Ideo-logikák

Ideo-logikák

Orbánék katasztrofális külpolitkája

2016. november 15. - Tamáspatrik

 

Kormányunk eredményei belpolitikai téren legalábbis vitathatóak: a gazdaság fejlődését jelenlegi politikai vezetésünk csak kis mértékben segítette, az állami szolgáltatások színvonala nem javult, a bürokrácia és a korrupció az egekben. Az egyetlen terület, amely „sikerágazatnak” nevezhető az a pénzpolitika: az állam pénzbevételeinek növelése, kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása, alacsony infláció és a pénzforrások különféle célcsoportokhoz való eljuttatása.

Külpolitikánk ezzel szemben még ennyi eredménnyel sem büszkélkedhet: szinte mindegyik együttműködési kísérletünk balfogásnak minősül és több kárt okoz mint hasznot. Orbán Viktor megjelenése különféle állami vezetőknél kimondottan rossz ómen számukra, nagy eséllyel kerülnek zűrős helyzetekbe. A Putyinnal való szövetségkötés után pár hónappal az oroszok annektálták a Krímet és emiatt valamint az ukrajnai polgárháborúban játszott szerepük miatt is az EU bojkottját kellett elszenvedniük. Ezen túlmenően Putyin szövetsége ellenünk fordította a lengyeleket, akik számára az oroszok az ős ellenséget testesítik meg, valamint a balti államokat, amelyek szintén fenyegetve érzik magukat.

Az orosz birodalom ellen vívott tragikus küzdelem igen fontos a lengyel történelmi emlékezet számára nem úgy mint nekünk, hiszen minket bő száz év alatt „csak” négyszer 1849-ben, 1914-16 között, 1944-45-ben és 1956-ban tiportak el orosz csapatok. Az amerikai liberalizmus valós vagy vélt befolyása azonban annyira félelmetes a magyar nacionalista szélsőjobb számára, hogy ellensúlyként akár még az ördöggel is képesek szövetségre lépni.

Cameron számára sem hozott szerencsét a szövetség Orbánnal: a tárgyalásokat követő pár hónap után belebukott az általa kiírt népszavazásba a brit EU tagságról. „A Viktor” (vagy inkább a  "nemzetek Európáját" hirdető „ A Lúzer”) legutóbb a kaotikus helyzeten úrrá lenni próbáló Theresa Maynél kilincselt és próbálta elmagyarázni, alighanem kevés meggyőző erővel, mért jobb nekik a magyar munkavállaló mint az indiai vagy a pakisztáni.

Erdogan elnöknek sem hozott szerencsét az Orbánnal való találkozás: jött a török-orosz konfliktus majd nem sokkal később a puccskísérlet, amely előhozta a török államfő nemzetközi tiltakozást kiváltó diktátori hajlamait... Mit mondjak, Trump számára sem jó ómen, hogy Orbán elsőként üdvözölte, nem kell jóstehetség hozzá, hogy már a jövő év elején az amerikai külpolitika botrányos lépéseivel lesz tele a sajtó (még a konzervatív része is, nem csak a liberális).

A migránsválság során gyakorlatilag mindenkivel összevesztünk, mivel az egyetlen szempont Orbán számára mindenféle egységes fellépés megvétózása volt, valamint a probléma áttolása a másik térfelére: a kerítés építése után ment az anyázás az osztrákokkal és a horvátokkal, jelenleg pedig az olaszok és a görögök háborodnak fel azon, hogy az ő táboraikban akarjuk tartani az összes menekültet. Merkellel szemben ugyan Orbánnak nagyrészt igaza volt ebben a kérdésben, mégsem volt szép tőle durván hátba döfnie azt a politikust, akinek támogatása révén 2012-ben elfogadta őt az európai konzervatív pártszövetség.

A baloldali vezetésű kormányokkal való tárgyalásokat Orbán merev ideológiai okokból is kerüli, a jobboldaliak pedig őt kerülik el mert felismerték, hogy nála a személyes hatalmi törekvések minden józan megfontolást háttérbe szorítanak. A vele való találkozókat az európai kormányfők nem verik nagy dobra, bár általában hajlandóak fogadni (mint a szlovák és osztrák kormányfők tették nemrég) és adott kérdéseket praktikusan megvitatni. A szomszéd országok közül legjobb a kapcsolatunk Szerbiával, amely az EU felvételért kuncsorog és rászorul a támogatásunkra, emiatt nem akar kiélezni velünk (most még) semmilyen konfliktust. Ezen kívül egyes félig-meddig demokratikus vezetésű ázsiai országokkal építettünk ki még jó kapcsolatot csak az kár, hogy mindez gazdaságilag keveset hozott a konyhára, mert minisztériumi szinten az illetékeseknek gőzük sincs, hogyan és mivel törhetnénk be a távoli piacokra.

Az Orbán-kormány számára nagy trauma lehetett 1998 és 2002 között, hogy EU kottából kellett játszaniuk a jogrendszer harmonizációja során, mivel akkoriban mi kuncsorogtunk a felvételért. Most, hogy már bent vagyunk jöhet a bosszú és ahol teheti visszavág, betart az EU együttműködésnek. A globalizációt lehet ugyan szidni sokféle okból, de tény, hogy a gazdaságilag szoros együttműködések nagyban csökkentik a háború veszélyét. Az Európai Unió államai között sosem törtek ki fegyveres konfliktusok (sőt a nacionalista szeparatista szervezetek akciói is megszűntek), ezzel szemben az EU határain kívüli Európában a Balkánon és a Kaukázusban éveken át elhúzódó háborúskodások pusztítottak. Nem kell sok fantázia ahhoz mi történne, ha államszövetség helyett sok kis marakodó állam maradna a kontinensen.

Törökország egyszerre akar szavazni az Európai Unióról és a halálbüntetés bevezetéséről, holott a kettő szöges ellentétben áll egymással: az Európai Unió egyik alapértékét képezi ugyanis a humánum, amelyet az orbánista ideológia téves módon „politikai korrektségnek” nevez. (És ennek megfelelően inkorrekt módon is politizál.) Ezért nem is meglepőek az Európai Bíróság és más EU szervezetek olyan döntései, hogy adott esetben egyes menekülteket vagy akár a börtönbüntetésüket töltő embereket sőt még a tényleges életfogytiglanra ítélteket is megilletnek legalább minimális szintű emberi jogok.

Lehet, hogy Orbán, akire pszichésen teljesen nyilvánvaló módon megterhelő hatással van 27 évnyi részvétel a politika küzdőterén, egy durvább és diktatórikusabb jövőbeli stílus egyik előfutára, azonban egy ilyen tendencia felvállalása igencsak kétes dicsőség. Megalomán törekvései egyértelműen kitűnnek nemcsak a stadion- vagy kisvasútépítésben, hanem a gazdaságilag vállalhatatlan olimpiai pályázatban is. Míg kormányzatának háttérmunkásai közül nem kevesen becsületes és jó munkát végeznek, őt magát csak a hatalom érdekli, minden megnyilvánulásával a külpolitika terén csak rombol. (A marxisták és más forradalmárok buta naivitásával, akik kivitelezhetőnek tartották, hogy egy világ teljes lerombolásával kezdődjön egy új felépítése.)

A történetet persze lehet sokféle módon értelmezni, nyilván ennél sokkal pozitívabban is, én viszont a mainál sokkal kevésbé egypólusú, kissé decentralizáltabb és mérsékeltebb, együttműködőbb politikai vezetést látnék szívesen. Egy valamit azonban mindenképp el kell ismerünk az orbánista politikával kapcsolatban azt, hogy a magyar emberek többsége köztudottan nem képes a saját érdekeiért való kiállásra, emiatt olykor szükségünk van harcos politikusokra, akik helyettünk (a magyar állam nevében) valamiféle ellensúlyt képeznek multinacionális cégek, bankok vagy olykor nagyhatalmak törekvéseivel szemben is. Meg kell tanulnunk, hogyan képviseljük saját érdekeinket másokkal való összefogásban adott esetekben a jelenleginél sokkal határozottabb módon, különben elkerülhetetlen az agresszió terén különös tehetséggel bíró politikusok kártékony rátelepedése a társadalomra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6411964279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 05:32:56

Eddig pont az ellenkezője történt: Orbán kifejezetten sikeres külpolitikát folytatott:
- a nygatnál korábban felismerte a migránsválságot,
- Trumpot elsőként üdvözölte az EU-ból,
- Oroszországgal szemben eleve nem támogatta a nyugati keménykedést.

ami szabad 2016.11.16. 15:20:48

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Marhaság. Hiába íratja be magát a törikönyvekbe, mint nemzet- mentő zseni, hűsz év múlva is tanulnak majd róla adiákok, mint nemzet-vesztőről. Teljesen szar a külpolitikánk, olyan köhög - a bolha -szerű. Nem mondom, hogy bocsánat, hogy élek jellegűnek kellene lennie, de lássuk be, a pofája kb ezerszer akkora mint az ország súlya, bár a saját súlya, lassan azért utoléri...

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 15:24:35

@ami szabad:

Ha Gyurcsány lenne most a ME, Mo. a liberális erőket, azaz Obamát, Mertkellt, Brüsszelt erősítené, de mivel Orbán a ME, most Mo. Trumpot, a brexitet, Putyint erősíti.

Nagyon nem mindegy.

burgener 2016.11.16. 15:28:13

Igen? És ezek miért is jók? Mármint a Putyin, a volt KGB-s gyilkos, a nyögvenyelős brexit, meg a washingtoni elittel épp lepaktáló ingatlanos?

conchita wurst 2016.11.16. 15:31:32

Orbánék külpolitikája mindössze az összes határon túli magyarnak biztosított lehetőséget magyar konzuli védelemre....

Mindössze választójoggal látta el őket

Mindössze O látta először a migriveszélyt európában, majd sikeresen hozta létre erre a V4ek szövetségét

Mindenki aki beszólt O-nak a szemétdombra került (horvát kormányfő, osztrák kancellár, Obblama-Clinton), ő volt az egyetlen európában aki már akkor is trumpizált amikor ezt a média kizártnak tartotta

Ehhez képest bezzeg a komcsi külpolitika.....AAA, ÖÖÖÖ sólyom laci a komáromi hídon balfaszkodik, mert nem engedik be a tótok

inebhedj - szerintem 2016.11.16. 15:40:40

Fura dolog ez, ti. az amerikai választások végeredményének ismeretében (bár kérdés mennyire tudatosan) Orbánnak valójában sikerült megfognia az Isten lábát, ti. az EU-Oroszország-USA háromszög közti közvetítői szerep várományosai közé került (mindhármójukhoz közelebb van így vagy úgy, mint bármelyikük bármelyik másikhoz - lásd még Kissinger-háromszög). Ilyesmire évtizedek óta nem volt precendens.

Más kérdés, hogy ezt sikerül-e aprópénzre váltani (az elmúlt negyedszázadban ilyesmire nem volt példa, külpolitikában mondhatni kormánytól függetlenül hagyományosan gyengén teljesítünk - ezt remekül példázza az ország gazdasági állapota folyamatosan).

Skankhunt42 2016.11.16. 15:56:45

igen. ezért jött el ide Merkel, Putyin, a brit min. elnök is + a lengyel.

na4 2016.11.16. 15:58:53

Éppen ellenkezöleg, Orbánék külpolitikája sikeres, sorra buknak el a ballibber bástyák, nem egy konformista seggnyaló külpolitika, hanem kiáll a nemzeti érdekekért. A gazdaságpolitika viszont már nem ennyire rózsás, ott böven lenne mit javítani.

Jakab.gipsz 2016.11.16. 16:15:38

Szóval inkább egy ügyetlenkedőnek mondott Orbán kormány mintsem egy zseniálisnak kikiáltott Soros György féle neoliberális csürhe, éppen most kerülnek a történelem szemét dombjára.

Helyettük kell valami mást felmutatni, és akkor lesz majd végleges a győzelem.

Sir Galahad 2016.11.16. 16:22:11

Nem igazán értem a szerzőt. A visegrádi együttműködés kifejezetten sikeres. A migrációs válság kezelésében egyre több ország követi a magyar példát. Akikkel a magyar külpolitika jó viszonyt alakított ki, jelenleg is regnálnak (Trump most kezd), akikkel elmérgesedett a viszony, megbuktak vagy bukófélben vannak. Magyarországnak jelenleg a tényleges erejénél jóval nagyobb súlya van az európai politikában. Mit kellene jobban csinálni?

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.11.16. 17:04:26

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Birka!
Ezért kár volt megtanulnod beszélni!
Amíkor még csak bééégettél, annak legalább volt valami értelme!
Neked, bolgárként könnyű, de e z e k elvileg minket képviselnek a kultúr világban (is), csak a disznószaros gumicsizmájukat nem veszik le és a szotyimagot is a padlóra köpik!

conchita wurst 2016.11.16. 17:14:31

az összes ex-népszabisnak van már blogja a zindexen

Tamáspatrik 2016.11.16. 19:06:35

@Sir Galahad: Mért példaértékű a magyar migrációs politika? Mindenkinek kerítést kell építenie? Előmozdította Orbán a közös európai migránspolitikát? Én úgy látom, hogy semmilyen kezdeményezéshez nem csatlakozott, mert egyik sem az ő vezetésével működött. Szijjártó alkalmas külügyminiszternek, most komolyan: volt egy önálló gondolata? Valóban nem egy elszigetelődő ország vagyunk? Szerintem sajnos igen.
Egyik ország sem tud lényegesen nagyobb súlyt betölteni a külpolitikában a saját súlyához képest, esetleg 1-1 kérdésben mint közvetítő vagy stratégiai jelentőségű hely.
Orbán karakteres véleménye talán nyomhat a latban pár kérdésben, de ez a fajta vízió amit felfest, ez nem egy békés nemzetek Európája, inkább egy torzsalkodó nemzetek Európája, inkább viszályt szít mint megold kérdéseket. Egyértelműen negatív a nemzetközi megítélése.

Tamáspatrik 2016.11.16. 19:12:10

@inebhedj - szerintem: Kész csoda lenne, de reménykedjünk. Számomra pozitív csalódás lenne, mert valóban, az oroszok nagyon jól kiegészítik sok mindenben Európa "másik felét", pl. nagy energiatermelők. Az együttműködés közös érdek, és végül is kiderülhet, hogy az amerikai érdekek tettek keresztbe mindennek és az oroszokat is nyomták egy militáns vonal felé.
Számomra pozitív csalódás lenne, ha ez derülne ki, hogy egy visszahúzódó USA jót tesz nekünk és csökkenti a kontinensen a feszültségeket. Egyébként a németek és franciák is mindig keresték az együttműködést az oroszokkal. Hátha lezárul az ukrán probléma is kompromisszumos alapon.
Ez azt bizonyítaná, hogy Orbán jó lóra tett... valóban a külpolitikánk évtizedek óta meglehetősen kudarcos.

Willkommenskultur 2016.11.16. 19:14:03

@Tamáspatrik: minden olyan migránspolitikához tilos csatlakozni, ami migriket akar idehozni

ilyen egyszerü, a kerítés teljes siker

Willkommenskultur 2016.11.16. 19:16:46

@Tamáspatrik:' Egyértelműen negatív a nemzetközi megítélése.'

Naná, egyértelmüen negatív volt velünk szemben a már MEGBUKOTT horvát ME, a már MEGBUKOTT oztrák ME és a már megbukott OBLAMA-HILARI.

Most majd jobban meggondolja Merkel, hova dugja a migrijeit.

Tamáspatrik 2016.11.16. 19:18:42

@conchita wurst: Akik eltűntek a porondról, az leginkább egy egészséges rotáció eredménye szerintem, az emberek a legtöbb helyen új arcokat szeretnének látni, teljesen új ötletekkel. Nálunk, a belaruszoknál és az oroszoknál nincs meg ez a fajta rotáció a politikában, és a szűk elit nem is enged be igazán új tehetségeket, maradnak a talpnyalók mint Rogán és Szijjártó. Lázár vagy Kósa csak egy fokkal jobb náluk a szememben. Hol vannak az új tehetséges politikusok?
Orbán már belemerevedett a pózokba, nem tett jót neki a túl sok hatalom, amelyből mint tudjuk sosem elég.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.11.16. 21:12:28

A jó külpolitika csakis konzervatív lehet, amelyet az óvatosság és mérsékeltség vezérel. A helyes cselekvés e két mércéje abból a belátásból származik, hogy a puszta erő még nem elég a bonyolult világ bonyolult problémáinak megoldására, és hogy a legnemesebb elveink, ideáink megvalósítása sem mindig mentség a fennálló status quo felelőtlen, radikális felborítására, mert a tetteink következményei sokszor előreláthatatlanok, és a meggondolatlan nekibuzdulás költségei szinte biztosan magasabbak annál, mint ami előre látható volt vagy előre látható lehetett volna. Orbán külpolitikája inkább elvtelen üzletelés, semmiféle érték nem vezérli, de még csak realistának sem mondanám: súlytalanok vagyunk, gyalogok a nagy sakktáblán. Szijjártó Péter pedig nem külügyminiszter, hanem a kormányfő szolgalelkű lakája.

Sir Galahad 2016.11.16. 21:21:21

@Tamáspatrik: Migránspolitika ügyében azt tudom mondani, a helyes közös irány az lett volna, ha az EU együttes erővel megvédi a saját határait. Az az álláspont, amit Németország képvisel, kb. olyan, mint ha tűz lenne az utcánkban, és nem azt mondanák, hogy oltsuk el azt a házat, amelyik ég, hanem hogy a többit is gyújtsuk fel, hogy egyformán rossz legyen mindenkinek. Orbán jól tette, hogy egy rossz koncepció alapján nem volt hajlandó együttműködni. Így nem volt más választása, mint egyedül (majd később a visegrádiakkal együtt) megvédeni a saját határt. Mindenáron nem kell együttműködni! Azt meg, hogy Mo. nem elszigetelt, épp a visegrádi együttműködés igazolja a legszebben.

Tamáspatrik 2016.11.17. 15:44:15

@Sir Galahad: Ez így jól hangzik ugyan, de van egy rejtett hibája az egésznek, hogy sugárzik belőle a defenzív szemlélet. Rosszul vagyok, ha azt a szót hallom, hogy "megvédeni", a kormányunk kedvenc szava. Aki gyámoltalan és nem elég talpraesett, azt kell "megvédeni" a világ veszélyeivel szemben, amelyek az élet savát-borsát adják. A Cosa Nostra védi a pártfogoltjait mindentől Szicíliában. Ha előre akarunk jutni, akkor több kreativitás és vállalkozókedv kell, a magyar kormány meg ne veregesse meg a saját vállát amiatt, ami a kutya kötelessége. Ha erre nincs jobb ötlete, akkor rendben, kerítés. A németek pedig azt csinálnak, ami nekik helyénvaló, az ő döntésük, ne akarjunk okosabbak lenni náluk. És ne tojjuk ettől össze magunkat, nem fogják felgyújtani ezzel a "szomszédokat". A kormány nagyon jól rájátszik arra, hogy a magyar emberek többsége túl félénk és túl óvatos, ezért van az, hogy (nem akarok ezzel megbélyegezni senkit), de egy-két neveletlen cigánygyerek is képes tönkretenni egy egész iskolai osztályt.
Nem szabad egy népet, egy nemzetet túlságosan pátyolgatni, mert az visszaüt.

Zsoltbacsi 2016.11.17. 23:11:50

@Tamáspatrik:

"Akik eltűntek a porondról, az leginkább egy egészséges rotáció eredménye szerintem, az emberek a legtöbb helyen új arcokat szeretnének látni, teljesen új ötletekkel. "

Bocs,de hol elsz te? Az osztrakoknal akkorat bukott a kancellar, amekkorat nalunk is csak a legnagyobbak (Gy.F) tudtak. Masfel ev alatt csinalt 43 szazalekbol 14et.... Mindezt ugy, hogy a haboru ota mindig vagy az elso vagy a masodik helyen vegeztek.
De nezd meg Merkelt is, iden 5bol 5 szovetsegi valasztast bukott el, koztuk van olyan is, ahol az elmult 70 evben MiNDiG ok nyertek. Raadasul tobb helyen nemcsak a regi rivalisa verte meg, hanem meg egy olyan part is megelozte, ami 3 eve meg nem is letezett, es egyetlen pontja van, hogy nem kernek a menekultekbol.

Persze mentegetheted, meg mantrazhatod a regi "bevalt" libsi modon, tudod, hogy csak a prolik/lecsuszottak/munkanelkuliek/csocselek/nyuggerek/falusi suttyok szavaztak a masikra....
süti beállítások módosítása