Ideo-logikák

Ideo-logikák

Ilyen, amikor a politika megszállja az elmét

2015. október 24. - Tamáspatrik

Provokált elménk

A politika úgy szállja meg az elmét, hogy provokál. Máshogy mondva, bedobja a csalit, amire aztán az elme szépen ráharap. Az elménk amelyikről szó van, ugyanaz mint a kőkorszaki ember elméje, és igen könnyen provokálható. Ösztönök, indulatok által vezérelhető, néhány szó vagy jól célzott mondat elég a mozgósításához, riadóztatásához. Nem véletlen, hogy a zen-buddhizmus szerint a legjobb, amit tehetünk az elménk lecsendesítése. Mert amivel tele van, az leginkább saját maga termelte kacat, a valósághoz nincs sok köze. Alapvető kérdés mindig, hogy mi van az elmében. A magyar politikai vezetés is tudja ezt, azonban nem lecsendesíteni szeretné, hanem a rendszeres mozgósítást fenntartani.

 

Az építési fővállalkozó

Képzeljük el, hogy van egy egy építési vállalkozó, aki alapvetően jól dolgozik, de mindig iszonyú nagy felhajtással. Megtervezi a a lakótömbünk tetőfelújítását és vízelvezetését, azonban ennél többet is tesz: mindent megtesz, hogy hangsúlyozza a munkájának hasznosságát. Annak ellenére, hogy négy évre előre szabad kezet kapott a szükséges munkák elvégzésére, állandóan reklámozza saját magát, folyton azzal riogat, hogy mennyire könnyen beázhatunk, bejuthatnak a kártevők vagy elönti a pincét víz, főleg ha másokra hallgatunk. Azt is mondja, hogy kénytelen a szomszéd telke felé vezetni a vizet, és tudjuk mi is, hogy habár a szomszéd anyázni fog, de végül is ő a szakember, jobban ért hozzá mint mi. Ez a fővállalkozó nem más, mint a kormányunk, amelyik éppen az ún. illegális bevándorlás ellen harcol, és a közmédiában folyamatosan veszélyekkel riasztgatva minket.

 

Elfogadjuk, hogy alapvetően a munkáját végzi, és a kerítésnek sokan nem örülünk, de lehet, hogy ez a legjobb megoldás. Azt is látjuk, hogy a szomszédok is már hozzánk hasonló lépéseket tesznek az özönvízszerű áradat és a házba esetlegesen bejutó kártevők ellen. De mire jó ez a riogatás, hogy mindenféle katasztrófák rémképét láttatják velünk folyamatosan? Egy valamire biztosan jó, arra, hogy amíg a kormány megvéd minket, felverje a munkája árát. Hogy nehogy véletlenül legközelebb másokat bízzunk meg a feladattal. Arra jó, hagy maszekolhassanak a haverjai a hátsó sufniban a mi kontónkra, mert megérdemli, ha már ilyen jól megvéd minket. (Kihasználva azt, hogy a magyar ember alapvetően félénk és bizalmatlan.)

 

Ez nem az első eset, hanem csupán egy a sorban

Korábban más „munkákkal” is hasonlóan járt el: volt már „Nem leszünk gyarmat.”, volt már „Rezsiharc” és sok minden más. A kormány által megtett gyakorlati lépéseket általában elfogadjuk, a mérték itt-ott vitatott, de leginkább ez a fajta stílus az, ami szerintem már kártékony, sőt veszélyes. Mert miközben az „építési fővállalkozó” látja, hogy néhány dolog elég jól működik, kezdi azt hinni, hogy mindenhez ő ért a legjobban: az oktatáshoz éppúgy mint a bankrendszerhez, a gazdaságélénkítéshez, a nyugdíjakhoz vagy a szegénység elleni küzdelemhez. Holott a mindentudását illetően elég komoly kétségeink vannak...

 

Az úgynevezett szakértők

Jönnek persze a médiában a nagy szakértők, akik komoly képpel megtámogatják a kormány véleményét: lényegében a migráns élősködni akar, potenciális terrorista és fölöttébb egy kulturálatlan banda. Ezek a szakértők kábé annyira vehetők komolyan, mint egy bírósági perben a védelem vagy vád szakértői: a szakvélemény a megbízó érdekeit tükrözi. És miközben a köztévé szítja az indulatokat a képsoraival, a migránsok szemszöge teljes mértékben elsikkad. (Nehogy rájöjjünk hogy ugyanolyan emberek, mint mi vagyunk, legfeljebb tűrőképesebbek.) Az egyszerű állampolgárnak ez azt sugallja, hogy a „migránsok” egyéni akarattal nem is rendelkeznek, Amerika direkt ránk uszította őket, hogy tönkretegye Európát és a zsidók támogatják az emberkereskedelmet. Akik a közmédiából tájékozódnak, láthatóan azt gondolják, hogy ha valami nem jól működik, akkor azért alighanem a migráns tömegek tehetők felelőssé.

 

Eközben szerencsére van példa bőven független értelmiségi magatartásra is, amelynek jellemzője, hogy az indulatokat csökkentő módon kommunikál, szabatosan és körültekintően fogalmaz. Akiket én láttam: ilyen volt többek között Böjtje Csaba, Baráth Etele, Jeszenszky Géza vagy éppen Orbán Balázs a Századvég igazgatója, ők tudják, hogy a probléma igen összetett és ha teszünk is egy lépést egy adott irányba, akkor a következő lépésünket ugyanúgy meg kell fontolnunk.

 

A politika Darth Vader-e

Szerintem jelenleg nálunk ma leginkább Orbán Viktor az, aki az erő sötét oldalához csatlakozott. (Bár létezik még jó néhány Sith-lovag is politikánk színpadán.) Nem kisebb ambíciói vannak, mint hogy ő határozza meg az európai politika további irányát. Habár jó ráérzett pár alapvető tendenciára, szerepvállalását destruktívnak látom. A jobban közösségközpontú jobboldali értelmiségnek egy jelentős része eközben örül annak, hogy végre körvonalazódik valamiféle összefogás, egység az alapkérdésekben és merünk az érdekeinkért kiállva, karakteres politikát képviselni. Uraim: én nem ilyen egységre vágyom és nem vagyok büszke rá, sőt külföldön egy kicsit szégyellném is, hogy magyar vagyok. A negatív gondolkodás terjedése sosem üdvözölendő. Például az, hogy Orbán szerint szakítani kell a politikai korrektséggel. Ergó: ez azt jelenti, hogy mindenki nyilvánosan anyázhat? Ne azt mondja meg, hogy mivel kell szakítani, hanem hogyan lesz JOBB az általa javasolt kommunikáció annál, amit ismerünk. (A PC mozgalmát ne keverjük össze a korrekt, kulturált viselkedéssel!) A negatív gondolkodás destruktív, a pozitív az, ami építő. A szűkösség-tudatú ember sosem elégedett azzal, ami van, a boldogok mindig a bőség-tudatú emberek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr138018607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása