Ideo-logikák

Ideo-logikák

Ilyen a kis magyar feudalizmus

2018. március 01. - Tamáspatrik

Miben hasonlít egymáshoz a Horthy-, a Kádár- és az Orbán-rendszer?

Mindhárom valamilyen mértékben a feudalizmust hozza vissza.

A Horthy-korszak Magyarországa Trianon sokkja miatt vált befelé fordulóvá, a nagybirtokos arisztokrácia uralma és nagy vagyoni különbségek jellemezték. A Kádár-rendszer nem szerves fejlődés eredményeként jött létre, hanem egy félázsiai birodalmi központ kényszerítette ránk és a politikailag megbízható pártfunkcionáriusok, iskolaigazgatók, vállalatvezetők képezték az alapját. A hűbéri viszonyok kialakulása gyorsan újjáéledt az Orbán-rendszerben is, mivel a feudális minták és reflexek még mindig nagyon elevenen élnek a társadalmunk jelentős részében, ezért a legnagyobb természetességgel alkalmazhatóak.

Az ilyen rendszerek rendkívül stabilak, pontosabban annak tűnnek: Horthy rendszerének nacionalizmusa növelte a társadalmi feszültségeket és a világháború katasztrófájába sodorta az országot. Kádár öröksége az orosz-birodalom létén alapult és amikor a berlini fal ledőlése után kiderült, hogy sem az iparcikkeinkre sem mezőgazdasági terményeinkre nincs már jelentős kereslet, a gazdaságunk is összecsuklott. Az Orbán-rendszer még az elődjeinél is idejétmúltabb, merevebb és kontraszelektívebb struktúrákon alapul, emiatt borítékolható a néhány éven belüli bukása.

2010-ben a gazdasági és pénzügyi válság hatása alatt jó néhányan úgy gondolták, hogy a kapitalizmus a végét járja, az Európai Unió is haldoklik, a számításuk azonban nem jött be. Az ország "megmentésének" igényével fellépő radikálisan jobboldali kormányzat hangzatos szólamai között nem volt semmi több, mint hogy ösztönös visszavágyódás a számukra ismerősebb uram-bátyám világba, ahol általuk jól ismert, primitívebb játékszabályok érvényesülnek, és a társadalom jó részével is sikerült elhitetniük, hogy ez a legjobb megoldás. A "Nemzetek Európája" elv mögött nincs semmi: bomlasszuk szét az Uniót, hogy hagyjanak végre minket békén.

Ha körülnézünk a világban azt látjuk, hogy a kimondottan piacellenes, zárt és populista rendszerek kevésbé sikeresek a szomszédaikhoz képest. Dél-Amerikában Argentína vagy Venezuela példa erre, Európában pedig Belorusszia és Oroszország - erős és diverzifikált gazdaság egyik országban sem alakult ki, fejlődésük bizonyos nyersanyagok és energiahordozók keresletétől függően igen hektikus, jelentős visszaesésekkel. Ennek fő okait a bezárkózáspárti, merev politikai rendszerek jelentik, amelyek nem képes a megújulásra olyan kvázi-diktátorok uralma alatt mint Putyin és Lukasenka.

Ezzel szemben az Európai Unió ismét egy gazdaságilag dinamikusan fejlődő térséggé vált: a kilépő briteket gazdasági és politikai válság fenyegeti és a messze lemaradt nyugat-balkáni országok legfőbb vágya az, hogy bekerüljenek. Habár vannak dinamikusabb és gyorsabban fejlődő részei a világnak (USA, Kelet-Ázsia), azokban a térségekben az emberek általában jóval többet dolgoznak, szociális biztonságuk minimális és a törvények is kevéssé védik a munkavállalót, ráadásul a társadalmi különbségek is jelentősek.

Térségünkben Szlovákia, Szlovénia és Csehország azok, amelyek leginkább feljebb tudtak lépni és lassan elérik a spanyol, portugál és olasz szintet. Ezzel szemben a radikális jobboldal vezette Lengyelország és Magyarország felzárkózása lassabb és várhatóan tovább fog tartani. Ezzel együtt a legtöbb közepesen fejlett európai országban a vagyoni különbségeket jelző GINI index viszonylag alacsony vagy csökkenő, az egyetlen kivétel Magyarország, ahol 2009 óta a gazdagok és szegények közötti különbség látványosan nőtt. (Jelenleg messze magasabb a csehek, szlovénok, szlovákok és a skandinávok szintjénél.)

Ellenérvként felhozható, hogy habár a GDP növekedése nálunk kevéssé meggyőző volt a régión belüli más országokhoz képest, de a magyar kormány legalább elérte, hogy a megtermelt jövedelem nagyobb része maradjon az országon belül. Ennek csupán egy szépséghibája van, hogy az EU-támogatásokból és különadókból befolyó bevételek visszaosztása erősen jövedelemarányos volt: a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező "új arisztokrácia" nyerte a legtöbbet, a felső középosztály is igen sokat, viszont az alsó rétegeknek legfeljebb csak morzsák jutottak. A legkiszolgáltatottabbak szinte csak a közmunka jutott, amely jelen formájában igen gyakran nem több mint a feudális függés újraéledése.

Az alsóbb jövedelemkategóriákba tartozók valószínűleg nem felejtették még el a számukra kedvezőtlen egykulcsos adó bevezetését, a régiós szinten sokáig alacsonyan tartott minimálbért és a kormány által társadalmi normává tett arrogáns, lekezelő hanghordozást. Ez a hangvétel a demokratikus felfogással szemben egy kimondottan feudális mentalitást jelenít meg, amely egyébként a magyar vállalkozói kultúrában sajnos egyáltalán nem ismeretlen jelenség.

A magyar kormány csak egyetlen módon tehette elfogadhatóvá az arrogáns fellépést: el kellett hitetnie a társadalom nagy részével, hogy folyamatosan háborús viszonyok állnak fenn. Egy jó darabig eladható volt a Brüsszel- és multiellenes hadjárat és amikor ez kifulladni látszott, akkor a kormány "szerencséjére" jött a menekültválság és a terrorizmus kiváltotta menekültpara. Az abszolút biztonság hangoztatása arra szolgált, hogy kevesebb szó essen az erősen kontraszelektált új magyar elit színrelépéséről valamint hogy elfedje az olyan folyamatokat, amelyek a hanyatlás és pangás jeleit mutatják.

Kérdés, hogy a kormány milyen hatással van a keresletek és az életszínvonal alakulására. Közvetlen hatása inkább rövidtávúnak mondható: a minimálbér és a közszféra bérviszonyain keresztül képes leginkább szabályozni a bérszínvonalat és természetesen még az adórendszer révén is. Az utóbbi években hirtelen megemelkedett bérek viszont leginkább a piaci konjunktúra alakulásának és (kisebb mértékben) a demográfiai folyamatoknak köszönhetőek. Hosszabb távú lehetőségeket azonban a gazdaság alapjai határozzák meg és komoly gazdasági szakértők nem állítanak olyat, hogy bármi is lényegesen megváltozott volna az utóbbi időkben.

Sőt, ami gazdaságfejlesztésnek látszik, annak szakérő summázata az, hogy "dagasztjuk a semmit", az EU pénzek jelentős része kamupályázat (soha meg nem térülő, értelmetlen beruházás), az építkezések jelentős részének hasznossága is kérdéses. Az ellopható pénzek nagysága mellett az autóipar helyzete van még a magyar gazdaságra a legnagyobb befolyással.

Miközben sok szó esik az "összeszerelő" (valójában bérfeldolgoztató) multicégek alacsony (valójában közepes) bérszintjéről, elfelejtjük azt a tényt, hogy ők csupán (a valódi összeszerelő, gyakran manufakturális szintű) magyar vállalkozások bérszintjéhez igazodnak. Mért fizetnének sokkal többet, amikor az általuk kínált munkakörülmények jobbak és az állások biztonsága is nagyobb mértékű ezeknél? Ha a termelékenységi szintünket nem növeljük, már pedig évek óta nem voltunk rá képesek, akkor mi fogja visszatartani a multicégeket, hogy a termelésüket átvigyék a Balkánra, Ukrajnába vagy Törökországba (amely már ma is a legnagyobb konkurenciánk)?

Előbb tehát erős és jól szervezett magyar vállalatokat kellene látni, mielőtt a multicégek megszüntetésére törekednénk. A munkaerő szintjét a képzettsége erősen meghatározza: a mai magyar oktatás azonban engedelmes bürokratákat nevel sokkal inkább mint vállalkozó kedvű és nyitott gondolkodású fiatalokat. Egészségügyi rendszerünk szintén akadálya annak, hogy eljussunk egy magasabb fejlődési szintre, sőt inkább a feudális viszonyok számos példáját reprezentálja.

Az államigazgatás színvonala gyenge, a jogszabályok rendszere szintén visszalépés, állítólag nincs benne koncepció pedig dehogynem: személyesen X és Y követelményeire szabják, a jogértelmezés pedig olykor kimondottan parodisztikus. A jogállam ugyanis nem csupán egy szólam, mert ami helyette létrejöhet az nem más mint a feudális önkény, amikor a politikai szempontok is szerepet játszanak az elbírálásban. A vezető kormánytagok testesítik meg és teszik általános normává a kontraszelekció elvét, hogy hülye is lehetsz, ha politikai lojalitásod tökéletes.

Mindezek eredője az, hogy egy-két jó év után a magyar gazdaság ismét falnak ütközhet.

Nap mint nap újabb példáit látjuk annak, hogy a kormánypárt és a NER mennyire a saját belterjes elvei mentén gondolkodó csoport, nem véve figyelembe azt, hogy a világ közben halad előre és a tudomány is fejlődik. Például a mezőgazdasági miniszter "sajátos" logikát használ, amikor a gyors éttermi kaják egészségtelen voltáról arra következtet, hogy a lacikonyha egészséges (pedig nem az, amikor túl sok vörös húst és igen kevés zöldséget kínál). A fideszes polgármesterben fel sem merül az, hogy másokról pszichológiai profilt készíteni a személyiségi jogok megsértése amellett, hogy az önismeretre mindannyiunknak szüksége van, a pszichológia és a pszichiátria pedig nem összekeverendő fogalmak.

A NER rendszere azt a régi elvet próbálja megvalósítani, hogyha valamit elég sokan és elég sokáig mondanak az igaz lesz. Valójában viszont a szólamok egyre rémesebben és egyre kevésbé hihetően hangzanak.

A NER támogatói igen balszerencsések, mert országunk sajnos nem a Balkán egy eldugott zugában (mint Albánia) vagy a nagy Ázsiai hegyláncok melletti pusztaságokon terül el (mint Mongólia vagy Kazahsztán), hanem Európában viszonylag központi, forgalmas részén. Sajnos a totális elzárkózás nem fog működni belorusz módra, és habár a vezetőink egyetlen hatalmas falut szeretnének látni, ez aligha lehetséges. Az olyan európai normák mint a a szociális piacgazdaság, liberalizmus és a mérsékelt konzervativizmus mindenképp hatással lesznek a gondolkodásunkra.

Miután ennyit szidtam a kormányt úgy tűnhet, hogy mindenképp a bukását akarom, de nem: tőlem maradhatnának, ha képesek lennének konszolidált, mérsékelt és európai normáknak megfelelő stílusra váltani. Sőt azt se bánnám, ha a durva stílus ellenére kedvező irányú változások történnének. Én magam azonban nem látok ilyen jeleket sajnos. Nem szabad rágörcsölni arra, hogy a kormány mennél előbb megbukjon, viszont célszerűnek tartanám azt, amely a normális politikai kultúrában elvárható: jöjjenek új emberek, új ötletekkel. Ugyanis mennél később jön a változás valószínűleg annál nagyobb megrázkódtatást okoz és elsöpörhet számos olyan eredményt, amely a kormánynak tulajdonítható (pl. családtámogatások, adócsökkentések, határon túliak támogatása, helyi kulturális és nemzeti hagyományok ápolása stb.)

Örök tanulság, ha valamit tagadunk destruktív módon megszüntetni, nem pedig meghaladni igyekszünk azzal régi, idejétmúlt társadalmi viszonyokat éleszthetünk fel ismét.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7713709000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VáradiJános 2018.03.02. 08:07:23

Pedig lenne igény több hasonlóságra is.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.03.02. 08:41:47

@VáradiJános: Van olyan ország is. Mehetsz, a hozzászólásaid alapján ilyen ember nem fog hiányozni.

rallus 2018.03.02. 09:05:44

P.M.Zita, Lengyel László és a többiek ennél tündöklőbb, kristálytiszta logikával levezetett jóslatai 2010-ből sem jöttek be...

Ravasz Figyelmeztetés 2018.03.02. 09:14:39

Az utolsó mondatnak még nyelvtanilag sincs értelme, csak szólok.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.02. 09:20:59

Nincs feudalizmus. Mo-on megbukott a liberális demokrácia, ahogy lassan az egész világon. Ennyi az egész.

Brix 2018.03.02. 09:22:07

Az ilyen rendszerek azért stabilak, mert erős függőségi kapcsolatokon alapulnak. A függőség anyagi és hatalmi természetű, bele van vonva a legkisebb szintű helyi egység is. Àltalàban, az ilyen kimerevedett hatalmi struktúràk hàborúk, vagy gazdasàgi vàlsàgok utàn szoktak felbomlani, amikor a ranglétra aljàn àllók helyzete tarthatatlannà vàlik. Ilyen helyzet most\ még nincs. Az emberek beletörődtek sorsukba, a NER- rendszerében betöltött szerepükbe...

felső határ nincs 2018.03.02. 09:40:23

Udvozletem a fagyos Pragabol, szevasztok testverek!

Epp most reggeltem be a kovetsegre par kollegaval, arra merget vehettek hogy mi kepzett demokratikus expatok mind Orbanra szavazunk a ballipsik pedig lehuzhatjak magukat a retyon.

sas70 2018.03.02. 10:05:27

Az ilyen autokratikus rendszerek rövidtávon önmagukat képtelenek konszolidálni, mert ahogy a döntési szintek egyre feljebb kerülnek, az alsóbb szinteken nem önálló döntéshozókra van szükség, hanem az utasításokat végrehajtó emberekre. Ez kiöli a rendszerből a gondolkodást, a célszerűséget, a körülmények megváltozásához való alkalmazkodást. Eldöntik, hogy csajágröcsöge alsón füvet kell kaszálni és bármekkora a fű, mennek kaszálni, akkor is ha nincs mit. Ez természetesen rontja a rendszer teljes hatékonyságát, amire az ilyen helyzetekben a reakció, hogy akkor még tökéletesebb parancs végrehajtást várnak. Hiába nincs fű, kaszálni kell, mert ez a parancs. Aki volt katona a cuclizmusban átélte ezt, aki nem, meg hallhatta azt a szlogent, hogy a gömböt visszük, a kockát gurítjuk és ha azt mondják, hogy fesse be az eget, akkor nem azt kérdezi, hogy hogyan, hanem, hogy milyen színre. Tökéletes leírása volt, az értelmetlen dolgok művelésének.
Egy monolit államstruktúra kiépítése, már a 19. században is megkérdőjelezhető volt, a 21. században pedig teljesen értelmetlen, mert képtelen gyorsan reagálni, a gyorsan változó körülményekre. Még a fejlett hadseregekben is, kezdik egyre lentebbi szintekre delegálni a döntéseket, külön teameket, alsóbb döntési központokat, független egységeket hoznak létre, amik gyorsan tudnak reagálni.

Már korábban megkezdődött, de Orbán rendszere teljesen kiüresítette az önkormányzatokat, elvette a jogosultságaikat és az önálló gazdálkodásukat. Ma egy kisebb, de még egy nagy város polgármestere is, csak a kormány, a hatalom kegyéből tud bármit is tenni saját településén. Ebből pedig rögtön következik a klientúra kiépülése, ami pont azt veszi el, hogy egy helyi, hasznos ötlet, beruházás csak akkor tud megvalósulni, ha a drága polgi, kormányszolga. Ha nem az, akkor nincs beruházás, de még a működéshez, a helyi ügyek intézéséhez szükséges pénzek is csak szűkösen. Ha nincs hűség, nincs pénz! Tökéletesen megmutatta ezt, a Vásárhelyi beszólás, de szinte minden településen ez van, még ott is, ahol egyébként a saját adóbevételek biztosítanák a működést, mert onnan pedig elveszik a pénzt.

Mivel egy ilyen rendszer belülről, felülről szinte képtelen változni, csak egy külső ok döntheti meg, vagy ha már óriásiak a belső feszültségek, akkor darabjaira hull az egész, mint a szocializmus.

Duplaxiii 2018.03.02. 10:19:07

Hú, rendesen összeraktad a közhely és demagóg alapokat a mondanivalód igazolására.
Valójában egyetlen rendszerrel vethető össze a csúti, mert például a Horthy rezsim nem vitte törvényszintre az emberek többségének a jobbágyítását. Kádári világ is hagyta élni azokat, akik nem mentek szembe velük.
Egyedül a rákosi modell érhető tetten, csak modern alapokon.
Akkor is totális terrort építettek ki az egész társadalommal szemben és akkor is egy zárt érdekkör kapta a kiváltságokat. Ma is ez van, csak a mai szinten, ma nem kell emberek kivégezni, bezárni megkínozni, elég a törvények szerinti korlátozás, most is szegény és rettegő a társadalom meghatározó része.
Nem vetném össze az egészet a délamerikai világgal, az ottani diktatúrák sem orbáni céllal jöttek létre, hanem politikai szelekció zajlott mindenhol. Jó példa erre Chile, ahol egy normális országban jött létre egy kommunista puccs és az ország lepusztulása miatt, a gazdaság összeomlása miatt jött Pinochet, aki ma már nemzeti hős. Mert nem az átlagemberek ellen, a válallkozások ellen lépett fel, hanem a balos szarkeverők ellen. Ma Chile már az egyik legfejlettebb ország a térségben. Ne kavarjuk ide Argentínát, vagy a többieket se, mert azok mögött speciális okok voltak.
Oroszok és a fehéroroszok sem illenek ide, azokban az országokban soha atörténelemben nem volt még nyoma sem a demokráciának, talán a lenini puccs előtti pár nap vagy Jelcin időszaka volt normális náluk. Mindig kemény központi irányítás és parancsuralmi rendszer működött ott, "szerencsére" mi nem arra tartunk.
Hanem a török erdogáni modell a minta orbánnak!
Egy relatív moder ország, és az irányítás kökemény diktatúra, minden demokratikus intézmény felszámolása. Efelé tartunk.
A modern kori rákosi modell a cél.

Duplaxiii 2018.03.02. 10:21:17

@felső határ nincs:
Mit keresel Prágában? Ott élsz?
Akkor mi az anyádért ugatsz bele a mi életünkbe?
Vagy csak egy túlélő BM-es besúgó vagy?
Ide akarsz szavazni, de még magyarul se tudsz?

KissGecihuszár 2018.03.02. 10:23:26

eddig tartottam magam, hogy alapvető összefüggéseket polINkorrekt módon kimondajk, de nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy az átlagmagyarja oly sötét, oly naiv, oly butuska, hogy '90-óta mást sem vár, mint a kádáréra egyfajta reinkarnációját,azaz hogy újra és újra legyen egy "kedves/joviális" cáratyuska, aki majd szépen megfogja a kis kezét és vezeti őt a földi kánaán felé vezető úton, aki majd nemcsak hogy a szájába repíti a sült galambot, de még meg is rágja helyette, mondván "az élet úgyis túl bonyolult, épp elég dolgon kell gondolkodnom, épp elég tennivalóm van, az ország dolgain, a politikán, a megélhetés makró feltételein hadd ne kelljen már gondolkodnom, és kömbenis nem érdekel a politika, mer ahhoz én túl kicsi pont vagyok" Ez van, az átlagmagyarjának nincs igénye arra, hogy felnőjön végre, hogy 1 csöppöt jobban a saját kezébe vegye az élete kormányrúdját, hogy -már akinek van mivel- ne függessze fel a gondolkodást, tehát hogy de facto nagykorú, cselekvőképességében nem korlátozott, fogyasztói tudattal rendelkező, igényes, széles látókörű, az általános IQ-ja folyamatos pallérozására törekvő POLGÁR legyen! Bevallom, kissé (nagyon) naiv voltam én is a '90-es években, amikor is azt hittem, mi Magyarok majd megmutatjuk a világnak, hogy mi többek, különbek vagyunk, mint a minket körbevevő szláv hordák, hiszen mi adtuk a világnak a legtöbb Nobel díjast, mindig is tele voltunk innovatív ötletekkel, a jég hátán is megéltünk, na majd most, amikor lehullt a kádáréra fojtogató hazug, képmutató, ellentmondásokkal, kényszerből felvállalt vállalhatatlan kompromisszumokkal teli világa, na akkor mi majd szépen megmutatjuk a világnak, hogy is kell ezt (is) jól csinálni és hipp-hopp, lesz itt tejjel/mézzel folyó kánaán, az ezredfordulóra utolérjük az NSZK elmaradottabb részeit, sa ha csatlakozunk az EU-hoz, akkor a 2000-es évek végére akár Ausztriát is. elismerem, tényleg naiv voltam, naiv voltam, amikor azt gondoltam, hogy a "rendszerváltás pártjaiként" aposztrofált pártok "kedves vezetői" majd amolyan Magyar Konrad Adenauerként minden erejükkel és tudásukkal (amiről kiderült, hogy NINCS!) majd azon lesznek, hogy Hazájuknak és Népüknek boldogulást, jólétet, kiszámítható, egészségben élhető életet kínáló országot teremtsenek, ahol mindig azok győznek, akik a legokosabbak, legügyesebbek, legrátermettebbek, legszorgalmasabbak, s ahol a társadalom széles rétegei számára válik egyértelművé, hogy szorgalommal, tanulással, képzéssel lehet a leggyorsabban feljebb lépni a ranglétrán, s ehhez ők, mint mindenkori vezetők, biztosítják a magas szinvonalú képzést biztosító köz és felsőoktatást, illetve a dinamikus életvitelhez feltétlen szükséges egészség megőrzéséhez szükséges magas színvonalú EÜ ellátást, továbbá az egészség megőrzéshez még feltétlen szükséges magas tápértékű, minőségi élelmiszerek hazai forrásokból történő biztosítását, stb. Sajnos, az elmúlt 28 "demokratikus" év bebizonyította, hogy egyrészt szerénységem "egy mások bolygón él", másrészt hogy a fentebb leírtakra az égvilágon semmi szándék, igény nincs, nem volt és az csak halovány remény lehet a jövőre nézvést, hogy lesz-e egyrészt a mindenkori politikai "elit", másrészt a Magyar Nép részéről. a GECIfidesz és személy szerint a csúti csüngőhasú nem tett, tesz egyebet, mint meglovagolja a néplélekből fakadó igényeket, gondolatokat és akként cselekszik, amiről azt gondolja (azelmút8GECIév alapján nem alaptalanul) , hogy azzal a legjobbat teheti az átlagmagyarjának, hiszen ha egyszer nincs igény a fentebb leírtakra, azaz az indívidum még nyomokban sincs meg az átlagemberekben, akkor felesleges erőltetni, időt, energiát, pénzt belefecölni egy minőségibb, oktatásba, EÜ-be, magasabb hozzáadott értéket termelni képes gazdaságba, egyáltalán egy élhetőbb, tervezhetőbb, boldogabb, egészségesebb Magyarországba, hiszen egy ilyenben csak kényelmetlenül feszengnének azok,akik a háború nélküli preháborús zűrzavarban történő permanens zavarosban halászatra rendezkedtek be,háború utáni, ratkó gyerekként maguk is így jutottak 1-ről a 2-re a kádárérában, erre készítették fel a mai 30-as, 40-es generációbeli kölkeiket, mely kölkök szülőként is sok esetben ebbe az irányba terelik 10-en éves kölkeiket, vagy már leléptek innét. Ez utóbbival azonban csupán annyi a gáz, hogy ha egy ápr.-8-i ismételt GECIfidesz győzelmet követően további 100ezrek lépnek le, akkor összeomlik az ország, ugyanis baszhatja az a nyugger, ill 3 gyerekes menőmanó a "jó kis" nyögdíját, ill a családi adózás miatti nettó 4-500 ezres fizuját, ha majd nem lesz orvos, ápolónő, buszsofőr, eladó, kasszás a boltban, viz, gáz, fűtés, villany, autószerelő, egyéb szaki, mert azok is elhúztak!

Duplaxiii 2018.03.02. 10:41:47

@sas70: Pontosan fogalmaztál és engem igazoltál.
Horthy korszakhoz csak részben kapcsolható orbán, ugye akkor a fasizálódás és a zsidótörvények analógiája orbán migránsellenes rasszimusa.
De Horthy rezsim nem korlátozta a cégeket, a válallkozásokat, akkor nem utasították a magánbankokat, hogy kizárólag Horthy családja vagy barái köre kaphat pénzt, sőt a 20as évektöl már pont a magáncégek építettek munkástelepeket, építettek ki szociális vonalakat. Horthy nem államosított!
Kádár sem! Kádát mer nem korlátozta a magánvagyon sem, sőt támogatta, hogy akinek vannak nyugati rokonai, azok pénzéből nyugati termékek kerülhessenek az országba. Engedte a maszekvilágot! Nem korlátozta azt. A kádári gazdaságban az állami cégek sem voltak teljesen gúzsbakötve, mert már kitermelt tökésvaluta egy része a cégnél maradhatott! A mi cégünk nyugati licensz terméket gyártott, sok nyugati valutával gazdálkodhattunk ezért, bármit megvehettünk csak a COCOM-ot kellett tudni kijátszani.
Ki államosított? Rákosi és orbán. Ki hozott létre politikai alapú hatalmi ágakat? Rákosi és orbán!
Ki zsarolja, korlátozza a cégeket? Rákosi és orbán.
Rákosi kivvégeztette, bezáratta a neki nem tetszőket. Orbán még csak a zsarolásuknál tart...
Rákosinál Standard-per volt és kivégzés.
Orbán a minimálbér törvénnyel vérezteti ki a vállalkozásokat.
Nyugaton egy szakember és egy vezető bére között 3-5-szörös vagy nagyobb eltérés van. Nálunk ha a kötelező minimálbért 1-nek vesszük, a többi tanult, tapasztalt dolgozó 1,2-szeres bérét dolgozik, míg az egész nyereséget a kormány nyúlja le.
Rákosi egyszerűbben tette, elvette, nörtön, kötél.
Orbán ma törvényeket hoz.
A balos világ bebizonyította, hogy a parancsvezérelt módszer alig 40%-os hatékonyáságú, az individalista, önrendelkező pedig 90-120%-os. Most már itt tartunk, a 40%-nál, de még a hiányt kipótolják EU-s adományokból.
De 10 év múlva? Se ember, se termelés, se támogatás.
És majd aki a pénzt adja (hitel), az fogja megszabni a feltételeket is. Esetünkben Putyin.
.
Szóval a mai orbánvilághoz a rákosi vagy erdogáni rendszereken kívül mást idehozni, mint párhuzamot, példát, az tájékozatlanságra, ismerethiányra utal...

rallus 2018.03.02. 10:42:50

Mielőtt tökönszúrnátok magatokat...

"Ami a magyar gazdaság felzárkózását illeti, az adatok szerint a növekedésben másfél százalékkal sikerült meghaladni az eurózóna átlagát, és valamivel kisebb mértékben a németet. A bérfelzárkózás ugyanakkor ennél jóval gyorsabb, tekintettel az itthoni munkaerőhiányra."

" Az OECD legfrissebb adataira támaszkodva, a londoni székhelyű Kereskedelmi Unió Kongresszusának (TUC) előrejelzései szerint Magyarországon lesz (OECD országok közül) a legnagyobb a reálbérek növekedése 2018-ban."

"A krízis kirobbanása után Magyarország volt az első Európai Uniós tagállam, amelyik nemzetközi mentőcsomagra szorult, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget. A Morgan Stanley azonban rámutat: míg 2008-ban a leginkább sérülékeny feltörekvő országként vártuk a válságot a régióban, addig mostanra a középmezőnybe kerültünk,"

lobaszopiatej 2018.03.02. 11:12:58

Horthy és a Horthysta Orbán rendszere igen, rájuk húzható a régi feudalizmust feltörése.
De Kádárra ez már szerintem nem igaz, ő buta iskolázatlan embereket rakott igen magas pozícióba, a feltétlen lojalitásért cserébe, anélkül hogy ismerte volna őket.
Ezt azért Orbánra nem mondanám, ő inkább haverok meg azoknak a haverjait rakta oda, és inkább a féktelenség ill. kritikátlan végrehajtás a jellemző, és most tanul Putyintól hogy tartsa ezt meg.

Orbánnak soha nem bukik el nyilvánosan és csúfosan egyik embere sem, hanem csak szép csöndben áthelyezik. Kádár alatt nem voltak áthelyezések mert a tehetség őnála nem számított, ezért is omlott össze nálunk elsőként a szocializmus, hiszen ha felső szinten büntetlenül elkúrják az lefelé hatványozottan jelentkezik, hiába dolgozott akármilyen keményen a szakmunkás ha összességében alacsony értékű volt amit megtermelt.

Ettől még az Orbán rendszere hűbéri hiszen felfelé teljesen kritikamentes, katonaként hajtják végre lefelé a parancsokat, de ismétlem őnála azért áthelyezik azt aki béna.

Erre rájátszik a cselédi neveltetésünk amire az iskola is rátesz, a kritikátlan engedelmesség megkövetelése (egyéni motiváció-vezérlés helyett) és a tökéletes látszat maximális képmutatása kifelé, ez utóbbi nekünk a legfontosabb, nem a hosszabb időtávú teljesítmény és a hibák felderítésével és azok beismerésével járó adoptálódás a külvilághoz. Ma az Orbán kormány tökéletes, nincsen elismert korrupció - csak néhány Orbán köréhez köthető hirtelen meggazdagodott rokon/haver amik a nyilvánvaló korrupció jelei.

A cselédi reflexektől és a KDNP-féle vallás hatalomhoz/iskolákhoz férkőzése miatt (hittan, iskolák kisajátítása) pedig alulról, magától is újrarendeződhet feudalizmus, immáron vallásilag támogatva újul meg az együgyű szolgaság.

nemecsekerno_007 2018.03.02. 11:17:57

Ha valami feudális ebben az országban az az orvostársadalom...

nemecsekerno_007 2018.03.02. 11:19:38

Egyébként szépe elmélet, felrakjuk a polcra a többi 800 közé.

$pi$ 2018.03.02. 12:24:13

"Ezzel szemben a radikális jobboldal vezette Lengyelország és Magyarország felzárkózása lassabb és várhatóan tovább fog tartani."

Ellentétben azzal, amit magyarországon láttunk a baloldal vezetése alatt. Akkor nem is fenyegetett a felzárkózás réme.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.03.02. 12:42:38

mintha a magyarok talaltak volna fel a feudalizmust

mega kapitalizmust, meg a korupciot - hehe

Van az a vicc itt amerikaban:

A vallalat tulaja beszelget a fiatal igazgatoval:

- Nem vagy izgatott? Ilyen fiatalon, masfel eve vagy a cegnel, s maris 600 ember eleteert vagy felelos... nem akarsz mondani vmit? / Kerdezi a tulaj.

- Koszonom.

- Ennyi? Egy szot tudsz mondani, nem lehetne legalabb ketto?

- Koszonom, apa.

nyiiiihahahha

jandera 2018.03.02. 12:44:06

Ha ez így megy tovább, megdögletek mindannyian!
(még talán en is)

sas70 2018.03.02. 12:58:36

@rallus: A gazdaság felzárkózása nagyban függ a reálgazdaság teljesítményétől. Mert ha az állami beruházások fűtik, akkor abból vagy költségvetési deficit lesz, vagy mint Magyarország esetében az Eu-s pénzektől függ. Persze az állami beruházások is segítik a reálgazdaságot, ha azok olyan szektorokban valósulnak meg, amiben aztán a reálgazdaság többlet teljesítménye tovább tudja húzni. Ha tehát kilátó, díszkút, meg főtér épül, az rövid távon emeli a GDP-t, hosszabb távon viszont nem.

A bérek valóban emelkedtek, azonban az átlagbéreken kívül érdemes megnézni a medián béreket is és az sem mellékes, hogy az egyes régiók között, milyen különbségek vannak. Mert Budapesten 200 ezerért kiröhög egy titkárnő, mondjuk békésben pedig még miniszoknyát is húz ennyiért és megkeveri a kávédat.

A gazdasági világválság valóban elég szar állapotban kapta el a magyar gazdaságot, meg is lett az eredménye, de az lassan 10 éve elmúlt. Ehhez képest és a bejövő csilliárdnyi pénzhez képest, elég sovány a teljesítmény.

$pi$ 2018.03.02. 13:05:01

@sas70: "Magyarország esetében az Eu-s pénzektől függ. "

A GDP 4%-át kitevő EU "pénzektől" függ, nem a többi 96%-tól. Nocsak!

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.03.02. 13:28:11

@sas70: :"A bérek valóban emelkedtek, azonban az átlagbéreken kívül érdemes megnézni a medián béreket is és az sem mellékes, hogy az egyes régiók között, milyen különbségek vannak. "

Azt nezel amit akarsz atlagbert atlagberhez illik hasonlitani.

sas70 2018.03.02. 13:44:41

@$pi$: Mekkora növekedés volt 2016-ban és mennyi lóvét kaptunk? Az Eu-pénzek nélkül lófasz van itt, nem növekedés!

sas70 2018.03.02. 13:46:22

@Halál kamionja mindenkit elgázol: És mindig olyan statisztikai adatot kell előhúzni, ami azt mutatja: SOSEVÓTMÉGILYENJÓ, sőt KURVAJÓ!

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.03.02. 13:56:20

@sas70: Nincs ilyen meg olyan

a realber most emelkedik, a cucik alatt meg csokkent plusz nott az adossag meg a munkanelkuliseg

ekkor kezdett a lipsi media medianrol hazudozni, hogy az alacsonyabb mint az atlag / gratula innen is a matematikus nobel dijasoknak a vilag minden orszagaban alacsonyabb a median mint az atlag/

igy megy ez

sas70 2018.03.02. 14:37:23

@Halál kamionja mindenkit elgázol:
-Mennyi?
-30
-Mi 30?
-Mi mennyi?

Egy statisztikai adat, önmagában semmit nem mond. Nézd meg mi az átlagbér és mi a medián bér.
Elárulom, a medián bér is emelkedett és egy normális kormány büszke, sőt büszkébb lenne rá, mint az átlagbérre.
De az mennyivel jobban hangzik, hogy sosevótmégilyenjó, mer 15% százalékkal emelkedtek a bérek! Na erre a válasz: Lófaszt mama!

ogli dzsí 2018.03.02. 14:40:26

@sas70: neked semmit nem mond

azonban senki nem a cuicialista medianberhez hasonlitotta a mai atlagbert......

azaz a CUCIALISTAKON ES A LIPSI SAJTON KIVUL MINDENKI ERTI MI VAN

$pi$ 2018.03.02. 14:47:15

@sas70: "Mekkora növekedés volt 2016-ban és mennyi lóvét kaptunk? Az Eu-pénzek nélkül lófasz van itt, nem növekedés!"

Mekkora növekedés volt és mennyit növekedett a lóvé, amit kaptunk? Hibás a gondolatmeneted.

Azt mondod, hogy azért nőtt a GDP 4%-ot, mert 4% EU támogatást kaptunk. De az előző évben is körülbelül 4% EU támogatást kaptunk! Akkor a növekedés nem az EU támogatásból jött, mert az nem növekedett, akkor valami másnak kellett növekednie, ugye?

Mi nőtt? A GDP nőtt. Mi növelte 4%-al a GDP-t az előző évhez képest? A támogatás nem, mert az nem nőtt ennyit, ugye?

Tristee 2018.03.02. 14:52:11

"A Horthy-korszak Magyarországa Trianon sokkja miatt vált befelé fordulóvá, a nagybirtokos arisztokrácia uralma és nagy vagyoni különbségek jellemezték."

Az idézett mondatból kitűnik, hogy a szerző képtelen szabatosan fogalmazni. A mondat így festene nyelvtani szempontból helyesen: "A Horthy-korszak Magyarországa Trianon sokkja miatt vált befelé fordulóvá, a rendszert a nagybirtokos arisztokrácia uralma és nagy vagyoni különbségek megléte jellemezte."

Tehát a szerzőnek először is vissza kellene iratkoznia az általános iskola 5-6. osztályába és sok-sok fogalmazás feladatot kellene jól teljesítenie. Ha mást nem, rutint szerezhetne, már azzal valószínűleg képes lenne megbirkózni a mondaton belüli egyeztetés feladatával.

Tartalmi szempontból tekintve a felvetett kérdést: a feudális eredetű nagybirtok, illetve nagybirtokos osztály valóban meghatározó támasza volt a Horthy-rendszernek. Viszont ez a feudális eredetű nagybirtok, a nagybirtokos osztállyal együtt már a múlté volt a Kádár-rendszerben. Szerző szerint a Kádár-rendszer mégis a feudalizmust hozta vissza.

sZulamith 2018.03.02. 15:04:38

".....elsöpörhet számos olyan eredményt, amely a kormánynak tulajdonítható (pl. családtámogatások, adócsökkentések, határon túliak támogatása, helyi kulturális és nemzeti hagyományok ápolása stb.)"
Akár azt is mondhatnám, hogy ezzel a záró mondattal agyonütötte az előzőeket.
Tele van minden támogatás bürokratikus csavarokkal, adócsökkentés kéne főleg az élelmiszereknél, határon túliak támogatásáról egy szót se, (mert felmegy a vérnyomásunk) nemzeti és hagyomány ápolása kimerül abban, hogy minden "N" -el kezdődik, hagyomány meg kimerül a kolbász gombós és társai, fesztivállal..(úgyis sovány a magyar):)

sZulamith 2018.03.02. 15:17:53

A feudalizmusról annyit, hogy nem is annyira régen, a finn gyerekeknek Magyarország történetéből vett példával tanították.

ogli dzsí 2018.03.02. 15:24:51

@sZulamith: ja, a finnek gyokereket ettek meg rokara vadasztak nagycsaladi rendszerben, amikor europa fejlett reszen mar feudalizmus volt

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.02. 15:26:57

@felső határ nincs:

Mi is Szeredőcön: tömött sorokban menetelve fogunk szavazni a ballibek ellen.

sas70 2018.03.02. 16:48:35

@$pi$: Ja hogy 1+1=1 Értem, te az alternatív matematikát tanultad!

sas70 2018.03.02. 16:52:53

@ogli dzsí: Mondom, hogy jó volt! Sose vót még ilyen jó...sokkot kaptam, olyan jó volt!

sZulamith 2018.03.02. 18:07:43

@ogli dzsí:Te tudod, de olyan 30 éve turistaként jártam Finnországban, hát csak bámultam amilyen szinten azok már akkor éltek. gondolom nem álltak le. Az oktatásuk is példaértékű.

$pi$ 2018.03.02. 19:19:28

@sas70: "a hogy 1+1=1 Értem, te az alternatív matematikát tanultad!"

Figyu, próbáld meg értelmezni amit beírtam. Érdemes.

Ha úgy érzed, hogy nem érted vagy valami inkorrekt van benne, akkor szólj, esetleg érvelj. Tényleg érdemes.

Megpróbálom elmondani másképpen. Egy növekvő dolgot kaptál (GDP) úgy, hogy összeadtál két dolgot. Az egyik nem növekedett (EU támogatás), akkor a másiknak kellett növekedni (saját GDP eredmény).

$pi$ 2018.03.02. 19:25:10

@sas70: "Ja hogy 1+1=1 Értem, te az alternatív matematikát tanultad!"

Megint másképpen: idén azért nagyobb a tavalyinál a GDP, mert idén támogatást kaptunk. Igen ám, de tavaly is kaptunk támogatást. A GDP idén nagyobb, mint támogatás nélkül, de nem nagyobb mint a tavalyi, hiszen tavaly ugyanannyi támogatást kaptunk, a tavalyi is nagyobb volt már.

Nem, ez túl bonyolult...

Ha tavaly nem kaptunk volna támogatást és idén kaptunk 4%-ot, akkor a GDP 4%-al nagyobb lenne emiatt a tavalyinál. De már a tavalyi is nagyobb volt, mert már tavaly is kaptunk támogatást.

Ehh, ez is bonyolult. Nem tudom hogyan lehetne egyszerűbben leírni, rajzolni kellene.

Tamáspatrik 2018.03.02. 19:45:42

@Duplaxiii: "Kádári világ is hagyta élni azokat, akik nem mentek szembe velük." Ez nem elég, hogy élni hagyta, ettől még kontraszelektív volt a fennállásának nagy részében.
Az sem túl jó érv, hogy nem volt az oroszoknál demokrácia, mert Botswanaban sem volt, de most az van, számos latin-amerikai országban az van.
Chile érdekes példája annak, hogy mennyire változhat a megítélés a történelem során.

Tamáspatrik 2018.03.02. 19:50:35

@KissGecihuszár: Igen, ha a járadékvadászat lesz még inkább a fő cél, a mutatott teljesítmény pedig nem számít, akkor lassan ide jutunk... A rendszerváltáskor is volt már egy elitizmus, a rendszerváltók nem próbálták meg elmagyarázni, hogy mit szeretnének és mire mért van szükség vagy egyáltalán az a demokratikus kultúra mit is jelent. Annyira lesüllyedtünk a Kádár-rendszerben, hogy onnan a tanulópálya igen hosszú....

Tamáspatrik 2018.03.02. 20:01:04

@Duplaxiii: Nem egy az egyben hasonlítottam össze, hanem ezeknek a korszakoknak a feudális vonásait. A kádári diktatúra nagyon csalóka, mert Rákosihoz képest volt jelentős enyhülés, éppúgy mint Orbán rendszere egy piacgazdasághoz képest nagy visszalépés sok mindenben.
Kádárnál is időnként bekeményítettek, pl. a téeszesítést ő fejezte be, a maszekokra időként rászálltak, a politikai széljárástól függött a dolog (Moszkvától lényegében), és leginkább a klientúrák, a kapcsolatok rendszere, amely hasonló a mostanihoz.
A Horthy rendszerben is ott volt a zsellérek nagy tömege kvázi feudális kiszolgáltatottságban, a nagyságos és tekintetes urak világa, bár még más mércével kell mérni. Minden korszakot egy kicsit a saját mércéjével kell mérni.
Az összehasonlítások Rákosi rendszerével szintén helytállóak, de most nem azt néztem, hogy a mai rendszer mennyire diktatórikus, hanem más vonásokat.

Tamáspatrik 2018.03.02. 20:03:22

@lobaszopiatej: Pontos megállapítások, az kell mondjam, hogy sajnos nem érzem túlzásnak ezt e leírást.... Köszi a kiegészítést.

Tamáspatrik 2018.03.02. 20:07:43

@sas70: Köszi. És a béreket emelni volt honnan, a legalacsonyabb volt Romániát leszámítva. Ha nagyon alacsony a bázis, onnan nagyon jól néz ki egy 10-20%-os emelkedés. Amely viszont csak kis könnyebbséget jelent a minimálbéresnek, semmi többet.
Lenyomva tartották a bérszintet min. 10%-kal a lehetőségekhez képest, hogy a választásokhoz közeledve jobban meg lehessen emelni. Régi trükk ez a kormányoknál.

Tamáspatrik 2018.03.02. 20:24:41

@Tristee: A Kádár-rendszerben új uralkodó osztály született, a párttitkárok, pártfunkcik, tanácselnökök alkották. Persze elvben a tulajdon a "dolgozó népé" volt, a gyakorlatban a "vagyonkezelő réteg" egy kiváltságos kasztnak számított több szempontból. Pl. nem volt szokatlan, hogy egy tanácselnök házát ingyen építették, általában más jogszabályok vonatkoztak a "káderekre". Utánuk jöttek a velük jó összeköttetésekkel rendelkezők, a klientúra. Ha egy munkakönyvbe ha beírt valamit a főnök, az örökre bennmaradt, a fegyelmit lehetett egy életen át cipelni. Az embert könnyen megbélyegezték, nem nagyon volt jogorvoslat... Leninék nem nagyon tudtak újat kitalálni egy félfeudális rendszeren kívül. Túl nagyot akartak ugrani, de az ilyen nagy ugrások nem működnek.

Visceroid 2018.03.02. 20:36:37

A feudalizmus a rendszerváltás után tért vissza, szóval ezen kár vitatkozni, hogy kinek a felelőssége. Nagyon jól mutatja, hogy nincs jobb meg bal, csak fent és lent. A baloldal mondjuk annyiban lenne jobb, hogy legalább nem nyíltan kommunikálja a felsőbbrendűséget (magyarul hazudik), de legalább befogja a sok idióta hőzöngő száját. Ezzel szemben a Fidesz éppen épít rá, bele is fog bukni az ország.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.02. 20:42:25

"jó néhányan úgy gondolták, hogy a kapitalizmus a végét járja, az Európai Unió is haldoklik"

Pedig igazuk volt, azóta megtörtént a brexites népszavazás és Európa folytatja a nagyjából 100 esztendeje tartó globális eljelentéktelenedését...

Jakab.gipsz 2018.03.02. 23:33:02

@KissGecihuszár:

Olvasd el a nevedet, mielőtt megszólalsz, te választottad önmagadnak, a stílus maga az ember.

Ezt tette veled Soros, csápolj neki. Ezért nincs Sorossal alku.

KissGecihuszár 2018.03.03. 11:14:10

@Tamáspatrik: őszintén, te ezt nem tartod abszurdnak és szürreálisnak, hogy majd 30 évvel a rendszer (jajj, bocsi; módszerváltás) után még mindig nem vagyunk túl az általam (is) kellő alapossággal és részletességgel vázolt történéseken, dolgokon?? Mégis mennyi idő kéne még?? 100 év, vagy mennyi?? Ezzel csupán annyi a gáz, hogy időközben elhúztak mellettünk immár az anno velünk egy ívású Visegrádi "barátaink" is, nem véletlen, hogy már a Csehek, Szlovákok is kifarolnának a V4-ből, ennek érdekében már ugye össze is álltak az Osztrákokkal a Slavkovi szövetség keretein belül, melyből mind a Lengyeleket, mind pedig Hazánkat kihagyják! Ez szerintem mindennél beszédesebb...
@Jakab.gipsz: tudod, honnét ered a Gecihuszár szókapcsolat?? Elárulom, te kis butuska csúti csüngőhasú faszát szopcsizó. Képzeld el, anno antall józsef (személy szerint nem tisztelem őt se, talán nem véletlenül) miniszterelnök nevezte így az imádott diktátorodat, jaja a viktorkát, beezonyám!

Jakab.gipsz 2018.03.04. 08:15:20

@KissGecihuszár:

Miben hasonlít egymáshoz a Horthy-, a Kádár- és az Orbán-rendszer?

Ez itt a kérdés?

A válasz egyszerű, ezeket a rendszereket: magyarok csinálták egy idióta korban, önmaguknak. Egy- egy antihumánus , az embert próbára tévő időszakban.

Akinek ez nem tetszik, találjon ki és csináljon jobb megoldást, önmaguknak!

Ámde a magyaroknak lúzerek ne osztogassanak tanácsokat.

Azért állítom, mind ezt, mert például a feudalizmusról, csak az ateisták átkait ismerjük, a feudalizmus történelme, koránt sincs feldolgozva.

Továbbá a Horthy, Kádár, és az Orbán kormányok politikai szituációit, külső erők nyomasztó fölénye determinálta és ezekhez viszonyítva, kell a hatékonyságukat vizsgálnunk.

Ma napjainkban ismét egy társadalom mérnökösdit játszó erőkkel került az Orbán kormány szembe. Az úgynevezett "Nyitott társadalom és ellenségei" című ateista.zsidó filozófia a Soros-terv lényege. Vegyük észre és figyeljük meg, ez ismét csak egy társadalom mérnöki filozófiai, pontosan ugyan olyan, mint a marxistáké.

sas70 2018.03.05. 11:20:47

@$pi$: Pontosan ez a baj, hogy olyan emberek osztják itt az észt, akiknek halvány fogalmuk sincs arról, hogy mi a GDP és hogyan számoljuk a GDP növekedést! Alapvető gazdasági fogalmakkal sincsennek tisztában, csak benyomnak nekik valamit és szajkózzák rendületlenül.
Ó szent együgyűség!

Tamáspatrik 2018.03.05. 19:41:51

@Jakab.gipsz: A hozzászólásod nem rossz, de az utolsó bekezdés, már ne is haragudj, egy zagyvaság.

KissGecihuszár 2018.03.05. 20:57:47

@Jakab.gipsz: hmm, "érdekes" komment... Azért azt tegyük gyorsan hozzá, hogy a Horthy éra alatt nagyot hasítottunk gazdaságilag, pl. 1 USD 3 Pengőt ért, ja és Európa 5. legerősebb gazdaságává váltunk, mindezt egy elvesztett 1. világháború, egy Trianon, egy kun béciék által nyélbe ütött "dicsőséges" 133 napos komcsizsidó őrület, majd egy '29-től '33-ig tartó, minket is súlyosan érintő világgazdasági válság után! Tehát aki ma a Horthy rendszert károsnak tartja, arra mindenképp elmeorvost hívnék.
A kádáréra eleve nem volt legitim, mert vér tapadt a kezeikhez, hiszen az oroszok hathatós segítségével zavarta el Nagy Imrét és legitim kormányát a csermanekkádár. Persze lehet erre mondani, hogy "nem volt más választása", muszáj volt az oroszok behívásával úgymond "rendet" csinálni, de erről mindenki betéve tudja, hogy épületes faszság! Tehát egy illegitim hatalom a későbbiekben bármit is tett, hogy jóllakassa a népet, s a "legvidámabb barakk" felépítésével elvegye a kedvét attól, hogy itt még egyszer rebelliót merjen csinálni, a rendszer alapvetően diktatúra volt, komoly fegyveres elnyomó erővel és persze profi módon felépített besúgó, megfigyelő hálózattal. Arról a vetületéről most ne is beszéljünk, hogy egyébként volt 800ezer párttag, bájdövéj...
De mi is a helyzet a GECIfidesszel és a "kedves vezérrel", orbanovics csúti csüngőhasú viktátorral? Őket valóban legitim választásokon helyezte a hatalomba az "istenadta" nép (már aki rájuk szavazott, mert én 2002 óta észnél voltam és azóta mégcsak véletlenül se, kb úgyanúgy, mint az mszp, vagy szdsz nemzetromboló, nihillista bandáva, akikre '90- óta SOHA nem adtam a voksom, s erre feltétlen büszke vagyok!
Tehát a GECIK a 2/3-os legitimitásukkal visszaélve, folyton erre a "gránitszilárdságú" legitimitásra hivatkozva, építettek ki egy vazallusi, a demokratikus fékeket és ellensúlyokat totálisan lebontó, nyíltan a köz és EU-s pénzeket már-már maffia módszerekkel lenyúló, a közszféra szereplőiben egyfajta félelemre építő, számukra élet s halál ura függőséget fenntartó hatalmat ,amely bármikor, bárkit, bármilyen piti dolog miatt ellehetetlenít, félreállít, tönkretesz! Ez a regime (még) nem börtönöz be, nem veri félholtra az ellenségeit (akik ugye ellenvéleménnyel élnek velük szemben), nem internálja őket, de képes 1 tollvonással tökrebaszni azt, aki visszapofázik.
Épp ezért semmiben nem különb, mint a '45 utáni elnyomó rendszerek, Horthyval pedig azért nem lehet őket összehasonlítani, mert Horthynak a csúti csüngőhasú a seggszőrén a szarcsimbók se lehet!
süti beállítások módosítása