Ideo-logikák

Ideo-logikák

Mire terjedhet ki a kereszténység hatásköre?

2024. szeptember 01. - Tamáspatrik

Politikailag kényes kérdés, érzékeny téma, amit közéleti személyiségek vagy különféle szakértők nem nagyon mernek feszegetni. Azt fontos megjegyezni viszont, hogy ahol egy adott vallás vagy ideológia az élet minden részére kiterjedhet, ott vagy egy vallási fundamentalista országról van szó (például Afganisztán jelenleg, Irán volt ilyen  a közelmúltig) vagy esetleg kommunista diktatúráról (Észak-Korea). Ennek alapján meg kell tudnunk határozni, hol lehet egy adott vallásnak helye az életünkben, meddig terjed a hatósugara: ahogy a szó jelentésében is benne van, mindenképp egy közösség szintjén értelmezhető, lényegében véve közösségi cselekedetről van szó. Az egyén felől nézve a két szélső véglet a teljesen materialista (azaz pénzhajhászó és hedonista) erkölcsi nihilizmus, a másik véglet pedig a vallási fanatizmus.

A vallási fanatizmus és az erkölcsi vaskalaposság látens formákban is beszűrődhet életünkbe, ilyen lehet például a prüdéria, ott is szexualitást látni, ahol szó nincs erről.

Aminek biztosan nincs köze a kereszténységhez az olimpiai mozgalom, ennek a hellén kultúrához van köze, és érdemes erről is szót ejteni. Ugyanis a görög-római kultúra ismerete a görög és latin nyelveket is beleértve bő egy évszázada még nálunk is az általános műveltség része volt. Mostanában viszont egyre kevésbé tekinthető már annak, az európai identitás visszaszorulásával vagy tudatos visszaszorításával párhuzamosan. Ikarusz, Sziszifusz (a görög szavakat latinosan írva) vagy az odüsszeia mint fogalom, a következő nemzedékeknek már lehet, hogy semmit sem fognak mondani, ezáltal szegényedni fog a szókincsünk és a kultúránk egésze. Az oktatás ideológiai célkitűzéseibe valószínűleg kevésbé illik bele ezeknek a racionális szemléletmódú kultúráknak a mélyebb ismerete, amelyek éppannyira fontos részét képezik az európai kulturális identitásnak mint amennyire kereszténység is az.

Vagy itt van például a budapesti Szabadság-szobor, amit régebben egy géppisztolyos szovjet katona szobra őrzött, ennek sincs nyilvánvalóan semmi köze a kereszténységhez vagy akár a keresztény szabadságeszményhez. (1947-ben amikor elkészült még nem lehetett erős politikai töltete, hiszen a kommunista hatalomátvétel csak a következő években történt meg.)

Az egyházak részvétele az oktatásban megint csak érdekes kérdés, én nem is mennék bele mélyebben. Szerintem nagyon hasznos, hogy a gyerekek a vallással mélyebben is megismerkedjenek az általános iskolákban, többek között amiatt is, mert enélkül később nem értenék például Bach zenéjét vagy Michelangelo alkotásait sem. Nyilván van egy olyan feltételezés is, hogy a keresztény oktatásnak jó hatása lehet a tanulók fegyelmezettségére és etikus viselkedésére is, ebben is lehet igazság. Ezen kívül még a közösségi élet szervezése is úgy tűnik, hogy jobban megoldható a vallásos keretek között, ezen a téren is jeleskednek az anyagi forrásokkal egyébként is sokkal jobban ellátott, egyházi oktatási intézmények.

Ezzel szemben kamaszkorban a vallásos eseményeken levő kötelező részvétel már erősen kontra produktív lehet, már amiatt is, hogy a kamasz lázadozik mindenféle tekintély ellen. Például egy kötelező részvétel a misén a társadalmi képmutatásra nevel, hiszen érdeklődést kell színlelnie cserébe azért, hogy később számára hasznosabbnak tűnő és mindenképpen kellemesebb programokon is részt vehessen. További szempont az is, hogy Magyarországon lelkiismereti és vallásszabadság van, a kereszténység sem hivatalos államvallás.

Ahol még kérdőjelek merülnek fel és a helyzet nagyon ellentmondásos az, ahogyan a magyar politika a különféle keresztény vagy más vallások által dominált országokhoz viszonyul. Érdekes módon mintha egy olyan kép rajzolódna ki, hogy a kormány fő ellensége az „északi” protestáns kultúra, pontosabban azokkal az országokkal vagyunk folytonos összetűzésben, amelyek ehhez a kultúrkörbe tartoznak, egyéb keresztény országokkal (ahol katolikus, görög katolikus vagy ortodox vallás dominál) alapvető ellentétek nem nagyon vannak. Akikkel a kormány a szövetséget keresi általában olyan ázsiai országok, ahol a muzulmán vallás jellemző és a keresztényeket üldözték is, a kommunista Kínáról nem is beszélve.

A kereszténység üldözéséről beszélni Magyarországon belül az egészen ritka kivételektől eltekintve inkább csak retorikai fogásnak tűnik és politikai demagógia forrása is lehet. Fontos még azt is megjegyezni, hogy a vallásos hitünk is azok közé a dolgok közé tartozik, amelyek egész életünkben folytonos változásban vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4618482667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.02. 09:54:22

A kereszténység terepe a közösség ugyanúgy, ahogy az egyén is.

Ezért abszolút szükséges a kereszténység részéről a politizálás.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2024.09.02. 13:38:46

A vallások, akárcsak az ateizmusok bizonyítottan emberi pszichikai állapotok. Mentális betegségek. Mára már a gyógymódjuk is meg van. Erről írtam egy angol nyelvű összefoglalót is és már úgy is sokan olvasták. Nem csak magyar nyelven:

vilagnezet.blog.hu/2024/05/16/scientific_cognitive_god_which_is_proven_and_testable

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2024.09.02. 13:42:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Gödöllő városában, az önkormányzati választások, a KDNP indulói közül egy sem nyert egyéniben. Az elmúlt választáson még más volt a helyzet. Holtversenyben egyenlően voltak egy mások csoportosulás indulóival. Reméljük folytatódik a trend.

MEDVE1978 2024.09.02. 14:20:40

Bár nem nagyon szeretnék itt Puzsért idézni, ez a beszélgetés nekem tetszett.
www.youtube.com/watch?v=FoYr_T4EI_w

Nemrég olvastam egy Emanuell Todd nevezetű francia demográfus / politológus / etológus stb. könyvét, a Nyugat vereségét. Ő a vallások állapotát egy adott közösségben - mondjuk nemzetállami keretek között - három fokozatban állapítja meg: aktív - zombi - halott. Az aktív állapot döntően kevéssé szekularizált államot, a vallás által átszőtt közéletet jelent. Nyilván ilyen mondjuk Afganisztán vagy néhány erősen keresztény állam, mint mondjuk Brazília. Az átszövés azt jelenti, hogy a jelentős életeseményeket a vallás tanításai szerinti rítusok kísérik: pl: keresztelő, egyházi esküvő, bérmálkodás, válás alapjában nem engedélyezett, egyházi temetés stb. Illetve emellett még a kevésbé jelentős területeken is jelen van a vallás (pl: tartják a böjtöt, egyházi ünnepeket stb.).
A zombi állapot lényegében egy széles spektrum, van kevésbé zombi, mondjuk az USA, illetve majdnem teljesen halott, mint Magyarország vagy teljesen halott mint mondjuk Észak-Korea.

A civilizációkat, társadalmakat alapvetően ezek a nagy elvrendszerek, paradigmák, vallások mozgatják, illetve tartják életképesnek. Persze a nagy elvrendszer nem csak a vallás lehet, hanem még számos más ideológia is. Ott volt a nagy kommunista kísérlet, a náci kísérlet vagy egyszerűen akár a nemzetállamok, etnoorientált kulturális rendszerek (pánszlávizmus, hellenizmus, pánarab törekvés stb.).

A probléma az, hogy ma Európában ezek mind haldoklanak. A nemzetállam egyértelműen hanyatlóban van, a helyét átvette több nemzetek feletti integráció, ami elszívja az erőforrásait, kompetenciáit. Ez nem csak az EU, hanem egyben a globális kapitalista rendszer vállalatainak az uralma is. A kereszténység hanyatlóban van, mert a racionalista / szekularista világnézet lényegében felszámolja: a társadalom feladja a hitét és az ehhez kapcsolódó értékeket, szokásrendszereket. Ennek megfelelően a fejlett országok szinte mind zombi vagy halott állapotban találhatók vallási szempontokból.

Ebből kifolyólag a fejlett országokban a kereszténység tovább fog hanyatlani, egyre elismertebbek lesznek a különböző devianciák.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2024.09.02. 14:47:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ezt írtad. "abszolút szükséges a kereszténység részéről a politizálás.". Erre is reagáltam. Szóval a KDNP, akkor nem keresztény? Akkor mi? Ál-keresztény?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.02. 15:32:15

@Világnézet Netes Napló:

Kereszténydemokrata, ami nem vallás, hanem poliitikai ideológia. A kereszténydemokrácia egy konzervatív-liberális ideológia.

Lehetnek hívei keresztények és mások is.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2024.09.02. 15:39:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szóval, akkor a KDNP szerinted nem keresztény. Visszaélnek a kereszténység jelképeivel és "tanításaival". Reklámnak tekintik csak. Politikai célokra, csak egy eszköz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.02. 15:47:30

@Világnézet Netes Napló:

A kereszténydemokrácia visszaélés a kereszténységgel?

A kereszténydemokrácia állítása: a liberalizmus összeegyeztethető a kereszténységgel, azaz a keresztény erkölcsi elvek képesek tompítani a liberalizmus szélsőségeit, így pedig ki tud alakulni egy élhető polgári-liberális társadalom.

Én nem vagyok kereszténydemokrata, sőt kifejezetten ellenzem ezt az eszmét, de ez a kereszténydemokrácia hivatalos önmeghatározása.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2024.09.02. 22:38:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nincs rájuk írva, amit te állítasz, hogy KDNP ... kereszténységet és keresztényeket, csak nyomokban tartalmaz. Ellenkezőleg: ÜBER kereszténynek hirdetik magukat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2024.09.03. 00:00:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Na is hangoztattad, hogy volt egyházi pozíciód. A ministráns fiúk seggét vazelinoztad a szerzeteseknek, de a vallásban nem hittél?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.03. 07:36:52

@Világnézet Netes Napló:

Általában hívők, ez tény.

De egy hívő lehet bármilyen politika híve, pl. a legtöbb keresztény hívő nem kereszténydemokrata. Én se vagyok az.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2024.09.03. 07:48:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Értem. hiszel a pedofília természetességében. Ami neked összeegyeztethető a kereszténységgel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.03. 07:50:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A kereszténységgel nem egyeztethető össze sok egyébként természetes dolog se. Pl. a pedofília, az orgia, a homokosság se.

A természetesség nem érv tehát.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2024.09.03. 07:51:59

A kötelező hittanórák rendkívül kontraproduktívak. A gyerekek nagy többsége már nem vallásos. Az általános hangulat viszont hat azokra akik vallásosak és ez azt eredményezi, hogy a gyerek el fogja rejteni, szégyellni fogja a vallásosságát.

Ambiorix 2024.09.03. 18:29:58

Semmire. Véget kell vetni a keresztény kurzusnak, világnézetileg semleges államra van szükség. Az egyházak állami támogatását meg kell szüntetni, a valláskárosult agyhalottak, akik állandóan a kis képzeletbeli barátjukról, Babszem Jankóról…., ja nem, Jézuskrisztusról delirálnak, lesznek szívesek eltartani a hozzá tartozó infrastruktúrát is. A Hétszűnyi Koponyányi Monyók-hívek legalább nem tartják a markukat pénzért, iskolákért, önkormányzati ingatlanokért.
süti beállítások módosítása