Ideo-logikák

Ideo-logikák

Mondja el valaki Lázár Jánosnak, hogy mire jó a vasút

2024. augusztus 16. - Tamáspatrik

Igen, még nem látott vonatot, legalábbis közelről nem nagyon, hiszen semmi nem utal rá, hogy akár ő maga, akár a családtagok vagy ismerőseik rendszeresen utaznának vasúton. Nincs igazából érdekeltség sem, és csak premier plánban ismeri úgy-ahogy a tömegközlekedést, teljesen igaza van tehát Vitézy Dávidnak: Lázár miniszter úr nem nagyon ért ahhoz a területhez, amit felügyel. Igaz viszont az is, hogy a miniszter lehetőségei igencsak szűkösek, a tömegközlekedés (amit közösségi közlekedésnek is kereszteltek át, de ettől még nem lett jobb semmivel) annyira sokadrangú kérdés kormányszinten. Az ilyen vezetőt, aki nincs teljesen képben a saját területén az emberei köztudomásúan meg szokták vezetni.

Én magam gyakran utazom vasúton és vannak tapasztalataim. Úgy látom, hogy nem volt teljesen eredménytelen, hogy Lázár János mint a kormány egyik erős embere átvette a tavalyi év végén a MÁV felügyeletét. Az új seprő most is jól sepert: az év elején új menetrendet vezettek be, apróbb változtatásokkal, amit könnyebb tartani mint a régit (bár az átlagsebesség a pályákon eléggé siralmas európai összehasonlításban). Sőt tettek is lépéseket, hogy jobban tartani tudják a menetrendet, például a régebbi típusú vonatok egy részénél nem kell mindig a mozdonynak átállni a túloldalra, hanem kihasználják a kétoldali irányítás technikai lehetőségét.

A kezdeti lendület azonban hamar kifulladt, amiben közrejátszhatott, hogy miután mindenki megfelelően helyezkedett és elmúlt a veszélyérzetük, az egyik fő mérőszámot jelentő késések aránya ismét megnövekedett. Ez viszont csak nagyon kis mértékben írható a nagy meleg rovására, hiszen azok a létesítmények, amik műszakilag rendben vannak, láthatóan jól bírják a forróságot is, a vonalak egy eléggé jelentős részén pár perc késésnél több nem nagyon szokott lenni még a nagy hőségben sem (ez mindig jól látható a MÁV-Start appon). Egyébként megfigyelhető volt, hogy időjárástól teljesen függetlenül nyáron több a késés mint akár még télen is, aminek egyik oka lehet, hogy nyilván ilyenkor vesznek ki több szabadságot a vasúti dolgozók, a tapasztalt irányító személyzetet és a karbantartást is beleértve.

A fő problémát nem is annyira a pár perces késések jelentik, mint inkább a szolgáltatások színvonala, minősége, megbízhatósága. Vannak olyan vonalak, ahol annyira leharcolt és koszos járművek közlekednek, hogy sokan akkor sem utaznának rajtuk, ha fizetnének érte nekik, sajnos a szárnyvonalak és az elővárosi vasutak (HÉV) jelentős része ilyen őskövület, egyáltalán nem a 21.századot idézi.

Most megint nagy szavak hangzottak el, a miniszter úr akciótervet hirdetett, de nyilvánvalóan egy nagy lufi az egész.

A vármegyebérletet talán azért találták ki, hogy a „vármegye” fogalmát egy kicsit vonzóbbá tegyék. Az országbérlettel együtt viszont egyértelműen pénzt von ki az ágazatból és igen kérdéses, hogy meg tudjuk-e engedni magunknak, hogy az utasok nagy része alig járuljon hozzá a költségekhez.

A szakemberek különben majd szétszedik ezeket a pontokat és elmondják, hogy mennyire lehet őket komolyan venni. A felhasználó szemével nézve is érdemes viszont egy pár dologra kitérni, és kérem, hogy ezeket a pontokat valaki tisztelt Lázár Úrnak is próbálja meg valahogyan szemléltetni.

Vasútállomásokra például mennyire van szükség? A mostani vasútállomásokat nem erre a forgalomra méretezték, hanem a múlt század 70-es éveire, amikor még rengetegen közlekedtek vonattal, ráadásul kellett sok iroda is, mert nem nagyon voltak a műveletek automatizálva. Ma már a legtöbben nem a kasszában, hanem neten veszik a jegyüket, esetleg a kalauztól a vonaton, sőt a vicc szerint váróteremre se lenne szükség, ha a vonatok nem késnének. A nagy állomások többnyire konganak az ürességtől, vagy pedig mindenféle kétes egzisztenciák, esetleg unatkozó srácok lébecolnak ott.

Egy másik félreértés, hogy a busz és a vonat egymással helyettesíthető lenne, pedig egészen más szerepet töltenek be. A vonat egyenes pályákon megy, emellett pedig ugye nem kerülhet dugóba se reggel se délután, emiatt főként városok közötti közlekedésre való. A buszok viszont növelik a dugókat, lassítják a forgalmat, még légkondicionáltan is többnyire kisebb komfortérzetet biztosítanak és általában zsúfoltabbak is a vonatoknál (rég elmúlt már az időszak, amikor még alig volt állóhely is a vonatokon). Kerékpár szállításra is csak a vonat alkalmas igazából, vannak már kerékpáros törzsutasok, akinek egy jó része tavasztól őszig sportolási céllal utazik vonaton. A buszközlekedésnek viszont szintén megvannak az előnyei, erősen lakóhelyfüggő, hogy ki melyiket veszi igénybe. ((Nem véletlen az sem, hogy a buszpályaudvar népi gúnyneve a "parasztelosztó" lett. Némelyik egyébként balkáni állapotokat idéz fel, ezek felújítása sokkal égetőbb probléma lenne mint a vasúti pályaudvaroké.)

A vasút és a buszközlekedés teljesen más elven működik, semmi értelme a kettőt összevonni, ezáltal egy nagy adminisztratív lufit hozva létre. (Bár az összevonás már lényegében meg is történt, katonás szellemben minden központosítunk.) Az ilyen összevonás leginkább akkor jó, ha a cél a szolgáltatás minőségének szándékos lerontása, hogy ezáltal az állam pénzt takaríthasson meg. (A nagyvárosokban a helyi közlekedés már ebbe az irányba mozdult el.) Lehet egy olyan jellegű politikai cél is emögött, ami megint az ország kormánypártinak mondható részeinek kedvez a többi rovására.

A helyjegy ötlete a buszra megint csacsiságnak tűnik: Az intercity vonaton minden ülőhelyre helyjegy kell, ez nem is működhet másként, mert vagy kell minden ülésre helyjegy vagy egyikre sem, különben nem tudhatja az ember, hogy ahol helyet foglal, az vajon szabad hely vagy nem.

Ami a miniszteri tájékoztatóból kimaradt, hogy Európa számos országában nagyon komoly vasút fejlesztések vannak, viszont ezek most nálunk megtorpanni látszanak. Nálunk is történtek jelentős fejlesztések egyes vonalakon az utóbbi években, de az egyik cél nyilván a minél több acél és beton elem beépítése volt. (Nálunk a beruházások így működnek többnyire, hogy a költségeket növelni tudják.) Van például nem egy olyan felújított vasútállomás, amit alig használnak utasok, de akkora peronja van, hogy pár perc alatt egy ezredet is be lehetne vagonírozni.

A lényeg viszont inkább az, hogy egy szó nem hangzott el arról, hogy mennyi pénz van vasúti fejlesztésekre, önmagában már a működtetés és jelenlegi a műszaki színvonal fenntartása is komoly összegeket igényel. Úgy gondolom, hogy továbbra sem akar a kormány erre költeni, mert ha ez nem teljesen tudatos is, de a vasút és a buszközlekedés még mindig lenézett „proli” dolog marad, a légi közlekedéshez, autópálya és autóút fejlesztési képest mindenképpen. Annak ellenére is, hogy nagyon sok környezetvédelmi és energiatakarékossági előnyt kínál a vasút a és még a modern autóbuszközlekedés is a mára normává vált ész nélküli gépkocsi használattal szemben.

A buszközlekedés színvonalát is az javítaná, ha tudnám, hogy a saját járatom, amivel utazni szeretnék, hol tart jelenleg és mikor várható az érkezése, ami már a vonatok esetében jól nyomon követhető.

A vicc szerint egy vezérigazgató ír három borítékot az utódjának, amit nehéz helyzetbe kerülve kell kinyitnia. Az első borítékban az van, hogy fogjál rá mindent az elődödre. A másikban az, hogy váltsd le a vezetőket és nevezz ki helyettük újakat. A harmadikban pedig az, hogy írj te is három borítékot. Lázár János most a másodiknál tart, de úgy látszik, hogy nagyon érik neki a harmadik is.

Az is lehet persze, hogy mindez csupán a szokásos politikusi ravaszkodás, szerepjáték, a nagy szavak mögött egészen más politikai célok vannak (saját emberek pozícióba helyezése, vagyonátruházások és hasonlók), amik majd évek múltán fognak csak kiderülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3918468131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2024.08.17. 17:48:55

Köszönjük a posztot! Igen, a vasút meg autóbusz két külön műfaj (WC, térérzet stb) - kérdezzünk csak meg egy kerekesszékes mozgássérültet, akik félúton ragad mert a pótló busz nem viszi tovább. Kerékpáros sportemberek is bosszankodhatnak eleget.
A vasúti helyjegy kapcsán: aki figyel, pontosan tudja hogy melyik kocsiba kell és melyikben nem. Azért nagyon vicces esetek : pl. a máriahullámtelepi utas Pestre megy és vesz helyjegyet - de azon már egy szentgyörgyi utas csücsül (aki Siófokra utazik). Minden szabályos - mert a helyjegy csak SIófok-Bp szakaszra vonatkozik. Node a kalaúz tegyen igazságot ..szegény.

A vasút legnagyobb baja, hogy az utazóközönség csak lózungukat kap, nem magyarázatot. Ezért " Tájékoztatjuk a MÁV felső és középvezetői rétegét hogy előreláthatóan az éves bónuszuk 50 % nem kerül kifizetéstre. Az okozott kellemetlenségért szíves megértésüket kérjük! "

S végül: ha egy liter benzinen 300 forintot keres a kormány - minek ide vonzó, pontos, megbízható vonat?

gigabursch 2024.08.18. 15:42:47

Végre egy állami vezető, aki bele mert nyúlni a MÁV vezetésébe.

Épp ma beszélgettem cimborákkal erről.
A MÁV fölé kéne egy Pol Pot.
Annyi ott felesleges hülye.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.08.18. 16:15:14

1. A látható felszín jó felismerése.
2. A látszat alapján helytelen mögöttes tartalom feltételezés.
3. Helytelen feltételezések alapján politikailag motivált irreális helyzetértékelés.
Sajnos a posztolónak ugyan utasként vannak tapasztalatai, de ezek részint regionálisak, másrészt hiányosak, végül pedig a politikai nézetei alapján próbálja a problémák okait megfejteni. Olyan is.

A valódi probléma az inkompetens és kontraproduktív vízfej túlnövekedésében keresendő. Van olyan vezető pozícióban lévő ember, akinek az sem tiszta, hogy egyszerre két sínen megy a vonat. A múltszázad végén működő vonalhálózathoz tartozott egy felsővezetési, egy középvezetési, és egy végrehajtó rendszer. A cikk helyesen állapítja meg, hogy az akkori közlekedési volumen a mai sokszorosa volt, de azt nem tudja, hogy a rendszerváltással és a privatizációval a gazdasági élet egyéb területein szabaddá vált szocialista felsővezetői réteg a megmaradt állami vállalatokhoz helyezkedett el, mert csak ott lehetett tovább héderelni érdemi munka és felelősség nélkül jó pénzért, és még jó volt, ha nem csináltak semmit, mert legalább nem pusztítottak. Ma már sajnos néha dolgoznak is, és ettől szemved is a szakma.
A megnövekedett vezetői létszám, és az azokat kiszolgáló személyzet aránya a végrehajtó személyzet létszámához képest már a holdról is jól láthatóan abszurd volt. Akkor jött a kiszervezési időszak, amikor létrehozták a MÁV leányvállalatokat, amiknek újabb és újabb vízfejeket lehetett növeszteni, miközben magát a munkát egyre kevesebb szakember végezte, és végzi ma is.
Kölön leányvállalat van az ingatlanok karbantartására, miközben alig van itt-ott egykét festő kőműves vagy villanyszerelő. Nincs is elvégezve szinte semilyen érdemi munka. Külön cég van a céges levelezés szállítására, külön a pályadiagnosztikára, külön a kitérő és alkatrészgyártásra, külön a szakanyagbeszerzésre, külön a kisgépkarbantartásra, stb. Ezek egymástól rendelnek meg szolgáltatásokat, amiket amúgy nem tudnak elvégezni, és tologatják egymásra mind a munkát, mind a felelősséget, mert az a személyzet, amelyik nem a papírt gyártja, hanem a munkát végezné, már kiöregedett, és nincs új felvételes, mert irreális elvárások mellett megalázó jövedelmet kínálnak. A pénz kell a vízfej fenntartására.

Lehet, hogy Lázár nem ért a vasúthoz, de azt elég jól látja, hogy a vezetés valós operatív igényéhez töredéknyi vezető is elegendő lenne, miközben a leányvállalatok összevonásával, a vízfej lecsapolásával rengeteg pénznek lehetne hasznosabb helyet találni, mint ellenőrző közegek hadát fenntartani, havi több tízmilliós bérleti díjakat kifizetni olyan szolgáltatásokért, amiket régen is saját hatáskörben végeztek el a vasutasok önköltségen, és még sokáig sorolhatók a felesleges kiadások, amiket olykor egyszerú logisztikai átgondolással akár meg is lehetne szüntetni érdemi hátrányok nélkül. Konkrétumokat azért nem írok, mert a problémákat nem megoldani szokták, hanem a felvetőt szankcionálni, és nem akarok senkit bajba sodorni.
Vitézivel is az a baj, hogy aszimmetrikusan látja a dolgokat. Lát problémákat, próbál megoldást is találni, abban még hatékony is, de nem érti meg, hogy hiába tömi be a rosta néhány lyukát, attól még ki fog folyni a víz. A MÁV egy gigantikus rosta, amiből folyik a pénz. Az egészet kell megreformálni, mert az apróbb javítgatások után a piócák visszarendeződnek, és minden megy tovább ahogy régen. Csak a pozíciók megnevezései változnak az irodák bejáratánál a falon. Vitézi csak egy ügyes lobbista, de egy vállalatnak nem a lobbiktól kell működnie, hanem olyan rendszert kell felállítani, ami magától működik. Úgy, mint amikor még szakmai vezetése is volt, és nem csak az aktuális pénzügyi sarokszámokat látták, hanem gondolkodtak hosszabb távon is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.08.21. 12:50:43

@gigabursch:

csak sanszos hogy lázárka nem a korrupt embreket rúgja ki, ahogy rákosi mátyás se a jó embereket irtotta ki.

lázár az akadékoskodó szakembereket rúgja ki érzésem szerint.

Tamáspatrik 2024.08.25. 17:37:24

@Pályamágus, a sínész: Ezt mindenki tudja, hogy a vasút mennyire bürokratikus, köszönöm a részletese kifejtését (én is azt mondom, hogy folyton megvezetik a belső vezetők Lázárt). Most a Volán is megkapja a nyakába ugyanezt a vízfejet, annyival lesz más. Ettől függetlenül a többi probléma még valós. Az állam nem akar igazán fejleszteni, csak ciki, hogy mennyire elmaradott az egész, balkáni állapotok vannak a legtöbb mellékvonalon, rossz képet mutat. Ördögik kör, mert a gyenge szolgáltatásra nehéz rászoktatni az állampolgárt, én környezetvédő fejjel gondolkozva ezt igen sajnálom.

Tamáspatrik 2024.08.25. 17:38:34

@Pályamágus, a sínész: Amúgy egy tipikus magyar állami vállalatot írsz le, egészségügy sem sokkal jobb ennél.

gigabursch 2024.08.25. 20:24:02

@Pályamágus, a sínész:
Pontosan erre a vízfejre kell egy Pol Pot/janicsár, stb...
Aki ezt úgy ahogy van, ledarálja.
Csak először fel kell nekik kínálni a "békés megszökés" menekülő útját. Utána radír.

Hozzá kell tegyem, mióta gyakorlatilag megszűnt a jegyvásárlás minden falusi megállóban, és a nagyállomásokon is megtizedelték, azóta a MÁV legnagypbb bérköltségű és egyben leghatékonytalanabb (de legnagyobb pofával sztrájkoló-károsító) és legfeleslegesebb szervezeti részét apasztották el kb. tizedére. Helyesen.

Ettől nagyobb bérköltsége már csak a vízfejnek van.
Lázár nem buta ember (sőt!), nyilván kiépít egy klientúrát, azonban messze-messzebbre lát a legtöbb politikusnál.
Egy értelmesen és átgondoltan lefejezett, majd töredékével újrakáderezett állami szállítási vállalathalmaz költséghatékonysága iszonyatosat ugrik.
S amit fentebb írtam. Nincs olyan MÁV vezető, akiért a nép - vallva bármilyen politikai nézetet is - csak egy könnyet is ejtene.
Ez olyan politikai és abból kinövő gazdasági tőke, amit jó szakemberek, megfelelő káderezéssel évtizedekre kiható növekedési pályát is adhat.
Lázárt ismerve, neki ez cél is. Mert abban van a legnagyobb biznic, ha a biznic pörög és kevés rajta az élősködő, viszont az vakhű hozzá, meg ért is hozzá. Nem akar 4iG-s történetet, ráadásul vissza akarja kebelezni a Cargo-t.

Ha sikerül egy 3-5 év alatt a MÁV-ot totál átstrukturálnia, onnan jön a következő lépés:
MHRT és a teljes magyar dunai hajózás újrahúzása.*

De nem vak és nem hülye, meg stratégialag is messzebb lát.
Most még csak egy üres meder, de aki már látott róla nyomokat az tudja, hogy Triesztben mik a nagy tervek.
Ehhez persze kell a szlovén fél is, mert akár a gázterminál, akár vasúti kapacitás, akár a kapcsolódó CH vezeték a szlovénok nélkül nem megy.
Viszont a szlovénok meg szívesen kiba...brálnak a krovikkal, mert annyira nem rajonganak értük, egymásért.

(Az már egy érdekes kérdés, hogy mik azok a vonalak, amiket (szakaszosan) kétvágányúsítani kellene, egy kis villamosítással együtt. Ehhez végképp nincs kellő ismeretem, de a tapolcai három ág villamosítása ugyanolyan fontos, talán még fontosabb, mint Kazincbarcika-Bánréve (+ Ózd) villamosítása.)

______________
*Végtelenül vaknak kell ahhoz lenni, hogy a Dunaferr esetében ne látszódjon az, hogy mire megy ki a játék.
A Dunaferr nemzeti stratégiai cég. Egy lépésben nem lehetett megszabadulni az orosz és ukrán tulajdonosi körtől, viszont olyan tulajdonos kell, akit kivásárolva stabil piac is lesz. Akkor is, ha a Vasmű leáll időszakosan és újra kell samottozni az össze kohót (ami úgy egyébként már erősen érett úgy másfél évtizede) és a szükséges technológiai ugrást is végrehajtják.
Namost ehhez szén kell, vaspellett/vaspirit kell és folyami szállítókapacitás.
A folyami szállítókapacitáshoz meg kell még ez-az, de egyszerre nem fog minden menni.
A kulcs a MÁV újrahúzása. Ezt látja jól Lézer Johnny.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.08.26. 10:14:13

@Tamáspatrik: Azt írod, hogy az állam nem akar fejleszteni. Én nem így látom. A problémák onnan erednek, hogy a dilettantizmus már nagyon régen és nagyon mélyre szivárgott le.

Nem elég lefejezni a vezetést, mert a sorban álló inkompetens piócák a helyükre lépnek, és minden megy tovább. Lázár abban téved, hogy azt hiszi, hogy itt is a normális világ szabályai működnek. Tehát tárgyalok a fejjel, ha nem megy a cég, cserélem a vezetőt, és a másik majd rendet tesz. Itt azonban nem így működik. A vezérig abban az időben, amikor még szakmailag is működött, elfért az Andrássy úti székházban, amit erre a célra építettek. Az irodákban szellősen elfértek,papíralapon dolgoztak, és irányították a mainál sokkal nagyobb vasutat. Utoljára a Könyvesen voltak, ötször akkora helyen, számítógépes környezetben, valós idejű rálátással, és úgy telezsúfolva, hogy a heringek visszakéredzkednének a konzervdobozba. Mindeközben a GyF-ék bezárták a mellékvonalak jelentős részét, és eladták a GySEV-nek az eladható vonalaikat. Ma a szombathelyi igazgatóság nincs az igazgatóság területén, és kisebb vágányhálózat felett diszponál, mint egy budapesti pályaudvar. Nem vicc, tényleg. És ez egy egész igazgatóság. Nem tudom hogyan tudnám érzékeltetni azokat az állapotokat, ami amúgy egy kabaréjelenetben is túlzás lenne. Lázár egyszerűen rosszul áll hozzá. Le kellene mennie arra a szintre, ahol a mozdonyokat vezetik, a pályát üzemeltetik, a vonatokat rendezik, és ott kellene tájékozódnia név nélkül, mert a MÁV-nál az a problémakezelés módja, hogy az emberhiány ellenére kirúgják, aki ki meri mondani a valóságot. Természetesen azok látják a problémákat, akik elég régen itt vannak ahhoz, hogy emlékezzenek azokra az időkre, amikor még működtek a dolgok, de a dilettáns nem érti, hogy a jövedelme alapja, ezeknek az embereknek a munkája. Nem kell ezt túlgondolni. A hülye azért hülye, mert hülye. Ebben nincs se politika, se koncepció. Azért kerülnek egyre alacsonyabb szintre is inkompetens vezetők, mert a főnökeik nem szeretik, ha valaki szembesíti őket a dilettantizmusukkal, és ez bármelyikre vonatkozik.

Folyt. ->

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.08.26. 10:14:56

@Tamáspatrik:

Sajnos úgy látom, hogy a MÁV hajója elment. Lehet építeni egy céget, ami jól működik, és ugyan így hívják, de ebből a mostaniból a büdös éltben nem lesz vasúttársaság, mert a "szakmai" vezetőik, még a szakkifejezéseket sem ismerik, nemhogy tudnák előre az intézkedéseik várható következményeit.

Pár hónappal ezelőtt, amikor egy granulátumos szerelvény siklott valahol keleten, nem sokkal később egy másik valahol az alföldön, egy kommentben leírtam valakinek, hogy hamarosan egyre több ilyen lesz. Természetesen "nem értettem hozzá", mert a vélemény manapság nehezebb a szakismeretnél. Meg kell nézni a tegnapi híreket, de most sem az esemény a fontos, mert balesetek előfordulnak. Azt kell megnézni, hogy a "hozzáértő" műkedvelő már a Lázár lemondását követeli, mert sz@r a pálya. Természetesen tényleg az, de a szakemberek a pálya állapotához rendelnek egy sebességet, tehát attól még biztonságos.
Ha jobban érdekel, Itt olvashatsz róla közérthetően: vasutrol-barkinek.blog.hu/2024/05/24/megis_milyen_gyors_lehet_a_vonat_ii
Az viszont elgondolkodtató, hogy valaki köz(rosszul)tudottan "szakember", és a VÁLTÓK állapotáról beszél. A váltó a kitérő része. Ha csak a váltóval van gond, az viszonylag hamar orvosolható, ha a kitérővel, az már komolyabb, de a lényeg, hogy megint olyan osztja az észt, akinek nincs, viszont a laikusok azt hiszik, hogy van. Aztán néztem a képeket. Na most kapaszkodj! Nem voltam ott, amit írok, nem biztos, hogy úgy van, de láttam már ezt-azt.
Itt a képek: www.facebook.com/photo/?fbid=913750610792221&set=a.631173092383309
mandiner.hu/belfold/2024/08/figyelmeztetest-adott-ki-a-mav-ha-vonattal-utazna-hetfon-csak-ovatosan#google_vignette
A mozdony egyenesen áll, a mögötte lévő kocsi keresztbe két vágányon, a következő kocsi egyenesen a párhuzamos vágányon, a következő kettő szintén keresztbe egymáshoz képest bicskában, majd van még néhány, de azok már nem számítanak. A másik szerelvény pedig a "siklott" szerelvény oldala felé haladva megállt. Tehát, ha siklott is, az egy következménye volt a balesetnek, de nem az volt a baleset. Nekem a képekből úgy tűnik, hogy többszöri aláváltás történt, ami ha pályahiba, akkor meglehetősen egyedi, ilyet még nem láttam, de a tény, hogy egy másik szerelvény épp csak megállt a balesetes oldala előtt, arra utal, hogy a biztberben történt hiba. Az vezérli a váltóállítást is, de az is feladata, hogy megakadályozza a közös vágányon közlekedést. Nem akarok konteókat gyártani, de lehetett informatikai támadás is, ugyanis a képek első látásra egy képtelenséget mutatnak. Ilyen ábrák oktatóanyagokban szoktak előfordulni mint abszurdum. Persze sokkal többet lehetne tudni megfelelő képekből, de amit mondani szeretnék, hogy Vitézy épp az eset kapcsán tett "szakmai" hozzászólásaival bizonyította, hogy a vasútfotózástól senkiből se lesz szakember, viszont a túlfűtött elismerésből elég hamar lesz önteltség. Meg kell érteni, hogy Vitézy csak egy műkedvelő, és ez meg is magyarázza, hogy miért volt alkalmatlan az állami feladataira. Amíg buszmegállókért, meg járatsűrítésekért kellett lobbizni, addig jó volt, de mélyebb összefüggések megértésére alkalmatlan, ellenben egy vak ló magabiztosságával nyilatkozik bármiről ami mozog, mert azt hiszi, hogy az már az ő asztala.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.08.26. 10:22:46

@gigabursch:
Elég nagy probléma, hogy túl sokan vannak. Egy ilyen kis országnak a gazdasága nem képes felszívni ennyi hasztalan embert. Ezek abban szocializálódtak, hogy "itt a lóvé, csak hozzá ne nyúlj semmihez, mert elromlik". Aztán változtak az idők, jött a Lázár, azt mondta, hogy elég a henyélésből, tessék dolgozni. Azt hitte, hogy csak lusták, nem tudta, hogy nemzetgazdasági érdek, hogy ne nyúljanak semmihez. Így kvázi igaz, hogy Lázár tehet róla, hogy nagy a córesz. Nem kellett volna munkára szorítani őket, de azért az mégsem lehet megoldás, hogy mások dolgoznak, ezek meg jó pénzért vakaróznak. Képességeiknek megfelelő munkára lenne szükségük, mint váltókezelő, pályamunkás, sarus, tolatós, kisgépkezelő, stb. Olyan munkásokból épp hiány van. Valamiért.

gigabursch 2024.08.26. 15:50:54

@Pályamágus, a sínész:
Ezt mondom:
Ha felszámolja Lázár a MÁV vezetésének a random 85%-át, nemzeti hős lesz. Utána a maradék 15%-ot egy éven belül felülvizsgálja és ha kell a felét kiszórja.
Nem a kedvencem Lázár, de egyrészt olyan embernek tartom, aki ezt képes megtenni, másrészt itt egyszerre kell kaszélni, nincs más megoldás.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.08.26. 21:10:48

@Tamáspatrik: délelőtt épp kifejtettem a nézetemet a siklás okáról. Teszem hozzá, két fényképet láttam, ami messziről készült, akár takarózhatnék is azzal, hogy kevés volt az info, de most ismét figyelj!
Itt egy video: www.youtube.com/watch?v=G_Lzj6EK8Dg
Az első perc végétől figyelj!. A MÁV szakemberei még nem tudják, hogy mi történt, a pályás vezérH pedig hülyeségeket beszél. Csak hogy érthető legyek:
Nincs olyan, hogy "ilyen típusú váltók". Ez egy baromság. A MÁV-nál alkalmazott "váltók" mindegyike szerepel a szabványtervgyűjteményben, sínrendszerek szerinti bontásban, és tesztelt kitérőkről van szó. A vonalon 40 km/h a sebesség, tehát avult felépítményről van szó. Biztosan nem kísérleti szakaszról beszélünk. A lényeg, hogy sehol sem típus szerint vannak osztályozva a kitérők, hanem felhasználás szerint. Vannak az "A" csoportosak, amiknek az alkalmazott sebesség szerint van 3 alcsoportja. A lényeg, hogy ezek a fővágányok kitérői. Ide tartozik minden kitérő, ami vagy a nyiltvonalban van, vagy az ahhoz egyenesen csatlakozó átmenő vágányokba fekszik. A "B" csoportosok, ahova lehet vonatot fogadni, mert egy biztosított állomási vágányban van. Laikus onnan ismeri fel, hogy van kijárati jelzője. Ezek minden hónapban mérésekkel vannak ellenőrizve. A harmadik a "C" csoport, ami minden egyéb. Mellék, rakodó, ipar, stb. Magyarul a hozzánemértés ismét diadalmaskodik. Soron kívül ellenőrzik az akármilyen váltókat. Ugyan mi a fenének? Nem az évtizedek óta fél európában alkalmazott kitérő típushibájáról van szó, hanem arról, hogy valamiért nem tartotta a beállított vágányutat, és aláváltott. Ráadásul oda-vissza. De nem csak itt mutatkozik az értelmetlen pótcselekvés. Odahívták a nagydarut Szolnokról. Egyetlen kocsi sem borult el, egyetlen kocsi sem zuhant árokba, és a pálya is viszonylagos épségben megúszta. Egy tapasztaltabb előmunkás is megállapíthatta volna a nyugalmi helyzet beálltával, hogy nincs szükség darura, mert sokkal egyszerűbben is megoldható. A beemelősök szerencsére még tudják a szakmát, és nem asszisztáltak ehhez az orbitális marhasághoz. A vezető szakbarbár viszont intézkedik, mert diszponálnia kell magát. Na ezeket, meg alattuk úgy 10-15 szintet kellene elküldeni havat lapátolni. Annyi önkritika sincs bennük, hogy legalább hallgatnának.

Közben megjelent a Vitézy öklendezése is, akit amúgy közlekedési szakembernek állít be a sajtó. Ha történetesen mondjuk tengerbiológus lennék, még el is hinném ezt a sok marhaságot amit összehord, de az a helyzet, hogy én tényleg közlekedési szakember vagyok, úgyhogy uánnanéztem a kis szédelgőnek. Nos a "szakemberünk" végzettségét tekintve közgazdász. Nem tudtam, csak azt, hogy biztosan nem közlekedési szakember, mert akkor nem hordana össze ennyi ostobaságot. Alakított egy kis egyesületet, amit ügyesen menedzselt, tényleg hasznos munkát végzett olyan területen, amihez elég egy laikus megfigyelése. Magyarul közlekedőként tudott véleményt alkotni, és ügyesen lobbizni. Ettől viszont nem lesz szakember. A vasúti pálya ismereteit nem véletlen oktatják felsőfokon, és nem facebook-csoportban. Ide kevés az, hogy milyen tiszta a kocsi, vagy milyen sűrű a busz. Ennek a szerencsétlennek előbb még vennie kéne néhány szemesztert, mielőtt kinyitja a száját. Óva intek mindenkit, aki érdekelnek is a tények, és nem a politikai mitivációit akarja pufogtatni, hogy komolyan vegye Dávidkát.

@gigabursch: Nincs vita.

Burgermeister 2024.08.29. 12:53:38

Skacok! Ez csak rosszabb lesz. Tegyük össze a két kezünket ha nem lesz nagyobb a kaka.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.08.30. 09:09:48

@Burgermeister: Fejlődik a történet, lassan felszáll a köd. Ezt érdemes elolvasni, mert nem Vítézy-k, meg egyéb fófiásak írták, hanem szakemberek:
iho.hu/hirek/igy-siklott-ki-a-claudiopolis

gigabursch 2024.08.30. 15:26:21

@Pályamágus, a sínész:
Majd a blogodban írsz ismeretterjesztést, hogy mi ez az izé, ami elvásódott?

Előre is köszönöm!

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.08.30. 16:44:24

@gigabursch: Egy kicsit szüneteltem az elmúlt időszakban, mert még az ujjaim is izzadtak a melegben. Ha nem tettem volna, kb épp a témánál lennék. Nem gondoltam, hogy aktualitása lesz. Elnézést! Természetesen szó lesz róla.

Annyit talán előzetesen elmondhatok, mert az eddigiekből már érthető, hogy a kitérők csúcssínjei hengerléssel és gyalulással készülnek. Ebből viszont következik, hogy valamilyen módon mégis csak meg kell fogni, hogy legyen minél fogva állítani a váltót. Na ezt a kütyüt hívják nem túl találóan "csúcssínfül"-nek. Nem igazán fül, hanem egy komoly vasdarab, amire az állítómű van szerelve, és gyári körülmények között acélszegecsekkel csatlakozik a csúcssínhez. Ez a legmegbízhatóbb megoldás, de csak gyári körülmények között létesíthető. A használat során azután ezek a szegecsek sokmillió tonna áthaladása után kissé megkopnak. Ez mezei fizika, semmi látnivaló. Na ha ez bekövetkezik, akkor a szegecsek eltávolításra kerülnek, a csúcssín furatait dörzsárral felcsiszolják, és helyettesítik egy pár erre a célra gyártott nagyszilárdságú, kisemelkedésű menettel ellátott M20 csavarral. Erre felülről koronásanya csatlakozik, amit biztosítóhuzallal, vagy acél sasszeggel kell biztosítani. Úgy néz ki, hogy egy ilyen csavar adta meg magát. Azt még nem tudom, hogy a csavar, vagy az anya, de ha a csavar, akkor mivel takart szerkezet, nem volt előre látható. Ha az anya, akkor a biztosíték nem engedhette volna kicsúszni a helyéről, csak elmozdulni, tehát a biztosítéknak is el kellett nyíródnia. Én inkább a csavarra tippelnék.

A leírtak mellett azért számomra vannak még ködös szegmensek. Például az, hogy jelzőkezelés mellett haladtak a vonatok "A" csoportos kitérőkön. Én nem vagyok biztberes, de úgy tudom, hogy átmenővágányi váltók reteszbiztosítottak. Azt jelenti, hogy nem a mozgatószerkezeten keresztül érzékeli a váltó állását, hanem egy attól föggetlen ellenőrzésen keresztül. Pont azért, hogy műszaki hiba esetén ne lehessen jelzőt állítani, tehát kézi vezérlés mellett lehessen csak közlekedni. Az max 15 km/h. Ez csak az egyik kérdésem az egésszel kapcsolatban, de most a többivel nem fárasztalak, mert nem tudnám egyszerűen leírni. A vizsgálat el fog tartani pár hétig, addig csak találgatni tudok.
süti beállítások módosítása