Ideo-logikák

Ideo-logikák

Kína „megaláztatása” mi volt valójában?

2024. április 13. - Tamáspatrik

A kínai nacionalizmus kreálmánya „Kína megalázásának évszázada”, amely a 19.század közepétől a 20.század közepéig terjedő időszakra esik. Kicsit alaposabban megnézve sok minden történt ebben az időben, de hogy ki kit alázott meg, ha egyáltalában történt ilyesmi, az nem annyira egyértelmű. 

A visszatekintést onnan is indíthatjuk, hogy a mai Kína keleti része a történelem során gyakorlatilag mindig viszonylag sűrűn lakott területnek számított, a Himalájából érkező folyók és a szelek szárnyán érkező finom, tápanyagban gazdag por a mezőgazdaság számára egyedülállóan jó feltételeket jelentett, alig volt ehhez hasonló a világ más részein. A hatalmas népességű és területű ország leigázása gyakorlatilag lehetetlen küldetés volt, a mongolok egyszer ugyan elfoglalták, de abban az esetben a hódítók váltak kínaivá.

Az még inkább köztudott, hogy mivel Kínában minden megvolt, amire a gazdaságnak szüksége van, nagyon könnyen be tudott zárkózni sok évszázadon keresztül, igazából nem nagyon érdekelték őket más országok, főként mivel kopár szteppék, nagy hegyek és dzsungelek vették őket körül szinte minden oldalról.

Egy ilyen szendergésből ébresztették fel a már akkor is fejlett ipari kultúrával rendelkező, de a modernizációban lemaradt kínaiakat a 19.század derekán. Tény, hogy a brit, francia, amerikai, japán, orosz hatalmak többször beavatkoztak Kína belpolitikájába, csatákat vívtak meg, egyes városokban kereskedelmi vagy katonai támaszpontokat is létrehoztak és viszonylag kis területeket megszállva is tartottak. Azt viszont ne felejtsük el, hogy Kína akkoriban 10 millió négyzetkilométernél is nagyobb ország volt, Mongólia is sokáig hozzájuk tartozott, ezzel szemben a csetepaték az ország viszonylag kis területeire koncentrálódtak. A vidéki mezőgazdasági népesség például nem is nagyon tudott ezekről, csak élte az életét. Belső harcok, polgárháborúk okoztak inkább nagyobb veszteségeket, de ilyenek már régebben is előfordultak a kínai történelemben, nem feltétlenül a nyugati befolyásnak tulajdoníthatók.

A nyugati hatalmak leginkább az ország kereskedelmi nyitottságát erőltették, és inkább szigeteken, kikötőkben vetették meg a lábukat, esélyük nem is lehetett másra. (Kína a tengeri flottája végig gyenge maradt, a szárazföldi hadseregét viszont könnyebben modernizálta.)

Ezzel szemben az oroszok (Szovjetunió néven) el tudtak területeket csatolni északon és volt egy igen jelentős japán terjeszkedés az 1930-as években, amikor a fasiszta rendszer nagy darabokat hasított ki Kína belsejéből is. Az első világháború után az európai országok nem is számíthattak már jelentős tényezőnek Kelet-Ázsiában.

Nézzük meg viszont mi történt, miután Mao kommunista hadserege győzött a polgárháborúban?

Véget ért a „nagy megaláztatás” korszaka, hiszen Japánt már leverték az amerikaiak, Mandzsúriában pedig az orosz hadsereg. Mao egy Sztálinhoz teljesen hasonló figura volt a történelemben, például abban is, hogy Kínában is megtörtént egy olyan éhínség, ami az ukrajnaihoz hasonló módon több tízmillió ember halálát okozta, és leginkább a mezőgazdaság erőszakos kollektivizálásával és a beszolgáltatási rendszerrel függ össze. A „nagy ugrás” és a „kulturális forradalom” kampányok iszonyatos károkat okoztak az ország gazdaságában és szellemi életében egyaránt. Mao elnököt ma mindezek ellenére gyakorlatilag szentként tiszteli a mai kínai rendszer.

Nem értem különben, hogy egy kommunista rendszernek hogy lehet szövetségese a kommunizmustól sokat szenvedett, a kommunizmust elítélő ország.

Kína megszállta Tibetet és lényegében betiltotta a tibeti vallást, templomokat dúltak fel, a vallásukhoz ragaszkodók közül sokakat átnevelő táborokba küldtek.

A koreai háborúban milliónál több kínai vett részt az északiak oldalán, aminek eredményeként az egyesült Korea északi része megmaradt kommunista uralom alatt. A világ egyik legelnyomóbb és legveszélyesebb rendszerét hozták létre, ami a kínai és orosz támogatás révén tud fennmaradni mind a mai napig.

Oroszországtól délre létrejöttek független közép-ázsiai országok a Szovjetunió felbomlása után, Kína azonban az észak-nyugati ujgur területet továbbra is megszállás alatt tartja, valódi autonómia biztosítása nélkül. (A „megaláztatás” évszázadaiban olykor léteztek még autonóm tartományok, de ma már a kommunista párt mindent központosított.)

Kína Indiával is háborúzott a Himalája egyes területeiért, és el is foglalta ezeket.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy visszakapták a britektől Hong-Kongot, aminek gazdasági fejlettsége már régebben is jelentős húzóereje volt a keleti országrész fejlesztésének.

Szárazföldön mindig erős volt Kína, (bár Vietnam vissza tudta verni őket), a tengeri flottájuk szorul fejlesztésre és fejlesztik is teljes erővel, hogy a tengeri terjeszkedést is meg tudják kezdeni. (Ennek kiegészítő megoldása a „selyemút” politikája, ahol nyugat felé igyekeznek támaszpontokat kialakítani.) Erős flottával visszafoglalhatják Tajvant, és még számos sziget megcélozható a Csendes Óceánon, ennek nem is nagyon fogja tudni útját állni a belső ellentétek mentén meghasadt, saját problémáival foglalkozó USA vezette szövetség. A Fülöp-Szigetek, Dél-Korea, Japán, Ausztrália sem lesznek többé biztonságban.

Abszolút szuperhatalomról beszélünk tehát a mai Kína esetében, amely nagy erővel fejleszti a hadseregét és építi ki a gazdasági, politikai támaszpontjait a világ különféle részein.Kína „megaláztatása” tehát ideológiai kreálmány, ami erősíti a bosszúvágy révén a harci szellemet, de valós alapja alig van. A kínaiak magukat alázták meg azzal, hogy évszázadokra teljesen bezárkóztak, egymás ellen harcoltak véres polgárháborúban, vagy éppen a kínai kommunista párt próbálta az akaratát rákényszeríteni a népre, ami Mao halála után, 1978-ban ért csak véget, és váltotta fel egy hibrid modell, ami a kapitalista és a kommunista rendszer valamiféle ötvözete, de az idők során ez is változik.

Ugyanúgy félremagyarázzák a kínaiak a Szovjetunió bukását is, ami valójában nem a nyugati propaganda hatása volt, hanem a belső gazdasági problémák eredője. A 70-es évek válságát követően a nyugati országok képesek voltak gazdaságilag alkalmazkodni és modernizálni, ami a „keleti blokkban” nem sikerült, és egyre nagyobb lett a különbség a keleti és nyugati életszínvonal között, emiatt a marxista ideológia sem volt már működőképes. A keleti blokk összeomlásához jelentősen hozzájárult az is, hogy a kommunista elit velejéig korrupt volt. A "nyugati propagandával" viszont megideologizálható az a törekvés, mért van szükség az internet cenzúrázására, ami valójában nem több mint a kommunisták egyik hatalmi eszköze.

Az ideológiai agymosás, ami Kínában megy a tömegek körében talán népszerű lehet és jól mozgósítja a társadalmat, ezen kívül elfogadhatóvá teszi a kíméletlen versenyt és az önkizsákmányolást, viszont ezzel összefüggésben nagyon sok tehetséges kínai tudós és művész hagyta el az országot, mert nem érezte már ott magát biztonságban.

 

Felhasznált források:

https://www.youtube.com/watch?v=8towFNE79NA

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Chinese_history

https://en.wikipedia.org/wiki/Century_of_humiliation

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Chinese_Famine

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3418380167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2024.04.15. 14:18:39

Megaláztatás vagy visszaesés, az eredmény teljes mértékben ugyanaz. Kína visszaesése egyébként jóval korábbra, a XV. századra vezethető vissza. Az 1400-as évek elején Zheng He admirális elkezdte egy flottával felfedezni a dél-kelet-ázsiai szigetvilágot, Indiát, Afrika keleti partvidékét, az Arab-félsziget térségét. Akkoriban kereskedelmi expanzió és felfedezés volt a kínaiak célja. A probléma az, hogy az érintett felfedező halála után nem lett utódja, a vezetés egyre inkább a közvetlen veszélyekre, a hamarosan be is következő mongol invázióra koncentrált. Így a korábbi gazdasági és kulturális terjeszkedésre irányuló törekvések elhaltak, izolacionisták lettek. Persze nem véletlenül, ez működött nekik a XIX. század elejéig Kína volt a világ legnépesebb országa és a legnagyobb gazdasága. És akkor visszaestek, mert a nyugatiak jóval fejlettebb hadseregekkel rendelkeztek.

Kb. ennyi, szerintem nyugodtan van joguk ezt a megaláztatás évszázadának hívni, mivel a korábban hatalmas Kína folyamatos katonai vereségeket szenvedett, a XX. század elején pedig hadurak által kontrollált államokra esett szét. Utána meg ugye a japánok szedtek le egy terület és próbálták megsemmisíteni, aztán meg jött a polgárháború.

Kína valahol olyan, mint az ókori Görögország volt. A kínaiak időszámítás előtt 2000 évvel ezelőttről eredeztetik az államiságukat. Bár ez még lehet, hogy több, egymással konkuráló állam volt, Krisztus idején már biztosan volt egy nagyon erős központi hatalom. Nem véletlen, hogy a kínaiak magát Kínát öröknek, a kultúra és civilizáció bölcsőjének és mindenki mást különböző mértékben barbárnak tekintenek. Az ókori görögök is így voltak ezzel: ott volt a rendkívül hosszan létező Hellas és azon túl a barbárok.

Mivel a kínai központi hatalom már időtlen idők óta erős volt és a selyemút kereskedelme szállította a pénzt is, a népesség is nőtt és a gazdaság is virágzott. Na ezt szakította meg a külföldi intervenció és utána a folyamatos hanyatlás.

Mao ezt a folyamatot szakította meg azzal, hogy egy független, erős államot hozott létre. Persze Mao nem volt irgalmas szamaritánus, tízmilliókat ölt meg. Az viszont tény, hogy visszaállította az erős államot és a stabilitást. A gazdasági fejlődés persze nem nagyon ment a mindenféle szocialista lázálmok miatt.

"Szárazföldön mindig erős volt Kína, (bár Vietnam vissza tudta verni őket), a tengeri flottájuk szorul fejlesztésre és fejlesztik is teljes erővel, hogy a tengeri terjeszkedést is meg tudják kezdeni. (Ennek kiegészítő megoldása a „selyemút” politikája, ahol nyugat felé igyekeznek támaszpontokat kialakítani.) Erős flottával visszafoglalhatják Tajvant, és még számos sziget megcélozható a Csendes Óceánon, ennek nem is nagyon fogja tudni útját állni a belső ellentétek mentén meghasadt, saját problémáival foglalkozó USA vezette szövetség. A Fülöp-Szigetek, Dél-Korea, Japán, Ausztrália sem lesznek többé biztonságban."

Ezt erősen kétlem. A szárazföldi haderőt illetően: utoljára talán Kína Vietnammal háborúzott 45 éve. Ez bőven azt jelenti, hogy az akkor zöldfülű közkatona mára már nem tábornok, nyugdíjba ment. A kínaiak emellett nem vesznek részt nagyobb békemissziókban vagy NATO szerű háborúkban. Ez azt is jelenti, hogy míg mondjuk akár egy brit, francia, török katonának lehet fogalma arról, hogy milyen háborús környezetben harcolni és ténylegesen meg is járt háborús zónákat, a kínaiak legfeljebb a gyakorlatozásra szorítkozhatnak. Emiatt a szárazföldi erők igencsak "kipróbálatlanok".

A kínaiak a flottájukat is fejlesztik, csakhogy a probléma a következő: Tajvan partvonala átlagosan 180 km-re van a kínai parttól, a legkisebb távolság 130 km. Ez egyben azt is jelenti, hogy a leggyorsabb kínai naszádok (65-70 km/h) 2-3 óra alatt tudják átszelni a szorost. A baj csak az, hogy ezek szinte kizárólag rombolók vagy torpedórombolók. A csapatszállítók általában jóval lassabban mozognak, legalább 4-5 óra, amíg átérnek. Tajvan egy olyan sziget, amelynek a közepén egy nagy hegység van, a városok települések a parton, a hegyek lábainál vannak. Ugyanakkor a katonai parancsnokságok, bunkerek, rakétasilók és repterek a hegyekben is vannak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hiába foglalnák el mondjuk a kínaiak a tengerpartot, a hegyekből folyamatosan támadás alatt tarthatnák őket. A tengerpart is olyan, hogy csak néhány helyen lehet partraszállni, mert a többi partszakasz egyszerűen sziklás. A nem sziklás partszakaszok pedig általában városiasak + kiépített védelmi rendszerük van (pl: tankakadályok). Tehát a kínai hadsereg, ha tengeri inváziót tervez, akkor számolnia kell: a tajvani és szövetséges hajókkal, rakétákkal, légierővel. Még a tengeren, úgy, hogy messze vannak a célponttól. Folyt. köv.

MEDVE1978 2024.04.15. 14:24:00

Folytatás:

A következő probléma akkor jön, amikor partot érnek. Mert ott vagy kiépített akadály vagy bunkerrendszer vagy városi környezet fogadja őket. Miközben a hegyek felől az oda telepített tüzérség folyamatosan lőni tudja őket, az ottani bombázók, rakéták bevethetők ellenük. Ha a városi környezetben landolnak, akkor jön erre az utcai harc, ami általában minden katona rémálma.

Emellett, hogy ne döntsék be a világgazdaságot és ezzel ártsanak maguknak is, nem ártana a chipgyárakat épen elfoglalniuk. Ezzel csak az a probléma, hogy a csipgyárak pont azokban a városokban vannak, ahol partra tudnak szállni és nem valószínű, hogy a védekező tajvani csapatok érintetlenül átadnák őket. Ráadásul mindezt nagyon gyorsan kellene, hogy megcsinálják, mert szinte biztos, hogy ha az USA máshol nem elfoglalt, akkor erőket csoportosít át majd Tajvanra.

Tajvan tehát egy mészárszék lesz a kínaiaknak, ha megtámadják.
süti beállítások módosítása