Ideo-logikák

Ideo-logikák

Melyik országhoz hasonlít legjobban Magyarország?

2018. december 28. - Tamáspatrik

A legjobb elemzések is általában úgy beszélnek rólunk, mintha országunk a Holdon lenne, ami nálunk történik az mind csakis ránk jellemző és nem lennének más, hasonló problémákkal küzdő országok. A magyarok mentalitásáról gyakran beszélünk jó vagy rossz értelemben egyaránt, tapasztalataink alapján teljesen másnak tűnik mint például a román vagy az orosz, de teljesen más a hollandhoz és osztrákhoz képest is: a különféle értékelemzések általában azt hozzák ki, hogy valamiféle átmentet képezünk Nyugat- és Kelet-Európa vagy éppen észak és dél között. Ezen kívül minthogy alapvetően a katolikus kultúrkörbe tartozunk, valószínűsíthető, hogy leginkább a mediterrán országok vagy a visegrádiak lehetnek hozzánk hasonlóak. (Latin-Amerika azonban a katolikus vallás ellenére is teljesen más világ.)

Létezik egy olyan elemzés az egyes országokra jellemző kultúrával kapcsolatban, amelyet részletesen kidolgoztak és az egyes országokba beruházó cégek, az utazó üzletemberek vagy a marketingesek időnként a gyakorlatban is felhasználnak. A Hofstede-féle kulturális dimenziókról van szó, amelyek annak ellenére, hogy különféle felmérések eredményeinek átlagolásával készülnek, tehát az országokon belül vagy egyes emberek között a különbségek igen jelentősek, mégis sokatmondóak lehetnek többek között az egyes országok gazdasági fejlettségével és fejlődési lehetőségeivel kapcsolatban is. (Azzal a feltételezéssel természetesen, hogy a kulturális sajátosságok változása igen lassú folyamat.)

A 6-féle kulturális dimenzió, amelyet eléggé sok országban felmértek, elég nehezen fordítható le szakszerűen, az első a PDI, amely azzal kapcsolatos, hogy a társadalom mennyire fogadja el az autoritást, a nagy vagyoni különbségeket vagy pedig azt igényli, hogy a politikai és gazdasági hatalom megoszlása széleskörű legyen. Magyarország esetében ez a szám viszonylag alacsony, 100-as skálán 46, amely azt jelzi, hogy nem szeretjük, ha a hatalom bármilyen formában kevesek kezében összpontosul. Európa keleti felében kiemelkedőek vagyunk e téren, viszont nálunk egy szinttel jobbak e téren az osztrákok, angolszász országok és a skandinávok.

A második mérőszám az individualizmus mértéke a kollektivizmussal szemben (IDV): az érték nálunk 80, amely alapján kifejezetten individualista ország vagyunk, azaz leginkább csak a saját és a családunk érdekeit tartjuk szem előtt, más irányú kapcsolataink sokkal lazábbak. (Az előzővel együtt: hiába nem tűrjük az autoritást, ha nem szívesen fogunk össze másokkal, akkor a politikai akciók nem fognak eredményre vezetni.) E téren Nyugat-Európához sokkal jobban hasonlítunk mint a kelethez és alig valamivel vagyunk az USA szintje alatt.

A harmadik mérőszám az UAI, amely azt jelzi, hogy a társadalom mennyire fogadja el az új gondolatokat és mennyire nyitott, vagy pedig a szigorú normákat igényli. Ez a szám nálunk magas 82, ergó nem vagyunk túlságosan nyitottak, ami nem túl jó ómen, hiszen a skandinávok, kelet-ázsia, az angolszászok esetében, azaz a fejlett és gyorsan fejlődő országokban mindenhol messze 50% alatti.

A negyedik a MAS, mennyire a maszkulin vagy feminin értékek dominálnak. A férfias értékeket a siker, az anyagiak, hősiesség, a kemény kiállás jelentik, a nőiesek ezzel szemben az együttműködést, szerénységet, a gyengékkel való törődést és az élet minőségét. A közéletünkben naponta tapasztaltak alapján nem nehéz megtippelni, hogy nálunk a maszkulinitás értéke ismét kiugróan magas 88, amely régiós átlagban nem mondható rossznak, azonban a nyugati kultúrkör értékrendje általában sokkal femininebb, Skandináviáról nem is beszélve. Ez megint csak elgondolkoztató hosszú távra nézve.

Az LTO index azt fejezi ki, hogy egy ország inkább a hagyományaiban él vagy gyakorlatiasan igyekszik ötvözni az új eredményeket, e téren az 58%-os érték közepes, tehát a hagyományok tisztelete még nem teszi a társadalmat túl merevvé.

Végül van egy IND nevű mutató, amely azt jelzi, hogy a társadalom mennyire engedi meg az élet élvezetét vagy pedig a szigorú társadalmi normákkal igyekszik teljesen leszabályozni az életünket. Inkább az utóbbi felé hajlunk (31-es érték), a boldogságfelmérések is afelé mutatnak, hogy nálunk a korlátozó társadalom a jellemző, az angolszásszal, skandinávval és latin-amerikaival szemben, ahol az életélvezet jobban elfogadott és boldognak lenni nem bűnös kihágás.

Egyetlen országhoz hasonlítunk csak igazán

A Hofstede mutatók alapján minden országtól különbözünk számos tekintetben, csak egyetlen olyan országot találtam, ahol a megegyezés nagy mértékű sőt az értékrendszer gyakorlatilag azonos és ez Olaszország. (Kipróbálható ezen a weboldalon.) Az értékek sorrendben (magyar-olasz) 46-50, 80-76, 88-70, 86-82, 58-61 és 31-30. A kis különbségek valamennyire az olaszok javára billentik a mérleget (ha lehet ilyet mondani persze), azonban itt figyelembe kell venni azt, hogy még őnáluk nem volt kommunizmus és töretlenül tudtak fejlődni, ezért az igen tágra nyílt olló az életszínvonalban csak az utóbbi évtizedekben kezdett zárulni, mivel ők több mint húsz éve gyakorlatilag stagnálnak, nálunk viszont a gazdasági növekedés aránylag jelentős.

Érdekes, hogy a magyar társadalom még maszkulinabb is mint a macsónak mondott olasz, ami nem meglepő a gender szakok betiltásának fényében (igaz, hogy az olaszoknál sincs ilyen) - bár ez a mutató nem pontosan azt fejezi ki, hogy mennyire szeretné a társadalom a nőket a fakanál mellett tudni. Ha megnézzük a két ország vezető politikusait, akkor jelentős hasonlóságokat találunk, mondjuk Berlusconi és a Orbán karaktere között.

Számos más tekintetben szintén párhuzamokat találunk az olaszokkal, ilyen például a bürokrácia mértéke vagy a korrupciós index hasonlósága, de ide tartozhat még akár labdarúgás politikai vonatkozásai és kiemelt támogatása is (vagy a labdarúgók alattomos szabálytalanságai mindkét ligában).

Az összehasonlítást tovább tudjuk finomítani, ha tekintetbe vesszük, hogy egységes Olaszország gyakorlatilag nincs, sokkal inkább egy magasan fejlett észak és az EU átlaga alatt levő déli régió, amelyek között a különbség csak növekedett az utóbbi években. Az olaszoknál a fejlett észak népsűrűsége magas és az ország lakosságának nagyobb részét teszi ki mint nálunk a fejlettnek mondható Észak-Nyugat Dunántúl plusz Budapest. Ezek alapján országunk nagy részének értékrendje valószínűleg Közép-Olaszországéhoz lehet hasonló.

A fentiek alapján arra lehet következtetni, hogy nálunk is egy idő után az olaszokéhoz hasonló hosszabb stagnálás jelezhető előre, tekintetbe véve azt, hogy a FIDESZ politikája egyértelműen rossz irányba mutat: fogadjuk el a hatalom centralizációját, a férfias és kimondottan harcias mentalitás a menő, a társadalom pedig a központi propaganda hatása alatt egyre zártabb és minden újdonságot gyanakodva fogad. Ez viszont semmi hasonlóságot nem mutat a kelet-ázsiai úttal, leginkább Olaszország középső részére emlékeztet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8514518590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2018.12.28. 13:25:50

@maxval balcán bircaman:
Lassú?
Lóval el is fog tartani még egy darabig, az nem vitás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.12.29. 10:43:44

Hofstede régi kutatásánál voltak újabbak is néhány éve, azokban az jött ki, hogy a bolgárokhoz áll legközelebb a magyarok mentalitása, teljesen kilógva a nyugati kultúrkörből, több diktatórikus berendezkedésű ázsiai országhoz is közelebb, mint a szomszédos európai országokhoz...

Éhesló 2018.12.29. 11:19:40

Wiki hivatkozást adni szánalmas, de még szánalmasabb nem validált információkat tartalmazó wikioldalt idetolni, első sorban a modell és a mérési faktorok kritikája kapcsán.
Más:
A "genderszakot" nem "betiltották", hanem az ELTE Ma. szinten folyó képzés állami finanszírozását szüntették be.
Ez a támogató szuverén joga, mert például nem támogatják a gyógyszerészképzésben és orvosképzésben sem egy rakás divatos hóbort oktatását, nem is szólva a katonai képzésről, ahol sajnos már nincs haditengerészeti és stratégiai fegyver szakirány sem, hasonlóan a miskolci egyetemen beszüntetett mélyművelésű bányász Bsc és Msc képzéseiről.
Vidáman lehetsz szék, vagy diópálma is, sőt hirdetheted/oktathatod is bárhol - saját költségeden.

A kérdés ezek után csupán annyi, ha a poszter ilyen durván hazudik, mit ér a többi állítása, ami nem ellenőrizhető le ennyire egyszerűen?

surcapisca (törölt) 2018.12.29. 13:14:43

Érdekes lenne tudni, a cikkíró járt-e Olaszországban? Mert a blog alapján biztosan nem. Fényévek apám, fényévek. Sajnos nem a mi javunkra...Faszfej_liberálisnak üzenném, hogy 1100 éve amikor az ősei kidugták a fejüket a barlangból, akkor például a rómaiak üdvözölték azzal, hogy 1400 éve vannak itt. És akkor mi van? Viszont sokunk stílusa azóta sem változott...

Nyers Fa 2018.12.29. 13:20:18

@Éhesló: nemcsak az állami támogatást szüntették meg, hanem nem lehet mint önálló szakot indítani, csak egy másik szak kiegészítő tárgyaként lehet oktatni.
Ezzel nem védeni akarom, mert szerintem nincs benne annyi, hogy önálló szakként oktatni lehessen, de ezt a piacnak kellene eldönteni, hogy mire van igény. Ha semmire nem jó, senki nem fogja hallgatni.

Négyes_ 2018.12.29. 13:24:56

Országok, amelyekhez hasonlítunk (jobban mint Olaszországra):
-Azerbajdzsán
-Törökország
-Kazahsztán
-Fehéroroszország
-Törökország
-Burkina Faso
-Csád

Fortress_ 2018.12.29. 13:27:11

@Equalizer.: Szerintem eltúlzod. Törökországban van némi demokrácia, ahhoz nem annyira hasonlítunk. A többi kábé jó, de én még ide venném Moldáviát is.

2018.12.29. 13:40:49

@Online Távmunkás:

nem véletlenül él szarkval barátunk bulgáriában:))

2018.12.29. 13:42:08

@surcapisca:

olaszország nem egységes, a svájci határ és pantelleria között óriási távolság és változatosság van

2018.12.29. 13:45:13

@Nyers Fa:

Ha semmire nem jó, senki nem fogja hallgatni."

ez ennyire ezért nem egyszerű de annyira off itt hogy felesleges belemenni:)

Faszfej_liberalisok 2018.12.29. 13:53:35

@surcapisca: ? nem nagyon értem hogy miért kellene nekünk bármiért szégyenkeznünk. Járom a világot Japántól a Tűzföldig és a helyzet az hogy rendben vagyunk. Mindig lehet jobbá tenni magunk körül mindent de ez nem ok arra hogy bármiért is szégyenkezzünk, leszámítva az eldobált szemetet..

Jakab.gipsz 2018.12.29. 14:14:42

T. Tamáspatrik !

Történelemből elégtelen, egyes alá, és osztály ismétlésre kötelezem.

laci_52 2018.12.29. 14:15:21

Egyre inkább a közép-amerikai banánköztársaságokra hasonlítunk: néhány nagyon gazdag oligarcha és rengeteg koldusszegény ember, egyre növekvő jövedelmi és vagyoni különbségek...

egyinges 2018.12.29. 14:16:08

Utak minősége: Kazahsztán
Egészségügy: 70-es évekbeli Románia
Oktatás: Tanzánia
Korrupció, állami irányítás: Bármely volt szovjet tagállam, illetve közép afrika
Emberi mentalitás kb 2,4 m fő (fidesz szavazóbázis): Türkmenisztán, Azerbajdzsán
Emberi mentalitás (többség): EU nyugati országok
Gasztronómia: Olaszország

dr. mesterséges színezék 2018.12.29. 14:18:58

@Faszfej_liberalisok: Csak nehogy úgy járj, mint a fehérfelsőbbrendűségben utazó fickó egyenes adásban, amikor felolvasták neki a DNS-elemzésének eredményét: 15% észak-afrikai!
Vagy mint Szegedi Csanád.

dr. mesterséges színezék 2018.12.29. 14:36:00

@balfaszokkal sáncoló: Jó hogy! Egy rakás, hozzád hasonló balfasz szalonnáci között egy ilyen beépítés nem is nagy dicsőség a tuggyukkiknek. Ámosító rutinmunka.

Visceroid 2018.12.29. 14:59:55

"Melyik országhoz hasonlít legjobban Magyarország?"

Inkább melyikhez fog? Ha így mennek a dologk továbbra is ahogy eddig, akkor először a mostani Románia, majd Moldávia, Albánia, Fehéroroszország, majd a háború sújtotta Kelet-Ukrajna.

nemecsekerno_007 2018.12.29. 15:15:32

Aki tudja, csinálja. Aki nem tudja az tanítja és aki tanítani se tud abból lesz az aktivista. Magyarországon úgy látszik egyedül a patás csinál valamit... Nektek meg marad az elemezgetése mindannak ami Orbánból kijön. Jó ez nektek?!

Fortress_ 2018.12.29. 15:20:31

@balfaszokkal sáncoló: Hihi... téged meg a szomszédos cellában verne egy feltűrt ingujjú biztonságis, mert ellenzéki posztokat olvasol. :-)))) Idióta

_Neville 2018.12.29. 16:15:53

Mi az, hogy ez meg az jobban áll? Maximum a kedves szerző világnézetéhez közelebb állnak, de ezek nem valami objektív gazdasági statisztikák, hogy a saját nézetét kinevezze abszolút normának!

hajnal.ferenc 2018.12.29. 16:51:10

A gender témát megpróbálta belekeverni, de még saját magával is vitába szállt. Mindegy, a gender az kell mindenhova.

arncht 2018.12.29. 17:05:37

Akkor ezert szeretem annyira a pizzat :)

élhetetlen 2018.12.29. 17:23:13

@Faszfej_liberalisok: „de ez nem ok arra hogy bármiért is szégyenkezzünk, leszámítva az eldobált szemetet..”. Én nem kell szégyenkeznünk egy kidobott egyetemért, még annyira sem, mint a kidobott szemétért. Rendben vagyunk. Ja.

dr. mesterséges színezék 2018.12.29. 17:56:48

@balfaszokkal sáncoló: Nem tudom. Itt a pilisi földcsakra és Grespik sírjának közelsége miatt annyi minden megtörténhet, hogy csak Pataky Attila láthatja át teljes egészében.

Pöff 2018.12.29. 18:01:33

Imádom mikor az öntudatos magyarok (főként fideszesek) kioktatják a többi embert, hogy hagyják őket békén, a magyar vircsaft, tök jó irányba haladunk.. egyébként meg kotródjunk ki a picsába ha nem tetszik a magyar életmód.stb

Nah ilyen példa a napokban:
Bevásárlás az egyik jobb boltban (értsd nem CBA vagy a cigányosodott Teszkó)
Nő meg a gyereke egy idősebb (talán a szülőkkel) párral beszélget. Fehér, nem cigó!
nah de hogy!
Nő keresztbe tett kosárral, gyerek a végén, full eltorlaszolva az út...megyek arra, kislány nem kapcsol hogy húzni kéne a bánatosba... szólok a gyereknek kedvesen, "légyszi engedj el"
2. szólásra veszi is a lapot...szól az anyjának is eljön a kislány...kicsi rést nyit, akkor látom az Öreg pár is keresztbe rakott kosárral áll ott. de az is ahelyett hogy elfordulna párhuzamba csak beljebb húzza.

Mondom nekik kicsit fordulni kéne egy kicsit, hogy elférjünk.
Már haladok el az öregek mellett is, a Nő visszaszól kérdőre von a hátam mögül, "Mért? elfértél nem?"
Így a gyerek előtt
(gondoltam magamban a kurva anyádat neked te ribanc...még én kerüljem ki, én alkalmazkodjak az ő szar értékrendjéhez.)

A MAGYAR VIRCSAFT, ahelyett hogy kussolva meghúzná magát az faszparaszt magyar még neki áll följebb, mikor ő hibázott.
Nah szóval ezzel a mentalitással aztán leshetitek paraszt proli fidesz magyarok, hogy valaha is német vagy osztrák, SŐT olasz szinten fogtok élni...
Svéd norvégot finn-t dánt már nem is mondom...az egy másik univerzum.

Szóval ez a mentalitás dúl szerte az országban. És akkor én húzzam el a belem az országból, mert ő egy szar arc? Mert ő szeret a moslékban fetrengeni?

Nem nem megyünk ki, takarodjatok ti ki a picsába az oroszokhoz(az való nektek) vagy nyugatra (tanulni viselkedés kultúrát... de valszeg kibasznak titeket a picsába onnét ezzel a leszarom csak én vagyok/beletaposlak kultúrával)

mellesleg akik kimennek óriási számban azok tanult képzett, jó érzékű, elképzeléssekkel ötletekkel teli emberek, akik eddig is összekaparták ezt az országot valahogy. (már netto 500-600e-as fizetések se tartják vissza ezeket az embereket)
Akik szerint ez a fedesz kultúra bármi jóra vezet az valami kurva nagy tévedésben él...bár végül is a disznó is a saját szarában szeret fetrengeni...

Aki kint dolgozik, lát világot, az jól látja, hogy ami felé tart az ország(és nem csak politikailag) annak sírás lesz vége fidesz szavazó oldalon(is).
index.hu/gazdasag/2018/12/29/magyarorszag_listakon_2018/
Tényleges egyéni fogyasztás (ACI)...BULGÁRIA szintjén vagyunk!
A korrupció meg a banánland országok szintjén.

Brix 2018.12.29. 18:10:43

Szerintem, lelkületben a Balkán országaihoz, - "bizánci, majd török örökség "- hasonlítunk leginkább: szeretjük az erőskezű vezetőket, a társadalmi hierarchiát, az uram-bátyám világot, a korrupt viszonyokat, a nők hagyományos szerepét a társadalomban...Hasonlítunk a lengyelekre is gondolkodásban: hiszen, párhuzamos a közép-európai sors, " örök vesztesek vagyunk" a nagyhatalmakkal vívott harcban, a nagy nemzeti pátosz, történelmi nemzettudat , kultúrfölény érzése miatt.... Persze,- bármilyen meglepő- a németekre is, hiszen a kultúránkat az osztrák-német hatások határozták meg az elmúlt évszázadokban- rövid szovjet intermezzót kivéve.... Alapvetően elmondhatjuk, hogy nagyon konzervatív szemléletű a magyar társadalom, de nem rívunk ki a közép- vagy kelet -európaiak közül....

Szarazinda 2018.12.29. 19:00:57

Hát szerintem ez teljesen működésképtelen modell, akármire is. Olaszországnál szerintem is sokkal jobban hasonlítunk egy sor, Olaszországnál finoman szólva is rosszabb reputációjú országokhoz, de a viccet félretéve, szerintem az egész módszertan hibás. Ez legjobban az individualizmusnál látszik, hogy ugyebár a magyar, ebben hasonlítbván a nyugati társadalmakra, a saját és családja boldogulásának rendel alá mindent. Szóval egészen más az a magyar individualizmus, ami egy végeltekig atomizált társadalmat atakr, és más az a nyugati, ahol az egyéni érvényesülés éthosza mellett a társadalmakban igenis van egy erős kohézió, konszenzuális értékek, stb. Ez két, tök különböző dolog.

Ha már Olaszország, Fukuyama a Bizalomban pont Olaszországgal demonstrálja a társadalmi bizalom különböző szintjeit, a három, szociokulturálisan elég élesen elkülönülő térséggel (észak, dél, és középen az ún. terzia italia).

yourmomtits 2018.12.29. 19:31:19

@Pöff: csodálkozol, h azzal a külsővel ami neked van mindenki rádtapos? :DDD

Gandosz 2018.12.29. 20:07:44

@surcapisca: tájékozatlan vagy; a mai Európa, sőt az egész világ számos civilizatórikus vívmányát a magyaroktól vették át Európa, majd rajtuk keresztül a világ népei. Pl. nem római tunikában meg tógában járkálnak az emberek, hanem a magyarok öltözetét vették át.

Gandosz 2018.12.29. 20:11:23

A poszthoz: valóban én is leszarom ezeket az egyoldalúan erőltetett álértékeket, meg ostoba dimenziókat, mint feminim, maszkulin. Se nem mérhetők, se nem optimalizálhatók. Persze aljas módon lehet stigmatizálni velük, ha elhiszi valaki, hogy ezek valóban értékek és hogy valóban lehet mérni pár kérdéssel, kérdőívvel ilyen összetett dolgokat.

Szóval menjenek a picsába az ilyen indexgyártók, meg azok, akik ezeket úgy értelmezik, hogy belerúgjanak hazájukba.

Gandosz 2018.12.29. 20:12:47

@Szarazinda: "egészen más az a magyar individualizmus, ami egy végeltekig atomizált társadalmat atakr, és más az a nyugati, ahol az egyéni érvényesülés éthosza mellett a társadalmakban igenis van egy erős kohézió, konszenzuális értékek"

He? Ez hülye.

Gandosz 2018.12.29. 20:15:38

@Pöff: ilyen sztori bárhol a világon van (lehet, még nem hagytál el soha a szülőfalvadat, ezért nem tudod), ebből magyar vircsaftot kreálni-általánosítani elmekórtani esetre valló

Ellenzéki Tüntető 2018.12.29. 21:06:59

Ja jó link ez a bulgáriás, csak végre az egy főre jutó GDP meg a PPP után sikerült előásni egy olyat, amiben szarok vagyunk, juhé, nagy öröm az ellenzéknek.

Itt egy pár másik link:

Magyarország lett az EU legnagyobb adócsökkentője
index.hu/gazdasag/2018/12/29/ev_chartjai_2018_adocsokkentes/

lyen is ritkán van: egy nap alatt két felminősítést is kaphat Magyarország
www.portfolio.hu/gazdasag/ilyen-is-ritkan-van-egy-nap-alatt-ket-felminositest-is-kaphat-magyarorszag

Újabb óriási adócsökkentés várható, de vajon honnan van rá forrás?
index.hu/gazdasag/2018/12/27/ujabb_oriasi_adocsokkentes_varhato_de_vajon_honnan_van_ra_forras/

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.12.29. 22:40:05

A kérdésre válaszolva: leginkább Szomáliához hasonlít.

Ugyanis nincs állam. Egy bűnöző csoport ragadta magához a hatalmat, amely viszont még a saját törvényeit sem tartja be. Ez ami itt van, nem állam.

2018.12.29. 22:40:56

@maxval balcán bircaman: Nem tudom mi lenne, ha azt csinálnám, hogy jobboldali blogokon elsőként kezdeném fikázni a jobboldalt. Minden nap. Ám itt lehet és ez a demokrata szellem, hogy lehet ellenvéleményed úgy, hogy nem kell tartanod attól, hogy valakinek egy idő után ebből elege lesz, megkeres és megver. Mert megérdemelnéd, mégis itt fertőzöl minket nap mint nap.

felső határ nincs 2018.12.29. 22:44:58

@surcapisca: Olyan nincs hogy Olaszorszag, teljesen mas a sziciliai meg az umbriai meg a piemonti olasz "mentalitas".

De hogy egy szarfeszek Olaszorszag, az nem vitas. Olyannyira, hogy a tradicionalisan elvandorlo olasz fiataloknak mar a keleteuropai nagyvarosok is kezdenek jo alternativak lenni. Ha a migrans terrorizmus vagy egy gazdasagi recesszio miatt meg kemenyebb lesz a helyzet Olaszorszagban (foleg delen), siman kitor ott a kommunista forradalom.

Ellenzéki Tüntető 2018.12.29. 23:02:38

@Republic Forever!: "A kérdésre válaszolva: leginkább Szomáliához hasonlít.
Ugyanis nincs állam. "

Ilyen remek valóságérzékeléssel nem csoda hogy nem vagytok hatalmon.

kvadrillio 2018.12.29. 23:04:00

MIVAAAN, SOROS PAPA IZGAZGATTYA A VILÁG ORSZÁGAIT ??? :o)))))
Soros saját külügyminisztériumot hozott létre, hogy terjessze befolyását

A bevándorláspárti tőzsdespekuláns szervezetei tele vannak Obama és Hillary Clinton embereivel.

Ellenzéki Tüntető 2018.12.30. 00:39:29

@kvadrillio: hülyeség, megírta a sorosalapítványból működő 444 is, hogy ilyen nincs, csak egy öreg, jóságos filantróp próbál jót tenni, ennyi.

MACISAJT1 2018.12.30. 07:38:01

Kérdés: mi lenne Magyarországból a 850 ezer cigány és 100 zsidó nélkül?
Svájc.

Tény hogy Mohács után is felborultak az etnikai arányok .
De valójában a Trianonban végződő folyamatot visszafordithatatlanná az 1867-es kiegyezés, a zsidók beözönlése emancipációval, valamint a cigányok Habsburgok általi tudatos betelepítése Magyarország területére tette, amire aztán rákerült osztrák és német nyomásra Magyarország belekényszerítése az első világháborúba, egy olyan vesztes háborúba amiből még nyertesként sem kaptunk volna semmit, vesztesként meg elvesztettük kétharmadát a területünknek, egyharmadát meg a lakosságunknak.
És aztán a bolsevizmus és a máig tartó "liberálisnak"' átfestett utódbolsevizmus hosszú időre elintézte az országot, amit az EU csatlakozás üveggyöngyei is megtizedeltek néhány százezer kivándorlóval.

Herder tapsikolhat.

Gandosz 2018.12.30. 08:06:07

@MACISAJT1:
Nincs még egy ország, amelynek a szellemi életét, történelmét a zsidók ennyire mocskolnák következmények nélkül, a gazdatest jóindulatú tűrése mellett.
Példa: Jönnek a szarból a mélymagyarokat helyettesítsd be
Jönnek a szarból a mélyfranciák
Jönnek a szarból a mélyszerbek
Jönnek a szarból a mélydánok
Nálunk a Jönnek a szarból szerzőjét mai napig támogatja az állam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.30. 08:17:29

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:

Igen, a liberálisok kiemleten nehezen tűrik az ellenvéleményt, ez tény, de erre csak most döbbentél rá?

MACISAJT1 2018.12.30. 08:23:43

@Gandosz:

Én ezt úgy szoktam megfogalmazni: egyetlen egy általam ismert országnak sincsenek ilyen dühödt külső és belső ellenségei mint Magyarországnak.

És sokszor elgondolkodom: mi valójában a céljuk? Az ország teljes elpusztítása?
Hiszen azzal úgy járnának mint a rák nevű betegség: legyőzi a szervezetet, de ezzel együtt önmagát is a föld alá vagy a krematóriumba juttatja...

gyászhuszár 2018.12.30. 08:38:31

Kubara sokkal jobban hasonlitunk mint gondolnank!

MACISAJT1 2018.12.30. 09:01:14

@gyászhuszár:

Kubára?
Bár lennének itt is , a nyomorúságuk dacára olyan vidámak, felszabadultak, zenélni, táncolni vágyók a népek...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.30. 09:02:08

@gyászhuszár:

Nagyon nem. A kubai ember abszoiút optimista, a magyar pont az ellenkezője.

gyászhuszár 2018.12.30. 10:02:53

Ugyanolyanok vagyunk mint ok csak pepitaban. A latszolagos boldogasag, vidamsag (amit a napsutes indukal termeszetenel fogva) mogott nagyonon is ott van a beletorodottseg, az iszonyu foku elvandorlas, falakra festett propaganda, az irigyseg. Semmi sem az aminek látszik!

Pöff 2018.12.30. 10:28:50

@Gandosz:

Hát elég sokszor elhagytam már a nem kis falvat :)
Egyébként általánossá kezd válni a dolog...
www.facebook.com/edit.blaser/posts/2238891159496172

Gandosz 2018.12.30. 11:13:03

@Pöff:
Ez egy példa a járókelő effektusról, amelyet már régen vizsgál a szociálpszichológia. Nem magyar sajátosság, tehát nyugodtan felhasználhatnád a dánok, franciák vagy spanyolok ellen is:

"A „járókelő effektus” egy olyan társadalmi jelenség, amikor az emberek más személyek jelenléte miatt nem segítenek a rászorulón. Ilyenkor az illető úgy érzi a nagy tömegben, hogy más biztosan cselekedni fog helyette, ezért nem tesz semmit."

"A járókelő effektust Kitty Genovese 1964-es meggyilkolása után kezdték vizsgálni. Mikor a lány kora reggel a munkájából hazafelé tartott, lakásának kapuja előtt megtámadták. Támadója többször megszúrta, de Genovese-nek sikerült elérnie az utcasarokra, ahol segítségért kiáltott. A környező lakásokban fények gyulladtak, ám a támadó visszatért és újra szúrt. Végül több mint fél órával a támadás kezdete után meghalt a lány. A nyomozás kiderítette, hogy legalább harmincnyolc ember volt szemtanúja a gyilkosságnak, mégsem segített senki. "

csakférfi 2018.12.30. 11:33:01

Magyar mentalitás....

"megoldjuk okosba"...a kormány meg le van szarva...!

:) :) :)

magyarparaszt 2018.12.30. 12:26:49

Bugrisok a magyar ugaron.

Tamáspatrik 2018.12.30. 13:35:21

@Online Távmunkás: Megnézném a kutatást, ha elérhető. Egyébként lehetségesnek tartom, mert lassan változik a mentalitás, nálunk is ez észlelhető volt a 2000-es évek elejétől.

Tamáspatrik 2018.12.30. 13:37:29

@Éhesló: A Hofstede-t nem a Wikiből vettem, hanem egy egyetemi prof. előadásából a Coursera-ról. Azt viszont nem tudom ide linkelni, mert nem mindenki regisztrált felhasználó ott.
A gender szakot mondjuk úgy, hogy megszüntették.
Más probléma?

Tamáspatrik 2018.12.30. 13:39:48

@Jakab.gipsz: Hol van itt a történelem? Ez nem történelmi cikk.

Tamáspatrik 2018.12.30. 13:42:20

@nemecsekerno_007: Eszerint a logika szerint a bolsevikoknak volt igazuk és a sztalinistáknak: ők csinálták, nem sokat lacafacáztak. Először vágtak és utána se mértek.

Tamáspatrik 2018.12.30. 13:46:57

@Pöff: Szerintem a politika és a közélet agresszív stílusának hatása lecsapódik abban, ahogyan egymással is bánunk, a viselkedési kultúránkban ( ha annak lehet nevezni), ezt bizonyítani nem tudom persze, de gyanítom hogy így van. Ha egy ilyen felmérést az M1 híradó megnézése után vennék fel, valszeg. szélsőségesebb eredményeket adna mint egyébként.

Tamáspatrik 2018.12.30. 13:48:52

@Brix: Ez attól is függ, hogy milyen értékeket vizsgálunk, hogyha másokat néznénk mint a felmérésben, akkor ez jöhetne ki.

Tamáspatrik 2018.12.30. 13:52:33

@Szarazinda: Az individualizmus azért egy eléggé fontos tényező önmagában is, nem? A hagyományokban benne van és a mindenkori politikának valahogy figyelembe kell vennie, akik nem tették azok a pártok el is buktak.
Persze, hogy lényegesen más észak, közép és dél Itália, ezek csak átlagok. Nálunk is azért vannak különbségek egy budapesti és egy kelet-magyarországi kis falu mentalitása között, szerintem ez hasonlóan nagy lehet mint az olaszoknál észak és dél között.

Dread Naughty 2018.12.30. 13:56:09

Jézus fasza!
Elkezdtem írni az elejétől az érvelési hibák, tárgyi tévedések, az erkölcsi relativizmus és a tudatos(alattomos?) hibás extrapolációk sorát, de egy ponton túl meguntam.
Kibaszott szánalmas írás volt, még libtard színvonallal mérve is.

Tamáspatrik 2018.12.30. 13:56:26

@kvadrillio: Nem értem: nem Clinton és Hillary szervezetei kellene, hogy tele legyenek Soros embereivel? Ezek szerint Sorost is mások vezetik? Ez nekem új. :)))

Tamáspatrik 2018.12.30. 13:59:23

@Dread Naughty: Ez egy újságcikk és nem tudományos értekezés. Szállj le a magas lóról öregem, vagy pedig írj egy újságcikkhez méltó kritikát.

A különbség, hogy megértsd: egy újságcikket pár órai munkával állítanak elő, egy tudományos cikket pedig hónapok és évek kutatómunkájával. Másik különbség, hogy a tudományos cikk más szakembereknek szól, az újságcikk pedig nem.
Természetesen nem írnék ilyen cikkeket, ha megtennék ezt a tudomány művelői, azonban nem teszik, mert féltik a pozíciójukat. Ekkor jönnek az amatőrök. Ha ló nincs, a szamárral is be kell érted, öregem.

Tamáspatrik 2018.12.30. 14:01:16

@MACISAJT1: Ebben az érvelésben van valami, elismerem, azonban Svájc sem homogén etnikailag, távolról sem, van ott nagyon sok kelet-európai bevándorló is.

Éhesló 2018.12.30. 14:22:30

@Nyers Fa: ez nem igaz. önálló szakként működik a sorosegyetemen.

Éhesló 2018.12.30. 15:28:26

@Tamáspatrik: nem probléma egyik sem, hanem a véleményem a posztban olvasottakról.
Bárki generezgethet kedvére - csak nem a magyar állam költségén.
Szabadság van.

csakférfi 2018.12.30. 16:24:14

@Tamáspatrik:

:) :)
Nem lehet hogy a magyar "mentalitás" és az olasz a normális....a többi meg "homi" ?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.12.30. 23:44:41

@Tamáspatrik: Most azt a konkrét kutatást nem találom, de itt is van pár értéktérkép, ahol Magyarország nem éppen a katolikus országok középpontjában áll: www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp

Tamáspatrik 2019.01.01. 11:34:10

@Online Távmunkás: Ja, én is ismerem és fontosnak is tartom a "klasszikust", tradíció-szekuláris és túlélés-önkifejezés tengelyeket, ott egyértelműen a katolikus kultúrkörben vagyunk. (A többit nem ismerem.)
Egy másfajta összehasonlításban (amit ki is próbálhatsz a megadott linken), a Hofstede félével, olasz hasonlatosságok jöttek ki, amit én már régóta gyanítottam.
Vannak történelmi analógiák:
Ők is a 15.századig voltak jelentős tényező, utána már áttevődött a fejlődés súlypontja nyugatra (ha nincs Mohács, akkor is hanyatlás lett volna nálunk).
Mi egy medencében élünk régóta, ők egy félszigeten, nagyrészt hegyek között, mindkettő kedvez a belterjességnek, Velence és pár itáliai kikötő kivétel e téren.
Ők is különféle fennhatóság alatt voltak az évszázadok során, amelyből főleg északon az osztrák volt a legjelentősebb.
A Mária-kultusznak mindkét országban nagy hagyománya van.
A családcentrikusság mindkét országban jellemző, az is hogy a fiatalok későn önállósodnak és az alacsony reprodukciós ráta is (a közelmúltban együtt voltunk sereghajtók).
A cikkben említettem még pár feltűnő analógiát.
Egyébként a Hofstede felmérés a 2000-es évek elején készült, azóta változhatott a helyzet.

Egy nagy különbség, hogy náluk nincs olyan jelentős kivándorlás mint nálunk, inkább a bevándorlás a jelentős. Mi is képesek lennénk, lettünk volna az olasz gazdasági modellhez hasonló kifejlesztésére, azonban annak virágkora 80-90-es években volt, az akkori gazdasági klímában.
Viszont a korlátok jól látszanak, főleg a közép és dél esetében, gyakorlatilag stagnálnak már régóta és ebben az értékrendszerüknek is meglehetős szerepe van.
Viszont még a közép is képes az EU átlag 80%-ára feljönni, amivel az ország nagy része most kapásból kiegyezne (Bp. és a Nyugat-Dunántúl kivételével).

Tamáspatrik 2019.01.01. 11:39:05

@csakférfi: Ja ez jó. :) Orbánékat még sok évvel ezelőtt a HVG címlapján fekete kalapos maffiózóként ábrázolták, azóta nem állnak szóba a HVG-vel. :)

Tamáspatrik 2019.01.01. 11:40:50

@csakférfi: Nincs olyan, hogy normális, az én értékrendszerembe a nagyon szélsőséges az mindig egy kicsit gyanús. Kelet-Ázsia hasonlóan macsós, Japánban a nőket nagyon lenézik, sok esetben a feleség csak afféle háziszolga, sok beleszólása nincs a dolgokba, a férfi a kenyérkereső (a hagyományos családmodell szerint.)
süti beállítások módosítása