy IQ teszt, utána egy táblázat, ki mennyi adót fizet, ebből kijönne, kinek mekkora súllyal számít a voksa. Aztán lehet ugrálni.....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.10. 08:00:39

Túlértékelitek a 68-as párizsi eseményeket. Volt egy kis sztrájk támogató fiatalokkal, picit leállt a város és ennyi. Nem sokkal volt több mint a mi taxis sztrájkunk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.10. 08:01:26

@röf: Az IQ teszten sok fideszes politikus elbukna. Jelöltként is lenne IQ teszt? :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.10. 08:02:28

@röf: "A mai fiatalok nagyon szűk résen át nézik a világot.
Amit látnak, az nagyon szűk szelete a valóságnak, viszont ezzel fordítottan arányos az öntudatuk."
- Bocsi a mai fiatalok a netnek köszönhetően sokkal többet látnak a világból. Viszont emiatt nagyobb az öntudatuk.

Matyika Ápolója 2020.10.10. 08:04:00

A nácikra is főleg a fiatalok szavaztak, csak úgy mondom.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.10. 08:05:53

A reklámok célcsoportja a középosztály, mert az fizetőképes. Lásd mosópor (háziasszonyok) autók (jól kereső férfiak) stb. A fiatalság max az üdítőreklámok.

Matyika Ápolója 2020.10.10. 08:07:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Bocsi a mai fiatalok a netnek köszönhetően sokkal többet látnak a világból. "
az instán vagy a tinderen?
a neten is nagyon sokan megtalálják a maguk kis echo chamberét, ahonnan aztán nem szívesen mozdulnak ki, ami a rálátás _illúzióját_ valóban megadja, hiszen látszólag számtalan forrásból támasztja alá a saját véleményüket. Aztán mikor nyer az orbán/trump/akárki, akkor megy a sírás, hogy csaltak, hiszen a facebookon az ismerőseim, akiket nem tiltottam le, nem is rá szavaztak

Matyika Ápolója 2020.10.10. 08:09:41

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A nemzetiszocialisták, Németországban, a harmincas években. Nem véletlen volt Hitler Youth meg a többi. A fiatalokkal könnyű elhitetni, hogy itten kérem radikális megoldásra van szükség, és mi okosemberek jobban tudjuk, mert fiatalok vagyunk, okosak és energikusak.

Tudod, fiatal már mindenki volt :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.10. 08:18:31

@Matyika Ápolója: De nyilvánvalóan sokkal több a lehetősége, mint 30 évvel ezelőtt a tájékozódásra. A radikális megoldást pont az egzisztenciájukat féltő középkorúak szeretik.

enrikokaruszo 2020.10.10. 08:18:33

a fiatalokat szeretem
az őket manipuláló vén gazembereket nem

röf 2020.10.10. 08:19:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Ha elbukna, akkor kihajítani.
A kommunizmusban lehett esztergályosból gyárigazgató....
Ilyen Borkai-féle beszélni nem tudó városvezetőkkel csak bukni lehet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.10. 08:19:20

@Matyika Ápolója: "Tudod, fiatal már mindenki volt :D" - Orbán is. Most melyik a radikálisabb?

röf 2020.10.10. 08:21:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Valóban, mindegyik fiatal a lapostelefonját nyomkodja, csak érdekes statisztikát lehetne csinálni abból, milyen honlapokon járnak.... nem lenne bonyolult összeírni.

röf 2020.10.10. 08:24:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Hát most erre mit mondjak.... nyolc osztállyal milyen döntéseket lehet hozni??

Matyika Ápolója 2020.10.10. 08:26:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "De nyilvánvalóan sokkal több a lehetősége, mint 30 évvel ezelőtt a tájékozódásra"

És pont ez az, hogy könnyű azt hinni, hogy tájékozott vagy, ha olvasod az indexet, a telexet meg a 444-et. Valójában viszont nem leszel tájékozott attól, hogy mindhármon megírják, hogy elhunyt David Bowie, viszont egyiken sem írják meg, hogy Donáth Anna kivel egyeztet. De tök mindegy, a kedvedért írhatok Pestisrácok-888-magyarnemzet háromszöget is, találj arra ki te egy párhuzamot.

Az nem jóltájékozottság, hogy mindenki fogja magát és beleugrik abba a körbe, ahol eleve ugyanazt mondják, amit ő is gondol, az a jóltájékozottság illúziója. Nem véletlen, hogy a fideszesek meg az ellenzékiek, vagy akár a trumpisták meg a nemtrumpisták mintha két külön világban élnének. A net nem az informálódást segítette elő, vagy legalábbis keveseknél, hanem azt érte el, hogy informáltnak érezhesd magad úgy, hogy közben nem kell ellenvéleményeket hallanod. Még a facebook algoritmusa is ebben segít.

Matyika Ápolója 2020.10.10. 08:31:08

@Matyika Ápolója: Szóval pont ez a "hú én fene jól tájékozott ember vagyok" attitűd vezet oda, hogy "akkor nyomtassuk ki az internetet a vidékieknek, mert ők nem olyan okosak mint én, és biztos csak annyit tudnak, hogy soros meg migráns, és azért szavaznak a fideszre".

Exploiter 2020.10.10. 08:56:54

A fiatalok még nem értik a világot, az öregek már nem értik.

Én is támogatnám az adó alapú cenzust.

A középkorúak se sokkal jobbak, de legalább ők állják a zsét.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.10. 09:22:09

@Matyika Ápolója: Te magad vagy rá a cáfolat, hiszen itt hemzsegsz liberális blogokban.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.10. 10:20:01

Aki 30 éves kora előtt nem baloldali, annak nincs szíve, aki 30 éves kora után is baloldali, annak nincs agya..

midnight coder 2020.10.10. 11:56:29

@illibernyák: Ja. Ha nincs 68 akkor ma nem varranák vietnami gyerekek a sportcipődet ócsóért, és nem vezetnék olyan politikusok évtizedek óta az EU-t, akiknek az utolsó szempont az európai polgárok érdeke.

midnight coder 2020.10.10. 12:03:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "De nyilvánvalóan sokkal több a lehetősége, mint 30 évvel ezelőtt a tájékozódásra."
Arra van több lehetősége hogy azt lássa amit a média az arcába tol. Az élettapasztalat valahol ott kezdődik, amikor már pár éve fizeted az albérletet és a rezsit a munkabéredből.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.10. 12:51:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Van élő ember, aki csak M1-et néz? Ez szerintem csak a ballibbant nedves élmokban létező ember.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.10. 12:54:49

@MAXVAL birсaman közíró: Ja, igazad van. Vidéken a net nélkül embereknél még van TV2 meg becsicskult RTL.

illibernyák 2020.10.10. 13:04:57

@röf: "A mai fiatalok nagyon szűk résen át nézik a világot.
Amit látnak, az nagyon szűk szelete a valóságnak, viszont ezzel fordítottan arányos az öntudatuk."!

Igen, ezek a fidelitaSSosok, ennyi észre nevelte ki őket a fidesz: Soros-migráncs-Brüsszel és ezzel véget is ért az összes tudásuk és szókészletük.

illibernyák 2020.10.10. 13:11:45

@midnight coder: "Ha nincs 68 akkor ma nem varranák vietnami gyerekek a sportcipődet ócsóért, és nem vezetnék olyan politikusok évtizedek óta az EU-t, akiknek az utolsó szempont az európai polgárok érdeke."

Jesszusom, rajtad már orvos se tud segíteni, neked már nincsenek kontrollált gondolataid!

Exploiter 2020.10.10. 13:12:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: azért ma már a világon kb minden ismeret hozzáférhető mindenki számára.

Természetesen ezzel az égegyadta világon senki se él.

De ez csak az emberek hibája, nem a lehetőségek hiánya okozza.

Vidéken sem.

illibernyák 2020.10.10. 13:15:50

@röf: "A kommunizmusban lehett esztergályosból gyárigazgató...."

Helyben vagyunk disznóka, Orbán kommunista elvtárs alatt lett az esztergályos Balogból erőforrás miniszter. Meg a falusi gázszserlőből egy gyárbirodalmi igazgató.- Büdös fideszkomcsik vagytok.

alöksz róz 2020.10.10. 13:42:46

@chrisred: "akkoriban a munkavállalók döntő többsége fizikai munkás volt, a diplomásoknak az aránya a töredéke volt a mostaninak" - jogos!
akkoriban nem adtak minden gyenge képességűnek diplomát, és a mekiben is a tanulatlanok dolgoztak, nem a mekiszakos diplomások.

és annyi hótfölösleges munkahely se volt, mint manapság...

laci_52 2020.10.10. 15:34:47

A cím nem igaz! Ha jók lennének a fiatalok politikai ösztönei, nem lenne sok híve a Momentumnak...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.10. 16:09:04

@MAXVAL birсaman közíró: Megint hazudtál. Minden életkorban 6,175 millió osztva 9.7 millióval, az 63 ,6 százalék.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.10. 18:56:33

@MAXVAL birсaman közíró:

Egyszerre képesek azt mondani,hogy nem nézi senki az M1-et és azt, hogy a kormánypropaganda hatékonysága miatt nyer a Fidesz. Libsilogic..:)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.10. 19:01:11

@MAXVAL birсaman közíró: Ezt írtad - "A magyar lakosság 90 %-a netezik, szóval ez se igaz." A magyar lakosságban benne vannak a gyerekek.

midnight coder 2020.10.10. 19:55:12

@illibernyák: Mert szerinted a vietnamiak élete a háborút követően olyasmi volt mint a dél-koreaiaké például ? Lószart. Olyan volt kb. mint Észak-Korea. És miután véget ért a vörösnácizmus kora, olyan nyomor maradt utána, hogy a fal adta a másikat. És bizony pár éve tört ki botrány amiatt, hogy valamelyik nagy sportcipőgyár vietnami gyerekekkel varratta a cipőit.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.10. 21:23:58

@illibernyák: Gyurcsánynak megvan már a szakdolija?? Ha már prolizol..Horn Gyufa hová is járt. A rosztovi pártfőiskolára? Bangóné? Óvónőképző..Szerencsi zsírdisznó jelölteteknek mi is a végzettsége? Na szóval jobb ha kussolsz, kisfiam..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.11. 07:29:52

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Csakhogy ez az idő már lejárt és nem ők ülnek a kormányban. Uncsi hogy másta mutogattok.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.11. 16:47:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Bocsi, de nem Gyurcsányt akarjátok kormányra segíteni?

chrisred 2020.10.12. 08:27:55

@alöksz róz: Akkoriban a felsőfokú képzés lényege a lexikális tudás átadása volt. Az élvezett előnyt, akinek jó memóriája volt, nem az számított, hogy mennyire képes a gyakorlatban bemutatni a tudását. És továbbra sincs jelentősége, hogy a diplomások 1-2%-a csak a mekiben talál munkát, ekkora lemorzsolódás akkoriban is megvolt.

"és annyi hótfölösleges munkahely se volt, mint manapság..."

Viszont az akkori munkahelyek jelentős része mostanra vált feleslegessé, mert a robotok, vagy az analfabéta 12 éves vietnami gyerekek pont ugyanúgy meg tudják csinálni.

chrisred 2020.10.12. 08:32:16

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Nem a kormánypropaganda hatékonysága, hanem az egyéb független hírforrás eltüntetésének hatékonysága miatt.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.12. 12:37:34

@chrisred:

24.hu, 444, HVG, 168 óra, ÉS, Népszava, RTL, ATV, azonnali.hu

És az állítólag kormánypártivá vált index:hu :

index.hu/velemeny/2020/10/12/a_nyers_ero_a_fidesz_logisztikaja_gyozott_tegnap_az_idokozi_valasztason/

Tényleg nagyon el vagytok nyomva..:)))

chrisred 2020.10.12. 12:42:39

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Ezt honnan puskáztad? ATV? Németh Sándor mint független? :)

Hogy én mennyire vagyok elnyomva, az más kérdés, itt a kormánykritikus médiáról volt szó.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.12. 12:51:12

@chrisred: Nézd már meg Rónai Egon műsorát, vagy bármelyik beszélgetős műsorukat..Finoman fogalmazva nem kormánypártiak..

www.youtube.com/watch?v=Pby0xHMUvMA

---

Glokta 2020.10.12. 20:38:58

Ez a cikk baromság. A fiatalok mindig az aktuális hatalom ellen lázadnak, nyilván ennek vannak jó (számomra ezek a szabadságot növelő) aspektusai és rossz (állami vagy más önkényt növelő) aspektusai.
Néhány éve még a fiatalok több mint fele Jobbik-szavazó, 70%-a "jobboldali" volt, és jótündér cikket írt arról, hogy milyen riasztó ez, milyen vállalhatatlan ez az ország: orulunkvincent.blog.hu/2016/04/03/a_magyar_fiatalok_esete_a_jobbikkal_megjegyzesposzt
Most mondd meg nekem őszintén, Tamáspatrik: akkor is megírtad volna ezt a cikket?

Tamáspatrik 2020.10.13. 20:18:00

@Glokta: Azt nem tudom, hogy megírtam volna-e, de utólag nézve majdnem mindig nekik volt igazuk, még akkor is amikor a Jobbikra szavaztak. Közben kiderült, hogy a Jobbik nagyon is konszolidált párttá vált, épp azért mert olyan vezetőik mint Vona és Schneider idősebbek lettek és kevésbé heves vérűek.
Gyurcsány ellen tüntettek sokan közülük, és igazuk volt.
A békementekben nem ők vetek részt legnagyobb számban, ez sem véletlen.
Friss szemmel és némi élettapasztalattal a huszonévesek (hangsúlyozottan nem tizenévesekről van szó), sok mindent nem fogadnak el, amihez az idősebbek már "hozzászoktak". Még nem tagjaik a csordának, keresik az igazi önmagukat, ez a nagy erényük.
A dörzsöltség és a rutin fegyverével persze az idősebbek rendelkeznek és megnyerik a csatáikat a fiatalokkal szemben.
süti beállítások módosítása