Ideo-logikák

Ideo-logikák

Súlyos hátrányokkal járhat a fatüzelés

2022. augusztus 07. - Tamáspatrik

1.A legtöbb „kandallóként” eladott vaskályha nem hatékony, mert nincs meg a megfelelő hőtároló közeg sem nagy hősugárzó felület, tehát csak addig fog hőt leadni, amíg égetjük benne a fát, utána már inkább hűti a szobát a kéményen keresztül. A vaskályhák hatásfoka 40% körül alakul, ezzel szemben a cserépkályháé nagyjából a duplája ennek. Ne várjon senki csodát még egy száz kilós, csempés vaskályhától sem a fűtőteljesítményt és a gazdaságosságot illetően. (A vegyes tüzelésű kazán lehet inkább az, ahol valamivel gazdaságosabb lehet a fafűtés.) Hogyha hirtelen vaskályhákkal kezdenénk fűtögetni, az komoly visszalépés lenne minden téren.

2.Azzal a problémával is szembe kell nézni, hogy ahol a füstgázok elvezetése a kéményen keresztül nem megfelelő és ahol az égés nem tökéletes, ott az életveszélyes szén-monoxid mérgezés veszélyével is szembe kell nézni. Fontos tehát ellenőriztetni a füstelvezetést még a fűtés szezon előtt, esetleg szén-monoxid érzékelőt is felszerelni. (Ez még gázfűtés esetében is szükséges lehet, ha az égés a beltérben történik.)

3.Csak a megfelelően kiszárított fa ég jól. Hogyha nedves fát használunk tüzeléshez, akkor az égéshő nagy része a farostokban levő víz elpárologtatásához lesz szükséges. Ha a kitermelt fa nem szárad legalább fél évig, de inkább egy évig fedett helyen (és még a tűzhely mellett is hetekig), akkor kevesebb hőt fog tudni leadni amellett, hogy a füstgázok mennyisége is nagyobb lesz, ezáltal a saját magunk és a szomszédunk környezetét is jobban szennyezni fogjuk.

4.A fa árát is a kereslet-kínálati törvények szabályozzák, ezért ha hirtelen megnő rá a kereslet, akkor a kitermelés kapacitás korlátai miatt is fel fog menni az ára. A fenti okok miatt sem igazán lehet gazdaságosan kiváltani a gázfűtést fával még magas gázszámla esetében sem, amellett hogy nincs is veszélyben jelenleg a lakossági gázellátás. (Persze vannak olyanok is sokan, ahol a gázkazán csak az egész házat képes fűteni, és egy szoba fűtéséhez szeretnének vaskályhát beszerezni, de kapkodás helyett ilyen esetekben is átgondoltságra van szükség.)

5.Az erdők megóvása alapvető szempont kellene, hogy legyen, legfeljebb annyi fát szabadna évenként kitermelni, amennyi meg is újul. (Ehhez koncepciót is világos szabályokat kell kidolgozni hosszú távra, beleértve azt, hogy milyen fafajok milyen területeken illetve milyen feltételekkel termelhetők ki.) Az erdők a szénmegkötésük mellett a párologtatásukkal helyi szinten is csökkentik a felmelegedést, óvják a talajt és elősegítik a bioszféra fajgazdagságának megőrzését. Az erdők gyors tarra vágásával a kopár pusztaságok válnának gyakorivá, gyorsabban kiszáradó és erodálódó talajokkal, ami a lokális mikroklímára is kedvezőtlen hatással lenne, emellett a biodiverzitás is nagyban lecsökkenne. Fűtésre elsősorban azokat a fákat kellene használni, amik már betegség jeleit mutatják, vagy egyéb okok miatt vált indokolhatóvá a kivágásuk (például tájidegen invazív fajhoz tartozók), de ez esetben is a szálalás alkalmazása javasolt inkább a teljes tarra vágás helyett.

6.Tűzifa helyett gazdaságos lehet és környezetvédelmi szempontból is jobban javasolható a különféle fahulladékokból készült fabrikett vagy mezőgazdaság hulladékokból préselt brikett, amelyeknek a tömörségük miatt lassabb égésűek, ennélfogva a fűtési hatékonyságuk is jobb. Magasabb áruk ellenére is a használatuk gazdaságosabb lehet, mint a tűzifáé. (Kormányzati intézkedésként lehetne támogatni a fabrikettek és a mezőgazdasági hulladékból készülő brikettek gyártását lakossági felhasználásra.)

7.Felmerül az a kérdés, hogyha egy „útban levő” fa kivágásáért egyes vállalkozók jelentős összeget kérnek, akkor mért nem valósítható ez meg ingyenesen vagy jóval kedvezőbb áron a faanyag tüzelőként való beszámításával? Ettől függetlenül egy élő fa értéke környezetvédelmi okokból nagyságrendekkel nagyobb, mint tüzelőanyagként.

8.Meg kell jegyezni azt is, hogy ahol a fatüzeléshez képest alternatívaként csak a szén vagy netán a vegyi anyagokkal szennyezett építőipari és egyéb háztartási hulladék jönne szóba, ott mégis a fatüzelés javasolt inkább, vagy esetleg a fabrikettek használata. Kérdéses jelenleg az is, hogy az alacsony jövedelmű háztartások idén mennyi szociális tűzifát tudnak majd kapni. Az árak felhajtásával éppen azt fogjuk elérni, hogy a szociálisan hátrányos helyzetben levők nem fognak tudni fával fűteni.

9.Hosszabb távon mindenképpen abban kell gondolkodni, hogy az épületek megfelelő szigetelésével a fűtésigény (és a hűtésigény) jelentős mértékben csökkenthető legyen, ezért megfelelő hőszigetelésű, és földgáz helyett inkább és hőszivattyú elvén alapuló rendszerekkel fűtött épületeket szabadna csak engedélyezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr2717902531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.08.07. 18:04:37

Ó, lesz itt bőven okossag...

vilagnezet.blog.hu · vilagnezet.blog.hu 2022.08.07. 19:42:19

Jómagam felszerelem és beüzemelem végre a több éve megvett napkollektor rendszert. Igaz főként csak meleg vizet ad, de azt sokat ha süt a nap. Megelégszem azzal is. Amikor nem süt marad a gáz és áram.

Cpt. Flint 2022.08.07. 22:11:06

"utána már inkább hűti a szobát a kéményen keresztül." Azért ne essünk túlzásokba, egy rendes kályhát le lehet zárni. Egy lezárt, hideg kályhánál minimális levegő áramlik.

Cpt. Flint 2022.08.07. 22:15:09

"Az erdők megóvása alapvető szempont kellene, hogy legyen, legfeljebb annyi fát szabadna évenként kitermelni, amennyi meg is újul. (Ehhez koncepciót is világos szabályokat kell kidolgozni hosszú távra, beleértve azt, hogy milyen fafajok milyen területeken illetve milyen feltételekkel termelhetők ki.)"
Ez megvan, van Erdőtörvény és 10 éves erdőtervek; körzetenként, községhatáronként, gazdálkodónként. (Más kérdés, hogy éppen most lazítják kormányrendelettel...)

Cpt. Flint 2022.08.07. 22:22:09

"amellett hogy nincs is veszélyben jelenleg a lakossági gázellátás" Ha ezt a kormány nyilatkozataiból vagy az önjelölt szakértők véleményéből veszed biztosra, akkor nagyon naiv vagy, vagy - bocsánat - nagyon hülye. Az emberek többségének ennél több esze van, vagy legalábbis kevésbé optimista, és tudja, hogy ha decemberben hirtelen valahogy mégis kiderül, hogy rohadtul nem lesz - elég - gáz a lakosságnak, akkor már baromira késő lesz kályhát meg fát keresni, kéményt felújítani, stb.

Cpt. Flint 2022.08.07. 22:40:19

"A fenti okok miatt sem igazán lehet gazdaságosan kiváltani a gázfűtést fával még magas gázszámla esetében sem" Ebben a formában ez egy teljesen értelmezhetetlen kijelentés, mivel nem tudjuk mit vált ki és mivel. Kiválthat 30 éves konvektorokat (amik ugye hőtárolás tekintetében a vaskályhánál is gyengébbek) faelgázosító kazánnal például... Nyilván a puding próbája az evés, szóval ha valaki egy hónap után rájön, hogy 100 ezer Ft ára fát égetett el, és a gázszámlája nem lenne annyi emelten sem, akkor vissza fog állni, vagy egyéb megoldást keres. Viszont még egyszer mondom, hogy itt már nem csak gazdaságossági szempontok vannak, hanem az, hogy gázt nem tudsz szerezni, ha nincs. Azt palackozzák, vagy jön a vezetéken. Ha nem palackozzák vagy nem jön, akkor nincs. Kicsi se. Fa meg amíg van az országban, addig van esély hozzájutni. Kis tételben is. És ahogy írtad, a kályhában elég a régi deszka, kukoricaszár is...

Arcade Macho 2022.08.08. 00:55:14

budos gyoker USA anno 300 Mrd dodot tolt bele hogy megroppantsa az arabokat es a ruszkikat, akkor kellett volna a szukos idokre tartogatni ami most eljott

a fritzek 3-10 eves idotartamon belul felulkerekednek a gaz ellatasi probleman es akkor megint lesz olcson gaz, addig meg hat hasznaljuk ami van

Arcade Macho 2022.08.08. 00:59:15

ez a ne egessunk vizes faval is jo poen, talan be kellene tiltani a primitiv embereknek valo akac leszallitasat ugyanis az arrol hires hogy vizesen is eg

talan a cucialis tuzifa kisorsolasanal az onkurmanyzatnak aktivan kellene embert kidenrelni hogy a sok bunko ne az az evi kivagott fat egesse el, es ne a foldre lekurt halmot hordja be hanem hogy legyen fataroloja

fkv.119 2022.08.08. 01:28:31

Sok kecónál a dózerolás, majd egy új, kisebb, takarékosabb felhúzása jelentené a megoldást, mert már úgyis annyi sebből vérzik.

Kellene állami lakásépítési program, a luxusárak letörésére. Lehetne lakótelep is, ha megtanulnák hangügyileg is normálisan leszigetelni, hogy ne egymás fingását és hisztizését kelljen hallgatni. Az ilyen jellemzően kis alapterületű, de jó elrendezésű kecók, amik ráadásul kevés külső felülettel rendelkeznek, ideálisak lennének most is, ha biztosítható lenne a nyugalom benne. Garázst már úgyis felesleges tervezni ilyen benzinárak mellett, akinek van esze átül a tömegnyomor BKV-ra, a maradék meg fizessen csak a kútnál.

fkv.119 2022.08.08. 01:29:36

@Arcade Macho: Előbb a gumiégetést kéne, úgyis rádobják, hiába tilos, az ellen kéne valami.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2022.08.08. 06:05:36

Invazív fajok: Például a rohamosan terjedő bálványfákat kellene kivagdosni, amelyek kiszorítják a honos fajokat.

nemecsekerno_007 2022.08.08. 08:29:08

@fkv.119: Ja, például 2-3 pesti kerületet le lehetne dózerolni és beültetni fával.

fkv.119 2022.08.08. 09:33:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az invazív fajokat Röszkénél keresd...

fkv.119 2022.08.08. 09:33:42

@nemecsekerno_007: Miután minden Mucsaröcsögét ledózeroltunk, és már erdő áll a helyükön.

nemecsekerno_007 2022.08.08. 10:52:54

@fkv.119: Miért is? A nigger rakja le a biciklit és menjen gyalog, hogy az uraság helikopterezhessen?!
Ilyen lenne a klíma-jobbágyság?!

fkv.119 2022.08.08. 12:45:45

@nemecsekerno_007: Mert Pesten mindenki helikopterezik? Tényleg alig látok ki a sok helikoptertől az ablakon... El kéne már felejteni ezt a Pesten mindenki gazdag, csak a vidék a szegény mantrát... Nézz be a Hős utcába, vagy valamelyik random cigánytelepre, annyi helikoptert fogsz látni, mint még életedben soha... A vidéki paraszt meg mehet gyalog, ha nem képes összedobni a helikopterre valót.

Arcade Macho 2022.08.08. 12:56:55

@fkv.119: a gumiegetest es szemetegetest azt bortonnel buntethetove kellene tenni, de amig vannak ilyen Dobredova felek addig nehez lesz

gigabursch 2022.08.08. 17:23:02

A fával fűtés önmagában, hogy hol és milyen körülmények között gazdaságosabb, mint a gáz, egy halom tényező befolyásolja.

Egyrészt maga a fa, azaz hogy mekkora a relatív nedvesség tartalma. Most nem megyek bele a fatest három elkülönülő viztarolasanak mélységekbe (szállító edények, sejtközi állomány, sejten belüli víztartalma), akárcsak abba se, hogy mekkora az ún légszáraz fának a relatív víztartalma és mekkora êlőnedvesen és hogy ezt hogyan kell értelmezni, az viszont fontos, hogy a fa száradásáért mit lehet megtenni, így
- hosszmeretre vágás
- hasítás, minél több nyitott bélsugárral
- nedvesség és a az igényelt száradási idő és a használt tűzeléstechnika figyelembe vételével a hasabméretek beállítása
- ászokfára rakás jól szellőző, napos helyen, majd az esős időszak bejövetelekor takarás biztosítása.
Röviden ennyi

Annál izgalmasabb, hogy mit okoz a nedves fa, így
- rossz termikus hatásfok
- kátrányosodas a füstgáz elvezetés harmatpontjain (pl vasbeton födém zónája)
- salétromosodás és emiatt a füstkivezetés tönkremenetele

Ezek eredőjeként:
- füstgáz elvezetés tömörtelenedése
- mérgező gázok kiáramlása
- huzat problémák
- életveszély
- műszaki problémák

@Cpt. Flint:
Ez egy átlag hozzászólónak kínai, nekünk nem.

@Arcade Macho:
+1

@fkv.119:
+1

nemecsekerno_007 2022.08.09. 09:46:16

@fkv.119: Látom sikerült megragadni a lényegtelent.
Fővárosi lakosként akkora ökológiai lábnyomod van mint egy borsodi falunak, mivel a civilizációs vívmányokból sokkal több jut. Úthálózat, közvilágítás, mozi, színház, programok, és még sorolhatnám.
A borsodi falu életvitele felől nézve ez kurvára helikopterezés, ezért kéne visszavenni a klíma arcból.
süti beállítások módosítása