Ideo-logikák

Ideo-logikák

A cúna, gonosz németek

2024. március 20. - Tamáspatrik

A különféle német nyelvű országok (Ausztria, Bajorország, Német-Római Birodalom, Németország) több évszázadon keresztül legfőbb szövetségeseink voltak, ez valahogy „történelmileg így alakult”. Igaz lehet az is, hogy ez a magyar német/osztrák afféle kutya-macska barátság volt, mert minek nekünk ellenség, ha ilyen barátaink vannak.

Ezenkívül azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a németek és osztrákok voltak nekünk mindig a viszonyítási pont a rendszerváltás óta, hozzájuk szoktuk mérni magunkat (például életszínvonalban), még véletlenül sem az olaszokhoz vagy a csehekhez.

A csúnya gonosz német karakterek (nem jellemek, hanem kétdimenziós papírmasé figurák) először a kommunista rendszer filmiparában jelentek meg, ők voltak ugyanis az imperialista ügynökök. A magyar bűnügyi történetek alapvető sémája az volt, hogy mi jók vagyunk, de itt vannak ezek a gonosz, pénzéhes, sötét imperialista bűnözők (legtöbbször németek), akik minden alávalóságra képesek. De nem csak a bűnügyi történetekre volt ez jellemző a komcsi-szoci filmiparban, hanem akkor ment a híres Tenkes kapitánya, aminek köszönhetően a túlnyomó többség úgy gondolta, hogy a kuruc a magyar, a labanc a német szinonimája – ami a valóságban nem így volt, ez egy eléggé durva leegyszerűsítés. Jókai történelmi regényeiből is színes és látványos, de valójában sematikus és fekete-fehér, giccses filmeket forgattak, ahol sok esetben németek voltak a gazemberek. Akkor még nem is említettük a sok második világháborús témájú filmet, amelyekben nyilvánvalóan szó nem lehetett a béketábor bűneiről. Ezek a filmek többségükben mára feledésbe merültek szerencsére, hiszen gyerekesek, nézhetetlenül rosszak, bár az idős generáció néha még nosztalgiázik rajtuk.

Hasonló sors vár az Orbán-rendszer izzadságszagú kurzusfilmjeire, a Hadik, a Semmelweis és a Talpra magyar mellett még ide sorolható az animációs Pozsonyi csata is, ezek hamar a süllyesztőbe fognak kerülni, viszont egy ideig még nyomják őket például az iskolák számára. Érdekes módon mindegyik filmben németek a főgonoszok, a drámai alaphelyzet borzasztóan sematikus. Ezek a filmek durván leegyszerűsítő történelemfelfogásuk miatt is láthatatlanul csepegtetik az ideológiai mérget, hogy hozzászoktassák a népet ahhoz, hogy itt nálunk keleti nyitás és nyugati zárás várható hosszútávon. Igen, szegény tehetséges magyar nép, amit nem hagyott élni a gonosz külföld, még a legközelebbi szövetségesei is mindig gáncsolták.

A németek az alaptörvény preambulumában is rögzített főbűnös szerepét kapták 1944-es szerepükért. Német megszállásról természetesen csak akkor lehetett volna beszélni, ha Magyarország a második világháborúban nem a németek szövetségeseként vett volna részt, hanem semleges vagy ellenséges országként. A németek megszállták Csehországot, Jugoszláviát és másokat is, 1944 márciusában viszont a magyar seregek valahol a Kárpátok előterében harcoltak a németek oldalán. Igaz, hogy Horthy egy darabig tiltakozott, de végül beadta a derekát és elfogadta azt, hogy egy kifejezetten németbarát kormány jöjjön létre nálunk. Komolyabb ellenállásról és tiltakozásról alig lehetett beszélni, ezek hiányában a „megszállás” nem állja meg a helyét teljes mértékben, hiszen a németek mondhatták akár azt is, hogy ily módon biztosíthatják a legjobban a magyar és német csapatok megfelelő utánpótlását. A külföld sem ennek tekintette a németek bevonulását, ehhez semlegesség deklarálása és kormányzati szintről vezényelt ellenállásra lett volna szükség, vagy minimum országos tiltakozásra. Számunkra viszont akkoriban a legfontosabb szempont Észak-Erdély megvédése volt, ami minden mást háttérbe szorított.

A zsidóság deportálását sem lehet a németekre kenni teljes mértékben, egyértelműen magyarok is felelősek voltak ebben. Valójában a Horthy-rendszer vége felé egy mini, lájtosabb Németország jött létre nálunk, ahol szintén voltak zsidótörvények, ha nem is olyan szigorúak és kemények mint a németeknél, és a fanatizáló nacionalista propaganda nálunk is éjjel-nappal ment a rádióban és a hírlapokban.

Ez a vakhit juttatott minket oda, hogy az országunk csatatérré alakulhatott. A magyar közvélemény, a konzervatív, elit értelmiségieket is beleértve mindig is nehézkes felfogású volt és lassan követte csak az eseményeket. Nem volt elég intő jel számukra sem a moszkvai csata, sem Sztálingrád, sem Kurszk, de még az sem, hogy egy teljes hadsereget elvesztettünk a Don-kanyarban (ha jól tudom három volt összesen).

Ha igazából magunkba nézünk, van bennünk némi irigység és kisebbrendűségi érzés a németekkel és osztrákokkal szemben. Ez a felvetés azonban teoretikus, önkritika nálunk sosem létezett. Ezzel szemben jól látható kormányzati cél a német tőke nagy részének fokozatos kiszorítása, ezzel kapcsolatban a keleti kapcsolatok erősítése, a központi ideológiát nyilván úgy kell alakítani, hogy a kormányzati célokat szolgálja. A hosszabb távú kormányzati cél nálunk eléggé egyértelműen a németek közvetítésével nálunk meghonosodott európai európai kultúra és intézményrendszer fokozatos felszámolása, amit nagyon jól elő fog segíteni, hogy a kommunista rendszerhez hasonlóan ismét olyan idióta ál-történelmi filmek készüljenek sorozatban, ahol a magyarok hősök, a gonosz fiúk mindig idegenek, nagy többségükben németek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr1818359139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2024.03.21. 00:29:47

Jujj!
A sok tévedés és félreértés közepette csak megjegyezném...
Hogy a Habsburgok szándékosan évszázadokig akadályozták a magyar ipar fejlődését, aztán még a nyelvünket is be akarták szántani, az is a mi hibánk volt. Meg, hogy 48-ban is az elmaradott magyarok balhéztak, miért is? Hogy a modern polgári társadalomra álljon át a birodalom. Az ojropér Habsburgok meg maguk kevesek voltak és az oroszokkal verették le a szabadságharcot..
A Habsburg megszállás miatt került ide egy rakás német és főleg az ő munkájuk volt a zsidók deportálásában, meg a hadsereg félrevezetésében, amikor Horthy ki akart ugrani a háborúból. Abban a pillanatban nem voltunk harcoló fél és akkor szállták meg az országot. Ezt amúgy négy éve tervezték. Ennyit a magyar függetlenségről. Amúgy meg a németek voltak az egyetlenek, akik ténylegesen is adtak nekünk valamit, majd nyilván elkezdünk ellenük harcolni...
Az a butaság meg, hogy a magyar tőkebefektetés elüldözné a Spart, a vicc kategória. A Spar problémája sokkal inkább az Aldi, meg a Lidl.

Lorrh 2024.03.21. 09:15:34

@megamovieboy: ... és meg lehet nézni hogy a magunk erejéből, a mi népünk fia - orbánviktor - mennyire sikeres, fejlődőképes prosperáló országot tudott kiépíteni a 14 évnyi egyeduralkodásával.
Most épp semmiféle megszállás nincs, mi a magunk tehetségtelenségéből és ostobaságából züllünk le Európa aljára.
Ebből tökéletesen látszik, hogy ennek a népnek nem való az önrendelkezés, jobb volt nekünk a monarchiában.
Persze hogy nem iparosítottak, mert ez egy mezőgazdasági ország. Bezzeg most meg inkább odaadjuk a csodás értékes termőföldjeinket a kínai akkugyáraknak hogy elszennyezzék.

IdomitottFoka 2024.03.21. 10:08:03

"ismét olyan idióta ál-történelmi filmek készüljenek sorozatban, ahol a magyarok hősök, a gonosz fiúk mindig idegenek, nagy többségükben németek."

Kivi vagyok h a Hunyadiban h lesznek a rossz fiúk a németek. Azt azért mégse lehet h legjobb barijaink legyenek a hunyók...

@megamovieboy:
@Lorrh:
"Hogy a Habsburgok szándékosan évszázadokig akadályozták a magyar ipar fejlődését,"
"Persze hogy nem iparosítottak, mert ez egy mezőgazdasági ország."

Hogy ezek micsoda marhaságok. Az iparosodás-fejlődés kerékkötői a saját nemességünk volt, nem mintha ez az osztrák iparnak és udvarnak ne jött volna kapóra, de sajnos a kisujjukat se kellett megmozdítaniuk érte. A nemességünk az előjogai bebiztosítását pont a feudális jobbágyság fenntartásában látta.

gigabursch 2024.03.26. 10:32:43

@IdomitottFoka:
Amikor valaki a nemességet szereti szidni az iparosodás kerékkötőjeként, annak ilyenkor tudom javasolni azt, hogy ezen népszerű, de ostoba kiindulási pont helyett merengjen el azon, hogy Felvidéken és Erdélyben, illetve a nagyobb mezővárosokban mégis milyen iparosodás volt, nem beszélve számos szabad királyi városról.
Amihez végképp nem volt köze a nemességnek.

De hogy csak egy kézzelfogható példát mondjak.
Amikor valaki ilyen szinten osztja a nemesség szidalmait, az tisztában van-e azzal, hogy ugyan már hol alkották meg először az acélsodronyt?
S mi minden kellett ahhoz, hogy acélsodronyt lehessen verni?
Milyen acélgyártás, kohótechnológia, gépészet, stb... kellett ahhoz, hogy ezt meg tudják alkotni?
S ez csak egy...

S az agrár területek javán - nyersanyag hiányában - elég nehéz nehézipart telepíteni.
A feldolgozó- és építőipar viszont valóban vegyes képet mutatott.
S akkor, amikor számos nábob folyamatosan építette, fejlesztette a különböző gazdasági iskolákat, akadémiákat, ösztöndíjakat biztosított a szellemi gyarapodáshoz, a népesség felemelkedéséhez (közben ispotályokat is fenntartott) egy kicsit több, mint visszás ezt a kommunizmusban ránk aggatott és azóta is mantrázott dogmatikus erejű hazugságot tolni.

Az általad szidalmazott főnemesség messze több ispotályt tartott fönt a mai Magyarország területén (nem is rossz, sőt a kor szintjén kimagasló szinten), mint ma bármelyik kormányzat szülőotthont.
Az általad szidalmazott nemesség vagyonos, nábob rétege, ki-ki hol, de minden városban tartott fent iskolát, templomot. Bár a mai (az elmúlt három évtizedről beszélek) milliárdosok csak fele ennyi iskolát működtetnének.
Az általad szidalmazott nemesség kötelezően biztosította jobbágyának, zsellérjének, parasztjának a jogi védelmet büntetőügyben.
Az általad szidalmazott nemesség viszont nem tömte felesleges ismeretekkel az emberi fejeket, és kinek-kinek képességei szerint biztosította a továbbtanulást.

Persze, ha elárulod nekem, hogy miért jó egy középiskolai - ma 11. osztályos - évfolyam tanulmányi idejének 3/4-ét matekból logaritmusszámítással elcseszni és sorolhatnám a teljesen felesleges ismereteket, akkor arra kíváncsi leszek.
Mert, hogy mit nem tanítanak meg, az viszont tény:
Nem tanítanak (meg):
- tanulni
- csapatban együttdolgozni
- egészséges életmódra
- a test nevelésére
- a világ és abban betöltött szerepedre
- közigazgatási ismeretekre
- pénzügyi ismeretekre
...
- s nyomokban már tanítanak hitre és erkölcsre.

...
Röviden:
Szerintem hibás a sztereotip gondolkodásod.

gigabursch 2024.03.26. 10:34:38

Visszatérve a cikk tartalmára:
Igen, a németeket a magyar már akkor németnek nevezte gyűjtőfogalomként, amikor még magukról azt se tudták évszázadokig, hogy ők akár lehetnének egy halmaz is is, vagy inkább falka.

S erre egy magyar embernek nemet kell mondania.

gigabursch 2024.03.26. 10:38:21

@Lorrh:
Szerintem 2012-2019 között jól ment minden, de utána a covid terror, majd a hohóliai események megugrották a képességeiket, vagy legalábbis a határaikat erősen feszegették.
Igaz, sajnos - nem sajnos, de még mindig nme jött olyan, aki megugrotta volna a képességeiket és erre főleg bizalmat is kaptak volna a néptől.

Lorrh 2024.03.26. 11:40:16

@gigabursch: "hohóliai események"
Ez mit jelent? sosem hallottam még ezt.

Megugrotta volna a képességeiket miben? Az agymosásban, propaganda terrorban és manipulációban? Ha jön egy olyan jelölt aki még orbánéknál is manipulativabb és hataloméhesebb hogy legyőzze őket és megragadja a hatalmat akkor az valóban jó lesz a népnek? Utána hirtelen szelid és demokrata lesz belőle?

Mert amúgy teljesen világos hogy orbánéknak zéró képessége van a gazdaság javitására vagy a külpolitikára. Mindkét területen súlyos kudarcaik vannak.

gigabursch 2024.03.27. 10:16:22

@Lorrh:
Kicsit olyan érzésem van, mint 2010-ben.
A fidesznek egy gazdasági programja van, amit nem fejt ki, ez pedig a ner.
Az akkori Jobbik és LMP mind rendelkezett gazdasági és politikai programmal, amit a fidesz kimazsolázva, de apránként felhasznált részeiben. Ez ma is áll az LMP és az MHM vonatkozásában (egyébként az MHM-nek a Virradat című/nevű programját szerintem mindenkinek érdemes elolvasni)
Viszont az akkori maszopszadesz vonal pont úgy, ahogy ma az összefosás+influenszerek a szimpla hőzöngésen kívül semmit nem tudnak felmutatni és bármiféle racionális program még a fasorban nincs.

Az mkkp-t meg hagyjuk...

gigabursch 2024.03.27. 10:19:49

@gigabursch:
Ugyanígy kiváncsi vagyok Vitézy Budapest programjára.

IdomitottFoka 2024.04.15. 11:07:08

@gigabursch: ebben semmi ellentmondás nincs, eleve két külön dologról beszélünk. az h a nemesség egy része hajlandó volt iparosodni, még nem tette az egész országot iparosodottá (deszépszóez). azt, h ezt az ország többi rendje nem tudta követni, az viszont a feudális viszonyok fenntartásának köszönhető. a közoktatás meg az udvartól kapott feladata volt a magyar rendeknek, lehetősége meg a nemességnek és az egyháznak volt ezt megvalósítani, úh persze h fenntartottak iskolákat, ezt az állam is megteszi jelenleg (még), mivel ez alkotmányos feladata. esetleg köszönjük meg ezt is, h nem adják oda egyazegybe lölönek ezt a pénzt is?

"Az általad szidalmazott nemesség kötelezően biztosította jobbágyának, zsellérjének, parasztjának a jogi védelmet büntetőügyben."
Ez különösen bájos. Naon aranyos volt tőlük ezúton is köszönjük h a saját kiváltságaikat jogilag is megtámasztották és néha még a pórok ügyeivel is hajlandóak voltak foglalkozni. Ilyen alapon remélem a komcsikkal se volt semmi bajod.

"Az általad szidalmazott nemesség viszont nem tömte felesleges ismeretekkel az emberi fejeket, és kinek-kinek képességei szerint biztosította a továbbtanulást."
Rendkívül kompetensnek tűntek, csak két elvesztett szabadságharc és világháború volt az eredménye h foggalkörömmel ragaszkodtak a kiváltságaikhoz.

"Persze, ha elárulod nekem, hogy miért jó egy középiskolai - ma 11. osztályos - évfolyam tanulmányi idejének 3/4-ét matekból logaritmusszámítással elcseszni és sorolhatnám a teljesen felesleges ismereteket,"
Leszel szíves a donnál nyifinyafizni ezért, ha nem tűnt volna fel az iskolai rendszerünk romjait a ner porlasztja már egy ideje finom porrá. Amúgy az általános oktatás attól (lenne) jó (és általános) h megpróbálja megalapozni a ki tudja hova kifutó tanulmányokat, amik felsőoktatási szinten meglehetősen specializáltak is lehetnek és gyakran előfordul h a négy alapműveleten kívül többre van szükség...
süti beállítások módosítása